luni, mai 20, 2024

Crăciunul la Moscova (pe stil vechi)

Biserica Ortodoxă Rusă a rămas fidelă calendarului iulian, care a fost corectat și înlocuit în Occident de cel gregorian, în 1582. Așa se explică de ce rușii sărbătoresc Crăciunul la ianuarie.

Nu pentru că Rusia poartă un război de agresiune împotriva Ucrainei de aproape doi ani, nici pentru bombardarea unor regiuni de frontieră vor rămâne aceste sărbători în amintirea rușilor, ci pentru gerul, aproximativ minus 25 de grade, care a avariat rețeaua de termoficare. Așa de tare încât, în mai multe localități, autoritățile au declarat situație de urgență. Din cauza avariilor s-au întrerupt nu doar căldura, ci și gazul, și curentul electric. Și asta în Rusia, mare putere energetică. Sigur, aceasta nu era o știre pentru televiziunile din Moscova, care au continuat în nota obișnuită, propagandist-optimistă.

Președintele Putin

În ultimii ani, în ciuda faptului că este sărbătoare religioasă, prima pagină a presei este ocupată de Vladimir Putin. Televiziunile, toată mass-media rusă, încolonate cuminte, au povestit cum liderul de la Kremlin a petrecut Crăciunul la reședința sa de la Novo Ogarievo, unde a participat la slujbă înconjurat de familii ale militarilor care au murit pe frontul din Ucraina. În discursul oficial de Crăciun, a amintit de „operațiunea militară specială”, cum numește Putin războiul pe scară largă început la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei. Mai spune că sărbătoarea Crăciunului este una de familie, că trebuie sărbătorită în familie, că este chiar mai „de familie” decât Anul Nou. O probă mai mare de cinism, decât să vorbești acestor femei și copii care tocmai și-au pierdut soții și tații în războiul de agresiune declanșat chiar de el, cu greu se putea imagina. Mesajul de Crăciun e în fond unul electoral, în 15-17 martie fiind prevăzute alegeri prezidențiale în Rusia. Putin încearcă să calmeze furia acestor femei promițându-le atenție, „susținere”, adică bani. Liderul de la Kremlin cere autorităților, de la toate nivelurile, să fie alături de cei care au suferit pierderi umane, ca aceștia să primească „ajutorul de care au nevoie”. Și încheie mesajul, „întotdeauna o să fim alături de voi”. În înregistrarea difuzată de televiziune, se vede președintele în costum negru, fără cravată, înconjurat de femei, copii, mai ales fete tinere cu eșarfe albe pe cap, stând, ca de obicei, cu picioarele depărtate, de parcă ar fi un marinar pe puntea unui vas. Ceva mai încolo, televiziunile îl arată pe Putin într-un fotoliu, stând de vorbă în sufrageria reședinței sale cu membrii familiilor celor uciși pe front.

În ziua în care, la câțiva zeci de kilometri de Moscova, Putin se întâlnea cu văduvele și orfanii de război, lângă zidul Kremlinului, la monumentul soldatului necunoscut, 15 femei, toate purtând eșarfe albe pe cap, și-au cusut pe haine sau au ridicat pancarte prin care cereau revenirea soților lor de pe front. Câțiva kilometri mai încolo, în fața sediului Ministerului Apărării, protestează o altă soție de mobilizat. Aceste femei tinere încearcă de câteva luni să găsească o formă cât mai puțin politică de protest, pentru a-și aduce acasă bărbații, măcar și pentru scurte concedii.

În septembrie 2022, Putin a semnat decretul de mobilizare parțială. Nu e clar numărul celor mobilizați atunci, cifrele oferite de autorități variază mult. Un lucru este însă clar. Sute de mii de soldați ruși au rămas de atunci pe front, fără întrerupere, fără nicio permisie, fără perspectiva de a pleca acasă. Și asta, în timp ce criminalii care au fost recrutați din coloniile penitenciare și trimiși pe fronturile din Ucraina au fost eliberați după 6 luni. Acesta este un reproș pe care aceste femei l-au făcut în mod repetat și n-au primit niciun răspuns din partea puterii.

În august 2023, soțiile disperate au pornit un canal telegram „Put’ domoi” (Drumul spre casă), care a adunat peste 38.000 de abonați. La 7 noiembrie, au încercat să organizeze o manifestație, însă primăria Moscovei nu le-a dat aprobare, invocând restricțiile datorate pandemiei de COVID-19. În schimb, a permis mitingul Partidului Comunist. Doar 30 de femei s-au alăturat mitingului comuniștilor cu pancarte prin care cereau întoarcerea soților lor acasă („Dați-le copiilor tații înapoi!”). În cinci minute, poliția a intervenit brutal și a dispersat mitingul. Soțiile soldaților au mai încercat să organizeze întâlniri în orașele de provincie, însă doar una singură, la Novosibirsk, le-a fost aprobată. Fără presă, cu mai multă poliție decât participante, întâlnirea de la Novosibirsk s-a încheiat cu promisiunea autorităților locale că situația va fi remediată. Acesta este genul de protest față de care e cel mai greu de luptat. Acele femei nemulțumite astăzi că soții lor nu sunt lăsați să plece acasă după 15 luni compun electoratul tradițional al lui Putin. Repetă mereu că nu fac politică, își vor doar bărbații acasă, lângă ele. Nu dau interviuri, evită orice contact cu presa, atât oficioasă, cât și din afara țării, de opoziție, și nu discută despre război. Aceste femei nu cer încheierea războiului. Nu-i cer socoteală lui Putin pentru declanșarea lui, pentru sutele de mii de morți. Ele își vor acasă bărbații, iar asta se poate realiza doar printr-o nouă mobilizare. Ceea ce Putin a spus la interviul-maraton din decembrie că nu se va întâmpla, pentru că Rusia are suficienți militari pe front. Ăsta e un mesaj electoral. Pentru că analiștii, fie ei și loiali Kremlinului, îl contrazic, spunând că cel mai probabil o mare mobilizare (prezentată și ea drept „mică” și „parțială”) se va produce la primăvară, după „alegerile” prezidențiale. Și că Putin se comportă pe tema mobilizării cum s-a comportat în 2018, când s-a jurat că nu modifică vârsta de pensionare, iar după „alegeri”, una dintre primele măsuri ale guvernului a fost tocmai creșterea vârstei de pensionare.

Aceste femei apolitice, fără lider, cu ochii roșii de atâta plâns după bărbații lor, au fost identificate de consilierii politici ai Kremlinului drept cel mai periculos inamic. Atacul împotriva lor a fost dat chiar de propagandistul-șef al regimului, Vladimir Soloviov, care a afirmat că „Drumul spre casă” este un canal telegram „organizat de serviciile de informații străine”. A fost un semnal și pentru restul presei, care s-a năpustit asupra lor. Și pentru FSB, care a inițiat măsuri profilactice chiar pe front, cerându-le militarilor din tranșee să le scrie soțiilor lor și să le someze să abandoneze acest activism civic. Pentru a calma nemulțumirile lor și a evita coagularea unor proteste, pe lângă tehnicile de intimidare, autoritățile au pus la punct o tactică menită să câștige timp. Promit că transmit „mai sus” plângerile femeilor, în speranța că asta le calmează, o vreme.

Mai mulți analiști ruși au comparat femeile care-și cer înapoi soții cu protestele mamelor din Plaza de Mayo din Argentina, care și-au căutat copiii dispăruți în timpul dictaturii militare (1976-1983), amintind că acea mișcare a fost unul dintre factorii care au condus în cele din urmă la căderea juntei. Și ele erau gospodine apolitice. Și ele aveau același simbol, eșarfa albă pe cap. Iar rolul simbolismului în politică nu trebuie subestimat. Cel mai probabil, aceste femei cu eșarfe albe pe cap nu vor răsturna regimul din Rusia. Nici nu-și propun asta, de fapt. Dar s-ar putea să-i provoace frisoane.

Patriarhul Kiril

Titularul sărbătorii de Crăciun n-a avut nici el mai multă liniște în aceste zile decât locatarul de la Kremlin. Patriarhul și-a transmit mesajul politic într-un interviu difuzat de canalul Rossiia1. Presa a preluat de acolo o declarație privind acceptarea celor care se întorc în Rusia cu pocăință, după ce au fugit din cauza izbucnirii războiului.

Kiril spune că n-ar trebui respinse persoanele care se întorc acasă cu „conștiința că au făcut cu adevărat o greșeală”, făcând comparația cu parabola fiului risipitor. Kiril este cunoscut pentru pozițiile sale pro-Putin și pentru justificarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Nu întâmplător, șeful Bisericii Ruse se află sub sancțiunile mai multor țări. Chemarea patriarhului la acceptarea celor care revin în țară poate fi parte a unei strategii a puterii de a convinge să se reîntoarcă acasă sutele de mii de ruși (potrivit Financial Times, între februarie 2022 și octombrie 2023, peste 800.000 au părăsit Rusia), mare parte tineri educați care se tem de mobilizare. Credincioșii din Moscova sunt însă tulburați de decizia de a-i interzice preotului Aleksei Uminski, de la Biserica Sfânta Treime, din centrul Moscovei, din apropierea stației de metrou Kitai Gorod, să mai slujească de Crăciun și de înlocuirea lui cu un preot controversat, cunoscut ca un susținător radical al războiului împotriva Ucrainei. Uminski n-a fost vreun disident, n-a criticat niciodată puterea, este un om de 60 de ani care și-a construit cariera în tagma preoțească prin conformism și loialitate.

Aleksei Uminski a fost înlăturat (cu câțiva ani înainte de pensie!) demonstrativ pentru a consolida conformismul în biserică, pentru a exclude orice abatere, cât de mică, de la linia politică a Kremlinului. Poate că tocmai pentru că cei mai mulți enoriași care participau la slujbele lui s-au recunoscut în el, reacția publicului exprimată pe rețelele sociale a fost mai puternică decât în alte cazuri.

Aducerea în catedrala Hristos Mântuitorul a icoanei Troița pictată la începutul secolului al XV-lea, de Andrei Rubliov, în vinerea de dinainte de Crăciun, la minus 25 de grade, împotriva opiniei unui întreg corp de experți, a generat un nou curent anti-bisericesc printre intelighenția din Rusia. Kiril cere de mulți ani icoana lui Rubliov, cea mai cunoscută și valoroasă operă de artă medievală din Rusia. Andrei Rubliov a pictat icoana pentru lavra Sfintei Treimi din Serghiev Pasad, unde se află cel mai important lăcaș de cult ortodox și unde sunt depuse moaștele lui Serghie din Radonej. Cum începuse invadarea Ucrainei, situația pe front era critică, Putin avea nevoie de susținerea necondiționată a patriarhului, astfel încât în mai 2022 a aprobat transferarea icoanei din Galeriile Tretiakov, cel mai important muzeu de artă rusească din Moscova, unde se afla din 1929, către lavra Sfintei Treimi. În vara anului 2022, icoana a fost dusă câteva zile în lavră, când s-au sărbătorit 600 de ani de la descoperirea moaștelor Sfântului Serghie din Radonej. Un an mai târziu, în vara 2023, a fost expusă o lună în catedrala Hristos Mântuitorul. Din cauza degradării, a fost ținută mai multe luni în ateliere de recondiționare. Pentru ca acum, fără niciun fel de protecție specială, să fie din nou adusă pentru slujba de Crăciun.

Nu e vorba atât de ostilitatea față de corpul experților în artă sau istoricilor, de care lui Kiril nu i-a păsat vreodată, cât despre vanitatea acestuia de a contempla cum Patriarhia Moscovei, pe care o conduce ca pe o societate pe acțiuni, umilește instituțiile laice ale statului Federația Rusă.

Articolul a fost publicat și în revista 22.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

  1. Poporul rus nu poate fi înțeles de occidentali. Mai ales că rușii nu se înțeleg pe ei înșiși. De aceea Rusia este foarte periculoasă și nu trebuie să existe. Este un permanent pericol pentru Restul Lumii.

    • Din pacate sa nu ii intelegi pe ceilalti este un mare dezavantaj. Si un mare pericol. Ar trebui studiata mai mult problema, sa gasim pe cineva.

    • N-ar fi mai bine sa nu existe oamenii care doresc ca un intreg popor de peste 100 milioane sa nu existe? Pare mai simplu de rezolvat. Doar intreb, atat.

    • Dostoievski scria cu trufie: ” voi nu veți înțelege niciodată sufletul rus”. Exista oare așa-zisul suflet și dacă există, unde e localizat. In par, în tălpi, în cămara cu vechituri sau undeva alaturi de așa-zișii ruși? Toată existența rusului este mizerabilă. Dar ei nu-și recunosc adevărata lor stare. Se complac in putreziciunea lor morală, in propria urâțenie existențială și în izolare. Faptul că se mândresc cu intinsoarea lor fatidică, cu îngustimea lor provincială ii face tragi-comici. Nu întâmplător, orice rus dă unui străin impresia de mujic fără suflet. Pentru a-i înțelege mai bine, ar trebui să fii antropolog, psiholog, neurochirurg ca sa le trepaneze țeasta. Pe ruși ii mai poate ajuta doar un examen psihanalitic la scară (inter) națională. Vorba lui Petre Tutea: ” la ruși, gândirea este contraindicată, ca sifilisul la creier”. E incontestabil că cea mai buna gândire, la ei, este gândirea sterilă. E curată demență acolo!

  2. ci pentru gerul, aproximativ minus 25 de grade, care a avariat rețeaua de termoficare.

    Iata cit de izolata e Rusia, la ei nici macar incalzirea globala nu a sosit.
    Dar, dincolo de crimele lui Putin, dincolo de sanctiuni, exista si in Rusia un popor, un popor chinuit caruia-i urez Счастливого Рождества.

    • Счастливого Рождества…ce înseamnă să înveți limba rusa în scoala… uite acum ne prinde bine. Apropo, NATO angajează vorbitori de rusa la sediul din Bruxelles pentru cine este interesat. Este limpede de ce. E bine sa înțelegi ce scrie pe rachetele rusești… Excuse me, stimate domnule Gosu, însă nu ma pot abtine când vad halul în care a ajuns Europa…

  3. Parca si revolutia rusa din primavara anului 1917 a inceput tot cu protestul unui grup de femei dar acelea cel putin nu au fost avertizate cu „vom fi alaturi de voi ( prin FSB si alte sevicii) „. Tarul si regimul/gasca lui au plecat de la conducereaRusiei dupa aproape 300 de ani

    • Priimarul Kievulul a fost campion MONDIAL de box la cea mai profitabila categorie de greutate daca vorbim despre bani. Evident ca este multimilionar dupa atatia ani de sport. Ce frumoasa este democratia in Germania, sa poti sa faci misto de cei care lupta pentru supravietuirea tarii lor si sa faci cu ochiul smecher cand emiti sofisme

    • Primarul Kievului a fost sportiv de performanță, de nivel mondial. Care e problema dacă are o vilă în Germania? Faptul că Germania susține Rusia, asta e adevărata problemă.

      Din câte am mai citit, Hagi, Pițurcă și Simona Halep dețineau niște hoteluri, în diverse zone și în diverse epoci. Care e problema, de când stabilește Kremlinul cine și ce trebuie să doneze?

      • Nu e nici o problema, decit atunci cind cetatenii unei tari sunt, pe undeva obligati sa plateasca, cumva indirect prin taxe, pt ajutorul Ucrainei. Ar fi laudabil daca unu dintre fii ai poporului care si-au cistigat pe bune averi, sa sacrifice ceva si pt tara, mai ales atunci cind tara se afla la impas. Unii vorbesc chiar de sacrificiul vietii.

        • Da. Probabil moartea primarului din Kiev i-ar scuti pe nemți de taxe, asta e logica? 😀

          Cea mai mare parte din ajutorul acordat Ucrainei are doar valoare contabilă, pe hârtie. Tancurile Leopard nu au fost fabricate în 2023, banii pentru producerea lor au fost cheltuiți atunci când au fost produse, în urmă cu zeci de ani. Nu ar fi fost taxele mai mici în Germania dacă acele tancuri ar fi rămas în Germania, iar centralele nucleare ale Germaniei au fost desființate în beneficiul Rusiei, nu în beneficiul Ucrainei.

          Problema reală e alta: marxismul e o ideologie resentimentară. Pe marxiști nu îi doare sufletul de soarta altora, ei doar urăsc pe oricine are mai mult decât ei. Vila din Germania a primarului Kievului ilustrează perfect problema asta.

          • Comentariu de umplutură al userului Harald. Ceri de la săraci să dai la bogați, cei care nu mai știu ce să facă cu banii dar nici prin cap nu le trece să-și sprijine țara. Lasă, să o sprijine plătitorii de taxe de rând. Nu-i normal și nu oricine e interesat să finanțeze regimul Kiev. Că și ăsta e un aspect prea ușor trecut cu vederea. Că nu se dau doar arme vechi, se dau și destui bani frumoși cărora li se cam pierde urma.

            • Ai uitat să menționezi și SUV-urile cu numere de Ucraina, găsești problema în punktajele mai vechi 😀

  4. Drept sa va spun domnule Gosu, faptul ca Patriarhul Alexis il binecuvanteaza pe Putin si patrioticele sale fapte nu trebuie sa ne mire.
    Daca, prin absurd , presedintele Romaniei prins de o nebuneasca razvratire revendicativa ar da navala asupra bulgarilor, pretinzand revenirea Kadrilaterului la patria mama, IPS Daniel nu ar agheazmui armia romana cu arsenal cu tot si nu l-ar binecuvanta pe eroicul domn Klaus Werner Iohannis, crestin practicant?
    Luati ca pe o gluma afirmatia mea.
    Mai putin normal imi pare gestul Patriarhiului Ecumenic Bartholomeu de a oficia Slujba Nasterii Domnului pe stil vechi impreuna cu diaspora rusa, la Constantinopol.
    A ofiicia Craciunul de doua ori este in plus, un pas spre sarbatorirea Pastelui la aceasi data cu catolicii. Foarte subtila lucrarea celor doi Patriarhi.https://orthodoxie.com/le-patriarche-bartholomee-a-preside-la-liturgie-de-noel-de-la-communaute-russophone-de-constantinople-selon-lancien-calendrier/
    Indecența gestului lui Ciolacu de a isi exersa tabietul ostentativ electoralist cu alai de fotografi si reporteri de Craciunul pe stil vechi, la Athos, iîntr-o vizita privata impreuna cu Mitropolitul Efrem ar ,trebui sa il ¹ua Udrea, Ciolacu si Firea este grotesca, Ciolacu

  5. La câte păcate grele au săvârșit criminalul Putin și patriarhaicul Kiril, nu-i spala toate apele sâmbetei. Bătrânelul, gălbejitul și bolnaviorul n(R)atiunii Puțin nu mai epatează. Dorința acerbă, însă, de a capta atenția prostimii disprețuite îl silește să mimeze că mai este inca om de acțiune, cu fata la icoane și cu gândul la dracu. Comedia aceasta ar fi rizibilă, daca in dosul ei nu s-ar afla o canalie demnă de Cartea Ororilor. Păgânul Kiril nu se deosebește de așa-zisul pravoslavnic Vladimir Putin. Un satrapi orgolios, crud și suspiciosnsi o gardă personala alcătuită din haimanale, gata oricând sa execute josniciile dictate. Sau o comedie…Tactica bisericii teroriste ruse este de a imita sau de a contraface lucrurile lui Dumnezeu, pentru a părea că este asemenea lui Dumnezeu. Pentru că în „biserica rusă” și-au făcut cuib păcatul și genocidul, minciuna și jihadul. Capi di tutti capi al acestei „biserici” de conjunct…ura nu poate fi considerat unsul lui Dumnezeu. Nu este măcinat de vinovatie. Este unsul lui Satan pe acest pamant. Este o abjecție rară, metamorfozată in Fiara din Apocalipsa.

  6. Cateva comentarii despre calendar.

    „care a fost corectat și înlocuit în Occident de cel gregorian, în 1582.”

    Calendarul gregorian a fost adoptat relativ rapid de catre tarile/regiunile catolice din anumite tari(Spania, Polonia, Franta, Portugalia, Germania, Olanda, Ungaria). Restul Olandei, Germaniei, Elvetiei si Danemarca l-au adoptat in jurul anului 1700. In Marea Britanie& colonii a fost adoptat in 1752. In Suedia in 1753. Japonia: 1873. Egipt: 1875. Europa de est: 1912-1923.

    Nu vad nimic spectaculos si nimic cinic in intalnirea VVP cu rudele celor cazuti pe front, mie mi se pare chiar decent sa fii alaturi de oameni care au pierdut pe cineva drag(se intampla si la alte case, cum ar fi in SUA). Nici chestia cu demonstratiile nu aduce mare lucru, astfel de demonstratii au avut loc si la Kiev, subiectul a fost cam acelasi si presupun ca demersurile pentru minimalizare au fost oarecum similare atat in FR cat si in Ucraina. Ce sa mai zic despre cele din timpul razboiului din Vietnam.

    Povestea cu icoana e de-a dreptul ridicola iar „mazilirea” preotului care a dat un interviu lui Venediktov(foarte tara dictatura asta din FR, cu post de radio si revista Diletant) e probabil rezultatul nerespectarii anumitor reguli interne si suspectez ca e vorba de un drum mai lung decat un simplu interviu.

    Am asteptari mai mari de la dl. Gosu, in special legate de profunzimea articolelor pe care le publica. Sper ca in timp, valoarea domniei sale sa fie eliberata de presiunea propagandei pe care tara noastra se simte datoare sa o adauge la corul de trompete occidentale.

      • In mod normal nu raspund victimelor inghetului dar, special pentru dumneavoastra, ma informez si va tin la curent. In linii mari, din cate stiu, este frig iarna si relativ placut vara. Pentru detalii puteti urmari emisiunea educativa a domnului Busuioc(„Weather for Dummies”, ruleaza zilnic la protv), cunoscut si sub numele Busu. Salutari din Gagauzia :)

    • Eu vad un criminal monstruos de cinic. Morți, văduve, orfani, distrugeri și câtă indiferență, câtă batjocura din augusta privire a celui mai odios dictator! Ce-i pasa ucigașului in serie de sângele oamenilor! In fine, e o dovadă că în „Pușcăria popoarelor” orice apariție a despotului este o punere în scenă. Trăiască viața într-o arena de circ!

  7. Incet, incet, rusia putinista vede cum isi pierde influenta dincolo de granite si bruma de respectabilitate pe care o mai avea. In gura lui tov. putin se mai uita doar cei care-i datoreaza bunastarea si cei care au un interes la el.

    Ucraina si-a schimbat calendarul religios, Serbia si-l va schimba si ea, in cel mult un deceniu, asa ca si biserica rusa pierde din influenta.

    Unele state ex-socialiste, astazi in UE si-n NATO, care mai tolerau agenti sovietici pe teritoriul lor, incep sa-i expulzeze si sa consolideze noua „cortina de fier”. (Romania pare nehotarata, inca).

    Polonia se afirma ca putere regionala coerenta, Turcia vizeaza dominatia la Marea Neagra

    Unele state-benzinarie isi cheltuiesc petrodolarii pentru a-si amortiza aterizarea in era post-petrol, investind in turism, in centre financiare, in energie verde etc. Mareata rusie isi investeste petrorublele in razboi.

    Rutele de aprovizionare si productia externalizata isi modifica hartile.

    In acest context, rusia imi pare in alunecare pe o panta – un plan inclinat de la Vest la Est, care se opreste la picioarele Chinei.

  8. Nu pare nimeni ingrijorat de arestarea lui Mariusz Kaminsky, fost ministru de interne polonez , sef al Comisiei Anticoruptie , anticomunist , membru al formatiunii politice Justitie si Adevar condamnat la 2 ani de inchisoare pentru supravegherea cu mijloace
    „discutabile” si anchetarea unui politician corupt ..
    Noului fost prim ministru i-se pot atribui meritele scoaterii din joc a omului care stia prea multe despre pionii plantati printre guvernati pentru influentarea deciziilor in plan extern.

  9. Putin e un golan ordinar. A crescut golan si se comporta ca atare. Rusia e un cancer pentru toate tarile din jur pe ambele continente Europa si Asia, de 500 de ani. Niste ticalosi beti si cu complexe de superioritate. Sper sa isi rupa gatul in Ucraina si sa nu mai auzim de ei.

  10. .Ca perspectiva atasata anului 2024 anul alegerilor din aproape intrega lume si anul in care cele doua mari razboaie (Ucraina si Israel) vor continua reprezinta asa cum ne zicea daunazi J,R,Biden o mica pietricica din intreg .Imi este din ce in ce mai clar Planul Occidentului cel putin aceasta parte de lume ce contine Europa ,Rusia europeana si Orientul mijlociu . Ceea ce este vizibil , cu mare acuratete,este chiar decizia Rusiei si Chinei de a incepe un conflict generalizat( ca si decizie a doi oameni Putin si XI)cu intreg Occidentul si in mod principal cu SUA profitind de momentul unei presupuse slabiciuni date de diferenta tehnologica militara perceputa ca favorabila Rusiei si Chinei .Putin ne-a zis foarte clar cum Rusia (implicit si China ) detin in afara conceptului strategic nuclear vectorii de putere (rachete ) ce „sfideaza legile fizicii” si care pot lovi oriunde in lume fara ca aceste noi „rachete” sa poata fi oprite .Din acel moment in care SUA nu mai poate beneficia de pozitionarea sa geografica (China si Rusia sunt extrem de negativ pozitionate pe harta lumii) si din momentul in care ea devine usor de atins Putin si XI au crezut ca pot cuceri intreaga lume .Ceea ce a urmat este cunoscut .Coruptia din Rusia si China (provocata in timp sau doar aparuta ca parte a omenescului ) ne-a dezvaluit o alta realitate .Monstrii militari ai Rusiei si Chinei (armele lor sunt aproape concepute de catre acelasi sistem) , armatele lor de neinvins si tehnologiile ce sfideaza tot ceea ce era cunoscut pina in acest moment s-au dovedit a fi o iluzie, o fantosa , o minciuna gogonata ,pe modelul trecut al comunistilor si al raportarilor false , oferite conducatorilor mult iubiti Putin si XI.Disparitiile, uneori inexplicabile si neexplicate, ale unor vectorii ai puterii Comuniste de la Moscova si Beijing, stau marturie .Coruptia ne-a arat cum cifrele din fisa postului erau false cum scriptele nu corespundeau realitati si cum capacitatile militare si armamentul sofisticat era doar o minciuna .Chiar ieri ni se arata cum coruptia din china a lasat sistemele avionice si alte sisteme fara combustibil ce evident era vindut si banii cheltuiti prin „Las vegas”asa cum a fost si in Rusia In paralel , UE a folosit Rusia timp de zeci de ani ,toate resursele Occidentului in materie de zacaminte (ati vazut asta si in Romania ) au fost pastrate neatinse iar pretul oferit era atit de mic iar pierderile pe traseu erau atit de mari (toate treceau la inceput prin Ucraina )incit Rusia habar nu avea cit a vindut cui a vindut si cit a obtinut din vinzarea acestor zacaminte .Va imaginati cit de mare a fost furia celor doi sefi de stat cind in final au inteles „ jecmaneala ”Evident ne este si cum Ucraina a fost pregatita cu multa vreme inainte de inceperea razboiului .Situatia actuala e stiuta .Daca privim in urma vedem si cum Trump cistiga in fata doamnei Clinton alegerile chiar daca doamna cu pricina a obtnut cel putin 3 milioane de voturi in plus , vedem si implicarea Occidentului in alegerile din SUA cele cistigate de catre J.R.Biden iar acum vedem si cum este folosit Trump impreuna cu razboiul din Rusia(babaul absolut) drept problema politico sociala majora ce va domina toate Alegerile ce vor veni in 2024 .Inamicul este acum cunoscut si pasi devin din ce in ce mai previzibili .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Armand Gosu
Armand Gosu
Armand Goșu predă Istoria politică și diplomatică a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București din 2004. A fost consilier al mininistrului Teodor Baconschi pentru spatiul ex-sovietic (2010-2012). Coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004) și cercetător la Institutul de istorie “N. Iorga” al Academiei Române (1991-2001). A fost redactor șef adjunct (2005-2010) și redactor șef (2012-2014) la Revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. A fost corespondent la Moscova pentru Radio BBC (1995-1998 și 1999-2000). A publicat Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina și noua dezordine mondială, Editura Polirom, 2023; Putin, obsesia imperiului, Editura Polirom, 2022; Rusia, o ecuație complicată, ediția a II-a, Editura Polirom, 2022; ediția I-a, Polirom, 2021; Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei, ediția a II-a, revizuită și adăugită, Editura Polirom, 2022; Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic, prefață Teodor Baconschi, desene Dan Perjovschi, Editura Curtea Veche, 2016. Între Napoleon și Alexandru I. Principatele dunărene la începutul secolului al XIX-lea, Editura Academiei Române, 2008; La troisième coalition antinapoléonienne et la Sublime Porte - 1805, avec un préface de Mihai Maxim, Les Editions ISIS, Istanbul, 2003. A coordonat și/sau editat volumele: Democrația sub asediu. România în context regional, volum coordonat de Armand Goșu și Alexandru Gussi, Editura Corint, 2019; Politică externă comunistă şi exil anticomunist. Anuarul Institutului Român de Istorie Recentă, vol. II, 2003, Editura Polirom, Iaşi, 2004; Şcoala Memoriei 2003. Prelegeri şi discuţii de la a VI-a ediţie a Şcolii de Vară de la Sighet, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2003; Despre Holocaust şi Comunism. Anuarul Institutului Român de Istorie Recentă, vol. I, 2002, Editura Polirom, Iaşi, 2003; Bukovski la Sighet, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2002 (editor și traducător). A editat volumele de documente: Istoria comunismului din România. Vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975), editori Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Polirom, 2016; Istoria comunismului din România. Vol. I. Documente. Nicolae Ceaușescu (1965-1971), editori Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Polirom, 2012; Istoria comunismului din România. Vol. I. Documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu Dej (1945-1965), volum editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Goșu, Editura Humanitas, 2009.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro