sâmbătă, octombrie 1, 2022

De ce se scumpește energia? (II)

Energia se scumpește și trecem din ce în ce mai des prin situații de criză ce pot doborâ sistemul energetic național. (recomand deschiderea celor trei link-uri, pentru a vă reaminti problemele!)

Am mai găsit un punct în plus la enumerarea făcuta acum o lună. Deci:

16. Afaceri dubioase în marile și bogatele companii de stat din energie. Culmea este că una este listata la BVB, deci regulile bunului management ar trebui să se aplice.

În ultimile zile au apărut în presă articole care ne relatează că Electrica SA, cumpără trei proiecte de parcuri eoliene și fotovoltaice. Proiecte înseamnă niște hârtii … Probabil niște studii, proiecte tehnice și niște aprobări. Aceste hârtii au valoarea de 13,2 milioane de euro. Pe ce se duc banii? Cică un proiect în Dobrogea, la Crucea de 121 MW pe eolian și 60 MW de stocare, adică … niște ceva-uri ce ar trebui să fie patru acumulatori în care bagi energie electrică și apoi timp de 4 ore ți-o dau înapoi. Să nu uităm că sunt niște hârtii în care se povestește că Electrica va trebui să cumpere teren, să investească o groază de bani în morile alea de vânt, transformatoare, infrastructură care să transporte energia, etc … Dacă hârtia este scumpă și energia va fi scumpă!

Alte două proiecte sunt în zona de care toată lumea știe cât este de însorită: Satu Mare. Vedeți aici distribuția radiațiilor solare din România pentru a vă da seama cât de orbitor este soarele în nord, pe paralela 47. Se chetuiesc niște milioane de euro pe două proiecte de parcuri solare de 27 și 59 MW.

Pentru fiecare MW pe care Electrica SA îl va construi cine știe când va plăti 63.768 euro. Un specialist din piață, care se ocupă cu realizarea acestui tip de hârtii, sub denumirea (în cazul Electrica, aburitoare) de proiecte, mi-a relatat că cel mai scump ar fi 15.000 de euro/MW. (am dovada!)

Ce m-a frapat: Acum câteva luni, în decembrie, înainte cu două zile de Crăciunul 2020, Hidroelectrica ne anunța că va cumpăra un parc eolian, tot la Crucea. (Comentariu suplimentar: când vedem un astfel de anunț în vacanța de Crăciun sau de Paște, trebuie să ni se ascută simțurile, deoarece sigur se dorește ca o astfel de informație va trece neobservată!) Tranzacția s-a încheiat câteva luni mai tarziu, dar prețul a fost ținut secret. Singurele date financiare despre SC Crucea Wind Farm SA, vânzătorul fiind Steag GmbH, le găsiti aici. Ce am găsit despre prețul tranzacției este aici (felicitări Mihai Nicuț!) Deci s-au plătit 130 milioane de euro pentru 108 MW.  Rezultă că prețul este de peste 1,2 milioane de euro per MW instalat într-un parc vechi de 7 ani, aflat cam la jumătatea duratei de viață. Știm că prețul pentru un MW de eolian nou este de 0,9 milioane de euro și din piață am aflat că tranzacții echivalente s-au făcut la aproximativ 500.000 euro / MW.

Deci se petrece ceva în această metropolă a eolianului românesc, adică la Crucea, cea de lângă Constanța. Nu sunt singurele proiecte de vânzare în Dobrogea, dar dacă e la Crucea: cu plăcere!

Am arătat de mai multe ori că pentru cei aproape 2500 de MW din eolian la care se adaugă 1400 MW de la Cernavoda nu avem destule fire pentru a transfera aceasta putere peste Dunăre.

Și până acum nu am amintit de factorul de capacitate, acel parametru de rentabilitate ce poate fi asimilat unui randament al funcționării. Pentru eolian factorul de capaciate din România, anul trecut a fost de 27% și pentru solar 11%. Cu alte cuvinte, prețul unui MW (nou) în eolian îl înmultim cu 3 și pentru solar cu 10 pentru a putea face comparație cu celelalte surse de electricitate, care au factor de capacitate mult mai mare.

Și mai trebuie să mai tratăm problema și din alte puncte de vedere: de ce Hidroelectrica investește în eolian atât timp cât nu și-a decolmatat lacurile de 30 de ani? De ce Electrica, cu obiect de activitate distribuția de energie electrică și care din facturile noastre însfacă 25%, nu investește în digitalizarea rețelei (cu scopul eficientizării obiectului său de activitate) ci în producția de energie din solar și eolian?

Să sperăm că noul șef al departamentului ce veghează la integritate și antifraudă din ministerul de resort să se sesizeze! Să sperăm că pricepe cineva din minister ce se întâmplă cu averea pe care acesta o gestionează! Să sperăm că cineva din DNA pricepe și se va sesiza că în cele două mari companii de stat nu se întâmpla tocmai afaceri cosher.

Eu știam că Guvernul caută bani, reduce cheltuielile, diminueaza pierderile, elimină futurile ca să aibă banii necesari plății pensiilor. Până una alta repet ce am mai spus: nu voi cumpâra niciodată acțiuni la companiile listate la bursa de valori din domeniul energiei!

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Referitor la harta cu distributia radiatiei solare in Romania, nu mi se pare o diferenta chiar asa de mare intre valoarea minima (aprox. 4100) si valoarea maxima (aprox. 5100).

  Mai ales cand pretul unui MW de putere instalata poate sa varieze intre 500.000 si 1.200.000 de euro!

 2. Ce intrebare ? este numai inceputul, sa vedeti cat vom plati daca planurile marete ale UE se vor implini, totul electrificat pana in 2035 sau mai incolo, mai conteaza ?
  Energiea s-ar putea ieftini daca intradevar semnalele de la Bruxelles ar fi cu totul altele, asa, salvare planetei de incalzirea globala care oricum va avea loc, cu sau fara interventia noastra ne va mai saraci, pe unii deloc, din contra, pe altii mult, saracii vor platii iar polita, impunerea digitalizarii cu orice pret fara un calcul de impact al acesteia ne va costa, sunt specialisti care spun ca digitalizarea va fi cel mare consumator de energie si nimeni nu se uita daca toate solutiile oferite sunt intardevar economice si isi au rostul lor.
  Astazi fiecare start up, fiecare idee cat de inutila ar fi este sustinuta si subventionata pt infiintarea unei brutarii te omoara avizele si birocratia, inca nu suntem robotei care „mananca” curent, mai stii ?

 3. ”Să sperăm că noul șef al departamentului ce veghează la integritate și antifraudă din ministerul de resort să se sesizeze! ”. Ăsta-i bancul zilei! Eu cred că acum băieții numără șpăgile și se ceartă pe procente, care ia și cît la sută, cît merge la fondul de rulment de la partid, cît la secu’ și cît se bagă la plic sau sacoșă pentru boss și prietenii lui. Dacă chiar s-ar face curățenie în sectorul energetic întîi am vedea un val de sinucideri ”asistate”, ceva dispariții de persoane, o epidemie de concedii medicale, ceva procese întinse pe zece ani cu sentințe cu suspendare și în final l-am vedea pe nea Ion care e băgat la pușcărie cu celeritate fiindcă s-a urcat beat pe stîlp și a făcut un scurt care a lăsat un cartier în beznă. Oricum, acum cîțiva ani lucrurile începuseră să se miște spre bine https://www.zf.ro/zf-24/cine-a-fost-matteo-cassani-managerul-enel-care-s-a-sinucis-italienii-au-fost-acuzati-in-vara-de-procurorii-dna-de-umflarea-nejustificata-a-facturilor-13656058

  • Dezvoltați subiectul cu lucrurile începuseră acum câțiva ani…în afară de constatarea că un CEO la o companie locală s a aruncat de la etajul firmei unde lucra vis a vis de clădirea lu Hidroelectrica

   • DNA trebuia să dezvolte, numai că probabil s-au plătit cotizațiile restante plus ceva avans și s-a dat ordinul să fie pusă batista pe țambal. La fel ca în povestea cu Apa Nova.

 4. Stai ca vine mintenas unu cu jde de linkuri care ne va convinge ca energia se scumpeste deoarece se ieftinesc panourile si eolienele. In plus ne va mai spune ca eventualele mariri de salarii duc la scumpirea preventiva a energiei ca nu cumva sa ramina bani in buzunar si ca e bine asa cind bate vintul prin buzunare.

 5. Bine, bine, dar care e rădăcina problemei?!

  Păi rădăcina problemei e gărgăunele „tranziției verzi”. Fără escrocheria asta n-ar exista certificate de codoi și investiții în mori de vânt în fundul văii sau panouri solare pe acolo pe unde soarele dă așa mai rar…

  E o problemă de când vremea. De fiecare dată când apare o subvenție sau o contorsionare a regulilor economice naturale, apar imediat și jmecherii care fac bani din asta pustiind totul în jur. Ăștia cu regenerabilele nu-s cu nimic diferiți de orice alți escroci întâlnițși de-a lungul istoriei. Vina nu e a lor ci a statelor și a organizațiilor suprastatale gen UE ce le deschid pârtie jefuitorilor. Fiecare popro ăși merită conducătorii

 6. Offff… a CATA oara repet? „DNA NU se autosesizeaza!” N e-au zis chiar EI noua, cand cu Rosia Montana, acu’ vreo 10 – 15 ani! >:

 7. @Cosmin
  Cu alte cuvinte, prețul unui MW (nou) în eolian îl înmultim cu 3 și pentru solar cu 10 pentru a putea face comparație cu celelalte surse de electricitate, care au factor de capacitate mult mai mare.
  ____
  Este valabil daca ne limitam la raportarea CAPEX-ului pe unitate de productie /MWh. Pe langa CAPEX insa, mai avem si componenta OPEX, iar consturile operationale in instalatiile fotovoltaice si eoliene sunt considerabil mai mici in comparatie cu centralele conventionale. Pentru investitori mai interesant este costul final de productie /MWh si evident decisivi sunt indicatori economici precum ROI /EBITDA, Dividende (indicatori ingineresti gen „factor de capacitate”, etc, nu-i prea intereseaza).

  In mare, costul final de productie al energiei electrice se calculeaza in felul urmator:
  – Rata anuala a deprecierei mijloacelor fixe /gradul de uzura (i.e. CAPEX impartit la 20 ani)
  – Plus OPEX (materie prima, combustibil, mentenata, salarii, asiguarari, dobanzi, servicii, etc.)
  – Impartit la cantitatea de energie produsa pe an,

  Exemplu:
  *********
  CAPEX /Dezvoltarea la cheie a unui parc fotovoltaic per 1 MWp….. € 600.000
  Rata anuala a deprecierii (sau rata amortizarii investitiei)………………. € 30.000 (linear 5% pe an)
  OPEX…………………………………………………………………………………………….. in jur de €3.000 /an ?

  Productie anuala (furnizata in retea)…………………………….………………… 1.100 MWh
  Pretul de cost (OPEX + rata amortizarii) ………………………………………… € 33.000
  Pretul de cost /MWh (€33.000 /1.100) ………………………….……………… € 30 (sau 3 centi /kWh)
  Vanzari anuale (@5 centi /kWh) …….…………………………………………..….. € 55.000
  Castig inainte de taxe…………………………………………………………………….. € 22.000
  ===================================================
  Yield /Randament net (inainte de taxe)…………………………………………… 3,66%

  In concluzie, randamentul investitiei este pozitiv (peste rata depozitului bancar) deci investitia este fezabila chiar si fara nici un fel de subventii.

  P.S.
  Am verificat la Electrica si tarifele pentru consumatorii non-casnici sunt in jur de 10 centi /kWh. In acest context, montajul instalatiilor fotovoltaice pe cladirile comerciale si industriale face si mai mult sens. In Germania de ex, cladirile din parcurile industriale sunt acoperite integral cu instalatii PV pana la ultimul metru patrat (greu mai gasesti suprafete libere).

  • In Germania de ex, cladirile din parcurile industriale sunt acoperite integral cu instalatii PV pana la ultimul metru patrat (greu mai gasesti suprafete libere).

   Macar nu dai linkuri. In care Germanie ai vazut asa ceva?
   Tu chiar nu ai nici o urma de bun simt!

   • A vazut niste poze, nu stie ca in Germania platim cel mai scump pret pt curent din Europa subventionand astfel toate tampenile.
    Prin acopersul halei la firma la care lucrez curge, apa.
    Il mai carpim, il mai reparam pana il daramam complet insa n-am vazut nicaieri in plan ca cineva s-ar fi gandit sa instaleze panouri fotovoltaice.

    • @alin
     1. Subventiile (tarifele EEG) au fost mari la inceput, pentru instalatiile conectate la retea pana in urma cu cativa ani, iar guvernele au pasat costurile catre consumatorii casnici. Tarifele pentru consumatorii non-casnici insa, au ramas in jur de 15 centi /kWh.

     2. Intre timp, pretul componentelor a scazut semnificativ, capacitatea de instalare a crescut in paralel cu dezvoltarea ecosistemelor si a lanturilor de furnizori, noile instalatii de astazi au ajuns sa produca energie la pret competitiv, fara subventii, iar germanii, au devenit mari producatori de componente si in acest sector (inventoare, statii trafo, softuri inteligente de management al energiei, monitorizare, mentenanta, turbine eoliene, etc). Asadar, efortful a dat roade, a creat sute de mii de locuri noi de munca, exportul componentelor, PIB-ul si salariile medii au crescut, dependenta sistemului energetic fata de combustibili din import (petrol, carbune, nuke fuel, etc) a scazut, samd. Ce este rau in asta?

     https://tradingeconomics.com/germany/wages

     https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=DE&interval=year&year=2020

     P.S. Tarifele la consumatori-casnici isi vor reveni pe termen mediu (vor scade) in paralel cu expirarea tarifelor subventionate in urma cu 10 ani, treaba insa, exporturile de componente, etc va merge in continuare. Ne aflam la inceput, numai in NRW suprafata acoperisurilor acomodeaza instalatii fotovoltaice cu o capacitate totala de 40 Giga. In plus, urmeaza extinderea si modernizarea retelelor electrice (grid edge. smart grids) dezvoltarea infrastructurii pentru alimentarea vehiculelor electrice, samd. Ne asteapta foarte mult lucru!

     https://new.siemens.com/global/en/products/energy/energy-automation-and-smart-grid.html

   • Cand ati fost ultima oara in zonele industriale (Gewerbegebiet) din jurul oraselor? Timpul marilor parcuri fotovoltaice a trecut! Cel putin aici in Germania, majoritatea noilor capacitati instalate in ultimii 3 ani (in proportie de 80%?) sunt instalate pe acoperisuri, prepoderent pe terasele cladirilor industriale.
    https://www.solarwirtschaft.de/datawall/uploads/2021/02/BSW_Faktenblatt_Photovoltaik_Update_2020.pdf

    Prosumatorii comerciali consuma aproape integral energia produsa (in timpul zilei) reducandu-si astfel semnificativ costurile cu energia. Costurile de productie a energiei (inclusiv amortizarea investitiei, cheltuieli operationale, etc) ajung in jur de 7-8 centi per kWh. Asadar, oamenii si-au sufelcat manecile si lucreaza – productia componentelor creste (panouri, invertoare, transformatoare, baterii, etc), nr angajatilor in sector creste, investitiile private cresc, samd.

    Iata ce spun prosumatorii comerciali https://www.youtube.com/watch?v=pg4TUKP0nzc

    https://www.youtube.com/watch?v=g0eAnB5uMbI

    https://www.youtube.com/watch?v=sCP5iDXv0D8

    https://www.youtube.com/watch?v=PLfdcTIS5lg

    https://www.youtube.com/watch?v=cqYDciZ11lw

    P.S. daca cunoasteti proprietari de terase mari neacoperite, scrieti-mi va rog (primiti un comision).

  • Ai uitat sa socotesti si dobinzile la cei 600000, sau Kapitalbindung, deci cu 1,3 ajungi la 776000, deci din cistigul tau de 22000 ramin doar 14000, inainte de taxe.

   • iar certificatele verzi sunt 1.100×30 = 33.000 euro anual (intre 20.000 si 50.000)
    inca ceva: in Germania 1.100 ore anual este ok, insa pentru Romania media este peste 1.500, in sud pe la 2.000 ore/an
    eolienele pot produce si peste 3.000 MWh anual pe MW instalat (ex in Carpati)
    ideea este ca fotovoltaicele si eolienele sunt profitabile si fara subventii

   • Pai aveti Kapitalbildung 3.6% pa, nu-i bun? Ofera bancile dobanzi (peste 0.5% pa) la depozite denominate in Euro si nu am auzit eu?

    • Oups, ieri, alaltaieri s-a discutat despre factorul EROI (Energy Return on Energy Invested) si amortizarea energiei investite. Care este cu totul o alta mancare de peste.

     • Pai si de ce sunt asa de scumpe de trebuie subventii? Costa proiectarea panourilor fotovoltaice asa de mult? Sau salariile celor care le monteaza, intretin? Sau firmele detinatoare de parcuri vor un profit baban? Ceva nu se leaga. Unde se duc banii?

 8. Companiile de stat cumpara proiecte pentru ca directorii lor primesc ordinul sa o faca. Se repecta toate procedurile interne, cea mai importanta fiind aprobarea investitiilor in CA care este numit politic de minister.
  Nu te astepta sa intre cineva peste ei sa le strice ploile atata timp cat ministrul energiei este cel mai prost hot dintre cei care s-au perindat pe acolo.
  Astea sunt gainariile politrucilor pentru spaga si banii de partid, toti le-au facut pentru ca de aia ajung acolo sa se imbogateasca nu pentru a face treaba.
  Mai zice tov. Popescu ceva de Iernut, pe care cf declaratiilor lui il pornea anul asta? Nu. De ce? Pentru ca a pus batista pe tambal sa uite lumea deoarece orice ministru din orice alta tara dupa o asa ratare ar fi plecat acasa demis.

 9. Ca de obicei, un articol cu informare si intelegere a autorului mediocra. Ar fi prea multe de corectat, deci voi mentiona doar una din erori. In cazul Hidroelectrica autorul nici nu a mentionat partea de venituri din certificate verzi pentru parcurile achizitionate ( si atentie, nu sunt un fan Hidroelectrica, dar trebuie sa fim corecti), precum si a comparat parcul STEAG cu …altul…irelevant fara mai multe date concrete despre parcuri

  Si da, piata de proiecte regenerabile, functie de stadiul proiectului, a dus pretul la aprox 50 000-60000 euro/MWp, este un pret pe care si investitorii straini il platesc pe proiecte romanesti ( clar, dezvoltatorii au o marja aici, altfel nu ar mai face aceste proiecte cu scopul de a le vinde)….. na, ca am mentionat si a doua aberatie

  Deci va rog, nu mai prezentati situatii partial „documentate”

 10. 1.Imi vine greu să cred că prețul pe MW nominal nu include factorul de capacitate.La fotovoltaice metrica folosită e KW-peak/KWh sau specific yield care e functie de PSH (peak sun hours) inmulțit cu ceva coeficienți subunitari (light indeced degradation,weathering,etc).
  2.Referitor la metrica financiară se foloseste LCOE+LCOS (pretul de productie+pretul de stocare).Ele contin CAPEX si OPEX pe MWh.Acestea sunt oarecum relative căci cashflow-urile din viitor trebuie discontate cu o rată de discount. Cel mai cinstit e intotdeauna IRR (internal rate of return sau rata internă de rentabilitate),căci cuantifică nu numai banii ci si timpul.
  3.Nici eu nu as cumpăra in vecii vecilor amin actiuni la vreo companie de stat,cu atât mai putin, românească.Decat poate dacă aceasta ar fi consiliată de Viorica Dăncilă,specialista BNR in energie verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro