miercuri, septembrie 27, 2023

Un reper pe drumul gândirii : luminişul dintre Biserica Luminii şi lumina statului

Omul este fiinţa despărţită de toţi şi în armonie cu toţi [1]. Când vine vremea greutăţilor în cartea istoriei o simte şi se pregăteşte din vreme de citit cu propria viaţă. Numai la greu hăţaşul se răreşte şi poteca îl conduce într-un luminiş [2], o firavă poiană în care se poate înţelege. Aici e casa omului.

E o răscruce, un loc bătătorit pe unde au mai trecut mulţi, dar nu a dorit să se oprească nimeni. Un chiasm al vremii: de jos răzbate mirosul pământului cu rădăcini din care Biserica îşi trage seva, de sus bate Lumina şi îi dă putinţa să vadă cuvintele scrise cu ros. În dreapta e lumina propriei sale gândiri omeneşti, o raţiune în comuniune, vorbitoare, în stânga zidăria regulilor şi clădirilor aşezământului istoriei, coaja fermă a unui ou în care popoarele cresc.

În miezul acestui loc se află pentru o vreme Cel ce a dat fiinţă, şi va merge mai departe. Omul ştie că potecile sunt multe, la fel şi rătăcirile. Unii vor să nu mai fie cruce, alţii vor să nu mai fie Biserică, alţii să nu mai fie stat. Unii vor ca luminişul să fie cât lumea şi numai pe pământ, alţii s-au obişnuit cu viaţa numai printre clădiri şi pieţe din oraşe.

Omul aşezat pe crucea făcută din bârnele Bisericii şi statului tace şi iartă pe oricine i-o cere. A venit în cartea scrisă chiar de El ca să fie văzut, pipăit, cunoscut şi, pe cât le e posibil oamenilor, înţeles.

Spre miezul acestui loc se îndreaptă şi cel ce a luat fiinţă, fiecare dintre noi. Va lua Lumină pentru că deja i-a pătruns în suflet, va primi lumină pentru că deja gândeşte cu ea. Adevăratul luminiş al său va fi însă propria moarte, răscrucea, trecerea în care va putea vedea încotro se îndreaptă şi de unde vine.

Până atunci în întunericul vremurilor omul caută drumul potrivit. Stropi de Lumină ici şi colo îl orientează, între aceste fulguraţii face planuri cu lumina minţii sale, cu cuvintele limbii în care gândeşte. Crucea pe care şi-o duce e uşoară faţă de crucea morţii. Pe măsură ce întrevede luminişul o simte tot mai uşoară.

Azi urcăm simbolic spre acest loc, unii cu voie, alţii fără voie. Când vom ieşi din casele nostre am putea să nu uităm să citim mereu ceea ce se întâmplă. Amândouă braţele crucii au rost, înţelegerea vine mergând spre răscrucea lor, ispitele vin din toate părţile. Ne putem crede prea sus, putem să ne ghidăm numai după cele de jos, putem să fim robi în stânga, sau plini de sine în dreapta.

Urcuşul e împreună, spre centru, îngust, iar în urmă rămân numai cei care vor asta. Nimeni nu poate fi obligat, pentru că omul e liber. Fiecare avem ritmul nostru. Cine s-a despărţit mergând mai înainte e în armonie cu toţi, cine a făcut-o ca să rămână în urmă undeva, rătăcit, va căuta armonia la momentul său potrivit [3].

Note

[1] „monahul este cel despărţit de toţi şi în armonie cu toţi” (Sf. Ioan Scărarul, citat în Ier. Filip, 2011, Pateric din pustia Atosului, Ed. Irinaeus, pag. 19).

[2] În acest text Dumnezeu a vrut să fie o punte cu o parte dintr-un domeniu în care mă iniţiasem la filosofie şi pe care îl respinsesem apoi ca nefolositor în viaţa creştină: Heidegger după Kehre. M-am trezit cu gândul că situaţia apărută între stat şi Biserică e un chiasm în sensul din filologie, aşa cum discuta Cornel Mihai Ionescu pe text la cursurile lui de hermeneutică, Trackl şi Heidegger. Că e o situaţie extrem de rară social, la o intersecţie de poteci, prin hăţişurile lumii, unde trebuie să fie die Lichtung, luminişul, sau ceva analog lui. Că este un reper pe drumul gândirii…, şi mai mult decât atât. Rezulta imediat că situaţia trebuie citită, ca pe un text, cu lectură theoretică pe cât posibil aici, în lume.

Acum îl văd pe Heidegger cu blândeţe, ca pe un om care a transferat câte ceva din limbajul mântuirii într-o încercare prometeică de a restaura civilizaţia occidentală, în luptă cu scientismul şi cu o teologie academică care pierduse vocaţia patristică.

[3] O formă a acestui texte fără cheie fenomenologică de interpretare a fost publicată şi pe platforma Doxologia.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Coronavirusul ne arata ,parca cu degetul cel mare si nu cu aratatorul ,cit de greu este de trecut peste luminisul ce separa Biserica luminii -de Lumina Statului . Indiferent cit de diferite sunt angoasele noastre si cit de diferita este intelegerea personala , coronavirusul ne arata mai mult ca oricind cum aceste doua notiuni ce pina mai ieri tineau de existantialismul unei natii se scufunda incet ,incet in negura vremurilor atit de ticaloase . Nici statul si nici biserica nu mai sunt ce au fost si cu atit mai putin ele nu vor mai fi nicicind reperul aflat pe drumul gindirii noastre , dupa ce odisea trecerii prin coronavirus se va fi incheiat . Poate minati din spate de o alta lume cochilia gindurilor noastre se va fi sfarimat in multiple bucati de intelepciune si nevoia de apartenenta se va fi cumva epuizat .Poate nevoia de a fi liber – ca pasarea cerului – ne va aduce in fata adevarul sau poate noi toti vom intelege minciuna traita si brusc fara sa ne – batem capul – vom cauta fericirea sau luminisul atit de incilcit pina acum ,trecind la o noua forma de intelegere ce ne poate lumina existenta chiar deasupra ,cuvintelor scrise cu ros , asa cum mereu si mereu deasupra noastra am crezut ca este cumva cineva . Revenind la normalul nostru ce ne face cotidianul din ce in ce mai putin accesibil ,trabaluind cu ambele brate in posibilul nostru viitor ,aratam lumii nevoia de schimbare a tot ceea ce pina acum reprezenta normalitatea .Chiar nu avem de ales sau poate deja ne-am ales drumul ca natie si mai ramine doar sa acceptam cu totii viitorul ,lasind in urma trecutul ce cumva inca incearca sa ne modifice intelegerea . Daca vom fi in stare sau nu , vom afla- de graba- cu speranta finalului fericit , ce parea atit de real in basmele copilariei noastre ,unde cel bun il invinge pe cel rau si unde bucuria comuna face loc tristetii unui trecut existent dar atit de uricios citeodata . Sa ne bucuram totusi ca suntem aici si apartinem unei lumi poate nicicind existenta pe planeta .

  2. de „valentine’s day” trogloditii cu pantaloni mulati in vine (ce le pun in evidenta picioarele cracanate si nedezvoltate) iau cu asalt mallurile si golesc rafturile cu fakeuri din aur si argint. in sarbatorile crestine esti strivit in supermarketuri, rafturile se golesc de toate chimicalele si toti nitratii, e timpul ca „credinciosul” sa si umple burta si sa rigiie satisfacut pin ce apare gifiind prelatul cu lumina sfinta adusa cu avionul de la ierusalim. ce vor face cei citiva despre care vorbiti in multimea de care v am povestit ?

    • Fiecare cu ritmul său, de la plăcere sau agresivitate de limbaj spre altceva. Resorturile psihologice ale comportamentelor naturale nu pot fi dizlocate de oameni, cel mult reprimate.

      • hmmm, nu „agresivitate” am vrut sa va transmit. consumul (material nu spiritual) desantat nu produce nici educatie / cultura, nici sanatate / fericire si nici credinta. pina cind omul a invatat sa zboare (de vreo suta si ceva de ani) cine i aducea (si cu ce ? ) lumina sfinta de la ierusalim ? Hristos a inviat!

  3. Religia are trei piloni- cultul si dogmele de aplicare, institutiile religioase prin care lucreaza, oamenii ce le deservesc. Intre cel trei trebuie sa existe un echilibru si decenta. Atunci enoriasii vor fi fideli cultului. Cand toate trei au iesit din un anume cadru de rationalitate atunci putem spune ca avem nevoie de o curajoasa reforma in religie. Cred ca aceasta pandemie a aratat ca va fi nevoie de asa ceva, daca vrem ca toti ai nostrii sa duca crucea Romaniei catre dezvoltare si modernitate, altfel o sa baltim ca si pana acum.

    • Sunt de părere că schimbări importante durabile au loc numai fără intenţie efectivă a unei persoane sau a alteia, ci printr-un fel de aliniere neintenţionată a scopurilor oamenilor. S-ar putea ca anumite convergenţe majore să fie deja stabilizate definitiv, iar indicii în acest sens putem găsi raţional în perenitatea anumitor moduri de viaţă cu raportare la transcendent.

      • Despre ”alinierea neintenționată a scopurilor oamenilor”: documentarul ăsta e pe Youtube din 4 noiembrie 2019, cu asta se ocupa Fundația Bill și Melinda Gates la momentul respectiv:

        Event 201 Pandemic Exercise: Highlights Reel

        https://www.youtube.com/watch?v=AoLw-Q8X174

        Chiar putem vorbi de ”alinierea neintenționată a scopurilor oamenilor”? Mai sunt încă 5 clipuri din seria respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro