joi, iulie 18, 2024

Este România un stat eșuat?

Pe bloguri, în Social Media, în comentarii, și uneori în discursul politic, apare sintagma ”Stat eșuat” asociată României. Este corectă asocierea? Este permisibilă? Am să încerc un punct de vedere asupra acestei afirmații. Scriu acest articol probabil pentru că mă deranjează acest mesaj, deci presupun că există o doză de raționalizare în această analiză.

Ce înseamnă un „stat eșuat”

O definiție simplă a statului eșuat este: un stat eșuat este un termen folosit pentru a descrie un stat suveran care nu poate îndeplini funcțiile și responsabilitățile de bază ale unui guvern eficient.

Failed State – We define a “failed state” as a condition of “state collapse” – eg, a state that can no longer perform its basic security, and development functions and that has no effective control over its territory and borders. A failed state is one that can no longer reproduce the conditions for its own existence. (CSRC-CSW Workshop 2009)

Stat eșuat – Definim un „stat eșuat” ca o stare de „colaps al statului” – de exemplu, un stat care nu mai poate îndeplini funcțiile sale de bază de securitate și dezvoltare și care nu are control efectiv asupra teritoriului și frontierelor sale. Un stat eșuat este unul care nu mai poate reproduce condițiile pentru propria sa existență. (Atelier CSRC-CSW 2009)

Dintre caracteristicile definitorii ale unui stat eșuat se pot identifica:

 • Incapacitatea de a controla teritoriul: Guvernul nu poate menține controlul asupra întregului teritoriu național, ceea ce poate duce la prezența unor zone dominate de grupuri armate, rebeli sau organizații criminale.
 • Instituții guvernamentale slabe: Instituțiile statului sunt disfuncționale, corupte și ineficiente, incapabile să furnizeze servicii publice esențiale precum educația, sănătatea și infrastructura.
 • Economia disfuncțională: Economia este instabilă, cu niveluri ridicate de sărăcie, șomaj și inegalitate. Resursele sunt adesea exploatate de elite corupte, în detrimentul populației generale.
 • Violență și insecuritate: Conflictele interne, violența politică și criminalitatea sunt răspândite, afectând siguranța cetățenilor și stabilitatea socială.
 • Migrație forțată și refugiați: Din cauza condițiilor precare, mulți oameni sunt forțați să-și părăsească locuințele, devenind refugiați sau persoane strămutate intern.
 • Slaba legitimitate a guvernului: Guvernul nu se bucură de sprijinul și încrederea populației, fiind adesea văzut ca ilegitim sau ca reprezentând interesele unui grup restrâns de oameni.

Incapacitatea de a controla teritoriul

Are România grupuri armate, rebeli, organizații criminale care controlează zone din teritoriu? Nu cred că poate fi vorba de așa ceva. Probabil există organizații criminale prezente și eventual cu o influență temporară în anumite zone, dar nici pe departe capabile să se opună forței statului sau să provoace semnificativ autoritatea statului chiar și în zonele pe care le consideră teritoriul lor.

La acest capitol probabil România stă chiar mai bine decât țări dezvoltate ca Franța sau Statele Unite, în care există teritorii controlate de bande în care autoritatea statului este aproape complet inexistentă dacă nu diminuată semnificativ.

Poate mă puteți contrazice, dar eu nu am auzit de părți din România care să fie în stare de anarhie.

Instituții guvernamentale slabe

Sunt instituțiile corupte? În mod cert corupția este prezentă și perceptibilă conform tuturor studiilor și sondajelor disponibile. Dar, dacă această corupție este la un nivel și o generalizare care să facă nefuncționale instituțiile este discutabil. Până la urmă există școli, spitale, drumuri, care sunt în general întreținute, și asigură un nivel de servicii semnificativ, deși de cele mai multe ori departe de așteptările sau dorințele populației.

Sunt instituțiile statului disfuncționale? În mod cert există disfuncționalități. Disfuncționalități există în orice organizație în existență, gradientele sunt diferite. Prin comparație cu alte țări, probabil instituțiile din România au un nivel de funcționalitate mai redus ca în unele țări (de exemplu Germania, Japonia, sau Elveția) dar mai ridicat ca în alte țări (de exemplu majoritatea țărilor din America de Sud sau Africa).

Sunt instituțiile statului ineficiente? În mod cert da, dar instituțiile statului sunt peste tot privite ca ineficiente. De altfel eficiența nu este un obiectiv tangibil ci un deziderat. Există doctrine politice și economice care au ca premisă ineficiența statului și a instituțiilor sale, indiferent de țara sau statul la care se face trimitere. Sunt ineficiente instituțiile statului român la nivelul în care ar putea fi considerat un stat eșuat? Răspunsul este cu siguranță nu. Cu toate criticile posibile și toată obiectivitatea posibilă, pe timpi de răspuns la solicitări, pe capacitate de a răspunde solicitărilor, capacitatea de a rezolva urgențe sau probleme neprevăzute, și alte metrici posibile nu suntem în partea de jos a clasamentelor în domeniu, dar nici nu avem pretenția că excelăm.

Economia disfuncțională

Instabilitatea economică, unul din criteriile economice avute în vedere se măsoară prin volatilitatea indicatorilor economici. Pe orice indicator relevant privind activitatea economică volatilitatea este în intervale departe de orice pericol major. Au fost perioade, relativ recente în care am avut indicatorii în zona de alertă, dar asta a fost la nivelul anilor 90. După aderarea la UE si stabilizarea situației generată de criza din 2009, lucrurile stau destul de bine, cel puțin comparativ cu alte state relevante.

Sărăcia este realmente o problemă, dar, și aici comparativ cu alte state s-ar putea să fim surprinși cât de bine stăm. Inegalitatea socială, unul dintre indicatorii avuți în vedere, este în primul rând un indicator discutabil, și în al doilea rând un obiectiv fals. Dacă nivelul de bază al populației este suficient de ridicat oricât de mare ar fi decalajul față de elita economică, este irelevant. Nu cred că ar trebui să existe o limită a bogăției, dar ar fi bine să nu existe sărăcie.

Șomajul este extrem de scăzut, dar privit în contextul emigrației nu spune mai nimic. O țară poate ajunge la un șomaj aproape de zero și asta nu este un lucru bun dacă toată forța de muncă relevantă emigrează.

Resursele naturale sunt întotdeauna exploatate de elite, și un nivel oarecare de corupție asociat acestui proces este extrem de probabil. România nu face excepție, nici nu iese în evidență în vreun fel. Cazul Roșia Montana este dacă vreți un indicator că elitele nu fac chiar ce vor cu resursele în detrimentul populației.

În concluzie, este economia României atât de disfuncțională încât să considerăm România un stat eșuat? Fără să fim în vreun fel entuziaști cred că putem aprecia că nu. În mod cert economia nu este cum ne-am dori, sau atât de bine pe cât ar putea să fie, dar nu este nici în situația în care am putea considera România în zona de risc maxim.

Violență și insecuritate

Conflictele interne sunt rare, au existat conflicte inter-etnice violente (de exemplu in anii 90 la Târgu Mureș, Hădăreni, altele) dar sunt cazuri excepționale nici într-un caz o regulă. Violența politică este extrem de rară, dacă ne referim la numărul de situații în care politicieni sau grupuri de susținători să ajungă la violențe fizice, cel puțin de la episodul mineriadelor incoace. Au fost situații de confruntări între forțe de ordine și manifestanți politici, dar nu sunt mai frecvente sau mai violente decât în țările cu state considerate dezvoltate și puternice. Din punct de vedere al siguranței cetățenilor situația este destul de bună comparativ chiar și cu țări mult mai dezvoltate.

Migrație forțată și refugiați

Există migrație foarte semnificativă în România, dar nu este realmente forțată. Nu am auzit de nici un caz in care statul sau altcineva, cu aprobarea statului, să forțeze grupuri întregi de oameni să fie forțați să își părăsească locuințele, localitatea, regiunea sau țara și să plece altundeva. Sunt zone ale României în care condițiile precare economice determină o migrațiune spre venituri mai mari sau condiții de viață mai bune. Avem milioane de emigranți în țările din Vest, zone rurale complet sau aproape complet depopulate, dar nu a fost nici o armată, nici o poliție, nici o forțare reală, a fost un proces generat de incapacitatea statului de a asigura o dezvoltare echilibrată în teritoriu.

Putem explica fenomenul emigrației, putem pune reflectoarele pe sumele imense trimise de ”expați” în țară, dar, la acest capitol pur și simplu România este un stat eșuat. Puteți întreba emigranții și vă vor confirma cu o sumedenie de argumente potrivite cauzelor care i-au trimis pe toți în propriile exiluri.

Slaba legitimitate a guvernului

Guvernele României au indiscutabil o legitimitate legală, dar arareori au reușit să strângă un suport popular larg. Nu am văzut recent un sondaj în care instituțiile fundamentale (Guvern, Parlament, Președinție) să ajungă aproape de 50% încredere din partea populației. Armata și Biserica sunt cele mai bine cotate la capitolul încredere populară (undeva la 70%). Interesant este că NATO și UE au constant un nivel de încredere mai ridicat decât instituțiile statului Român.

Dacă urmărim prezența la vot, si calculăm numărul de voturi obținute de coaliția de guvernare constatăm că doar nucleul dur politic al fiecărui partid contează realmente. O mare parte din populație se lamentează, se indignează, comentează, dar refuză să se implice în politică și să legitimeze orice mișcare politică.

Privind retrospectiv populația României a votat de regulă un președinte de o culoare și un parlament de altă culoare politică, poate, instinctiv privind un stat prea puternic ca o amenințare. Există curente autoritariste care navighează mlaștina cețoasă a nostalgiilor comuniste, dar sunt departe de orice șansă de a resuscita autoritarismul. Dar, din frica de autoritarism, sau din pură nepăsare, majoritatea populației este o opoziție pasivă la orice autoritate statală și asta generează un stat slab, care poate foarte greu să realizeze ceva.

De menționat că nu fac aici aprecieri despre competența sau incompetența generala sau particularizată a unui guvern sau a altuia, mă refer strict la legătura stat-cetățean așa cum este ea percepută de cetățeni. În această privință este evident și măsurabil eșecul guvernărilor succesive. Măsura este prezența scăzută la vot și lipsa sprijinului consecvent al majorității populației pentru un partid și un președinte de aceeași culoare. 

Ranking internațional (benchmarking)

In prezent România este în poziția 130 cu 51 puncte (din 179 de țări incluse) în topul fragilității statelor. În acest top, spre deosebire de altele, prima poziție este cea mai rea, și ultima cea mai bună. În topul pe 2024 prima poziție este ocupată de Somalia (111 puncte) și ultima de Norvegia (12,7 puncte). (sursa: https://fragilestatesindex.org/global-data/).

Dintre țările apropiate de noi Moldova este în poziția 97 cu 64,7 puncte, Ucraina în poziția 22 cu 93,1 puncte, Ungaria în poziția 138 cu 46,2 puncte, Serbia în poziția 91 cu 67 de puncte, Bulgaria în poziția 133 cu 49,4 puncte.

Deci, din punct de vedere internațional România este ca punctaj mai aproape de statele considerate dezvoltate decât de statele din zona de risc (38 de puncte distanta fata de Norvegia, 42,1 puncte distanta de Ucraina, 60 puncte distanta fata de Somalia.

Deci România este plasată într-o zonă de mijloc departe de zona de risc.

Este corectă asocierea României cu expresia Stat Eșuat?

Există două capitole din șase la care România este momentan într-o situație care permite această asociere, Migrație și Legitimitatea Guvernării. Din punctul de vedere al românilor siliți de salariile mici raportat la costul vieții să emigreze, România este un stat eșuat. Din fericire, nu e singurul punct de vedere, și nici singurul criteriu.

General vorbind, privind criteriile în ansamblul lor, România este departe de a fi un stat eșuat, și, cu toate greșelile, bâlbele politice și economice, merge înainte spre a deveni un stat puternic. Situația se îmbunătățește constant, și, fără evenimente nedorite, putem ajunge spre un stat de care să putem fi mândri.

Prin comparație cu țările incluse în topul fragilității România este situată într-o zonă acceptabilă fără a fi în zona foarte bună a topurilor.

Ce este de făcut?

În primul rând trebuie ca instituțiile statului să recâștige încrederea populației. Pentru asta trebuie ca partidele să reușească să spele imaginea în fața electoratului, sau alternativ, să apară mișcări politice noi și coerente, cu rădăcini adânci în rândul populației. Legitimitatea legală nu este suficientă, trebuie și legitimitate morală.

Zilele trecute pe strada unde locuiesc, o grupare de tineri sunau la interfoane pretinzând că sunt de la Electrica. Am înțeles că au reușit să jefuiască unul sau mai mulți vârstnici. Au fost prinși în câteva ore, pentru că localnicii au colaborat cu Poliția și au identificat tentativa de bandă și membrii ei. Morala poveștii: este imposibil să funcționeze orice fel de criminalitate, crimă organizată sau corupție fără complicitatea sau pasivitatea unui număr mare de oameni. Cu cât populația se implică mai activ în combaterea fenomenelor negative cu atât mai mult statul este obligat să fie corect, ajutat să fie corect, și în cele din urmă să fie corect. Sincer am avut o satisfacție serioasă văzând câteva echipaje de poliție, mascați, jandarmi, si criminali în cătușe. Aștept să văd părinți acționând pentru eradicarea drogurilor și prostituției în licee și acțiune drastică și imediată a poliției la fiecare sesizare.

De jos în sus, de la cetățeni la Președinte, lucrurile se pot schimba, nu imediat, nu ușor, dar implacabil.

La capitolul emigrație economică lucrurile sunt complicate. Ceea ce pot spune este că în final stabilitatea financiară și monetară precum și realizarea de investiții în infrastructură vor genera inevitabil creștere economică reală.

Probabil trebuie să fim circumspecți în relație cu obiectivele exagerat de ambițioase ale UE în materie de mediu, și, fără a fi premianții clasei să încercăm să ne conformăm cu oarecare prudență și discernământ. De exemplu un guvern care va împinge cu ambiție spre orașele fără mașini sau numai electrice, va fi rupt complet de încrederea majorității populației. Un guvern care va interzice lemnul ca combustibil va fi privit cu totală neîncredere de toți cei care folosesc lemnul ca combustibil de mii de ani. Un guvern preocupat de emisiile de gaze de seră ale animalelor va avea ca rezultat exact ceea ce îl preocupă, vânare de vânt. Oamenii nu au încredere în măsurile privind mediul pentru că au, pe bună dreptate, un puternic iz de ipocrizie.

Ca un om care am lucrat în străinătate pot spune că tot mai bine e acasă, dar, dacă facturile de curent si de apă sunt exorbitante într-o țară în care curentul și apa sunt abundente, ceva nu e deloc în regulă. Trebuie să ajungem la un nivel în care facturile curente și hrana nu sunt un stres pentru o familie cu două salarii medii și doi-trei copii. Românii emigrează spre țările în care aceste condiții sunt îndeplinite.

Dacă se îmbunătățește încrederea în Stat și dacă se reduce emigrația, asocierea sintagmei Stat Eșuat și România va dispărea. Noul ciclu electoral este un moment propice pentru asta.

Distribuie acest articol

289 COMENTARII

 1. Este România stat suveran? De aici trebuie să plecăm, mai are România atributele statalității? Mai decidem NOI pentru resursele NOASTRE, apărarea NOASTRĂ, economia NOASTRĂ?
  De industrie nu zic, am rezolvat-o demult, nu mai există oricum, iar ce a rămas nu mai e a noastră, problem solved!

  • Având în vedere ca instituțiile europene si NATO sunt mai credibile decat cele nationale in toate sondajele, cedarea unor aspecte ale suveranitatii sunt, se pare, vointa poporului, deci legitime.

   • As spune ca e chiar mai mult decât atât. Am decis voluntar aderările la Uniunea Europeană si la NATO, nu ne-au fost impuse. Dar dacă am cedat ceva suveranitate, am câștigat la schimb ceva control asupra partenerilor unionali. Toți au cedat ceva din suveranitate, iar când europarlamentarii români votează o inițiativă legislativă în PE o votează și pentru parteneri. E ca un joc cu suma nulă, ca o lege a conservării a suveranității

   • Suntem membri ai UE ?
    Mai ginditi-va (bine !)
    1. Nu suntem in Schengen
    2. Nu suntem in zona EUR (moneda)
    3. NU suntem in OECD !
    4. NU avem structura economica corespunzatoare mediei unui stat membru UE
    5. Legislatiile specifice UE sunt aplicate in RO, adaptate la ”specificul” nostru
    6. mai SUNT MULTE ALTELE, si as mentiona niste criterii economice care demonstreaza obiectiv, esecul la care am ajuns in 20 de ani…inca nu ne-am scufundat, vorba fostului Premier Radu Vasile: mai e ceva de furat in tara asta…dar ma opresc aici.

    Unde suntem deci ?…la margine (adica marginali !)…astea sunt REALITATI !…restul sunt vrăjeli….nu confundati panseluțele si bordurile noi cu progresul tării…
    TOATE STATELE PROGRESEAZA INTR-UN FEL…problema este sa ne uitam mai intii la noi insine, realist si autocritic…ce vrem/cum vrem sa fim si de fapt ce suntem in realitate: fani Gheboasa si Babasha, in numar crescind cit mai mare, la o populatie in scadere, , fizic si educational, caci ramin manelistii dintre care alegem la alegeri conducatorii nostri care ne vor duce …unde ?…suntem o barca…

    atit timp cit unora dintre noi ne e jena sa spunem in strainatate, uneori, ca suntem români, asta spune deja multe, incepind cu constiința de sine, a ceea ce suntem și mai ales ceea ce nu trebuie sa fim sau să devenim : o piață consumatoare !

    Discutia despre esuat, trebuie purtata strict dpdv macroeconomic …structura productiei, (din asta traim), valoarea adaugata in economie, formarea capitalului, cine contrioleaza capitalul, etc. …cifrele spun totul si cum spuneam, restul sunt vrăjeli

    • Nu înțeleg de ce va deranjează atât de mult faptul ca eu consider inadecvata sintagma ”Stat eșuat” atașată României. Nu am spus nici o secunda ca România e un stat fără probleme., și nu am negat deloc existența problemelor si nu am diminuat magnitudinea lor.

     • Dl.Bolos, de mult nu mai deranjeaza ceva, dar, ca sa spun si eu ceva: foarte pe scurt, de ce suntem esuati (cum destul de multi pe aici au incercat sa explice, strict contabil…conform acestei stiințe contabile):
      1. stat prosper si dinamic este acela care are excedente si nu deficite (la ce vreti dvs. nu mai dezbatem ca n-are rost detaliile….RETINETI EXCES si NU DEFICIT…iar RO este la ani lumina de aceasta situație
      2. discutia pe care o tot aud p,acilea ca ce bine e de cind suntem in UE, ce dezvoltare nemaintilnita avem, as fi vruto sa o aud ca binele asta la care am ajuns, este facut in conditiile unei datorii externe in scadere si realizat DIN CE PRODUCEM NOI (ca la dvs. acasa, traiti din salariu – ce cistigati- si sunt sigur ca eventualelele credite ce le aveti nu le tot rostogoliti, perpetuu si in crestere tot timpul…asa ajungeti sa va ia creditorii casa, masina si c emai aveti- doar ca sa aratati copiilor si vecinilor ce bine traiți…primitiv, cam asta ar fi explicatia)

      3. unii zic ca suntem esuati, pentru ca nu intelegem astea, si de 30 de ani, mergem in aceasta directie de mai sus la pct 1…..mai rau, am primit miliarde de EUR de la CE, dar deficitele au tot crescut (de am ajuns in infirngement), pe salarii, pensii, aparat birocratic neproductiv supra-bine-platit inutil, samd

      Nu mai comentez altceva si va pot demonstra (CONTABIL si nu numai eu !) ca o tara ca ROmânia, cu datorii ”0” la 1989 si excedent de 14 miliarde USD in Banci, active ”proaste” chiar subevaluate pentru ”privatizări”, comparativ cu 2024 cu PIB cit vreti si datorie publica peste 55%, este intr-o situatie contabila mult mai proasta decit in 1989 si activele ramase, este intr-o situașie penibila…a DEVENIT UN STAT SLAB !….lasati vrajelile cu PIB-urile si cit de buni suntem…cum zic americanii ”money talk” (vedeti ratingul RO) si pistoalele cu apa ref, datoria publica a statelor dezvoltate

      ”,,,eu (adica dvs.) consider inadecvata sintagma ”Stat eșuat” atașată României….”

      ei bine, atunci ce e RO ?…ca deplin in UE, nu e, ca comunista nu pare a fi la suprafață, ca capitalista, nici vorba…atunci, nu cumva a esuat in ceea ce vrea sa fie ?…adica in ce ?

      ”…nu am negat deloc existența problemelor si nu am diminuat magnitudinea lor….”

      citez macroeconomisti români : ROMANIA ARE PROBLEME MARI STRUCTURALE ! (incl. dl. Caliman a incercat sa explice asta, din alt unghi !)….deci, ceea ce sunteti dvs. dispus sa admiteti, ca ROmania are niste probleme si nu ati diminuat magnitudinea lor, NU ȚINE !…
      Romania cum am spus, ARE PROBLEME STRUCTURALE MARI, care e altceva decit niste problemuțe care se rezolva din mers !”

      O ”problemuța” mică curenta: România a inregistrat in piata energiei colosalul pret de 16,000 Lei/MWh, mai deunazi !….nu e o problema, ca consumatorul nu plateste pen,ca preturile este plafonate…cf autoritatilor ! (”capitaliste” !)
      In rest e bine asa rau cum este, vorba lu Aristotel

      • „1. stat prosper si dinamic este acela care are excedente si nu deficite (la ce vreti dvs. nu mai dezbatem ca n-are rost detaliile….RETINETI EXCES si NU DEFICIT…iar RO este la ani lumina de aceasta situație”

       Excedent, deficit, judecați in termeni Cash Based Accounting, ceea ce este uzual. Dar daca am schimba optica intr-o contabilitate de tip „Accrual Accounting”? O firma in fazele de investiții are întotdeauna nevoie de credite ca sa își echilibreze fluxurile de numerar. Statul este la fel. Diferența intre stat si firme este ca sursa de venit a statului sunt contribuabilii. Îmbogățirea contribuabililor este cea mai sigura forma de îmbogățire a statului.
       Am călătorit recent de la Mures spre Turda, pe autostrada. Pe AUTOSTRADA… si urmează sa plec de la Mures la Deva peste câteva zile, aproape tot traseul pe AUTOSTRADA, si excepția este tranziția de pe o autostrada pe alta.
       Daca deficitul asta înseamnă autostrăzi, înseamnă crearea condițiilor pentru investiții, pentru ca așa se comporta un stat inteligent. Statul nu construiește fabrici, ci infrastructura.
       Dar pe drumurile pe care umblu am mai observat ceva, hale noi si terenuri cultivate, acolo unde acum zece ani erau bălării si câmpuri părăsite. Pe hale, pe case, peste tot vad panouri solare. Da, e scumpa al dracului energia, dar cei ce cresc acum prețul energiei își leagă singuri ștreangul de gat, pentru ca încet încet nimeni nu o sa mai aibă nevoie de ei.
       Încet încet in jurul orașelor pe lângă care umblu nu mai vad decât arareori cocioabe. Case noi, frumoase, cu garduri îngrijite, cu peluze cu gazon, cu drumuri asfaltate, cu curent, canalizare, internet, apa, gaz, intr-un cuvânt civilizație. Sunt pline orașele de mașini scumpe, azi am văzut câteva Porsche, Mercedes G classe, Tesla, mașini de zeci si sute de mii de euro noi nouțe. Dar ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost manifestațiile agricultorilor cu tractoare de sute de mii de euro cum nici nu visau comuniștii.
       Ce indicator vreți, daca nu vedeți in jur schimbarea?
       Ca peste tot in tarile pe care le numim dezvoltate adevărul este o combinație de bine si rău, hoție, interese, corupție, răutăți si generozitate, munca, dăruire, inteligenta, inițiativa. Dar, e o societate dinamica, care evoluează. Acum 30 de ani ziare de limba germana povesteau cum niște cetățeni romani au mâncat lebede de pe un lac din Viena. Nu de mult, ziarele de limba germana lăudau suporterii romani si echipa României pentru civilizație.
       Este mizerie in Romania? Da, Este sărăcie in Romania? este. Dar vedem cetățeni pe strada dormind in cutii de carton?
       Mai este mult pana departe, dar am ajuns din urma Grecia si Ungaria, care erau mult in fata noastră, la indicatori fundamentali (GDP/Capita PPP de exemplu). S-au redus decalaje care păreau insurmontabile.

      • @Domnule Bolos EXCELENT scris are dreptate si domnul Dragostin(prea multe pretentii totusi fata de cum eram in 2007/2008..) dar ceva totusi s-a schimbat.Revenit in tara recent (pt. o buna perioada de timp) am trecut pe autostrazile respective si,cum ati spus multe s-au schimbat in bine dar inca sint multe de facut. Trecind prin Aiud pt. a minca si a vizita renumitul penitenciar nu mi-a placut faptul ca inca multe stradutze sint jalnice, neasfaltate dar….: „ATENTIE SE LUCREAZA”(!!!) cel putin pe arterele mai importante iar cetatea Aiudului e frumos protejata si daca inca mai exista strazi cu denivelari, datorita fie asfaltului de proasta calitate fie ca a fost prost turnat,in fine putem afirma ca da, exista inca ceva din mizeria anilor 90 dar nu e predominant!!Alba Iulia chiar a ajuns un oras frumos, zona cetatii e de-a dreptul superba poate rivaliza cu centrul Clujului sau al Sibiului, doar Simeria m-a dezamagit profund atmosfera mizeriei din anii 80 90 predomina.M-a intristat, nu vizitasem niciodata orasul doar il stiam,evident ca nod feroviar de maxima importanta, trcind de citeva ori cu trenul pe acolo.N-am apucat sa vad Deva si Hunedoara insa mergind spre Jiardini di Zoe(daca aveti timp merita vizitate, e pacat insa ca pe autostrada nu e nici un indicator ca sa te dirijeze direct astfel incit daca nu ai gps-ul in functiune crezind ca de pe autostrada e usor sa ajungi acolo risti sa ajungi linga Deva venind dinspre T Mures inainte sa-ti dai seama;o mica mare scapare tipica parca pt. vremurile de alta data) si trercind prin citeva sate de linga Deva pe drumul spre Banpotoc/Jiardini di Zoe am ramas impresionat de asfaltul de calitate de pe drumurile respective ca si de faptul ca pe linga stilul gospodaresc specific multe case chiar si cele mai modeste erau renovate sau atent ingrijite.Pe scurt, nu stiu cum e prin Moldova sau prin Muntenia (in afara de Oltenia de acum 2 ani) dar cel putin in zona respectiva prezenta autostrazilor plus schimbarile la care v-ati referit dau senzatia ca esti aproape de Occident.Inca lipsesc pe austrazile respective restaurantele tipice dar,daca lucrurile o tin tot asa vor aparea si ele.Plus faptul ca nodul de autostrada din zona C Turzii spre Ludus/T Mures a fost in sfirsit terminat fata de acum 2 ani.Din pacate lipseste ceea ce as putea numi o minune, o autostrada T Mures-Brasov ,continuare a cele Brasov Buc(nici ea terminata) plus una ideala T Mures Iasi.Dar n-are rost sa visam dat fiind ca nici faimoasa autostrada Bors-Cluj N nu e terminata cit despre Sibiu Buc uriasul scandal din ultimele zile legat de interzicerea circulatiei pe V Oltului ziua spune totul.Numai bine.

      • @dl.Bolos (din nou): nu vretri sa intelegeti mesajul meu
       1. gresim aproape toti, cind comparam ”astazi-ul” cu ”ce a fost”. Nu contest ”micile realizari”, dar CEEA CE CONTEST ESTE CE AR FI TREBUIT SI PUTUT SA FIM !
       2. aceste ”mici realizari”, intreb ; CU CE COSTURI AU FOST OBTINUTE ???
       3. in ce directie ne indreptam ?

       Deci, nu comparati bordurile si panselutele puse de primari, intr-un oras fara canalizare, energie ieftina si curata, apa potabila, s.a.m.d
       uitati-va ”dedesubt”, nu ”pe deasupra”
       cautati formarea si originea capitalulyi (românesc !) generator de bunastare pentru români
       VA REAMINTESC AXIOMA CAMBRIDGE: CAPITAL HAS A NATIONALITY…si ce mai zise Lord Mandelsohn despre astea
       nu mai discut problema mai departe pen,ca avem viziuni diferite asupra esecului RO (esec in ce ar fi trebuit sa fim si ceea ce am ajuns – suntem in realitate)

      • @Dragostin Cătălin: Toată aprecierea pentru demonstrația dumneavoastră. Dar noi ăștia vechi suntem persiflați pe aici.

      • @ Dl.Bolos, că tot m-ati provocat, dvs. si altii care ”vad ” lucruri bune (unele nu le contest !)…DAR:
       – ati vazut masini multe si luxoase (BMW, Mercedes, etc., etc.). Va recomand statistici sa vedeti ca cca 60% din parcul de masini ”bengoase” sunt detinute de personaje din establishment (guverne, primarii, prefecturi, si multe, mult prea multe institutii de stat, care nu mai pot decit prin Touareg-uri)…aia cu Maseratii, Porsche, Bugatti, etc. sunt personalitatile gen Gheboasa, Babasha, si multi alti manelisti…de-abia restul de cca 40% sunt firme si privati
       – sa tecem la constructiile multe si frumoase (vile, de ex.)…daca va referiti la alea din RO, si alea sunt cam in aceeasi proportie a establshmentului, lucratorilor la stat si celorlalti…nu ne referim la proprietatile si averile din strainatate ale acelorasi.

       Ma opresc aici, pentru ca, deja cca 60% din datoria publica se regaseste si se explica prin si in acesta active
       Autostrazi ? vizitate de dl. Lamuritorul ?
       Nu ma uit decit la 1 singur indicator: nr km autostrada/km2 suprafata tarii (suntem la coada oricarui clasament…si, slabe sanse pina in 2030, pen,ca din 2027 nu vor mai fi fonduri UE si, vom ramine cu ce-am facut….atita timp cit am avut un presedinte (na Basescu) care ne explica ca RO nu are nevoie de autostrazi, ce pretentii sa mai avem ?

 2. ”O mare parte din populație se lamentează, se indignează, comentează, dar refuză să se implice în politică și să legitimeze orice mișcare politică.”

  Pentru că șefii de partide hotărăsc cine are voie să candideze și cine nu. Democrația din România este falsă, este ”ghidonată” și nu îi reprezintă pe cetățeni. Drept urmare, cetâțenii refuză să se prezinte la vot.

  Un aspect tehnic al votului, adus în discuție de Mircea Geoană: buletinele de vot nu sunt înseriate, din câte spune el. Până și biletele de tramvai erau înseriate, chiar și pe vremea lui Ceaușescu, iar în 2024 nu pot fi înseriate niște buletine de vot?

  Dacă buletinele de vot ar fi înseriate, o secție cu 1500 de alegători ar primi 2.000 de buletine vot (să zicem de la 101.701 la 103.700) și fiecare dintre aceste buletine de vot ar trebui justificate, până la ultimul. Folosite, nefolosite, anulate etc. Atât timp cât buletinele de vot nu sunt înseriate, se mai pot adăuga oricând altele și nu se poate ține evidența lor individual. Cazul de la Costinești, când fiecare numărătoare dădea alt rezultat, astfel că s-a decis repetarea alegerilor, este simptomatic pentru realitatea de pe teren.

  În concluzie, statul român nu e eșuat, dar democrația românească e clar eșuată.

  • ”șefii de partide hotărăsc cine are voie să candideze și cine nu” da, dar insensibilitatea electoratului permite asta.

   • Pe vremea lui Ceaușescu, pașaportul stătea la Miliție, trebuia predat în maximum 24 de ore de la întoarcerea în țară. Iar ieșirea din țară nu era posibilă fără viza română (!) în pașaport, chiar dacă omul ar fi avut pașaportul în mână. ”Insensibilitatea” cetățeanului permitea asta? Sau legile discreționare ale regimului?

    Pe vremea lui Văcăroiu, nu era posibilă ieșirea din țară fără o taxă plătită la CEC, înainte de fiecare ieșire. Chiar dacă pașaportul nu mai trebuia predat la Miliție, se găsise o metodă de a descuraja ieșirile repetate din țară. ”Insensibilitatea” cetățeanului permitea asta? Sau legile discreționare ale regimului?

    În 2024, Elena Lasconi a fost înlăturată de șeful ei de partid de pe lista pentru alegerile europarlamentare pentru delict de opinie: modul cum a votat ea la referendumul CpF a fost considerat inacceptabil de conducerea partiului. ”Insensibilitatea electoratului” a permis asta? Sau legile discreționare ale regimului, care impun candidaturile pe liste de partid?

    România are cea mai disfuncțională democrație din toată Uniunea Europeană, inclusiv actualul prim-ministru a ajuns în funcție fără a organiza alegeri, iar ceilalți șefi de partide nu au avut nimic împotrivă. Chiar e nevoie de revolte de stradă ca în 1989 pentru a reveni la democrație? Acum e mai simplă plecarea din țară.

 3. România nu este un stat eșuat ci un stat mafiot. Situația asta este din cauza Justiției dar și a altor instituții ca Poliția, Serviciile secrete sau administrațiile locale.

   • Tocmai cu functionarea justitiei ar fi trebuit sa incepeti analiza, Romania este un stat esuat pentru ca justitia nu functioneaza in Romania. Statul Roman este principala cauza a coruptiei, darii si luarii de mita, si a legiferarii cu dedicatie.

  • Cetateanul roman nu ,,nalaizeaza” activitatea politiei , jandarmeriei , procurorilor , judecatorilor , serviciilor de informatii , ….. Cetateanul trebuie sa se supuna acestora si sa le plateasca beneficiile stabilite imoral si amoral de catre tilharii si mincinosii care ,, guverneaza ” .

 4. Stimate autor, este suficient sa vizionati anchetele Recorder pentru a realiza gradul de „esuare” al Romaniei.
  https://recorder.ro/category/investigatii/
  Un stat poate fi esuat chiar daca isi controleaza frontierele, nu intra in colaps economic sau impiedica luptele de strada. Exista milioane de romani care ar putea sa va ofere alte milioane de exemple care sa demonstreze faptul ca statul roman este unul esuat. Pentru a stabili daca Romania este un stat esuat, trebuie sa va formati niste repere fata de care sa stabiliti acest lucru, nicidecum o explicatie din dictionar.

  • Este stupefianta asemănarea intre analizele Recorder si reportaje similare la care mă uitam pe RTL in anii 90. Acolo era vorba de Germania… Felicitări pentru profesionalismul celor de la Recorder, mai ales in zilele noastre în care jurnalismul de investigație este aproape complet mort.

 5. Teoretic nici state precum Rusia sau China nu sunt esuate, pentru ca-si controleaza de miune granitele, impiedica orice proteste si lupte de strada, economiile lor duduie, fabricile de arme produc la capacitate maxima si mai au timp sa-i bombardeze si pe altii. Putem spune despre aceste state ca sunt esuate?

  • Nu sunt nici teoretic nici practic eșuate. Hiperbolic toata omenirea poate fi eșuată. Dar ambele sunt mai prost punctate decât noi si mai bine decât Ucraina (de exemplu).

   • „Esuat” nu inseamna neaparat faptul ca un guvern nu poate controla un stat sau nu poate sa-i asigure securitatea. „Esuarea” unui stat poate fi de mai multe tipuri: moral, educational, financiar sau politic. Romania pare cam esuata la aceste capitole, nu credeti? Multi romani care au ales sa traiasca prin alte state vestice, au plecat din cauza problemelor morale ale societatii noastre. Apoi, la nivel educational Romania educata a esuat, invatamantul este in halul in care este, rezultatele testelor PISA sunt un dezastru, universitatile din Romania nu intra nici macar in top 1000, iar cele din vest trebuie sa estimeze diferit un rezultat de la Bac-ul romanesc cu unul din Germania, de exemplu. Nota 10 la noi, inseamna 7 in alta parte, tocmai pentru ca nu reflecta adevaratele cunostinte si abilitati ale elevilor nostri. Asta este nasol pentru Romania, nu credeti? Apoi, noi nu avem o ducatie financiara solida, nu stim sa gesionam finantele personale si alegem sa investim prost de cele mai multe ori. Politic, Romania nici nu conteaza prin UE, nu mai vorbim de Washington. Bruxelles-ul inchide ochii la coruptia statului si la problemele economice, pentru ca ajutam Ucraina si pentru ca suntem in prima linie de aparare a NATO. Art. 7 din Tratatul UE trebuie invocat demult pentru noi, insa a izbucnit razboiul din Ucraina. Puterea politica a Poloniei este mult mai mare decat a Romaniei, atat la Bruxelles, cat mai ales la Washington, iar vocea sa este ascultata cu mare atentie in cancelariile vestice.

    • Avem probleme? Nici măcar nu știu capătul listei pe care o pot eu enumera, si nu sunt deloc cel mai cunoscător de pe aici. Dar asta este viata, avem probleme, le rezolvăm. Dar asta nu este definiția unui stat eșuat, ci a unui stat dinamic.

     • Cea mai mare realizare pentru Romania, desigur dupa aderarea la UE si parteneriatul stategic cu SUA, ar fi renuntarea la vize pentru SUA. Daca s-ar realiza macar acest lucru pana la sfarsitul lui 2024 (asa cum se spune pe canale oficiale), mai exista o speranta. O sa dau o bila alba presedintelui si guvernului. Romania ar mai face un pas mare si ar trece la „next level” in aliantele occidentale. Probabil ca ar urma imediat aderarea la Schengen. Marile decizii politice se iau mai intai la Washington, iar apoi in UE, lucru firesc de altfel.

 6. Este Romania un stat esuat ? Iata cum un nonsens ne bintuie imaginatia .Un stat esuat nu mai exista .Un stat esuat se sparge in bucatele .Un stat esuat nu mai are armata proprie si nici vectori politici alesi in mod democratic indiferent ce cred unii sau altii dintre cetatenii neamului despre alesii lor .Un stat esuat s-a dovedit a fi in final RSR . Un stat in care votul este universal valabil nu poate esua .Un stat esuat este acela care nu mai are granitele stipulate la ONU si recunoscute de intreaga omenire .Romania nu se afla printre statele esuate ale Mapamondului.Nemultumirile de moment nu esueaza statul .Ele sunt simple refulari personale sau nemultumiri colective ce nu impieteaza existenta statului .Romania este in UE si NATO ceea ce ne face cu mult mai puternici decit daca nu am fi parte si am proceda singular aidoma dictatorului Ceausescu . Cedarile de suveranitate sunt parte a imposibilitatii aparitiei deciziilor statale acolo unde nu avem cunoasterea atasata si acolo unde decizia comuna este binevenita .Ati vazut cit de rau le pare britanicilor ? Romania nici macar nu se poate compara cu M.B. Daca am dori sa redevenim aidoma lui Ceausescu am pierde tara .Vrasmasii seculari abia asteapta .Romania nu numai ca nu este un stat esuat dar functioneaza extrem de bine comparativ cu multe alte natiuni ce abia isi tirîie zilele .Priviti in jur si vedeti bunastarea .Nemultumitului i se ia darul ne zice o veche zicala .Am avut un noroc chior atunci cind ne-am desprins de URSS.

   • Singura mea parere de rau face referire la numarul extrem de firav al cetatenilor ce indraznesc sa scrie ca si raspunsuri atasate unor texte ce apar pe diferitele SITE .Textul de fata este citit sau accesat de aproape 900 de cetateni in acest moment dar raspunsurile sunt extrem de putine si in marea lor majoritate nu au nici cea mai mica legatura cu adevarul faptelor ci mai degraba sunt purtatoare de multumiri sentimental personale ca parte a unui alt bine personal afisat .Pare cumva valabila zicerea „ frica pazeste pepenii ”

  • URSS ne-a exterminat elitele, a gonit regele, a inlocuit toata organizarea statului, dupa chipul si asemanarea sa, a exploatat salbatic toate bogatiile tarii pe care nu a putut sa le fure, a modificat profund si definitiv educatia si a tinut toata tara intr-o continua teroare direct pana in 1958 si indirect prin dictatorii numiti sau aprobati de Moscova pana in 1991. Dupa 1991 URSS s-a prabusit, nici vorba de „noroc chior”, am fost in siajul sovietic pana la final.
   Evident cetatenii Romaniei se bucura de o parte din drepturile pe care Constitutia le prevede, dar libertate si egalitate sunt vorbe goale fara bunastare.

  • România este la nivelul maxim al prosperității din întreaga ei istorie, cu perspective pozitive. Conform Eurostat, suntem la 80% din media UE la pib/loc la paritatea puterii de cumpărare, la egalitate cu Polonia și peste Hungaria. În curând vom depăși Portugalia și Spania. Adică să vedem și partea plină a paharului, nu să vedem numai în negru situația României. Nu suntem fala Lumii, dar nici râsul Lumii, după cum o prezintă teribilii experți români….

 7. Foarte buna analiza, atenta si la obiect din partea autorului. Dar Ro ca stat nu este doar esuat dar si pierdut. Ultimii 10 ani au fost chiar pierduti pentru tara si natiune. Presedintele nu a avut nicio lista de obiective, decat a lui personala. Erau utile: 1. Schimbarea Constitutiei, depasita la multe capitole. 2. Parlament cu maxim 300 parlamentari. 3. Guvern cu ministere si directii reduse la jumatate ca numar si functionari. 4. Alegere intre cons.jud ori prefecturi, nu ambele. 5. Regiuni ori 15 judete maxim, comune cu minim 5000 locuitori. 6. Ocrotirea naturii si reducerea poluarii. 7. Justitie puternica cu legi bune si reducerea coruptiei. 8. Scoaterea SRI din afaceri si functii publice. Multe institutii sunt doar forme fara fond iar legi date dupa interese sunt carpite cu zeci de hg si ordine. Ultimii 10 ani nu sunt de progres si dezvoltare ci de recul. Dezvoltarea pe consum si mari importuri nu este sustenabila. Iar anul electoral 2024 nu va aduce nimic bun ci aceiasi baltire pe care o doreste coalitia actuala.

  • Tocmai ați enumerat motivele pentru care nu suntem la concurenta cu Norvegia la punctaj. Faceți diferența pana la Somalia si veți vedea cat de rău ar putea să fie.

  • @Agora : Cred ca observatiile dvs.punctuale sintetizeaza cel mai bine, din manunchiul de comentarii starnit de articol,principalele motive pentru care RO poate fi apreciata ca stat esuat (pierdut).Subscriu in totalitate fiindca ati umblat la cauzalitate,la miezul problemei, ati scris ceea ce as fi scris si eu.Restul comentariilor vin doar cu completari (retusuri) multe dintre ele desul de subiective sau partizane.

 8. Un articol bun. Am trait multi ani in strainatate si am auzit informal in cercuri de prieteni ca Romania e vai de ea, nu are asta, nu are aialalta, „ca la noi la nimenea”, etc. POate asta era adevarat in anii ’90, dar in ultimii 15-20 ani nu se mai poate vorbi de asa ceva. Cred ca au ramas in mentalul colectiv niste clisee, iar oamenii (inclusiv romani, nu maio vorbesc de straini) nu se informeaza corect, nu citesc, nu fac efort de gandire. Probabil ca in timp aceste clisee se vor estompa si disparea.
  Clar Romania NU este un stat esuat. In statisticile Eurostat, Bucurestiul si zona Ilfov de exp sunt dpdv al PPP (purchasing power parity) peste Roma, Berlin, Marid, Budapesta, Lisabona, si mari zone din Franta, Italia sau Germania. Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, Sibiu, Constanta, etc sunt orase bogate. Ce e lasata in urma e zona rurala si a oraselor mici, unde exista inca multa saracie.
  Totusi Romania e un stat sigur, Bucurestiul si alte orase mari sunt mult mai sigure decat orase mari din SUA, ranta, Anglia, Suedia, etc. In Bucuresti nu am auzit sa fie atacuri pe strada cu arme, infractionalitatea e la un nivel scazut. Pe cand in Chicago, LA, St Louis, Miami, Paris, Londra, Napoli, etc, astfel de atacuri cu arme de foc sau albe sunt la ordinea zilei. In SUA sunt aproape zilnic mass shootings. In Marsilia si Paris sunt zone intregi populate de negri si arabi in care politia nu patrunde de frica. In Chicago sunt atatea atacuri si furturi chiar in zone relativ bune (nu mai vorbesc de cartierele negrilor sau hispanicilor), incat seara nu mai ai ce cauta pe strazi.
  Economia Romaniei s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, s-a diversificat, si Romania a devenit rapid o tara cautata de straini care se angajeaza aici. Multe mutinationale sunt prezente in Romania, iar firme romanesti s-au extins international (de exp Uipath, Bitdefender, Dacia, etc). Si turismul s-a dezvoltat per total sunt multe hoteluri si pensiuni frumoase noi.
  Zonele care sunt inca deficitare in Romania (din cauza mentalitatilor) sunt zona politica si cea a institutiilor statului (inca greoaie, cu nepotism si politizare). IN zona politicului e cel mai rau, o gramada de incompetenti si lingusitori politruci pusi prin functii cheie, unde au putere de decizie. Aici trebuie lucrat, la asanarea clasei politice si competentele pe anumite domenii. Nu pus sef la Tarom unul care a vandut vopsele, sau sef la Anaf unul care habar n-are de domeniu, etc. Toti cei care ocupa functii in stat ar trebui sa dea examene pe domeniul rtespectiv si sa aiba cel putin 10 ani experienta in acel domeniu.

 9. Caracterizarea de ”stat eșuat” a făcut-o chiar președintele statului. El știe cel mai bine. Poate ar trebui întrebat ce a vrut să spună cu asta, nu să ne batem noi capul cu demonstrații sofisticate pornite de la axiome nu se știe de cine făcute. Eșuat sau nu, România este un stat nesatisfăcător pentru cetățenii lui.

   • Unii dintre politicieni inca gindesc in limba materna si uneori nu le iese traducerea .Dar tot atit de evident este ca aveti dreptate in acest caz singular criticat .

  • Dar cine credeti ca i-ar putea multumi pe concetatenii nostri? Nemultumirea si impresia ca merita mai mult sunt componente implicite (uneori chiar componente fundamentale) ale concetatenilor nostri, indiferent daca sunt romani sau unguri sau alte natii. Nu stiu de unde am capatat obiceiul sa ne uitam doar la unele aspecte pozitive din unele tari mai dezvoltate si niciodata nu aruncam o privire in spate, ca sa vedem cat de multi sunt in urma noastra. Nemultumitii fac „cherry picking” cand vorbesc despre aspectele pozitive din alte tari si fac „shit picking” (licenta poetica proprie) atunci cand vorbesc despre aspectele negative din Romania. O comparatie onesta nu se poate face comparand punctele forte ale unuia cu punctele slabe ale altuia. In final, oamenii in general si concetatenii nostri in special nu vor putea fi niciodata multumiti, pentru ca ei cred ca merita mai mult. Cat de mult? Si mai mult!

 10. „Șomajul este extrem de scăzut, dar privit în contextul emigrației nu spune mai nimic. O țară poate ajunge la un șomaj aproape de zero și asta nu este un lucru bun dacă toată forța de muncă relevantă emigrează.”
  Aici tin sa va contrazic, majoritatea celor care emigreaza (aleg sa traiasca si sa munceasca afara) NU sunt someri!
  Sunt o parte din someri ce merg sa munceasca afar dar sezonier pt 3-6-12 luni, dar acestia nu sunt emigranti.
  Despre alte aspecte, ce sa zic birocratie ca in Germania nu cred ca intalniti in Romania, sitemul de pile (numit pompos afara networking) este mult mai intalnit acolo si unde puncteaza Vestul decis, este faptul ca nu stau cu coruptia in gura ca romanii :) Sa nu fim naivi sa credem ca afara nu exista coruptie, ca fapt divers in Austria acum sunt mai multi demnitari cercetati pt coruptie decat in Romania.

  • Nu am spus ca sunt șomeri. Am spus altceva, ca rata șomajului in Romania nu mai este relevanta. Putem vorbi de rata șomajului in UE. Piata muncii este comuna.

  • In Romania exista multi someri neinregistrati la institutia inutila numita ANOFM . Ce nu e inregistrat nu se pune ….. Statistica guvernamentala poate lua ochii numai unui dobitoc .

   • Si in Austria unde locuiesc sunt multi someri neinregistrati (adica nu li se platesc indemnizatii). Si stiti de ce? Pt ca nu vor sa fie batuti la cap de ANOFM-ul local :) Oricum la 3 oferte de munca declinate ti se taie somanjul pt 6 saptamani. Problema cea mai mare in Vest este de fapt ca in special tineretul nu mai vrea sa munceasca si nici nu sunt inregistrati ca someri. Asta face ca tarile respective sa absoarba forta de munca in principal calificata din tari precum Romania. Inbucurator este faptul ca din ce in ce mai multi romani se intorc definitiv din strainatate si acestia n-o fac venind sa stea pe somaj.

    • Nu stiu cum este in Austria dar in Romania nu primesc indemnizatie de somaj toti somerii inregistrati . Daca un somer a ajuns la sfirsitul perioadei de indemnizare si tot nu a gasit loc de munca pentru ce trebuie sa fie ,, inregistrat ” la anofm ?!
     Intr-o anumita masura nu e treaba guvernului ca tinerii nu vor sa munceasca .
     Nu stiu cum ,, bate la cap ” anofm-ul austriac dar stiu cit de inutil este ( cetateanului roman ) anofm-ul romanesc . Ca multe alte institutii publice bugetare din Romania .

 11. Felicitari pentru o analza corecta si concisa, evitand tentatia propagandistica. Iar rating-ul de tara o confirma .
  O observatie: „Deci România este plasată într-o zonă de mijloc departe de zona de risc.” Locul 130 din 179 ne situeaza in proximitatea primului sfert; ceea ce nu e rau deloc.

 12. ce trebuie facut:
  1. integrat mai bine in UE , vest, lumea moderna, EURO, Schenghen, nivel de viata
  2. simplificat birocratia si reglementarile, trebuie sa fie totul clar si simplu de utilizat
  3. nu exista interes comun, asta se educa de la scoala gradinita prin excursii, participare la diverse chestii gen: organizare pompieri in fiecare localitate, garda nationala, chestii din astea care disciplineaza un pic si aduc un anumit mod de gandire comunitar (fotbalul e bun, dar inutil pentru majoritate).

 13. Da, Romania este un stat esuat, pentru ca:
  1. institutiile care ar trebui sa reglementeze modul in care functioneaza societatea au fost integral acaparate de clanuri bugetare neo-comuniste, ce blocheaza efectiv tara prin incompetenta si coruptie endemica. De exemplu: ASF care trebuia se previna falimentele societatilor de asigurari si n-a facut-o. ANRE, care trebuia sa reglementeze modul de integrare al energiilor verzi in SEN, n-a facut-o. Consiliul Concurentei idem, etc. etc. De fapt, eu nu stiu sa dau un exemplu de institutie publica functionala….
  2. populatia se reduce intr-un ritm alarmant. Romania se depopuleaza, avand spor natural negativfara perspective de revenire. In plus, imbatrinirea in ritm accentuat a populatiei va deregla mecanismele de baza ale functionarii statului, cum ar fi sistemul public de pensii sau cel de sanatate.
  3. violenta e in crestere. Indiferent la ce post TV te uiti, infractionalitatea este omniprezenta. La fel si respectul pentru legi: legile sunt tot mai ignorate. Toata lumea se comporta ca si cum legile sunt facute pentru a fi incalcate, nu respectate. E suficient sa observi cata lume traverseaza pe rosu la semafor, asa ca sa dau un exemplu la indemana.
  4. educatia generatiilor viitoare este tot mai precara, superficiala si insuficienta pentru a permite o revenire sociala, o dezvoltare a economiei la un nivel care sa permita ulterior o regenerare a societatii. Situatia este agravata si de faptul ca statul incurajeaza prin toate mijloacele nemunca, asistenta sociala minimala si alienarea populatiei. Aparitia AUR nu e intamplatoare. Reflecta foarte clar aceasta situatie.
  5. perspectiva unui potential conflict deschis cu rusii, elimina din start o posibila revenire a celor care au emigrat, nu datorita salariilor mici cum afirma autorul, ci datorita multiplelor disfunctionalitati ale statului, ignorate deliberat de guvernanti. In cazul unu razboi, ce sa apere romanii ramasi aici, imbatraniti, nepregatiti, nedreptatiti, saraci, indoctrinati, regretand in masa epoca de aur de dinainte de ’89?!

  • La noi se trece pe rosu la semafor, in Fresno California benzi organizate jefuiesc supermarketuri. Exista un termen nou Flash Mob Robbers.

   • A esua inseamna suferi un eșec, a da greș, a nu reuși, a nu izbuti (conform Dexonline).
    Nu presupune a face comparatii ci a constata o stare de facto.

    Ca fapt divers, California e printre cele mai dezvoltate state americane iar USA conduce lumea.

    • A eșua vine din navigație, de la navele care din diverse motive niciodată dezirabile ajung sa nu mai plutească, devin imobile. In cele mai multe cazuri o nava eșuată poate fi salvata numai cu eforturi semnificative, daca mai poate fi salvata.

     • Corect, domnule Bolos!
      Navele esueaza in sensul ca isi pierd capacitatea de a se deplasa.
      Statele esueaza in sensul ca isi pierd capacitatea de a se conduce/administra, nu pentru ca in alte parti e mai rau.

    • Da. Categoric. California o fi …printre cele mai dezvoltate state…
     „decat” ca…
     de la contributor net la bugetul federal
     a ajuns sa stea cu mana-ntinsa la bunavointa p*litica de la Washington
     si la una dintre cele 8 tiparnite ale FED.
     Va las placerea descoperirii cauzelor (hint: comparati cu Florida, cu placere).

  • Germania are anual circa 2,3 milioane de accidente rutiere, 2,2 mil dintre acestea se petrec in zone rezidentiale si doar 70.000 pe DN si sub 20.000 pe autostrazi. In toate aceste cazuri (foarte multe as zice eu) cineva incalca legea. Face asta din Germania un stat esuat? Ce ar putea face din Germania in viitorul apropiat un stat esuat este decizia anuntata de a limita prin lege somajul la 6 luni, desi tot prin lege el este reglementat acum la 2 ani,acesta este dreptul omului care munceste uneori sau in cele mai multe din cazuri, pana la epuizare.

 14. Discutăm DISCUȚII ! România STAT ESUAT ! OK ! Dar mai inainte de a scoate panglici pe gură ,uitați-vă la FRANȚA , la SUA ,IRAN,IRAK,BIRMANIA,COREEA DE NORD,VENEZUELA; ARGENTINA și multe altele, apoi vorbiți ! Da, RO este o țară care se luptă cu multe probleme si neajunsuri ,dar NU ESTE O ȚARĂ EȘUATĂ !Esuati suntem noi cei care cu atîta ușurință se lasă manipulați . Abia am împlinit 100 de ani de cînd ne putem numi o țară și vrem să fim ca alte state cu sute de ani de dezvoltare economico socială si politico-democratică în spatele lor. Daca e așa , atunci mai bine e să dăm un DECRET NATIONAL – RO STAT ESUAT și o luăm de la început !

 15. Felicitări pentru articol și pentru obiectivitate! M-am săturat să văd și să citesc oameni mestecând sintagme pe care nu le pricep, care exagerează constant, oameni care n-ar sta să facă o minimă analiză obiectivă despre stări de lucruri.

  Suntem mult mai bine decât media planetei, în mod evident. Suntem sub media UE, așa e, dar am recuperat semnificativ de la aderare încoace. Și stăm categoric mai bine decât ceea ce e la est de noi. Astea sunt comparațiile corecte, nu să ne plângem – vai, nu suntem ca Elveția, aici e un dezastru, o nenorocire.

  • „…nu să ne plângem – vai, nu suntem ca Elveția, aici e un dezastru, o nenorocire.”
   Cum sa nu ne plangem?! Daca am accepta ca traim intr-o tara normala- cu bune si cu rele- am fi, in marea noastra majoritate, niste cetateni oarecare; faptul ca traim intr-o tara „esuata”, ne legitimeaza, direct, drept eroi ai umanitatii. Cu toate drepturile ce- asteptam sa decurga de-aici.

 16. Multumesc pentru analiza. Nu cred ca Romania e un stat esuat. Cu multe probleme, dar si cu un culoar in fata, pe care poate inainta spre mai bine.
  Comentariu la
  „Probabil trebuie să fim circumspecți în relație cu obiectivele exagerat de ambițioase ale UE în materie de mediu, și, fără a fi premianții clasei să încercăm să ne conformăm cu oarecare prudență și discernământ.” Si apoi aprecieri despre lemne si apucaturi milenare, orase fara masini sau doar cu masini electrice, si vanturi de animale. Zic eu – o simplificare naiva a temei, inca un refuz sa se aduca in prim plan aceasta problema, sa i se inteleaga specificul din spatiul nostru, sa se discute despre solutiile cele mai potrivite.
  Parerea mea e situata la polul opus: vrem schimbare in Romania? Efervescenta, bunastare? Pai sa acceleram
  pe linia asta. Nu premianti, cei mai buni. Sa inventam, modelam, promovam, impunem un standard inalt. Pe profilul tarii noastre. Sa intelegem ca traim intr-un spatiu vital pentru ecosistemul central European (cel putin). Cum ar fi sa pliem toata strategia de dezvoltare a tarii din urmatoarele decenii punand pe primul loc acest aspect? Cu toate celalalte subordonate, adaptate la, in sprijinul lui?

  • Momentan vad numai masuri de mediu nerealiste impuse arbitrar si fără noima. Unele cu efecte complet inverse fata de cele dorite. Au făcut piste de biciclete, au restrâns benzile de trafic, acum mașinile stau cu motorul pornit dublu fata de înainte, si emisiile de CO2 sunt practic duble.

   • Benzile de trafic rezervate transportului in comun au asigurat fluenta si predictibilitatea calatoriilor companiei municipale si au salvat timpul utilizatorilor acesteia. Faptul ca multi bucuresteni nu inteleg ca miza cea mare a orasului este diminuarea supravanzolelii harburilor pe la sosea si pe liniile de tramvai este urmarea lipsei de incredere in administratia locala (istoria orasului Bucuresti, de exemplu, este populata cu personaje de opereta ca Lis, Piedone, Oprescu si Firea le da dreptate), a educatiei generale precare si a manipularii care urmareste invrajbirea locuitorilor orasului). Valabil de la Timisoara la Iasi, de la Giurgiu la Baia Mare.

     • … efecte ale…
      ca sa va ajut va fac o paralela:
      s-a tot vb despre indeplinirea criteriilor tehnice pt Schengen
      dar… despre celelalte „criterii”
      competenta p*litiei de frontiera (in, macar, utilizarea tehnicii care exista);
      „integritatea” vamesilor… etc

 17. Progresele mici ale tarii sunt umbrite de sistemul de management ai guvernantilor. Avem peste 6% deficit bugetar, peste 52% datorie publiica, balanta comerciala deficitara, taxare exagerata a fortei de munca si firmelor private. Educatie si sanatate cu multe aspecte negative. Infrastructura rutiera si ferata depasita si inca slab modernizata. Agricultura slab sustinuta. Dar prin UE am avut acces la fonduri europene, desi multe cheltuite prost, circulatia libera a persoanelor, a fortei de munca, asimilarea unor legi mai moderne, schimbarea unor institutii. Prin NATO am castigat doar un sentiment de siguranta fata de conflicte externe. Dar fara armata si inarmare adecvata nu ajuta cu mare lucru. Dar pana a deveni o tara prospera si dezvoltata sa mai treaca inca o jumatate de secol.

  • 6% deficit e mult, dar nu este un dezastru. 52% din PIB deficit este pistol cu apa fata de deficitele din tarile dezvoltate. Modernizarea infrastructurii înseamnă deficit bugetar, oricum o iei. Suntem o tara prospera, doar ca nu atat de prospera cat ne-am dori, si nu toata lumea beneficiază de prosperitate.

   • Care tara prospera? Poate pentru pensionarii speciali si bugetarii de lux. In ultimii 3 ani puterea de cumparare a cazut cu 50%. La acelasi venit ca in 2021, preturile si inflatia ne-au tras presul de sub picioare. In privat, suntem cocosati in taxe, si urmeaza biruri crescute imediat dupa alegeri. Prosperitatea nu asa arata…

    • Foarte multi autori de pe aceasta plat-forma obtin beneficii din bugete publice . Prin urmare ei nu vor sau nu sint capabili sa inteleaga ca mediul privat este nevoit sa produca valoare adaugata intr-un mediu legislativ foarte ostil . Le pute unora termenul ,,esuat” cu referire la stat . Iar eu prin stat inteleg institutiile statului . Ele sint esuate pentru ca nu isi indeplinesc menirea fireasca , morala . Si pentru ca mint si fura cetateanul , cu legea in mina . Lege imorala si / sau amorala . Guvernul si parlamentul legifereaza pentru orice si pentru oricine numai pentru cetatean nu . Un guvern nu trebuie sa legifereze vreodata . In plus , aproape toti demnitarii alesi sint ilegitimi . Eu consider legitimitate atunci cind un candidat sau un partid obtine peste 50% din voturile celor aflati le listele cu cetateni care au drept de vot . Exemplu ; un primar ales cu 2000 de voturi intr-o localitate in care drept de vot au 11.000 de cetateni nu este legitim . Moral vorbind ; ca legal …. Roamabia este ,, Ferma animalelor ” .

    • 1.”In ultimii 3 ani puterea de cumparare a cazut cu 50%. La acelasi venit ca in 2021, preturile si inflatia ne-au tras presul de sub picioare.”
     O astfel de afirmatie „tare” ar merita si niscai cifre. Eventual din statistici oficiale.
     2. „…urmeaza biruri crescute imediat dupa alegeri”
     Din cele doua afirmatii, pare ca stapaniti mai bine viitorul decat trecutul.

     • Poate nu ati mai intrat intr-un magazin? Ati mai facut un plin la masina? Ati iesit in oras? Un wknd de ski/concediu pe undeva in tara? Avem preturi de Munchen dar servicii de Zimnicea. Toate s-au scumpit in euro calculat. Doar veniturile celor din privat stagneaza. Daca „tara” prospera = inflatie + taxe marite + preturi aberante…multumesc, opriti prosperitatea pina nu ne omoara de tot

 18. Romania de azi (olteneasca) este un stat esuat din multiple pc de vedere prin Romanieile de ieri pe care le-a mostenit.
  Asa se intampla cu cei care nu pot face rEvolutii si nici institui noi REPUBLICI – la fel e si la rusi… – Franta la a cata republica e?
  (Serbia a fost obligata de realitati sa instituie o noua republica detinuta insa de urmasii celor vechi – asadar, doar OBLIGATI! …

  • „Romania de azi (olteneasca) este un stat esuat din multiple pc de vedere prin Romanieile de ieri pe care le-a mostenit.”
   Ar fi frumos sa dezvoltati subiectul. Altfel sunt doar cuvinte goale.

   • Care/ cine este cel mai mare revolutionar al tuturor timpurilor, tizul lui Ceausescu?
    (in postceausism da numele tuturor strazilor si bulevardelor centrale din toate localitatile mai rasarite si chiar nume de localitati institutii si academii militare, alaturi de celalat mare revolutionar oltean, Don Todor, ofiterul rus, ridicat in slavi dupa 1948)
    RPR&RSR
    Cel care a scris cu chirilice Rumini (nu romanii, transliterand exact) supt Mihai voievod Viteazul” si ce ar putea avea el in comun cu REVOLUTIILE pashoptiste ale vremii lui?
    O fi scris cineva si prin alte parti din Europa vremii lui despre vreun personaj obscur si lipsit de orice importanta din evul mediu al vreune bucati de tzara?

    Hai sa vedem cum doar aceasta (ignorandu-l pe Kisselev si inventata voastra tara romaneasca)
    face Romania Regala sa renunte la ce-a primit Moldova in 1856, la schimb pentru o DOBROGE inventata de rusi pentru bulgari (ghici? …va spune ceva 1907?), cum atunci cand intra in razboi alaturi de ANTANTA a renuntat din START la orice BASARABIE, …cum in 1940 nu trage nici macar de TIMP daramite vreun foc de arma!
    (ce vredeti, daca RR se batea ca toti ceilalti… pentru MOLDOVA – si alienatul degenerat carol2 ragea ca un Zelenski – ar mai fi avut loc vreodata DIKTATUL de la Viena?

     • Cred ca NU va dati inca seama ca Romania devine o ANOMALIE – mai grav decat cumva esuata… prin UE – cu un stat complet nefunctional, daca pierde Moldova (asa a fost dintotdeauna – asa va fi si de acum inainte – toata Europa site asta)

     • Seamănă cu scriitura lui Nietzsche în” asa grăit a Zarathustra „I insiruire de tâmpenii fără rost, dacă pana și marele Ștefan Augustin Doinas n a știut pe unde s o clasifice…

 19. Ceea ce face autorul acestui articol, nu spun ca e in mod clar manipulare, dar inseamna in fapt aducerea unui aport de credibilitate pentru structuri mafiote de tip comunisto-securist care domina Romania din 1990 incoace, sub forma de partide politice, dominatie intr-o mai mica sau mai mare masura, determinata ca amploare functie de puterea reala de care dispun( in diferite perioade ale intervalului 1990-2024) fortele care se opun acestor clici de sorginte comunista. De precizat, asa cum votul o confirma de 34 ani, o buna parte dintre romani sunt complici ai acestor structuri mafiote de origine comunista, fie din interes personal, fie din prostie crasa, neintelegand ca urmasii comunismului nu pot aduce civilizatie, nivel de trai decent, moralitate sociala in aceasta tara.

  Asa zisa definitie a ceea ce inseamna „stat esuat” este o gaselnita la nivelul anului 2009 a unor indivizi care s-au reunit in mod intamplator la un Workshop si si-au dat cu parerea , mai mult sau mai putin in cunostinta de cauza, dar cu siguranta in mod subiectiv. La urma urmei nu exprimarea( stat esuat) conteaza ci situtatia de facto a Romaniei…..realitatea romaneasca adica!

  Daca ne referim la criteriile emise in cadrul sus-amintitului workshop pentru definirea notiunii de stat esuat, pare ca, in mod voit, autorul ignora anume aspecte.

  1. Guvernul nu detine controlul asupra intregului teritoriu, decat daca nu cumva, nu detine controlul pentru ca este complice cu gruparile infractionale care incalca in mod curent legile pe teritoriul Romaniei fara sa li se intample nimic – aici ma refer punctual la guvernul PSD-PNL actual, precum si la toate guvernele PSD de-a lungul timpului, sau la cele controlate de PSD, incluzand aici toate structurile infractionale PSD din teritoriu( asa zisele organizatii judetene PSD, in fapt clici de indivizi care subjuga totul propriilor interese).

  Trecerile ilegale ale granitei de catre grupuri de migranti, deseori comise cu complicitatea autoritatilor, sunt o dovada de frontiere nesigure. Austria a avut deplina dreptate in ceea ce priveste fluxurile ilegale de migranti trecuti in Shengen pe la granitele Romaniei cu Ungaria. Nu erau majoritari in Austria, dar nu erau declarati ca atare…..spre deosebire de Croatia, Slovenia si chiar si Serbia care avertizau Austria despre toate trecerile ilegale. Deci nu numarul lor era important, ci ascunderea de catre autoritatile romane a faptului ca exista asa ceva.

  Grupuri infractionale compuse din romani comit infractiuni in Occident, sunt dati in urmarire generala prin Interpol, revin in Romania unde nu sunt gasiti de politia romana de niciun fel( cu toate ca petrec impreuna prin baruri), doar in cazuri in care politisti straini vin in Romania. Unele zvonuri ne spun ca aceste grupari de talhari, de traficanti de carne vie sau traficanti de droguri au taxe fixe catre cei ce-i protejeaza din politie, din politica, plus ca au obligatia sa dea bani pentru campaniile PSD si de a aduce votanti itineranti la alegerile parlamentare – PSD este specialist in fraudarea de alegeri prin orice mijloace, face asta cu succes din mai 1990, neratand niciun tur de scrutin, de oricare tip si este acompaniat cu succes si de PNL.

  Plimbarea nestingherita a traficantilor de droguri prin Romania este inca o dovada ca statul NU vrea sau nu e in stare sa controleze teritoriul national.

  Dar nu, Nu suntem un stat esuat!

  2. Institutiile guvernamentale, daca sunt slabe, sunt slabe in mod voit in unele cazuri…..adica slabiciunea lor e data de coruptia generalizata care domneste prin aceste institutii. Se zvoneste ca procesele in Romania sunt castigate de catre cei ce dau spaga mai mare, asta in cazul in care nu sunt decise de ordinele politice date acestei trupe de slugi ale sistemului corupt numit sistem judiciar. Atunci cand anume institutii sunt slabe dar nu din cauza coruptiei, slabiciunea se datoreaza faptului ca sunt populate cu idioti, portati din „campul muncii” prin astfel de institutii de catre tatici politici din clicile de origine comunista!

  Scoala e un circ national, coruptie si incompetenta generalizata, profesori care au grave lacune in a se exprima corect in lb romana, spaga omniprezenta la examene, copiatul pentru a obtine note sau alte „foloase”( doctorat de exemplu) este sport national.

  Dar nu, asta nu inseamna ca suntem un stat esuat….NU-I asa?

  Mult mai multe alte lucruri pot fi dovezi clare ale faptului ca statul roman este esuat in mai toate sensurile in care poate fi abordata aceasta problema!

  Ceea ce cumva e ciudat este ca e asa prin complicitatea unei bune parti a romanilor, care voteaza in mod majoritar, la fiecare tur de scrutin, clici provenite din mizeria comunista!

  • „aducerea unui aport de credibilitate pentru structuri mafiote de tip comunisto-securist”

   Sunt ferm convins ca orice as publica eu nu va credibiliza pe nimeni. Ceea ce prezint eu este o opinie care incearca sa fie daca nu 100% obiectiva, sau macar rationala.

   „Ceea ce cumva e ciudat este ca e asa prin complicitatea unei bune părți a romanilor, care votează in mod majoritar, la fiecare tur de scrutin, clici provenite din mizeria comunista!”

   Complicitatea reala este a celor care nu votează, nu se implica, nu participa.

   • Domnule Bolos, nu va acuz ca in mod voit contribuiti la credibilizarea unor structuri oficiale mafiotizate ale statului roman. Inteleg ca doriti sa fiti obiectiv si sa justificati ca, de fapt, Romania nu arata chiar asa de rau. Dar totusi, fara sa vreti, prin ceea ce spuneti, acordati credibilitate( bile albe) unor structuri care au facut mai mult rau decat bine statului roman. Evident sunteti liber sa exprimati orice fel de opinii aveti, dar este oare bine sa inducem publicului idei conform carora aceste structuri statale mafiote sunt cumva frecventabile, deci acceptabile ca fiind parte a jocului democratic autentic?

    Ca de fapt democratia este mimata, ca justitia este controlata, ca alegerile sunt trucate, consecinte ale actiunilor grupului infractional PSD, sunt chestiuni evidente!

    In legatura cu complicitatea, daca printre cei care nu voteaza se afla cetateni care isi dau seama ca daca ar vota, ar vota fara discernamant, fara sa stie despre ce e vorba, si atunci nu merg la vot, atunci ei sunt niste persoane onorabile! E adevarat ca sunt vinovati ca nu incearca sa se culturalizeze, sa se informeze, ca apoi prin vot sa contribuie la binele comun, dar mult mai vinovati sunt cei care au votat PSD sau alianta PSDPNL la recentele alegeri contra sumei de 500 lei/persoana….atat a fost mita in judetele din sud!

    In ceea ce priveste pe ceilalti care nu voteaza, sunt fie personaje care chipurile sunt „scarbite” de toti cei din politica, fie indivizi carora nu le pasa de nimic ( egoism dobandit din lipsa de educatie). Pe acestia i-as include tot la categoria idioti, ca si pe cei care voteaza formatiuni dovedite ca sunt mai mult clici de infractori decat partide politice in sensul democratic al notiunii.

    • „Dar totusi, fara sa vreti, prin ceea ce spuneti, acordati credibilitate( bile albe) unor structuri care au facut mai mult rau decat bine statului roman.”

     Deci sa înțeleg ca trebuie sa mint pentru ca trebuie sa demonizez un partid sau altul sau un politician sau altul. Nu vad de ce as face asta. Nu mai sunt implicat in jocul politic ca sa am vreo miza in așa ceva, si nu vad nici un motiv sa colorez pe unii in alb pe alții in negru când ii vad pe toți rozalii si diafani. Chiar daca as decide sa mă implic din nou in zona politica, nu cred ca pictarea si etichetarea altora ar aduce voturi in plus. Cei care sunt de partea ta te aproba entuziaști si accepta aproape orice, cei care nu oricum nu cred nimic, asta presupunând ca ajunge ceva din ce spui la ei, si inamicii politici vor minți cu nerușinare cu orice ocazie, aplaudați fiind de susținătorii lor. Mie îmi place sa cred ca sunt rațional si nu prea mă potrivesc in jocurile emoționale din zilele noastre. Bune, rele, le vreau pe toate pe tapet așa cum sunt ele.

     • Nu trebuie sa mintiti, dar nu inteleg de ce trebuie sa ignorati actiuni care sunt in mod clar impotriva a ceea ce inseamna bunastare si dezvoltare pentru Romania, pentru cetatenii sai!

      • Încerc sa vad ca paharul este pe jumătate plin si pe jumătate gol. Marea majoritate a comentatorilor prefera sa arate numai ca paharul este pe jumătate gol, sau numai pe jumătate plin.

      • Domnule Bolos
       acest „articol” este de fapt despre „pahar”
       (sau, pe fond, ar trebui sa fie)
       ca prezentati despre „cat-de-plin-este”
       folosind argumente teoretice
       (precum discutiile „sincere” din aeroporturi)
       si incercati sa combateti goliciunea practica din toate „sistemele” Romaniei… va priveste.
       Desi site-ul nu ofera variante color… cred ca aveti „ochi-albastri”
       iar „sustinatorii”… chiar ar trebui „rasfirati”

      • Va multumesc pt indemn, d-le Bolos
       Poate l-as scrie dac-as avea… exact, argumente. Mai bune.
       Din pacate… Romania n-a avut. Si n-are. Nici macar la 30+.
       De ce n-a avut si de ce (inca) n-are… ar fi o tema. Complexa. De acord.
       Tema de „doftorat”… greu de „stocat/reprodus”
       (nu-i pt tine, „prostanacule”… indiferent cate „stele” ti se „calculeaza” la speciala)

       Fara sa fie „esuata”, de-iure,
       Romania se cam duce-n zid. De-facto.
       Putinatatea neuronilor si obedienta care,
       inca_caracterizeaza „selectia” in structurile „de-forta”
       dar cu pretentii de „intelligence”
       precum „intelligence”-ul argumenteaza
       cu „cartoanele” cu antet din „forta”;
       si-au pus amprenta inca de la „revolutie”.
       In filme gasim indemnul follow the money
       Ok. Descoperim (poate) cauzele.
       Eliminarea acestora tine de rise-the-competence.
       dar… procesul este de durata si presupune rewarding
       direct proportional cu ~
       … ceea ce nu se-ntampla si nici nu s-a-ntamplat in Ro.
       Ba din contra. S-a rasplatit „decat” cartonu.

  • @LS. Exagerezi, ai ramas la nivelul unor clisee din anii ’90. Desi mai exista destule probleme, nu vad nimic care sa justifice eticheta de „stat esuat” pt Romania. Dupa rationamentul tau, si Franta ar fi un stat esuat, nu?!.. fiindca nu isi poate exercita autoritatea pe tot teritoriul din cauza cartierelor de negrii/arabi. La fel si SUA, bandele criminale detinand parti bune din teritoriu, de exp in Chicago, LA, St Louis, Detroit, Miami, etc.

   Apoi vorbesti bazaconii si cu coruptia „generalizata” din institutii. Desi ea exista, nu e in niciun caz „generalizata”, s-a redus mult. Coruptie exista si in alte tari, vezi Ungaria, Italia, Polonia, etc.
   Cica „Austria a avut deplina dreptate in ceea ce priveste fluxurile ilegale de migranti trecuti in Shengen pe la granitele Romaniei”… Fals! Nu erau „fluxuri”, ci cazuri reduse numeric. In general un stat nu are cum sa afle de imigranti ilegali care trec frontiera fraudulos noaptea de exp. Austria s-a opus aderarii Romaniei la Schengen terestru din motive politicianiste, de politica interna, sa arate cat de vajnic lupta cu imigrantii ilegali si a gasit marele vinovat Romania. O manipulare ieftina. Austria impreuna cu Ungaria sunt cateii lui putin in Europa, tari dependente total de gazul rusesc. Adica toate tariule din UE nu aveau nicio problema cu aderarea Romaniei, doar Austria avea…. Nu te mai lasa manipulat prostit atat de usor.

   • Apropo de Franta; a trebuit sa trimita trupe in Noua Caledonie. Macron a mers acolo. Toata rezmielita finantata de Azebaidjan datorita faptului ca Fanta inarmeaza Erevanul. Evit generalizarile dar multe lucruri aparent aparte unele de altele, sunt legate.

   • Ragnar, fie nu esti in stare sa vezi realitatea, fie esti asociat cu clica de infractori numita PSD sau cu gasca de papagali numita AUR, infiintata de structuri mafiote PSD pentru ca voturile pentru opozitie sa fie directionate in alta parte, nu la USR.

    Stii tu ca sunt zone din Chicago asupra carora autoritatile USA nu isi pot exercita autoritatea? Eu cred ca nu stii ce spui! Da, sunt zone rau famate, in care chiar politia evita sa mearga, dar asta nu inseamna ca infractiunile comise in acele zone nu sunt pedepsite conform legii. Termina cu prostiile de genul acesta!

    S-a redus mult coruptia? Oare cate zeci de mii de romani au luat cate 500 lei de la PSD pentru votul acordat clicii la recentele alegeri? S-a redus coruptia cand spaga este omniprezenta peste tot? Daca evaluezi prin prisma politiei sau a justitiei, da, s-a redus coruptia, pentru ca dumnealor trec cu vederea coruptia atunci cand faptasii sunt din zona PSD ” care ne da noua pensii speciale” !!!

    Cu Austria chiar nu ai inteles! La nivel diplomatic nu ni se poate spune „Ba, nu va primim in Schengen, pentru ca sunteti corupti si mincinosi, exportati infractionalitate si nimic altceva” ! Hai sa intru in amanunt! Cand migranti ilegali traverseaza granita dintre Croatia si Austria, autoritatile croate , atunci cand afla isi anunta imediat colegii austrieci. La noi, migrantii ilegali care traverseaza granita sunt „traversati” de catre grupari mafiote( nu vorbesc de amaratii aia care vin pe jos si sunt prinsi de graniceri) cu complicitatea autoritatilor ( politia de frontiera, vamesii, precum si cei din structuri de mai sus care stiu ce se intampla dar tac pentru ca primesc mita) si gata au ajuns in Ungaria apoi merg in Austria. Evident nimeni nu stie nimic, ce sa mai zici de anuntarea autoritatilor din alta tara. Cand ajung in Austria, stransi cu usa, acestia povestesc cum au ajuns acolo si austriecii nu sunt tampiti ca sa nu intelega fenomenul! Ai inteles acum ce-i deranjeaza? Chestiile cu bla bla-ul ca Austria nu ne vrea in Schengen pentru ca asa vor rusii, prietenii lor, sunt bazaconii de Antena 3 si Romania TV.

    Rusii chiar ne-ar vrea in Schengen, pentru ca astfel ar putea ajunge mult mai usor sa penetreze catre vest, pentru ca la noi au prieteni multi si de incredere domnii rusi! Repet ce am mai scris pe contributors: Pe A1 la km 59-60 functioneaza bine mersi 2 benzinarii Gazprom( si cate multe altele nu or mai fi), aratandu-ni-se astfel cat de mult il doare in cot pe boul de Johannis de aplicarea embargoului impotriva Rusiei!

    Deci Ragnar, lasa manipularile mascate in patriotism de doi bani!

    • @LS. Continui cu aberatiile, treaba ta, nu ma pun cu „napoleonii” de genul tau, nu incerc sa te conving de nimic. Ti-am mai citit comentariile pe aici si denota niste pareri foarte „radicale” si paralele cu realitatea, ochelari de cal…
     Auzi cica „Rusii chiar ne-ar vrea in Schengen, pentru ca astfel ar putea ajunge mult mai usor sa penetreze catre vest”…. am ras cand am citit o astfel de chestie!
     Sa „penetreze” rusii spre Vest, prin Romania pe cale terestra?! Hilar la maxim..
     Daca vor sa „penetreze” rusii pot penetra prin oricare alta tara din Schengen, nu prin Romania. Si ce sa penetreze, au deja spioni in multe tari.
     Stii tu cum merge treaba in Austria… ma faci sa rad, asa un tip inchipuit si plin de „teorii”, care crede ca le stie pe toate… Faci niste confuzii cat casa, ai ramas la nivelul cliseelor din anii ’90.
     Nu stiu cu ce te ocupi, sau daca ai servici, dar logica NU e punctul tau forte.
     Coruptie exista in multe tari, in diferite grade. Nu a zis nimeni ca nu exista coruptie in Romania, exista, dar nu le nivelul pe care il spui. Evident ca politicienii sunt slabi, dar asta e cam peste tot, vezi de exp SUA care are de ales intre un senil si un dement mincinos radical. Defetismul asta exagerat al tau e adevarata problema, punerea raului inainte si lipsa de realism, ambalarea pe povesti negative. Sa nu vezi ca Romania a evoluat enorm fata de anii ’90, ca are o economie destul de puternica acum, si ca au inceput sa se miste lucrurile in bine, este o imensa prostie, perceptii false bazate pe niste prejudecati.
     Si da, in Chicago, Detroit, St Louis, exista cartiere ale negrilor sau hispanicilor in care politia nu intra, se impusca intre ei zilnic plus trafic de droguri, arme, etc. Mai informeaza-te, citeste..
     Nu e vorba de niciun „fals patriotism”, sunt adeptul unei abordari REALISTE. Tu nu doar ca nu esti deloc patriot, dar esti chiar anti-patriot, cazi in extrema cealalta si manipulezi cu aiureli.

     • Eu cred ca tu esti acela care nu prea stie ce inseamna a gandi logic! Si nu numai asta, dar nici macar nu esti in stare sa pricepi sensul unor afirmatii.

      Referitor la penetarare, idea este urmatoarea; granitele Romaniei sunt varza. Poate nu neaparat incompetenta vamesilor si a politiei de frontiera conduc la acest fapt, ci coruptia, adica trecerea cu vederea a regulilor contra spaga…..lucrurile sunt confirmate si rasconfirmate de anchete nenumarate…..ca nu s-au soldat cu condamnari e altceva….intreaba la CSM la inspectia judiciara de ce! De ce le convine rusilor sa fim in Schengen? Pentru ca traficul de informatii si oameni in slujba obtinerii de informatii ar fi facilitat de eventualele granite libere, fara control( daca Romania ar fi in Schengen). Rusilor nu de romani le e teama, pentru ca stiu ca unii le sunt prieteni, altii sunt spagari….le e teama de ceilalati, care, daca suntem in Scengen, nu mai pot face control. Rusia are multi prieteni in Romania, PSD-Nastase a privatizat combinate intregi(Slatina, Targoviste, etc) oferindu-le pe tava unor firme rusesti, relatiile PSD-Ponta cu Rusia sunt bine cunoscute….tu crezi ca acum e altfel? Actualul PSD e la fel cu precedentele sale forme, minciuna caracterizeaza aceasta clica, ei nu cred nimic din ceea ce spun….tu chiar crezi ca jegurile astea PSD sunt pro-occidentali? Pai daca erau pro-occidentali, anti-rusia si pro-ucraina sosoaca si gasca de derbedei ce s-au perindat pe la ambasada Rusiei erau astazi dupa gratii din motive de TRADARE!

      Politicieni slabi, da , sunt cam peste tot in acesti ani…dar la noi nu e vorba numai de asta….sunt incompetenti, absolventi de scoli dubioase la varste inaintate( si o educatie facuta tarziu sau deloc, primindu-se doar o diploma, nu cred ca te ajuta in vreun fel) si predispusi la coruptie….nu neaparat la cea MARE, dar angajarea la stat a prietenilor, incheierea de contracte supraevaluate la pret, tot coruptie se numeste! Or chestii de-astea prin vest nu prea se fac….sunt foarte rare…la noi sunt regula.

      Acum a propos de logica, as fi vrut sa te intreb cate ceva: stii cumva ce inseamna principiul negarii negatiei sau principiul modus ponens? Stii cumva care este valoarea de adevar a enunturilor (0->1) si (0->0) in logica binara? As vrea sa-mi raspunzi, asta asa, ca sa demonstrezi ca „cu logica” stai mai bine decat mine!

      Si acum, in final, nu ti se pare ca esti cam obraznic? Cum iti permiti sa faci afirmatii ce chipurile m-ar caracteriza pe mine? E suficient doar sa spui ca nu am dreptate si sa argumentezi, daca ai argumente….eu nu le vad, nu le disting!

      • @LS. Esti caraghios, domne, cu cat raspunzi mai cu „foc” dar fara argumente logice si solide, cu atat demonstrezi cat esti de patetic …! Lipsa totala de logica..
       Cica „rusii au interesul sa fim in Schengen…”. Serios, de ce?!
       Dupa „argumentul” tau, rusii au si interesul sa fim in Nato, nu?! ca atunci ar „penetra” mai bine structurile Nato. Vorbesti prostii, rusii nu au NICIUN interes sa fim noi in Schengen, Nato, UE, sau alte structuri vestice. Granitele Romaniei sunt la fel de sigure ca ale multor alte state UE. Austria, care e pudelul rusilor impreuna cu Hungaria, au oprit accesul Romaniei in Schengen, desi TOATE tarile UE au considerat ca meritam sa fim in Schengen (chiar si Ungaria). Austria a facut-o doar din motive de politica interna, in pofida tuturor evidentelor ca frontierele Romaniei sunt securizate. Imigrantii din Austria ajung in principal pe alte rute acolo. Esti usor de manipulat, mergi pe fente ieftine.
       Spui bazaconii cu duiumul, incat nici nu merita sa imi pierd timpul sa le demontez pe toate, ce e in mintea ta, o varza… Nu cumva esti platit de rusi sa propagi porcarii si falsuri la adresa Romaniei?!
       Ce sa spun, vine cu „valoarea de adevar” a notiunilor in logica binara. :))) Asta stie si un copil de liceu, nu te mai impauna degeaba cu niste notiuni banale. Logica tot nu ai.

 20. Slaba legitimitate a guvernului se exclude din oficiu, ca numai dupa criteriul asta ar parea esuate destule nave solide; mai mult de 50% legitimitate e deja caz de larga popularitate;
  dupa celelalte criterii „esuat” e prea mult spus, desi pare definitiv ancorat;
  pentru ca e definitiv capturat;

 21. Un stat in care un partid ai carui fosti lideri sunt trimisi in judecata pentru crime impotriva umanitatii( dec 89 plus 13-15 iun 90….nu mai punem in discutie tergiversarea de catre justitia controlata de fostii comunisti si securisti), ai carui alti fosti lideri au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie, este adus la guvernare pentru „stabilitate” ( stabilitate a dominatiei gastilor de corupti) de catre un presedinte al Romaniei si este votat in mod majoritar de catre niste idioti in iunie 2024(iarasi…pentru a cata oara?)…..si nu suntem un stat esuat?

  Infractori scapati pe banda rulanta (inclusiv criminali) din cauza unor legi facute de clica de urmasi ai comunismului, prescriptii peste prescriptii, politie infratita cu infractorii, si nu suntem un stat esuat? Dar ce suntem?

   • A fost Franta esuata cand a avut loc rafuiala cu fostii colaborationisti?
    In cea mai mare parte din restul Europei de justitia asta s-au ocupta trupele sovietice, americane, britanice.

   • Nu, alternativa ar fi sa dovedim ca suntem un popor cu moralitate si sa nu mai votam acele clici care au distrus justitia si au eleborat legi care au scopul de a salva infractoriii de pedeapsa meritata.

    PS Ma rog, justitia nu a fost distrusa, era distrusa din anii comunismului, problema fiind ca orice voce care a incercat sa faca ceva pentru insanatosire a fost fie blamata public la oficinele PSD, fie i s-au inscenat diverse pentru a fi redusa la tacere, orice incercare de a merge drept a unor procurori sau judecatori a fost strivita de numeroasele cozi de topor provenite din justitia de sorginte comunista!

    Banuiesc ca stiti faptul ca facultatile de drept au fost singurele care au ramas cu adimterea in functie de dosar pana in 89….adica daca aveai in familie „dusmani ai poporului” nu aveai acces la drept….erau preferati fiii clasei muncitoare, si erau respinsi cei ai caror parinti aveau studii superioare…..cine selecta dosarele? Evident securitatea comunista, nu FBI !!!

    • @LS – ”alternativa ar fi sa dovedim ca suntem un popor cu moralitate si sa nu mai votam acele clici care au distrus justitia si au eleborat legi care au scopul de a salva infractoriii de pedeapsa meritata.”

     Exact asta se întâmplă, stimate domn, exact asta se întâmplă 😀
     Oamenii decenți refuză să se mai prezinte la vot.

     • Oamenii decenți refuză să se mai prezinte la vot.


      deoarece, principial, votul ar trebui sa fie pentru
      adica „pentru” „stanga” care, in mai putin de doi ani,
      de la zero datorii a bagat tara-n incapacitate de plata
      sau pentru „dreapta” care a majorat tva,
      motivand ca nu mai poate imprumuta tara pt salarii si pensii
      desi a creat din-pix peste 1 milion de „pensionari”
      sau pentru „dreapta” care se lupta cu ranga cu sarmele cu chiloti din cotloanele metroului
      aceeasi „dreapta” care cerea imperios si imperativ „sa-i-se-dea” controlul spitalelor
      aceeasi „dreapta” care s-a aliat cu alta „dreapta” ca sa voteze motiune de cenzura
      acceasi „dreapta” care s-a aliat cu „centru-stanga” ca sa-si puna „uomu” sef la controlul actelor normative…….

      • Votul ar trebui să fie pentru persoane, nu pentru stânga sau pentru dreapta. În Statele Unite se votează persoane, nu stânga sau dreapta și nu liste de partid. Etichetele ”stânga” sau ”dreapta” sunt nerelevante în procesul electoral.

       Democrația presupune ca membrii corpului legislativ (membrii Parlamentului) să fie aleși. De cetățeni, nu de șefii de partide, cum se întâmplă în România.

  • @LS. Ai niste idei putine si fixe si tot perorezi cu comunismul. Comunismul s-a dus din Romania de 35 ani!! Ce a ramas sunt unele mentalitati care nu stiu daca au legatura neaparat cu comunismul, dar care si ele au inceput sa cam dispara.
   „Idiotii” cum spui au votat cu psdnl fiindca nu prea au avut alternativa. USR fiind condus de o alta gasca de incompetenti cu egouri supradimensionate, care au gasit de cuviinta sa se alieze cu Orban si Tomac. Iar Reper e un partid Ok, dar care nu prea s-a vazut in dezbaterea publica, au stat toti ascunsi pe la Bruxelles. Alegerile se castiga cu implicare si aparitii dese la tv, internet, etc. Nu doar existand.
   Votantii romani insa au respins in general partidele de extrema dreapta si „suveraniste”, unlike cei din ungaria, germania sau Franta de exp. Deci in niciun caz nu sunt niste „idioti” (lasand la o parte procentul mic care a votat aur sau sosoaca). In Romania curentul pro-european e predominant, lumea e in general pro-Ucraina, impotriva rusiei, si e deasemenea si impotriva comunismului. Deci judeca inainte de a comenta.

   • comu’ismul n-aplecat vreodata din Romania.
    uominii de bine n-au dorit schimbarea „de-fond” nici in ’89 si nici mai tarziu
    au dorit „decat” eliminarea ceausestilor…
    reminder: in 90, gospodin iliciescu avea peste 85%
    in 92 „patrulaterul-rosu” a obtinut peste 2/3
    in 96 „stanga” (fdsn/pdsr) si extrema-stanga (prm/punr) si „centru”-stanga (USD)
    au avut impreuna cam tot 2/3
    in 2000 si 2004 deja la „prezidentiale” optiunile erau „decat” com’uistoide
    (pntcd, singurul real-anticom’uist nici n-a mai intrat in „parlavrament”)
    in 2008 am avut deja o magarie de alianta pdl-psdr (sa traiesti „bine” coane petrov)

    chiar si dupa aceste „alegeri”… peste 3/4 au preferat
    stanga si extrema stanga (pdsr, aur, usr, sos…)… considerand, cumva fortat, ca pnl ar fi „de-dreapta”
    ps: poti sa crezi in continuare balivernele ca aur, usr, sos… ar avea ceva tangenta cu dreapta…

 22. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Fragile_States_Index

  Romania nu este nici pe departe un stat esuat dar are citeva mari probleme care o impiedica sa progreseze mult mai mult decit o face in momentul de fata:
  1) Coruptia atotpartinica
  2) Incompetenta politicienilor care imprumuta tara din ce in ce mai mult pentru a-si asigura o clientela politica fidela
  3) Justitia selectiva care poate condamna oameni nevinovati si salva vinovati dupa bunul plac al judecatorilor (corupti)
  Priviti topul de mai sus; daca Argentina, la un prag de un nou faliment national, sta mai bine ca Romania, cred ca e cazul sa ne revizuim auto-multumirea …

  • Sincer sunt foarte surprins de poziția Argentinei in top. Probabil guvernul Milei e foarte apreciat de cei care au facut topul.

   • De vazut si Bulgaria care de multa vreme nu are guvern cu adevarat functional, vezi cele cateva alegeri parlamentare din ultimul an, si totusi este mai bine decat Romania, care a a avut parte de marea alianta pentru linistea si stabilitatea tarii. Iar Franta si SUA cu toate bandele de mafioti pomenite stau si ele mai bine. Sa nu mai zic de Ungaria care de mai bine de un deceniu are parte de o dictatura mascata. Un top este un top, dar daca cetatenii ei nu simt la fel ca clasamentul, nu cumva aici este esuarea?

    • @Ronie. Nu toti cetatenii, ci doar cei usor de manipulat… Bulgaria sta mai bine ca Romania, haida de! poate doar in clasamentul din mintea ta. Bulgaria e in instabilitate politica si a schimbat nu stiu cate guverne in ultimii ani, economia la pamant, foarte tare…
     Ce tampenii pot spune unii! Cei mai rai dusmani ai Romaniei sunt (unii) romanii, care isi scuza insuccesele lor personale prin o asa-zisa viziune negativa asupra intregii tari. Ridicol si foarte urat.

     • Bulgaria sta mai bine decat Romania conform topului, ca de el se discuta. Ca perceptia noastra despre tara vecina este alta, e altceva

      • Gresit. Conform statisticilor oficiale (de exp Eurostat), Bulgaria este sub Romania. In primul rand Bulgaria e f.depopulata, si are venituri per locuitor mult mai mici decat Romania.

 23. De abia m-am intors din Ro. Romania se dezvolta f frumos, nici vorba ca ar fi un stat esuat.
  Pare exagerat dar Germania e mai esuata decit Romania!

  • Aventura d-voastra mi-aduce aminte de un reportaj la ProTv de prin anii 2000, inainte de aderarea Ro la UE cand inca se faceau expluzari de ‘cetateni romani’ de prin Elvetia cu avioanele.
   Reporterul intreaba la aeroport un ‘cetatean roman’ de ce au fost expulzati ? Au furat ?
   Si respectivul ‘cetatean’ raspunde : „Ce sa furam ? Ca e saracie mare si la ei. Sunt necajiti si ei.”
   Acum dupa 20 de ani ce mi-e Elvetia, ce mi-e Germania.

 24. Romania este un stat esuat. Nu avem „zone controlare de grupari de crima organizata” fiindca la noi gruparile de mafioti controleaza legal tot statul. Prin grupurile de infractori legale – cica partide – o asociatie extractiva de hoti, corupti, militieni securisti si bugetari de lux au acaparat tot . Daca esti Iorgulescu scapi dupa ce omori drogat oameni cu masina, daca esti un nimeni ramii fara permis un an pt un test fals pozitiv. Votul e o mascarada, doar esti chemat sa legitimezi aceeasi gasca de infractori imprastiati un mai multe gasti aka partide. Cita vreme se accepta traseismul , nu ai nici o garantie . Ba chiar gasca A face dupa alegeri alianta cu gasca B. Ce ai votat e irelevant. Putinele chestii care par ca „merg” sunt sau institutii tinute artificial in viata pt a asigura posturi si venituri pt esaloanele 2,3 4 5 ale paetidelor, sau cite 1 km de autostrada sau un pod ceva acolo ca asa a decis vreun spagar umflat.
  Aceleasi structuri difute dar imbuibate ne-ar vinde „ieri” si rusilor, doar privilegiile sa si le pastreze/inmulteasca, in frunte cu primul jucator de golf al tarii.

  • Va inteleg parerea si sunt sigur ca este o parere chiar reprezentativa pentru un numar mare de oameni. Dar daca va extindeti vederea in restul lumii o sa vedeti ca lucrurile stau si mai rau.

    • @LS. Domne, daca crezi ca e asa rau in Romania (ceea ce e fals, dar nu imi propun sa te conving de contrariul), de ce nu emigrezi??! Nu te-ai putea angaja? Ti-ar face bine psihic, nu ai mai improsca aiureli pe site, in plus in alte tari toate merg mai bine, nu?!…

     • Mai termina odata cu tembelismele astea cu emigrarea…..pentru tine oricine nu e de acored cu impostura din Romania actuala trebuie sa plece….sa emigreze. Nu prietene, raman aici pentru a incerca sa fac cat mai mult astfel incat infractorii care guverneza azi Romania sa primeasca dreapta pedeapsa, mincinosii si incompetentii de la varful statului sa dispara pentru totdeauna. Stiu ca sustinerea unor astfel de actiuni este minoritara, votul romanilor o confirma….pentru ca exista o majoritate cu moralitate ZERO!…..asta trebuie sa schimbam si lucrurile vor merge din ce in ce mai bine!

      • @LS. Tembelisme ai spus tu in primul rand mai sus, niste aberatii de ingheata apele. In al doilea rand, totusi daca vezi numai nasoale peste tot si esti minoritar in pareri, etc, normal ar fi sa emigrezi si sa iti faci viata intr-o tara in care toate merg „unse” (desi o astfel de tara nu exista in realitate, realitate pe care o respingi). IN al treilea rand, nu sunt prietenul tau, nu te cunosc, si din ce perorezi pe aici, nici nu as vrea sa te cunosc.
       In sfarsit, texte generice si populiste de genul „infractorii care guverneza azi Romania sa primeasca dreapta pedeapsa, mincinosii si incompetentii de la varful statului sa dispara pentru totdeauna”, sunt de rasul curcilor. Sa dispara pt totdeauna?! unde te crezi, in Fantasyland? in SUA ai impresia ca cei de la varf, un trump, un biden, si altii nu sunt corupti, incompetenti si mincinosi?
       In POlonia au bagat la inchisoare mai multi ministrii, habar n-ai. Deci evident, justitia sa-si faca treaba, si isi face in general in Romania. De exp unul ca dragnea, cat era de puternic, a fost bagat la inchisoare. Nastase la fel. Si acum sunt destui politicieni corupti si hoti. Dar nu veni cu gogomanii generaliste de genul „impostura si majoritatea din Romania cu moralitate zero „.

    • Hai sa luam de exemplu Ucraina, ca e aproape, ce indicator si ce domeniu ați dori?
     Hai sa luam Moldova, frații si vecinii noștri, ce indicator si ce domeniu ați dori?
     Hai sa luam Ungaria, vecinii noștri din Vest, la ce distanta erau de noi si la ce distanta sunt acum? Pe ce indicatori si pe ce domenii vreți sa vedeți cum ii ajungem sau ii depășim?
     Lumea se schimba, si, deocamdată, avem vânt favorabil.

     • Din punct de vedere militar Ucraina este net superioara Romaniei. Agricultura ucrainiana isi permite sa vanda cereale la preturi mai mici decat agricultura romaneasca. Agricultorii romani spun ca produc mai mult si mai ieftin ucrainienii pentru ca utilizeaza pesticide interzise in UE. Culmea e ca la controale productia vegetala din ROMANIA este depistata ca fiind plina de pesticide interzise, nu produsele agricole ucrainiene fiind cele gasite ca fiind toxice. Din punct de vedere economic, Ucraina producea inainte de razboi o multime de produse pe care Romania nu era in stare sa le fabrice: elemente de imbinari metalice, furtune de presiune, diferite tipuri de pompe, aparate electrice, etc Consecinta a razboiului, fabricile lor s-au inchis, multe dintre ele, si, din cauza asta, pe piata romaneasca acele produse lipsesc. Dar Romania e mai dezvoltata decat Ucraina, nu-i asa? A propos, cred ca doar la coruptie nu ne depasesc! Tare mi-e teama ca coruptia din Romania e mai avansata decat cea din Ucraina.

      Ungurii, vecinii nostri din vest, sunt inca mult deasupra noastra din punct de vedere al nivelului de trai, al infrastructurii, etc Diferentele s-au mai atenuat din cauza politicilor imbecile ale lui Orban, din cauza descresterii ritmului in Ungaria si nu din cauza cresterilor „spectaculoase” ale Romaniei !

      Moldova?……noi suntem romani ! Noi toti, acelasi aluat de tradatori si iubitori de comunism! Cu toate astea in Moldova a existat o majoritate care a votat Maia Sandu, care Maia Sandu a scos in afara legii partidele filo-comuniste pro-ruse! La noi care comunisti au fost trasi la raspundere dupa martie 90 pana astazi…..dintre aia care au comis infractiuni, crime, inalta tradare, actiuni impotriva interesului national, spionaj pentru Rusia, loby pentru firme rusesti, etc?

      Alte exemple! …..Haideti sa dau eu! Afganistan, Republica democrata Congo, Namibia, Venezuela, Columbia, Haiti, Nicaragua,…..cam pe aici ne situam! Am uitat sa zic Albania, ca prin Europa altceva nu-mi vine in minte ( in sensul ca nu exista) ! Maroc si Algeria in niciun caz…..sunt deasupra noastra! De Africa de Sud sau Oman nici nu mai vorbesc….!!!

      • @LS. Ce gogomanii poti sa spui…! Sa pui Romania pe acelasi plan dpdv economic cu Congo, NIcaragua, Venezuela, Haiti (!) denota ca nu ai absolut deloc minte, plus ca ai niste idei foarte ciudate false. Dupa ce date te iei, as fi curios? poate cele date de propaganda kremlinului sau a coreii de nord (chiar kremlinul are niste limite in dezinformare..)
       Cica „Maroc si Algeria sunt deasupra noastra”… mai nene, te-a batut soarele in cap prea tare. Evita plimbarile prin soare!..

      • @Ls. Vorbesti prostii Ls, esti un propagandau pe linie sovietica, numai pe vremea Urss se spunea ce tare e ucraina, cum produc ei motoare de racheta, si toate cele. Adevarul e ca in ultimii 20 ani ucraina a pierdut mare parte din industrie si a devenit o tara subdezvoltata, mult sub Romania. Vezi care e pib/locuitor nominal si la puterea de cumparare la ucraina si romania. Diferenta mare! Informeaza-te inainte de a fabula senin pe site.

      • @Dan5: Daca ai posibilitatea mergi in excursie in Maroc si viziteaza Casablanca sau Rabat, si apoi aminteste-ti de ce spuneam eu pe aici! Eu vorbesc la modul global, despre civilizatie in mediile sociale, despre curatenia si confortul din marile orase, despre eficienta invatamantului, despre studiile celor ce compun guvernul…..si, de ce nu, despre nivelul de trai.

       Exista saracie lucie si in Maroc, dar in Romania este crunta in anume zone! Banuiesc ca nu cunosti aceste zone! Mergi in sate uitate de lume, pe drumuri secundare, din Dobrogea si Baragan, in Teleorman, in sudul judetului Valcea si vei vedea. Mergi la marginea Bucurestiului in anume zone ca sa vezi in ce cocioabe se locuieste acolo. Imi pare rau, dar nu cred ca ai o privire de ansamblu in ceea ce priveste Romania.

       Iar in ceea ce priveste civilizatia si confortul din unele tari africane care ne depasesc, e bine sa te informezi inainte de a vorbi…..e suficient sa studiezi internetul, cateva ore bune pentru fiecare tara. Nu uita, de exemplu, ca Algeria si Maroc au fost colonii franceze si asta a fost un beneficiu substantial pentru ei.

       Nu spun ca nu traim mai bine decat in timpul lui Ceausescu sau decat in anii 90, ba chiar e clar ca nivelul de trai a crescut substantial de la intrarea in UE in 2007, dar inca suntem departe de un trai decent, macar pentru clasa de mijloc( ma rog, daca aceasta clasa de mijloc mai exista pe la noi si nu este complet saracita de inflatia ce depaseste orice limite in ultimele 18 luni).

       Dar…..ce votam aia mancam! Asa ca…!

      • @Ls. Iar vorbesti sa te afli in treaba…tztz. Am vizitat Casablanca si Rabat, si la fel ca si in Istanbul, cum iesi putin din zonele turistice, saracie lucie si mizerie crunta. La noi nu exista zone atat de mari cu saracie lucie, poate doar punctual in Ferentari. IN Maroc sau Turcia asta e norma majoritatii populatiei.
       Dar deh, daca in mintea ta e varza, faci generalizari aiurea!

       Ai o obsesie cu votul, probabil esti vreun aparatcic de partid frustrat ca nu a scos mai mult la alegeri si dai vina pe oameni. Psdnl e o constructie provenita din Pcr si e un partid cu oameni slabi, corupti, etc, dar poti vota altceva. Nu vei convinge insa pe nimeni sa voteze ce vrei tu aruncand cu noroi si zbierand pe site-uri. Doar dovedesti ca esti un tip lipsit de imaginatie si creier.
       Pana una-alta lucrurile se misca in bine in Romania, realitatea nu tine cont de parerile false ale unui „ls”.

  • @Alex: Adaug un element major daca mai e nevoie: numai intr-un stat esuat,disfunctional, rezultatul unui REFERENDUM NATIONAL legal si,corect desfasurat ( confirmat pana si de Curtea Constitutionala !) NU SE APLICA (vezi300 parlamentari).

   • Si singurul lucru la care e buna Constitutia e sa fie declarate in mod repetat constitutionale pensiile speciale. Restul nu conteaza.

 25. Dom Bolos, ati ales un subiect vast. Dupa mine ar trebui discutate, mai pe indelete, fiecare din capitole. Citind comentariile observ ca sunt cam peste tot. Putine concise, putine cu referinte. Poate pe viitor dezvoltati. Oricum va multumesc pentru articol. Evident a starnit niste opinii. Si iarasi evident, este bine.

 26. Bravo autorului pentru articolul cu care sunt desigur de acord. Si bravo pentru curajul de a raspunde direct haterilor de tara care au iesit la atac cu aceleasi arme cu care ataca de obicei pe acest site. Auzi: @LS „aducerea unui aport de credibilitate”, cum stam cu pleonasmele?

 27. Mie imi place modelul: zice cineva, nici nu conteaza cine, ca ceva. Sa zicem „sfirsitul istoriei”. Si toata lumea sare sa explice si sa se pronunte asupra „sfirsitului istoriei”. Care-a dracu, numa’ nu se sfirseste, da’ uzul expresiei si pomenirea autorului nu a incetat nici azi.
  Azi e „statul esuat”. Si da-i si comenteaza. Neindoios vor aparea si filozofenii politicesti la tema. Fonfaind si regurgitind ideile altora, da’ nu conteshte, ei trebuie sa vorbeste si sa ne lumineste.

  De la portmoneul meu se vede asa: platesc nisti gasti care-si zic partide. Le dau bani si sedii, nu c-as vrea si nici ca m-a intrebat cineva dar trebuie s-o fac. De ce? Pentru ca asa au hotarit respectivele gasti. Din acelasi portmoneu platesc si alte gasti care-si zic presa. De ce? Pentru ca asa au hotarit cei din prima gasca. N-as crede ca din proprie initiativa ci mai degraba in buna intelegere cu cei din gasca a doua. In fapt intre cele doua gasti nici nu mai e mare deosebire, au interese comune, sa faca bani pe care altfel ar fi in stare doar sa-i viseze.
  Deseori vedem schimburi de personal intre cele doua gasti, guralivi si tupeisti din presa intra in prima gasca, fosti din politica isi fac presa sau macar gasesc un ban de cistigat de-acolo. Idei n-au dar „asta n-are conteaza”, nu asta e scopul gastilor, treaba lor e sa prospere cum cindva scris-au Catavencu: „avem o tara. Cum procedam?”
  Si de restul Carpati Fara si politologie.

  A, si mi-a mai placut tare ceva: nu se stia daca Coana Justitica il va baga la zdup de derbedeul ala, Dragnea. Asa ca presa batea pasul pe loc, o scalda ca nu se stie. Si-a scaldat-o toata ziua. Buna parte din Romania asta se holba la scaldatura asta tv. Da’ din momentul in care fanata cucoana a zis ca la zdup cu el a-nflorit, domne, dreptatea in tara, s-au descatusat analistii, aceste forte laringiene ale neamului, ca ma-ntelegi, s-a facut dreptate. Tara a devenit brusc functionala din momentul in care masina cu nemernicul ala a intrat pe poarta puscariei. De unde a iesit mult prea repede si prea usor, dar sintem umani, trebuie sa ocrotim animalele, indeosebi cele din institutiile centrale populate de indivizii celor doua gasti.

  • Ba se stia in cele cateva procente inca de cand joistitia la „bagat” pe „matusa-tamara”
   pe un oaresce motiv… si parca-n ciuda altora „mai-grele”, care ar fi trimis in derizoriu fularul erect.
   Importanta a fost atunci „averea” matusii tamara
   care, daca rizuanele joistitiei ar fi fost ceva mai „grele”, risca_confiscarea/disolutia
   (petrov – cel care a „trait-bine” de pe urma „decontarilor”, stie)
   astfel ca, s-a dat cep butoiului cu artificii…
   desi purceaua era nu doar decedata ba chiar isi pusese si hoitu-(bucile-conform unor cunoscatori)-n usa
   … la fel cum a fost in 2007, la anularea vizelor

   dracnea?… daca „specialii” din Romania ar fi avut macar o tangenta cu_competenta…
   ar fi fost si acum la sapat de santuri… sau tuneluri pt otostraza fitesti-diliu

 28. Am lasat la o parte cele intimplate Elenei Sercan. Nu e vorba de un stat esuat (fiindca progresele economice sint vizibile, asa cum vizibila e si enorma inflatie care reduce nivelul de trai la modul general) cu de un stat mafiot. E o rusine ceea ce i s-a intimplat si toti cei implicati ar trebui sa-si dea demisia.

  • intr-o democratie, economia nu depinde de politic! sunt firme private care lupta sa se mentina la nivelul cerut de concurenta; altfel dispar

   • Chiar asa ? intr-o democratie economia nu depinde de politic !! aberatie mai mare n-am auzit de mult, intraga economie europeana depinde de politic, mai ales al birocratiei de la Bruxelles,
    Democratia e o forma de organizare politica, nimic altceva, iar economia are regulile ei, altele decat cele politice.
    Democratiile europene sunt implicate major in economie, dupa cate vedem implicatiile sunt tot mai toxice cu rezultate dezastruase si nu degeba se mira uni si altii ca democratia se clatina, normal daca te implici unde nu te pricepi,
    Politica este ideologie, economia sunt reguli, incercarea impreunarii este pericolul libertatii.

 29. Mulți forumiști și nu numai susțin că România ar fi un soi de stat-mafiot. Unul de succes, din punctul de vedere al ‘mafiei’. E drept că uneori așa pare, dar alteori, poate mai adesea, eu zic că își dezvăluie natura sa teocratică: un regim in care o sectă obscură condusă de câțiva sacerdoți dibaci reușește să creeze aparența democrației, justiției, libertății și, mai nou, a achiesării și integrării europene. Gândiți-vă că o mafie adevărată nu și-ar sacrifica niciodată cu atâta ușurință chiar cei mai puternici capi (precum in România, țara europeană cu cei mai mulți premieri pușcăriași), dintre cei vizibili desigur, pentru că pe de altă parte unul din șefii statului teocratic își vede liniștit de pensioară deși a instigat la măcel in urmă cu 34 de ani. O mafie nu ar accepta niciodată spargerea Omertei, și totuși in România aflăm aproape săptămânal de sumedenie de cârnățari corupți, justițiari hoțomani, petrovi de circ și alte lighioane. O mafie este in mod normal discretă, o sectă mioritică se manifestă zgomotos scoțînd la înaintare un lung șiri de profeți (începînd cu Holy Brucan) și guru de mahala (începînd cu cetepe). Plus războiul Bisericuțelor pe plaiul limbilor de lemn și ritualul aferent al Pupării Pieței Endependenței. Sacrificiile și execuțiile mediatice sunt la ordinea zilei și uite că circul funcționează ca uns, că și după 34 de ani de flașnetă organizată ‘statul’ reușește să atragă la urne milioane de muște năclăite de gogoșile preelectorale. Rădăcinile sectei se află probabil in evul mediu, la apariția primelor vămi. Mentalitatea clericilor băștinași ce conduc țara este cea a vameșului fără feudă dar care visează la una, a tâlharului la drumul mare transformat peste noapte in funcționar onest al unui stat încropit: te taxează ca să-ți dea voie să trăiești și să mergi mai departe. De aceea drumurile noastre sunt atât de proaste și de întortocheate, pentru că au nevoie de timp ca să te taxeze pe toate părțile dacă ai ghinionul să treci pe aici (accize benzină, tva la toate prostiile de prin benzinării, taxa pe mobilitate recte șpaga la rutieră, taxa pe sex la proxeneți etc). Dar, e adevărat, ar fi putut să fie mult mai rău: in loc de secta noastră de gogomani fataliști (care conspiră toată ziulica la uciderea caprei vecinului și duminica se bagă sub fusta unui bărbos ca să-și răscumpere păcatele) am fi putut fi captivi unei secte islamice in care această minunată dezbatere nu ar fi putut avea loc din motive de lipsă de bere… :)

  Deci…e statul nostru eșuat sau nu? Eu zic că nici nu a fost relansat după 89 deci nu are cum să fie eșuat. Bărcuța a fost peticită, tractată și parcată in UE și gata.

  • Cei condamnati nu faceau parte din cercul de putere. Erau doar executanti. Chiar si premieri. Din cauza asta deciziile guvernamentale sunt lente, tardive si ineficiente. Uneori sunt sacrificati, pentru a pastra cercul neatins. Si oricum, sunt trimisi in vacanta, fara sa li se confiste averea.
   Faptul ca toate partidele si politrucii fac acelasi lucru, indiferent de culoarea politica pe care o afiseaza, denota ca avem un cerc al puterii unic, ascuns si dictatorial.
   Dar, in lupta pentru putere, unii fartingai isi toarna oponenti. Si trebuie sa recunoastem, sunt si cativa naivi si naive, prin diferite servicii… sau comentatori, care incearca sa fie corecti si independenti (grava greseala). Dar cu o floare… Oricum sunt ostracizati si se incearca sa le fie inchisa gura. „Democratic”, deocamdata.

   • „Cei condamnati nu faceau parte din cercul de putere. ”
    Eu cred că sunt mai multe cercuri. Primul cerc, adică nucleul dur, este Sinodul Păstrătorilor de Sceptru și Adevăr compus din neamurile Neatinșilor și Nenumiților, adică boierimea veche a comuniștilor locali plus urmașii comandoului de bolșevici parașutat de Stalin in 45. Apoi urmează Șleahta securiștilor de bine care a bătut palma cu Sinodul in primele zile de după răsturnrea lui ceaușescu, in care intră astăzi copchii și nepoții ălora. Primele 2 cercuri beneficiază de imunitate totală, dar și de obligația absolută de a păstra tăcerea. Următoarele cercuri minore sunt apărute abia in timpul regimului Iliescu și cuprind puzderia de clanuri de bișnițari și traficanți (de influență, de diplome, de substanțe felurite, de carne și țărână), derbedei și samsari, cămătari și pseudouniversitari, ghișeiste și lucrătoare la bară care prin închinare la Sinod (pe care însă nu l-au văzut niciodată, că erau cu ochii in pământ) și jurământ de credință și loialitate față de o structură sau alta au fost cuprinși in Marea Schemă a Mirenilor, în Cercul Pionierilor cu Moț (dar fără grad) unde beneficiază de ponturi și protecție parțială in fața Legii de tip ciur.

    dar nu o să ne împiedicăm de o asemenea teorie zbanghie a conspirației ca să apreciem minunatele progrese ale economiei, culturii și științelor românești (a mai numărat careva laboratoarele capabile să producă vaccinuri in Mioriția? sau întreprinderile ce ne făuresc produsele ‘strategice’ precum…măștile? că aici se vede ce culme a etatismului multilateral-dezvoltat am atins – :) – județul ultradescentralizat și digitalizat, in care autoritățile, adevărați oameni de bine și de știință, luptă cu molimele doar la ordin și de obicei cu tastatura și baioneta).

 30. 1. Cred ca trebuie sa facem clar distinctia dintre un „stat esuat” si un „stat fragil”.
  2. Tocmai m-am intors dintr-o vacanta de 3 saptamani in Romania, unde am umblat din Bucuresti, Valea Prahovei si pana in nordul extrem al Moldovei. Prima impresie la cald, dupa ce am condus prin tara aproape 2000km, trecand prin zeci de orase si o sumedenie de sate este ca Romania numai „stat esuat” nu este. Aceiasi impresie, chiar mai puternica, am avut-o in urma cu doi ani, cand am facut un tur de aproape 3000km prin Transilvania si Maramures, vizitand mai toate orasele mari transilvanene si o trecand printr-o gramada de sate frumoase si bogate in drum. Parerea mea sincera este ca Romania trece actualmente printr-una dintre cele mai favorabile si mai prospere perioade din istoria ei. Raportat la noi insine, si nu la altii, romanii nu au dus-o niciodata mai bine decat o duc in ziua de azi.

  Bineinteles ca Romania este o tara guvernata prost si administrata ineficient, cu institutii inca slabe, corupte, si subordonate politic, bineinteles ca prosperitatea din ultimii ani e prosperitate mai mult pe datorie si nesustenabila pe termen lung daca nu se fac schimbari radicale in politicile de cheltuieli bugetare si ajustare a balantei comerciale, dar de aici si pana a cataloga Romania ca „stat esuat” este o cale foarte lunga.

  3. Romania a fost probabil mai toata istoria sa moderna de la 1859 pana in prezent un „stat fragil”. Din fericire pentru noi romanii, Romania nu a fost niciodata in istoria sa moderna, nu este, si nici nu va fi in viitorul apropiat un „stat esuat”.

  • Gradul de fragilitate al României este o discuție foarte pertinentă și constructivă. Pe mine mă deranjează folosirea unei expresii nepotrivite care face imposibila o discuție constructiva. Când cineva afirma ”stat esuat” implica imposibilitatea unei îmbunătățiri ulterioare, pentru că statul respectiv nu mai are capacitatea de a se auto-guverna. Un stat cu un nivel de fragilitate ridicat poate identifica arii prioritare de concentrare a efortului, le poate prioritiza și reduce nivelul de fragilitate.

   • ” Un stat cu un nivel de fragilitate ridicat poate identifica arii prioritare de concentrare a efortului, le poate prioritiza și reduce nivelul de fragilitate.” – Ok! Si in Romania anului 2024 pe cine identificati din actuala coalitie de guvernare ca ar putea face asta?…nominal!

    Pe Ciolacu Marcel, cu licenta promovata la 37 de ani la Univ Ecologica?

  • @Bradut Bolos. „Gradul de fragilitate al României este o discuție foarte pertinentă și constructivă… ”

   100% de accord, sunt oameni cu blocaje mentale greu de surmontat. Pentru cei din tabara „Romania este un stat esuat”, dar care cred cu tarie ca la altii (ca de exemplu Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Grecia) „iarba e mai verde” si totul merge ca pe roate, ii invit amabil sa genereze o analiza comparativa a Romaniei cu celelalte tari din zona, care sunt de asemeni membre UE, pe site-ul pe care l-ati indicat Dvs:

   https://fragilestatesindex.org/comparative-analysis/

   Cand numerele vorbesc, se cuvine sa ascultam cu atentie. Rezulatele indica clar, fara drept de apel, ca in perioada 2006-2024, expunerea Romaniei in raport cu factorii de fragiliate ai indexului, se misca in tandem si se incadreaza in norma „peer-group”-lui din zona, si nu deviaza substantial de acesta. Daca Romania este „stat esuat”, atunci prin asociere cantitativa, acelasi lucru trebuie valabil si pentru Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, etc…si chiar toata Europa cu exceptia Scandinaviei…Dar e clar ca nu e asa, si ca oamenii astia sunt afectati de ceea ce in engleza se cheama „unconscious bias”, si nu este o nici supriza ca la „indicatorii de coeziune” din analiza respectiva (factiuni, discordie, vaicareala de grup) Romania sta cel mai prost…

   • Si totusi nivelul de trai din Ungaria, Polonia , Cehia depaseste nivelul de trai din Romania, puterea de cumparare a cetateanului de rand din tarile respective este net superioara fata de cea din Romania.

    Stam cel mai prost din UE la inflatie, la infrastructura rutiera, feroviara, la educatie( vezi rezultatele testelor PISA), la cercetare( ca procent din PIB alocat, dar si din punct de vedere al clasarii universitatilor si institutelor de cercetare romanesti), etc…..de fapt nu prea stiu la ce nu suntem pe ultimele 2 locuri, alaturi de Bulgaria, care in multe domenii ne-a depasit deja! Tot numerele vorbesc!

    • Cum a aratat si Ibi, LS vorbeste sa se afle in treaba, datele lui sunt de acum 20-30 ani… In ultimii 10-15 ani Romania a crescut economic f.mult, si Bucurestiul este ca PPP (purchasing power parity) peste Roma, Berlin, Madrid, Budapesta, Varsovia, si mari parti din Italia, Franta, Germania, etc. Conform datelor oficiale Eurostat.
     LS vorbeste doar in clisee vechi, el atata stie; propaga niste falsuri negative la adresa Romaniei promovate intens de bunii „prieteni” unguri sau rusi.
     Orasele mari din Romania sunt la acelasi nivel (sau chiar peste) orasele comparabile din Vest. In mod clar Romania nu e codasa Europei, ci e similara ca dezvoltare cu Polonia, Ungaria, Cehia, etc.
     Ca se poate mai mult si sunt lucruri de schimbat/imbunatatit, evident. Dar trebuie sa privim situatia realist, nu bezmetic si fara minte cum face LS.

  • ”Romania trece actualmente printr-una dintre cele mai favorabile si mai prospere perioade din istoria ei. Raportat la noi insine, si nu la altii, romanii nu au dus-o niciodata mai bine decat o duc in ziua de azi.”

   Da, dar există o contra-selecție: când vedeți un stabiliment gen Ferma Dacilor, concluzia este că ”românii nu au dus-o niciodată mai bine”. Dar dacă citiți biografia personajului principal, nu e chiar genul de om cu care ați vrea să se căsătorească fiica dvs. Sau ați vrea? 😀

   Inclusiv fiul lui a murit în incendiu, deci ar fi fost nepotul dvs, în ipoteza de mai sus.

   Când vedeți autostrăzi în construcție, concluzia este că ”românii nu au dus-o niciodată mai bine”. Dar când pe o autostradă deja deschisă au loc mereu alunecări de teren, nu mai ajungeți să găsiți pe forumurile de specialitate discuțiile între șoferii de basculantă pe tema faptului că se folosește pământ galben pentru terasamentul autostrăzii. Ei știau cui aparține firma pentru care lucrau, dvs nu știți.

   Românii vor plăti scump actuala perioadă când ”nu au dus-o niciodată mai bine”, la fel cum au plătit scump deceniul de glorie al comunismului, anii ’70. În 1981, România a intrat pentru prima dată în încetare de plăți și abia în 2007 se poate spune că lucrurile își reveniseră. Au fost 25 de ani de mizerie, pe care Cehia, Ungaria și Polonia nu i-au cunoscut. Cehia arată astăzi mai bine decât multe landuri din Germania, dar România nu va ajunge acolo în timpul vieții noastre. România se întoarce în feudalism, tocmai pe baza realizărilor care vă fac pe dvs să concluzionați că ”românii nu au dus-o niciodată mai bine”.

   • Permite-mi sa adaug Harald
    Desi Romania intrase in incetare de plati
    ca urmare a aventurilor energofage si poluante ale „cuplului” de analfabeti functional
    a gasit „resursele” cozilor-de-topor care au cerut in sedinte ale organizatiilor pcr
    sa „ajutam” Polonia.
    Care a fost „ajutorul” propus de „specialii” de atunci?
    diminuarea „ratiei” de ulei cu 150 ml… s-a „votat” cu ambele maini / toate picioarele
    (in caz ca nu stii cum „castiga” „alegerile” alde extrema stanga)

  • @Harald:

   „Românii vor plăti scump actuala perioadă când ”nu au dus-o niciodată mai bine”, la fel cum au plătit scump deceniul de glorie al comunismului, anii ’70…România se întoarce în feudalism, tocmai pe baza realizărilor care vă fac pe dvs să concluzionați că ”românii nu au dus-o niciodată mai bine”.

   1. Articolul de fata era despre „Este Romania un stat esuat, sau nu?”, nu despre cum va plati Romania pentru actuala bunastare, fara precedent in istoria ei, din ultimele aproape 200 de ani. Am si mentionat mai sus ca aceasta prosperitate este bazata mai mult pe datorie decat pe competitivitate economica, si ca este nesustenabila pe termen lung daca nu se fac schimbari radicale de reducere ale deficitelor gemene (deficit bugetar si de cont curent).

   2. Cu toate ca e off-topic, sunt de acord cu afirmatia Dvs ca „românii vor plăti scump actuala perioadă, când nu au dus-o niciodată mai bine”, dar nu si cu afimatia Dvs ca „România se întoarce în feudalism, tocmai pe baza realizărilor care vă fac pe dvs să concluzionați că ”românii nu au dus-o niciodată mai bine””.

   3. De ce cred, ca si Dvs, ca românii vor plăti scump actuala perioadă? Pentru ca din punct de veder istoric, romanii nu invata niciodata din greseli. Nici ale lor, nici ale altora. Si nu se lasa niciodata pana nu dau cu oistea in gard. Din punct de vedere economic, asta inseamna taraganarea reformelor sau si mai rau mimarea lor pana in ceasul al 12 lea. Si nu as fi deloc surprins daca peste 3-4 ani, Romania apeleaza din nou la FMI, sa faca ei reformele in vremuri de criza pe care noi nu am fost in stare sa le facem in vremuri bune, si sa ne scoata din nou din rahat asa cum a facut-o si in 2008-2009.

   Asta, daca nu avem norocul chior, ca dupa alegerile din toamna asta, la Palatul Victoria sa vina un guvern cu adevarat competent care chiar sa se apuce de facut reforme pe bune si care impreuna cu BNR sa recalibreze politicile macroeconomice ale Romaniei si sa readuca deficitul bugetar si balanta de plati in limite decente.

   4. De ce cred afirmatia Dvs ca „România se va întoarce în feudalism” este exagerata? Pentru ca „this time is different”. In 1981 Romania era parte a blocului comunist si avea o economie de comanda, inchisa, nediversificata, fara infrastructura, cu exporturi nesofisticate si o datorie externa structurata covarsitor pe termen scurt. In 2024, Romania este membru NATO si UE, are o economie de piata, diversificata, deschisa la fluxuri de capital, tehnologie si factori de productie, cu exporturi suficient de sofisticate, cu o infrastructura care creste si se imbunatateste an de an si o datorie externa structurata prudent 25% pe termen scurt si 75% pe termen lung. In plus exista si precedentul „scenariului grecesc” care se lasa cu taieri in carne vie la pensii si salarii, dar in nici un caz cu „intoarcerea in feudalism”. Probabil ca oameni din tari ca Siria, Afganistan, Pakistan, Yemen, Sudan etc si-ar dori sa traiasca in feudalismul grecesc din ziua de azi, altfel nu-mi explic de ce isi risca viata sa treaca Mediterana in barci gonflabile, iar unii chiar mor incercand sa ajunga in insulele grecesti.

   5. Nu inteleg ce legatura au un patron cu trecut dubios sau un incendiu tragic din Romania cu evaluari despre nivelul actual de prosperitate al romanilor. Dar sa stiti ca nici la altii lucrurile nu stau pe roze. De exemplu in Cehia, o tara pe care o admirati mult, anul trecut un student a impuscat 14 colegi si a ranit 25 . Asta dupa ce cu 6 zile inainte a impuscat un barbat si fetita lui intr-o padure, si inainte de atac si-a impuscat propriul tata. Si tot in Cehia, in 2020 un recidivist periculos a dat foc la o cladire omorand 11 oameni si ucigand 15. Are vreo semnificatie asta pentru nivelul de prosperitate sau fragilitate al Cehiei ca stat? Probabil ca nu.

   • @Crivat – „Nu inteleg ce legatura au un patron cu trecut dubios sau un incendiu tragic din Romania cu evaluari despre nivelul actual de prosperitate al romanilor. ”

    Legătura e simplă: asemenea oameni prosperă în România de azi. Incendiul acela nu a apărut din senin, a apărut din cauza inconștienței acelui ”patron cu trecut dubios”.

    Niște oameni care își câștigă traiul din salariu plătesc cazare în asemenea locuri și asigură prosperitatea unor asemenea personaje, în timp ce alți oameni care își câștigă traiul din salariu iau șpagă și permit funcționarea unor asemenea unități de cazare.

    Un contraexemplu din Tg.Jiu: o familie care a muncit vreo 20 de ani în State a venit cu 500.000 de dolari și a construit o pensiune. Cerințele autorităților au fost nesfârșite, banii s-au terminat înainte de primul client, iar când proprietarilor li s-a cerut să schimbe și etichetele de pe întrerupătoare (scria 220V pe ele și valoarea actuală e 230V) ca să primescă autorizația de la pompieri, oamenii au plecat înapoi în State, că nu aveau din ce să trăiască în România.

    Faptul că România se întoarce în feudalism e generat chiar de structura de putere de la nivel local. Această structură de putere nu produce nimic util, dar trăiește din bani publici, rente și fraude. Pe baza unor surse din interiorul ANAF, e 1 milion de euro șpaga pentru o returnare de TVA ”pe nașpa” de 5 milioane de euro. Asta se întâmplă cu TVA-ul plătit de oamenii simpli, îl încasează fraudulos politicienii care instalează în funcții directorii locali de la ANAF.

    Despre Cehia: regimul armelor de foc similar cu cel din Statele Unite a redus cu 80% numărul omuciderilor în doar câțiva ani. De la 500 de omucideri pe an la 100 de omucideri pe an. Ce treabă are asta cu corupția funcționarilor publici din România și cu politicienii baroni locali?

    • Acelasi regim al armelor de foc din State a permis și tentativa de asasinat a lui Donald Trump, la fel cum permite și numărul mare de omucideri din școli. Este o ironie a sorții că un personaj care militeaza pentru detinerea armelor de catre civili, precum Trump, era cât pe ce sa o sfârșească ca urmare a propriilor politici. Intr-o țară sigura si civilizata armele nu au ce cauta la civili, ele trebuie detinute doar de politie si armata.

     • @Octavian – De când au fost complet interzise armele de foc în UK, până și polițiștii și pompierii au ajuns să poarte cuțite. Armele de foc aduc egalitatea între oameni, o femeie de 60 kg devine egală cu un agresor de 120 kg, dacă are o armă în poșetă. Oamenii decenți nu știu să se lupte cu cuțitul, numai interlopii știu. Iar într-o insulă cum e Marea Britanie, interlopii au oricum și arme de foc, e imposibil de oprit contrabanda. Numai oamenii decenți ajung să nu mai aibă acces la arme de foc.

      Neomarxiștii controlează societatea interzicând armele de foc și lăsând oamenii decenți (care contestă guvernele și politicile neomarxiste) pe mâna interlopilor care știu să lupte cu cuțitul și care nu contestă politicile neomarxiste, că au ei treburile lor. Mult succes în Texas sau în Cehia cu interzicerea armelor de foc 😀

      • Aduc egalitate între oameni intr-o societate tribala, intr-adevar, unde oamenii se împușcă unii pe altii ca sa isi rezolve problemele. Mai aduc egalitate intre interlopi, ca se omoara între ei, e corect. Chestia cu armele e alta, oricand cineva poate apasă pe tragaci mai repede decat tine iar un glonte in cap sau inima nu prea iti da sanse de supraviețuire in timp ce o rana provocata de cutit iti ofera mai multe sanse.

       Oamenii decenti nu prea poarta arme si nu vor sa poarte, cam asta e adevarul. Si nu poarta tocmai pentru ca sunt constienti de faptul ca e mai riscant sa ai arma decat sa nu ai. Faptul ca doar 2 țări au aceasta politica a armelor ilustreaza bine ce spun. Cum spuneam, nu ai nevoie de arme intr-o societate functionala si sigura pentru că are cine te apara. Dar in Vestul salbatic ai nevoie, nu stii de unde poate sa atace bizonul sau Pieile rosii.

       Dar nu trebuie interzise armele de foc, sunt necesare inca vreo cateva cazuri gen Trump unde cei care susțin politica armelor sa fie vizati direct ca ele sa fie interzise tocmai de aceeasi sustinatori. Numai ca nu toti pot avea norocul lui Trump. Sau cum spunea cineva acum 2000 de ani: cei care scot sabia de sabie vor pieri. Consideri normal ca la 100 de oameni sa fie 120 de arme? Cui serveste asta daca nu producătorilor de arme?

      • ”Oamenii decenti nu prea poarta arme si nu vor sa poarte, cam asta e adevarul. ”

       Așa e. Se vede treaba că armata și poliția sunt compuse din niște păcălici care poartă armele în silă 😀

       Ăsta e discurs de om care n-a făcut armata, dar vrea să fie politician, să trăiască din munca altora și să-l apere alții. Timp în care el să stabilească tot soiul de interdicții pentru restul societății, iar asta fără să-l aleagă nimeni prin vot.

       Cum ai ajuns iar la Trump? Scrie ceva în articol despre Trump?

      • Ca fapt divers nu am făcut armata și nu am fost niciodată la vot din motive pe care nu am sa le discut aici. Doua lucruri de care sunt și mândru, de altfel. Dacă crezi ca intr-o confruntare ipotetica cu niste gangsteri obișnuiti cu armele reușești sa fii tu cel care trage primul doar pentru ca ai făcut armata acum zeci de ani, ce sa spun, mult succes. Au mai fost posesori de arme care s-au crezut Billy the Kid și nu a ieșit bine 😀

       Tu cum ai ajuns la arme? Scrie ceva în articol despre portul armelor de către civili? Când îți făceai numărul cu armele mai Înainte spuneai ca portul armelor de către civili e necesar pentru a împiedica, chipurile, instalarea unui guvern federal opresiv. Acum vrei sa te aperi de gangsteri ca doar ai făcut armata.

       L-am menționat pe Trump ca e un caz recent care ilustrează consecințele portului armelor de către populația generala și un bun subiect la care ar trebui sa mediteze cei care militează pentru arme. Nu de alta, sa nu cumva să înțelegi greșit.

 31. Cred ca e un sofism.
  Mergand pe definitii oficiale, aflam ca Romania nu este un stat esuat.
  Dar toti ne dam seama ca este un stat disfunctional.
  Nimic nu merge:
  -coruptie generalizata (pentru un post de asistenta la spital, 15.000E mita!!!), inclusiv in justitie si politie sau lumea medicala „la stat”; ba chiar si in BOR;
  -legi proaste si aplicate si mai prost;
  -alegeri trucate pe fata;
  -neimplicarea politistilor intr-o serie de infractiuni economice (actiunea interna din societatile pe actiuni, de exemplu) , prin lege, ceea ce ne lasa la cheremul actionarilor majoritari sau ai directorilor in functiune;
  -refuzul politicienilor de a aplica rezultatul unui referendum, validat de CCR;
  -refuzul politicienilor de a privatiza firme de stat (care merg doar pe datorii acoperite de la buget), pentru a lua mita (direct sau prin firme capusa); (ca sa nu mai vorbim de refuzul de a privatiza porturile, aeroporturile, autogarile si reteaua de cai ferate si autostrazi);
  -case din regia de stat modernizate pe milioane, fara a declara cine este beneficiarul;
  -etc.; de fapt ETC.
  (Totusi, la chestia cu controlul teritoriului mai vedeti prin Har-Cov.)
  Exista un domeniu de activitate -din Romania- care sa mearga bine?
  Si atunci, ce putem spune despre statul Roman?
  Nu este esuat oficial, dar a fost cucerit din interior de o gasca de mafioti politici care isi face de cap. Cu lichelele lor, care ii ajuta (justitie, servicii, politie, adm. publica, oameni de paie din conducerea firmelor -stat sau private-). Nu este exclus ca mare parte din acesti oameni politici si/sau lichelele lor, sa fie agenti secreti. Urmasi ai Secu sau agenti ai altor puteri.
  Nu mai avem Romania, ci Rromanik. O structura mafiota anticetateneasca. Foarte viguroasa, de acord. EA nu e esuata.

  • Romania nu este un stat esuat. Este un stat capturat de grupurile de interese – corupte, profitoare, organizate pe model mafia soft, construite pe nucleele conducatoare provenite din comunism regenerate si intinerite cu elemente noi recrutate prin cunoscuta metoda de contraselectie nepotista . Existenta si activitatea lor este securizata si garantata de doi factori:
   1. Societatea romaneasca este alcatuita majoritar din catateni divizati de convingerile lor, redusi la nivelul de lumpeni angajati ai altor entitati si sunt indivizi incapabili de initiativa . Micii agricultori – proprietari, care ar trebui sa reprezinte pilonul politicilor conservatoare nationale sunt obstructionati, resemnati si mentinuti in dependenta economica. De asemenea ei sunt mentinuti deliberat intr-o stare de incultura istorica, economica si politica, care favorizeaza atrofierea discernamantului .
   2 . Organizarea statului pe baza unei constitutii care abunda de articole interpretabile care favorizeaza abaterile de la principiile democratice ale statului de drept. ( Vezi alegerile uninominale)

 32. In cazul Romaniei, INADECVARE SI INDOLENTA VOITE, ca urmare a coruptiei „elitei” politice/juridice/militare/militarizate/farmaco-medicale a statului roman, care, cu nepasare pt consecinte pe termen mediu/lung pt interesul public:

  – selecteaza negativ la toate nivelele care poarta decizie finala in stat
  – submineaza cu buna stiinta separatia puterilor in stat
  – carpeste legislativ cu si fara dedicatie pe persoana fizica/partid/camarila/interese concurente din BRICS,
  – suprima legal integritatea si onestitatea – scoateri la pensie fortate/”fortate” la 40jdeani, joaca alba-neagra cu accesul pastorit prin orniss
  – dilueaza intentia/scopul unor legi importante – a avertizorului de integritate si a finantarii partidelor si candidatilor independenti
  – fragilizeaza procesul de votare – lipsa inserierii buletinelor de vot, furt/anulari/adaugari frauduloase de voturi
  – fenteaza/mimeaza transparenta si comunicarea onesta cu publicul
  – INCA se refugiaza in militienism selectiv – lipsa dotari adecvate si personal in portul constanta si vami la uscat pt suprimare import de droguri, in timp ce surzeste brusc la metode care nu implica DOAR inchisoarea/lipsirea de libertate pt consumatorii recuperabili
  etc.
  ========

  In ce priveste sursa legata de „Ranking internațional (benchmarking)” a articolului de opinie al Dvs.:

  1. „The content analysis component of the Fragile States Index draws upon raw data from over 40 million NEWS ARTICLES AND REPORTS every year…the content ANALYSIS IS NOT REPLICABLE WITHOUT the methodology and the software (including the algorithm and Boolean search terms) which is a proprietary framework that we do not make publicly available…

  we are UNABLE TO MAKE THE UNDERLYING DATA AND SOURCES PUBLICLY AVAILABLE…”

  https://fragilestatesindex.org/frequently-asked-questions/does-the-public-have-access-to-the-data-in-this-index/

  2. „…the CAST methodology has been peer reviewed in several different environments…is refined and updated. An (albeit non-exhaustive) list of various views can be found here.”
  https://fragilestatesindex.org/frequently-asked-questions/how-has-the-methodology-been-critically-reviewed-and-how-has-it-been-applied/

  Hyperlinkul „here” duce la cantec de greieri/batista pe tambal:
  https://fragilestatesindex.org/reviews-and-studies-of-the-cast-methodology-and-the-fragile-states-index/

  Tot cantec de greieri – ori nu sunt, ori nu le-au gasit in cele 40 de milioane de articole de ziar/stiri si rapoarte:
  https://fragilestatesindex.org/frequently-asked-questions/are-there-examples-of-states-that-have-recovered/

  3. „Though the basic data underpinning of the Index is already freely and widely available electronically, the strength of the analysis is in the methodological rigor and the systematic integration of a wide range of data sources…
  A PANEL REVIEW is then conducted by the RESEARCH TEAM of the final index…”
  https://fragilestatesindex.org/methodology/

  Cine e „research team”? Poate (o parte din) persoanele astea SI/SAU altele (neprezentate)?
  https://fundforpeace.org/about.html#our-people

  1+2+3 = Trust me, bro!

 33. Mai am o intrebare pt dv ca economist: Ce parere aveti despre datoria nationala vs cresterea GDP? Mie mi se pare ca o crestere a datoriei nationale de 15%/an pt a produce o crestere a GDP de 3%/an zice ceva despre calitatea actului guvernamental. Nu ca in SUA nu ar fi oarecum la fel (9% pt crestere 3%).

 34. Cand va ajunge Romania precum Afganistan, Libia, Irak sau Siria atunci puteti discuta mult si bine despre un stat esuat. Deocamdata ne viziteaza peste 2 milioane de turisti straini si se minuneaza de cele vazute si gustate pe la noi. E usor sa te lamentezi insa in Romania se traieste inzecit de ori mai bine decat in multe tari de pe aceasta planeta, ba devine un loc care atrage forta de munca !!! si inca ceva, nu va comparati cu Germania, Elvetia sau alta tari din nordul Europei, au probleme destule si dansii, ca cea mai mare fiind perceputa imigratia ilegala, imigratie care incepe sa schimbe cultura, obiceurile, traditiile. Acestea sunt motive de mare ingrijorare fata de noi unde fenomenul este sporadic, cu cat nivelul de trai va creste si Romania va deveni o locatie tot mai interesanta, este paradoxal nu-i asa ?

  • Aveti rabdare! Cu declinul demografic tot mai puternic vom avea si noi situatii ca in Elvetia, Germania si Franta!!! In aceste tari fenomenul este mai vechi, la noi abia la inceput. Asa ca doza de optimism este mult redusa. Iar turistii vin si pleaca. Totul este cat cheltuie ei in Ro si care este durata de sejur. Multi sunt in tranzit.

 35. Stimate,
  d-le Bolos,
  Romania este esuata economic-financiar, evoluind spre incapacitatea de plata!
  De aici incepe analiza celorlalte elemente ale starii de natiune esuata, nu de la evaluari aproximative ale acestora!
  Sintem o tara in care nimic NU functiondeaza, iar lipsa unui proeict de tara cu obiectivul reindustrializarii de ,,a treia si a patra revolutie industriala” este inexistent.
  Esecul unei tari incepe cu cel al educatiei/scolii, a sistemului sanitar in care domeniul privat asigura 90 la suta din analize si tratamente, cel de stat fiind marturie vie a esecului national!Ce sa mai vorbim de indatorarea care mentine in viata o economie consumerista, care va fi taxata ca atare de creditori si UE,FMI, etc.
  A nu vedea aceasta stare de ,,amanunt” a tarii, inseamna naivitate economica, fie adulatia a ceeace pare, dar nu exista in realitatea curenta…
  Despre saracie nu puteti vorbi in numele celor 1,5 milioane cu salariu minim pe economie sau cu milioanele de pensionari lipsiti de banii pentru utilitati, alimente, inflatia in curs si lipsa/disparitia sistemului sanitar de stat!

 36. ”Romania este esuata economic-financiar, evoluind spre incapacitatea de plata!”
  Moody BAA3 (Stable), S&P BBB- (Stable), Fitch BBB- (Stable) Sper ca intelegeti ce inseamna

  ”Sintem o tara in care nimic NU functiondeaza, iar lipsa unui proeict de tara cu obiectivul reindustrializarii de ,,a treia si a patra revolutie industriala” este inexistent”.

  de la 9.15 Miliarde la 46 milarde
  Vă recomand o doză de optimism.

  • Ca sa fim sinceri nu este nevoie de optimism .Romania a parcurs cu pasi mari etapele de la comunism la capitalism si evident micile necazuri personale fac casa buna cu neintelegerea momentului .Ne aflam intr-un moment extrem de important pentru toate natiunile Europei si pentru toate natiunile democratice ale Mapamodului .Razbunarea este arma prostului ne zice o veche zicala .Cu toate acestea razbunarea devine cutuma de stat in Rusia si China .Am fost pacaliti ne zice si Putin si XI si vrem sa ne razbunam .Tirziu au inteles . S-au autopacalit .Au crezut in minciunile propriilor lor savanti „de renume mondial” asa cum odinioara a facut sau a patit si Ceausescu .Nimic din ceea ce ii incojura nu era adevarat sau real . Rachetele care sfidau legile fizicii erau doar pe hirtie .Acum sufera poporul rus si cel frate cindva prieten .Decesele venite pe banda rulanta stau marturie .Occidentul nu poate rata ocazia .Presedintele Iohannis ne-a cam spus tot adevarul .Romania a devenit o forta avind in Ucraina si Rep.Moldova prietenii adevarati .Orban de Budapesta isi musca miinile .A pariat pe calul gresit .

  • Să nu exagerăm 🤔 Agențiile de rating au ratat sublim situația Greciei în 2008… Cine știe de ce…

   Și să nu filozofăm… Categoric România e un stat eșuat, un pacient în moarte clinică ținut în viață de aparate, adică împrumuturi masive, curs valutar controlat, spioni si manipulatori, știți dvs mai bine…

   Totul e la pământ: educație, sănătate, justiție, apărare (cică nu avem cadrul legislativ să ne apărăm de drone 🤔), infrastructură, antreprenoriat, protecția mediului etc. Dau doar exemplul de la apărare, restul găsim pe site-urile de știri…

   Trist!

   • In cazul Greciei in 2009 lucrurile sunt clare, au falsificat datele statistice.
    „Totul E la pământ” adevărat în comparație cu ce aș vrea eu, sau dvs să fie. Dar, comparabil cu ce se întâmplă în restul lumii, fără a fi fruntași in vreun fel, se reduc decalaje istorice, parțial pentru că evoluăm, parțial pentru că alții involuează mai repede și mai grav decât vă imaginați.

    • ”In cazul Greciei in 2009 lucrurile sunt clare, au falsificat datele statistice.”

     Povestea e chiar mai veche, Grecia a falsificat și datele care i-au permis aderarea la euro. Cu asistență de specialitate din partea Goldman Sachs.

     ”In 2001, to avoid non-compliance with the Maastricht Treaty, Goldman arranged a secret loan of €2.8 billion for Greece disguised as an off-the-books „cross-currency swap”, hiding 2% of Greece’s national debt. Goldman received a fee of €600 million for the complicated transaction. In September 2009, Goldman Sachs, among others, created a special credit default swap (CDS) index to cover the high risk of Greece’s national debt. The interest-rates of Greek national bonds soared, leading the Greek economy very close to bankruptcy in 2010 and 2011.”

     https://en.wikipedia.org/wiki/Goldman_Sachs_controversies

 37. Romania a facut un salt extraordinar in ultimii 20 ani. Am trecut zilele trecute prin Brasov, Sibiu, Alba Iulia, Hunedoara si e evident cit de mult s-a construit si renovat. In plus camerele pe care le-am inchiriat la pina in 50 eur/noapte au fost bine peste nivelul unei camere de hotel la Valencia sau Barcelona la preturi de pina la 5 ori mai mult. Pe de alta parte daca stai de vorba cu oameni mai in virsta toti au copii in strainatate iar cei tineri abia asteapta sa termine facultatea s-o intinda spre vest. Daca e atit de bine in Romania de ce vor toti care au ceva drive si scoala sa plece?
  PS Pomeneam mai devreme de cazul Sercan. E inspaimintator cum partidul la putere (PNL atunci) poate obliga politia, judecatorii sa comita ilegalitati, mina in mina cu un condamnat penal fugitiv de justitie … Daca asta nu e mafie nu stiu cum altfel poate fi definita …

  • Iti intelegem nedumerirea .Copiii care in momentul plecarii devin adulti vor sa scape nu de Romania ci de rudelelor mai in virsta cu care nu au nici cea mai mica legatura sociala sau emotionala .Libertatea de a decide singuri ii mina spre alte meleaguri unde uneori vor fi dezamagiti atunci cind realizeaza cum ca de ceea ce iti este frica tot nu scapi .

   • Serios?!!! Adica in Ro nu pot tinerii sa invete si sa lucreze din cauza parintilor, bunicilor sau pt ca scoala este rupta de piata mumcii iar mediul privat este sufocat de taxe si impozite?!!!

 38. D=le Bolos,
  1.Daca ati ,,peria< sistematic literatura economica curenta, ati cunoaste ca se recunoaste de analisti, ca indicele junk nu este acordat Romaniei numai datorita apartenentei la UE!
  Pentru a asigura cresterea economica industriala de 4-5 la suta pe an si cca. 200 de mii de noi locuri de munca anual pentru intoarcerea a 2 miloane de romani (si renuntarea altor 200 de mii anual la emigratie), ar fi nevoie de cca 25 miliarde de Euro investiti industrial anual!Ori investitiile industriale sint nesemnificative, cele majore sint inexistente, afara de cele de prima revolutie industriala, de montaj manual si salarii minime pe economie, si ele doar in marile orase din Ardeal!Si ele sint pe picior de plecare, datorita cresterilor salariale, Romania incetind sa mai fie o piata economice cu salarii mici!
  2.Ca analist economic nu am de unde sa iau acest optimism, pe care-l lanseaza cei care privesc Romania prin prisma diferentei fata de 89!
  Oare isi da seama vreun optimism ce inseamna 2025 dupa implementarea masurilor de echilibrare a cheltuielilor bugetare cu incasarile?Ce optimism poate exista in 2025 cind imprumuturile vor fi prohibite de UE, cit si de datoria acumulata, de costurile rostogolirii sale si plata dobinzilor?
  3.Fara un proiect de tara, Romania merge spre incapacitate de plata, iar acest lucru este afirmat (uneori putin voalat) de toate institutiile nationale de sinteza si consultanta economica!
  4.Probabil ca beneficiati de un optimism natural, fie prin optimismul dvs. faceti un serviciu unitatii dvs. de invatamint, pentru a se pune bine cu guvernul, in perioada alegerilor…

  • Ca analist economic nu am de unde sa iau acest optimism, pe care-l lansează cei care privesc Romania prin prisma diferentei fata de 89”

   In primul rând intro-economie non-comunista statul nu creează industria. Ea apare atunci si acolo unde se cumulează o serie de factori favorizanți. Nu neglijați efectul pe care il va avea existenta autostrăzilor de exemplu, unul din factorii care au defavorizat prin lipsa lor investițiile in industrie.
   Cine arunca cuvinte grele de dragul campaniei electorale mizând pe sperierea electoratului cu dezastre imaginare de care o sa-i salveze creează o mare problema sperie si investitori. Negativismul, pesimismul, poate nu sunt factori evidenți de luat in calcul, dar au o influenta care nu poate fi neglijata.
   Optimismul nu exista, se creează. Poate fi creat de o echipa de fotbal sufletista, poate fi creat de un succes, poate fi creat de formatori de opinie, posturi de televiziune, dar, din păcate, in mass media si social media știrile negative se vând mai bine ca cele pozitive.
   Daca va uitați acum pe piețele financiare o sa vedeți un fenomen fascinant, exista monede private (crypto) care sunt construite pe un fundament foarte simplu si volatil, încrederea. Încrederea aduce soluții la probleme, neîncrederea aduce probleme la soluții, si nu sunt doar vorbe goale.

  • A fi candid este una dar a fi optimist este alta . Economia Romaniei este beneficiara unor sume uriase de bani din PNRR pina in 2026 si poate si mai departe de atit .Economia Romaniei are in cetatenii ei plecati cel mai mare investitor .Economia Romaniei beneficiaza de razboiul din Ucraina si de reasezarea capitalului occidental ce paraseste dictaturile lumii .Economia Romaniei si cetatenii Romaniei beneficiaza si de „indulgenta”statului ce nu ataca anumite categorii de cetateni care au venituri suplimentare nedeclarate dela profesori pina la medici sau cetatenii proprietari .Investitia in productia de razboi este o alta componenta a dezvoltarii .Noua revolutie industriala ne prinde si pe noi din urma .Romania , asa cum vedem cu usurinta , are resursele supravituirii .dracul nu este chiar asa de negru asa cum il prezentati .Conditionalitatile din PNRR vor regla curind intreaga structura administrativ teritoriala a statului acolo unde Guvernul este obligat, prin angajamentele luate , sa ia masuri punctuale .O data cu parcurgerea alegerilor si cu incheierea lor aceste masuri vor veni tavalug .Vinzarile de active neperformante pun si ele umarul la redresarea economiei .Una peste alta mixul energetic si chiar mixul economic ne va salva in viitorii ani totul fiind deja parte a unui plan European comun .Vom avea de munca cel putin 10 ani sa reconstruim Ucraina si Rep .Moldova .

   • ”Economia Romaniei este beneficiara unor sume uriase de bani din PNRR pina in 2026”

    Exact pe asta se bazează contra-selecția despre care scriam mai sus. Se îngroapă bani europeni în proiecte de infrastructură care costă de 5 ori mai mult decât ar fi normal, pe hârtie PIB-ul arată senzațional, dar în teren rămân doar 100 de kilometri de autostradă, în loc de 500 km, câți ar trebui construiți cu acei bani.

    Legenda spune că 2026 va fi un an la fel ca 1989. Pe la sfârșitul lui august 1989, mă uitam la televizor la dezbaterile de la Chișinău privind ”limba de stat”, în timp ce la București părea să nu se schimbe nimic. 10 ani mai târziu, în 1999, două magistrale de metrou din București încă erau în starea în care fuseeră abandonate la căderea lui Ceaușescu.

    Banii europeni sunt banii altora, iar ”banii altora se termină întotdeauna”, după cum explica Margaret Thatcher cândva. România are astăzi asigurați doar aproximativ 30% din banii necesari pentru proiectele de infrastructură deja aflate în lucru, iar unele dintre ele vor rămâne neterminate peste 10 ani. Pe internet nu se pierde nimic, mai vorbim atunci 😀

   • Dar Ro nu va fi cea care va reconstrui Ucraina si R.Moldova. Asa cum nu a participat la refacerea dupa WW2 a Germaniei, Frantei, etc. A dat uriase despagubiri de razboi fostei URSS. Mai citit, Esop ceva istorie, nu strica!!! Ca scrieti multe lucruri care sunt in imaginatia dv.

   • Singurul „tavalug” de dupa alegeri o sa ne pice in cap biruri, taxe si impozite intreite. Iar la „recomstructia” Ucrainei o sa muncim eventual ca zilieri cu lopata. Cascavalul gras tot baietii destepti o sa il infulece. Suntem doar sclaveti pe mosia lui ciolacu, ciuca si restul hotilor .

 39. Titlul este incitant dar explicatiile nu conving. Cand iti pleaca 5 milioane de oameni, responsabil este statul . Daca statul ne este in stare sa asigure o viata decenta si oameni iti pleaca asta se numeste stat incapabil sa serveasca cetateanul (stat esuat). Cand oamenii mor in spitale din motive de incompetenta , statul este vinovat prin pirghiile lui. Femei tinere mor la nastere, mortalitatea la copii este la nivelul lumii a treia. Statul a esuat. Cand te duci la ambasada Romaniei din orice tara din lume sa-ti rezolvi probleme simple, intilnesti analfabeti cu pretentii de oameni. Romania a esuat in a se reprezenta in lume. Cand razboiul bate la usa angajatii armatei demisioneaza pentru ca nu vor sa moara pentru o tara esuata. Bunul simt, cultura , educatia nu sunt obiective politice ale nici unui partid. Poti sa spui ca mitocanismul ,minciuna, plagiatul, incultura sunt o obisnuinta in viata sociala. Va reprezinta? Atunci de ce le aparati si nu sunteti critic. Mizeria asta trebuie sa dispara dar asa cum spunea Eminescu cu disperare , ne trebuie un Tepes sa rezolve ce altii pot sa faca cu usurinta. Lista este lunga, si nu am pretentia ca un articol poate trezi ceva. Istoria este nemiloasa cu incompetenti. Ei nu exista. Traim vremuri care vor schimba realitatea . Sunt multi romani care au fost victime acestui stat esuat si vor mai inca multi altii pentru ca nu avem puterea sa eliminam incompetenta.

  • Vorbit de Eminescu, dar poate ar fi bine sa vorbiti de Testamentul Arghezi>”Din bube, mucegaiuri şi noroi
   Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi.”
   Romania se construiește din mizerie spre ceva mai bun, transformând mizeria in ceva bun. Nu exista un tomberon in lumea asta unde sa mutam mizeria de la noi, așa ca trebuie sa recuperam si sa reciclam mizeria. Ecologie politica, economica, sociala in adevăratul sens al cuvântului.

   • Asta nu este un răspuns pentru 5 milioane de ramani dezradacinati. Cine pune în dezbatere asemenea subiect trebuie sa se ridice la înălțimea așteptărilor. Pe de altă parte istoria nu așteaptă , nu este ingaduitoare. Copii dumitale vor vorbi alta limba, vor învață alte legi, vor lua totul de la început pentru ca oameni că tăticul lor nu sunt capabili sa dea soluții la mizeria care ii sufocă. deșteaptă-te române….

    • Mai citiți răspunsul meu anterior cu mare atenție. Încercați să înțelegeți ce am spus înainte să combateți.
     Cel mai frumos trandafir își are rădăcinile în pământ.

     • „Cel mai frumos trandafir își are rădăcinile în pământ.” – incomplet!

      „Cel mai frumos trandafir își are rădăcinile în pământ”-ul din gradina sediului central al PSD

      Merita udat din cand in cand, nu-i asa domnule Bolos!?

    • „Pe de altă parte istoria nu așteaptă ”
     Ba așteaptă și este extrem de generoasă cu omulețul și îngăduitoare cu metehnele lui. Strămoșii dumitale, dar și ai mei ca să nu avem discuții, practicau incestul, unii erau antropofagi și își mâncau mizeria cu sânge coagulat de sub unghii, alții erau căpcăuni pedofili, ba își mâncau și pruncii dacă era seceta prea lungă sau îi sacrificau ca să înduplece niște zei imaginari să dea cu ploaie in ei. A durat niște sute de mii de ani doar ca omulețul să priceapă că endogamia este ceva oribil care lasă sechele copchiilor rezultați, au mai trebuit niște mii de ani până să găsească soluții, recte Morala, apoi sute de ani până să născocească instrumentele de aplicare a soluției, recte Legea și Judele, iar astăzi îi ia ceva timp să descopere că soluția nu este deocamdată capabilă să anihileze răul din rădăcină și că omuleții sunt in continuare stăpâniți de aceeași spaimă tribală față de străini, de limbile lor, de legile lor, de obiceiurile lor, de mădularele lor scârbavnice. Dumneavoastră credeți că strămoșii noștri rumâni de acum 500 de ani vorbeau aceeași limbă și trăiau după aceleași norme ca noi? Cam pe atunci s-au răspândit țiganii prin valahiile dunărene iar strămoșii noștri au început a lua cuvinte și gene de la ei, ba și tradiții și linii comportamentale, că se pare că nu erau așa de speriați de străini ca noi, modernii, și nici prea deranjați de faima lor proastă, că instinctul reproductiv ațâțat de frumusețea și sălbăticia lor a învins frica ancestrală de venetici și instinctul gregar. Deci…ce e așa rău in faptul că nepoții noștri vor vorbi in altă limbă maternă? De ce trebuie să încremenească istoria in favoarea poporului român și de ce nu ar putea țiganii -sunt doar un exemplu- sau nepalezii sau chinezii să moștenească acest pământ? Și de ce ar trebui să fim noi paznicii istoriei și să modelăm țara ca să se potrivească cu profilul imaginar al copchiilor noștri? Chiar nu vedem că cei mai mulți tineri sunt cuprinși de dorul de ducă, ba mulți deja ne-au părăsit? De ce să-i ținem cu forța aici sau să închidem ograda străinilor care ar putea sosi aici ca să umple golul (că natura are oroare de vid)? Ar trebui oare să ne facem din sărăcie un zid cum pretindea un nătărău de poet cândva? Să nu care cumva să fim prea atractivi pentru alți sărăcani de prin alte zări…Sau să trântim legi de tip gratii care să protejeze românitatea de intruziunile malefice ale limbilor imperialiste?

 40. Contează și unde anume ai eșuat, asta-i adevărul.
  Iar pentru aceasta runda de alegeri nu contează faptul că ai eșuat în această UE și nu in cea care-i va urma.
  (e posibil ca în viitoarea UE să nu mai fie atât de confortabil să eșuezi – e posibil ca nici macar să nu mai poti face parte deplin din UE, ca eșuat)

  • Daca alege sa nu facem nimic, sa nu spunem nimic, sa consideram totul gunoi si mizerie care trebuie aruncat, da, doar ca mizeria unora e o comoara pentru alti…

 41. Eu cred. asemeni multor altora, că o lucrare esențială cu privire la statele eșuate este cea a profesorilor Daren Acemoglu și James A. Robinson.

  Din această perspectivă, domnul Președinte Iohannis este îndreptățit atunci când spune despre România că este un stat eșuat.

 42. D-le Bradut,
  1.Dezvoltarea economica-industriala se creaza pe incredere, dar nu pe cea teoretica sau politica, ci pe cea asigurata de indicele de competitivitate/functionalitate institutionala!
  Poti sa ai autostrazile Americii, daca acest indice este dezastruos, 74, ca al tarilor africane, singurele investitii vor fi comerciale si in pacanele!
  Optimismul pleaca de la indicii calitativi ai economiei si mediului economic, dar acestia nu dau nici o speranta, decit ca , asa de la sine se va produce, cindva un miracol economic, care are nevoie de o constructie programatica ce nu exista!
  Optimismul poate incepe din acest moment, pina cind investitorii industriali majori asediaza Romania, la fel ca pe ,,tigrii asiatci”.Altfel optimismul ramine o caracteristica ,,psihologica” personala, iar nu una economica nationala, de progres…
  2.Cita vreme fundamentele dezvoltarii ramin necunoscute si in mod adecvat nu sint asociate cu cele ale optimismului economic, optimismul nu este altceva decit ,,impresia la un rasarit de soare” de care se lasa impregnat cineva.Ce optimism poate exista cind tara ,,functioneaza pe cca. un miliard de lei imprumutati zilnic?
  Fara a ma erija in ,,academician”, sugerez d-lui Bolos sa-mi comunice o adresa postala (la XXXXXXXX(Editat)), pentru a-i expedia cartea ,,Incotro se indreapta Romania postcomunista in 2024?”, in care am incercat sa conturez problematica dezvoltarii si fundamentele ei, pentru a coborî discutiile de acest gen de la aparente la esența fenomenului.
  Deși o astfel de tema si instrumentarul de lucru n-au fost in preocuparea nimanui din Romania (sau UE), totusi optimismul economic poate imbraca forme concrete, existind metode, tehnici si instrumentar de realizare efectiva in Romania!In lipsa lui, optimismul gratuit va domina piata stiintifica economica si politica, iar programele electorale vor fi suma recuperarii celor facute dupa 90 si directia
  ,,Grecia anilor 2012”…

  • „Dezvoltarea economica-industriala se creaza pe incredere”
   Nu vă supărați, dar eu am impresia că de multe ori dezvoltarea se datorează mirajului, iară nu încrederii bazate pe studii. Așa se face că un tărâm pustiu și aparent sterp precum California s-a transformat aproape peste noapte de 2 ori in istoria sa in vector economic global – prima dată cu frenezia căutătorilor de aur și a doua cu patima creatorilor de imagini mișcătoare. Ar mai fi și a treia dacă e să privim Valea Siliconului ca rezultat al unei coagulări iraționale de mase.

   Că tot vorbeați de ‘proiecte de țară’, o să dau și eu un exemplu de astfel de proiect care pleacă de la observația anterioară, că investițiile nu urmează neapărat rațiunea și că expansiunea economică are aproape întotdeauna un sâmbure speculativ, oarecum magic. Iată:

   Omul occidental recent, deținător de capital sau doar de influență, este măcinat de o dilemă existențială, să-i zicem tragerea ponoaselor trecutului său industrial, care începe să-i afecteze comportamentul și acțiunea economică. Este la ordinea zilei preocuparea sau măcar mimarea cumpătării și ‘respectului’ pentru natură, ‘a face economie’ in sens comunist devenind o marotă banalizată printre vestici. Acest omulete lovit in tâmplă de propria amprentă biologică e dispus să cheltuiască averile națiunilor occidentale in întregime pentru a răscumpăra ‘erorile și distrugerile’ provocate de strămoșii săi, industriașii capitaliști. Deci avem o oportunitate fantastică, niște fonduri extraordinare, ‘verzi’, ce scapă aproape total controlului statelor (că tot se vorbea de fragilitatea lor) obligate deja să contribuie la ‘cauză’ și cu bani publici. Înverzirea și răcirea planetei prin dezindustrializare și electrificare sunt, desigur, fantasmagorii, dar capitalul verde este real și poate fi atras aici. Așa cum China a mizat pe cartea asta și a antrenat o armată de lobbyiști pentru a susține aberația de Șmen Verde și a determina relocarea treptată a industriei tot astfel putem și noi să folosim o altă carte, mult mai…sustenabilă. Să explic de ce.

   Este adevărat că obsesiile purificatoare ale politrucilor și misticilor culturnici europeni au contribuit la boomul economic asiatic, nu numai China profitînd, ci toți ceilalți tigrișori, dar dezvoltarea s-a bazat exclusiv pe industrie intensivă, pe extracție și manufactură. Până acum insă know-howul a fost deținut in cea mai pare parte tot de Occident. La fel și finanțele. De cultură nici nu mai vorbesc, acolo Orientul nu are nicio influență. Dar aceste manufacturi sunt efemere: cele 3-4 sectoare atacate de chinezi e posibil să capoteze in 5-10 ani, căci piețele respective dau deja semnele unei bule ce stă să se spargă. Datorită tehnologiei comunicațiilor lumea află mult mai repede viciile ascunse ale produselor cu care speculatorii Febrei Verzi au inundat piețele vestice, așa că va fi nu dificil ci pur și simplu imposibil să mai vinzi omului occidental recent -reiterez: fundamentalist ecologist- rable mizerabile ce distrug planeta intr-un ritm drăcesc și mai și produc niște deșeuri extrem de toxice.

   Așa că euro-omulețul eco va ciuli urechea după un alt cântec de sirenă care să-i liniștească anxietățile și să-i potolească elanul autodistructiv. Trebuie doar să găsim politicianul talentat, poate un actor dotat cu charismă și voce bună, ca să performeze cât mai atrăgător pentru occidentali și să repete aria Tărâmului Edenic carpatin, ultimul loc de pe planetă unde mai poți găsi natură neîntinată, ultimul pârâu cu apă potabilă, ultimul asprete pe care să-l prinzi in selfie. Milioane de omuleți se pot pune in mișcare la chemarea unui Păstor dibaci stăpân pe fluierașul lui. Totul e să vrem să ne vindem țara.

   Că ăsta ar fi Proiectul: o Republică Pastoral-Libertariană, in care străinii pot cumpăra terenuri sălbatice (cu condiția de a nu construi nimic in afară de bordeie pe ele), poienițe, crânguri cu tot cu căprioare, pășuni, păduri, dar și, important, terenuri agricole pe care să poată cultiva marijuana pe care apoi să o poată comercializa in târguri ‘tradiționale’ (e așa de greu să născocim o legendă a Făt-Frumosului care îl vindecă pe Spân de ură cu ajutorul fumului de cânepă primită de la o Sânziană?). Totul e să reușim să acoperim jegul in care s-a cufundat România, nu neapărat fizic, și să atragem câțiva pionieri europeni in niște Rezervații croite pe fasonul eco pentru a genera ‘poveștile de succes’. Apoi lucrurile vor merge de la sine. Durabil, că investițiile in agricultură vor rămâne și după ce va trece febra verde. La fel și mulți dintre omuleții aciuați pe coclaurile noastre (deveniți intre timp români, noi fiind unul dintre cele mai performante popoare la capitolul ‘integrare venetici’, așa cum rezultă clar din limba noastră pestriță). Cei mai perspicace economiști știu că cea mai valoroasă resursă este cea umană, deci investiția in atragerea de tineri dornici de muncă in aer liber e probabil cea mai bună afacere pentru un stat.

   • California a atras oamenii prin taxe mici si reglementari minime. Multe zone din lume bogate in aur, dar putine au reusit sa prospere dupa boom-ul minier.
    Cinematografia a venit aici, dupa ce in New York aveau tot felul de probleme. (Stiti ca initial, NY era centrul cinematografiei americane.)
    Silicon Valley este mai ciudat, dar s-a cautat o atmosfera nepoluata si un regim mai liber pentru angajati.
    Nu este vorba doar de miraj, ci si de conditii politico/geografice bine folosite. Cati ca ei?

 43. @Bradut Bolos

  a) Bradut Bolos 12/07/2024 La 0:42
  „Bune, rele, le vreau pe toate pe tapet așa cum sunt ele.”
  Bravos, cu asta putem fi TOTI de acord.
  Doar ca Dvs. si altii veniti DOAR cu „praf in ochi”, cand, de fapt, ESENTA(unde zace puterea/influenta reala) pura si dura a statului roman este pozitionata la 180 de grade.

  b) Bradut Bolos 10/07/2024 La 20:40
  „Legitimitatea morala este un fenomen complex, dar necesar unei democrații funcționale.”
  +
  c) Bradut Bolos 12/07/2024 La 1:03
  „Romania se construiește din mizerie spre ceva mai bun, transformând mizeria in ceva bun.”

  d) LS 11/07/2024 La 22:54
  „Si in Romania anului 2024 pe cine identificati din actuala coalitie de guvernare ca ar putea face asta?…nominal!”

  1. Impacati logic/coerent si impamantat in realitatea 2024 a Romaniei b)+c) raspunzand la d) – si tineti cont si de faptul ca exista parlament/consiliu/comisie/parchet UE/SEE, BRICS, NATO.

  2. Si o intrebare legata de „…40 million NEWS ARTICLES AND REPORTS every year…”
  https://fragilestatesindex.org/frequently-asked-questions/does-the-public-have-access-to-the-data-in-this-index/
  Care-s sursele de stiri si rapoarte ale Messrs. „Foundation for Peace” DIN/pentru Romania?!

  • 1. TOATE statele lumii au avut multiple etape in care conducerea a fost corupta, bogățiile au fost obținute ilegal, imoral. Sa luam ca exemplu Austria (dar puteți lua ca exemplu ce țară dezvoltată vreți) care ne da lecții de moralitate, a cărei bogăție a fost generata de jefuirea după legile proprii a unei multitudini de națiuni ocupate cu forța. Nepoții jefuitorilor au devenit ulterior moraliști, susținători de valori etice și morale, dar cu un nivel de trai asigurat de mizeriile făcute de strămoșii lor. Copii celor care fură enorm sunt educați la cele mai bune universități, și poate mai știu ceva din mizeriile părinților, nepoții lor sunt complet rupți de realitatea sursei averii lor, și își pot permite să fie exponenții unor înalte valori morale. Deci, ca să vă răspund, copii sau nepoții celor care s-au îmbogățit prin corupție și jaf vor fi inconștienți de mizeria din care a pornit poziția lor, și își vor permite fără probleme să curețe țara de corupție și hoție, mai ales că în acest mod își protejează cu legea în mână pozițiile privilegiate. Nu cunosc aceste nume, dar sunt sigur că le vom afla. Sunt sigur că dacă veți căuta unde iși fac studiile potentaților zilei veți descoperi că se confirmă procesul descris de mine.
   2. Nu am un top mai bun, dacă dumneavoastră aveți altul vă invit să il prezentați. Pentru un articol pe are il pun la dispoziție gratuit, nu o să aloc timpul și banii ca să verific în detaliu CV-ul celor care au făcut topul, și toate sursele care le-au stat la dispoziție. Cred ca este un top destul de credibil pentru nivelul acestui articol.

   • „Sa luam ca exemplu Austria (dar puteți lua ca exemplu ce țară dezvoltată vreți) care ne da lecții de moralitate, a cărei bogăție a fost generata de jefuirea după legile proprii a unei multitudini de națiuni ocupate cu forța”

    Asta se petrecea cu mai mult de un secol in urma! Asa erau vremurile! In caz contrar ar trebui sa dam in judecata Imperiul Roman, pe pecenegi si cumani( adica chiar pe noi insine), pe tatari, turci, polonezi,etc pentru ca ne-au ocupat din cand in cand, pentru perioade de timp mai scurte sau mai lungi…..cu forta….pentru ca noi n-am vrut sa ne ocupe…..dar ce sa-i faci….forta lor a fost mai mare decat a noastra….dar sa nu-i uitam niciodata si sa nu-i lasam sa ne dea „lectii”pentru ca ei ne-au furat bogatiile uriase, planetare, enorme pe care le aveam……si unde ajungeam noi daca nu erau vremurile….eram stapanii lumii, centrul civilizatiei mondiale.

    Franz Josef a fost un jefuitor iar urmasii sai dau lectii de moralitate!…..ce pot sa mai spun? Probabil ca si progeniturile sau urmasii progeniturilor jefuitorilor locali Adrian Nastase, Miron Mitrea, Buzatu, etc vor da lectii de morala in Romania !!!!!

    Va rog sa ma scuzati domnule Bolos, dar comentariul dumneavoastra de mai sus va descalifica in mod complet si iremediabil! A propos, sunteti prima generatie cu studii superioare din famila dumneavoastra?…..Eu suspectez ca da! Oricum m-am lamurit si am inteles ce simpatii aveti si ce hram purtati! Auf Wiedersehn!

    • „A propos, sunteti prima generatie cu studii superioare din famila dumneavoastra?…..Eu suspectez ca da! ”
     diatribă jenant de civilizatoare și moralizatoare in care
     se anunță ritos că autorul a fost scos din joc pe motiv de henț la monarhia austriacă. :) după care nobilul și neobositul luptător impotriva corupției mioritice ne trântește ușa-n nas și ne anunță, pe nemțește, că se cară in munți să organizeze rezistența anti-comunistă, la umbra fratelui-codru (asta înseamnă Auf Wiedersehn, nu?). Un episod canicular-forumistic cu adevărat ilar, mulțumiri moderatorilor că l-au păstrat spre lectură.

    • „Probabil ca si progeniturile sau urmasii progeniturilor jefuitorilor locali Adrian Nastase, Miron Mitrea, Buzatu, etc vor da lectii de morala in Romania !!!!!”

     Exact! Așa cum dau lecții urmașii familiilor de boieri care i-au trădat pe voievozii care au vrut să facă ceva, sau urmașii celor care l-au trădat pe Regele Mihai. Urmașii nu au vină… Sau dacă au, după câte generații se prescriu mizeriile?
     Presupuneți multe. Am să vă dezvălui că am și simpatii și antipatii personale cu oameni din tot spectrul politic.
     Cât despre familia mea, nu vad ce relevanță are. Dar referințele la familie, că și atacurile la persoană sunt o metodă ieftină de a ascunde lipsa de argumente raționale. Etichetele nu valorează nimic.

   • @Bradut Bolos, f buna replica. Totusi politica Contributors ma pune pe ginduri, nu inteleg ce criterii au pt moderare. Mie mi s-au cenzurat postari care nu erau decit citate din presa oficial germana, repet, cea care apare curent pe piata si la TV!!

    • Nu există o politică unitară de moderare. Dincolo de faptul că participă la dezbatere și răspunde la comentariile cititorilor, Dl Brăduț Boloș aprobă la articolele proprii și comentarii pe care moderatorul platformei nu le-ar aproba.

     Ca detaliu amuzant, unele comentarii trec de moderatorul platformei, dacă nu sunt scrise de mine, în timp ce aceeași idee exprimată de mine nu trece 😀

     La modul specific, presa mainstream e mai liberă în Germania decât în România, unele citate din presa germană mainstream nu sunt libere să apară și în presa mainstream românească. Însă la modul general, unele idei care nu apar deloc în presa germană își găsesc totuși drumul spre public în presa românească mai obscură.

    • Punctual la articolele publicate de mine am primit dreptul de a le modera. Evident, dacă nu observ ceva deplasat moderatorii au dreptul să intervină.

    • Be creative!

     Când intuiești, pe bază de experiență personală, că o anumită opinie nu va trece, amintește-ți de teatrul aluziv de pe vremea lui Ceaușescu, de șopârle etc. și dă drumul la imaginație! Merg si ironiile dacă sunt suficient de subtile pentru a scăpa nedetectate de un cenzor plictisit, care are de citit zilnic sute de comentarii tâmpite. Merg și elogiile (unde nu e loc de critici) dacă sunt din cale-afara de deșănțate, datul strident și haios cu periuța la autorii gomoși, elogiile pline de agramatisme, sau ridicole – gen „Vă mulțumim că existați!”.

     Am verificat. Merge! :) Și cititorul inteligent va pricepe mesajul.

     • Creativu… le-am fumat cam pe toate, dar devine plictisitor. Intrebarea cheie ramine, de ce se procedeaza asa? Inteleg, desi nu accept, ca e nevoie d eo anumit acuratenie, fara injuraturi, jigniri, fake news, dar …

   • Cineva trebuia sa spuna adevarul. Am mai auzit aceasta afirmatie din partea unui proaspat pensionar fost purtator de epoleti. Tovul s-a pronuntat scurt si categoric: Austria ne-a exploatat pe NOI! Alaturi de Regele Mihai care a fugit din tara cu un tren plin cu aur, ne-au adus in sapa de lemn. Noroc cu dictatura clasei muncitoare. Afirmatie descalificanta demna de un absolvent al unui liceu de zidari sau de la academia Stefan Gheorghiu. Incredible!
    .

    • oi, ce de arbitri pe aici gata să descalifice cuvântătorii republicani lipsiți domne de respect față de monarhii. pare că mulți rumâni incă se închină la sfânta icoană a habsburgilor și se opăresc brusc dacă amintește careva de morala șubredă a fondatorilor dinastiei ce a sfârșit in…propria kakanie. :)

     bănuiesc că e vorba de aristocrații băștinași din ramura Duda…

  • in fapt, „a esua” insemna a pune nava pe un banc de nisip sau pe niste stinci mai ciudate, la flux sau in furtuna; sau ca urmare a nepriceperii in navigatie si necunoasterea apelor in care navighezi;
   iar Rromanik este impotmolita bine; cei de pe punte au alte treburi(baraterie);
   (DEX:”BARATERÍE s.f. (Mar.) Prejudiciu adus unei nave prin încălcarea îndatoririlor de către comandant sau de către un membru al echipajului. [Gen. -iei. / < fr. baraterie]. )

 44. Esuat sau nu Romania joaca un joc extrem de favorabil generatiilor ce vin din urma chiar daca unii dintre tineri nu inteleg momenntul istoric si isi fac iluzii desarte .K.W,Iohannis forteaza jocul prezidentialelor din SUA. J.R.Biden impreuna cu Partidul Democrat face un joc politic extrem de sofisticat . Punerea in scena a aparitiei unui nou candidat al Partidului Democrat la functia de Presedinte al SUA se aliniaza scopului scoaterii din jocul politic al tuturor narativelor fostului Presedinte Trump ce o data cu aparitia unui nou candidat ,cu mult mai tinar, nu mare are obiectul muncii .Intreaga Campanie Electorala a republicanilor s-a bazat pe lupta dintre Trump si Biden .Biden va sustine un nou candidat al Partidului Democrat ce ofera SUA tineretea noului candidat la care se va alatura si experienta cumulata de catre J.R.Biden impreuna cu sustinerea unor importanti membri ai Partdului Democrat cumulind totodata si expertiza familei Obama cu doamna Obama aflata in viitor in plin avit politic .Nehotaritii, cei care nu doreau sa voteze pe niciunul dintre „ batrinii ”candidati, vor avea in curind o noua alegere de facut .Trump nu va reusi sa atraga acesti oameni .Scorul final va fi de partea candidatului Partidului Democrat ce va resuccita natiunea americana .Trump si Biden sunt deja doar Istorie .

 45. Sint de acord cu autorul articolului, Ro nu e un stat esuat, pare ca romanii care traiesc in Ro sint mai duri cu tara decit cei care traiesc in afara ei si care vad Ro mai degraba ca o nostalgie a copilariei sau a tineretii lor.

  Si invers romanii care traiesc in Ro privesc Occidentul un pic idealist fara sa fii trait acolo si il judeca doar dupa ce au fost turisti sau din ce citesc, ceea ce e diferit de opinia Ro care traiesc zi de zi in Occident si vad si alte fatete ale lui

  Va pot spune ca unu care traieste afara de 25 de ani (Ca) ca diferentele se estompeaza incet, dar sigur.
  Occidentul are de zeci de ani de zile probleme cronice, care impacteaza negativ nivelui de trai printre care as mentiona:

  – costul de viata extrem de ridicat (e aproape imposibil pt tineri sau chiar noi veniti sa isi achizitioneze o proprietate intrun timp rezonabil intr-un oras mare, iar daca chiar sint capabili se vor indatora pina peste cap)
  ex in orasul in care traiesc costul mediu al unei locuinte e de 700K$ la care daca e o casa ai si de renovat la greu) iar salariu mediu brut e de vreo 40K$ (net la vreo 25-30) o masina noua cu tot cu asigurare benzina etc ajunge la vreo 1000 pe luna nu mai vorbesc de mincare, utilitati etc) chiria pt un apt cu 2 camere ajunge pe la 1500$.
  – infrastructura majoritatii oraselor dateaza din anii 60-70 deci e veche si inlocuirea ei se face extrem de greu pt ca costurile si birocratia sint enorme, ceea ce impacteaza negativ viata oamenilor prin lipsa mobilitatii, santiere care dureaza zeci de ani, trafic etc
  – multitudinea problemelor de sanatate mintala care duce la cresterea nr de cersetori, cei fara adapost, adicti de droguri – in orasul in care traiesc sint vreo citeva mii pe strazi ca niste zombie ambulanti
  -imigratia ilegala non controlabila care duce incet la presiuni sociale care vor exploda la un moment dat din diverse motive (convietuire dificila intre localnici si noi veniti, cresterea chiriilor etc)
  -degradarea morala a societatii al carui exponent no 1 este curentul woke care a cuprins intreaga societate si care are efecte extrem de nuisibile pt tinerele generatii in special prin sistemul educational

 46. Ar fi cazul sa indreptam putin lucrurile in privinta multor afirmatii care se fac in cadrul acestui articol! Va invit pe toti sa raspundeti la cateva intrebari:

  1. A exportat imperiul austro-ungar civilizatie in zonele din Romania care au fost sub dominatie austro-ungara?

  2. Concret, cum ne-au jefuit austriecii? Ce ne-au furat? Se numeste furt, atunci cand tu stat imperial exploatezi resurse aflate pe un teritoriu care face parte din acel stat imperial la acel moment?

  3. Prin imigratia post 1990 si mai ales post 2007, a exportat Romania civilizatie in zonele din Europa in care au ajuns sa traiasca multi romani? Daca da, justificati raspunsul! Faptul ca in zonele locuite de romani prin Spania si Italia miroase a carne prajita si se aud manele la maxim insotite de racnete animalice sunt o dovada de decenta a romanilor?

  4 Considerati ca datele economice, financiare, datele statistice in general furnizate de Romania Comisiei Europene sunt corecte si reflecta realitatea?

  5. Cam ce procent din banii oferiti pentru dezvoltare Romnaniei de catre Banca Mondiala si UE credeti ca au fost cheltuiti in scopul pentru care au fost dati? Exemple si contraexemple!

  6. Procentual, in ce proportie afecteaza coruptia din Franta si Germania nivelul de trai din aceste tari, in ce proportie afecteaza coruptia din Romania nivelul de trai din Romania. Justia corupta, incompetenta si suboirdonata politic influenteaza viata economica a tarii si afecteaza nivelul de trai? Cine sunt cei care mentin justitia in aceasta stare, a cui e vina pentru asta?

  7. Este moral ca tu in calitate de cetatean sa votezi un partid care a facut demersuri astfel incat cei impuscati de catre aparatul de represiune comunist in dec 89 sa nu aiba dreptul la dreptate in justitie? Este moral sa-i votezi pe cei ce protejeaza criminalii si hotii? E moral sa-i votezi pe cei care impiedica justitia sa pedepseasca criminalii care i-au omorat pe cei carora tu, votant, le datorezi libertatea?

  • Punctele 1 și 3-7 sunt retorică pură, deci nu merită efortul de a formula un răspuns. La întrebarea 2 dau un singur exemplu ce vine din partea cronicarului Mihaly Cserei ce descrie chiar începuturile stăpânirii austriece:
   ”Sărmana țară gemea din cauza impunerilor. Deși, conform Diplomei pe timp de război Transilvania ar fi trebuit să dea 400.000 de florini renani, i s-a luat de 3-4 ori mai mult într-un singur an […] Pe lângă aceasta, regimentele cutreierând țara în lung și în lat, tot ce consumau luau fără să plătească”. Fără să plătească. Așa cum vor proceda și rușii mai târziu. Dar uite că unii nu vor să uite cum a intrat civilizația in Ardeal…

  • Imperiul austriac este un bun exemplu de stat eșuat. Dar sa răspundem întrebărilor din rechizitoriu:
   „A exportat imperiul austro-ungar civilizație in zonele din Romania care au fost sub dominație austro-ungara?”
   Ce cultura ar fi dezvoltat imperiul Austriac fără impozitele din Transilvania sau fără aurul, sarea, fierul, oile, vitele si lemnul din Transilvania?
   „Concret, cum ne-au jefuit austriecii? Ce ne-au furat? Se numește furt, atunci când tu stat imperial exploatezi resurse aflate pe un teritoriu care face parte din acel stat imperial la acel moment?”
   Prin forță, aplicata asupra locuitorilor. Pe localnici nu i-a întrebat nimeni. Si atunci când, neîntrebați, si-au spus părerea au fost trei imperii care au căzut de acord si au strivit opoziția. Se numea la vremea aceea dreptul divin al monarhilor absolutiști. Niște criminali foarte eleganți si aroganți, dar, la vremea respectiva asta era regula. De altfel daca vrem sa vedem ce fel de oameni erau monarhii, putem sa urmărim câți dintre ei au fost asasini de frați, părinți, si, in general, de orice persoane incomode.
   „3. Prin imigrația post 1990 si mai ales post 2007, a exportat Romania civilizatie in zonele din Europa in care au ajuns sa traiasca multi romani? Daca da, justificati raspunsul! Faptul ca in zonele locuite de romani prin Spania si Italia miroase a carne prajita si se aud manele la maxim insotite de racnete animalice sunt o dovada de decenta a romanilor?”
   Romania a exportat munca si inteligenta. A exportat medici, ingineri, matematicieni, fizicieni, informaticieni, dar si ciobani, dulgheri, constructori de toate felurile, muncitori in agricultura, mecanici, si muncitori necalificați. Si prin exportul de profituri, au ajutat la dezvoltarea si la standardul de viață din toată Europa.
   „4 Considerati ca datele economice, financiare, datele statistice in general furnizate de Romania Comisiei Europene sunt corecte si reflecta realitatea?”
   Cam da, romanii sunt cam morcovisti, mai ales cei din sectorul public. Nu risca nimeni s[ fie prins cu minciuna.
   „5. Cam ce procent din banii oferiti pentru dezvoltare Romnaniei de catre Banca Mondiala si UE credeti ca au fost cheltuiti in scopul pentru care au fost dati? Exemple si contraexemple!”
   100% au fost cheltuiți pentru scopul pentru care au fost primiți. Au fost primit ca sa fie cheltuiți si asta s-a realizat.
   „6. Procentual, in ce proportie afecteaza coruptia din Franta si Germania nivelul de trai din aceste tari, in ce proportie afecteaza coruptia din Romania nivelul de trai din Romania. Justia corupta, incompetenta si suboirdonata politic influenteaza viata economica a tarii si afecteaza nivelul de trai? Cine sunt cei care mențin justitia in aceasta stare, a cui e vina pentru asta?”
   Nu știu procente, dar parca Helmut Kohl a fost condamnat pentru corupție, si cred ca si Nicolas Sarkozy, Deci corupție la cel mai înalt nivel dovedita in Germania si Franta. Imi cereti sa dovedesc ca justitia este corupta, sau presupuneti dumneavoastra ca este? Aici nu prea inteleg ce vreti de la mine. Nu ma pricep la justitie, dar, am senzatia ca funcționează. Pe partea economica a justiției, ar fi superb daca s-ar mișca ceva mai repede, dar cum se poate obtine asa ceva, ma depaseste.
   „7. Este moral ca tu in calitate de cetatean sa votezi un partid care a facut demersuri astfel incat cei impuscati de catre aparatul de represiune comunist in dec 89 sa nu aiba dreptul la dreptate in justitie? Este moral sa-i votezi pe cei ce protejeaza criminalii si hotii? E moral sa-i votezi pe cei care impiedica justitia sa pedepseasca criminalii care i-au omorat pe cei carora tu, votant, le datorezi libertatea?”
   Nu. Nu. Nu
   In cate exemplare vreți depoziția?

  • @Ls. Domne, ma uimesti prin fervoarea cu care perorezi niste tampenii absolute pe acest site. Faptul ca ai idei putine si fixe de care te legi ca inecatul te face si mai ridicol. Viziunea asta apocaliptica asupra Romaniei si „ideea” falsa ca totul e prost in Romania, ca exportam forta de munca ieftina, am mai intalnit-o si la alti cativa ametiti. Daca vrei sa vezi numai negru si sa interpretezi totul negativ, asta spune multe despre tine ca om cu un caracter slab, nu despre Romania si romani in general.
   Te legi doar de niste chestii superficiale care au facut valva in presa de scandal. Uiti insa ca din Romania au plecat (iar multi s-au intors) medici, ingineri, oameni de stiinta, profesori, muncitori calificati, care nu fac neaparat gratare unde zbiara „animalic”. Deci Romania a exportat civilizatie si pricepere in Europa.
   In ce priveste apologia imperiului austriac, e de toata jena… O gramada de clisee stupide.
   Imperiul austriac a profitat mai mult de pe urma Transilvaniei decat invers. De fapt a furat ce a putut din TRansilvania, aur, sare, minereuri, grane, lemn, soldati pt armata, etc. Imperiul austriac a fost o constructie monstruoasa, un frankenstein alcatuit din popoare f.diferite, fara vreo legatura comuna. Lipsa de libertati pt romani iti spune ceva? sau consideri ca era „justificata” de „marea civilizatie” adusa ?
   O gandire simplista de sluga obsesiv-compulsiva la acest LS. Nu stie nici el ce vrea. Noroc ca realitatile il depasesc, nu tin cont de parerile lui…

   • uite că am ajuns pe aceeași frecvență, domnule Thor. La fel gândeam și eu dar mă simțeam prea delicat ca s-o exprim atât de frust.

   • @ B. Bolos, Thor: Eu cred ca aveti dificultati de intelegere a celor spuse de mine sau interpretati rauvoitor lucrurile, rastalmacind sensul a ceea ce eu intreb sau afirm.

    Dumneavoastra credeti ca la exceptionalii matematicieni romani stabiliti in strainatate ma refer atunci cand spun ca prin rasunet de manele, racnete si miros de gratare au „exportat civilizatie” romanii in Europa? Intre noi fie vorba sunt convins ca habar nu aveti ce fac matematicienii romani prin lumea civilizata? Sute de fosti olimipici romani, de fosti universitari romani, sunt astazi la universitati de top din USA, Franta, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Germania, Italia, GB. Sunt respectati pentru ca sunt valorosi si sunt printre putinii romani din strainatate care fac cinste acestei tari, care au schimbat parerile despre Romania ale celor care-i cunosc, acestia crezand ca suntem un popor de babuini in totalitate.

    In perioada interbelica, tinerii matematicieni romani( Titeica, Pompeiu, Stoilow, apoi Onicescu, N. Teodorescu, Mihoc) plecau la Paris, Berlin, Goettingen, Roma sa faca doctorate cu matematicieni celebri precum Emile Borel, Vito Voltera, etc Apoi veneau in tara, unde au si ramas educand mii de studenti in universitatile din Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, au creat o scoala puternica de matematica in Romania. Dupa venirea comunistilor aportul acestora la stiinta mondiala a fost, incet, incet, trecut sub tacere, ignorat. Primul val de matematicieni romani fugiti in occident a fost in anii 49-50, printre ei celebrul Constantin Ionescu Tulcea, al doilea in anii 75-77( Foias, Cornel Constantinescu, Marius Stoka, Dinculeanu, Corduneanu), al treilea in 1987( Dan Voiculescu, Ilie Barza, Laurentiu Paunescu, Victor Patrangenaru). Nici macar unul nu s-a intors dupa 1990 sa profeseze in Romania.

    Dar apoi au urmat valuri dupa valuri….olimpicii, medaliatii la olimpiadele internationale…..astazi sunt la Berkeley, Stanford, Cornell, UCLA, Universitatea Columbia, etc….de prin 2002-2003 au inceput sa plece imediat dupa ce au terminat liceul, mergand la studii universitare afara, in special in USA( printre ei Ana Caraiani, prima fata medaliata cu aur la OIM). Doar cativa s-au intors: Dan Nicusor, Mihnea si Sergiu Moroianu( Sergiu este sotul lui Clotilde Armand), copii de matematicieni( mama lor Adelina Georgescu, tatal Mihnea Moroianu – cercetatori la Inst de Matematica Simion Stoilow), plus Cezar Joita ( reintors sa aiba grija de mama sa, dupa ce i-a murit tatal). Primii trei mentionati s-au intors sa faca politica, sa curete Romania de impostura, de coruptie si incompetenta. Dar poporul nu prea a vrut sa-i voteze(USR, REPER), exceptand Bucurestiul intr-o anume masura….au preferat PSD, AUR, SOSOACA….poporul voteaza conform mitei pe care o primeste sau conform informatiei primite de la posturi TV aservite clicilor de provenienta comunisto-securista sau conform mitei cuantificata in pensii speciale, varsta frageda de pensionare, angajari la sutele de agentii ale statului !!!

    Dar sa lasam asta….sa revenim la valori…..in rest nici macar unul nu s-a intors in Romania sa profeseze! Oare de ce? Chiar ar trebui intrebati!

    A propos, ati vazut vreodata pe la vreun post tv aservit clicilor alea despre care aminteam mai sus vreo emisiune despre acesti exceptionali matematicieni romani?…..nici macar despre cei valorosi si seriosi, care mai sunt inca( putini ca numar) pe la universitatile si liceele din Romania. Poporului i se prezinta derbedei, cocalari si impostori….de fapt asta-i place….plus manipularile si minciunile de rigoare!

    Marile hub-uri informatice ale lumii sunt pline de informaticieni romani, scoliti la Bucuresti, Iasi, Cluj sau afara, mii de medici romani sunt plecati fara gandul de a se mai intoarce vreodata! De ce? De ce nu vin inapoi? Ca doar Romania nu este un stat esuat, mizerabil, cu mocofani si mitocani incompetenti la butoane….votati de o majoritate formata din idioti nevindecabili !

    Intrebati acesti oameni nu ce parare au despre Romania reala, pentru ca din decenta si civilizatie nu vor spune ceea ce cred cu adevarat….ci DE CE NU VIN INAPOI?

    A contribuit statul roman cu ceva la crearea acestor valori….nu…..statul nu…..ci un grup de profesori competenti si cu suflet, indragostiti de profesia lor, au facut totul pentru acesti copii exceptionali( atunci cand erau copii)…..sistemul le-a pus merreu bete-n roate, atat in perioada comunista, cat si dupa, cand incet-incet, cu aportul substantial al mentalitatii comuniste de parvenire prin orice mijloace, promovarea incompetentei a devenit regula, aproape oficiala, iar frauda in invatamant( examene trucate, copiat la greu) a atins cote paroxistice.

    Asa ati inteles domnilor, ca eu la aceste persoane din diaspora ma refer !? Nu domnilor, la sutele de mii de semianlafabeti care au umplut occidentul si ne-au facut de ras cu golaneala lor prmanenta si lipsa de civilizatie la nivel elementar….procentual am exportat aproape 80-90% oameni needucati minimal, cu orgolii de prost gist capatate prin educatia de tip comunist pe care au primit-o, acasa, in scoala, prin media aservita clicilor de provenienta comunista!

    „Clisee stupide, gandire simplista” – vai de capul tau ! Macar B. Bolos stie cine sunt si cu ce ma ocup, pentru ca banuiesc ca a avut curiozitatea sa caute, iar adresa email prin care trimit comentariile este reala….daca inca nu a avut curiozitatea, il invit sa dea search cu google sau google scholar!

    • A fost un episod in existenta mea in care mă pasionau momentele de inflexiune ale timpului si întrebarea „ce-ar fi fost daca”.
     Ce-ar fi fost daca Mihai nu ar f fost asasinat de generalul austriac Basta de exemplu? Ar fi avut uniunea Valaho-Transilvaneano-Molodveana a vremii respective forța sa devina o alta civilizație? Cum ar fi arătat acea civilizație?
     Pe mine din răspunsurile dumneavoastră m-a deranjat profund un lucru, prezumția de efect civilizator al unui imperiu medieval. Eu cred ca Romania a fost ținuta in loc, din punct de vedere al civilizației de marile imperii din jur. Poate habsburgii au fost mai puțin malefici ca Romanovii, sau ca otomanii, adică Transilvania a fost mai puțin ținută in loc, dar ceva mai puțin decât Moldova si Valahia.
     Si daca vreți sa va gândiți cat de bine era, gândiți-va ca romanii din imperiul austriac au emigrat in numere semnificative in America, si unii au trecut Carpații in celalate principate. Binele asta austriac era foarte țintit către foarte putini, si preferabil nu romani ortodocși.
     Daca ne referim la Austria moderna si la Schengen, am un dispreț total pentru ipocrizia lor. La cate profituri exporta din Romania, unele chiar de natura rentelor, ar trebui sa fie foarte politicoși. Sa nu uitam ca nu au avut nici un motiv demonstrabil de a refuza accesarea la Schengen, si ca sunt portalul principal al influentei Rusiei in estul Europei.
     Legat de exprimările dumneavoastră de dispreț la adresa romanilor care prăjesc carne si asculta muzica in străinătate, nu va mirați ca ați fost taxat. E un clișeu reducționist jignitor pentru milioane de romani care chiar muncesc, care chiar se integrează in societatea unde merg.

     • „A fost un episod in existenta mea in care mă pasionau momentele de inflexiune ale timpului si întrebarea „ce-ar fi fost daca”. – Eiii ! Multi isi pun astfel de intrebari, mai ales la tinerete!

      „Ce-ar fi fost daca Mihai nu ar f fost asasinat de generalul austriac Basta de exemplu? Ar fi avut uniunea Valaho-Transilvaneano-Molodveana a vremii respective forța sa devina o alta civilizație?” Nu cred, Mihai ar fi fost tradat din interior, daca nu o faceau austriecii prin Basta. Greu de spus, daca, ramanand in viata, ar fi reusit sa mentina uniunea celor 3 principate! Ar fi fost necesare eforturi diplomatice extraordinare. ar fost necesara sustinere din exterior( cine sa fie sustinatorii?) si nu in ultimul rand bani pentru mentinerea unei forte militare substantiale….oricum nu cred ca ar fi putut sa fie ceva care sa reziste peste secole! Si apoi, la momentul acela, nu cred ca romanii din cele 3 principate aveau constiinta de neam, de limba….insusi Iancu de Hunedoara se considera principe ungur si nu cred ca la sfarsit de secol 16 lucrurile sa se fi schimbat prea mult!

      „Eu cred ca Romania a fost ținuta in loc, din punct de vedere al civilizației de marile imperii din jur.” Nu din toate punctele de vedere. Existenta universitatii din Cluj pe timp de ocupatie austriaca, colegiile din Targu Mures si Oradea, la care erau admisi romanii, nu erau discriminati, apoi sectia de lb romana la Cluj….de asemenea erau destui romani care studiau la Viena sau la Buda si apoi ocupau functii inalte in administratia austriaca, nu numai in Transilvania. Si in sud si est turcii au lasat neatinsa credinta ortodoxa, multi copii de boieri romani studiau la Constantinopol. Adica nu am fost chiar atat de oprimati….bulgarii si sarbii au dus-o mai rau sub turci! Si apoi, privind Transilvania, multi romani au preluat stilul de viata tipic german si asta nu a fost deloc rau!

      Legat de Schengen, mi-e teama ca atitudinea a fost astfel incat Austria sa fie doar un varf de lance al mai multor state europene care nu ne vor in Schengen…..sper ca nu credeti in povestile cu portul Rotterdam si altele de genul acesta….pentru multe state europene Romania este o povara si nu in mod total nejustificat. Chestiunea e mai complicata si tine de resorturi ascunse privirilor noastre!

      ” nu va mirați ca ați fost taxat.” – nu ma mir deloc si nici nu ma supar! As avea doar pretentia ca toti cei care scriu pe aici sa gandim putin mai profund, sa ne informam foarte corect si exact si sa evitam a fi ghidati de sloganuri nationaliste care elogiaza si lucruri care nu ar merita a fi elogiate!

      All the best!

    • @LS. Se pare ca aveti ceva tangenta cu matematica, dar doar atat tangenta, nu cunoasteti bine domeniul. S-au reintors in tara dupa doctorate in strainate foarte multi, nu doar cei 2-3 pe care ii dati ca exemplu. Unii chiar mai buni decat cei 2-3.
     Vedeti la Univ Bucuresti si la Institutul de Matematica cati sunt cei care s-au intors in tara, sunt foarte multi. Vedeti si ce CV, lucrari au, demne de orice universitate tare din Vest.
     Nu mai manipulati toata ziua pe aici cu clisee dupa clisee!

     • Cine de exemplu? Bereanu, care nu a fost nici macar in stare, ca student, sa-si promoveze examenele din anul I cu note de 9 si 10?

      Eu nu m-am referit la cei care au mers la un doctorat, au ramas 2-3 ani si au venit inapoi!

      De ce nu vin inapoi Daniel Tataru, Ciprian Manolescu, Ana Caraiani, de exemplu? De ce nu au venit Dinculeanu, Foias, Sergiu Kleinerman? Va amintiti cumva( sau poate nu aveti cunostinta) de intalnirea Dinculeanu cu unii – nu le mai spun numele – la primul congres tinut la Pitesti? Foias de ce a avut oroare sa calce prin Romania dupa 1990? Credeti ca era doar o obsesie a lui?

      Se pare ca vreti doar sa ma contraziceti, pentru ca probabil stiti bine ca raportul intorsi/ramasi este mic,

      Atentie, la institut sunt multi care sunt afiliati institutului dar profeseaza si la universitati din afara. Fiind in tema, stiti de ce au facut asta…..a existat un moment in care salariile la institut au crescut substantial, altfel nu vad de ce ar fi facut acest pas.

      Si la urma urmei sa nu consideram ca inadaptarea la viata occidentala sau dorul de familie si prieteni reprezinta o bila alba din partea celor intorsi pentru democratia romaneasca(originala) sau „performantele” guvernelor dominate de clicile provenite din comunism!

      Concret, cum manipulez, care e manipularea, ce neadevaruri am spus?

 47. In cautare de notorietate, se poate scrie orice despre Romania. Ocazie cu care fel de fel de datatori cu parerea isi varsa aici gandurile. Romania nu a avut niciodata in istoria ei o situatie mai buna ca azi ca membru ue si nato. Unii confunda statul esuat cu carierele lor personale esuate, sau cu altele situatii personale esuate.

  • Bogatia unei tari este suma bogatiilor oamenilor care o locuiesc si in care muncesc. Atata vreme cat peste 4 milioane de romani au migrat definitiv aceasta bogatie scade. Multi postaci confunda libertatea de a scrie oricr pe bloguri, libertatea de a circula in Europa, libertatea de invata si munci in orice stat din UE cu progresul si bogatia unei tari. Subreda logica!!!

   • Acesti 4 milioane de romani au plecat la mai bine, multi se intorc, altii pleaca. Eu insumi am fost plecat peste 20 de ani din tara in diverse perioade. Da, niciodata Romania nu a fost mai libera ca azi, iar libertatea e o bogatie mai mare ca tot aurul din lume.

    • Libertatea este o bogatie, dar ce facem cu ea, asteptam ca statul ca sistem paternal sa ne rezolve problemele si sa ne dea solutiile?!!! Libertatea de a fi corupti, mincinosi, ipocriti, farisei si hoti nu duce nicaieri. Nu uit ca in tara in care libertatea si democratia sunt abc -ul societatii, SUA, exista pedeapsa cu moartea?!!! Libertatea totala nu exista nicaieri decat in visele unora.

 48. @ euNuke. „oi, ce de arbitri pe aici gata să descalifice”…
  Imperiul austriac a fost o constructie monstruoasa, un frankenstein alcatuit din popoare f.diferite, fara vreo legatura comuna. Lipsa de libertati pt romani iti spune ceva? sau consideri ca era „justificata” de „marea civilizatie” adusa ?
  Arbitrii de pe aici pot sa constate ca o tema interesanta propusa de autorul B B a fost deturnata in urma unei afirmatii nefondate referitoare la Austria. In cel mai favorabil caz autorul poate fi creditat doar cu o stare de prizonierat in sfera miturilor nationaliste, preluate, perfectionate si amplificate de propaganda istorica national comunista, transmisa cu succes dupa ‚89 unei categorii de cateteni cu disponibilitate superficiala de informare. Din nefericire pentru Romania , datorita unui sistem de invatamant- mai ales cel asa zis superior- cariat de coruptie aceasta categorie se afla in expansiune continua. O multe dintre opiniile expuse au relevat ostilitatea remanenta subconstienta si neinemeiata a multor romani fata de Europa de vest. Pana de curand ocupantii acestui domeniu erau definiti ca fiind semidocti. Astazi ei sunt asimilati cu utilitatea. Alegerea categoriei in care se incadreaza , ramane un drept bazat pe capacitatea personala de autoanaliza. Deoarece nu sunt prizonierul tastaturii, mare consumatoare de timp ma voi limita sa argumentez sumar lipsa de consistenta a afirmatiilor simpliste de tip cazon de forma da sau nu, cu o mentiune prealabila referitoare la agresivitatea si aroganta comentariilor d-lui eN. Se constata in postarile dumneavoastra o dependenta si un imobilism – sa-i spunem fizic – fata de documentarea superficiala pusa la dispozitie de biblioteca Wiki. Pe scurt, chiar si in cadrul comentariilor prezente, o luati pe aratura deviind dezbaterile dincolo de cadrul temei. Inversunarea cu care doriti sa straluciti, frecventa si discontinuitatea si lipsa unei logici an prezentarii ideilor, poarta gandul inspre singuratatea oracolului din Delphi. Inainte de a prezenta un minim de contra argumente, trebuie sa recunosc ca dv si d-l Thor sunteti de invidiat pentru ca sunteti fericitii cetateni ai unor localitati indemne de trecutul colonialist austriac.
  Punctual :
  1. Descalificant ! Descalificant deoarece acuza fara drept de apel la jaful austriac, coboara la nivelul de primitivism al V R si al R M . Un pretins intelectual nu are voie sa treaca prin aceasta experienta!
  2. Relatia Transilvaniei cu Austria este prezentata in mod subiectiv, tendentios si omisiv; se constata o mare influenta a istoriografiei maghiare din trecut, tributara orgoliului nationalist marcat de amintirea vetusta a Ungariei mari si continuata de cea contemporana. Prezentatea directa si ndignata a monstrului austriac in cadrul unor sabloane consolidate de propaganda antieuropeana comunista, face dovada unei informari superficiale, redusa la comode aflate la dispozitia amatorilor.
  3. Exclusiv pentru D-l Bolos – pentru ca comentatorii antieuropeni prezenti pe Contributors sunt iremediabil programati pe ostilitatea fata de vest – recomand studierea contextului international al acestei parti de lume incepand cu marea schisma, trecand obligatoriu prin momentele critice : Solyman magnificul, starea de vasalitate si „ COLABORATIONISM”!!! a principatului Transilvaniei fata de I O in intervalul 1526, reforma lui Luther si respectiv Calvin si impactul ei asupra valahilor transilvaneni, asediul esuat al Vienei, pacea de la Pasarowitz, razboiul curutilor, parteneriatul lui Tokoly si cel al lui Racotzy cu IO, Pacea de la Satu Mare, decretul imperial al lui F Josef din 1848 referitor la valahi, momentul real al Dualismului austroungar din 1967. Cu putina bunavointa se poate constata ca intre orgolioasa nemeshime si grofime maghiara, si cancelarea austriaca au existat mereu conflicte si actiuni de santaj care au dus la obstructionarea tentativelor – limitate de stadiul istoric al intregii Europe – de usurare a soartei nedrepte a valahilor impuse exclusiv de nobilimea maghiara. A se vedea Supplex Libellus Valachorum . Nu exista dovezi ale unei atitudini ostile fata de valahi din partea Mariei Tereza, a lui Josef al II- lea sau al lui F Josef. Din contra pana astazi in Transilvania se constata prezenta vizibila a unei prosperitati economice si sociale generat de apartenenta la Imperiul habsburgic. Si nu uitati, alternativa ar fi fost Imperiul tarist.
  4. Identificati adevaratii exploatatori si oprimatori ai valahilor timp de aproape 1000 de ani. Identificati de asemenea originea celebrei butade insurubate in depozitul cognitiv al scolarilor romani si conservate obstinent in cel al adultilor: „ Am inlocuit jugul de lemn al turcilor cu cel de fier al Habsburgilor”. Veti avea o mare surpriza si s-ar putea sa constatati ca ati fost purtatorul involuntar de cuvant al revizionistilor maghiari asociati la propaganda national comunista preluata cu succes de o individa scapata de la balamuc. Un mureshan autentic ar trebui sa accepte o asemenea scapare.
  5. Nu este doar descalificanta ci si dezonoranta asocierea cu acest personaj: https://infoprut.ro/55276-petrisor-peiu-101-ani-de-romania-mai-mult-decat-1000-de-ani-de-regate-si-imperii.html
  Ar fi interesanta o dezbatere pe aceasta tema care sa beneficieze de contributorii cuplati la sursa de informare TASS.
  Si totusi un domn preopinent are dreptate; Romanie este exportatoare de valori cultural morale. Culmea hazardului , primul export post decembrist s-a realizat in domeniul culturii gastronomice. Gratuit dar cu licenta pentru prioritate, in 1990 am prezentat fostilor oprimatori la ei acasa, reteta perpelirii lebedelor vieneze in doua variante , fara fulgi sau cu fulgi cu tot.

  • Imperiile, fără excepție, sunt mecanisme de jaf. Imperiile au murit, adică au devenit state eșuate, odată cu apariția unui concept, poporul are drepturi. Imperiile sunt incompatibile cu orice formă de democrație. Se aplică Habsburgilor, Otomanilor, Romanovilor…

   • Aoleu Domnule Bolos, cam prea transant. Ce spuneti de China? Cel mai vechi imperiu care mai e in picioare? Bazat pe un soi de societate piramidala care inca nu da semne de clacare? Neschimbat in esenta de mii de ani.
    Sunteti economist. Cum functioneaza o societate piramidala si cum de mii de ani inca o face.
    Tot respectul.

    • China a clacat oribil de câteva ori, daca este s-o luam de la începuturi. Au avut războaie civile si revolte absolut șocante si a fost cucerita de mongoli si japonezi. China a fost in istoria ei un stat eșuat de câteva ori. Ce este remarcabil intr-adevar este ca a reușit sa se ridice de fiecare data.

     • Cu tot respectul Domnule Profesor, v-am intrebat de societatea de tip piramidal. Cred ca e un domeniu de discutat mai in adanc. Adica, rusia de azi de ieri ori alaltaieri? Si nu numai. Va las pe dumneavoastra sa dezvoltati. Eu sunt un ageamiu de inginer mecanic 😒

  • @Fathom – ”Nu exista dovezi ale unei atitudini ostile fata de valahi din partea din partea Mariei Tereza, a lui Josef al II- lea (…) ”

   Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan o fi izbucnit în semn de mulțumire pentru modul cum erau tratați românii pe vremea lui Iosif al II-lea?

   Guvernatorul Transilvaniei nu era un maghiar la momentul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan. Guvernatorul era Samuel von Brukenthal, ”vedeta” celor care se închină și azi la stăpânirea habsburgică și consilierul personal al Mariei Tereza, înainte de a deveni guvernator.

   • Rascoala lui Horea a fost determianta de starea de oprimare in care se afla populatia romaneasca. Ulterior a degenerat in atrocitati comise de ambele parti. Apud D Prodan.
    Normal a urmat represinea. (Textual/ Istoria Transilvaniei/Ioan Aurel Pop,presedintele Academiei Romane)

    • @Fathom – și starea aceea de oprimare în care se afla populația românească nu era ”meritul” Mariei Tereza și al lui Iosif al II-lea?

     Iosif al II-lea vizitase de mai multe ori Transilvania, ultima dată chiar în 1783, cu numai un an înainte de răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Pentru comparație, iobăgia fusese deja desființată în 1746 în Muntenia și în 1749 în Moldova, de către același domnitor, Constantin Mavrocordat.

     Imperiul Habsburgic al Mariei Tereza și al lui Iosif al II-lea era un stat anacronic, bazat pe opresiune brutală și absurdă. Masacrul de la Siculeni, din 1764, a fost pe vremea Mariei Tereza:

     https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Siculeni

     • Selectarea exclusiva a tragicelor evenimente de la Siculeni in scopul demonstrarii caracterului opresiv al Imperiului Habsburgic demonstreaza o buna documentare din „ Istoria Transilvaniei” editate de Academia Maghiară. Ignorarea evenimentelor similare desfasurate in aceeasi perioada la Salva, sugereaza o empatie directionata unilateral inspre un singur grup si o aversiune istorica ereditara fata de Austria determinata de ranchiuna neputintei de a se afirma prin fapte concrete.
      . Probabil ca masacrele de la Ip si Treznea nu sunt mentionate in aceea istorie . Fiindca tot s-a declansat o dezbatere pe tema I H, poate ar trebui sa reflectam asupra straniei coincidente a expansiunii rusesti inspre vest sub conducerea lui Petru I, Ecaterina I si diabolicei Ecaterina a II-a si valul de tulburari sociale succesive din Transilvania. Oare razboiul hibrid l-a inventat Federatia Rusa, sau l-a mostenit de la tzarii ei.
      Limba maghiara fiind inaccesibila, in scopul restabilirii unei relative obiectivitati se pot face completari citand din Istoria Transilvaniei; autor Ioan Aurel Pop; si a. Mentiune Ioan Aurel Pop este presedintele Academiei romane.
      1 pag 144 Imparatul Iosif al II- lea cu prilejul primei sale vizite in Transilvania , la 1773 notadespre romanii din Transilvania :
      „Acesti saraci supusi romani , care sunt, fara indoiala cei mai vechi si mai numerosi locuitori ai Transilvaniei, sunt chinuiti si impovarati cu nedreptati de toata lumea , fie unguri , fie sasi, asa de mult….”
      2 pag 150 Imparatii Maria Tereza si Iosif al II-lea , prin anii 1740 – 1790 desfasoara cea mai intensa opera reformatoare,….incercand sa margineasca nedreptatile stapanilor…
      Pag 166. ( Dupa inabusirea rascoalei lui Horea) Curtea de la vien nu a urmat indemnurile la razbunare cu metode medievale voite de nobilime ( maghiara, n. com.), ci a luat o serie de masuri de usurare a sortii taranilor…

  • Retorică fără nicio legătură cu realitatea forumului. Pur și simplu nu am zis mai nimic de Austria, nu am contestat rolul civilizator al austriecilor și al sașilor cu mult înaintea lor, dar nici să neg fărădelegile sau jafurile nu pot. Pe scurt: pro-occidentalism nu înseamnă pro-habsburgi și nu am chef de nicio argumentație suplimentară, ar fi prea stupid să continui offtopismele astea istorice de 2 bani. Toate ‘aprecierile’ la adresa mea le respect și mă bucur că am un cititor asiduu. Mulțumesc.

 49. @Bradut Bolos 12/07/2024 La 12:20

  Apreciez mult ca ati incercat sa raspundeti, ca incercati sa dialogati.

  1. „TOATE statele lumii au avut multiple etape in care conducerea a fost corupta, bogățiile au fost obținute ilegal, imoral.”

  Ce relevanta are asta pentru proiectul Romania (in UE si NATO) construit DEMOCRATIC?!
  Cu ce ne ajuta pe noi TOTI constatarea asta ACUM?!
  Ar trebui sa ignoram separatia (lipsa a) puterilor in stat, sa incovoiem legislatia pana se rupe de tot coeziunea (si asa suferinda) sociala?!

  Ziceti, intr-un comentariu la acest articol-opinie, ca nu prea le aveti pe-alea cu „justitia”/ca va depasesc, dar de sintagma asta latina ati auzit:
  „ius est ars boni et aequi”?
  Comparati sintagma (teoretic) definitorie pentru justitie cu bataia de joc care inca mai are loc (si va mai avea loc, dpmeudv, dincolo de NEPOTII mentionati mai jos), despre care a vorbit (diplomatic), de curand, si dna ambasadoare a SUA la Bucuresti.

  „…copii sau nepoții celor care s-au îmbogățit prin corupție și jaf vor fi INCONSTIENTI DE MIZERIA din care a pornit poziția lor, și își vor permite fără probleme să curețe țara de corupție și hoție, mai ales că în acest mod își protejează cu legea în mână pozițiile privilegiate.”

  Romania e la stadiul COPIILOR adulti ai „S.C. Emanatii&co. SRL” ACUM, care sunt foarte constienti de mizerie, inadecvare, selectia negativa, pentru ca le intretin(vedeti mai jos si „Die zwei kollonelen”).

  Dvs. nu ati auzit de si nici nu ati vazut manifestate in viata reala „aschia nu sare departe de trunchi/ce naste din pisica…”, ca vad ca de PASTRAREA SI/SAU EXTINDEREA PUTERII/INFLUENTEI ati auzit?!

  „Nu cunosc aceste nume, dar sunt sigur că le vom afla.”
  Pana cand le aflati Dvs., sa-i dam cu „prafu-n ochi” inainte, mai un circ sosocaro-aurist, mai un buzat/badalau/dumitresc/bunelu/ciolac si asociatii, mai un „dosar Murfatlar”, un hexafarmacist, un pod viciat peste Dunare, un Colectiv, o ferma dacica etc.
  D-le Bolos, TOATE astea s-au strans si inca se strang in memoria colectiva, inclusiv a celor pe care Dvs., in mod eronat, ii numiti „INCONSTIENTI”, si pentru o majoritate(care nu include copiii si nepotiii mentionati de Dvs) creeaza DEZGUST si NEPASARE.

  Si ca sa nu va las doar cu amaraciuni, luati-le pe astea(a+b) si reflectati:
  a) https://recorder.ro/video-gandurile-unui-profesor-de-filosofie-care-a-pierdut-alegerile-dar-a-castigat-pactul-cu-orasul-sau/
  +
  b) „Măi băiatule, noi suntem țara… Întreaga viață a unui stat modern, inclusiv a acestuia, se orânduiește în jurul structurilor de forță.
  (…)
  Resursa umană care vine din urmă e de slabă calitate… Cu alte cuvinte, nu mai avem de unde recruta oameni de valoare. Absolvenții pleacă în alte țări.
  (…)
  Uite, ca să înțelegi: noi am făcut o țară bună sau aproape bună, dar nu avem cui o lăsa. Proprii noștri fii și-au ales deja universitățile la care vor merge la studii (unul în Irlanda, altul în SUA – nota mea). NU CU COPII DE COLONEI poate fi menținut sistemul.”
  https://www.contributors.ro/die-zwei-kollonelen/

  2. „Nu am un top mai bun, dacă dumneavoastră aveți altul vă invit să il prezentați.”
  Dle Bolos, asta-i atitudinea care-l lasa pe urs fara coada oriunde, nu doar in Romania, si nu doar in articole-opinii.

  „Cred ca este un top destul de credibil pentru nivelul acestui articol.”
  Adica recunoasteti (macar partial) ca ati dat cu opinia-n fasole?!

 50. Nu există sursă de informații perfecte. Există întotdeauna o doza de relativitate, o marjă de eroare, o posibilitate că informațiile să fie greșite sau manipulate. In cazul de față marjă de eroare este în opinia mea acceptabilă. Altă sursă pur și simplu nu am găsit, deci, este cea mai bună sursă fiind singura.

   • Da, dar din alt punct de vedere, nu o sa vedeți niciodată o știre cum ca podul peste x arata bine si nu se întâmpla nimic acolo. Știrile sunt centrate pe situațiile negative, excepționale, care atrag atenția cititorilor. Nu va puteți forma o impresie generala pe baza lor. Daca ar fi sa ne luam după știri in America e război civil permanent, se împușcă oamenii pe străzi, in scoli, politia vânează negrii nevinovați, ori acestea sunt excepțiile nu regula, am fost in SUA, in Washington DC si New York si nu am auzit intr-o săptămână nici măcar o împușcătură. Era scump totul, da, dar era o civilizație absolut extraordinara peste tot.

    • Din acelasi punct de vedere , daca in America ar fi cazut suruburile din Golden Gate dupa inaugurare, iar masinile ramaneau impotmolite in brazdele de tractor din asfalt cu toate milioanele irosite , un ziarist de acolo ar fi raspuns la aceasta interpelare ca nu trebuie sa ne facem o impresie generala pe baza suruburilor si asfaltului ?

     • Lake Street Bridge Collapse During Construction – Minneapolis, MN
      Oak Island Bridge Collapsed During Construction – Brunswick, N
      Am dat exemple din America pentru ca ati dat exemplu din America, dar e plina lumea de cazuri, unele foarte grave.
      Deci, daca nu stim noi nu înseamnă ca nu exista. Nu e ok sa fie defecte e construcție, dar nu e ceva nemaiauzit. Si nu disculp cu nimic constructorii si institutiile de la noi, doar ca nu e nimic special.

 51. Exista peste tot in lume cineva care trebuieste criticat .Doar atunci cind critica contine un alt adevar justificabil sau prezentat din mai multe surse ne vom apropia de un adevar palpabil .Sursele , chiar si la nivelul lor intial de constatare ,contin partizanatul si ofera o imagine diferita a unei situatii date functie de modelul de functionare al intelegerii fiecaruia dintre noi .Suntem aplecati sa extragem dintr-un intreg ,deja falsificat pe alocuri ,doar propriul nostru adevar si sa ii gasim o motivatie adiacenta ce ne satisface senzorial si pe care dorim musai sa il aratam ca adevar absolut si altora .„A da cu oistea in gard ” devine astfel eroarea aflata in plin proces de „albire”. Dar si adevarul, ce ne spune cum „a cauta pricina” ne face mai puternici ,este si el parte a unei nevoi de intelegere ca parte a imensei satisfactii personale aparute atunci cind gasim noi modalitati de a intepreta subiectul supus discutiei .Pricinosul nu are decit un singur gind si acela este mereu bazat pe cautarea unui presupus„ nod in papura ”.Cit despre Romania momentului avem obligatia de a privi totul ca un intreg .Popoarele Europei nu pot exista in pace decit daca se unesc si asa cum am si vazut ca fac isi cedeaza totodata parti de suveranitate ele neputind rezista de unele singure in „Piata” indiferent cit de mult si-ar dori .Este vorba doar despre supravietuire si despre nimic altceva .Ne aflam in fata unor alegeri ce ne permit existenta in conditiile cunoscute de noi toti . Vrem sa lasam o tara copiilor nostri atunci decidem impreuna noi toate neamurile Europei .Daca nu facem asta ne vom intorce la ceea ce acum se intimpla in Orientul Mijlociu si in Ucraina si ne vom omori unii pe altii pentru vreun „petec” de pamint .Oricit de resapat ar fi satul petecul multiplicat la nesfirsit ii opreste pe multi sa vada sau sa inteleaga adevarul .

  • Priviti lucrurile si din alt punct de vedere. Poate Romanii din zilele noastre sunt mult mai intoleranti cu coruptia decat alte natii.

   • ?! :) Exact asta spunea si Adrian Severin condamnat pentru spaga cu ceva timp in urma ( „Când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul ” ; ” anticorupția din România e un complot occidental” ) sau Vasile Dancu care acuza „neglijenta americanilor” pentru furtul de combustibil de la o baza NATO (https://ziare.com/vasile-dincu/stiri-vasile-dincu/vasile-dincu-furt-combustibil-baza-mihail-kogalniceanu-1714704 ),etc., etc, dar dupa modul „original” in care va sustineti punctul de vedere , m-ati convins in sfarsit. Voi reveni cu o analiza la obiect.

   • Cred ca afirmatia dumneavoastra e adevarata si explicatia ar fi urmatoarea: Nivelul de trai in tarile occidentale a suficient de ridicat astfel incat sa nu fie mult influentat de coruptia autoritatilor, pe cand, in Romania, pe fondul unui nivel de trai destul de scazut, o mare parte a populatiei percepe coruptia ca pe o cauza a faptului ca nivelul de trai nu este la parametrii la care ar trebui sa fie, conform, asteptarilor.

    Mai mult, la noi exista inca la majoritatea populatiei o gandire rudimentara relativ la faptul ca pentru orice situatie economica sau financiara nefasta de vina este statul, guvernul….e o gandire capatata in comunism, mostenita prin educatia in familie si se datoreaza slabei capacitati de intelegere privind modul in care functioneaza economia libera, economia de piata. E o vina comuna a tuturor guvernelor post-decembriste ca nu au incercat macar, sa educe in acest sens, sa spuna lucrurilor pe nume in mod clar si repetat.

    Dar nu pot sa nu precizez totusi ca prin masuri fiscale cel putin nepotrivite, guvernul actual( si nu numai acest ultim guvern) a introdus reguli care impiediuca economia libera si fac mai mult rau decat bine in plan economico-financiar.

    Situatia este destul de delicata si impredictibila, lipsa de transparenta in unele decizii, precum si starea de impredictibilitate dau senzatia ca amatorismul este ceea ce caracterizeaza actuala administratie.

    Oricum, e mult de discutat in acest plan!

 52. Justitia si decizia Instantelor de judecata ca si formula a desfasurarii este o necunoscuta aflata in fata multora dintre comentatorii .Marera majoritate isi sprijina intelegerea doar pe cuvintele auzite ici colo sau pe cele aratate noua in Media .In Romania sunt sute de mii de procese ce isi urmeaza parcursul firesc si care in final condamna sau nu acuzatul .cetateanul neivatat cu Justitia democrat capitalista inca spera ca „Presedintele sau Guvernul sa condamne ,cu minie proletara , presupusi sau prezumtivi vinovati .Nu este asa .Nu asa functioneaza Justitia .Instanta de judecata nu decide functie de interpretarea mediatica a cazurilor acolo unde partizanatul este evident pagubos si mincinos realizat in multe dintre cazurile prezentate noua cetatenilor. Judecatorul decide fuunctie de probele aflate la dosarul adus spre judecare iar decizia intiala nu este definitiva ea putind fi oricind schimbata daca in dosar apar fapte noi .Acest parcurs ofera garantia finala a deciziei corecte fara amestecul altor puteri in cauzele judecatoresti existente .abia cint toate aceste etape sunt sau pot fi parcurse putem afla un adevar de nezdruncinat urmare a unei decizii finale ce nu mai poate fi modificata .Discutiile aparute pe acest traseu sunt doar vorbe de claca .Cetateanul de rind ,spectator fiind ,nu are de unde cunoaste toate datele reale din dosar si nu poate face afirmatii cu acuratete in niciunul dintre cazurile prezentate .Media are sarcina de a trasa un semnal de alarma si atit .Ceea ce urmeaza nu mai are nici un sens mediatic decit in masura in care ziaristii vor sa isi maximizeze presupuse competente .Pacalitul este cetateanul de rind ce crede tot ceea ce citeste .Pentru a intelege ghiciti ce ar crede un cetatean traitor al unui secol viitor daca ar citi intimplator ziarul Scinteia, cel din vremurile ceausite, acolo unde „cel mai iubit conducator” era mediatizat in acest sens si acolo unde faptele erau mincinos prezentate .Asa patiti si multi dintre cei care chiar acum comentati anapoda .

 53. Suntem o natie „mica”, nu am repurtat victorii militare de amploare, nu am construit nimic memorabil pentru umanitate in anii in care prin alte parti se construiau catedrale de marimi impresionante care dainuie si aztazi, nu am facut nimic care sa ne impuna memoriei generale a umanitatii. Suntem cunoscuti in lume prin Nadia Comaneci, Ilie Nastase si prin faptul ca am platit cu sange, cu morti si raniti dorinta( doar a unora) de a scapa de comunism in 89…..si nu prea am scapat! Pentru ca daca am fi scapat, astazi am fi aflat demult cine au fost cei care i-au omorat in 21-22 dec 89 pe romanii doritori de libertate.

  Dar nu numai noi suntem in aceasta situatie….multe alte natii seamana cu noi in privinta asta! Dar avem un defect…..ni se pare ca suntem cei mai destepti, cei mai harnici, dar si cei mai oprimati de toata lumea!

  Oare meritam mai mult decat ceea ce suntem azi? As spune ca da, as spune ca suntem un popor de oameni inteligenti, am dat dovada acestui fapt prin multimea de valori autentice in multe domenii, valori care, din nefericire pentru tara si pentru toata natia, nu am stiut sa le pastram aici, langa noi.

  Putem sa fim o natie decenta, bogata si respectata in Europa si in lume? Cred ca da, dar pentru asta trebuie in primul rand sa ne cunoastem defectele, sa le facem publice si sa incercam sa le indreptam, pe cele mai multe dintre ele. Parerea mea este ca suntem departe de acest deziderat, din varii motive, care pot fi deduse din comentariile mele precedente la acest articol.

  De aceea eu cred ca nu trebuie sa ne amagim, nu trebuie sa traim cu idea ca asa e lumea, ca multi altii au aceleasi defecte ca si noi. Acest mod de a gandi si de a fi nu ne va duce catre progres, catre democratie consolidata, catre bunastare materiala….este un mod de gandire daunator.

  Eu zic ca problema e mai degraba o chestiune ce tine de moralitate, de intelegere a faptului ca moralitatea si respectarea unor reguli de civilizatie ar fi un prim pas pentru a ne dezvolta si mai mult din punct de vedere socio-economic. Suntem oare in stare sa facem acest pas? Mie mi se pare ca alegerile din 9 iunie 2024 releva faptul ca nu suntem in stare!

  Ar mai fi ceva de spus! Pentru a sti ce sa facem in viitor, cred ca ar trebui sa identificam cu exactitate care au fost factorii care ne-au dus la dezvoltare in perioada 90-2024! Repet cu exactitate! Adica sa stim si sa intelegem adevarul, realitatea….pentru a nu repeta greselile! In caz contrar ne vom invarti intr-un cerc vicios din care nu vom putea iesi asa usor…..sau nu vom iesi niciodata…..sau care datorita fortei centripete ne va arunca la un moment dat intr-o gaura neagra( centrul cercului vicios) din care nu iese nimic….nici macar lumina !!!! Sper ca „ati prins” figura de stil!

  PS Ultima propozitie din text nu era necesara, dar avand in vedere numarul mare de analfabeti functional cred ca e bine sa fie pusa!

 54. A fi o natie este una a fi o natiune este cu totul altceva dar o natiune poate cuprinde multe alte natii . Compozitia etnica a Romaniei este cunoscuta cu exactitate chiar daca uneori statisticile nu iau totul in calcul . Un stat esuat apare atunci cind cetatenii ei nu mai recunosc ,de facto ,integritatea nationala .In momentul in care etniile ce sunt parte a componentei Statului isi revendica in nume propriu sa doresc sa se atasaze unor alte teritorii putem spune ca Statul initial este esuat .Romania si existenta ei ca stat ne este cunoscuta tuturor .Natiunile europene a caror existenta a fost stipulata la ONU si recunoscuta de umanitate ca aparitie in urma celui de al doilea Razboi mondial este acum contesta de unii .Orisicare derapaj de la situatia actuala ne readuce in conflict generalizat .O natiune tinara asa cum este azi Romania nu are decit a singura alegere in fata viitorului .Romania a inteles politic care sunt asteptarile si asta vedem si in Rep Moldova acolo unde Romania nu cere reintegrarea ci doar sprijina parcursul European al Rep .Moldova .Acelasi lucru il face Romania si cu Ucraina intelegind cit de benefica este relatia noastra cu aceasta Ucraina si cit de puternici am devenit si multumita acestei relatii cindva de neimaginat .Priviti doar harta si daca stiti olecuta de Istorie dar nu cea falsificata de ceausismul trecutului sigur veti intelege .Dezvoltarea Romaniei tine de cei trei factori esentiali ai momentului .Posibilitatea accesului la resurse si tehnologie , libera circulatie a marfurilor a cetatenilor(cei din diaspora sunt primii mari investitori in tara) si a capitalului si relatiile extrem de benefice din punct de vedere militar cu NATO,Franta si SUA . Practic Europa este in plin moment de refacere istorica .

 55. Nea LS, (scuze, dar nu dialoghez cu initiale si porecle, deci pt a ma face inteles, si ”prinzindu-ma in figura de stil” ma adresez ca pt toti analfabetii functionali, vă dau de unde sa luati lumina cu care sa luminam gaura neagra;

  https://www.g4media.ro/exclusiv-trei-sefi-din-cfr-transgaz-si-ansvsa-si-au-cumparat-apartamente-in-dubai-in-2022-si-2023-lista-bugetarilor-cu-imobile-in-portugalia-italia-spania-austria-grecia-si-germania.html

  (astia sunt doar o mica parte a aisbergului (na-establishmentului) care ne reprezinta pe noi si deficitul bugetar pe care s-a construit ”bunastarea si dezvoltarea neaimintilnita a României”…cum zice dl. Bolos, ”cash accrual accounting”, naiba stie co-o mai fi si asta)

  Insa, capodopera umorului tipic lui Toma Caragiu, Marin Moraru si Cotescu (Operatiunea Monstrul) si a lui Jean Constantin este asta de mai jos:

  ”…Pentru a sti ce sa facem in viitor, cred ca ar trebui sa identificam cu exactitate care au fost factorii care ne-au dus la dezvoltare in perioada 90-2024! Repet cu exactitate! Adica sa stim si sa intelegem adevarul, realitatea….pentru a nu repeta greselile!…”

  Super tare !…antologia umorului românesc dupa ce citim asta de mai jos (as fi vrut sa explic eu, dar, ii las pe altii mai alfabetizati functionali decit mine

  https://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-laurii-cifrelor-cat-mai-putem-sustine-aceasta-bunastare-fara-dezvoltare.html

  Ma amuza copios constatarea dvs. ca ne-am fi dezvoltat in perioada 90-2024 !?…hai ca sunteti tare !?…daca continuam tot asa, cu dezvoltarea, va spun ”cu exactitate” ca chiar ca intram in gaura neagra ! (in care nici o lege – fizica-economica si ce vreti dvs., nu mai functioneaza…zise Einstein …si Hawkins, daca ati citit pe vreunul, nu sa si fi auzit de gauri negre de la ei, desi, din ce vad, n-as prea crede)…adica ajungem la intrebarea retorica a dlui Bolos: om fi un stat esuat ?!

  Pt chestii d,astea de dezvoltare, politici, strategii, viziune, trebe ceva cunostinte (si practica) macroeconomica, politici sectoriale, ceva munca prin aceste domenii sau macar colaterale, samd….restul sunt vrajeli si declaratii …iar românii nu sunt nici mai prosti si nici mai destepti ca altii…trebuie doar niste manageri care sa stie sa-i foloseasca…pe ei si resursele (care au mai ramas)…deci, haideti la alegeri !…dar pe cine ?…p,aia din Dubai ?!

  • Domnule Dragostin, chiar nu inteleg cu ce va deranjeaza afirmatia mea privind analfabetii functional( pare-se majoritari in tara asta), mai ales ca in niciun caz nu se refera la dumneavoastra.

   Cu Stephen Hawking, ati cam dat-o in bara, am citit multe carti si articole ale sale, printre care si „O scurta istorie a timpului” – Humanitas, pe care v-o recomand cu caldura daca nu ati citit-o inca! Va recomand si Roger Penrose, colaborator si prieten al lui Hawking, si intr-o anume masura si mentor al sau. Sunt pasionat de astrofizica, de tot ceea ce inseamna studiul universului.

   Referitor la „dezv 90-2024”, regret ca nu m-am facut bine inteles….dezvoltare inseamna intrarea in NATO si in UE, inseamna initiativele economice private performante , precum BitDefender( Florin Talpes si Mariuca fosta Mereuta), de exemplu, inseamna ce a facut Bolojan in Oradea, inseamna ce a incercat sa faca Monica Macovei pentru a insanatosi justitia si inca altele, intr-adevar nu prea multe.

   Eu asta am vrut sa punctez, cine sunt cei care au produs dezvoltare, trebui identificati cu exactitate ca sa stim care sunt tipurile de oameni de care avem nevoie…..stiti bine ca nu pupam NATO fara initiativele guvernarii taraniste din 96-2000, stiti bine ca nu pupam UE daca ne bazam numai pe mafia PSD.

   Povestile pe aici dupa 90 au fost cam asa: clici de origine comunista la putere, jaf, populism, pomeni, incompetenta, vin ceilalti carora le ia timp sa repare cat de cat, poporul se supara ca nu traieste bine, asa, peste noapte si voteaza peste 4 ani comunisti iarasi si povestea cu jaful, pomenile si celelate reincepe, si tot asa!……acesta e cercul ceea ce am scris maiinainte era o parabola…..chiar asa, nu am voie nici sa persiflez, ca imediat sunt acuzat ca sunt incult, lipsit de logica, etc !?

   Numai bine va doresc!

  • Citisem articolul cu pricina pe g4media, dar ce sa facem daca boborul voteaza pe cei care intretin aceasta mafie!

   DEci la urma urmei, domnule Dragostin, daca acest popor nu vrea cu niciun chip sa inteleaga ca mafia asta de sorginte comunista trebuie redusa la tacere, atunci nu avem decat sa mentinem balacirea in mizerie!

   In legatura cu initiale( LS provine de la Laurent Schwartz….ati auzit de el? ….e cel care a introdus distributiile in matematica….adica functii generalizate….de ce? pentru ca teoria distributiilor ofera un cadru mai extins in care ecuatii cu derivate partiale au solutii….e vorba de acelea care nu admit functii in sens clasic ca solutii……apoi aproximezi distributiile cu functii, pentru ca se poate, apoi aplici metode numerice ca sa obtii rezultate numerice aproximative, dar cu erori cuantificabile in mod exact….si stiti ceva, toate astea chiar i-au ajutat mult pe astrofizicieni) si porecle, nu-mi permit sa scriu cu numele real pentru ca am fost violentat fizic si profesional de prea multe ori din 90 pana astazi din cauza convingerilor mele si a opiniilor exprimate public la adresa clicilor comuniste si a complicilor acestora? Si nu am chef s-o mai patesc! Vreau sa am grija in liniste de nepotul meu!

   Asta nu inseamna insa ca nu as da oricand o mana de ajutor oricarei actiuni de pedepsire a acestor nenorociti!

   • @dl LS. va multumesc cu explicatiile si numai bine va doresc !

    eu am multa asa zisa ”scoala”…incepind din santiere, cu oameni simpli , muncitori cat I-VI, construind ceva centrale, baraje si terminind cu ministri, sefi de guverne , cu mocheta pricopsita pe jos, AC, secretare zilnic coafate si orhidee pe birou (nu ma refer numai la RO).
    Intr-adevar, sunt citeodata cam ”ațos” ca un cocos batrin care nu mai e bun de fiert si n-am cum și de ce sa ma tem de ceea ce spun si fac…de aceea nici nu ma ascund si imi asum afirmatiile.
    Imi pare rau f. rau pt. dvs. si e profund in neregula ca oricine, nu numai dvs. sa fie agresat fizic si verbal, pentru ceea ce spune…numai si numai forta argumentului in contradictoriu trebuie sa primeze !…
    S-auzim de bine si numai bine va doresc si dvs. si nepotului dvs….si al meu !

    PS. mai sus de functiile/ecuatiile Bessel si utilitatea lor in proiectarea tridemensionala (cu integrale triple) a miezului reactorilor nucleari, n-am putut sa ma ridic…si ceva ceva din teoria probabilitatilor cum sa fac ca un neutron sa fisioneze cu un atom de U-235, sau programare liniara si analiza numerica in planificarea sistemelor energetice…cam la atit se ridica nivelul de cunostinte aplicate (iar astazi, aproape ca habar n-am sa le mai citesc, decit cu eforturi f.f.mari si rezultate indoilenice)…dar, o bomba atomica, inca cred ca as putea proiecta !!! (e un reactor care in loc sa elibereze energia in 10 ani, o elibereaza in 1/10 sec….e atit de simplu !)

    • ” mai sus de functiile/ecuatiile Bessel si utilitatea lor in proiectarea tridemensionala (cu integrale triple) a miezului reactorilor nucleari, n-am putut sa ma ridic…si ceva ceva din teoria probabilitatilor cum sa fac ca un neutron sa fisioneze cu un atom de U-235, sau programare liniara si analiza numerica in planificarea sistemelor energetice…cam la atit se ridica nivelul de cunostinte aplicate (iar astazi, aproape ca habar n-am sa le mai citesc, decit cu eforturi f.f.mari si rezultate indoilenice)…dar, o bomba atomica, inca cred ca as putea proiecta !!! (e un reactor care in loc sa elibereze energia in 10 ani, o elibereaza in 1/10 sec….e atit de simplu !)” –

     E foarte mult si deja tin de matematica avansata toate cele pe care le mentionati…confirma faptul ca sunteti un profesionist de prima mana, un inginer proiectant din categoria celor foarte buni in profesia lor. Nu cred sa existe mai mult de cateva zeci de astfel de oameni prin tara asta…..maxim 5-6 per generatie!

     Multa sanatate si numai bine va doresc….bineinteles ca si nepotului! Nu stiu efectiv ce sa fac ca sa ajut cumva ca el sa traiasca intr-o altfel de Romanie! Am facut multe de-a lungul timpului extraprofesional, am fost in Alianta civica si din 1991 pana-n 2000 in PNTcd, i-am cunoscut personal pe Corneliu Coposu, Ulm Spineanu, Mircea Ciumara, in 2000 am renuntat la politica de partid, dezamagit, dar nu dezarmat….nu pot fi altfel decat scarbit relativ la cei care voteaza la nesfarsit pe cei care ne distrug viata de 34 de ani incoace…..nu acesti nenorociti ma fac sa fiu scrabit…..pentru acestia imi doresc sa primeasca dreapta pedeapsa….scarbit sunt de cei care-i voteaza!

     • Foarte interesant :

      (I)Textul pentru dl. Dragostin Catalin :

      ” …am fost in Alianta civica si din 1991 pana-n 2000 in PNTcd, i-am cunoscut personal pe Corneliu Coposu, Ulm Spineanu, Mircea Ciumara, in 2000 am renuntat la politica de partid, dezamagit, dar nu dezarmat….”
      „nu-mi permit sa scriu cu numele real pentru ca am fost violentat fizic si profesional de prea multe ori din 90 pana astazi din cauza convingerilor mele si a opiniilor exprimate public la adresa clicilor comuniste si a complicilor acestora? Si nu am chef s-o mai patesc! Vreau sa am grija in liniste de nepotul meu!”

      (II)Textul elogios care ridica mingea la fileu autorului articolului :

      LS 14/07/2024 La 11:55
      „Cred ca afirmatia dumneavoastra e adevarata si explicatia ar fi urmatoarea: Nivelul de trai in tarile occidentale a suficient de ridicat(s.n.) astfel incat sa nu fie mult influentat de coruptia autoritatilor(s.n.), pe cand, in Romania, pe fondul unui nivel de trai destul de scazut(s.n.), o mare parte a populatiei percepe coruptia ca pe o cauza(s.n.) a faptului ca nivelul de trai nu este la parametrii la care ar trebui sa fie, conform, asteptarilor.
      Mai mult, la noi exista inca la majoritatea populatiei o gandire rudimentara (s.n.) relativ la faptul ca pentru orice situatie economica sau financiara nefasta de vina este statul, guvernul(s.n.)….e o gandire capatata in comunism, mostenita prin educatia in familie si se datoreaza slabei capacitati de intelegere privind modul in care functioneaza economia libera, economia de piata(s.n.). E o vina comuna a tuturor guvernelor post-decembriste ca nu au incercat macar, sa educe(s.n.) in acest sens, sa spuna lucrurilor pe nume in mod clar si repetat.”
      ( Chiar asa ?! Mai ramane sa citati despre coruptie din Adrian Severin, Adrian Nastase ,etc., etc.)

      Problema este ca valorile declarate in textul (I) se cam bat cap in cap cu valorile promovate in textul (II) desi sunt scrise de aceeasi persoana care pare ca se contrazice singura ( cu alte cuvinte ,ati crescut cu taranistii si acum elogiati cealalalta parte a esichierului politic ) , dar sub pseudonim nu mai este nici un pericol si viata merge inainte…

      • Domnule Simion,

       Nu am crescut cu taranistii, in 1991 aveam deja peste 33 de ani, cand m-am inscris in PNT, datorita scufundarii Partidului Aliantei Civice( Alianta Civica se transformase in PAC) in PNL, care, din punctul meu de vedere continea o sumedenie de indivizi suspecti de a fi fost colaboratori ai securitatii comuniste – printre ei Patriciu si Tariceanu. Dezamagit nu am fost in 2000 atat de mult de taranisti( cumva dezamagit eram pentru ca nu au inteles ce spunea Tutea, si nu au facut ce trebuia – „comunistii nu pot fi pusi la punct decat cu parul”), ci de nemernicia votantilor care s-au napustit in 2000 sa voteze PDSR, Iliescu, PRM.

       In textul 1 am vrut sa scriu „Cred ca afirmatia dumneavoastra ar putea fi adevarata….”, dar asta e, am scris ceea ce am scris si imi asum Afirmatia mea nu e complet gratuita, chiar daca, intr-adevar ridic mingea la fileu autorului articolului. Dar, evident exista coruptie si in occident, dar nu ca cea din Romania care e endemica si statul roman e complet acaparat de coruptie.

       Va invit totusi sa cititi cu atentie ce am scris in textul 1, pentru ca si acolo sunt de fapt incluse niste adevaruri….departe de mine gandul de a aproba ziceri ale infractorilor A Nastase sau A Severin.

       Shell si Nokia, de exemplu, nu au plecat din Romania numai din cauza ineptiei si coruptiei guvernelor Romaniei, ci si din cauza faptului ca salariatii lor( poporul) erau lenesi, hoti si idioti.

       Nu am timp sa dezvolt, incercati sa intelegeti ce vreau sa spun! Si coroborati textele mele….nu numai intre ele…..ci si cu realitatea.

       Prncipalul vinovat pentru situatia de fapt este poporul roman.

       Si in occident se stie asta, aceasta e perceptia si e democratic. De-aia discuta Ciolacu cu unii care in fapt nu dau doi bani pe imbecil ! Pentru ca e reprezentantul oficial al poporului roman……ca poporul e format majoritar din idioti, asta e….dar e in UE si discutam cu rep[rezentantii imbecililor!

      • @LS. Desi cateva chestii sunt reale (de exp faptul ca urmasii comunistilor au acaparat statul), cu multe altele bateti campii… Faptul ca faceti in general pe romani idioti, hoti si imbecili ca nu voteaza cum trebuie, va dezonoreaza, si nu constituie o solutie. Sunteti adeptul „educatiei prin insulte”, adica daca un om nu se comporta cum trebuie, atunci sa-l insultam ca e imbecil, voteaza aiurea, etc. E total gresit!

       Dovediti ca nu aveti o gandire mai rasarita decat cea a majoritatii pe care o infierati cu manie proletara.
       Faptul ca dai atata importanta politicii e o prostie. Romania s-a dezvoltat in principal prin economia privata, multinationale, etc.
       Justitia si-a facut treaba in cazurile mari de corutie, de exp Dragnea, Nastase, Severin, Voiculescu, Udrea, etc.
       Romanii in ultimii 30 ani au fost in majoritate pro-europeni, pro-USA, pro-NATO, pro-Ucraina, nu au votat extremistii in general. Partidele extremiste gen Aur si sosoaca s-au cam dezumflat la vot. L-au votat pe Iohannis care se anunta (fals) un presedinte serios, si nu au votat POnta. Vina nu e a oamenilor de rand, ci a partidelor si a politicienilor care nu livreaza. A fost Pnt un partid curat, viu si votabil?
       Doar cativa ani, de ce?! Ati mai vota acum cu Pnt condus de un personaj infect precum A.Pavelescu? Pnt practic nu mai exista.

       Unele orase mari au votat acum in general cu USR si Reper. Altele cu Psdnl. De ce a iesit Usr la Bacau de exp si nu a mai iesit la Brasov? De ce votantii din Sect 1, 2 nu au mai votat in principal cu Usr si au votat cu Psdnl. Explicatia cu „prostia” votantilor nu tine. Trebuie ca partidele sa livreze. Probabil in Brasov votantii au considerat ca Coliban nu a fost bun. La fel si in Sect 1. Deci vina nu e a votantilor, ci in special a partidelor, care cu unele exceptii nu prea au avut o activitate serioasa. Usr si-a cam dat cu firma in cap, Reper nu s-a vazut. De ce Nicusor Dan, un independent cu fonduri putine, a batut „marele” psd si pe firea? Oamenii au vazut ca e serios si l-au votat.

     • Cum aveti un statut special prin care nu mai puteti primi un drept la replica va raspund aici :

      “….departe de mine gandul de a aproba ziceri ale infractorilor A Nastase sau A Severin.(1)
      Shell si Nokia, de exemplu, nu au plecat din Romania numai din cauza ineptiei si coruptiei guvernelor Romaniei, ci si din cauza faptului ca salariatii lor( poporul) erau lenesi, hoti si idioti.(2.1)
      Nu am timp sa dezvolt, incercati sa intelegeti ce vreau sa spun! Si coroborati textele mele….nu numai intre ele…..ci si cu realitatea.
      Principalul vinovat pentru situatia de fapt este poporul roman.” (2.2)

      Afirmati (1) , dar faceti exact contrariul . Cand scrieti : “ salariatii lor( poporul) erau lenesi, hoti si idioti” .(2.1) si “ Principalul vinovat pentru situatia de fapt este poporul roman.” (2.2) promovati de fapt teze din propaganda bolsevica din anii `50 reluate dupa `90 de epigonii ei :

      “ În tradiţia culturală romînească există o dominaţie a unui discurs elitist, conservator şi rupt de talpa ţării (s.n.). Establishmentul cultural românesc chiar dacă este încălţat de o generaţie, maxim două (s.n.), se comportă de parcă sînt toţi fii de aristocraţi, se cred aleşi şi cu sînge divin. Şi-a trădat total menirea şi lupta pentru a reprezenta interesele şi nevoile paturilor de jos în faţa puterii. Ei au devenit parte a puterii. Ţăranii, bunicii lor adică, sînt leneşi, beţivi şi put ” ( Vasile Ernu ).

      Problema este ca acuzarea in bloc a unui popor este o generalizare de tip dogmatic respectiv o forma de cinism care ignora determinismul social ( “ pestele de la cap se strica , dar de la coada se curata” ).
      Dincolo de etichete si invective, modul in care este condusa o comunitate umana este definitoriu pentru performantele ei ( https://sergiusimion.blogspot.com/2024/04/crunch-mode-sau-despre-tensiunile-si.html ) si din acest considerent prefer sa ma concentrez pe textul autorului cat de curand si nu pe conceptia dvs despre viata si lume sub pseudonim.

    • Imi permit sa va recomand o alta captivanta carte stiintifica de la Humanitas:

     Cartea infinitului – John D. Barrow

     Si cateva titluri de documentare stiintifice pe Netflix:

     Gaurile negre – limita cunoasterii

     O calatorie catre infinit

     Universul descoperit

     Antica apocalipsa

     Si doua filme artistice care pur si simplu ne fac sa ne intrebam, Ce e realitatea? Ce e timpul? Ne fac sa ne indoim de ceea ce stim, de ceea ce vom sti, de ceea ce suntem!

     Anihilare

     Interstellar: Calatorind prin univers

     Cand aveti timp, nu ratati….nu o sa va para rau!

 56. S-a argumentat prioritatea si superioritatea umanismului demonstrat si aplicat de catre domnitorul cu alternante Mavrocordat, cel ce a desfiintat „iobagia” (?), fata de duritatea consecventa aplicata iobagilor din Transilvania de catre imperiul habsburgic. Este in regula. Este de presupus ca odata cu libertatea vine si prosperitatea, iar o data cu prosperitatea vine si ridicarea nivelului de constiinta al emancipatilor. Si asta este adevarat si demonstrat fara dubii, de harta reprezentarii statistice a rezultatelor alegerilor cu caracter national. Coronita rosie extracarpatica exprima evolutia extraordinara a constiintei cetatenesti in decursul celor aproape 300 de ani de libertate. Desigur ca acele acte istorice au servit drept model revolutiei franceze. Ramane o nedumerire: cu atata libertate si armonie in tara, de ce s-or fi rasculat Tudor de la Vladimiri si taranii de la 1907?

  • @Fathom – amesteci sute de ani de istorie, absolut la întâmplare, ca să-ți iasă ție narativul cu paradisul habsburgic.

   Pe vremea Mariei Tereza și a lui Iosif al II-lea, românii și secuii din Transilvania fugeau în Moldova și în Muntenia. Răscoala de la 1907 a fost cu 123 de ani după răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, trecuseră 5 generații, nu există nicio legătură între ele. .

   Ce nelămuriri ai cu privire la desființarea iobăgiei în Moldova și Muntenia? Era un sistem anacronic de relații de producție feudale și a fost desființat de Constantin Mavrocordat, în timp ce Imperiul Habsburgic a continuat să îl aplice încă 100 de ani, până în 1848.

   Gazeta de Transilvania din 15 martie 1848:

   https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2014/09/07/desfiintarea-iobagiei-in-transilvania-15-martie-1848/

   De asta fugeau secuii și românii din Transilvania în Moldova și în Muntenia, din cauza iobăgiei și a masacrelor organizate și comise de armata imperială habsburgică.

 57. @ Armand, Sergiu Simion: Spuneti(domnul Armand) ca justitia si-a cam facut treaba in cazurile de mare coruptie. Eu afirm ca nu este deloc asa. Au fost selectate dosare „usoare” in cazurile Dragnea, Voiculescu, Nastase, iar pedepsele au fost modice. Apoi au intervenit legile facute exact de majoritatile din jurul PSD, si astfel, cu complicitatea unor judecatori si a unor autoritati ale statului indrituite a recupera prejudiciile, acesti infractori au iesit mai repede din starea de detentie si mare parte din prejudiciu nu a fost recuperat.

  Este plauzibil sa suspectez ca totul a fost un scenariu bine organizat in care justitia a fost pionul principal? Ar fi mai plauzibil sa suspectez doar incompetenta la toate nivelele: legislativ + justitie? Caci alte explicatii nu exista!

  Dosarele „grele” ale acestor personaje, nu le mai amintesc, se pare ca au disparut ca prin farmec. Poate deja unele fapte s-au prescris! La unele procurorii s-au razgandit si au dat NUP. La altele judecatorii au dispus inchideri de dosare din lipsa de probe, pentru ca legile facute de PSD au decis ca anume probe sa nu mai fie valabile…si multe altele. Este justitia complice in aceste cazuri….macar prin tergiversare si lungirea in mod nejustificat a termenelor de judecare a cauzelor? Adica o fac pentru a astepta ca „legile” permisive sa isi produca efectul! Este normal sa cred ca am dreptate si ca totul se rezuma la complicitati care definesc faptul ca magistratii implicati in astfel de porcarii sunt penali? Pentru ca in caz contrar, intre magistrati si legislativ ar fi trebuit sa existe conflicte vizibile si de amploare!

  Aici sunt clare 2 lucruri. Multi infractori scapa de pedepse fie din motive de legislatie penala permisiva si prost facuta( oare nu in mod intentionat ?), fie din motive ce tin de coruptia magistratilor, care dau verdicte favorabile infractorilor contra spaga, in ciuda salariilor urioase pe care le primesc……sa ghicim de la cine!….exact de la cei ce concep legislatia in domeniu care sunt si beneficiari ai „blandetii” magistratilor in anume cazuri! Este nepermis ca un profesor universitar cu o prodigioasa activitate de cercetare, cu lucrari publicate in jurnale de prima mana sa aiba salariul de 3 ori mai mic decat un jedecator de la judacatoria Caracal!

  Mi se pare ca nu e nevoie de a avea un cine stie ce mod performant de gandire pentru a rationa conform a ceea ce eu precizez mai sus. E la indemana oricarui votant sa vada si sa se intrebe in felul asta! Daca nu o face, inseamna ca atunci cand merge la vot, voteaza in necunostinta de cauza. Daca vede, realizeaza ce inseamna toate astea si pune in continuare stampila pe acolo pe unde se afla siglele electorale ale celor care sunt vinovatii pentru ce arat mai sus, cum poate fi caracterizat votantul resopectiv…..dumneavoastra cum propuneti sa-l caracterizam?

  Parerea mea este ca adevarul trebuie intotdeauna spus! Cu riscul de a jigni, adevarul trebuie spus! Cu riscul de a jigni, e normal sa-i spui cuiva ca nivelul sau intelectual se afla intr-o anume zona! In caz contrar, cineva-ul respectiv nu va sti niciodata care sunt capabilitatile si competentele sale. Pentru ca iata, scoala nu o face si, acolo unde o face, e admonestata ca nu trateaza in mod egal „beneficiarii” – pentru ca asa inteleg unii egalitatea in drepturi…..ca inseamna ca toti sa aiba note mari si diplome fara numar! A propos, de unde o fi provenind aceasta mentalitate proletara?

  Din punctul meu de vedere, om fi iesit din comunism de tot( depinde de fiecare ce vrem sa intelegem), dar de dictatura proletariatului nu am scapat inca – voturile din perioada 20 mai 90 – 9 iun 2024 o confirma – a se vedea procentatjul „fortelor” de sorginte securisto-comunista la fiecare dintre scrutine! Sper sa nu fiu iarasi „certat”, daca cineva nu intelege ce vreau sa spun!

  Nu pretind de la niciun partid sa le fi spus cand ajungeau la guvernare acestor oameni ca sunt cum sunt, populismul exista in comportamentul oricarui partid politic, oricat de democrat ar fi acesta. Dar societatea civila ce a pazit, de ce evita sa le spuna acestor oameni ca gresesc, flagrant, ca se lasa manipulati foarte usor, ca nu gandesc corect si ca lucrurile pot fi indreptate dar trebuie sa invatam sa distingem realitatea, sa nu mai traim cu iluzii care imbata mintile slabe si neputiincioase.

  Adevarul este ca ei asta dovedesc….ca sunt prosti….asa se zice in limba romana. Cand spui unui prost ca e prost nu e nimic peiorativ, jignitor in asta….daca-i spui ca e ignorant nu prea intelege ce inseamna! Va rog sa faceti comparatii cu exprimarile analoage din engleza, franceza, germana si veti intelege ce spun!

  Sa zicem ca totusi in romana e jignitor sa-i spui asa ceva, dar sa-i spui ca face rau prin incapacitatea sa de a vedea corect lucrurile ar fi nu numai normal ci si extrem de necesar….asta daca dorim sa indreptam situatia Tarii!

  Si de ce sa nu-i spunem poporului ca e complice (prin vot) la ceea ce comit unii dintre cei votati de el? Nu e adevarat? Si are de unde sa se informeze, nu poate spune ca nu stie ce fac cei pe care-i voteaza!

 58. @ Dragostin Catalin, Sergiu Simion, Bradut Bolos: Haideti sa incercam sa facem putin abstractie de „realitatea romaneasca”, de problemele Romaniei, actuale sau mai vechi. Si sa incercam sa privim global, la ceea ce se intampla peste tot in lume!

  Oare nu cumva am putea sa spunem, privind la rece, ca fiinta umana, in general, prefera sa traiasca intr-o realitate proprie, construita conform unor adevaruri proprii (intr-o pseudo-realitate, intr-o realitate deformata)? Daca ar fi asa, de ce ar fi asa?

  Eu, cu formatia mea matematica, cred ca mi-am format un mod de gandire bazat pe adevaruri demonstrabile, care sunt fie palpabile, observabile, fie deductibile din adevaruri justificate prin demonstratie sau prin observatie, inclusiv directa, atunci cand e posibil.

  E greu sa definim ce e aceea „realitate”. Din punct de vedere al sensului pe care eu il dau acestei notiuni, de la bun inceput, scot religia si credintele religioase de aici, considerand ca apartin unei realitati deformate, construita pe baza unor iluzii, nu a unor fapte reale.

  Ar fi binevenita o parare relativ la aceste aspecte din partea domnului Sergiu Simion, absolvent de psihologie.

  Consider ca ceea ce spun mai sus are mare legatura cu subiectul articolului si o parte dintre comentarii!

  Numai bine tuturor!

  • ”Eu, cu formatia mea matematica, cred ca mi-am format un mod de gandire bazat pe adevaruri demonstrabile, care sunt fie palpabile, observabile, fie deductibile din adevaruri justificate prin demonstratie sau prin observatie, inclusiv directa, atunci cand e posibil.”

   Încercați să urmăriți personajul Sheldon, din The Big Bang Theory și vedeți dacă vă recunoașteți în manifestările lui. După care vă spun și care e problema lui reală.

   • @harald. Dovedesti lipsa de minte si superficialitate daca te iei dupa niste personaje caricaturale din sitcomuri. In realitate, oamenii de stiinta sunt departe de Sheldon.
    Stiu serialul Big Bang Theory si pe Sheldon, e un serial haios, dar personajele sunt doar caricaturi. E un serial de comedie menit sa amuze (si sa faca milioane de dolari din asta), nu sa prezinte realitatea.
    In viata reala ar fi bine ca la conducere sa fie oameni cu formatie stiintifica si cu o gandire logica si viziune (in loc de niste ageamii).

    • @Newton – succesul unui film (sitcom etc) se bazează tocmai pe credibilitatea personajelor prezentate. În esență, un film e o poveste.

     Personajul Sheldon nu descrie un om de știință, personajul Sheldon descrie un om cu sindrom Asperger.

     Să-ți spun și de ce ai simțit nevoia să mă caracterizezi? 😀

     • @haraldo. Fals, un film, mai ales o comedie nu se bazeaza pe credibilitatea/realitatea personajelor, ci pe efectul comic. Pt a realiza efectul comic, anumite trasaturi sunt mult exagerate. Multe personaje
      din comedii au astfel de trasaturi exagerate. Nu se spune nicaieri in serial ca Sheldon ar avea sindrom Asperger, deci eticheta e doar in imaginatia ta. In spectrul autist sunt multe grade. Si oricum discutia de mai sus era alta.

      Dovedesti din nou ca ai o intelegere foarte limitata si superficiala a lucrurilor.
      Dar nu ma mira, vazand ce aberatii postezi la greu pe aici, te crezi cunoscator si in medicina, matematica, fizica, inginerie, istorie, etc.

      Pt tine ce diagnostic de tulburare psihosociala ar fi ?!

      • Discuția nu e despre mine, discuția e despre România, dacă e sau nu un stat eșuat. Dl Slăvoiu ce mai face? Bine, sănătos? 😀

       P.S. Pentru informarea ta: inclusiv Jim Parsons, actorul din rolul lui Sheldon, a remarcat că personajul descrie perfect manifestările de Asperger. Însă detaliul remarcat de tine e real, nicăieri în film nu se afirmă direct că Sheldon ar avea Asperger.

      • Mda, eviti intrebarile incomode.. Ai adus in discutie tulburari psihosociale. Alege-ti tulburarea obsesiv-compulsiva de care suferi, prin obsesia de a „da replica” la orice comentariu (poate am atins un nerv), si prin ideile fixe pe care le ai si pe care tii sa le tot afirmi public. Cu alte cuvinte te faci de ras singur… !
       Habar n-am cine e slavoiu si nu ma intereseaza. Probabil vreo alta obsesie de care suferi.

   • Exista un singur motiv pentru care nu am ”moderat” acest gen de dialog, care este complet off-topic.
    Avem o problema reală cu identificarea și valorificarea talentelor. Poate de acolo ar începe realmente soluționarea problemelor. Ca să folosesc tot analogii cu filme și legende, avem nevoie de un Zhuge Liang un Wei Yang și un Zhang Yi ca să strălucim și de un Confucius ca să avem identitate rezilienta in timp. Speram sa nu avem nevoie si de un Sun Tzu, pentru ca in epoca noastră războiul este mult mai distructiv decât in orice moment din istorie.

    • @Brăduț Boloș – with all due repect, ”rechizitoriile” la adresa autorului sau la adresa altor comentatori nu ar trebui permise. Se poate edita comentariul și se poate păstra doar partea de valoare din el, presupunând că există o asemenea parte de valoare.

     Discuția despre Sheldon era necesară, personajul respectiv ilustrează niște probleme reale, mult mai des întâlnite pe forumuri decât ar fi de așteptat. Iar reacțiile furibunde apărute în replică exact asta demonstrează, că discuția despre Sheldon era necesară. Pentru a folosi un eufemism bazat pe analogii din justiție, ”capacitatea deplină de exercițiu” se prezumă. Dar asta nu corespunde întotdeauna situației reale.

  • ”Oare nu cumva am putea sa spunem, privind la rece, ca fiinta umana, in general, prefera sa traiasca intr-o realitate proprie, construita conform unor adevaruri proprii (intr-o pseudo-realitate, intr-o realitate deformata)? Daca ar fi asa, de ce ar fi asa?”

   Clar oamenii prefera alta realitate, asta se poate dovedi usor prin consumul de alcool si stupefiante (realitate alterata), jocuri electronice (realitate virtuala), literatură, filme, etc (realitate artistică ).
   De altfel, probabil si ceea ce percepem de regula ca realitate este de fapt o ficțiune în care propriile noastre percepții, limitări și idei preconcepute deformează percepția realității. Si asta se referă strict la ceea ce percepem ca realitate, dacă ne referim la ” ce ar trebui sa fie” sau la ”ce am vrea să fie” deja lucrurile se distanțează si mai mult.
   Cu toate astea este absolut necesar să încercăm să ne apropiem cât mai mult de realitatea obiectivă. O bună parte a percepției realității obiective provine din comunicare, pentru că avem nevoie de mai mult decât realitatea disponibilă prin percepție personală. Și aici apare necesitatea articolului pe care l-am scris. Utilizarea expresiei ”stat eșuat” este doar parțial și subiectiv aplicabilă României la nivelul anului 2024. Utilizarea imprecisă a termenului este o distorsionare a realității, motivată de interese sau de sentimente cu potențial doar distructiv.

   • ”probabil si ceea ce percepem de regula ca realitate este de fapt o ficțiune în care propriile noastre percepții, limitări și idei preconcepute deformează percepția realității.”

    Cât se poate de adevărat. Există și o formulare consacrată pentru asta: ”fiecare om trăiește într-o poveste scrisă de el însuși”. Numai că poveștile unora sunt mai acceptabile pentru ceilalți, în timp ce ale altora sunt mai puțin acceptabile.

    Povestea proprie a fiecăruia participă inevitabil la interacțiuni cu poveștile altora. Și pentru că lucrurile se văd întotdeauna mai clar pentru cineva din exterior, ar fi ideal ca povestea proprie a fiecăruia să fie ajustată, în urma acestor interacțiuni. Personajele ca Sheldon nu acceptă această ajustare, nu acceptă că poveștile celorlalți au șanse egale să reflecte diverse aspecte din realitatea obiectivă. Ca regulă generală, personajele ca Sheldon se află mereu în război cu religia, de exemplu. Fiindcă religia stabilește niște norma de conviețuire socială care nu îi recunosc lui superioritatea incontestabilă 😀

 59. Intr-un anume fel imensa majoritate a oamenilor ce citesc un text oarecare se pozitioneaza , ca parte a unui automatism personal , contra dorind cu ardoare sa prezinte celorlalti cititori un alt adevar .Exista doar un singur adevar cel numit adevarul faptelor deja petrecute .Cazul lui Trump este edificator .Fapta in sine s-a petrecut .Dincolo de fapta incepe a ne fi prezentata o alta realitate .In marea lor majoritate textele ce contin probabilitati ce se doresc a fi transformate in fapte viitoare sunt din start doar iluzii chiar daca cu totul intimplator ele pot devine fapte viitoare palpabile .Ocoliti acele texte ce contin expresii de felul probabil , se pare ca sau daca ar fi fost si altele asemenea lor .Statul esuat nu are o modalitate concret matematica prin care sa fie explicata aceasta notiune .Statul esuat este doar o perceptie personala motivata sentimentalo- senzorial altfel de fiecare dintre cei care cred asta .

 60. ” Cu toate astea este absolut necesar să încercăm să ne apropiem cât mai mult de realitatea obiectivă(s.n.). O bună parte a percepției realității obiective provine din comunicare(s.n.), pentru că avem nevoie de mai mult decât realitatea disponibilă prin percepție personală (s.n.). Și aici apare necesitatea (s.n.) articolului pe care l-am scris. Utilizarea expresiei ”stat eșuat” este doar parțial și subiectiv (s.n.) aplicabilă României la nivelul anului 2024. Utilizarea imprecisă a termenului este o distorsionare a realității (s.n.), motivată de interese(s.n.) sau de sentimente cu potențial doar distructiv(s.n.).” :) ) Ce bine ca am revenit ! S-a notat, se inscrie perfect in tonul articolului .

 61. @Bradut Bolos 16/07/2024 La 14:40

  „…avem nevoie de mai mult decât realitatea disponibilă prin percepție personală. Și aici apare necesitatea articolului pe care l-am scris.”

  Complet de acord cu prima propozitie din citat, dar Dvs. incercati sa justificati PARTINIREA/TRUNCHIEREA evidenta a articolul-opinie al Dvs. folosind DOAR teorie in abstract(in comentariul la care raspund), ignorand realitatea dovedibila oricui/empirica din Romania anului 2024.

  Faceti acest lucru cu buna stiinta SI CONCOMITENT cu aceasta declaratie:
  Bradut Bolos 10/07/2024 La 20:40
  „Legitimitatea morala este un fenomen complex, dar necesar unei democrații funcționale.”

  Ati reusit sa dovediti ca PERCEPTIA Dvs. asupra realitatii „Romania2024” este VOIT manipulatoare si din categoria „paternalism viciat + minciuna nobila prin omisiune”.

  Reiterez plastic, motorul si transmisia necesita casare si Dvs.(si altii) v-ati facut un credo din a le ignora si a ne arata ca „uite ce oglinda retrovizoare curata si functionala avem”.
  Vi se arata ca pana si oglinda aia a picat in poala soferului dupa 100 de metri parcursi pe goldengheitu’ Romaniei din 2024, dar Dvs. tat la credo-ul mentionat mai sus recurgeti.

  In astfel de conditii, si citandu-va ” O bună parte a percepției realității obiective provine din comunicare…”, concluzia este ca Dvs. comunicati defectuos in mod voit si, astfel, PRACTIC, subminati „legitimitatea morala” de care vorbiti.

  • ”Reiterez plastic, motorul si transmisia necesita casare si Dvs.(si altii) v-ati facut un credo din a le ignora si a ne arata ca „uite ce oglinda retrovizoare curata si functionala avem”.”

   Poate as fi de acord cu comparația dumneavoastră, dar sugerați un model mecanic de funcționare, în care piesele pot fi scoase, înlocuite si există specificații si un producător de piese. Modelul aplicabil statului este mai degraba biologic. Nu prea poți scoate organe si sa le înlocuiești, trebuie sa le tratezi cu mare grija ca tratamentul sa nu omoare pacientul sau sa agraveze starea lui. Dacă ar fi de exemplu sa ma refer la problema corupției, as compara-o cu o tumoare care ocupa multe organe interne vitale. Tumoarea asta nu poate fi extirpată chirurgical, pentru ca socul pentru pacient este prea mare ca sa supraviețuiască. Trebuie atacata problema intr-un mod similar cu radioterapia sau chemo-terapia, sau un regim strict de dietă, Probabil cea mai buna abordare ar fi sa fie întărit sistemul natural de apărare astfel încât organismul sa se vindece singur, cu mentiunea ca un sistem imunitar hipertofiat ajunge sa consume si pârțile sănătoase ale organismului. Fiecare soluție are problemele ei… Poate vă sună foarte abstract, dar daca este sa folosim analogii, cred ca așa ar fi mai bine ințelese lucrurile.

   • Problemele Romaniei sunt de fapt atat de natura „mecanica” dar si „biologica”.
    Simplificand: peste saracia „dotarii” naturale
    s-a suprapus o „educatie” manelizata, plina de povesti-nemuritoare
    rezultatul: un cuplu de analfabeti ajuns in fruntea statului
    iar competenta (obtinuta „decat” cu eforturi personale si in ciuda „sistemului”)
    a emigrat.
    Vorbiti despre „tratament” care sa nu omoare pacientul
    pacientul este in moarte clinica… va urma dezmembrarea
    (organele care functionau in parametri au fost de mult extirpate si transplantate)

    ps: ati blocat/dilit/cenzurat niste comentarii exact cum se-ntampla prin _ue
    cand „cineva” ataca terorist… este „un individ”…
    daca oamenii, firesc, reactioneaza… sunt „fascisti”, „nazisti”, „de-extrema-dreapta”…

   • Cancerul generala zat e de la tu moare eșuat!
    (ich bin ein egoist, deoarece egoismul și pro părăsire personala a individului integru caracterizează orice ființă vie in detrimentul celorlalte, chiar daca nu e compatibil cu traiul în comun în societăți civilizate… e caracteristic comunii primitive și al comunei din Paris mult mai apropiate de natura verde și eco!

 62. „articol” din categoria nationala-generatiei-de-suflet
  (desi ii lipseste semnul P)
  „decat ca”…
  „nationala” aceea, indiferent cat de „mult-suflet” a pus
  rezultatul a fost pe masura „talentului” si a „tehnicii” (sarea mingea din ei ca din coltul mesei)
  a „mimat” fotbalul… cum mimeaza „dezvoltarea” economica

 63. Domnule Bradut Bolos, credeti ca Ro mai are un sistem natural de aparare!!! Acesta trebuia creat dupa 1990 prin o lege a lustratiei si a securitatii. Acum avem clar stadiul de metastaza care va evolua tot mai nociv. Se vede clar de sus pana jos, pe toate treptele societatii. Cei care traiesc in bula lor nu o vad si nici nu le pasa, iar cei carora le pasa au incercat sa faca ceva. In fata esecurilor repetate au emigrat.

 64. Pe vremuri, acu vreo douj’ de ani sau mai mult, țineam o cafenea in provincie, ‘Cârciuma cu Jazz’ scria pe firmă, la poartă. In puzderia de inspectori sau milițieni soioși care cereau șpăgi direct sau prin șantaj (amenințînd cu amenzi pt contravenții imaginare, neștiind că au de-a face cu un maniac al legilor, absolvent de drept), am descoperit cu stupoare un inspector la ITM de o politețe, corectitudine și bunătate ieșite din comun (am aflat ulterior că lua și el șpăgi dar de ‘bun-simț’, fiind cumva in…fișa postului): după ce a luat la purecat dosarele angajaților mei a descoperit niște nereguli (minore, dar totuși pasibile de amenzi dacă agentul constata o anume gravitate a faptei, că deh, nu-s atoateștiutor) și, surpriză, in loc să sară la gâtul meu, a purces in mă instrui in privința trecerii in legalitate, ceea ce am și făcut rapid. Am scăpat fără nicio amendă, fără nicio mită. Deci se poate ține o afacere in România fără să contribui la bunăstarea ‘mafiei’ (nu zic că e și ușor). In așa-zisa mafie statală acuzată de forumiști există și oameni obișnuiți, dotați cu un dram de conștiință. Nu este singurul exemplu. Ulterior am cunoscut sereiști de bun-simț, ghișeiste amabile, funcționari de la fisc (dar in alt județ) corecți și răbdători, ba chiar și beizadele capabile de empatie. Am stat la masă cu ștabi locali pesediști bizari (fuduli naționaliști și drept-credincioși de duminică) și am scăpat întreg… :)

  Culpabilizarea colectivă a neamului sau a triburilor și clanurilor băștinașe este cu totul contraproductivă. Nu ajungem nicăieri așa. Cu cenușă-n cap nu poți face o figură pozitivă in lumea asta, ci doar de paiață penibilă. Pentru că de sindromul acesta al autoflagelării suferă și Occidentul și nu cred că ar fi benefic cuiva și cazul nostru, să ne umplem de vinovăție pentru greșelile strămoșilor, iar dacă ne lăsăm târâți de astfel de sentimente (semnul unui fals elitism) și ne repezim să aruncăm cu lături peste nărodul (pasămite prost, ignorant, votant de psdnl) mă îndoiesc că am fi capabili să schimbăm ceva, vreo fărâmă, in mentalul colectiv. Omul cufundat in fatalism nu mai poate inspira pe nimeni și de cele mai multe ori sfârșește răpus de propriile utopii.

  • De acord. E o stupizenie nemarginita imaginea pe care multi romani o propaga, cum ca Romania ar fi la pamant, ca aproape toti romanii sunt animale, manelisti, etc, etc. Am vazut astfel de aberatii si la romanii plecati in Vest, unde propaga in continuare astfel de falsitati (probabil in mintea lor pt a se integra mai bine si a rade impreuna cu strainii de Romania..). Gasesc o astfel de atitudine total cretina, denota lipsa de coloana vertebrala si de bun simt. Am trait mult in Vest si am vazut si acolo poate chiar mai multe exempl;e de oameni fara caracter, super-egoisti, fara nicio morala, scarbosi. Dupa cum in Romania am vazut multe exemple de oameni prietenosi, cu caracter, dar si exemple negative.
   Desi exista unele probleme aici, ca in orice tara, Romania a progresat economic si social enorm, si iata azi e o destinatie dorita de foarte multi straini care vin si muncesc aici (sute de mii de indieni, nepalezi, arabi, turci, ucraineni, moldoveni, etc, dar si destui englezi, nemti, francezi, etc).

 65. In puzderia de inspectori sau milițieni soioși care cereau șpăgi direct sau prin șantaj ( … ), am descoperit cu stupoare un inspector la ITM de o politețe, corectitudine și bunătate ieșite din comun

  Da. Cam asta e proportia. Efect al… (gasesti mai jos)
  Iar ceea ce ti s-a parut a fi „politete, corectitudine”
  reprezinta de fapt normalul.
  Da, rolul primordial/principal al unui „organ”-de-control este de indrumare.
  Ca-n Romania, ne-esuata, teoretic, „inspectoru” practic vine sa dea amenzi
  tine de „dificultatea” de perceptie si ulterior de intelegere…
  Sigur, in chiar majoritatea comu… pardon, pedeseristilor
  care si acum folosesc intre ei/ele comrade/gospodin/tovarase/a,
  la fel cum mult-prea mediatizata M.Sandu gandeste si se exprima-n in rusa
  mai descoperi cateva persoane „rasarite”.
  Exceptii… care, da, confirma regula.

  De acord ca nu trebuie sa ne umplem de vinovatie pt greselile stramosilor
  dar Romania a devenit paiata penibila
  deoarece si-a sanctificat stramosii… si se-nsira, kilometric, la pupat moastele lor
  o idolatrie care rezulta dintr-o „educatie” precara, cadelnitata inca de la gradinita.
  Fireste ca pare fatalism cand doresti ca „normalul” din ex de mai sus sa devina majoritar
  astfel, n-ai mai fi putut sa constati puzderia de militieni soiosi.
  Dar, adevaratul fatalism… abia urmeaza
  chiar crezi ca vei gasi suficienti romani <compententi
  care sa se-nhame la o reala reforma… educationala, administrativa, economica… politica?

 66. Stimate Ronald, personal am incercat sa fac mici actiuni de reforma in institutia de cercetare dar si in invatam.superior unde am lucrat ani multi. Dar din pacate, dupa 2000, cei din jur, ca si colegi, multi tineri sub 30 de ani nu doreau nicio schimbare. Astfel, am inteles ca unirea celor care le este bine asa, a fost si este mai puternica decat a celor care vor schimbare si modernizare. Dar nici guvernantii nu au dorit reforme, caci pierdeau voturi, bani si putere. Poate peste inca 50 de ani sa se faca ceva sau daca economia intra in incapacitate de plata!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Bradut Bolos
Bradut Bolos
Economist, Doctor în Finanţe, absolvent al UBB Cluj Napoca, lector la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş vreme de 13 ani, a activat în cadrul AIESEC şi SMUCR a fost Assistant Professor la Universitatea din Buraimi, Oman, în prezent cadru didactic asociat al UMFST Târgu Mureș

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro