Anul 2024 s-a încheiat și putem analiza datele sistemului electro-energetic național puse la dispoziție de site-ul Transelectrica. Pentru o și mai bună înțelegere facem comparație în special cu anul 2023, dar și cu ultimii cinspezece ani (2010 – 2024). Îîn datele Transelectrica nu intră și informațiile privind prosumatorii deoarece energia produsă de aceștia nu intră în sistemul de transport al energiei electrice.
Fig. 1 – Structura consumului de energie electrică în 2024
Primele concluzii sunt: Nuclearelectrica a funcționat în parametri normali pe parcursul anului, termocentralele pe cărbune au fost folosite la maxim, dar acestea nu pot furniza mai multă energie deoarece multe capacități au fost închise. Termocentralele pe gaz au fost și ele capacitate la maxim. 2024 au avut trei luni în două sezoane reci (ianuarie și februarie din 2023 – 2024 și decembrie din 2024 – 2025, încă în derulare). Nici sezonul rece trecut și nici prima lună din actualul sezon rece nu au avut temperaturi joase, deci sistemul energetic nu afost stresat de folosirea sistemelor de producere de energie termică din energie electrică, calorifere electrice sau aparate de condiționat aerul. Sistemul a fost supra-solicitat în perioada de vară, cand s-au înregistrat într-o perioadă mare temperaturi record de peste 40 de garde, ceea ce a dus la folosirea excesivă a aparatelor de condiționare. (Aici găsiți o analiză pe ceea ce s-a întâmplat în această vară.) Astfel s-a înregistrat cel mai mare consum, 8821 MWh, în luna iulie. Tot în această perioadă s-a înregistrat și cel mai mare import, 3058 MWh. Cunoaștem că România nu poate importa mai mult de 3200 MWh și concluzionăm că sistemul energetic a fost stresat, fiind pregătit pentru a închide cațiva consumatori industriali în cazul în care nu mai aveam de unde și pe unde importa.
În 2024 s-a înregistrat cel mai mare import de energie electrică, 5,03 TWh, ceea ce reprezintă 9% din consum. Este anul cu cel mai mare import de energie electrică din ultimii 15 ani.
Hidroenergia, cea mai mare resursă a SEN, a fost mult mai puțină decât în 2023 deoarece a fost secetă. Nici vântul a bătut la fel de mult (și de tare) în 2024, energia eoliană consumată fiind mult mai puțină decât în 2023, surplusul fiind exportat. Energia fotovoltaică s-a dublat, dar la nivelul consumului total nu înseamnă mare lucru, deoarece în 2023 (aprox. 1 TWH) a fost cam 3% din consum iar în 2024 (aprox. 2,11 TWh) a însemnat cam 4%.
Fig. 2 – Structura consumului de energie electrică în 2023
Consumul 2024 față de 2023 a crescut cu 0,89 TW, dar se pare că nu datorită industriei ci datorită consumului casnic din perioada de vară. Problema mare este că în 2024 producția de energie electrică a fost cea mai mică din ultimii 15 ani (aprox. 52 TWh).
Fig. 3 – Evolutia consum – productie 2010 – 2024
Motivul este ca producția de energie securitară (nuclear – cărbune – gaz) a tot scăzut în ultimii 15 ani. Cu toate că au crescut capacitățile de producție de energie regenerabilă, vedem că dacă este secetă și vântul nu a avut capacitatea de a învârti centralele eoliene un numar mare de zile (ore) într-un an există un deficit mare de energie. De asemenea mai putem concluziona că dacă am fi avut capacități de stocare, acestea tot nu ar fi putut acoperi consumul.
Fig. 4 – Evolutia producției de energie electrică pe tipuri – securitară – regenerabilă între 2010 – 2024
Toate graficele arată că există o problemă de sistem în industria energetică națională. Sunt convins că în 2025 lucrurile vor merge la fel de prost deoarece cu toate promisiunile făcute, că se vor pune în funcțiune câteva capacități pe gaz. Iernutul este posibil ca să nu mai fie pus în funcțiune niciodată! (aici ar trebui să întervină procuratura pentru a dezvălui calitatea lucrărilor și a utilajelor puse pe poziție, eu cunoscând părerea specialiștilor dar pe care nu o pot scrie, deoarece nu am dovezi palpabile.) Mintia nu poate fi pusă în funcțiune așa de repede de investitorii iraqiano – iordanieini. Celelalte investiții programate sunt făcute de companii de stat, deci se supun legislației stufoase pe achiziții, deci dacă în 2027 vor fi finalizate, vom spune că am avut noroc, dar având exemplul Iernut, este posibil ca acestea să fie terminate ”la paștele cailor”.
Pentru conformitatea articolului vin și cu cifrele SEN dintre 2010 – 2024, adică ultimii 15 ani.
Semne bune anul are!
Pe linga multimea prognozelor politice catastrofale mai vine si domnul Pacuraru sa ne spuna ca nici cu energia nu stam prea bine, de parca asta ar conta.
Nu domne, nu conteaza, important e sa fim proeuropeni, democrati, proNATO, ca vor avea ei grije de noi, mai ales acum ca ne-a crescut si PIBul, chiar pe persoana fizica. Ca-mi aminteste cu nostalgie vremurile cind aveam cea mai mare productie de otel si ciment pe cap, ca stateam cocosat.
Ciudat e ca tocmai cind e soare si cald, deci se produce din belsug energie solara, pai tocma atunci e criza de energie.. cum dracu?
E clar domne, industria ne incurca, nu numai ca e stapinita de capitalisti verosi care sug singele poporului, ci iata ca sug si kilowatii poporului. Jos industria! Ce ne trebuie, cind avem atitia specialisti in stiinte politice, si europene, atitia ziaristi de marca!
Exagerările dvs. in privința raportului optim intre energia din fosil si regenerabil sunt exasperante. As spyne ca noaptea minții este mai rea pentru fotovoltaice decât noaptea. Miopia dvs. (aparenta) ascunde de fapt reaua voință si disperarea ca Ro nu se desprinde de politica energetica a UE, in ciuda seriei interminabile de îndemnuri. Exemplificati izolationismul energetic al Ro, aripa tehnica a “suveranistilor” din politica Ro.
multe multumiri duomnu.. nu ma asteptam ca tocma mata sa-ncerci sa ma luminezi, acum noaptea. As fi si mai lamurit daca ai corecta CIFRELE prezentate in articol, care parca spun altceva, ca de obsesii cu suveranistii sunt satul, atit ziua cit si noaptea!
Dvs. II cercati sa ma trimiteti pe cararea gresita, dar eu stiu ca dvs. (😉) nu luati informatia din cifre, ci doar din apa. Temperatura creste, ce ziceti?
va inselati, eu nu beau apa, doar tuica.
Poate schnaps….
Ei lăsați, e clar ca citiți in special vodka.
Pe sticla de vodka din care va informati doar 50% este informatie, restul e spirt. Eticheta aurita de uischi pe care ati lipit-o pe sticla este dezinformatie. Ocoloiti raspunsul despre grade si temperatura, vad… Mai spargeti geamurile de la Biserica Verde? Cum merge plandemia, la fel ca energia?
Ce are cu …. sub prefectura – sau suveranismul și producția de energie electrica ? Nu ai înțeles problemele ! Azi , România este importator major de energie electrica : 9% din consum ! Și tendința de creștere a importurilor !!! Când e noapte și nu bate vântul ce face România ? IMPORTA ! Afirmați ca autorul este contra “politici energetice a UE” !!! Care , vorba lui Nenea Iancu, este superbă, dar lipsește cu desăvârșire ! Păi Franța tocmai a pus în funcțiune o mare centrala atomica, iar Germania a închis toate centralele atomice și – intr-o mare veselie – a trecut la producția ….. pe cărbune !!! Restul țărilor UE ? Să se descurce fiecare cum poate ! Curat – murdar ! Dar nu e “program” ! As mai vrea să va informez ca atâta vreme cat nu existau “moriști de vânt” și panouri solare la scara națională, nu se impunea o producție securitară (nu cred ca este necesar să va mai explic DE CE !) Azi -vorba ardeleanului : “musai ca trebe” ! Și – în fine : A- Nu am înțeles de ce “a trebuit” un monstru pe gaze (Mintia), la care se li trează de ani buni și fara un termen ferm de punere în funcțiune ! Menționez ca în perioada 1992 – 93 am lucrat la centrala electrica din Sharjah, supravegand montarea – probele și punerea în funcțiune a trei turbine cu gaze, ciclu simplu (urgenta pt acoperire consum), 35 MW fiecare si două turbine -60 MW fiecare cu cogenerare. Montare – probe și punere în funcțiune la turbinele de 35 MW – TERI LUNI ! la turbinele de 60 MW (fără cogenerare) ca 4,5 luni . Și în UȘA exista multe centrale cu turbine cu gaze și cogenerare – independente și montate acolo unde sistemul “cere”. În Michigan, nu departe de Holland este o astfel de centrala , cu cogenerare și trei grupuri de 60 MW. La noi – ca la nimeni !
@Th.Iliescu: bre nea Tudorele, mă impresionași- noi am acordat o grămadă de asistența tehnica la SEWA (Sharjah Electricity and Water Authority), la ADNOC (ăstia-s in Dubai), dar mai ales, gloria suprema am obtinut-o prin SWCC (Saudi Water Conversion Corp.)…de scrise si presa locala despre noi….de bine ! (nu mai zic de ce că mi-e rușine !)
Le-am crescut eficienta si disponibilitatea la vreo 2000 MW, centrale de cogenerare (ca la noi), doar ca aburul nu e pt. inclazire ci pt. desalinarea apei de mare,,,,e tot un drac termodinamic)
Bravo !…și La multi ani!
PS…am intilnit atit de multi ingineri români in Middle East ?!?!…si in energie si in petrol și gaze …(d.ăștia mai ”purii”, ca noi, din alte vremuri…comuniste).
Azi vezi multi români…mai mult fufe, prin Dubai și alte alea, ”la shopping” și distracție…nu cu sapa și cu munca
Productia maxima a parcurilor fotovoltaice (fara prosumatori) a fost in 2024 undeva la 1,3 GW (fata de un varf de consum de 8,8 GW). Deci problema cu consumul mare pentru aerul conditionat e rezolvabila, avem doar nevoie de mult mai multe panouri!
In ciuda asigurarilor d-lui Pacuraru ca „Nuclearelectrica a funcționat în parametri normali pe parcursul anului”, de fapt un reactor de la Cernavoda a fost oprit toata luna iunie si buna parte din mai. Chiar si in iulie, in zilele cu cel mai mare consum si cel mai mare import, unul dintre reactoare era oprit. Oare cat de buna e productia de energie „in banda” daca se opreste fix cand ai mai mare nevoie de ea?
PS: Cate fabrici de otel si ciment au aer conditionat, ca sa le creasca consumul in zilele de canicula? Inteleg ca voia sa fie o hiperbola, dar chiar si o hiperbola trebuie sa porneasca de la un sambure de adevar.
„Deci problema cu consumul mare pentru aerul conditionat e rezolvabila, avem doar nevoie de mult mai multe panouri!”
Devin din ce in ce mai optimist, iata ca s-a gasit rezolvarea. ce ma incurca e ca de abia am primit o veste de la cel care-mi livreaza curent si a marit pretul la 39 centi/kwh. Cum dracu, stiind ca energia solara e gratis?
Am mai vorbit si cu niste prieteni, verzi, case mari pline de solare, a costat ceva bani, vara isi spala rufele numai cind e soare… le are de vreo doi ani, si-a facut bilantul, zice ca ar mai trebui sa traiasca peste 30 de ani pt a-si amortiza investitiile.
Incercati sa vedeti partea plina a paharului, acum ca a crescut pretul energiei sigur le-a scazut timpul de amortizare a investitiei prietenilor dvs. ;)
Probabil nu mai au chef de alte investitii acum, dar pretul bateriilor a scazut destul de mult in ultimii doi ani, iar o baterie de 5 kWh le-ar ajunge si pentru uscator, nu numai pentru masina de spalat rufe.
S-ar putea chiar sa le aduca si profit, nu numai comoditate, daca li se intampla des ca tensiunea in retea sa creasca peste 245 V si sa le opreasca panourile fix cand ar fi produs mai mult.
Un articol bazat pe date. Puține pe aici. Bag seama ca dvs nu citiți ce spune domnul Burduja de la BCRE (RIP) via Harvard. Suntem ce am fost și mai mult decât atât. Maine vom comunica noi succesuri via Budapesta.
O știre care ar fi trebuit să fie astăzi răspândită de toate oficiile media. Nimic, doar aceleași povesti cu ce a zis Georgel, ce a răspuns Ionel, cum a reacționat Costel, și tot așa, fara dezbaterea vreunei probleme reale a societății românești.
Oricum, încă o dată, felicitări domnului Burduja, singurul ministru care identifică problemele și trece la rezolvarea lor.
https://adevarul.ro/economie/burduja-anunta-restructurarea-ministerului-toti-2413721.html
… ce-i aia „structura consumului” cand vorbesti de generare? Cum pot să cred numerele arătate și povestea asta când informația de bază e etichetata greşit?
Da, si mie mi se pare un titlu aiurea-n tramvai ‘Structura consumului’ pentru Fig. 1. ‘Structura productiei’ da , dar cum poti separa consumul la utilizator pe tipuri de generare? (bine, in afara contractelor directe cu anumiti producatori ale unor consumatori mari. Si nici macar atunci in totalitate). Asa ca tot articolul mie imi induce un aer senzationalist, ca sa vanda ‘ingrijorari’ la poporul muncitor. Pana una alta, domnul Burduja mi se pare singurul din guvernele de rareșbogdani si de ciolaci care identifica probleme (mult mai multe decat cele mentionate aici de dl. Pacuraru, si nu toate de natura inginereasca) si care propune solutii pe care incepe sa le puna in practica asa, mai americaneste (deh, Stanford si Harvard), in loc sa se lamenteze rromaneste că drobul de sare, că una, alta…
consum = generare (productie) + import …
+export
breee, băteți cîmpii, și mai facem și strategii energetice:
consum = productie + import
SAU
consum = productie – export
Totul e cum e productia față de consum, …bre (dar și din consum se scade ce se autoproduce)
banuiesc ca dvs nu consumati ce se exporta
Ba da consum ce se exporta: export energia voastra pe 2 lei, 10% comision pentru mine , apoi import aceeasi energie cu 4 lei pe care-i platiti voi, plus 10% comisionul meu. Fac totul pe laptop intr-o garsoniera unde am si o firma de export-import produse agricole , firma prin care rulez aceeasi afacere. Nici energia nici produsele agricole nu parasesc fizic teritotiul national suveran si independent.
Deci da, eu consum cei 10%. Nu in Romania desigur.
Am si un var care se ocupa cu produse petroliere , trecem gazul si petrolul vostru prin firma noastra de export-import. Voi e aveti sub pamantul vostru, voi le extrageti, voi le transportati prin conductele construite de voi cu materialele si munca voastra, voi le cumparati, voi le folositi. Noi suntem baietii destepti , firma de la mijlocul afacerii. Se numeste economie de piata si capitalism.
P.S. din cei 10% + 10% dam ceva la partid, la toate partidele , si la reprezentantii vostri din autoritatile de reglementare si control. Si nu puteti face nimic in privinta asta , a incercat un procuror cu Burisma si a fost demis. Sa zica mersi ca mai traieste. Kovesi a fost mai desteapta, a stiut sa nu muste mina care o hraneste , asa a ajuns la UE.
@realpolifric….eheheee, acu ne băgați in chestii subtile de economie de piata si capitalism european la care nu ne prindem noi astialalti ”suveraniștii”…cum să furam numai noi ?, trebuie sa fure si ceilalti, intr-o economie ”deschisa”…iar exemple îs destule
– export, nu? Sau nu.
O parte din biomasă, foto, eolian, hidro, etc. merge la export, când merge. Și atunci, cum rămâne cu ‘structura consumului’?
@Mav: unul din deliciile citirii comentariilor este amuzamentul stîrnit
În energie generarea (productia) e cam instantanee cu consumul (daca Doamne fereste exista stocare masiva, sau tranzactii transfrontaliere lucrurile devin o țîră mai complicate, dar, tot p,acolo sunt …daca sunt cunoscute).
Bottom line: la modul general, ce mi-e generarea, ce mi-e consumul, pt ăia care se prind, cam tot un drac e (sigur, intră in discutii si alte subtilități, dar nu e cazul)
INSĂ – esentiale sunt: PROFILUL consumului SI STRUCTURA sa, …astea dicteaza generarea (producția) si ca consecință …cum rezulta profilul productiei (generarea) și structura ei…că cam aici e buba…astea nu se-nbucă
Suntem praf!!!
In loc să facem prioritate ZERO din modernizarea rețelelor pentru a putea exploata la maxim captarea de energie fotovoltaica făcută de instalațiile casnice – care, vezi bine, se întâmplă exact când e mai mare nevoie de energie electrică, adică vara, și când ele merg la randament maxim – noi „investim” in centrale bazate pe hidrocarburi!
Nu suntem normali la cap???
Când toată lumea pune accentul pe tranziția spre energii verzi, noi dăm „pe șanț” atâta electricitate aproape gratuită, pentru ce? Pentru că suntem prea comozi să modernizăm sistemul! Si ii încorsetăm pe cei care au investit in ceea ce trebuie, ca bonus al prostiei noastre!
Țară de rahat!!!
Mda, exceptionala interventia mata… da asa e, „captarea de energie fotovoltaica făcută de instalațiile casnice” ar trebui sa fie o prioritate, mai ales iarna si noaptea!
Iertati-l…. a facut imprumut la Banca sa-si puna solare ca sa aiba curent gratis si sa mai si vanda in profit , ca asa a citit dumnealui pe tictoc de la doamna care se pricepe la pisici si la astrofizica. Acuma se simte inselat si tradat de Tara , de popor si de clasa politica. Dar cel mai mult se simte inselat de ingineri si de economisti , astia au prostul obicei de a sti mai bine .
Chiar acum cand postez, panourile mele produc 1,16 kW, din care consumul casnic este 296 W iar 862 W introduc in retea, in calitate de prosumator. Dupa ce primesc voucerul de la UE de 5.000 oiro, imi instalez baterie de 10kW care se va incarca ziua pentru a sustine consumul dupa lasarea serii. Asta se va intampla la iarna viitoare!!
„Iernutul este posibil ca să nu mai fie pus în funcțiune niciodată!… Mintia nu poate fi pusă în funcțiune așa de repede de investitorii iraqiano – iordanieini.”
H.N./06.01- S. Burduja:
„Proiectele majore pentru 2025 sunt: finalizarea centralei pe gaz de la Iernut – 430 MW de producţie în bandă, un proiect strategic deblocat la începutul actualului mandat, termenul estimat fiind iunie 2025; punerea în funcţiune a hidrocentralei Răstoliţa – 30 MW de capacitate flexibilă, utilă pentru acoperirea vârfurilor de consum; centrala în cogenerare de la Năvodari – 80 MW pe gaz, un proiect modern şi mult aşteptat; proiecte private finanţate prin PNRR prin care sunt estimate punerea în funcţiune a 1.200-1.500 MW din surse regenerabile şi alte capacităţi moderne.
De asemenea, un al proiect al anului 2025 menţionat de Ministerul Energiei este termocentrala pe gaz de la Mintia, iar primii 1.000 MW ar putea fi conectaţi la sistemul energetic naţional până la finalul anului. ”
Om muri si-om vedea!
Da, asta voiam să comentez și eu.
Aberațiile ,,viitorului primar al Bucureștiului” la fel de mincinos, habarnist si ne-pregătit ca Vom Popescu.
Lumea nu înțelege ce înseamnă să faci PIFul unei centrale și cât de multă muncă de C+M este sa ajungi sa incepi această activitate.
Iernutul nu va fi gata de exploatarea comercială în iulie și nu va avea PIF-ul gata până în decembrie optimist vorbind, mai ales că îți trebuie 6 luni minim de la first-fire că să poți să faci probele.
Are dreptate autorul, exista îngrijorări la Romgaz că nu vor termina niciodată proiectul acesta, pentru că deși mint in presa sunt conștienți intern că au o problema cu incompetenta Duro Felguera.
La Mintia s-a lucrat ilegal fara AC și sunt conform pozelor de pe LinkedIn undeva la montaj clădire sala masini, turnat betoane și cu turbinele depozitate, Minim 1 an distanta de first-fire.
Daca este dezastru in industria energetica de bun simt ar fi sa se schimbe ceva, adica exact acele persoane care au dus la acest dezastru.
Stimate Domn, cred că 90% din politrucii și PCR-urile din acest minister nu au treabă cu subiectul pe care-l păstoresc. E atât de grav încât ți-e ca interlocutor al lor ți-e jena de incompetența lor. Nu știu diferența dintre MW și MWh, ce e sistemul energetic sau propriile reglementări.
Exemple sunt infinite, de la anularea semnării hidrogenului pe PNNR la licitația eșuată de la Craiova 2.
Pari singurul care are habar de problemele tehnice, nici ministrul nu prea le are cu chestiunile tehnice, dar de ce producem doar 1100 MW pe hidro câmd avem capacitate 6300 MW, nu cumva se dau moca la vecini vreo 4000 MW???
Petrica, „dar de ce producem doar 1100 MW pe hidro câmd avem capacitate 6300 MW”, ca habarnist mi-as imagina ca diferenta e cauzata de apa chioara, adica daca nu e apa, adica nu ploua, nu e energie, s-ar putea sa ma insel.
”de ce producem doar 1100 MW pe hidro câmd avem capacitate 6300 MW”
O hidrocentrală de munte, de genul celei de la Vidraru, funcționează timp de 85-90 de zile pe an. În restul de 275-280 de zile, capacitatea ei e doar pe hârtie.
La fel și în cazul eolienelor: ele funcționează 25-28% din timp, fiindcă atât bate vântul, nu mai mult. În restul de 72-75% din timp, capacitatea lor e doar pe hârtie. În cazul panourilor solare, producția reală e doar 11% din capacitatea declarată, la nivelul întregului an.
De acord. Cu cine propuneti sa incepem? Cu Dan Ioan Popescu? Sau cu Radu Berceanu? Sau cu hahalera de Virgilica Popescu?
Cu șefii de la Procuratură și restul instituțiilor din zona justiție.
Acolo trebuie curățat că altfel ne umplem ca acum de NUP-uri și prescrieri. Nu ești capabil să îl judeci in 6 luni, dai termene săptămânal până când termini procesul in max 1 an. Nu ai făcut asta, dat afara cu pierderea tuturor avantajelor.
Ce frumoasă utopie!
Unde e dezastrul din industria energetică în 2024? Toata lumea are acasa curent, caldura (daca nu se sparge vreo teava!) totul functioneaza normal.Romania exporta electricitate in Moldova ,Ucraina, etc.In 2023 Romanaia a export 3TWh …date luate de pe site-ul hotnews. Sigur a si important , ca altfel nu se poate. E depresia dupa sarbatori,probabil.
Haideți, dom’ne, lasati-ne, că fără dezastre n-are niciun haz.
La începutul lui 2025 TOȚI analiștii văd numai dezastre, crize economice, apocalipse sociale și politice, etc. Domnilor, se sperie lumea! N-o fi Dracu’ chiar așa de negru!
Altminteri, La mulți ani! fără crize și dezastre….
Deutschland bekommt Erdgas aus Rumänien
Es handele sich um Lieferungen über einen Zeitraum von fünf Jahren und einer Menge von insgesamt 15 Terawattstunden. Dies entspricht rund 1,5 Prozent der Erdgasmenge, die Deutschland im vergangenen Jahr importiert hat. https://www.msn.com/de-de/finanzen/top-stories/insider-berichten-von-brisantem-deal-deutschland-soll-bald-gas-aus-neuer-quelle-bekommen/ar-AA1x7wzk?ocid=msedgntp&pc=U531&cvid=fb0d206e2fc2484fb7d8e86cdde42ba3&ei=8
Iete domne, Romania exporta gaze in Germania… bravos natiune..
@Nea neamtu, greșești:
Austria exporta din România gaze…adică, Ostereich uber alles
La multi ani !
PS. asta se numeste ”economie de piață” la drumu mare
duomnu Doru, te felicit pt succes. Daca mata consumi ca 300w, momentat, probabil ca ai inchis frigiderul, lumina tv, telefonul si ai apa calda cu lemne. Mai concludent ar fi sa ne spui care e bilantul lunar!
Si de ce ai nevoie de bani EU? Cine plateste acesti bani?
domnu Neamtu Tiganu, la ora aceea functionau frigiderul, 1 PC, un monitor si cateva electrocasnice pe stand-by. Centrala e pe gaz, si nu consuma cine-stie-ce curent electric.
…probabil, si mai concludent e bilantul anual dar eu nu am 1 an de cand am montat panourile. Presupun ca-mi acopera cca 80% din ce consum. Am platit 3000 lei prin programul Casa Verde 2024 (600 euro). Probabil se vor recupera in 2-3 ani…
…am nevoie de banii UE ca sa poluez mai putin. Prin programul REPowerEU (finantat cu bani europeni), sper sa primesc 5k eur, sa montez si baterie si atunci voi deveni cvasi-independent de reteaua electrica
”am nevoie de banii UE … ”
Banii nu sunt ”ai UE”, că nu a venit Ursula cu ei în poșetă. Banii UE sunt banii cetățenilor europeni direct productivi, care plătesc taxe și impozite ruinătoare (70% în UE, comparativ cu 20% în Statele Unite).
Nu e nicio diferență între pensiile speciale ale securiștilor și beneficiile acordate prosumatorilor. Taxele pe carbon sunt taxe regresive, la fel ca TVA-ul. Asemenea taxe afectează foarte sever niște oameni săraci, în timp ce niște ”băieți deștepți” se joacă de-a prosumatorii, pe banii acelor oameni săraci. Despre asta sunt toate politicile neomarxiste, despre a lua de la săraci și a da la bogați.
Așa ajunge Georgescu sau altul ca el să obțină milioane de voturi: pentru că oamenii săraci sunt jefuiți de către statele europene. Sigur că în realitate Georgescu n-ar face nimic în beneficiul acelor oameni săraci, dacă ar ajunge la putere. El însuși a trăit toată viața din bani publici. Dar acei oameni săraci sunt jefuiți în prezent, prin politicile neomarxiste deja aplicate, iar asta oferă suficientă muniție electorală pentru Georgescu sau alții ca el.
”Prin programul REPowerEU (finantat cu bani europeni), sper sa primesc 5k eur”
Iar oamenii săraci speră ca asemenea programe europene, suportate de ei înșiși prin taxele pe carbon incluse în prețul energiei electrice, să fie desființate cât mai curând. E foarte ușor ca o minoritate gălăgioasă să primească niște beneficii din banii majorității tăcute, așa se mențin neomarxiștii la putere de 20 de ani încoace.
Banii ”europeni” (în realitate, banii contribuabililor) au generat o contraselecție perversă în economia românească, iar rezultatele acestei contraselecții se manifestă din plin. Momentul trezirii la realitate se apropie cu pași mari. Ca estimare personală, pe la sfârșitul lui 2026, cam jumătate din proiectele de infrastructură derulate în prezent în România pe bani ”europeni” vor fi abandonate din lipsă de finanțare. Iar Bruxelles-ul va duce o mare lipsă de aplaudaci, la acel moment 😀
@Harald: eu ma numar printre „cetățenii europeni direct productivi, care plătesc taxe și impozite”, impovaratoare sau nu, adica nu sunt „asistat social” ci contribuabil net!
Da, cred ca tine ca programele Casa Verde si RePowerEU sunt prostii monumentale, care fac mai mult rau decat bine. La fel ca toate celelalte programe guvernamentale gen „Prima Casa”, „Rabla”, etc. In lipsa unui impozit progresiv prin care sa fie introduse deductibilitati acolo unde statul are interes sa-si impuna transparent politicile sociale sau economice, aceste asa-zis „programe” reprezinta un substituent important, care se bucura de succes la rata de participare. Deci nu vad cum ar fi prejudiciati „saracii” prin aceste „programe” in conditiile in care si ei pot participa la ele. (unii chiar o fac!)
PS: n-am inteles ce treaba are georgescu si proiectele de infrastructura cofinantate din bani europeni cu faptul ca prin aceste asa-zise „programe”, o parte din contributiile cetatenilor se intorc inapoi la ei.