marți, mai 21, 2024

Dezbatere Contributor.ro: Are nevoie Romania de reglementari pentru lobbying?

Nu. In haosul legislativ romanesc prin aceste reglementari s-ar legaliza de fapt acte de coruptie precum traficul de influenta si mita. Romania nu este pregatita pentru asa ceva.

Da. Activitati de influentare a institutiilor publice, a functionarilor si parlamentarilor oricum exista, sa nu fim ipocriti. De ce sa nu reglementam aceasta activitate stabilind exact modalitatile legale si legitime de influentare.

Care este parerea voastra ?

In principiu, activitatea de reprezentare a intereselor persoanelor si grupurilor este legitima. Modalitatile prin care se realizeaza aceasta reprezentare nu sunt insa toate legale, morale sau benefice societatii.

Reglementarile privind lobby-ul, in general, sunt criticate pe motiv ca legalizeaza unele actele de coruptie. Activitatile de lobby sunt criticate pentru caracterul lor netransparent, pentru ca intra in conflict cu «interesul general » si pentru caracterul lor imoral. Putem presupune ca exista insa si actiuni de lobby indreptatite,  ce ar putea fi interpretate, conform legislatiei actuale, ca trafic de influenta.

In acest moment, Romania nu are o lege a lobbying-ului. Au existat patru tentative de a reglementa activitatea de lobby,  insa o lege in acest sens n-a fost inca adoptata. Ultimul proiect de lege a fost depus in Parlament, in 2010, de catre fostul ministru pentru IMM-uri, deputatul PSD Constantin Nita (PSD). Proiectul a fost respins.Vezi aici detalii despre proiectul de lege si traseul Parlamentar.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Absolut ca DA. Perioada marii coruptii, a coruptiei institutionale, abia a inceput. Va fi discreta, anonima si f costisitoare (si are alte caracteristici si proportii decit spaga cea de toate zilele si care se va reduce succesiv).
  E nevoie de un cadru legislativ, macar de referinta, macar pt cei care incerca sa fie serioasi si profesionisti. Exista situatii similare in lume.

 2. Da, trebuie o lege care sa interzica lobby-ul care in mod direct sau indirect aduce foloase materiale celui care este influentat de lobby.

  Daca o firma/organizatie doreste o lege, poate sa vorbeasca cu legiuitorul, sa-si exprime punctul de vedere si atat. Daca idea propusa de el are valoare va fi adoptata, daca nu, nu.

 3. Va recomand sa cititi cartea „Reglementarea activitatii de lobby” scrisa de Liviu Mihaileanu si Aurelian Horja. Este foarte bine scrisa iar la sfarsitul carti chiar face o propunere legislativa referitor la reglementarea activitatii de lobby. Despre carte puteti gasi informatii aici http://www.reglementare-lobby.ro/

 4. Romania are nevoie absoluta de reglementari pentru orice. Aceasta conform principiului „cu cat o societate este mai decazuta moral , cu atat are nevoie de mai multe legi”.
  CAn bunul simt lipseste cu desavarsire trebui reglementari sa nu arunci mucuri de tigare pe jos, sa nu scuipi pe jos, sa maturi fecalele cainelui si deci cu atat mai mult cu ce si pentru ce are voie sa fie platit un poliician

 5. Si Da si Nu; depinde de cine este cel pe langa cel care se face lobby.

  Mandatul alesilor nu este imperativ; ei voteaza conform propriei constiinte. Deasemenea, trebuie tinut cont de faptul ca populatia are dreptul de a petitiona; lobby-ul trebuie inteles ca o extensie a dreptuli de petitie.

  Pe de alta parte, lobby-ul trebuie desfasurat doar in relatie cu „alesi”: membri ai Parlamentului, ai Consiliilor Judetene si ai Consiliilor Locale, deoarece doar acestia procedeaza conform propriei constiinte. Puterea executiva si puterea judecatoreasca trebuie sa actioneze conform legii (numirea pe un post reprezinta un mandat imperativ); teoretic nu e nevoie de lobby pentru a-i convinge sa actioneze corect (legea ii obliga), iar influentarea astfel incat acestia sa actioneze incorect, ar fi, evident, ilegala.

  Prin urmare: Da pentru puterea legislativa (centrala sau locala), Nu pentru puterea executiva si judecatoreasca

 6. Dragi romani, vorbiti / scrieti romaneste! Iubiti-và limba maternà, respectati-o !
  Se spune grup de interese, de influentà, de presiune, nu lobby.

 7. Propunere pentru modificarea sistemului electoral din România:

  Conform principiului democratiei, doar pesoanele fizice, cetatenii statului, sa aiba dreptul de a sponsoriza partidele politice. In consecinta lobbyul ar trebui sa fie interzis persoanelor juridice pentru ca prin forta lor finaciara pot leza interesele cetatenilor.

  Astfel se limiteaza:
  – coruptia legata de companiile clientelare partidelor politice,
  – interventia diferitelor organizatii transnationale in treburile interne ale statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro