marți, martie 21, 2023

„Votul meu se duce la candidat sau la forţa politică pe care o reprezintă?”

Să revedem paşii prin care trece votul tău:

1. Bătălia pentru obţinerea scorului de 50%+1 care garantează intrarea în parlament: clar, aici susţii candidatul.

2. Determinarea procentului partidului la nivel de judeţ: candidatul aici n-are importanţă, votul tău contează pentru determinarea performanţei forţei politice căreia îi aparţine candidatul.

3. Alocarea mandatelor în judeţ: aici candidatul pe care l-ai votat are nevoie de votul tău… în „competiţia ascunsă” cu ceilalţi candidaţi ai partidului său din acelaşi judeţ (!), dar din alte colegii. Clar, votul tău îl susţine pe candidat şi nu are nici un impact asupra organizaţiei politice.

4. Distribuirea la nivel naţional: votul tău contează atât pentru forţa politică (determină la câte mandate are dreptul dintre cele nealocate în paşii 1-3), dar şi în „competiţia ascunsă” dintre candidatul pe care l-ai votat şi colegii săi… din alte judeţe (!).

Trăgând linia:

Dacă analizăm paşii, în 2 din cei 4 paşi votul tău are impact exclusiv asupra candidatului, într-un pas votezi de fapt pentru organizaţia politică iar în al patrulea votul tău are o dublă semnificaţie. Astfel votul tău are efecte atât asupra performanţei electorale a candidatului (62,5%) cât şi asupra organizaţiei politice (37,5%), într-o măsură mai mică pentru a doua dar încă importantă.

Dacă analizăm efectele, 3 din cele 5 efecte ale votului tău afectează candidatul. Scorul este similar celui de mai sus: 60-40.

Cele două cincimi din votul tău care nu se duc spre candidatul din colegiul tău se vor îndrepta spre alţi candidaţi ai forţei politice respective, în speţă candidaţi din colegii cu votanţi mulţi care au fost plasaţi acolo de jocurile interne din cadrul respectivei forţe politice.

Articol aparut pe blogul Sociollogica

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Chiar daca pare greu de inteles ,aproape plictisitor, ar trebui insistat pe acest aspect in toata
    presa ! Poate nestiutorii vor intelege,poate nehotaritii se vor hotari! Desigur, impletind aceste explicatii cu prezentatrea „onestilor, neprihanitilor, dezinteresatilor” candidati USL !

  2. Mie mi-ar folosi si-o explicatie detaliata a sistemului de vot.
    Pana la urma conteaza numarul net de voturi? Adica se iau toate voturile exprimate si se impart procentual pe formatiuni politice? Daca dintr-o 100 de total parlamentari, formatiunea X a castigat, conform procentelor socotite mai sus, sa spunem 5 parlamentari, intra in parlament primii 5 cu cel mai mare numar net de voturi? Sau cum o fi? :)

  3. Mi se pare o mare prostie articolul asta.
    Cum adica doupă cincimi şi trei cincimi din votul meu?
    Cum adică 63% din votul meu?
    Votul meu este unic si indivizibil! Ce consecinte secundare are votul meu … asta e altceva decât doua cincimi din vot si trei cincimi din vot!

  4. Interesant. Cred ca mi-am lamurit dilema in care m-a bagat sistemul asta de vot: merg pe om sau pe partid?

    Avem asadar 60% candidat, 40% partid.
    Dam note candidatilor. de la 1 la 10, unde 1 primeste cel mai varza dintre candidati, iar 10 cel mai bun (oricat de varza ar fi, nu comparam cu idealul). Similar dam note pt partidele/aliantele care propun candidatii.

    Nota finala va fi 0.6 x nota candidatului + 0.4 x nota partidului.

  5. Asa o fi cum spuneti
    Pare simplu si hai la vot
    Cati citesc aceste explicatii?
    Cum vreti sa educati populatia care trebuie sa faca calcule simple?
    E mai bine cu cel care are minte sau e mai bine cu cel care pare puternic?!

    Poate trebuie explicat mai mult, dar mie mi se pare foarte greoi, chiar daca eu am inteles.
    Cineva imi spunea ca nu-i place America. Se enerva in relatiile cu autoritatile care iti explicau ca la prosti – zicea persoana.
    Am facut un test cu o doamna care-mi vinde morcov – nu am reusit sa-i spun cum trebuie sa voteze. Si atunci lumea se duce turma, neintelegan NIMIC.

    Pe de-o parte conteaza candidatul si pe de alta parte conteaza partidul si apoi migratiile sa traiasca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro