duminică, februarie 5, 2023

Dezbatere Contributor.ro: Are nevoie Romania de reglementari pentru lobbying?

Nu. In haosul legislativ romanesc prin aceste reglementari s-ar legaliza de fapt acte de coruptie precum traficul de influenta si mita. Romania nu este pregatita pentru asa ceva.

Da. Activitati de influentare a institutiilor publice, a functionarilor si parlamentarilor oricum exista, sa nu fim ipocriti. De ce sa nu reglementam aceasta activitate stabilind exact modalitatile legale si legitime de influentare.

Care este parerea voastra ?

In principiu, activitatea de reprezentare a intereselor persoanelor si grupurilor este legitima. Modalitatile prin care se realizeaza aceasta reprezentare nu sunt insa toate legale, morale sau benefice societatii.

Reglementarile privind lobby-ul, in general, sunt criticate pe motiv ca legalizeaza unele actele de coruptie. Activitatile de lobby sunt criticate pentru caracterul lor netransparent, pentru ca intra in conflict cu «interesul general » si pentru caracterul lor imoral. Putem presupune ca exista insa si actiuni de lobby indreptatite,  ce ar putea fi interpretate, conform legislatiei actuale, ca trafic de influenta.

In acest moment, Romania nu are o lege a lobbying-ului. Au existat patru tentative de a reglementa activitatea de lobby,  insa o lege in acest sens n-a fost inca adoptata. Ultimul proiect de lege a fost depus in Parlament, in 2010, de catre fostul ministru pentru IMM-uri, deputatul PSD Constantin Nita (PSD). Proiectul a fost respins.Vezi aici detalii despre proiectul de lege si traseul Parlamentar.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Absolut ca DA. Perioada marii coruptii, a coruptiei institutionale, abia a inceput. Va fi discreta, anonima si f costisitoare (si are alte caracteristici si proportii decit spaga cea de toate zilele si care se va reduce succesiv).
  E nevoie de un cadru legislativ, macar de referinta, macar pt cei care incerca sa fie serioasi si profesionisti. Exista situatii similare in lume.

 2. Da, trebuie o lege care sa interzica lobby-ul care in mod direct sau indirect aduce foloase materiale celui care este influentat de lobby.

  Daca o firma/organizatie doreste o lege, poate sa vorbeasca cu legiuitorul, sa-si exprime punctul de vedere si atat. Daca idea propusa de el are valoare va fi adoptata, daca nu, nu.

 3. Va recomand sa cititi cartea „Reglementarea activitatii de lobby” scrisa de Liviu Mihaileanu si Aurelian Horja. Este foarte bine scrisa iar la sfarsitul carti chiar face o propunere legislativa referitor la reglementarea activitatii de lobby. Despre carte puteti gasi informatii aici http://www.reglementare-lobby.ro/

 4. Romania are nevoie absoluta de reglementari pentru orice. Aceasta conform principiului „cu cat o societate este mai decazuta moral , cu atat are nevoie de mai multe legi”.
  CAn bunul simt lipseste cu desavarsire trebui reglementari sa nu arunci mucuri de tigare pe jos, sa nu scuipi pe jos, sa maturi fecalele cainelui si deci cu atat mai mult cu ce si pentru ce are voie sa fie platit un poliician

 5. Si Da si Nu; depinde de cine este cel pe langa cel care se face lobby.

  Mandatul alesilor nu este imperativ; ei voteaza conform propriei constiinte. Deasemenea, trebuie tinut cont de faptul ca populatia are dreptul de a petitiona; lobby-ul trebuie inteles ca o extensie a dreptuli de petitie.

  Pe de alta parte, lobby-ul trebuie desfasurat doar in relatie cu „alesi”: membri ai Parlamentului, ai Consiliilor Judetene si ai Consiliilor Locale, deoarece doar acestia procedeaza conform propriei constiinte. Puterea executiva si puterea judecatoreasca trebuie sa actioneze conform legii (numirea pe un post reprezinta un mandat imperativ); teoretic nu e nevoie de lobby pentru a-i convinge sa actioneze corect (legea ii obliga), iar influentarea astfel incat acestia sa actioneze incorect, ar fi, evident, ilegala.

  Prin urmare: Da pentru puterea legislativa (centrala sau locala), Nu pentru puterea executiva si judecatoreasca

 6. Dragi romani, vorbiti / scrieti romaneste! Iubiti-và limba maternà, respectati-o !
  Se spune grup de interese, de influentà, de presiune, nu lobby.

 7. Propunere pentru modificarea sistemului electoral din România:

  Conform principiului democratiei, doar pesoanele fizice, cetatenii statului, sa aiba dreptul de a sponsoriza partidele politice. In consecinta lobbyul ar trebui sa fie interzis persoanelor juridice pentru ca prin forta lor finaciara pot leza interesele cetatenilor.

  Astfel se limiteaza:
  – coruptia legata de companiile clientelare partidelor politice,
  – interventia diferitelor organizatii transnationale in treburile interne ale statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro