duminică, iunie 16, 2024

What is next sau cum să citim rezultatul alegerilor locale prin ceața declarațiilor politicienilor?

Votul e adesea pasiune, rareori rațiune. Cel de ieri a fost un amestec destul de echilibrat de rațiune și pasiune.

Schimbarea este combustibilul democrației, dar, ca orice combustibil, arde. Ieri i-a ars atât pe cei care au umplut spațiul dintre români cu venin, ca Firea, unul dintre cei mai abjecți exponenți ai noului PSD, pe Oprișan, dar și pe câțiva mai ”vechi”, care nu au avut înțelepciunea să se retragă la timp. Unii din cei vechi sunt oameni cu rezultate foarte bune (Scripcaru) și bune (Robu) în orașele gestionate, dar valul schimbării, adesea pasional, nu iartă*.

Odată trecut hopul alegerilor locale, va lua timp până vom vedea dacă cei noi vor reuși să scoată din amorțire orașele (Timișoara), să fie tot atât de buni ca predecesorii (Brașov) și dacă vor reuși miracole (da, doar un miracol poate rezolva problemele Bucureștiului și sectoarelor). Ochii acum sunt pe ecuația politică a alegerilor parlamentare. Să vedem, partid cu partid, cum stăm.

Dacă dinamica se menține, partidele mici (ALDE și ProHoția) sunt moarte. Singurul care poate tracta în Parlament partidele mici e PSD. Scorul PSD fiind și așa destul de mic, lupta pe locuri eligibile e mare, de unde deduc că nu vor fi prea primitori cu ALDE și ProHoția. Mai mult, Ciolacu abia a scăpat de Firea, e greu de crezut că e atât de fraier încât să-i ia pe Tăriceanu și Ponta, care ar deveni poli de putere în PSD. Din cauză că USRPLUS și PNL nu s-au înțeles la Craiova, polul alternativ de putere în PSD va fi de sorginte PRMistă, adică Vasilescu, care nici ea nu-l înghite pe Ponta. Fără să intru în detaliile trecutului, e limpede că PSD va avea la parlamentare un scor istoric de mic. Sper ca oameni ca Dâncu să îl reformeze. Odată dinozaurii Oprișan et co. plecați șansele cresc.

PMP se zbate la limita lui 5%, îl văd mai degrabă puțin sub. Șansa PMP s-ar putea să fie revendicarea curentului conservator, estimat undeva la 12%, lucru însă incert: PMP este atât de adânc consolidat în mentalul colectiv ca ”partidul lui Băsescu” încât lipirea unei etichete conservatoare e foarte dificilă, cu atât mai mult cu cât se aude că mult discutata EBA va candida la parlamentare. E greu de crezut că Neamțu, Avramescu sau alte voci conservatoare articulate vor avea tracțiune, dacă zvonistica de mai sus se confirmă. În locul lor aș negocia un număr de locuri eligibile cu PNL, ar fi păcat ca puțin sub 5% să fie pierdute, iar stomacul PNL poate lesne înghiți un curent conservator, util în viitor, dacă a digerat deja la greu pesediști. Ar mai fi o variantă, dacă e să dăm crezare legendelor politicii de tip vechi: dacă PNL ia în calcul o guvernare doar cu PMP și UDMR atunci nu e imposibil ca PNL să dea ceva voturi către PMP, pentru a face fatidicul 5%. Eu unul nu cred un așa scenariu pentru că ar fi sinucigaș pentru PNL: fără 60% în Parlament nu poți să guvernezi liniștit 4 ani.

Ajungem la cei care sunt pe scaunele pilotului: PNL și USRPLUS.

Dubioasă moral, racolarea multor primari PSD se dovedește politic câștigătoare pentru PNL, devenit adevăratul partid al maselor. Tentația de a numi PNL ca fiind un ”PSD cu față umană” este mare, iar USRPLUS nu se jenează să facă acest lucru pe unde apucă, ceea ce a dus la o polarizare în zonele non-PSD. Totuși actualul PNL este departe de spiritul golănesc dovedit de PSD din 2012 încoace și ar fi o greșeală și am face un mare deserviciu adevărului să îl asociem PSDului din epoca Ponta și Dragnea. De fapt aici este și marele șantier comun al lui Ludovic Orban și Klaus Iohannis pentru alegerile parlamentare: cum vor arăta listele la alegerile parlamentare? Dacă se va merge pe mâna celor racolați din PSD și a ”celor vechi” din PNL s-a văzut cât de tăioasă e sancțiunea electoratului. Singurul ”vechi” care a rezistat cu brio, ba chiar a ”rupt gura târgului” este inoxidabilul Emil Boc, și ar fi o greșeală să nu fie readus în prim-planul deciziei, ca un liant între echipa tradițională și o echipă nouă, mai ales că mizele sale personale nu există. Odată cu exilarea la Bruxelles a ”greilor”, care nu mai pot și nu mai vor influență, acum este oportunitatea unui PNL reînnoit, cu atât mai mult cu cât ruperea din electoratul PSD și-a atins, cel mai probabil limitele: primarii racolați de la PSD și aleși vor tracta cât se putea de mult din acest electorat. Ludovic Orban și Klaus Iohannis ar putea să ia o decizie pe cât de tranșantă pe atât de salutară: să-i trimită la munca de partid pe cei care au mai mult de două mandate în Parlament și să recruteze o nouă garnitură pentru aceste alegeri. Altminteri riscă să piardă în favoarea USRPLUS tot ce au câștigat de la PSD sau, așa cum s-a văzut la Timișoara, poate chiar mai mult. E un pariu greu de făcut dar atât de util României, pentru că, de fapt, PNLiștii cu mai mult de două mandate au fost parte la rușinea istorică a PNL de a se fi asociat cu PSD în bălosul USL.

USRPLUS este pe un trend ascendent: înțelegerea cu PNL la capitală și victoria în Timișoara, Alba, Brașov și alte câteva locuri a pus capăt degringoladei organizatorice în care se aflau înainte de alegeri și, în mintea multora, chiar dacă matematic nu au bătut recorduri, sunt mânzul promițător al politicii românești. Din această postură două lucruri simple sunt de făcut: Cioloș să preia total USRPLUS, Barna fiind o piatră de moară acum, și excluderea de pe liste a mesianicilor ciudați. Totuși, trebuie să recunoaștem că, chiar dacă și-a atins potențialul maxim, Barna are uriașul merit de a fi adus USRPLUS unde e și, ca atare, merită să primească o poziție puternică, de exemplu președinția Camerei Deputaților. Odată cu aceste alegeri parlamentare trebuie să se producă maturizarea USRPLUS, or asta nu poate fi făcut fără a-i lăsa în urmă pe cei care în afară de zgomot nu produc nimic. Văd, de exemplu, un pilon important în jurul lui Cătălin Drulă care are o expertiză remarcabilă în infrastructură dar și o minte limpede și mușchi politic ager. El e prototipul de nou politician care, zic eu, merită încredere, alături de oameni ca Adrian Wiener, Tudor Benga și alții puși pe treabă, echilibrați ideologic, nu pe zgomot de tigăi.

USRPLUS mai are un schelet în dulap pe care, probabil, îl mai poate ascunde și în aceste alegeri, dar le va pocni în față când nu se așteaptă dacă nu întreprind ceva ferm: clarificarea ideologică. USRPLUS a evitat să se exprime tranșant în problematici care au inflamat și nu îmi e clar cât vor mai reuși acest lucru.

Rămâne poziționarea pe eșichierul politic a lui Nicușor Dan și chiar a lui Vlad Voiculescu, care pare să fie popular printre useristoplusiști. Soarta lor pare să fi fost repede tranșată de Dacian Cioloș, sau cel puțin așa citesc eu declarațiile sale din seara victoriei. El pare să fi spus: ”cei care au câștigat Bucureștiul nu au ambiții naționale, să facă bine să treacă la treabă”. Dacă e așa (evident, nu pot citi gândurile nimănui!) atunci e limpede că ei au fost parcați în dificila misiune (pe care ei înșiși și-au asumat-o!) de a face ceva cu Bucureștiul.

Furați de plăcerea de a comenta dinamica politică precum microbiștii penaltiurile neacordate sau ofsaidurile la limită, noi, cei cu mintea limpede, să uităm marile șantiere ale României: educația, dezvoltarea inteligentă, sănătatea, reforma teritorială, infrastructura, mediul, energia. Fiind bine-cunoscut că, din păcate, proiectele nu câștigă alegeri, nu cred că trebuie să ne așteptăm ca aceste subiecte să fie discutate până la alegeri de partide. Mai degrabă vom asista la promisiuni nebugetate (adică minciuni electorale), invective și declarații politice demne de curtea școlii. Or, ceea ce contează cu adevărat sunt exact aceste lucruri și aici văd rolul major al președintelui Iohannis. Care, în funcție de cum vor fi rezolvate aceste chestiuni de viitorul guvern, își joacă ieșirea din mandat, ieșire care a fost nereușită și pentru Emil Constantinescu și pentru Traian Băsescu. Cu noua realitate politică clarificată, mi-ar plăcea enorm să îl văd pe președinte un arbitru cu autoritate și cristalizator al proiectelor de mai sus, astfel încât noul guvern și noua majoritate ieșite din urne în decembrie să aibă un plan de lucru clar, cu resurse bine stabilite din fonduri europene și oameni bine pregătiți. Altfel, puteți să mă credeți pe cuvânt: vom rămâne cu privitul unui circ politic care nici amuzant nu va mai fi.

* În plin avânt al PDLului încercam să conving un lider local că Xulescu e mai potrivit pe listele partidului pentru parlamentare că Yulescu. Liderul local, hîrșit în politică, îmi spune: ”bă, tu nu-ți dai seama că așa val e pentru noi acum că și un sac de cartofi să pun pe listă și tot câștigăm”. Sacul de cartofi a fost pus pe listă, a câștigat și, câțiva ani mai târziu, a ajuns în pușcărie…

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. „Cioloș să preia…”

  Speram ca abilitățile politice ale d-lui D Funeriu să le depășească pe cele medicale, în virtutea cărora a realizat filmulețe depre SARS-Cov-2. M-am înșelat, după cum se vede. Domnia-sa nu ține minte raportul de forțe dintre USR și PLUS…. Ori, de imaginea d-lui Cioloș, după atitudinea lamentabilă a domniei-sale în raport cu viceprim-miniștrii Dîncu și Borc pe când era șeful guvernului, ceea ce a adus la putere în România regimul Liviu Dragnea.

  Apoi, îndrăznesc eu să-i amintesc domniei-sale că viitoarea guvernare poate avea succes doar prin alierea PNL cu USRPLUS.

  • Pentru ca aroganta de neamprost a penelistilor sa se desfasoare si mai extins, inca ani de acum incolo? N-ati realizat, inca, ca PNL isi trateaza electoratul ca pe o masa de lachei votanti, in loc sa se simta ceea ce ar trebui sa fie orice partid politic: angajatul electoratului propriu si al romanilor?

   Chiar daca unora le-ar placea, ca +USR sa aiba, aliat cu PNL, soarta PDL, au trecut ani de atunci si mai sunt si seniori pe linga ei, nu vor fi lasati sa devina partenerul minoritar al psd de culoare galbena, ca sa fie scuipati din guvern cind i se pare #neamuluiprost, ca nu i se da dreptate in toate si orice.

   Cred ca nimic nu poate exemplifica mai elocvent atitudinea liderilor fata de electorat, precum spusele celor doi, Orban si Barna, dupa aceasta victorie:
   Orban „Victoria de azi e a PNL-ului care pentru prima oara invinge PSD-ul”
   Barna „Victoria de azi e a dumneavoastra, a cetatenilor”

   In rest, a se scuti cu lesinaturile! Sunt 30 de ani decind multi romani asteapta ca ceilalti romani, votanti majoritar cu burta, sa inteleaga, ca psd este hibridul bolsevic impus de Stalin, violent, in Romania si devenit, de-a lungul a 80 de ani, o mafie, stat in stat, cu famiglii ereditare, mostenitoare ale aceleiasi ideologii criminale. Iar cine se aliaza o data cu el devine ca el, complice si criminal. USLamul n-a fost denuntat la tribunal, asa ca, teoretic, Orban poate sa faca majoritate cu fostul concubin de borfasii.
   Intr-un an de putere qvasi-absoluta, PNL a gestionat borfasiile mafiei rosii si atat. Asta va face si incontinuare, dar mai arogant, cind puterea absoluta le va fi certificata prin vot.

   • Si care ar fi fost solutia perfecta ? Guvernul Orban fata in fata cu un parlaemnt dominat de PSD, normal ca a fost obligat sa-i „administreze” , alagerile parlamentare ar fi cele care termina cu acesta administrare.

  • Mafiile interlope politice au fost invinse partial. Cetatenii sunt mai destepti decat politicienii. Dar mafiile distrug coagularile nationale din toate curentele politice in asteptarea revenirii la totalitarism cum a prognozat Silviu Brucan in 1990.

 2. Sa nu uitam de confiscarea extinsa a averilor, impozitarea averilor ce nu pot fi justificate si legea achizitiilor publice. Ai spune ca ANAF nu e tot un santier?…

 3. Da. Nu văd impedimente ca pentru funcția de președinte „dezbaterea internă” (primaries) să înceapă de-acum. Ex. d.na Alexandru, d.na Armand, d. Ciucu, d. Dan, d. Fritz. Ordine alfabetică. Și ca-n zicerea celebră [despre fotbal], la final câștigă d. Dan :)

 4. Hai sa privim lucrurile intimplate si rezultatele alegerilor un picut altfel . Nicusor Dan reuseste sa puna de acord formarea unei aliante imposibile PNL-USRPLUS si sa obtina si o majoritate in Consiliul General . Nici USRPLUS si nici PNL nu se pot asocia cu altcineva .Simplul gest de asocire cu PSD -ul ,ce are 33 de puncte procentuale in consiliul general, il face automat perdant in alegerile parlamentare pe cel care ar incerca sa destrame alianta . Acesta este jocul de exceptie a lui Nicusor Dan ce in ultima zi a fost girat si de catre presedintele Romaniei . Timp de 4 ani , incepind cu 3 ianuarie 2021 N.D. ii obliga pe cei trei sa conlucreze nu numai la primarie ci si in alegerile parlamentare .Orisice iesire din front – este paguboasa -.Altfel spus, in urma alegerilor parlamentare din iarna acestui an , PNL va fi mandatat ,de catre presedintele in functie Klaus Iohannnis , sa formeze un nou guvern ce va cuprinde si USRPLUS .Impreuna vor depasi 65 de puncte procentuale si vor putea schimba – de la radacina – totul .Mizez realizarea a intregului joc politic pe actiunea actualului presedinte Klaus Iohannis ce nu isi poate permite ratarea propriilor tinte politice . In fapt, inca de pe acum vor incepe mari modificari la nivel juridic , la nivelul legilor pensiilor si pina in alegeri PNL si USRPLUS vor veni cu noi teme ce vor fi supuse dezbaterilor cetatenesti . Imediat dupa alegeri , cu sprijinul presedintelui ,al lumii de afaceri romanesti si al nostru al cetatenilor , statul de drept isi va consolida pozitia si multe , multe ale lucruri se vor intimpla in tara , o data cu modificarile survenite si modul de conducere al UE. Revenind in tara , partidele asa numite de buzunar , vor disparea . Deja ALDE si PRO nu mai exista ,iar PMP chiar daca a mai – filfiit o data din aripioare – va avea pina in decembrie aceiasi soarta .Si cei mai determinati votanti ai PMP vor intelegea inutilitatea demersului lor .Dar cine stie poate Eugen Tomac isi va reconsidera discursul . PNL , sau mai bine zis presedintele PNL va fi nevoit sa schimbe din mers ,parte din garnitura cistigatoare si sa isi readapteze discursul politic la un nivel superior si contemporan . Este de discutat daca ORBAN poate face asta . Daca nu o poate face acum , PNL nu are nici el mare viitor in alegerile parlamentare de peste 4 ani . Chiar daca , pare ca fiecare dintre partidele ce compun alianta cistigatoare si numim PNL-USRPLUS, are o anume decizie proprie , ne putem gindi si la o anume decizie de comun stabilita ,departe de ochii lumii , ca parte a unei intelegeri determinate de decizia presedintelui Klaus Iohannis . Jocul se invirte in acest moment in jurul lui Nicusor Dan si in decizia lui , luata ca – Primar General- , ba chiar si in modalitatea de acceptare a jocului comun al Uniunii PNL-USRPLUS, pe un termen foarte lung ce cuprinde urmatorii 4 ani . Undeva ,din spatele nevazut al intelegerilor umane intre membrii USRPLUS se detaseaza vizibil de aceasta data persoana lui Vlad Voiculescu ce isi creeaza o noua imagine , mai intelectual- populara , decit cea a actualului presedinte USR. De fapt, este foarte evident cum imaginea cistigatorilor primariilor din Timisoara si Brasov se suprapune peste imaginea lui Vlad Voiculescu. Ma bucura enorm acest moment ce este inceputul unei schimbari de substanta a Romaniei si nu pot sa nu observ in final tenacitatea , rabdarea , inteligenta, cu care echipa prezidentiala si presedintele in principal a reusit sa modifice intreaga situatie ce parea la un moment dat fara iesire . Fara ACEST presedinte – Romania – era azi o alta tara . Cumva totul este sub bagheta de magician a presedintelui actual sau poate doar este propria mea impresie .

 5. Și pentru USR, ar mai fi ceva, printre multe altele nespuse pe aici: boicotul de la referendumul Familia. Și nu atât boicotul ( cu toate că și acest aspect este fără precedent; eu nu am auzit încă undeva în lumea democrată să se boicoteze un referendum), ci modul in care a fost făcut: minciună, manipulare spre 100%. Iar asta… nu se uită. Și mai este si Renew Europe… și multe altele…dar care, cu siguranță la alegerile parlamentare vor iesi la …iveală.

 6. Prea se grăbește dl Funeriu pentru a fi primul analist credibil…”care dă tonul ” întru deslușirea politichiei ”rumânești” la 30 de ani distanță de la căderea monstrilor sadici. Pentru ce o face, el singur știe. Cert este că nimic din marile probleme post- comunism ce -și fac veacul pe solul neaoș nu apar în analiză. Iar ele exisă. Chiar cu ghiotura măsurate !

  • Corect.
   Asa ne-am procopsit noi doar cu impartiali. De parca dl. F ar avea ceva de pierdut daca ne-ar da cateva indicii care chiar sa conteze.
   pana si corpul de control al guvernului a vazut nereguli la BRML in relatia cu RENAR. si in loc sa faca ce trebuie cica au „semnalizat” DNA. ce prostie e asta?

   • Poate pentru că e mai simplu? Administrația induce o auto-suficienta/un auto-ego a/al importantei lucrului „pentru stat”. Evaluarea nu e pe rezultate palpabile: kpis, milestones, deliveries. E doar despre ….vorbe /analize /păreri /opinii /plictiseli.

