Nu. In haosul legislativ romanesc prin aceste reglementari s-ar legaliza de fapt acte de coruptie precum traficul de influenta si mita. Romania nu este pregatita pentru asa ceva.
Da. Activitati de influentare a institutiilor publice, a functionarilor si parlamentarilor oricum exista, sa nu fim ipocriti. De ce sa nu reglementam aceasta activitate stabilind exact modalitatile legale si legitime de influentare.
Care este parerea voastra ?
In principiu, activitatea de reprezentare a intereselor persoanelor si grupurilor este legitima. Modalitatile prin care se realizeaza aceasta reprezentare nu sunt insa toate legale, morale sau benefice societatii.
Reglementarile privind lobby-ul, in general, sunt criticate pe motiv ca legalizeaza unele actele de coruptie. Activitatile de lobby sunt criticate pentru caracterul lor netransparent, pentru ca intra in conflict cu «interesul general » si pentru caracterul lor imoral. Putem presupune ca exista insa si actiuni de lobby indreptatite, ce ar putea fi interpretate, conform legislatiei actuale, ca trafic de influenta.
In acest moment, Romania nu are o lege a lobbying-ului. Au existat patru tentative de a reglementa activitatea de lobby, insa o lege in acest sens n-a fost inca adoptata. Ultimul proiect de lege a fost depus in Parlament, in 2010, de catre fostul ministru pentru IMM-uri, deputatul PSD Constantin Nita (PSD). Proiectul a fost respins.Vezi aici detalii despre proiectul de lege si traseul Parlamentar.
Apreciez preluarea subiectului pentru dezbatere publica. O initiere a temei o puteti gasi aici: http://www.claudiulucaci.ro/
Absolut ca DA. Perioada marii coruptii, a coruptiei institutionale, abia a inceput. Va fi discreta, anonima si f costisitoare (si are alte caracteristici si proportii decit spaga cea de toate zilele si care se va reduce succesiv).
E nevoie de un cadru legislativ, macar de referinta, macar pt cei care incerca sa fie serioasi si profesionisti. Exista situatii similare in lume.
da
Da, trebuie o lege care sa interzica lobby-ul care in mod direct sau indirect aduce foloase materiale celui care este influentat de lobby.
Daca o firma/organizatie doreste o lege, poate sa vorbeasca cu legiuitorul, sa-si exprime punctul de vedere si atat. Daca idea propusa de el are valoare va fi adoptata, daca nu, nu.
Da.
Va recomand sa cititi cartea „Reglementarea activitatii de lobby” scrisa de Liviu Mihaileanu si Aurelian Horja. Este foarte bine scrisa iar la sfarsitul carti chiar face o propunere legislativa referitor la reglementarea activitatii de lobby. Despre carte puteti gasi informatii aici http://www.reglementare-lobby.ro/
Romania are nevoie absoluta de reglementari pentru orice. Aceasta conform principiului „cu cat o societate este mai decazuta moral , cu atat are nevoie de mai multe legi”.
CAn bunul simt lipseste cu desavarsire trebui reglementari sa nu arunci mucuri de tigare pe jos, sa nu scuipi pe jos, sa maturi fecalele cainelui si deci cu atat mai mult cu ce si pentru ce are voie sa fie platit un poliician
Si Da si Nu; depinde de cine este cel pe langa cel care se face lobby.
Mandatul alesilor nu este imperativ; ei voteaza conform propriei constiinte. Deasemenea, trebuie tinut cont de faptul ca populatia are dreptul de a petitiona; lobby-ul trebuie inteles ca o extensie a dreptuli de petitie.
Pe de alta parte, lobby-ul trebuie desfasurat doar in relatie cu „alesi”: membri ai Parlamentului, ai Consiliilor Judetene si ai Consiliilor Locale, deoarece doar acestia procedeaza conform propriei constiinte. Puterea executiva si puterea judecatoreasca trebuie sa actioneze conform legii (numirea pe un post reprezinta un mandat imperativ); teoretic nu e nevoie de lobby pentru a-i convinge sa actioneze corect (legea ii obliga), iar influentarea astfel incat acestia sa actioneze incorect, ar fi, evident, ilegala.
Prin urmare: Da pentru puterea legislativa (centrala sau locala), Nu pentru puterea executiva si judecatoreasca
Dragi romani, vorbiti / scrieti romaneste! Iubiti-và limba maternà, respectati-o !
Se spune grup de interese, de influentà, de presiune, nu lobby.
am incercat un raspuns la http://codruvrabie.blogspot.com/2011/03/povestea-lobbyului-ro.html
lectura placuta! :) –Codru
Propunere pentru modificarea sistemului electoral din România:
Conform principiului democratiei, doar pesoanele fizice, cetatenii statului, sa aiba dreptul de a sponsoriza partidele politice. In consecinta lobbyul ar trebui sa fie interzis persoanelor juridice pentru ca prin forta lor finaciara pot leza interesele cetatenilor.
Astfel se limiteaza:
– coruptia legata de companiile clientelare partidelor politice,
– interventia diferitelor organizatii transnationale in treburile interne ale statului.