luni, ianuarie 24, 2022

Vin alegerile. Vaccinați-vă!

Deși ar mai fi vreme până la alegeri, mesajele de tip preelectoral zburdă deja în întreaga presă românească: strigăte de luptă, oftaturi, chiote triumfaliste, fluierături ș.a. Recuzita prăfuită a fost scoasă de la naftalină, fiindcă până una-alta, după zarva care se aude, politicienii noștri nu au de gând să se bată cavalerește ci tot în registru caragialesc, cu discursuri sforăitoare, cu vitrioluʼ, cu scrisorica pierdută. Acum mai mult ca oricând ar avea nevoie oamenii de mass-media, să afle, să primească informație suficientă, neconfuză, selectă, pentru a se proteja de manipulare. Giovanni Sartori, într-o carte controversată la vremea ei, Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune și post-gândirea, reproșa ”videopoliticii” că supune electoratul acaparat de televiziune la ”malnutriție informativă”, debilizându-l și deposedându-l de puterea simbolică pe care i-o dau alegerile. Dacă peste 80% dintre români se uită zilnic la televizor, cu precădere la actualități, așa cum arăta în octombrie un studiu IRES efectuat pe un eşantion de 1243 de persoane de peste 18 ani, atunci se poate miza pe un ”videoelectorat”. Amețit de zgomote, cetățeanul tot mai turmentat face astfel alegeri proaste și îmbrățișează cauze false.

O presă profesionistă, diversă, fără mercenari și vaccinată împotriva manipulării ar putea servi ca antidot. Însă… De câteva zile se toacă pe toate canalele subiectul ”supendarea președintelui” servită de liderii USL. Presa a înghițit pe nemestecate tema. TVR Info a schimbat subiectul dezbaterii în emisiunea moderată de Alina Stancu, Turcescu l-a pus imediat ”sub semnul întrebării”, B1 TV s-a repezit și el, iar Realitatea TV-Elan/Vântu și Antenele au pompat cu entuziasm semnalul că dictatorul va fi spânzurat. Nici presa scrisă n-a scăpat de epidemie, ceva mai nuanțat și cu intensități diferite de la România liberă, Adevărul și Evenimentul zilei, spre exaltările Cotidianului electronic, până la presa locală. Fără excepție, știrile tuturor canalelor au făcut clăbuci la gură anunțând ce? Nimic. Un subiect despre nimic, fiindcă: Curtea Constituțională n-a apucat să delibereze asupra cererii USL de a declara neconstituțională înghețarea salariilor în bugetul pe 2012, deci nu exista încă o decizie a Curții care să fie aplicată sau încălcată. În consecință, președintele României n-a încălcat ceva, fiindcă nu avea ce. Dacă e vorba doar de afirmațiile făcute de acesta la postul public de radio, nici atunci nu avem subiect: n-a susținut că nu ar aplica ipotetica decizie negativă, a punctat doar că nu sunt bani, indiferent de poziția Curții Constituționale. Pe de altă parte, USL n-a procedat la suspendarea președintelui, ci a a cerut juriștilor săi o consultare în legătură cu posibilitatea și oportunitatea suspendării. Nicio procedură nu a fost demarată, chiar dacă declarațiile belicoase ale liderilor PSD și PNL au insinuat asta. În concluzie, nu s-a întâmplat nimic.

În loc să avertizeze publicul că povestea cu suspendarea este o manipulare standard, probabil pentru a acoperi cu zgomote conflicte interne de partid, vajnica noastră presă a dat în foc. I s-a dat de ronțăit, a ronțăit. Așa cum face și Puterea când aruncă pe piață un subiect ”tare” pentru a masca subiecte importante care îi afectează imaginea. Fără fapte, din prezumții, intenții și speculații, media a produs emisiuni, articole, interviuri, dezbateri. Era suficientă pentru vodevilul suspendării, inconsistent, ipotetic, irelevant, o notă de un rând. Dimpotrivă, jurnaliștii au consumat resurse, energie și nervii publicului. Presa nu s-a ferit de manipulare și nici n-a fost de partea cetățeanului. Sartori punea lipsa de prudență a presei pe seama inculturii gestionarilor ei care promovează extravaganța, absurdul și țicneala și pun umărul la înmulțirea lui ”homo insipiens”, netot și ignorant. Dar, ca să-l parafrazăm pe Woody Allen, ”nu aruncați gunoiul, din el se fac știri”.

Articol aparut si in Revista22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. „Recuzita prăfuită a fost scoasă de la naftalină, fiindcă până ….”
  Gresit! Unii nici nu au lasat-o la naftalina!

 2. Bineinteles ca suspendarea e o pseudo stire livrata de USL.
  Cam acelasi lucru se poate afirma si despre stirea cu
  suspendraea lui Geoana
  (desi printre randuri ni se sugereaza ca
  debarcarea lui Mircica ar fi 12 Richter pentru PSD…nicidecum
  o eliberare…de inteles…fara Geoana si fara Vanghelie noi deontofagii
  ajungem ca Terente, lipsiti de argumente)
  *
  In sfarsit doua stiri secretate din laboratoarele USL !
  Era momentul !
  *
  Pentru ca de la 1 ianuarie si pana de curand nu s-au
  tocat decat stiri Made in Cotroceni.
  Si tot doua:
  1. Vrea sa-l schimbe pe Boc. Nu conteaza cine vrea… cand Blaga
  si colegii de smen , cand insusi Basescu.
  DUPE CARE apare Taticu si zice Cum sa il schimb pe Boc ? Pai nu
  s-alege prafu ?

  2. Pensii/salarii cresc/revin de unde au fost forfecate.
  DUPE CARE apare Taticu si zice cum o sa creasca ? Pai nu s-alege prafu ?
  *
  Ciudat cum plicticosenia cu
  neSchimbarea lui Boc si cu
  ne/marirea salariilor si pensiilor
  repetata pana la ingretosare nu a facut obiectul nici unei
  analize la fel de acide.
  *
  ”Asa cum face si Puterea” e o expresie vaga menita
  sa disimuleze partizanatul atroce.
  *
  La fel ca si criticie dulcege la adresa
  colegilor de tarash – Turcescu si B1,
  enumerati ca entitati distincte , ca sa fie
  mai multe/multi:
  unu la Prefectura,
  alalt la Prefectura…

 3. …lucrurile stau asa cum le descrieti dvs.

  Numai ca eu nu as da atatea circumstante atenuante „receptorilor”, adica celor 80 % dintre romanii de 18+ care se uita zilnic la tembelizor!

  Masochismul lor nu ma mai impresioneaza pentru ca, o stim cu totii, EI SUNT STAPANII TELECOMENZII! Ori, aceasta libertate PRACTIC ABSOLUTA de a manevra telecomanda nu le-o poate lua nici un jurnalist.

  Ca atare, in loc sa se ocupe de propria persoana, de igiena personala (un capitol extrem de deficitar in Romania in prag de an 2012!!!), in loc sa se odihneasca, sa citeasca o carte (ohoooooooo, ce lux!!!), sa se ocupe de educatia copiilor, sa se plimbe sau sa faca orice altceva, INFINIT MAI UTIL SI MAI PLACUT, masochistii mioritici nu sunt in stare sa apese pe butonul telecomenzii si raman, paralizati, niste „addicted monkeys”. care, fie vorba intre noi, SAVUREAZA DIN PLIN grotescul deversat de tembeliziuni!

  Sa le fie de bine!

 4. @Dna Armanca: un text fain si foarte adevarat! Am vazut prin ziare timpenia cu „suspendarea” si mi s-au parut mai prosti cei care au preluat-o. Daca ar fi cu-adevarat profesionisti, marii TV-ului romanesc nici n-ar trebui sa aminteasca de o asemenea ineptie, nici-decum s-o „discute”.
  Altceva: l-am intrebat odata pe taica-meu, Dumnezeu sa-l ierte, (avem si-aici canale romanesti, slava Domnului) „de ce te uiti atita la stiri?”
  Raspunsul: „astept o minune”.
  Deci cel putin pensionarii urmaresc stirile si din motivul asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro