marți, mai 17, 2022

Upgrade România!

I.

Câteva mici victorii de etapă de azi:

– Ministerul Justiției renunță la proiectul de modificare a codurilor;

– secretarul general al NATO nu se mai întâlnește cu Meleșcanu (cam asta primești după ce te răstești jirinovskian la ambasadori);

– Ministerul Finanțelor Publice a limitat angajarea de cheltuieli în limita creditelor aprobate.

Sunt semne bune, toate: presiunea străzii contează.

Să nu cedăm acum. E important să fim mulți în stradă.

Să îi învățăm să guverneze.

II.

S-a spus, foarte frumos & adevărat, că e Revoluția Albă – sau Revoluția Luminii.

Așa e.

Dar mi se pare și mai important că e o revoluție pașnică în care oamenii își redefinesc contractul cu statul – și învață statul cum să îi guverneze. Prima revoluție din istoria noastră prin care cetățenii cer statului să intre definitiv în modernitate.

I-am putea spune Revoluția Upgrade. Softurile reprezentate de instituțiile statului sunt prea învechite pentru hardware-ul sofisticat care a ajuns România. Așa încât revoluția străzii e, de fapt, o actualizare a lor pe fast forward.

Ce vrea strada e o Românie cu toate upgrade-urile la zi. O Românie contemporană cu propriul ei timp istoric. În care codul penal nu e modificat într-un sens care-l duce într-o vreme anterioară codului lui Cuza. În care viziunea economică a guvernanților nu demonizează, ca în anii ’50, capitalul străin & corporațiile. În care tehnologia cea mai banală (a telefoanelor luminoase, de pildă) nu e văzută ca un agent diabolic. În care statul dialoghează direct cu cetățeanul, fără să elaboreze discreționar & secretoman legislația esențială.

România upgradată. Asta construiește strada, seară de seară. Toate victoriile de etapă de până acum sunt tot atâtea upgrade-uri.

Iar virușii care au dus la această eroare majoră de sistem, recte guvernul & conducerea PSD-ALDE, trebuie eliminați. Altfel, tot upgrade-ul e inutil – fiindcă vor contamina & gripa din nou întregul sistem. Asta știu să facă, asta au făcut deja în mod repetat – și asta vor face în continuare, dacă vor fi lăsați.

Upgrade România! Ne vedem în piață, în seara asta & în fiecare seară, atât cât e nevoie. Până când vom avea în sfârșit acea Românie upgradată pe care o putem intui din toate splendidele imagini ale ultimelor seri.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

   • Acum, daca tu crezi ca sint cumva vinovat de ceea ce vezi pe iutub, in cele doua clipuri, si ca ar trebui sa tac fiind „de-ai nostiri”, e parerea ta, a mea nu,
    Ba, sint chiar dusman al popolului, si aliat cu GIO.
    Cu asemenea oameni in Parlament (la votarea Bugetului), va fi vai si amar.
    Nu inseamna ca daca urasc pesedeul (si il urasc) sa fiu intelegator cu Mihaita cind doarme in Parlament cu nerusinare.
    L-a plictisit prezentarea Bugetului.
    Iti dau alt link:, ca sa vezi atitudine:
    http://www.mediafax.ro/politic/traian-basescu-bugetul-pentru-2017-doua-trenuri-care-ciocnesc-la-100km-ora-luati-impiegatul-este-beat-16151180

    • Probabil dl Băsescu are dreptate cu privire la Buget. Cam așa gândesc și eu, dar o sursă mai bună, mai calificată și mai credibilă de informații în acest sens poate fi găsită printre specialiștii în finanțe, de la Consiliul fiscal, bunăoară, BNR, ori alții.

     Explicația pentru atacurile la adresa USR este că membrii acestei formațiuni nu aparțin niciunei grupări apropiate de Servicii (cel puțin nu în mod evident/cunoscut), nu au mai fost la putere și, prin urmare, nu au mai furat din resursele publice și au principii. Sunt, astfel, periculoși, așa cum a arătat atitudinea USB, care în București nu s-a lăsat până acum coruptă. Prin urmare, celelalte formațiuni politice și presa prin care serviciile manipulează electoratul nu știu „de unde să-i apuce”. În plus, atât PSD, cât și PNL, PMP samd. nu au reușit să-i determine parlamentarii să părăsească USR și să migreze către partidele lor, așa cum au facut cu PP-DD, a treia forță politica a parlamentului la alegerile precedente, cu vreo 15%, din care n-a mai rămas nimic. Nu știu cum se vor comporta membrii USR în continuare, dar sunt sigur că vor fi atacați permanent de celelalte formațiuni politice (inclusiv din opoziție), de presă șamd.

    • Pai pari a fi aliat al GIO dar prieten al poporului care e psdist in continuare si nu vrea decat Vaslui in toata tara – vezi comentariile la videoclipuri . Parca am vazut o data in 2000 ce inseamna sa imprastii asa zis-a dreapta daca n-ai invatat nimic de-acolo esti cel mai bun prieten al PSD fara sa stii .
     Si da , Basescu , in opinia mea cel mai bun POLITICIAN postcomunist roman ever , mult peste mos Iliescu e cu cinci clase peste tancii astia dar din pacate are si interese ce tin de un GIO al lui . Interesele lui au coincis cu cele ale tarii la un moment dat , dupa un timp s-au indepartat , se pare ca acum iar joaca in echipa care trebuie dar nu pot fi sigur decat dupa mai multe gesturi consecvente .

 1. Telul final al upgrade-ului ar trebui sa fie modernizarea Constituției. Acela va fi momentul desăvârșirii noastră moderne. Tot ce facem acum este temelia a ceea ce trebuie sa devenim. Asa ca: INAINTE!

  • Si ce opreste societatea civila sa propuna amendamente constitutionale? Cu atatea proteste. ar fi usor de adunat semnaturi.

   Daca BOR a putut aduce amendamente, sigur ONG-urile o pot face. Momentul e foarte oportun.

   • Daca imi aduc bine aminte, a fost infiintata o Comisie Parlamentara pentru Revizuirea Constitutiei, condusa de un membru al Partidului National Liberal, dl C Antonescu. Nu mai stiu ce propuneri de modificare au fost retinute de Comisie, dar, daca va primi intrebarea, cred ca poate spune domnia-sa.

 2. Mi se pare că sunteți idealist, domnule Vancu. Spuneți că îi vom învăța să guverneze? Nu, nu îi vom învăța, uitați cu desăvârșire calitatea intelectuală nu doar a guvernului, ci și a nepermis de multor membrii ai PSD-ului. Pe de altă parte, un partid de sorgine comunistă nu poate fi învățat să guverneze democratic. Nu în ultimul rând, piața, ca să-și atingă scopul, are nevoie de un lider. O noțiune de sociologie elementară, care se învață în anul I de facultate. Piața fără lider devine un fel de plimbare în grup. Lucru care se și vede. 280 000 de oameni nu au reușit să aducă o modificare esențială în mizerabilul joc al guvernului.

  Așa se întâmplă când mahalaua devine centrul, când lumpen-mahalaua ajunge să conducă. Revoluția de Puf, am numit-o eu. Curată, intelectuală, inimoasă, cuminte. Nu așa se dau jos guverne, domnule Vancu. Sau nu așa atunci când te conduce mahalaua.Părerea mea.

 3. klumea titlul! Sa invatam de la americani:

  „PSD jumped the shark” = PSD a sarit calul.

  „Take that OUG and shove it up your ass” = „Ia-ti ordonanta aia si baga-ti-o in c*r

 4. E nevoie să cerem parlamentului, în regim de urgență, o lege pentru punctul 8 de la Timișoara: fără penali în funcții publice. Asta va face curățenie peste tot: primării, direcții,guvern, parlament, TOT!
  Altfel cine să facă modificarea constituției, penalii???!

  • Vaaii de mine, punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara? Acum?
   Iar acolo nu era vorba de penali, ci de altcineva, nu spui cine.
   Ati uitat ce vinzoleala de vipere a fost in sParlament la citirea Raportului Final de condamnare a comunismului?
   Cele doua actiuni, Proclamatia de la Timisoara si Raportul de condamnare a comunismului evidentiaza perfect zicala „brînza bună in burduf de cîine”

 5. De fapt parlamentul este cheia pentru a se produce schimbari majore pe termen lung.
  Prin presiunea exercitata asupra lor asa cum s-a pus pe guvern si la Colectiv se poate ajunge la o lege electorala democratica si la revizuirea constitutiei in sensul pozitiv (aka upgrade).

  Daca se preseaza numai guvernul, se poate schimba guvernul de 10 ori ( ne-democratic, daca este sa privim lucid) iar parlamentul va avea din ce in ce mai mult psd de la un ciclu electoral la altul, chiar daca ceilalti vor evolua (noi partide, noi grupuri) o vor face intr-un spatiu din ce in ce mai strimt.
  Sistemul electoral actual pare sa lucreze in aceasta directie.
  Din cateva iteratii vom avea 80% psd si restul „opozitie oficiala” asa cum este in Rusia sau mai discret in interiorul partidului comunist din China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro