“Martea Neagra” a democratiei romanesti: o rusine nationala. Cand o sa privim in urma, nu o sa ne vina sa credem ca Romania si romanii au fost supusi unei asemenea insulte si umilinte.
Lista cu parlamentarii in cauza e utila. Sa stim cu nume si prenume cine sunt ticalosii. Dar sa nu uitam esenta problemei: respectivii reprezinta nu doar propria forma de nesimitire patologica, tupeul tipic al escrocilor si talharilor de vocatie. Chestiunea e mult mai grava.
Este vorba de undeva intre 300 si 400 de familii, de clanuri, care sunt in plin proces (a) de a finaliza institutionalizarea controlului oligopolic asupra sistemului politic, administrativ si economic din Romania si (b) de a crea in acest proces o casta politica (cu valente ereditare) care urmeaza sa opereze deasupra legii, deasupra mecanismelor democratice, deasupra regulilor elementare ale economiei concurentiale.
Despre asta vorbim aici: o schimbare structurala a intregului regim social-politic si economic. Este ceva incredibil in secolul 21, in Uniunea Europeana. Te uiti si nu iti vine sa crezi ca ni se intampla noua, aici, sub ochii nostri…
Comentatorii aseamana ceea ce se intampla cu o forma de feudalism. Este mai grav. Mijloacele tehnologice si administrative moderne, forta de centralizare a statului modern, folosirea mecanismelor si resurselor bugetelor publice vor da acestei federatii de clanuri o capacitate de a controla si exploata majoritatea din castele inferioare in moduri pe care jupanii feudali nici nu le visau.
In conditiile economice moderne (in care chiar si productivitatea economica slaba este totusi suficienta mentinerii la un nivel de supravietuire mizerabil dar acceptabil unui numar mare de dependenti) posibilitatea de a oferi “paine si circ” unei populatii sistematic indoctrinate mediatic in sensul pasivitatii, devine o realitate politic-administrativa. Devine un principiu de guvernare viabil chiar si intr-o tara prost guvernata, cu resurse umane si materiale subfolosite, corupta. Atat timp cat inegaliatea de status este camuflata printr-un baraj mediatic continuu iar de la stat “se da ceva”, totul e pasabil.
Merita votantul roman acesta bataie de joc petrecuta in Parlament saptamana asta si implictul tratament sugerat de formula de regim descris mai sus, catre care clanurile si familiile castei politice imping Romania?
Stiintific vorbind, raspunsul este da. De 20 de ani, (daca vreti de 60 de ani), lucrurile pregatesc terenul pentru o asemena posibila transformare sociala. Clanurile si familiile conducatoare reprezentate masiv in actuala Putere ce a pornit acesta campanie de schimbare sociala si politica fara precedent in tarile civilizate, sunt reflectarea a 23 de ani de exercitii electoare relativ libere in Romania.
Votantul median roman este ca educatie politica, cultura civica, atitudine publica si comportament antreprenorial, se vede, cumva afin unui regim si tipologii de ierarhie sociala de tipul jupanilor si clanurilor reprezentate pe Parlamenul Rusinii Nationale. In acest sens, ce fac indivizii astia e o urmare sociologica si politica fireasca. Majoritatile sau pluralitatile electorale manifestate in perioada democratica ne-au adus aici. Mergeti in fiecare judet, judeti cu judet: veti identifica familiile si clanurile si baza lor social-politica si electorala cu mare usurinta.
Romanii se mira ce ticaloasa e clasa politica si sa vezi si sa nu crezi. Dar clasa asta politica este validata si revalidata de ei la urme de fiecare data. Nu a fost nici parasutata de occidentali nici votata de japonezi. E rezutatul constant al unei serii de alegeri libere ce au avut loc de 20 si ceva de ani in aceasta tara.
Moral si politic vorbind insa, raspunsul este: nu. Majoritatea romanilor merita un regim decent. Merita, indiferent de lipsa de cultura politica, de civism si in ciuda apetentei pentru formule de guvernere de tipul “paine si circ”, sansa unei vieti mai bune. Merita sansa autoguvernarii democratice. Aceata este constanta moral-politica a miscarii reformiste in Romania de 20 si ceva de ani.
In acest sens, intrebarea cheie este: Poate minoritatea reformista care se opune acestor evolutii nefaste face ceva pentru a opri instaurarea controlului absolut al marilor familii si oligarhiei aferente asupra tarii?
Raspunsul este: da. Evolutiile recente au creat inceptul unui clivaj intre potentiale majoritati electorale si frontul politic si mediatic care opereaza in sustinerea cauzei jupanilor si clanurilor proiectatei caste politice. Majoritatea, asa cum e ea, vede acum lucruri pe care le poate intelege. Clanurile sunt acum in controlul aproape absolut al tarii la nivel local, judetean si chiar si la centru. Oamenii vad toate astea. Poate ca nu inteleg ei multe. Dar inteleg instinctiv ca nu e bine: Astia e clar ca iau mai mult decat dau. Si vor tot mai mult. Sunt peste tot, ei si nemurile si asociatii lor. Si iau, si iau, si iau. Nu e bine…
Pentru prima data in ani buni, minoritatea reformista poate specula in acest joc in trei, bresa creata. In trecut a reusit de mai multe ori sa aiba rezultate remarcabile prin specularea aparitiei acestui clivaj. Sa nu uitam: in Romania s-a facut enorm progres fara ca reformistii sa fi fost vreodata majoritari sau in controlul relativ al mecanismelor puterii.
“Martea Neagra” a reactivat asadar posibilitatea unei contraofensive reformiste. Ramane de vazut daca si cum va fi speculata aceasta oportunitate. Dar asta e o discutie separata.
E clar ca trebuie iesit in strada. Este un minim care trebuie facut.
Astazi la 18:00 in Piata Victoriei si in Brasov.
Nu folosește la nimic ieșitul în stradă, sprijinul popular pentru USL este real. Și aici nu mai sunt de-acord cu dl.Aligică, majoritatea românilor nu merită un regim decent, ci au acum exact regimul pe care îl merită. Am avut ocazia să înțeleg cum merg lucrurile în sate și în micile orașe, iar majoritatea locuitorilor de-acolo consideră de înțeles comportamentul celor de la putere, folosind mostre de înțelepciune populară de genul ”nu poti să umbli cu miere fără să te ungi”. Mulți recunosc sincer că ar face la fel, dacă ar fi la putere. Și asta e adevărata națiune, nu cele câteva sute de comentatori de pe forumuri.
Toată corupția din România, nu numai cea din Parlament, își are originea în mentalitatea tradițională românească, întâlnită la Huși, la Tecuci sau la Dorohoi. Parlamentarii nu apar din neant, ei sunt români autentici, cu sprijin popular autentic. Faptul că Antena 3 a netezit un pic lucrurile, bătându-și joc de Funeriu, de Sever Voinescu sau de Emil Boc pe înțelesul electoratului căreia i se adresează, e adevărat. Dar nivelul electoratului e în esență același, iar tabăra cealaltă nu poate coborî la acest nivel, nu-l poate prezenta pe Ponta sau pe Șova ieșind de la duș și nici nu poate face comentarii despre cheltuielile de protocol de la Palatul Victoria, pentru că astfel de lucruri nu se fac, în lumea civilizată.
Sigur că prezența la guvernare aduce USL inevitabila uzură, iar în 2016 se poate încropi o majoritate fragilă reformatoare, la fel ca în 1996 sau ca în 2004. Dar națiunea rămâne aceeași, iar ea va reveni mereu la ce știe mai bine.
sunt de aceeasi parere cu dvs. in plus se tot vorbeste de ani de zile de alegeri castigate cu mici si bere, pungi de zahar si sticle de ulei. tampenia asta este repetata atat de des incat a ajuns sa fie luata in serios. nu cu mici si bere a castigat usl 70%. suportul este autentic. le e rusine sa recunoasca in polite company, dar uselistul se simte reprezentat de clasa politica si in special de psd. rezoneaza la genul ala de discurs si stramba din nas cand aduce cineva vorba de valorile europene si occident. pentru ei astea sunt mofturi de import. isi schimba greu optiunile politice si nu poate fi cumparat cu o mica pomana. asa vede uselistul lumea. modelul belarus e foarte bun, pentru ca impresia lor e ca asa e peste tot de fapt, restul e doar poleiala.
noi ceilalti trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca nu putem sa jucam la victorie. n-avem sanse deocamdata. trebuie sa ne propunem obiective limitate. macar o opozitie mai rasarita sa avem, care sa mai spele din rusinea nationala adusa de usl si votata democratic. daca restul si-au pus in frunte un impostor cu diploma, macar daca noi ceilalti am fi reprezentati de oameni de valoare care pot sa si lucreze unul cu celalalt.
Bineinteles ca suportul de 70% este autentic. Tot mediocrul rezoneaza la un discurs care ii promite material ceva mai mult, chiar daca spiritul ii este neglijat. Golatatea inconjoara, dar foamea da de-a dreptul! Nevoia de democratie este stimulata de efectul final pe care-l doreste subiectul: bunastarea materiala, conforma cu asteptarile proprii. Tendinta de supraevaluare a posibilitatilor proprii nu e un mit, ci o realitate prezenta atat la elite cat si la submediocrii. Valorile alea occidentale sunt doar calea, nu scopul in sine. E firsc atunci sa incerci varianta aparent cea mai la-ndemana, revelata printr-un discurs populist.
Insa totul are un punct nevralgic: nu democratia aduce bunastare, ci bunastarea aduce democratie. Doar cand ai nevoile trupesti, asigurate ai timp sa te gandesti la celelalte. De aia au vrut romanii democratie in 1989, in 1996 sau in 2004. Pentru ca n-o duceau chiar asa de rau pe cat voiau sa creada.
Aici nu e vorba de foame, chestia asta cu foamea e doar discurs populist. Aici e vorba de satisfacția psihică și împotriva ășteia nu există antidot, pentru că provine din educația primită în copilăria mică. Dacă omul își obține satisfacția psihică bătându-și nevasta sau dându-i vecinului cu toporul în cap, tot va face asta când se va îmbăta, indiferent ce pedepse ar exista pentru astfel de fapte.
Ca să râzi de Emil Boc filmat când ieșise de la duș sau ca să repeți porecle auzite la Antena 3, de genul ”MR Unguent”, trebuie să ai un anumit nivel de inadecvare, să nu te simți bine în pielea ta, să-ți dai oarecum seama de inferioritatea ta socială și intelectuală. Și când Mircea Badea și Crin Antonescu reușesc nu doar să coboare la nivelul tău, ci să demonstreze că ei de fapt sunt la fel ca tine, la fel de needucați, la fel de afectați de probleme psihologice și chiar psihiatrice, sigur că satisfacția psihică obținută astfel nu are egal.
Foamea invocată nu e reală, e doar un pretext ieftin și fals. Satisfacția psihică și așteptările electorale provin din alt mecanism: ”să vină cineva să ne dea și nouă”, iar USL asta a promis, ”o să venim noi la putere și o să vă dăm de toate la toți, o să curgă lapte și miere”.
din nou de acord, harald. pariez ca decizia de a-l vota pe unul ca ion iliescu si de a-l respinge pe unul ca ungureanu e de fapt luata in mare parte inainte sa fi apucat vreunul sa deschida gura (dupa „mutra”). lucrurile astea se petrec probabil involuntar, in zone greu accesibile introspectiei. asocierea se face instantaneu cu un tip uman / gen de discurs pe care il apreciezi sau il detesti, preferinta formata in timp, in functie de genul de valori cu care ai crescut de mic. mai tarziu se vine cu justificari care se vor rationale, si din partea celui care a luat decizia, si din partea celorlalti. e valabil pt toti oamenii. eu il asociez imediat pe bolcas, de exemplu, tipului comunistoid, si psd-ul in general ca partid in care astfel de oameni si-au gasit mereu locul. psd este principalul partid din romania pentru ca pirncipalul alegator din romania apartine aceluiasi tip uman.
Harald,
Eu am spus: Tot mediocrul rezoneaza la un discurs care ii promite material ceva mai mult
Iar tu: USL asta a promis, ”o să venim noi la putere și o să vă dăm de toate la toți, o să curgă lapte și miere”.
Mie imi par echivalente cele doua afirmatii. Si, pe langa asta, nu-mi amintesc ca niciunii sa fi vorbit prea mult psihicului aluia de vrea sa-si bata nevasta sau sa-si spintece vecinul. Nu-mi amintesc ca unii sa fi promis poze cu Emil Boc la dus, iar ceilalti ca vor injura savuros jurnalistii. Si unii si altii au amintit cate ceva de statul de drept, dar si unii si altii au dat-o pe lapte si miere, salarii majorate la profesori si pensii marite pentru pensionari. Cu astea au castigat si unii si altii!
r2, mata zici: pariez ca decizia de a-l vota pe unul ca ion iliescu si de a-l respinge pe unul ca ungureanu e de fapt luata in mare parte inainte sa fi apucat vreunul sa deschida gura (dupa “mutra”). Ai dreptate! Alegerea se face instictiv, launtric, iar mai apoi se vine cu justificari ce se vor rationale. Indiferent pe cine ai alege dintre cei doi. Dar ca asta tine de modul cum ai fost crescut in copilarie mi se pare o stratagema de circumstanta din partea dumitale. Nu pot sa cred ca 70% dintre romani sunt crescuti, asa cum sustine tovarasul de convingeri Harald, cu promisiunea toporului prin craniul vecinului sau al altoitului de nevasta. Sa pastram totusi un simt al proportiei, oricat de dezamagiti am fi de electorat!
R2. Au ajuns la 70% de la 59% dupa redistribuire. Vedeti ca 59% din rata de participare la vot fac doar in jur de 30% din numarul alegatorilor . Acesta este numarul prostimii consecvente, al celor captivi, care asteapta sa li se dea ceva, nu conteaza ce, mic bere, ulei. Pentru ca marea masa a celor cu capul pe umeri nu s-au ostenit sa voteze, multi indemnati de lozinca „toti sunt la fel”.Asa ca merita ce-au primit, si-au facut-o cu mana lor si degeaba regreta acum. Ma tem ca situatia se va repeta iar si iar…
Am mai intalnit de multe ori gogorita cu 70%. In realitate 70%in parlament inseamna acest procentaj din rata de participare la vot, care a fost vre-o 42. Asa ca in realitate cam 30% din votanti au votat cu PSD, asazisul nucleu dur format din asistati social, o parte din pensionari indobitociti si ceva bugetari, care-si pazesc incompetenta. Acesta este rezultatul intretinerii mitului „toti sunt la fel”, este rezultatul „statului acasa”. Asa ca, inainte de vaicareala, mergeti si votati cu orice si oricine in afara de de aceste lacuste.
De acord cu dvs. in ceea ce priveste mentalitatea si regimul pe care il merita cei 70% , dar nu m-as da inapoi sa ies in strada si sa-i dau afara din guvern pe derbedei si sa le trag o mama de bataie sora cu moartea – la propriu, nu la figurat.
Nici eu nu cred ca iesitul in strada e o solutie, desi mi-as dori. Intr-adevar, sprijinul electoratului pentru USL nu s-a diminuat, o arata toate sondajele oficiale, dar se pooate observa cu ochiul liber pe strada, in piete. Nu stiu care ar fi solutia, probabil un instrument institutional sau simplul fapt ca USL sa dea inapoi in fata valului de critici din afara. Slabe sanse cand e vorba de salvarea unor piei de porc.
PROPUNERE !
am inteles ca 250.000 de CETATENI pot initia un REFERENDUM ( desi ma astept sa modifice legea la peste 7,4 milioane ! ). Ce ziceti de un REFERENDUM pentru DIZOLVAREA actualului Parlament TRADATOR , cu specificatia ca MEMBRII actualului Parlament sa NU MAI POATA candida timp de minm 2 legislaturi ( ca altfel cu ce ne alegem daca tot aceiasi ramin de ales ) ? REGULAMENTUL viitorului Parlament sa fie validat tot de catre ALEGATORI pentru a evita “surprizele ” privilegiatilor, prin REFERENDUM ( cam cum e in Elvetia , unde se organizeaza referendumuri si saptaminal daca trebuie ). Respectarea numarului maxim de parlamentari asa cum a reiesit la SINGURUL referendum valabil pina astazi .
Am vazut ca se infiripa tot felul de petitii online si tot felul de persoane isi exprima doleantele in sensul asta (mai mult sau mai putin coerent, mai mult sau mai putin corect gramatical), dar n-am prea vazut sa isi si puna problema legalitatii unui astfel de referendum, prin prisma legii referendumului si a constitutiei.
Asa ca nu vad initiativa decat ca pe o alta diversiune.
Trebuie sa constientizam cat de mult ne-am indepartat de niste valori, ca adevar, bunatate, pace si armonie si sa ne (re)intoarcem la ele, pt sunt acolo, sunt originea nostra primara adevarata si pt ca a spus-o si Eminescu „ numai in pastrarea bunurilor morale cu grau castigate in trecut, e radacina spornica a viitorului”, a spus-o si Arsenie Boca „“Cel mai greu păcat, veşnic fără iertare este starea omului împotriva adevărului”, a spus-o si Einstein „Idealurile care mi-au luminat calea și din când în când mi-au dat curaj reînnoit de a întâmpina viața cu voioșie, au fost Adevărul , Bunătatea și Frumusețea.” si “Cea mai importanta straduinta a omului este cea pentru moralitate in actiunile noastre. Echilibrul nostru intern si chiar existenta noastra insasi depind de asta. Numai moralitatea actiunilor noastre poate da frumusete si demnitate vietii.”
In intelegerea mea, universul asta mare, din care noi toti de pe planeta asta a noastra frumoasa face parte, este precum un pom cu mere in el, iar noi suntem acum cel mai putred mar si atunci se pune intrebarea ce faci cu un mar putred?… asa ca nu poti sa stai si sa zici ca nu-i nimic, ori nu mai e nimic de facut… ca stai degeaba… cat vei mai avea de stat.
Spune si Paler „că a contempla continuu „nimicul” care va ridiculiza, necruţător, toate ambiţiile… nu e deloc o probă de inteligenţă” si ca „Important e să nu iroseşti „posibilul” înainte ca misterul hidos al morţii să te înghită… „.
Exista “ideologia recentă a mondializării nimicului”, a formei fara continut (preferata de comunisti), “Contemplarea Nimicului de către duşmanii Binelui şi îndârjiţii lui al meu.”, cum spunea Monseniorul Ghika, referitor la protectorii Nimicului, ce sunt potrivnicii fiintarii si duşmanii creaţiei, ai lucrului creat si ai dăinuirii lucrurilor create.
Pe de o parte e adevarul, e bunatatea, e intelegere si pace, iar comunistii sunt pentru minciuna, ura si lupta… si nu mai e ca binele invinge raul, ci ca binele trebuie sa invinga raul.
Dar comunismul a fost infrant global si devine pe zi ce trece din ce in ce mai muribund si cu cat un lucru devine mai corupt, cu atat devine mai distructiv in timpul luptei sale pe patul mortii.
Ei doar continua sa-si introduca toxinele morale in mintile oamenilor si poate e putin, poate e degeaba, dar noi, cum psunea si Iorga ca „Bun cu adevărat e numai acela care nu lasă a se săvârşi răul împrejurul lui. Adevărata bunătate e vitează”, ar trebui macar sa vorbim cat mai mult cu toti cei din jurul nostru, despre necesitatea de a trai in spiritul valorilor ce spijina viata si sa ne straduim sa fiu si un exemplu pentru ceilalti si cu cat vom fi mai multi care vom face asta, cu atat va fi mai bine.
Foarte corectă developarea. Aş sublinia însă: ˝o majoritate fragilă reformatoare, la fel ca în 1996 sau ca în 2004.˝ Cu asta s-a operat în România de 23 de ani. Cu majorităţi fragile şi penibile urmate de un PDSR / PSD zdrobitor care şi-a făcut legea cum a vrut.
pericolul este propaganda nerusinata mai acerba decit inainte de 89,
Acum nu avem stirir nu avem infiomatii,
ROMANII DE RIND SUNT INDOBITOCITI!
SANSA NOASTRA E SA INCHIDA TELEVIZOARELE
CONECTAREA LA ACEASTA DENIGRARE SI DISTRUGERE PSIHICA A FACUR TAVAGII INTOTDEAUNA
INCHIDE ROMANE TELEVIZORUL SI IESI IN VIATA – ATUNCI O SA VEZI ADEVARUL !!!
Așa cum s-a manifestat împotriva proiectului „Roșia Montană”, gaze de șist, ….
ar trebui manifestat și împotriva asaltului USL împoriva justiției.
Acolo era vorba despre „energiile ramase nefolosite si in surplus din motive care ne scapa este sa iesi in strada si sa strigi pentru cauze avand ratiuni si finalitati dubioase”, conform aceluiasi autor (http://www.contributors.ro/fara-categorie/va-jucati-cu-focul/).
Daca totusi te hotarasti sa iesi in strada, ai grija sa cum o faci: „Cat timp nu blochezi circulatia, nu spargi geamuri si nu subminezi ordinea statului de drept si economia, poti sa te manifesti oricat de stupid vrei. E democratie.” Deci totul pana la blocarea circulatiei, da? Mari nesimtiti ucrainienii astia…
Andreea, Eu NU m-am referit la ucrainieni, ci la români.
Partea cu ucrainienii era pt post scriptum
Nu compara mere cu pere. Protestele relativ la gazele de sist, cianuri samd apartin unui segment de populatie mai mult sau mai putin informat pentru care cauzele acestea conteaza. Cand vorbim de proteste pentru apararea valorilor esentiale ale democratiei: stat de drept, egalitate in fata legii, libertate de exprimare etc intelegem ca lucrurile capata alta greutate. Aceste valori ne privesc pe toti, suporteri sau nu ai gazelor de sist.
Pai nu e chiar mere cu pere. Ci mere rosii cu mere galbene.
Exploatarea de la Rosia Montana inseamna beneficiul economic al unor ‘baieti destepti’ obtinut prin afectarea (engleza e mult mai clara aici, zice asa „at the expense of”) unei mase de oameni prin incalcarea legii si a drepturilor acestora – fie ca vorbim de localnicii care vor fi afectati direct de pierderea locurilor lor de munca, a pamanturilor lor, a stilului lor de viata, a surselor lor de subzistenta si a sanatatii lor, fie de generatiile de romani care vor plati externalitatile negative ale proiectului (costul intretinerii barajului, costurile de sanatate, costurile de mediu, costurile masurilor de atenuare a riscului de accident, sau chiar, Doamne fereste, costurile unui accident industrial major).
Gazele de sist inseamna cam acelasi lucru: unii – putini, fac bani multi pe riscul si costul altora – multi. Si daca nu sunt de acord sa suporte aceste costuri, le mai dau si in cap.
Nu vezi un pattern aici? Nu vezi ca exact asta s-a intamplat din nou, cu legile votate/promovate in martea neagra? Ca atare, vorbim despre aceeasi cauza care doar se manifesta in diferite spete individuale: RMGC, exploarile de gaze de sist, microhidrocentralele din Fagaras, defrisari, – astea au conotatie de mediu, dar hai sa-ti dau si alte exemple, ca sa nu zici ca-s ecologist: CFR Marfa, Oltchim, Bechtel, Hidroelectrica, etc. Nemernicii de la butoanele acestei tari nu se mai satura sa ne fure. Asta e povestea.
Atentia insa. Desi toate problemele pe care le intoarcem pe toate fetele au de fapt acelasi declansator (cleptocratia care a ajuns la butoanele Romaniei), oamenii au iesit in strada pentru Rosia, Pungesti, Mosna etc, dintr-un sentiment de solidaritate cu semenii lor calcati in picioare, in schimb nu vor iesi in strada in acelasi numar pentru ‘statul de drept’, valori europene, etc., pentru ca nu poti sa fii empatic cu o abstractiune. Au iesit in strada in 2012 pentru Raed Arafat, nu impotriva legii sanatatii (desi practic era vorba de aceeasi chestiune). Daca Base nu facea greseala sa-l umileasca in public pe Arafat, trecea linistit legea sanatatii.
Degeaba le tot vorbiti oamenilor de statul de drept. Sa-l luam de exemplu pe domnul Cristian Ghinea. Nimeni nu-l poate banui ca nu sesizeaza importanta statului de drept. Si ca nu intelege implicatiile majore ale legilor votate marti. Si totusi, a iesit in strada pentru Rosia Montana, in schimb nu a iesit in strada pentru ‘statul de drept’. Pentru ca o fi ecologist? :-).
Cred ca multi dintre cititorii lui Contributors supraliciteaza puterea ideilor de a inspira miscari de masa. Mult mai puternice sunt sentimentele: empatie, solidaritate, indignare, ura, disperare, etc. Daca va asteptati la oameni sa iasa in strada, vorbiti-le despre modul cum sunt afectati oamenii concreti de cele intamplate marti. Dar nu oamenii la modul general, ci oameni cu chip clar. Din satul X, din locul Y. Asta daca vreti sa iasa in strada din solidaritate. Daca vreti sa iasa in strada din ura, atunci trebuie publicate poze cu fiecare parlamentar care a votat pentru legile respective, cu averile lor, cu afacerile lor, cu mafiotii si infractorii care vor ajunge din nou liberi cu ajutorul lor, etc.
Protest fata de modificarile si legile adoptate in Parlament, anuntat pentru duminica in Capitala
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16192564-protest-fata-modificarile-legile-adoptate-parlament-anuntat-pentru-duminica-capitala.htm
Nu vreau sub nicio forma sa contazic ce spune articolul. Dimpotriva. E o descriere succinta dar limpede cristal a fenomenului socio-cultural, politic si institutional pe care-l traim. Plus, sunt perfect de acord cu faptul ca minoritatea reformista ar trebui sa speculeze acest moment. Nu ca ar fi singurul moment care trebuia speculat, cel putin in ultimul an si jumatate. Sa speram insa ca nu este si ultimul. De ce zic:
Problema mea este cat se poate de simpla si practica. Aproape prozaica:
Cine sunt membrii acestei minoritati? Si intreb nu ca sa ma afirm eu, asa, public, cu vreo opinie interesanta sau pentru ca ma plictisesc ( in fapt deloc). Ci pentru ca nu stiu, chiar nu mai stiu si nu mai vad. Si asta ma sperie.
Iar in jurul meu ( lucrez si am contact cu oameni de tot felul prin natura profesiei, liberale altfel), se intampla ca adultii din generatia un pic mai tanara, adica trezeci si (nu patruzeci si ca mine), care, teoretic nu mai au o scuza ca nu stiu pe ce lume sunt, sa intampin aceste reactii ( nu izolate, ci masiv):
Este reactia de azu a unui prieten, absolvent de facultate de filosofie, asistent parlamentar ( salariu bunisor) la cabinetul celui mai cunoscut ( si eficient) europarlamentar roman de opozitie ( deci, miezul politicii, atat in Romania, cat si la Bruxelles), pe care si-a facut-o si publica, impetuos chiar. Redau textual:
“Având în vedere că mitingul din această seară din Piața Victoriei a fost asumat ca “miting organizat de PMP”, nu voi mai participa. Nu aș fi participat nici dacă era asumat “miting organizat de PDL”. Bravo isteților care au avut această idee de a politiza o problemă a statului de drept în România.”detalii despre context ( care a fost mai larg), despre tema, subiectul, nivelul de intelegere a unor chestiuni elementare ( alea, care la nivelul ala nu se inteleg)aici:
http://ihincu.wordpress.com/2013/12/11/homo-politicus-si-statul-de-drept-la-noi-vai-de-noi/
Deci, problema mea, practica: cine sunt aceia, membrii minoritatii reformiste, pe care ne putem baza: politicieni, lideri de opinie, personalitati si membrii activi ai societatii civile. Eu nu-i mai stiu, nu-i mai gasesc, in niciun caz la generatia 20-30 ( ei sunt viitorul, nu-i asa)? cum se pot asocia si agrega eficient fortele minoritatii reformiste?
Cine are raspuns, sa-l prezinte, rog. Si asa e tarziu. Foarte tarziu. Voi urmari cat pot de atent eventuale sugestii si aici.
util articolul. sunt lucruri care, iata, se pare ca niciodata nu se spun si repeta destul.
Lasati doamna Mimisor007, ca ati facut cu ou si cu otet (citeste: demonizat) pe cei care au iesit pentru RM. Cautati-va vectorul de actiune acum.
Stimate anonim it’s not news ( care nu esti nou, ci banal, intr-adevar):
Eu ma numesc Ioana Hincu, lucru pe care nu-l ascund. Spre deosebire de dumneata, care nu esti lipsit doar de identitate (ma indoiesc ca asa te afli consemnat in actele de stare civila, afara de cazul in care esti de etnie vesela, tiganeasca – astia au umor teribil in onomastica), ci si de noroc in viata: ai ramas captiv in emulatia petului naturist.
Adaug in acest sens ca mentin tot ce am spus/scris sub identitate deschis declarata cu privire la protestele RMGC sau Pungesti.
Insa, daca stii matale vreo cale de mobilizat cetatenii aceia, eco-entuziasti in vederea unei actiuni utile, legate de realitatea descrisa de articolul lui Dragos Aligica, impartaseste-ne domnule. Eu asta astept.
Desigur, ma mentin circumspecta, avand in vedere realitatea ( in fapt fictiunea supra si extra-reala), in care traiesc si continua sa actioneze ei, fiind in capul lor si in general sunt „apolitici” si post-ideologici ( vezi cazul de azi pe linkul oferit de mine). Plus, vezi mata, eu cand zic asta, vorbesc inclusiv din contactul cu omul viu. Caci inainte sa scriu despre naturisti, eu i-am contemplat la fata locului. Ba am si intrat in repetate randuri in vorba cu ei. Ca atare raman circumspecta.
Sanatate
Ce faceti, cereti sfaturi unui om banal? Doamna, ma astept de la cineva cu IQ-ul tiparit pe blog sa vina cu idei, nu sa ceara unui anonim ca mine sfaturi.
Cetatenii aia nu erau toti eco-entuziasti, draga Mimisor007. Aici ai gresit, aici ai facut rau. Citeodata simpla inteligenta nu este indeajuns; mai trebuie sa pui si inima. Si sa recunosti ca ai gresit.
Ioana:
1st tought that comes to mind (apropo de „cine sunt cei care…”): in ILD sunt destui oameni din grupa de varsta de care vorbesti tu. N-or fi multi, dar sunt cativa, >0….
Pai cred ca doamna de mai sus nici nu vorbea despre unul ca dumneavostra. Dupa continutul comentariului sinteti evident o cauza pierduta.
E hazliu sa te prezinti senin ca un soi de mercenar care intoarce spatele pentru ca n-a fost apreciat la justa valoare. Pentru ca – nu-i asa? – gravitatea lucrurilor nu va priveste si pe dumneavoastra. Lipsa simtului ridicolului (macar) nu va califica drept speranta a doamnei, stati calm. Puteti sprijini linistit si multumit de sine, pe mai departe, strict idealurile nobile ale Rosiei Montane.
Pe de alta parte, nu-i musai sa interveniti imbufnat pe aici. In fond, ce va priveste?
@ it’s no news:
Regret intarzierea cu care vine acesasta replica, dar timpul nu mi-a permis sa citesc toate replicile inepte si insultatoare pe care mi le-ai adresat si la adresa mea. In regula, revin cu clarificarile necesare ( nu voi raspunde decat la ce consider util pentru alti comentatori sau cititori contributors; schimb de insulte n-ai decat sa faci unde poftesti cu cei de teapa dumitale):
Cu privire la opinia mea despre protestele ecologiste, inclusiv de la fata locului – opinie pe care mi-am asumat-o sub identitatea reala, nu ca dumneata care arunci prostii si neadevaruri eter, cu lasitatea si iresponsabilitatea tipica anonimului care, nu-i asa, poate spune orice, caci nu-i responsabil de nimic:
http://ihincu.wordpress.com/2013/09/11/piata-universitatii-2013-regretabilul/
Si mentin, ce am spus atunci, cuvant cu cuvant. In esenta, asta:
„E regretabil că protestul din septembrie 2013, din aceeași piață, a fost inițiat și permanența asigurată de ONGuri marxiste, de lideri de gen sau de “revoluționarii” din ianuarie 2012. Da, cei care au adus USL la putere prin vot direct sau absenteism masiv, de tip “ne e silă de politicieni, toți sunt la fel”.
E regretabil că majoritatea protestatarilor, relativ tineri, cred că sunt apolitici, doar civici si “culturali”. Greșit. Acest protest este eminamente politic ( ecologismul e politică) și, mai mult decât pare la prima vedere, ideologizat. De alții. De cei care l-au inițiat. De cei care-i zgândăresc și stabilesc tematica. Doar că “apoliticii”, rebelii în căutare de cauză, nu înțeleg.
E regretabil că acest protest nu este orientat corect și coerent anti-establishment. Ar trebui să fie. Ar trebui să fie împotriva elitelor politice ale momentului. Adică împotriva monstruoasei coaliții USL și grupurilor infracționale organizate care o reprezintă, care ne guvernează cu o majoritate catastrofală (100% guvern, 70% parlament) egal putere legislativă și executivă absolută. Ar trebui orientat împotriva puterii absolute. Corect înțelese. Dar nu e.”
Si pana la proba contrarie , adica proba reorientarii ideolgice si maturizarii civice a acestor protestatari ( pe care o doresc, oricat de improabila) mentin si asta:
http://ihincu.wordpress.com/2013/09/21/proteste-niciun-adevar-suprem-totusi-o-problema/
tot cuvant cu cuvant. Opinia mi-o voi reconsidera numai in masura in care aceste realitati se vor schimba. Sincer? Oricat de improbabil, eu de abia astept si promit ca ma voi entuziasma, inclusiv public, daca se intampla.
Nu esti dumneata cam coada de topor? La fel s-a lansat si expresia „basist”. Adica daca Basescu spune ca e lovitura de stat, atunci nu sunt de acord, ca sa nu fiu cu Basescu.
La fel cu PMP si PDL (nici cu ei nu mi-e rusine). Sincer, ce importanta daca cunostinta dumneavoastra este sinecurista si nu vrea sa se asocieze cu cine nu „da bine” la actualul angajator?
Da-mi voie sa iau – surprinzator – apararea d-nei Hincu. E cam tare spus „coada de topor”. Este in mod evident o persoana educata si inteligenta. Cu minusuri insa, pe care nu le recunoaste:
– n-a scapat totalmente de tzatzismul de Ro. Dovezi: acel mimisor007 de pe twitter, afisarea IQ-ului pe blog, dorinta de cearta (si altele…)
– sufera de mizantropie un pic mai mult decit altii
– spirit satelitar: d-na este un fan al d-lui Aligica, de fiecare data cind dl Aligica publica ceva, dupa 5 minute comenteaza (sa nu facem pacatul de a crede ca este interesata romantic in persoana dlui Aligica si nici pacatul sa credem ca vrea si ea o bursa in State, let’s keep it clean).
Oricum, dincolo de ironiile mele la adresa d-nei, cred ca nu merita astfel de caracterizari.
Atentie, nu am afirmat ca ar fi „din topor”, ci „coada de topor”. Nu este deloc acelasi lucru…
@ FLoregn:
iti raspund cu intarziere din acelasi motiv ( lipsa de timp):
problema dumitale ( alt curajos anonim, ca si precedentul) e ca n-ai inteles nimic. Nici din text, nici din context. Bref, avand in vedere ca sunt adolescenti ( cunosc personal) care au inteles, rezulta ca te afli la coada ( lunga) a intelectului insuficient. Bref, opinia dumitale nu valoreaza nimic. Succes.
[…] Update: pentru o mai buna intelegere a situatiei ne aflam, acum, nu altadata, recomand lectura atenta a acestui articol de azi, semnat Dragos Aligica si intitulat E chiar mai grav decat credeam ( pentru ca este): http://www.contributors.ro/fara-categorie/e-chiar-mai-grav-decat-credem/#comment-162940 […]
Pai noi la ce comentam aici? Chiar te bagi ca musca in lapte si il confunzi cu zugraveala?
Time for action: chemati domnule oamenii in strada, ce sa ne mai ascundem dupa degete. Contraofensiva este sa le bagi frica-n oase, nu bla-bla-ul.
Apropos, subiect paralel: cine a avut dreptate cum ca domnului ministru al culturii trebuia sa i sa traga o chelfaneala sa o tina minte? Pedepsa perfecta pentru el: o mica infectie cu HIV.
Pai seringi de unica folosinta pe care le refolosim avem, cred ca un ac infectat se gaseste… Dupa care ne dam loviti cum ca a actiunea a fost justificata politic, asa ca din punct de vedere penal „nu se pune”!
A clean job: http://www.pidjin.net/2013/09/26/clean-job/
Masiv in strada ies romanii, cind sunt atinsi la burta. Iar daca MitoMao se va ingriji sa le dea de potol, majoritatea va sta acasa sa se bucure de calorii. Un exemplu recent, pe care putini l-au remarcat, e pasul mic facut inapoi, cind transportatorii au anuntat ca nu mai aprovizioneaza supermarketurile. Atunci i-a ciripit pasarica mitomanului, ca daca lasa poporul fara hrana, are soarta lui Ceausescu.
E ingrijorator, ca oamenii de stinga, militantii impotriva RM se bucura de semi-victoriile lor, fara sa se gindeasca cum vor actiona infractorii alesi de 70% din 40%, atunci cind vor fi eliberati de orice constingere penala, de orice spaima de tubulatura. Nu va mai fi doar ponta cel ce da asigurari jandarmeriei ca o sustine, ci peste 500 de imuni. Romania e un stat ostatic, iar daca lucrurile merg asa incontinuare va fi o semi-republica bananiera in care fostii comunisti si urmasii lor isi vor asigura perpetuarea la putere prin umplerea burtilor asistatilor sociali.
Penibila Alina Mungiu in editorialul de astazi. Si mai penibila in raspunsul dat unui comentator tinar:
Mugur Rus 2013-12-11
Doamna Pippidi, De ce sunteti asa de tacuta cand politicienii USL is fac legi speciale pentru ei? De ce nu ati spus nimic despre modificarile la codul penal si legea amnistiei, amandoua cu dedicatie pentru infractori dovediti?
2 alinaMP 2013-12-11
De ce nu ati spus dvs nimic 20 de ani cind eu ma luptam cu ei? Poate pentru ca azi situatia nu e asa simpla cum va pare dvs care nu va pricepeti si va trebui sa explic mai in detaliu cum e fata de cum ar trebui sa fie? Inteleg ca nu sinteti unul dintre noi si va multumesc ca ne-ati vizitat pentru utlima oara- daca nu aveti incredere in noi e inutil sa mai calcati pe aici.
http://www.romaniacurata.ro/la-o-victorie-4302.htm
Ramine marea lehamite.
Da’ CE va impiedica, domnule, sa iesiti in strada, daca nu va place ceva, asa cum au iesit asa-zisii „oamenii de stanga care lupta pentru Rosia Montana”, in loc sa veniti pe aici, verde (sic!) de ciuda ca unii isi APARA valorile??
Decat sa croncaniti pe aici, invidios pe astia cu Rosia, IESITI in strada, na! Dovediti ca va pasa! :P
Doamna Codruta, n-are rost sa va bateti cu caramida in (pardon) piept, de parca ati fi rezolvat ceva cu Rosia Montana. Nu ati rezolvat nimic, pentru ca acesti borfasi, dupa ce-si asigura pozitia, vor aproba senini Rosia Montana. Daca aveti chier si o bruma de inteligenta o stti deja. Iar daca o fac pe bani negri, oricum DNA-ul nu va avea ce sa le faca. Probabil nu va angajati personal sa-i bagati la racoare.
Asa ca mai usor cu acordurile simfoniei fantastice Rosia Montana. Aveti nevoie de cauze nobile – si ceva mai aplecate catre meandrele concretului – aveti de unde alege.
Asta e deturnare a discutiei. BINEINTELES ca stiu ce au astia in cap. Ideea e ca, in loc sa va legati de cei care au obtinut (momentan) ceva in legatura cu Rosia, mai bine ati dovedi aceeasi determinare in a obtine ceea ce doriti VOI!
Rosia Montana NU acapareaza temele de protest iar cei care protesteaza impotriva exploatarii NU le-au interzis celorlalti sa protesteze (nici nu mai pomenesc ca, de fapt, protestele ref. la Rosia Montana au avut o componenta consistenta „anti-coruptie”!!) – asa ca… de ce va legati de ei?
Credeti in ceva? protestati – si pace buna! NU va mai legati de altii, ca ei o fac pentru lucrurile in care cred EI!
Nu v-a interzis NIMENI sa protestati, in loc sa stati aici, sa va legati de protestele altora!
Oamenii care au protestat impotriva RMGC nu sunt impotriva Rosia Montana. Aia sunt pentru Rosia Montana. Cat despre stanga/dreapta, imi permit decat sa zambesc (asa cum actorii din reclamele capitaliste ale rmgc nu isi doreau decat sa munceasca).
stimate anonim care nu esti nou: intr-o ordine de drept si sociala cat de cat civilizata( ca de exemplu cea pe care suntem pe cale sa o pierdem acum daca nu suntem atenti) , „dreptatea” nu se face maltratand fizic pe semenii nostri, nici macar pe aia stupizi sau corupti dpdv moral sau legal. Aia se intampla in salbaticie si barbarie, inclusiv institutionalizata sau constitutionalizata ( tot felul de tiranii).
In ordinile sociale moderne exista reguli de conduita general acceptate ( spre surprinderea ta chiar si la noi), multe dintre ele consemnate in legi, care ne asigura convietuirea civilizata, nu animalica, si stabilesc inclusiv care sunt situatiile si conditiile in care se poate uza de forta coercitiva si proportionala cu atacul – in general numai de catre reprezentantii fortelor de ordine publica si numai in caz de necesitate (definit tot de legi). Din cate stiu eu ministrul acela, oricat de reprobabil dpdv moral si politic, n-a atacat fizic pe nimeni.
Deci nu, n-ai dreptate nici mata, nici cei ca matale cand sustii si instigi la aberatii de gen.
Gresiti adresa doamna. Nu sint Ghandi. Si nu instig pe nimeni. Spun doar ce ar fi frumos sa pateasca, sa stie dobitocul despre ce vorbeste.
Da’ o mama de bataie tot nu le strica :D :P
Cat despre „legi”… na! Tocmai ce s-a VOTAT una (de fapt, mai multe). Cf. logicii Dvs., nu va ramane decat sa le respectati :P
De ce nu sunteti multumita? Ca doar naaa…. „conduita”… chestii… :D
un lucru bun este ca daca incearca sa-si rezolve problemele asa, ingrosand inca o data din obraz in fata oamenilor civilizati din romania si din afara, inseamna ca nu au putut rezolva altfel. inseamna ca nu le-au mers asa bine micile scheme. n-au putut scapa de puscarie asa. n-au reusit sa-si impuna oamenii chiar peste tot (inca). nu controleaza inca justitia. asta e un lucru bun.
alt lucru bun este ca, daca CTP a reusit, ce-i drept cu eforturi vizibile, sa admita ca e un lucru bun ca exista un basescu sa se opuna acestor modificari de lege, poate ca mai sunt si altii ca el. poate ca „this time it’s different”. o fi vreo sansa.
dar sa nu uitam punctul de plecare, de 70% castigati dupa ce aratasera lumii de ce sunt in stare si ce au de gand in privinta justitiei, condusi de unul pe care il stia deja lumea de impostor si mitoman. rezultatul votului arata ca pana la momentul alegerilor nimic din lucrurile astea nu ii suparasera pe alegatorii in mod special. si intrebarea mea – este ceva fundamental diferit de data asta? nu era clar de acum un an ca in directia asta merg lucrurile? parca am mai vazut filmul asta.
pana la urma asta e situatia, incercam fiecare ce putem. felicitari celor care ies in strada. dar cheia problemei e tot uselistul majoritar.
Va ocupati de probleme secundare. Observ ca neglijati problemele fundamentale ale tarii.
De exemplu dumneavoastra stiti ca pe Gigi Becali il deranjeaza in puscarie sforaitul lui Catalin Voicu? Stiti ca Becali nu are liniste noaptea, ca nu se poate odihnii?
Alt exemplu. Stiati ca domnul puscarias Catalin Voicu e profund deranjat de cintecele religioase ale lui Gigi Becali? Dupa ce ca n-are voce, cinta ca un nebun! Are dreptate Catalin Voicu.
Astea sint problemele tarii domnule Dragos. Desprea asta trebuie sa scrieti. Astea sint subiectele adorate de alegatorul roman.
Se putea să te ducă la mai mult capul decât la refrenul ”ori cu noi, ori cu ei?”. Faci parte din masa aia care ar merita să fie lăsată sub ăștia, iar restul să ne mutăm undeva și să ne guvernăm singuri.
esti intr-o mare eroare…sunt dintre cei care am fost la multe demonstratii pana acum, am incercat sa conving oameni in idscutii directe….din pacate am ajuns la aceasta trista concluzie, nu ai pe cine….la orice argument le dai, bizonii (inclusiv rude, dupa cum am spus, si nu numai la pensie) iti raspunde invariabil cu
1 – ca Base le-a taiat pensiile ca sa fure el si gasca lui asa ca important e sa fie pedepsiti, nu conteaza cu ce costuri…
2 ca astia sunt de stanga si se gandesc la popor, chiar daca mai fura le da si lor ceva….
in fata unor asemenea raspunsuri repetate ani la rand, nu stiu ce argumente mai poti aduce…asa ca trista concluzie e ca scapa cine poate, lupta poate continua si din afara, acolo cel putin nu esti batut pentru ca participi la o demonstratie pasnica impotriva guvernului … hotii de la guvernare nu se vor impiedica de o mana de demonstranti, va iesi Ponta sa spuna ca nu 10-20-30 000 de manifestanti stabilesc interesul national,, eventual va pune si golanii de la jandarmerie sa ii bata sa le socata din cap statul de drept, asa cum a procedat chiar si cu proprii votanti din Pungesti cand nu a mai avut nevoie de ei….speranta mea macar sa apucam sa scapam cine vrea/poate, sa nu ne tranteasca usa in nas UE, avand in vedere cresterea sentimentelor anti-Ue in tarile importante din uniiune
Domnule Valentin,
La astfel de argumente pundeti sa raspundeti astfel:
Din cauza coruptiei si a ineficientei de guvernare, costurile aferente vietii in Romania or sa devina din ce in ce mai mari. Deja unele costuri sunt mai mari in Romania decat in tarile civilizate (costurile la electricitate, incalzire, apa si alte cele legate de utilitati). Urmeaza restul prin taxe din ce in ce mai aberante ca sa satisfaca lacomia baronilor rosii si de alte culori in timp ce nu se mai construieste nimic substantial in tara asta.
Nimeni nu mai da bani Romaniei ca sa ii dea pe pomeni sau sa se duca intr-o gaura fara fund, si singura sursa de finantare a guvernarii sunt noi taxe, din ce in ce mai mari.
Curand Romania va ajunge la fundul caldarii, pentru ca de unde nu mai poti lua, nu mai e nici loc de dat.
Atunci va exploda mamaliga romaneasca, cum a mai facut in decembrie 1989.
Unde nu e cap, e vai de picioare…
De acord, vor fi (mult) mai multi nemultumiti atunci cand se va ajunge la fundul sacului. Problema este ca pana atunci pot trece 3-4 luni de zile. In timpul asta, distinsii nostri alesi, folosindu-se de majoritatea comoda pe care o au in „cetatea democratiei” – Parlament, pot pregati terenul in asa fel incat, atunci cand explodeaza mamaliga, sa nu faca „bum”, ci „fas”. Iar de-un fas nu se sperie nimeni.
Cat despre clanurile pomenite mai sus, la cat de bine sunt organizate, eu cred ca doar doua institutii pot lupta eficient cu ele: Justitia si SRI. Bineinteles, cu conditia sa nu fie incapacitate uscaturi infiltrate si/sau de legi strambe, votate pe genunchi de distinsii parlamentari.
Desi aproape jumatate din viata am trait-o in vechea oranduire, dominata de mult-hulita securitate, nu pot sa nu ma intreb, din ce in ce mai des in ultimul timp: oare cum as vota, daca Geroge Maior ar candida la presedintie? Hmmm… inca nu mi-am raspuns la intrebarea asta…
„…incapacitate DE uscaturi infiltrate…”
Scuze!
Nu pricep in ruptul capului de unde optimismul acesta nejustificat, de exemplu
<>?!
Anul trecut , oamenii au votat in depplina cunostinta de cazua pedesereul (ca doar nu mai suntem nici in mai 1990 si nici in toamna lui 1992), dandu-le mina libera.
Nu trebuie sa ia prea multa scoala ca sa stii ce se va intampla dupa c e bagi lupii in stana de oi!
Iar de data asta mamaliga nu risca sa explodeze, pentru ca autoritatile instaleaza „preventori de eruptie”, ca sa folosim un termen din lmibajul petrolier. Vedeti bine ca la Pungesti au trimis o mie de jandarmi pentru 200 de sateni care protesteaza!
Nu, Ilicii nu va repeta greselile lui Pingelica, nu va mai exista o revolta populara ca in decembrie 1989 …
Aici te inseli: orice regim falimentar sfirseste prin a … falimenta !
FMI si UE tocmai le-au zis lui Ponta, Antonescu & co: ciuciu bani de imprumuturi. Ori, pentru ei, asta inseamna revolta de masa.
Daca jandarmii aia nu-si primesc salariile, ce se intimpla oare ?
Romania are merstul traganat…
Un pas inainte si doi inapoi…
Se prea poate ca sa nu mai fie inca un Decembrie 1989, dar cu siguranta va exista o noua schimbare de regim asa cum a fost cea din 1996!
Omul de rand, fie el/ea cat de fraier/fraiera nu poate indura la nesfarsit prostia si saracia!
Cat priveste FMI si UE aceia se iau cu maine de cap si au o durere de cap….
Din dragoste de viata va scriu aceste randuri!
[…] http://www.contributors.ro/fara-categorie/e-chiar-mai-grav-decat-credem Share this:FacebookTwitterLinkedInGoogleLike this:Like Încarc… […]
pe mine ma enerveaza astia de dau mereu vina pe popor, sau, generalizand, care cauta mereu vina la altii, numai la ei nu.
Daca eu iti ofer la masa sa alegi intre ciorba de fasole si mamaliga cu ceapa, de ce ma acuzi ca n-am ales friptura de vita argentiniana? Cine crede in puterea populatiei de a-si alege conducatorii e de o naivitate copilareasca.
Din punctul meu de vedere, daca ai ceva pretentii de la tine, o sa refuzi civilizat ambele oferte – a se citi: nu mergi la vot pentru a nu gira clica de mafioti prin votul tau. Astfel, neavand o baza solida de votanti, nu vor mai putea sa se bata cu pumnul in piept ca domne pe mine m-au votat nu stiu cate milioane de oameni. Vor fi niste conducatori ilegitimi. Asa ca vinovati de situatia din tara sunteti toti cei care ati fost la vot.
daca nu vine lumea la vot, o sa moara de rusine alesii de ilegitimi ce o sa se simta. o sa intre in pamant.
sau o sa-i doara fix stii tu unde.
i-ai votat pe astia prin prezenta sau prin absenta? nu pot decat sa-ti respect optiunea. asta e, romania e mai mult a voastra decat a noastra. face fiecare cum stie mai bine.
Din cate stiu eu oferta nu era bivalenta ci polivalenta (cred ca erau cel putin vreo patru optiuni). Iar comparatia cu mamaliga cu ceapa si ciorba de fasole este nefericita: amandoua sunt mancaruri excelente, daca sunt bine facute, si preferabile multor altor feluri de mancare.
Daca refuzi civilizat ambele oferte mori de foame. Si nu-mi spune faza aia cu poti sa te cari in alta parte. Se presupune ca esti suficient de fraier sa refuzi ambele oferte si sa nu te cari. E cea mai proasta solutie, si este exact ceea ce se intampla in acest moment cu minoritatea intelectuala careia i-a lezat sensibilitatea mersul la vot anul trecut.
Serios? Pentru ca aproape 60% de „scarbiti” au stat acasa si n-au votat acum „Monstruoasa coalitie” cu 70% in parlament si un guvern de hahalere fac „ce vrea muschii lor”. Asa ca nu asta e solutia.
spuneti ‘Moral si politic … majoritatea romanilor merita un regim decent ‘. De ce este moral ca votantul care se solidarizeaza cu infractorii ( vara trecuta, de exemplu, ca sa nu vorbim de iliescu, oricind puscariabil, ales de 3 ori) sa aiba un regim decent?
Dle Aligica, singura constatare care se poate face este ca asistam la confiscarea tarii si a statului roman de catre niste grupuri infractionale organizate deghizate in partide politice. In fapt niste gasti de borfasi. Problema e ca cetatenii romani nu se simt agresati in nici un fel de aceste abuzuri politico-economice la care sunt supusi. Majoritatea tace profund si complice. Asta ma ingrijoreaza. Tara incape incet-incet pe mainile clanurilor politice (impreunate generic dar si… genetic in USL), iar asta pare ca nu deranjeaza. Nu vad reactii in societatea civila, nu vad apeluri la indignare si revolta publica, observ doar suparari scrise. Nimic mai mult. E revoltator si, sincer va spun, nu mai vad nici o speranta de viitor in tara asta. Daca inca nu ne este limpede ca USL, prin tot ceea ce face, premediteaza scoaterea Romaniei din UE si deci afilierea noastra la spatiul euroasiatic (China, Rusia…) inseamna ca nu ne-am trezit, ca nu mai rationam. Ce-i de facut dle Aligica? Sa asistam tacuti si complice la mafiotizarea prin lege a Romaniei? Ce sa facem? Ce ne fac intelectualii de dreapta? Unde sunt ei? Chiar si cei onesti, cei de stanga… De ce nu se incoloneaza frumusel in Piata Universitatii, cu totii, ca sa dea tonul unei noi Pietii? Avem nevoie de o sincera si reala renastere a spiritului Pietii Universitatii. De asta avem nevoie dle Aligica. De militantismul civic al intelectualitatii, indiferent de profesia si afilierea doctrinara a acestei intelectualitati. De renasterea societatii civile. Parlamentul Romaniei legalizeaza hotia si isi asigura imunitatea si impunitatea in fata Justitiei. Astea nu sunt chestiuni care sa ne ingrijoreze? Pai atunci ce sa ne mai revolte dle Aligica? Xe vreau sa spun? Ca e obligatoriu sa iesim in strada. Cu totii! E obligatoriu sa iesim din uimire si revolta pasiva, E obligatoriu sa iesim din starea de observatie si de constatare. E nevoie de actiune. Pentru ca avem de-a face cu niste borfasi in toata regula. Vopsiti in politicieni. Avem de-a face cu niste incompetent, niste nulitati, niste iresponsabili care pun bombe la temelia democratiei noastre inca precare.. Aveti o solutie dle Aligica?
P.S. Prietenul dv, domnul Valeriu Stoica, ce face? Treziti-l va rog! Treziti-i pe toti dle Aligica! E nevoie de toata lumea.
Vă împărtăşesc frustarea, George, şi vă aprob concluzia – trebuie să ieşim în stradă!
Nu contează cât de elocvenţi suntem sau nu, cât de inteligenţi suntem sau nu, cât de frumoşi sau curajoşi, sau nu, … indiferent de cum suntem, dacă dorim să rămânem oameni, să ne menţinem cât de cât capacitatea morală de a refuza să acceptăm că negru e alb şi albul e negru, dacă dorim să ne mai rămână o şansă de a trăi viaţa cu un pic de speranţă, cu un pic de respect de sine, cu un pic de bun simţ, cu un pic de conşţiinţă, trebuie să ieşim în stradă, chiar dacă aflându-ne acolo ne dăm seama că am decăzut într-atât încât nu mai suntem în stare decât să plângem şi să behăim ca nişte oi care se feresc de lup la stână – tot e mai bine decât să ne condamnăm să trăim ca pietrele… de parcă nu am fi nici măcar animale vii.
Trebuie să ieşim cu toţii diseară!
Eu as indrazni sa-i intreb pe cei care au iesit in strada manifestand impotriva proiectului Rosia Montana… Ce faceti mai baieti? Dormiti? Ati intrat in hibernare? Chestiunile astea, altele decat miza voastra personala, nu va intereseaza, oare nu va privesc? Credeti cumva ca Rosia Montana e singura problema a acestei tari? Nu va preocupa faptul ca am ajuns sa traim intr-un stat de tip mafiot? Un stat unde politicienii vor ajunge sa fure legal, fara sa pateasca absolut nimic…
P.S. Multumesc pentru aprecieri. Sigur ca trebuie sa iesim in strada. Problema este cati dintre noi vom si iesi in strada. Pentru ca pe forumuri par ca exista o multime de curajosi, insa realitatea s-a dovedit a fi una diferita. Mi-e tare teama ca frigul o sa le infranga multora aparentul zel si revolta…
@George
De-acord cu dvs. Ecologiştii trebuie să îşi dea seama că nu pot să fie ascultaţi decât de un guvern responsabil care activează într-un stat de drept, conform legii. Ori, dacă lor nu le pasă dacă statul este de drept sau nu, sau dacă legea se aplică sau nu, nu se pot aştepta nici ca guvernul să fie unul responsabil sau să îi ia în considerare. Deci, dacă nu ies pentru statul de drept, degeaba ies.
Cât despre vreme, la Kiev e chiar un pic mai rece decât la Bucureşti, şi au ieşit sute de mii! Pe când la noi, pe cald şi bine, vara, în 2012, să protesteze împotriva loviturii de stat, nu au ieşit decât 2-3,000, unii chiar activişti aduşi de partide.
Deci, nu frigul e de vina dacă lumea nu iese în stradă ci, duşmanii noştri eterni:
– nepăsarea
– lipsa de bun simţ, de conştiinţă, lipsa de resort moral
– lenea
– prostia
– cinismul, delăsarea, etc.
cu alte cuvinte: ,,somnul cel de moarte” în care ne complacem de… sute de ani.
Eu aş ieşi, da’ trăiesc în Anglia. Deci, mă voi limita la a scrie câteva emailuri câtre oficialii europeni/americani.
@Game Theory
Va felicit pentru comentariu si va multumesc pentru aprecieri. Sunteti un fericit ca traiti departe de tara. Multi au ales emigrarea pentru ca si-au pierdut sperantele si au simtit ca tara asta nu le mai poate oferi nimic din ceea ce ei ar putea oferii tarii. Am multi prieteni plecati din tara. Definitiv. Unii nici nu vor sa mai auda de nimic din ceea ce se petrece pe-aici. Atat de dezgustati au plecat. Sper sa nu ajungem in situatia in care in Romania nu vor mai exista oameni de buna credinta, cu spirit civic, onesti, profesionisti. Pentru ca o astfel de perspectiva ar fi dezastruoasa pentru tara. E laudabil ca inca exista romani care traiesc afara si sunt preocupati si ingrijorati de ceea ce se petrece in tara; iar dv e evident ca sunteti unul dintre acestia. Va felicit pentru solidaritatea pe care ne-o aratati. Romanii din tara au nevoie macar de un sprijin moral din partea romanilor care traiesc afara.
@Game Theory
In cazul acesta va voi ruga sa-i scrieti domnului Tony Blair. Sa-i spuneti acestui fost premier, ca repros, ca se compromite moral facand lobby unui personaj ca Victor Ponta. Sa-I spuneti cine este, ce face si pe cine reprezinta Victor Ponta. Si mai puteti sa-i transmiteti din partea mea, a unui simplu roman, urmatorul lucru: Sa-i fie rusine obrazului!
Stimate domnule, cand dumneata dormeai la caldurica si te uitai la televizor noi colindam Bucurestiul cu protestelele in marsuri de 8-9 km DOUA LUNI LA RAND. Acum cu tupeu vii sa ne intrebi unde suntem. In seara asta am iesit la aprotestul din piata victoriei desi dumneata sunt sigur ca nu ai mai iesit la un proste de ceva vreme…..Acum pt toti aia care se bat in piept ca unde sunt activistii Rosia Montana, aflati ca acei activisti nu sunt roboti, sunt niste oameni pe care i-a cuprins oboseala fiindca este si uman ca asta sa se intample – nu te poti muta in strada -ca si cand nu ai masa, casa, familie, serici etc. Probabil ca lumea se va mobiliza si pt asta dar mai usor cu pianul pe scari cata vreme 18 milioane de cetateni asteapta sa fie salvati de cateva zeci de mii. Va recomanda un dus rece si va transmit un calduros NE VEDEM LA PROTEST!
@Mihai
Cu mine incercati sa incropiti un dialog domnule Mihai, asa-i? Dar matale de unde sti ca n-am fost in strada? Poate ca am fost… Si da, am fost. Pana cand am realizat ca pe multi dintre voi nu va interesa decat o singura tinta. In momentul cand ati refuzat sa acceptati sa va solidarizati cu procurorul Papici si cu DNA, impotriva atacului acestei institutii fundamentale exercitat de catre Ponta, am realizat ca altceva decat fixatia cu Rosia Montana nu va interesa. Aveti macar idee cate exploatari aurifere care utilizeaza cianurile sunt (inca) functionale in Romania? Sunt sigur ca nu. Si mai usurel cu agresivitatea in limbaj. Extremismul ecologist nu tine loc de argumente. Vi se pare ca as avea tupeu? In ce sens? Ca indemn la iesirea in strada a celor care au aparat si Rosia Montana de abuzul guvernului Ponta? Pe care, fie vorba intre noi, l-ati cam evitat cu sloganele si cu vizitele la Palatul Victoria. Aveti grija domnule Mihai! Dv deja ati scapat pianul pe scari. Si mai multa atentie la ipocrizie si la barna proprie din ochi. Chiar nu aveti a va reprosa nimic? Repet, Rosia Montana NU este singura problema a acestei tari! In nici un caz nu e cea mai grava.
Cei care au iesit la proteste in general, mai ales la cel privind rosia montana stiu DIN START (!) ca nu au cum ii acuza pe activisti ca au obosit si ca nu se muta in strada. De aceea sunt ferm convins ca nu ati iesit la proteste. In alta ordine idei, nu toti care au iesit la protestul impotriva RMGC sunt ecologisti extremisti, ma tem ca aveti o perceptie gresita asupra unui protest care a fost TRANSIDELOGIC DE LA BUN INCEPUT. Unii dintre noi am fi fost de acord cu proiectul daca ar fi fost sprijinit de oricare alti experti care nu ar fi avut interese directe cu RMGC insa acest proiect de investitii fost desfiintat de cele mai importante institute in domeniu din Romania. Dar nu uitati ca protestul a pornit de la rosieni – ca un semnal acut ca cetateanul e scos complet din ecuatia politica atunci cand vine vorba de „interesul public”- gvernul nu consulta si nu informeaza.. Si inainte sa acuzati „extremismul” ecologist, ganditi-va macar o secunda daca RMGC a fost capabil sa-si sustina proiectul si sa convinga populatia ca vine cu un proiect BENEFIC PT ROMANIA. NiMENI, absolut NIMENI nu i-a impiedicat pe canadieni sa vina cu o CONTRAEXPERTIZA daca se socoteau neindreptatiti de INSTITUTUl GEOLOGIC SI ACADEMIA ROMANA> Pt impartialitate, atat RMGC cat si statul roman puteau apela la institute straine si compara apoi datele.
La ora actuala NU exista NICI O „exploatare aurifera in Romania” care sa utilizeze cianuri!! Mai nou, e posibil (DOAR „posibil”!!) sa se dea drumul la Certej (printr-o mânãrie a Ministerului Mediului)!
NU mai dezinformati!
Ciuda si acreala ca nu v-a reusit lobby-ul pentru exploatarea de la Rosia Montana nu va indreptateste sa va insultati repetat interlocutorii si va mai si decredibilizeaza, cand e vorba despre asa-zisele „cauze” pe care le sustineti.
In NICI un caz n-o sa atrageti mai multi sustinatori pt. agenda Dvs. politica (pe care va imaginati ca o ascundeti) daca, in loc sa va sustineti asa-zisa „cauza” n-aveti alta treaba decat sa va legati de altii.
Ba le mai faceti si deservicii sustinatorilor onesti!
” Problema este cati dintre noi vom si iesi in strada.”
Asta imi aminteste de o vreme in urma, cind tot citeam alegatii de genul „eu nu am votat niciodata cu fesenistii/pesedistii, am votat cu Coposu, Ratiu…”. Tot citindu-le, m-am intrebat, cum naiba, daca asa de multi n-au votat cu iliciul, linistea si lumina lui, am sfirsit prin a-i avea atitia ani la putere pe urmasii lui Stalin, reabilitatorii socialismului compromis de Ceausescu.
Cam asa sta problema si cu iesitul in strada: pe net arata bine. Realitatea arata 100 de protestatari. MichiMao e linistit: pe 100 ii baga in dube imediat. Sau, e generos, nu se deranjeaza si Stroe da ordin ca politia sa fie discreta.
Oricum, chapeau pentru dl Funeriu! Sa stii ca ponta e pe cale de a deveni, precum bunicul sau, vesnic, si sa ai, totusi, curajul sa iesi la un miting insignifiant, e demn de respect.
Toti pe care-i stiu de la RM sint in piata acum.
it_s__not_news,
asa este am vazut si eu in seara asta cativa amici de la protestul RM. sunt sigur ca lumea se va mobiliza si pt asta, acum abia se asimileaza noua informatie. cei care aruca pietre in activisti, ganditi-va mai intai cat efort presupue sa iesi 2 luni pt o cauza, desi vorbim de oameni cu servici si familii.. apoi convingeti-va rudele,prietenii, cunoscutii sa iasa. marea problema a Romaniei e ca nu are consolidata o constiinta civica, una care sa mobilizeze oamenii sa iasa cu sutele de mii la protest si sa-i inchida fleanca lui Ponta sa mai spuna ca „10.000 poate sa scoata si el”.
Si eu as raspunde, chiar daca nu sunt reprezentativ pentru cei care au iesit: sa iesim in strada si sa cerem ce?
Ca unii vor vrea PDL la putere. Altii vor vrea doar sa se anuleze 2-3 proiecte de lege si atat. Altii vor vrea ca statul sa nu mai aibe atata putere discretionara asupra cetatenilor si ca sistemul de vot si conducere sa se schimbe radical. Dar daca ies in strada 1000 de oameni cu 1001 pareri e compet inutil, asa ca eu unul nu ies si nici cei cateva zeci pe care ii cunosc personal din cei cu care am iesit pentru alte cauze. Pentru ca nu vreau sa pun un plasture pe un hoit, sa schimb o lege sau doua a unui stat pe care il consider arhaic ca si organizare, scop si comportament, as vrea sa il schimb cu totul. Dar cine mai iese in strada pentru asa ceva, cand majoritatea daca ii intreb „cum ar trebui sa fie organizata societatea, daca si cine sa o conduca” dau din umeri pentru ca e prea complex pentru ei, s-au obisnuit sa fie condusi precum o turma si s-au invatat sa se descurce indiferent de regim.
Exista generatii intregi distruse din punct de vedere civic. Exista pensionari care voteaza pe oricine le promite 5% in plus la pensie indiferent cine va plati 10% in plus taxe pentru asta. Exista cei la 40-60 de ani care au trait in comunism si inca sunt dependenti de stat ca sa traiasca. Sunt peste jumatate din cei cu drept de vot (pentru ca restul sunt cei in zona 18-40) si decid ce au chef pentru ca asa functioneaza democratia, asa ca indiferent ce vor tinerii cei peste 40 o sa voteze ce au ei chef si „regulile jocului” spun ca asta se va intampla pentru ca sunt mai multi. Daca astea raman regulile jocului imi pare rau, dar eu nu joc: majoritatea cunoscutilor sunt pe picior de plecare sau cu planuri de plecare cat mai curand posibil din mocirla socialista romania. Iar cei care au dificultati in a citi si intelege un poem de 5 strofe nu conteaza, ei vor ramane sa continue decaderea si prabusirea.
Da’ tu CE faaaaci…? :P
Stai aici, pe internet si MORI de invidie ca altii sunt in stare sa-si SUSTINA cauzele?
Pai, sustineti-o SI TU, daca chiar crezi in ea! Mai las-o cu „indicatiile” date la altii! Apropo: daca tot le faci agenda celor cu Rosia Montana: UNDE ai fost in cele 3 luni cat ei au demonstrat in fiecare saptamana?
Si UNDE ai fost ieri, cand se votau legile alea? PRECIS erai printre cei de la intrarea Izvor? :P
@Codruta
Domnisoara, cred ca ai o grava problema de perceptie. Si de limbaj. Iti recomand sa te calmezi.
Domnisoara Codruta, aveti o idee, dar fixa. Aceeasi in toate comentariile.
Compensati excelent prin colectia de smiley-uri.
In ce clasa sinteti?
N-am asa multe „clase” insa am suficiente ca sa imi dau seama cand altii incearca sa manipuleze. Subiectul nu era „numarul claselor mele” si nici „Rosia Montana” – ci faptul ca se petrec niste lucruri care nu va plac iar voi stati sa jeluiti pe internet si, constienti de impotenta in care va zbateti, dati vina pe ALTII, cu care n-ati avut nici un fel de „contract”! D.ex. Dl. „George” imi recomanda MIE sa ma calmez, in loc sa se calmeze D-lui si sa dea fugutza pana in strada, sa isi revendice ce o fi vrand sa revendice. Gandesti ca o fi dom’ majur, suparat ca astia cu Rosia Montana nu-i stau la dispozitie, de parca D-lui ar trebui sa comande iar altii sa execute!
Repet (desi n-am s-o mai fac mult, ca n-are rost sa le explici unora care nu inteleg): de ce, in loc sa stati pe aici sa va jeluiti ca astia cu Rosia si-au vazut de treaba lor si au protestat pentru ceea ce considerau ei ca trebuie, nu iesiti VOI sa protestati pentru ceea ce va intereseaza?? De unde si pana UNDE le dati indicatii la ALTII?? Iesiti VOI!!
@Codruta
Domnisoara Codruta, constat ca insistati sa va dezvaluiti in toata „splendoarea” infantilismul si precaritatea intelectuala… Si mai lasati „smiley”-urile alea! Nu tin loc de argumente. Dovediti o incapacitate crasa de a intelege si a comenta subiectele puse in discutie. Mai mult, dialogul pe care ni-l propuneti este unul de nivelul scolii generale. Nu mai insistati. Va faceti de ras.
Asteptam sa preluati voi initiativa si protestele si iesim si noi. Deocamdata noi am obtinut ceva, asa naivi si hipsteri si ecologisti cum suntem. Acum e randul vostru sa sunati mobilizarea si sa fiti convinsi ca venim si noi. So – dati semnalul!
@Ioana
Sa rezumam… Deci ce spuneati c-ati obtinut domnisoara? N-ati obtinut nimic! Iar mentalitatea asta, de genul „iesiti voi mai intai in strada ca dupa aia iesim si noi”, reflecta precaritate intelectuala si cinism. Ce-i asta? Justitia si statul de drept ne privesc pe toti, deopotriva. Fara aceste elemente de baza ale unei societati civilizate nu veti obtine nimic, niciodata. Sau sunteti prea involuata ca sa pricepeti gravitatea lucrurilor, tratandu-le superficial si selectiv? Cat despre ceea ce ati obtinut… Repet, n-ati obtinut absolt nimic. Infractorii care au propus legea in parlament sunt cu totii la locul lor. Inclusiv Victor Ponta. Gata oricand sa revina asupra „chestiunii”… Si vor reveni, cu siguranta. S-ar putea ca noi, astialaltii, care tinem la independenta Justitiei si la statul de drept, sa nu mai fim deloc interesati de zbaterile voastre ecologiste (profund selective, pentru ca va reamintesc, daca cumva nu cunoasteti, Rosia Montana nu este singura problema ecologica a Romaniei), si sa va lasam, vorba unui „ilustru” fost presedinte, sa fierbeti in suc propriu. Si ar mai fi ceva… Aveti grija ca traiti intr-unul din cele mai poluate capitale din Europa! Daca nu cumva cea mai poluata. Asta nu va deranjeaza, in mod evident. Si mai vedeti ca, la Baia Mare, exista o exploatare aurifera pe baza de cianuri. Patronata de rusi. Cu aia constat ca nu aveti nici o problema. De ce? La cate probleme ecologice reale si grave sunt in tara asta, ar trebui sa va petreceti 24 de ore din 24 in strada, zi de zi, luna de luna, an de an. Acum pareti a va trage sufletul asteptandu-l pe Mos Craciun… Crezand ca v-ati atins obiectivul. Sa inteleg ca asta era singurul vostru obiectiv? In cazul asta sunteti un munte de ipocrizie si de fatarnicie. Avand in vedere ca Romania este ingropata in munti de gunoaie si mizerie.
@gEORGE
hai, dati join la eveniment. de pe pagina UNITI SALVAM inainte sa mai aruncati cu pietre in activistiii RM https://www.facebook.com/events/623024307765228/
Felicitari d-le George pentru comentariul d-vs. Inafara de manifestatile pasnice continuate pana cand ticalosii vor fi inlaturati sunt necesare si discutiile de la om la om pentru a trezii spiritul civic al oamenilor care din pacate sunt complect indiferenti fata de dezastrul socio-economic si politic al Romaniei.
Va multumesc pentru aprecieri. Cea mai grea misiune este, de departe, convingerea, de la om la om, anume ca pasivitatea si indiferenta reprezinta cel mai grav pericol pentru tara asta. „The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.” – Edmund Burke
Cand „motanul” nu-i acasa, joaca soarecii pe masa…
Poanta, fiind plecat, fara stirea lui, parlamentarii au prins un moment liber si si-au aranjat putin lucrurile. Cine sa-i vada?! „ochiul de jurist” era in partea cealalta a lumii, intr-o companie cat se poate de selecta. Cum sa-si permita el sa stea „pios” la esafodul lui Mandela, un om care si-a pus intreaga sa energie, libertate, viata in slujba poporului sau, alegand un mod de viata cat se poate de auster, lipsit de fast.
Cum sa-si permita ponta sa-i priveasca in ochi pe cei doi interlocutori, Barak Obama si Tony Blayer, reprezentanti ai, poate, celor mai selecte democratii din lume?!
El, „mititelul”, nu stia nimic, nu avea nicio grija, totul trebuia sa fie ok acasa, doar era cerberul bunului simt liberal prezent, dirijorul Parlamentului, socrul sau vigilent si atatia alti vajnici aparatori ai democratiei originale romanesti, lasata noua mostenire de mentorul tuturor acelora ce azi ne conduc, marele iliescu, alt om „sarac dar curat”…
Daca toate mizeriile pe care le vedem si traim astazi sunt posibile este datorita faptului ca acest partid de corupti, psd, partidul care a format, in secret, o suita de partidulete, ong-uri, comitii si comitete, prin clonarea propriilor gene, nu a fost interzis de lege, iar toti securisto-comunistii ce l-au plamadit nu au fost „ascunsi” in cele mai negre si adanci inchisori, pentru vecie, ca lumea sa nu-i mai vada si simti duhoarea lor veninoasa…
Asta nu inseamna, asa cum posibil sugerati, ca daca pisicul (Ponta), pentru ca rolul motanului este jucat de alt personaj toxic, nu a fost acasa, plimbandu-se la Johannesburg pe banii nostri, pentru a-si face propaganda de imagine, n-a stiut de ce avea sa se intamplE in tara, Sa fim seriosi! Plagiatorul stia prea bine. Doar e parte din gasca infractionala a USL. Chiar daca rolul lui e doar unul de marioneta mitomana…
Nici prin cap nu mi-a dat ca ponta n-ar sti despre ce se intampla, tocmai el, micutul titulescu, care are pretentii si aspiratii dictatoriale, credeam ca restul comentariului meu ar fi suficient de lipsit de ambiguitate pentru a mai intari acel adevar…
Cat despre motan, este asemanator claponului pozand drept cocos…
As mai adauga doar atat… Salut demersul celor 8 oengeuri care au cerut CE o supramonitorizare a Romaniei, una mult mai dura, radical diferita de MCV. Mi-as dori ca CE sa reactioneze si sa ia, in sfarsIt, pentru ca a devenit limpede ca e cazul, toate masurile care se impun pentru a pune la punct pe toti infractorii USL, in frunte cu plagiatorul. Masuri care sa duca chiar si pana la suspendarea dreptului de vot a Romaniei in CE. Nu se mai poate! Barosso pare ca a intrat in hibernare, nu l-a mai deranjat nici macar cu o intrebare pe cel caruia, odinioara, ii dadea teme pentru acasa. Teme pe care „elevul” plagiator nu le-a rezolvat nici pana azi. CE trebuie sa treaca de la faza declaratiilor fara efect, direct la fapte si masuri vizibile.
Solutia de mobilizare pentru a iesi in strada este urmatoarea: oameni foarte cunoscuti si respectati ca dumneavoastra , dl. Turcescu, dl. Tapalaga , Nasul , dl. Cartianu si toata suflarea care a avut un cuvant de spus impotriva acestor derbedei trebuie sa iasa primii. Din partea dreptei nu ma astept la nimic, dar nici nu mai am chef sa stau dupa ei. As iesi eu primul, dar se uita lumea la mine ca la urs. De fapt am iesit pe strazile Bucurestiului si sunt din Ploiesti . In vara lui 2012, dupa program, imi luam copii si nevasta si veneam la Antipa. Zi de zi.
Daca se mai imbata cineva ca dezbaterile scrise sau televizate mai au vreun efect, e mort in santz deja. Si-asa e mult prea mult cat am asteptat. Europarlamentarele se dovedesc a fi prea departe , iar prezidentialele nu mai vorbim. Probabil ca pana atunci nici in scris nu va veti mai putea exprima, daramite sa ne mai dam si intalnire pentru razmerita. Nu mai dati de la unul la altul ca nu mai merge.
Dati-ne semnalul si venim! Dar haideti odata!
Da d-le Paul, va dau dreptate, e mai grav decat credeam noi toti. Haideti sa comparam doar ce se intampla in Romania cu ce se intampla in Ucraina. E mult mai grav ce se intampla aici si totusi lumea nu reactioneaza. Acolo au iesit in strada sute de mii de oameni. De ce se intampla asta? Pentru ca la noi in loc sa se promoveze unitatea dintotdeauna s-a promovat dezbinarea. Romanii atunci cand le e greu aplica regula „fiecare pentru el”. Nu conteaza ca se fac demonstratii la ora 17 atat timp cat el depinde de un loc de munca unde trebuie sa stea pana la 18. Pentru 10-12 milioane pe luna. Nu conteaza acea manifestatie atata timp cat acasa pe masa la copii nu va putea pune o dovada ca a participat. Da, ar ajuta mult sa scapam tara asta de clasa politica insa nu e asa usor pe cat pare. Da, ar fi mai bine pe termen lung ca lumea sa iasa in strada chiar daca individual nu ar fi mai bine pe termen scurt pentru ca si-ar pierde din timpul liber dedicat familiei sau din timpul dedicat muncii. Uitati-va la totalul populatiei cu drept de vot. Sunt aproximativ 4-5 milioane de pensionari si asistati social in Romania. Pentru fiecare votant care are o oarecare cunostinta de lucrurile care se petrec in tara, exista un pensionar caruia nu ii pasa decat de propria pensie, de propriul trai. Pentru el nu conteaza partidul politic, conteaza cine ii da un leu, doi, zece, in plus la pensie. Pentru ca sunt o categorie usor de „cumparat”, cu promisiuni, cu pomeni electorale, cu promisiuni si asa mai departe. Sunt generatiile care au muncit pentru tara asta si din pacate acum se lupta pentru supravietuire cu o pensie de nimic. Sunt atat de multe lucruri care nu merg bine in tara asta incat sincer, nu e de mirare ca lumea isi pierde speranta.
Desi se fac 24 de ani de la „caderea comunismului”, se constata ca in Romania n-a cazut defel.
In acele vremi nomenclatura de partid era intangibila. Se schimbau de colo-colo, isi angajau bine neamurile (frati, surori, nepoti, copii), care in timp deveneau adevarati satrapi. Aveau la ordinele lor atit activistii de partid scoliti mai mult sau mai putin la Stefan Gheorghiu, dar si militia, securitatea, procuratura, justitia.
Aruncau ceva firimituri celor ce colaborau cu ei (aplaudacii, informatorii, secretarii de partid din intreprinderi), iar restul erau striviti, omogenizati si spalati pe creier.
Actualul parlament (indiferent de culoarea politica) vrea revenirea la aceste privilegii. Drept la cheltuieli fara sa dea socoteala, drept la masini, telefoane si altele gratuite, sa-si angajeze neamurile fara sa dea socoteala, sa fure si daca sunt prinsi sa nu fie cercetati si judecati, sa puna biruri din ce ince mai mair ce nu se vor numi taxe ci numai ajustari de pret… Nimic nou sub soare. Iar noii activisti sunt cei de la noua Stefan Gheorghiu – Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administratie, cu profesori toti unul si-unul…
Timp de peste 20 de ani a fost timp pentru implicare si formare de noi oameni si specialisti. S-a facut? Nu… De ce? Fiindca cei ce trebuiau sa o faca s-au lasat cumparati si au abandonat lupta politica.
Din pacate implicarea a fost si este nula. Cu o singura exceptie, vorbitul pe la colturi (sau pe net mai nou).
Admitem prin absurd ca la alegerile viitoare NICI UNUL din cei ce sunt acum in parlament nu mai candideaza. Cine ii va inlocui?
Nu sunt oameni in tara integri, cinstiti, gata sa se inhame la o munca uriasa?
Se pare ca nu, din moment ce caracatita asta a ajuns asa de mare. Sau exista si nu vor sa se implice. Romania duce acuta lipsa de modele care sa fie urmate, care sa coaguleze in jurul lor alte valori.
Pentru ca in viziunea mea trebuie abandonate dezbaterile si mesele rotunde si trecutul la actiune. Si evident implicarea activa in viata politica, adica incercarea de a intra in parlament.
Va reamintesc insa ca desi in 1989 s-a inceput in Timisoara, ca desi din 20 decembrie timisorenii erau stapini in Timisoara, abia cind s-a miscat Bucurestiul s-a intimplat ceva…
Si da, trebuie un NOU punct 8 de la Timisoara.
@Stelian
foarte bun comentariu. Perfect dreptate aveţi.
@ Stelian,
Perfecta analiza dvs. Din pacate, ne aflam in ipostaza unui sarman care vrea sa intre in iarna, cu bocancii rupti si gauriti. Ce sa faca? Sa incerce sa-i „repare”, sau sa-i arunce si sa se intoarca la opinci? Cred ca trebuie sa ne intoarcem la alte „incaltari”! Daca nu putem noi, o sa o faca, mai degraba sau mai tarziu, cancelariile care ne-au mai incaltat si descaltat!
Am pus intrebarea asta si la un alt articol: unde si cand iesim in strada? Eu sunt in Cluj si m-am saturat sa scanez presa cu speranta ca voi gasi un apel la protest. Daca nu iesim suntem la fel de vinovati precum cei care i-au votat. Ce asteptam? Decat sa-i explic peste 10 ani fetitei mele de ce n-am facut nimic, mai bine imi fac o pancarda si ies singura.
Astazi PSD l-a propus pe „renumirul jurist” Lucian Bolcas ca membru al Curtii Constitutionale a Romaniei. O alta bataie de joc. Chiar in tot PSD-ul ala cat e de mare nu exista nici un jurist un pic mai tanar si un pic mai competent sa nu bata chiar asa tare la ochi? Chiar au nevoie de un bosorog cvasi-senil pentru a fi siguri ca raspunde intocmai la comenzi? Chiar ne lasam asa calcati in picioare in bataia de joc a PSD?
DA, aveti dreptate, NU e bine deloc, e un adevarat dezastru, dar oamenii aia multi despre care vorbiti si care vad toate astea ma tem ca NU pot face nimic, pentru ca data viitoare pe liste la alegeri vom avea aceleasi nume, aceeasi FAUNA pe care o vedem acum in Parlamentul Romaniei si in politica romaneasca.
Credeti ca vor renunta, ca isi vor spala pacatele renuntand data viitoare sa mai candideze ?!
Eu nu cred, dimpotriva tare mi-e ca nu mai scapam de astia, nu vad de nici un fel viitorul Romaniei dusa spre nicaieri sau mai bine zis spre mai rau, de aceasta clasa politica dezastruoasa.
Cartelurile de la Tijuana si Ciudad Juarez functioneaza aidoma clasei politice romanesti. E drept, in Romania nu s-a ajuns la eliminari in stil mexican dar niciodata nu e timpul pierdut. Sunt curios ce spun marii intelectuali care au sustinut marea colaitie a salvarii nationale USL?
sintetzi sigur ca in ´´in Romania nu s-a ajuns la eliminari in stil mexican´´ ?
urmaritzi anii 90 !
Ma refeream la perioada curenta si exclusiv la eliminari fizice. Dar va dau dreptate intr-o anumita masura cand discutam despre perioada anilor ’90. Repet, nu e timpul pierdut pentru stimabilii escroci din Parlamentul Romaniei sa treaca si la astfel de practici.
Analiza d-lui Aligica este de exceptie si subscriu in intregime. Am citit si reactiile amabasadelor SUA, Germaniei si Olandei la Bucuresti. Cred ca tonul a fost prea bland considerand ce se intampla in prezent. Ceva semnificativ trebuie facut la Bruxelles si Washington pentru a-i pune la loc in sertarul lor pe acesti derbedei si banditi care distrug in aceste zile putinul ce a fost cladit bine si cu greutate in ultimii 24 de ani. Publicul romanesc continua sa fie comfortably numb si e dispus sa treaca cu vederea aceasta propunere de lege mizerabila. Nu am sperante prea mari in acea zona.
din pacate cred ca sunteti cam optimist….tot ce poate face aceasta mminoritate reformista e sa se salveze fiecare cum poate parasind acest stat mafiot….si ma bazez pe faptul ca dupa aproape 2 ani de guvernare usl, in care statul de drept a fost agresat sistematic, in care buzunarulc etateanului (nu doar al bugetarului) a fost agresat sistematic, iata, aceasta guvernare are inca 60% din intentiile de vot in sondaje….si nu cred ca sunt trucate, personal am multi cunoscuti (inclusiv in familie) care o tin in continuare una si buna ca Basescu le-a taiat salariile, restul nu mai conteaza pentru ei….sunt exact prototipul pe care l-ati descris, care pentru putina paine si mult circ se duc ca vitele la vot…mai grav este ca cut vor fi mai dependenti econimic de stapani, cu atat vor fi in imposibilitatea de a alege liber…..si din pacate sunt si vor fi majoritari, fiind in continuu sedati de aparatul mediatic al guvernarii….asa ca exista doar doua solutii: o bomba atomica care sa distrgura aceasta adunatura de clanuri, sau fiecare scapa cum poate plecand intr-o tara in care statul de drept mai inseamna ceva….
Vi se va parea ciudat (sau poate nu), dar un referendum pe tema noilor legi va arata ca UNELE dintre acestea au sustinere populara: cunosc cateva persoane care au rude in puscarie, pentru gainarii marunte, si sunt convins ca au pus deja tuica la rece pentru Craciunul petrecut de proaspat-eliberatul „ala micu” in sanul familiei.
Dle Aligica, dv nu (mai) intrati in dialog cu cititorii dumneavoastra? Unii dintre noi v-am adresat si cateva intrebari, nu numai am comentat situatia dramatica din tara… Eu unul v-am cerut o solutie a rezolvarii problemei. Sa stiti ca numai comentariile nu ajuta la nimic.
Sunt la sfarsit de semestru si sunt excedat. Am reusit sa scriu textul dar nu cred ca ma pot angaja in dialog sustinut.
Cu privire la solutii: Daca as putea sa dau o solutie ar fi minunat. Dar nu pot. Daca ma presati, ideea este insa asta, cu nota ca e mai degraba o reactie decat o idee inchegata:
Ei vor cauta pe toate caile sa blocheze toate modalitatile si canalele legale si consitutionale de a fi dizlocati din pozitiile de privilegiu si imunitate in care s-au consolidat.
Se baricadeaza institutional astfel incat sa nu mai existe cale de atac constitutional-institutionala la ei care sa nu fie controlata de ei.
Prin asta evident ca nu fac decat sa lase o singura solutie: proteste si presiune populara pe cai externe celor institutionale normale.
Ei stiu ca asta nu se poate inampla pe termen scurt. Painea si circul plus cozonacul de sarbatori functioneaza in favoarea lor. Inca. Nu stim cat timp. Nici ei. Dar vor trage de timp. Dar asa cum lucreaza conduc tara spre o asemenea evolutie: Inchid toate supapele institutionale si sunt nesimtiti pana la sfidare.
Reformistii ar trebui sa se aplece acum pe caile constitutionale si institutionale ramase: 1 sa incerce sa le tina deschise si neacaparate (cu ajutor occidental) si 2 sa incerce chiar sa le foloseasca pentru o contraofensiva. Asa vor castiga si ei timp. Situatia de staus qvo e favorabila lor caci timpul trece in defavoarea puterii.
Va multumesc pentru raspuns dle Aligica. Apreciez sincer efortul dv de dialog. Iata ca provocarea mea a avut efect. Va inteleg oboseala, Insa nu inteleg oboseala si tacerea intregii intelectualitati. De ce toti isi gasesc alibiuri si explicatii pentru inactiune? E apreciabila luarea dv de pozitie. Altii tac in continuare. Aspect care nu-I onoreaza defel.
P.S. Stiti, in urma cu ani ati intentionat, impreuna cu dl Stoica ca si coautor, sa-mi trimiteti o carte… N-a mai ajuns la mine… Dar, sa fie limpede, asta nu este nicidecum un repros.
Sunt sincer stanjenit de faptul ca acea carte nu v-a parvenit. Aveam convingerea ca am cerut colegilor din Bucuresti sa v-o trimita. Puteti va rog sa-mi retrimiteti adresa? Am sa-i rog sa mai faca o incercare.
Mii de scuze!
Nu va faceti griji! Totul e ok. Cartea deja exista in biblioteca proprie. Chiar daca, din pacate, nu contine autograful dv si pe acela al d-lui Stoica… In continuare va asigur de pretuirea si tot respectul meu.
Timpul trece in defavoarea puterii. De accord cu observatia asta. Insa timpul trece si in defavoarea noastra, a tuturor. Chiar si in defavoarea ratacitilor care au votat USL si care, din diferite motive, inca nu constientizeaza gravitatea situatiei. Orice clipa in plus petrecuta la putere de catre gasca infractionala a USL e catastrofala pentru tara.
Ceea ce nu constientizeaza actuala putere este faptul ca mentinerea unui status-qvo, adica o prelungire a asediului exercitat asupra institutiilor statului de drept prin diferite mijloace, va avea un efect devastator asupra lor. Vor fi maturati de la putere de strada. Singura necunoscuta e doar daca penalii USL vor scapa doar cu fuga. Cetatenii romani sunt singurii care pot grabi alungarea de la putere a acestei majoritati penale.
Toate cele bune dle Aligica!
Apropo… Chiar nu-l poate atentiona nimeni pe dl Tony Blair sa nu mai cautioneze lobbystic un personaj sinistru precum este Victor Ponta, pentru ca se descalifica moral? Tony Blair pe ce lume traieste? Chiar nu stie cine este, ce face si ce reprezinta Victor Ponta?
Pai are o firma de lobby si „consultanta” si ia bani ;)
Nu ziceati voi ca vreti „capitalism”? Uite, Blair e un capitalist sadea :D
Cine-i „de dreapta” apreciaza banu’! „Dreapta” = „banu inainte de toate”, „profitul misca lumea” samd… :P
Aplaudati-l! :D
Într-adevăr, Domnule Algică, situația este mai gravă decât credem. Dar nu pentru că „300 si 400 de familii, de clanuri, sunt in plin proces (a) de a finaliza instituționalizarea controlului oligopolic asupra sistemului politic, administrativ si economic din Romania si (b) de a crea in acest proces o casta politica (cu valente ereditare) care urmează sa opereze deasupra legii, deasupra mecanismelor democratice, deasupra regulilor elementare ale economiei concurențiale” și nici chiar pentru că asistăm la „o schimbare structurală a întregului regim social-politic si economic” din țara noastră. La urma urmei, acțiunile „escrocilor si tâlharilor de vocație” prin care aceștia au pus mâna pe putere sunt logice și mai ales erau și sunt în continuare previzibile. Dacă ar fi vorba de o competiție sportivă, am putea chiar să-i felicităm.
Situația este gravă pentru că reacția normală a societății civile față de „clanuri și familiile conducătoare” a fost și este impotentă.
Ei au sesizat că puterea poate fi obținută prin alegeri democratice și au folosit toate mijloacele, legale și ilegale, pentru a le câștiga. Ei au înțeles că putere poate fi menținută cu ajutorul mass-media și o controlează cu o mână de fier. Așa au ajuns să dețină aparența „majorității”.
În tot acest timp, ce a făcut „minoritatea reformistă” pentru a se „opune acestor evoluții nefaste” și a „opri instaurarea controlului absolut al marilor familii si oligarhiei aferente asupra țării”? Nimic sau aproape nimic, crezând că dacă au dreptate este suficient, iar acum scâncește că este pe cale să moară cu dreptatea în mână. A preferat să se ascundă în spatele lui Traian Băsescu și, cel mult, să facă jocul acestui politician abil. Vă întreb și mă întreb cu groază, ce s-ar întâmpla dacă acesta ar dispărea mâine? Reprezentanții ei, atunci când sunt presați să vină cu soluții, cel mult se gândesc la o „reacție” (cum de altfel afirmați și dvs., Domnule Algică). Oare să fie așa de greu de luat taurul de coarne? Începând chiar cu a învăța de la adversari.
Dragii mei intelectuali reformatori, uitați că trăim într-o epocă în care „mass media a ajuns să modeleze nu numai opinia publică ci și elita conducătoare” {America’s Imperial Class, din 21.11.2012, Stratfor (http://www.stratfor.com/sample/weekly/americas-imperial-class – accesat la 15.08.2013)}? Mass-media este baricada, de unde însă voi sunteți absenți. Credeți că, doar pentru că principiile și valorile pe care le susțineți reprezintă progresul, sunt suficiente timidele voastre intervenții la Contributors, Revista 22, câteva apariții sporadice la emisiunile unor posturi de televiziune de nișă (cum este B1) sau câteva editoriale din Evenimentul Zilei și România Liberă?
Ca să câștigi războiul trebuie să câștigi un lung șir de bătălii, iar acum bătălia care trebuie câștigată este mass-media. Pentru aceasta este nevoie să-și ascuți armele, mai ales cele care au eficiență maximă împotriva inamicului cu care te confrunți în acel moment și trebuie să urci pe baricadă și să o cucerești. Aveți tot ce trebuie pentru aceasta și în plus dreptatea este de partea voastră.
Curățați străzile de impostori și derbedei. Deși am 63 de ani, dacă voi afla de o acțiune a voastră de protest care se desfășoară legal, civilizat și mai ales care susține ideile dreptății sociale, progresului și emancipării poporului român, am să fiu alături de voi, cât mă vor ține puterile.
Domnule Algică, nu de soluții este nevoie acum, ci de o strategie a unei lupte pentru apărarea valorilor, libertăților și instituțiilor democratice. Soluțiile vor apărea pe parcurs. Va veni apoi și sprijinul poporului, materializat în sondaje și mai ales la alegeri.
La începutul anilor 1990, erau unii care spuneau că românii au îngropat comunismul și vor face același lucru și cu capitalismul. Dacă ar fi să luăm în serios această afirmație, este foarte probabil ca de data aceasta să ne îngropăm singuri și nu vom mai putea da vina pe tancurile sovietice sau înțelegerile dintre marile puteri de la Ialta. Nici măcar pe „excrocii și tâlharii de vocație”.
Lista parlamentarilor care au votat marti se gaseste aici inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/biro-attila-lista-celor-240-de-deputati-care-au-votat-sa-fie-deasupra-legii
E bine sa se stie cine sunt. Lumea e mica. Din ce in ce mai mica avand in vedere ca a devenit lumea lor.
Este insa doar o parte din lista mai lunga, a celor cateva sute ( poate mii) cu care formeaza noua clasa care-si institutionalizeaza privilegiile.
Ati inteles acum cine va conduce?? S-a vazut foarte clar ieri, la votul din parlament. Incercati sa le ziceti ceva pe subiectul votului electronic, sau prin corespondenta (care poate fi verificat si probat oricand), sa vedeti ce bate in cap va luati.
Cititi articolul de mai jos ca sa vedeti pentru cine munciti. Cat inca mai e pe site si nu e sters. Cititi sa vedeti cine sunt pomanagii care sifoneaza bani de la buget, cine sunt leprele care baga voturi in plus in urne, cine sunt cei care DECID rezultatul alegerilor.
Nu ma credeti? Romania are 18.000 de sectii de votare. Majoritatea sunt la sat, in circumscriptii de 500-1000 de oameni. Daca fiecare din acesti primari pomanagii baga vro 2-300 de voturi in plus (si nu e greu, pentru ca ei stiu exact cine e plecat din tara, stiu cine poate veni la vot si cine nu), uite ca numai din cateva mii de primari ai strans milionul de voturi de care ai nevoie ca sa faci orice. Ei singuri, o mana de infractori, atat. Ei decid soarta oricui. Ba chiar le convine ca lumea nu merge la vot – pentru ca abia atunci pot face ei ce le trece prin cap.
Asta nu au priceput intelectualii dreptei deloc, NU la oras se decid alegerile. CI LA TARA. Acolo se fura masiv, de 20 de ani. EI stabilesc castigatorii. Taranii, alcoolicii, babele surde si analfabete, mosnegii care pe vremuri lucrau pentru CAP, primarii de comuna si sat, presedintii de consilii judetene, toti sunt apoi recompensati cu proiecte umflate (castigate apoi „prin licitatie” doar de cine trebuie), proiecte ce le vor asigura apoi voturile pentru primarie (si acelea fraudate), din nou.
2-3 milioane de voturi fraudate nu e mare lucru pentru ei, pot face asta oricand. S-a vazut la referendum (chiar, se mai aude ceva de auditul pe CNP?), s-a vazut la europarlamentare, se va vedea din nou. Pentru ca nimeni nu are curaj sa spuna care e starea de fapt.
Ei va decid soarta, nu voi.
http://www.gandul.info/reportaj/investigatie-gandul-sub-acoperire-raportorul-valeriu-cenac-a-inregistrat-targuiala-primarilor-cu-centrul-da-scot-oamenii-la-vot-dar-atata-am-vrut-si-eu-un-peron-in-autogara-11728553
Nu stiu ce „babe analfabete” visezi tu pe la tzara (iar daca or mai fi vreo 10 – 15, macar alea AU bun-simt).
Poate vrei sa zici: TINERI anlfabeti :P
Nu ai dreptate in ttotalitate. Uiti ca mai putin de jumatate dintre romani s-au prezentat la vot; actuala majoritate a rezultat din votul celor dusi la vot de activistii de partid, in majoritate din rural, din zone in care influenta „sefului’ e greu sa o contracarezi daca vrei sa ai viata linistita in sat, cartier sau firma. Cei mai multi au gandit ca nu au cu cine vota si n-au gresit prea mult. Vezi migratiile din parlament in ultimii ani, vezi voturile celor din „opozitie” zilele astea.
Altul e necazul : n-avem lideri credibili, capabili sa mobilizeze votantii, n-avem formatii politice structurate, care sa se adreseze nevoilor cetatenilor, nu exista idei care sa convinga si sa polarizeze interesul cetatenilor, sa-i mobilizeze la actiune.
Ne-a castrat de idei, energie in politica, idealuri cei 50 de anui de comunism.
Cand ve vom destepta, oare ?
Am mai comentat pe aici, ca lumea in general nu mai e guvernata de principii politice, dreapta, stanga, ci de interese individuale, daca vreti de clan si de forta, si asa a fost dintotdeauna… revolutia industriala si secolul XX au fost (exceptand razboaiele mondiale) perioade de acalmie, si de prosperitate, de avant tehnologic in care s-a mai tinut intr-o oarecare masura cont de ideologie (secolul XX a nascut ideologia comunista, de stanga, si alte cateva)… Lumea a sperat poate sincer ca s-a gasit un panaceu la problemele omenirii…
Ei – se pare ca incet, incet aceste sperante se prabusesc, si se pare ca e nevoie de un nou sistem, dar nu e sigur ca el va fi gasit (il intrebati cativa pe domnul Aligica care este solutia – nu o poate gasi un singur individ, chiar si doctor in politica)… Dar daca acest sistem nu va fi gasit, unul care sa ofere oportunitate cat mai multor oameni de rand (care „stiintific” intr-adevar nu se stie daca merita, pentru ca sunt lenesi, smecheri, batausi, nu vor sa se educe etc.), ordinea naturala se va stabili cu bunul plac si cu bata daca cineva indrazneste sa cracneasca (cam ca in aceste zile)… alternativa este un fel de anarhie care poate aduce chiar dizolvarea statului/statelor… totusi, nefiind in interesul corporatiilor iubitoare de pace, forta de munca ieftina, stabilitate si bani, poate nu se va ajunge pana acolo… dar nu e o imposibilitate.
Nu sunt profet, dar logica intr-acolo indica… Depinde de umanitate in ansamblu sa se ridice peste provocari…
P.S. Chestia cu reformistii nu stiu daca tine, pentru ca s-a dovedit ca nu pot impune schimbarea – au facut pact cu FMI, au taiat salarii si pensii – au fost pedepsiti… reforma, reforma – dar pana la un punct – tot stomacul e mai sus (este vorba de acei care stiintific vorbind nu merita altceva la conducere, ba chiar sunt fericiti cu actuala putere – bugetari, pensionari – nu ca in mediul privat nu ar exista lichelele de rigoare – care blocheaza reforma)…in afara de asta chestia cu reformistii e oarecum naiva, cu o exceptie notabila – T Basescu – dar sa vedem daca ce a facut Basescu va avea efecte pe termen lung – voi ce parere aveti?
asta ar fi un eveniment destul de bun ptr incercarile dreptei de a atrage electorat. ce face dreapta?
….se scobeste in nas si mananca ce iese de acolo….din pacate. Asta face dreapta astazi.
Acelasi lucru pe care il faceau cand se urcau astia cu bocancii pe gatul lor”in 2012, iar ei se minunau ca babele alea proaste care stau la poarta si barfesc : ” ai vazut draga ce-au facut ?”
Hai sa nu ne mai minunam nici noi si sa facem dracului ceva !
Nu prea stiu ce sa zic. Nu a iesit nimeni la demonstratie in seara asta. Poate e cazul sa ne intrebam de ce? Vad ca un postac isi pierde vremea sa ne spuna ce i-a scris dnei Mungiu pe forum si ce i-a raspuns ea. Mai important este: vor face dnele Mungiu si Macovei partid nou? Sau Nicusor Dan? Nu are sens sa ne mai pierdem vremea in discutii despre acesti parlamentari. Din sutele de familii care au pus mina pe tot despre care e vorba in articol se numara si famiile Basescu si Stoica, numai ca la ei autorul nu are obiectii. Noua ne trebuie altceva, nu reciclarea propagandei veche a pedele/penele/usele. Ca impresia ea este ca daca oameni ca Nicusor Dan si altii care au sustinut Rosia Montana cereau in seara asta oamenilor sa iasa in strada lumea iesea. Lumea nu iese ca vrea Basescu, a trecut vremea lui si cine pricepe cauta altceva, cine nu ingroapa pe mai departe cauza.
Pina la urma toata logoreea asta se reduce la „tot Basescu e de vina”, nu? E de vina si pentru porcariile pe care le fac parlamentarii USL? Pentru ca despre asta e vorba.
Incercati intr-un mod destul de stingaci sa strecurati indoiala, vezi bine ca Basescu a pus si el mina pe… pe ce? Binevoiti sa ne spuneti daca stiti ceva? Pentru ca daca nu, comentariul este o slabuta incercare de intoxicare si abatere a atentiei. Pina una-alta Traian Basescu este unul dontre cei care se opun clar acestor lovituri date satului de drept. Nu va convine? De ce?
„Incercati intr-un mod destul de stingaci sa strecurati indoiala, vezi bine ca Basescu a pus si el mina pe… pe ce?”
Pe casa din Mihaileanu, pe vreo 300 hectare de teren agricol (scuze, ala a fost cumparat printr-un imprumut pe care il poate obtine oricine), pe una bucata flota (vai, iarasi scuze: n-a fost frauda ci doar „mismanagement”) si altele asemenea (vedeti Alro, cu preturi preferentiale la energie – dar iarasi scuze, sunt convins ca actiunea a fost dezinteresata).
Deci, mizilicuri, doar n-o sa ne suparam pentru atata lucru…
Ah, bun, asta vroiam sa aud de la dumneavoastra. Multumesc pentru raspunsul clar. Cunoasteti ca fiecare dintre subiectele acestea fulminante a fost discutat, rediscutat si dezumflat?
Cunoasteti ca Traian Basescu s-a pus la dispozitia justitiei (nu asta de acum, ci cea din vremea lui Nastase, cu toata pleiada de judecatori smenari la butoane) si s-a dovedit ca nu a fost implicat in vinzarea flotei? Pare ca ancheta s-a stopat in momentul in care lucrurile deraiau periculos catre Vacaroiu. Parca va amintiti ceva, nu? La fel si cu celelalte treburi invocate.
Ati auzit de teoria conspiratiei? Dar de teoria ciorbei reincalzite?
E rau destul ca pana acum reprezentantii dreptei s-au tot „muscat”; cine a dat tonul e cel mai vinovat ..
Acum, cred ca societatea civila trebuie sa-si asume organizarea de demonstratii. La manfestatiile de protest trebuie invitata toata opozitia si toti cei care mai au ,cat de cat, un simt democratic. Se poate incepe la final de saptamana cu cateva mii, iar apoi sunt convins ca se poate ajunge la cifre apropiate de cele din Ucraina. Vor veni si moldovenii care vorbesc limba romana! Dat-i drumul cu organizarea!
Aligica: „minoritatea reformatoare”? De ce nu dai nume? Nu le vezi de departe? Noi de-acilea am constatat si in seara asta ca „minoritatea reformatoare” si opozitia au un singur nume – Traian Basescu. In rest e tacere. Ma distreaza aberatiile cu madam Mungiu – paranoia fara frontiere, vezi si ce scrie azi pe site-ul oengeului – sau cu amaratul de Nicusor Dan, individ fara nici o performanta profesionala, sugativa de bani publici la un institut de cercetare care l-ar fi dat afara pentru lipsa totala de rezultate de acum multi ani daca s-ar fi aplicat si in rrrrominika criteriile occidentale pe care a incercat in van sa le introduca Funeriu.
Mai e o speranta: Emil Boc, asa cum spunea acum trei ore si Basescu. Boc a castigat Clujul in iunie 2012, poate castiga si Transilvania in decembrie 2014 si sa intre in turul doi. Va trebui sa-si faca echipa – ardeleni – Adrian Papahagi, Mircea Micle de la Cluj, Funeriu. Mai trebuie si altii, destui. Totul e sa demareze. Si sa se fereasca de eco-nazi sau eco-bolshe gen criticatacistii care ii alunga instantaneu pe cei care muncesc cu adevarat in sarmana Romanie.
haha! Bagati-l pe Boc (sau alte figuri de genul asta) in fatza si o sa VEDETI voi cata lume o sa vina la ‘protestele” voastre… inclusiv din Transilvania, unde fiecare in oraselul lui mic STIE cine si de la care partid si cat a furat!
Succesuri!
Pentru Codruta:
Pai, Boc este chiar bine privit in Cluj asa ca nu vad care este problema…
Inteleg ca in Bucuresti este o problema cu Oprescu!
Domnule Aligica , eu nu inteleg de ce va mirati si de ce folositi un asemenea limbaj intrun demers politic atit de important, crucial ? Apoi , nu inteleg de ce va mirati, peste tot oligarhia incearca sa devina ereditara. Bankerii care au pus mina pe tipografia cu dolari, Federal Reserve , familiile respective au actiuni pe viata, nimeni nu mai poate achizitiona actiuni la FR, daca unii mor fara mostenitori, fundatiile lor detin actiuni netransferabile in perpetuitate. La fel, aia care au format BIS , Bank for International Settelements din Basel ,creerul sistemului financiar international, detin monopol absolut, in perpetuitate, asupra controlului sistemului financiar mondial. Toti Rockefellerii, Rothschilds, Black Nobility , urmasii detinatorilor fostei Companii a Indiilor de vest ,care acum detin controlul Imperiului Britanic , intrun cuvint ” the lucky sperm club” au mostenit averi imense in perpetuitate, folosind sisteme politice : democratii, monarhii sau republici deopotriva, politicieni corupti , judecatori, militari intrun cuvint ” idioti utili” care perpetueaza dominatia oligarhiei financiare si corporatiste . Pina si comunistii chinezi au o oligarhie ereditara de partid!!
In cea ce priveste, solutia politica pentru a impiedeca constituirrea unei oligarhii autohtone , eu cred ca este inca posibila lupta politica pe cai democratice. Este necesara constituirea unui partid sau miscare civica cit mai democratica pe orizontala, cu o structura ierarhica cit mai flexibila si alcatuita exclusiv din persoane care nu au apartinut nici unei guvernari postdecembriste sau in conducerea centrala a partidelor sistemului ticalosit. Cel putin vor avea capital moral ca au apartinut sistemului. Astfel, un nou partid va putea initia o evolutie progresiva spre o republica , un stat de drept autentic. Vorba unui politician clarvazator : Daca puterea actuala se opune cu forta unei evolutii politice progresive atunci revolutia violenta va fi consecinta inexorabila.
Eu am incercat sa sugerez constituirea unui partid de centru stinga, conectat la conceptul european al statului social ! In fata pericolului osificarii la conducerea Romaniei a clanurilor mafiote consider ca este justificata trecerea pe planul doi a diferentelor ideologice, atita timp cit, monopolizarea puterii economice si politice de catre clanurile mafiote, ne va duce pe toti in serbia unui feudalism impus cu miloace moderne.
„Eu am incercat sa sugerez constituirea unui partid de centru stinga, conectat la conceptul european al statului social !”
Si va mai intrebati de ce nu aveti sustinere: cei de acum ne fura in favoarea lor, dumneavoastra propuneti pe altii care sa ne fure in favoarea celor care stau degeaba.
Ce spuneti de un partid de dreapta (reala, nu de-alde PNL) care sa pretuiasca munca si rezultatele ei, si sa limiteze rolul statului la strictul necesar? Si fara afaceri cu statul, desigur, intrucat statul n-ar mai avea dreptul sa se implice in afaceri.
Sau sunteti de acord cu „trecerea pe planul doi a diferentelor ideologice” doar daca ideologia rezultanta este cea pe care o sustineti dumneavoastra?
Cat de naiv esti! Asta este motivul principal pentru care s-a ajuns in situatia actuala: NAIVITATEA (incapatanarea) dreptei.
„Jumatate dintre romani suspina dupa comunism”
http://ro.stiri.yahoo.com/sondaj-jum%C4%83tate-dintre-rom%C3%A2ni-suspin%C4%83-dup%C4%83-comunism-061139588.html
Nici eu nu cred ca va reactiona poporul, pentru ca e slab, egoist si indiferent. Pot fi lovituri de stat in fiecare luna, ca pe ei ii doare la basca.
Noi suntem buni de gura, mai putin la fapte.
Prosti si multi, dar degeaba, ii cumperi cu o galeata sau un litru de ulei.
Ar trebui sa iasa opozitia in strada, dar probabil ca le frig. Usl ne va lua tot si ne va rade in fata.
Sa ne enervam si sa fim sarcastici pe forum.
UNINOMINALUL ! ACEASTA E SOLUTIA IDEALA. PARLAMENT UNICAMERAL CU 300 DE PARLAMENTARI ALESI UNINOMINAL. FIECARE CLAN ISI DESEMNEAZA REPREZENTANTUL.
(cu ceva timp in urma ce campanie grozava facea mass media pentru aceste principii/ na ca se aplica !)
Ce ma sperie este ca si PDL ul a contribuit la inegrirea zilei de marti.
Ieri seara in fata muzeului Antipa din Piata Victoriei s-au strans cei care au dorit sa protesteze impotriva parlamentarilor. Cred ca se protesteaza si azi (nu am apucat sa verific). Deci, cine doreste poate veni. Nu trebuie sa asteptam sa organizeze Claudiu Craciun un protest, trebuie sa protestam. Deci, nu mai aratati cu degetul catre cei care au protestat impotriva RMGC. Este alt subiect, pentru unii mai important pentru altii marginal, dar este alt subiect. Sunt convins ca la proteste vor veni si ecologisti, anticorporatisti, stelisti, rapidisti sau dinamovisti. Si va asigur ca nu vor discuta despre faptul ca Steaua este in UCL si restul nu sunt.
Suntem foarte aprigi la manie si gata sa aratam cu degetul catre altii desi subiectele sunt legile, activitatea Parlamentului sau deciziile Guvernului.
Btw, s-au lansat si lampioane – faina ideea- care au trecut pe deasupra Guvernului. Well, practice makes perfect
N-as vrea sa fiu cinic, dar poate ca e bine ca se mai calca democratia din cand in cand in picioare, ca se mai trezesc romanii din somn. Unii din ei chiar incep sa-si puna intrebari.
Partea grava a problemei nu este ce s-a intamplat, in sine (nu poti cere Mafiei, accese de morala) ci faptul ca noi, astia care ne agitam pe marginea terenului, nu prea putem face nimic. Majoritatea aia parlamentara, ticaloasa, care face posibile aceste lucruri, este legitima si aleasa democratic, prin vot. Ca a votat poporul aiurea este alta discutie.
Mecanismul democratic, in esenta lui e schiop. Te apuci sa-i votezi pe unii… cum te duce pe tine capul. Si daca aia se apuca deodata si fura, ce faci ??? Stai 4 ani rabdator pe margine, sa le expire mandatul? De ce ar face un om normal, rational, acest lucru?
De ce ai avea rabdare 4 ani cu un hotz care ti-a intrat in casa?
Oricat de convins as fi fost de ticalosia unor PDL-isti de frunte (la nivel local sau national), nu am putut sa ma bucur de revenirea PSD-ului la putere in 2012. Pentru ca sunt convins ca au metode mult mai rafinate de lupta de gherila atunci cand sunt in opozitie (sunt ferm convins ca imaginea negativa a unor lideri PDL a fost creata in laboratoarele PSD) si sunt mult mai uniti in praduiala atunci cand sunt la putere. Oricat de putin mi-au placut Udrea sau Videanu, sub nici o forma nu-l vroiam pe Ponta cu Iliescu in background. Si acum intreb: cati din cei care sunt oripilati de ce face parlamentul actual au iesit in strada in iarna lui 2012? Din pacate, cred ca foarte multi. Pentru ca niciodata nu ne invatam minte.
O solutie buna este cea a iesirii in strada in numar cat mai mare ! Nu trebuie lasati singuri jurnalistii de buna credinta sa ne sustina cauza ! Si parerile celor din afara conteaza ! Toate la un loc poate ii vor speria pe ticalosi ! Partidele de dreapta au acum datoria sa mobilizeze pe protestatari
USL este prelungirea poporului. Asta este realitatea
fara sa-mi treaca deloc prin cap ideea de-a glumi pe temele acestea serioase si grave,nu ma pot totusi abtine sa nu surad citind replicile si ciorovaielile unora dintre participantii la aceste comentarii,care nu rezista tentatiei de-a da lectii si-a critica incisiv pe cel care are alte opinii decat cele personale,deci,in plina discutie despre un subiect extrem de grav,ei gasesc de cuviinta sa se „intepe” si sa se anihileze reciproc in loc sa-si canalizeze bunele intentii pt a da greutate cuvintelor si interventiilor lor,parerea mea este ca asa se face peste tot in patrie,tara arde iar baba se piaptana,romanii nu vor iesi niciodata din cloaca in care au intrat singuri si in care se complac,pt ca indata ce un om devine altruist si vrea sa faca ceva pozitiv,devine suspect si e marginalizat,traind de 23 de ani in diaspora pot sa va spun ca suntem SINGURA natie care se detesta si se automutileaza,moral,din invidie si din prostie,fata de celelalte care se cristalizeaza si se regasesc mult mai usor in jurul unuia sau a altuia,si asta nu din vreo competitie utila si creativa,si ca pe fondul evident al unei educatii comuniste teribil de prezenta in subconstient,romanul sufera de lipsa celor mai elementare calitati civice,ceea ce-l impiedica sa creeze ceva in comun,el neputand deloc depasi faza de persoana sau cel mult cea de familie,notiunea de societate fiindu-i total straina,e dureros s-o spun dar o vad zilnic in toate domeniile
Mi-am amintit si chiar imi dau seama mai bine acum de ceea ce a vrut sa spuna Octavian Paler prin “Credeţi că exagerez dacă spun că spaimele mele, legate de ceea ce mai poate degrada tranziţia în care ne aflăm, sunt, pentru mine, forma mea de patriotism?’, numind si criza prin care treceam/trecem: “neobarbarie”.
Pentru prima data in istorie, spunea Paler, barbaria nu mai vine cu bâta, îmbrăcată în piei de animale şi scoţând chiote sălbatece, să atace “cetatea”, civilizaţia, ci “neobarbaria” e produsul civilizaţiei, nu contrariul ei, şi atacă dinlăuntrul cetăţii.
Insa „Tendinţa noastră de a ne defula prin băşcălie, capabilă să transforme şi catastrofele în fleacuri, să facă din orice Golgotă un talcioc, sub pretextul că asta se cheamă “haz de necaz”, demonstrează, în fapt, o carenţă: ne lipseşte, se pare, simţul tragicului.”
Ce nu inteleg comunistii astia si asta-i va duce cu siguranta la pierire… cat de curand, este ca, precum spune si Paler, „orice om are o mamă şi un tată. Inclusiv în secolul al XXI-lea.”, asa ca astia care au distrus familia crestina, care au separat mama de copilul ei, i-au asmutit unii impotriva altora, nu pot pricepe/asimila una ca asta, nu pot pricepe ce-i e cu UE… vorba cuiva „Da’ cine-i Brusel-u’ asta domle?” si multe altele.
Notez din unele comentarii ca a) tot nu se intelege esenta si gravitatea situatiei concrete si b) unii sunt descurajati de lipsa de reactie civica ( asta e, drumu-i lung si permanent blocat de MSMul controlat de guvern, deci greu). In acest sens, cateva clarificari si vesti bune, respectiv utile:
1.Intr-un gest prompt, laudabil si in acelasi timp datator de speranta, Inalta Curte de Casatie si Justitie, azi, in Sectii Unite, cu 92 de judecatori prezenti din 111 in functie, a hotarat (Hotararea nr. 1/12 decembrie 2013) “sa fie sesizata Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea” proiectelor de lege ( le aveti pe link in explicatie scurta) votate si antementionate ( citat extras din hotarare). Din cate stiu ( prin natura profesiei) din punct de vedere al cvorumului si rapiditatii reactiei, demersul ICCJ este fara precedent. Asta ar trebui sa spuna multe despre gravitatea situatiei. Dar si despre independenta si integitatea justitiei la nivel inalt, in caz de necesitate (Freedomhouse confirma ceea ce stiam eu – anume ca demersul ICCJ este fara precedent). Explicatie scurta despre motivele acestui demers, aici: http://ihincu.wordpress.com/2013/12/12/legea-pe-intelesul-tuturor-atacul-de-marti-10-decembrie-2013-la-statul-de-drept/
2. Maine,sambata, 14 decembrie, intre orele 12-14, in Piata Victorie din capitala, in fata sediului Guvernului, are loc un protest organizat pe aceasta tema. Daca protestatarii ecologisti, RMGC, Pungesti sau gen, doresc sa se alature, sunt bineveniti. Ar demonstra ca sunt capabili de maturizare rapida si reorientarea civica spre cauze majore, cu adevarat vitale pentru societate.
Si, cum a fost azi la demonstratie – banuiesc ca ati participat, nu?
Dincolo de orice alte consideratii, as fi venit cu draga inima; din pacate, in orasul banatean in care ma aflu nu s-a intamplat nimic.
ok – presupun ca toata lumea este de acord. Ce este de facut? in sensul unei actiuni hotarate si legale de a schimba starea asta in care toata lumea se plange de acelasi lucru si ramane captiv propriei retorici.
Tocmai aceasta uniune contra naturii (dreapta-stanga, PSD-PNL) sau continua prezenta in politica a unui partid care nu are ce cauta (UDMR) spune totul despre cacofonia politica.
Asa cum UDMR-ul lupta constant pentru drepturi de grup, fara nici o conexiune ideologica (ei nu sunt nici de dreapta sau de stanga – deci nu au ce cauta in politica), sau cum grupuri in antiteza PSD-PNL isi dau mana pentru un scop pragmatic (exonerarea de obligatii si capacitatea de a fura fara frica), cam asa trebuie construita si o opozitie pragmatica care sa mearga la electorat.
Dar, spre deosebire de PRM, total compromis, sau PNTCD (ucis de PSD, dar slab pentru ca a avut experienta cu lagare de concentrare, dar nu cu o viata politica) – sa fie viabil, pragmatic, sa explice curgator principii fundamentale (egalitatea in fata legii + separea puterilor in stat + cele 10 porunci intr-o tara ortodoxa).
Dupa parerea mea este nevoie de o forta politica care sa aiba un thick skin, fara de care nu se poate supravietui in orice stat.
Traiesti intr-o tara libera si tu nu esti liber.Dramatic.Manipulare inumanum est
România / Dacia liberă anunță
începerea Revoluției naționale de eliberare a României de sub dominația grupurilor infracționale de trădători de țară și de neam
Cerem ofițerilor patrioti din SRI, SIE, SPP, STS etc să înlăture imediat de la putere întreaga clasă politico-economico-bancară trădătoare de țară și neam.
De asemenea, cerem scoaterea in afara legii a partidelor care au contribuit la distrugerea României in ultimii 24 de ani, condamnarea in regim de maximă urgență a tuturor grupurilor infracționale de mafioți politico-economico-bancari (făptuitori, rude, prieteni, colaboratori) la detenție pe viață și confiscarea INTEGRALĂ a averilor.
Respingem ideea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru aceste zeci de mii de mafioți politico-economico-bancari, pe care ii putem folosi la construcția canalului Dunăre-București.
Continuarea așa-ziselor proiecte economice și administrative decise de grupurile infracționale transfrontaliere care conduc România, într-un sistem economic bazat pe corupție generalizată, iresponsabilitate, cinism și lăcomie, ar reprezenta calea sigură spre distrugerea totală a României și a națiunii române prin fărâmițarea țării, înstrăinarea terenurilor, exploatarea rapidă a tuturor resurselor, distrugerea ecosistemului natural și a patrimoniului național, plasarea regiunilor sub controlul grupurilor de interese anti-românești și forțarea populației să plece in exil.
Înlăturarea urgentă a clasei politico-economico-bancare trădătoare de țară și neam ar preveni o explozie socială violentă, care ar conduce la răzbunări feroce împotriva trădătorilor și complicilor lor (rude, prieteni, colaboratori, susținători)
stimata, Ioana Hincu,
stimate, Dragos Aligica,
Fara a fi expert in domeniul politic, cred ca o miscare de felul celei propuse nu va fi construita si dusa niciodata de populatie, pentru revenirea tarii la ,,normalul” democratic si economic.
Personal am intrezarit o alta cale creind si un ,,proiect de schimbare” prin dezvoltare economica, ca unic ,,cal troian”, care odata ,,bagat” in economie de clasa politica, va schimba radical totul, asa cum nimeni nu-si poate imagina azi.
V-as ruga respectuos, pe fiecare din d-vs. sa-mi comunicati un E-mai personal, pentru a va putea scrie despre ce-i vorba.
Ca si dvs., fara a fi activist sau persoana cu mare vizibilitate stiintifica sau politica, comentez si ma exprim intotdeauna, sub numele real.
De aceea, astept raspunsul dvs. la E-mail: [email protected], sau tel. 0761196940, acestea fiind de mult postate pe Net.
Am vazut ca cineva scria de microhidrocentralele din Fagaras. Nu e vorba doar de Fagaras!Este o campanie la nivel national de exterminare a raurilor de munte. Rovana a dat la un moment dat, evident ca nu intamplator, niste declaratii care sa-i faca pe cei neavizati sa creada ca e vorba doar de Fagaras. Daca intrati pe http://www.raurileromaniei.ro gasiti acolo o harta in care se vede cat de buldozerizate si secate sunt raurile de munte dar situatia este chiar mai grava acum si va fi mult mai grava la anu, pentru ca harta este facuta dupa date furnizate anul trecut de APM-uri. In plus, nu putem avea incredere in APM-uri. Sigur au „uitat” si atunci sa mentioneze „cateva” MHCuri. Este si o petitie pe site. Cui ii pasa de natura o poate semna (on line).