Să revedem paşii prin care trece votul tău:
1. Bătălia pentru obţinerea scorului de 50%+1 care garantează intrarea în parlament: clar, aici susţii candidatul.
2. Determinarea procentului partidului la nivel de judeţ: candidatul aici n-are importanţă, votul tău contează pentru determinarea performanţei forţei politice căreia îi aparţine candidatul.
3. Alocarea mandatelor în judeţ: aici candidatul pe care l-ai votat are nevoie de votul tău… în „competiţia ascunsă” cu ceilalţi candidaţi ai partidului său din acelaşi judeţ (!), dar din alte colegii. Clar, votul tău îl susţine pe candidat şi nu are nici un impact asupra organizaţiei politice.
4. Distribuirea la nivel naţional: votul tău contează atât pentru forţa politică (determină la câte mandate are dreptul dintre cele nealocate în paşii 1-3), dar şi în „competiţia ascunsă” dintre candidatul pe care l-ai votat şi colegii săi… din alte judeţe (!).
Trăgând linia:
Dacă analizăm paşii, în 2 din cei 4 paşi votul tău are impact exclusiv asupra candidatului, într-un pas votezi de fapt pentru organizaţia politică iar în al patrulea votul tău are o dublă semnificaţie. Astfel votul tău are efecte atât asupra performanţei electorale a candidatului (62,5%) cât şi asupra organizaţiei politice (37,5%), într-o măsură mai mică pentru a doua dar încă importantă.
Dacă analizăm efectele, 3 din cele 5 efecte ale votului tău afectează candidatul. Scorul este similar celui de mai sus: 60-40.
Cele două cincimi din votul tău care nu se duc spre candidatul din colegiul tău se vor îndrepta spre alţi candidaţi ai forţei politice respective, în speţă candidaţi din colegii cu votanţi mulţi care au fost plasaţi acolo de jocurile interne din cadrul respectivei forţe politice.
Articol aparut pe blogul Sociollogica
Chiar daca pare greu de inteles ,aproape plictisitor, ar trebui insistat pe acest aspect in toata
presa ! Poate nestiutorii vor intelege,poate nehotaritii se vor hotari! Desigur, impletind aceste explicatii cu prezentatrea „onestilor, neprihanitilor, dezinteresatilor” candidati USL !
Mie mi-ar folosi si-o explicatie detaliata a sistemului de vot.
Pana la urma conteaza numarul net de voturi? Adica se iau toate voturile exprimate si se impart procentual pe formatiuni politice? Daca dintr-o 100 de total parlamentari, formatiunea X a castigat, conform procentelor socotite mai sus, sa spunem 5 parlamentari, intra in parlament primii 5 cu cel mai mare numar net de voturi? Sau cum o fi? :)
Mi se pare o mare prostie articolul asta.
Cum adica doupă cincimi şi trei cincimi din votul meu?
Cum adică 63% din votul meu?
Votul meu este unic si indivizibil! Ce consecinte secundare are votul meu … asta e altceva decât doua cincimi din vot si trei cincimi din vot!
Interesant. Cred ca mi-am lamurit dilema in care m-a bagat sistemul asta de vot: merg pe om sau pe partid?
Avem asadar 60% candidat, 40% partid.
Dam note candidatilor. de la 1 la 10, unde 1 primeste cel mai varza dintre candidati, iar 10 cel mai bun (oricat de varza ar fi, nu comparam cu idealul). Similar dam note pt partidele/aliantele care propun candidatii.
Nota finala va fi 0.6 x nota candidatului + 0.4 x nota partidului.
@Iulia, @Buligas
Autorul mai are o postare in care explica cum se aloca mandatele potrivit sistemului de vot uninominal. O puteti citi la http://sociollogica.blogspot.ro/2012/10/legea-electorala-in-cateva-cuvinte.html
Multumesc. M-am lamurit. Era cam cum intuisem.
Eu știu care-i legea electorală. Pe mine mă deranjează imprecizia analitică a unui discurs care, vrând să ”accesibilizeze” informația, o distorsionează.
mai bine preluati pe site articolul din link-ul de mai sus, e mult mai util
Asa o fi cum spuneti
Pare simplu si hai la vot
Cati citesc aceste explicatii?
Cum vreti sa educati populatia care trebuie sa faca calcule simple?
E mai bine cu cel care are minte sau e mai bine cu cel care pare puternic?!
Poate trebuie explicat mai mult, dar mie mi se pare foarte greoi, chiar daca eu am inteles.
Cineva imi spunea ca nu-i place America. Se enerva in relatiile cu autoritatile care iti explicau ca la prosti – zicea persoana.
Am facut un test cu o doamna care-mi vinde morcov – nu am reusit sa-i spun cum trebuie sa voteze. Si atunci lumea se duce turma, neintelegan NIMIC.
Pe de-o parte conteaza candidatul si pe de alta parte conteaza partidul si apoi migratiile sa traiasca