miercuri, octombrie 5, 2022

De ce tac oamenii din energie?

“A tăinui cuvantul adevărului, înseamnă a te lepăda de el!” Așa terminam articolul din 31 ianuarie . Continui cu un alt citat, al unui venerabil domn din energie: „Cei care se pricep nu decid, iar cei care decid nu se pricep!”

Am început să mă uit pe CV-urile decidentilor în energie și a propunerilor pentru viitorii decidenți și am constatat că nici unul nu a lucrat un minut în producția de energie sau măcar în transportul acesteia. Avem două (sau trei) propuneri cu personaje care au ca back-ground activitate în firmele de brokeraj în energie (sau sunt chiar oamenii care trebuie să apere interesele acestora!), un electronist (oare ce legatură are cu energia?), un electrician (idem!), cîțiva politruci și aparatnici …

 Niciodată nu m-am îndoit că în industria energetică romanească nu ar fi profesioniști. Iar aceștia se (re)cunosc între ei. Cu cîțiva am colaborat, cu alții țin legătura … Lucrează în producție, în transport sau în distribuția de energie electrică și de gaze. Mai sunt câțiva în minister, pe care îi stimez și îi recunosc ca profesioniști. Toți își fac meseria și înțeleg ce se întâmplă, înțeleg că acei care au condus, care conduc sau care vor conduce destinele acestei industrii sunt niște diletanți … aproape toți …

Domniile lor își fac treaba așa cum pot. Toți tac! Am încercat să aflu de ce …

În primul rând, domeniul este închis și nu sunt multe posibilități de angajare în cele câteva societăți importante ale industriei … nu discutăm de cele câteva sute de ferme de vânt sau solare sau cele câteva motoare pe gaz cu câțiva MW, ci discutăm de companiile care au o capacitate de producție mai mare de 50 MW.

Un colaborator pe care îl stimez, fost second level management, îmi spunea acum câteva săptămâni că pur și simplu, el și colegii lui, nu au fost lăsați să se uite în afara centralei în care lucrau … În afară de cele câteva instalații de care trageau să scoată energie și pe care le cârpeau, nu avea voie să se uite la noile tehnologii, la alți colegi … Nu aveau voie decât să poarte ochelari de cal și să execute ordinele referitoare la producție. Cine ieșea în evidență pleca pentru că nu avea voie să aibe păreri …

Capul plecat sabia nu-l taie, zice un proverb idiot românesc.

Diletantismul, reaua voință, hoția decidenților generează frica, minciuna, ipocrizia, conformismul celor mici ai sistemului și toate la un loc sunt legile care guvernează societățile de stat și ministerul. “Pălmașii”, adevărații tehnocrați, se fac sau sunt făcuți preș în fața numiților politic pe principiul: “așa cum au venit, așa vor pleca!”

Putem să-i găsim vinovați? Depinde de cum abordam problema. Luați ca un întreg și știind că de capacitatea lor individuală ține întregul sistem energetic național, da, sunt vinovați! Ei reprezintă coloana vertebrală a industriei energetice. De ei depind și viețile noastre.

O altă abordare este cea individuală: fiecare are o familie de întreținut, de fiecare depinde bunăstarea și vietile membrilor familiilor lor. E simplu: șeful primește un telefon de la “șeful cel mare” și în câteva ore sunt retrogradati sau șomeri, la poarta instituției … (să ne uitam la ultimul exemplu de la Apele Române!)

Tăcerea oamenilor din energie este unul dintre motivele care au generat dezastrul din industria energetică românească!

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Aceasta situatie se regaseste in mai toate domeniile de activitate din Ro pentru ca nu avem o democratie reala, benefica si nici o economie de piata functionala, dar nici un mediu de afaceri bine construit, o legislatie stufoasa, proasta si clientelara. Din cele scrise de dv., majoritatea suntem la mana politrucilor, analfabetilor functionali in functii si nu avem o meritocratie recunoscuta oficial, decat pe usa din dos. Totul porneste de la scaderea educatiei si a invatamantului din ultimele trei decenii si existenta vie, in subconstient, ale multor mentalitati comuniste.

  • Consecința e că infrastructura e în colaps.
   În privința educației drept cauză, hm… Ar trebui remarcat că acești ,,politruci experți”, foarte bine plătiți cu multe norme și plasați peste tot la vîrful agențiilor naționale, provin din necalificați care toți au cîte o diplomă și doctorat în domenii de vrajeala la facultăți SRI. Nu i-a interesat o pregătire serioasă pentru că nu e nici utilă nici necesară.
   Toată adunătura de impostori de lux e aici: http://www.nutoei.ro

 2. Sunt foarte bani multi scosi pe carca fraierilor captivi. Si animalul politic a simtit asta dintotdeauna si nu a plecat de la ciolan pentru a face loc unor aiuriti specialisti apolitici care sa ia caimacul.

 3. Capul plecat sabia nu-l taie … (la fel ca si In vino veritas …) este doar prima parte a proverbului! Pentru cine stie TOT proverbul, el nu este „idiot”.

 4. Tac pentru că avem alt proverb care zice că tăcerea e de aur. Dacă ferma animalelor politice prăsite de toate partidele nu este desființată ajungem iar la opaiț și la fierul de călcat cu cărbuni. Pe mine nu mă îngrozește atît de mult prostia ăstora (politica e singura cale de subzistență a dobitocilor fără vreo meserie), cît tupeul și obrăznicia acestor animale. Să facem o petiție prin care să cerem înființarea poliției animalelor politice și să-i domesticim cu bîta și înhămatul la plug, așa cum li se cuvine și cum au fost crescuți, adică apă, paie și bătaie.

  • Tacerea e de aur e un proverb egiptean. Egiptenii nu mai sunt, tara e acum locuita de arabi (mai e o mica secta crestina coptii). Au ramas in urma lor doar niste pietre in forma de piramide, sfinx etc. construite de sclavi. Asta ne dorim si aici?

 5. Poate ar merita, „sine ira et studio”, a fi analizata abordarea actuala in profunzime a hidroenergeticii romanesti, a carei baza a fost pusa , intre cele doua razboaie, de catre un vizionar- acad. Dorin Pavel-; si, pe care sa-a construit, in timpul regimului comunist, poate cea mai importanta industrie romaneasca. Si care a functionat, in conditiile unei cereri net superioare din partea unei industrii, in mare parte disparute azi Ce s-a intamplat cu hidroenergetica romaneasca dupa revolutie, in atat de mult doritul capitalism? Ma refer strict la cel neaos, in alte „capitalisme” functionand impecabil!

 6. Daca am avea suficiente societati comerciale producatoare de energie, suficienti producători de panouri solare, de turbine eoliene samd precum si o legislatie favorabila productiei de energie pentru consum propriu si micro-gridurilor, discutia nu si-ar mai avea rostul.

  Dar cei mai multi decidenti de astazi, ca si cei mai multi analisti apartin unei generatii crescute sub imperiul gigantilor energetici si, mai ales, al suprematiei statului in tot ce misca pe arena economica.

  Dupa umila mea parere, singura strategie fezabila este incurajarea micii productii de energie si mai ales, a surselor de energie regenerabile, In paralel, evident, cu liberalizarea economiei si retragerea statului din economie.

  Altfel, romanii se vor plange veac de veac de politruci si tacere vinovata, in loc sa faca sa dispara conditiile favorabile acestor fenomene – anume: organizarea cripto-comunista a statului si societatii, statul actor economic si atitudinea ce prvilegiază corporatiile si marile societati comerciale

 7. Nu poti selecta oameni competenti atata vreme cat posturile scoase la concurs nu sunt publice si criteriile de departajare clare si ,,nearanjate”.
  Prin anii guvernarii PDL PNL a aparut guvernanta corporativa in care niste firme mari de recrutare au cautat directori pentru producatorii de energie.
  Fostii directori numiti politic au fost reangajati dupa aceea prin concurs ca erau singurii care corespundeau criteriilor de selectie.
  Asa ca, intreabati cunostintele alea profi din sistem cum au ajuns acolo si o sa vezi de ce sistemul e inchis si de ce tac.
  Am fost la o vizita a comisiei PNI din M. Energiei, vai mama lor, numai directoare si directori fara pic de cunostinte tehnice sau orice alta legatura cu subiectul in speta.
  M. Energiei e plin de oameni care au ajuns acolo prin metoda PCR si care daca ar pierde acel post ar muri de foame.
  Sau cum am zis eu de mult: nu am avut destule pile sa ma angajez la stat! QED
  Unul cu 25 de ani de Termoenergetica in spate.

 8. Specialistii din energie nu sunt bagati in seama. Asta nu inseamna ca tac. Din pacate vocile lor nu se pot face auzite, pentru ca pe nimeni nu prea intereseaza domeniul. Mass – media vaneaza in general subiecte de cancan, nu intereseaza subiectul energiei, pentru ca nu face rating.
  Personal, am incercat cat am putut sa ma fac auzit, dar foarte greu am reusit sa imi fac auzite semnalele de alarma. Asa cum spuneam, specialistii din energie vor sa vorbeasca, dar unde ? Cine ne baga in seama, mai ales ca deranjam enorm cu ce avem de spus.

 9. As putea fi de acord cu autorul, dar am două observații care se abat de la aprecierea generala enunțată de autor ca premisa pentru articol:
  (a) Cazul insolventei Hidroelectrica. Cei care au adus Hidroelectrica în insolventa erau specialiștii companiei, iar cel care a readus-o pe profit, Remus Borza, nu. Doar că Remus Borza a tratat compania ca pe un subiect de business și a readus termenul de guvernanță corporativă la valoarea pe care trebuia să o aibă.
  (b) Dumitru Chiriță, președintele ANRE. Crescut în energie, sindicalist, parlamentar, vasnic reprezentant al breslei, care a „început de jos”. Dar ce folos?
  Dacă trebuie să vorbească cineva, nu e specialistul în energie, ci managerii profesioniști, care se ghidează etic in profesie și sunt orientați spre business.
  Dacă acest lucru a încercat să-l sugereze autorul, suntem de acord.
  Dacă nu, mă tem că mesajul articolului nu este ancorat în realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro