miercuri, mai 29, 2024

Dar Ilie Sârbu ce-o face la Curtea de Conturi? La Văcăroiu în curte e aceeaşi mizerie ca la BNR

În loc să îşi pună cenuşă în cap şi să-şi ceară scuze pentru că au plasat în conducerea BNR un ins precum Bogdan Olteanu, PSD şi PNL se ceartă cine să ocupe postul rămas liber. Nici un fel de regret, nici o promisiune că vor trimite la BNR un om cinstit şi, dacă nu exagerez, şi competent.

În 2009, toţi cei care erau conectaţi la sistemul cvasi-mafiot denumit eufemistic „clasa politică din România” ştiau cine este Bogdan Olteanu.

Nu cred că este cineva atât de naiv încât să-şi închipuie că, odată ajuns viceguvernator al Băncii Naţionale, personajul s-a transformat într-un om cinstit. Vila neruşinată pe care şi-a construit-o pe malul lacului Snagov s-a înălţat, desigur, din salariu. Agenţia Naţională de Integritate văd că nu sesizează nici o discrepanţă între venituri – oricât de mare ar fi salariul (secret) de la BNR – şi cheltuieli.

Insist asupra acestui caz pentru că, dacă nu vom crea o presiune uriașă, cazuri de tip Olteanu se vor repeta.

Am uitat prea repede de scandalul Dan Radu Ruşanu, alt autentic produs liberal, trimis de partid să supravegheze piaţa financiară, la ASF, şi scos de acolo de DNA.

M-am întrebat însă, în aceste zile, cum este posibil ca indivizi fără nici o pregătire, unii cu dosar la DNA, să ajungă la Curtea de Conturi, instituţia care ar trebui să supravegheze gestionarea resurselor publice din România? Scrie în articolul 140 din Constituţia României: „Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public”.

Instituţia are o putere uriaşă, ar trebui să ofere un sprijin consistent celor de la DNA. A auzit însă cineva de vreun dosar important deschis de procurorii anticorupţie la sesizarea Curţii de Conturi? În schimb, conducerea instituţiei este plină de politruci, dintre care cel puţin unul are un dosar deschis la DNA:

 • Ilie Sârbu a fost numit consilier şi vicepreşedinte al autorităţii de audit din cadrul Curţii de Conturi deşi dosarul său la DNA nu era închis la data la care Senatul l-a trimis în această funcţie. Sârbu este absolvent al Facultăţii de Teologie, nu are nici o legătură cu auditul financiar. PNL a promis că va ataca numirea la Curtea Constituţională, dar apoi s-a încurcat în explicaţii şi a renunţat.
 • Manuela Pieleanu, comisar-şef la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a ajuns la Curtea de Conturi fiind susţinută de fostul partid al lui Dan Voiculescu, PC. Marele ei merit: soţul, Marius Pieleanu (sociolog?), prepară sondajele de casă ale PSD/ Antena 3.
 • Dezsi Attila, propus de UDMR, fost electrician la Exploatarea Minieră Lupeni, a obţinut o diplomă universitară în drept de la o instituţie de învăţământ particulară.
 • Cosmin Nicula, fost senator PSD. Presa locală a scris că, pe vremea când conducea Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedoara, achiziţiile pentru ofanii din judeţ se făceau la suprapreţ.

Exemple ar mai fi. În fruntea Curţii de Conturi se află un personaj, Nicolae Văcăroiu, care, în 1996, a lăsat România la marginea falimentului. Băncile de stat Bancorex şi Banca Agricolă au fost devalizate de securiştii şi miliţienii lui Ion Iliescu, în timp ce primul-ministru şi guvernatorul BNR se prefăceau că nu văd. Contribuabilii au plătit dezastrul rămas în urma regimului Văcăroiu.

Sigur că, în toate țările democratice, politicienii încearcă să plaseze în administrație sau chiar în justiție oameni care le sunt apropiați, cel puțin ideologic. În Statele Unite, numirile la Curtea Supremă au fost mereu influențate de apartenența politică a președintelui în funcție. Magistrații trimişi în acest post aveau însă un CV impecabil, erau deasupra oricăror suspiciuni și au trecut printr-o selecţie dură, înainte de nominalizare.

În schimb,  în România, instituții precum BNR, ASF sau Curtea de Conturi au devenit un tomberon în care sunt azvârlite rebuturile clasei politice. Securiști îmbătrâniți în rele, politruci corupți care vor ca DNA-ul să uite de ei, nulități fără nici o meserie au ajuns în poziții cheie în stat, acolo unde ar fi trebuit să fie numiți profesioniști.

Gândiți-vă câte anchete ale Curții de Conturi ar putea bloca sau manipula Ilie Sârbu. Gândiți-vă la un personaj de tipul Olteanu, plasat la BNR, strecurat sub pielea unui Isărescu tot mai zaharisit și traficând informații confidențiale legate de cursul de schimb.

În loc să jelim și să așteptăm ca drobul de sare să ne cadă din nou în cap, trebuie să punem presiune, să facem scandal – da, acesta este cuvântul – pentru ca instituțiile să fie curățate.

Sunt atâția tineri bine pregătiți, cu o mentalitate occidentală, cinstiți, dornici să își ajute țara…

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. E adevarat ca sunt numiti in functii importante diversi politruci, fara vreo pregatire in domeniu. Daca la nivel national sunt putine institutii, la nivel local sunt mii. Mizeria ne acopera pana la gat si nu se intrevede nicio solutie. Degeaba il schimbam pe Olteanu cu X, institutiile sunt corupte pana in maduva. E dezastru, nimeni nu se implica pentru ca toti au interese, nu principii.
  Domnule Mioc, mergeti la tara si uitati-va in ochii tinerilor care stau in carciuma si nu vad nicio speranta! Lipsa de educatie va duce la un dezastru si mai mare. Cine opreste prabusirea, aceasta e problema. Cine?

 2. Domnule Mioc, începeţi textul cu „PSD şi PNL se ceartă cine să ocupe postul rămas liber. Nici un fel de regret, nici o promisiune că vor trimite […] un om cinstit”. Chiar vă mai aşteptaţi ca aceste partide – sau, mai bine spus, partidele tradiţionale – să aibă aplecări către competenţă şi cinste în funcţia publică? nu e cazul, domnule. psd, pnl, alde sau udmr sau pmp şi-au demonstrat cu vârf şi îndesat, pe pielea noastră, desăvârşita incompetenţă şi rea voinţă. Javrele astea aşteaptă un singur lucru: să revină la putere ca să poată fura în continuare; nu au nimic altceva de gând, decât SĂ FURE ÎN CONTINUARE. Pentru îmbogăţirea lor şi a familiilor lor. Eu personal sper din toată inima ca Cioloş să ia hotărârea de a candida, alături de mulţi dintre miniştrii actuali, într-o formă sau alta, altfel o Românie aflată încă patru ani sub psd-pnl-alde-pmp va sfârşi o Românie distrusă.

  • Ciolos si ministri sai trebuie sa se inscrie intr-un partid; partid care sa cistige alegerile si sa poata forma un guvern, caci guvernele se formeaza din cistigatorii alegerilor. In tarile democratice, nu la noi unde, desi avem partide cu alesi in parlament, cineva face ceva pe votul alegatorilor si formeaza „guvernul meu”. Cu tehnocrati, ca niciunde in UE.

 3. Dan Radu Rusanu a fost ACHITAT definitiv de catre judecatori.
  Prin urmare in cazul lui singura numire suspecta e numirea in DNA a procurorilor care l-au anchetat si l-au trimis in judecata.
  Speta RUSANU finalizata prin declararea NEVINOVATIEI celui anchetat arata de ce nu aveti dreptate si de ce numirea si apoi stabilitatea intr-o functie a cuiva nu trebuie lasate la discretiai procurorilor, fie ei si DNA.
  Va reamintesc ca la ultimul bilant sefa DNA a raportat cu mandrie instituirea unor masuri asiguratorii pentru prejudicii de jumatate de miliard de euro si ca doar in ultimele doua luni din acest cuanrtum s-au evaporat rapid sume de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de euro imputate doamnei Udrea sau domnului PDL Bistrita, nu-i retin numele, protectorul Crinutei Dumitrean.

  • Dacă vă referiți la decizia Curții de Apel, din martie 2016, aceasta nu este definitivă, putând fi atacată la instanța supremă. Mai ușurel cu propaganda anti-DNA, pe aici mai trec și oameni care citesc, caută informații…nu e Antena 3.

   • Eu am semnalat doar un fapt – ACHITAREA – si , desi este o solutie din martie 2016 nu am auzit ca Parchetul sa fi facut recurs. Daca gresesc imi cer scuze , dar parca la un moment dat recursul penal se putea declara in 30 de zile de la pronuntare. In ceea ce priveste propaganda anti – DNA , nu cred ca in acest moment cineva ii intrece pe redactorii Evenimentului Zilei , in frunte cu dl Ion Cristoiu. Poate doar perechea de finantatori

  • Un adevărat gentleman Dan Rusineanu asta…Poate l-au achitat D na Costiniu sau judecatoarele lui Borcea sau Staicu? In Romania nu sunt de mirare suspendarile si achitarile ci condamnarile cind e vorba de „gulerele a albe”.

 4. Nu stiu cit e de „meseriasa” Curtea de Conturi, oamenii de acolo, vreau sa zic, dar am citi ca pe baza unor rapoarte ale Curtii s-au deschis procese, unii au fost condamnati de Justitia interna, dar au cistigat apoi in instantele internationale, dovedindu-se ca rapoartele Curtii sint aberatii.
  Nici Vacaroiu nu a ajuns sef al Curtii de Conturi pe merite, ci ca rasplata pentru slugarnicia din anii cind a fost prim ministru.

 5. e corect ce spuneti, dar cui va adresati ? va amintiti activistii de odinioara care aplaudau cu frenezie pe la congrese ? apoi mass media relata elogios evenimentele ? mai adaugati sportul si presa aferenta care atitau pe stadioane gloatele abrutizate si lesinate de foame. nu prea mai era piine dar circ cu siguranta. cum s au transformat creaturile intre timp ? acei neica nimeni fara nici o meserie si au schimbat sepcile nord coreene cu palarii si costume armani (antreprenori in afacerile cu statul ! ), „meseriasii” de prin fabrici si uzine au iesit la pensie, iar cei care n au plecat din tara „trudesc” prin institutiile ineficiente ale statului cleptocrat (jefuind resursele naturale care se imputineaza si banii celor din ce in ce mai putini care produc) sau sint „oameni de onoare si forta” (pindari prin supermarketuri, bodyguarzi, izmenari prin armata, jandarmi, sppisti, militieni, securisti, geostrategi si analisti). cum sa schimbe pleava asta inepta, docila si analfabeta romania ? masa de manevra care l a propulsat pe iliescu si cei care l au urmat n a disparut, sau mai bine zis a fost intentionat intretinuta. nu exista libertate / democratie cu slugoi si oameni captivi, iar fara o directie corecta romania se va afunda si mai mult

  • vai domnule man of war ! da cine zice ca vrea sa schimbe romania ? autoru aci prezent ? pai dumnealui e in Americaaa ! multumiti i ca atinge subiecte care pe putini ii intereseaza;
   aci pe platforma au mai ramas doar romini de bine si ceva securisti care mai scriu; ca ei le stie pe toate
   dvs nu vedeti ca toti privesc in alta parte cind le arati oglinda ? si va intreb : oare s ar fi construit poporu romin fara astia ?

 6. Rizibila „apărarea” lui Olteanu ca veniturile nejustificabile provin din „moștenirea bunicii comuniste” ca si cum nu ar exista certificat de mostenitor si dezbatere a succesiunii ( era singurul succesibil?). Aici se produce (la bunica) o bifurcație iar gugustiucii papagali din media repeta automat când una, când alta din dezinformari. Și anume, „a fost comunistă de vază” deci a avut avere (!!! nici ideologic nici practic nu „tine” căci cum scăpa tovarășa de ” ilicitul” care statea la pândă 24 din 24? ) și a doua, aceeași bunica ar fi primit despăgubiri de la nemți. Păi, in acest caz, iaras în nu au dispărut documentele și e jenant să cauți mila publica pt suferințele îndurate de bunici, si las, si sa nu ti asumi bărbătește răspunderea. Cat privește CConturi ca si CCR tb sa fie organisme profesionale in care sa pătrundă numai oameni excelent pregătiți ( nu doar tineri, fiindcă unii dintre noi ne străduim onest de 26 de ani si, din această cauza, a onestității , nu pătrundem nicaieri unde mafia securisto ceaușistă are ceva de spus).

 7. mda … pana-una-alta, BNR isi atinge mereu indicatorii de politica monetara; si modalitatea in care Isarescu si CA al BNR reusesc sa contrabalanseze tampenia de politica fiscala promovata de politicieni/guverne/parlament, este excelenta; daca nu ar fi (deciziile) BNR, inflatia ar zbura si ati avea un minunat salariu de 1 million lei noi cu care ati cumpara doua paini;

  pentru bancorex, slaba supraveghere a bancilor comerciale si restul – da, de accord sa raspunda!

  ps am si un exemplu de „asa da” pentru supravegherea bancara: era inainte de anul 2005 , cu CInteza sef la supraveghere si Bancpost cumparata de EFG … indicatorii (solvabilitate, ROA, ROE) erau slabi si BNR a pus presiune pe conducerea „joint” (Bancpost + EFG) pana i-au adus la „liman” … asta nu a fost stire din piata/presa, dar au cazut capete pentru neregulile de la BP.

  • Subscriu la parerea ca BNR cu Isarescu in frunte este o institutie serioasa si profesionista. Nu foarte profesionisti par sa fie cei de la Curtea de Conturi, dar chiar si asa nu l-au lasat in pace Nicusor de la CJ Constanta cu furtisagurile lui!!
   Este total gresita sa sustineti ideea ca toti cei peste 50 de ani sunt niste comunisti nepregatiti si hotomani. Pe langa multi care merita aceasta caracterizare, sunt destui cu o buna pregatire si constiinta profesionala. Nu sunt agreati de partide, pentru ca acestea au devenit niste structuri dominate de baroni care stiu exclusiv sa traga sfori si sa fure. Daca-l luam de pilda pe Vacaroiu: cu toate neajunsurile lui, are competente profesionale imposibil de gasit la actualii lideri PSD sau PNL.

 8. Curtea de Conturi,ca şi multe alte instituţii,este „cuibuşorul de nebunii” al PSD,un fel de cimitir al elefanţilor,plătiţi bine şi fără nici-o responsabilitate.Prin nişte instituţii ca BNR,Curtea de Conturi,ASF,etc puternic politizate şi mafiotizate de PSD trebuie venit cu măturoiul cel mare.

 9. Adevarat, dar mai mult de asta, ingrijorator – un tomberon în care, de cele mai multe ori. sunt azvârlite rebuturile clasei politice. Dar nu numai atat, in acest tomebron se invart si oameni totala neaveniti, fara pregatire, evident ca cea mai mare parte din ei numiti tot pe aceleasi criterii – politice. Si atunci cine sa faca treaba? Cum sa mearga lucrurile ok? Cu cine sa facem reforme in economie? Cu cine sa supraveghem modul in care banul public se cheltuie potrivit legislatiei existente? Cu oameni care raspund la comenzi de genul ,,verifica-l pe ala, taie-i picioarele, inventeaza-i abateri”, asa cum procedeaza unele institutii din cele mentionate mai sus? Nu discutam de faptul ca, asa cum a mentionat cineva intr-un comentariu mai sus, ar trebui efectuata o selectie riguroasa in momentul numirii/angajarii la institutiile respective, fapt care nu se face insa. Toate partidele au politizat institutiile de mai sus, instituii care reprezinta, de fapt, o rotita a masinariei de partid. Si, logic, trebuie sa raspunda la comenzi.

 10. Nu stiu cata presiune mai poate sa puna publicul care e atat de putin interesat de ce se intampla cu cei alesi. Sa nu uitam, nici pana acum nu a fost sanctionati cei care au sabotat alegerile din diaspora…

 11. Am o concluzie trista pentru situatia din Romania. In institutiile statului s-a facut un soi de contraselectie, veti gasi acolo, de regula, oameni nepregatiti si gata de compromisuri. Dar problema cea mai mare este plecarea tinerilor din Romania, asta e tragedia democratiei romanesti. Situatia asta nu se poate rezolva intr-o societate democratica, prin mijloace democratice, in absenta electoratului dispus sa voteze pentru un viitor activ. Pur si simplu e imposibil, nu ai cum convinge oamenii ramasi in Romania (batrani si/ sau dependenti de stat, sunt majoritari) sa voteze altfel decat pentru interesul lor imediat. Si interesul asta e contrar interesului Romaniei pe termen mediu si lung. Am mai spus-o, daca vreti sa vedeti cum se rezolva o situatie similara, uitati-va la Rusia. Rusii nu l-au ales pe Putin din prostie, mentalitate „comunista”, etc.etc. L-au ales de nevoie, fara o adevarata campanie electorala, el a fost impus de ce mai ramasese din fostul sistem de forta sovietic dar acceptat ca si salvator al patriei de cetateni. In fata alternativei disparitiei Rusiei prin implozie, in urma haosului instalat odata cu democratia lui Eltin – coruptie generalizata – singura solutie a fost instalarea unei dictaturi. Asta este marele pericol, intoarcerea la o forma de dictatura de nevoie, acceptata de ce a mai ramas din poporul roman din lipsa de alternativa.

 12. Dle Mioc, legatura BNR – Curtea de Conturi este destul de nimerita. Dl Vacaroiu de altfel este un fost presedine de banca – Banca de Investitii si Dezvoltare. Controlata de SOV, zic unele guri rele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro