sâmbătă, aprilie 13, 2024

Astenii de primavara in cercetare

1. In sfarsit, avem buget! Toata lumea ar trebui sa fie fericita. Cel putin domnul Ministru la Cercetarii si Inovarii este foarte multumit. A primit cat a cerut, adica cam cat suma alocata in 2018, de unde ar rezulta o crestere de circa 27 % fata de suma executata in 2018. Adica ne imbatam cu apă rece, in termeni reali bugetul MCI a coborat la 0.14 % din PIB-ul estimat pentru 2019. Suntem campionii absoluti, la coada Comunitatii Europene. Oare daca solicita 3 miliarde lei (aprox. 0.3 % din PIB) ce s-ar fi intamplat? Asa, pentru niste competitii serioasa pe toate programele, nu numai pentru niste competitii PD si TE, cum se aude ca vor fi organizate in 2019, dar cu finantare din 2020.

In sfarsit, mic sau mare, bugetul cercetarii nu este afisat pe site-ul MCI (a se vedea aici). Curat transparenta institutionala. Asa ca am ajuns la finalul lunii martie si noi, astia din INCD-uri, traim pe datorie pentru ca, in afara de o prima transa de Nucleu (care oricum acopera doar circa 15 % din necesarul pe un an), nu s-a deschis nici o finantare. Dar asta nu este motiv de ingrijorare nici pentru domnul Ministru, nici pentru angajatii MCI sau UEFISCDI. Dumnealor isi iau salariile, nici o problema.

Dar noi, ceilalti, truditori pe proiecte sau in INCD-uri, ori nu luam salariul ori il luam pe credit de la banca (daca banca iti accepta garantiile). Daca te duci si intrebi despre buget la agentiile finantatoare sau la Minister, daca intrebi cand se deschide finantarea pe anul 2019 sau cand se mai da o transa de Nucleu ca sa se poata plati salarii, lumea sa uita siderata la tine si intreaba: Dar voi nu luati salariul de la buget? Cum se poate ca functionari care lucreaza de ani de zile la UEFISCDI sau MCI (fost ANCS/ANCSI) sa nu stie cum este organizat sistemul de cercetare din Romania, tocmai ei care au emis puzderia de acte normative ce fac din cercetare o activitate mai mult birocratica decat creativa? Exista un OG57 consolidat si ras-consolidat, exista un regulament cadru de organizare si functionare al INCD-urilor, exista HG-uri pentru fiecare INCD, exista liste de personal pentru proiecte (care includ si personal fara obligatii didactice). Dar functionarii care dirijeaza banii cecetarii nu stiu ca un INCD este o institutie care se auto-finanteaza, ca daca primeste bani direct de la buget se cheama ca primeste ajutor de stat, si ca personalul angajat pe proiecte fara a avea norma didactica nu poate fi platit din banii pe care o universitate ii primeste de la buget pentru activitatile educative. Pe scurt, atata timp cat nu exista buget si deschidere de finantare pe 2019, personalul din INCD-uri si de pe proiecte (fara norma universitara) nu isi pot lua salariile. Sau le iau daca conducerea INCD face credit, pe raspunedrea sa, la o banca. Este un risc asumat de multe conduceri de INCD-uri pur si simplu pentru a putea pastra resursa umana, in special tinerii angajati in ultimii ani, si pentru a pastra functionala infrastructura achizitionata cu eforturi deosebite, din fonduri structurale si nu numai, in ultimii ani. 2-3 luni de neplata a salariilor, care se pot transforma foarte probabil in 4-5 luni, pot duce la disparitia unei bune parti din tineri (majoritatea nascuti dupa 1990, cu o alta viziune asupra societatii, mult mai pragamtica si materialista), si la uzura infrastructurii prin neutilizare (ca o masina pe care o lasi in fata blocului si o gasesti dupa cateva luni cu pana pe toate cauciucurile). De ce traiul pe credite in INCD-uri este un risc? Pentru ca nu se stie niciodata ce trasnai le mai trec prin cap celor de la guvernare si te trezesti cu bugetul pentru cercetare taiat, deci nu mai poti plati creditul si vine banca si iti ia ce ai prin batatura, adica infrastructura. Plus ca orice credit vine cu niste costuri, pe care trebuie sa le suporti din surse proprii ca, de, Guvernul si Presedintia nu isi asuma nici o raspundere ca se intarzie bugetul, si ca nu se pot plati salarii din cauza ca se intarzie deschiderea finantarii. Daca le platesti din credite, e treaba ta si ei nu iti dau nici un ajutor pentru acoperirea costurilor legate de credite.

Trageti singuri concluziile privind deosebita grija a Guvernului pentru resursa umana. Nu este de mirare ca emigreaza anual 250.000-300.000 de oameni, foarte multi cu studii superioare, care se duc sa lucreze in alte tari. Printre ei, si multi tineri care se duc sa lucreze in institutii de cercetare din tari care pun mai mult pret pe cercetare decat Romania.

2. Oarecum legat de grija fata de resursa umana este cazul comisiilor de Biologie si Fizica din cadrul CNATDCU. In anul 2018 domnul fost Ministru al Educatiei Nationale, Valentin Popa, a emis OM 5048 prin care „epura” CNATDCU de o serie de „elemente” nedorite, adica profesori si cercetatori care sustineau ca este nevoie de o anumita calitate in tezele de doctorat sau abilitare si au „indraznit” sa invalideze unele teze care nu corespundeau nici macar unor criterii minimale indelung discutate in comisiile CNATDCU si aprobate tot prin OM in 2018. Ca urmare a OM 5048/2018, Comisia de Fizica si-a dat in bloc demisia (inregistrata oficial la MEN cu data de 18 decembrie 2018), in semn de protest fata de demiterea arbitrara si nejustificata, prin OM mai sus mentionat, a 4 membri ai Comisiei. Mentionez ca demisia a survenit dupa ce Comisia a depus la MEN un memoriu prin care solicita anularea OM 5048/2018 si repunerea in drepturi a celor 4 colegi abuziv dati afara (numar de inregistrare la MEN 10938 din 25 octombrie 2018). Din cauza aceluiasi OM si-au mai prezentat demisia si alti membri din comisiile CNATDCU. Intre timp a „disparut” si Comisia de Biologie, partial din partea OM 5048/2018, partial din cauza standardelor mult prea minimale pentru validarea tezele de doctorat.

Timpul a trecut, minstrul s-a schimbat, dar situatia a ramasa aceeasi, adica din CNATDCU lipsesc 2 comisii. S-a luat nota despre acest lucru si la sedinta Consiliului General al CNATDCU din 28 februarie 2019. De atunci a mai trecut o luna si nu s-a luat nici o masura: nici sa se anuleze OM 5048/2018, nici sa se numeasca alte comisii. Nu conteaza ca se strand dosarele, se pare ca la MEN nimeni nu are timp sa rezolve aceasta problema. Numai la Fizica sunt in asteptare vreo 15 teze de doctorat, 3 abilitari si peste 20 de dosare CS2 si CS1.

3. Ciclul 2014-2020 se apropie de final. Strategia Nationala CDI si PN3 isi vor da obstescul sfarsit peste ceva mai mult de 18 luni, dupa o lunga si grea suferinta in timpul careia s-a organizat, cu chiu cu vai, un singur rand de competitii si nu la toate programele (spre exemplu Parteneriate cu mediul privat). Stim cu totii istoria, strategie aprobata pe la final de 2014, PN3 aprobat pe la final de 2015, primele competitii lansate in 2016 si ceva contracte incheiate prin 2017 si 2018 (unele si la 30 de luni dupa lansarea competitiei). O adevarata performanta ca in 7 ani sa duci la bun sfarsit un singur rand de competitii. Asta referitor tot la grija fata de resursa umana. Ce semnale primesc tinerii care si-ar dori o cariera in cercetare? Mai bine plecati, cam asta este semnalul, ca nu avem nici bani nici timp pentru cercetare. La ce ar fi buna, daca nu se pot sifona banii?

Deci se incheie un ciclu si va incepe altul. Cel putin la nivel de Comunitate Europeana s-au fixat deja prioritatile pentru FP9-Horizon Europa si s-a impartit si bugetul pe diferitele sub-programe componente (vezi documente). Oare ce a negociat Romania pentru FP9, pentru ce prioritati s-a batut? Poate avem un raspuns de la MCI prin viitoarea Strategie Nationala CDI. Dar oarem MCI stie ca ar fi cazul sa inceapa sa lucreze la acest document si la PN4? Nu de alta, dar 2021 nu este departe si ne trezim si fara strageie si fara instrumente de implementare si finantare. Deci fara baza legala pentru competitii. Poate ca asta se doreste, ce atata bataie de cap cu competitii cand se pot dirija banii din pix in functie de un interes sau altul? Cine este cuminte si nu mai da atata din gura cu excelenta in cercetare, dar se lauda cu aplicatii (reale su SF), primeste, cine nu, sa ne lase in pace si sa se duca in alta parte sa fie excelent.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Nimic nou în ce descrieți mai sus. Asta se întâmplă în fiecare an, mai ales atunci când bugetul de stat e aprobat cu întârziere.
  Câteva remarci/întrebări însă:
  1. Care credeți că este rolul Consiliul Naţional al Directorilor Generali de Institute Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare din România? Toți acești directori generali de INCD-uri ce păzesc? De ce nu comentează niciunul nimic când Înalta Poartă își bate joc de ei și implicit de cercetătorii din subordine? Sunteți director al consiliului științific al unui INCD. Când îl trageți pe mânecă pe directorul general și-l întrebați când vin banii pentru cercetare, ce vă răspunde?
  2. Cele două comisii ale CNATDCU de care povestiți trebuiau să facă un scandal monstru în presă și să trânească demisiile pe masă sărind praful de pe aceasta. La Doi Mici și un Anc suntem 3 (trei) cercetători ce nu au funcții de conducere/decizie în cercetare, dar când ne enervăm (și ne enervăm des) … Poziția ghiocelul a comunității științifice e cea care permite guvernanților să-și facă de cap. Punct.
  3. De la ministru nu aveți ce să așteptați în privința noii strategii de cercetare. Cu atât mai puțin racordarea acesteia la programele cadru europene. Ministrul actual nici măcar nu știe câți ani are un ciclul financiar (cel puțin de două ori a declarat că are 6, nu 7 cât are de fapt). În schimb, poate ați remarcat că s-au ales vreo 30 de experți în cadrul proiectului POCA derulat de MCI, care vor face noile legi ale cercetării. Nu știm cine sunt, pentru că MCI le-a anonimizat numele. Că tot vorbiți de transparența MCI mai sus.

  • Corect. Marea problemă e micționarea pe sine, de frică. Și nu numai în cercetare. Peste tot. Șmenarii desenează cercuri pe nisip și naivii le iau drept bariere de granit. Când 1/2 + 1 din populație va fi ieșit din frică, vom ieși din comunism. Pân-atunci, lustruim vorbe și forme.

  • Exagerati minimizand contributia colegului Dv. Contributia e corecta,adevarata ,dar nu merge la cauzele prime.
   Pai sa le enumeram:
   1. PSD intarzie bugetul 3 luni. E votat in Parlament pe repede inaite.
   2. Presedintele ataca bugetul la CCR. Stia ca nu are nici o sansa, dar s-a mai intarziat inca vreo luna, pana s-a mai dat un OUG cu plafoanele, si bugetul din Parlament a venit nemodificat inapoi si Presedintele a inghit galusca…a trebuiet sa il promulge.
   Ce-a ramas din chestia asta? Declaratii acide la TV si mari disfunctionalitati in economie.
   Nu numai INCD au de suferit ci multe alte sectoare ale economiei care depind de buget intr-un fel sau altul.In primul rand, investitiile lasate de izbeliste. Vezi metroul din Drumul Taberii, trenuri de la aeroport la gara, autostrazi etc.
   Pana se va imparti, pana va ajunge la proiecte, va fi luna mai.
   Asa intelege PSD sa inceapa anul, in mai 2019!!! Asta e Romania. Nu e Germania.
   Cine intelege asta pleaca daca e tanar si bun, doar cei buni cu diferite probleme serioase acasa raman aici, plus mediocritatile abundente in cercetare si mediu academic din Romania.

   Imi place ca puneti intrebari retorice : “Care credeți că este rolul Consiliul Naţional al Directorilor Generali de Institute Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare din România?”
   Pai sa faca ciocul mic, sa se dea bine pe langa functionarii de la minister, sa fie servili cu ministriii si secretarii de stat. Cam cu asta se ocupa acesti domni directori, cam asa sunt majoritatea intelectualilor din Romania, umili si servili cu marimile zilei si zbiri cu cei mai mici in functie ca ei.

   Cum sa faca cele doua comisii CNADTCU scandal in presa? Cine sa ii ia in seama, cand astia s-au ridicat impotriva unui ordin al uni ministru PSD? Pai cam toata presa e pe la PSD. Care presa? Fetele alea inculte de apar la tv, cu un microfon si citind dupa hartii? Comentatorii aia politici, ziaristi, suficienti , orgoliosi si iarasi inculti? Mai sunt cateva ziare si posturi TV nevandute la PSD, de stai si te intrebi cand Animal Planet se va da si el cu PSD, sa ii dea si lor publicitate mai multa.

   Domnilor 2m+ a va feriti de politica, dar aici este originea relelor, de aici provine ministrul asta prafuit din Iasi, madam Andronescu, si predecesorul ei dl. Genuchie.
   Astia decid…si decid prost, problema cea mare e ca vor ramane mult timp la putere caci votantii seamana in mare parte leit cu ei. Mediocrii, analfabetii functionali, prostii sunt majoritari in Romania, tara putin educata, care nu face istorie de cand se stie, dar “ se descurca”. Ne vom descurca si noi in cercetare, incepand cu luna mai ,iunie. In fond sa fim optimisti , din anul 2019 au trecut doar trei luni !

   • @Matrix

    „cam asa sunt majoritatea intelectualilor din Romania, umili si servili cu marimile zilei si zbiri cu cei mai mici in functie ca ei.”
    Noi suntem 3 oameni si ne asumam articolele noastre (nu o spun ca sa ma laud cu asta). Asteptam toti intelectualii care au aceleasi principii cu ale noastre sa ni se alature si impreuna cu ei sa ajungem la masa critica. Aveti niste pareri pertinente legate de cercetare si banuiesc ca nu va e strain domeniul. Asumati-va si dvs o pozitie clara, cu nume si prenume!

   • Nu văd unde apare minimizarea contribuției. Pentru că i-am spus dlui Pintilie că nu descrie ceva nou? Nu e așa? Cunoști bine situația INCD-urilor. Dă-mi un singur exemplu, un an, în care cercetătorii din acestea să fi putut fi pontați de la 1 ianuarie pe Programul Nucleu.

    Să nu ne amăgim cu apă chioară: politicienii își vor vedea de ale lor atâta timp cât cei din sistem nu se vor revolta și nu vor pune presiune. Iar dlui Pintilie, coleg cu mine în Ad Astra, într-adevăr, i-am reproșat și o voi face pe mai departe, faptul că acceptă să intre în Consilii și Comitete (acum de exemplu e membru CNCS) fraternizând cu „dușmanul”. Și cu ce folos? Ca mai târziu să-și dea demisia din Comisia CNATDCU de Fizică, după ce dl „pamblică” va fi șters pe jos cu ei? A salvat mediul academic de câteva teze de doctorat, prin blocarea lor în Comisie? Asta va schimba sistemul?! Mentorul meu de doctorat (Joachim Messing, Rutgers Univ, SUA) îmi spunea tot timpul așa: Mihai, think big!!!

    Think big! Astra trebuie să fie și mentalitatea cercetătorului român care vrea reforma sistemului, nu cârpirea lui.

    Dacă zici că punem mai sus întrebări retorice, să mai pun una: de ce a fost înființat acel Consiliu al Directorilor Generali?

    Cum să facă cele două comisii scandal în presă?! Serios?! Adică Doi Mici și un Anc reușesc să supere acedmicieni și miniștri deopotrivă, iar 40 de oameni de știință de top în domeniilor lor (cele două comisii la un loc; sunt de top cei 40, nu? Că tot suntem la capitolul întrebări retorice) nu pot să facă măcar atât? Să-l ia de cravată pe ministru și să spună omului de rând de ce fac asta.

    Iar apropos de politică, parcă țin minte că ți-am mai spus într-un alt comentariu că eu am făcut pasul spre acesta, fiind membru PLUS.

 2. Salut , Mihai,

  Da mesajul asta scris de tine imi place. E direct la subiect ,taios. Revolta? Ei bine asta ,nu se va intampla.Toata lumea are interese mai mici sau mari. Pe scurt daca te revolti, risti sa ramai fara bani de cercetare.Te ia la ochi MCI, UEFISCDI si diversi colegi, stiu ei ce sa faca, chiar daca e concurs de proiect. Directorii iti spun cu un ton ingrijorat,in cel mai bun caz, ca pui in pericol institutul, care are de luat bani de investitii, transe de nuleu de la MCI fiindca li s-a spus de la obraz de un domn ministru “ Cine se crede ala de ne critica?Ia, aveti grija! ” etc. . Lumea incepe sa te ocoleasca , si in particular iti si spun ca au credite, ca au copii , e greu sa risti si nu se baga.Finale : dupa 2-3 luni esti pe aeroportul Otopeni directia Frankfurt, sau Paris. Ti s-a intamplat asta ? Mie da, acum vreo 10 ani.
  Asta e Romania, nu stiai?

  Zici: „Cum să facă cele două comisii scandal în presă?! Serios?! Adică Doi Mici și un Anc reușesc să supere acedmicieni și miniștri deopotrivă, iar 40 de oameni de știință de top în domeniilor lor (cele două comisii la un loc; sunt de top cei 40, nu? Că tot suntem la capitolul întrebări retorice) nu pot să facă măcar atât? Să-l ia de cravată pe ministru si să spună omului de rând de ce fac asta”

  I-ati suparat, si ? Academicienii sunt tot aia, ministrul este tot asta . Chiar sunteti siguri ca i-ati suparat? E bine ca sunteti optimisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Lucian Pintilie
Lucian Pintilie
Lucian Pintilie este Director Stiintific al INCD Fizica Materialelor. Absolvent Facultatea de Fizica Bucuresti, promotia 1984; doctorat in Fizica, Institutul de Fizica Atomica Bucuresti (1995); cercetator stiintific gradul 1 din 2001; stagii de lucru la Institutul pentru Cresteri de Cristale, Berlin, Germania (2001-2002) si la Institutul Max Planck pentru Fizica Microstructurilor, Halle, Germania (2003-2007); bursier NATO la Universitatea Braga, Portugalia (2002-2003); Director General INCD Fizica Materialelor (2008-2013); sef de laborator la INCD Fizica Materialelor (2013-2016); Director Stiintific al INCD Fizica Materialelor (2016-prezent); mai multe proiecte nationale si international ca director sau responsabil de echipa de lucru (ex. FP7, grant PCCE-Idei Complexe, CEEX, Parteneriate, POC- G); membru de-a lungul timpului in diferite consilii, birouri si comisii consultative, de concurs, sau ale unor asociatii profesionale; spre 200 de publicatii in jurnale international, cu factor Hirsh 28 la momentul actual.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro