joi, iunie 8, 2023

Welcome to the Fabulous Anthropocene Era! (O glumă de vară)

Cine intră pe celebrul Las Vegas Boulevard (The Strip) este întâmpinat cu urarea: Bine ați venit în Fabulosul Las Vegas, Nevada (Fig. 1, stânga).

Cine intră în noua clădire a Facultății de Geoștiințe a Universității Edge Hill din Lancashire, Marea Britanie, este întâmpinat cu urarea: Bine ați venit în Fabuloasa Eră Antropocenă (Fig. 1, dreapta).

Fig. 1 (st) Bine ați venit în Fabulosul Las Vegas, Nevada. O instalație-simbol a orașului, ridicată în 1959.

Fig. 1 (dr). Bine ați venit în Fabuloasa Eră Antropocenă (Robyn Woolson, Habitus). O instalație ridicată în 2013 pentru inaugurarea noii clădiri a Facultății de Geoștiințe, Universitatea Edge Hill, Lancashire, Marea Britanie.

Orice om cu capul pe umeri s-ar întreba probabil: Ce legătură poate fi între Las Vegas – Orașul păcatelor, al cazinourilor și bordelurilor legale – și Facultatea de Geoștiințe a unei universități britanice?

Un posibil răspuns ar fi acela că, în timp ce Las Vegas a fost și este încă un oraș singular, cu mulți imitatori, Antropocenul este o glumă, nu neapărat britanică,(i ) spusă de câțiva „artiști” isteți în fața unui public inocent și non-expert.

O parte a glumei provine din faptul că termenul Antropocen, ca denumire a unei noi vârste geologice, a fost propus și popularizat de non-geologi: Paul J. Crutzen, chimist, laureat al Premiului Nobel; Eugene F. Stoermer, biolog; Jan Zalasiewicz, profesor de lecturi inaugurale [sic!] și paleobiolog. Dacă aș inversa rolurile, ar fi ca și cum un grup de „artiști” geologi ar face lobby pe lângă tabăra biologilor pentru ca ursul polar (Ursus maritimus) să fie reclasificat ca o subspecie a ursului brun (Ursus arctos) deoarece ar exista dovezi potrivit cărora urșii polari sunt de fapt urși bruni cu blana albită!…

O altă parte a glumei provine din ceea ce într-un clasic truc iluzionist se numește iuțeala de mână (a scamatorului) și nebăgarea de seamă (a publicului spectator). Cum se procedează? Se ia un termen bine cunoscut – eră – și i se schimbă cu iuțeală sensul. Pentru că era umană nu este același lucru cu era geologică. Dacă marea majoritate a publicului a auzit sau cunoaște din propria experiență diverse denumiri ale unor ere umane (era Ceaușescu, era marilor descoperiri geografice, era socialistă etc.), este puțin probabil că aceeași majoritate a auzit sau cunoaște diverse denumiri de ere geologice (d. ex., Eoarchean, Paleoproterozoic, Cenozoic etc.).

Cu atât mai puțin se cunoaște ierarhia cronologică a timpului geologic, complet diferită de cea a timpului uman sau a timpului istoric. Diviziunile timpului geologic, în ordine descrescătoare ca mărime, sunt: Eon →Eră Perioadă → Epocă Vârstă. Anul în care trăim acum (2019) este identificat astfel pe scara stratigrafică (a timpului geologic) (Fig. 2):

Eonul Phanerozoic/ Era Cenozoic/ Perioada Cuaternar/ Epoca Holocen/ Vârsta Meghalayan.

Fig. 2. Propunerea de a include Antropocenul pe scara geologică a fost respinsă oficial în iulie 2018, când forul legislativ de specialitate a aprobat noile sub-diviziuni ale epocii Holocen: Meghalayan, Northgrippian și Greenlandian). (Sursa).

Cu alte cuvinte, noi trăim, din punct de vedere geologic, în Meghalayan, nu în Antropocen(ii ) .

Necunoașterea diviziunilor timpului geologic a generat efecte glumețe de tipul instalației copycat ridicate în fața Facultății de geoștiințe britanice. Admit că artista Robyn Woolson nu a avut habar de semnificația temporală a unei ere geologice, dar faptul că profesorii de geografie și geologie de la Universitatea Edge Hill nu au sesizat ridicolul exprimat de „fabuloasa eră antropocenă” mă pune pe gânduri. O eră geologică desemnează o perioadă de timp de ordinul zecilor și sutelor de milioane de ani. De exemplu, era actuală, numită Cenozoic, a început cu 65 milioane în urmă, după dispariția catastrofală a dinozaurilor(iii ) . Potrivit susținătorilor săi, Antropocenul ar fi început în 1950(iv ) . Marker-ul indubitabil al activităților umane ar fi fost inițiat de Proiectul Manhattan, ale cărui reziduuri radioactive au acoperit întreaga planetă. Dar izotopul cu cea mai lungă existență din acele căderi radioactive – iodul 129 – are o perioadă de înjumătățire de 15,7 milioane ani. Asta înseamnă că Antropocenul nu va mai fi detectabil în straturile geologice după perioada indicată, marker-ul lui fiind dezintegrat. Aplicând această constatare la istoria Pământului, dacă ar fi avut loc un holocaust nuclear printre, să zicem, dinozaurii războinici din Jurasic, noi nu am avea astăzi nicio dovadă ca acea conflagrație a existat cu adevărat.

Confuziile legate de timpii geologici vs. timpii umani nu apar doar în cercurile de specialiști și printre spectatorii non-geologi. Recent, am avut neplăcuta surpriză să descopăr un articol de tip fake-news pe un site care traduce și comentează articole din diverse publicații științifice. Ceea ce m-a surprins cel mai tare este că articolul The ‘Age of Man’ is upon us — Anthropocene period close to becoming official, publicat pe 27 mai 2019, are ca autor un geofizician din București. I-am atras atenția autorului că:

Nu este vorba de o nouă perioadă, care să urmeze celei actuale, numite Cuaternar. Dacă ați fi citit cu atenție articolul pe care l-ați indicat prin link, ați fi observat că membrii AWG (Anthropocene Working Group)  intenționează să propună introducerea Antropocenului ca o nouă serie/epocă, urmând actuala serie/epocă, numită Holocen, și actuala vârstă, numită Meghalayan:

It is being considered at series/epoch level (and so its base/beginning would terminate the Holocene Series/Epoch as well as Meghalayan Stage/Age)

Onest, ar trebui să rectificați titlul greșit și să dați o erată explicativă. Nu este necesar să menționați numele meu pentru semnalarea unui fake news.

Răspunsul autorului a fost unul tipic al frustrării țâfnoase, cu justificări ad hominem:

Sunt familiar cu articolele dumneavoastră, [sic!] și cu activitatea dumneavoastră în sfera de promovare fossil fuels și climate change skepticism — o debunkuiesc din când în când prin lista mea de Facebook.

Cât despre fake news, ar fi ilar să discut despre așa ceva cu cineva cu istoricul si agenda dumneavoastră.”

No more comments și scuzele de rigoare pentru citarea unui mesaj personal.

Omenește, încerc să-i înțeleg pe cei din afara geologiei când încearcă folosirea unor diverși termeni cronologici, cu o crescută valoare temporală, pe care-i atașează unor activități umane: o eră sună mai impozant decât o epocă sau perioadă sau o vârstă. Și atâta vreme cât etichetele respective sunt folosite de istorici, biologi, antropologi, filosofi, politicieni, activiști și propagandiști de toate tipurile, nu mă deranjează delirurile verbale. Dar când se încearcă, prin mijloace ne-ortodoxe, obligarea geologilor de a-și modifica propria lor scară temporală, nu pot rămâne indiferent.

Una din pârghiile pe care se apasă temeinic pentru acceptarea de către geologi a modificării scării stratigrafice în sensul introducerii vârstei Antropocen este evidențierea activităților biologice, în principal, a oamenilor, asupra geologiei. Se accentuează astfel crearea unor depozite recente conținând noi minerale și tipuri de roci, diferite de cele cunoscute în timpul Holocenului, așa numitele tehno-materiale: aluminiu elementar, beton, mase plastice și fibre sintetice.

Dar dacă activitățile biologice din ultimul secol sunt considerate așa de importante încât merită a fi imortalizate în scara stratigrafică, atunci și perioada Siderian (2,5 – 2,3 miliarde ani în urmă) din era Paleoproterozoic ar trebuie redenumită perioada Cyanobacterian. Pentru că nici un organism nu a avut un mai mare efect asupra litosferei, hidrosferei ori atmosferei terestre decât cyanobacteriile. Oricare va fi fiind efectul final al activităților umane, el va păli sigur în comparație cu cel al viețuitoarelor din perioada Siderian.

Pentru cei îngrijorați de viitorul Antropocenului, am o veste neplăcută. Trăim acum pe timp împrumutat. Supraviețuirea noastră ca specie, după scurta și artificiala febră a gazelor cu efect de seră, va fi supusă unui examen dur, dar obiectiv. Cu o mare probabilitate, impusă de inexorabilele cicluri Milanković, omenirea se va confrunta cu calendarul regulat al climei și, în cel mult 100.000 ani, ne vom „împlânta” într-o nouă glaciație(v ) . Asta înseamnă că nivelul oceanic, după o creștere temporară, produsă de actuala perioadă interglaciară și unele activități umane, va scădea cu multe zeci, chiar sute de metri, sub valorile actuale. Tot ce va fi fost îngropat de apele crescute, va fi supus eroziunii nemiloase a vânturilor arctice până când aproape totul va fi redus la praful și nisipul glaciar numite loess (În România, depozitele de loess, produse de ultima glaciație de acum cca. 21.000, au grosimi de 20-40 m și acoperă o suprafață de cca 40.000 km^2 ori 17% din teritoriul actual. În Asia, grosimea loess-ului ajunge la 400 m). Între timp, în special în emisfera nordică, unde se găsește cea mai mare parte a uscatului, avansarea ghețarilor către latitudini mici va decoperta porțiuni masive din solul și rocile de suprafață. Agricultura va deveni un ideal imposibil de atins pentru o suprapopulație de multe miliarde de oameni.(vi )

Știu că este greu să ne imaginăm, dar și mai greu să acceptăm: În cele din urmă, toată civilizația umană, așa cum o cunoaștem, va fi redusă la doar câțiva centimetri de rocă depusă pe fundul oceanelor. Fiecare capitol din istoria de 4,5 miliarde ani a Pământului reflectă și confirmă această realitate inconturnabilă. Capitolul „Omenire” nu va face excepție.

Și atunci, de ce se bate atâta monedă pe tema Antropocenului?

În cel mai bun caz, consider că Antropocenul este o expresie teribilă a aroganței umane, al acelei hybris care stă la temelia mitului Babel: o aspirație către un statut asemenea lui Dumnezeu, către lauda de sine și gloria personală, o mândrie nemăsurată, o supra-apreciere a forțelor proprii în confruntarea cu destinul și o dorință de a domina.(vii )

Ideea Antropocenului ca parte a scării stratigrafice ne gâdilă plăcut orgoliul și ne umflă piepturile de importanță pentru că promite viață geologică eternă creațiilor noastre. Acest mit – Noi suntem stăpânii naturii și constructorii Turnului Babel – mobilizează de asemenea ideea utopiilor climatice, activismul și propaganda ecologistă. Sau farse precum cea a tinerei activiste suedeze Greta Thunberg, care, după ce a abandonat școala pentru un an, s-a angajat să traverseze Atlanticul într-o barcă cu pânze, ca o demonstrație că se poate lupta împotriva emisiilor de carbon cu tehnologii de pe vremea lui Cristofor Columb. Un gest cam ipocrit pentru că, după călătoria către New York cu zero-emisii de carbon, membrii echipajului, plus Greta și tatăl ei, se vor întoarce în Europa cu avionul. Apoi, un alt echipaj va sosi la New York, tot cu avionul, pentru a repatria ambarcațiunea nepoluantă. Cu alte cuvinte, călătoria pretins ecologică, fără emisii de carbon, a Gretei este tot un fel de glumă antropocenică.

Pentru cei care sunt sceptici cu privire la întreaga idee de Antropocen, reproduc un paragraf scris de profesorul Vaclav Smil, o elocventă caracterizare a poziției noastre actuale:

Dacă reușim să mai fim pe-aci în următorii 10.000 de ani – o picătură trivială pentru cititorii de science-fiction, o eternitate pentru civilizația modernă… – ar trebui să ne felicităm singuri pentru numirea erei geologice după acțiunile noastre. Dar, între timp, hai să așteptăm înainte de a determina dacă urma noastră pe planetă nu este altceva decât un micro-strat în istoria geologică.

Dacă nu vor supraviețui milioane ori zeci de milioane de ani, oamenii și acțiunilor lor asupra planetei sunt extrem de tranzitorii. Și „fabuloasă eră a Antropocenului” nu va rămâne altceva decât o glumă (bună sau proastă, veți hotărî dumneavoastră).

Poate că o denumire ca „Alarmocen” ar fi mult mai potrivită.

NOTE_______________

i – Brannen, P., 13 august 2019, The Anthropocene Is a Joke, The Atlantic

ii – Crânganu, C., 2018, O decizie semnificativă: Nu trăim în Antropocen (Epoca omului), ci în Meghalayan!

Articolul de pe Contributors a fost ulterior solicitat și publicat de Emil Constantinescu și Nicolae Anastasiu (coordonatori), în Resursele minerale ale României, vol. III, Resurse energetice, Editura Academiei Române, 2019, pp. 141 – 144, ISBN 978-973-27-2505-4.

iii – Crânganu, C., 2016, Cine a omorât dinozaurii? Petrolul, desigur!…(Updated 2)

iv – Crânganu, C., 2016, Trăim deja în Antropocen, între sustenabilitate și colaps. Ce va urma?

v – Carr, A., 2017, We’re Due For Another Ice Age But Climate Change May Push It Back Another 100,000 Years, Researchers Say

vi – Crânganu, C., 2018, Petrolul este călcâiul lui Ahile pentru agricultura modernă. Cum ne vom hrăni când nu va mai fi petrol?

Crânganu, C., 2019, Cum ne vom hrăni în epoca post-petrol? in Marius Stoian și Mihai Anitei (Editori), Agricultura Concepte și instrumente operaționale Caiet documentar 4, Editura Club România, pp. 53 – 66, ISBN 978-606-94561-4-9

vii – Crânganu, C., 2016, Patru mituri esențiale ale schimbărilor climatice: edenic, apocaliptic, babelian și themistian

Cranganu, C., 2017, Four Essential Myths of Climate Change: Edenic, Apocalyptic, Babelian, and Themistian, in Aja, S. U. and Cranganu, C., 2017, Exploring the Earth System, 2nd Ed., KendallHunt Publishing Co., p. 285 – 291.

Distribuie acest articol

83 COMENTARII

 1. O nota de limbaj – preopinentul pe care l-ati onorat prin a-l mentiona foloseste barbarismul „debunkuiesc”. Nu mai sint cuvinte reale in DEX? Cit de moronic si de obnocsios. (-;

  ” . . . farse precum cea a tinerei activiste suedeze Greta Thunberg, care, după ce a abandonat școala pentru un an, s-a angajat să traverseze Atlanticul într-o barcă cu pânze, ca o demonstrație că se poate lupta împotriva emisiilor de carbon cu tehnologii de pe vremea lui Cristofor Columb. Un gest cam ipocrit pentru că, după călătoria către New York cu zero-emisii de carbon, membrii echipajului, plus Greta și tatăl ei, se vor întoarce în Europa cu avionul. Apoi, un alt echipaj va sosi la New York, tot cu avionul, pentru a repatria ambarcațiunea nepoluantă. Cu alte cuvinte, călătoria pretins ecologică, fără emisii de carbon, a Gretei este tot un fel de glumă antropocenică.”

  Dublele standarde sint tot ceea ce le ramine stingii – „fake news”, profesorasilor necinstiti de pseudo-studii, incalziristilor corupti, mediei nesimtite si propagandiste si eurofililor pe cale de faliment.

  Au mintit fara sa se scuze ca Donald Trump, patriot american independent, ar fi fost omul Moscovei, in vreme ce il au pe „eurofilul” Schroeder la conducerea Gazpromului putinist. Au mutat acum centrul calomniilor la adresa Presedintelui SUA de la „Rusia Rusia Rusia” la „rasism rasism rasism”. Media stingista: alte masti, aceeasi piesa degradanta.

  Au plins cu lacrimi de crocodili nerusinati ca, vai, sa se confiste armele „albilor supremisti”, in vreme ce CEL PUTIN unul dintre cei doi asasini recenti era socialist, admirator al lui Sanders si Warren. Inca o data, autoarea ignoranta a acestor calomnii ordinare, care a acuzat presedintele si republicanii pentru asasinate cu care nu aveau nici o legatura, nu si-a cerut scuze, cu toate ca a mai fost surprinsa cu dezinformarile crase si in trecut. (Mai stim si noi ce inseamna sa fii „lecturer” la peste cincizeci de ani in sistemul academic al parazitarelor pseudo-umanioare din SUA…. un fel de a cincea roata la caruta.)

  Toata „elita” de paie s-a socat puritan in 2016 cind a aparut o banda audio de cu multi ani in urma, in care candidatul la presedintie folosea un cuvint vulgar, dar nu au nici o problema cu mult-iubitul fost presedinte democrat al SUA calatorind de ZECI DE ORI cu pedofilul Epstein spre insula placerilor ilegale, mai si mintind pe subiect.

  Se bocesc in draci ca ce incompetent economic este presedintele Trump in vreme ce economia americana duduie superb iar locomotiva UE, sub inteleapta conducere a Mercheloaiei, reitereaza soarta Titanicului.

  Incalziristii de frunte se lupta, precum Don Quixote din iad, cu paiele din bauturi … dar calatoresc cu avioanele in draci, creind CO2, fiecare dintre demagogii climaterici, cit un regiment format din iobagii pe care ii dispretuiesc profund.

  ASTA este stinga: minciuna, calomnie, incompetenta, ura, ticalosie; nimic altceva.

   • Mi se pare absurd ca anumite adevaruri stiintifice sa fie stabilite prin vot democratic, de parca stiinta ar fi o intrebare de genul, care sunt micii cei mai gustosi, cei facuti tare, sau cei zemosi?
    Cam asa a ajuns stiinta populara, stiinta promovata mai ales de ziaristi fara har, fara nici un fèl de cunostiinte si intelegere tehnica.

    • Hmmm… Nici macar devarul stiintific stabilit prin vot nu le mai prieste. S-au prins ca otul e o treaba periculoasa ce naste adesea Trumpi si Brexituri. Acum vor adevarul stiintific stabilit exclusiv de catre cei mai de nadejde carmuitori ai Agitpropului….

  • Chestia cu „debunkuitul” ala de se da rotund e ca povestea lui King Louie din Cartile Junglei: Tot maimutoiul aspira sa ajunga om. Sau daca nu poate ajunge, atunci macar sa para om. Nu-i iese, dar asta nici nu-l descurajeaza. Am observat chestia asta asta la o buna parte din „intelighentia” de stanga romaneasca. Tot sfertodoctul care abuzeaza de englezisme (in timp ce uraste cu pasiune lumea anglosaxona :) si oricum nu poate lega doua cuvinte coerent in engleza) imbratizeaza cu fantaism cele mai extreme scranteli vestice si incepe sa se simta mai putin mahalagiu si mai mult „occidental”. E o boala fara leac…

 2. “Two billion years ago, cyanobacteria oxygenated the atmosphere and powerfully disrupted life on Earth, but they didn’t know it. We’re the first species that’s become a planet-scale influence and is aware of that reality. That’s what distinguishes us.”
  Propunerea a fost respinsă oficial (cine se lasă legănat de muzica variațiunilor dvs monocorde ar putea crede că definitiv), dar aceeași savanți vor reveni cu o propunere în 2021, după cum arată o prima pagină de rezultate ale unei googlăliri: https://www.nature.com/articles/d41586-019-01641-5. (trec cu vederea că cei de la Nature sunt și ei ignoranți și consideră Antropocenul „a new slice of the geologic record”!). C-o fi epocă (așa apare în titlul articolului), c-o fi altceva, e semantică. Pe de altă parte, cunoașteți că semnificațiile termenilor în parohiile diverselor științe pot diferi de uzul în sfera profană.
  … Dacă aveți numele unei specii de cianobacterii care și-a apropriat mai mult de jumătate din resursele planetei Terra, dați-ne și nouă numele ei, vă rugăm. Sau al vreunei subspecii de tigru cu colți-sabie care să fi transferat quasi-totalitatea unor zăcăminte biogene în atmosferă.

 3. Cea mai facile cale de a te numi om de stiinta si a cistiga bani cu lopata e sa te sui in barca ecologistilor de ziua a saptea. Uneori nici bu e nevoie de studii, nu trebuie sa te chinuiesti in laboratoare, batindu-ti capul cu formule si fenomene complicate.
  E suficient sa rulezi niste mituri, sa mai pui cite ceva apocaliptic in sfinta traditie a bulgarelui de zapada si gata cvul impanat cu publicatii.
  Deci nu e de mirare ca nu sunt capabili unei discutii, cine a vazut talibani sa discute? Sunt un fel de preoti fanatici, au si avantajul ca nici nu trebuie sa aiba voce, desi cinta pe nas.

 4. Ultima parte a articolului este cea mai interesanta, va lansati si dvs. inspre mirajul filozofiei, pe care o criticaserati de-a lungul primei parti.
  Concluzia, in special, este una eminamente filozofica: „la ce bun sa incerci sa explici era in care traim intr-un fel original, cita vreme aceasta era va fi la un moment dat ingropata in citiva cm de strat geologic?”
  Dar nu este intrebarea valida pentru orice teorie din orice stiinta? Nu ar trebui deci si dvs. si toti colegii geologi sa va simtiti futili in efortul intelectual enorm pe care l-ati depus si il depuneti ca sa contribuiti la aceasta stiinta? Mergind mai departe, nu este atunci orice actiune omeneasca futila, stiind ca peste ceva timp (in fine, 10.000 de ani nu face chiar futila societatea umana actuala, dar ma rog) vom fi doar dust in the wind?

  Asociati teoriiile despre antropocen cu Greta Thunberg, e ca si cum ati spune ca muzica nu merita luata in serios, pentru ca Florin Salam.

  „Ideea Antropocenului ca parte a scării stratigrafice ne gâdilă plăcut orgoliul și ne umflă piepturile de importanță pentru că promite viață geologică eternă creațiilor noastre.” – ati inteles gresit care este ideea antropocenului. In primul rind ca nu este o singura idee in repsectivele teorii, exista multi autori si multi sint criticati, insa oricum Antropocenul, pentru stiinta dvs. este o incercare multi-disciplinara de a intelege felul in care oamenii negocieaza propria existenta cu cea a elementelor printre care aceasta existenta se desfasoara si fara de care ea nu este posibila. Este, intre altele, si o sociologie a mediului, care din start sugereaza nevoia de reconsiderare a relatiilor pe care le construim cu tot ce e non-uman, pentru ca pare ca felul in care ne organizam ca specie a devenit incompatibil cu restul.
  Sigur ca incercam intr-un fel sa ne salvam ca specie de o disparitie la care pare ca sintem principalii contribuitori. Asta nu inseamna ca cei care gindesc antropocenul incearca sa evite inevitabilul si sa se opuna naturii. De altfel, multi autori consacrati (Latour, Stengers…) insista sa intelegem ca Gaia nu este o mama ocrotitoare, si haos dezinteresat de specia umana. Dar daca vrem sa nu cadem in nihilism si sa avem o motivatie sa existam, atunci putem macar incerca sa negociem altfel aceasta existenta. Sa murim frumos, ca specie :-)
  Ce spuneti dvs. implica si ca incalzirea globala produsa de om este o minciuna si, de fapt, asta pare sa fie motorul argumentatiei. Respectiv, ca modurile productive al epocii noastre nu sint esential nepotrivite supravietuirii.

  • @Cristian Dragnea – fără supărare, dvs v-ați uitat vreodată la figura și (mai ales) la privirea pe care o are Greta Thunberg? Pentru ea, ar fi cam două opțiuni: asistență pshologică acum sau asistență psihiatrică peste vreo 10 ani.

   • @Harald

    Reiau un comentariu făcut pe 25 iulie 2019 pe marginea articolului Novacenul – Când cyborgii vor stăpâni lumea și o vor salva (probabil) de la încălzirea globală

    Când cyborgii vor stăpâni lumea…
    Unul dintre ei se manifestă deja printre noi. Răspunde la numele Greta Thunberg

    Câteva citate din blogul lui Michel Onfray: Greta La science

    Această tânără fată arborează o faţă de cyborg care nu cunoaşte emoţia… Ce suflet locuieşte în acest corp fără carne? Ne e greu să ştim…

    Ce tip de inteligenţă are acest cyborg? Nu ştim…Ceea ce citeşte ea, în loc să vorbească liber, nu este scris de o tânără fată de vârsta ei. Pana autorului miroase a tehnologie. Vocea sa poartă textele altora, care nu apar. Ce altceva este un cyborg, dacă nu produsul unor actori invizibili? Această inteligenţă este cu adevărat artificială, în sens etimologic: este un artificiu, altfel spus , un produs manufacturat. Problema este să ştim de către cine. Or, răspunsul e simplu: e îndeajuns să ne punem o altă întrebare: cine profită de această crimă? Răspunsul se găseşte, probabil într-unul dintre dosarele Grupului de Experţi Interguvernamentali pentru Evoluţia Climatului –biblia acestei gândiri siliconate. Ce zice acest corp care este un anticorp, această carne care nu are materie, acest suflet care face grevă la şcoală, această inteligenţă “ventrilocată”? Zice exact ceea ce adulţii justei gândiri progresiste debitează de decenii.

    Acest cyborg post-capitalist vorbeşte, de fapt, în numele Ştiinţei. Dar, de la înălţimea celor şaisprezece ani ai săi, ce ştie ea despre astrofizică, despre ciclurile cosmice, despre furtunile solare şi ciclurile lor, atâtea informaţii care sînt relevate de ştiinţă, dar la care nici ea, nici ai săi nu fac niciodată referinţă când este vorba despre încălzirea globală- un adevăr incontestabil: nu trebuie să ne îndoim de acest fapt, ci de cauzele pe care unii i le atribuie.

    Traducerea aparține lui Ioan T. Morar – Premiul Nobel pentru Abandon Şcolar

    Același autor – Ioan T. Morar – a continuat seria Greta cu articolul Fetiţa cu chibrituri (ideologice)

    • Acesta fatuca a reusit mai mutl decat multi savanti, oameni de stiinta si politicieni, se discuta in lung si in lat despre clima si incalzirea globala, efectele ei si masurile care trebuiesc luate. Este o constatare si arata trendul , respectiv preocuparile multor oameni,
     Insasi lumea stiintifica este polarizata intre sustinatorii incalizirii globale datorate activitatilor economice umane si celor care se opun din diferite motive.
     Un lucru este insa cert, controlul individului va deveni din ce in ce mai perfect astfel incat sa poata fi miscat in directia dorita de cei cativa si va trebui sa ne luam la revedere de la libertate.

     • „Acesta fatuca” a reusit sa-i compromita pe iecologisti cum nici nu visau.
      Daca tu ai ajuns la mintea unei eleve care a abandonat scoala ca sa te invete pe tine ceva, atunci stiinta chiar ca a ajuns la „genunchele” broastei :D

  • Dom’le poate ca domnul profesor Cranganu n-o fi prins „ideea antropocenului” (ca sa citez din clasici in viata) da’ eu chiar ca am prins-o! Asa in esenta e ca-n bancul ala cu soricelul si elefantul ce trec impreuna pe pod, iar soricelul chitaei mandru”Tropaim! Tropaim!”

 5. ÎNDEMN LA MAI MULTĂ MODESTIE

  Pentru a înțelege mai bine proporțiile timpului geologic…, putem reduce metaforic existența Pămîntului la un an calendaristic. Dacă acceptăm vîrsta de 4,650 miliarde de ani atribuită astăzi planetei, O ZI ar însemna 12,740 milioane de ani. În această transpunere cronologică

  ― primele organisme se ivesc în jurul datei de 1 mai (procariote, adică celule fără nucleu)

  ― eucariotele (celule cu nucleu) apar la începutul lui august

  ― cele mai vechi animale multicelulare își fac apariția în ultimele zile ale lui octombrie, avîntul lor evolutiv conturîndu-se după 17 noiembrie (dată ce ar marca începutul erei paleozoice)

  ― primii pești apar în jur de 29 noiembrie

  ― la 4 decembrie primele vertebrate terestre (stegocefalii)

  ― pe 8 decembrie reptilele, pentruca pe 26 decembrie (zi ce ar corespunde trecerii de la mezozoic la neozoic), ele să cunoască un dramatic declin

  ― între timp au apărut mamiferele (12 decembrie) și păsările (19 decembrie)

  ― primul hominid apare în seara zilei de 30 decembrie, iar genul Homo la 20:30 în seara ultimei zile a anului

  ― CU NUMAI 5 MINUTE ÎNAINTEA ANULUI NOU SE DESPRINDE SPECIA CĂREIA ÎI APARȚINEM – Homo sapiens.

  Dan I. Grigorescu ”Înaintea apariției omului” Editura Albatros 1980

 6. Mi se pare literalmente o glumă, fie ea intenționată sau nu. Indicatorul cu ”fabulous anthropocene” este copiat la modul cel mai evident după el din Las Vegas, iar simbolistica asocierii unei universități cu Las Vegas nu cred că mai necesită niciun fel de explicații. Exact la respectabilitate face aluzie :)

  Mi-ar părea rău ca, în urma acestui comentariu, indicatorul de la Edge Hill să fie dat jos. Dar dacă universitatea respectivă se ia în serios, e greu de crezut că acela care a venit cu sugestia de a copia indicatorul din Las Vegas a luat vreo clipă respectiva universitate în serios :)

  • Artista se pare că a luat în serios instalația ei:

   A site-responsive installation featuring a number of signs that reference geological eons, eras and epochs. Collectively they point towards a contrasting, larger signpost akin to the archetypal American ‘welcome’ billboards, it states ‘Welcome to the Fabulous Anthropocene Era’, inviting the viewer across a threshold they have perhaps already stepped over.

   Faptul că respectiva instalație face referință la mai multe intervale, foarte diferite, de timp geologic (eoni, ere și epoci) atestă și o aspirație eufonică (toate cuvintele încep cu litera e) :-)

   • E posibil ca artista să se fi luat pe sine în serios, atunci când a realizat instalația. Dar asta nu înseamnă că a luat vreo clipă și universitatea în serios :)

    • Un comentariu oficial al Universității Edge Hill:

     Joan Steele, the University’ s Curator, said: “It’s now a year since our new Arts Centre was opened and during that time we’ve had numerous exhibitions and events. We are striving to bring a lot more art and culture to the University campus, for the benefit of both our staff and students and the local community, so we were absolutely delighted when Robyn accepted this commission. To produce this piece is fantastic, she embraced the history of the University totally.[s.m.]

     “The ethos behind the sculpture sits well with where Edge Hill is now. This year celebrating its 80th anniversary of being in Ormskirk and the changes and developments that have occurred in that time.”

     • In termeni neacademici, ethos-ul Las Vegas-ului e cel al unui amestec intre cazinouri si bordeluri. Asta il face sa fie fabulos, n-a mai vazut nimeni asa ceva pana la el :) O universitate revendicand cu mandrie acelasi ethos nu e putin lucru :)

 7. Hybris, lauda de sine, glorie personala, mandrie nemasurata, supra-aprecierea fortelor prorprii… Asa este. Era mult mai bine daca respectivii s-ar fi indreptat spre domenii unde lucrurile astea chiar se cauta, gen reality TV, pro wrestling si alte asemenea. Dupa care sa fi candidat si in politica la vreo functie importanta ;)

  • Sa nu uitam nici actorasul „B” plin de hubris care a crezut ca poate deveni presedintele SUA: un oarecare Ronald Reagan.

   Aici e in Back to the Future, in „1955”:

   https://www.youtube.com/watch?v=UC_AzVvgEF8

   A propos, Ronald Reagan a avut destul umor sa intoarca favoarea:

   https://www.youtube.com/watch?v=1ZDSqrcTvzg

   Asa ca, actori sau reality TV stars, daca e sa ma bazez pe exemplele Reagan si Trump, as vota pentru ei de fiecare data. ( :

   Lista succeselor trumpiste de mai jos e deja veche de vreo zece luni, se pot gasi mai „apdatate”, cum ar zice domnii profesori de umanioare.

   https://www.washingtonexaminer.com/washington-secrets/trumps-list-289-accomplishments-in-just-20-months-relentless-promise-keeping

   • Pai sa nu ne indepartam de subiect. Hybris, lauda de sine, gloria personala – chestii din astea, sunt bune, sau nu sunt bune? Tocmai ca Ronnie nu prea e de dat exemplu la capitolul asta. Din contra. Stiu ca aveati materialul gata pregatit, dar nu ala trebuia acum :D

    • Subiectu’ nu e indepartat. Ati facut aluzie la X si l-am adus pe Y din aceeasi clasa/profesie/pozitie.

     Ca sa va raspund, in general, in relatiile private, in ce priveste oamenii cu care vreau sa merg la o bere…. nu imi plac comportamentele de om prea sigur pe sine si laudaros.

     Cind vine vorba de politicieni insa, cu totii au o parere mult prea buna despre ei insisi, isi vind marfa, se lauda cu nabadai, isi prezinta esecurile drept minunate realizari etc.

     Cind unul singur, politician „NEprofesionist”, chiar isi merita laudele pentru ceea ce FACE, nu ma deranjeaza stilul. Nu ma insor cu dinsul chiar daca e legal acuma. (-:

     Stiti, era gluma aceea veche:

     pt cine ati vota?

     1) cineva care doarme pina la prinz, bea brandy la greu, vorbeste ca Cetateanul Turmentat

     2) veteran decorat de razboi, orator stralucit, vegetarian, nu fumeaza, disciplinat

     .
     .

     Banuiesc ca multi l-ar alege pe Hitler si nu pe Churchill.

     Eu ma multumesc cu imperfectiunea geniala gen Churchill / Reagan si, deasupra tuturor, Very Stable Genius President Donald J. Trump (-;

     • Ma refeream la faptul ca Reagan era genul character above all, nu lauda de sine si altele care nu le mai enumar acum. Dau eu berea daca avem ocazia :)

      • Inteleg. Nu stiu ce virsta aveti (nu intreb) si unde traiti (nu e relevant) dar, stiind ceva istorie americana, dati-mi voie sa va spun ca Ronald Reagan, pentru ca era oarecum mai linistit decit presedintele actual, NU a fost mai laudat / inteles / acceptat / tolerat / respectat in vremea lui.

       A fost calomniat la greu, a fost numit idiot, dumb, dunce, periculos, senil, extremist, iubitor de razboi, showman (a fost „host” al „General Electric Theater” la televiziunea CBS) – rings a bell? (-: si multe multe altele.

       Daca reactiile lui Reagan erau mai putin abrupte decit cele ale lui Donald Trump este nu numai din deosebire de temperamrent dar si pentru ca media de atunci, de mult deja semi-corupta si biased, nu mintea totusi pe fata, 100%, 24 din 24, 365 din 365 precum acum. Mai mentineau o pojghita de profesionism, o poleiala de credibilitate.

       Cind presedintele a fost impuscat in 1981 (a trecut pe linga moarte, iar secretarul sau de presa a ramas paralizat pe viata) studentii de la Berkeley (la fel de stingistii precum acum) si in multe alte mlastine stingiste au ovationat stirile, pina si COPIII DE SCOALA, pina si in state „republicane” dar in zone indoctrinate de democrati/socialistii, au facut acelasi lucru.

       Am o mare admiratie pentru Ronald Reagan dar, in privinta eficientei politice in fata unei ostilitati augmentate (astazi) dincolo de absurd, deja presedintele Trump l-a depasit.

       Oricum, „punctul cheie” era ca republicanii sint Intotdeauna demonizati, nu conteaza daca sint politicosi sau zgomotosi/laudarosi etc. Sanatate!

       …. Off topic, poate ca dl. profesor ar putea scrie ceva despre Hong Kong, ma mira ca nu e nici un articol pe Contributors pe tema, am o mare admiratie pentru tinerii aceia, imi aduc aminte de Piata Universitatii, la cub.

      • Fasl!

       Reagan era propagadistul par excelence. El isi lauda in mod repetat realizarile (mici sau mari, nu contea) atat ca guvernator cat si ca presedinte, Timp de 8 ani de mandat n-a uitat niciodata sa le reaminteasca americanilor de marasmul din care i-a scos. In acest sens Trump e de-a dreptul sfios :)

      • Treaba cu un Trump sfios m-a facut sa rid. Cumva aceste doua cuvinte nu se saruta bine.

       M-ati costat un bourbon de calitate, single barrel, dar claviatura e in afara primejdiei.

       [ The historian Raphael Hollinshed wrote about the healthy properties of whisky in his 1577 book Chronicles of England, Scotland and Ireland.

       „Being moderately taken, it slows the age, cuts phlegm, helps digestion, cures the dropsy, it heals the strangulation, keeps and preserves the head from whirling, the tongue from lisping, the stomach from womblying, the guts from rumbling, the hands from shivering, the bones from aching…and truly it is a sovereign liquor if it be orderly taken.”

       Nu stiu ce e „womblying”, dar ma bucura sa stiu ca sint la adapost. ]

       Sa nu uitam nici de fanfaronul suprem, Barack Soetero, care s-a plins de greaua mostenire pina la greata si a produs cea mai slaba „recovery” in istoria tuturor recesiunilor. S-a laudat cu faptul ca a trecut recesiunea de ziceai ca gaina Michelle i-a ouat un pui viu. (-:

      • @ Svejk Deci Reagan era mult mai laudaros decat e Trump acum. OK, am inteles. I rest my case.

      • @r2

       Da, intr-adevar. Reagan era un vorbitor mult mai bun ca Trump si a invatat de foarte timpruiu sa-si „vanda” marfa in cel mai ingenios & zgomotos mod cu putinta.

       Emitea aproape saptamanal mesaje televizate din Biroul Oval catre natiune, in care isi sublinia toate realizarile. Avea grija ca sa evidentieze clar ca realizari presonale chiar si cele mai modeste succesuri si chiar daca ele nu i se datorau 100%. E motivul pentru care a fost numit cu admitratie si invidie „marele comunicator”

       Asa cum am sous Reagan era propagandistul „par excelance”. Trump mai are mult golf de jucat pana sa ajunga la acelasi nivel :)

       In rest puteti sa va odihniti cazul in pace :)

   • Acum am vazut ca mi-ati dat sa citesc “20 months of relentless promise keeping”. Frumos titlu. Mi-am adus aminte de “20 de ani de impliniri marete”, marea productie cinematografica a anului 1985 in RSR. Iar cuvantul “relentless” bine inserat acolo imi aduce aminte de al nostru “neabatut”. Ce vremuri :) Ca sa zic asa, unele genuri de materiale si emisiuni TV nu prea ma prind.

    • Credeti-ma, am aceeasi lipsa de apetit pentru cultul nejustificat al personalitatii pe care, cred, o aveti si dv.

     Pina si chestia cu „very stable genius” o citez pe jumatate in gluma.

     Deosebirea este intre minciuna pura a „realizarilor” comuniste si realitate.

     Pe vremea rusilor era alta gluma: micul Ivan intreaba: „tovarasa invatatoare, daca in Uniunea Sovietica e asa de bine si in Statele Unite e asa de rau, de ce in Statele Unite e asa de bine si in Uniunea Sovietica e asa de rau?”

     Cam asa si cu incultul de Trump: daca el e atit de prost in singuratatea lui si NY Times + CNN + Mafia Clinton + toti rasistii democrati dedicati luptei anti-rasism + sute de mii de experti, de „pundits”, de (badly tanking) think-tanks, de academici specializati in gaura covrigului sint atit de destepti ….

     cum se face ca intreaga aceasta armata anti-Trump demonstreaza prostie, incompetenta si impotenta colosale?

     • Aici suntem de acord. Armata anti Trump ii este de mare ajutor si probabil ca datorita ei va fi si reales. Mie nu mi se pare in mod special nici misogin, nici rasist, dar stanga vrea neaparat sa exagereze chestiile astea si alte prostii de pe agenda lor.

    • Marea diferenta e ca Pingelica trebuia sa ne tina inchisi sunb stricta supraveghere ca sa n-o tundem de pe taramul „implinirilor marete” in timp ce Mos Trump nu mai stie cum sa opreasca puhoiul celor ce vor si ei sa se infrupte din roadele the „relentless promises”. E o oarecare distanta…. Punimaiesi?

     • Dvs trebuie sa va explic mai clar (lui Absurdistan, de exemplu, nu e nevoie). Era doar o constatare cu privire la choice of words in texte de propaganda din epoci si regimuri diferite. Ce aveti dvs de spus asa nervos despre Pingelica si promisiunile lui Trump e pe langa subiect. Sper ca e mai clar acum.

      • Ati afirmat ca Mos Trump recurge la chestiile slabe ale lui Pingelica. V-am explicat diferenta. Stiu ca starea dumeanvoastra e una disperata si aparent fara scapare, dar speram sa puteti totusi pricepe :) …

      • Nu de Trump era vorba, ci de stralucitul propagandist care i-a adus un omagiu (:D) in articolul pe care mi l-a recomandat Absurdistan. Mare minune ca a nimerit fix peste termenii propagandistilor de la noi de pe vremuri, ca doar n-o fi si ala roman emigrant :D

      • @r2

       Omul pur si simplu insira ce a promis si ce a realizat. In lumea oamenilor normali asta e ceva firesc si se numeste „bilant”.

       In lumea ratatilor al caror unic scop in viata e sa se tanguie pentur soarta cea cruda si nedereapta si sa gaseasca vinovatii pentru propria ratare asta se numeste „propaganda” eventual „infatuare”.

       Nu-i asa ca v-am nimerit? :)

      • E foarte bine ca-si face bilantul, dar cuvintele apartin unui cantaret de la curtea regelui, nu lui personal. Let’s stay factual. Soarta e chiar buna, Svejk. Ati avut inspiratia sa va laudati cu castigul anual cu ceva timp in urma (indirect, ceva cu percentile in topul platitorilor de taxe). Felicitari, dar sa stiti ca se poate si mult mai bine, mai ales la varsta dvs. In rest e cam plictisitoare discutia.

      • @r2

       Stiu ca prindeti greu si scapati usor, dar va repet totusi:

       Omul enumera pur si simplu realizarile. Pentru noi oamenii normali asta se numeste „bilant”.

       Pentru ratatii profesionisti aste e suprema ofensa. Singurul zgomot ce va bucura urechile sunt smiorcaielile si tanguielile. Capra vecinului ce plezneste de santate va aduce in pragul apoplexiei. Asta e si nmotivul pentru care va atacati asa de tare. Nu-i asa?

      • boring :D (vorba lui Homer Simpson la ceva sedinta). haideti facem un gest omenesc (la mine) si crestinesc-ortodox la dvs si sa nu mai chinuim cititorii degeaba. dar promit sa ne certam si alta data :)

      • @r2

       N-am spus niciodata ca ratarea n-ar fi plictisitoare. Totusi modul in care v-o exhivbati nu trebuie sa scape nesanctionat.

       In rest putina decenta parca n-ar strica.

       P.S. Ce mai face vestita capra a vecinului?! Santaoa? Voininca? Va face cu nervii? :)

 8. Aroganta , deocamdata nu putem spune altceva. Dar daca omul va evolua, regnul noetic va prinde puteri si atunci poate ca va dura ceva mai mult si tot asa, atunci acel microstrat geologic sa devina milistrat si cine stie, poate chiar si strat. :)

 9. „Impotriva prostiei zeii insasi lupta in zadar!” Nu ai ce turna intr-o ceasca plina iar „ecologistii” de azi sunt la fel de rai ca nazistii sau stalinistii. Cand in Suedia s-a vorbit de „terorismul vegan” am crezut ca nu citesc bine, dar nu, asa e. Nu intru in categoria negationistilor. Sunt insa foarte deranjat de isteria si intoleranta care ne-a inconjurat, generata de tot soiul de inculti care se ocupa cu mass-media . Va spun un lucru: cei mai curajosi si demn de respect oameni sunt cei care isi iau o slujba si se tin de ea. „Ecologistii” radicali sunt toti ocupati cu altceva, ei dau sfaturi, cum sa pairda ei timpul la munca… Pentru mine e clar de ce Trump a iesit din tratatul de la Paris: Tratatul impunea tarilor dezvoltate sa inchida fabrici care s-ar fi deschis IMEDIAT, CU EXACT ACEEASI TEHNOLOGIE in tarile nedezvoltate, care „nu polueaza”. Si ca sa fie totul clar, sunt satul de protectia evidenta de care beneficiaza China din parte „ecologistilor”. Dupa mine, oamenii astia isi urasc asa de mutl civilizatia ca ar face orice sa o distruga. Sa faci asta in favoarea radicalilor comunisti, islamisiti si de cate alte feluri mai sunt mi se pare cea mai idioata chestie dar , deh, atunci doar mai citesc o data ce am scris in prima propozitie si mi-e clar…

  • Aveti dreptate. Una din tintele principale ale Acordului de la Paris, e tocmai „transferului de prosperitate” din lumea dezvoltata spre „lumea in curs de dezvoltare”. Nici macar n-a fost vreo clipa ascuns.

   https://www.cnsnews.com/news/article/cnsnewscom-staff/paris-climate-deal-calls-international-transfer-wealth

   Trump la randul sau atunci cand a iesit din acord a sublininat ca ramanerea tarii in el va duce la poveri insuportabile pentru economia americana, transferul locurilor de munca si a bogatiilor tarii spre regimurile totalitare din lumea sudezvoltata.

   https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-president-trump-paris-climate-accord/

   Insusi faptul vca acordul e „optional” e cheia escrocheriei. Odata semnat el devine obligatoriu pentru lumea civilizata insa ramane facultativ pentur regimurile dictatoriale si autoritare.

   Daca guvernele din loumea democratica nu se conformeaza celor mai absurde prevederi ale sale atunci violentele grupuscule „verzi” se vor judeca pana-n panzele albe si vor forta statele sa se conformeze. In China cine are curajul sa dea in judecata guvernul comunist pentru ca nu se conformeaza acordului de la Paris?! Si chiar daca sa zicem ca ar avea tupeul sa o faca, cand a pierdut statul comunist chinez vreo-un proces?! Nu in ultimul rand prin acest acord China, vazuta ca „tara subdezvoltata”, are dreptul sa polueze dupa pofta inimii pana-n 2031 – cand clocitorii acordului au socotit ca tarile occidentale semnatare vor fi complet dezindustrializate si pe deplin supuse tiraniilor asiatice.

   • Doamne fereste de „transferul de prosperitate” din lumea dezvoltata spre “lumea in curs de dezvoltare”!!! Aveti dreptate, o crima asa odioasa nici ca s-ar mai putea inventa. Iecologistii astia dom’ne, nu le ajunge ca au furat banii cu taxa de carbon, acum vor sa fure si bruma de prosperitate a americanilor.

    • INTOTDEAUNA transferurile fortate de prosperitate se finalizeaza in

     : saracirea locului/natiunii/paturii/clasei care putea fi numita prospera si

     : imbogatirea temporara a clicii corupte incapusate in zona „asistata”.

     Astfel incit ultima dv. propozitie – care se vrea, presupun, sarcastica – este inadvertent adevarata, in sensul ei literal.

    • Pai dumneavoastra puteti sa-l incepeti de acum . De afapt ar fi trebuiet sa incepeti de mult. Cate parale trimieti lunar in Africa America Latina si Asia?! Cum?! Nimic?!?! Unde va sunt umanismu’ si constiinta revolutionara?! Ah, am inteles! Dumenvoastra sunteti doar cu guitzu’ . Ailalti care chiar fac ceva in viata trebuie sa plateasca. Nu-i asa?!

     • Imi pare rau, dar chiar va dadeam dreptate. Sunteti prea sensibil la sarcasm (imaginar de data asta). Transferurile fortate de prosperitate sa se faca doar din directia Africa si America Latina spre USA. E si normal, din mai multe motive: americanii stiu ce sa faca cu banii (e stiut ca negrii ii risipesc pe margele), au si armata cea mai mare cu care apara toate tarile misto, au piticii cei mai inalti, etc. Umanismu’ si constiinta revolutionara sunt lozinci iecologiste – nici nu va suspectam ca ati avea asa ceva.

      • Vai, domnu’ Katz, dar nu e frumos ce ziceti. In primul rind, sa nu se transfere fortat prosperitatea somaleza catre SUA, ca nu e drept. Sa-si tina prosperitatea acasa, ca ei au creat-o.

       Si de ce sa zicem de familia lui Ilhan Omar ca da banii pe margele? E un stereotip cultural umilitor!

       Se stie ca Omar si cu Tlaib, primele (si, se spera, ultimele) deputate musulmance din Congresul SUA, cu minutele lor, cu lopata si mistrie, au construit un Taj Mahal in centrul metropolei Mogadisu. Platit cu bani gheata, in mindra valuta botswaneza.

      • Domnu’ feldkurat Katz, lasati-o dom’le mai moale cu bautura, ca nu numai ca ati vorbit intr-un picior de lampa crezand ca-i telefon, dar iata ca incepeti sa o luati pe aratura mai vartos decat cele mai optimiste asteptari. De acum asta se apropie de delirium tremens.

       Ce tranferuri de bogatie de prosperitate dinspre Africa si America Latina catre occident vi se nazar?! Aia „salvati” de navele zgubiliticilor fara frontiere din largul coastelor libiene sau astia care sar gardul de la frotniera mexicana?! Aia v-aduc prosperitate?!

       Dupa cum spuneam, lasati-o mai moale cu bautrua si trasul pe nas, ca situatia devine critica :
       )

 10. „omenirea se va confrunta cu calendarul regulat al climei și, în cel mult 100.000 ani, ne vom „împlânta” într-o nouă glaciație”
  Nu cumva 10.000 ani, ca mai jos in alt context? Cred ca-i un typo.

  Regulat sau neregulat, specia umanoida a supravietuit glaciatiuni, poate o mai face inca o data. Sa ne dam o speranta, ca specie.

  • Am indicat limita maximă de 100.000 ani plecând de la perioada celui mai lung ciclu Milanković (excentricitatea orbitală).

   Profesorul Vaclav Smil a fost mai „zgârcit” cu perioada de expirare a civilizației umane pentru că a adăugat și alte cauze celor astronomice. Găsiți o listă completă în articolul său din 2015, It’s too soon to call this the Anthropocene.

   Citatul pe care l-am tradus este ultimul paragraf din articolul menționat mai sus:

   Should we manage to be around for another 10,000 years—a trivial spell for science fiction readers, an eternity for modern, high-energy civilization—we should congratulate ourselves by naming the era shaped by our actions. But in the meantime, let us wait before we determine that our mark on the planet is anything more than a modest micro-layer in the geologic record.

 11. OFF TOPIC

  SUA sunt liderul mondial în producția de petrol și gaze naturale, cu o creștere record în 2018

  Revoluția argilelor din Statele Unite, începută în 2000, a propulsat țara în poziția de lider mondial în domeniul producției de petrol și gaze naturale în 2018, potrivit unui raport publicat astăzi de Energy Information Administration (EIA).

  Producția de petrol și gaze naturale a crescut cu 17% și, respectiv, cu 12%, în 2018, iar aceste valori au stabilit un nou record de producție. Statele Unite au depășit Rusia în 2011 pentru a deveni cel mai mare producător mondial de gaze naturale și au depășit Arabia Saudită în 2018 pentru a deveni cel mai mare producător mondial de petrol.

  Creșterea de anul trecut a Statelor Unite a fost una dintre cele mai mari creșteri absolute ale producției de petrol și gaze naturale într-o singură țară din istorie.

  În 2008, Statele Unite erau mult în urma Rusiei și Arabiei Saudite în producția de petrol. Într-un singur deceniu, datorită triumfului revoluției argilelor, Statele Unite nu numai că a ajuns din urmă producțiile Rusiei și Arabiei Saudite, dar le-a și depășit în 2018 cu o producție record de 11 milioane de barili de petrol brut pe zi.

  După cum explică EIA, această creștere a producției petroliere americane a fost determinată de producția din Bazinul Permian din vestul Texasului și estul New Mexico.

  În ceea ce privește gazele naturale, Statele Unite și Rusia au fost umăr la umăr până în 2012, când revoluția argilelor a devenit tot mai semnificativă în Statele Unite. În 2018, producția de gaze naturale a S.U.A. a crescut cu 12% față de anul precedent, ajungând la 0,81 miliarde m^3/zi.

  Un alt factor care ajută la creșterea producției record de gaze naturale americane este faptul că exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA au crescut vertiginos din 2016 (după ridicarea embargoului), datorită creșterii cererii externe de energie din SUA.

  După cum explică EIA:
  Creșterea continuă a capacității de export de gaze naturale lichefiate și capacitatea extinsă de a ajunge pe noi piețe au susținut creșteri ale producției de gaze naturale din SUA.

  Creșterea producției de GNL din SUA și creșterea globală a cererii globale de gaze naturale schimbă modul în care europenii beneficiază de această resursă, potrivit publicației Pipeline & Gas Journal:

  Cei mai mari doi furnizori europeni de gaze prin conducte, Equinor din Norvegia și Gazprom din Rusia, au pierdut cota de piață pentru prima dată în ultimii patru ani, pe fondul unei triplări a importurilor de GNL în regiune în ultimele 10 luni. … GNL din Statele Unite în Europa de nord-vest a reprezentat 2% din totalul aprovizionării cu gaz în regiune, contribuind la creșterea puternică a GNL în Europa.

  Creșterea producției de petrol și gaze naturale din SUA a transformat țara într-o superputere energetică, depășindu-și rivalii tradiționali, Rusia și Arabia Saudită. De asemenea, aliații din Europa au acum siguranța unei oferte constante datorită creșterii exporturilor de GNL american. Este o situație win-win, care suportă economia americană acasă și contribuie la menținerea unei prezențe semnificative pe scena energetică internațională.

  Detalii, EIA, 20 august 2019, The U.S. leads global petroleum and natural gas production with record growth in 2018

  • Intr-o buna zi, cind sanatatea mintala va (speram) reveni printre oameni, in loc de demonizarea oamenilor – de stiinta, de afaceri, planificatori, lucratori – pentru crearea independentei energetice a SUA, acestia vor fi tratati drept patrioti si vizionari. Nu precum demagogii nerusinati care vind sperietoarea de ciori a incalzirismului, incercind sa distruga economiile nationale.

 12. Era o sceneta de Dan Mihaescu si Grigore Pop, in care un scriitor descoperea, seara, in parc, un personaj feminin interesant – o doamna care era „incapabila sa inteleaga metaforele” si care-i tot povesteste scriitorului, pe o banca, viata ei distrusa de incapacitatea de a percepe sensul figurat al unor expresii.
  Poate ca in cheia artistica si metaforica ar trebui inteleasa creatia de la intrarea in Universitatea Edge Hill, nu in cheia riguros-stiintifica. :)

  In sceneta mentionata mai sus, de fapt, doamna interesanta il tinuse de vorba pe scriitor doar ca sa-i sterpeleasca portofelul. Morala ar putea fi: atentie la portofel, atunci cand aveti de-a face cu oameni ce nu inteleg metaforele. :)

  • Ar fi interesantă o cheie interpretativă, artistică și metaforică. În realitate, Robyn Woolson a avut o agendă foarte pragmatică când și-a ridicat instalația în campusul universității Edge Hill. Ea a fost conștientă (aparent) de existența unor diviziuni temporale geologice, precum eonul, era sau epoca. De ce a ales era și nu altceva, nu a dezvăluit.

   O descriere a motivațiilor care au împins-o la crearea instalației se poate citi mai jos:

   We are surrounded by compelling evidence that our actions are creating fundamental changes that could affect our very existence. Mass extinction, climate change and glacial melt alone manifest life-changing realities. Yet these are not theoretical notions but physical realities. My installation is a contradiction piece that questions our ability to read the signs we are surrounded by; a predicament which, in its essence, is influenced by the stories that we share and the values around which we construct meaning, in short, our chosen habitus.

   Sursa

  • Tocmai asta face „creatia” de la intrarea in Universitatea Edge Hill, fura mintile unor naivi; care se lauda ca inteleg „metaforele”.
   Caci daca o Universitate de geostiinte are ca atribut principal jocul de-a metaforele, am dat-o pe fictiune.
   Deci, Bine ați venit în Fabuloasa metafora Antropocenă

 13. Este admirabila nonsalanta si stapanirea de sine cu care domnul profesor Cranganu insista cu articolele sale sceptice fata de incalzirea globala, in timp ce ard Suedia, Siberia si Groenlanda, iar in Italia ninge in toiul verii! Cum o fi sa ai aceasta detasare stiintifica ironica, in timp ce lumea se prabuseste in flacari, in jurul tau?! De invidiat, de buna seama.
  Articolele domnului Cranganu imi amintesc de memorabila prestatie a orchestrei de pe Titanic, in momentul scufundarii. Frumoasa muzica, trist moment!

  • Pai daca lumea sa „prabuseste in flacari” va recomand cu caldura sa puneti mana pe tulumba si sa le stingeti:)

   Cea mai inteleapta modalitate de lupta impotriva „schimbarilor climatice” sunt niscai taxe noui. Pe benzina, pe gze naturale, pe curent electric, etc. Sa dea Dumnezeu sa va mai cocoseze „verzii” cu macar triplul birurilor, peschesurilor si cibucurilor institutionale platite acum. Ca-n bancul cu trenul lui Lenin, nu mai aveti prea mult pana la desavarsire…

   P.S. : Groenlanda e inghetata bine merci. am zburat deasupra ei la mijloc de Iulie si nu ara cu nimic mai topita ca acum 20 ani. Inorice caz asa cum arata acum vikingii n-ar fi putut face agruiculutura si nici creste aniamle asa cum faceau in ecoleleIX-XIII. La fel cum zburand la sfarsit de Mai spre Asia am remarcat cu stupaore ca banchiza arctica era ciompacta si fara ochiuri de apa asa cum arata acum vrero 15 ani cand am vazut-o prim oara.
   Bag seama ca clima tine cu ursu’ si nu se poate abtine sa nu le traga covorul de sub picioare „progresistilor”…

  • Si care ar fi atitudinea corecta? Sa dai in mintea Gretei Thunberg, adica sa mergi cu barca, dar sa te intorci cu avionul?
   Sa umbli de capiata si sa vorbesti despre ceva ce nu ai habar?
   Greta e folosita de jmekerii iecologisti la fel cum folosesc talibanii copiii si femeile: ori ii tin in fata lor ori ii incing cu centuri explozive.
   „Lumea arde”, iar drobul de sare tot pe dulap se gaseste :D

   • Si care ar fi atitudinea corecta? Sa dai in mintea Gretei Thunberg?

    Greta Thunberg: I want you to panic!
    (Davos, ianuarie 2019)

    Thank you, but not thank you! (Întoarcerea la școală ar fi mult mai importantă decât a panica lumea)

  • Si ce ar trebui sa faca dl. profesor? Sa-si ridice poalele in cap, sa urle cu disperare, sa blesteme paiele de plastic din avionul personal?

   Asa, ca exercitiu (pardon) intelectual, puteti dv. dovedi stiintific ca, daca INTREAGA omenire cu activitatile ei nefaste ar disparea intr-o secunda, s-ar „vindeca” clima in directia niciodata definita pe care si-o imagineaza incalziristii??

   Incercati sa fiti, daca rational nu e de unde, macar nu atit de nesimtit in abordare.

 14. Un comentator ne-a recomandat mai demult blogul exceptional al lui Daniel Greenfield. Ii multumesc si pe aceasta cale.

  Ultimul articol demn de citit:

  http://sultanknish.blogspot.com/2019/08/environmentalists-killed-more-europeans.html

  [Teroristii] Ecologisti(i) au ucis mai multi europeni decit teroristii islamici

  Daca vi se pare hiperbola, cititi-l. Nu e.

  Din punctul de vedere al confortului elementar pe vreme de vara, Europa este la nivelul cimpanzeilor africani. Pina si India, Indonezia, ba chiar si inapoiatul Vietnam sint deasupra.

  Oribilii „lideri” francezi, care au asasinat practic peste 14000 de francezi in 2003 prin neglijenta, incompetenta si nepasare in stil PSD, au astazi „sfaturi” pe vreme de caldura – luati dusuri reci si tineti-va picioarele in apa rece. Precum Ceausescu iarna, mai puneti o haina pe voi. (Nu e de mirare, cita vreme Emmannuelle Micron are alte prioritati, precum satisfacerea nevoilor, aaa, cetatenesti, ale masculului Alexandre Benalla, aparent singurul barbat ramas in Franta.)

  In Germania criminalei jihadiste Angela Merkel, care ar trebui sa reitereze soarta asasinilor de la Nurnberg, numai 3% dintre locuinte au aer conditionat. E o chestiune de ideologie nu de posibilitati. (Grecia e 99% echipata cu aer conditionat si nu cred ca e mai bogata decit Germania.)

  In 2003 cel de-al patrulea Reich a cauzat „numai” 7000 de victime ale caldurii. Pentru ca, sa nu ne amagim, nu paiele de plastic din California au cauzat aceste morti ci rigiditatea ideologica a ucigasilor care refuza sa salveze vieti omenesti folosind tehnologia existent.

  Respingerea aerului conditionat este o forma de idiotenie ideologica pe altarul cultului incalzirist. De dragul unor „magice”, presupuse influente absolut infinitezimale (if at all !!) asupra planetei in general, guvernele asa-zis avansate ale Europei isi ucid cetatenii cu buna stiinta.

  Pacat ca nu vor raspunde in fata justitiei asa cum merita. Cei mai cretini lideri din istorie, ingropindu-si propriile tari sub porcaria cu doua capete, unul islamist si unul ecologist. Rusine!

  .

 15. Pina si dilematicii nu mai au dilema incalzirii globale:
  „În fine, aș mai observa că, în ultima vreme, schimbarea esențială și incontestabilă de pe glob a fost nu atît a climei, cît a felului în care circulă informația. Așa se face că orice dereglare climatică locală poate fi speculată mediatic rapid pînă în celălalt colț al planetei. Se vinde bine. Și mă întreb dacă nu cumva ar trebui să luăm în discuție și încălzirea informațională.
  Buba sintagma, „incalzirea informationala” :P
  https://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/incalzirea-globala-e-cool
  „Cînd un cercetător onorabil precum Constantin Crînganu, profesor de geofizică la City University of New York, a scris un text în care demonstra cu date, tabele și statistici că numărul și intensitatea uraganelor din Atlantic n-a crescut în ultima vreme (ba chiar dimpotrivă) și că doar pagubele provocate de acestea au crescut, dar nu din cauze climatice, ci din pricina măririi considerabile a densității populației de pe coaste, a fost imediat taxat de comentatorii de ocazie drept susținător al politicilor lui Trump. E nevoie de curaj ca să contrazici idei transformate în adevărate credințe populare.”
  Alta sintagma buna: „comentatori de ocazie” :D
  Care, pe cale de consecinta, daca nu sint sustinatori ai lui Trump, sint sustinatori ai lui Putin, Xi, ori Macron speranta politicii europene ;)

  • Vă mulțumesc pentru semnalarea citării din Dilema Veche. Mă bucur că articolele mele din Contributors sunt citate și în alte publicații românești prestigioase. Educarea științifică a opinie publice trebuie să transceadă cât mai multe medii informative.

  • A! Nu! Incalzirea climei este incontestabila ….

   Dicutia este despre cauzeleinclazirii. Ceva in genul vechii dispute : soarele rasare fiindca canta cocosii sau cocosii canta fiindca soarele rasare?

   Incalziristii sunt de parere ca daca nu ar canta cocosii nu ar rasari soarele ……
   Apopo0s cu cat s-a redus suprafata junglelor ecuatoriale ?! Ca se pare ca defrisarea llor nu atarge atentia .. ecologistilor!

   • Nu știu cât e de incontestabulă sau de generalizată… În America de Nord trecem printr-o decadă de răcire accentuată. Suntem pe 24 August și la paralela 45 am 22 C la ora 17. Dimineața erau 11C, Cam așa a fost toată luna August. În Iulie am avut câteva zile cu brumă. Gemenii au răcit cobză după ce s-au bălăcit în piscină la început de August. Am golit-o ca să nu mai chirăie că vor în apă. Cam așa au făcut și vecinii dimprejur…. Cred că am folosit-o anul ăste de vreo 5-6 ori, Cam la fel și în anii trecuți. În 2009 cînd am construit-o nu era zi să nu ne bălăcim în ea până la sfârșit de Septembrie. Îmi amintesc câ în 2011, ultimul an cald, am închis-o abia în Octombrie Era chiar înainte ca soția mea să nască gemenii. Îmi amintesc că ne-am bălăcit împreună în apă toată ziua. Copiii mai mai erau la școală. Îmi luasem vreo 3 săptămâni liber pentru că urma să nască. Seara în dormitor i s-a rupt apa cu vreo 3 zile înaine de termen… M-am speriat îngrozitor. Nu pot uita nicicum chestia și cursa de noapte la maternitatea de la North Memorial

    Mississippi îngheață de vreo 5 ani la rând cum n-a mai înghețat de pe vremea lui Mark Twain.. La fel și Niagara. Zăpada începe să cadă ca ceasul înainte de ziua curcanului (sfârșit de Noiembrie) și am avut cel puțin doi ani când a ținut până de ziua lui Hitler (20 Aprilie) și în 2014 chiar până de ziua lui Lenin (22 Aprilie). Tornadele au dispărut complet de pe „Aleea Tornadelor” (nu că le-aș simți lipsa). Între 2005 și 2017 a fost cea mai îndelungată perioadă din istoria scrisă a SUA când nici un uragan de gradul IV sau mai sus n-a lovit țara. Precedenta perioadă record de acalmie a fost 1861-1869…

    În Decembire 2017 furtunile de zăpadă au lovit Mexicul, Texas și Florida. În Mexic cel puțin a fost haos total (nici texanii n-au stat mult mai bine :)). S-a blocat circualția și s-au închis aeroporturile. Am avut niște colegi blocați 2 zile pe aeroportul din Monterey, ziceu că nici budele nu mai mergeau. Apa se terminase, noroc că mai era tequila. Au ajuns beți morți în State :).În 2018-2019 figura s-a repetat doar că Mexicul a fost mult mai puțin afectat de zăpadă. Asta după apoape 5 decenii în care acolo n-a mai nins…

    Agitprop-ul a interzis cu desăvârșire utlilizarea termenului de „încălzire globală” de vreo 3 ani dn cauză că genera nesfârșite bancuri. Acum politic corect se spune „schimbări climatice”…

   • Să înțelegem oare că încălzirea determina un consum mai ridicat al combustibililor fosili, iar nu invers?! Facem iarna focul in vatră pentru că e mai cald decât in timpul verii?!
    Cât privește ceea ce ii interesează pe ecologiști, exemplul cu pădurile ecuatoriale este eronat. Dar este relevant pentru logica unor contestatari ai acestora: tot ce li se pare că ar fi greșit este atribuit ecologiștilor.

 16. Numai ce zise Trump ca SUA ar fi interesate sa cumpere Groenlanda (ca punct strategic, desigur), ca veni apocalipsa: „într-o singură zi, de pe insulă, s-au topit 12,5 miliarde de tone de gheață!”
  Cica ar fi putut acoperi Florida cu 12 cm de apa sau Danemarca cu jumatate de metru.
  Dar daca se topi, muica, unde-i de nu acoperi Florida ori Dania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. Ultima carte publicată este Climate Change, Torn between Myth and Fact, Cambridge Scholars Publishing, hard cover în 2021, soft cover în 2022. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro