duminică, iulie 5, 2020

Vești și fapte proaste în cascadă pentru PSD

PSD se pregătește să încheie una dintre cele mai negre săptămâni ale existenței sale. În realitate, încă una din lunga și pare-se că și nesfârșita serie inaugurată în seara zilei de 26 mai.
Atunci, înfrângerii cumplite, neașteptate de la alegerile pentru Parlamentul European i s-au adăugat palmele încasate de social-democrații români prin rezultatele de la Referendumul convocat de președintele Iohannis și condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare a fostului lor lider, banditul Dragnea Nicolae Liviu.
Marți, 28 mai, doamna V. V. Dăncilă a ieșit și a declarat public că PSD a înțeles mesajul ce i-a fost transmis de electorat. Că își va schimba radical comportamentul. Că va pune la o parte aroganța. În realitate, nu au fost decât vorbe. PSD nu a înțeles nimic. Iar aroganța parcă a devenit încă și mai agresivă.
Prima care nu a înțeles nimic din ceea ce s-a petrecut în 26 mai s-a dovedit a fi însăși doamna Dăncilă. Care s-a gândit că, gata, a venit și vremea ei. Că ar fi îndreptățită să își ia revanșa pentru nenumăratele umilințe ce i-au fost administrate de creatorul ei politic, pușcăriașul Dragnea, și că ar avea capacitatea de a-l depăși la cel puțin două mari capitole. Putere și funcții. Că poate și că ar fi aleasă să fie ceea ce nu a putut să ajungă Dragnea. Și premier, și șefă de partid, și candidată la alegerile prezidențiale.
Numai că pe cât de repede și-a îndeplinit doamna Dăncilă toate aceste trei dorințe, la fel de repede se pare că reușita de moment se va întoarce atât împotriva ei cât și a partidului.
Iată. După ce săptămâna trecută V. V. Dăncilă, conducerea partidului și ceea ce a mai rămas din fantomele care bântuie pe la Palatul Victoria pretinzând că ar fi guvernul legitim al României au trebuit să înghită gălușca super-fierbinte de a o vedea confirmată în funcția de procuror șef european pe doamna Laura Codruța Kövesi, joi a mai venit o umilință. Comisia juridică a Parlamentului european a respins candidatura la un post de comisar responsabil peste domeniul Transporturi a doamnei Rovana Plumb. Insa care a sărit în toate bărcile, făcând frumos și aducându-le elogii tuturor celor care au condus la un moment dat PSD. Și lui Ponta care chiar a vrut să îi lase ei conducerea după ce a demisionat pe neașteptate, și lui Dragnea despre care doamna Plumb ne-a asigurat că are întotdeauna dreptate, cam tot la fel cum avea și Iosif Vissarionovici Stalin, și insei din Videle-Teleorman. Căreia acum i-a cerut pe un ton imperativ o recompensă. Că doar nu degeaba s-a împrumutat ea, marea baroneasă de Dâmbovița, cu o sumă fabuloasă spre a sprijini campania electorală a partidului.
Numai că minciunile, șantajele, aranjamentele ca la PCR, jocul la mai multe capete, șmenurile care au făcut-o pe doamna Plumb în repetate rânduri parlamentar dar și ministru au eșuat de data aceasta lamentabil. Doamna Plumb a fost respinsă, iar respingerea ei costă. Prețul îl vor plăti însă din păcate nu doar doamna Dăncila și corupta conducere a PSD, nu numai restul de guvern și întreg partidul, ci însăși România. A cărei imagine a fost grav afectată de necinstea și urât mirositorul clientelism politic pe care PSD a încercat să le exporte de la București la Bruxelles. Sperând că o poate prezenta pe controversata paukeriță Rovana drept Alba ca Zăpada.
Cu o zi înainte de catastrofa bruxelleză a venit ca un trăznet vestea că doamna Dăncilă și considerabilul ei alai s-au cam dus degeaba în SUA. Că vicepreședintele Mike Pence a evitat să o primească pe insa care a anunțat că se va vedea cu el fără să fi avut acordul lui în prealabil prealabil. Drept pentru care doamna Dăncilă va reveni azi acasă cu mânuța goală (împrumutul de jumătate de miliard de euro semnat cu Banca Mondială nu prea are de ce să ne încânte), pline putând fi doar bagajele vizitatoarei nepoftite care sunt sigur că nu a ratat ocazia de a-și achiziționa încă o considerabilă cantitate de broșe.
Eșecul vizitei în SUA a doamnei V.V. Dăncilă și a suitei ei de băgători de seamă și de țuțări înseamnpă o nouă încărcare a notei de plată a catastrofalei guvernări a PSD. Notă ce va fi însă achitată de români și de România.
Și tot în cursul săptămânii ce se încheie, Opoziția a izbutit să adune numărul necesar de semnături ce oferă o mare șansă de reușită mult promisei moțiuni de cenzură.
Altă veste proastă pentru PSD, însă care ar putea fi una bună pentru România.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)