sâmbătă, iunie 22, 2024

Când nerozia internă devine marfă de export

            În primii ani de după prăbușirea regimului comunist, România a bâjbâit atât în privința politicii interne, cât și a celei externe. Asta în timp ce Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și statele baltice, care fuseseră la fel multă vreme în țarcul sovietic, făceau pași hotărâți spre Vest. În cele din urmă, românii au ales și ei calea spre NATO, unde au intrat în 2004, și în Uniunea Europeană, unde au fost primiți în 2007. Interesul Occidentului s-a întâlnit cu interesul României. Pentru noi au fost două mutări esențiale, în baza cărora am obținut siguranță și o evidentă prosperitate în comparație cu perioada anterioară.

            Războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, în special în ultimul an, a forțat statele, nu doar din Europa și America de Nord, să facă o alegere, să fie de partea agresorului sau a victimei. Cele mai multe țări europene au ales să se poziționeze fără rest de partea ucrainenilor, câteva au dat semnale prorusești, altele s-au tot jucat între luntri.

            România a părut în primele șapte-opt luni ale agresiunii Rusiei contra Ucrainei că mai de voie, mai constrânsă de cluburile de valori în care este membră – NATO și UE – face ceea ce trebuie. În realitate, mai degrabă decidenții români nu au făcut chiar tot ce trebuie sau, altfel spus, au făcut doar în parte ce se aștepta de la ei. Sprijinul militar acordat Ucrainei nu a fost nici prea consistent, nici asumat pe față. S-a tot spus pe canale oficiale interne că facem mult, dar ne-a lovit brusc înțelepciunea: „să nu știe stânga ce face dreapta”.

            Ne apucă depresia națională când ne comparăm cu alții din partea noastră de Europă. Ne înfuriem că nu ne sunt recunoscute meritele. Dacă acestea există și le ținem ascunse, de unde vrem să le știe alții și să vorbească admirativ despre ele? Dar dacă ele sunt prea mici în comparație cu ceea ce fac alții, inclusiv unii care au posibilități mult, mult mai reduse decât ale noastre, de ce ar trebui să vorbească despre ceea ce credem noi că este o mare realizare?

            Cum vrem să fim luați în seamă dacă responsabilii români inventează sau amplifică nonteme de politică externă doar pentru a le servi în politica internă? Cum vrem să fim luați în seamă dacă nu jucăm inteligent, predictibil și curajos pe scena politica regională, central-est-europeană/sud-est-europeană (depinde cum definim macroregiunile)? Cei care au luat în stăpânire palatele puterii autohtone cred că sunt lumini, dar camuflează bine lumânarea sau becul, pentru că li se pare mai important să rămână cu propriile iluzii decât să se confrunte cu o realitate dură, în care statul român este în competiție cu unii sau în confruntare cu alții. Iar uneori îi confundă pe prieteni cu adversarii sau nu vor să reseteze relațiile cu cei cu care putem și ar trebui să facem așa ceva. Și dacă vrem să avem securitatea asigurată în viitor, și dacă vrem să contăm într-un joc mai mare. Însă politicienii noștri politici înoată pe lângă țărm, au alergie la delfini, dar ar vrea să-i mângâie pe burtă pe rechini.

            Din cercetări diverse, din sondajele de opinie, din reacțiile de pe rețelele sociale se observă lesne că românii au o încredere redusă în șefii politici și în instituțiile care reprezintă națiunea inclusiv în relațiile internaționale. Cum ar putea fi altfel? Politicienii noștri stau cu ochii doar pe televiziunile de știri, pe sondaje, miza lor principală fiind prezervarea puterii, de unde izvorăsc privilegii de tip medieval.

            Acești politicieni știu că în ultimul deceniu a crescut (și) în România un curent care susține că suntem „colonie” a Occidentului, de parcă nu am fi devenit parte a acestui spațiu în care ne-am cam vrut în ultimele două secole, care flutură steagul „suveranismului”, uitând cum era pe timpul lui Ceaușescu. Sunt ventilate diverse teme ale propagandei putiniste, care au drept țintă segmente importante ale populației, lăsate la cheremul manipulatorilor cu ascultări diferite.

            În loc să ia atitudine și să contracareze credibil aceste subiecte, politicienii mainstream preferă să le încalece, să se ia la întrecere cu extremiștii pentru un segment electoral care este antieuropean și antipatriotic, chiar dacă se bate cu cărămida naționalismului în chept. Acești oameni ar face orice pentru a obține un avantaj electoral. Au apucături de politruci, le lipsește stofa de lideri politici.

            Nu este un secret pentru nimeni că avem o politică externă modestă. Cum nu mai este un secret că aceasta este strâns legată de politica internă proastă. Contraselecția din partide și din instituții nu face decât să propulseze în prim-plan preponderent inși mediocri, în cel mai bun caz cu o spoială de educație, mereu atenți la interesele lor personale, alocând timp și energie în primul rând pentru jocurile de culise din propriul cerc, lipsiți de curaj, neasumând vreodată poziții care i-ar putea deranja pe cei de care cred că depind carierele lor, patroni sau electorat, deopotrivă.

            Ceea ce spun cetățenii fără poziții de autoritate, luați individual, cu privire la marea politică, nu afectează pe nimeni. Ceea ce spun și fac concetățenii noștri aflați în poziții de putere, în special la vârf, acolo unde se iau marile decizii, ne afectează pe toți. Lipsa curajului, manipulările repetate, hotărârile proaste vor avea consecințe nu doar pentru noi, cei de acum, ci – cu mare probabilitate – pentru încă o generație-două.

Distribuie acest articol

51 COMENTARII

 1. Curentul mentionat este de fapt acela legionar HAUR conspirationist putinist. „Colonie occidentala” e doar una dintre sintagmele lor. Altele mai sunt „sistem”, „marea resetare”, „oculta mondiala” etc.

  • @Eduard Antoniu – prima dată când mai acuzați pe cineva de antisemitism, să vă uitați la propriile comentarii, în care scrieți ”haur”.

 2. Remind me: cetățenii căror state au nevoie să stea la coadă la intrarea în Europa „bună”?
  Cumva cei ai fostelor colonii și cei ai ROMÂNIEI…?
  Despre asta este vorba, indiferent cât PR se revarsă pe canalele oficiale și prin intermediul „formatorilor de opinie”, la firul ierbii românii simt pe pielea lor discriminarea și tratamentul diferit.
  La fel, când o multinațională devenită un jucător semnificativ pe piață EXCLUSIV PE SEAMA RESURSELOR ROMÂNIEI decide ritos cu de la sine putere că nu plătește taxe în România dar le plătește „în metropolă” devine greu spre imposibil să combați teza „koloniei” care nu are nici un cuvânt de spus.
  Euroscepticismul cetățenilor români se datorează în cea mai mare măsură dublului standard.
  Că unii actori politici interni știu să se folosească de acest sentiment pentru a se propulsa, e altă poveste, dar cauzele sunt strict externe.
  Ar trebui să vă bucurați că nu avem cu adevărat politicieni naționaliști și extremiști „adevărați” care să știe „pe bune” să exploateze filonul acesta, sunt absolut convins că nu v-ar plăcea rezultatele.
  Din fericire, în „țara formelor fără fond” nici naționalismul nu poate fi decât de operetă..

  • La intrarea în Ungaria toate mașinile și toate TIR-urile stau la rând indiferent de numărul de înmatriculare (Schengen sau non-Schengen) și se verifică documentele tuturor călătorilor, nu doar ale românilor. Subsidiara din România a acelei multinaționale este cel mai mare contributor la bugetul de stat (impozit pe profit, accize, dividende, T.V.A. etc.) după ce ani de zile fusese o „gaură neagră”, căpușată precum C.F.R., Sidex. Regia Huilei și multe altele. Despre plata impozitelor în „metropolă”, în Austria plătește firma austriacă (O.M.V.) iar în România firma românească (O.M.V.-Petrom), dacă e cazul, pentru că sunt persoane juridice diferite.
   P.S. Nehammer e un măgar, dar nici bu Bode nu mi-e rușine!

   • @Radu Stoica – problema „coloniei” e alta: dacă Tuborg fabrică bere în România, oricine poate cumpăra berea respectivă. la fel cum oricine poate cumpăra benzina de la OMV Petrom. Partea asta a economiei funcționează corect.

    Însă: Mercedes fabrică la Sebeș cutii de viteze automate și toată producția pleacă în Germania. Ce-ar fi să verificați, un service auto din RO poate cumpăra cutii de viteze de la Sebeș, la prețul de la poarta fabricii? În asta constă comportamentul colonial, iar postacul Berlinului mi-a explicat clar, tot aici, în urmă cu 3-4 ani, că Mercedes are dreptate să trateze România drept colonie, la fel cum Apple tratează China drept colonie.

    Același lucru se întâmplă cu volanele, centurile de siguranță și airbag-urile produse de Takata în România: producția merge integral în Germania, iar service-urile auto românești nu pot cumpăra la prețul de la poarta fabricii.

    Credeți că în Germania ar merge așa ceva, exportarea întregii producții în România și refuzul de a vinde clienților nemți?

    • Ca si „sclav” in industria auto, dar cu ceva mai multă experienta ai pasiune ca tine, traind Germania de multă vreme, nu pot sa timpanul decât ca greșești: nici un producător de componente auto nu poate sa vândă componentele dezvoltate pentru o anumită firma pe piața libera fără acordul celui care l a contractat (OEM). Cel puțin cât timp vehicolul care primește componentele e in producția de serie.
     Nici in Ro nici in De nici in US. De ce? Pentru ca sunt clauze din contracte. Darămite fabrica Star care este 100% a lui Daimler, piesele auto le vinde doar OEM ul adică Mercedes. Cauza e profitul, simplu și capitalist. N are treaba cu aiurelile ce le scrii tu.

     • Mulțumesc pentru confirmare. Nicio clauză, din niciun contract, n-ar trebui să fie deasupra legislației, dar România e sat fără câini.

      Evident, cauza situației e profitul, mulțumesc și în privința asta pentru confirmare.

      • Tocmai legislația în vigoare permite existența unor clauze în contractele comerciale. Apoi produsele fabricate in România, Olanda sau Canada nu aparțin nici ele în totalitate fabricantului. Pe de o parte proiectul, documentația tehnică rămân proprietatea ordonatorului, pe de altă parte în cutia aia de viteze există componente a căror fabricație include etape executate de terți, ele fiind puse la dispoziția subcontractantului prin logistica aceluiași ordonator. Spre exemplu: carcasele sunt turnate în Polonia de A, curățate și vopsite de B, apoi livrate lui C din Ungaria, care le prelucrează prin așchiere și în final ajung în România la D pentru asamblare. Acesta face doar pinioanele, tratamentul termic îl execută T, căci arborii vin de la E din Slovenia, iar cuplajele și rulmenții de la F. Toate sunt plătite de ordonator, iar rebuturile trebuie și ele documentate și returnate. Din cutia aia de viteze fabricantului îi aparțin doar parțial pinioanele și manopera de asamblare. Vânzarea directă, la poarta fabricii, ar însemna furt.

      • @Hantzy – furt e atunci când exporți producția la prețuri subevaluate. Iar în problema pinioanelor fabricate la Cugir a fost un alt furt, participația statului român la investiția inițială s-a ”evaporat” pe parcurs, în beneficiul firmei germane.

      • Ăla nu e furt, ci prostie. Cine i-a pus să accepte prețurile subevaluate?

     • Dl. Harald are dreptate in cazul cutiilor de viteze de la Sebes. Se pot cumpara strict la pret OEM, iar asta nu e cel de la Sebes.
      Dumneavoastra aveti doar partial dreptate cind vorbiti despre contracte de distributie pe o piata (continentala sau nationala), ca si alea sint de multe feluri. Nu e cazul de intrat in amanunte.
      Caz concret: 1 – nici reprezentanta canadiana Honda si nici un dealer canadian nu au voie sa-mi vinda un anumit model in Europa, mi-l pot vinde doar in Canada si dupa aia e treaba mea cum il export de-acolo si-l indigenez pe piata de aici. E valabil pentru oricare marca si de masini si de componente auto daca modelul de masina nu are destinatie globala. Daca insa o are, atunci reprezentanta, sa zicem romaneasca, poate fi la fel de bine cea germana, nu poate face opozitie daca eu doresc sa import un anume model din, sa spunem Dubai, Ucraina sau Armenia. Cunosc cazuri concrete si reprezentanta romaneasca nu s-a opus, ba dimpotriva. Exista insa si reversul cind statul se opune, cunoasteti desigur isoria cu Bill Gates si Porsche 959. Masina nu era omologata pe piata US (nu s-a facut crash test pentru model) si-atunci nu au avut ce sa faca. Daca bine-mi aduc aminte masina a stat „in vama” la San Francisco fara drept de circulatie vreo 11 ani?
      2 – pot sa cumpar, am si facut-o la o alta masina, piese OEM din reprezentanta pentru o masina cumparata din reprezentanta romaneasca sau sa cumpar aceeasi piesa OEM produsa de acelasi producator, sa spunem Aisin sau Akebono purtind sau nu logo-ul Honda, fara ca reprezentanta sa se opuna si fara sa pierd garantia generala data de producator. (Si fara sa platesc piesa dublu, amanunt important). E-adevarat ca unii producatori vor face ca toti dracii si te vor ameninta cu chinurile Iadului, vorbesc aici de Sfinta Tripleta Germana, insa pozitia lor e un abuz si-si pot permite sa o aiba doar pentru ca piata lor romaneasca e, sa spun doar imatura si snoaba si ma abtin de la alte caracterizari mai putin academice. Va asigur insa ca daca un cumparator stie despre ce e vorba in comertul si distributia de automobile si de piese de schimb atunci importatorul/dealerul va fi mai „flexibil”. Mult mai flexibil.
      E-adevarat ca majoritatea cumparatorilor fie companii, flote dar si individuali nu sint interesati de astfel de amanunte si iau de bun tot ce li se spune „la reprezentanta”. Sau ce zice compania de leasing. Nu au cautat niciodata macar un ulei de nu o piesa pentru masina, nu ii intereseaza, iar drepturile de comercializare nici atit.
      Si nu, a cauta jante nu stiu cum sau pneuri nu e tot una cu a alege un ambreiaj sau un LSD, sint piete diferite cu actanti diferiti si cu reglementari diferite.

     • Germania a reusit economic dupa WWII ceea ce nu a reusit militar prin doua razboaie mondiale.
      Adica cucerirea si aservirea economica a Europei.
      Si in colaborare cu Franta.
      Care este numele colaborarii astea? Uniunea Europeana.

 3. „Au apucături de politruci, le lipsește stofa de lideri politici.”

  Perfect adevarat dar nu numai in politica se aplica aceasta regula -pot afirma lesne ca niste analfabeti, plagiatori si trantori – incepand cu Primul din Stat – ne conduc.

  Acestora le lipseste stofa de lideri dar greseala, in mare masura, ne apartine – noi, cu totii, ii sustinem prin tacerea si inactiunea noastra.

 4. Prost e ca toate partidele parlamentare sufera de culiseita mediocritita cronica. Educatie nereformata si subfinantata e cauza.

  • Fără să am, cumva, in intenție să apăr partidele Ro.trebuie să spun că numita „culiseită” e ceva nu doar necesară dar chiar obligatorie ptr.o politică eficientă. Evident dublată de responsabilitate, competență și un minim de bun simț. Dar nu e cazul….👎
   Politica și diplomația au această „meteahnă” de a necesita discreție, liniște/calm& luciditate ptr.elaborare și mai ales spațiu de negociere ptr.factorii decizionali. Nu orice decizie necesară e bună ptr.toata lumea sau poate câștiga concursuri de popularitate. Din nefericire „compromisul” constructiv rămâne doar compromis ptr.unii indiferent ce beneficii generale aduce.
   Faza deciziilor finale/dezbaterilor ptr.adoptarea unor norme sau strategii da trebuie/e obligatoriu să devină publică. Altfel nu mai există control al societății asupra politicului.
   Problema e și mai complexă in cazul diplomației. De aceea se și „înrudește” cu activitatea serviciilor secrete (vezi cazul actualului șef al CIA fost ambasador la Moscova….).
   Multă lume are impresia că diplomația oțărâtă cu gură mare, acuzații și scandal permanent PL& Zelensky style are merite deosebite și că aceasta ar fi rețeta. In opinia mea e fundamental greșit. Nu cred că pe termen mediu și lung (așa cum ar trebui să fie scopul politicilor& diplomației) aduce beneficii. Nu cred că tensionarea relațiilor cu vecinii, războiul continuu cu CE, culpabilizarea pe orice azimut a celor de altă opinie realizează victorii mărețe in politica internațională și nu doar.
   Știu că opiniile mele nu sunt dintre cele mai populare, dar nu suntem aici ptr.asa ceva ci ptr.un schimb, civilizat, de idei.

 5. Asa pare a fi daca ne uitam doar la ceea ce ne spune presa de scandal acolo unde fakeul este la el acasa .Romania este parte a NATO si a UE .Romania are cu SUA si nu numai un parteneriat strategic dincolo de apartenenta la NATO. Romania si-a pregatit din timp intrega ei existenta in spatiul European reusind, in acest moment de istorie pura ,sa aduca in tara , la nivel militar , doua batalionane NATO ce apartin SUA si francilor asta pe linga trupele de linie romanesti, ce au in componenta peste 80 de mii de militari ,bine pregatiti si echipati ,care isi dezvolta pe zi ce trece abilitatile ,ce tin de armamentul si de conceptul militar Occidental .Romania a reusit ,multumita deciziilor exceptionale ale Presedintelui Iohannis sa elimine momentul de mare cumpana ce ar fi facut ca Romania sa devina un stat Iliberal aflat la cheremul Rusiei in paralel cu refuzarea si eliminarea legilor propuse de fostele guvernari PSD ce ar fi permis , printre multe altele , aparitia in Romania a asa numitului Tinut Secuiesc .Recenta intilnire de la Varsovia , in formatul B9, ne-a arata un J.R.Biden extrem de atasat de Iohannis .Asa cum stim deja (spusele Presedintelui Iohannis sunt si ele extrem de clare pe acest subiect ) Romania tace si face.Aducerea sumelor uriase de bani din PNNR , punerea in practica a tuturor intelegerilor facute si acceptate deja de Romania , venite pe filiera de la Bruxelles , punerea in valoare si aparitia noilor legi ce sprijina nemijlocit toate dorintele cetetenesti exprimare nu de mult in strada , ajutorul acordat Ucrainei , desemnarea anticipativa a unui General in functia de Premier (Cehia a facut si ea la fel ) ,impactul scazut al decuplarii totale de Rusia ca si cresterea economica ,toate la un loc, ne arata corectitudinea tuturor deciziilor de tara luate la virf .Coalitia de guvernare , daca lasam in urma dorinta unor politicieni de a fi prezenti cu orisce chip in Media ,functioneaza . Vedem cum Guvernul isi face treaba la care s-a angajat .Dealtfel ,jocul este inchis ,nici o natiune nu poate , de una singura , sa faca fata Rusiei .Nevoia de unitate este evidenta si ea nu poate fi scoasa din jocul politic international al Uniunii Europene. Unii, nostalgici ai vremurilor de mult apuse , incearca sa minta populatia asa cum am vazut recent ca se face pe subiectele de tip fake aparute in Media printre multe alte gogosi de presa.Iaca si minciunelele :problema canalului Bistroie canal ce este supus doar unor lucrari de refacere si curatare totul facut conform specificatiilor existente initial , falsa problema a Invataminutului din Ucraina (ce ar asupri etnia romana )o natiune care o data devenita parte a UE are obligatia de a-si reface toate aceste legi ca si minaria cu Biserica Ortodoxa Romana din Ucraina ce s-a dovedit doar partial (o mica parte )atasata Rusiei .Toate aceste mincini nu fac altceva decit sa sprijine Rusia si propaganda ei . A sprijini Ucraina este doar despre a sprijini chiar Romania .Cetatenii „Cetatii” au inteles asta si pina in 2028 totul va ramine politic asa cum este acum .Schimbarile vor aparea doar daca la nivel electoral legile vor fi modificate si cetatenii vor fi astfel doritorii spre a-si reface intentia de a vota .Acum mai mult ca oricind intelegem nevoia de a fi parte a NATO si a UE . Total absurd ne pare sa nu recunostem meritele celor care au facut din politica externa o prioritate ce acum se resfringe si asupra Rep.Moldova o data cu ultima declaratie a Presedintelui J.R. Biden reconfirmata (aplauzele cerute de catre seful SUA au in componenta si sprijinul Romaniei fata de Maia Sandu ce imediat vine la Bucuresti ) de catre Presedintele Iohannis ce sprijina impreuna cu Presedintele J.R.Biden parcursul european al Rep.Moldova .Parteneriatul existent intre cei doi Presedinti romani Maia Sandu si K.Iohannis este extrem de vizibil .Intentiile, vadite ,ale unor formatori de opinie ,de a decredibiliza Statul Romania sunt si ele uneori evidente . Statul functioneaza asa cum bine vedem .Drumul European al Romaniei nu mai poate fi schimbat de nimeni si de nimic .

 6. Da, dar politicienii nostri au fost alesi de noi insine. In fapt, ne invartim in jurul cozii. Avem politicienii pe care ii meritam. Utilizarea politicienilor pe post de tap ispasitor e contra-productiva ducand la deresponsabilizarea votantului. Fiecare dintre noi trebuie sa se uite in oglinda, si sa se intrebe: dar eu oare pe cine am votat si pe cine voi vota, in conditiile date la urmatoarela alegeri?

 7. In ’90, din „lacul” comunismului, am cazut direct in „putul” politicienilor pro-sovietici, condusi de Ion Ilici Iliescu. CDR a fost o dezamagire si ne-am intors la PDSR/PSD, PRM, PNL etc. Chiar si astazi, Romania e condusa de USL 2.0, formata din aceleasi partide, cu aceleasi metehne vechi. Daca adaugam, la toate acestea, nivelul redus (si in permanenta scadere) de educatie si instruire al populatiei si al celor ce ne conduc (oricat de „doctori” ar fi ei), ni se poate parea o minune ca suntem, totusi, in UE si-n NATO si ca avem un parteneriat strategic cu SUA. Basescu sa traiasca!… :)
  Macar de am folosi distantarea Occidentului de rusia pentru a ne mai scutura de oarece cartite pro-sovietice, dar, la cate trenuri a pierdut Romania, mira-m-as sa-l prinda pe-asta!
  Atat s-a putut!…

  • “ Macar de am folosi distantarea Occidentului de rusia pentru a ne mai scutura de oarece cartite pro-sovietice,…”. In mod normal, Grindeanu ar trebui sa se ia de mana cu Dancu si sa uite de orice functie guvernamentala.

 8. Nu uitati ca Romania a vrut sa intre in NATO si SUA au agreat ideea (Clinton) dar Eltin a spus un rasunator „Niet”. (Helsinki.) Prin urmare, La Madrid am fost aminati.
  Daca nu erau ceceni si atacurile teroriste din SUA… si acum eram la portile NATO.
  Sper ca va amititi de drumul peste „Garla” al sotiei lui Adrian Nastase(Dana NAstase), urmata de Adrian Nastase si apoi de Putin… Si atunci, Putin ne-a cedat, pentru mina libera in Cecenia si ajutor in razboiul antiterorist.
  Mai usor cu pianul pe scari!
  Romania a fost -si poate mai este- terenul de confruntare dintre agentii rusi si cei occidentali. De asta suntem ca vai de noi. Totusi, e mai bine decat in Ucraina.

 9. Exact. Avem politicienii și votanții corespunzători nivelului intelectualilor. Câtă cultură/școală produc, atâta se vede la vot.
  Iohannis a fost în sfârșit clar cu Biden și SUA cu noi. E bine că guvernul e condus de un fost militar și că PNL se înțelege cu PSD-ul. Politica externă ar trebui sa fie mult mai aproape de Polonia. Germania și Franța sunt răsuflate și au lideri slabi și alunecoși. Iohannis e mult mai serios, pe bune.

  • Aveti dreptate cu nivelul intelectual din Romania.
   Exact cum era bancul lui Mircea Crisan:
   Mi-am facut cultura din conversatii. De aici „un bonjour”, de acolo „o tannenbaum”.
   :))

 10. A. „Ceea ce spun cetățenii fără poziții de autoritate, luați individual, cu privire la marea politică, nu afectează pe nimeni. ” ?
  B. „Ceea ce spun și fac concetățenii noștri aflați în poziții de putere, în special la vârf, acolo unde se iau marile decizii, ne afectează pe toți.” !
  Concetățenii noștri aflați în poziții de putere (adica, B.) sunt reprezentantii cetățenilor fără poziții de autoritate (adica,A).
  Daca A. 50%, inteleg eu, ca tot nu conteaza (adica, sa ii dam tot in …).
  Pardon ?
  Comentariu fotografiat cu print screen, in caz de nepublicare .

 11. ” Interesul Occidentului s-a întâlnit cu interesul României.”

  Faptul descris în fragmentul citat este un contraargument pentru opiniile din partea a doua a textului, reprezentând dovada că România a atins deja obiective deosebit de importante.

  Opinia mea este că analiza pe care o comentăm este superficială, pentru că îi lipsește o structură care să urmărească nu doar prezentarea unor neîmpliniri ale politicii românești sesizate de autor, ci și cauzele și soluțiile problemelor expuse.

  Fără a aduce vreo critică textului domnului Dorin Dobrincu, îndrăznesc să constat că, la fel ca marea majoritate a autorilor de articole publicate în acest spațiu, ignoră de la început faptul că România este guvernată de 33 de ani de o cleptocrație securisto-comunistă, al cărei obiectiv esențial este trecerea unei cantități cât mai mari din resursele publice în proprietatea privată a membrilor săi și a apropiaților acestora, fără să fie sancționați.

  Privind din această perspectivă istorică evoluția României pe scena politică internațională, lucru pe care cercetătorii în domeniul istoriei cu siguranță îl fac, evenimentele precum aderarea la NATO sau „anexarea” României la Uniunea Europeană pot fi înțelese mai clar.

  Voința Uniunii de a avea România în interiorul său a determinat aderarea la UE, spre exemplu, indiferent de calitatea politicilor promovate de București. Așa cum voința Uniunii de a nu avea pe deplin România în Piața Comună și în spațiul de liberă circulație, cum am văzut recent prin refuzul aderării la Spațiul Schengen, a determinat plasarea României în categoria statelor de rangul al treilea în Uniune, indiferent de faptul că România a îndeplinit condițiile de admitere.

  • …”îndrăznesc să constat că, la fel ca marea majoritate a autorilor de articole publicate în acest spațiu, ignoră de la început faptul că România este guvernată de 33 de ani de o cleptocrație securisto-comunistă, al cărei obiectiv esențial este trecerea unei cantități cât mai mari din resursele publice în proprietatea privată a membrilor săi și a apropiaților acestora, fără să fie sancționați.”

   Care oare pot fi motivele pentru care autorii articolelor ignora acest fapt, fapt care este evident pentru orice persoana de bun simt?

   • Mare parte dintre autori sint bugetari . Adica platiti din jaful legal aplicat de guvernanti asupra rodului trudei mediului privat . Guvernantii ii imbuiba cu beneficii in acest fel . Din punctul meu de vedere bugetarul este capusa ordinara de pe corpul social sanatos al poporului roman .

  • @Constantin – aderarea la NATO și la Uniunea Europeană era și este singura soluție pentru România. Nu există, în Europa de astăzi, nicio soluție mai bună decât aderarea la NATO și la Uniunea Europeană (exact în ordinea asta, pentru că NATO e mai importantă decât UE).

   Însă după aderare, cât de acceptabilă este promovarea intereselor Rusiei de către Berlin? Cât de acceptabilă e propaganda privind aderarea separată a R.Moldova la UE ? Ăsta e modelul folosit de Austria, care a aderat la UE fără a adera și la NATO, iar în prezent promovează interesele Rusiei într-un mod foarte hotârât.

   Prin Tratatul de Înființare din 1955 (Österreichischer Staatsvertrag) pentru Austria există interdicția de a se uni cu Germania și interdicția de a adera la NATO. Declarația de neutralitate de la 26 octombrie 1955 (Neutralitätserklärung) transpune interdicțiile în Constituția Austriei.

   Dar pentru R.Moldova nu există astfel de interdicții, deci unirea cu România rezolvă simultan includerea în NATO și includerea în UE. Aici e necesar să se ”despartă apele”: cine promovează aderarea separată la UE a Republicii Moldova, promovează interesele Rusiei, care dorește încă un cal troian în UE. End of story.

   • Nu exista nicio dovada ca Austria sustine interese rusesti. Daca comparam atitudini si existenta unor dependente economice, atunci se poate spune ca si Romania sustine interese rusesti, mai mult decat Austria!

    Österreichischer Staatsvertrag si Neutralitätserklärung sunt consecinte ale celui de-al doilea razboi mondial, ale politicii naziste a Germaniei lui Hitler fata de Austria si, de asemenea, a pozitiei USA in cel de-al doilea razboi mondial prin care Rusia comunista a lui Stalin a fost sustinuta neconditionat impotriva lui Hitler( o mare, foarte mare greseala a lui Roosevelt). Mai e vorba si de mandria nationala a fostului imperiu!

    In legatura cu unirea Moldovei cu Romania eu zic ca este bine sa studiezi cu atentie tratatele internationale existente in vigoare la acest moment!

    • O colecție întreagă de naziști celebri erau de fapt austrieci, împreună cu șeful cel mare al regimului. Iar Putin participă la nunți în Austria tot pentru că afinitățile fasciste nu dispar așa ușor. Austriecii au votat masiv unirea cu Germania nazistă, abia după război i-ai spus ”anexare”. La vremea aceea a fost ”unire”

     Tot așa se explică atitudinea ta anti-românească și anti-americană. Așa cum am scris și cu alte ocazii, trebuie și în România o lege pe modelul Foreign Agents Registration Act din Statele Unite. Cine reprezintă interese străine, ori se înregistrează ca atare, ori face închisoare:

     https://www.justice.gov/nsd-fara

     • Sorry, atitudinea mea nu este antiamericana, dar faptul ca prin sprijin american( de fapt Roosevelt e vinovatul, nu USA) comunismul sovietic a maltratat si a ucis milioane de oameni si a chinuit alte zeci de milioane nu poate fi si nu trebuie trecut cu vederea. De fapt, ce face Putin astazi este partial o consecinta a consecintelor celui de-al doilea razboi mondial. Nu distrugi un criminal dand posibilitati nenumarate altui criminal! Sa fie clar! Or asta a facut Roosevelt! USA ar trebui sa-si ceara scuze fata de Europa de est! O poate face si ajutand Ucraina neconditionat si fara rezerve in razboiul contra ramasitelor sovietice cu apucaturi fasciste!

      Da, reprezint interese straine masei de dobitoci care permanentizeaza prin votul lor tembel de 33 de ani goana furibunda dupa averi a cleptocratiei de origine securisto-comunista, reprezint interese straine oricaror manifestari de origine comunista si daca o majoritate de tembeli care alimenteaza nostalgii comunistoide si hotii tipic bolsevice(produse de mocofani din neam in neam, ajunsi azi politicieni, conform modei comuniste)pe aici, reprezinta din punctul tau de vedere, Harald, aceasta tara, atunci eu reprezint interese complet straine fata de tara asta.

      Daca voi vreti comunism si sunteti majoritari, asta nu inseamna ca nu este necesar, in numele civilizatiei, dreptatii si justitiei, sa fiti macar categorisiti ca atare, daca nu pedepsiti pentru atitudini in sprijinul unor ideologii criminale!

      • @LS – dacă ai fi citit măcar 20 comentarii de-ale mele pe platforma asta (și am probabil câteva mii) ai fi știut părerile despre comunism, despre PSD sau despre Ion Iliescu.

       Dar tu te ocupi de straw man: sub pretextul unui anti-comunism de operetă, scrii tot felul de insulte la adresa românilor și promovezi interesele Germaniei și Austriei, în dauna românilor. Reprezinți interesele unor țări străine și nu ai nicio calitate ca să-ți dai cu părerea despre români în ansamblu. Vii aici cu o superioritate morală auto-inventată, fără nicio bază în lumea reală.

       Ai trăit, ca adult, pe vremea comunismului? Ai avut dosar la Securitate, ai dat zeci de ”extemporale”, cum am dat eu? Cu ce ocazie îți permiți să emiți judecăți de valoare despre mine?

      • @Harald: Harald, familia mea a suferit din greu din cauza bestiilor comuniste, tatal meu a fost prizonier la rusi( a cazut prizonier in incercuirea de la Cotul Donului) din 1942 pana-n 1946. Era un ofiter patriot desavarsit, dar comunistii l-au dat afara din armata in 1947. Noroc ca absolvise facultatea de filologie si macar nu i-au interzis sa profeseze! A murit cand eu aveam 22 de ani, din cauza bolilor capatate in prizonierat!

       Comunistii ne-au luat tot, ultimul jaf in 1962, cand eram copil de 4 ani si simteam in sufletul parintilor si bunicilor mei durerea ca le-au fost luate pamanturile. Nu am reusit sa recuperez mai mult de jumatate din proprietati. Bunicul meu din partea mamei a luptat in primul razboi mondial, a fost decorat de regele Ferdinand si improprietarit cu 150 de ari de teren agricol….am actul semnat de Ferdinand! Taica-meu a fost decorat cu Virtutea militara in iarna lui 1941! Strabunicii si bunicii mei au muncit ca sa acumuleze avere, pamanturi si padure. Erau functionari in vremuri in care majoritatea romanilor nu stiau sa scrie si sa citeasca, aveau scoala, atat cat se putea! Pamanturi si paduri care astazi sunt stapinite de plozii mocofanilor, carora primarii PDSR le-au dat pamanturile si padurile mele! Analfabeti brutali si ei si copiii lor, care tot semianalfabeti au ramas, in ciuda multitudinii de diplome dobandite la fabricile rosii de produs prosti cu diploma, infiintate de comunistii de tip nou, de dupa 90, pentru satisfacerea nevoilor de parvenire ale plozilor asa zisei clase muncitoare!

       Si tu indraznesti sa-mi vorbesti mie de faptul ca sustin interesele altora!? Ca proferez insulte la adresa romanilor! Care romani? Eu nu pot numi romani pe acesti tembeli iubitori de comunism si de comunisti, care nici macar nu sunt in stare sa discearna ca ar trai mult mai bine daca clica rosie PSD si afiliatii ar disparea din tot ceea ce inseamna politica in tara asta!

       Iti scriu aceste lucruri sperand ca nu esti un troll al noii generatii de bolsevici si ca tot ceea ce spui iti apartine si nu e dicata de interese rosii, straine complet acestui neam romanesc….cand era neam romanesc….acum e o adunatura de cretini si derbedei brutali!

 12. Eu ma minunez ca lumea de pe contributors e suparata ca politica noastra nu seamana cu cea poloneza. A vazut cineva ceva bun in Polonia pana alaltaieri? Toti spuneau ca Polonia e putinista, inapoiata de Biserica, fascista si antisemita. Da, Armand Gosu spunea chestii din astea. Acum subit vedem viziunea, traditia in politica/diplomatia poloneza (ca legaturile cu LT, UA si Belarus nu sunt de acum un an, ci de secole), educatia si mostenirea Bisericii Catolice. Ok, mai bine mai tarziu decta niciodata, dar macar sa ne asumam limitele, sa nu dam vina, precum scolarii, pe pisica sau catel ca nu ne-am noi facut temele. Ce am scris noi pe aici trebuia sa duca la rezultate mult mai confuze.
  Bine ca Iohannis si Ciuca fac ce ii taie capul. Ar trebui sa aiba mai multa incredere in „cetatenii fara pozitii de autoritate”. In ajutorul refugiatilor nu au sarit desendentii de securisti de la AUR, ci oameni obisnuiti (din familii cu memorie) care au inteles repede ce inseamna navalirea ruseasca. Acesti oameni sunt multi, trebuie incurajati si ajutati sa fie vizibili. Rolul lor e important pentru imaginea Romaniei. Sa se duca doamnele Iohannis si Ciuca la refugiati, sa participe la evenimente cu refugiati, sa stranga fonduri pentru o gradinita pentru copii ucraineni, sa dea premii unor voluntari, etc, etc. De ce doamna Biden poate sa faca asta si doamna Iohannis nu poate? Sa faca ce poate, ce ii e la indemna, ceva cu scolile, nu se mai pot accepta provincialisme acum.
  Secretismul e bun pentru sprijinul militar, dar trebuie sa se ridice moralul lumii. Sutem in razboi informational. Trebuie sa il combatem, sa explicam cum e cu rusii, Unii nu stiu nici ce a fost FSNul lui Iliescu, cu atat mai putin ocupatia ruseasca.
  Rusii (prin G Simion si madam Sosoaca) spun tot felul de prostii, care nu sunt contrazise. Una e asta cu colonizarea. De ce nu spune nimeni ca intrarea noastra in Pactul de la Varsovia (si CAER) a fost impusa sub ocupatie militara si ca nu ne-a ajutat niciodata la nimic. Ca NATO e cu totul altceva, ca am cerut sa aderam din anii 90, de bunavoie, si aderarea a fost confirmata de popor prin referendum.
  Exista destule lucruri pozitive. Sutem in cea mai mare si puternica alianta, avem, in sfarsit, avantaje din pozitia noastra geografica, vestul e unit, nu mai suntem in 1947. Atitdinea asta superextragigactitica e foarte contraproductiva in razboi. Pentru libertate se lupta tot timpul. Sa nu ne mai vaitam ca pisicile.

  • @Pavlik
   „Acum subit vedem viziunea, traditia in politica/diplomatia poloneza (ca legaturile cu LT, UA si Belarus nu sunt de acum un an, ci de secole), educatia si mostenirea Bisericii Catolice.”
   Totusi care sunt marile realizari al politicii/diplomatiei actuale a PL?!? Ca ptr.a doua oara in ist. moderna e in relatii tensionate cu DE&RUS (ex.URSS)?!? Ca e intr-un razboi permanent cu C.E. adica si cu restul/majoritatea tarilor UE ? Ca se „dezbraca de caracter” si besteleste DE&FR cu orice ocazie?!? Astea sunt lucruri productive?!? Sunt utile ptr.binele PL pe termen mediu si lung?!?
   Cu toate criticile (numeroase) care li se pot aduce politicienilor de la noi cred ca in ceea ce priveste politica externa Ro.este, la ora asta, net superioara PL. Politica arțagului, porcăielii si relatiilor tensionate are costurile ei, majore, mai ales in diplomatie.
   PL mizeaza la max.pe sustinerea US, e evident. Pe castigarea conflictului militar de catre UKR. Dar razboiul se va termina si asa numita „sustinere neconditionata” ptr.UKR se va stinge. RUS va fi tot acolo unde e acum iar US, fortata de geopolitica, va pivota catre CHN unde are nevoie de sustinerea UE. PL va primi mesajul: make a deal with the EU. Iar atunci succesele grandioase de astazi isi vor cere pretul lor….. Trufia, crearea premeditata a unor situatii dificile, imprecatiile fata de CE&CJUE, Ursula von der Leyen, Macron, Steinmeier vor fi recitite nu doar ca si curiozitati de moment ci ca un vadit modus operandi. Si vai ce castiguri si bucurii pe polonezi.

   Va reamintesc ca „educatia si mostenirea Bisericii Catolice” in politica si diplomatie nu seamana deloc, deloc, cu cea a PL de astazi.
   Cu exceptia marilor puteri in politica internationala succesele discrete, pe ton ponderat si fara taraboi produc efecte benefice serioase si reziliente. Restul…..
   Nu credeam, ever, ca voi fi in situatia de a lua apararea, just&intemeiat, politicienilor Ro. Dar iata ca omul cat traieste invata.

 13. Doar pentru informare:

  „Ciolacu se manifesta ca fiind ingrijorat in legatura cu problemele semnalate de Grindeanu relativ la canalul Bastroe” – cat tupeu poate avea acest maimutoi!? Cata lipsa de jena si rusine!?

  Dar….oare cati imbecili din randurile „electoratului” vor „manifesta” empatie fara limite fata de maimutoiul respectiv si, in consecinta, la proximele alegeri vor vota PSD, plini de admiratie relativ la „patriotismul” si „implicarea activa in problemele natiei” a maimutoiului cu pricina!

  Jenant faptul ca suntem o natie asupra careia au efect astfel de manipulari grosolane!

  • Hai sa nu exageram si sa ne si facem un obicei din asta .Povestea Canalului Bâstroe s-a dovedit un fals asta ca sa fim blinzi si sa nu zicem ca este doar un fis ce a aratat ,in clar, cine sunt mincinosii care isi doresc subminarea Statului . Ucraina a dragat , asa cum v-am spus de mult , canalul pina la adincimea lui intiala adica a eliminat aluviunile si a modernizat pe cit a putut marginile .Tot in aceasta schema a „fisului ”se incadereaza si povestirile cu Biserica Ortodoxa Romana din Ucraina si cele cu Invatamintul din Ucraina stiut fiind ca doar o mica parte a Bisericii este atasata la Moscova si cum apartenta la UE obliga statele sa faca modificari pe legile din Invatamint .Acum mai apare inca o gogosa de presa ce ne arata cum Romania muta trupele spre Rep.Moldova gogoasa mediatica ce este demontata si ea rapid de Ministerul Apararii .In paralel, vedem cum in SUA exista un proces in care ni se arata cum jurnalisti de la Fox News , cu toate ca stiau care este adevarul, prezentau publicului , eronat, o presupusa citigare a alegerilor de catre fostul Presedinte Trump aflat in confruntarea sa cu J.R.Biden .Ne aflam oare ,cu totii, in fata unui precedent ce se poate transforma intr-un text de lege, aparut sau viitor aparut, in toate tarile democratice ale lumii lege ce ar putea pedepsi astfel de atitudini fie ele mediatice si de ce nu chiar politico – mediatice ?Ar fi un exceptional pas inainte atunci cind vorbim de manipulare politica prin Media .In Romania , am vazut , in ultimile zile ,aparitia unui set de patru fakeuri de presa ce si-au dorit a pacali cetatenii Nu mai putem accepta asa ceva . Ziaristii au obligatia morala de a prezenta adevarul si nu de a favoriza prin actiunile lor parti din politica unei natiuni

 14. O tara de prosti fuduli si de nespalati invidiosi. Asta e Romania eterna. Un gunoi de natiune. Te uiti la PSD si la oamenii care sunt in guvernul central si cel judetean si iti faci cruce. De-aia se goleste rahatul ala de tara. De fapt e de-ajuns sa vezi ce oameni sunt in ambasadele Romaniei si te prinzi urgent ca Romania e o natiune falita fara nici un viitor.

  • @Bogdu – excelent exemplu de narativ susținut în comun de Moscova și de Budapesta, în zilele noastre. Keep up the good work! 😀

   • Chiar asa? Bogdu are deplina dreptate! Nu a precizat insa in final ca „Romania e o natiune falita fara nici un viitor” atata timp cat o majoritate de „prosti fuduli” mentine prin vot in parlament si la guvernare organizatia antinationala numita PSD, organizatie de extractie comunisto-securista, afiliata in cuget si-n simtiri Rusiei putinisto-comuniste!

    Deci din punctul tau de vedere nu gastile PSD-AUR sustin narative moscovite, ci Bogdu care spune adevarul despre prostii care prin votul lor mentin prorusi cu obiceiuri comuniste in parlamentul Romaniei!?

    Harald, cand lucrai pentru securitatea comunista erai platit bine? Acum emiti pareri din reflex, sau inca lucrezi pentru baietii rosii?

   • Chestia asta cu blamatul omului de pe strada pour tout et son contraire e deja o idee fixa (sau tema de propaganda).
    PSD nu a castigat niciodata alegerile cand opozitia a prezentat pe cineva pe care lumea putea sa il inteleaga (de ex, mult hulitul pirat). De fapt, PSD nu a avut mai mult de +/- 30%. Pe bune, cati comunicatori buni a avut anti-ciuma rosie? E Constantinescu? V Ciorbea? C P-Tariceanu? G. Dejeu? Mugur Isarescu? E Boc? Catalin Predoiu? MR Ungureanu? D. Cilos? Florin Catu? Nicusor D? Come on! Nici macar cei care vin de la tara, ca D. Ciolos, nu au stiut sa vb cu oamenii simpli.
    „Prostimea” e oglinda fidela a desteptilor. Toate atrocitatile, isteriile, depersonalizarea, amenzia vin de la intelectualitate. Cine a facut manualele de limba romana si istorie si programele scolare? Minerii? Iliescu, Balaceanu-Stolnici (RIP), Madam Sosoaca, Adrian Nastase sunt analfabeti? Cand elita tradeaza (sau are capul vraiste, ceea ce e acelasi lucru), atunci vine revolutia franceza, cea din 1917, Mao, Castro, aiatolahii, Pol Pot, Putin, etc.
    A facut intelectualitatea mare, anticomunista, din ultimii 30 de ani, un proiect comparabil cu Scoala Ardeleana? De ce acum 200 de ani carturarii puteau sa lucreze impreuna ca sa ridice „prostimea” si acum nu pot, desi au mijloace infinit mai performante?
    Nu va mai pacaliti pe Dvs. ca e vinovata majoritatea de „prosti fuduli”. Acestia sunt produsi de scoli, media, univesitati, care sunt exact expresia superficialitatii si coruptiei morale si materiale a intelectualilor. Din nenorocire, la fel e si in Vest. Coruptia Germaniei si a PE spun totul despre lumea in care traim. Acum in puscarii raportul analfabeti/oameni cu diploma e 50/50. Minerii nu mai pot fi tapi ispasitori credibili. E cazul sa ne actualizam mentalitatile.
    Vaicareala si aratatul cu degetul catre altii nu produc cultura si pace. E f usor sa stai deoparte pe motiv ca materialul clientului e asa si pe dincolo. Daca de 30 de ani aruncam vina pe amarati si nu facem nimic, credeti ca posteritatea o sa vada in noi niste profeti neintelesi sau niste infatuati mici si deznadajduiti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dorin Dobrincu
Dorin Dobrincu
Istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995). Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională. A fost director general al Arhivelor Naționale ale României (2007-2012). Este membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro