marți, septembrie 28, 2021

Un pronostic în oglindă pentru prezidențiale

Prezența, în special în primul tur, va fi mică.

Motivul: intensitatea va fi la pământ prin comparație cu cataclismele Năstase vs Băsescu, Băsescu vs moguli, Ponta vs anti-Ponta.

În plan emoțional prezidențialele au cam avut deja loc, Dragnea fiind înfrânt de Iohannis.

Prezența mică oferă un bonus candidaților care au ceva de zis. Dacă am 100 de votanți potențiali din care la vot vin 10, iar tu ai 50 de votanți potențiali din care la vot vin 30… rezultatele vor fi cum vor fi, adică definite de cine vine la vot și nu de electorate teoretic mari.

Ca ipoteză:

Iohannis 36%. Sub scorurile din sondaje, unii votanți potențiali dând o șansă candidatului USR-PLUS („oricum Iohannis ajunge în turul doi”).

Candidatul USR-PLUS 28%. Inițial am scris „aproape că nu contează cine este”, dar aici sunt mai mulți factori implicați care, odată menționați, ar distrage de la discuția principală. Și anume:

(Câștigătorul simbolic) Liviu Pleșoianu, independent, 11%. Promotorul mesajelor introduse de PSD, din 2012 încoace, în mintea votanților partidului. Ca și prezidențiabilul USR-PLUS, Pleșoianu va avea o linie asumată, răspicată, care răspunde nevoilor istorice ale unor segmente sociale vaste (deși e evident că Pleșoianu și candidatul USR-PLUS se vor da cap în cap, că doar nu sunt aliați – dar ei și doar ei vor aduce dinamism în campanie). Revenind strict la Pleșoianu, va avea o campanie acerbă, de gherilă, punctată de flyere sau bannere pe Facebook cu texte gen:

„În ultimele zile, mai ales în București dar și în restul țării, PSD a declanșat o campanie puternică împotriva lui Liviu Pleșoianu.
PSD nu-l atacă pe Iohannis.
#rezist a declanșat o campanie violentă împotriva lui Liviu Pleșoianu.
#rezist nu îl atacă pe candidatul PSD.

Cine seamănă se adună.

Liviu Pleșoianu – singur împotriva lui Iohannis!”

Nu trebuie să faci ochii mari când vezi un scor de „11%” pentru Pleșoianu. La o prezență mică (8 milioane persoane) asta nu înseamnă nici măcar un milion de voturi. Să nu existe un milion de eurosceptici / eurofobi? Păi 10% din populația aflată în țară (1,4 milioane persoane) avea încredere mare sau foarte mare în Dragnea în clipa când el a fost arestat.
Dacă Pleșoianu e liniștit cu o funcție, va fi altcineva în locul său. Poate Tăriceanu (detalii mai jos, mult mai jos).

Candidatul PSD 10%. Da, locul patru, deși lumea va fi prea interesată de duelul cu Pleșoianu ca să mai observe că PSD nu termină pe podium. Antena 3, care îl va susține pe Pleșoianu, va avea o noapte de extaz. Pur și simplu alegerile astea prind PSD pe picior greșit.

Tăriceanu 6%. Dublează mesajele lui Pleșoianu dar fără vervă. Calm și prezentabil precum candidatul PSD dar nu îi are organizațiile. Tăriceanu e ușor nepotrivit psihologic pentru rolul de contender, lui îi stă bine într-o funcție pe care s-o apere.

Hamsii – restul de 9%.

(CTP în 2000, la o emisiune despre turul doi. Poză de pe YouTube)

Am botezat pronosticul de mai sus „în oglindă”, pentru că am luat pur și simplu cifrele din primul tur din 2000 și am inversat polaritățile. Iliescu (50% intenție de vot în mai 2000 conform Metro Media Transilvania) e Iohannis. Forța dinamică anti-guvernare „care vine, vine, vine, calcă totul în picioare” era Vadim și este acum USR-PLUS, o exprimare plastică a diferențelor colosale dintre România anului 2019 și cea a finalului de mileniu. Guvernarea deraiată este pe cealaltă parte a spectrului politic. Până și textul pe care l-am asociat cu Pleșoianu e adaptat din acea toamnă, dintr-un poster CDR. 28% mi se pare mult pentru candidatul USR-PLUS, dar după ce s-a întâmplat în primăvară cerul e limita. Divizarea din PSD e mult mai puternică și autentică decât cea din 2000, de pe dreapta. Situația pare a fi coaptă pentru unremake. Marx spunea că atunci când un fenomen istoric are loc de două ori, prima dată e tragedie iar a doua oară e farsă. Să vedem dacă râdem și dacă e ceva de râs.

Articol aparut pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. In cazul de fata , alegerea presedintelui Romaniei situatia este cit se poate de clara . Actualul presedinte poate cistiga din primul tur . Indiferent de unde provin contracandidatii ,absolut nici unul nu are anvergura necesara sa se opuna actualului presedinte .In fata urnelor , indiferent de simpatii politice de partid sau de alta natura , votantii vor decide tot in favoarea actualului presedinte .

 2. S-ar putea să fie mai simplu decît ne gîndim. Proiectul de țară al lui Iohannis este ”președinte de două ori” și se poate îndeplini cel mai ușor dacă în turul doi are un adversar din ciuma roșie. Laboratorul din care a ieșit Iohannis are și patentul și know-how-ul, totul depinde de grupul de cercetători, adică se merge pe upgrade și trecerea la dezvoltarea prototipului Iohannis 1.2, sau chestia asta cade și o luăm de la capăt cu noul program USR-PLUS, feisbuc,haștag, șcl. Iohannis 1.1 a funcționat în parametri, s-a mișcat bine, dar nu a reușit să-și atingă targetul, adică accesul grupului la punga cu parale ca pe vremea băsească. S-au investit resurse, timp și bănuți și în noul program care include oameni tineri, pregătiți, cu ceva școală, care pricep ce au de făcut și în limbi străine, nu ca troglodiții din ciuma roșie, numa’ că trebuie discutat și cu șefii ăi mari din UE, US, NATO ca să vedem ce păreri și sugestii au și funcție de ce se hotărăște, trecem la fapte. Oricum, totul e pregătit pentru alegeri, oamenii sînt la posturi, ambasade, STS, UM mass-media și justiția independentă au lecțiile făcute, toți sînt în mod stand by, gata să treacă la treabă. Acum, după cum zice și autorul, ”Să vedem dacă râdem și dacă e ceva de râs”

 3. DA! Cam in felul descris mai sus in studiul d-lui Mateescu vor arăta rezultatele voturilor din acest an,la prezidentiale, dar si cele de anul viitor, la parlamentare . Comentarile media despre alegerile europarlamentare nu au nicio relevanță. Românii au votat in foarte bună cunostință de cauză la europarlamentare, e adevărat. Dar vor vota cu totul altfel pe… INTERN. Si va fi TOT IN BUNĂ CUNOSTINȚĂ DE CAUZĂ !

  • Nu inteleg finalul mesajului dvs., mai exact vagul acesta pe care-l arborati ar vrea sa sugereze ca va vota tara asta la parlamentare cu psd din nou sau cum?
   Nimic de spus, psd-alde sunt inexistente, sau cantitate neglijabila la prezidentiale, ba chiar frizeaza ridicolul, ca sa avem si-un bufon in peisaj. Este insa numai o etapa, si orice om cu mintea intreaga stie ca psd va tura motoarele la rosu in locale, ca la parlamentare sa muste din votant. Vor merge pe aceeasi tactica : v-am dat, doar noi va dam, ceilalti va iau. Dar cine ar putea sa-i mai creada, cand icebergul masurilor populiste ar putea sa-i loveasca drept in fata inca din acest an chiar? Poate chiar din toamna. Intre timp, atacul la justitie va continua, festivalul infractorilor va continua, si ghita se va intoarce acasa, dupa binecunoscutul proverb : cand pisica nu-i acasa, joaca soarecii pe masa! Iar oamenii vad pana la urma, oricate fumigene si ragalii arunca in ochi latrinele tv.

 4. Oamenii politici ai momentului sunt presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila. Nu neaparat in aceasta ordine si nu in mod obligatoriu potrivit pozitiilor virtuale indicate de sondajele privind intentiile de vot. Aceste din urma sunt foarte volatile, cu un orizont sau interval de timp de maxim 14 zile, cat este diferenta dintre cele doua tururi. Doua saptamani sunt suficiente pentru a rasturna orice prognoza sau rezultat privind turul I, din 10 noiembrie. Acest lucru l-au demonstrat statisiticile pe tururi ale scrutinurilor prezidentiale din ultimii 15 ani. Toate proiectiile de pana acum trebuie tratate cu rezerva, deoarece Dancila nu este competitoare oficiala. Daca va fi, reconfigurarile de sanse si prognosticuri ar putea sa fie radicale. Daca premierul va accepta sa fie candidatul PSD pentru Cotroceni, Iohannis si Dancila sau Dancila si Iohannis vor fi si protagonistii turului II, din 24 noiembrie. Spun „daca va accepta”, pentru ca intuiesc ca PSD, dornic sa castige prezidentialele, dupa 15 ani de esecuri (in 2004, 2009, 2014), ar putea sa-i ceara lui Dancila sa candideze. Riscul ar fi ca in caz de pierdere a alegerilor prezidentiale, premierul Dancila sa fie obligata sa demisioneze din fruntea PSD si a Guvernului, ori sa-si depuna demisia din ambele functii, ca o compensatie, ca o nota de plata, si sa deschida accesul altor social-democrati spre cele doua varfuri. Doar un candidat prezidentiabil de anvergura politica interna si internationala incontestabila, o personalitate arhicunoscuta si probata in zone de excelenta (leadership politic, diplomatie politica, drept international, academic etc.) din care in mod cert se poate adauga valoare functiei de presedinte ale republicii, care are functii de reprezentare internationala si de coordonare a politicii externe, ar putea sa fie tertul care sa dea peste cap proiectiile privindu-i pe cei doi. Teoretic, un astfel de tert poate sa apara si in ultimul moment, cu 30 de zile inaintea scrutinului, adica pana in prima decada, inclusiv, a lunii octombrie, dupa care incepe campania electorala. Avantajul unei astfel de candidaturi de notorietate, anuntate in marginea campaniei, ar avea avantajul prospetimii, fara zgura ideologica si uzura politica din precampanie.

  • Nu a existat niciun caz pana acum ca un candidat lipsit de notorietate sa se inscrie cu 30 de zle inainte si sa castige. Nici Basescu nici Iohannis nu erau de loc necunoscuti.
   Cu atat mai putin, PSD ar putea sa scoata din joben un candidat nou si inocent si popular.
   Singura persoana care intruneste conditia inocenta + notorietate este Dancila.
   Numai ca prezumtia de inocenta este data de prezumtia de prostie (nu discut daca este justificata sau nu) care nu este totusi o premiza in stare sa duca la castigarea alegerilor nici macar pentru electoratul cel ma putin educat

  • Rationamentul d-voastra mi se pare corect. Un candidat aparut in ultimele 45 de zile, asumat de PSD, ALDE, PRORO., ar putea schimba datele problemei. Mircea Geoana, de exemplu, vi se pare ca s-ar incadra criteriilor d-voastra???

  • Curios? Unde o fi acel candidat deus ex machina care să răstoarne toate pronosticurile?
   F.P. are toate șansele să câștige la loto.

 5. Poate ar trebui sa intelegem ,cum acest organism colectiv viu ,numit poporul roman , percepe deja ,aproape in intregime, raspunsul la alegerile imediat viitoare ,prezidentiale , locale si parlamentare.Trendul ce a fost declansat la referendum si la alegerile europarlamentare ,se va amplifica pina la limita de sus a dorintelor populare deja exprimate. Indiferent de ceea ce organismul media , in totalitatea lui si organismul politic vor incerca sa induca ca adevar in mintea alegatorului ,constiinta comuna ce apartine nemului deja a decis . Drumul natiunii este unul singur si natiunea ca un intreg ,incepe sa inteleaga asta , ba chiar mai mult incepe sa inteleaga si cine poate sa asigure in viitor dorintele comune exprimate deja . Nimeni si nimic nu mai poate pacali natia romana si este foarte clar chiar si pentru cei care politicianist au incercat (marea cu degetul ) sa modifice cite ceva , in mod partizan, ca natia nu accepta asta .Chiar si cei care inca mai incearca sa modifice perceptia comuna, isi dau seama de nonsensul demersului lor si doar obligati poate de interese deja semnate ,sau de neputiinta de a renunta la ceea ce au sustinut cu tarie de-a lungul timpului ,inca mai prezinta timid vechile clisee , deja perimate in modul nostru colectiv de gindire . Drumul este unul singur, deja acceptat de un intreg numit ROMANIA.

 6. „Iliescu (50% intenție de vot în mai 2000 conform Metro Media Transilvania) e Iohannis. Forța dinamică anti-guvernare “care vine, vine, vine, calcă totul în picioare” era Vadim și este acum USR-PLUS…”

  Te doare mintea!

  Oglinzile care deformează realitatea creează iluzii optice.
  Oare sociologia, dacă tot zice că-i știință, caută și explicații pentru preferințele cetățenilor în favoarea unui partid sau a altuia, ori funcționează doar bazându-se pe analogii și „răsturnări între oglinzi paralele” ale imaginii societății la un moment dat?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.