   • Fara implicarea oamenilor inteligenti si competenti avem rezultatul de astazi, Romania dupa 30 de ani la capatul clasamentului UE.
    De ce sa ne fie „frica” de implicarea in politica atata timp cat ramanem integri ? din pacate se implica prin vot cei care nu au prea multe repere morale votand oameni gen Piedone, Firea, morti, condamnati penal etc.etc. De ce ? pt ca ii vad si n-au multe alternative tocmai datorita neimplicarii.

    • Adica un medic, un savant invata jde ani, se cheltuie bani pe el, se specializeaza si cind e gata sa produca ceva important se reprofileaza in politician si se apuca sa planteze panselute!?
     Dupa mine politician e o meserie, desigur ar fi bine sa fie oameni dastapti in functiile astea, dar de ce trebuie luati de la domenii mult mai solide si mai importante?

     • Învățământul românesc nu încurajeaza lucrul în echipa. Cei mai buni, olimpicii, sunt individualiști. Pentru că așa au fost formați sa fie. Nu se putea altfel. Sigur, excelează la activitățile individuale, master, doctorat, postdoctorat, institute de cercetare. Perforează foarte bine și „afara”, până la activități ce presupun „adaptare”. Pentru că angajarea și menținerea lor într-o companie (sau cultura) presupun adaptare și munca in echipa. Presupun „soft skills”.
      As paria că și în Ge, între un individualist foarte bun tehnic și un „team player” dornic de învățare, este ales, la interviul de angajare, „team playerul”. Orgoliile nu sunt productive, după cum știți.
      Alternativele de lucru din Ro, pentru oameni foarte/supra calificați, sunt aproape inexistente. Companiile care fac cercetare-dezvoltare sunt focusate pe practic, pe aplicare în producție, nu pe cercetare fundamentala. Și asta presupune adaptare. Băncile din Ro sau institutiile financiare de aici nu fac ele planuri, doar le aplica pe cele din „instituțiile mama”. (Mai sunt politicieni pregătiți „afara”, reintorsi, care nu au unde în Ro să își ducă mai departe pregătirea). Adaptarea la o poziție sub calificarea lor este aproape de neconceput, cel mai probabil. Doar politica le mai poate oferi vizibilitatea și importanța de care au nevoie, pentru ego.
      Risipa? Tot învățământul din Ro, centrat pe individualități și egouri, este o risipa. Avem noroc, daca pot spune așa, că tinerele generații sunt obișnuite să interacționeze mai mult și să ceară ajutorul. Prind ușor, sunt adaptabili și nu au nici o problema in a „share-ui”.

 7. Un comentariu destul de pertinent. Atenție! PNL și USR+ sunt condamnate sa guverneze împreună. Având în vedere experienta trecuta CDR PD și DA va fi necesar ca prezumtivul PM Orban sa nu permită derapaje la Guvern. La Parlament va fi mai simplu.

 8. PD-ul a fost intotdeauna partidul de nisha, pana la debarcarea lui Roman si ascensiunea lui Base – care si azi ia fara mai eforturi 10%! – si mult incercata lui DOMNIE.
  Intrebarea e de cand serviciile si colaboratorii lor fac politica de stat in Pomania, privind la faptul ca intreg Sibiul, oltenesc in mare masura, s-a mutat la Bucale in frunte cu Santa Klaus!
  (si alte apendice ca bucoVinno – bucovidului din primavara – si ramasitele celeor da la cLuUuj prin cioloshi + brasovenii lui Base in frunte cu LuCovid – fost pedelist? ca nu-mi mai amintesc – dar de mom ce fratele sau cu care imparte aceleasi origini sanatoase de securist ceausist maghiar a fost numit comisar european si azi e consilier al marelui iohannis, pp ca da!

  • Scuze pentru limbaj. Orban e PNL-ist de la inceputuri – m-am documentat.
   NU cred ca face vreun bine regionalizarea concentrata pe un oras, ori judet
   ca in cazul TELE orman (in oglinda/REplica), versus Sibiu&CLuuuJ (drept urmare a UMBREI proprii, aruncata peste noi – Umbra pe care nu si-o recunoaste! v. CG Jung – Puterea sufletului”, inconstientul COLECTIV) – adica, sunt inutile DEMOCRATIEI si ROmaniei, in general!
   …si nici manipuLariile cu regiuni dezvoltate dintotdeauna – statisticile nu o confirma, in ANALE – si vesnice regiuni INFERIOARE, musai, subdezvoltate de la natura, umana, ori in general…
   (locuite de inferiori si impuri rasial, suboameni cu sange impur si fara un neam ALES, pur si dur, ca cel al oltenilor din Caracal, eventual, toti urmasi ai lui Mihai VitezuL! Care nici nu traiesc in teritorii alese de Dumnezeu: Tzara fagaduita; de cand au emigrat toti evreii de acolo, iar rusnacii au creat statele marioneta din care au iesit pana azi cohorte intregi de PATRIOTI ROMANI olteni care lucreaza pt rusi si in secunda de fata.

 9. Politicienii abereaza cu „ce au facut ei de au adus partidul la….”

  In fapt lucrurile au fost facute de votanti disperati de atita psd, si fara prea multe alternative reale.
  pnl nu are credibilitate (i-am votat) si asta se vede si din figurile nefericite ce il conduc sau care au ajuns ministrii – curat colegii dancilei!
  usrplus sint o strutocamila votata de cei care inca spera in schimbare (i-am votat la alegerile anterioare, m-a convins un prieten care face parte din fondatori). barna si gasca e doar un uzurpator – face doar politica tifnei; a periclitat citeva legi, a fragilizat guvernul urmarind propriul interes si a pus in pericol alegerile prin pozitia fata de pmp. Daca asta e nivelul lui de intelegere – sa asteptam sa isi lase mustata ca va fi leit dragnea.
  In Bucuresti a votat usr exact aripa Nicusor, cel care a pus bazele usr, asa ca laudele ridicate lui barna sint de pomana, ar trebuisa faca pasul in spate. Mai mult, el nu l-a vrut pe Nicusor drept candidat ci pe voiculescu!!!! Sa faca acum parada cu Nicusor inseamna ca ne crede timpiti. Daca pmp si pnl nu fortau usr iesea cu voiculescu si pierdea; de aia a si rupt intelegerea cu pmp din razbunare ca a fost impus Nicusor
  psd-ul pare sa fi facut noncombat in foarte multe locuri, inclusiv la Bucuresti – stiu ce dezastru e lasat in urma si acum vine iarna. Spera ca in felul asta sa cistige cit mai mult in parlament – apoi vor recistiga primarii cu tot felul de presiuni, pomeni si investitii locale.
  Punctul slab al dreptei este usrplus, in primul rind fiindca de fapt sint stinga progresista…..

 10. Care sunt rezultatele alea bune ale lui Robu? O piata a Libertatii si niste trotuare „musoliniene”. O potentiala Capitala Culturala Europeana, obtinuta in ciuda unui dispret profund fata de Opera Romana din Timsoara, fata de Filarmonica Banatul, fata de cele patru teatre? Dispretul fata de meritocratie al lui Robu va multumeste? Intr-un oras cu un trafic dat peste cap de o semaforizare abracadabranta, cu strazi cu sensuri unice contrare pe portiuni diferite? Cu zone pietonale decretate in folosul fratilor Cristescu?…

 11. USR-Plus un partid recent intrat pe scena politica romanesca a reusit performante notabile la aceste alegeri locale si sper ca dansii sa se ocupe de problemele pe plan local, cu alte cuvinte, ce ii doare pe oameni cel mai mult. educatie, sanatate, transport in comun, curatenie, infrastructura de tot felul.
  Daca depasesc acest spectru si intra in polemici legate de LGBT , prea multa ecologie, conflicte deschise cu BOR, familie traditionala, respctarea drepturilor minoritatilor vor primi cat de curand probleme majore.
  Aceste tematici se pot discuta doar al alt nivel si cadru institutional, guvern si parlament.
  Daca USR-Plus incepe sa se incaiere politic cu PNL si alte partide pe temele sus numite vor prejudeca insasi alagerile parlamentare scopul acestora fiind preluarea puterii la nivel national, in guvern si parlament.
  Cu prea mult „modernism” de tip occidental oamenii vor fi suprasolicitati si chiar depasiti de unele aspecte care ii pot bulversa puternic.
  Prea multe discutii si „palavrageli” de tot felul, cautarea consensului maxim, proceduri complicate vor schimba aceasta victorie intr-o infrangere.
  Romania trebuie sa elimine complet PSD-ul de la butioane, mai ales schimbata majoritatea parlamentara altfel aceste victorii din teritoriu nu vor putea fi fructificate la maxim, cu alte cuvinte , atentie mare la discursul politic din urmatoarele luni, evitarea cacofoniilor politice si renuntarea la idea ca Romania poate fi schimbata „peste noapte”. ce s-a intamplat ieri fiind doar inceputul unui drum, consolidarea Romaniei.
  Sa nu uite nimeni insa , Romania profunda este cea a satelor si a targurilor mici, a conservatorismului taranului roman greu de miscat dupa cum vedem de pe pozitii traditionale, sudul si estul fiind in continuare dominat de PSD.

 12. Amuzant (trist?) sa-i omiti lui Nicusor Dan un destin national ! Cam asa vede Funeriu viitorul ?
  Inteligenta si buna-crestere, educatie si capacitate de efort,viziune, abnegatie si perseverenta in sustinerea interesului public !
  Cine mai e ca el ?
  Dupa Bucuresti urmeaza Romania !

  • @dorin valeriu _ „Amuzant (trist?) sa-i omiti lui Nicusor Dan un destin national !”

   Explicația este relativ simplă…

   Cleptocrația securisto-comunistă care a capturat statul român de 30 de ani privește cu teamă la faptul că s-ar putea ca acum să fi venit începutul sfârșitului perioadei de tranziție postcomunistă (pe care alte state est-europene au parcurs-o mult mai rapid). Or, asta înseamnă că fie vor începe să muncească, fie vor ajunge la pușcărie.

   Cum niciuna dintre variante nu este pe placul hoților, țuțerii lor deja au început să facă eforturi pentru a crea disensiuni în cadrul alianței PNL/USRPLUS, cea care se prefigurează a guverna pentru următorii 8 ani.

 13. Chiar credeți că dl președinte Iohannis va deveni după alegerile din iarnă un arbitru?
  Eu nu cred că se va clarifica nimic pentru următorii patru ani. După alegeri, cu aceeași actori, în mare, va fi ca la teatru când unul care a jucat o viață numai în comedii vrea să facă un rol „serios” la finele carierei. Dar te-apucă râsul numai când îi auzi vocea. Și ți-e greu să te stăpânești.

  • @G _ „După alegeri, cu aceeași actori, în mare, va fi ca la teatru …”

   Păi, dacă doriți cu adevărat ca lucrurile să se schimbe în România, nu rămâneți spectator, împlicați-vă.

   …Sau, sunteți deja implicat?! …De partea celor care sunt împotriva Președintelui Iohannis, împotriva PNL/USRPLUS și împotriva înlăturării cleptocrației din fruntea României, nu-i așa?!

   Ce să zic, în cazul acesta?! După cum vedeți, tot mai mulți cetățeni cred că după 30 de ani au fost furați destul, iar vremea instaurării principiilor statului de drept a ajuns și în țara noastră, ceea ce înseamnă că începe sfârșitul tranziției postcomuniste și în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Daniel Funeriu
Daniel Funeriuhttp://contributors
Ministru al învățământului din 2009 până în februarie 2012. În anul 1999 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. Între 1999 și 2006 a activat ca cercetător științific la The Scripps Research Institute, La Jolla, California și la AIST, Amagasaki, Japonia. În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant). Tot în 2006, a fondat o echipă de cercetare în cadrul Universității Tehnice München.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro