joi, iulie 18, 2024

Viitorul Europei în fața invaziei Rusiei

Suntem în a cincea zi de când Europa nu mai e la fel. Nu mai e Europa pe care o cunoșteam cu toții, un continent unde domnea pacea, cel mai important bun câștigat de Uniunea Europeană.

Ucraina a fost atacată în dimineața zilei de joi, 24 februarie, iar arhitectura de securitate în Europa s-a schimbat fundamental. Deși în prima fază liderii UE au părut că sunt la fel de șocați ca noi toți, au reacționat în cele din urmă cu sancțiuni ferme precum și cu măsuri istorice, fără precedent. Analizăm în acest articol ce măsuri a luat Uniunea Europeană, dar mai ales ce înseamnă agresiunea Federației Ruse în Ucraina pentru viitorul Uniunii Europene și al nostru, al tuturor.

Ucraina se află în a cincea zi de rezistență absolut eroică în fața unui inamic cu mult mai bine înzestrat militar decât e armata ucraineană. Asta este într-o anumită măsură și prima lecție pentru toți cei care privim ce se întâmplă la Kiev, Harkov, Hostomel sau Insula Șerpilor. E necesar în primul rând să ai voința de a lupta pentru țara ta care îți oferă puterea de a rezista în fața unui inamic care pare copleșitor. Atunci le vei permite aliaților tăi să se mobilizeze pentru a te salva.

Rezistența admirabilă a armatei și cetățenilor din Ucraina a permis Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii să prezinte o serie de sancțiuni care lovesc deja extrem de puternic în economia Rusiei. Dar a fost nevoie de timp pentru ca Uniunea Europeană și Statele Unite să ia aceste decizii fără precedent. În prima fază, părea că liderii occidentali au fost prinși pe picior greșit de magnitudinea invaziei rusești, iar pachetul de sancțiuni pregătit inițial era total inadecvat. Sub presiunea societății civile europene, care s-a coalizat la unison în fața amenințării venite de la Kremlin, Uniunea Europeană și Statele Unite au luat unele măsuri extrem de dure, măsuri care au trimis deja rubla rusească la un minim istoric și promit să paralizeze economia rusească. Aceasta este o altă lecție a ultimelor zile. În timp ce la Moscova și Sankt Petersburg oamenii din societatea civilă, care nu sunt de acord și protestează împotriva deciziilor luate la Kremlin, sunt arestați și reduși la tăcere cu miile, în Uniunea Europeană există flexibilitatea de a recunoaște greșeli și de a repara decizii. Este în fond diferența dintre dictatură și democrație.

Dar despre ce sancțiuni și decizii vorbim? Ce a făcut Uniunea Europeană până acum în acest conflict?

În primul rând, în ultimele 2 zile a decis, în tandem cu Statele Unite, dar și cu alte state aliate, sancțiuni economice fără precedent. Decuplarea unor bănci importante din Rusia  de la sistemul SWIFT este una dintre aceste acțiuni. Însă aceasta a fost completată de înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, ce va pune sistemul financiar rusesc într-o gravă problemă, aruncând rubla în irelevanță.

SWIFT este o tehnologie de mesagerie între bănci care asigură transferul sigur și rapid al fondurilor dinspre o parte spre cealaltă. Este o formă de a garanta că banii ajung unde trebuie. Probabil mulți dintre noi ne-am întâlnit cu acest sistem, atunci când am transferat sau primit bani din străinătate prin bancă. A fost nevoie să dăm pe lângă IBAN-ul nostru și codul SWIFT al băncii folosite de noi. Ei bine, de ieri un număr de bănci foarte importante din Rusia, printre care Sberbank și VTB, cele mai mari, nu mai au acest cod valid, iar transferurile dintre aceste bănci și conturi din străinătate nu se mai pot realiza.

Ce înseamnă acest lucru pentru economia Rusiei?

Un mare număr de tranzacții, mai ales în domeniul energiei, vor fi imposibil de făcut sau vor dura foarte mult, având nevoie de opțiuni alternative, care pot fi alte sisteme de tip SWIFT (deja puse pe picioare de Rusia, în anticiparea unor astfel de sancțiuni) sau chiar trecerea la transferuri pe hârtie, foarte greoaie și costisitoare, mai ales din perspectiva timpului. Iar în acest moment, Rusia exact de timp are nevoie pentru a contracara cealaltă sancțiune foarte dură din domeniul financiar, și anume înghețarea activelor în dolari și euro ai Băncii Centrale a Rusiei.

Banca Centrală a Rusiei deține rezerve valutare uriașe, de nu mai puțin de 640 miliarde de dolari. Dar în afară de o cantitate însemnată de aur, aflat în depozitele Băncii (aproximativ 2300 de tone) marea majoritate a rezervelor băncii sunt în euro și în dolari. Dar acestea nu există efectiv în controlul Băncii Centrale a Rusiei, ci sunt sub controlul Băncilor Centrale din vest, respectiv Rezerva Federală din Statele Unite și Banca Centrală Europeană. Aceste rezerve sunt practic datorii ale Băncilor Centrale vestice către Banca Centrală a Rusiei.

Prin decizia de a îngheța aceste rezerve, Statele Unite și Uniunea Europeană nu mai permit Rusiei să folosească aceste rezerve pentru a garanta depozitele în dolari sau euro ale cetățenilor sau companiilor din Rusia. Ceea ce ar putea duce la panică bancară, mai ales în contextul deprecierii accentuate a rublei. Doar în această dimineață rubla a pierdut 28% din valoare și e în pericol să piardă și mai mult.

Acestor două sancțiuni li se adaugă și altele în domeniul economic, printre care înghețarea activelor oligarhilor ruși și embargo pentru o serie de exporturi spre Rusia – printre care componente electronice de ultimă generație și semiconductoare. Cumulat, aceste sancțiuni pot îngenunchea economia Rusiei în timp record și pot produce o subdezvoltare cronică a întregului stat pe termen mediu și lung.

Pe lângă sancțiunile economice, Uniunea Europeană a luat ieri o altă decizie istorică, anume înarmarea Ucrainei din fondurile Uniunii. Până acum, Ucraina a primit arme și ajutor militar doar din partea Statelor Membre (este de notat și decizia istorică a Germaniei de a oferi sprijin militar letal într-o zonă de conflict, acest lucru nu s-a întâmplat după cel De-al Doilea Război Mondial). Dar aseară, Uniunea Europeană a decis să ofere sprijin pentru înarmarea Ucrainei în valoare de 450 de milioane de euro, prin Facilitatea pentru Pace, un nou instrument creat în cadrul Politicii comune de apărare și securitate.

O altă decizie fără precedent a fost și interzicerea aparatelor de propagandă ale Federației Ruse în Europa, Sputnik și Russia Today, precum și interzicerea spațiului aerian european pentru avioanele înmatriculate în Rusia.

Pe lângă măsurile din domeniul economic, militar și politic, Uniunea Europeană se pregătește să primească un influx major de refugiați dinspre Ucraina. În acest sens e posibil ca Mecanismul de Relocare a Refugiaților, un mecanism încă nefolosit până acum.

Sunt măsuri fără precedent, pentru că discutăm despre o situație pe care Europa nu a mai întâlnit-o de la al Doilea Război Mondial. Războiul pe scară largă dintre două state de pe continentul european pune o serie de întrebări privind securitatea în Europa pe termen mediu și lung, precum și măsurile necesare pentru a readuce stabilitatea pe un continent care a cunoscut o perioadă îndelungată de relativă pace.

În fapt, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea deschide aproape oficial un nou război rece pe continentul european. Europa va căuta să se desprindă cât mai rapid de o Rusie care până de curând furniza o mare parte din resursele energetice pe care se bazează o mare parte din economiile noastre. Europa va căuta să își asigure cât mai rapid o umbrelă de securitate și mai puternică decât are în acest moment.

În primul rând, vom vedea o accelerare a implementării unei strategii de securitate comune la nivelul UE. Deja Germania a luat aproape fulgerător decizia de a crește fulminant cheltuielile cu apărarea. Celelalte state europene se gândesc probabil la aceleași măsuri. Cel mai probabil și la nivelul UE vom vedea un avans al Politici Comune de Securitate și Apărare. Chiar în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, cetățenii au cerut o Forță comună de apărare și răspuns la nivelul UE. Vom vedea acest tip de forță armată sub steagul UE în curând? E mult mai probabil acum și am putea spune chiar necesar. E necesar să întărim NATO, iar acest lucru poate fi realizat prin întărirea brațului european al NATO.

În al doilea rând, conceptul de autonomie strategică va fi tot mai pregnant prezent în deciziile europene. Criza din Ucraina ne-a demonstrat că dependența energetică față de Rusia a devenit o uriașă problemă pentru Europa. Astfel, tranziția verde nu este numai o necesitate climatică, dar și o necesitate geopolitică. Acest fapt completează conștientizarea dependenței Uniunii față de produse manufacturate din China, petrecută în timpul pandemiei. Cele două realități vor determina o schimbare profundă în economia europeană pornind de la împletirea conceptului de autonomie strategică cu tranziția verde.

De joi ne regăsim în altă Europă. Și aceasta va determina o schimbare aproape fundamentală în Uniunea Europeană. Revine mitul apărării Europei, iar Uniunea Europeană trebui să îndeplinească și această sarcină, în deplină cooperare cu NATO, dacă dorim să ne păstrăm valorile. Dincolo de un început ezitant, Uniunea Europeană a înțeles gravitatea situației și a luat măsuri istorice. Dar în definitiv, totul va depinde de noi, de fiecare dintre noi. Vestea bună e că ni se cere să facem tot ce ține de noi mai bine. Să luăm exemplu de la ucraineni, care fac acest lucru acum, spre admirația și respectul nostru, al tuturor.

Mai multe pe această temă puteți afla în seara asta în dezbaterea de pe pagina de Facebook  Europuls – Invazia Rusiei în Ucraina – Implicațiile de securitate pentru România și Europa de Est și UE și gazul rusesc – până când?

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

 1. Eu zic că acest conflict din Ucraina a trezit Europa din „somnul cel de moarte”, sau, mai bine zis, din jocul mârşav al ipocriziei şi ticăloşiei din relaţiile underground cu Rusia. Europa a arătat că poate fi solidară cu SUA şi că poate renunţa la relaţiile underground cu Rusia. Dar asta va costa Europa, mai ales economic. Europa şi-a salvat, într-un târziu(…), onoarea…

  • N-o subestima pe gretutza – sau ma rog pe cei din spatele acestei papusi dezarticulate. Mai prezic ca imediat se-apuca black blocks de spart. Plus ceva asasinate.
   Apoi nu vad de ce Zelenski si altii n-ar fi iradiati.

   • Într-o discuție pe Quora, un comentator susține că ucraineana vorbită de Zelenski e mai fluentă și mai corectă decât a oricărui alt politician având rusa drept limbă maternă. Iar cireașa de pe savarină sună cam la modul următor: ”cine îl critică pe Zelenski pentru ucraineana pe care o vorbește, are așteptări nerealiste” :)

    Trebuie să recunoaștem că al nostru măcar vorbește corect românește, chiar dacă se exprimă lent și bolovănos :)

 2. Nu cred ,ca in acest moment in care Ucraina este practic acceptata in UE , declaratia doamnei von der Leyen este foarte clara si acum cind UE , in nume propriu , dincolo de statele ce furnizeaza ajutoare de tot felul si militare Ucrainei ,se obliga sa cumpere si sa ii furnizeze armament si tehnologie militara , mai poate fi vorba in a mai credea in existenta unor foste greseli , foste ezitari sau tot felul de alte FOSTE . Privind in urma vedem , in clar ,intelegem ,fara echivoc ,cum tot ceea ce trebuia facut a fost facut si chiar acum intelegem si cit de maiastra a fos pusa „ capcana ”in care Putin a cazut .Magistral interpretata aceasta partitura actoriceasca , rolul celui slab si neajutorat ,de catre Zelenski (dealtfel era unicul care putea sa creeze capcana , actorasul ce nu se poate pune cu puterea zmeului – zmeilor ) ce s-a dovedit , in final, „micutul” care l-a infrint pe Goliat .Marsul trumfal, ce se dorea unificarea tuturor rusilor sub scutul lui Putin, a esuat lamentabil .Momeala pusa era singura formula de a scoate „ Ursul” din birlog .Nu poti rezista la maretia de a deveni in Istoria Rusiei numit „ UNIFICATORUL”. A trebuit sa treaca atita de multa vreme si sa fie „ aruncati pe apa simbetei ” atit de multi bani (vezi doar cele 10 miliarde de euro cheltuite de Germania pentru Nord Stream 2 ) ca Ursul sa pice singur in propria capcana .Acum Germania se poate inarma fara ca cineva sa mai zica „ PIS ”.Noul Fat frumos „Zelenski ” este pus fata in fata , in intrega lume cu „ zmeul” cel fioros .O intreaga omenire stie acum cine este agresorul . Europa se schimba rapid . Toate tarile lumii ,inclusiv China ,se vor atasa noilor formule Europene de comert . Rusia este deja izolata total si nu exista , cu mici exceptii , cineva care sa mai doreasca a ii tine partea .Cit de inteligent a jucat Germania totul si cit de folositoare s-a dovedit ea ca si natiune in a creea prosperitatea intregii Europe .Doar nu o sa fiti atit de naivi incit sa credeti ca a jucat cindva linga Rusia .Nu uitati imaginea cu steagul sovietic cel agatat de militarul sovietic pe cladirea Reichstagul pe unu mai 1945 .Istoria este mereu surprinzatoare .

  • Ba nu, Germania a schimbat foaia cu vădită neplăcere, pentru ea relaţiile privilegiate cu Rusia erau mai importante ca cele cu SUA, totul era gândit ca, ajutată de Rusia cu preţuri preferenţiale la gaze şi petrol, Germania să devină suzerana Europei. Aveam deja a face cu un pact economic şi politic Germania-Rusia pentru influenţă şi control comun asupra întregii Europe, cum a fost altădată(1939) pactul Ribbentrop-Molotov. Chiar şi Franţa a cuplat mult timp cu această idee. Atitudinea belicoasă a lui Putin este şi din cauza acestei toleranţe a Germaniei şi Franţei, care au trădat succesiv în favoarea Rusiei Georgia, Moldova şi Ucraina. Din fericire, SUA+UK au fost ferme, iar Germania şi Franţa nu au avut ce să facă. Cam contra inimii, Franţa şi Germania au schimbat foaia şi în ultimul moment s-au poziţionat contra Rusiei.

  • Steagul rus a fost pus pe Reichstag ulterior cuceririi Berlinului, special pentru propaganda.
   Nu a fost pus in lupta, ci cu mult dupa incearea luptelor. Soldatii care au pus steagul nu a intampinat nici un risc :-).

   ===

   Sa nu uitam ca armele Rusiei nu sunt precise sau inteligente, cum declara Putin (mincinos, evident). In plus, pentru rusi, viata propriilor soldatati si a civililor nu joaca un rol in proiectearea operatiunilor armate.

   Dupa parerea mea se vede clar reflectarea conceptiilor SUA in Ucraina atat in plan militar cat si politic in acest razboi. Printre altele, prevaleaza abordarea politica fata de cea militara, Zelenski nefiind chemat sa dovedeasca o genialitate militara, ci sa se constituie intr-un simbol. Tocmai de aceea rusi l-au setat ca tinta.

   • Si el si intreaga familia, precum odinioara Tuhacevski si multi altii de-ai lor insisi – care erau de partea „binelui”, sa nu uitam.

  • trei sferturi din din cele 10 miliarde pentru nordstream au fost finantate de companii rusesti (50% a finantat gasprom) sau partial rusesti.

 3. „De joi ne regăsim în altă Europă. Și aceasta va determina o schimbare aproape fundamentală în Uniunea Europeană.” Foarte frumos exprimat.
  Pentru cei cu biografia în două epoci foarte diferite amenințările rusești/sovietice nu sunt ceva nou (occidentul SUA/NATO /CEE au fost amenințate de repetate ori cu arme nucleare sovietice de Stalin, Chruștiov, Breșniev). Din păcate criminalul de război Putin (Friedrich Merz/CDU în Bundestag Berlin) a catapultat Europa și lumea întreagă înapoi în războiul rece din era sovietică cu cortina de fier.
  Economic UE e un gigant cu 15.000 miliarde $ BIP față de piticul economic Rusia (Africa cu rachte a spus cancelarul SPD Helmut Schmidt /RFG Bonn despre URSS) cu BIP neânsemnat de 1.638 miliarde $ (SUA 22.940 miliarde $ , China 18.460 miliarde $, RFG 3.846 miliarde $). Raportul BIP NATO față de Rusia e ca. de 27 : 1. Moscova a anunțat deja probleme economice, contrarul față de declarația lui Medvedew acum două zile.
  Suveranitatea UE e până acum mai mult retorică politica decât realitate. Numai NATO are capacitatea militară nucleară pentru apărarea UE.
  UE rămâne un gigant economic, o uniune vamală cu trei concepții excelente: libertatea circulării marfurilor, libertatea investiților și libertatea de circulație pentru cetățenii uniunii (prin cetățenia în statele naționale). Cetătenii UE pot locui și pot lucra oriunde în UE. Nu cred că vom avea în curând, peste 15-20 de ani, un „stat european” (cu constituție, a eșuat 2005 la Paris) sub forma de Federație Europeană sau altă formă. UE nu are apărare militară (nucleară) proprie, nu are o strategie energetică actuală proprie, nu a vut până acum o politică exterioară comună. Agresiunea lui Putin a unit cetătenii UE în solidaritate cu Ucraina. Am văzut interviuri TV BILD cu Primarul Kiewului Klitschko la Kiew. Locuitorii Kiewului și Ucraina nu cedează în fața criminalului de război Putin. Primarul Klitschko își face datoria de primar (familia, copii, sunt în Kiew) e pregătit să lupte pe viață și pe moarte. Președintele Ucrainei Selenskyj a declarat de repetate ori în ultimile zile la TV Euronews că rămâne la Kiew (nu caută ocazie să fugă din Ucraina) și nu va ceda. Armele defensive promise duminica în Bundestag la Berlin sunt deja în drum spre Ucraina (500 Stinger și 1.000 arme antitanc)
  Admirăm pe vecinii din Ucraina pentru rezistența și curajul față de agresiunea lui Putin. Cred că vedem acum cât de mult înseamnă asocierea în UE (Moldova, Georgia,etc).
  „Pe aici nu se trece”.
  Prețul plătit de toți în Europa pentru mârșăvia lui Putin va fi mare. Libertatea nu se obține gratis. BIP va scădea 2022, va crește șomajul, inflația va continua. Rusia va avea pagube și mai mari. Devalorizarea Rublei într-o singură zi de ca. 42% înseamnă pentru ruși evaporarea a 5 salarii lunare din portofel. Cine îl va stopa, îl va aresta pe Putin la Moscova?

  • Siloviki – oamenii din fruntea institutiilor de forta ale Rusiei (FSB, armata, internele, garda nationala si altele) sunt stalpii putinismului. Desi nu au o viziune politica orientata, coerenta, s-ar putea spune ca au o preferinta comuna pentru restaurarea unui imperiu rus puternic (un URSS actualizat sau vreti sa ii spunem), cu o prezenta pregnanta pe scena internationala.

   Dupa parerea mea, actiunea siloviki este determinata de orgolii, animata de putere in sine si mai putin de urmarire de avantaje materiale sau de prestigiu. Desigur ca exista si aceastea, dar dupa mine ele nu sunt motivul actiunii, ci consecinta sa.

   Cu mare greutate siloviki ar putea fi acuzati de incultura sau de prostie.

   Anexa puterii sunt cei trompetele credincioase – alde Lavrov si altii.

   In ce mod se articuleaza armata acestei structuri de putere? Greu de spus, fapt este ca generalii au in mana singura putere care poate rasturna putinismul – armata. Dupa umila mea parere, o lovitura de stat militara nu este exclusa, e greu de spus cat e de probabila insa, pentru ca ea nu ar fi preponderent determinata de patriotism (nu ar fi vorba despre un von Stauffenberg rus), ci de o combinatie de neinteles pentru un occidental intre orgoliul ranit, dorinta de a fi semnificativ si eliberarea de o tensiune intre imaginea de sine eroica si imaginea creata in mintea altora a unor persoane oribile.

   Spun toate acestea pentru ca am senzatia ca de fapt Occidentul judeca Rusia dupa propriile valori si forte motoare sociale. In Rusia este insa altfel. Privatiunile conteaza, dar nu sunt esentiale, as indrazni sa spun. Scarba pe care in prezent rusii o determina in mintea oricarui om sanatos (inr-o anuita masura este nedreapta, dar nu total, pentru ca Putin a fost votat) ar putea conta cel putin la fel de mult ca devalorizarea galopanta a rublei.

   • Ofensiva rusă în Ucraina merge încet, lipsesc deja alimente pentru soldați ruși. Ucraina e mare și cotropirea cu 200.000 soldați e una, controlul Ucrainei cu 40 milioane locuitori e altceva. Soldați ruși răniți și morți ajung acumă în Rusia. Pentru Putin și Lavrov nu mai e posibil de a minți locuitorii Rusiei ca la început. Oligarhii și mafia lui Putin nu mai pot folosi banii și averile în vest, sunt înghețate. Pașapoartele „aurii” ale oligarhilor (multe din Cipru, Malta, Portugalia, etc) din vest sunt anulate.
    Era digitală înseamnă pentru tinerii ruși acces la medii mondiale, nu numai la TV de stat al lui Putin. Navalny a cerut din închisoare ca rușii să protesteze pe stradă, să nu mai fie muți. Chodorkowski a fost în închisoare, acum în vest spune că Putin e puternic dar nu e veșnic. Estul continentului e altfel decât vestul. Da.

 4. Europa trebuia sa actioneze din 2014, cand a fost luata Crimeea! A preferat jocul la doua capete si acum sufla sa stinga focul !!! Din 1982, presedintele SUA, R.Reagan a spus ca UE si in general Europa sa reduca dependenta de gazele din Rusia.

 5. S-ar putea sa fie nevoie sa ne intrebam, macar noi, astia din tribuna, despre viitorul Rusiei.
  Fiindca nu e ceva de neglijat.
  Si fiindca poporul Rusiei l-a lasat – viitorul – in seama lui Putin.
  Iar lui Putin ii pasa cat negru sub unghie. Pentru el conteaza sa fie vazut ca un Țar.
  Dar dupa ce el se va alatura -in țărână – țarilor si lui lenin, ce ne facem cu 100-200 de milioane care tot asteapta omul providential?

 6. Regula simpla este ca puterea sta de partea celor care dovedesc curaj.Nimeni, inaintea declansarii atacului impotriva Ucrainei, nu creda ca se va ajunge la situatia actuala. Putin, in ciuda nebuniei este un curajos. Presedintele Ucrainei este deasemeni curajos. Probabil ca acest curaj si indarjirea de tip slav, umple bagajul fiecaruia, cu varf si indesat. Mai mult decat atat, caposenia fiecaruia a dus practic la dezastrul care se petrece acum. Asistam la un razboi personal. Cati dintre ucrainienii sau rusii de rand ar fi avut de suferit sau ar fi castigat ceva daca tara din care face parte ar fi obtinut, sau dupa caz, pierdut din „dorintele” respectivilor presedinti?
  Stim bine raspunsul! As putea fi lesne combatut, spunandu-mi-se ca doar in viitor s-ar fi vazut rezultatele. E foarte posibil, insa sa nu uitam ca in momentul acesta, poate ca oameni inocenti mor in tavalugul razboiului. Viitorul, la care s-ar face referire, pentru acestia nu mai exista. Ambitia nebuneasca a politicienilor face ca oameni nevinovati sa moara, sa sufere fizic si sufleste. Mare majoritate nu are decat de pierdut. Nici unul dintre cei doi curajosi nu au inima capabila de a intelege acest lucru. Ei nu au timp decat pentru a fi curajosi. Cum bine ne-am obisnuit in ultima vreme cu minciunile politicienilor, inca o minciuna in plus, rostita astfel incat sa-l multumesca pe Putin si razboiul ar fi fost evitat. Dar de ce sa nu se arate cat de curajos poate fi un presedinte?
  Revenind la curaj; in acest moment, pe planeta pamant sunt doar doi oameni curajosi si poate aproape nebuni. In mod categoric nu pot fi opriti decat de catre cineva cel putin la fel de curajos si poate si mai nebun decat dansii…
  Dumnezeu sa-l aduca, pentru a-i linisti pe cei doi curajosi.

  • Ce mizerii din propaganda moscovei versi fara rusine! cum sa fie reazboiul personal a doia sefi ?!! unul este un asasin fara scrupule care otraveste impusca arunca de la balcon si injungie oponentii iar celalat isi conduce armata in razboiul care i-a ocupat tara!

  • @Dane, nu mai ai copeici de JB și ai dat-o pe Stalinskaya?
   Știai că un mercenar Wagner abia câștigă 56 de mii de ruble într-o lună?
   Tu cât iei, 2 copieci la cuvânt?

  • propaganda putinista detectata…
   Nu incercati sa ii puneti la egalitate pe cei 2. Unul e ales democratic. Celalalt a modificat constitutia sa fie ales pe viata. Zelensky, da e curajos, sta in capitala sub bombe, n-a fugit, putler in schimb nu e deloc curajos, e un criminal paranoic si psihopat care ascuns in buncarul lui ii trimte pe altii cu nonsalanta la razboi si moarte. Si care a reusit performanta sa prabuseasca economia propriei tari si sa-si faca propriul popor nesuferit in fata fratilor de sange, ucrainienii. Mai nou vad ca trimite musulmani sa omoare crestini. Aparatorul si ocrotitorul ortodoxiei, dreapta credinta, a 3-a Roma, bleah.

 7. Din pacate marile schimbari in lume sau facut cu varsare de sange.Imperialismul rusesc ameninta lumea de peste 300 de ani ,e timpul sa i se puna capat,.

 8. Istoria românilor a fost și încă mai e marcată dramatic de vecinătatea Rusiei. Era departe de hotarele noastre, ale Țărilor Române, dar s-a tot întins, mai ales după eliberarea de sub stăpânirea mongolă. Prima ocupație rusească a fost după încheierea păcii între turci și ruși, prin pacea de la Kuciuk-Kaianargi. Cinci ani de cizmă rusească a fost pe grumazul Moldovei și Munteniei (1769-1774). La răstimpuri, au urmat alte trei ocupații muscălești, până la Unirea Principatelor Române (1859). Între 1812 și 1918, jumătate din Moldova (Basarabia) e gubernie rusească. Pactul Ribbentrop-Molotov, dictat de Hitler și Stalin, îi permite U.R.S.S. -ului să ne ia , din nou, Basarabia, în plus, și Bucovina de Nord și Ținutul Herței, evident, sub amenințarea dispariției României regale, în cazul în care nu i-am fi acceptat pohta tiranului ucigaș de la Kemlin. Din august 1944 și până în anul 1958, în România au fost trupele de ocupație rusească/sovietică. Timp în care SOVROM-urile au secătuit multe rezerve ale țării afÎate sub jugul puterii de la Răsărit. În august 1968, când România n-a participat la invadarea Cehoslovaciei,
  dimpreună cu țările Tratatului de la Varșovia, a fost la un pas de a fi invadată și ea de Armata Roșie. În toiul evenimentelor tragice de la București, din decembrie 1989 -ianuarie 1990, de după revoluția
  confiscată, șeful grupului confiscator/emanat a cerut Moscovei să pacifice țara abia eliberată de sub tirania unui dement. Acum , în aceste zile tragice pentru poporul ucrainean, un alt tiran ne amenință cu arma nucleară. Pe noi și întreaga Europă civilizată, democratică. Ana Politkovskaia, jurnalistă rusă, lichidată pe 7 octombrie 2006, scrie în „Jurnalul rusesc” : „Genul preferat al lui Putin este monologul (…) Putin este un oligarh politic. În alte vremuri s-ar fi numit împărat”. A plătit pentru curajul ei. Oricine i se opune acestui bolnav de putere dispare. Știm acest adevăr – cine dorește să-l știe – din propria noastră experiență românească, după instaurarea dictaturii comuniste. Putin continuă , adică, pune în opera lui demențială, ceea ce a învățat la școala K.G.B.-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dumitru Opritoiu
Dumitru Opritoiu
Dumitru Opritoiu a obținut licența în istorie de la Universitatea de Vest din Timișoara și este absolvent al unui program de masterat în relații internaționale și studii de dezvoltare de la aceeași universitate. Este interesat de istoria Europei și a integrării europene precum și de politica externă și de vecinătate a Uniunii Europene. A lucrat ca stagiar pentru Platforma RO2019, ca intern pentru Centrul de Politici Publice a UVT și ca intern la Guvernul României. În prezent este manager de proiect în cadrul Europuls-Centrul de Expertiză Europeană.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro