luni, ianuarie 24, 2022

Chisinau la cald. Dancu: Aici nu se alege intre trecut si viitor

Un moment astral intr-o tara care nu a depasit inca frica. Aceasta  e concluzia care s-ar putea desprinde dintr-un scurt interviu despre momentul electoral prin care trece Moldova in aceste ore, acordat de sociologul Vasile Dancu. Aflat la Chisinau, unde se ocupa de unul dintre sondajele efectuate la iesirea de la urne, domnul  Dancu si-a facut timp si pentru o scurta evaluare a Moldovei electorale vazuta de un roman

Cum a fost sfarsitul de campanie electorala vazut din Moldova?  Au existat gesturi finale grandioase sau schimbari de directie surprinzatoare?

Vasile Dancu: A fost o campanie prea lunga si o parte din energia electorala s-a consumat inainte de final. Comunistii au inceput tare dar au fost absenti in ultima saptamana. Au incercat sa sugereze ca ei merg din casa in casa si au vorbit cu fiecare om in parte.

Vom vedea la vot, dar cred ca nu au mai avut resurse si nici nu au reusit sa motiveze sufiecient. Partidele din Alianta proeuropeana nu au avut un mesaj unitar, competitia dintre lideri fiind prezenta pe tot timpul campaniei. Doar Vlad Filat nu a atacat partenerii de campanie, Lupu si Ghimpu vizand mai ales clasificarea in propria alianta. Inceputul campaniei pentru alianta a fost timorat ei incepand cu o campanie neutra, Moldova fara saracie, fiind sfatuiti de consultanti sa nu atace PCRM. Asta i-a ajutat pe comunisti sa ia primul loc la inceputul campaniei. De la jumatatea campaniei, mai ales PLDM a schimbat mesajele centrandu-se pe comunicarea pe atitudinea pro-europeana si anticomunista. Cred ca aici a fost cheia campaniei. PLDM si partenerii reusind apoi o dinamica electorala pozitiva.

Nu a fost o campaniei spectaculoasa, nici macar violenta, au lipsit dezbaterile serioase, Voronin neacceptand o coonfruntare cu Vlad Filat. Nu am avut programe politice si nici un marketing electoral elaborat. Am vazut mai ales gafe politice, greseli sau inscenari cusute cu ata alba.
Filat a dus o campanie in forta folosindu-se de realizaruile unui an de guvernare, el a tras partidul dupa el prin intalnirile cu Basescu, Berlusconi si Putin. A semnat acorduri pentru bani europeni si cred ca a reusit sa convinga prin pragmatism si curaj.
Presedintele Ghimpu a fost exponentul unionist, si-a fixat electoratul proroman dar a acumulat si agresivitatea celorlalti. Marian Lupu a avut o campanie costisitoare, a fost ambiguu in atitudine si a socat prin aducerea miliardarului Plahotniuc pe locul 2 pe liste.  Acesata o fost evenimentul cel mai socant pentru opinia publica, cel care poate a franat evolutia PDM.

Nu va intreb la ce „surpriza”  va refereati intr-o declaratie recenta dar as vrea totusi sa stiu care sunt diferentele de comportament dintre electoratul moldovean si cel romanesc? Exista particularitati „moldovenesti”  sau doar reguli universal valabile?

Vasile Dancu: Surpriza o sa o vedem dupa numararea voturilor. Electoratul moldovenesc semana cu electoratul din Romania din 1996, atunci cand incercam sa construim alternativa la comunism. Spre deosebire de noi, aici societatea nu s-a eliberat de frica (noi o facusem la revolutie). Acum inca avem multi oameni care nu au curaj sa spuna operatorilor nostri cu cine au votat.
In campanie s-au publicat multe sondaje contradictorii menite sa dezorieteze electoratul. Aici nu se alege intre trecut si viitor, se alege intre Rusia si Uniunea Europeana. Mai bine de jumatate dintre familii au rude care lucreaza acum in UE si acest lucru va influenta alegerile cu siguranta. Am sentimentul ca Moldova simte ca este intr-un moment astral pentru destinul ei. Tinerii fac cozi la vot, semn ca va fi un rezultat istoric. Diferenta majora fata de Romania? In Moldova partidele inca nu au ajuns la rafinamentul de face vot tranzactionalist, nu se cumpara voturi pe zahar ulei si bere. Sau se face mult mai putin.

Politicienii moldoveni mult destul de romani, destul de centrati pe propria pozitie si propriul interes, aliantele sunt la fel de fragile ca si in Romania.
Inca nu stiu sa lucreze in echipa. Inca se face exces de politica emotionala. Moldova este o Romanie care inca nu a fost dezamagita .

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Moldova face parte din Romania si denumirea nu mai poate fi utilizata de un alt stat. Niciodata regimurile de la Bucuresti nu au inteles acest lucru. (Grecia a inteles foarte bine si nu a permis unui stat sa foloseasca un unume care face parte din patrimoniul grec.) De aceea trebuie folosit numele oficial al statului, adica Republica Moldova, dar la fel de corecta ar fi fost denumirea de Romania de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro