vineri, decembrie 6, 2024

Vă rog frumos să nu renumărăm voturile!

În 20 de ani de experiență în alegeri am întâlnit o singură situație în care s-a decis renumărarea tuturor voturilor: în Afganistan, în 2014. Câteva mii de lucrători ai Comisiei Electorale, împreună cu câteva mii de reprezentanți ai celor doi candidați (erau, ca și la noi, alegeri prezidențiale) și alături de câteva sute de supervizori ai ONU (din care făceam și eu parte) și câteva sute de observatori naționali și internaționali au petrecut circa 6 săptămâni în două hale imense și au renumărat voturile din cele circa 12.000 de secții de vot. Exercițiul a fost inutil – renumărarea, deși a schimbat cifrele din dreptul fiecărui candidat, nu a schimbat ordinea acestora, iar soluția crizei a fost, în cele din urmă, tot politică.

Cred că nu avem cu adevărat dimensiunea unui astfel de exercițiu. Birourile Electorale Județene nu au spațiile necesare să desfășoare această operațiune – sunt structuri temporare care pentru buna funcționare au nevoie de doar 3-4 camere. Nu au fost prevăzute cu un spațiu în care să poată organiza renumărarea integrală a celor câteva sute de secții de vot din circumscripția respectivă. Identificare spațiilor necesare și mobilarea corespunzătoare a acestora nu este ceva ce poți faci în câteva ore.

Membrii birourilor secțiilor de vot, care ar trebui să efectueze această renumărare, sunt și ei angajați temporari, care s-au reîntors deja la locurile lor de muncă permanente. Să îți imaginezi că îi poți convoca de pe azi pe mâine pentru un exercițiu care habar nu ai cât ar putea dura este de domeniul fanteziei.

Dincolo de aspectele logistice, trebuie să înțelegem că renumărarea totală a voturilor este un eveniment major, care trebuie tratat cu toată seriozitatea. Deși există un cadru legislativ care permite renumărarea voturilor, nu este o situație cu care ne-am mai confruntat. Vom descoperi că este nevoie de decizii ale BEC și hotărâri ale AEP care să operaționalizeze prevederile legale privind renumărarea. Nu poți crea acest cadru juridic peste noapte.

Dacă procesele electorale, în general, necesită un nivel ridicat de transparență, o astfel de renumărare necesită maximul de transparență. Ar trebui să oferi societății civile posibilitatea de observa acest proces și, mai mult, ar trebui să oferi posibilitatea de acredita noi observatori. Interesul pentru observarea acestui proces ar fi înzecit față de observarea scrutinului de duminică. Desfășurarea acestui exercițiu fără un maxim de corectitudine și transparență ar contrazice însăși rațiunea de a-l organiza.

Nu cred că trebuie să fii expert electoral să înțelegi că renumărarea a peste 9 milioane de voturi este pur și simplu imposibil de făcut până mâine la ora 14:00. Este greu de crezut că această solicitare a CCR a fost făcută cu bună credință – nu pot să te iau în serios când îmi ceri luna de pe cer. Ori ești rău intenționat și îmi ceri ceva ce știi că este imposibil ori ești incompetent pentru că nu ai fost în stare să estimezi, cu un raționament de bun-simț, că cerința ta este imposibil de satisfăcut.

Cu excepția celor doi care au făcut sesizări și a celor 9 judecători CCR, nimeni, absolut nimeni, nici alegătorii, nici ceilalți candidați, nici partidele nu au ridicat problema credibilității votului de duminică. Trebuie să înțelegem că în acest moment suntem într-o criză politică, nu electorală. Crizele politice nu pot fi rezolvate cu tehnicalități – este tentant să credem că renumărarea voturilor rezolvă problema. Nu o rezolva, din contră, o amplifică. Realitatea electorală și politică de azi este profund diferită de cea ”măsurată” la urne duminică. Nici reconfirmarea rezultatului de duminică nici schimbarea ordinii candidaților în urma renumărării nu reprezintă o soluție. Procesul electoral trebuie să continue, așa imperfect cum am văzut că este, iar apoi să avem voința de a extrage și aplica pe viitor învățămintele de rigoare.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

  1. Sa spunem că sunt renumărate voturile și pe locul doi nu mai e Lasconi ci Ciolacu.Sa spunem că Georgescu e invalidat .Atunci turul 2 e între Ciolacu și Simion.Daca se reia turul 1 toate voturile lui Georgescu( invalidat) vor merge spre Simion și acesta va câștiga în cele din urmă președinția.Dacal invalidează și pe Simion alegerile devin o farsă și Romania va deveni în scurt timp neguvernabila pe fondul unei atmosfere de război civil.Ce am câștigat.Sa lase alegerile sa și urmeze cursul .Poate câștiga Lasconi și scăpăm de Georgescu.

  2. :))) simpatic titlu :)))
    Ceva progresist din „ciclurile” colecției tipărite și teatrale Caragiale, cinema – „BD la munte și la mare”, „Filantropica”, siropoasele telenovele tv, show-bizzz *uri, ….
    Să fim totuși cât se poate de serioși și sobrii, s-a trecut la judecata cu mai multe opțiuni de care ne-am cam săturat deja – jocurile de „noroc” alba-neagra.

  3. Renumararea voturilor NU intra in competenta CCR! De ce nu i se trimite inapoi, cu respect, aceasta decizie care nu ii priveste?

  4. Supervizorii la renumararea voturilor de la primul tur vor fi acceptati de CCR, CSAT, BEP și Iohanis din F. Rusa, China, Iran si Corea de Nord. Oare va iesi C.Georgescu si Ciolacu?

  5. Nu cred ca este fezabil sa se renumere toate voturile, dar ar putea fi refacute corect totalurile din PV pe sectii (unde erau reprezentanti de la toti cei interesati) si comparat si nr de voturi exprimate cu cel al buletinelor de vot distribuite (!)

  6. Asistăm la o lovitură gravă dată democrației, câtă este, în România.

    Exista riscul unor reforme. Cine crede că este posibil așa ceva? Cum ar putea cleptocrația să cedeze puterea pur și simplu, în urma unor banale alegeri?

    Curtea Constituțională a României este doar o sculă în mâinile cleptocrației. Cum să nu o folosească în apărarea ei?!

    Ei, de asta contează statul de drept, independența justiției șamd.!

    Cleptocrația de sorginte securisto-comunistă care conduce România de 35 de ani cum ar putea fi înlăturată, dacă dispune de toate resursele statului, de la instituțiile de forță, la CCR, de la administrația publică, la Justiție șamd.?!

    Oare se înț

    • Se renumara. În spatele ușilor închise, fără observatori. În condiții dubioase, căci buletinele s-au aflat un timp în grija prefecților, iar persoanele care au numărat o dată nu pot fi obligate să se întoarcă pentru a mai număra încă o dată.

      Cel mai probabil, se vor anula alegerile prezidențiale și se vor relua la o altă dată. Cu ce candidați va vrea CCR, în condiții de tensiune socială și instabilitate, în preajma Revelionului.

    • Remember, democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts, and murders itself. There never was a democracy yet that did not commit suicide. – John Adams

      Democracies have been found incompatible with personal security or the rights of property; and in general been as short in their lives as they have been violent in their death. – James Madison

      It has been observed that a pure democracy if it were practicable would be the most perfect government. Experience has proved that no position is more false than this. The ancient democracies in which the people themselves deliberated never possessed one good feature of government. Their very character was tyranny; their figure deformity. – Alexander Hamilton

      Democracy is the theory that the common people know what they want, and deserve to get it good and hard. – H. L. Mencken

  7. Deci observăm că nu doar nu cunoșteau candidații cărora le-au (acor)dat votul ci cetățenii nu cunosc nici cui au dat buletinul de vot. Imediat după Revoluție se propunea fotocopierea cărților funciare pentru acces ușor. Mai apoi, scanare. Evident, nu s-a întâmplat, era periculos pentru feseniști. Cum nu s-a întâmplat ca, o dată încheiată votarea, biroul secției să scaneze buletinele. Scuzele lui Greblă sunt ridicole, nu cererile cc. Nu se poate efectua numărătoarea, se anulează alegerile (evident așadar) incorect organizate. Iar dacă nu ne place comportamentul poate orgolios poate copilăros (după părerea fiecăruia) al cc, să ne amintim cum s-a votat constituția și câți au contestat așa-zisele referendumuri.(Off-topic)La referendumul bucureștean bec (același cu cel de alegeri pesedențiale(sic!)) a decis senin(am mai scris) că machetele buletinelor prezentate de aep corespund cu toate actele premergătoare (inclusiv hotărârea consiliului general) deși inclusiv preambulul hotărârii aep arăta contrariul. Poate le cere cc și înregistrări video cu activitatea, or fi fost și cei din bec cu ochii-n tictoace asta dac-au dat pe la sediu.

    • Scanează TU 1000 de buletine, după ce deja ai stat în secția aia minim 18 ore și știi că vei mai sta minim 4 ore la rând la predarea sacilor! Mergi, dreacu, într-o comisie din aia, dacă ești așa deștept, nu mai vorbi să te dai mare și să te afli în treabă!
      Și de ce să scaneze, că oricum e filmat fiecare buletin la numărare iar pv final e fotografiat, cu codul QR vizibil pe fiecare pagină!

  8. O escrocherie de stat. Cateva fapte:
    1. Nu s-a sesizat SRI cand domnul Georgescu umbla cu agenti rusi.
    2. Nu s-a sesizat parchetul cand domnul Georgescu facea apologii fasciste, legionare si propovaduia antisemitismul;
    3. Nu s-a sesizat CCR la fel ca pentru Sosoaca iar Georgescu a zburat in finala
    4. Nu s-au sesizat serviciile BEC AEP cand domnul Georgescu a facut totul altfel decat scrie in legea electorala
    5. CCR a hotarat nemotivat in favoarea renumararii voturilor.

    Domnilor Guvernanti,pute rau a lovitura de stat!

    • Prin argumentația pe care o invocați ați transformat cele peste 2 milioane de votanți, în carne și oase, cu cap și inteligență umană naturală purtata pe umeri și cu picioarele pe pământ, i-ați aruncat din nou la gunoi cu niște „tratamente” de care s-au săturat timp de 35 de ani.
      Cum poate fi caracterizată și definită campania electorală dusă la tv în care numai unii și ideile lor se auzeau fără număr, fără număr, toată ziua la televizor????

  9. Mâine se reunește din nou CCR . Cum BEC nu va reuși să renumere voturile pina mâine, CCR va decide reluarea alegerilor.
    Trebuia să iasă pe primele locuri cine se știe. Ăla primul din sondajele ante alegeri.
    Iar democrația asta originala (care seamănă leit cu „democrația” rusă a serviciilor secrete) , are oamenii ei de încredere și la CCR tovarăși.
    De ce credeți că din PSD NU a vorbit nimeni pina acum privind susținerea incondiționata a doamnei Lasconi la turul II ?
    Știu ei ce știu . Partidul nu uita niciodată de cei pe care ia promovat unde trebuie in schimbul slugărniciei.

  10. Aveti dreptate, evident!!!Deocamdata Marcelush a precizat ca nu vrea locul 2 adica spera ca la parlamentare PSD-ul sa iasa primii dupa care…”adio,dar ramin cu voi..” Nimic nou pe frontul de est…..

  11. România are nevoie de o nouă Curte Constituționala. Actuala Curte este un apendix PSD si fără dispariția ei nu se va schimba nimic in România, nici daca președinte ar fi Churchill sau de Gaule.
    Este greu de imaginat cum poate ea fi schimbata, poate doar desființată printr-un referendum pe care ar trebuie sa-l valideze tot Curtea existenta!
    Spre deosebire de liberali faptul ca PSD a refuzat sa-si declare susținerea pentru unul din candidații clasați pe primele doua locuri, lăsând electoratul lor in ceata, arata ca planul anularii primului tur a figurat la PSD (probabil si la Cotroceni) încă de luni. Câinii nu pleacă de bunăvoie de la măcelărie.
    România s-a întors la decembrie 1937 când un alt neamț a văzut ca nu mai poate controla statul si a hotărât sa recurgă la dictatura. Iohanis este prea leneș pentru a face așa ceva, si cum PNL da semne ca se separa de KWI, o va face PSD in locul lui. Asta pentru ca omul se teme de ceva urmăriri penale după ianuarie.
    Se vor repeta alegerile fara CG si sistemul va face totul sa iasă Ciolacu? Asta chiar ca ar fi tragicomic.
    Si daca iese George Simion? Facem, ca la Loz in Plic, mai trage o dată pana iese Ciolacu?
    Societatea civila ar trebui sa se coalizeze si s-o aleagă pe 8 decembrie pe Elena Lasconi. Un președinte slab este preferabil lui Ciolacu. Daca adaugăm un prim ministru precum Bolojan situația nu e așa de neagra.
    Indiferent cum se va rezolva acest bâlci România si societatea romanesca nu vor ieși bine. Asistam la falimentul total al instituțiilor statului roman, la cățărarea la vârf a celor mai incompetenți indivizi, de la generali, la prim-ministru si președinte.

  12. „Cu excepția celor doi care au făcut sesizări și a celor 9 judecători CCR” e ca si cum Dumnezeu a cerut renumararea, nu intelegi tu. Judecatorii CCR sunt Dumnezeu!

  13. In mod suspicios, dar nu atât de oripilant, imaginea României, odată cu renumărarea voturilor, incepe să se întunece. Stalin se bucură. Lumea civilizată incepe sa ne privească acum ca pe o menajerie sovietică. Explicațiile sunt multe. Mai exact, ai noștri, „aleșii”, înțeleg prost alfabetul democrației și sunt prea multi ignoranți care ar dori sa învețe din greșelile greșiților, prea multi orbi care nu văd fumul războiului hibrid. De aceea, cad ghilotinați de mediocritatea mereu in formă. De aceea, parveniții au un succes monstru.

  14. Excelent articolul !!

    Cateva considerente legate de starea de fapt pentru a putea trage o concluzie asupra utilitatii renumararii voturilor :
    M.Ciolacu a afirmat ca nu vrea renumararea voturilor si ,mai mult, a afirmat ca chiar daca renumararea il va situa pe locul 2 ( doi ), inaintea lui Lasconi, el nu va mai participa la reluarea votului pentru turul intai.
    Cum este foarte posibil ca ,dupa renumarare, clasamentul sa fie Georgescu,Ciolacu , Lasconi ,prin retragerea lui Ciolacu vom vedea din nou cei doi candidati, C.G. si E.L. in turul al doilea !
    Ce s-a realizat prin renumarare ??…pierdere de timp si haos electoral si asta datorita unei Curti Constitutionale vai de mama ei !!

  15. Am auzit ca la renumarare nu sunt acceptati observatori independenti. E adevarat? In acest caz nu mai e renumarare. E hotie pe fata.
    Daca alegerile au fost atit de fraudate, de ce BEC nu este tras la raspundere si trimis in ancheta?

    • @mongolul _ „… la renumarare nu sunt acceptati observatori independenti”

      …Nici camere de filmat, nici raportări ale numărului de voturi, pentru a face o centralizare publică, așa cum s-a făcut la numărătoarea inițială.

      Este un demers făcut de câțiva angajați ai statului, în spatele ușilor închise.

  16. Nu e de inteles cum se ia decizia renumararii voturilor in totalitate cand sesizarea priveste 3 sectii de votare. Si aceasta sesizare e facuta dupa ce rezultatele sunt cunoscute, nu atunci cand s-au sesizat neregulile, ceea ce ridica, de asemenea, niste intrebari. Acum chiar ma intreb (si nu sunt singurul) daca mai merita sa mergi la vot. Poate asta si e intentia, transformarea Romaniei intr-o pseudo democratie. Vorbeam de iliberalism, dar asa ceva nu s-a intamplat niciodata in Ungaria lui Orban. In timpul asta, Iohannis, presedintele adormit, asteapta rezolvarea crizei ca sa poata pleca linistit la schi…Cum ne-am mai fentat si cu asta!

  17. Contrar opiniilor autorului, renumărarea voturi la se întâmplă mult mai des, si chiar la case mai mari.

    Nu sunt un suporter al CCR, dimpotrivă, insa vad motivele pentru care ar fi luat decizia de renumărare.

    In SUA sunt numeroase state, cum e Pennsylvania, care au legi de renumărare a votului daca distanta dintre doi candidați la alegeri este mai mica de 0.5%, exact cum a fost cazul de diferențe dintre Ciolacu si Lasconi. Motivele pentru care se fac renumărării la distante asa mici fac alegerile foarte fiabile si de încredere.

    Diferența insa e in modalitatea de a renumărare voturile. In loc sa le ia la mana manual, voturile sunt renumărare de mașini de tabulare, sau numărate partial manual prin selectare aleatorie a unui eșantion de voturi. Dacă eșantionul de voturi coincide cu numărarea oficiala, numărătoarea se încheie, astfel de extinde.

    Numărătoarea unui eșantion de voturi s-ar preta bine la condițiile din Romania. Să zicem ca s-ar selecta aleatoriu 5% din secțiile de votare si voturile ar fi numărate doar pentru ele. Numărătoarea s-ar termina rapid si s-ar vedea imediat daca alegerile au fost corecte sau nu.

    • nu doar diferenta mica e un motiv de renumarare, ci si diferenta mare dintre numaratoare si exitpoll-uri;
      prea putin conteaza obiectul contestatiei si legislatia existenta, juzii de la ccr luandu-si in serios statutul de zeitati spirituale, ca doar din constiinta lor izvoraste dreptatea in forma pura, legile scrise fiind alterate de pacatele compromisurilor sociale

  18. E clar ca nu alegatorii au gresit, fiecare a votat cum a considerat ca e bine. Greseala a fost a autoritatilor electorale (coordonate de MAI) care au numarat gresit sau cu rea intentie voturile ori au consemnat in PV alte valori decat cele reale. Deci renumararea nu poate duce la alte alegeri, ci doar la schimbarea ierarhiei la turul I. Altfel, cine cere alte alegeri trebuie sa si plateasca toate cheltuielile. Se confirma ce s-a spus de mult despre alegeri: „cu calculatorul se fura poporul”. Deci cine e de vina, hardul sau softul? sa fie tras la raspundere! :-)

  19. Trebuie observat ca in cele 3 sectii de vot contestate de Terhes la CCR, voturile nu au fost numarate gresit, ci
    „re-distribuite”, si nu de la Orban la Lasconi, ci de la Orban la Georgescu. Tinand cont ca numararea voturilor in sectiile de votare a fost facuta cu observatori si inregistrare video, iar „re-numararea” se face doar cu prezenta politiei iar logistic nu poate fi facuta in 24 ore cf deciziei CCR, probabil ca ar fi mai logic ca sa se verifice doar procesele verbale din fiecare sectie si modul in care s-a facut re-distribuirea voturilor (foarte probabil peste 100.000), si daca au fost ne-concordante intre procesele verbale semnate de observatori si cele care au ajuns la BEC.
    Intre timp insa avem votul pentru noul PNL (Bolojan) si USR, care e mult mai important

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Mârza
Constantin Mârza
Constantin Marza este un expert electoral cu peste 20 de ani de experiență. Este absolvent de științe politice și a lucrat de-a lungul timpului atât cu grupuri de observatori naționali cât și cu organizații internaționale. A fost Secretar General al ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations) și din 2014 este expert electoral în misiunile UE de observare de alegeri.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro