România parcurge una dintre cele mai prospere perioade ale existenței sale. Această prosperitate este alimentată de banii UE, o parte cu caracter de finanțare nerambursabilă, o altă parte cu caracter de credite extrem de avantajoase, de banii expaților români, și, de investiții de capital externe, într-o măsură mai mică.
Creșterea economică rapidă are în ea semințele crizei care vor veni. Economia inevitabil va veni să corecteze excesele în moduri care nu pot fi controlate decât cu mare dificultate. Adică pe scurt, după o dezvoltare rapida urmează o criză. Am să încerc să ating câteva aspecte critice pentru apariția crizei. Știm din experiența și internațională, și națională, că amânarea crizelor prin măsuri de politici economice poate duce la o agravare a corecției atunci când devine inevitabilă.
Definiția crizei
Înainte de a emite orice fel de prognoze trebuie să definim ce se înțelege prin ”criză” și, la ce mă refer eu când spun ”criză economică”. Există o multitudine de puncte de vedere din care ar putea fi privită problema crizelor, și, din anumite puncte de vedere putem spune că România este în criză de la înființarea statului până în prezent.
In textul prezent mă refer la criză în sensul de recesiune, marcată ca început de două trimestre consecutive de scădere a PIB și ca sfârșit de două trimestre consecutive de creștere economică. Probabil asta ar însemna o scădere a consumului privat, o creștere a numărului de incidente de plată (default-incapacitate de plată), o creștere a numărului de insolvențe, o scădere a cererii pe piața de muncă, oprirea creșterilor salariale, sau chiar o diminuare a salariilor totale. Pentru referință voi folosi datele de PIB exprimate în USD la prețuri constante sau PIB PPP. Nu consider un indicator bun PIB nominal (in lei) datorită inflației care ar putea masca o criză cu ușurință. În privința șomajului, un indicator clasic de criză, cred că în România putem să îl înlocuim cu emigrația. Pur și simplu este o foame de forță de muncă în UE pe fondul scăderii dramatice a natalității încât orice șomaj din România va fi cel mai probabil absorbit instantaneu de UE. De altfel UE are tendința să absoarbă inclusiv angajații cu salarii mici, și orice personal calificat nemulțumit din România, nu numai șomerii.
Când au fost crize în România?
În România, crizele economice au tendința de a se manifesta în anul următor alegerilor, începând cu trimestrul I al anului. Poate explicația este excesul de cheltuieli pre-electorale, poate explicația este că după alegeri, cu legitimitatea politică asigurată pentru patru ani, este mai ușor să se efectueze măsuri de corecție care ar fi sinucigașe înainte de alegeri. Consumul în primul trimestru este sub cel din ultimul trimestru în mod periodic, și ulterior dacă este frig și prețurile energiei sunt mari, încep să apară probleme.
Pe de altă parte mai apare un fenomen, de natură tehnică, financiară. Unul din instrumentele esențiale ale guvernării este bugetul. Întârzierile în elaborarea și adoptarea bugetului sunt mai degrabă regulă decât excepție, dar, în anii electorali bugetul se adoptă de cele mai multe ori cu întârzieri record, ceea ce blochează o serie de procese financiare care aduc banii colectați din economie înapoi în economie.
Deficitul și crizele
Deficitul bugetar, o temă favorită pentru mulți analiști, nu este un motiv de a apărea o criză economică. Ceea ce poate genera o criză economică este dependența economiei de deficitul bugetar. Deficitul bugetar trebuie finanțat, și cu cât gradul de îndatorare este mai mare cu atât este mai dificil și mai scump de finanțat. Criza se poate declanșa atunci când o economie ca a României, dependentă de deficitul bugetar, rămâne fără. Ceea ce urmează este un fel de sevraj al economiei, care adaugă simptome unei crize deja neplăcute.
Ca să fiu mai clar, uneori deficitul bugetar este necesar și oportun, alte ori nu. În toate teoriile economice intervenționiste, politicile anti-ciclice presupun un deficit bugetar minim sau excedent bugetar în perioadele de creștere, și deficit bugetar mare în perioadele de scădere economice (crize, recesiune). La noi, deficitul bugetar nu pare să urmeze o asemenea logică. Consecința este o politică pro-ciclică, în care în perioadele de creștere deficitul este mare, și in perioadele de criză trebuie diminuat, pentru că nu poate fi finanțat. Ceea ce înseamnă că avem o creștere accelerată în perioada de creștere și o scădere foarte dureroasă în perioadele de criză sau recesiune. Momentul cel mai prost pentru austeritate este criza, și sistemul nostru de a fi în deficit pe creștere economică duce exact la nevoia de austeritate în timp de criză. Asta are ca efect creșterea duratei și amplitudinii crizelor.
Deficit și PNRR
Prin amplitudinea sa și sistemul de finanțare, implementarea PNRR nu se poate face fără deficite bugetare semnificative. Fără a cunoaște concret aranjamentele subterane ale Comisiei Europene, faptul că România nu a fost sancționată de UE pentru deficitul ridicat, indică faptul că există un interes european pentru acest deficit, cel mai probabil legat de implementarea PNRR, pe lângă alte motive.
Prin urmare mă aștept ca pe întreaga durată de implementare a PNRR România să înregistreze un deficit ridicat, și, datorită dimensiunii monetare a PNRR și o inflație ridicată.
Ce urmează, ce e de făcut?
În mod natural, fără intervenții speciale, fără măsuri care să schimbe situația, ar trebui să urmeze o criză, sau o recesiune începând cu trimestrul I al anului 2025. Această criză poate fi mascată sau acoperită de infuziile de capital generate de PNRR, dar din ce am observat în ultimul an, randamentul deficitului bugetar în stimularea activității economice este în scădere, ceea ce înseamnă că este posibil ca din PNRR efectul stimulativ să fie insuficient, efectul inflaționist rămâne constant, și putem asista la o inflexiune a creșterii economice în sens negativ.
Cel mai probabil anul viitor vor trebui să înceapă să fie implementate, de voie, de nevoie, măsuri de austeritate. Nu putem continua la infinit cu deficite peste 3%, și, dacă vrem să fim realiști, vine vremea ca deficitul să fie diminuat. Probabil va fi o bătălie, în sensul diminuării treptate sau sub formă de șoc, dar va trebui diminuat oricum. Personal nu cred in terapiile de șoc, dar, nu mă întreabă nimeni.
Probabil vom asista la o calmare a inflației. Diminuarea deficitului, fie prin creșterea fiscalității, fie prin scăderea cheltuielilor, tinde să fie anti-inflaționistă, ceea ce ar putea duce la reducerea dobânzilor. Asta ar fi poate singura veste bună.
Daca continuă politica de deficit bugetar peste 5%, probabil dobânzile vor fi menținute ridicate pentru a se combate inflația.
Poate o să pice din senin, poate pare rupt din context, dar recomandarea mea este să faceți copii, să investiți în dezvoltare personală și sănătatea proprie. Criza care va veni va trece, dar, in spatele tuturor problemelor, si Romania, precum întreaga Europă, este într-un sever declin demografic. Emigrația din Africa, și Asia, este doar un paleativ pe termen scurt, pentru că și acolo sunt probleme. Chiar dacă IA și robotica și acumularea de mijloace de producție în genere scade cererea de forță de muncă, pur și simplu societățile îmbătrânite au o perspectivă sumbră. În ciuda propagandei sistemele private de pensii nu pot rezolva problema unei societăți dominate de pensionari, pentru că fără tineret, fără adulți, este imposibil de menținut un sistem de investiții de capital sustenabil. Fondurile de pensii pot investi contribuțiile acumulate eficient numai în condiții de creștere economică sănătoasă.
Criza mică se va rezolva, în maxim un an, criza demografică continuă și se agravează, și nu există nici o soluție la orizont. Faceți copii dacă vreți un viitor.
De ce sa fac copii? Ca zice Gigel, ca nu mai are forta de munca? Asta mai lipsea sa vine un nene sa-mi spuna ce sa fac si ce sa nu fac in pat!
Cine are sa si-i creasca, cine nu, sa nu-si doreasca.
Fiecare cuplu decide daca vrea sau nu sa aiba copii. A propune cuiva sa faca sau sa nu faca copii e o mare tampenie. Fiecare decide pentru ele. Cine vrea face, cine nu vrea nu face. In ambele cazuri fiecare cuplu isi asuma consecintele, fie ca face, fie ca nu. Si consecinte sunt in ambele variante.
Acum parere personala: de ce mi-as face copii, cand statul nu ma trateaza conform a ceea ce clameaza? Pai la fel ii va trata si pe copii mei!
Dar, repet decizia de a face sau nu copii, trebuie sa fie personala, ca de aia avem creier sa decidem! A spune, fa-ti sau nu-ti face copii, e o greseala!
Este extrem de greu sa crești copii in societatea actuala. Știu asta pe propria mea piele. Dar, indiferent de stat, indiferent de economie, in cele din urma specia umana va exista daca oamenii au copii, nația romana va exista daca romanii au copii. La bătrânețe daca nu te vor îngriji copiii tăi te vor îngriji copii altora, sau nu te va îngriji nimeni.
În final, poate unii se mai întreabă: ce rămâne după o viață de muncă? O grămadă de boarfe stătute și o grămadă de poze care nu înseamnă nimic pentru nimeni?
Dar de ce ar trebui sa existe o natiune romana? De ce ar trebui eu sa ma preocup de riscul disparitiei, cand guvernantii nu dau doi bani. Nu poti inota contra curentului. Iar, ipotetic, daca ai copii si se muta in Australia, cum crede cineva ca va fi ingrijit de ei la batranete? De asta ii faci: sa iti dea cineva o gura de apa? Oricum pozele tale nu inseamna nimic pentru urmasi, ca doar nu sta lumea sa faca altare in casa. Un copil o data aparut nu il poti returna ca pe haine, trebuie sa ai grija de el in mod responsabil; ori poate nu toti se simt asa, si e mai bine decat sa existe copii needucati sau iresponsabili. Copii sunt oglinda parintilor, iar in Romania mi se pare ca majoritatea parintilor au o calitate slaba in educatie si in a educa mai departe.
@Ronnie
Mda. Spre deosebire de români, străinii sunt educați. Au și doctorate in parenting?
O natiune poate exista si in afara unor granite fizice . Simpla existenta a unei natiuni nu este importanta . O natiune care nu are credinta in Dumnezeu poate purta orice nume . Il face de rusine .
Copiii sint dar de la Dumnezeu iar parintii , in mod firesc , trebuie sa intoarca acest dar lui Dumnezeu . Din pacate prea multi parinti ofera acest dar ….. cezarului . Un parinte care il invata pe copil cit mai multe despre viata aceasta si mai nimic despre viata de dupa moartea trupeasca e o rusine pentru o natiune cu credinta in Dumnezeu . Am credinta ca va da socoteala si in fata lui Dumnezeu pentru un astfel de comportament .
Sunt perfect de acord, cu conditia sa definim corect „facutul de copii”. In primul rand, copilul „se face” in momentum actului sexual. Odata facut, nu-l omori. Daca trebuie sa fiu si mai explicit, avortul este inacceptabil.
In al doilea rand, finalitatea naturala a actului sexual nu trebuie separata de actul in sine prin bariere artificiale menite tocmai sa impiedice acea finalitate. Daca trebuie sa fiu explicit, contraceptia trebuie respinsa.
Daca s-ar respecta aceste precepte etice, criza demografica nu ar exista.
Probabil acolo se va ajunge. Probabil la un moment dat se va interzice avortul, și, dacă situația devine dramatică, este posibil să se descurajeze și contracepția.
Normele morale au logica lor.
Normele morale au ,,logica ” divina .
Aproape de acord cu dumneavoastra . Cu o mica adaugire . Copilul nu ,,se face ” in timpul oricarui act sexual . Acel act sexual la care va referiti trebuie sa se petreaca intre un barbat fertil si o femeie in perioada fertila . Chiar si in astfel de situatii exista o probabilitate de cca 10 % sa nu ,,se faca ” copilul . In plus , moral si firesc este ca acel barbat sa fie cununat religios cu acea femeie . As mai adauga faptul ca firesc este ca nici unul dintre cei doi sa nu se afle sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor straine de coprul omenesc .
https://www.digi24.ro/digieconomic/macro/romania-are-absorbtie-zero-de-bani-europeni-din-bugetul-multianual-al-ue-economist-ne-vom-lua-adio-de-la-fonduri-31043
O alta recomandare e ca cei care nu lucreaza la stat si care nu traiesc din contractele cu statul sa incerce sa plece din Romania. E cam utopic sa ne imaginam ca administratia defectuoasa din ultimii multi ani se va schimba in viitorul apropiat. Poate doar din rau in mai rau.
Sunt destui oameni care trăiesc foarte bine si nu au salar sau contracte cu statul. De ce să plece?
Eu încă nu am cunoscut vreun om care să fie mulțumit de statul al cărui cetățean este. Fiecare stat are necazurile lui, problemele lui, și neajunsuri pentru cetățeni. Faptul că noi din România nu le știm, nu înseamnă că nu există. Administrația tuturor statelor lumii este criticată de proprii cetățeni, de opoziția oficială sau neoficială, pe bună dreptate de cele mai multe ori.
România post-comunistă are o problemă specială: a rămas securistă. N-o să vedeți nici în UK, nici în Franța, nici în Germania, un asemenea nivel de implicare a serviciilor secrete în economie și în controlul asupra economiei.
Rolul pensionării la 45 de ani e acela de a transforma în funcționari publici foști membri ai serviciilor secrete. Modelul e preluat din Rusia, unde Putin și-a consolidat puterea, în urmă cu 20 de ani, numind peste 6000 de foști ofițeri KGB / FSB în tot felul de funcții politice și administrative de la nivel local, pe tot cuprinsul Federației Ruse.
În România, acești noi funcționari publici (”făcuți la apelul bocancilor”, cum se spunea în armată) se ocupă cu obstrucționarea activităților economice, într-o manieră pur feudală: ”decât să se facă ceva și mie, personal, să nu-mi iasă nimic, mai bine nu se face nimic”. Proiectele de infrastructură la care se lucrează în prezent nu vor produce efecte economice prea curând, iar prețul la care se realizează ele este de 3 până la 5 ori mai mare decât ar fi normal.
Așa apare creșterea economică până la cer: pe hârtie. Sumele facturate (care intră în calculul PIB) sunt mari, dar în teren rămân doar 100 de kilometri de autostradă, în loc de 500. După unele estimări, România are asigurată doar 30% din finanțarea lucrărilor de infrastructură aflate deja în execuție. Peste 10 ani, multe dintre ele vor zăcea încă nefinalizate, la fel cum rămăseseră în anii ’90 cele două magistrale de metrou începute de Ceaușescu.
Ca exemplu concret (și fiindcă pe internet nu se pierde nimic) eu estimez că în 2035 încă nu se va circula pe autostradă între Pitești (Curtea de Argeș) și Sibiu (Boița). Pe sectoarele aflate între Tigveni și Mănăstirea Cornet încă nu a intrat primul buldozer și nici nu va intra prea curând.
Corect, dar nu e tot. O altă falangă din cei cu pensii speciale/de serviciu sunt destinați să alcătuiască noua clasă de antreprenori „cu plasă de siguranță și buton”, care primesc lunar, pe viață, sume de la buget, adică de la adevărații antreprenori, sume cu care-și pot permite să fie și pe pierdere dar care să ocupe cât mai multe nișe de pe piața și să acapareze părți din cât mai multe afaceri unde se pot infiltra. Nu e doar lăcomie la mijloc și nici spirit antreprenorial proaspăt descoperit; e și calcul cu bătaie lungă pentru controlul eficient al așa-zisei economii „de piață” autohtonă.
Una care seamănă din ce în ce mai mult cu cele sud-americane unde juntele militare fac legea, doar că treptat și un pic mai discret ca acolo. Vorba cuiva: pas cu pas.
Bineinteles ca toti ne plingem de una, de alta, dar la niveluri diferite. In Romania 30% din forta de munca lucreaza pe salariul minim, adica 400 EUR net. Nu mi se pare ca se traieste bine pe salariul acesta. La polul opus m-am uitat de curiozitate la salariile cadrelor universitare:
https://stirileprotv.ro/stiri/social/ce-salariu-are-un-profesor-universitar-grila-cu-salariile-de-baza-ale-angajatilor-din-universitati.html
Nu mi se pare nici aici ca se traieste (foarte) bine ca prof univ (cel putin cei cu putina vechime) cu un salariu comparabil cu cel al unui muncitor din constructii. E pe undeva suma pe care o face un instalator intr-o zi in occident. Exista insa si o clasa mijloc cu pozitii mai bine platite sau cu firme care rivalizeaza cu clasa medie occidentala si intr-adevar nu trebuia sa ma grabesc sa scriu ca toti ar trebui sa plece. Insa pt o buna parte ar fi un cistig material. Nu ma refer la adaptarea la o alta tara care e o problema diferita.
Ati pomenit de PNRR dar infuziile de capital multasteptate sint destul de modeste (vezi linkul initial) si administratia actuala care va fi probabil si cea viitoare nu pare capabila de mai mult.
Statul e una si instituiile statului cu totul alta . Imi pare ireal faptul ca oameni cu capacitate de intelegere pun semnul egalitatii intre stat si insitutiile statului .
Statul sintem noi cetatenii . Institutiile statului sint acele aglomerari de capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului .
https://ec.europa.eu/budget/financial-transparency-system/overview.html
Pt. Cititor critic. E bine sa vrf din surse directe cam tot ceea ce apare in presa Ro. Exercitiile bugetare UE se încheie in genral la cativa anisori dupa expirarea perioadei, nu de alta dar nu tot ce pune un birocrat pe hârtie are legatura cu realitatea din teren a implementarii unui proiect.
Daca aia de pe timpul lui Stefan cel Mare ar fi gandit ca tine, tu probabil nu mai existai acum. Iti dai seama ce greutati incomensurabile erau pentru parintii de atunci (razboaie, copii luati de turci si transformati in ieniceri, catastrofe naturale, boli netratabile, saracie, etc). Sa privesti copiii ca pe o simpla decizie personala, bazata pe chef sau pe ce crezi tu despre cum te trateaza statul (?), e culmea egoismului si a infumurarii moderne. Faci copiii nu pentru ca vrei sau nu vrei. Faci copiii pentru ca asa e natural, asa supravietuiesti ca individ, ca familie, ca natie, ca specie, asa lasi ceva in urma ta, asa e bine.
Adica statul sa-mi zica ce sa fac? Adica sa-mi zica statul ce sa fac in pat? Daca eu nu am nici libertatea asta, clar nu am de ce sa-mi fac copii. Cu toate consecintele care vin la pachet pentru mine.
Cat despre actul de a fi egoist e foarte discutabil. Si e o discutie de foarte multe cafele.
Suntem roboti sa ne spuna cineva ce sa si cum sa facem, sau suntem autonomi si avem capacitate de decizie?
Repet, NU este in regula sa recomanzi cuiva sa faca sau sa nu faca copii. Este o decizie personala. Si sunt consecinte pe care si le asuma fiecare, in ambele situatii. Dar daca-ti faci copii pentru stat, cred ca e de asemenea o dovada de egoism, pentru ca…. un copil nu e carte de colorat, sa-l colorezi cum vrei.
Puteti sa va faceti cati copii doriti, de la 0 la n, unde e ne numar natural, finit; si e fix decizia dvs. si o respect. Am un dubiu insa ca ati avea 10-15 copii. Indiferent cati aveti, insa sa aveti grija de ei.
Dar otrava mea e mancarea altuia si vice-versa.
Nu trebuie să impună nimeni nimic nimănui. O recomandare este ceea ce este, o recomandare, care poate fi ignorată. În final, fiecare alege să-și trăiască viața cum vrea.
Atita timp cit in Romania va fi impus prin lege salariu minim , atita timp cit in Romania cetatenii vor fi obligati sa contribuie la un sistem tilharesc de pensie publica , atita timp cit in Romania cetatenii vor fi obligati sa contribuie la un sistem public de sanatate ( o alta tilharie ) atita timp cit in Romania vor exista subventii , …. toti cei care concep copii o fac pentru a fi sclavii unui sistem bugetar public nenorocit , plin de capuse ordinare .
Intr-o alta ordine de idei ; cei care nu concep copii dar fac sex ( ca na , e una dintre multele placeri ce nu ni le putem refuza …. ) poarta alta responsabilitate .
Tarile Române nu au dat niciodată „tribut de sânge” (copii care să facă parte din trupele de ieniceri). Motivul este faptul că acestea nu au fost niciodată provincii otomane.
„România parcurge una dintre cele mai prospere perioade ale existenței sale. Această prosperitate este alimentată de banii UE, o parte cu caracter de finanțare nerambursabilă, o altă parte cu caracter de credite extrem de avantajoase, de banii expaților români, și, de investiții de capital externe, într-o măsură mai mică.” Exact cum e mai rau: sa traiesti din „ajutoare” europene nerambursabile, pe datorie (credite europene „avantajoase”), pe banii romanilor care lucreaza in afara si fara investitii private externe. Asta nu este dezvoltare economica fireasca. Dezvoltarea vine in primul rand din investitii externe private, din crearea de joburi in companii private si mai ales din afaceri private locale care permit pastrarea capitalurilor in tara si care creeaza joburi in alte tari. In acest fel, statul roman face rost de taxe, iar economia se transforma dintr-una asistata european, intr-una capitalista. Desigur, banii europeni sunt si ei bineveniti si ar putea fi folositi pentru proiecte diverse, insa nu ar trebui sa reprezinte baza dezvoltarii economice. Scopul aderarii la UE n-a fost acela de a trai pe datorie, ci a fost acela de a dezvolta afaceri si de a ne integra cu adevarat in lumea capitalista dinamica, lucru care nu s-a intamplat. Aveti idee cati bani europeni se risipesc anual pe studii de fezabilitate si pe „experti”/firme de consultanta care doar isi umfla salariile cu mii de euro din bani europeni? Aveti idee cati primari, secretari de stat si prieteni locali privati ai acestora fura acesti bani prin construirea de infrastructura proasta (drumuri care crapa la prima zapada, retea de canalizare cu tevi care nu respecta standardele europene, etc)? De ce? Pentru ca se poate, iar Comisia stie aceste lucruri si le accepta tacit in schimbul „stabilitatii” politice si mai nou ajutorarii Ucrainei. Banii expatilor? Scuze, dar romanii plecati afara muncesc pentru ei in primul rand si investesc in tarile unde traiesc. Romania n-ar trebui sa se bazeze pe banii lor, pentru ca nu este corect. Domiciliul fiscal al unui roman care traieste si munceste in alta tara se afla in respectiva tara in care traieste, iar acest lucru este scris in declaratia fiscala anuala, precum si la banca in care are contul. Statul roman n-are decat sa se intereseze la banca/fiscul din acea tara si sa nu mai astepte taxe. Repet, salvarea economica vine de la o economie flexibila de tip capitalist (nicidecum socialist), care se poate adapta noilor vremuri tulburi si care genereaza bani seriosi pentru economie.
Investițiile interne, din economisire, acumularea de capital intern este cel mai sănătos și mai dezirabil model de dezvoltare. Dar, când nu ai struguri, mănânci si agurida.
Da, dar cum se realizeaza acumularea de capital intern? Banii nu cresc prin pomi sau nu ar trebui cel putin. Dar vedeti, atunci cand politica nationala a ramas aceeasi timp de 35 de ani-„nu ne vindem tara”- nu putem sa acumulam capital intern doar din mall-uri.
Acumulatea de capital intern se realizeaza prin cumpararea de titluri fidelis . Adica prin imprumutarea unei guvernari tilharesti si mincinoase . Sau prin ducerea degrab a economiilor la banci ( care tot guvernarea o imprumuta ) . Biet popor needucat ….
Acumularea de capital prin titluri de stat este un non-sens. Titlurile de stat nu au un randament comparabil cu rata inflației, deci, nu se acumulează nimic.
Singura forma de acumulare de capital realmente validă este antreprenoriatul autohton. Ideal ar fi ca prin participare la piață de capital, economiile populației să finanțeze afacerile de succes si să beneficieze de un profit care să depășească rata inflației.
Antreprenoriatul extern (Investițiile străine) are părți bune, dar este extrem de volatil, poate să plece foarte repede, și va pleca inevitabil atunci cand altundeva in lume sunt condiții mai favorabile.
Daca ,, Titlurile de stat nu au un randament comparabil cu rata inflației ” de ce sint atit de multi inconstienti si iresponsabili care cumpara titluri fidelis ( de exemplu ) ?
Antreprenoriat e una si participarea la piata de capital e alta . Cine ,, participa ” la piata de capital nu e antreprenor . E speculator si/sau speculant .
Socieatatea in care traim e dependenta de cresterea economica si consuma mult peste necesitati. Solutia ar fi mai degraba o recesiune controlata si prelungita insotita de un control demogafic strict care sa duca la economisirea resuselor si stoparea degradarii conditiilor climatice Daca nu o facem noi acum o va face AI, dar efectelor vor fi mult mai dramatice.
Se pare că populația globului urmează să scadă dramatic. Natalitatea și fertilitatea sunt în scădere. IA poate pune cu succes punct civilizației umane.
E pe dracu! Ce e aia „se pare ca populatia globului” ceva? Va rog, date, nu niste potriveli, ma rog, unii le zic conjecturi si mai si cistiga niste bani din aburelile astea!
https://www.statista.com/statistics/672873/projected-global-fertility/
https://edition.cnn.com/2024/03/20/health/global-fertility-rates-lancet-study/index.html
Din primul grafic zice ca scade numarul de copii/femeie la sub 2. Asa o fi, doar unul dintre amici are trei copii, noi astialalti am fost mai lenesi.
Pot accepta graficul cind e vorba despre Europa, am insa o problema cind vine vorba despre India si mai ales despre Africa. India se dezvolta foarte repede, Africa inca n-a inceput.
Puteti face un starter account for only… 🙂
Acuma, proiectiile sunt proiectii, nu stie nimeni daca se vor adeveri 100% dar, plecând de la aceleasi premise care au dus la declinul ratei fertilitatii in europa, americi si alte locuri, cu cat se dezvolta mai mult o societate cu atât tendinta ratei este de scădere.
Si eu am un gut feeling ca Ro nu va ajunge la doar 12 mil de locuitori in 2050, cum estimau unii dar nu am mijloacele de a analiza si dovedi. Cel mai simplu e sa traiesti pana atunci🙂.
Cu tot respectul domnule Brăduț, articolul dumneavoastră îmi amintește de articolele mele de la 20 de ani din Adevarul. Tac pac și o concluzie care nu ar e nicio legătură cu nimic
Dacă tot ne permitem sfaturi, deși nu ne cunoaștem, va dau și eu unul așa hodoronc tronc: lăsați-vă de băut. Nu de alta, dar se simte
Eu am punctat la final faptul că există o probabilitate pentru o mică criză economică, dar în subsidiar, problema demografică pregătește terenul pentru o criză sistemică de mare amploare, poate fără soluție.
Personal daca a-si fi acum tanar, a-si reunta sa mai dau viata unor copii in conditiile actuale, de nesiguranta totala asupra viitorului, respectiv nu asi putea sa-mi asum responsabilitatea asupra vietii acestora.
Suna bine si usor , faceti copii, este viitorul vostru. Da, adevarul este la mijloc insa hotararea de a da nastere unor copii este una strict individuala, poate cea mai intima pe care o poate lua un cuplu, orice amestec din partea oricui, de sanctionat.
Suntem peste 8 miliarde de indivizi pe pamant, mult prea multi, resursele finite ale planetei dand extrem de multa bataie de cap conducatorilor societatilor toate conflictele actuale fiind pt impartirea acestor resurse.
La nivel de Romania, da , avem o problema demografica, fara oameni tineri nu poate exista dezvoltare, bunastare si viitor insa exista si un dar foarte mare !
Avem tineri insa modul in care gestionam pregatirea acestora este dezastruoasa, „producem” forta de munca pt societatile occidentale prinse de acelasi declin demografic si care isi pot inca ! permite sa atraga forta de munca necesara din exterior dar si aici, rateuri tot mai multe !!
Am tot scris pe acesta platforma, nici un tanar din Romania nu ar trebui sa-si termine ciclul educational fara a avea o meserie prin care ar putea sa-si sustina propriul trai, la acest capitol suntem deficienti.
Romania are problema „excelentei” in educatie, cat mai multi cu facultati, pregatirea medie ramanad oaia neagra a educatiei. Prea multe licee, prea putine scoli profesionale s-ar putea rezuma problema.
Avem o criza majora de meseriasi la toate nivelurile, dezvoltarea economica a unei societati fiind sustinuta in cea mai mare parte de meseriasi si personal mediu calificat, adevar care n-a fost inteles pana acum in Romania.
Fara muncitori pe santiere, fara personal muncitor in fabricile care se doresc construite in Romania nimic nu va putea functiona, importul fortei de munca din Asia fiind tot mai pronuntata cu toate problemele culturale legate de aceste aspecte.
La nivelul politicilor economice, interventionismul statului provoaca numai haos si birocratie excesiva, modelul socialist de economie practicat fiind un mare pericol pentru insasi libertatea personala.
Nu exista economie de piata sociala insa se poate instala o economie eficienta pe baza unei legislatii pe care toata lumea ar trebui s-o respecte, rolul statulu fiind cel de moderator si nu de actor in viata economica.
Declinul economic pe plan european este rezultatul interventionismului de stat tot mai pronuntat care se suprapune tot mai mult cu interventile birocratiei bruxeleze si care blocheaza tot mai mult activitatile economice libere.
Criza din Romania este legata de criza economica europeana si vom fi tot mai mult afectati daca nu vom reusi sa ne desprindem economic de Europa si gasirea altor oportunitati la nivel global.
Romania poate ajunge „raiul de pamant” daca ne-am focusa activitatile pe cele necesare unei populatii in scadere , focusul trebuind indreptat in primul pt asigurarea celor necesare astfel incat tinerii sa nu aleaga alte destinatii, cei pe care ii mai avem sa ramana in tara !!
Toate crizele cu care ne confruntam sunt rezultatul unor decizii proaste, repectiv catastrofale in defavoarea celor multi, tendintele tot mai prountate catre colectivism , egalitarism si nivelare sociala extrem de periculoase, cu alte cuvinte, impunerea modelului de stat social tot mai pronuntat fara a tine cont de evolutiile economice.
Câți copii aveți, domnule Bolos?
Întrebarea este cam personala. Am copii (la plural) este un răspuns suficient?
Depinde, la 2 sunteti pe inlocuire, de la 3 in sus pe spor.
Neplacut cand raspunsul la raspuns ramane in moderare. Denota lipsa de argumente, ma asteptam la mai mult nitel de la aceasta platforma de discutie.
Eu ma asteptam ca autorului sa nu ii fie rusine sa se semneze si cu celalat nume de botez ; Vasile .
@Adrian Popescu – ”nume de botez ; Vasile .”
Vasile e nume creștin. În lumea modernă, corectitudinea politică impune ca oamenilor să le fie rușine că au avut părinți și bunici creștini.
Nu are absolut nimic de-a face cu corectitudinea politică. Practic, copil fiind, dacă striga cineva Vasile, era confuzie… Erau mai mulți.
”copil fiind, dacă striga cineva Vasile, era confuzie…”
Tot ce se poate. Însă prin 2021, comentariile semnate de Dvs erau cu numele complet. Ca aici, de exemplu:
https://www.contributors.ro/criza-economica-sau-nu-furtuna-perfecta-necesara-unui-crash/#comment-468587
Ati dat un raspuns ca un politician sadea . Nu va vrea nici un partid ?! Chiar nici unul ?
P.S. Pentru mine politician e una si om politic e alta .
Mai e o criza. Asta: https://www.manhattancontrarian.com/blog/2024-9-7-in-germany-the-energy-transition-situation-only-gets-worse
România este un caz atipic dintre fostele țări comuniste. A pierdut 10 ani cu Ilici Iliescu, timp în care ceilalți făceau reforme dureroase( tăierea „cozii câinelui dintr-o lovitură”, timp în care noi făceam ” reforma graduală”). Apoi, NU exista capital intern și a început un capitalism sălbatic de devalizare a averii statului prin orice mijloace( astfel statul a trebuit să se dez-etatizeze, ajungând un stat mafiot). A fost o perioadă urâtă.
În fine, după 2004, târâș -grapis și împinși de la spate de UE, România a început să crească economic, astfel că în 2023 a ajuns la 80% din media UE ca pib/loc la paritatea puterii de cumpărare, depășind Hungaria și la egalitate cu Polonia. Nu e puțin lucru.
Problema României este că s-a dezvoltat haotic, multe ramuri economice fiind rămase în urmă ca infrastructura, agricultura, industria alimentară, etc.
Nu deficitul bugetar este problema ci deficitul comercial de aprox. 30 MILIARDE Euro anual. Adică România consumă mult și produce puțin.
Trebuie ca România să treacă de la o dezvoltare cantitativă la o dezvoltare CALITATIVĂ. Dar pentru asta este nevoie de elite politice, administrative și economice responsabile și competente. Și aici este marea problemă.
Ca părere, niciodată în istoria recentă nu am avut elite mai slabe ca acum.
Criză? Se zicea că dacă Europa de Vest strănută, România cade la pat. De data asta va fi invers, Europa este într-o criză structurală iar în România va fi o criză pasageră.
prin anii 90, cu salariul de 50$/luna, tinerii nu puteau creste copii, ci doar sa-si calculeze doza zilnica de covrigi;
copii nostri n-ar trebui sa aiba o astfel de problema financiara, decat daca societatea ar defavoriza tineretul prin discriminari tembele (parca-mi amintesc ca la un moment dat medicii debutanti aveau salarii ridicole comparativ cu salariile si sporurile seniorilor); in schimb, birocratia tot mai excesiva ar putea descuraja cresterea unui copil prin abuzul asupra timpului si nervilor tinerilor dependenti de job sau afaceri proprii.
Alegerile din Romania anului 2024 , toate alegerile , nu puteau fi cistigate fara costurile deja cunoscute .Romania trebuia , o data cu cresterea PIB , sa se apropie sau sa isi apropie nivelul de trai de cel european .Firmele romanesti si straine nu puteau rezista in piata fara a creste preturile . Totul a fost facut extrem de rezonabil pentru populatie si pentru firmele ce isi desfasoara activitatea in Romania .Dealtfel existenta Romaniei a cetatenilor si a firmelor private are in componenta si o latura ce tine de libertatea , inca neatacata direct , de a-si proteja veniturile fie ele si cele nedeclarate .Investitiile directe cele indirecte ,ce sunt parte a recapitalizarii veniturilor cetatenilor care primesc sume de bani, neimpozitate in totalitate, din exterior ,neimpozitarea unor alte sume nedeclarate dar de a caror existenta se stie , ajutoarele ce sunt acordate mai mult sau mai putin legal ele inglobind si o anume declarare mincinoasa , banii din PNRR si uneori ocolirea lui , au facut ca Romania sa poata rezista in aceasta piata globala . Criza poate veni la TV dar cresterea TVA , reformele teritorial administrative si vinzarea activelor neperformante pot anula in anul 2025 aceasta aparitie a unei forme de criza .Guvernul si-a pastrat aceste posibilitati de eliminare a crizei cu acordul UE ce a prelungit pina la anul anumite conditionalitati .Cresterea PIB are si el o anume influenta .Dealtfel si investitiile imense vor aduce noi venituri Romaniei ca si implicarea noastra in reconstructia Ucrainei .Prelungirea PNRR poate si ea aduga plusvaloare economiei Romaniei in anul ce vine .Sintagma ce ne spune cit de bine o duc romanii in acest interval temporal este corecta .Niciodata Romania nu a avut acest nivel de trai datorat si imprumuturilor ce produc plusvaloare si democratie . Sa multumim domnului ca am avut de unde ne imprumuta .Dezvoltarea Romaniei este parte a unui plan bine organizat .Este o vorba de care ar trebui , ca si cetateni , sa tinem cont : „ fiecare lucru se face la timpul lui ”.
Care dezvoltare stimabile?!! Cu fonduri europene pierdute, din 2007, sau prost folosite, cu PNRR pe sfert si acum blocat, cu deficit de peste 7% si datorie de peste 52%. Cu imprumuturi de sute de miliarde de euro. Bateti campii cu mare talent.
Nu doar fondurile europene ridica nivelul de trai din Romania actuala. Vedeti si imprumuturile guvernamentale, care sunt tot ,mai mari.
PIB nu e de incredere; nu doar din cauza inflatiei (vezi si inflatia E sau USD), ci si petru ca exprima consumul unor produse de import. Nu numai ce produce Romania. Care nu prea mai produce, totusi…
Avem un numar prea mare de bugetari (nu mai vorbesc de speciali), care sunt platiti mult mai bine decat isi permite statul roman, pe baza economiei noastre. In plus, si pensiile au crescut ca din apa, fara o sursa de finantare puternica si continua.
Prin urmare, criza clar va veni. Mai aes dupa alegeri, cum spuneati.
Dar exista posibilitati de stopare, deocamdata. Fiind vorba doar de incasari/cheltuieli bugetare, solutii exista.
Dar politrucii nostri nu au curaj sa le aplice. Si nici chef. (Asa ca vor mari impozitele aiurea, sa acopere deficitul.)
(Amintesc doar: privatizarea proiectarii, constructiei si exploatarii cailor de comunicatii -autostrazi, c.f., porturi, aeroporturi-; aducerea taxelor si redeventelor pentru exploatarea bogatiilor naturale -minerale si paduri- la nivel UE -nu mai mult; doar la nivel Austria, Germania, Norvegia-; Legea prostitutiei; impozitarea luxului si mostenirilor cel putin la nivelul castigurilor de la jocurile de noroc; etc.)
Copiii sunt buni, dar cetatenii nu trebuie fortati sa procreeze. Daca vor sa ajunga in aziluri conduse de pesedei si sa fie legati de pat, infometati etc. la batrinete, sa ramina fara.
In plus, e nevoie de o reforma care sa limiteze imixtiunea administratiei in economie si a Politiei/serviciilor in viata privata a cetatenilor. Dupa ’00 au revenit prin legi neo-comuniste, in pozitii mai puternice decat erau in timpul lui Ceasca.
Sunt prea multi oameni pe Terra, o femeie nu trebuie sa nasca mai mult de un copil. Populatia lumii este de 10 ori mai numeroasa fata de cat ar trebui sa fie pentru a exista un echilibru in natura. Nu putem proteja flora, fauna, resursele daca ne inmultim in halul in care o facem in prezent.
Mai studiați un pic problema. Teoria asta a expirat acum zece ani. China, care a aplicat politica de care vorbiți este pe cale să plătească un preț teribil din acest motiv.
O să vă spun un mic secret, pe floră nu o interesează oamenii, fauna probabil ar prefera să ne ucidă.
Cresterea demografica pe glob este inegala. Europa si SUA in deficit demografic, Nevoia de resurse umane a sprjinit migratia. Numai ca aceasta era selectiva, acum este oricum. Asia, Africa, America de Sud in excedent demografic, dublat de saracie si subnutritie. Viitorul Terrei va fi in cumpana tocmai de cresterea populatiei la 10 miliarde de locuitori.
„Criza mică se va rezolva, în maxim un an, criza demografică continuă și se agravează, și nu există nici o soluție la orizont. Faceți copii dacă vreți un viitor.”
Să nu care cumva să mai faceți copii in România dacă vă gândiți la viitorul lor. Sistemul de pensii este deja in faliment (mascat) și Statul (cel rumân, dar și cel federal european ce se căznește să apară dar dă cu directive fără să se fi născut) nu face altceva decât să caute noi sclavi peste hotare. Este de domeniul evidenței. Nu salvați România cu noi prunci aruncați pe tarlaua statului socialist, din contră, contribuiți la perpetuarea unei forme de sclavaj modern. Cu cât mai mulți prunci captivi, cu atât mai multe pensii speciale odios de imense față de ceea ce primesc, ca firimituri, majoritatea bătrânilor din țara asta blestemată.
In loc să desființeze monumentala schemă Ponzi (ce stă la baza sistemelor publice de asigurări) și să admită public că nu există o populație optimă pentru un teritoriu care să poată fi decisă prin ukaz, entitățile statale socialiste avansează in modelul schizofrenic in care pe de o parte se lamentează grotesc cu poluarea și dezechilbrele climatice (in care omul e principalul vinovat, nu-i așa?), iar pe de alta deplânge așa-zisa catastrofă demografică europeană. Hai să fim serioși, România poate să o ducă foarte bine și cu 10 milioane de locuitori, cu 2 condiții: 1) ca viitorul copiilor să nu fie amanetat de statul socialist pentru plata unor pensii iluzorii și 2) să existe oareșce libertate economică (asta incluzînd retragerea securiștilor din toate piețele. a se vedea replicile domnului Harald).
Și incă ceva, poate vi se pare monstruos, dar opinia mea e că orice regim socialist, când se aproprie de sfârșit, devine extrem totalitarist și criminal…și va recurge la masacru pentru lichidarea celor mai slabi creditori. Care or fi aceia? Nu mai bine vă bateți capul cum să vă salvați pielea?
„Să nu care cumva să mai faceți copii in România dacă vă gândiți la viitorul lor.”
Dacă nu-i facem, nu au viitor. Deloc.
Dacă îi facem, trebuie să luptăm pentru viitor…
Care viitor, al lui Ciolacu si Ciuca, etc.?!! Cu misecuvinism, nesimtire, cinism, coruptie?!!!
„Dacă nu-i facem, nu au viitor. Deloc.”
Vreo 5 milioane de rumâni au înțeles că nu au niciun viitor aici și au plecat. Alte multe milioane au înțeles și ei dar s-au trezit prea târziu, aproape de bătrânețe și s-au resemnat acceptînd moartea lentă cu capul prins in lațul statului socialist. Nu e uimitor cum atâția români adulți, cu o stare materială bună, cu o carieră solidă, își imping copchii peste granițe? Toți gândim același lucru și tare ne bucurăm când junii reușesc să se așeze prin Occident (deși de cele mai multe ori asta înseamnă condamnarea la singurătate). De ce? Nu e bizar cum se manifestă solidaritatea noastră națională? cum ne mândrim noi cu românii înstrăinați, cu cei ‘realizați’ prin Occident, cu orișice vedetă de origină română ce prestează pe la Hollywood ori pe vreun stadion britanic?
Cât despre luptă, da, e drept că mai există câțiva naivi care adoră să se războiască cu morile de vânt. Deocamdată nu există o forță politică radicală care să unească națiunea prin tăierea răului din rădăcină (că d-aia e musai să fie radical), dimpotrivă, ne adâncim in complicități și iluzii politicianiste din teamă de marasmul ce va urma. Nu există nicio luptă, niciun inamic palpabil, in afara celui din noi.
Viitorul Romaniei e in mintea autorilor de pe plat-forma asta . La scris articole toti sint capabili . Parca ar fi aici un grup de ,,ministri din umbra ” . Toti vorbesc dar de facut nu fac decit sa beneficieze de bani publici in functiile pe care le detin . In rest , zimbesc larg cind intra in contact cu tilharii si mincinosii de la guvernare .
Banii publici si funcțiile nu prea merg spre cei care vorbesc, ci spre cei care tac.
1.Intrebarea dacă va fi o criză are un raspuns ,,negativ”, deoarece de trei decenii sîntem tot într-o criză!Intrebarea este daca ea se va adînci și în ce masură, în 2025.
2.Deficitele gemene, îndatorarea peste 50 la suta din PIB, seceta și deșertificarea sudului, etc. pot conduce la intrarea în incapacitate de plată în orice moment, dacă creditorii consideră ca Romania nu va putea plăti sumele împrumutate.In cel mai bun caz situația va fi mult mai rea decît după 2009
3.Eliminarea acestor situații râmin imposibile în lipsa unui proiect de reindustrializare, cu obiective în industrii din domeniul electronic și calculatoare, cipuri, material rulant de mare viteză, autovehicole de transport greu, construcția de mijloace de producție, etc.
In locul acestora, politicienii propun reluarea industriei siderurgice, minerit cînd țara n-are resurse de acest gen și a închis minele nerentabile, case pentru populație la 30 de mii de Euro, luarea utilităților de la străini, etc. care nu sînt de natura sa echilibreze bugetul nici în 100 de ani.
4.A cînta în struna alegerilor privind succesele Romaniei, în loc de a analiza și arăta lipsa oricaror viziuni sau proiecte realiste și operaționale de reindustrializare (sau dezvoltare agricolă și efort contra deșertificării) ori a indica spre dezbatere soluții concrete de acest gen, înseamnă un deserviciu național.El este practicat pentru a pune bine cu viitorii conducatori instituțiile, publicațiile economice, ori entități științifice.
Cui folosește acest lucru, din care pierdem nu doar noi ci și politicienii?
Industrializarea la comandă nu mai există. Ceea ce poate exista este un mediu prielnic investițiilor. Asta înseamnă infrastructură de transport, energie ieftină, legislație favorabilă, fiscalitate competitivă, credit ieftin și abundent, piață de capital dinamică, forță de muncă gata calificată, preferabil și ieftină, și multe altele…
In viitoarele decenii energia electrica si gazele nu vor fi mai ieftine. Daca credeti ca va fi totul mai ieftin traiti vise. In Ro deja unele firme pleaca ori inchid tocmai pt. ca forta de munca existenta a devenit mai scumpa.
Mediu prielnic investitiilor se lauda ca au asigurat toti socialistii lumii . Vedem cu ochiul liber ce a iesit ….
Crizele sunt precum gripă, degeaba te ferești ca tot te prinde.
Dar cauza cea mai toxică e intervenția brutală a poĺiticienilor, intervenție care deformează piata libera.
De ex PNRR, e ca si cum ai avea nevoie de un pat si cineva te obliga să-ți iei o masa, pt care iti da niste bani, dar plătești si tu jumate, si tot n-ai pat.
Să vezi cînd se baga Draghi, cu 800 de miliarde, crizele vor fi pt totdeauna desființate si interzise prin lege.
Da. Crizele sunt ca indigestia după ce exagerezi cu mâncarea, sau migrena și greața după beție. Din păcate sunt necesare… Chiar dacă pot fi extrem de neplăcute…
Nu cred ca va fi o criza doar in Romania, daca va fi. Romania nu e o forta majora economica, si e interconectata cu alte economii, in special din UE. In orice caz dezvoltarea economica a Romaniei in ultimii 20 de ani a fost o poveste de succes. Nu prea au avut politicienii de a face cu asta, dar macar nu au incurcat-o prea tare, dezv a fost pe baza intiativei private si a multinationalelor. Deja am egalat la PIB/loc ungaria si ne apropiem de POlonia. Bucurestiul e ca venit PPP/locuitor peste Roma, Madrid, Lisabona, Berlin, Budapesta, Varsovia, etc. de fapt se vede in nr urias de masini scumpe din trafic si in orasele noi construite in jurul capitalei. Ca nivel de trai romanii au acum cea mai buna perioada din istorie. Punct. Nu a existat nicio alta perioada mai buna. Dezvoltarea probabil va continua, si ar fi bine sa fie mai uniforma, adica si in zonele mai sarace din Romania. Eu zic sa nu ne facem atatea griji, si sa ne bucuram putin de acest succes!
Ursule polar se vede ca mananci de pe marginea drumurilor din zona arctica, la vanatoare nu ai mai fost cam demult. PIB ul tarii este pozitiv pe consum.
Cetatene, se vede ca mananci din tomberoane si vezi totul in negru… imi pare rau pt tine, se pare ca situatia ta economica e f.proasta. Ai auzit si tu o frintura de stire cu „consumul”, dar habar n-ai ce inseamna in realitate, asa-i?! Consumul e bun in general; daca nu era dezvoltare economica, nu era nici consum. Ia compara situatia de acum cu saracia de acum 20 ani. Crezi ca daca ar fi putut, guvernantii nu se indatorau si atunci?
Ia zi, stii ca gradul de indatorare al Romaniei (ca proportie din PIB) e mult sub cel al altor tari din UE, de exp Franta, Italia, Spania, UK, etc?! Dar nah, tb sa fie niste unii sa se dea ei „destepti”, chiar daca habar n-au. Tara s-a dezvoltat economic f.mult in ultimii 20 ani, fara discutie.
Dezvoltare economica inseamna elicopterizare de bani imprumutati ?!
Evident că nu. Dar, se practică. În mintea multora banii sunt o resursă, ceea ce este fals. Capitalul este o resursă, care, tranzitoriu poate fi lichid, adică în formă monetară. Banii sunt necesari doar in volumul care asigură tranzacțiile din economie.
Elicopterizarea cu bani este doar inflație.
@adrian. Habar n-ai ce inseamna „elicopterizare de bani”, folosesti expresii aiurea. Romania s-a dezvoltat in multe directii, iar la procentul din PIB al datoriei externe sta mult mai bine decat Franta, Italia, Grecia, Spania, etc.
Romania s-a dezvoltat in multe directii, iar la procentul din PIB al datoriei externe sta mult mai bine decat Franta, Italia, Grecia, Spania, etc.
Mult Stimate Domnule Tudor5,
Cu sublinierea ca „Romania s-a dezvoltat in multe directii” m-ati cucerit definitiv, fiindca mi l-ati readus in memorie pe inegalabilul Ioan Gyuri Pascu. Am devenit fanul dvs.
Cit priveste faptul ca Romania ar sta mai bine decit alte state la „procentul din PIB al datoriei externe”, eu nu mai cred ca e un lucru bun sa NU ai datorii mari, cit mai mari, la cele citeva banci care au (numai ele stiu de unde) bani sa imprumute pe toata lumea si cu 700% din din PIB daca se pune problema, dupa ce am vazut cum au sfirsit o seama de dictatori refractari care au refuzat cu incapatinare sa se indatoreze, ori si-au platit datoriile pina la ultimul cent. Pe Saddam Hussein l-au spinzurat, pe Gaddafi l-au tras in teapa, pe Ceausescu i l-au dat lui Brucan…, iar de tarile si popoarele lor praful s-a ales. Se pare ca astia trei au fost selectati, fiindca erau printre cei mai indaratnici si mai galagiosi. Ca sa fie invatatura de minte.
Si-apoi, avem cazul special al lui Putler.
Sub dictatorul Putin, datoria externa a Rusiei a scazut constant pina in 2022, cind efectiv s-a prabusit la 0,00 din GDP. [Russia’s external debt to GDP ratio: „In 2022, the ratio further decreased to 0.00%, a 20.94% decline from 2021”]
Si ati vazut ce i s-a intimplat dictatorului in 2022 si de atunci pina azi. Vai de capul lui si de Rusia lui. Inca mai e in functie, dar nu se stie, nu se stie pina cind…
Fiindca numaratoarea inversa se scurge implacabila… Tic-tac, tic-tac,…
@Tudor5
”Elicopterizarea” provine de la expresia ”Helicopter money” (Milton Friedman 1969 cred). Expresia a fost folosita si de alții, cel mai recent de care imi aduc aminte este Nouriel Roubini.
Ursule, scrii dupa date de ziare. Daca nivelul de indatorare este mai mare in tarile vest europene, este pt ca gradul lor de dezvoltare le permite. Dar in Ro dezvoltarea nu s – a facut prin reforme de reindustrializare si depasirea agriculturii de subzistenta. Daca vedeti cateva firme de subansamble, cateva ferme mai rasarite, marile malluri, cateva tronsoane de autostrazi, acestea nu inseamna dezvoltare. Nu am reusit nici sa reducem poluarea si nici refolosirea deseurilor decat 15%. Deci mai cititi…….
Cetatene, vorbesti sa te afli in treaba… Se vede ca habar n-ai de economie, dar iti dai degeaba „cu parerea”. Cica „cateva firme de subansamble, cateva ferme mai rasarite, marile malluri, cateva tronsoane de autostrazi, acestea nu inseamna dezvoltare.” …. serios?! Fals! Astea inseamna dezvoltare economica, nu sunt doar „cateva”, si exista firme in multe alte domenii (auto, IT, sticla, constructii, etc).
Dupa capul tau daca nu mai sunt colosii industriali din vremea lui nea Nicu, inseamna ca nu avem dezvoltare economica?! Acum industria grea nu prea mai exista in nicio tara dezvoltata sau s-a redus mult.
Acum se pune accentul pe altceva, industrie mai performanta, IT, constructii, servicii, infrastructura.
Deci pune mana si citeste, lasa comentatul, ai ramas cu cunostiintele acum 30 ani…
Ati vazut vreodata imagini cu manifestatia agricultorilor din Mures? Cand au venit cu tractoarele si au traversat orasul? Sute de tractoare, noi, moderne, de sute de mii de euro.
Cateva malluri? 2,7 Milioane de metri patrati mi se pare ceva…
A nu se înțelege greșit un ,,proiect de reindustrializare”!Un astfel de proiect presupune crearea acelor condiții instituționale, care să ,,aducă” în Romania acele industrii, pe care le-am enumerat în comentariul precedent.Autorul a mențioinat o serie de condiții, dar nu și pe cea instituțională, care este fundamentală și lipsa ei blochează tipul de investiții straine, care reindustrializează major țara!
A crea condițiile de maxima funcționalitate/performanță instituțională constituie în actuala epocă ,,proiectul de reindustrializare”.Funcționalitatea/performanța instituțională de indice 1 din Coreea de Sud sau Singapore fac condițiile și crează magnetismul economic, care face ca investitorii majori să investească acolo masiv și continuu!In caz contrar sintem vizați de industrii minore, de cablaje sau altele de activitate industrială manufacturieră, caracteristice primei ,,revoluții industriale” (ca in Anglia sec. XIX) cu valoare adaugată infimă, care odată cu cresterea salariilor părăsește Romania!Acum Romania suportă al doilea proces de DEZINDUSTRIALIZARE deoarece, în ultimii 10 ani s-au pierdut 200 de mii de locuri de muncă industriale!Actuala știință economică micro și macroeconomia nu asigură fundamentul teoretic pentru proiecte de atragere a capitalului strain și pastrarea Capitalului Național în țară!
In consecință, noua știința economică, ..intitulabilă” instituționalism normativ, este fundamentul unei dezvoltari industriale majore, asigurînd ieșirea din indicele subafrican 74 de (ne) competitivitate economică în care proportia covîrșitoare (90 la sută) poate fi îmbunătățită de înalta funcționalitate și performanță instituțională.
Aceasta cauză (de nefuncționalitate instituțională) este neînțeleasă de analiștii de toate categoriile, care consideră instrumentarul fiscal și financiar ca unic în a asigura dezvoltarea.
De aceea toate soluțiile de ieșire din criza noastră se ,,invîrt” exclusiv la acestea, deși ele nu au rezultat în tarile înapoiate ca Romania, care n-are bani nici pentru a asigura un minim de trai pentru o bună parte a populației.Atunci cu ce să stimuleze și susțină dezvoltarea industrială ori să elimine ,,deficitele gemene” agățate de gîtul ei după 1989?
In situația dată, reindustrializarea lui Ciulacu înseamnă revenire la siderurgie, deschiderea minelor închise ca nerentabile, ,,pentru a prelucra materia primă produsă în Romania”!Ori ,,naționalizarea” utilitaților și case la 30 de mii de Euro pentru tineret, in proiectul Simion!A propus, a facut cunoscut ori a susținut cineva un ,,proiect operațional” de criză, prin reindustrializarea țarii, încît clasa politică să abordeze o viziune realista asupra dezvoltarii și masuri nefanteziste economic și social?
In consecință, ceeace urmează în 2025 și după, este transformarea crizei în ,,ciclon” economic.Orb este cine nu-l simte!
prof. Căliman I. Eugen
autor proiect de țară
(normativ instituțional)
domnu profesor Caliman, nu pricep nimic din ce povestești. Ce e aia funcționalitate instituțională, cu ce se mănîncă si de unde vine.
Nemții s-au rugat în genunchi si cu mulți bani, de sud coreeni sa faca o fabrică de cipuri în Ge. Coreenii au spus pas, high techul nu e de vînzare. Ii ofera lui Intel 10 miliarde pt 3000 de locuri de munca, adică 3 milioane pe loc de munca, da si ăștia au zis pas
Asa ca, dom Profesor, dacă nu vrei sa te faci de rîs termina cu naivitățile si spune ceva concret cu cap si coada ca altfel ajungi ca Esop
Nu numai crizele economice sau de sistem sunt necesare .Razboiul este si el la fel de necesar .Fara inlocuirea arcului cu sageti cu arbaleta celebra a lui Wilhelm Tell sau fara inlocuirea sabiilor de bronz cu cele de fier si apoi cu cele de otel omenirea raminea in epoca de piatra asa cum vedem ca isi doresc si unii dintre dictatorii comunisti ai lumii .Crizele de tot felul vin si trec .Suferintele si ele fac la fel . Planeta nu este o bucata de cascaval din care poate musca toata lumea chiar daca pe alocuri s-a mai intimplat si asta .Uniunea Europeana este singura entitate non statala care se dezvolta cumulind toate noile tehnologii .Avem norocul chior sa fim aici si acum . Vom deveni curind dincolo de HUB ul atasat dezvoltarii IT si un HUB energetic totul alaturat fortei militare de care dispunem deja in mare masura .Trilaterala Romania -Rep.Moldova si Ucraina ne scapa de toate necazurile .Vecinii nostri nu mai pot reprezenta o provocare nici militara si nici geografica .Investitiile de tot felul vin peste noi in ritm alert .Capacitati nucleare , dezvoltarea entitatilor economice de armament , resursele energetice eoliene si de gaz natural , initiativele de stocare a energiei si dezvoltarea unor noi capacitati energetice ,inarmarea fara de precedent, pot oferi Romaniei si forta nucleara necesara (Putin ne-a zis deja cum la Deveselu exista acesta tehnologie ) si pot oferi sio dezvoltare nicicind atinsa de neamul romanesc .
Un crestin nu spune niciodata ca razboiul e necesar . Dar cum nu putem toti sa fim crestini am sa spun ca cel putin un om intreg la cap nu va spune ca razboiul este necesar . Sau poate nici intregi la cap nu putem fi toti …. Deh …
Stimate,
Neamtu tiganu,
dacă nu știți ce înseamnâ funcționalitate instituțională, puteți afla din cursul de ,,Economie instituțională” al prof. dr. Cosmin Marinescu, profesor la ASE și (nou) viceguvernator la BNR.
De asemenea, din cartea ,,Incotro se îndreaptă țările postcomuniste?” (Daniel Dăianu, 2000, ed. Polirom).
Cine n-a studiat sistematic economia romanească nu cunoaște analiza (și eșecul) ,,Programului Național de Competitivitate 2016-2020”, realizată de CONACO care constată că nefuncționalitatea instituțională este una din cauzele principale a stării de economie eșuată.Abia după aceea de pot formula judecați de valoare, asupra unui proiect economic sau comentariu pe această temă.
Sursele de informare sînt multe altele, dar mă opresc aici.N-am spațiul necesar pentru a prezenta (pe înțelesul oricui) una din cele mai vaste și complexe probleme ale dezvoltării: funcționalitatea instituțională, conținut și conexiuni, instrumente de imbunătățire, etc.
Neabordarea cercetării economice fundamentale care cuprinde (alături de macro și microeconomie) domeniul instituțional, a condus și la eșecul ,,Programului de țară” al Președintelui acum 5 ani, facînd lipsit de fundamentul (teoretic) de lucru și un nou ,,Program Național de competitivitate 2020 -2024”, care nici n-a mai fost realizat!
Pentru a înțelege ceva din dezvoltarea economică-industrială (rapidă) în epoca globalizării, trebuie cunoscut mai mult decît micro și macroeconomie, mai mult decît contribuie instrumentele financiare și fiscale la dezvoltare.Respectiv încotro trebuie se îndreapte (și de ce) cercetarea economică fundamentală.
Acesta este un domeniu absolut nou, în care n-are acces ori cunoaștere toată lumea, așa că fiind imposibil să se nege, dialogheze ori completeze/expliciteze opinia cuiva (din lipsă de informare și argumente), nimeni nu trebuie să se comporte ca la fotbal: ,,. . . ”!
In lipsa cunoașterii naționale a noului domeniu, p.m. Ciulacu propune ca program de reindustrializare reîntoarcerea la minerit și siderurgie, iar Simion (AUR) confiscarea utilităților, case cu 30 de mii de Euro,, etc. în loc de reindustrializarea de generația a 3-a și a 4-a, prin construcția de mașini, electonică și calculatoare, material rulant de mare viteză, cipuri, etc. posibilă numai prin programul propriu, în perioada 2025 – 2028.
domnu prof Caliman,
ma impresionează cărțile publicate de savanții de anvergură mondiala.
Iti spun ceva, în Germania exista, prin lege, consiliul celor cinci înțelepți, cinci institute economice independente, care publică anual un studiu economic cu propuneri de măsuri. Guvernul e obligat, tot prin lege, să răspundă la aceste propuneri.
Chiar dacă nu ti-am spus, repet, guvernul nu poate sa dirijeze economia cum il taie capul, asta făcea împușcatul, el poate doar sa foloseasca cîteva instrumente precum sistemul de taxe, diferite legi, de ex cele de mediu, si atît.
În acest sens nici nu poate exista un proiect de tara, ultimul a fost al lui Kennedy cu zborul.pe luna.
@Neamtu tiganu _ „… în Germania exista, prin lege”
Și în România există lege, dar politicienii români… cu boltă pe ea…
https://www.g4media.ro/breaking-guvernul-ciolacu-s-a-scutit-singur-prin-oug-de-obligatia-legala-de-a-lua-masuri-de-austeritate-dupa-ce-a-dublat-deficitul-bugetar-ordonanta-trecuta-fara-dezbatere-publica.html
Ce face Consiliul fiscal, condus în prezent de grețosul socialist sinecurist Dăianu (invocat mai sus), ce face Banca Națională șamd? Simplu, spre deosebire de Germania, instituțiile care ar trebui conform legii și propriilor regulamente să vegheze la stabilitatea macroeconomică a României se pun în serviciul politicienilor și al intereselor acestora.
Urmează ca o serie de țuțeri să aducă argumente sofisticate că de fapt s-au aflat și [nu] au acționat în interesul cetățenilor…
„România parcurge una dintre cele mai prospere perioade ale existenței sale.”
România are cei mai săraci cetățeni din Uniunea Europeană.
România are astăzi cele mai accentuate dezechilibre macroeconomice dintre statele Uniunii Europene.
Desigur, dacă am face demersul irațional de a ne comapara cu Zambia, Zimbabwe sau Mozambic spre eexemplu, prosperitatea României este copleșitoare.
Dar, dacă ne raportăm la state din Europa, precum Slovenia și Croația, care au trecut prin cumplitul și distrugătorul război din fosta Iugoslavie, ori Estonia, Letonia și Lituania, ieșite din constrângerile dictaturii sovietice, România se află cu mult în urma lor, atât din punct de vedere socio-economic, cât și al statului de drept, sau al relevanței internaționale.
Cu vecinii din Europa de Est cu care ne comparam de obicei, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, nu ne mai putem compara. Singurul stat alături de care concurăm pentru ultimele locuri la orice lucru pozitiv din Uniune rămâne Bulgaria.
…dar nici măcar Bulgaria nu reușește să ne întreacă la categoria „Cei mai săraci cetățeni din Uniunea Europeană”!
România se află într-o continuă criză socio-economică, cel puțin din 1990. Ciclicitatea naturală a economiei poate face pe unii să creadă că perioadele de creștere au însemnat [efecte generate de] restructurare și reforme reale în economie. Nu, ele au fost consecința expansiunii economiilor cu care economia Românieri este inevitabil interconectată. Acesta a fost în bună măsură un miraj, generat de apartenența la Uniunea Europeană. Nu a fost vorba de ieșirea din criza structurală, nu a fost vorba despre reformarea statului și economiei românești, ci România a fost pur și simplu „purtată pe val” și [uneori] forțată să adopte măsuri minimale pentru funcționarea economiei de piață. A se vedea, bunăoară, amplitudinea și defazarea cilcurilor economice ale României, în comparație cu celelalte state europene.
”România are cei mai săraci cetățeni din Uniunea Europeană.”
Corect. Dar comparativ cu Romania din trecut sunt realmente mai puțini ca pondere.
”România are astăzi cele mai accentuate dezechilibre macroeconomice dintre statele Uniunii Europene.”
Corect la unii indicatori, incorect la alții.
”Cu vecinii din Europa de Est cu care ne comparam de obicei, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, nu ne mai putem compara.”
Când ne-am putut compara cu ele? Distanta a fost enorma, acum este mult mai mica. Stilul de viață si nivelul de trai este comparabil.
”Singurul stat alături de care concurăm pentru ultimele locuri la orice lucru pozitiv din Uniune rămâne Bulgaria.”
Asa este. Din acest motiv am intrat in UE dupa Ungaria, Cehia, Polonia, si, intrând mai târziu avem si o perioada mai scurta decat tarile de mai sus in care am beneficiat de Piata Comuna.
„Când ne-am putut compara cu ele?”
În istoria recentă…
Cel puțin 40 de ani, cât am făcut parte din CAER, statisticile au urmărit evoluțiile comparative ale statelor membre. Permiteți-mi, vă rog, să vă amintesc faptul că în 1989 România avea un PIB per capita mai mare decât al Poloniei. Nu intru în detalii cu privire la cauze și context, dar ne comparam.
Apoi, în primii 20 de ani după 1990, economiștii care au urmărit evoluția economiilor statelor fost socialiste au făcut-o comparativ. Publicațiile vremii stau mărturie că în vreme ce economiile vecine României erau atractive pentru investiții, cea a României din „deceniul negru”, care a urmat „mineriadelor”, a traversat epoca „nu ne vindem țara”. Comparația cu statele vecine, cu o istorie similară, a reprezentat un instrument de studiu util pentru specialiștii în economie.
După admiterea României în Uniunea Europeană, studiile statistice (inclusiv în domeniul economic) au drept repere datele relevante provenite de la toate statele membre, împreună cu România.
…Ne comparăm permanent, chiar dacă uneori ne plasăm mai bine în această comparație, iar alteori, mai puțin. Asta ne poate ajuta pe toți să evoluăm.
In 1996, student și membru al unei organizații studențești, fiind am fost in Ungaria la o conferință. Diferența de nivel de dezvoltare se vedea de la graniță, din primii metri de drum în Ungaria.
Am avut o experiență similară în 1990, s-a simțit efectiv de la primii metri parcurși în Ungaria. Șoseaua de la Ártánd (dincolo de Borș) era atât de netedă, încât i-am spus soției ”mașina parcă merge pe masă” 😀
Un șoc și mai mare am avut în primul oraș mai mare, cred că la Szolnok: de la telefoanele lor publice de pe stradă se putea suna în Germania. În România, făceam comanda miercuri și abia pe vineri seara suna centralista de la PTTR: ”aveți convorbirea cu Germania”. Nu se puteau forma numere internaționale nici de pe telefoanele de-acasă, nici de la cele de pe stradă. Abia prin 1994 au apărut în Brașov primele telefoane publice cu cartelă, de pe care se putea suna pe internațional.
In 1980 inginerii romani faceau rafinarii din otel inoxidabil in tarile arabe . La noi le faceau din fier ,,mort ” .
Tot in 1980 si tot inginerii romani faceau in tarile Magrebului sosele ce rezistau unor diferente de temperatura de aproape 40 de grade ( zi/noapte ) . In tara rezistau maxim doua ierni .
Stimate,
Neamtu țiganu,
Ceeace a-ți citit se ,,potrivește” numai economiilor industriale dezvoltate.Lucrările respective se află strict în domeniul micro și macroeconomic, diferit de cel nou, ,,instituțional”.Țările dezvoltate n-au nevoie de îmbunatățire instituțională deoarece funcționează performant (fiind etalon pentru noi), după cei aproape 200 de ani de activitate.Ele n-au trecut prin 40 de ani de comunism și 34 de ani de postcomunism care să le pervertească funcțional.Daca n-ati citit lucrările arătate mai sus din Romania, sigurele care se potrivesc țărilor subdezvoltate economic-industrial, ne aflam în ,,limbi economice” diferite, care fac imposibil să înțelegeți problematica dezvoltării prin mijloace instituțional-normative în Romania.Așa că insistența și repetitivitatea negării posibilității noii abordari a dezvoltarii pe care nici UE și nici institutele vestice (ca cel de Cercetare economică din Berlin) n-o încearcă (deși dezvoltarea economică condiționată de reformarea instituțională în Est s-a dovedit imposibilă), face orice ,,dialog” lipsit de ,,obiectul/subiectul” pentru analiză/evaluare.Acesta este motivul pentru care UE nu poate urni spre dezvoltare industrială rapidă Romania, iar altele din Est au realizat intr-un sfert de secol, ceeace Coreea de Sud a realizat în zece ani, iar in alți 20 -25 a devenit ,,putere industrială”. Cu siguranță că nu înțelegeți nici legătura dintre starea de ,,tigru economic asiatic” și performanța sa instituțională de indice 1, deși a plecat de la o societate agrară, înapoiată.Romania are indicele acesta subafrican 74, iar Ungaria, Cehia, Polonia, au indicii in jurul cifrei 50 deși au plecat după 2000 de la țări relativ industriale și educate, dar dezvoltarea industrială și economică RAPIDĂ le este blocată de slaba functionalitate instituțională!Această diferență de funcționalitate instituțională, face ca investitorii industriali majori să ocolească Romania.Un exemplu concludent, este recenta renunțare de către belgieni de a construi la Galați fabrica de baterii, motivele refuzului fiind formale, fiindcă banii necesari pot avea orice sursă.Ei s-au trezit inainte de a investi într-o țară în care nu fnctioneaza nimic și le poate aduce situația de nerentabilitate sau faliment.Mai era vorba de o mare investiție industrială, dar după un an si ceva, am ramas doar cu pliantele și fotografiile acesteia…
România este un bolnav cronic. Suferă de vreo 30 de ani de o insuficientă renala de care se tratează mergând la dializa la fiecare câteva ani, mai recent la câteva luni, prin împrumuturi si ajustări budgetare.
A făcut intre timp (de vreo 15-20 de ani) si un cancer la cap. Pentru asta nu exista decât radioterapie sau un tratament chirurgical si cum n-a fost tratata sau operata la timp acum riscurile sunt foarte mari.
Au apărut tot felul de chirurgi amatori, unii cu un bacalaureat dubios, alții care se întâlneau prin stații PECO cu mafioți, una care umbla cu icoane pe la Bruxelles si urla mai tare decât la stadion, alții mari aplaudaci pe stadioane, preoți specialiști in IT, foști șefi pe la SIE,etc, etc.
Dacă este să folosim analogii medicale, cred ca Romania are în primul rând un sistem imunitar incapabil să reacționeze la corupție și populism. Nu știu dacă chirurgia ajută la ceva în astfel de cazuri. Probabil sistemul imunitar se va forma în cele din urmă si va reacționa din ce în ce mai dur.
Continuând pe acest fir cred ca România si-a distrus imunitatea naturala prim abuzul de antibiotice luate în doze mari și prescrise preferențial (DNA ar fi un astfel de antibiotic).
Sursa principala de corupție, dincolo de coruptibilitatea naturii umane, este legislația de proastă calitate. De altfel legislația este și motivul numărul 1 pentru ineficiența administrației.
Mai simplu spus, fiecare aviz, fiecare autorizație, fiecare restricționare a pieței este în final o sursă de corupție pe de o parte și o diluare sau distribuire a responsabilității pe de altă parte. Aici trebuie făcut un balans foarte fin între interesul general, manifestat prin reglementare, și libertatea individului manifestată prin lipsa de reglementare.
Nu comentez despre DNA, justiție, procuratură. Să comenteze juriștii. Din punctul meu de vedere, ca economist, o sa spun atât, excesul de reglementare și legislația proastă forțează piața să iasă din cadrul legal.
,,excesul de reglementare și legislația proastă forțează piața să iasă din cadrul legal ..
Nu din cadrul legal ci din cel moral .
Cu moralitatea în afaceri lucrurile sunt clare. Rockefeller, dacă ai auzit de el, era în teorie un creștin devotat, mergea la biserică în fiecare duminică, si tot tacâmul. Intre slujbe si rugăciuni, avea echipe de pistolari care terorizau concurența… Si, este un exemplu, din foarte foarte multe.
Uite, nu de mult am văzut niște comentarii ale unui personaj care pare foarte religios, și care aveau probleme cu impozitele si taxele. ”Da-i cezarului ce-i al cezarului…” ar trebui să fie norma etică și morală a unui creștin.
Dacă se localizează în România părți ale complexului militar-industrial al UE si NATO, s-ar putea să avem chiar creștere economică. Câteva fabrici de muniție care să exporte in Ucraina si in toate țările UE muniție NATO pot schimba complet balanța comercială a României.
Deci, există o probabilitate să aveți dreptate.
Voi chiar nu vedeti ca traiti DOAR din imprumuturi si deficite?
Toate au o SCADENTA pe aceasta lume!
Cat de rai trebue sa fiti ca sa le puneti urmasilor vostri aceasta povara, de care se vor scutura imediat ce vor putea?
Veti da FALIMENT deci, cum si ACEASTA UE… si poate ca urmasii vostri se vor regasi in alte organizatii si inconjurati de alte populatii straine de Europa, la fel cum sunteti si voi azi in EUROPA… (pa, SCHENGEN pentru totdeauna!)
Si cu siguranta vor disparea, deoarece nu pot crea nimic, nu produc, nu se pot organiza… nu au cum exista, ca urmasi ai vostri, in lumea asta rea care va sa vina negresit ca sa va inghita.
(nu degeaba intreaga omenire va confunda azi cu rromii – e imposibil sa greseasca intreaga planeta in privinta voastra, iar voi sa aveti DREPTATE – voi nu sunteti Israel; si niciodata nu veti fi cu adevarat pe lume!
Vă înțeleg și empatizez cu frustrarea dvs. In rest nu prea înțeleg ce rost au astfel de comentarii. Nu vad ce treabă am eu cu Israel.
„NORMALII TRAGEM UN SEMN DE EGALITATE INTRE PROGRESISM SI FASCISMUL CORPORATIST TRANSNATIONAL”
Puteți trage ce semne vreți. Fără rațiune și dialog lucid nu o să construiți niciodată nimic.
Bradut Bolos 03/10/2024 La 8:21
„Cu moralitatea în afaceri lucrurile sunt clare… ”
Adica zero sau minus X?
Cum tolerati schizofrenia asta?
De conceptul de hazard moral in (macro)economie ati auzit?
Oare o fi avand ceva de a face lipsa si sciziunea incuscrite cu halul in care au ajuns sa arate relatiile geopolitice si, respectiv, nivelul de cinism al populatiilor in general?
Pe de-o parte suntem bombardati cu moralitate transpusa politic in democratie, liberalism, valori autentice tari, drepturile si obligatiile omului din democratii, statul de drept, separatia puterilor in stat/societate etc., iar pe de alta parte si concomitent „vinde-o si pe mama” muscalilor/ceainizilor/indienilor/qatarezilor/sauditilor etc, pen’ca afaceri si, mvai, economica saraca se prabuseste si se zbate in chinuri pe altarul democraturii, seirholderii optimizati fiscal da in fandacsie etc.
”Cum tolerati schizofrenia asta?”
Nu se pune problema sa o tolerez sau nu. Asa stau lucrurile, așa este realitatea. Nu ne întreabă nimeni. Putem alege doar sa fim realisti sau nu.
”It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker, that we expect our dinner, but from their regard to their own interest.” (Adam Smith)
”De conceptul de hazard moral in (macro)economie ati auzit?”
Da am auzit. Nu vad legătura…
”Pe de-o parte suntem bombardati cu moralitate transpusa politic in democratie, liberalism, valori autentice tari, drepturile si obligatiile omului din democratii, statul de drept, separatia puterilor in stat/societate etc., iar pe de alta parte si concomitent „vinde-o si pe mama””
Da, se numește ipocrizie. Poți porni de la premisa ca toți mint, și nu vei greși mult.
1. „Nu se pune problema sa o tolerez sau nu.”
Se pune, Dle Bolos, mai ales cand ai minti tinere in grija – copii/rude minore, elevi/studenti, pentru ca ne dorim o lume NESCHIZOFRENICA pentru ei, nu?!
Sanatatea mentala e cheia (cautati studii despre sanatatea mentala/uzul de antidepresive si droguri ilegale in occident/lumea democrata – incepeti cu, dar nu va limitati la, tarile scandinave, da, alea cu cel mai ridicat grad de fericire perceputa), iar sciziunea mentionata NU produce efecte pozitive in nici un orizont de timp, altfel spus degeneram in „homo homini lupus est” SI/SAU depresie cronica.
2. ”It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker, that we expect our dinner, but from their regard to their own interest.” (Adam Smith)
Citatul asta sufera de doua probleme in contextul discutiei si al vremurilor noastre:
– e de pe vremea cand NU existau SRL-uri, instrumente si vehicule financiare COMPLEXE, etc.
– e din zona MICROeconomie.
3. „Da am auzit. Nu vad legătura…”
Pacat, poate va lamureste colegul Dvs. de breasla extinsa, anume Dl. Valentin Lazea:
„Toate fenomenele, precum cele tehnologice, sociale, politice, familiale, religioase afectează moralitatea unei anumite epoci, iar aceasta se transpune în politici monetare şi fiscale,…”
https://financialintelligence.ro/lazea-toate-fenomenele-afecteaza-moralitatea-unei-anumite-epoci-aceasta-se-transpune-in-politici-monetare-si-fiscale/
Un exemplu recent si local/din Ro de schimbat reguli in timpul jocului – amnistia fiscala – empatizati (CU SAU FARA simpatie) cu orice persoana fizica sau juridica care si-a platit la timp si corect „ce-i al cezarului” si reflectati din nou la importanta hazardului moral in (macro)economie SI la IMPACT asupra mentalului(nu doar asupra burtii si conturilor) a acestuia.
La categoria hazard moral mai intra si lipsa de raspundere/consecinte PE MASURA in urma unor decizii gresite si/sau rau-intentionate in legatura cu riscul asumat pe banii altora (privati sau publici).
Un exemplu de urmarit pentru a vedea cum anume platesc oalele sparte afaceristii astia:
https://hotnews.ro/povestea-prabusirii-gigantului-northvolt-si-motivele-pentru-care-china-este-suspectata-de-sabotaj-industrial-1803594
Alte exemple: tot ce inseamna afaceri cu beneficiar final in BRICS+ din Ro (si restul statelor UE/SEE/NATO/G7) derulate CONCOMITENT cu mesaje oficiale gen „axa raului” etc.
4. „Poți porni de la premisa ca toți mint, și nu vei greși mult.”
Grava starea asta perceputa, dar care toti?
Toti la nivel micro/familial/anturaj si/sau aglomerarile de putere (inclusiv occidentale/democrate – aglomerare=”establishment”=academic+industrial+logistic/transport+politic+aparat functionaresc central+militar+politienesc+financiar-bancar privat si stat+medical+distractie)?
De ce e grava perceptia asta? Genereaza cinism, neincredere si lipsa de coeziune.
Daca e corecta, si dpmeudv este, ce facem? Facem (mai multi) copii pe care-i bagam in schizofrenia asta sau eliminam schizofrenia?
@ Bradut Bolos 03/10/2024 La 8:21
,,Cu moralitatea în afaceri lucrurile sunt clare. Rockefeller, dacă ai auzit de el, era în teorie un creștin devotat, mergea la biserică în fiecare duminică, si tot tacâmul. Intre slujbe si rugăciuni, avea echipe de pistolari care terorizau concurența… Si, este un exemplu, din foarte foarte multe.
Uite, nu de mult am văzut niște comentarii ale unui personaj care pare foarte religios, și care aveau probleme cu impozitele si taxele. ”Da-i cezarului ce-i al cezarului…” ar trebui să fie norma etică și morală a unui creștin.”
Cine se lipeste de cezar n-are de ales ( adica este iubitor de viata lumeasca ) . Cine se lipeste de Hristos ( adica nu da doi bani pe viata sociala , nu se insurubeaza in ea ) n-are de dat altuiva decit lui Hristos .
Iisus Hristos are aceleasi cereri fata de om de peste 2000 de ani . In plus este bun ,drept , milostiv
si in plus este Cel ce ne-a creat .
Cezarul nu are calitatile de mai sus ; cit despre cererile sale …. Le schimba de pe o luna pe alta . Si nu in ultimul rind , cezarul nu este creator .
@Adrian Popescu:
”Atita timp cit in Romania va fi impus prin lege salariu minim , atita timp cit in Romania cetatenii vor fi obligati sa contribuie la un sistem tilharesc de pensie publica , atita timp cit in Romania cetatenii vor fi obligati sa contribuie la un sistem public de sanatate ( o alta tilharie ) atita timp cit in Romania vor exista subventii , …. toti cei care concep copii o fac pentru a fi sclavii unui sistem bugetar public nenorocit , plin de capuse ordinare .”
Si daca nu fac copii? Credeți ca statul Roman pe vremea lui Isus era mai bun? Si oamenii au făcut copii. Credeți ca domniile fanariote au fost mai bune? si oamenii au făcut copii… Nu pentru sau împotriva statului se fac copiii, ci pentru ca înseamnă viață, o nouă șansă, un nou început. Mi se pare ipocrizie să dea cineva vina pe stat pentru ca nu renunță la comoditatea personală pentru a crea viață. Fiecare om este perfect capabil să inventeze orice scuze, sau orice justificări, dar realitatea este in final simpla, cine poate avea copiii și nu face, este în primul rând egoist. Nici egoismul nu este neapărat o problemă, dar dacă un om face această alegere, măcar să nu arunce vina asupra altora, să își asume alegerea.
Pe limba ta, in Biblie scrie: Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!” Mie mi se pare destul de clară porunca… Nu prea există echivoc, nu există nici un ”dacă” și nici o restricție. Asta dacă crezi în Biblie…
Nu as spune ca a alege sa nu ai copii ascunde o motivație egoista, sunt diverși factori care stau la baza acestei decizii. Ce e rău în a dori sa iti trăiești viata fără sa te complici? Nu asta ne dorim cu toții de fapt? Și ce e mai rău, a nu avea copii deloc sau a nu avea cu ce-i creste?
In opinia mea egoist este ( de exemplu ) barbatul care nu doreste sa conceapa copii dar face sex pentru placerea trupeasca . Valabil si pentru o femeie .
Viata poate fi traita in multe feluri . Iisus Hristos ne indeamna sa o traim intr-un singur fel . Daca ar fi sa spun intr-un singur cuvint as folosi termenul ,, moral ” . In mai multe cuvinte cel care doreste sa afle gaseste in Sfinta Scriptura .
De crescut copiii ii creste Dumnezeu . Parintii numai ii ingrijesc .
https://www.businessmagazin.ro/opinii/paradoxul-tarilor-bogate-scade-natalitatea-dar-cresc-numarul-de-22473218
Bani pentru ,, cresterea ” de copii nu au romanii dar pentru animale de companie au . Si zic unii ca a avea animal de companie e semn de bogatie ….. Probabil a avea copii e semn de saracie ….
Nici macar o virgula din Sfinta Scriptura nu contest . Ati inteles gresit sau va faceti ca nu ati inteles . Nu indemn pe nimeni sa nu conceapa copii . Am dorit sa spun urmatorul lucru ; la modul in care este construita societatea romaneasca ( de catre guvernanti ) copiii reprezinta viitoarea carne de tun pentru tilharie si minciuna . Tilharia si minciuna celor care guverneaza in Romania . Nu cunosc sistemele sociale din alte state . Banuiesc numai ca niciunde nu este perfectiune .
In plus ; consider ca mintuirea omenirii va fi mai aproape daca la fiecare generatie vor decide din ce in ce mai multi sa traiasca in infrinare . Inclusiv infrinare de la manifestari sexuale . Ma refer la traiul in castitate trupeasca si sufleteasca . Nu am intilnit insa nici un parinte de copil care sa isi invete si sa isi indrume progenitura la o astfel de viata . Toti isi invata copiii sa ,, isi traiasca viata ” . Uitind ca viata asta nu este vesnica . Cealalta ( de dupa moartea trupeasca ) insa da .
Preastimate interlocutor. Copiii pot fi carnea de tun, sau sclavii, sau supușii urmașilor celor care conduc azi. Dar pot fi și altceva. Orice. Viitorul copiilor nu ne este cunoscut nouă. Unii vor fi credincioși, unii nu, unii vor fi retardați, unii genii, și așa cum vor fi ei, oricum vor fi ei, vor uita de noi și de ambițiile sau visele noastre, și își vor crea viitorul lor.
Viitor construit pe agurida mincata de parinti . Iar copiii aceia se vor intreba de ce li se strepezesc dintii .
Ar mai fi de spus citeva cuvinte ; nu imi amintesc sa fi fost de acord sa ne tutuim . Apoi , in societatea romaneasca construita imoral si amoral de catre toti guvernantii cei care nu pot avea copii dar si cei care nu vor sa aibe copii platesc taxe si impozite din care guvernul tilhar si mincinos ofera sume de bani celor care au copii . De ce trebuie sa primeasca un parinte sume de bani pentru ingrijirea copilului din taxe si impozite platite si de cei care nu pot avea copii ? Principiul solidaritatii sociale a fost extins de catre guvernanti dincolo de limitele moralului si libertatii pentru simplul motiv sa astfel ei string bugete imense pe care le tilharesc . Dar si pentru ca ii atrag electoral pe cei carora le da . Solidaritatea sociala sa o manisfeste membrii societatii intre ei . Ce treaba are bugetarul si demnitarul sa se interpuna ?
https://hotnews.ro/puteti-sa-votati-pe-cine-vreti-taxele-tot-vor-creste-se-va-majora-tva-ca-e-cel-mai-simplu-interviu-cu-andrei-caramitru-1802762
Sa presupunem ca TVA va creste . Indiferent cine o spune acum . Crede cineva ca poporul roman va reactiona si va scade consumul ?! Eu nu cred . Din tot ce am trait pina acum am inteles ca poporul roman este prea dobitoc .
https://hotnews.ro/decreteii-se-apropie-de-60-de-ani-si-vine-un-val-de-saracie-fara-precedent-parintii-ofera-copiilor-bani-ca-sa-si-cumpere-o-casa-sau-o-masina-iar-seniorul-ramane-descoperit-financiar-1799529
Romanii nu au economii pentru ca sint inconstienti si iresponsabili . Consuma in dobitocie luna asta din salariul pe luna viitoare ( de exemplu ) . Si asta place mult guvernantilor . Din acest motiv guvernantii nu fac in scolile publice ( de rahat ) educatie financiara cu elevii . Romanii consuma hlizindu-se lasind in seama guvernantilor grija pensiilor . De ce nu li se ofera romanilor posibilitatea sa nu plateasca la sistemul public de pensie ( o tilharie ) ci sa decida singuri si liber modul de economisire din care sa isi asigure traiul dupa ce spun stop activitatii profesionale ?
Domnul Radu Craciun o fi un profesionist in domeniu dar eu observ ca mare parte din contributiile ce intra in conturile fondurilor de pensie administrate privat merg tot catre titlurile de stat . Adica imprumuta o guvernare tilhareasaca si mincinoasa care adminstreaza imoral finantele publice .
Mediul privat trudeste . Pentru ce anume ?! Ca sa sustina un aparat birocratic abject , grobian , imbuibat , numeros , ineficient si extrem de scump .
Asta cu ,, nu mai prind pensia ” nu mai sta in picioare . O prind toti nemernicii care se pensioneaza ala 40 sau 49 de ani . Toti din sistemul bugetar public . Pentru ca legislatia imorala permite .
Speranta de viata nu e treaba guvernantului . Sa tii captiv un om in sistemul tau tilharesc de impozitare a muncii cit mai mult timp posibil e mirsavie . Daca as avea libertatea sa economisesc unde si cit vreau ( si nu la sistemul public de pensie ) ar insemna sa imi port singur de grija si nu sa stau cu gura cascata dupa pensia publica . In plus , daca economisesc mai mult ( implicit consum mai putin , ca nu sint dobitoc ) ma pot retrage din activitatea profesionala cind vreau eu nu cind decid niste nemernici . Cunosc multe cazuri de oameni care au decedat inainte de a implini virsta de pensionare . Contributiile lor la fondul public de pensie is bun incasate . Pe principiul ,, solidaritatii sociale ” . Si ele merg catre plata altor pensii nu a aceluia care a contribuit . Unde mai pui ca in bugetul national banii sint luati din stinga si pusi in dreapta si apoi iar in stinga peprincipiul imbecil al ,,neafectarii veniturilor bugetare ”.
In situatia in care fiecare roman si-ar asuma responsabilitatea administrarii banilor pentru sanatatea proprie si pentru perioada retragerii din activitatea profesionala ( incasind alaturi de salariul net si contributiile pentru fondul public de sanatate si de pensie ) guvernantii nu ar mai dispune de sume imense pe care sa le tilhareasca . Nu e treaba guvernului sa faca investitii in economie . Nu e treaba guvrnului sa faca pomeni catre firme straine oferind teren gratis pentru constructia unei fabrici sau subventie pentru aceasta . Guvernul sa asigure punerea in practica a legislatiei emise de parlament . Parlamentul sa asigure cadrul legal moral iar guvernul sa il puna in practica . Cum in parlament si in guvern avem scursuri sociale ce asteptari sa aibe poporul roman de la ei ?! Ciosvirte de la masa lor copioasa ce si-o asigura din japca legala pe rodul trudei mediului privat .
Atunci când puneți astfel de etichete pe propriul popor, vă descalificați singur.
Probabil putem aprecia eșecul sistemului de educație prin prisma rezultatelor (care vă includ).
Aveti dreptate . (editat). Va rog sa primiti scuzele mele pentru tulburarea produsa . Dumnezeu sa va binecuvinteze .
”Romanii nu au economii pentru ca sint inconstienti si iresponsabili.”
Realitatea e un pic diferită: în condiții de inflație, economisirea e o soluție greșită, pentru că banii economisiți se devalorizează ”de la sine”. Și englezii procedează la fel, lira sterlină s-a devalorizat la jumătate în ultimii 20 de ani, iar banii economisiți și-au pierdut vizibil valoarea. Așa că oamenii preferă să cheltuie.
Dincolo de asta, românii din diaspora trimit rudelor din țară, prin canale oficiale, peste 6 miliarde de euro pe an, bani care sunt destinați efectiv pentru consum. Suma nu include banii trimiși prin cunoștințe sau cei cheltuiți personal în România, deci totalul real e mult mai mare, probabil peste 10 miliarde de euro anual.
Guvernele europene s-au comportat iresponsabil în ultimii 20 de ani și la fel se comportă în continuare, însă asta nu e ceva ce să poată rezolva cetățeanul. Cetățeanul reacționează în funcție de percepțiile proprii, care se dovedesc adesea mult mai corecte decât lozincile guvernanților. Drept urmare, a ajuns semnificativă ponderea cetățenilor care înțeleg că economisirea e greșită, în perioadele de inflație. Iar inflația nu depinde de ei, depinde de guverne. 1 euro de astăzi valorează mai puțin decât valora o marcă germană, la introducerea monedei euro. Asta nu e ceva ce să depindă de români.
Pentru a economisi eu consider ca este nevoie de un surplus pe care sa il pun deoparte . Acesta apare fie pentru ca trudesc mai mult decit am nevoie fie ca cheltuiesc mai putin decit produc . Personal eu aplic alt principiu ; trudesc pentru cit am nevoie . In acest fel economisesc capacitate de munca . Din momentul in care am inceput sa aplic acest principiu am constatat ca fudulismele si arogantele imi consumau prematur capacitatea de munca . Renuntind la ele am inceput sa elimini si din nevoi pe care alte prsoane le considera necesare . Am aflat personal ca omul poate trai cu jumatate din nevoile acceptate general ( sau statistic ) .
As spune ca propovăduiti un creștinism a la Becali, pe care nu-l trăiți dar sa-l trăiască altii. As spune ca faceti aiurea politica desi Mantuitorul nu a facut si nici nu si-a îndemnat continuatorii sa facă. As spune ca parada asta pe care o faceți de credință e un farisesism notoriu, opus religiei creștine. Și ar mai fi multe de spus despre categoria de personaje pe care insistați sa o reprezentați și care mai mult face deservicii decât servicii religiei creștine.
Aveti dreptate . Dumneavoastra stiti cu siguranta despre crestinism mai mult decit mine . Il si traiti mai mult decit mine . Sint un fariseu notoriu . Dumnezeu sa va binecuvinteze .
https://www.zf.ro/profesii/ioana-matei-business-magazin-prea-fac-corporatistii-copii-presiunea-22506945
Interesant articol .
Dar oare agricultorii ( citi mai sint in Romania ) mai fac copii ?! Dar electricienii ? Dar instalatorii sanitari ? ….. Poate ca cei mai multi copii ii fac bugetarii ….