luni, iunie 17, 2024

Victorie zdrobitoare pentru Ion Ceban. Cum a câștigat candidatul prorus Primăria Chișinău din primul tur

Ion Ceban, rockerstarul lumii ruse și antireformiste de la Chișinău, cu care orașul nu s-a identificat niciodată, obține o victorie zdrobitoare în alegerile locale. Cu o imagine de bun administrator, pe model Piedone, dar și cu schelete în dulap, Ceban se pregătește de o nouă provocare: alegerile prezidențiale de anul viitor și cele parlamentare din 2025. Incapacitatea Partidului Acțiune și Solidaritate de a i se opune și pierderea (din nou) a Chișinăului arată o politică falimentară care trăiește în continuare din imaginea Maiei Sandu.

Ion Ceban câștigă pentru a doua oară Primăria Chișinău. O victorie la scor, din primul tur, la o diferență semnificativă (50.6% vs. 28.2%) față de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu. Și nu doar că Ceban reușește să evite turul doi, dar proiectează și vehiculul său electoral, un partiduleț de duzină numit Mișcarea Alternativa Națională, pe primul loc în Consiliul Municipal al Chișinăului. Cu ajutorul socialiștilor și comuniștilor care au obținut locurile 3 și 4, după PAS, Ceban are toate șansele să-și creeze o majoritate confortabilă.

Primăria Chișinău este doar o victorie de etapă pentru noua stea a forțelor prorusești și antireformiste de la Chișinău, marea miză fiind alegerile prezidențiale și parlamentare de peste un an, respectiv doi ani. Și dacă Maia Sandu are în continuare un capital politic foarte ridicat în Moldova, ceea ce se traduce prin câștigarea clară a prezidențialelor viitoare, erodarea PAS este vizibilă. Alianța evidentă între partidele prorusești și cele antireformiste grupate în jurul oligarhilor fugari Plahotniuc (feblețea PSD-ului românesc, MAE și serviciilor de la noi) sau Ilan Șor (ascuns în Israel) nu doar că va conduce la majorități antireformiste în multe raioane și orașe (inclusiv Chișinău), dar va crea probleme semnificative și pe termen lung, riscul evident fiind de blocare a parcursului european al Moldovei.

Să povestim puțin despre  Ion Ceban. Fost secretar pentru ideologie al Partidului Socialist, ce a pledat mulți ani împotriva integrării europene, cu dese vizite la Moscova (presa de investigații scrie că se afla la Moscova în ziua invaziei Ucrainei) și, desigur, un așa-zis apărător al familiei tradiționale și un homofob. Ceban s-a metamorfozat însă în ultimii ani, mai ales de când consultanții au descoperit că proiectarea unui discurs prorus, anti-UE, nu mai funcționează la Chișinău. Linia dură a fost lăsată la latitudinea lui Igor Dodon, fostul șef al lui Ion Ceban.

Și să povestim puțin despre ce iluzii vinde și ce imagine proiectează acum Ion Ceban. Pro-UE, cu vizite dese la București și întâlniri cu lideri politici români (30 de vizite numai în 2022), care se abține de la comentarii antieuropene și mulțumește pentru desele finanțări din România sau alte state UE. Incapabil însă să condamne războiul Rusiei împotriva Ucrainei (a bălmăjit ceva la un moment dat) și critic acerb al Maiei Sandu și al PAS. Un fel de tonomat, cu aceleași mesaje anti Maia Sandu și PAS repetate în fiecare  zi, ar putea face o carieră fantastică la Rtv sau Antena 3. Am scris pe larg despre Ceban și relația lui cu România într-un raport al CRPE intitulat sugestiv Aventurile lui Ion Ceban în România.

Și cu toate acestea a câștigat defilând Primăria Chișinău. La Chișinău are aura unui primar care face. Nu contează ce, dar face. Și este foarte vizibil când face. Daca vreți să comparăm cu Bucureștiul, este modelul Piedone. Genul de primar autoritar care chipurile a pus ordine în primărie, menține curățenia în oraș, face mici reparații (trotuare în special, spații de joacă, ceva străzi etc). Și este apreciat pentru asta.

Atât de apreciat încât populația Chișinăului, un oraș proeuropean, a suferit o amnezie la urna de vot și a votat pentru încă un mandat un primar prorus. Și i-a ignorat toate celelalte schelete din dulap (acuzații de corupție, finanțarea din Rusia, cârdășia cu partidele antireformiste, dar în special dezvoltare haotică a orașului). Dacă ai impresia că Bucureștiul este sub asediul dezvoltatorilor imobiliari fără scrupule, Chișinăul este la ani lumină distanța cu blocuri de 10-20 etaje printre case, pe spații verzi, și cu infrastructură distrusă. Este însă mai curat și zonele centrale arată mai bine. 

Oponentul lui Ceban în alegeri a fost Lilian Carp, reprezentantul PAS. Politician decent, de mulți ani în politica din Chișinău, cu care probabil poți gândi o dezvoltare a orașului, dar necunoscut, puțin carismatic și cu o campanie slabă spre foarte slabă. Dacă este să păstrăm comparațiile, aduce aminte de carisma lui Dan Barna de la USR, fiind ceva reprezentant al lor în Moldova. În seara alegerilor, de după anunțarea primelor rezultate când a devenit clar că Ceban a câștigat, n-a putut spune decât că „electoratul este suveran, iar el și PAS au făcut tot ce era posibil pentru oraș” (sic!).

Doar că nu au făcut. Ceban are schelet după schelet în dulap încât ar trebui cumpărate încă 3-4 dulapuri și ar fi trebuit să fie tocat zilnic cu asta. Și, poate mai mult ca niciodată, PAS și Lilian Carp ar fi trebuit să marșeze pe ceea ce reprezintă Ion Ceban: lumea rusă, antireformistă, a unei perioade cu care Chișinăul nu s-a identificat niciodată, și al cărei scop este să blocheze parcursul european al Moldovei. Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat.

În schimb,  Ceban a fost lăsat să trăncăne ziua lungă despre relația lui privilegiată cu unele state UE și lideri politici europeni (bravo, România și în special Partidul Social Democrat!), despre finanțările primite, despre cum el este un politician de centru al cărui scop este buna administrare a orașului și nu se implică în dispute geopolitice. Repet, marea speranță a lumii ruse și antireformiste nu a fost atacat absolut deloc pe acest subiect, ba am avut impresia că este chiar acceptat discursul său de campanie.

A avut și tribună. Multe televiziuni de la Chișinău sunt încă în solda partidelor antireformiste și prorusești. Are și propria „agenție de publicitate” – ionceban.md, finanțată desigur cu aer. Puțini, dar foarte puține jurnaliști, i-au pus întrebări incomode în conferințele de presă. De fapt, monologuri lungi. Protecția media a lui Ceban este ridicată. Cu toate astea, asta nu scuză deloc incapacitatea PAS de a aduce pe agenda publică scheletele acestuia și a își prezenta propria viziune de dezvoltare a orașului.

La alegeri s-au prezentat 40% din alegători. Pe fond de migrație masivă și dezinteres, grupele de vârstă cu o prezență foarte ridicată au fost cele de peste 55 ani. Prezența a fost semnificativ peste cea din 2019 (cca. 5%), iar analiștii din Republica Moldova spun că prezența tinerilor a fost mult mai ridicată în realitate (puțin sub o treime din tinerii sub 25 ani s-au prezentat la vot) căci o bună parte sunt plecați din țară.

Prezența așa-zis ridicată l-a ajutat de fapt pe Ceban care a reușit să-și crească bazinul electoral de la cca. 90 mii voturi acum 4 ani la peste 132 mii în 2023. O creștere enormă. Acest lucru a dus și la dominarea Consiliului Municipal de către forțe prorusești și antireformiste (cu excepția PAS, cu 20 mandate, la egalitate cu partidul lui Ceban, un singur partid proeuropean a mai câștigat 1 mandat cu 2,55%). Imaginea dezastrului este completă.

La nivel național (consilii raionale și municipale), PAS a câștigat alegerile (32.87%), fiind urmat de Partidul Socialist prorus (23,57%) și două partide ce gravitează în jurul lui Plahotniuc și PSD-ului românesc (Partidul Social Democrat European – 8,1% și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – 5.25%). A fost foarte populară și în România o imagine cu PAS obținând primul loc în alegerile raionale (la nivel de județ). În 19 din 32 raioane PAS a ieșit pe primul loc. Din păcate, în multe va fi greu de făcut majorități fără compromisuri majore, următoarele partide fiind ori proruse, ori antireformiste, iar în multe centre raionale și orașe măricele PAS a pierdut alegerile. Asimilarea unui număr mare de primari de la sate a dus și la un rezultat ce poate părea acceptabil spre bun.

Un ultim comentariu despre contextul alegerilor. Banii din Rusia și ai oligarhilor fugari pentru dezinformare și propagandă au curs ca în vremurile bune la Chișinău. Iar guvernarea și instituțiile de forță nu au reușit deloc să blocheze această ingerință incredibilă în alegeri. Și nu doar pentru propagandă, ci și pentru coruperea alegătorilor. Partidul lui Ilan Șor, Șansa, care a organizat zeci de proteste anti-UE în ultimul an, a fost declarat neconstituțional și împiedicat să participe în alegeri (a doua oară, și partidul inițial având aceeași soartă), însă reprezentanții săi (ce au candidat ca independenți) au câștigat orașe și comune importante.

Marea restanță a Moldovei pentru aderarea la UE rămâne însă sistemul de justiție, în continuare nefuncțional. Haosul din Moldova se datorează și rezistenței foarte puternice din interiorul sistemului de justiție, unul controlat în continuare de oligarhi. Iar alianței dintre antireformiști și proruși i se opune momentan doar Maia Sandu.  

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. „Ion Ceban (…) un așa-zis apărător al familiei tradiționale și un homofob”

  Etichete din astea or merge la congresele minorităților sexuale, dar în fața electoratului nu merg.

  Exact de asta a câștigat un pro-rus alegerile de la Chișinău, pentru că așa-zișii ”pro-europeni” își imaginează că pot obține voturi cu lozinci pro-lgbt. Steaua pro-lgbt a Finlandei a pierdut și ea recent alegerile. Așa-zișii ”pro-europeni” de la Chișinău nu au învățat nimic din asta? Cine nu învață din istorie, o repetă.

  • E fantasttic cu cita acuratete ati pus diagnosticul victoriei lui Ceban. Per a contrario, acolo unde au cistigat candidatii PAS e lumea (prea) homofila. P dehalta parte, la citi soldati ucraineni au violat rusii ai zice ca raiul fanteziilor LGBT e la Moscova, nu in occident.
   Nu-i nimic, va ajunge si la noi AUR la putere, iar sub lozinca homofobi din toate tarile, uniti-va vom dansa hora cu cizmele pe curcubeu. A doua zi vom constata ca homofobia nu tine de foame – but, hey, there’s always another group of enemies behind the corner.

   • ”va ajunge si la noi AUR la putere”

    Nu va ajunge niciun AUR la putere în România. AUR e creație a taberei pro-Rusia din serviciile secrete românești, tocmai pentru a împiedica o eventuală coagulare a unei forțe politice pro-românești reale. Exact cum era Iurie Roșca la Chișinău, exact cum a fost Marian Munteanu în Piața Universității ș.a.m.d.

    Cu AUR pe post de Bau-Bau, atât PSD-ul, cât și stânga modernă de Bruxelles (care la alegeri își zice ”dreapta” 😀 ) au ocazia să se prezinte în fața electoratul drept formațiuni politice decente. Însă ambele fac tot jocurile Berlinului și ale Kremlinului. Exact ca Merkel, Scholz, Timmermans, Guterres, Rutte etc.

    Care progresist s-a dezis vreodată de cârtițele Moscovei enumerate mai sus? Așa cum nu se dezic PSD-iștii de Moscova, tot așa nu se dezic nici progresiștii de uneltele Moscovei de la Berlin și Bruxelles.

   • Sa nu uitam ca au mai fost partide gen aur..Cum a fost PRM al tribunului Vadim, apoi PPDD al domnului Dan ce se lupta cu ciocoii, UNPR cu al sau interes national al generalilor Oprea si Ontanu, apoi PNG al oierului, etc

 2. Nu cunosc concret situatia de la Chisinau, as spune totusi cate ceva.
  Reprezentantul unui partid liberal-unionist a avut vre-o doua mandate de primar si, se pare, locuitorii orasului n-au fost tare multumiti…
  Si in Basarabia, si in Romania se politizeaza prea mult alegerile locale. La noi cel putin, alegerea consilierilor – locali si judeteni- se face pe liste de partid cand normal ar fi sa se faca pe circumscriptii, pentru ca toate cartierele si zonele din judeti sa fie reprezentate ! Cum este in stanga Prutului nu stiu, totusi…
  In concluzie , in alegerile locale conteaza mai mult personalitatea candidatului, calitatea de bun si convingator administrator .
  Ceva m-a amuzat totusi. Din Ivan Cioban sa devii Ioan Ceban !? Dar e cu doua puncte deasupra din alfabetul cirilic nu trebuie tradus prin io ? Ca vad si cum unii isi transcriu numele de familie scrise in chirilice cu semn moale la coada intra-un i final fara noima ….

 3. Moldovenii sînt ca românii. Ai noștri ciugulesc bani de la UE și fac ce reforme vor și cum vor, moldovenii așteptă de la români curent și gaz gratis și dacă se poate și ceva parale că viața-i grea. La noi chiar nu ai pe cine alege, la ei mișcă ceva Maia Sandu dar cu ruși infiltrați peste tot și justiție ca a noastră nu prea are loc de întors. Cei care voiau o viață mai bună și erau sătui de hoți și canalii au plecat demult, au rămas pomanagii și rusnacii care vor de toate gratis și merg după ora Moscovei, așa că Moldova e tot o Românie mai săracă dar cu hoți mai dibaci care vor să fure de capul lor și n-au nevoie nici de România, nici de UE. Le urez independență și suveranitate plăcută în riepublică!

 4. Cine a dat pe la Chisinau,si eu am tot fost, ar tresari la afirmatia „populația Chișinăului, un oraș proeuropean”. La Chisinau multi stiu romaneste,dar toti stiu ruseste,in cel mai pur stil european! Posturi tv in limba rusa sunt de trei ori mai multe ca cele in romana. Comparatia cu Bucurestiul e nefireasca…Bucurestiul e capitala unei tari din UE si NATO , iar Chisinaul nu se ridica mai sus de un oras provincial, fosta capitala unei gubernii la marginea imperiului rusesc. De cum intri in rep.Moldova,din aeroport , ai senzatia ca esti in URSS.Se cere prea mult de la Maia Sandu, care conduce o tara nefunctionala, cu economie subdezvoltata, care nu are nici macar o centrala electrica. Nemultumirile sunt mari si Vladimir asta asteapta sa le speculeze. Asa ca desi s-au deschis negocierile de aderare la UE ,asta inseamna nimic. UE ar putea lua repede Moldova in cadrul ei,sa nu puna rusii mana pe ea. Dar e greu de crezut ,cunoscand bine cum functioneaza UE…s-ar putea ca Ungaria,Austria sa se opuna daca suna telefonul de la Kremilin

 5. D-le Damian, toți din politică vând iluzii. Și știți foarte bine că nici Maia Sandu nu este mai presus de Ion Ceban. E o mincinoasă și o vânzătoare de țară. La fel ca cei din România. Ea este sluga celor din Occident, Ceban sluga Rusiei. Nu există o slugă bună sau rea decât din punctul de vedere al stăpânului. Atâta timp cât nu arătați și părțile rele ale Maiei Sandu, e posibil să fiți și dvs în slujba cuiva. Mă îndoiesc că nu vedeți tot tabloul…

 6. Racul, broasca și o știucă
  Într-o zi s-au apucat
  De pe mal în iaz să ducă
  Un sac cu grâu încărcat…

 7. Nimic despre condamnarea de la CEDO la adresa adeptilor partidului ȘOR ? Curios , foarte curios !.Atunci cînd am citit-o am avut imaginea clara a marelui… PAS INAPOI ! Am fost chiar sigur de el !! Mari și neințelese mai sunt DOAMNE, căile tale …occidentale !!Pe la Paris,Berlin și alte capitale simandicoase nici că le vine să creadă ! Bagă capul la nisip,arată din plin ciolane de ros si strigă entuziast VICTORIE !

  • Ce înseamnă „adepții partidului ȘOR” și de ce ar trebui să-i pese cuiva de exponenții rusiei la Chișinău?
   Hai, scoate capul din nisip, „polilogule”, și adu lumina de la răsărit pentru cititorii „Contributors”. Asta dacă nu cumva ai greșit site-ul.

 8. Da, si eu am crezut ca in Moldova de peste Prut oamenii s-au lamurit si au realizat ca singura lor sansa este drumul catre UE…asta datorita victoriei Maiei Sandu! Iata insa ca m-am inselat! Daca in Chisinau a castigat din primul tur acest papagal, imi dau seama ce situatie e in zonele rurale!

  De fapt nu e surprinzator! Sunt doar si ei romani ca si cei din dreapta Prutului, care de 33 de ani aduc suficient de multe voturi, la fiecare tur de scrutin, unui partid care de fapt e un conglomerat de grupari infractionale de provenienta comunista( PSD) !

  Concluzia? Majoritatea vorbitorilor de limba romana de pe ambele maluri ale Prutului sunt niste idioti! Se pare ca nevindecabili!

  • „Majoritatea vorbitorilor de limba romana de pe ambele maluri ale Prutului sunt niste idioti!”… zise românul sadea! 😁
   Ce poate fi mai romanesc decât disprețul suveran și complet cocalaristic la adresa tuturor celor care au altă opinie decât a ta, indiferent dacă îi cunoști sau nu?

   • Sa votezi la nesfarsit jigodii comunistoide grupate in clanuri infractionale de anvergura nationala nu e o chestiune ce tine de opinii, ci e o chestiune ce tine de nivelul de inteligenta si de nivelul de moralitate! Aceasta masa de idioti nu merita nici macar dispret!

    Masa de idioti mentionata este cea care mentine vie flacara infractionalitatii de tip comunisto-proletar in Romanica needucata, guvernata astazi de un sistem cleptocratic nasit de acest nimic uman numit Johannis! E adevarat ca unii dintre sustinatorii jigodiilor comunistoide sunt complici ai infractorilor grupati in FSN=FDSN=PDSR=PSD, si nu neaparat niste complici idioti, asta neinsemnand insa ca au prea multa minte!

    Repet, nu e o chestiune de opinii aici, este vorba de sustinerea prin vot a unui grup de infractori, pe care o faci fie pentru ca esti idiot, fie pentru ca esti complice cu infractorii respectivi!

 9. Mulțumiri pentru analiză însă peisajul este destul de trist. Cu atât de mulți tineri plecați probabil că era greu să fie altfel la locale.

 10. Moldova este prorusa si nu avem nici un motiv sa ne grabim nici cu vre-o unire si nici cu implicari prea substantiale care ne pot periclita stabilitatea, mai ales militara.
  Orice aventura moldoveneasca deocamdata este in defavoarea noastra, interesele romanesti sunt mai presus decat cele moldovenesti.

  • N-a fost vreodata altceva decat o enclava (pro)rusa.
   Aventurierii si aventuristele care au sustinut altceva
   (din pacate cu bani din bugetul national)
   habar n-aveau de realitatile de dincolo de Prut.
   S-ar impune o fireasca recuperare a pomenilor direct din venitul individual.
   Deoarece datoria Romaniei a crescut exponential.
   Desi a fost taiata retributia pentru munca (buna/proasta… este o alta discutie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Damian
Alexandru Damianhttp://contributors.ro
Alexandru Damian este director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro