sâmbătă, iulie 20, 2024

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a devenit centru inaintas pentru una din echipe. Dinamo. Dupa sapte ani in care serviciile i-au facut nenumărate servicii, a sosit clipa răsplătii. A făcut el, Supremul, un mega-serviciu serviciilor. Echidistantă? Las-o moarta, amice! Dă-i la turloaie lui Ludovic Orban si rade USR-ul. Ciolos? Un nimeni. Barna? Un terchea berchea. Vlad Voiculescu?Un tastibasti. Stelian Ion? Un găinat pe grinda. Trăiasca si inflorească Grivco!

Suprema satisfactie a unui piroman este să vadă cum flăcările distrug ceea ce oamenii au clădit cu grijă si migală. Se prea poate ca Nero să nu fi fost cel care a dat foc Romei, dar istoria l-a retinut ca pe un jucător cu focul. „Triumful” cîțocratiei nu inseamnă nimic altceva decat un scuipat pe traditia formatiunii istorice numită, tot mai antifrastic, PNL. Filosoul Mihai Șora are dreptate: ”A mai murit un partid istoric”. As adăuga că a fost ucis. Malefica intreprindere a fost inaugurată de Dinu Patriciu si echipa sa de gangsteri din „Aripa Tanără”. A continuat, la fel de infam, sub Crin Antonescu si Tăriceanu. La ora actuală, Ludovic Orban e din alt film. Peste trei decenii de loialitate pentru PNL n-au contat. Cîțolatrii il vor pe Cîțu. Sandramaua arde. Cîțu, Iohannis, domnu’ Rares, geamanul fenechiu local Muraru si invitatii lor, Felix si Edi, savurează micii trădării si halbele netrebniciei…

Premiul Brătianu al PNL mi-a fost acordat in 2002. L-am returnat după zece ani in semn de protest impotriva decăderii morale reprezentată de alianta cu PSD. L-am cunoscut la Paris pe Vintilă Brătianu, ne-am revăzut la Washington. Am fost apropiat de Alexandru Paleologu. Sunt prieten de valori si de idei cu profesorul Valeriu Stoica. Intreb, cu asumată naivitate, cine sunt totusi Cîțu, Vîlceanu si domnu’ Rares? Ce legătură au ei cu partidul liberal si cu gandirea liberala? Cam tot atat cat are Felix cu umanismul. Agonia liberalismului in Romania coincide cu momentul de sinistră glorie al ideologiei Grivco.

Distribuie acest articol

42 COMENTARII

 1. Ma intreb cite „boroboate” mai trebuie sa faca liberalii ca sa nu mai jelim? Si sa constientizam ca umbra literelor PNL se citeste clar: PSD.

 2. Actualul PNL nu este un partid istoric. Campeanu, Patriciu, Tariceanu, …, nu au nimic de-a face cu Bratianu. Iohannis, Citu, Rares Bogdan, …, sunt toti niste sub-mediocri.

 3. PNL a pornit inca din ianuarie 1990 cu oameni neverificați. Un coleg imi spunea ca s-a dus sa se înscrie in PNL si nu l-a întrebat nimeni ce hram poarta, i-a spus doar sa-si pună numele într-un registru. Mirat omul a refuzat sa mai intre in PNL. Același sistem l-am întâlnit prin 1992 personal la PAC (cine-si mai amintește de Partidul Alianței Civice?)
  Ulterior PNL a primit o groaza de transfugi de la alte partide. Domnul Orban se plânge acum de ce i s-a întâmplat in ultimele 9 luni dar el s-a împuscat singur in picior acum vreun an când a recrutat multi PSDisti iar pe unii i-a propus chiar miniștri. Totuși momentul in care PNL a dispărut a fost fuziunea cu FSN aripa tânăra. PDL.
  Când liderii sau elita (?) unui partid renunța, ca si PSD, la a-si apară public ideile si politica (nici măcar pe Contributors unde liberalii au avut o primire buna) e semna ca partidul e sfârșit si ca s-a rupt de societate, este un partid al oligarhiei.
  Siguranța domnului Iohanis ca totul va fi bine este iresponsabila si se bazează probabil pe un pact deja încheiat cu PSD. Pana la urma PDL se întoarce acasă.

 4. 1. Un Partid daca depinde de un singur om nu mai este un partid care sa merite sa castige alegerile.

  2. PNL-ul nu are o problema cu conducatorul, oricare ar fi acela, PNL-ul sa se uite bine la membrii sai, acolo este problema cea mai mare. CA nu s-a ales singur, la fel cum nici FC sau KJ nu au devenit peste noapte conducatorii unui partid.

  3. Parerea mea este ca FC a facut bine ca l-a trimis in deplasare pe Stelian care nu a venit in termen cu avizul de la MJ. Putea sa fie si unul negativ, dar trebuia dat. era o logica in spatele acelei cerinte exprimata de PM. Nu cunosc detaliile din spate ale discutiilor dar pare ca Stelian a fost doar un pion in mana lui Barna.

  4. Pozitionarea explicita a KJ in raport cu conducatorul unui partid mi se pare cea mai mare greseala. Apoi FC care spune ca parteneriatul dintre PNL si Presedinte o sa ii asigure fragi si mure arata infantilism politic. Scorurile de la alegeri, gestionarea curenta a problemelor din RO arata ca atat KJ cat si FC sunt in balarii acum si au fost si ieri ca urmare a faptului ca lui LO ii place sa stea si nu sa faca treaba la sefia CD. LO – un trantor infatuat. Ar fi trebuit sa aiba in vedere o agenda plina cu propuneri de legi pe care sa le treaca prin CD – nu am vazut, nu am auzit de prioritati legislative nici in CD si nici la Senat. Mare ghinion.

  Cam atat.

  PS
  Cine seamana vant furtuna va culege.

 5. Să nu ne mai jelim, a fost o aplicație ca multe altele care s-a încheiat cu victoria UM 01xx asupra UM 01yy. Cam lungă, a durat ceva timp pînă cînd plutonul de agarici USR+- a fost încercuit, izolat și trimis în cazarmă să puie mîna pe carte și să mai studieze tactici operaționale, ca să nu mai încurce locul cu tot felul de volintiri și țivili nedeciuplinați cu gura mare. Au rămas în cîmpul tactic oamenii pregătiți, in frunte cu ”geneeeraalul pentru care merita sa sacrificam fiecare minut, fiecare picatura de energie si strop de sudoare”. Generalu’ a venit, le-a băgat-o în gaura 18, după care și-a băgat crosa în sac și s-a întors la Sibiu să-și vază de relaxarea și pregătirea fizică, conform programului aprobat. Plotonul USR+ rămîne consemnat în cazarmă la studiu individual, pregătire tactică/strategică și instrucție la sînge, cu masca pe figură. Poate o să scoață ceva și din ei, rămîne de văzut la următoarea aplicație dacă e ceva de capu’ lor sau îi lasă la vatră cu calificativul ”apt necombatant” și intră în pregătire o serie nouă de recruți, mai promițători și cu dosar de cadre mai atent verificate. Echipa cîștigătoare, după ce a fost avansată în grad și felicitată a scandat tradiționalul ”Furăm Patria!” și s-a repliat la un mic și-o bere/joint (sînt tineri, dom’le, lasă-i să se bucure și ei!) ca să sărbătorească victoria (va urma).

  • Foarte realistic.
   Felicitări.
   Senatorul PNL Ciuca care e si ministrul apărării din aceiași zi a pensionarii ( 52 de ani atunci ) va lua notițe.
   Daca mai are timp.
   Ca numărarea soldei + pensia pe care le încasează concomitent de la același minister păstorit + venitul garantat de la Senat ( 3 Doamne și toate 3 de la același buget de stat. Tot echivalent a cam 100.000 euro anual ) nu știm dacă permite timp liber sa ia notițe. 😀😀

  • As mai adaugă ca deși UM 01yy a pierdut lupta, exista un ordin de zi anterior (PNDL 3.0) prin care indiferent de rezultatul luptei, atât tablagii UM 01xx cat si cei din UM 01yy vor primi o primă. La aceștia se vor adaugă si tablagii din unitatea UDMR care a stat in rezerva. O prima este rezervata si tablagiilor dintr-o fosta unitate inamica, care a menținut armistițiul pe toată durata conflictului.
   Generalului i se recomanda lectura unei cărți de Ismail Kadare: Generalul armatei moarte.

 6. De ce tot voteaza romanii cu PSDNL, in ciuda tuturor esecurilor din ultimii 30 de ani?

  Asa-i ca sunteti o natie de masochisti? Va cereti singuri jugul.

 7. mafalda spune:
  26 septembrie 2021 la 9:31
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
  Asa cum era de asteptat Orban a pierdut alegerile din PNL, Citu situindu-se la peste 1000 de voturi distanta de fostul premier si sef de partid . Tineretea ia locul celor olecuta mai in virsta si aduce un nou suflu PNL.Pentru cei initiati , in a intelege ce se intimpla ,era normal ca PNL sa isi reconsidere viitorul .Fostul premier ce a fost mai degraba asociat cu USR , in trei rinduri ,in care a defavorizat partidul si numim : alegerile parlamentare , oferirea de ministere cheie si pozitionarea la motiunea de cenzura i-au grabit sfirsitul politic .Iohannis nu putea sa accepte toate aceste pozitionari anti PNL si Citu s-a dovedit a fi de neinduplecat .Un politician ,ce in ciuda tineretii ,nu se joaca cu vorbele asa cum ne-au obisnuit toti ceilalti de-a lungul anilor.Un cumul de factori pozitivi il arunca pe Citu printre cei mai valorosi politicieni din tara .PNNR , Granturile oferite de UE , imprumuturile facute de Citu cu dobinzi zero sau chiar cu dobinzi sub zero ,PDNL si decizia stricta in ceea ce priveste modalitatea de cheltuire a acestor fonduri duc rapid Romania in viitor .Banii vor ajunge in mai toate colturile de tara si fiecare satuc va beneficia de sume importante pentru dezvoltare .In momentul in care cetatenii vor vedea singuri ce se intimpla vor reveni masiv la vot . Beneficiarul deja il cunoasteti .

  • Mafalda .
   Va citesc de ceva timp. Mai răsfirați tovarăși. Mai răsfirați.

   Citu a luat ” cu dobândă negativă ” doar și exclusiv citeva milioane de lei. De la niste bănci și pe termen foarte scurt. . Anul trecut și cînd a împrumutat / total 102 MILIARDE lei. Cu dobânzi tot mai ridicate.
   Nu suntem toți aplaudaci sa credem dezinformarea pseudoștiințifică pe care o executați. ( la ordin sau din convingere , neimportant )
   Jocul de câștigat imagine pentru conducători practicat încă din RSR a avut , are și va avea aceiași problema.
   Confruntarea cu realitatea faptelor și cifrelor.
   Mai măsluiti ceva și acolo ( la cifre) să iasă bine. 😀😀
   Că degeaba scria Citu pe fb „victorie” cînd o agenție de rating menținea calificativul de țară ( la popular spus , ultima treaptă înaintea gunoiului) . Uita băiatul școlit in USA pe dolarii cuiva (inconfesabil) sa adauge că doar cu doua luni înainte a DUBLAT plata către aceleași agenții de rating.
   Ghinion. Nu a dat destul dar a sărit repede cu ” victoria” trâmbițată. 😀😀
   Se cheamă infantilism.

  • Dobânzi zero sau chiar sub zero? Serios?! No, păi chiar tre’ să fii Superman ca să convingi finanțatorii să-ți dea bani şi să te mai şi plătească pentru că le iei banii. Cam asta ar fi dobânda sub zero, nu? Wow! Chiar că wow! Înțeleg că orice politician care câştigă ceva are dreptu’ la ode, însă una ca asta mă depăşeşte. Ba chiar de două ori. Mai întâi, pentru că şeful „echipei câştigătoare” n-a câştigat de fapt nicio bătălie politică propriu-zisă, cu atât mai puțin vreuna cu inamicii lui declarați sus şi tare. Ceea ce a făcut de fapt a fost doar să ducă la sfârşit în beneficiu propriu o dizgrațioasă reglare de conturi internă, pe baza faptului că dispune de-un pix public ce-l ajută să-şi cumpere vasalii. Şi-apoi, chiar admițând că a câştiga şefia unui partid contează ca victorie propriu-zis politică (ceea ce, încă o dată, într-o societate normală nu e cazul), odele ridicate câştigătorului ar fi cazul totuşi să fie calibrate pe măsura victoriei. Or, asta cu dobânda sub zero (hi-hi-hi!) mi se pare un pic exagerată.

 8. Florin Citu este un fel de Elena Udrea 2. N-a mai fost om politic atat de detestat de alegatori de toate orientarile de atunci. Sunt personaje care au ajuns in pozitii cu mult peste cota de incredere si popularitate datorita unor jocuri de culise. In loc sa fie ceva mai modeste, macar pana ii confirma electoratul intr-o pozitie ceva mai importanta, afiseaza o aroganta cat casa poporului, de parca toate astea li s-ar fi cuvenit de drept. Nu e clar de ce. Elena Udrea era mai inteligenta, dar ma uit la Florin Citu si ma intreb daca fara sustinere din culise ar fi castigat o functie importanta macar intr-un partid gen PPDD. E un domnul Goe la care e greu sa distingi altceva in afara de aere si ifose. Iar sustinatorii lui Citu au aceeasi problema cu sustinatorii Elenei Udrea. Ei nu par sa se fi prins ca degeaba sunt asa insistenti in a ne educa pe toti restul. Ar trebui sa se uite si ei in spatiul public si sa vada ca sunt cam putini. Poate ar trebui sa conteze pe undeva si parerea alegatorilor, nu doar a echipei castigatoare din interiorul partidului, ca vorba aia, e democratie si o sa mai fie alegeri.

  • Florin Citu este un fel de Elena Udrea 2. N-a mai fost om politic atat de detestat de alegatori de toate orientarile de atunci.
   Bingo!

  • @r2 _ „Florin Citu este un fel de Elena Udrea 2. ”

   Ba, aș zice că este un fel de Viorica Dăncilă… După ce va fi teleghidat de cleptocrație, căreia îi apără interesele, va ocupa o funcție frumușică la Banca Națională a României, că domnia-sa se tot visează Guvernator încă de când era mic.

 9. Domnule Tismaneanu,
  PNL – partid istoric da. Partid liberal NU!
  Demolarea accelerata de catre KJ & Florin Catu, a PNL, este cel mai bun lucru care se putea intampla.
  Romania are nevoie de liberalism – un liberalism progresist. Acest lucru ar putea fi asigurat de USL.
  Coabitarea PNL – USL era contraproductiva. Lupta dintre ele deasemenea.
  Prabusirea PNL lasa liber locul in partea dreapta a esicherului politic. USL poate sa ocupe fara mari eforturi acest loc. Nu vad de ce sa plangem dupa un partid care este la fel de retrograd ca si PSD-ul.

 10. Dl profesor V. Tismaneanu e o personalitate remarcabila pe plan stiintific si cultural.
  Domnia sa s-a dovedit util fostilor presedinti ai Romaniei. Dlui Iliescu i-a consacrat o carte de convorbiri pe teme social-politice, dl Basescu i-a comandat un raport de condamnare a „binefacerilor” comunismului in Romania.
  Doar actualul presedinte, un sas cam necioplit, noroc ca vb f bine englezeste, nu i-a comandat nimic.

  Opiniile dlui Tismaneanu despre Klaus Iohannis sunt devastatoare, iar grija pentru soarta partidului liberal care s-a aliat cu rosii pentru debarcarea cu succes a creatiei politice a fostului presedinte Basescu, este admirabila.
  Daca dusmanii nu mor de grija liberalilor, atunci cine?

 11. ..apropo de Dinamo.. Soția : – Scoală-te că e 7 !
  Iar dinamovistul, trezit brusc : – Cum.. au mai dat unul ?

  Da, PNL-ul e și el în criză de idei și de oameni. Cât despre Cîțu.. Discreditarea lui este opera PSD (vă mai amintiți de un oarecare Teodorovici..?), continuată și desăvârșită de trompetele USR-ului.

  Cred că demonizarea lui e exagerată, deși avându-l în spate pe toxicul Rareș Bogdan, ar putea deveni cu adevărat un pericol public..
  În rest, Casandre la tot pasul și lacrimi de crocodil..

 12. Purcoiul de bani de la UE le-a luat mintile securistilor. Au tras de sforile papusilor din dotare cu atata forta incat le-au dezarticulat pe toate.

 13. În opinia mea, singura soluție onorabilă ar fi să se scindeze PNL. Să rămînă ciracii lui Cîțu „strîns uniți în jurul conducătorului iubit” (Iohannis).

 14. Motto:
  „A mai murit un partid istoric”
  (Mihai Șora)
  Filosoful Mihai Șora a transmis, sâmbătă seară, acest mesaj în urma alegerii lui Florin Cîțu la conducerea PNL, fără să facă alte comentarii.
  Intr-adevăr, adevăratul PNL autentic nu mai există. Lingăii din tabăra lui Cîțu fac parte din oastea de strânsură a fostului PDL, despre care Traian Băsescu spune că se revendică de la Petre Roman si nu de la Brătianu. Prin urmare acestia nu au nici o terebă cu liberalismul. Asa se explică faptul că au ales la conducerea PNL pe un neica-nimeni precum Florin Cîțu, care după ce a câștigat competiția internă cu Ludovic Orban pentru șefia PNL, a postat din nou, pe Instagram, fotografia în care apare costumat în Superman, făcându-i pe unii să se întrebe dacă e în toate mințile :
  (vezi: https://www.cotidianul.ro/cireasa-de-pe-tort-florin-citu-se-compara-din-nou-cu-superman/)

 15. Totusi , trebuie recunoscut faptul ca aceasta „moarte” s-a realizat….”Pas cu Pas „.
  Citind carte iti dai seama cam cat liberalism cuprinde gandirea autorului (?)

 16. Nu mai plânge Jane
  Plânsul e de formă
  Jeana nu e moartă
  Jeana se transformă.

  Până la urmă tot răul spre bine. Cîțu are 9 șanse din 10 să nu mai facă prea mulți purici la Palatjul Victoria, după care urmează obișnuitul omor ritual. În actuala conjunctură opoziția arată mult mai bine ca puterea. Va da șansa partidului să se refacă.

  Preluarea puterii în 2019 fără anticipate și majoritate în parlament a fost o prostie fără pereche. Asta a fost vina lui orban care tocmai a plătit pentru ea. Guvernarea cu USR a fost șchioapă. Slavă Domnului că s-a ajuns la conflictul actual. USReii nu mai pot reveni la guvernare împreună cu Cîțu fără a se scufunda în ridicol, care Cîț însă nu va lăsa butoanele din mânuțe nici mort. Deci probabil că moțiunea de cenzură va trece și va urma inevitabil un guvern PSD+UDMR=Love aflat în minoritate și în poziția de a administra o siutație îmbârligată. E mult mai bine așa decât spectacolul penibilissim al unei guvernări șchioape, surde și oarbe.

 17. PNL a murit demult, prin 1992 cind s-a rupt in aripi si aripioare. De fapt daca citesti memoriile lui Neagu Djuvara nici nu prea a fost decit cu numele, partid istoric, fiindca PNL prin Campeanu a jucat de la inceput in tabara FSN.
  Avem memorie scurta si uitam ca multi din marii seniori Liberali post decembristi au fost colaboratori secu. (Unul pe lista lui N.C. Munteanu.)
  Iar cu Crin Antonescu, cel cu performanta greu de egalat de a fi prezent 0% la votul legilor in senat intr-o sesiune, coparticipant si coautor al aliantei USL, lucrurile s-au desavirsit.
  O fi fost Orban presedintele ce s-a opus aliantei cu PSD, dar n-a luat nici o masura sa-i scoata de pe liste pe cei ce votasera USL si au fost parlamentari USL.

 18. Domnul de la Cotroceni după ce a depus jurământul de credință in Frumoasa Noastră Limba Romană și a primit din parte României toate onorurile posibile acum preda românilor CINISMUL MODERN . Cu ce o fi greșit oare acest popor să suporte ca prim ministru și președinte PNL un personaj mizerabil impus cu cinism de un ales al poporului ?

 19. CORECT.
  Dacă mai recitim și opiniile lui Eminescu, situația se clarifică și mai (de de)mult.
  (Off-topic) La prima vedere, în Berlin tocmai s-a pus la vot naționalizarea. Ar fi util un comentariu(contribuție avizată) aici. Sunt „marii proprietari” berlinezi proprietari à la roumaine(legea 112/1995, legea 18/1991, legea 7/1996)?

 20. Citz de aici Citule! Cam asa se alungă pisicile atunci cand dau târcoale ciolanului național. Citu reales la al XIV-lea Congres! Asistam la declinul partidelor clasice si aparitia extremelor acestora. Se instalează oficial neo comunismul..

 21. Stimate,
  d-le Tismaneanu,
  1.N-a murit P.N.Liberal ci presedintele ,,bugetar”, care n-a avut nici o legatura cu LIBERALISMUL ECONOMIC, pe care trebuie sa-l construiasca si promoveze un partid liberal REAL!
  ,,DISPARITIA” lui Orban din peisajul liberal si aparitia unui om nou (chiar daca are doar 1,6 m. – talia lui Putin), pare a degaja energie si vointa, fata de ,,molcomeala” pe care ,,fostul” a imprastiat-o in intreaga sa cariera politica!
  Daca P.N.Liberal a murit intr-o anumita masura (partidele nu mor dintr-o data ci putin cite putin), aceasta se datoreaza refuzului fostului presedinte orban, de a cunoaste, evalua si promova proiectul de tara (cu obiectivul dezvoltarii industriale) pe care i l-am propus personal in timpul ,,sedintei festive” (cu activul Central) de la Tg. Jiu, cu ocazia cistigarii primariei (Tg. Jiu) de catre liberali (de primarul Romanescu).
  2.P.N.Liberal nu este nici mort, nici viu, ci sosie liberala, INERTA ca motor al schimbarii pozitive a Romaniei, straina de componentele politice, economice si sociale ale tranzitiei la capitalismul functional!
  Schimbarea ,,regilor” (politici) aduce intotdeuna un val de speranta pentru toata lumea, personal avind increderea ca ,,economistul CATU” va intelege ca iesirea din criza si dezvoltarea economica-industriala rapida a Romaniei NU sta in posibilitatea modelului economic bugetar ,,intre doua legislaturi”, sau in ,,economia intreprinderii si macroeconomie”, ci in ,,noua economie” a dezvoltarii, concretizata in PROIECTUL DE TARA refuzat de orban!
  3.Pentru mine este explicabil ca marii teoreticieni liberali nu s-au dedicat ,,cercetarii economice fundamentale”, lasind aceasta corvoada riscanta pe seama ,,colateralilor” minori (ai stiintei politice).
  Fara studii incipiente, in lipsa oricarei bibliografii de plecare in problematica dezvoltarii rapide, fara a fi cerute pe „piata stiintifica” nationala, nimic nu garanta succesul in crearea de ,,modele economice” noi si a ,,noii teorii a dezvoltarii” (utilizind resursele economice straine/mondiale, libere ,,de statul national”) – insemnand renuntarea la cariere universitare care asigurau un statut profesional inalt.
  Astfel, liberalismul romanesc a ramas formal, gol de continutul si structura tehnica-stiintifica capabila sa faca din ideologia si proiectele sale, motorul dezvoltarii economice-industriale si al tranzitiei sistemice la capitalism.In acelasi timp, tara este plina de ,,teoreticienii POLITICI” ai liberalismului!
  Aceasta este realitatea grava a ideologiei si ,,capacitatii economice aplicate” a liberalismului romanesc, care a facut din liderii si presedintii lor, figuranti liberali in loc de ,,Deng Xiao PIN – ii Romaniei!
  Resutul este o evaluare formala, fara substanta si sens ,,indicator” pentru miscarea liberala nationala.Liderii devin (adevarati) LIDERI cu ,,viata (politica) lunga” si intra in istorie prin proiecte.Fara proiecte majore sint figuranti provizorii pe scena partidului si nationala!
  prof. Caliman I. Eugen
  constructor proiect de tara.

 22. Dl Doru Cojoc are dreptate. Prabusirea PNL va insemna ridicarea USR PLUS prin activism politiv puternic in opozite. Din pacate, tot in opozite, va creste si AUR, dar si PSD. PSD nu stim cat de bine va manevra, dar daca colaboreaza cu PNL se va duce impreuna cu acestia la vale. Deci nu va creste. Depinde cat de mult si bine le miroase ciolanul puterii in urmatorii 3 ani. Marea necunoscuta este evolutia sau involutia pandemiei si odata cu ea restrictiile tot mai mari, dar si evolutia preturilor. Si depinde de ce are de gand, in curand, generalul iarna.

 23. @ mafalda
  … ‘imprumuturile facute de Citu cu dobinzi zero sau chiar cu dobinzi sub zero’…
  Cu dobanzi zero sau chiar cu dobanzi sub zero a face o datorie – spre deosebire de a reusi sa platesti o datorie e o datorie – nu e deloc o mare scofala – oricum nu e o performanta la infinetele superposibilitati a unui ‘superman’…
  Cu aceleasi performante se lauda si Orlando Teodorovici.
  ‘Florin Cîţu anunţă creşteri de pensii, salarii şi alocaţii ale copiilor de la 1 ianuarie’ – cu bani imprumutati desigur… Asta in timp ce datoria publica a Romaniei a ajuns la 148 miliarde Euro.
  Vezi : [https://romania.europalibera.org/a/31373843.html].
  Daca ii pasa ??? …’Florin Cîțu a declarat: „Să ajungem la 50% întâi. Este vorba de estimări, deocamdată. Haideți să vedem. Datoria ca procent din PIB are 2 elemente: unul este datoria publică, celălalt este PIB-ul nominal. PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne așteptăm. Nu știu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea dacă ajungem la 50%. În același timp este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se întâmplă atunci’.
  Deci ‘haideti sa vedem’ !!! – a zis ‘doctorul in economie’…

 24. Oare PNL, cel condus de L Orban și de ceilalți înaintea lui, avea vreo legătură reală (în afară de nume) cu partidul istoric? De la o conducere la alta, părea că se îndepărtează tot mai mult.
  Și dacă ar fi așa cum jelește toată lumea bună, cum de nu s-a găsit niciun liberal autentic să se sacrifice și să se înscrie în cursă alături de Cîțu și Orban?
  Nu-mi imaginam că autenticii liberali se pot manifesta la propriul lor congres așa cum au făcut-o. Sincer, mă așteptam la discursuri memorabile, inteligente, demne, curajoase. Nu la urlete, scandări , fluierături și zgomot. Ei înșiși s-au purtat ca membrii oricărui alt partid recent și foarte recent. Probabil lipsa argumentelor …

 25. Nu inteleg cum un asemenea intuneric semantic poate vedea lumina publicarii. As fi preferat un text de idei si solutii, dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Nu scuz sau minimalizez cu nimic incompetenta guvernului liberal Cîțu, dar prinderea ei intr-o matrice pernicioasa in dauna unei abordari sanogenetice face mai mult rau decat bine. E bine sa ne eliberam mintea de adjective veninoase si sa o populam cu idei care adauga valoare. Totodata, sa retinem ca niciodata insultele nu intra in competitia de idei.

  Iata cateva idei alternative. In primul rand, nu va fi niciun “Cîțuland”. Pentru asa ceva, Dl Florin Cîțu are nevoie de capacitatea de a crea o majoritate parlamentara, care sa-i fiinteze guvernul si pozitia de premier. Evident, Dl Cîțu nu dispune de o asemene abilitate, si nici contextul politic nu ii este favorabil. E o chestiune de timp foarte scurt, de zile sau saptamani, pana cand premierul Cîțu si guvernarea liberala vor deveni istorie. In al doilea rand, abordarea “mortuara” a PNL este inadecvata, departe de realitate. Dl Ludovic Orban tocmai ce a salvat PNL. Ori mai bine zis si-a salvat factiunea liberala, pe care foarte probabil o va reinventa intr-un nou partid de dreapta. Nu cred ca-i va mai zice “liberal”, liberalismul si-a consumat potentialul de propulsare sociala. Intre timp, au aparut multe probleme noi, pentru care liberalismul nu are solutii viabile, vechea sa doctrina il tine ancorat in trecut, in conflict cu noile solutii.

  In al treilea rand, cred ca Dl presedinte Klaus Iohanis a asteptat mai degraba rezultatul alegerilor parlamentare din Germania, decat rezultatul alegerilor liberale din Romania. Acum stie ca democratia a intors roata, Stanga va domina institutiile europene si multe parlamente si guverne nationale, pentru urmatoarele cateva cicluri electorale. Noua perspectiva europeana, in primul rand germana, il va obliga si pe Dl Klaus Iohannis la o reconfigurare. Care va fi reconfigurarea presedintelui, trebuie doar sa mai avem putina rabdare pentru a o putea vedea. Nu este exclusa o devansare a iesirii din cercul politic, avand in vedere pierderea apropiata de catre PNL a rolului de partid conducator in societate (de prima forta politica a aliantei si a guvernarii), dupa ce Angela Merkel a iesit deja din cercul politic si UCD din rolul de partid conducator, in Germania. In al patrulea rand, o viitoare guvernare in Germania prin alierea SPD cu Verzii si Liberalii (FDP) reconfirma eterna nevoie de flexibilitate, exprimata prin zicala politica potrivit careai in politica nu exista aliati si adversari eterni (Palmerston). In al cincilea rand, sa subscriem activ si fara exceptii la climatul de calm si civilitate din campania electorala si postelectorala din Germania, sa respingem cu hotarare orice forma de propaganda ilegala (insulte, amenintari, defaimari, atacuri la persoana etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro