vineri, iulie 30, 2021

Upgrade România!

I.

Câteva mici victorii de etapă de azi:

– Ministerul Justiției renunță la proiectul de modificare a codurilor;

– secretarul general al NATO nu se mai întâlnește cu Meleșcanu (cam asta primești după ce te răstești jirinovskian la ambasadori);

– Ministerul Finanțelor Publice a limitat angajarea de cheltuieli în limita creditelor aprobate.

Sunt semne bune, toate: presiunea străzii contează.

Să nu cedăm acum. E important să fim mulți în stradă.

Să îi învățăm să guverneze.

II.

S-a spus, foarte frumos & adevărat, că e Revoluția Albă – sau Revoluția Luminii.

Așa e.

Dar mi se pare și mai important că e o revoluție pașnică în care oamenii își redefinesc contractul cu statul – și învață statul cum să îi guverneze. Prima revoluție din istoria noastră prin care cetățenii cer statului să intre definitiv în modernitate.

I-am putea spune Revoluția Upgrade. Softurile reprezentate de instituțiile statului sunt prea învechite pentru hardware-ul sofisticat care a ajuns România. Așa încât revoluția străzii e, de fapt, o actualizare a lor pe fast forward.

Ce vrea strada e o Românie cu toate upgrade-urile la zi. O Românie contemporană cu propriul ei timp istoric. În care codul penal nu e modificat într-un sens care-l duce într-o vreme anterioară codului lui Cuza. În care viziunea economică a guvernanților nu demonizează, ca în anii ’50, capitalul străin & corporațiile. În care tehnologia cea mai banală (a telefoanelor luminoase, de pildă) nu e văzută ca un agent diabolic. În care statul dialoghează direct cu cetățeanul, fără să elaboreze discreționar & secretoman legislația esențială.

România upgradată. Asta construiește strada, seară de seară. Toate victoriile de etapă de până acum sunt tot atâtea upgrade-uri.

Iar virușii care au dus la această eroare majoră de sistem, recte guvernul & conducerea PSD-ALDE, trebuie eliminați. Altfel, tot upgrade-ul e inutil – fiindcă vor contamina & gripa din nou întregul sistem. Asta știu să facă, asta au făcut deja în mod repetat – și asta vor face în continuare, dacă vor fi lăsați.

Upgrade România! Ne vedem în piață, în seara asta & în fiecare seară, atât cât e nevoie. Până când vom avea în sfârșit acea Românie upgradată pe care o putem intui din toate splendidele imagini ale ultimelor seri.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

   • Acum, daca tu crezi ca sint cumva vinovat de ceea ce vezi pe iutub, in cele doua clipuri, si ca ar trebui sa tac fiind „de-ai nostiri”, e parerea ta, a mea nu,
    Ba, sint chiar dusman al popolului, si aliat cu GIO.
    Cu asemenea oameni in Parlament (la votarea Bugetului), va fi vai si amar.
    Nu inseamna ca daca urasc pesedeul (si il urasc) sa fiu intelegator cu Mihaita cind doarme in Parlament cu nerusinare.
    L-a plictisit prezentarea Bugetului.
    Iti dau alt link:, ca sa vezi atitudine:
    http://www.mediafax.ro/politic/traian-basescu-bugetul-pentru-2017-doua-trenuri-care-ciocnesc-la-100km-ora-luati-impiegatul-este-beat-16151180

    • Probabil dl Băsescu are dreptate cu privire la Buget. Cam așa gândesc și eu, dar o sursă mai bună, mai calificată și mai credibilă de informații în acest sens poate fi găsită printre specialiștii în finanțe, de la Consiliul fiscal, bunăoară, BNR, ori alții.

     Explicația pentru atacurile la adresa USR este că membrii acestei formațiuni nu aparțin niciunei grupări apropiate de Servicii (cel puțin nu în mod evident/cunoscut), nu au mai fost la putere și, prin urmare, nu au mai furat din resursele publice și au principii. Sunt, astfel, periculoși, așa cum a arătat atitudinea USB, care în București nu s-a lăsat până acum coruptă. Prin urmare, celelalte formațiuni politice și presa prin care serviciile manipulează electoratul nu știu „de unde să-i apuce”. În plus, atât PSD, cât și PNL, PMP samd. nu au reușit să-i determine parlamentarii să părăsească USR și să migreze către partidele lor, așa cum au facut cu PP-DD, a treia forță politica a parlamentului la alegerile precedente, cu vreo 15%, din care n-a mai rămas nimic. Nu știu cum se vor comporta membrii USR în continuare, dar sunt sigur că vor fi atacați permanent de celelalte formațiuni politice (inclusiv din opoziție), de presă șamd.

    • Pai pari a fi aliat al GIO dar prieten al poporului care e psdist in continuare si nu vrea decat Vaslui in toata tara – vezi comentariile la videoclipuri . Parca am vazut o data in 2000 ce inseamna sa imprastii asa zis-a dreapta daca n-ai invatat nimic de-acolo esti cel mai bun prieten al PSD fara sa stii .
     Si da , Basescu , in opinia mea cel mai bun POLITICIAN postcomunist roman ever , mult peste mos Iliescu e cu cinci clase peste tancii astia dar din pacate are si interese ce tin de un GIO al lui . Interesele lui au coincis cu cele ale tarii la un moment dat , dupa un timp s-au indepartat , se pare ca acum iar joaca in echipa care trebuie dar nu pot fi sigur decat dupa mai multe gesturi consecvente .

 1. Telul final al upgrade-ului ar trebui sa fie modernizarea Constituției. Acela va fi momentul desăvârșirii noastră moderne. Tot ce facem acum este temelia a ceea ce trebuie sa devenim. Asa ca: INAINTE!

  • Si ce opreste societatea civila sa propuna amendamente constitutionale? Cu atatea proteste. ar fi usor de adunat semnaturi.

   Daca BOR a putut aduce amendamente, sigur ONG-urile o pot face. Momentul e foarte oportun.

   • Daca imi aduc bine aminte, a fost infiintata o Comisie Parlamentara pentru Revizuirea Constitutiei, condusa de un membru al Partidului National Liberal, dl C Antonescu. Nu mai stiu ce propuneri de modificare au fost retinute de Comisie, dar, daca va primi intrebarea, cred ca poate spune domnia-sa.

 2. Mi se pare că sunteți idealist, domnule Vancu. Spuneți că îi vom învăța să guverneze? Nu, nu îi vom învăța, uitați cu desăvârșire calitatea intelectuală nu doar a guvernului, ci și a nepermis de multor membrii ai PSD-ului. Pe de altă parte, un partid de sorgine comunistă nu poate fi învățat să guverneze democratic. Nu în ultimul rând, piața, ca să-și atingă scopul, are nevoie de un lider. O noțiune de sociologie elementară, care se învață în anul I de facultate. Piața fără lider devine un fel de plimbare în grup. Lucru care se și vede. 280 000 de oameni nu au reușit să aducă o modificare esențială în mizerabilul joc al guvernului.

  Așa se întâmplă când mahalaua devine centrul, când lumpen-mahalaua ajunge să conducă. Revoluția de Puf, am numit-o eu. Curată, intelectuală, inimoasă, cuminte. Nu așa se dau jos guverne, domnule Vancu. Sau nu așa atunci când te conduce mahalaua.Părerea mea.

 3. klumea titlul! Sa invatam de la americani:

  „PSD jumped the shark” = PSD a sarit calul.

  „Take that OUG and shove it up your ass” = „Ia-ti ordonanta aia si baga-ti-o in c*r

 4. E nevoie să cerem parlamentului, în regim de urgență, o lege pentru punctul 8 de la Timișoara: fără penali în funcții publice. Asta va face curățenie peste tot: primării, direcții,guvern, parlament, TOT!
  Altfel cine să facă modificarea constituției, penalii???!

  • Vaaii de mine, punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara? Acum?
   Iar acolo nu era vorba de penali, ci de altcineva, nu spui cine.
   Ati uitat ce vinzoleala de vipere a fost in sParlament la citirea Raportului Final de condamnare a comunismului?
   Cele doua actiuni, Proclamatia de la Timisoara si Raportul de condamnare a comunismului evidentiaza perfect zicala „brînza bună in burduf de cîine”

 5. De fapt parlamentul este cheia pentru a se produce schimbari majore pe termen lung.
  Prin presiunea exercitata asupra lor asa cum s-a pus pe guvern si la Colectiv se poate ajunge la o lege electorala democratica si la revizuirea constitutiei in sensul pozitiv (aka upgrade).

  Daca se preseaza numai guvernul, se poate schimba guvernul de 10 ori ( ne-democratic, daca este sa privim lucid) iar parlamentul va avea din ce in ce mai mult psd de la un ciclu electoral la altul, chiar daca ceilalti vor evolua (noi partide, noi grupuri) o vor face intr-un spatiu din ce in ce mai strimt.
  Sistemul electoral actual pare sa lucreze in aceasta directie.
  Din cateva iteratii vom avea 80% psd si restul „opozitie oficiala” asa cum este in Rusia sau mai discret in interiorul partidului comunist din China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Psalmi" (Casa de editură Max Blecher, 2019).

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro