vineri, octombrie 23, 2020

Cu tancul în lanul imposturii educaționale

Nu am vorbit despre partea educațională a cazului Baranga până nu mi-am luat cele mai bune informații pe care cineva, cu excepția președintelui, le poate lua în România. Lucrurile sunt clare pe partea politică: premierul are obligația să-i nimicească politic pe toți cei aflați pe traseul susținerii politice a lui Baranga. Iată ce am aflat:

 • exista (poate mai există) un sistem (subliniez, un sistem, nu o persoană) care contra cost îți dădea diplomă de bacalaureat ȘI foaie matricolă chiar dacă nu o aveai nici pe pe prima, nici pe a doua;
 • pe baza acestora te înscriai la o facultate neacreditată, care, neacreditată fiind, nu putea să dea diplomă de licență;
 • ulterior, pe baza “absolvirii” studiilor la universitatea neacreditată, contra cost, mergeai la o universitate acreditată și dădeai examenele. Evident erai lăsat să copiezi cât să nu bată la ochi dar, dacă dădeai mai mulți bani, mergea altul să dea examenele în locul tău. Mi se spune (nu am probe, dar având în vedere sursele, cred) că celui care dădea examenul în locul tău i se furniza inclusiv o carte de identitate plastografiată;
 • odată diploma de licență obținută restul (master, doctorat, abilitare) era floare la ureche căci deja se bazau pe acte reale din punct de vedere fizic (nu erau falsuri, ca banii falși de exemplu) dar obținute fraudulos (deci extrem de greu de dovedit).

Un astfel de exemplu au fost celebrii absolvenți italieni de medicină de la Maiorescu, Oradea și Arad. Au fost prinși pentru că nu intraseră pe teritoriul național pe perioada studiilor… Lor le-a fost retrasă diploma  imediat după introducerea de către mine în lege a posibilității retragerii administrative a diplomei[1] (doar așa Italia (care avea dreptate!) a stopat scandalul de la nivelul UE referitor la diplomele obținute fraudulos[2]). Retragerea diplomelor a fost, din păcate, anulată de ÎCCJ după ce am plecat din minister[3].

Nu am cunoscut acest modus operandi cât am fost în funcție, însă am mirosit că ceva era putred. De aceea am introdus în Legea 1 a educației naționale obligația înființării  unui Registru Matricol Unic (RMUR) pentru controlul riguros al diplomelor[4]. Care, RMUR, are o poveste interesantă: introdus în legea semnată de mine în 2011, platforma informatică propriu-zisă a fost finalizată în 2012, la puțin timp după ce nu am mai fost în funcție. Totuși, din 2012 în 2016 nu s-a întâmplat nimic: pur și simplu nimeni nu s-a ocupat să introducă datele studenților. În 2016, ministrul Adrian Curaj a introdus, primul, în contractul de finanțare al universităților obligativitatea acestora să completeze registrul[5]. Care era, evident, operațional pentru viitor, nu și pentru trecut: mafioții au avut astfel 5 ani pentru a șterge urmele.

În concluzie

 1.  RMUR a început să fie utilizat abia în 2016, cu toate că era funcțional din 2012. Fraudele anterioare, dacă au fost dibaci executate, sunt foarte greu de depistat. Întrebarea mea este: de ce doar în 2016? De ce, contrar legii, până atunci nu s-a făcut nimic?
 2. De ce instituțiile abilitate ale statului nu au informat miniștri, premieri, președinți, despre acest fenomen? Subliniez, fenomen, nu eveniment izolat. Dacă nu știau trebuie demisii. Dacă au fost părtași trebuie condamnări.
 3. Dl. Orban are obligația să spună public pe ce filieră a venit Baranga și să nimicească politic întreaga filieră. Altminteri el și partidul său girat de președinte sunt părtași la distrugerea filonului moral al națiunii.
 4. E bine că un politician care se va afla în următorul Parlament și conduce Consiliul Național al Rectorilor, dl. Câmpeanu, reacționează puternic și cere operaționalizarea completă a RMUR, așa cum l-am gândit în lege.
 5. Nu, nu toți miniștrii sunt la fel. Nu accept ca eu, care mi-am pus în balanță imaginea publică și mi-am asumat riscuri personale uriașe (gândiți-vă că Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea pentru acte similare) să fiu pus în aceeași oală cu miniștrii care nu au făcut nimic pentru curățenie. Da, a fi ministru este o onoare, dar nu când ești pus alături de mulți dintre cei care mi-au urmat. 
 6. Nu, nu ”fiecare ministru vine cu reforma lui”. Fiecare ministru vine cu camarila lui. România a beneficiat de o singură reformă: cea gândită de Mircea Miclea în Comisia Prezidențială și pusă în practică de mine prin Legea 1. Restul au fost modificări cu un singur scop: avantaje politice și financiare pentru cei care le făceau. Cred că și România Educată are de unde se inspira.
 7. Știți care e cel mai fain sentiment? Când cei care îți erau inamici cer, peste ani, să fie aplicate fix măsurile tale. Asta à propos de dl. Câmpeanu, care a fost membru al guvernului Ponta și nu le-a aplicat iar acum, iată, a luat sabia dreptății în mână. Sper să o și folosească, nu doar să o arate. Și comunismul, până la urmă, tot de un comunist, Gorbaciov, a fost dezmembrat…

La nivel personal, de care nu doresc să fac abstracție (până la urmă deciziile politice sunt luate de oameni, unii buni, alți proști) am obligația să vă întreb pe voi, care azi urlați ca din gură de șarpe când vedeți că sunteți victime ale imposturii:

 •  unde erați și cui luați partea în 2010-2011 când eram masacrat politic și mediatic din cauza acestui articol 201?
 • Unde erați și cui luați partea când mă luptam, împreună cu doar 4-5 oameni, împotriva mafiilor din educație cărora le cauzam pierderi de sute de milioane de euro prin mecanismele de fraudare a diplomelor, începând cu cele expuse mai sus (tăiate de la rădăcină de mine prin RMUR) continuând cu copiatul la bac și doctoratele plagiate (ambele stopate tot de mine și, ulterior, de preluarea ștafetei de Emilia Șercan), sau cu evaluarea granturilor de cercetare de o camarilă politică, proces stopat tot de mine și Dragoș Ciuparu în 2011?
 • Ați ieșit în stradă pentru a-l băga pe Dragnea la pușcărie, de ce nu ieșiți în stradă pentru a apăra fibra morală a educației din România, infinit mai importantă?
 • Înainte de a vota, v-ați uitat un pic mai atent la persoanele și partidele votate, sau doar la garagara pe care o fac?

E, însă, ceva mult mai grav: ne-am obişnuit să ne îngropăm morții sub pământ şi viii sub hârtii: ștampila și dosarul cu șină bat orice logică a bunului simț. Cea mai înaltă instanță, Înalta Curte de Casație şi Justiție, judecă pe formă, nu pe fond. Falşilor medici italieni li s-a lăsat dreptul la practică, în ciuda tuturor dovezilor imposturii pentru că… art. 146 din legea 1 nu bate nuşce articol din altă lege… Lui Ponta, nuşce oficiu al drepturilor de autor i-a declarat cartea neplagiată pentru că… folosise un font diferit.
E, desigur, treaba fiecăruia să judece acum gradul meu de aroganță sau alte chestii inexistente, dar rețineți un lucru: nimeni în afară de mine și câțiva oameni care mi-au făcut onoarea colaborării nu s-a pus de-a curmezișul imposturii, cu fapte, nu vorbe, în cei 31 de ani postrevoluționari. Pentru că am făcut-o nimeni nu poate să-mi spună vreodată, mie, că nu se poate! Se poate, dar nu se vrea! Nu doar că nu se vrea la nivel politic, ci, având în vedere că poporul votant a ales hoți de doctorate ca Ponta, limitați intelectual ca noul pesede sau gargaragii, tentația de a spune că, de fapt, poporul nu vrea, e destul de mare. Și, în definitiv, cine suntem (eu și cei câțiva oameni care mai luptă pentru un sistem corect al valorilor în educație) pentru a face o curățenie nedorită de majoritate? E desigur, dreptul fiecăruia să mă judece, dar e obligația mea să vorbesc despre lucrurile bune pe care le-am făcut.

În prag de alegeri am obligația să spun, public, că premisele unei schimbări în bine în educație sunt proaste:

·         niciun partid nu are în rândul aspiranților la loc eligibil în Parlament un număr suficient de oameni care să întruchipeze vectorul reformei reale și nici o apartenență la agenda schimbărilor necesare în educație,

·         premisele alocării fondurilor europene pentru educație și cercetare nu sunt bune: observațiile mele îmi arată că agenda unei ”împărțeli politice” bate agenda nevoilor realiste ale educației, or fără acești bani vom fi subfinanțați,

·         oferta PNL poate fi judecată prin prisma acțiunilor din ultimul an, cei de la USRPLUS au planuri ridicole în domeniul educației, pe care le-am taxat ca atare iar PSD are un uriaș potențial toxic prin oamenii din eșaloanele inferioare,

·         situația este atât de degradată încât și Einstein dacă ar fi ministrul educației și tot nu ar reuși mare lucru. E nevoie ca premierul și întreg aparatul guvernamental, de la fonduri europene la muncă, IT și finanțe să știe și să vrea să facă.

PS: credeți că e singular cazul Baranga? Sunt, probabil, mii de Baranga, unii în funcții înalte. Primul căruia i-aș verifica validitatea diplomei de bacalaureat e plagiatorul național VV Ponta. Și nu, nu e o glumă și nici un atac politic.

NOTE_______________________

[1] Art. 146 Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară.

[2] https://www.mediafax.ro/social/scandalul-diplomelor-false-inchis-autoritatile-italiene-nu-se-vor-mai-opune-recunoasterii-lor-in-ue-8988204

[3] Decizia ÎCCJ nr. 3068/2012 vezi și https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20743670-intampla-instanta-deciziile-universitatilor-retragere-titlurilor-doctor-jurisprudenta-impiedica-functionarea-noului-mecanism-propus-ministerul-educatiei.htm

[4] Art. 201

(1) Se constituie Registrul matricol unic al universităţilor din România, denumit în continuare RMUR. RMUR este o bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu. Registrele matricole ale universităţilor devin parte a RMUR, asigurându-se un control riguros al diplomelor.

(2) Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la propunerea CNFIS, elaborează un regulament de alocare a codului matricol individual, precum şi conţinutul informaţiilor care vor fi scrise în RMUR.

(3) RMUR este un înscris oficial protejat legal. Falsificarea înscrisurilor din registrul matricol se sancţionează potrivit legii.

(4) RMUR, registrele matricole ale universităţilor şi sistemele informatice aferente se elaborează în termen de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(5) Baza de date electronică aferentă RMUR înregistrează şi păstrează evidenţa diplomelor universitare emise în România, pe baza registrelor existente în universităţile acreditate.

[5] 5.2. Obligaţiile beneficiarului: – răspunde de corectitudinea datelor solicitate de MENCȘ, inclusiv cele introduse în Registul Matricol Unic, în baza cărora sunt alocate fondurile bugetare. Completarea datelor aferente anului I de studii pentru ciclurile universitare de licență, master și doctorat în Registrul Matricol Unic (RMU) se face până la 31.03.2016.

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. „…odată diploma de licență obținută restul (master, doctorat, abilitare) era floare la ureche”

  Dl Baranga este în posesia unei plastografii mizerabile, după cum informează presa.

  Habar n-am cum și-a obținut dl Daniel Funeriu „resturile”, adică, master, doctorat, abilitare, și nici nu mă preocupă, dar dacă are, precum domnia-sa spune, dovezi cu privire la fraude în sistemul educațional, este dator să le comunice autorităților. Altfel, doar a arunca cu noroi în foștii colegi este un gest josnic și nu servește cu nimic la îmbunătățirea învățământului românesc.

  • Banuiesc ca afirmatia:

   ” cei de la USRPLUS au planuri ridicole în domeniul educației,”

   v-a suparat foarte tare si ati simtit nevoia sa-l atacati pe Funeriu exact in modul in care pretindeti ca o face el.

   Cand spun aceasta am in vedere doua lucruri :

   1) Din comentariile dvs postate de-a-lungul vremurilor reiese clar filiatia USRPLUS-ista ceea ce nu e rau ,in sine, ci devine rau in momentul in care incercati sa aparati ,implicit, ceva care nu este deloc in regula.
   Poate era cazul sa veniti sa prezentati concret ce vrea sa faca USRPLUS in domeniul educatiei si nu sa va inflamati la cele spuse de fostul ministru.
   NU e tarziu o puteti face dupa ce apare comentariul meu.

   2) Chiar nu credeti ca odata obtinuta o diploma de bacalaureat „mestesugita” de niste baietii jmekeri drumul spre ” in sus ” era deschis acestora ?… avand in vedere multele exemple de indivizi cu facultati private absolvite la varste „matusalemice” ,la multimea de doctorate plagiate dovedite ( pentru care si conducatorii de doctorate ar trebui sa plateasca ),la masterate de tot rasu-plansu despre care a informat presa ( ca sa va citez )?

   • sile1 _ „…v-a suparat foarte tare si ati simtit nevoia sa-l atacati pe Funeriu…”

    Vă mulțumesc pentru atenția pe care o acordați comentariilor mele. Dacă însă ea ar fi cu puțin mai mare, le-ați observa și pe acelea în care am spus că nu sunt atras de doctrina niciunui partid românesc, dar sunt dispus să susțin pe oricare acționează în sensul înlăturării cleptocrației. De ar face-o PSD, pe acesta l-aș susține, doar că este incapabil de un asemenea demers, ca exponent principal al cleptocrației pe scena politică și s-a dovedit nereformabil. În context, cred că este necesară apariția unui partid social democrat veritabil, de tip occidental, în România. dar, asta n-are nicio treabă nici cu USR, nici cu PLUS. În fine…

    Apoi, nu aș îndrăzni să-l atac pe dl Daniel Funeriu ale cărui merite, la fel precum greșelile, cred că este necesar să fie evaluate cu onestitate. Or, denigrarea învățământului românesc aduce prejudicii tuturor cetățenilor, inclusiv mie, contribuabil român. Spațiul acesta este restrâns, dar dacă doriți explicații exhaustive, cu permisiunea autorului articolului, vi le ofer.

    Pentru a explicita întrucâtva textul meu anterior, articolul pe care îl comentăm seamănă supărător de mult cu zicerile d-nei Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, „am condus un minister în care a existat corupție”, dar „mă simt bine în Franța”. Mă rog, „în Costa Rica”, spunea doamna respectivă. Păi, dacă ai condus ministerul respectiv, aveai nu doar dovezi ale corupției, ci și totalitatea instrumentelor pentru a o înlătura, iar dacă te-ai jenat atunci, mergi măcar acu’ la parchet și zi-le!

    Apoi, pentru a înțelege mai bine tehnica de manipulare utilizată în text, prin amestecarea corupției cu falsul și uzul de fals, într-adevăr, ambele infracțiuni, dar…

    Din 2014 până în 2020 Radu Theodor Croitoru, un fel de Mina-Silviu Dobronăuțeanu, din cazul Barangă, a făcut Super Leul pe care nu l-au recunoscut nici băncile, iar Europol a trimis reprezentanți de specialitate s-l vadă. Nimănui nu i-a trecut însă prin cap să spună că asta a fost posibil pentru că Mugur Isărescu, sistemul financiar românesc, ori Banca Națională a României ar fi corupți. Pentru că este o prostie evidentă. La fel de evidentă precum în sistemul de învățământ, doar că acolo cineva o spune și în plus mai are și susținători.

    • Marturisesc ca nu m-ati convins.
     Ati deviat discutia de la subiect prin introducerea a doua exemple,Elena Udrea si Mina-Silviu Drobonauteanu care nu au nicio legatura cu cele spuse de Funeriu si nici cu intrebarea pusa de mine.

     Pe de alta parte afirmatia ca se recurge la o tehnica de manipulare prin amestecarea coruptiei cu falsul si uzul de fals mi se pare monumentala
     .Atata timp cat Baranga a primit de la CINEVA (desigur nu pe degeaba ) o diploma de bacalaureat, desi el nu absolvise decat 2 ani de liceu si nu daduse nici un fel examen de bacalaureat, acest lucru miroase rau a coruptie.
     Ce-a urmat este fals si uz de fals,ca sa separam apele !

     Ca fapt divers ,profesoara mea de limba romana spunea ca preciziunea si conciziunea in stil sunt obligatorii pentru o buna comunicare .
     Sper ca intelegeti ce vreau sa spun.

     • @sile1 _ „…care nu au nicio legatura…”

      …Deci, este nevoie de explicații exhaustive. Însă, nici spațiul restrâns, nici profesoara de limba română nu le permit. Cu modestie, îndrăznesc să vă îndemn să mai citiți o dată comentariul meu. Ar putea fi de ajutor.

  • Pana in 89′ manjoritatea doctoratelor erau traduceri din limba rusa cu binecuvantarea securitatii.
   Dupa 89′ au intocmit lucrari de doctorat prin traduceri din toate limbile pamantului cu aceeasi binecuvantare.
   Din aceasta cauza universitatile din Romania se gasesc plasata pe locurile 2000-3000 din lume.
   Nu a existat prorector „ales” dupa 89′ sa nu fie numit cu binecuvantarea securitatii. Apoi el trecea la „alegerea” prorectorilor, decanilor si prodecanilor pe baza aceleeasi competente. Exceptiile sunt intamplatoare si au fost marginalizate de „corpul profesoral”
   Pana si articolele publicate pentru congrese sunt intocmite de o persoana care lucreaza si cotrasemnate de 2-3 profitori din suprastructura care se mai intampla sa nu aiba nici o legatura cu domeniul studiat.
   Ce sa mai spunem de cadrele didactice din universitatile de medicina care-si inscriu progeniturile la sectii pentru studenti strain, unde nu se completeaza locurile, iar apoi si-i transfera pe locuri fara taxa dupa ce acestea au fost eliberate prin metode interlope.
   Scopul acestui „corpul profesoral” profesional este imbogatirea fara munca si transformarea Romaniei in colonia cui si-o doreste.

 2. Desi personal nu l-am simpatizat pe d-l Funeriu, din motive de presedinte, totusi trebuie sa accept ca, de data asta, are dreptate.

  Situatia e dea dreptul tragica, daca pina si medicina… cunosc persoane care si-au dorit sa studieze medicina in Ge, fara succes, reusind insa in Ro!?

  • „din motive de presedinte,”
   Colaboratorii dusmanului meu sint dusmanii mei!
   Esti mare: ai avut milioane de dujmani :P
   NB,
   domnul Daniel Funeriu avea aceleasi idei si cind nu-l simpatizai „din motive de presedinte,”
   Inseamna ca vezi mai bine acum.

    • Stiti, in politica zic eu ca e gresit sa iubesti sau sa urasti. Cred ca trebuie sa sustii fapte, nu persoane. In cazul de fata, presedintele cu pricina a numit si sustinut doua persoane cu stiinta si coloana vertebrala, adica Miclea si Funeriu. Fara suportul lui nu ar fi fost posibil ca cei doi sa ajunga sa propuna si implementeze singura reforma a invatamantului care ar fi putut produce rezultate. Hahait sau nu, ce conteaza? Emotia nu are nici un sens in politica. Pana la urma, as putea face o paralela cu Trump, cum ar fi sa ne lasam pacaliti de perdelele de fum lansate de cele doua parti care se confrunta acolo?

 3. Aveti deplina dreptate in tot ceea ati scris in acest articol!

  Da, apetenta fara limite a natiei la copiat, plagiat si impostura este poate cel mai grav lucru care ni s-a intamplat in ultimii 30 de ani si ni se intampla inca. Din nefericire cei ce inteleg acest fapt reprezinta o infima minoritate.

  Justitia din Romania este majoritar populata cu indivizi cu metehne comuniste, ei insisi niste impostori, asa ca va fi greu sa fie depistate si pedepsite toate aceste fraude produse SISTEMATIC, chiar INSTITUTIONALIZAT.

  Nu va bazati pe acest popor! E compus majoritar din indivizi cu IQ sub acela al unei gaini! Daca inca n-ati observat asta sunteti blamabil, ca fiind neadaptat realitatii romanesti.

  Apetenta extraordinara a natiei la obtinut diplome fara acoperire este demna de revolutia culturala din China comunista, pe timpul lui Mao Zedong.

  • Transant dar corect, Arnie. Degeaba incercam/incearca unii, multi din motive pozitive, sa evite elefantul din magazinul cu portelanuri. Ce e cah, e cah. Si e cah profund in natie, oricat s-ar oripila reprezentantii ei.

 4. Dle Funeriu,daca stati departe de politica ideile dvs n-au cum sa fie implementate .Politica are si multe parti intunecate dar alta cale nu e.

 5. Domnule Funeriu,
  Nu cred ca sunt multe persoane care sa puna la indoiala faptul ca ati fost intiatorul unei adevarate REFORME in sistemul de invatamant romanesc. Pacat ca nu ati avut timpul necesar sa o continuati…Stim foarte bine ca partidul „rosu” venit la guvernare, prin vocea „distinsei” doamne Andronescu, a stopat reforma din Educatie pentru a perpetua vechile practici COMUNISTOIDE : avansari pe criterii de INCOMPETENTA, „sifonarea” fondurilor universitatilor in folosul unei gasti de partid, politizarea conducerilor universitatilor ( apropo : cum e posibil ca dl Costoiu, de exemplu, sa fie in acelasi timp si parlamentar PSD si rector al Universitatii Politehnica Bucuresti ??? ) NEPROMOVAREA tinerilor dar mentinerea in „sistem” a celor batrani pana la 75-80 de ani si multe altele…Un lucru ma intriga : cand spuneti ca dl Campeanu ar putea fi persoana „potrivita” pentru a pune in aplicare o mica parte din ceea ce ati gandit dvs…!!!
  Pai, dl Campeanau nu e aceeasi persoana cu rectorul USAMV adica locul unde infractorul L.Baranga coordona doctorate ??? Nu este aceeasi persoana cu presedintele organizatiei ce include toti rectorii universitatilor, deci si pe cei care i-au dat diplome infractorului ? Nu este aceeasi persoana care a incercat recent sa „amputeze” atributiile CNATDCU ? Nu este aceeasi persoana aflata la conducerea CNR ( presedinte si respectiv, secretar general ) alaturi de prietenul M.Costoiu – singurul rector din Romania FARA DOCTORAT ? Nu este persoana ce a detinut/detine functii inalte la trei partide diferite ( Pro Romania, ALDE si PNL ) ? In fine nu este cel care, la intrebarea „Cum a ajuns L.Baranga – infractorul – la USAMV, domnul Campeanu raspunde : „Greu de spus, greu de spus. Nu știu să răspund și nici nu știu ce importanță are cine a avut ideea asta magistrală” …Stupefiant, nu-i asa ? Acesta e omul „providential” al reformei in Educatie al viitorului partid ce va guverna Romania, PNL ??? Imi pare rau, insa eu cred ca nu e decat un imens „CAL TROIAN” !!!…Vom trai si vom vedea…Dar vom mai pierde inca 4 ani !….

 6. Din nou, din nou, dr. Funeriu pune punctul pe „i”. Din nou, din pacate din nou, problemele reliefate de dansul raman nerezolvate. Observ aici o amplificare a iritatiei dansului in raport cu multele contributii din ultimii ani. Ceea ce spune ceva – timpul trece, nimic nu se schimba; oamenii care au ceva de spus devin mai batrani. Sincer, lasand toate diversele detalii la o parte, unde dracu’ mergem tot asa?? Incerc sa fiu politicos. Dr. Funeriu trage, ptr a N-a oara, un semnal de alarma; si [my view] un semnal ca s-a cam saturat de batutul etern al apei in piua. Consecintele le trage oricine.

  Lasand orice detalii la o parte, gandurile mele [NB: am fost in CNADTCU in 2009-2011 aprox. la invitatia dr. Funeriu]:

  – „cu tancul in..” Super de acord; cred ca metafora nu era just in case. Super de acord. Mizeria asta profunda nu se rezolva decat cu tancul. Sesizati implicatiile? Sunteti de acord sa va urcati in tanc? [probabil nu, deci, revenim la square 1]

  – care e cauza prima [root cause] de la toata mizeria asta? Alegatorul din RO e un bizon, mamut, retard, etc, in medie. Ca daca nu era, nu se mai povestea. E extrem de posibil ca situatia actuala sa fie o reflectie perfecta a majoritatii/mediei. Ca daca nu era, se intamplau altele, etc. Deci: fie sistemul reprezentativ in RO e prost [alegatori inteligenti, in majoritate covarsitoare etc, dar sunt vezi Doamne cumva furati masiv la vot, si se complac, n-au tanc]; fie sistemul e reprezentativ, adica ce vedem acum e grosso modo ce vrea majoritatea, si atunci, euh, ce ne facem? Acceptam idea de reprezentativitate/majoritate sau nu? E perfect discutabil sa nu o acceptam, dar daca da, hai sa discutam asta si nu vaicareli. Daca nu, repet, unde e [din pacate] problema?…

   • :))))) 100% de acord, si nu doar in RO. Everywhere. Anecdota: in 2000, la doctoratul meu [NL] am dezbatut o tema din presa [asa e acolo traditia, in afara de teza, tre’ sa dezbati si cateva teme de interes general]. Am gasit un ziar local [major] in care scria ceva gen „studentii din orasul X efectuau munca voluntara; dar nu prea veneau; asa ca primaria a facut munca voluntara obligatorie. ce bine”. Am incercat timp de vreo 2 ore sa explic comisiei [vorbim de profesori, etc] ca ideea de „munca voluntara obligatorie” e un nonsens. Nu au inteles. I rested my case, am zis un fel de „shalom”, something, si asta a fost. Deci.. Idiocracy.

    • semantic e un oximoron (curat murdar), insa ideea este de a face un efort neremunerat (gratuit, sau „voluntar” in acceptiune mai larga) pentru comunitate, care poate fi reglementat ca o contributie obligatorie. Audienta dvs era mai atenta la partea practica (munca in folosul comunitatii) dvs la partea teoretica (voluntar obligatoriu) probabil cu experienta din comunism, unde s-a inventat acum 50 ani „voluntariatul obligatoriu”

      • Multumesc :) De fapt, amintindu-mi ce s-a intamplat atunci, am incercat sa spun ca tembeli sunt peste tot [vezi comment-ul Idiocracy, absolut valabil, al lui Gamma]. Nimic mai mult. Erau retarzi.

  • de acord cu ce spuneti. o mica observatie la „Alegatorul din RO e un bizon, mamut, retard…”
   intr o tara liberala / capitalista pur singe, majoritatea alegatorilor nu au nici o treaba cu „statul” – voteaza personajul ce le inspira incredere, pe cel ce va administra bine comunitatea n care traiesc (drumuri bune, parcuri si gradini frumoase, servicii de calitate monitorizate de cei platiti sa i reprezinte). revenind la Romania – o tara cu n stat nereformat / bolsevic in care politrucii sint stapini nu servanti iar institutiile ce i sprijina / pilonii cleptocratiei se auto rasplatesc (justitiarii, ciomagarii, functionarii se proclama ei insisi elite, speciali, indispensabili) rezultatele nu pot fi altele. statul roman a fost confiscat dupa 89 de activistii / securistii din esaloanele inferioare si tinut in viata si azi prin progeniturile lor semianalfabete, imorale, hoate si corupte, unde primeaza nepotismul, incompetenta, solidaritatea de clan / breasla. cei ce i voteaza sint cei carora li se da (astia nu se intreaba niciodata de unde li se da), putorile dependente de frimiturile stapinilor, iar astia sint foarte multi in RSR

   • Man of War: va inteleg perfect, si evident, ce spuneti e de extrem de mult bun simt. Ce ma tot freaca [sau framanta, in fine] e schizofrenia asta intre ‘stat’ si ‘alegatori’. OK, inteleg perfect chestia cu furatul/mostenirea/etc [pe bune, doar am trait in RO 20+ ani pana in 1996]. Dar exact asta era point-ul apropos de tanc, si in titlul articolului si in modestul meu comentariu: NU cred ca e vreodata posibila o schimbare de la ce spuneti daca mamutul [in fine, intelegeti] ramane mamut. Ever. Si aici e cercul vicios: ca mamutu’ sa se schimbe, trebuie ca societatea sa-i dea sansa sa evolueze [adica, soc. sa fie moderna, statul la fel, etc etc]; dar ca statul sa se schimbe, mamutu’ trebuie sa voteze masiv la un moment dat altceva. Cine e la inceput oul sau gaina? De aceea metafora cu tancul; nodul gordian + solutia lui, ma gandesc..

    • @ Alex Telea
     tancul putea functiona foarte bine in 89, cind o minoritate bine educata si intentionata (cu mai mult sprijin din partea democratiilor vestice) ar fi putut inlatura molozul. adevarul este ca putorile criminale ce au distrus Romania nu s au temut / au stat sub pat doar o scurta perioada, apoi au revenit la business as usual, cu imgb ul, minerii si femeile de la apaca ca virf de lance. se pierduse momentul. cercul vicios nu poate fi spart de sus in jos, cumva o reeditare a lui 89 dar cu toate lectiile invatate ar putea reaseza lucrurile in matca lor normala. the past is the past, o tristete te ncearca totusi cind suta de mii de tineri adunata n piata victoriei acum ceva vreme, a ramas doar amintire / fara efecte.

     • Man [of War]: nu am nimic de adaugat, aveti dreptate. Nu am nicio solutie. Nici, din, pacate, un tanc. NB: nu ma refeream metaforic la tanc, ci chiar la vehiculul respectiv si puterea lui de distrugere a tintelor inamice.

    • ps : ca o nota de final
     schimbarea n o sa vina de la mandolina sau kwi (ala suparat ca securistii nu i au preluat in timp util paltonul, obligind Majestatea Sa sa si l arunce pe masina), aceste scursuri parvenite (la fel ca predecesorii) sint oamenii sistemului (aia de ncaseaza pensii speciale si lefuri de la 3-4 consilii de administrare, sint profesorii si doctorii interesului national)

 7. Pe vremuri era o expresie: funcția bate gradul. Tare ma tem ca in cazul Baranga gradul a adus și diplomele și funcția.
  Domnul Orban nu va întreprinde nimic in acest caz, va astepta sa se aștearnă uitarea.

  • Presa sustine ca decizia tribunalului privind cazul Baranga a fost stearsa de pe site. N-am chef sa caut DAR daca e asa va dati seama ce relatii super sus puse are? Ce sa faca Orban, nu ca i-as tine partea. Probabil relatiile lui Baranga transcend toate institutiile de securitate.

 8. Total de acord cu autorul!
  Cancerul care ne mananca zi de zi este legat de lipsa educatiei si vine de la o larga majoritate care spera sa obtina nu stiu de avantaje peste noapte. Este ca si cum te=ai uita non-stop la nu stiu ce serial unde toti au iaht, masina si fete/baieti frumosi si implicit crezi ca si tie ti se cuvin toate acestea. Nu asta este realitatea – suntem cu wc-ul in curte, nu ne curge apa, cand curge apa nu avem insa si apa calda pe conducta si despre restul ce sa mai spun…

  Politicienii sunt primii care au intretinut aceasta stare.
  Si din pacate continua sa o faca – nu isi doresc meritocratie ci doar slugarnicie.

  Imi aduc aminte cum la primul Bacalaureat sustinut in conditii normale, in vremea mandatului domnului Funeriu, am trecut pe langa Liceul unde am invatat si o mamica se declara ff ingrijorata de ce va face fiica la acel examen. M-am intrebat de ce oare??? Am aflat dupa cum sta treaba…

  Sunt multe lucruri bune care s-au intamplat intr-o anumita perioada.
  A existat o emulatie in randul populatiei, o anumita asteptare care din pacate a fost profund inselata de unii politiicieni. Romanii nu au rezilienta. Am citit si ma declar surprins cum un pro-rector din Iasi a incetat sa mai lupte pentru locul pe care…

  Educatia cere un efort sustinut si in urmatorii ani beneficiile se vor vedea.
  Deja vedem alti oameni care ocupa pozitii importante si asta ar trebui sa ne incurajeze si sa ne faca sa sustinem ceea ce a fost cladit.

  Cat despre surprinderea domnului Campeanu…

 9. Confirm cu date din propria mea experienta profesionala. Prin anii 1995-1996 am fost invitata sa predau la o facultate particulara din orasul meu, sectie a unei universitati particulare din Bucuresti . Dupa doi ani am aflat ca locala nu a fost autorizata. Mi s-a spus ca studentii vor fi ”transferati” si vor figura la Bucuresti dar ca activitatea didactica va continua in aceleasi conditii locale. Mi-am dat demisia, fiind un fals evident. Dupa circa 15 ani o prietena m-a rugat sa ii ridic o diploma de master de la acceeasi facultate din Bucuresti. Cand am ajuns acolo era inghesuiala ca la piata. Cereau diplome oameni care nu stiau la ce facultate au fost inscrisi, in ce perioada, cand au absolvit.
  Prin comparatie, fiul meu a studiat in Anglia. Primul curs a fost despre plagiat si metoda didactica prin care sa scri o lucrare, un eseu fara a fi acuzat de plagiat si exmatriculat. Toate lucrarile din timpul facultatii erau puse pe suport magnetic, verificate printr-un sistem informatic si abia apoi evaluate. Rata de promovabilitate 22% dupa 3 ani de studii. Rata de angajare 100% in 6 luni de la absolvire. Acesta este sistem de educatie.

  • @Carmen _ ,,Prin anii 1995-1996 am fost invitata sa predau la o facultate particulara din orasul meu…”

   Doamnă profesoară, dl L Barangă a predat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște și a fost conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din București, ambele universități de stat. De stat.

   Pentru că amintiți în text și despre experiența fiului dumneavoastră în Anglia, în cazul în care nu vă este cunoscut, puteți afla de la dânsul că în Marea Britanie există numeroase universități, unele de mare prestigiu, a căror capital este privat. Prin urmare, vă rog să rețineți concluzia că forma d proprietate asupra capitalului unei universități nu este un criteriu valid în evaluarea calității absolvenților.

 10. Impostura si academica ,sau de orisicare fel, nu a inceput cu cazul relatat noua in media .Totul a inceput cu multa vreme in urma , momentul crucial fiind cel al aparitiei (fapt permis de toate guvernarile de dupa 1989 ,fara ca aceste entitati de invatamint sa fie incadrate, ca modalitate de functionare si de apartie ,in baza unor legi corespunzatoare )unor universitati particulare producatoare de beneficii materiale uriase si de modalitati de aservire , viitoare , a unor cursanti ,fapt realizat prin insasi modalitatea de inscriere a cursantilor in cadrul facultatilor si prin cea de optinere a diplomelor personale . Evident nu putem generaliza si nici particulariza, ci doar sa prezentam o imagine ce poate fi reala avind in vedere multiplele nereguli semnalate in media asa cum este si cea de acum . Heirupismul aparitiei acestor institutii de invatamint si nevoia umana de imbogatire rapida precum si nevoia unora (ce erau cumva conectati ,chiar daca iesiti din sistem prin metoda numita – pensionare – ) de a putea controla prin oferirea unor titluri de tot felul acelor -care tineri fiind- in momentele respective , au acceptat falsul intelectual propus lor .Raspunderea in aceste multiple presupuse deja si spuse , aratate, noua de media romaneasca este greu de cuantificat . Sunt nenumarate momentele in care vidul legislativ ,de la inceputuri , a putut genera situatii de tot felul, ca si acest caz prezentat noua . Diplomele astfel obtinute ,cele mai numeroase atasate statului de cursant in cadrul unei facultati de drept , diplome optinute la distanta , diplome obtinute prin metoda grila , fara examene clasic formatate , diplome obtinute intr-o perioada de trei ani , ce au micsorat durata normala a parcursului universitar , diplome finalizare prin masterate si doctorate ce contin numeroase capitole copiate sau fara a fi prezentata sursa initiala a textelor introduse in lucarea de baza , diplome integral scrise de persoane ce se ocupau -contra cost -cu astfel de activitati s.a.m.d. Ceea ce a urmat a fost insa impostura la superlativ . Daca cei care au obtinut astfel de diplome se multumeau cu un statut prezentat, ca suprema forma a cunosterii , doar in lumea lor privata totul era ok . Momentul obtinerii acestor diplome a facut insa ca multi dintre acesti oameni, pe care media ii numeste – impostori – sa fi fost obligati sa se inregimenteze in structuri ale statului si nu numai . Va imaginati ca nu puteau actiona decit la comanda . Aceasta a fost si este tragedia multora , -pacatele tineretii se platesc la batrinete – ne spune o veche zicala romaneasca .Nu putem spune cu acuratate daca si acum se mai intimpla astefel lucruri dar evident ca nu putem crede ca toate aceste ,inca presupuse fapte , nu erau cunoscute celor ce lucrau , la un anumit nivel ,in sistemul educational .Nu ne putem amagi sau nu putem spune nu banuiam sau poate doar nu doream sa stim ce se intimpla . Pornind de la micile favoritisme fie ele de natura sentimentalo – preferentiala si micile spagute ce erau prezente si in vremea socialismului multilateral dezvoltat , sa ajuns aici .Pentru a putea reinstaura normalitatea, in aceasta situatie, este nevoie de un pact politic al tuturor fortelor sau daca acest pact nu poate fi facut punctual pe aceasta tema atunci doar o forta noua ce poate cuprinde PNL-USRPLUS , daca dupa alegeri vor avea impreuna , dupa redistribuirii , peste 65 de procente, vor fi parte a unei intelegeri de acest fel cu Presedintele Romaniei . Momentul de fata este practic inceputul unor dezvaluiri de senzatie ce vor cuprinde perioada anilor 2011-2020 acesta fiind , cred eu , virful . Unii dintre cei care au fost parte a acestor nereguli , acum nu mai sunt printre noi , dar beneficiarii fizici ai acestor posibile incalcari legislative vor spune tot ceea ce s-a intimplat . Primul pas a fost facut .Personal ,am totala incredere in tandemul , Orban -Iohannis ,care va face tot ceea ce este necesar pentru a reconstrui din temelii Romania . Suntem la un sigur pas distanta de un vis maret si avem nu numai intelegerea populara ,de partea democratizarii ,dar si sprijinul vizibil al USA si al UE. Este un moment istoric comparabil cu 1989 , chiar daca nu se vede cu ochiul liber ce se intimpla cu adevarat . Sa speram ca Romania va trece cu bine si peste asta si vom ramane asa cum suntem de 101 ani .

 11. Uau, ce înfierare! Și totuși, nu se vede nimic faptic, se aud doar zăngănitul vorbelor.
  Până nu se va pune degetul exact, pe instituții și oameni, nu se va întâmpla nimic, decât vorbe. Din păcate, și dumneavoastră, tot vorbe generaliste. As paria că știți exact ce structuri si instituții sunt responsabile de control și management, ce oameni sunt in aceste instituții, ce șefi, ce sporuri, ce funcții, ce responsabilități, ce obligații. Dar ați preferat, că toată lumea din media si din politică, un articol generalist, semi-revoltat și fără finalitate. „Tanc”? Cine mai exact? Peste ce? Unde exact? Care instituție? Ce sefi și ce responsabilități au acele instituții? Se poate pune degetul exact? Sau e doar, inca o data, o gargara generalizată?
  Din tot articolul dumneavoastră „revoluționar”, singurul lucru de reținut a fost că doamna Șercan a fost (și probabil mai este) amenințată cu moartea. O doamna, sa ne înțelegem! O femeie.
  Stau și mă întreb stupid, daca vom ajunge că în Belarus, femeile să facă treabă bărbaților.!? Femeile să fie amenințate cu moartea, femeile să iasă în față pentru a-și apăra fiii și bărbații de corupția generalizată. Femeile!
  Daca nu ați fi pomenit de dumneaei, poate că nu aș fi făcut comparația și as fi acordat și bărbaților putina credibilitate in intentii, dumneavoastră în mod special. Dar se pară că dumneaei a rămas singură pe „front”-ul faptelor. In rest, doar articole de „înfierare” cu muuulte vorbe, adica nimic.
  P.S. deste ELI-NP nici o vorbă de ceva timp. Si acolo, cel mai probabil, se lucrează la „îngroparea” problemelor.

 12. Domnul Sorin Campeanu are mai multe schelete in dulap. Ca profesor si rector USAMV are unii colegi care la facultatile acestei universitati nu au ce cauta. Dar acceptele acordate au fost politice, prin sistemul pile si relatii, cunostinte, iar unii in anii trecuti au avut condamnari cu suspendare si sunt bine mersi la catedra. Nu domnul Funeriu trebuie sa devina denuntator, ci fiecare universitate prin conducerea ei sa treaca la analiza cv-urilor, diplomelor, cursurilor si articolelor publicate de fiecare, de la asistent la profesor . Problema este ca nu se vrea nici acum dar nici in viitorul apropiat, si ca mana spala pe alta….

 13. ” Se poate, dar nu se vrea! Nu doar că nu se vrea la nivel politic, ci, având în vedere că poporul votant a ales hoți de doctorate ca Ponta, limitați intelectual ca noul pesede sau gargaragii, tentația de a spune că, de fapt, poporul nu vrea, e destul de mare. ”

  Antologica formulare !

 14. Ca sa ma bag si eu in seama pe aici am de pus urmatoarele intrebari catre dl Funeriu
  1.E imposibila revenirea la un sistem de invatamant exclusiv de stat cu programa educationala si conducere centralizata la Ministerul invatamantului inclusiv la nivel universitar? Exemplu-perioada interbelica
  2.Cam ce procent din frumosii de politicieni sunt in aceeasi oala ca Baranga asta?

 15. Geme tara de lepre de excroci de hoti de fufe cu diplome cumparate ,plastografiate , false .
  Odata cu asa zisul invatamant privat a fost posibil furtul ,promovarea incompetentei si proliferarea semianalfabetismului .Bataia de joc la adresa educatiei a scoliilor n-a deranjat golanimea politica ,ba a sustinut-o pentru a-si face rost de PATALAMALE cu care sa pretinda functii drepturi castiguri nemeritate.
  Cum au putut sa fie inregistrate sub numele de ACADEMII acele facaturi :academie de fotbal !!,academie de politie cand acolo au ajuns niste analfabeti !!.
  S-au tratat la si altele iar coruptia plus lacomia au lasat sa functioneze acele tarabe ce-si spun universitati .
  Examenele de admitere in universitati s-au scos pentru a atrage orce prost cu bani !!,calitatea ,capabilitatea au disparut din universitati .
  Statul plateste un spor pentru cei cu doctorate !!,dar mii de doctorate sunt PARODII ,FACATURI ,hartii xerocopiate ,aranjamente,de ce nu se autosesizeaza nimeni nici din Ministerul invatamantului , Ministerul Finantelor ,Ministerul Justitiei ca sa ia la puricat aceste HOTII ??.
  Dl Funeriu nici macar n-a spus tot ce stie ,dezastrul este mult mai mare .
  Mare parte din puterea asa zisilor politicieni este costruita pe RAHAT ,pe impostura ,pe tradare ,pe iresponsabilitate,pe hotie ,pe minciuna.

 16. Eu am documentat conducerii Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti doua cazuri de coruptie. Rezultatul 0. In primul caz totusi cadrul didactic a ajuns dupa 5 ani de la sesizarea mea sa fie trimis in judecata pentru ca lua mita de la studenti, undeva la 38000 lei anual in toamna, la reexaminari. Adica in jur de 100 examene anual. Asta inseamna cam 50 de studenti anual care treceau de anul 1 si au ajuns fraudulos ingineri. Justitia i-a dat cu suspendare deci, frectie la picior de lemn. Al doilea caz este al unor studenti (3 la numar) care au copiat si au fost eliminati din examen. Conducerea (director departament, decan, prodecani, rector, presedinte senat) a facut ce a facut si i-a iertat. Cind au repetat examenul, pe care nu l-au trecut din lipsa de cunostinte, conducerea a numit alte cadre didactice sa-i examineze si i-a trecut impotriva oricarei evidente – examenul era scris si am dovezile. Ceilalti colegi care nu au avut tupeu si proptele nu au ajuns ingineri la fel de repede ca cei trei. Au pus mina pe carte si dupa un an au ajuns ingineri, la un an dupa smecherii cu proptele la conducerea UPG. Am sesizat comisa de etica care mi-a dat dreptate si care a decis ca toti cei de mai sus au incalcat carta UPG si deci si legea educatiei. Nimeni nu a patit nimic, lucrurile s-au desfasurat in continuare si cei trei au absolvit. Acum lucreaza la mari rafinarii din RRo, in instalatii de mare valoare si cu grad ridicat de periculozitate. Firmele care i-au angajat au avut in fata o diploma emisa de UPG care de fapt era un fals.
  Am facut plingere penala si nu spun nimic din ce e acolo, dar … lucrurile nu stau de loc pe roze.
  Problema este de fapt la cadrele didactice si la conducerile universitatii. Nu e nebun cine cere, nebun e cine da.
  Cu ani in urma un decan (tot la UPG) a trecut in catalog note pentru trei studenti la dicipline care aveau alt titular. S-a facut plingere, comisia condusa de un prorector a documentat cazul, respectivul a recunoscut ca trecut note si ca a semnat, dar propunerea comisie a fost de interzicere a unor promovari citiva ani (practic nu mai avea ce promova, era deja profesor). Era de fapt caz penal, fals si uz de fals, dar prorectorul respectiv nici nu a vrut sa auda sa anunte procuratura. S-a prezentat raportul in senat, s-a propus ce a recomandat comisia (un fel de bataie pe umar), eu am propus desfacerea contractului de munca si anuntarea procuraturii. Stiti cite voturi am avut? 1, adica al meu. Restul de vreo 50 de „senatori” (cadre didactice in virsta si tinere, studenti) in corpore au votat practic iertarea. Nebunul, adica eu, si-a dat demisia.

  • Mizeria din învățământul universitar privat s-a întins ca raia și în cel de stat. Totul a inceput cand profesorii universitari de la stat au inceput sa lucreze si in privat unde au văzut ca se pot face bani bani frumosi fie închizând ochii, fie deschizând buzunarul.
   În anii 90 au proliferat nu numai universitățile private cu sedii prin soproane și beciuri ci și universități de stat prin orașe cu mare trafitue universitara si culturala precum Alba Iulia, Bacau, Oradea, Pitești, Târgu Jiu, Suceava, și ultima, cu voia dvs, Târgoviște.
   Ă fost începutul sfârșitului. Acum mai bine de 15 ani am lucrat o perioada scurta cu un tip din India, avea doctoratul la o universitate din cea mai mare democrație a lumii. N-am prea priceput clar in ce era teza de doctorat, dar m-am lămurit de standardul de acolo cand mi-a cerut sa-i scriu o lucrare pe care trebuia s-o predea pentru confirmarea pe poziție. Atunci am ras cu superioritate fara sa stiu ca peste ani Romania va copia standardele din cea mai mare democrație a lumii.
   Romania are nevoie de maximum 5 universități de stat in Buc, Cluj, Iași, Timișoara și, poate, Tg Mures. Universitățile private trebuie închise toate și diplomele anulate. Despre morti nu mai bine, dar domnul Dolfi Drimer a săvârșit
   ca fondator al primii fabrici de diplome de doi bani, un păcat capital.

 17. Este foarte buna pledoaria reformei dumneavoastra, insa sunteti penibil sa spuneti ca sunteti singurul care a facut ceva. Sunt multe persoane care au mai facut cate ceva , nici una cat trebuie ( nici dumneavoastra ) si sunt si destui care au facut /desfacut lucrurile in functie de interese proprii si de grup. Un articol prea bun din care nu se distinge insa pixelul albastru !

 18. Unde eram in 2010-2011? Eram de partea ta, nătăflețule, dar n-ai stiut sa ne vezi. Cei care te-au lasat la greu n-am fost noi, ci cei care erau la putere alaturi de tine si pe la spatele reformelor tale schimbau sacose cu Udrea-Cocos.

  Ca de obicei, Funeriu are dreptate in ansamblu. In particular, sunt doua concluzii de aici:

  1. Mafia educationala, la fel ca mai toate celelalte mafii, se opreste cu masuri administrative bine gandite. Nu atat cu politia si procuratura, nu cu eroi militarosi sau haiduci, nu cu „dascali cu vocatie” sau alte romantisme ci cu un registru ca RMUR si cu proceduri clare, informatizate.

  2. Un om fara sustinere puternica, oricat ar fi de priceput, nu poate impune o reforma de unul singur. De asta e asa de important un partid cum e USR-PLUS, pentru ca e singura sansa ca un ministru reformist, in orice domeniu, sa nu mai fie singur. Funeriu e prea mandru ca sa recunoasca, dar cu un partid in spate un ministru pe jumate cat el ar fi putut realiza de doua ori mai mult pe termen lung. Nu e vina lui Funeriu, desigur. Dar existenta unui partid mediu ca USR-PLUS, chiar daca poate fi imperfect, este in sine un mare mare castig pentru tabara reformista. Un partid mediocru poate face mai multe decat un singur om exceptional.

 19. Felicitari domnule Funeriu. Felicitarile privesc prestatia ca ministru si articolele de pe aceasta platforma. Va incurajez sa insistati/rezistati. Se va ajunge la punctul critic cind, vom iesi si in strada. Schimbarea se va produce. Este vizibil ca puteti sa o initiatiati/stirniti, sper sa se implimeasca. Sa amintim ca si domnul Mihai Maci este un camarad destoinic. Multumesc.

 20. Cum se face ca, dupa 30 de ani de DEMOCRATIE & STAT DE DREPT, am ajuns in halul asta?

  Nu ar trebui, oare, ca fiecare civil exasperat de ce vede in lanul imposturii de pe domeniul lui, inainte de a incerca cu disperare (dar fara speranta) sa-i indemne pe altii la micro-management, sa scoata el insusi capul din nisip, sa priveasca indelung si cu multa atentie intregul tablou, iar apoi sa caute sa-si raspunda la intrebarea daca:

  1. La situatia asta a dus, in mod natural, DEMOCRATIA (cu STAT DE DREPT cu tot) si, deci, asta e situatia, asa arata si functioneaza democratia, sa fim sanatosi!

  sau

  2. DEMOCRATIA a fost prost aplicata. Adica EI (Iliescu, Constantinescu,… Iohannis) si oamenii lor doar au intinat nobilele idealuri ale democratiei si ale statului de drept?

  Pe scurt, care este cauza dezastruoasei stari a natiunii:
  1. SISTEMUL
  sau
  2. OAMENII?

  Dl. Orban are obligația să spună public pe ce filieră a venit Baranga și să nimicească politic întreaga filieră. Altminteri el și partidul său girat de președinte sunt părtași la distrugerea filonului moral al națiunii.

  Aiasta nu cred ca se poate, domnule Funeriu!

  Protectia de undeva de foarte sus in cazul Baranga imi aminteste de protectia de care a beneficiat Jeffrey Epstein in 2007, prima oara cind a fost acuzat de pedofilie si altele („recruiting dozens of girls, some as young as 13, for massages and sex at his mansion in Palm Beach, Fla”). Alexander Acosta, fostul U.S. attorney care a incheiat cu Epstein „a sweetheart plea deal” in 2007, a procedat astfel fiindca i s-a spus sa stea in banca lui pentru ca, haha, „Epstein was above his pay grade”. „I was told Epstein ‘belonged to intelligence’ and to leave it alone,” Acosta reportedly claimed.

  Ma tem ca ceva asemanator li s-a spus deja si celor care, eventual, au incercat sa miste in front cu gindul la „filonul moral al națiunii”. Dar nu cred ca printre acestia sa fi fost si primul ministru sau seful lui. Nu ii vad chinuiti de astfel de slabiciuni si romantisme iliberale de extrema dreapta.

 21. Acum, daca ne gandim la Sebi Ghita, refugiat in Serbia (iti vine sa razi in hohote, Romania nu reuseste sa-l extradeze din Serbia!), la cine era si ce reprezenta el, la faptul ca, rand pe rand, toate dosarele lui se inchid astfel incat se va intoarce curand, linistit, in patria recunoscatoare, de ce ne miram? Ponta, oare Ponta cum a ajuns prim-ministru, cariera lui fulgeratoare, de unde vine? De unde vine si cariera lui Ghita si probabil si cariera lui Baranga. Nimic nu se intampla si nu s-a intamplat fara Securitate. Toti oamenii astia, aparent veniti din neant, fara cariera, fara studii sau cu studii la te miri ce „Universitate”, vin cu totii pe aceasta filiera si aterizeaza in conducerea Romaniei.

 22. @ Hans.
  Tancul nu are muniție pentru ar trebui sa traga in cei care-l comanda. In plus n-am auzit încă de cineva care se poate sinucide cu tancul.
  Spun asta pentru ca un număr mare de politicieni din Romania, inclusiv din guvernul actual, au trecut cel puțin un an pe la fabrica de diplome SNSPA .
  Politicienii se pot sinucide cu pușca sau pistolul, dar nu in Romania. In România pana și sinuciderea este Fake (vezi cazul Adrian Nastase). România va fi salvată cand va exista un singur politician român care sa se sinucida pentru a evita dezonoarea. Cum însă nici in tari cu staif (vezi Franta sau USA) nu conteaza dacă se afla ca ești un escroc nu vad de ce am merge noi contra noului standard global.

 23. A fost o vreme cand doar cei mai buni elevi dintro clasa intrau la liceu,pe care nu-l terminau chiar toti.
  A fost ovreme cand doar o parte din absolventii de liceu intrau la o facultate.

  De ceva vreme ,aproape toata lumea intra la facultate,unii chiar fara a trece prin liceu,iar in scurt timp ajung masteranzi ,doctori sau profesori universitari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Daniel Funeriu
Daniel Funeriuhttp://contributors
Ministru al învățământului din 2009 până în februarie 2012. În anul 1999 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. Între 1999 și 2006 a activat ca cercetător științific la The Scripps Research Institute, La Jolla, California și la AIST, Amagasaki, Japonia. În anul 2006 a obținut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant). Tot în 2006, a fondat o echipă de cercetare în cadrul Universității Tehnice München.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Impostura şi ipocrizia

Strania istorie a domnlui Barangă (ce vine după cea a d-lui Cumpănaşu, care – la rândul ei – o urmează pe cea...

Tren la aeroport în 2020, tehnologie din 1930

În urmă cu o lună am scris despre posibile soluții la greșelile majore de proiectare ale acestei lucrări, care altfel riscă să devină...

Implicațiile unei adrese ANAF

Circulă printre grupurile online cu tematică fiscală o adresă recentă prin care ANAF îi semnalează unui contribuabil să fie atent la situația...

Producţia românească de medicamente şi interdicţiile dictate de Nicolae Ceauşescu (1969)

În perioada Războiului Rece, autorităţile comuniste de la Bucureşti au aplicat în economie principiul „Pe unii îi obligăm să fabrice, iar pe...

Povestea unei dispariții

Aici toamna vine devreme și stă mult. Spre jumătatea lui august, vântul începe să se rostogolească de pe munții din apropiere, timid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.