marți, mai 30, 2023

Unionism 2017 in Republica Moldova

Conform sondajelor de opinie, in Republica Moldova aproximativ 25% dintre cetateni isi doresc unirea cu Romania. Despre unire se vorbeste in presa, in societatea civila, pe retelele de socializare si – mai izolat – in mediile politice. Pozitionarea diferitelor segmente din societatea si viata politica moldoveneasca fata de unire este insa foarte diversa.

Unionismul asumat si activ. Exista in  RM oameni care isi asuma deschis cauza unirii cu Romania. Este vorba atat de adulti sau varstnici, cat mai ales de tineri pana in 30 de ani, unii inca studenti, altii absolventi, multi dintre ei formati la universitati din Romania sau chiar din Europa de Vest si SUA, aflati la inceput de cariera sau avand déjà propriile afaceri.  Acesti oameni initiaza si anima manifestatiile publice in favoarea Unirii, popularizeaza prin toate mijloacele disponibile ideile unioniste (de la retelele sociale online, presa scrisa si emisiuni TV pana la discutii « om-la-om »), participa la anchete sociologice pe teren, organizeaza « caravane ale Unirii » prin satele Moldovei, de multe ori in conditii logistice precare, totul pentru a mari continuu numarul celor care inteleg ca unirea cu Romania este un demers nu doar legitim ci si de dorit pentru cetatenii de rand ai Moldovei.

Unionistii din aceasta categorie sunt considerati adesea « naivi », « idealisti », « nerealisti ». Atunci cand ei vorbesc – in mod firesc si justificat – despre o problema national-identitara , poate ultima ramasa nerezolvata  in Europa de Est, li se contrapun concepte ca « natiunea civica »  sau  valorile europene, ca si cum acestea din urma ar fi incompatiibile cu ideea Unirii. Din pacate, activitatea acestor grupuri – tot mai numeroase si mai vocale – este putin cunoscuta in Romania. La vest de Prut, tricolorul flutura linistit in fata institutiilor oficiale, alaturi de drapelele NATO si UE ; in Basarabia, el este simbolul unei lupte (inegale), asumate firesc, fara emfaza, dar si fara nici o umbra de indoiala cu privire la justetea cauzei.

Unionismul cu ambiguitati. Unionismul nu exista doar ca optiune individuala in RM. De curand a aparut un partid politic, care isi asuma unirea cu Romania ca principal obiectiv. Se numeste Partidul Unitatii Nationale (P.U.N.) si este condus de Anatol Salaru, fost ministru in guvernele Filat si Strelet, fost vice-presedinte al Partidului Liberal si de Ana Gutu, provenita din acelasi Partid Liberal. Salaru este contestat de unii pe motive de coruptie, unul din cei mai vocali critici fiind Sergiu Mocanu, presedintele Miscarii Populare Antimafie, care considera PUN o „farsa”, pusa la cale impreuna cu – cine altul – Vlad Plahotniuc.  Dar asemenea dispute si atacuri sunt ceva obisnuit si probabil nici un unionist realist nu se agata de PUN ca de o unica speranta. Nu este insa singura problema cu care noul partid unionist se confrunta.

In recentul congres de lansare, desfasurat la Chisinau, PUN si-a ales si un lider onorific – fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Acesta  si-a castigat un prestigiu in randul unionistilor din RM, prin faptul ca este politicianul roman care a vorbit cel mai mult despre unire si a avut o politica pro-activa in aceasta directie. Asta a facut, printre altele, ca in RM sa se reaprinda speranta in unire si sa creasca semnificativ numarul adeptilor acesteia. Este adevarat ca Basescu vorbeste mult despre Unire.  Vorbeste mult in general. La fel de adevarat este ca nici bursele de studii , nici cetatenia romana pentru moldoveni, nici gazoductul, nici relatiile comerciale tot mai dezvoltate, nici ajutoarele financiare si de alta natura, nici diversele proiecte finantate de Romania in RM, nu au inceput in mandatul lui Basescu si nici nu au luat sfarsit odata cu acesta. Evident, toate acestea nu fac unirea, dar o aduc mai aproape.

Problema este ca Basescu de acum nu mai este Basescu de atunci. Era suficient ca liderii PUN sa faca un banal search pe internet pentru a afla (si e greu de crezut ca nu au aflat) care este agenda actuala in Romania a proaspatului presedinte onorific al unionismului ; nici nu trebuie cautat prea mult. Cateva exemple :

« Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de punere sub control a instituţiilor politice.»   (1)

A luat o data o mita, acuma nu ii distrugem toata viata. Asa a fost in tranzitie. Avem nevoie de un moment zero, o gratiere larga.”  (2)

„Femeia asta (Kovesi – n.n.) trebuie arestată pe loc. Trebuie încătuşată, trimisă la beci, unde a trimis atâţia oameni nevinovati.”  (3).

Deci, gratierea abuzului in serviciu (nu redefinire, nu prag, ci gratiere), „intelegere” pentru spagari, arestarea lui Kovesi.

Frustrarea si deruta in randurile romanilor sunt evidente. Romanii – in majoritatea lor – isi doresc Unirea. Multi dintre ei au iesit in strada in februarie 2017, inghetand in ger, cu speranta de a-si scapa tara de penali.  In schimb, Traian Basescu isi va putea folosi  influenta, castigata inclusiv prin alegerea sa in onoranta functie de presedinte al PUN, pentru alt gen de obiective, cu totul opuse, mentionate mai sus. Iar PUN, indirect, il ajuta.

Sunt multe de discutat : De ce PUN a tinut mortis sa aiba ca presedinte onorific  un politician atat de controversat in Romania, al carui partid e undeva la 4-5% in sondaje? Pentru meritele sale din trecut? Dar valoarea adaugata pe care o poate aduce astazi nu e oare mai importanta? Cum ramane cu cei 95% dintre romani care NU se regasesc in Traian Basescu? Le sunt indiferenti unionistilor din PUN? Argumentul cel mai des auzit este ca nici un alt politician roman nu a „vorbit despre” / „facut ceva pentru” Unire.  Dar a existat oare un dialog real intre PUN si alte partide din Romania? Si la urma urmei de ce este cu adevarat necesar ca un politician roman sa fie ales lider „onorific” al unui partid care militeaza in RM pentru un ideal national? Mai ales daca acel politician este cunoscut cu precadere pentru capacitatea sa de a dezbina si nu de a uni, iar agenda sa actuala nu tocmai onorabila risca sa discrediteze proiectul unionist…

Unionismul … absent. In aceasta categorie intra practic toate partidele considerate « pro-europene », care nu sunt neaparat nici pro nici anti-unioniste, ideea Unirii fiind practic absenta din discursul lor. Aceasta absenta, cumulata cu declinul pana la irelevanta al Partidului Liberal, a lasat un mare loc gol pe care incearca sa il umple amintitul P.U.N.

Un caz interesant – si oarecum paradoxal – este cel al Maiei Sandu. Presedinta Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) s-a dovedit a fi un contra-candidat puternic al lui Igor Dodon in alegerile prezidentiale din noiembrie. Formata in Occident, este considerata port-drapelul orientarii pro-europene a Moldovei, chiar daca in campania electorala a pus accentul mai mult pe lupta anti-coruptie, pentru a nu lasa acest ofertant subiect la dispozitia exclusiva a candidatului socialist. Dar Maia Sandu a continuat sa marginalizeze tema orientarii geo-politice si dupa alegeri. Cat priveste unirea cu Romania, tema pare ca lipseste cu desavarsire din preocuparile sale.

Ilustrativa pentru viziunea politica actuala a Maiei Sandu este postarea de pe contul sau de socializare din data de 28 iunie, data cu rezonante tragice in istoria Basarabiei, data anexarii de catre URSS in 1940 si care marcheaza totodata inceputul barbariei deportarilor si persecutiilor anti-romanesti. Cum comenteaza Maia Sandu acele evenimente :

„Ziua de 28 iunie 1940 a fost o zi care ne-a dezbinat şi care continuă să ne dezbine ca societate. A fost ziua în care am fost duşi cu forţa într-un stat totalitar, unde drepturile şi libertăţile noastre au fost călcate în picioare. (…)

Din păcate, exodul concetățenilor noștri continuă şi acum, oamenii fugind din cauza politicienilor corupţi care au capturat statul şi ne fură viitorul. Singura soluţie pentru a opri depopularea țării este detronarea clasei politice actuale și înlocuirea ei cu o guvernare responsabilă, formată din oameni onești, cu viziuni pe termen lung pentru Republica Moldova.”

Se pare ca de vina pentru „dezbinare” este, generic …ziua de 28 iunie 1940, nu exista vinovati cu nume si prenume. In plus, se face o analogie intre plecarea cetatenilor moldoveni la munca in strainatate, in baza unui drept la libera circulatie castigat in mod legitim si deportarile staliniste. Solutia? „Viziuni pe termen lung pentru Republica Moldova”.

Acest gen de declaratii cuminti, ambigue, de evitare a rostirii unor adevaruri istorice limpezi tine de o „corectitudine politica” pe cat de prost inteleasa, pe atat de inadecvata la situatia actuala a Republicii Moldova (desi incurajata de unii interlocutori occidentali). Dupa cum ambiguu este si conceptul „natiunii civice” moldovenesti – tot mai vehiculat dar si controversat – o reprezentare utopica a societatii moldovenesti, vindecata de coruptie, dar si golita de polemica orientarii geo-politice, trecuta de stadiul divergentelor cu caracter istoric si cultural, al resentimentelor inter-etnice si unita de… cetatenia comuna, consfintita juridic. Numai ca armonia sociala nu se rezolva prin reglementare juridica, dupa cum nici idealurile unei societati nu pot fi rezultatul „mediei aritmetice” perfecte a optiunilor diverselor categorii de cetateni. Nu in Republica Moldova, traumatizata inca de deportari, ocupatie straina, dictatura comunista, purificare etnica, deznationalizare fortata, inventarea limbii si poporului „moldovenesc”, iar mai nou de separatism sustinut din afara tarii si santaje economice de tot felul. Fara a desconsidera agenda „civica” – lupta anti-coruptie, armonizarea relatiilor inter-etnice, etc. – prioritatea politica in RM ar trebui sa fie totusi problema national-identitara, cum s-a intamplat in cazul tuturor popoarelor europene.

Pentru segmentul unionist,  pro-activ si entuziast, atitudinea prudenta, rezervata, « diplomatica » (daca nu chiar indiferenta) fata de Unire a politicienilor – si evident nu ne referim la cei declarati pro-rusi –  este nu doar dezamagitoare, ci de-a dreptul dureroasa. Este natural ca acesti oameni tineri si pregatiti sa isi doreasca un viitor european pentru viata si cariera lor. In timp ce Rusia sustine ilegal separatismul in Transnistria si deseneaza granitele Ucrainei in mod unilateral si in dispretul dreptului international, politicienii din RM (si din Romania) manifesta inca – la 26 de ani de la declararea independentei  RM –  in cel mai bun caz o timiditate ciudata in a discuta macar despre Unire, ascunsa adesea sub masca « corectitudinii politice » si a considerentelor « pragmatice » si « realiste ». Mai mult, politicienii pro-europeni din RM au inceput sa sugereze public  ca eventuala Unire oricum nu s-ar putea face fara sustinerea Uniunii Europene, idee corecta pe fond, dar care – enuntata superficial  – ar putea prezenta UE in postura de piedica in calea unirii, cu consecinte periculoase usor de sesizat. In privinta « viziunilor pe termen lung » pentru RM, exista adevaruri mai mult decat evidente : dupa 26 de ani de “statalitate” moldoveneasca, PIB-ul pe locuitor este cel mai mic din Europa, sub nivelul inregistrat de Angola, Insulele Capului Verde sau Bhutan.

Asa cum am mentionat, acest gen de abordari nu denota neaparat ostilitate impotriva Unirii, ci pasivitate si indiferenta. Probabil nici macar oligarhul Vlad Plahotniuc nu ar fi neaparat impotriva unirii cu Romania, acesta judecand totul in termeni de business si de oportunitate ; atata vreme cat unirea nu i-ar stingheri cu nimic afacerile, ba dimpotriva i-ar aduce si un plus de profit, Plahotniuc ar fi si el dispus sa sprijine acest proiect !

Ar merita discutata in acest context si pozitionarea fata de unire a institutiilor media. In urma cu cateva luni, fundatia European Endowment for Democracy (EED) a acordat sprijin financiar televiziunilor moldovenesti Jurnal TV si TV7 (rebranduita TV8). În Comitetul Executiv al EED se regăsește Maria Ligor – ministru pentru Românii de Pretutindeni în guvernul Cioloș, iar in Comitetul de conducere al EED se află europarlamentarul PPE Cristian Preda (4).

TV8 nu se doreste a fi o televiziune „militanta”, ci dedicata doar „informarii corecte”. Este benefica lansarea unei televiziuni de limba romana, care nu face parte din grupul media al lui Plahotniuc. Este imbucurator ca demnitari din Romania si-au adus contributia la aceasta realizare. Dar pentru a fi sinceri pana la capat, nu se poate ignora faptul ca vedetele nou lansatului post TV provin dintre fostii si actualii apropiati ai lui Chiril Lucinschi (fiul fostului presedinte anti-unionist Petru Lucinschi, suspectat de spalare de bani si arestat la domiciliu), Vlad Filat (fost premier, condamnat pentru coruptie) sau Iurie Rosca (fost lider al Frontului Popular, reconvertit la dughinism).

Nu punem la indoiala profesionalismul sau buna credinta a celor care lucreaza la televiziunea finantata (si) din bani europeni, dar nu putem sa nu remarcam faptul ca mica televiziune 10tv functioneaza in conditii improprii, cu finantare precara, intr-un spatiu pus la dispozitie de redactia ziarului Timpul.  Este poate pretul pe care acest post tv – pe sigla caruia apare harta Romaniei Mari – il plateste pentru ca si-a asumat fatis o pozitie pro-Unire, spre deosebire de TV8. Dar politicienii romani – si in general societatea romaneasca – s-ar putea implica mai mult la Chisinau si in proiecte grass roots menite sa sustina unirea, obiectiv nu mai putin legitim decat diversitatea pe piata media.

Anti-unionismul. La acest punct, lucrurile sunt clare ; socialistii lui Dodon, partidul lui Usatii si ceea ce a mai ramas din partidul comunistilor se pronunta fara echivoc impotriva unirii cu Romania, se auto-declara sforaitor adeptii « statalitatii » moldovenesti, dar – evident – nu sunt deloc deranjati de incalcarea grosolana a acestei « statalitati » de catre Rusia, prin sprijinirea separatismului transnistrean si ingerinte in politica si economia RM.

Desigur, dincolo de toate slabiciunile si ambiguitatile partidelor si politicienilor din RM, Romania trebuie sa sprijine pe toate caile unionismul, trebuie sa sprijine orientarea pro-europeana a republicii. Pentru RM, cale de intoarcere nu mai exista, pentru ca nici chiar o eventuala victorie a socialistilor in 2018 nu va putea calca in picioare valul unionist si pro-european tot mai puternic. Dar anii trec, iar basarabenii pro-unionisti sunt tot mai frustrati. Daca politicienii din RM – pe principiul thatcherist „Do not follow the crowd. Let the crowd follow you!” – si-ar asuma Unirea  in mod deschis si curajos (iar aici ne exprimam toata admiratia pentru PUN) in loc sa se plieze comod pe optiunea momentan majoritara a populatiei (mai curand rezervata fata de Unire, uneori chiar ostila), cu siguranta tot mai multi cetateni moldoveni ar indrazni sa spere, ar iesi din descurajare si blazare. Pentru ca politicienii sunt cei care trebuie sa ofere cetatenilor viziune si speranta.

Desigur si Romania trebuie sa aiba o abordare mai ferma – atat autoritatile cat si partidele politice. Trebuie inteles foarte clar ca Unirea costa bani. Romania trebuie sa fie vizibilia in RM, sa dezvolte si sa finanteze proiecte semnificative, care sa creeze locuri de munca pentru moldoveni si sa le imbunatateasca viata. Pentru ca – dincolo de argumentele national-identitare – cetatenii moldoveni trebuie sa fie convinsi ca nivelul de trai – al lor si a al copiilor lor – va fi sensibil mai bun intr-o Romanie unita decat intr-un stat precar, tinut captiv de propriii oligarhi si prins in hatisul cercurilor vicioase intretinute de Rusia.

NOTE _____________

1 – http://www.mediafax.ro/politic/traian-basescu-o-noua-pledoarie-pentru-gratierea-persoanelor-condamnate-pentru-fapte-de-coruptie-comisia-juridica-a-respins-extinderea-gratierii-si-la-abuzul-in-serviciu-16256565

2 – http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21723947-video-traian-basescu-despre-gratierea-coruptilor-luat-data-mita-acuma-nu-distrugem-toata-viata-asa-fost-tranzitie.htm

3 – http://www.mediafax.ro/social/traian-basescu-despre-inregistrarile-cu-kovesi-sefa-dna-ar-trebui-sa-fie-trimisa-la-beci-16484570

4 – http://moldnova.eu/ro/de-ce-platesc-romanii-pentru-re-activarea-moldovenismului-la-chisinau-16722.html/

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. La ce viata au saracii moldoveni care abia asteapta sa fuga din tara aia in care clasa de mijloc nu prea iese in evidenta. Nu cred ca va fi posibila vreodata unirea pentru ca interesele politice sunt prea mari si chiar se pune Romania cu Rusia? Ne fac terci .

  • Cu așa atitudine degrabă vin rușii și la București, fi-i atent. „Crede și ți se va da!” Eu sunt român basarabean și nu am nici un dubiu că Unirea se va face, fie că unii sunt lași sau indiferenți! Atâta timp cât o să umblați cu jalbele că rușii îs tari, nu faceți bine Țării! Cu stimă și mai mult suflet!

 2. Foarte bun şi necesar acest articol.Nu voi comenta textul autorului,destul de exhaustiv şi cu care sunt de acord,dar mă voi referi doar la partea finală a articolului,respectiv la ce ar trebui să facă România.
  Ca părere,statul român(Preşedinţie,Parlament,Guvern) ar trebui să dea o declaraţie publică în care să-şi arate interesul pentru Unirea cu Republica Moldova.Nu are importanţă ce vor zice unii şi alţii,este vorba de interesul naţional al României şi asta trebuie făcut cunoscut tuturor.
  Alături de această Declaraţie,trebuie anexat un Plan economic pe durată medie care să aducă Moldova la nivelul de trai din România.După unele calcule ar fi nevoie de aproximativ 50 Miliarde de USD pentru o perioadă de 10 ani,din care aprox.25-30 miliarde USD în primii 3-5 ani.Vor fi însă unele privaţiuni ale cetăţenilor români,dar şi germanii au procedat la fel acceptând o „taxă de solidaritate”.Un alt capitol din acest plan ar fi cel politic,cu drepturile cetăţenilor moldoveni şi ai minorităţilor din Moldova,inclusiv cu drepturile de reprezentare electorală.

  Cred ca a sosit timpul ca România să-şi afirme interesul politic pentru Moldova şi să acţioneze în acest sens.

 3. Dupa ce Dodon a castigat presedintia din primul tur, viitorul – cel putin cel apropiat – nu se vede tocmai bine !? Fapt care, pana la urma, n-ar trebui sa descurajeze pe unionisti ci sa-i stimuleze. Inteligent. Spre a gasi ideile, argumentele si mijloacele pentru a realiza idealul, Unirea.
  Momentul va veni oricum si trebuie sa-l intampine pregatiti si hotariti !

  • Ar fi elegant din partea celor care comenteaza sa mai stie si despre ce este vorba in text !?
   Dodon a castigat alegerile in turul 2 !!!
   Si asta dupa ce a fost sprijinit de Plahotniuc !!!

   • Ca sa fim corecti, Maia Sandu a facut mai multe gafe si a pierdut. De exemplu nu s-a folosit de ajutorul dat de lupu prin retragerea sa, in loc sa atraga o parte de electorat de acolo l-a respins. Nu a stiut sa atraga electoratul celorlalti, a crezut ca in turul doi partidele care au pierdut proeuropene o sa lucreze pentru ea, dar ei nu au lucrat, au lasat alegatorii sa voteze cum vor. Mai iesi din casa, mergi si vezi ce se intampla pe teren.

   • REMEMBER: ALEGERI FURATE – ALEGERI FRAUDATE !

    DONDON teroristul ex-neo-comunist nu a câștigat alegerile din 13 nov.2016 în Moldova de Est. Majoritatea românilor est-moldoveni au votat pro-Europa. Doar circa o jumătate de est-moldoveni au ieșit la alegeri. Distribuirea reală ar fi fost pt. Sandu – 65 %, iar pt. Dondon, poate 35 %, dar prin manipulare, FRAUDARE și furt, mafia oficială neo-comunistă anti-națională, anti-românească, anti-unionistă, anti-europeană a inversat și a schimbat rezultatul final. Deci, actualmente Dondon este doar un PSEUDO-președinte impostor imaginar a circa 15 % din populația Moldovei de Est /ocupanții extremiști / și în nici un caz nu reprezintă votul majorității din actuala RM, fosta provincie românească interbelică Basarabia în baza „Actului Unirii” pt. TOTDEAUNA cu România votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării din Chișinău la 27 martie 1918. Peste câteva luni de zile Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Consiliului Europei de la Strasbourg va tranșa această catastrofă națională a RM și va restabili în funcția de Președinte pe Maia Sandu, care a câștigat cinstit și corect alegerile din 13 nov. 2016.

 4. Daca chiar dorim Unirea, si nu o amintim doar pentru a avea subiect de discutie, nu prea ar fi cazul sa cautam pacatele P.U.N, ori ale lui Salaru (ca de Basescu ce sa mai zicem, e putred).
  Spun ca nu ar fi cazul, pentru ca Feti Frumosi si Ilene Cosanzene nu se mai gasesc niciunde in politica.
  Iar daca nu ne place de cutare ori cutare, care vor sa-si insuseasca meritul Unirii, sa ne implican noi, cei fara de pacate.
  Unirea nu se face cu vorbe frumoase.

  • victore, eu zic sa ne unim direct cu uniunea sovietica, ce s-o mai ocolim prin republica moldova?
   ce zici? spune tu ca esti mai in tema!

 5. Credeți ca romania de azi post RPR, vrea sa se unească cu vreo Moldova? Cel mai sarac… Din UE, cu cel mai sarac …din Europa, dau invariabil cu minus

 6. Pozitia Maiei Sandu mi se pare foarte corecta si, mai ales, sustenabila. RM poate, in timp si cu eforturi sprijinite international, inclusiv de Romania, reforma aceasta clasa politica infernala formata in anii 1920, dupa integrarea in Romania. Pentru cine nu stie, in perioada 1920 – 1940, Basarabia era batalion de pedeapsa pentru oficialitatile poitice si militare romanesti, iar comportamentul autoritatilor romane acolo a fost cel putin discutabil.

  Unirea este un deziderat local-romantic, cu ecouri pasoptiste, dar esentialmente nerealist, atat in prezent cat si in perspectiva medie. oricum, unirea ar fi perceputa ca o re-anexare acceptata de UE, acordand legitimitate integrarii Crimeei in FR. UE insa descurajeaza clar si ferm astfel de miscari nationalist-expansioniste in interior, cel putin deocamdata, ca sa nu mai vorbim de efectul perceput de halo istoric al expansionismului romanesc spre est, sustinut de Hitler, aplicat de Antonescu si nu prea agreat de partea rusa.

  Romania, asa cum este acum, are inca enorm de multe probleme de rezolvat, pe absolut toate palierele, ramanand sa pozitioneze corect-realist prioritatea integrarii statului vecin intr-un eventual viitor.

 7. Stimate,
  Lucifer,
  Intr-un articol analitic ,,exhaustiv” (pe ZiareCom) se aratau costurile unificarii, posibile doar pentru o Romanie in curs de reindustrializare – iar nu una esuata, care traieste pe credit!
  R.Moldova se poate ,,unifica” cu Romania de facto, prin intrarea in UE,dar pentru asta-i nevoie de efortul programatic propriu – pentru o dezvoltare economica si industriala rapida.Daca insa privim ,,Programul de dezvoltare economica 2012 – 2020″ al R.Moldova, care este ,,apa de ploaie”, intelegem ca niciodata nu va intra in UE, mai ales dupa rigorile economice actuale.Romania esuata si stagnanta si o R. Moldova aflata in aceeasi situatie nu se vor reunifica intr-un termen previzibil.La actiunile politice sau de imagine, trebuie adaugate cele economice – altfel unificarea ramine o cauza pierduta…

  • Problema costurilor Unirii nu face obiectul acestui studiu. In privinta eforturilor – financiare, administrative, politice – ar fi necesara o abordare in sensul gasirii de solutii si nu una de tipul „nu facem Unirea, pentru ca e greu”. Daca generatiile dinaintea noastra ar fi gandit astfel, probabil nici nu am mai fi vorbit acum de unirea Basarabiei cu Romania, pentru simplul motiv ca Romania nu ar fi existat.
   Cat priveste decalajele economice, acestea exista si intre regiunile din Romania actuala. Ce facem, renuntam la regiunile mai putin dezvoltate? Idealurile nationale nu se perima, oricat am fi de „progresisti” si oricat de mari ar fi provocarile economice. Asta v-o spune un economist.

  • În toate cazurile,unificarea costă.Ca să dăm numai exemplul Germaniei,aceasta a cheltuit vreo 30 miliarde de DM numai pentru URSS(15 miliarde ştergeri de datorii şi încă 15 miliarde pentru cheltuieli cu retragerea trupelor ruseşti) din RDG.Apoi,Germania a injectat peste 2000 de miliarde de € în „landurile de Est” şi tot nu le-a putut aduce la nivelul economic al celorlalte.Ba mai mult,populaţia germană,cu acceptul sindicatelor,a înţeles să se blocheze creşterile salariale pentru o lungă perioadă,ba chiar să plătească o „taxă de solidaritate”.
   Într-adevăr,România nu este Germania dar interesul naţional cere Unirea indiferent de costuri.

   • ”Bântui ” de 11 ani pe toate sit-urile… REPUBLICII MOLOTOVA si cunosc bine ”starea natiunii ” molotovene, ca si ”starea natiunii ” dintre Prut si fontiera de vest a ei. Nu-mi place articolul ! Punct si de la capat !ABSOLUT DELOC !!! Este o însăilare cu discrepante stridente, un fel de ”supa saracilor „ CARE NU AJUTA NIMANUI. Un talmes balmes de ”political corect ” asezonat cu sublime ”îndrăzneli” ,care mai mult … încâlcește decat descâlcește. (SIC !) Sunt persoane care spun si au spus mult mai corect lucrurilor , mult mai pe nume, decat ne place sa se amagim. (In tara asta nu în …PATAGONIA! )
    ROMANIA ARE DOUA MARI PROBLEME de la… Nistru pân la TISA: CORUPTIA si RE- INTREGIREA ROMANIEI !! Toti ”umblam la probleme” precum niste elefanti intr-o manufactura de porțelanuri. Mai mult sau mai putin FINE ! Si nu suntem înstare să le rezolvam ! Iar de aceste doua mari probleme atârnă o țară care candva a reușit să se întregească , dar pentru care viitorul este incert! Cu peste 22 de milioane de suflete dezorientate, deceptionate,, eșuate( s-a spus și în articol!) Povestea cu capra si cu varza o știm toti, de-acuma ! ” Ajutor ”economic …românesc? (exista deja o istorie a lor!) Cu Capital Romanesc? Care ? De unde ? CUM ? Cu ajutor …politic românesc ? ( Si aici avem …un istoric de 20 de ani vechime !) Ajutor de… vorbe ? Si aici , har domnului, existaă antecedente si …incidente ! Ne-am ales cu mai multă transparenta si claritate? Să fim serioși ! Surdina, pirueta de balet, bobârnacul sub centura si …domnul ambasador James Petit . Iar pe de ceealalta parte ( nu mi-e rusine defel ) SPUTNIC; IURIE ROSCA SI …philosoful DUGHIN! Si domnul ambasador NARÎȘKIN; fost ambasador la KIȘINIOV , vorbitor de limba română si …maghiară ! ( (ca si IURIE LEANCA!) Doamne, câte ar mai fi de spus ! Nu intr-un articol, ci in cateva sute,poate mii de …”articulușuri ”(cum le boteza MITRU PEREA , sireacul !) Daca generatia noastra nu e capabila sa le spună va fi alta . POATE ! Pana atunci… ROMANIA E AȘA CUM ESTE SI CA DANSA SUNTEM NOI!
    O seara placută. Si succes partidului lui BASESCU: PUN! Acesta-i va fi numele peste vreo jumatate de an si la care nu va mai fi PRESEDINTE ONORIFIC!
    Cine este pentru?…. Cine este împotrivă ? …NUMĂRATI VOTURILE !!
    Despre CORUPTIE mai vorbim. Dupa vizita lui Macron la … Si dupa alegerile din septembrie ale doamne Angela . Aa.am uitat ! SI DUPĂ BREXIT !!!

 8. Nu prea inteleg spasmele unioniste..si cred ca la un referendum am avea o mare surpriza, in sensul ca cetatenii romini ar trebui intrebati iar raspunsul nu cred ca ar fi unanim pro unire.
  Cred ca ar trebui depasita psihoza stat national /tarisoara mare…unirea nu ne-ar aduce nimic in afara de o groaza de probleme.
  RM s-ar putea integra in UE si cu asta ar disparea granita si orice alte limitari.
  Lasind la o parte Rusia si problemele geostrategice, cred ca ar trebui discutat serios in spatiul public din Romania daca chiar vrem si chiar ne trebuie unirea …eu am serioase indoieli

 9. Repmoldova nu are nicio miza geopol si geostrat decât prin altii, fiind o carcasa golita de continut de interesele URSS, ucrainenilor, rușilor si ale UE – interesele” noastre anemice, alienate si ana cronice ca manifestare fiind ale UE. Romania de azi e dezinteresata de propriul teritoriu national, din Maramu pana in Sulina și de soarta a peste 12 milioane de cetățeni romani, daramite de moldoveni in general, fiind un avorton statal cu o falsa statalitate si fara niciun viitor in Europa.

 10. Daca sunteti economist, mai bine sa studiati transportul intre moldova si romania. De exemplu exista un tren bucuresti chisinau care merge gol e dezastru acest tren. Nu ar putea romania face un tren bucuresti-chisinau care sa mearga repede si sa fie plin, sa fie competitiv ca pret? Bilet la avion costa mai mult decat un bilet pana in portugalia! Nu exista legaturi directe din moldova pana la gari, aeroporturi din iasi, bucuresti. De ce romania nu ar prelua partea aceasta de transport feroviar, aerian, oferind curse de tren si conexiuni de avion pentru acei din moldova, ar si castiga banuti daca are economisti buni.

 11. D-le Dragos,
  1.Solutiile exista si sint fezabile:un ,,proiect de reindustrializare a Romaniei” si constructia (pe acelasi tipar) pentru R.Moldova a unui astfel de proiect economic, care sa asigure dezvoltarea si articularea economica comuna, care in final va asigura UNIREA de facto.Restul ipotezelor sint lipsite de sustenabilitatea economica necesara.
  2.Se poate constata ca nimeni nu se angreneaza serios in directia unei ANGAJAMENT personal ,,de fond”, totul fiind la nivel declarativ si al discursului gazetaresc…
  3. Nu cred ca v-ati obosi pentru cunoasterea si sustinerea unor astfel de proiecte, blocajul fiind unul psihologic, lipsind credinta in posibilitatea realizarii unor astfel de proiecte, urmare a situarii economistilor (strict) in zona ,,administrarii bugetarea a economiei”.Lipsind studiile si bibliografia aferenta domeniului ,,dezvoltarii economice si industriale” cit si ,,studii fundamentale de economie” in aceasta directie, economistii nici nu cred macar in posibilitatea constructiei unui astfel de proiect.Economistii au ramas blocati in proiect, in masurile economice punctuale si strategii industriale teoretice, straini de tehnicile calitative asiatice de dezvoltare, pe care le cred de nereprodus in Romania.
  4.Problematica, tehnicile si instrumentele ,,dezvoltarii industriale” sint diferite de cele econometrice (micro si macroeconomie) iar sediul materiei stiintifice se afla si in stiintele social-politice si administrative – ceeace le face inaccesibile pentru economisti.Sau accesibile, daca pleaca pe un drum ,,batatorit” de o ,,cercetare fundamentala” in acest sens.In lipsa unei astfel de viziuni si proiect, Coreea de Sud era azi o tara asiatica inapoiata si saraca.In lipsa lui, Romania dispare ca tara si natiune!
  5.In concluzie, a vorbi cu economistii de un ,,proiect de reindustrializare”, este la fel de ,,volatil” ca subiect economic (sub raportul concretitudinii), ca si discutia despre extraterestri si farfuriile lor zburatoare.Aceasta constatare ramine una generala si fara o anumita adresa…

 12. Mulțumim domnului Dragoș Filipescu
  pentru acest articol util, la temă și încurajator.
  Este greu de a înțelege drama intelectualilor români basarabeni,
  rupți de la Patrie, ocupați, desnaționalizați, discriminați de regimul sovietic
  și cel actual neo-comunist dondonist.
  Dacă populația est-moldoveană ar fi mai deșteapță și cu scaun la cap,
  am fi procedat ca Balticii în 1991- Re-Venirea la status-quo din 1939 deci în granițele interbelice.
  Numai prin iluminarea și educarea maselor încă prostite de politicienii corupți și mafioți de la Chișinău vom putea reveni la normalitatea europeană- România Mare de la Nistru spre Apus !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Filipescu
Economist in sistemul bancar, doctor in Finante, specializarea Moneda-Credit Lucrarea de doctorat: Activitatea bancarǎ şi mecanismul plǎţilor (2004) – Universitatea Al.I.Cuza Iasi, domeniul Finante.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro