vineri, octombrie 11, 2024

Wikileaks – mirosuri din bucătărie

Un fost ministru de externe american, din timpul presedintiei lui Eisenhower, John Foster Dulles, personaj proeminent in perioada  “razboiului rece”, spunea ca Ministerul de Externe este bucataria politicii unui stat. Probabil ca a avut multa dreptate.  Cate o data preparatele din aceasta bucatarie se ard si atunci iese mult fum si mirosurile devin insuportabil de respirat. Ultimele documente aparute sub antetul serviciului diplomatic american, publicate de Wikileaks, sunt poate fumul bucatelor arse. Despre mirosuri, fiecare cu parerea lui.

Din nefericire, cam 20 de minute dupa publicarea documentelor, situl principal si toate siturile de rezerva (mirrors) au cazut, marile publicatii care au primit informatiile inaintea postarii lor au o parte din cele 250 de mii de transmisiuni diplomatice si 8000 de directive diplomatice.

Pana vom putea citi ceva trebuie sa ne bazam pe ziarele principale, desi cred ca ar fi bine sa ne ocupam si de cele publicate de “Politico”, sit bine informat cu niste autori (in special autoare) bine conectate in zona. Lista lor de Twitter in acest subiect este plina cu informatii utile.

Ca de obicei, cineva trebuie sa se intrebe cine castiga si cine pierde prin publicarea acestor informatii. In primul rand pierd serviciile de securitate americane, in al doilea rand pierd unii politicieni, in special din Orientul Mijlociu arab, care s-au aratat atat de ipocriti in duplicitatea lor fata Iran, incercand sa-i bage pe americani intr-un razboi impotriva Iranului si in ultimul rand un grup intreg de politicieni de varf Europeni, care au primit niste calicative extrem de pitoresti in aceste transmisiuni si directive americane.

Cine castiga? In primul rand cred ca cetatenii americani care au vazut ca bugetele gigantice investite in serviciile lor de securitate nu prea au fost utilizate eficient. In al doilea rand cetatenii Europeni care vad putin din felul in care unii dintre liderii lor trateaza probleme cruciale din viata lor cotidiana. In ultimul rand, Israelul, ale carui servicii secrete ies foarte bine din aceste publicatii. Suficient sa vezi ce scriu astazi ziarele lor centrale pentru a te dumiri de ce si cum, vezi Ynet, aici.

La subiectul “dambovitean,” din cate am aflat eu (indirect) este vorba de lucruri nu prea interesante, pe care le cunoastem cu totii: coruptie, justitie, politica partizana, etc. Poate mai interesante ar fi informatiile despre  eforturile facute pentru a aranja o intalnire intre Obama si Basescu.

Cam atat pana acum, voi reveni cu stiri proaspete dupa ce voi primi / citi mai multe!

Va propun sa cititi linkurile din articol, sunt chiar interesante.

P.S. Acum cateva minute Al Jazeera a anuntat “lichidarea” unui savant iranian care se ocupa de potentialul nuclear al acestei tari. Se leaga intr-un fel de subiect!

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. Salut theophyle
    As complecta ca un alt cercetator iranian din acelasi sector a fost ranit .
    Israel are un serviciu secret extrem de eficient si de temut .

    • Salut stefan,
      probail ca are. Nu stiu de ce dar am impresia ca ei sunt intr-un fel sau altul in spatele povestii. Simplu ei castiga din aceasta poveste. Si cine stie – castiga! Cum se zice :)

    • gabriel,
      fara indoiala americanii nu vor primi complimente. Merita insa penalizarea, baga bani ca nerbunii in servicii secrete si aia nu sunt capabili sa opreasca scurgeri de genul asta, Asadar lucrat cu materialul clientului!

  2. Daca documentele au fost scurse cu aprobare, US servindu-se de Assange ca sa intarate pe unii si altii?

    Daca porneste vreun razboi mai mare, din cauza lui porneste :))

  3. Mai omule, acum cateva saptamani erai partizanul conspirationistilor; urlai ca wikileaks e o orchestratie perfecta a serviciilor secrete americane; acel trio cu pustiul care a facut rost de documente, cazut de prost in arest, agentul CIA de legatura si grandomanul Assante. Nu ti-e jena sa faci abstractie totala de acele afirmatii acum? Si sa pozezi in detasatul comentator?

    • Mai sisif,
      chiar sunt un comentator onest si chiar cred ca Assante este un grandoman si mai cred ca daca cineva nu si-a dorit ca aceste lucruri sa iasa nu ar fi iesit si viata lui Assante nu ar fi valorat doi bani. Daca ai cunoaste putin din rivalitatile dintre CIA si State Department cred ca ti-ai fi schimbat parerea. Nu un „amarat” a scos documentele si nici un „bun cetatean”. Ti-am raspuns pentru ca ne cunoastem o vreme si sti ca nu scriu ceva despre care nu stiu si nici nu sunt ipocrit. Numai bine @sisif!

  4. Nicio analiza citita de mine pina acum nu ia in consideratie rolul amatorilor/cetatenilor pe scena internationala. Adica a „fraierilor” care chiar cred ca pot si au datoria sa schimbe cite ceva…
    Nu e Wikileaks o evolutie anticipata daca consideri escalarea datorata amatorilor?
    Mai ales cind standardele duble au devenit norma.
    NGOs, idealisti, realisti de tipul Rainbow Warrior, Whale Wars, Rachel Corrie, Assange (el se defineste de fapt drept un paratrasnet) etc etc
    Sint convins ca securistii din toate tarile ii considera pe astia de 1000 de ori mai periculosi decit pe fundamentalisti.
    Nici biometrie si nici alte gaselnite nu-i poate opri pe astia.

    • Tio,
      cate o data am impresia ca tu nu citesti textele mele (sau nu le intelegi) inainte de a comenta. Vezi citatul meu de mai sus:

      „Cine castiga? In primul rand cred ca cetatenii americani care au vazut ca bugetele gigantice investite in serviciile lor de securitate nu prea au fost utilizate eficient. In al doilea rand cetatenii Europeni care vad putin din felul in care unii dintre liderii lor trateaza probleme cruciale din viata lor cotidiana.”

      Bun, in afara de asta, sper sau cel putin cred ca ai cunostinte suficiente de istorie ca sa-ti dai seama ca din lucruri de acest gen pot iesi si razboaie, au iesit in trecut si poti sa fi sigur ca vor mai iesi.

      Cred ca ce va urma va fi o reactie pe care eu cel putin nici nu doresc sa ma gandesc la ea. Din nefericire ea va veni si se va termina foarte prost pentru toti.

      • Ba, le citesc dar sint indreptatit la propria opinie.
        Eu ma referam in special la cei activi, la cei cu sinele de cale ferata in brate de prin Germania.
        Nu se intimpla nimic. Crezi ca astia nu stiu ce se intimpla? Vrajeala asta a aparentelor e pt cei ca mine nu pt A. Merkel.
        In cel mai bun caz devine un pretext pt resetarea aia a Europei fata de State. Mai ales ca sursa documentelor e una triviala:un Intranet accesibil pt milioane. Daca venea de echivalentul european al NSA mai ziceam…
        Si e o ocazie pt americani sa guste din propriul medicament:ascultare si suspicine totala.

        • Tio,
          toate documentele sunt legitime, adica sunt documente obisnuite care se plimba prin toate ambasadele lumii. Nu are legatura cu nimic subteran, conspirativ sau ilegal.

          Trebuie sa sti ca fiecare lider sau om important dintr-o tara este analizat si se trimit rapoarte in legatura cu el, de TOATE ambasadele lumii. Nuimic nou sub soare, chiar nimic, in afara ipocriziei demascate care poate produce mari probleme politice!

      • Intrebarea este: cate dintre aceste documente sunt cu adevarat noutati pentru cei implicati? Noi mocofanii ne minunam cu siguranta citindu-le, da. Insa este pentru Iran o surpriza ca Arabia Saudita nu-i inghite? Sau este o surpriza ca Israelul mai executa pe cate un savant/diplomat/personalitate? Nu cred ca aceste documente aduc cu adevarat ceva exploziv pe tapet, iar razboaiele nu se pornesc fiindca niste oameni de rand citesc ceva enervant despre propriul guvern.

      • Situatia nu mai controlabila de mult. E prea tirziu pt contribuabilul american (95% dintre ei nu inteleg unde, si de ce, merg banii oricum).
        Ramine de vazut daca/care presedinte american va avertiza despre amenintarea „Intelligence of Industrial Proportion Complex”. Dar nu se va intimpla. In anii 50 inca mai existau persoane reale in politica dar nu si acum.

        Cit despre cetatenii europeni…e ca si cum ai afla o parte din adevar fara sa platesti un abonament la STRATFOR ;-)

  5. Buna ziua, Theophyle!

    Nu am citit documentele de pe site-ul Wiki. Doar ce a relatat presa. Si mi se pare ca presa a adus la cunostinta publicului prea multa „barfa”, adica APRECIERI ale diplomatilor europeni cu privire la unii si la altii. Putine referiri in presa despre ACTIUNI americane sau despre raportarea lor la actiunile altora (actiuni stiute si nestiute, declarate si nedeclarate…).
    Publicului i se serveste putina barfa.

    Probabil ca diplomatia (nu numai cea americana) va fi si mai putin relevanta in viitor, in chestiunile cu adevarat esentiale. Cine se va ocupa serios de chestiunile esentiale? Care va fi controlul democratic asupra acestui „cine”?
    Raporturile de putere pe scena internationala trec intr-un nou registru, in alta piesa, cu altfel de actori relevanti?

    • salut casandra, :)
      tocmai fac inventarul documentelor si iese exceptional de apropiat despre analizele mele legate de „lumea in care traim„. Interesant ca majoritate documentelor secrete au iesit de la Ankara (mult mai mute dect orice alta ambasada din lume) mai sunt unele elemente pe care le voi publica putin mai tarziu!

      Important de mentionat ca toate documentele sunt legitime, adica sunt documente obisnuite care se plimba prin toate a\mbasadele lumii. ca nu trebuiau sa iasa la suprafata, asta este alta chestie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro