joi, aprilie 18, 2024

Un pronostic în oglindă pentru prezidențiale

Prezența, în special în primul tur, va fi mică.

Motivul: intensitatea va fi la pământ prin comparație cu cataclismele Năstase vs Băsescu, Băsescu vs moguli, Ponta vs anti-Ponta.

În plan emoțional prezidențialele au cam avut deja loc, Dragnea fiind înfrânt de Iohannis.

Prezența mică oferă un bonus candidaților care au ceva de zis. Dacă am 100 de votanți potențiali din care la vot vin 10, iar tu ai 50 de votanți potențiali din care la vot vin 30… rezultatele vor fi cum vor fi, adică definite de cine vine la vot și nu de electorate teoretic mari.

Ca ipoteză:

Iohannis 36%. Sub scorurile din sondaje, unii votanți potențiali dând o șansă candidatului USR-PLUS („oricum Iohannis ajunge în turul doi”).

Candidatul USR-PLUS 28%. Inițial am scris „aproape că nu contează cine este”, dar aici sunt mai mulți factori implicați care, odată menționați, ar distrage de la discuția principală. Și anume:

(Câștigătorul simbolic) Liviu Pleșoianu, independent, 11%. Promotorul mesajelor introduse de PSD, din 2012 încoace, în mintea votanților partidului. Ca și prezidențiabilul USR-PLUS, Pleșoianu va avea o linie asumată, răspicată, care răspunde nevoilor istorice ale unor segmente sociale vaste (deși e evident că Pleșoianu și candidatul USR-PLUS se vor da cap în cap, că doar nu sunt aliați – dar ei și doar ei vor aduce dinamism în campanie). Revenind strict la Pleșoianu, va avea o campanie acerbă, de gherilă, punctată de flyere sau bannere pe Facebook cu texte gen:

„În ultimele zile, mai ales în București dar și în restul țării, PSD a declanșat o campanie puternică împotriva lui Liviu Pleșoianu.
PSD nu-l atacă pe Iohannis.
#rezist a declanșat o campanie violentă împotriva lui Liviu Pleșoianu.
#rezist nu îl atacă pe candidatul PSD.

Cine seamănă se adună.

Liviu Pleșoianu – singur împotriva lui Iohannis!”

Nu trebuie să faci ochii mari când vezi un scor de „11%” pentru Pleșoianu. La o prezență mică (8 milioane persoane) asta nu înseamnă nici măcar un milion de voturi. Să nu existe un milion de eurosceptici / eurofobi? Păi 10% din populația aflată în țară (1,4 milioane persoane) avea încredere mare sau foarte mare în Dragnea în clipa când el a fost arestat.
Dacă Pleșoianu e liniștit cu o funcție, va fi altcineva în locul său. Poate Tăriceanu (detalii mai jos, mult mai jos).

Candidatul PSD 10%. Da, locul patru, deși lumea va fi prea interesată de duelul cu Pleșoianu ca să mai observe că PSD nu termină pe podium. Antena 3, care îl va susține pe Pleșoianu, va avea o noapte de extaz. Pur și simplu alegerile astea prind PSD pe picior greșit.

Tăriceanu 6%. Dublează mesajele lui Pleșoianu dar fără vervă. Calm și prezentabil precum candidatul PSD dar nu îi are organizațiile. Tăriceanu e ușor nepotrivit psihologic pentru rolul de contender, lui îi stă bine într-o funcție pe care s-o apere.

Hamsii – restul de 9%.

(CTP în 2000, la o emisiune despre turul doi. Poză de pe YouTube)

Am botezat pronosticul de mai sus „în oglindă”, pentru că am luat pur și simplu cifrele din primul tur din 2000 și am inversat polaritățile. Iliescu (50% intenție de vot în mai 2000 conform Metro Media Transilvania) e Iohannis. Forța dinamică anti-guvernare „care vine, vine, vine, calcă totul în picioare” era Vadim și este acum USR-PLUS, o exprimare plastică a diferențelor colosale dintre România anului 2019 și cea a finalului de mileniu. Guvernarea deraiată este pe cealaltă parte a spectrului politic. Până și textul pe care l-am asociat cu Pleșoianu e adaptat din acea toamnă, dintr-un poster CDR. 28% mi se pare mult pentru candidatul USR-PLUS, dar după ce s-a întâmplat în primăvară cerul e limita. Divizarea din PSD e mult mai puternică și autentică decât cea din 2000, de pe dreapta. Situația pare a fi coaptă pentru unremake. Marx spunea că atunci când un fenomen istoric are loc de două ori, prima dată e tragedie iar a doua oară e farsă. Să vedem dacă râdem și dacă e ceva de râs.

Articol aparut pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. In cazul de fata , alegerea presedintelui Romaniei situatia este cit se poate de clara . Actualul presedinte poate cistiga din primul tur . Indiferent de unde provin contracandidatii ,absolut nici unul nu are anvergura necesara sa se opuna actualului presedinte .In fata urnelor , indiferent de simpatii politice de partid sau de alta natura , votantii vor decide tot in favoarea actualului presedinte .

 2. S-ar putea să fie mai simplu decît ne gîndim. Proiectul de țară al lui Iohannis este ”președinte de două ori” și se poate îndeplini cel mai ușor dacă în turul doi are un adversar din ciuma roșie. Laboratorul din care a ieșit Iohannis are și patentul și know-how-ul, totul depinde de grupul de cercetători, adică se merge pe upgrade și trecerea la dezvoltarea prototipului Iohannis 1.2, sau chestia asta cade și o luăm de la capăt cu noul program USR-PLUS, feisbuc,haștag, șcl. Iohannis 1.1 a funcționat în parametri, s-a mișcat bine, dar nu a reușit să-și atingă targetul, adică accesul grupului la punga cu parale ca pe vremea băsească. S-au investit resurse, timp și bănuți și în noul program care include oameni tineri, pregătiți, cu ceva școală, care pricep ce au de făcut și în limbi străine, nu ca troglodiții din ciuma roșie, numa’ că trebuie discutat și cu șefii ăi mari din UE, US, NATO ca să vedem ce păreri și sugestii au și funcție de ce se hotărăște, trecem la fapte. Oricum, totul e pregătit pentru alegeri, oamenii sînt la posturi, ambasade, STS, UM mass-media și justiția independentă au lecțiile făcute, toți sînt în mod stand by, gata să treacă la treabă. Acum, după cum zice și autorul, ”Să vedem dacă râdem și dacă e ceva de râs”

 3. DA! Cam in felul descris mai sus in studiul d-lui Mateescu vor arăta rezultatele voturilor din acest an,la prezidentiale, dar si cele de anul viitor, la parlamentare . Comentarile media despre alegerile europarlamentare nu au nicio relevanță. Românii au votat in foarte bună cunostință de cauză la europarlamentare, e adevărat. Dar vor vota cu totul altfel pe… INTERN. Si va fi TOT IN BUNĂ CUNOSTINȚĂ DE CAUZĂ !

  • Nu inteleg finalul mesajului dvs., mai exact vagul acesta pe care-l arborati ar vrea sa sugereze ca va vota tara asta la parlamentare cu psd din nou sau cum?
   Nimic de spus, psd-alde sunt inexistente, sau cantitate neglijabila la prezidentiale, ba chiar frizeaza ridicolul, ca sa avem si-un bufon in peisaj. Este insa numai o etapa, si orice om cu mintea intreaga stie ca psd va tura motoarele la rosu in locale, ca la parlamentare sa muste din votant. Vor merge pe aceeasi tactica : v-am dat, doar noi va dam, ceilalti va iau. Dar cine ar putea sa-i mai creada, cand icebergul masurilor populiste ar putea sa-i loveasca drept in fata inca din acest an chiar? Poate chiar din toamna. Intre timp, atacul la justitie va continua, festivalul infractorilor va continua, si ghita se va intoarce acasa, dupa binecunoscutul proverb : cand pisica nu-i acasa, joaca soarecii pe masa! Iar oamenii vad pana la urma, oricate fumigene si ragalii arunca in ochi latrinele tv.

 4. Oamenii politici ai momentului sunt presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila. Nu neaparat in aceasta ordine si nu in mod obligatoriu potrivit pozitiilor virtuale indicate de sondajele privind intentiile de vot. Aceste din urma sunt foarte volatile, cu un orizont sau interval de timp de maxim 14 zile, cat este diferenta dintre cele doua tururi. Doua saptamani sunt suficiente pentru a rasturna orice prognoza sau rezultat privind turul I, din 10 noiembrie. Acest lucru l-au demonstrat statisiticile pe tururi ale scrutinurilor prezidentiale din ultimii 15 ani. Toate proiectiile de pana acum trebuie tratate cu rezerva, deoarece Dancila nu este competitoare oficiala. Daca va fi, reconfigurarile de sanse si prognosticuri ar putea sa fie radicale. Daca premierul va accepta sa fie candidatul PSD pentru Cotroceni, Iohannis si Dancila sau Dancila si Iohannis vor fi si protagonistii turului II, din 24 noiembrie. Spun „daca va accepta”, pentru ca intuiesc ca PSD, dornic sa castige prezidentialele, dupa 15 ani de esecuri (in 2004, 2009, 2014), ar putea sa-i ceara lui Dancila sa candideze. Riscul ar fi ca in caz de pierdere a alegerilor prezidentiale, premierul Dancila sa fie obligata sa demisioneze din fruntea PSD si a Guvernului, ori sa-si depuna demisia din ambele functii, ca o compensatie, ca o nota de plata, si sa deschida accesul altor social-democrati spre cele doua varfuri. Doar un candidat prezidentiabil de anvergura politica interna si internationala incontestabila, o personalitate arhicunoscuta si probata in zone de excelenta (leadership politic, diplomatie politica, drept international, academic etc.) din care in mod cert se poate adauga valoare functiei de presedinte ale republicii, care are functii de reprezentare internationala si de coordonare a politicii externe, ar putea sa fie tertul care sa dea peste cap proiectiile privindu-i pe cei doi. Teoretic, un astfel de tert poate sa apara si in ultimul moment, cu 30 de zile inaintea scrutinului, adica pana in prima decada, inclusiv, a lunii octombrie, dupa care incepe campania electorala. Avantajul unei astfel de candidaturi de notorietate, anuntate in marginea campaniei, ar avea avantajul prospetimii, fara zgura ideologica si uzura politica din precampanie.

  • Nu a existat niciun caz pana acum ca un candidat lipsit de notorietate sa se inscrie cu 30 de zle inainte si sa castige. Nici Basescu nici Iohannis nu erau de loc necunoscuti.
   Cu atat mai putin, PSD ar putea sa scoata din joben un candidat nou si inocent si popular.
   Singura persoana care intruneste conditia inocenta + notorietate este Dancila.
   Numai ca prezumtia de inocenta este data de prezumtia de prostie (nu discut daca este justificata sau nu) care nu este totusi o premiza in stare sa duca la castigarea alegerilor nici macar pentru electoratul cel ma putin educat

  • Rationamentul d-voastra mi se pare corect. Un candidat aparut in ultimele 45 de zile, asumat de PSD, ALDE, PRORO., ar putea schimba datele problemei. Mircea Geoana, de exemplu, vi se pare ca s-ar incadra criteriilor d-voastra???

  • Curios? Unde o fi acel candidat deus ex machina care să răstoarne toate pronosticurile?
   F.P. are toate șansele să câștige la loto.

 5. Poate ar trebui sa intelegem ,cum acest organism colectiv viu ,numit poporul roman , percepe deja ,aproape in intregime, raspunsul la alegerile imediat viitoare ,prezidentiale , locale si parlamentare.Trendul ce a fost declansat la referendum si la alegerile europarlamentare ,se va amplifica pina la limita de sus a dorintelor populare deja exprimate. Indiferent de ceea ce organismul media , in totalitatea lui si organismul politic vor incerca sa induca ca adevar in mintea alegatorului ,constiinta comuna ce apartine nemului deja a decis . Drumul natiunii este unul singur si natiunea ca un intreg ,incepe sa inteleaga asta , ba chiar mai mult incepe sa inteleaga si cine poate sa asigure in viitor dorintele comune exprimate deja . Nimeni si nimic nu mai poate pacali natia romana si este foarte clar chiar si pentru cei care politicianist au incercat (marea cu degetul ) sa modifice cite ceva , in mod partizan, ca natia nu accepta asta .Chiar si cei care inca mai incearca sa modifice perceptia comuna, isi dau seama de nonsensul demersului lor si doar obligati poate de interese deja semnate ,sau de neputiinta de a renunta la ceea ce au sustinut cu tarie de-a lungul timpului ,inca mai prezinta timid vechile clisee , deja perimate in modul nostru colectiv de gindire . Drumul este unul singur, deja acceptat de un intreg numit ROMANIA.

 6. „Iliescu (50% intenție de vot în mai 2000 conform Metro Media Transilvania) e Iohannis. Forța dinamică anti-guvernare “care vine, vine, vine, calcă totul în picioare” era Vadim și este acum USR-PLUS…”

  Te doare mintea!

  Oglinzile care deformează realitatea creează iluzii optice.
  Oare sociologia, dacă tot zice că-i știință, caută și explicații pentru preferințele cetățenilor în favoarea unui partid sau a altuia, ori funcționează doar bazându-se pe analogii și „răsturnări între oglinzi paralele” ale imaginii societății la un moment dat?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Barbu Mateescu
Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro