Medicina personalizată (sau medicina de precizie) se referă la un tip de abordare medicală care adaptează tratamentul la caracteristicile individuale ale fiecărui pacient. Aceasta se bazează pe înțelegerea complexității biologice a fiecărei persoane, inclusiv a structurii sale genetice, a stilului de viață și a altor factori ce pot influența starea lui de sănătate.
Un exemplu concret ar fi cazul unui pacient cu un tip de cancer care nu mai răspunde la tratament. Atunci se prevelează biopsie din tumoră, dar și din țesut sănătos și se secvenționează ADN-ul. Astfel se analizează bioinformatic “genomul”. Genomul nu este doar o colecție de gene. El include și secvențe ce nu codifică proteine, regiuni reglatoare pentru funcționare genelor, elemente repetitive și alte componente care joacă un rol crucial în funcționarea celulei. Revenind la pacientul nostru, analizează bioinformatică identifică mutațiile care s-au produs în tumora lui. Dacă rezultatele nu sunt concludente, adică nu s-a putut determina profilului molecular al tumorii ce să permită medicilor alegerea unui tratament eficient și personalizat, se adaugă și alte tipuri de date de tip “omics”.
Dacă a fost recoltat suficient țesut normal și tumoral la biopsie (și păstrat la condiții speciale de temperatură), se poate extrage, prin metode specifice, și moleculele de ARN (în special ARN mesager ARNm) și se poate analiza bioinformatic activitatea genelor, adică ce gene sunt “active” sau “inactive” în tumoră (transcriptomul). La nevoie se poate merge mai departe la analiza metabolomului (produsele finale ale proceselor metabolice din tumoră), a epigenomului (modificările chimice ale ADN-ului și ale proteinelor asociate care afectează expresia genelor fără a modifica secvența ADN-ului), proteomului (setul complet de proteine prezente în celulele tumorale), analiza separată a milioane de celulele izolate din tumoră (single-cell genomics) și lista poate continua. După cum vă dați seama toate aceste investigații necesită serioase (uriașe?) resurse umane și de infrastructură.
Scopul tuturor investigațiilor de mai sus este pentru a identifica mutațiile specifice tumorii ce pot genera neoantigene: proteine modificate, unice pentru celulele canceroase. Acestea sunt ținte ideale pentru vaccinuri, deoarece sistemul imunitar le poate recunoaște ca fiind străine și le poate ataca. Pe lângă neoantigene, se pot identifica și alte proteine supraexprimate în tumoră (prezente în cantități mult mai mari decât normal), care nu sunt mutante, dar care pot fi țintite de vaccin. Sunt mai multe tipuri de vaccinuri, dar cele mai cercetate sunt momentan cele pe bază de ARN mesager.
Se utilizează ARNm care codifică neoantigenele. Celulele pacientului vor produce singure neoantigenele, stimulând astfel răspunsul imun. Să fie clar! Un vaccin ARNm nu introduce direct antigenul (proteina străină) în organism, ci introduce instrucțiuni genetice sub formă de ARNm. Aceste instrucțiuni sunt „citite” de celulele organismului, care devin astfel „fabrici” de producere a antigenului. În cazul vaccinurilor împotriva cancerului, acest antigen este o neoantigenă, o proteină specifică celulelor tumorale.
Vaccinul ARNm este încapsulat într-o particulă lipidică și apoi este administrat, de obicei prin injecție intramusculară (în mușchi) sau subcutanată (sub piele). Particulele lipidice care conțin ARNm sunt preluate de celulele din apropierea locului de injectare, printr-un proces numit endocitoză. Odată ajunsă în interiorul celulei, particula lipidică se descompune, eliberând molecula de ARNm în citoplasma celulei. Ribozomii celulei, care sunt „fabricile de proteine”, prezenți în citoplasmă, se leagă de molecula de ARNm și „citesc” instrucțiunile genetice. Pe baza instrucțiunilor din ARNm, ribozomii sintetizează neoantigena, proteina specifică tumorii. Neoantigena este procesată în interiorul celulei, iar fragmente din neoantigenă sunt expuse, “prezentate” pe suprafața celulei, legate de molecule ale complexului major de histocompatibilitate (MHC). MHC este un sistem complex de gene și proteine din sistemul imunitar. Complexul MHC-neoantigenă de pe suprafața celulelor este acum identificat de un subtip de leucocite: limfocite celule T citotoxice (CD8+), numite “celule T ucigașe”, celule specializate în distrugerea celulelor infectate cu virusuri, a celulelor canceroase și a altor celule anormale. Pe lângă celulele T citotoxice, se activează și celulele T “ajutătoare” (CD4+) ce ajută la coordonarea răspunsului imun, stimulând limfocite, celulele B să producă anticorpi împotriva neoantigenei și ajutând celulele T citotoxice să devină mai eficiente. O parte din celulele T activate se transformă în celule de “memorie”, care pot recunoaște rapid și eficient neoantigena în cazul unei expuneri ulterioare și oferă protecție pe termen “lung”.
În concluzie, vaccinurile ARNm pot fi personalizate pentru fiecare pacient, în funcție de mutațiile specifice tumorii sale, și asigură un răspuns imun puternic. Vaccinurile ARNm poate fi produse rapid și în cantități mari și ușor de modificat pentru ulterioare mutații apărute în tumoră.
Toate acestea fiind zise, mie îmi este teamă că cercetarea biotehnologică va rămâne mult în urmă în Europa, având un nivel de finanțare incomparabil mai mic decât ce se aude despre proiectul american Stargate. S-au lăudat că vor investi masiv în dezvoltarea vaccinurilor pe bază de ARNm împotriva cancerelor, deși e interesant că în Texas cel puțin aceste vaccinuri sunt puțin interzise!
“In some states, it has the look of a crusade: The 2024 Texas GOP platform, for example, proposes a ban on mRNA technology”
A guide to cancer immunotherapy: from T cell basic science to clinical practice
se confirma vorba din batrini, nu exista boli, ci pacienti. Din fericire nu sufar de asa ceva, dar domeniul mi se pare fascinant. Citeam pe undeva ca s-ar folosi deja celebra inteligenta artificiala, atita timp cit nu va fi interzisa de Ursula.
Daca as fi tinar exact in acest domeniu m-as baga.
Va multumesc!
Fascinati de bazaconiile cercetatorilor am uitat ce sintem , de unde venim si incotro ne indreptam . Am uitat ca nu sintem de capul nostru pe lumea asta , ca nu sintem stapinii nostri .
Mai bine pentru dumneavoastra ca nu ( mai ) sinteti tinar .
Intr-adevar, e interesant articolul. Legat de comentariul dvs., pe langa incurajarile demne de tot respectul, ma intreb ce anume a interzis Ursula, prin care sunt puse in pericol astfel de cercatari? Va rog, insa, informatii concrete. Nu de alta, dar sa afle si autoarea daca nu cumva comite ilegalitati lucrand in domeniu.
Scientists call for modernization of EU gene-editing legislation
117 research facilities appeal to the newly elected bodies to remove obstacles for breeding new plant varieties
In der EU wird nur zu Forschungszwecken geklont, in Argentinien und in den USA dagegen auch für kommerzielle Zwecke.
Anonime, poti cauta si singur si ai sa vezi cite bariere se pun in EU in domeniul cercetarii. Stiai ca studiile pe animale sunt interzise? Crezi ca tehnica vaccinurilor ar putea fi certificata far acercetari pe animale?
Nemtule, ajuta-ma putin, te rog: de unde e luat textul (germana o inteleg si eu) si, mai ales, in ce masura acesta arata ca este interzisa (de catre Ursula sau alt oficial EU) folosirea inteligentei artificiale?
Cat priveste barierele puse de EU in domeniul cercetarii, sa-i lasam pe cei care sunt impiedicati de aceste bariere sa se planga. Oricum, aceasta afirmatie difera de cea initiala.
E pacat ca, pornind de la un articol interesant si foarte informativ, icercam sa politizam/polarizam discutiile in pro si contra EU.
anonimule, ia de aici! https://www.europarl.europa.eu/topics/de/article/20230601STO93804/ki-gesetz-erste-regulierung-der-kunstlichen-intelligenz
P.S Cindva am fost si eu cercetator si stiu ce-nseamna barierele puse de EU. Am mai povestit pe aici, poate nu ai fost de fata!
E tipic, un fel de comportament de caine batran care latra mereu la Luna si in miezul zilei. La orice subiect acest cetatean care traieste undeva in Europa simte nevoia sa injure Europa si orice oficial european.
Nu Europa o injura acest ciine batrin, ci ONG-ul UE, care ii tot taie frunze, i le pune in farfurie, dar el refuza cu incapatinare sa le manince. Sa speram ca UE va produce intr-o zi un vaccin ARNm care sa-i faca vegetarieni si pe ciinii batrini si caposi.
Si-apoi, poate ca acest ciine batrin nu a fost si nu e functionar UE, habar nu are ce greu e si cit sacrificiu de sine e necesar ca sa tai frunze la ciini cit e ziua de lunga pentru doar putin peste 10.000 euro lunar. Prin urmare, nu are cum sa stie ce viata dura, dar cit de frumoasa, duc miile de birocrati (oficiali!) UE si cit ar pierde ei daca ONG-UL ar fi lasat fara finantare.
Dar oare acest vaccin ARNm nu trebuie sa stea minim 10 ani in teste, pentru fiecare pacient, din moment ce este diferit de la om la om? Sau numai la vaccinum Covid trebuia sa fim siguri.
Mai sa fie, cum sa se invarte roata, acum vaccinurile ARNm nu mai sunt ale Ocultei Mondiale, iar Ursula nu mai e pe statele de plata al ARNmistilor, e invers.
Dar oare acest vaccin ARNm nu trebuie sa stea minim 10 ani in teste, pentru fiecare pacient, din moment ce este diferit de la om la om?
Crede si nu cerceta daca vrei sa fii un bun cetatean al UE! Si injecteaza-ti fara teama tot ce ti se recomanda la televizor! Fa-ti datoria si, la o adica, pentru vaccinurile UE, mori! Si-ti va fi mormintul coronat cu flori.
E mereu înduioșător să vezi oameni simpli vibrând la avatarurile limfocitului T. Asta îmi aduce aminte (fără nicio legătură cu cazul de față) de un amic care se apucase de germană pentru că se îndrăgostise iremediabil de o nemțoaică.
Dar dincolo de motivațiile sentimentale, eu cred că în fiecare român, pe lângă gena de poet, se ascunde și un mic imunolog. Revelația asta am avut-o în cursul pandemiei, când m-a vizitat pentru prima dată ideea unei “Imunologii pe înțelesul cinefililor”. Dată fiind reputația de “știintă dificilă”, mă gândeam că expunerea ei sub forma unui scenariu de film ar fi făcut-o mai accesibilă publicului larg. Nu am abandonat cu totul acest proiect (ba chiar, la un moment dat, mă gândeam să apelez la ajutorul domnului Morariu).
În forma inițială, scenariul debuta cu un prim-plan al “băiatului rău”, pe care îl botezasem cu numele de cod C. Ovidiu. Acesta tocmai forța intrarea într-un mic labirint (căile respiratorii). Trezită din somn de zgomotul de la etaj, celula dendritică (primul personaj pozitiv din film) pune mâna pe aparatul de fotografiat și-l surprinde pe intrus în flagrant. Cu poza în dinți aleargă la cea mai apropiată stație de poliție (de fapt un ganglion), unde intrusul este recunoscut imediat dintr-o lungă listă de “Wanted”. De aici înainte începe aventura polițistă propriu-zisă: recrutarea “echipei de intervenție”, oameni unul și unul. La propriu. Adică identici până în cele mai mici detalii (ceea ce științific se cheamă expansiune clonală a limfocitelor T). Într-un final, printr-o strânsă colaborare cu diverse alte “servicii de informații” (subpopulații de limfocite și celule fagocitare), agresorul este răpus.
Ceea ce este adeseori trecut cu vederea este că nu întotdeauna filmul se termină cu happy-end. Uneori, deși, agresorul moare, victoria este una a la Pirus. Pagubele colaterale sunt atât de mari încât ele sunt incompatibile cu supraviețuirea (ceea ce medical se numește șoc septic). Sistemul imun, pe cât este de complex și eficient, pe atât este de autist. Nu-l interesează decât să-și facă treaba, fără prea multă grijă pentru ce se întâmplă în jur. Dacă vreți, este asemenea unui instalator care îți repară o țeavă dar după care trebuie să renovezi toată bucătăria. Dar, așa imperfect, este singura noastră apărare împotriva microbilor.
Frumos scris Dom Doctor, felicitari!
Vă mulțumesc!
Cine intreaba de casa frumosului ?!
Subiectul ar merita, poate, o discuție aparte. Fie și numai pentru lămurirea celor care încă mai visează la o „imunitate puternică”. Un bodyguard autist, cu cât este mai „musculos”, cu atât este mai imprevizibil. Și, uneori, nu mai face diferența între agresor și cel pe care ar trebui să-l protejeze. În locul unei imunități „puternice” eu mi-aș dori una inteligentă. În materie de imunitate, Einstein e întotdeauna de preferat lui Terminator.
@Adrian Popescu
Să știți că și eu vă iubesc. Iar ca doctor mi se rupe inima să văd cum vă amărâți sufletul. Cu stresul nu-i de joacă. Am văzut oameni făcând infarct din cauza asta. Mai lăsați netul și priviți pe fereastră. La mine, azi dimineață, ningea…
Ati intuit bine , va iubesc . Dar nu pentru faptele si vorbele dumneavoastra ci pentru ca sinteti fiinta umana . Nu ma hranesc cu ironii . Daca tot poporul roman ar fi stresat cit sint eu ar creste PIB-ul de trei ori iar medicina ,,de familie” ar intra in faliment ( cel putin asa cum este conceputa la acest moment ) . De ce nu publicati toate comentariile mele ?
Pentru mine, sistemul medical este „noua biserică” condusă după sloganul „mai bine abonat decât vindecat”.
Prevenția nu e în interesul celor care câștigă de pe urma bolnavilor.
Plătești lunar (la stat sau la asigurator) și faci parte din noua biserică. Dar așa cum nu vezi banii înapoi dacă nu ajungi în rai, nu-ți vezi banii înapoi nici de la „noua biserică” dacă nu-ți rezolvă problema de sănatate.
Veniturile celor mai mari firme din America sunt uriașe:
UnitedHealth Group $371 Miliarde
CVS Health $357 Miliarde
McKesson $309 Miliarde
Cencora $262 Miliarde
Cardinal Health $205 Miliarde
Cigna $195 Miliarde
Cu așa venituri poți să modelezi politicile și percepțiile. Abonamentele și tratamentele personalizate sunt în interesul lor.
Cât despre progres:
Azi mulți gasesc răspuns în gene,
Cum fac și astologii-n stele.
Cu toate astea, e adevărat că vaccinurile (și antrenarea sistemului imunitar) sunt soluția pentru cancer. Au funcționat în trecut (inclusiv în România) și vor fi folosite în viitor! Sper că nu doar de cei ce-și permit abonamentul…
P.S. Cancerul e adaptare, desprindere și rearanjare (datorată insuficienței oxigenului local) a mitocondriilor (bacteriilor străvechi). Cine (în lupta cu cancerul) se uită la nucleu se-nșală și îi înșeală și pe alții…
Originea cancerului nu este cunoscuta, sunt multe teorii. Oricum, nucleul celular este foarte implicat, ca sa zicmai glumeț,
„Originea cancerului nu este cunoscuta”.
Ca să poți să speri la un tratament trebuie măcar să cunoști cum și de ce apare cancerul. Scriu o carte despre cancer și am ajuns mai departe decât mi-am propus (inclusiv la tratament). Așa că mai comentez și dau „spoilere” pe-aici:
Să vedem cum poate fi produs cancer în laborator. Îl citez pe Albert Szent-Györgyi:
“If cell cultures are intermittently deprived of oxygen they adapt to the new situation and shunt back to the anaerobic proliferation state, discarding the mechanism of biological oxidation. If this change becomes „constitutive”, the cells will be unable to return to the aerobic way of living and cancer develops.”
Cine se folosește de oxigen în interiorul calulei? Mitocondriile!
Ce se întâmplă când nu au oxigen? Încep să-și rupă lanțurile și se transformă în indivizi. O adaptare și o transformare spre forma de bază de la care au pornit când s-au prins în horă… Asemenea unui fluture care se transformă inapoi în 13 segmente de omidă.
Și acum să-l cităm pe un alt câștigător de de premiu Nobel (Otto H. Warburg):
“Cancer, above all other diseases, has countless secondary causes. But, even for cancer, there is only one prime cause. Summarized in a few words, the prime cause of cancer is the replacement of the respiration of oxygen in normal body cells by a fermentation of sugar.”
Ce se întâmplă? Cum ziceam mai sus: O desprindere și rearanjare (datorată insuficienței oxigenului local) și adaptare a mitocondriilor (bacteriilor străvechi aflate în celule).
Să vedem câteva lucrări care explică rolul esențial al mitocondriilor în transformarea canceroasă:
„Landmark Study (1990s – 2000s): Nuclear and Mitochondrial Exchange Experiments
Scientists transplanted cancerous nuclei into healthy cells, but the cells did not become cancerous.
However, when they transplanted healthy nuclei into cancer cells, the cancer persisted.
Conclusion: The problem wasn’t just in the DNA of the nucleus—it was something outside of it, in the mitochondria.
2. Mitochondrial Transfer from Cancer Cells Induces Tumor Behavior
Study: Mitochondria Transfer Drives Tumorigenesis (2015, Oncotarget)
Researchers took cancer mitochondria and transplanted them into normal cells.
The recipient cells acquired cancer-like properties (e.g., increased growth, resistance to cell death).
This experiment showed that mitochondria actively contribute to tumor formation.
3. Restoring Normal Mitochondria Can Reverse Cancer
Study: Replacing Cancerous Mitochondria with Healthy Ones (2017, Cell Metabolism)
Scientists removed cancer mitochondria and replaced them with healthy mitochondria from normal cells.
The cancerous cells lost their aggressive traits and behaved more like normal cells.
Implication: Cancer might be reversible by correcting mitochondrial dysfunction.”
Mai jos redau un comentariu de-al meu, apreciat pe Academia.org (cerc restrâns).
Anything that hinders the delivery of oxygen to the cells (their mitochondria) is doing the in-vivo version of the experiment Albert Szent-Györgyi mentioned:
“If cell cultures are intermittently deprived of oxygen they adapt to the new situation and shunt back to the anaerobic proliferation state, discarding the mechanism of biological oxidation. If this change becomes „constitutive”, the cells will be unable to return to the aerobic way of living and cancer develops.”
It may be the wood dust. The bigger particles do not easily reach the lungs so the cancer induced by the wood particles affects the para-nasal sinuses and the nasal cavity
It may be asbestos. If strands are longer then the smallest human cell (sperm) it can induce cancer. If it gets in the lungs and is the “right size”, it cannot be dealt with.
It may be aluminum responsible for lungs and bladder cancers.
The smaller particles from smoke and gases go deeper into the human body and may start blood cancers.
The “tattooed individuals had a 21% higher risk of overall malignant lymphoma”.
The lymph nodes, bean shaped with many entrances and only one exit, act like traps for the morbid agents. But if instead of the morbid agents that can be disintegrated and used as food, they trap the ink from tattoos or other nasty stuff, cancer follows.
Bacteria and their metabolic waste will hinder oxygen to the cells (in stomach cancer and other). Viruses and their action resulting in changed anatomy (scars and growths) also hinder oxygen to the cells.
And so on…
But there is another “elephant in the room”, hindering the delivery of oxygen to cells, that is mostly overlooked. And that is pressure!
Even the wedding ring on the finger is increasing your cancer risk!
The bra is mainly responsible for the breast cancers. But things tend to get complicated and thus understanding becomes confused. I give one example of complication: Underarm shaving produces micro-wounds. If one applies an aluminum based antiperspirant, the aluminum finds its way into the breast. Add the bra, inactivity and poor diet as ingredients and you get cancer growth in the breast.
If we turn to man, I believe that extended sitting is the main ingredient of prostate cancer. If we look at Bayle’s “Traité des maladies canceŕeuses ” written in 1833, prostate cancer is hardly mentioned. Enlarged prostate existed than as it exists today but it did not turn to cancer as often as it does today. Today we have the new industrial foods (easy sugars) and the prolonged sitting (starting in schools). We also have people living longer lives and we know oxygen in cells drops with age making things worse.
Tight clothing, wearables, bra, prolonged sitting, eyeglasses, corset, smoking pipe, rings, shoes, tags on animals, etc. are known to cause pressure cancers. Same as with the wood dust mentioned above, one of the reasons is that cells of the outer layers take oxygen directly from outside the circulatory system (from exterior) and oxygen intake is hindered by this “ornaments”. The Ornaments also hinder circulation (be it blood or lymph).
But know that there are other cancer causing “ornaments” that found a way inside the body.
My mother had lung surgery and the surgeon used titan surgical staples. Around those staples, cancer has formed. The new surgery is using permanent titan staples that hinder the delivery of oxygen to the cells. That’s the “new” type of pressure cancers…
I write a book about cancer and have a hard time writing the truth. Never-mind telling the world about bra and cancer. Tell the world that their coffee is ash juice and that burnt and charred stuff they drink (or eat) will cause anal and bladder cancer! How about their pets (mostly the birds and cats, with hairs acting the same as the strands of asbestos) doubling the risk of lung cancer!?
That the cat’s Toxoplasma parasite may be responsible for enlarged prostate? Add pressure and you can get cancer. If you are a truck driver or a professional cyclist, prostate cancer based on pressure is part of the job description, why not get a cat inside the house to make sure of that. 66% of Americans and 50% of Europeans have pets. People love pets, coffee, sugars, smoking, drinking, barbecue, bra, their bike, their car, their chair, doctors, surgeons, their wedding rings, unbind-ed sex with many people (including with the mouth and anus where the morbid agents abound), tattoos and so on… For sure they don’t like people that talk about cancer and are pointing out their unwise habits and actions. They want to believe that cancer is caused by stress (it is other people’s fault, the ones that are stressing them) and that cancer is caused by the DNA (blame it on grandpa…).
Talk about a culturogenic disease…
Stiti de ce nu cred ca teoria legaturii directe mitocondrii si cauzarea cancer este foarte solida? Pentru ca au mitocondriile au transmitere doar pe linie materna ceea ce inseamna un mod deterministic si de transmitere ereditara a cancerului.
Sistemul medical public este o tilharie . Medicii ,, de familie ” sint platiti per capita iar asta ii determina sa fie infatuati asteptind sa se formeze cosi la cabinetele lor . Interesul lor de a avea cit mai putini oameni la usa cabinetului ( facind preventie , educare ) este zero . FNUASS este conceput in asa fel incit oamenii educati care se ingrijesc de propria sanatate platesc cheltuieli medicale pentru viciosi si needucati . Sa ma obligi prin lege sa fiu solidar este o tilharie .
Mă bucur sa mai aud de acest tip de terapie, mulțumim! Cred că ăsta e viitorul însă deocamdată la noi se va sta pe loc, doar cu prevenția și cu radioterapia etc., din păcate (știind ce jos ca vârsta a coborât cancerul și că a intrat și printre prieteni). Vor exista mereu oameni cu scaun la cap și gust pentru știință care vor accepta ca pacienți in testing-sample si vor adopta ca medici aceasta terapie de dragul vieții din jurul lor. Doar health policies să nu fie înguste, la asta să avem grijă prin vot!
Cred că cercetătorii ar fi bine să se simtă liberi să meargă oriunde in lume să își poată îndeplini menirea, nu avem ce spera nici de la Texas, nici de la Ro. Pe aici se mai stă care în rugăciune, care in misticisme scrântite.
Este interesant cum, in numele medicinii personalizate(aka „de precizie”) se promoveaza ideea introducerii unor „tratamente” standardizate la fiinte diferite dpv genetic. Eu imi imaginez medicina de precizie(pana la care e un drum foarte lung de strabatut) ca fiind conexiunea directa dintre pacient si un tratament dezvoltat individual tintit.adaptat pentru profilul sau genetic sau orice alt de profil va mai fi luat in considerare.
Persistenta in a crede ca unor segmente de populatie li se potriveste tratamentul X, altor segmente tratamentul Y totul bazat pe modelari si ipoteze uneori fanteziste(dogma actuala a industriei farma) sau ca tot ce e nou e obligatoriu mai bun decat ce e vechi este o fundatura. Exact acest tip de gandire a dus la stagnarea eficacitatii tratamentelor oncologice in ultimele doua decenii. Cu tot cu AI, cred ca mai avem jumatate de secol pana cand vom putea vorbi cu adevarat despre medicina personalizata.
Azi nici vaccinurile numai sunt ca altadata. Goana dupa profit a scurtat timpul de cercetare. Domeniul biologiei celulare si cercetarii medicale cere multi bani si timp si uneori poti sa fi in pierdere, rezultatul sa nu fie cel asteptat. De 15 ani fac vaccin antigripal de la Sanofi. De cateva ori am avut reactie adversa, cu greata, voma sau s- a declansat boala si timp de 3- 4 zile au fost greu de suportat. Pentru mine, este o dovada ca de la an la an, ca medodologia de producere ale acestor vaccinuri are scapari. De accea vaccinurile nu se fabrica pe repede – inainte.
Foarte interesant. Si foarte bine explicat. Dar care sint rezultatele in practica? Ca pana la urma pe baza acestor rezultate publicul poate adera la ideea de a finanta o astfel de cercetare. Poate ca înainte sa ne fie teama „că cercetarea biotehnologică va rămâne mult în urmă în Europa” ar fi bine sa stim care sint rezultatele actuale : cate vaccinuri din astea deja comecializate, sau aflate in studii clinice, cu ce rezultate, etc.
Sunt mai multe, dar un exemplu ar studiul Mobilize, in desfăsurare (un studiu clinic combinat, care include elemente atât din Faza 1 –evaluarea siguranței și a dozajului–, cât și din Faza 2 –evaluarea eficacității preliminare–, nerandomizat), mRNA-4359 de la Moderna, pt mai multe tipuri de tumori solide in stadiu avansat. In SUA mai sunt cateva tipuri de vaccinuri contra cancerelor de prostata, vezica și melanom. In Europe, deocamdata se insita pt vaccinurile pt preventia cancerului cauzat de papiloma virus si de hepatita B virus.
Deocamdata vaccinurile nu au fost deosebit de eficiente, dar cum scriam, mai sus e extrem de activ domeniul aceasta de cercetare.
https://www.mskcc.org/cancer-care/diagnosis-treatment/cancer-treatments/immunotherapy/cancer-vaccines
Multumesc pentru raspuns. Tocmai asta e problema. Eficienta vaccinurilor. Si cuvantul „deocamdata”. Foarte greu de calculat cand si cum se va transforma în „vreodata”. In acelasi timp se face totul, cel putin in occident, pentru a nu diminua tot ce este deja dovedit a fi cancerigen (pesticide, conservanti, poluare, etc.)
Unul dintre domeniile care m-au fascinat in liceu, Genetica. Doamna doctor, o rugaminte. Scrieti mai des!
Aceeasi rugaminte si pentru dl doctor Rusu.
Multumesc anticipat amindorura.
O gura de aer proaspat ca inca mai exista astfel de materiale in publicatiile mainstream.