O societate vigilentă este puternică. O societate psihotică este foarte vulnerabilă.
Inamicii Occidentului au reușit să ne transforme dintr-o societate vigilentă până prin anii 90, într-o societate psihotică, pe cel puțin cinci paliere:
- vigilența ecologică – da, e obligatoriu să îngrijim natura – în psihoză înverzitoare. În loc să studieze ingineria pentru a inova, tineretul nostru aruncă supă pe tablouri și se lipește de autostrăzi. Psihoză în loc de vigilență.
- Vigilența minoritară: da, e obligatoriu ca fiecare să se simtă liber, ca nimeni să nu fie persecutat pentru că aparține unui anumit grup, dar în loc de vigilență minoritară ajungem în psihoze identitare. Tot felul de ciudați inventează tot felul de „identități” care mai de care mai bolnăvicioase, la care aderă tineri în lipsă de repere. Astfel, în loc de o societate relaxată, în care să nu ne uităm strâmb unii la alții pentru că suntem diferiți, ajungem la o societate tribalizată -că asta e de fapt diagnosticul când spunem „fiecare cu bula lui”- în care ne izolăm unii de alții prin ziduri mentale tot mai înalte și groase. Să vorbim despre ceea ce ne uneşte, să respectăm ce ne diferențiază și să ne trăim diferențele relaxați, în cercul nostru apropiat, fără să facem din diferențele noastre motive de tensiune societală! Inducerea tot mai frecventă a tensiunilor între bărbați și femei -cu justificarea legitimă a necesității ameliorării condiției femeii- e încă un simptom. Da, fii (și simte-te!) liber să trăiești ceea ce simți, dar ceea ce simți tu nu este opozabil societății. Simte-te fluture dacă așa vrei, dar fii conștient că asta nu obligă societatea să-ți aducă un litru de nectar zilnic și nici să interzică plasele de prins fluturi.
- Vigilența culturală se transformă în psihoză anti-creștină, uitând că creștinismul e rădăcina a tot ceea ce suntem. Da, e important ca biserica să se ocupe de spirit, iar statul de lucrurile lumești. Ceea ce, în realitate, se întâmplă în lumea creștină -și doar în lumea creștină-, pentru că secole de luptă între laici și clerici au reglat relația bisericilor creștine cu statul, ceea ce alte religii nu au făcut. În loc să prețuim moștenirea noastră religioasă – cum de altfel suntem obligați să facem prin Tratatul UE – cădem în psihoza autoflagelării, privind cu microscopul erori trecute ale creștinismului și vorbind doar despre ele. În spațiul lăsat liber de cultura creștină de care ne îndepărtăm, se fofilează insidios alte religii care propagă comportamente pe care noi le-am eradicat de secole, condiția femeii fiind unul dintre ele.
- Vigilența socială transformată în psihoză anti-muncă: da, e esențial să nu petrecem obligați 12 ore pe zi la muncă și să fim protejați de exploatatori fără scrupule. Dar asta nu trebuie să ne facă leneși în permanentă căutare a divertismentului și echivalarea muncii salariate cu robia.
- Vigilența medicală: da, să fim atenți cu ce medicamente şi vaccinuri aprobăm, dar psihoza antivaccinistă – și în general, antimedicală – omoară oameni.
Toate aceste psihoze sunt susținute de inamicii noștri – imperii frustrate istoric – care au înțeles că libertatea și democrația nu au legi împotriva prostiei și că ele nu te protejează de tine însuți. Căzând pradă acestor psihoze nu ne mai rămâne energie pentru ceea ce ne-a făcut puternici și liberi: căutarea producerii de bogății spirituale și materiale.
Fiți vigilenți, nu psihotici!
vigilenta sau psihoza
daca trogloditul (prost prin definitie) ar fi lasat sa i crape burta de foame, nu s ar mai considera nici fluture si nici n ar mai vocifera, ar pupa n dos pe cel ce i va pune n mina o lopata, sa aiba ce minca la sfirsitul zilei. o societate defecta (ca cea romaneasca) unde trogloditul suprem (politrucul) imparte firimiturile (dupa ce a luat el si camarila protectoare caimacul) tuturor leprelor si putorilor (din calcule electorale) are putine sanse de insanatosire.
Bun articol, cu o completare, inamicii Occidentului este Occidentul insasi!
Igen. E mai multe ca Occidenta asta, sau e una singura? :)
Permiteți-mi să reformulez: inamicul Occidentul este progresismul. Un alt mod de a spune ceea ce și Dvs. spuneți.
Da, exact la fel cum pasagerii unui avion deturnat de 3-4 teroristi inarmati sint propriii lor inamici.
Excelent ca punct de plecare pentru o discuție aplicată privitoare la:
1/ „politica corectă”, cu toate fațetele ei;
2/ este sau nu Biserica (ortodoxă, îndeosebi) separată de Stat, în România, cu adevărat;
3/ atitudinea față de muncă (sursa principală a reușitei sociale)
Confundați religia cu biserica.
Adevarat! (nu spun corect, pentru ca asta ar putea aminti de nomina odiosa „political correct”) si curajos exprimat pentru zilele noastre, cand democratie inseamna suprimarea libertatii de exprimare si gandire unica in folosul minoritatilor de toate felurile. [acest comentariu testeaza si orientarea moderatorilor!]
DORIS LESSING:
„Realmente nu suportăm să fim liberi. Omul – umanitatea – își iubește lanțurile și, dacă cele vechi cad, se grăbește să-și fabrice altele. Problema e că, cei ce au nevoie de rigiditate, de dogme, de ideologii, sînt întotdeauna cei mai stupizi; drept consecință ”political correctness” este o mașinărie care se auto-reproduce pentru a înăbuși inteligența și creativitatea.”
Felicitari!
(Numai ca „tensiunile barbat-femeie” nu sunt singurele: vezi tineri-batrini, sat-oras, intelectual-muncitori, teoreticieni-practicieni etc. Unele mai vechi si reincalzite, altele noi. Pentru ca sunt forte politice care au nevoie de astfel de tensiuni, pentru a-si aduna voturile! Poate fi o miscare coordonata, care urmareste distrugerea vechii societati -daca asa a ordonat tata Marx-, dar … cred ca este o miscare haotica, a unor forte ce rascolesc aiurea electoratul, in cautarea voturilor imediate.)
Un articol scurt, dar genial! Niste idei simple, de un bun simt perfect. Bun simt pe care, din pacate, societatea europeana l-a cam pierdut.
Poate ca multi credem in aceste idei, dar nu le-am fi exprimat atat de clar si, mai ales, n-am fi avut curajul sau notorietatea de a fi auziti.
Sper sa fie preluate si devina calauza pentru societatea care si-a cam pierdut busola.
Veniti si in Romania, domnule Funeriu, implicati-va!
Societatea civila pare ca a inceput sa se trezeasca, exista si partide ce par bine directionate, credibile.
Poate se va gasi, in sfarsit, calea!
doar societate europeana?
Excelent scris! Cele 5 psihoze vor provoca declinul lumii democratice si libere asa cum o știam noi. Asistam la un fel de „zombificare” a lumii, o transformare a societăților vestice în unele „corecte politic”. Odată întrați in clubul elitelor vestice, vigilenta a dispărut, pentru ca nu se mai justifica. Aveam sa intram intr-o era a păcii și bunăstării, iar multe din „simturile” dezvoltate înainte s-au atrofiat, astfel încât astăzi nu mai putem recunoaște apropierea ideologiilor si pericolelor care ne terorizau odată.
Steve Jobs își încheia odată un discurs la Standford cu urmatoarele cuvinte adresate tinerilor absolventi: „Stay „hungry”, stay „foolish”! „Rămâneți curioși, rămâneți idealisti”, as traduce eu și as adauga „Stay alert”!
P.S. Domnule Funeriu, nu candidați la președinție? Am avea astfel un sens și o speranța.
Felicitari, Daniel Funeriu, pentru articol! Felicitari si pentru nobila incercare de a insanatosi invatamantul romanesc, incercare care, din nefericire pentru natia romana, s-a soldat cu un esec, pentru ca imediat dupa plecarea ta de la minister, hoardele de impostori si incompetenti, de corupti si mediocri, au maltratat toate obiectivele reformiste ale legii educatiei pe care ai generat-o, facand inaplicabile toate masurile sanatoase pentru invatamant ce erau postulate prin acea lege!
Daca inca mai poti sa suporti atacurile clicilor comunistoide, daca inca te mai gandesti sa-ti sacrifici profesia pentru a incerca sa contribui la binele general al tarii, te rog intra din nou in politica, alatura-te celor care sunt cu adevarat doritori sa inlature cleptocratia si mafiile din politica romaneasca! Esti necesar insanatosirii acestei natii! Stiu ca e greu, stiu ca hoardele sustinatoare ale clicilor de origine securisto-comunista te vor ataca, te vor jigni, vor face tot posibilul ca prin manipulari ordinare sa-ti murdareasca imaginea! Dar gandeste-te ca nu esti singur, ca sunt multi ale caror voci nu se aud care te-au apreciat si te vor aprecia……si ca nu esti singurul! Ia exemplu de la Nicusor Dan, care si-a sacrificat pasiunea sa pentru matematica si o cariera deosebita in domeniu, pentru a incerca sa faca ceva serios pentru concetatenii sai!
Daca vei refuza aceasta invitatie, este de inteles, nimeni nu te va putea condamna, iar cei care au inteles cat de valoros ai fost in calitate de ministru al educatiei, te vor respecta in continuare pentru ceea ce ai facut in acel scurt mandat!
Sunt de acord ca societatea romaneasca ar trebui sa puna pe primul loc meritocratia si onestitatea. Nu parsivenia, aranjamentele, camarilele, smecheria, si invartelile fara a produce ceva concret.
Apropo de matematica, nu stiu daca Nicusor Dan chiar si-a sacrificat cariera matematica; cred ca a avut oricum mai mult inclinatie spre activitatile sociale decat spre cele de cercetare.
In Fac de Matematica a Univ Bucuresti de exp, exista acum impostori si comunistoizi, si cine sunt? Dar la alte univ. din tara?
https://zbmath.org/?q=ia%3Adan.nicusor
Olimpiadele scolare sunt una, cariera in cercetare e cu totul altceva. Eu votez cu Nicusor la primarie, si apreciez ce a facut social, dar sa nu exageram totusi acum ca „si-a sacrificat cariera matematica” pt noi…
1. Link-ul de mai sus este cu referire la articolele de cercetare avansata, subliniez AVANSATA, scrise de Nicusor Dan ca unic autor! Articolul din 2002 este in Mathematische Annalen! Nu cred ca sunt mai mult de 5 matematicieni romani care sa fi reusit sa publice in Mathematische Annalen, care este unul dintre jurnalele de mare prestigiu in domeniu, alaturi de alte cateva, cel mult 10 incadrandu-se la aceasta categorie!
Intr-adevar, de la intrarea in domeniul social si in politica, nu a mai publicat nimic! Dar ceea ce a publicat pana atunci e de mare anvergura!
2. Olimpiada Internationala de Matematica nu e o simpla olimpiada scolara. Sunt mari matematicieni ai lumii care nu au reusit ca elevi sa ajunga sa ia acolo macar o medalie de bronz! Nicusor Dan a luat 2 medalii de aur la OIM!
In legatura cu astfel de performante e mult de discutat, iar faptul ca in media din Romania nu au fost niciodata explicate si discutate aspecte privind valoarea extraordinara a tinerilor romani cu performante admirabile de=a lungul timpului la olimpiade internationale e o dovada a lipsei de apreciere de care se bucura valorile autentice in societatea romaneasca!
„si-a sacrificat cariera matematica” pt noi…ba da…si-a sacrificat-o acceptand sa intre intr-un context care implica lupta politica cu niste derbedei mediocri si corupti!
Stiu ca a luat medalii la OIM. Sunt mari matematicieni ai lumii care nu au reusit ca elevi sa ajunga sa ia la olimpiada macar o medalie de bronz” – asta dovedeste ca olimpiada nu prea are legatura cu succesul ca matematician (om de stiinta).
Nicusor are o gandire analitica si e serios, de aceea am si votat cu el la primarie. Nu se compara cu Fi-rea care e o cutra care nu a realizat nimic, doar cumetrii si furtisaguri.
Totusi, e exagerat sa se spuna ca „NIcusor si-a sacrificat cariera matematica” pt noi.. Nu si-a sacrificat nimic. A fost decizia lui de a se implica in viata civica si politica, a vrut asta mai mult decat sa faca matem. E nevoie si de oameni implicati civic, asa cum e nevoie si de matematicieni buni. Fiecare merge unde il duc vocatia si destinul lui.
Multumesc pentru raspuns! Felicitari pentru faptul ca nu votati clica PSD!
https://www.imo-official.org/country_individual_r.aspx?code=ROU
A se vedea anii 1987 si 1988
Domnule D. Funeriu, permiteți-mi, vă rog, o întrebare…
Vă pregătiți cumva să candidați la apropiatele alegeri din partea AUR? Ați avea astfel posibilitatea să promovați un act normativ în favoarea acordării de vouchere pentru meditații.
De asemenea, ați putea putea participa activ la reducerea psihozei verzi și a celei legată de respectarea drepturilor minorităților.
Nu cred ca dl Funeriu ar fi de acord cu voucherele pentru meditații Ar fi inca un impuls dat decaderii. Profesorii buni isi fac lectiile incat sa nu fie nevoie de meditatii.
De fapt, decaderea este certa si porneste de sus. Programe scolare inadecvate, modalitati discutabile de a masura pregatirea elevilor, de admitere la treptele superioare, politizarea .
Prea multi profesori slabi. Se vorbeste mult si despre ticalosia de a nu face, intentionat, mai nimic la clasa, ca sa-i oblige pe parinti sa-i trimita copiii acasa, contra cost.
Nu cu vouchere se repara invatamantul, ci prin inteligenta si preocupare pentru buna organizare.
Cred ca a vrut sa fie sarcastic, altfel nu-mi explic
Este greendeal o psihoză eco legiferată? nu de alta, dar acest plan faraonic de răcire a planetei prin eliminarea carbonului din economia europeană mă afectează mult mai mult decât orice supă aruncată pe pereții muzeelor de niște adolescenți teribiliști.
@euNuke
„Green deal” are o componenta politica foarte puternica. E evident ca nu e suficient, pentru sanatatea planetei si a noastra, ca doar lumea civilizata sa-si reduca arderile de combustibili fosili. Insa face sens, d.p.d.v. politic, reducerea dependentei de o resursa ce se afla, majoritar, in stapanirea sistemelor totalitare.
„reducerea dependentei de o resursa ce se afla, majoritar, in stapanirea sistemelor totalitare.”
Litiul pe tarlaua cui se află?
Litiu se găsește in Australia, aproape jumătate din producția mondială. Alte surse sunt Chile, Argentina, Bolivia. Litiul nu e un metal chiar atât de rar pe cât se crede, iar in Europa se găsesc zăcăminte importante încă neexploatate. Din 2025 se va extrage acest metal dintr-un zăcământ aflat la granița Germaniei cu Cehia și care va acoperi circa 25% din necesarul uniunii. Suplimentar, litiul poate fi reciclat. Odată importat, poa5e fi refolosit fărăa mai apela la bunăvoința exportatorilor.
UE cere acum o rată a reciclării de 35%, din 2030 o rată de minim 70%, dar există deja tehnologii care recuperează 98% litiu din bateriile îmbătrânite. Cat petrol, gaz, cărbune sau uraniu importat se poate recupera după utilizare? Aud?
Bonus: stocarea energetică nu depinde în mod absolut de litiu, cel puțin nu în măsura în care depind tehnologiile obsolete de combustibilii fosili. Betonul ca supercondensator: https://news.mit.edu/2023/mit-engineers-create-supercapacitor-ancient-materials-0731
„Suplimentar, litiul poate fi reciclat.”
nicio legătură cu realitatea economică.
litiul nu se va exploata in Europa atâta timp cât la putere se va afla partida totalitaristă menționată mai sus.
„Cat petrol, gaz, cărbune […] se poate recupera după utilizare? Aud?”
Nu. Nu auziți. Dar reiterez: TOT. Tot gazul și tot petrolul arse sunt refolosite de umanitate, căci produc alte gaze benefice pentru noi, in special dioxidul de carbon care ne-a adus prosperitatea de azi (cu recolte extraordinare datorate tocmai concentrației sale ridicate). Nici încălzirea (locală, nu globală) produsă de aceste gaze nu e de neglijat: in orașele din zona cu climă temeprat-continentală viața a devenit suportabilă pentru că au scăzut enorm facturile la încălzire.
@eunuke: in domeniile tehnice, rigoarea si coerenta sunt indispensabile. Nu puteti face afirmatii contrare (trebuie sa fii coerent chiar daca esti contrarian), in functie de context si scopul de moment
a) CO2 este un gaz ca toate celelalte;
b) cantitatea de CO2 este de 0.042%, mica, deci neglijabila;
c) cantitatea de CO2 crescuta este responsabila pentru prosperiatea de azi.
Nu stiu prin ce crang cutreierati acum (😉), dar putin discernamant nu v-ar strica. Ca nu mai sunteti doar un băiet…
@euNuke
Deocamdata, omenirea este dependenta de hidrocarburi, nu de litiu. Si nu e obligatoriu ca litiul sa fie vedeta viitorului, probabil se vor dezvolta noi tehnologii de stocare a energiei electrice.
Observati ca statele arabe mari exportatoare de petrol par decise sa se dezvolte in directii noi: construiesc hoteluri si cladiri de birouri ultra-exclusiviste, isi dezvolta companiile aeriene, organizeaza turnee si competitii sportive etc. Alti mari detinatori de resurse de hidrocarburi aleg sa-si bage petrodolarii in bunastarea camarilei conducatoare sau in razboaie. Cine rade la urma, om vedea…
Da, se pare ca asa crede dl. Funeriu, ca greendeal este o psihoza.
In caz contrar, in locul “psihozei ecologice”, ar fi prezentat “psihoza contrariana”.
Iar exemplele ar fi acoperit“biserica verde”, eroii luptei anti-incalzirism si anti-neomarxismul de la “Bruxel”, experimente ridicole cu borcane cu CO2, demonstratii empirice ca temperatura globala nu poate fi masurata, dovada matematica ca orice numar subunitar e “neglijabil”, analize spectrale de nivel de gradinita cu profil muzică contra observatiilor NASA si MIT, exemple de cuptoare cu microunde care dovedesc inexistenta incalzirii antropogene.
Dar este doar o părere personala a d-lui Funeriu. Un pas gresit.
„In caz contrar, in locul “psihozei ecologice”, ar fi prezentat “psihoza contrariana”.”
cei care emit opinii împotriva partidei guvernamentale europene (socialiști-populiști-verzi) sunt așadar psihopați contrarieni? Că, e drept, eu așa îi văd pe acești politruci ce au produs -in răspăr cu voința națiunilor europene- greendeal (=un proiect totalitar), ca pe niște psihopați totalitariști.
@eunuke, confruntarea politica de care vorbesti nu este decat o reflectare caricaturala a unei confruntari stiintifice, deja încheiată cu vreo 10 ani in urma. Astazi nu mai exista argumente cu adevarat stiintifice impotriva incalzirii antropogene a Pamantului, ci doar spoiala cu pseudostiinta a unor opinii pur politice sau de strategie economica a tarilor/companiilor din industria bazata pe petrol. Daca politicienii, industriasii si influencerii au dreptul sa-si faca jocul de interese, “contrarian” este termenul lipit de Asociatia Fizicienilor Profesionti americani pentru cei care neaga consensul peer. Concis, tu nu esti blamabil ca nu crezi in incalzirea globala, cum blamabil nu este sunt nici Trump, Sosoaca, Simion, Putin, Puric, Steer, Budeanu, Salvini, Bolsonaro, Depardieu, etc…dar nu vei gasi vreun fizician profesionist (adevarat) sa defileze cu steagul contrarienilor. La fel cu chimistii, astronomii, geofizicienii,….adevarati.
Pe scurt, eu accept dreptul tau, ca neprofesionist in stiintele tari, sa-ti formezi opinia (evident, politica), dar mi-ar parea de neacceptat sa te folosesti de un titlu de matematician ca sa negi tabla inmultirii. Opinia e accceptabila, impostura stiintifica nu este. Ultima este tare contagioasa, pentru ca se transmite usor prototipului credulului profan, care simte ca poate deveni egalul academicianului pe calea negarii in totalitate a stiintei. “Consensul” stiintific, adica, cel combatut cu ardoare de contrarieni, cu argumente importate, cum altfel, din politica.
…iar culmea josniciei este sa te folosesti de titlul de profesor ca sa-mbarligi cu teorii conspirationiste mintile in formare ale unor copii (similar: studenti, profani, creduli,…): vacin cu cip, plandemia, biserica verde,…
„nu vei gasi vreun fizician profesionist (adevarat) sa defileze cu steagul contrarienilor.”
John F. Clauser. In rest…figuri de șef pe planetă (in psihoză nu mai există simțul măsurii).
@eunuke, pentru ca imi este clar ca nu ai o formatie de fizician/chimist/spectroscopist/termodinamist/.. , ci una, probabil, umanista (politica, economica, arte,…),: un om la 80 de ani are o capacitate mai redusa de captare a cunoasterii. Achizitiile de nume prestigioase aflate in stadii avansate de imbatranire ale CO2coalition sunt pur politice si nu sunt decat o dovada de oportunism: CO2coalition nu are nicio legatura cu meritele trecute de fizician ale octogenarului sau nou membru, ci mai curand cu dezorientarea de acum a acestuia. Papagaliceala CO2coalition nu este stiinta. Intre nori si inegalitatea Bell este aceeasi legatura ca intre temperatura si un foton. Esti dovada vie ca teoriile conspiratiei au efect mai ales in cazul profanilor. Tocmai de aia am vorbit despre rolul nefast al profesorului care promoveaza teorii ale conspiratiei in fata elevilor, studentilor, profanilor. De la catedra sau in mass media.
…bazata pe ARDEREA petrolului.
Tot educatia ne salveaza!
Nu prea, educatia este infiltrata politic profund de psihozele sus numite. Poate educatia de acasa din partea unor parinti cu , capul pe umeri.
Foarte bune considerațiile! Ecologia idioată interzice nuclearul în Germania, vrea să ne reducă animalele domestice. Nu-i problemă că ești minoritar, dar să nu ne obosești cu demonstrații publice idioate și cu tot felul de interdicții pentru majoritate.
„Ecologia” este o stiinta. O stiinta nu poate fi „idioata”, dar idioti utili se gasesc oricand sa-si dea cu parerea despre subiecte pe care nu le stapanesc.
Ei, langa vigilenta minoritara, am putea aseza psihozele „woke” si „cancel culture”.
Vigilenta sociala exacerbata naste si psihoza „activitatii” in social media.
La vigilenta medicala, as merge dincolo de vaccinuri si as vorbi despre psihoza ipohondriei.
Vigilenta religioasa se poate transforma in psihoza secularista.
In general, orice exces, chiar daca se intampla intr-un demers legitim, poate naste monstri. Iar orice sistem (politic, social, economic) infestat de astfel de monstri e prada usoara pentru sistemele concurente.
Mulțumim domnule Funeriu !
Sa facem si sa dregem, sa fim si sa traim!
Oamenii de rand nu reusesc sa faca mai nimic daca nu se coaguleaza in partide, organizatii, miscari conduse de lideri autentici, lideri necorupti de putere, bani, spagi, si alte peschesuri. Onestitatea, demnitatea. altruismul ar face din lideri inamicul forte al stapanirii. Cine se inscrie? Unde sa-i gasesti? Cum sa deschizi drumul?
Discutii, dezbateri in siruri lungi de articole si emisiuni media se pierd intr-un final pervertit de lenea si descurajarea data de intreprinderile anterioare.
Cautati oameni, metode, mijloace de realizare a ideilor bune!
Impecabil !
E diferenta dintre ” e firesc sa existe filme/eriale cu varii aspecte LGBT si toate „culorile raselor” si „e
psihotic sa nu mai existe cele fara aceste „aspecte” !”.
Salut si faptul ca, minune mare, comentariile sunt ceea ce trebuie. Sa speram ca nu e, cum ne-am obisnuit,
tot vox clamantis in deserto…
Este îngrijorătoare evoluția societății dinspre prudență și vigilență spre fanatisme psihotice. Autorul dă câteva exemple, dar cred că sunt altele cu nemiluită.
Criza euro dintre 2008- 2012, pandemia Covid 2020-2022 au accentuat si extins psihozele prezentate de autor. Ele au existat si inainte dar in forme latente si punctuale. Politicile Green Deal UE si efectele ciclurilor climatice, razboiul din Ucraina vor accentua si mai mult acest psihoze. Apoi la nivel national. impostura, coruptia si ipocrizia guvernantilor, migratia demografica, imbecilitatea unor legi vor intretine aceste psihoze pe termenn lung
„la lupta tovarăși, vigilenta, nu violenta!”. Pardon, psihoza!
Articolul dumneavoastră ne amintește noua, generației decrețeilor, tonul și agresivitatea ideilor „simple și fixe”, cu care toată lumea era, inevitabil, de acord.
1. Fix, tineretul nostru este praf, câștigă mai mult decât noi, părinții, dar este praf oricum, pentru că așa ne place noua sa spunem.
De la generație la generație: ce făceau aia cu „flower power?”
3. Psihoza anti-crestina într-o țară în care AUR proliferează tocmai pe această nișă. Mda, cum spuneți!
4. Psihoza anti-munca intr-o țară în care peste 4 milioane de oameni sunt plecați „afara” la munca. Hm…
Chiar sunteți conectați la viața reală, sau e un articol așa, hei-rupist? De testare a „maselor”? De curiozitate, va înscrieți pe listele AUR?
„Vigilența medicală: da, să fim atenți cu ce medicamente şi vaccinuri aprobăm, dar psihoza antivaccinistă – și în general, antimedicală – omoară oameni.”
Ca sa existe aceasta psihoza antivaccinista, ar trebui mai intai sa discutam despre o psihoza germofoba, apoi despre o psihoza pandemica indusa de o alta psihoza, mediatica, apoi psihoza pseudo-stiintifica majoritara, psihoza argumentului stiintific ce se vrea absolut, psihoza adevarului detinut doar de factorii puterii, psihoza mRNA-ist progresista, iar apoi daca tot vreti sa asociati terapia genetica cu un vaccin, despre o psihoza a vaccinatilor, majoritari in tarile vestice dar nu prin convingere cat prin constrangere, respectiv psihoza pumnului in gura.
Despre „vigilenta ecologica” si actele aparent nesabuite. Ministriul Mediului in Canada, Steven Guilbeault, activist ecologic de profesie. Printre actiunile la care a participat, escaladarea ‘CN Tower’ din Toronto e cea cu care se mandreste cel mai mult. Afirmatiile lui recente:
„We can very well achieve our goals of economic, social and human development without more enlargement of the road network.”
Guilbeault said the federal government is intent on moving people out of their cars and into public transportation, which the government has spent billions to build.
He said the federal government also wants to encourage „active transit,” which means getting people to walk and cycle.
The minister said federal money that’s been spent on asphalt and concrete for roads in the past is „better invested into projects that will help fight climate change and adapt to its impacts.”
Intrebarea e simpla, este Guilbeault un inamic al occidentului?
Pare fie un IDIOT UTIL fie un agent de influentza al….drum roll
CHINEI.
CANADA este o ‘tara’ gang raped de CHINA de mai bine de 20 de ani, are o societate care decade in mod accelerat si estimarea mea este ca va ajunge lumea a doua cam in 10 ani..
Nu am vazut o decadere mai rapida a societatzii si o degradare mai mare a nivelului de trai nici macar in Romania anilor 90.
Trudeau si cabala lui de AGENTI CHINEZI duc coliva Canadei.
In SUA…tot chinezi?
„When speaking, avoid using phrases like ‘brave men and women on the front lines,’” (Antony) Blinken’s Feb. 5 cable, which was first obtained by the National Review, said. Instead, State staffers should „use more specific language such as ‘brave first responders,’ ‘brave soldiers,’ or ‘brave DS agents.’”
The guidance runs through a list of gendered phrases and words that should be avoided, including: „manpower,” „you guys,” „ladies and gentlemen,” „mother/father,” „son/daughter” and „husband/wife.” Instead, the memo urged staff to use „labor force,” „everyone,” „folks,” „you all,” „parent,” „child,” „spouse” or partner,” according to the report.”
„The cable also cautioned employees against assuming someone’s gender based on how they look or their name, as that „can be problematic” and can send a „harmful, exclusionary message.””
„The State Department is charged with advising the president on foreign policy, as well as negotiating agreements with other nations. The memo was published as the U.S. grapples with ongoing wars raging between Ukraine and Russia, as well as the war in Israel, and just days after the U.S. launched strikes on Iranian-backed militants following the deaths of three American service members. ”
https://www.foxnews.com/politics/state-department-defends-blinken-memo-urging-staffers-avoid-problematic-language-manpower
Cassandra a fost vigilenta sau psihotica?
”Convingerea noastra reconfortanta ca lumea ar avea sens se bazeaza pe o fundatie sigura: capacitatea noastra aproape nelimitata de a ne ignora ignoranta”
(Daniel Kahneman)
Un articol in care se dezbate problema “echilibrului” dintre vigilenta si psihoza.
Mda, cam greu de realizat asa ceva, stiind ca Homo sapiens e o specie care nu tolereaza diversitatea – vezi cum a fost exterminat Neanderthal dupa ce s-a intalnit cu H. sapiens.)
Ceea ce vedem azi ca “psihoza” este o continuare a germenilor schimbarii (unii spun “progres” dar nu e neaparat asa) care au existat dintotdeauna. Probabil ca si vechilor romani (politeisti) li se parea ca crestinii sunt “psihopati”. Oare la ce echilibru s-a ajuns intre romanii politeisti si crestinii din secolele 1-4 AD? La distrugerea civilizatiei Romei antice prin edict dat de un imparat roman ajuns “psihopat” crestin.
Roata se invarte. Deci, nu va amagiti ca psihozele descrise in articol chiar vor putea fi echilibrate. M. Funeriu, le pire est a venir. A bon entendeur, salut!
Ironic, toate aceste psihoze ar putea fi combătute ușor prin educație. Și nici măcar nu ar fi nevoie de meditații.
Minunat! Dar dacă vigilența asta dorită nu a dat roade, escaladarea/radicalizarea (prefer aceste termene) este următorul pas logic. La ce folosește vigilenta, dacă îngrijirea naturii lipsește cu desăvârșire sau e, cel mult, timid atinsă? La ce folosește vigilența dacă propria comoditate rămâne insensibilă la problemele identitare ale „ciudatilor”? Uniformizarea si standardizarea e telul suprem al societății. Cine a decretat asta?
Secolele de luptă între laici și clerici au ajuns la final? Cam tot așa credeau și comuniștii sau conservatorii în sfârșitul istoriei.
Numărul 4 dovedește psihoza, da: a autorului. Marea majoritate e conștientă de responsabilități, dar adevărul este că tocmai lenea sau dorința de lenevie ne-a făcut inventivi. Maxim 25% dintre cei apți de muncă ar putea asigura azi necesarul tuturor cu o săptămână de lucru de 40 ore sau 50% cu o săptămână de lucru de 24 ore. Ce variantă e mai bună? Supraproductia sau populația ocupată în procent cât mai mare?
Numărul 5, lăsat timid la urmă, este impecabil! Dar cu o singură floare, dar cu care nu se face primăvară.
Parcă te-a stropit cu apă sfințită! Vai ce te-ai aprins nea Hantzy! Adică hai să încurajăm lenea că așa progresăm! Adică toți asistații social debordează de inteligență și inventivitate. Ei ar putea lucra dar 24 de ore pe săptămână, nu sclavie la 40 de ore! Și cine hotărăște cine lucrează(25%) și cine freacă manganul?
Poveștile astea sunt vechi și se cheamă comuniste!!!! Reîncălzite in secolul 21 se cheamă neomarxism! Nu-i așa că vă plac simpozioanele seara cu titlul “Marx, neu Verständnise“?
Că doar Marx a vrut doar bine omenirii, nu-i așa?
Faptul că s-au folosit de scrierile lui o seamă de criminali in istorie e doar ghinion, nu?
Parcă niciodată nu s-a potrivit mai bine vorba cu arama și fața ca la comentariul astă de mai sus!
Si de Biblie s-au folosit multi si inca se mai folosesc din plin pentru a stoarce bani si a-i tine in intuneric pe oameni…Macar acum nu ii mai omoara ca inainte, tot e ceva :))
Foarte bun articol! Felicitari, Daniel Funeriu!
As mai adauga o a sasea Vigilenta, cea educationala, care sa inlocuiasca Psihoza anti-educationala (Elevul trebuie sa vina la scoala ca sa se distreze, nu ca sa-si foloseasca in vreun fel capul! Sa nu existe note, ca sa nu-i stresam pe cei mai slabi … si alte prostii.)
Banuiesc ca dl. Funeriu nu a discutat si aceasta „Vigilenta/Psihoza” pentru ca Domnia sa a scris abundent (si foarte corect) despre ea in ultima vreme. Dar ar trebui, totusi, sa figureze in aceasta lista!
Daniel Funeriu, RESPECT MAESTRE, ati pus punctul pe I.
La fel si pentru domnul care a citat-o pe Doris Lessing. Mult respect
Tot ce fac acum „conducatorii” si asa zisele elite ale OCCIDENTULUI este sa se SINUCIDA RITUALIC in timp ce colonia mizera numita ROMANIA incearca cu mult success sa ii depaseasca..
Ideea articolului este veche de vreo două mii de ani și se referă la ideea filozofică: „linia de mijloc este de aur”, întâlnită la Arsitotel, Socrate, Platon.
Socrates teaches that a man must know „how to choose the mean and avoid the extremes on either side, as far as possible
Sau alt exemplu, la Aristotel: „courage is a virtue, but if taken to excess would manifest as recklessness, and, in deficiency, cowardice.” (sursa Wikipedia).
Între timp am citit și comentariile. Cele mai multe sunt de acord cu autorul, așa că îndrăznesc să-i întreb pe toți:
Unde e limita între vigilență și psihoză? Articolul nu explică, ci doar exemplifică prin evenimente sau cazuri izolate. Nu cumva lipsa unei clare delimitări este o mașă pentru ignorarea protestatarilor? Așa pare.
Ce rost avea alegoria fluturelui? Libertatea de a fi fluture, “dacă așa vrea cineva”, e o capcană. În cele mai multe cazuri, fluturașul e constrâns de impulsurile interioare să se comporte ca un fluture, pentru că așa s-a născut, nu pentru ca “așa vrea”. Nu cere un litru de nectar, ci exact același lucru la care au dreptul și gândacii sau omizile majoritare. Nimic mai mult. Ce sunt atunci “plasele pentru fluturi”? De ce e legitim ca fluturele minoritar sa fie obstrucționat in societate? Dacă fluturașul e homosexual, atunci plasele ar fi homofobii. Ori cineva este homofob pentru că așa a fost educat sau chiar “așa vrea”. Are deci libertatea să fie și să se exprime în acest sens, aparținând simultan și majorității heterosexuale. Cum rămâne atunci cu alegoria dlui Funeriu? Unde începe în acest caz psihoza și unde se termină vigilența?