luni, mai 20, 2024

Viktor Orbán la Universitatea de Vară Tusvanyos. Pentru o mișcare pro-NATO și pro-UE în cadrul comunității maghiarilor din România

Este posibil ca întâlnirea privată avută de Viktor Orbán cu premierul Marcel Ciolacu să fi stimulat cascada de ironii aplaudate de public, la Tușnad, în 22 iulie a.c. (O traducere parțială, aici.) Însă limbajul superior și uneori cu umor al lui Orbán a avut ca materie primă nota verbală trimisă lui de Ministerul de Externe român. De ce a făcut-o, deși nu se face?[i] Da, gafele scrisorii te invitau aproape irezistibil să le ironizezi. Să nu se vorbească despre simbolurile naționale! Cum să ceri reprezentantului unui stat să ocolească tocmai acest subiect când își întâlnește co-naționalii? Să nu se vorbească despre drepturile colective ale minorităților? Este o temă perenă a minorităților, peste tot în Europa unde există minorități istorice. Nu doar că sunt revendicate de peste 30 de ani de maghiarii din România, dar statul român a legiferat câteva (între ele, reprezentarea din oficiu a minorităților naționale în parlament, interzicerea discriminării „grupurilor naționale”). Ce minge mai bună la fileu poate fi următoarea: să nu se vorbească despre unități teritoriale administrative inexistente din România! Răspunsul: „Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc însă nu am declarat că ar fi unități teritoriale românești”. Mentalitatea și înțelegerea lucrurilor la MAE român par catastrofale.

În ceea ce a contat, premierul ungar a făcut din nou, ca și anul trecut, un tur de orizont al felului în care vede lumea și locul Ungariei în acești „Ani ai schimbărilor”. A punctat în special ascensiunea Chinei, reîntoarcerea civilizației de 5000 de ani și 1 miliard de oameni, care a devenit cea mai puternică în lume pe producție. A insistat asupra pierderii dominației de către America și a făcut-o pe un ton aproape încântat. A zâmbit spre Rusia: „UE poate fi decuplată de energia rusă dar e doar o iluzie, pentru că Rusia nu poate fi decuplată de celelalte zone ale lumii”. Pentru Ucraina, doar grimasa antipatiei: „Deci acel atac al ucrainenilor nu e decât ungarofobie”. 

Viktor Orbán a repetat clișeele anti-occidentale. „În primii 45 de ani, anglo-saxonii ne-au predat sovieticilor” a susținut el. A comparat Europa cu „un campion de box în vârstă”. A deplâns faptul că „acest guvern federalist ne-a dus la un imperiu căruia nu îi putem cere socoteală”. Valorile Europei și ale Occidentului ar fi în esență migrație, LGBTQ și război. Vai!

La final, a făcut declarații extrem de mulțumite despre succesele politicii economice și sociale ale Fidesz în cei 20 de ani de când este premier. Ca și altă dată, i-a asigurat pe maghiarii care-l ascultau că viitorul le aparține: „În Europa ne vom ține de drepturile noastre. De 13 ani construim noul sistem economic. A funcționat foarte bine. Planul nostru a fost ca până în 2030 să existe o Ungarie sigură și prosperă”.

Prin astfel de afirmații, care edulcorau realitatea de acasă, Viktor Orbán probează bunul lui simț electoral. Coerența și puterea discursului s-au dovedit din nou remarcabile. Sunt impresionante directețea, conectarea pe care le realizează cu cei care-l ascultă. Este de înțeles ca maghiarii din Transilvania să fi fost seduși și motivați de acest lider de mare succes. O arată și entuziasmul primirilor la Universitatea de Vară Tusvanyos, o arată și sondajele, o probează și votul maghiarilor din România care au căpătat cetățenia ungară și participă la competițiile pentru parlamentul de la Budapesta.

Practic, maghiarii din Transilvania au fost seduși și motivați să rupă legătura politică și culturală cu Occidentul. Devin o comunitate anti-occidentală care zâmbește autocrațiilor. Coliziunea între SUA și China, declara Orbán la Tușnad, este mult mai posibilă decât vedem noi, or: „Noi nu jucăm în acest meci”. Este o copie a declarației de anul trecut privind ce se întâmplă în Ucraina : „nu este războiul nostru”. Viktor Orbán propagă cu succes un egoism etnic care compromite maghiarii din întreaga lume. Rușii și chinezii nu-i vor  iubi mai mult, doar îi folosesc.

Condamnăm Ungaria pentru non-europenitate. Câtă necunoaștere, câtă ipocrizie?

Este vizibil faptul că repudierea autorităților de la Budapesta de către instituțiile de la Bruxelles și, în mandatul lui Joe Biden, la Washington a trezit entuziasmul la noi acasă. Referiri la conflictul lui Viktor Orbán cu UE apar foarte des în presa românească, deși nu se publică mai nimic despre viața din Ungaria. Știrile sugerează că românii ar fi europeni, maghiarii, din contră! Argumente privind căderea Ungariei la ceea ce se consideră îndeobște „testele de europenitate” sunt la îndemână.

Problema este că atitudinea față de regimul Orbán nu reflectă europenismul  majorității, ci antimaghiarismul ei. Rămân la un singur aspect: mobilizarea împotriva persoanelor LGBTQ în Ungaria. Aș califica-o drept una dintre politicile cele mai fără de rost, mai ridicole și mai contraproductive ale guvernului Orbán. Dar oare politica anti-LGBTQ a guvernării Orban îi doare pe români? Poate oare România să dea lecții de europenism la această rubrică?

Ungaria a adoptat o lege de recunoaștere a parteneriatelor civile în anul 2009. În acest moment, cuplurile de același sex se bucură de aproape toate drepturile rezultând din instituția căsătoriei. La noi, în ciuda apelurilor interne, succedate neîntrerupt din anii 2000, a unor decizii precum una a Curții Europene de la Luxemburg etc., parteneriatul civil este în continuare tratat cu ostilitate.

Atitudinile la nivel de grass roots? În ansamblul pestriț al vieții religioase din Ungaria, există o comunitate vocală a Creștinilor LGBTQ. Un sondaj din 2020, indica faptul că 25% dintre catolicii din această țară susțin mariajele gay. La noi, cu excepția Bisericii unitariene, toate celelalte culte sunt interns homofobe. După recenta decizie a CEDO în cazul Buhuceanu și alții c. României, în care România a fost condamnată pentru nerecunoașterea parteneriatului civil, poziția partidelor față de măsurile legislative care ar trebui luate imediat rămâne cel puțin ambiguă. O excepție este USR, care a depus de mai mulți ani propriul proiect (aici).

Majoritatea Fidesz a reușit să elimine, prin varianta din anul 2011 a Constituției Ungare, posibilitatea căsătoriei între persoane de același sex. Or, România o luase înainte, prin revizuirea Codului civil în anul 2009, care a definit căsătoria drept o „uniune liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”. Sondajul Ipsos din anul 2023 a găsit că în Ungaria, 47% dintre maghiari susțin căsătoria între persoane de același sex. Același institut dă, pentru România, cifra de 25%.[ii]

Desigur, în România nu a fost adoptată o „Lege a anti-pedofiliei” cu amendamente care interzic „promovarea homosexualității” persoanelor sub 18 ani. Dar cel puțin în sistemul educațional românesc, aceasta este o practică. Nu susțin prin cele spuse că ar exista o ierarhie între politicile homofobe din Ungaria și din România. Ci doar că nici autorităție române, nici societatea românească nu au cum să dea lecții altora privind europenismul în materie de drepturi LGBTQ.

Vulnerabilitatea extremă pa care o aduce politica anti-NATO și anti-UE a administrației Orbán, comunității maghiare

Ce am scris anterior era mai curând o platformă pentru ceea ce vreau să spun acum: intrarea minorității maghiare din România în siajul politicii antieuropene și antieuroatlantice a Fidesz pune minoritatea maghiară într-o situație de mare vulnerabilitate. Consecințele se văd deja. Pentru prima oară după atâția ani, UDMR fost exclus de la guvernare.[iii] În luna iunie a.c., 15 deputați PNL și unul PSD au semnat o propunere legislativă ce crește de la 5% la 7 % pragul electoral. Refuzul principalelor partide a fost domol. Nicio referire la amenințarea prefigurată de propunere pentru echilibrul interetnic din România. Oricând se poate reveni asupra „ideii”.

Sondajele arată că majoritatea are o atitudine ostilă față de maghiari. Era și mai ostilă în anii 1990, cum probau barometrele anuale ale Fundației pentru o Societate Deschisă. Tot acestea găseau, simultan, că maghiarii erau invidiați. Erau apreciați pentru că arătau gospodari, tenace, mândri, orgolioși. Timp de peste două decenii, administrațiile de la București au blamat autonomia locală și descentralizarea. În tot acest timp, societatea românească a învățat de la maghiari limbajul și restul acestui limbaj al guvernării moderne și l-a aplicat progresiv. Ce pot să ofere astăzi maghiarii? Lecții de anti-ucrainitate?[iv]

Politica Ungariei față de războiul din Ucraina, simpatia arătată Rusiei lui Putin și Chinei lui Xi, care au devenit marcă comunitară, a lovit în reprezentativitatea simbolică a maghiarilor în Europa și în lume. Prin revoluția din 1956, prin tradiția culturală a imperiului austro-ungar (care nu era definită prin politica anti-LGBTQ) și prin cosmopolitismul Budapestei, salvate, cât puteau fi, și în perioada socialismului „gulaș”, ungurii erau percepuți drept reprezentativi pentru Europa Centrală. Fără adausul „și de Est”.

Respectul simbolic față de maghiari a scăzut în tot Occidentul instituționalizat căruia îi aparțin. Maghiarii vor găsi puțini aliați dacă ostilitatea față de ei va lua drumul unor măsuri revanșarde în țările unde formează comunități importante (România, Slovacia, Ucraina). Când în 1995, noua lege a învățământului girată de Liviu Maior a scos posibilitatea examenelor în limba maternă, elevii bicicliști maghiari care au ajuns la Strasbourg au fost ovaționați. Consiliul Europei a protestat, iar autoritățile române nu au aplicat legea. Putem oare imagina că lumea politică occidentală ar mai arăta astăzi aceeași solidaritate cu „drepturile maghiarilor”? Este greu să găsești susținere de la cei care nu te percep de-ai lor și cărora le-ai tot repetat că nu le semeni.

Pentru o mișcare pro-NATO și pro-UE a maghiarilor din România

Nu știm cum se va termina războiul din Ucraina. Este însă sigur că unul din efectele lui este pierderea în Europa a simpatiei pentru statutul maghiarimii. Guvernul Fidesz, chiar dacă rezistă, nu poate susține aspirațiile minoritarilor maghiari din țările din jurul Ungariei, cât ar vrea. Iată de ce, devine de o importanță considerabilă ca să apară, între maghiarii din România, o mișcare care să afirme europenitatea și euroatlanticitatea comunității. Care să militeze pentru o politică pro-NATO și pro-UE în răspăr cu politica Budapestei. Care să poată clama legitimitatea de a vorbi în numele maghiarimii a cărei coloratură civilizațională nu rezultă din faptul că provine din călăreții războinici, nomazi, care s-au așezat în Panonia. Ci din acela că l-a dat pe János Bolyai, pe Béla Bartók și pe Sándor Petőfi și a construit splendidele piațete și poduri ale Budapestei. Numele marilor repere ale maghiarimii nu au vreo rezonanță în China. Dar au una în Europa. Prin ei, maghiarii aparțin Europei, iar Europa aparține lor.


[i] Căci a lovit în orgoliul celor care gestionează dialogul și bunele relații între două state.

[ii] Diferite instituții de sondaje dau cifre semnifivativ diferite pe acest subiect. În toate însă (vezi PEW Research Center, Eurobarometru etc.), Ungaria apare ca mai puțin homofobă decât România.

[iii] Conducerea UDMR se poate iluziona că Uniunea a refuzat să continue coabitarea.

[iv] Pentru diferența de atitudine între societatea românească și cea ungară față de războiul din Ucraina, vezi aici și aici.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

  1. Eu cred ca Orban s-a umplut de ridicol si nu de glorie asa cum crede. Audienta il aplauda precum focile nerealizand ridicolul situatiei. Spune ca a primit indicatii de la MAE despre ce poate si ce nu poate sa spuna dar daca ar veni presedintele Romaniei la ei nu i-ar spune nimeni despre ce poate sau nu poate vorbi. Pai treaba sta cam asa. Presedintele Romaniei e civilizat si nu are nevoie sa-i spuna cineva despre ce poate vorbi. Pe de alta parte lui Orban lipsindu-i educatia (faptele vorbesc) are nevoie de cineva care sa-i spuna despre ce poate vorbi… Asadar unde e gloria?

    • „Pai treaba sta cam asa. Presedintele Romaniei e civilizat si nu are nevoie sa-i spuna cineva despre ce poate vorbi. Pe de alta parte lui Orban lipsindu-i educatia (faptele vorbesc) are nevoie de cineva care sa-i spuna despre ce poate vorbi“
      Asta e una din cele mai tari glume auzite in ultimul timp. Președintele României nu poate lega 2 cuvinte fără un prompter de ultimă generație. Are dicția unui castor și verva unei râme. Nu degeaba i se spunea “rața mecanică” sau “dulapul”.
      Și mie îmi displace Orbán, dar mi-aș fi dorit un președinte român care să lupte măcar cu jumătate din dorința care transpare din discursurile și acțiunile președintelui maghiar.
      Căci, la urma urmei e președintele maghiarilor și nu al Europei.
      Din păcate “al nostru ‘nalt ca bradu” se remarcă prin abilitatea de a se face preș și a sforăii discursuri scrise la Brusăl de parcă ar fi președintele Europei nu al României.
      Așadar dacă civilizatie=preș, aveți dreptate.

  2. Așa este, nota transmisă de Ministerul de Externe roman nu trebuia făcută publica de către domnul Orbán .

    Oricât de mare ar fi lipsa de caracter și disperarea domniei-sale, așa ceva nu se face.

    • Orice rau e spre bine. Daca nu facea greseala de a face publica nota ME nu am fi avut ocazia de a sti valoarea exacta a acestor functionari speciali, urmasii lui Titulescu…

      • @Viorel Ordeanu _ „Daca nu facea greseala de a face publica nota…”

        Vă mulțumesc pentru atenția pe care ați acordat-o comentariului meu. Aș îndrăzni observația că nu nota MAE în sine este adevărata problemă, ci atitudinea revizionistă a oficialului maghiar exprimată public, inclusiv la adresa României, chiar pe teritoriul statului care l-a găzduit, România.

        În lipsa unei asemenea note, Premierul de etnie maghiară al Slovaciei a numit drept inacceptabile afirmațiile lui Viktor Orbán de la Băile Tușnad, iar conducerea diplomației slovace l-a convocat pe ambasadorul Ungariei în Slovacia ca să-l informeze despre motivul pentru care declarațiile lui Orbán sunt inacceptabile pentru Slovacia.

        https://www.g4media.ro/premierul-maghiar-al-slovaciei-a-numit-drept-inacceptabile-afirmatiile-lui-viktor-orban-de-la-baile-tusnad.html

        Despre România, Viktor Orbán a spus explicit că nu-i recunoaște integritatea teritorială, considerând că anumite regiuni în care locuiesc minoritari maghiari nu au fost recunoscute niciodată de Ungaria (sau măcar de reprezentanții oficiali ai Ungariei) ca făcând parte din România. Desigur, se referă la teritorii în care maghiarii nu au fost niciodată în istorie etnia majoritară, precum Transilvania.

        Spre deosebire de fermitatea autorităților slovace, după cum s-a putut observa, autoritățile din România au avut o atitudine bleagă. Aceasta este, în opinia mea, problema.

  3. Ma bucur ca UDMR (agentura Orbaniei) nu mai este la guvernare si visez la ziua in care Orbania (agentura rusiei) nu va mai fi tara UE si membru NATO.
    Tov. orban, ca si mentorul sau – tov. putin, se viseaza imperator – conducator de imperiu, carevsazica. Conducator pe viata, evident.
    Dincolo de visele umede ale micilor dictatori de secol XXI, incompetenta oamenilor din guvernul Romaniei nu pierde nicio ocazie sa se „afirme”, raspicat. De la Ion Ilici Iliescu si pana astazi, pe langa devalizarea organizata a Romaniei, FSN-FDSN-PDSR-PSD-USL si-a facut un scop prioritar si din distrugerea invatamantului romanesc. Liviu Maior, Ecaterina „Abramburica” Andronescu, Alexandru Athanasiu, iar „Abramburica”, Ioan Mang, Liviu Pop „Genuche”, iar „Abramburica”, Remus Pricopie, Sorin Campeanu, iar „Genuche”, Rovana Plumb, iar „Abramburica” si altii au „pus umarul” la distrugerea invatamantului romanesc. Cei enumerati de mine si altii, care i-au ajutat, au contribuit la scaderea continua a nivelelor de educatie si de instruire ale populatiei, asigurandu-si atat o masa de votanti, cat si coborarea dramatica a stachetei calitatilor necesare pentru functiile politice si cele publice. Iata de ce avem, astazi, politicieni needucati si neinstruiti ce se cocoata in functii de conducere, inalti functionari de stat incompetenti, lideri fara viziune si fara sange in instalatie, cartite si tradatori cu functii de raspundere, sindicate politizate, coruptie, incompetenta, neputinta, oameni de paie.
    Natiunea romana a fost si este lovita la temelie, repetat si sistematic, de oameni de nimic, cocotati in functii de conducere.
    Vai de capul nostru!

  4. Clemența, chiar admirația, pentru V. Orban nu se justifică, mai ales prin criticarea statului român. Este a „n”-a oară când autoritățile maghiare atacă statul român de pe teritoriul statului român. Ce ar zice Hungaria dacă autoritățile românești ar face asemenea declarații în Hungaria? Sau, de exemplu, cum a făcut președinta Hungariei, KWI să facă o poză la o borna kilometrică pe Tisa înfășurată cu drapelul românesc? Orban poate zice orice despre România, dar la el în țară, nu în România. Vom ține minte asta.

  5. pdv: personal, ca simplu cetatean roman, ageamiu intr-ale diplomatiei subtiri sau inalte, sunt obosit de problema ”minorității maghiare” cu toate problemele ei si reluam aceleasi si aceleasi teme de ani de zile…devine atit de plictisitor incit de la un punct incolo devine iritant…

    ”…limbajul superior și uneori cu umor al lui Orbán a avut ca materie primă nota verbală trimisă lui de Ministerul de Externe român. De ce a făcut-o, deși nu se face?[i] Da, gafele scrisorii te invitau aproape irezistibil să le ironizezi…”

    Imi permit sa explic ce cred eu (nu ca ar si conta !?) despre ”de ce a facut-o, desi nu se face ?” :
    pentru ca s-a intilnit un golan nesimțit mai smecher cu un pacalici care face si el pe smecherul rezultind o frumoasa prietenie

    Ma indoiesc ca ”fineturile diplomatice” ale MAE, bune sau proaste, vor duce cindva la vreun rezultat concret, iar
    ”…Vulnerabilitatea extremă pa care o aduce politica anti-NATO și anti-UE a administrației Orbán, comunității maghiare…”
    tare ma tem ca asa cum stau lucrurile azi, nu stiu daca mingiind pe crestet comunitatea maghiara, le vom intoarce ochii de la soarele Orban…n-ati vazut cite aplauze frenetice au fost ???

    Restul cu LGBT, familii ”normale”, etc, etc, sunt ingredientele colaterale, temei principale a lui VO

    Sa astept din nou, cu si mai mare plictis (sau iritare !?), ce statui va mai ridica Katalin prin Transilvania (prin Teleorman sau Buzau n-or fi fost niste vajnici maghiari ?!) si ”a new episode of the stand-up commedy – Tusvanyos 2024- featuring star V.Orban”…acest serial plictisitor pe care suntem fortati sa-l urmarim si sa-l dezbatem an de an, nu poate fi intrerupt cumva altcumva decit prin note verbale inutile dupa cum s-a vazut ?
    …cu un golan nu poti sa te porti decit golaneste…
    Daca ”prietenul” iti da o nota verbala in particular si tu nu o respingi pe loc ci o folosesti ulterior ”la misto”, atunci, totul devine permis !
    Cam asa se vad lucrurile dintr-o parte si o viziune mai ”ingusta”.
    Daca ai invitati si-i rogi dinainte sa se descalte cind intra in casa, iar nesimtitul totusi intra incaltat si plin de noroi in casa, ce faci ?…il convoci a doua zi la o cafea in oras sa-i ceri explicatii ?
    Unuia din popor, neobisnuit cu fineturile diplomatice, toate astea i s-ar parea penibile

  6. Hm, discutabil discursul dvs.
    Romanii nu agreaza maghiarii nu din cauze de invidie etc. Romanii nu-i agreeaza pentru ca in ca in mod constant, orice le-ai face, ei urasc statul roman si lupta pentru destabilizarea lui. Inca se cred stapinii lumii, urmasii lui Attila. (Desi nu-s. Vezi „Pe urmele lui Gingis Han” publicata la e.Creator.) Prin urmare, animozitatile pleaca de la dusmania maghiarilor fata de Romania si Trianon. Pe care nu-l recunosc nici azi.(In Dobrogea sunt o gramada de nationalitati, dar nici una nu pune problemele maghiarilor; si romanii nu au neintelegeri cu nici una. Poate ar trebui sa va treziti din visul asta….)
    In ce priveste relatia OV/MAE/Marcel, lucrurile sunt mult mai simple. Anul trecut, acelasi om politic si acelasi „partid”(UDMR) s-au lansat intr-o tirada anti-UE scandaloasa. Ce masuri s-au luat pentru a stopa repetarea evenimentului care ne pune si pe noi in discutie? Marcel… e victima „nevinovata”.
    Pozitia anti-UE a FIDESZ si a lui OV este binecunoscuta. Ca si servilismul lor (sa nu zicem mai mult) fata de Moscova. Au luat masuri in sensul dorintelor UE? De forma. Ca si Putler, care mima democratia. Vor renunta la ele, de indata ce nu va mai fi cazul. Deocamdata, asteapta bani de la UE. Sunt mai abili decat ai nostri. Atita tot. Pe de alta parte, VO vrea sa manipuleze din interior UE. In favoarea lor, dar si a stapinului de la Moscova.
    Ati uitat ce zice despre federalisti si nationalisti. Ungaria lupta de partea nationalistilor europeni, impotriva federalistilor. Un nou Farage. Va iesi (din UE) cand va avea interesul. Dar in Romania si Spania, FIDESZ este cu federalistii, impotriva nationalistilor.(?!!!) Asta e politica maghiara. „Lucru dracu in casa popii!” „Unul alb si unu negru…”
    In rest, desigur, e de apreciat taletul oratoric al lui OV. Dar si Hitler avea talent oratoric. In ce priveste situatia UDMR si a FIDESZ, nu ma intereseaza . („Cainele moare de drum lung…”) Oricum, si-o fac cu mina lor. Doar ei sunt de vina. Problema este sa luam masuri pentru a ne afecta cat mai putin.
    Eu sunt adeptul unei UE puternice. Mai multa UE! (Vezi si recenta decizie a desfiintarii prescriptiei faptelor penale.) Nu vom depasi greutatile din interior, decat cu o UE puternica. Daca dvs. il urmati pe OV si FIDESZ, inseamna ca suntem pe pozitii diferite. Pentru ca nu puteti sa vreti mai multa UE si sa-l admirati pe OV/FIDESZ, in acelasi timp. (De UDMR nici nu mai vorbim.) Este un non sens. Ati ajuns ilogic?
    Tragedia este ca orice partid politic va veni in Ungaria, miturile istoriografice maghiaromane vor fi continuate. E un caz unic de imbolnavire totala a populatiei cu ideologia tezelor militarist-iredentiste. Cu asta, nu prea ai ce cauta in UE! Lor trebuie sa li se rescrie istoria, nu noua…

    • Da, cam asa. Un orban cu mentalitati putiniste conduce niste unguri cu mentalitati rusiste – potrivirea perfecta. Iar iudemeristii nostri sug de la tzatza „patriei-muma”.
      Oameni depasiti de vremuri, care nu pot intelege (sau nu pot accepta) ca lumea s-a schimbat si ca imperiile secolului al XXI -lea altfel isi domina vasalii…

  7. Ungaria este la fel de izolata international ca Romania in 1989, izolare pentru care ii vor trebui decenii ca sa iasa. Credibilitatea externa se construieste foarte greu, dar se poate pierde mult mai repede, prin mesaje anti-NATO si anti-UE. Ce este cel mai stupid la Ungaria pare sa fie intentia de a crea si finanta in Romania, la Tusnad, un post rusesc tip „Europa Libera”, cu mesaje de „eliberare” de sub ocupatia si amenintarea americanilor! Romania trebuie sa se elibereze de aceasta agentura ungureasca exportata in Transilvania, sa faca din spatiul sau intercarpatin o statie euro-romana, in slujba Romaniei Libere si a Europei Libere, libere de iliberalism, antiromanism, antieuropenism.

  8. Daca as compara Ungaria cu Ro in EU, as zice ca Ungaria e ala galagiosul din curtea scolii, dar care totusi isi face lectiile si trece clasa, in timp ce Ro e elevul cuminte din prima banca, cu unghiile taiate, care nu deschide gura si zice numai da. Cind iese din clasa insa, Ro se pisa pe garduri, isi arunca ghiozdanul, si nu pune mina pe carte.

    Oricum Urban are cojones, ceea ce, in ziua de azi, e un lucru rar. Cel mai mare defect al lui e insa ca e ungur :).

  9. Comunitatea maghiara nu va initia nici o miscare politica sus numita, acest rol daca se doreste trebuie sa.i revena UDMR-ul chiar daca nu mai este la guvernare iar sondajele nu-i sunt chiar favorabile.
    In privinta Ungariei si a maghiarimii in general nu mi-asi face prea multe probleme, Ungaria este puternic sustinuta de nemti mai ales de landul Bavaria iar de legaturile cu Austria nu mai este cazul sa discutam.
    La Triest italienii le pun la dispozitie un terminal de port prin care Ungaria isi poate dezvolta comertul exterior.
    Nu NATO este problema maghiarilor, din contra, nemtii doresc sa construiasca o fabrica de trasportoare si munitii iar turcii au si ei un proiect in acesta tara.
    Ungaria are o problema energetica, depinde inca 100 % de cazul rusesc iar Romania daca ar actiona pe masura propriilor interese ar putea cu gazul pe care il are sa scoata Ungaria din dependenta rusa, alta poveste.
    Orban s-a „radicalizat” dupa criza financiara din 2008 cand Ungaria a fost lasata cu „ochii in soare” pe seama introducerii monedei euro. Mai tineti minte scandalul bancar pe seama creditelor in valute luate de multi unguri ? au fost luate datorita primisiunilor de aderare la EURO, Orban reactionand atunci in interesul
    populatiei ungare fapt care i-a adus multe critici din randul UE si cercurilor bancare europene.
    Ruptura a fost continuata cu criza emigrantilor din 2015, mai tinteti minte sirurile de oameni de pe autostrazile maghiare ? UE a incalcat toata legislatia europeana pe seama emigratiei dorind sa impune cote Ungariei, cote pe care nici pana acum nu le accepta.
    Problema emigratiei nu este rezolvata nici pana astazi la nivel european, Romania si Bulgaria fiind victime directe datorita refuzului de aderarea la spatiul Schengen, Orban afirmand ca va sustine demersul romanesc in continuare care este si in interesul sau.
    „..o propunere legislativă ce crește de la 5% la 7 % pragul electoral” este exact opusul a cea ar putea insemna orientarea maghiarimii romanesti catre NATO si UE si arata sustinirea latenta pt AUR.
    AUR este un fenomen cu care clasa politica romaneasca inca nu s-a ocupat foarte serios.
    Ce va urma dupa Johannis si cine va putea fi presedintele care va putea tine Romania pe un curs NATO si pro UE ? sau si Romania va alunca catre tendinte anti UE, mai puin anti NATO.
    In Romania AUR a ajuns sa fie in sondaje a 2 putere politica fapt care ar trebui sa dea mult mai mult de gandit actualilor guvernanti si sunt convins atat PSD cat si PNL-ul daca va fi nevoie vor coaliza cu acestia.
    Inainte se ne ocupam de maghiari ar trebui sa ne ocupam in primul rand foarte serios de noi, de politica urmatorilor ani.

    • Daca luam in calcul recenta intilnire dintre Ciolacu si Orban budapestanul si daca luam in calcul decizia guvernelor trecute PSD(Dragnea ) de a vota legea ce oferea Tinutului Secuiesc Autonomia ne putem gindi la o noua formula ce va conduce tara dupa alegerile din 2024 ca alternativa in cazul in care Rusia ocupa intrega Ucraina si vine cu trupele aproape de Romania .Jocul la doua capete este parte a politicilor romănsti dintotdeauna .Partidele de dreapta nu pot decit sa se uneasca si sa incerce sa contrabalanseze stinga radicala si cea afirmata de catre PSD de zeci de ani prin aducerea in frunte a unor persoane carismatice de felul Helvig sau Kovesi .Fara cele doua personalitati PSD va putea face usor alianta cu AUR tinind cont si de sprijinul maghiarimii ceea ce ar asigura inca un mandat Parlamentar celor de la UDMR. Daca dreapta se uneste (exemplul cu PSD exista ) si daca cele doua personalitati accepta candidaturile atunci Presedintele Romaniei va fi Kovesi iar premierul va fi dat de catre USR iar UDMR nu va mai prinde Parlamentul .Vom sti totul (cine va forma si cum va forma noua Colitie de guvernare )atunci cind in 2024 vom afla exact soarta acestui razboi concomitent cu sondajele din SUA si pozitionarea americanilor fata de candidati .Daca J.R.Biden reuseste sa domine sondajele asa cum se intimpla acum atunci PSD va merge pe mina liberalilor . Daca luam in calcul recenta intilnire dintre Ciolacu si Orban budapestanul si daca luam in calcul decizia guvernelor trecute PSD(Dragnea ) de a vota legea ce oferea Tinutului Secuiesc Autonomia ne putem gindi la o noua formula ce va conduce tara dupa alegerile din 2024 ca alternativa in cazul in care Rusia ocupa intrega Ucraina si vine cu trupele aproape de Romania .Jocul la doua capete este parte a politicilor romănsti dintotdeauna .Partidele de dreapta nu pot decit sa se uneasca si sa incerce sa contrabalanseze stinga radicala si cea afirmata de catre PSD de zeci de ani prin aducerea in frunte a unor persoane carismatice de felul Helvig sau Kovesi .Fara cele doua personalitati PSD va putea face usor alianta cu AUR tinind cont si de sprijinul maghiarimii ceea ce ar asigura inca un mandat Parlamentar celor de la UDMR. Daca dreapta se uneste (exemplul cu PSD exista ) si daca cele doua personalitati accepta candidaturile atunci Presedintele Romaniei va fi Kovesi iar premierul va fi dat de catre USR iar UDMR nu va mai prinde Parlamentul .Vom sti totul (cine va forma si cum va forma noua Colitie de guvernare )atunci cind in 2024 vom afla exact soarta acestui razboi concomitent cu sondajele din SUA si pozitionarea americanilor fata de candidati .Daca J.R.Biden reuseste sa domine sondajele asa cum se intimpla acum atunci PSD va merge pe mina liberalilor .

  10. Asemeni majorității autorilor români din afara arcului carpatic ce scriu despre Ungaria și maghiarii din România, autorului îi scapă esențialul.

    Maghiarii din România nu sunt anti NATO, nu sunt anti europeni și cu atât mai puțin filoruși sau filo chinezi. În cazul lor e doar o chestiune legată de priorități. Iar principala lor prioritate e (oricât de anacronic ar suna) e refacerea Ungariei mari, sau măcar a unei părți din ea. În acest sens orice e permis, orice sacrificii sunt justificate.

    Maghiarii au înțeles că UE și alianța cu americanii nu le vor aduce „dreptate” și „reparațiile istorice” pe care „le merită”. Practic singura mare putere ce contestă actuala ordine europeană și frontierele Europei e Rusia. Și atunci joacă cartea rusească. China vine la pachet cu Rusia. Guvernul maghiar duce o politică prochineză pentru că speră că chinezii vor fi capabili să răstoarne actuala ordine mondială. Rusia e departe de a avea forța economică pentru așa ceva. Ei șltiu că atâta timp cât actuala oridne mondială se menține ei nu pot spera nimic. Nothing personal, just business. 😀

    Maghiarii din România urăsc cu pasiune și disprețuiesc România. Cei din Slovacia au exact aceleași sentimente față de Slovacia, la fel cum cei din Serbia urăsc Serbia cu spume. E un fapt . Nu e politic corect să admitem asta dar e totuși un fapt. Exact așa cum arabii urăsc cu disperare Israelul. E ceva fără leac. Singura soluție ca să nu ne mai urască e ca ei să obțină sub o formă sau alta ceva din ce e al nostru și atunci îi vom urî noi pe ei. 😀

    Situația trebuie abordată pragmatic. Sunt aproximativ 1 milion de cetățeni români de etnie maghiară pentru care nu există cale de reconciliere cu România. Asta e. Ei vor continua să trăiască în continuare în România, dar nu le poți cere să fie să fie entuziasmați de condiția lor de cetățeni români.

  11. O mica „erata” sau completare: UDMR NU INTRA IN PARLAMENT CA PARTID SAU CE OR FI, in mod sigur la o prezenta la vot de 40%. Evident daca „locuitorii din maghiari”, din teleorman, dambovita, ialomita… nu vor vota cu sprijinul PSDNL pentru UDMR! Doar se va ridica cu 1 numarul nationalitatilor conlocuitoare din parlament. Si asta varezolva multe probleme!

  12. I se falfaie lui Orban de maghiarii din RO..el vrea doar votul maghiarilor din RO cu dubla cetatenie pt a se mentine in fruntea cleptocratiei ungare mafiote filoruse. Dovada ca de 15 ani maghiarii din RO tot saraci sunt.

  13. Aș fi pus în titlu, în loc de ”Universitatea de Vară Tusvanyos”, mai curând ”Universitatea de Vară Băile Tușnad”, ca să nu inducem gânduri de tendințe revizioniste, de care ar fi putut fi suspectat autorul prin articolul de mai sus; văd că asta transpare în comentariile cititorilor, prea gingași pentru ca să o poată afirma direct.

  14. „…limbajul superior și uneori cu umor al lui Orbán a avut ca materie primă nota verbală trimisă lui de Ministerul de Externe român. De ce a făcut-o, deși nu se face?[i] Da, gafele scrisorii te invitau aproape irezistibil să le ironizezi.”

    Pentru o mai buna intelegere a starii natiunii si a situatiei pe cit de ridicole pe atit de deprimante in care ne aflam, va invit la o cafea cu Luminita Odobescu, urmasa lui Titulescu si diplomatul #1 al Romaniei de azi. Fiti tari, fiindca tomorrow will be worse!

    Over A Coffee with Luminița Odobescu: Romanian ambassador to the EU
    https://youtu.be/_lc1VnwkRic

  15. NB
    Ca sa uitati de mitul invidiei romanilor fata de maghiari.
    – cred ca stiti ca multi maghiarii locuiau in bordeie(locuinte sub pamint); comunitati intregi; pina in perioada interbelica si dupa;
    – cred ca stiti ca mai toate familiile romanesti din perioada interbelica (intra si extra carpatice) aveau o fata in casa sau bucatareasa de origine maghiara; (bancurile cu Ilona sau Ildiko sunt destul de spumoase);
    – cred ca stiti ca la venirea comunistilor, liderii de partid si nomenclatura, plus gradele mari din Securitate aveau in casa aceeasi „unguroaica”; nu e vorba de pastrarea traditiei, ci de fidelitatea lor fata de NKVD; abia Ceausescu a schimbat de drum si a fost facut nationalist… (Patrascanu nu a vrut „fata in casa” si limuzina si fost arestat si executat.)
    – ati vazut vreodata casele romanilor din zona de deal si munte? extra si intracarpatice?
    Teza cu invidia romanilor e clocita de cabinetele KGB/maghiromani. Va recomand sa citit si alte materiale.
    In rest, numai de bine!
    P.S. Eu as da maghiarilor autonomia mult visata. Din multe motive. In favoarea Romaniei. Ei se opun. Si sefii lor din Est. Dar asta e alt subiect. Altadata. Daca va schimbati ideile. Altfel, nu are rost sa mai discutam.

  16. Citind comentariile domnilor (permanenți-cvasi-semi-pertinenți) comentatori devine evidentă falia români-unguri.
    Din pacate.
    Pentru mine ca etnic român și țărănist democrat sadea este foarte greu de înțeles de ce în 2023 încă avem această discuție.
    Ungurii sunt o comunitate de limbă și cultură și sunt cetățeni români 100%. Sunt frații noștri. De ce „să le dăm drepturi”? Ce suntem noi? Dumnezeii drepturilor?
    Vor steag secuiesc, să aibă, vor universitate, să aibă. De ce trebuie sa le aprobăm noi? Sunt egalii nostri, sunt surorile și frații noștri.
    Realitatea este că „Patria” România este Patrie doar pt românii ortodocși. De fapt, ce Patrie? Ce Republică? Noi nu avem aceste concepte. Noi avem alte concepte, orori ivite parca din crâșmele gărilor: „țărișoară” și „românica”. Ungurii (și toate celelalte „minorități”) au fost abandonați de foarte mult timp. „Țărișoara” noastră i-a făcut loc lui Orban V. Unguri, homo, greco-cat, romano-cat, luterani, musulmani, evrei, name it, suntem „tolerați”. Am inventat 16 „minorităti politice” pt care numim (nu alegem) deputati care nici macar nu vb limba „minoritarilor”!?!?! Conceptul de cetățean există doar pe hârtie și e o glumă. Românii au o mentalitate tot mai primitivă, tot mai apropiată de ignoranță. Principiile democratice ne sunt complet străine, sunt excluse din spiritualitatea contemp. Noua spiritualitate românească e iia țiclam și scrisul lui „Isus” cu doi de I. Ciolanu și Firea. That’s all folks.

  17. Discursul președintelui Victor Orban trebuie legat de contextul economic al Ungariei. Căutând după „investițiile Chinei în Ungaria” am găsit acest acest articol din Ziarul Financiar, care răspunde la întrebarea clasica de acum, „why?”: https://www.zf.ro/business-international/ungaria-devenit-principala-tinta-europeana-investitiilor-chinezesti-21882957

    Restul bla, bla-urilor sunt retorici politicianiste clasice. Spuse pentru „perele mălăiațe” din Ro care „pun botul”. Economia este sangele unei țări, și dacă economia merge bine, restul sunt „gargara”.

  18. Acum ceva vreme, obisnuia sa abordeze acest subiect pe situl Contributors un fin filolog. O privire in urma:
    https://www.contributors.ro/author/szilagyi-n-sandor/
    Cum o fi reusit un smecheras fanfaron ca Viktor Orban sa-ncalceasca atatea minti in vremea accesului liber la informatie de azi, este un mecanism pe care doar o voce maghiara onesta ca a d-lui amintit mai sus (…si, poate, Cambridge Analytica?) ni l-ar putea explica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu
Activist român pentru drepturile omului și specialist în domeniul științelor politice, disident anticomunist român, care s-a opus deschis lui Ceaușescu și regimului său autoritar. Astăzi, este asociat Scolii Doctorale a Universitatii de Vest, Timisoarai și este membru activ al mai multor organizații de drepturile omului. A avut o lungă activitate în presă, a scris și predat în domenii precum multiculturalismul, minoritățile naționale, libertatea de religie și secularism, etica și politica memoriei ș.a. https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Andreescu

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro