marți, iulie 16, 2024

Asasinii energetici III

Când am scris că este nevoie de militarizarea industriei energetice mi-au sărit mulți în cap. (E adevărat că sună rău când avem un general în funcția de premier!) OK, nu militarizăm dar ce facem cu energia?

Pe fondul apropierii războiului de granița Romaniei, a distrugerii sistematice a Ucrainei de către armatele rusești, a bravadei moscovite cu amenințările cu un atac nuclear care se poate îndrepta oricând către Polonia și România, a atentatelor din Transnistria (dacă vă uitați pe hartă sunt două ore de mers cu mașina de la Albița) menite să amorseze un conflict armat în Republica Moldova, la noi se distruge în continuare industria energetică, cea care ar trebui să ajute și Moldova și Ucraina. E prostie sau trădare?

Frânturi din ce s-a mai întâmplat în ultimile zile:

Pot continua cu exemplele negative și pot spune că nimic bun nu s-a întâmplat!

ANAF-ul se bucură că îi intra extrem de mulți bani la buget. Pentru cât timp? Companiile energetice câștigă și varsă sume importante pe baza ordonenței de plafonare a prețului energiei la clienții finali. De ce nu s-a plafonat la producator prețul energiei? (Se poate și această măsura o voi explica într-un articol viitor!) Micile firme vor intra în faliment și asta nu înseamnă altceva decât capital românesc!  Mici producători, serviciile, comerțul, transportul nu beneficiază de o plafonare reală. Asta generează inflație, care e urmată de scăderea puterii de cumpărare, de scăderea consumului, de contractarea economiei, de venituri mai mici la buget pe termen mediu – lung.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

 1. De ce se prefera retehnologizarea si nu constructia de capacitati noi, cred ca explicatia e simpla – capacitatile noi nu vor avea acceasi proprietari.

 2. Eu va scriu de ceva timp că o coloană a V – cea rusă e foarte bine plasată în România.
  Mai ales în partidul numit PSD.
  Dovada epopeea corvetelor . Contractul blocat de ani de zile de către PSD ( în frunte cu Dragnea imediat după guvernul Ciolos.)
  ” la sfârșitul lunii aprilie vom lua o decizie definitivă în cazul corvetelor” . Declarația primului ministru , general cu 4 stele ( dar la apelul bocancilor. )
  Azi , ministrul apărării declara liniștit ‘ amânăm pina in septembrie o decizie ” și ne minte exact ca la ultima amânare . Cu înțelegeri de făcut între Naval Group și șantierul naval.
  Atenție, avem un prim ministru , un ministru al apărării , un partid de guvernământ efectiv slugi ruse.
  Faptele din oricare domeniu o dovedesc și mai presus de oricare suspiciune, îndoială.
  Și cu ăștia voi tot visați la a însănătoșii ceva in tara asta ?
  Președintele țării e si el un complice.
  Treziți-va pina nu incepeti să vorbiți obligat rusă.

  • In linie cu ce comenteaza stefan60 si cum mentiona Cosmin- ar fi foarte interesant si relevant sa:
   – citim decizia si mai ales justificarea Consiliului de Administratie al Romgaz, de a se retage din proiectul Aexandopolis, si, mergind mai departe, sa stim cine si ce „recomadari” au fost date de Ministerul Energiei acelui CA. ?!
   – cred ca ministrul energiei, VP, stie treaba asta si, ar putea fi intrebat public, cum comenteaza acel eveniment in contextul in care azi „ne abureste” ca vom achizitiona gaze via Alexandopolis….ce era rau atunci si e bine acum?
   – VP si orice alt ministru, are tot atita „raspundere ministeriala” pe cit are oricare dintre noi (as vrea sa stiu ca raspund pentru deciziile lor, garantind cu casa, averile, terenurile din proprietatea lor…asa cum fac si eu si oricare alt cetatean, cind „dam gres”);
   – nu cumva scoaterea din Codul Penal a notiunii de „subminare a economiei nationale” lasa loc unei veselii generalizate ?!;
   – cred ca VP a vrut sa se „distanteze” de practicile regimului ceausist de a face societati mixte in strinatate (Libi, Irak, Iran, etc.) pentru asigurarea resurselor (ex petrol…pentru care a fost construita Petromidia…si multe alte prostii d ‘astea)…si a respins, ca un liberal adevarat, o societate mixta cu grecii su bulgarii pentru achizitia de gaze
   – dupa mine, cred ca dl stefan 60 se refera la coloana 6-a, (este un up-grade de la a 5-a)

 3. Prețul energiei nu se poate plafona la producător, că ne întoarcem la pierderile planificate din economia ceaușistă. Producerea de energie electrică va costa atât cât va costa, în caz contrar vor rămâne neachitate în primul rând contribuțiile la bugetul de stat, exact cum se întâmplă la CFR și la alte găuri negre din capitalismul monopolist de stat ”proprietate a întregului popor”.

  Ar trebui totuși să începem discuția asta cu începutul: să lămurim o dată pentru totdeauna, care e MW (putere) și care e MWh (energie). Nu se poate purta nicio discuție coerentă, dacă amestecăm mereu megawați, magawați-oră și eventual aberații gen megawați pe oră. Exact ca în bancul cu grădina zoologică: un astfel de animal, megawatt-ul pe oră, chiar nu există! :)

  Mai departe: nicio discuție onestă nu se poate baza pe o minciună fondatoare. Dacă pornim de la a pretinde că CO2 ar fi poluant și dacă ierarhizăm producția de energie după cantitățile de CO2 teoretic emise, discuția respectivă nu va fi onestă și nu va ajunge nicăieri: ”minciunile trebuie acoperite, doar adevărul poate umbla gol”, cânta Johnny Cash în Farmer’s Almanac.

  Obținerea de energie electrică din arderea lignitului este într-adevăr murdară la propriu și ineficientă, dar dacă ajungem să importăm energie electrică produsă în centrale nucleare rusești, asta e chiar mai ”murdară”, la modul figurat.

  Așa că soluția corectă, cel puțin pentru moment, e ca Uniunea Europeană să abandoneze aberația certificatelor de carbon. Sau cel puțin să le suspende pe perioadă nedeterminată. În timp, termocentralele pe lignit vor trebui trecute pe gaz metan, însă la momentul de față Rusia nu mai poate fi lăsată să profite de agenții de influență pe care i-a plantat cu migală prin toată Europa.

  Celelalte două reactoare de la Cernavodă sunt extrem de necesare, însă asta durează câțiva ani buni. Iarna viitoare garantat nu se poate conta pe ele. Deci e nevoie de termocentrale, eventual de cele din Serbia și Ucraina, dacă le falimentăm cu certificate de carbon pe cele românești.

  • E corecta afirmația ca prin plafonarea la producător reintram in mecanismul economic comunist.Atunci era posibil( in comunism orice e posibil) pentru ca toți investitoriI erau ai statului iar eventualele pierderi de capital provenite din neîncasarea valorii de piața a energiei era susținută de stat.
   Acum avem fonduri europene și legea ajutorului de stat care nu ajuta investițiile de stat decât in cazuri excepționale, vezi CEO.
   Problema “militarizarii” este o extensie a moduLui de gândire putinist.Mai rămâne sa ceara el Păcuraru, decuplarea României de la piața energetică comuna…

  • Se poate in principiu plafona pretul energiei la producator; mai precis, la producatorul de stat. Conteaza insa si nivelul la care se plafoneaza sau modul de calcul al pretului.

   • @Gigel – și cum împiedicăm vânzarea de energie către clienți din UE, după ce plafonăm prețul la producător?

    România nu e de capul ei, nu poate restricționa comerțul exterior, pentru că face parte din Uniunea Europeană. Orice cantitate de energie disponibilă sub prețul pieței va fi imediat cumpărată de clienți externi cu mai mulți bani. Ceaușescu nu avea problema asta, pe vremea lui mergea o asemenea măsură.

    Plafonarea prețului e greșită în sine, pentru că subvenționează și utilizatorii care și-ar putea permite să plătească prețul real. Doar utilizatorii casnici care nu își pot permite prețul real trebuie subvenționați. Plafonarea prețului la producător ar subvenționa de facto clienții din Uniunea Europeană.

 4. Cred că doriți, de fapt, un general finlandez, suedez sau norvegian la conducerea țării și/sau a sistemului energetic. Că, dacă mă gândesc, la generalii noștri – fotbaliatori, izmenari sau speciali, mă îngrozește ideea.

 5. Eu as opta pentru militarizarea industriei energetice in sensul ca prin actiuni militare sa fie arestati toti cei care din interese infractionale sau prostie pura au ruinat capacitatea energetica a Romaniei si o ruineaza inca, cu deosebit aplomd si cu talent de origini comunisto-securiste.

  Adica cum? Sa fiu mai clar! Intr-o seara, cat mai curand, comandouri militare coordonate de un general ar armatei romane, care sa nu fie cineva de tipul Ciuca, ci de tipul Virgil Balaceanu, sa descinda acasa la toti acesti trepadusi si infractori, sa-i lege si sa-i inchida pe veci, confiscandu-le tot ceea ce au. Apoi totul sa se desfasoare, in orice domeniu, nu numai cel energetic, sub stricta si atenta supraveghere a armatei, prin asta intelegand ca inclusiv guvernul si parlamentul, autoritatile centrale si locale, sa faca ceea ce este necesar si obligatoriu pentru Romania acestor vremuri, fiecare dintre reprezentantii alesi(sau numiti) ai boborului sa fie sub amenintarea glontului ce pe merit al trebui sa-l primeasca intre ochi, in cazul in care indraznesc sa mai faca ceea ce au facut pana acum.

  Sa urmeze apoi alegeri cu adevarat libere(nu au fost nicioadata in Romania dupa 1990 alegeri libere) cu posturile de televiziune detinute de infractorii de origini comunisto-securiste desfiintate, cu organizatiile de sorginte comunista (PSD, AUR) interzise si cu arestarea prealabila a tuturor bestiilor de origine comunisto-securista care si-au batut joc de Romania in ultimii 32 de ani!

  Evident toate astea sunt o utopie! De ce eu si altii am ajuns in situatia de a dori asa ceva, contrar oricaror principii democratice? Simplu! Datorita inexistentei unei justitii libere si corecte in aceasta tara. Pentru ca o justie corecta si libera ar fi rezolvat deja demult problemele care ne fac sa ne dorim MILITARIZARE.

  De ce nu e justitia romana libera si corecta? Datorita acelor imbecili si infractori care prin votul lor lor au permis perpetuarea la putere timp de 32 de ani a unor indivizi cu obiceiuri si comportamente mostenite din perioada mocirlei comuniste, din perioada in care Romania a fost obligata cu forta armelor sa traiasca sub o dictatura a hotilor, prostilor, needucatilor si brutelor….numita comunism. Astazi iata e la fel! Destinele Romaniei sunt decise de grupuri infractionale de hoti, prosti si derbedei, prin votul unei majoritati tembele care nu e in stare sa gandeasca nici macar la nivel de secol 12.

  Deci momentan, o militarizare ar insemna, din nefericire, tot un fiasco, o patronare de catre sefi militari proveniti din acelasi sistem corupt, cleptocratic, cu intense reflexe de tip comunistoid!

  • Suna bine ceea ce propuneti, dar daca prin absurd s-ar materializa, ar insemna ca trecem brusc de la capitalism la fascism si nu cred ca ar fi bine. Cam in aceeasi maniera au actionat si comunistii si tot nu a fost bine. Sa lasam specialistii sa hotarasca (si) in aceasta problema.

  • dl LS….intelegeti gresit „militarizarea” industriei energetice (personal, am trecut, oarecum similar, prin asa ceva, tot in industrai energetica !)
   Prin militarizare sa nu intelegeti ca vin militari !….prin militarizare, in esenta, se intelege o anumita disciplina si structura de luare a deciziilor („chain of command”) …adica, mai pe inteles, e „mai pe linga democratie” , respectiv, nu orice racan poate fi pus in scaunul unui general !…sau, mai pe inteles, in principiu, politicienii (racani) cam dispar „din peisaj”…iar ingineri militari, sunt foarte buni si acestia, de ce nu ?

 6. Stimate domn, eu nu vreau sa comentez articolul, ca fiind bun sau prost. Eu vreau sa spun un singur lucru. Pe factura de gaze, emisă de către ENGIE la data 20.04.2022 figurează pe pagina 2, la rubrica “denumire serviciu” o așa numita REGULARIZARE COMPENSARE (01.11.2021-31.03.2022) prin care factura este încărcată cu 258,13 lei, pentru care suntem buni de plata. Ca m-am enervat este puțin spus. M-a calmat sotul meu, care a remarcat ca, cel puțin nu au avut tupeul sa ne pretindă si TVA pentru aceasta suma.
  Așa ca, despre ce tot vorbim noi aici, in “frumoasa si eterna Românie”?

 7. Cosmine, la Braila in Chiscani , termocentrala cu 2 grupuri de 220MWh zace nefolosita de cativa ani, cu toate ca a fost modernizata prin anii 2000-2005. Combustibil gaz metan/pacura. Poate fi repornita, binenteles daca se vrea!

  • Au fost rotite cu câte 15 grade rotoarele generatoarelor la fiecare 6 ore, de la oprire și până acum?
   Desigur, nu! Sigur s-a deformat axul de oțel și acum la o repornire ar vibra și s-ar distruge.
   Dar mai degrabă cred că cuprul din bibinal a fost furat de mult și vândut la Remat.

  • Sunt probabil grupuri de 220 MW, care pot fi MW de putere termica sau electrica (inclin spre ultima varianta). 220 MWh e o cantitate de energie, chiar destul de mica la consumul Brailei. De ex. 100 MWh electric ar fi consumul a 1000 apartamente (30 blocuri mari) intr-o luna. Chiar ar fi bine sa nu se mai confunde energia cu puterea; e o confuzie foarte raspandita si tocmai din cauza asta trebuie facute unele clarificari. Sper ca nu-i cu suparare.

 8. QUI PRODEST ?
  (energie distrusa ___securitate (energetica) slabita____economie slabita_____ STAT SLABIT)

  PS….aud aseara la „stiri”, cu ocazia vizitei PM bulgar, ca Bulgaria devine „hub energetic” in Balcani
  …si, cu cita „lejeritate si self- sufficiency” se afisau oficialitatile noastre in aceasta problema…ca vom face si vom drege cu gazul altora, adus de pe aiurea…suntem atit de proooooosti…incit am ajuns sa-i dau dreptate lui R.Reagan: „poverty is the right punishment for stupid people”
  In locul lui VP m-as fi aruncat eu in Dimbovita, daca as fi stiut ca asta foloseste la ceva

  La nivel personal, ma simt umilit, desi, nu reprezint nimic si nu are nici o relevanta despre ceea ce cred eu in acest context (dar, vorbesc din pozitia in care cunosc destul de bine sistemul energetic al vecinilor)

  • Și o să producă DNA energie electrică la Brăila? Sau care e planul?

   Termocentrala de la Brăila aparține CE Oltenia de câțiva ani, iar CE Oltenia era mereu blamată în seria asta de articole că nu cumpără destule certificate de carbon ”întocmai și la timp”, că așa se execută ordinele în armată.

 9. Asasinii energetici sunt politicienii care au capusat acest sistem banos de cand a inceput democratia.
  Ministerul Energiei este actionar la toate societatile care asigura functionarea acestui sistem si de-a lungul timpului prin incompetenta numirilor au pus umarul la ajungerea lui in situatia actuala.
  Minciuna si incompetenta ridicate la rang de arta, asta este acest sistem energetic in care toata lumea minte, mitomanul sef VP care vinde ,,povesti de succes” ca de exemplu pornirea Iernutului sau a grupurilor pe hidro, desi se stie ca acestea sunt doar baseme de adormit alegatorii creduli din capitolul ,,Mircea fate ca muncesti”!
  Atata timp cat tu ca sistem ai ,,jdemii” de MW instalati si nu poti asigura nici macar consumul cand nu bate vantul si nu e soare din surse proprii este clar ca se minte la greu referitor la disponibilitatea grupurilor in rezerva si pentru asta se iau bani fara nici un fel de consecinta. Asta este de domeniul penalului, sa incasezi bani pentru ce nu se poate folosi, capitolul inselaciune, ca ala care iti vinde ghiulul de aur care este de fapt de fier.
  Statul nu ii ia la intrebari pe cei de la stat, ca doar toti sunt numiti politic si trebuie sa isi ia bonusurile ca sa marce banul catre cine trebuie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro