sâmbătă, decembrie 2, 2023

Wikileaks – un inventar şi despre conţinut

Despre documentele publicate ieri de Wikileaks, aveti o prima postare pe contributors.ro.  O mica analiza a cifrelor si a locatiilor de unde au fost transmise documentele publicate de Wikileaks ne confirma urmatoarele lucruri interesante (vezi ilustratia WL-2):

  • Documentele au fost catalogate (vezi metoda de catalogare a documentelor in SUA)  in felul urmator: neclasificate 76 de mii; neclasificate, insa numai pentru  oficialitati 58 de mii; clasificate 97 de mii; secrete 11 mii; secrete cu o distributie limitata 4330 si confidentiale cu o distributie limitata 4678.
  • Documentele se refera la relatii politice intre state – 145 de mii; documente interne ale administratiei – 122 de mii; economice 49 de mii; despre teroristi si terorism – 29 de mii; comert international 24 de mii si informatii ale serviciilor secrete 23 de mii.
  • Majoritatea documentelor sunt din ultima perioada a administratiei Bush si  numeroase din prima perioada a administratiei Obama.

Marea majoritate a documentelor provin (vezi ilustratia WL-1):

  • Din Orientul Mijlociu (Bagdad, Aman, Riad, Kuwait, Tel Aviv si Ierusalim);
  • Numarul de documente cu provenienta “Europeana” este mai mic decat cele din OM sau Est Asia, ceea ce indica inca o opinie pe care am adus-o in postarile mele analitice din seria “Lumea in care traim” interesele Americane au parasit Europa.

Despre continut primele date pe care le am (si nu din presa!) :

  • Descrierea pericolelor pe care le prezinta situatia Pakistanului din punct de vedere al combustibilului nuclear si a tehnologiei aferente aflate in mana lor;
  • Despre caderea Coreei de Nord, posibila reunificare a Coreei si felul in care China ar privi aceasta unificare;
  • Aliantele “subtile” ale Rusiei cu unele state Europene, in special cu Italia lui Berlusconi;
  • Inarmarea Hizbullah de catre Siria si promisiunile lui Bashar al-Assad ca nu o va mai face;
  • Legaturi financiare intre oficiali sauditi si Al Qaeda.
  • Presiunile unor state Arabe pentru o interventie militara in Iran;
  • Posibilitatile de succes ale unei interventii Israeliene in Iran si analiza despre o reusita sau o ratare;
  • Posibilitatea unui transfer de tehnologie balistica diun Coreea de Nord spre Iran.

Cam atat deocamdata, restul barfe fara importanta! Voi reveni cand voi avea mai multe date.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Bancile vor fi urmatoarea tina a Wikileaks asa ca diplomatii si militarii pot respira usurati.
    Probabil Goldman Sachs. Asa declara Julian Assange intr-un interviu in Forbes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro