duminică, iulie 21, 2024

Gaze din Marea Neagră? Adio del passato!

Motto:”Adio, frumoase vise ale trecutului!”
La Traviatta – Giuseppe Verdi

Cred că oricine realizează că dacă liniile aeriene evită traficul pe deasupra Mării Negre, situația este gravă în zonă! Câteva linii aeriene și-au suspendat zborurile și către Ucraina. Nu mai amintesc de „hoții și vardiștii” ce se joacă de câțiva ani între avioanele rusești și cele ce decolează de pe Mihail Kogalniceanu.

Tensionarea relațiilor din regiunea Mării Negre este în curs. Nimeni nu poate spune dacă Federația Rusă va ataca sau nu Ucraina. Data este dată de surse americane: 16 februarie 2022. Alți oficiali americani o infirmă. Sunt peste 130.000 de soldați ruși comasați la granița Ucrainei, dotați cu armament performant. Mai sunt și câteva mii de soldați ai separatiștilor din Donețk – Lugansk. Mai sunt peste 1000 de „pacificatori” ruși în Transnistria, adică la câteva zeci de kilometri de Galați. Sunt câteva zeci de nave angrenate zilele acestea într-un exercitiu naval pe lângă peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Între Sevastopol și Sulina sunt 300 de kilometri. Până la Constanta sunt 400. Distanța până prima viitoare platformă de extractie de mare adâncime ar fi cam 200 de kilometri. Intrebare: exista vreun investitor occidental care să investească la mai puțin de 200 de kilometri de sursa unui conflict regional, locul unde interesele geopolitice sunt antagonice? Sumele necesare investiției sunt imense și banii se recuperează în mulți ani. (unele surse dau 10 ani).

România nu deține tehnologia de extracție la adâncimi mari (peste 1000 m), deci trebuie ca să apelăm la un operator care să dețina această tehnologie și care ar fi dispus să își mute instalațiile de miliarde de dolari în zona sus menționată. Câte companii dețin aceasta tehologie? Americanii o au dar Exxonul a plecat. Întrebarea este retorică: analizele lor au spus că se va destabiliza zona și acesta să fie motivul renunțării la operațiunile din Marea Neagră? Americano – australienii de la BSOG dețin această tehnologie? Posibil! Dar Lukoil-ul, asociat al Romgaz pe alt perimetru, deține această tehnologie? Nu cunosc ca rusii să extragă gaze naturale la așa mari adâncimi. Al patrulea competitor este Petromar-ul lui Gabriel Comanescu care sigur nu deține tehnologia.

Mai pun o întrebare la care nu aștept răspuns: de ce Romgazul vrea cu ardoare să cumpere participația Exxon din asocierea acestuia cu OMV-ul?

Avem trei posibilități:

 1. Conflictul regional poate evolua și blocajul extracției de gaze din off-shore va fi blocat până la stabilirea unui învingător. Dacă Federația Rusă va pierde, mai există șanse ca acest zăcământ sa fie exploatat. Dacă câștigă, Adio del Passato!
 2. Conflictul regional poate fi înghețat pe un timp nedefinit. Dacă conflictul transnistrean este înghețat din 1992, dacă conflictul din Nagorno – Karabach este înghețat cam tot din aceeași perioadă, dacă conflictele georgiene (Oteția și Abhazia) sunt înghețate din 2008 și dacă conflictul din Dombas este înghețat din 2014, cine mai poate spera în extracția acestor gaze?
 3. Conflictul regional poate fi rezolvat pe care diplomatică și Federația Rusă se retrage din Crimeea și Donbas, Ucraina fiind repusă în drepturi inclusiv în zona platoului continental adiacent Crimeii. Evident că această ultimă variantă este o utopie.

Cine mai crede că România va mai extrage gazele din Marea Neagră?

În încheiere pun și câteva hărți pe care le-am mai folosit spre exemplificare.

Figura: Direcțiile de presiune ale Federației Ruse (Cosmin Păcuraru)

Figura: Harta riscurilor energetice la Marea Neagră și în zona extinsă (Cosmin Păcuraru)

Figura: Dispunerea resurselor românești din Marea Neagră (sursa Adevarul.ro)

Figura:  Pretențiile Federației Ruse asupra platoului continental al Mării Negre (sursa rumanianmilitary.ro)

Distribuie acest articol

58 COMENTARII

 1. In momentul in care Rusia arunca prima bomba racheta intr-un cartier din Kiev facand victime civile devine un lepros al relatiilor internationale, nici macat China nu o va ajuta. Rusia are o singura problema , este condusa de un asasin satrap cu nimic diferit de un mafiot din anii 20 din Chicago. Dar cum Istoria are mereu intoarceri aparent inexplicabile sa asteptam inevitabila sosire a Lebedei negre.

  • depinde de interese! daca Beijingul va dori ca victimele facute de rusi in Ucraina sa fie considerate mai greu admisibile decat dezastrul produs de SUA in lumea araba, atunci da, Kemlinul va fi lepra mondiala; daca nu, cine stie…

 2. Cosmine, dragule, daca tu confunzi Nagorno-Karabach cu Nahicevan (vezi prima harta) este pacat de munca ta. Succes!

 3. Cred ca situatia actuala este o consecinta istorica a impartirii teriterioale facute de Stalin, de efectele pactului Molotov- Ribenttrop, de cele de la Ialta. Ucraina de azi detine teritorii ce au apartinut Poloniei, Romaniei ante WW2, dar si Rusiei. Ucraina adevarata era concentrata pe Nipru ca teritorii. Unirea cu R.Moldova ar trebui cat mai repede realizata. Aceste conflicte teritoriale vor persista si se vor acutiza in timp si spatiu. Cu Putin ori fara, cu NATO ori fara, cu gaze ori fara, problema este una regionala si vor trebui reasezate granitele ca in trecutul recent. Aliantele cu SUA, Turcia, R.P.Chineza nu vor face decat sa extinda conflictul.

  • Să înțeleg că încurajezi revenirea Transilvaniei la Ungaria?

   Singurul răspuns e integrarea în UE. Așa, în timp relativ scurt, granițele nu vor mai conta.

 4. Deja nu mai conteaza. Am platit anul asta grosul santajului OMV asa ca gazele alea pot sa ramana acolo pana dupa 2030 cand vom avea cu adevarat nevoie de ele.

  • Santajul OMV?
   Santajul initial a fost al lui Dragnea, care a sperat ca prin amenintarea cu Legea Offshore, Exxon il va salva de puscarie. Reactia a fost contrara: Exxon a zis ca decat sa intre in joc, mai bine pleaca intr-o zona in care castiga fara bataie de cap si asteapta sa venim cu caciula in mana sa cumparam… ce a fost al nostru. Legea intrat in vigoare, statul nu a castigat nimic. Politicul nu s-a grabit sa o anuleze, s-a gandit mai degraba sa impinga Romgaz sa cumpere participația Exxon. Autorul se intreaba „de ce Romgazul vrea cu ardoare să cumpere participația Exxon din asocierea acestuia cu OMV-ul”? Pai nu vrea, este impins fiindca Romgaz este o firma de stat, buna de muls- iar OMV Petrom… este in multe feluri, dar nu firma de stat.
   Intre timp, noi ardem padurile, lasam gazele la locul lor ca avem … grija de mediu.

   • „Exxon a zis ca decat sa intre in joc, mai bine pleaca intr-o zona in care castiga fara bataie de cap si asteapta sa venim cu caciula in mana sa cumparam… ce a fost al nostru.”
    _________
    Statul a detinut un perimetru ne-explorat (cu valoare initiala a zacamantului „zero”) din care dvs personal nu ati detinut nicio participatiune, nimic. Deci zero procente din zero valoare, sau in cel mai fericit caz, zero impartit la 20 milioane. Au venit investitori privati si au investit miliarde de euro in lucrari de explorare – un fel de casino, dat fiind ca sansele de a descoperi un zacamant comercial de hidrocarburi sunt foarte slabute, undeva sub 25%- Daca o iei de la zero sansele sunt mult mai mici. Exploratorii au avut norocul sa descopere un zacamant comercial in perimetrul respectiv, iar dreptul de exploatare per se a devenit o activa cu valoare. Acum hopa si populistii, „zacamantul este al nostru” cu toate ca ei nu au investit nici un leut. Haideti sa-i sicanam si in final ii despagubim cu ceva osicioare acolo si sa fie multumiti ca pe tarlaua noastra facem ce vrea muschiul nostru…

    P.S. Incercati sa iesiti din matrita de high contest (cu termeni de gen bogatiile noastre, activele noastre, etc). Activele dvs sunt limitate la ce scrie in Cartea Funciara, in extrasele de conturi bancare si alte active dobandite in mod legal ce se gasesc in posesia dvs. si cam atat. Zacamintele din subsol sunt o alta mancare de peste, valoarea lor este zero atata timp cat nu sunt descoperite si extrase la suprafata (caci si extragerea poate costa uneori mai mult decat pretul minereului pe piata). Dreptul de exploatare apartine descoperitorului zacamantului, respectiv celui care risca in investitii de prospectiuni si de explorare. Statul incaseaza exploatatorul o taxa de redeventa -un fel de taxa pe bogatie naturala- in jur de 15% din productia bruta (sau cat o fi, de la caz la caz) plus accize, taxe TVA, impozite pe castig, etc.

 5. Stati putin sa vedem daca am inteles.
  „Moristile” nu sunt bune pentru ca nu genereaza constant energie.
  Solarele nu sunt bune pentru ca noaptea soarele nu straluceste.
  Gazele din Marea Neagra exploatate de catre Romania nu sunt bune deoarece e posibil sa izbucneasca un razboi (intre NATO si Rusia dupa mintea mea), razboi care ar pune in pericol extractiile din Marea Neagra.
  Aaaaa deci solutia logica este sa fim la mana Rusiei si sa ne rugam de ei sa ne deschida robinetul de gaze sau in caz contrar sa aducem lichefiat la supra pret. Multumim pentru solutiile oferite!

  • Soluția logică este să scoatem gazele noastre din mare și să le cumpărăm de la bursă ”la prețul pieții”, adică exact ce facem acum fără să mai tragem la pompă din fundul mării. Gargara că o să creștem oferta și o să scadă prețul este aceeași cu marea victorie pe care am avut-o după ce s-a ”liberalizat” piața după cum trîmbițau Cîțu, Năsui și Prună, mari specialiști, experți și capitaliști hîrșiți în economie, toți miliardari făcuți dintr-un start-up pornit în garajul casei părintești și ajunși în politică fiindcă se plictiseau p-acasă.

   • @cetateanul turmentat
    Asa cum am incecat sa ii explic si camaradului dvs @PIFu – Aici, solutia logica este sa atragi investitii imense pe plan local, sa creezi multe noi locuri bine platite pe plan local si sa stimulezi cresterea nivelului de trai si a prosperitatii. Daca salariul mediu creste cu 500-1000 euro /luna de ex., cetatenii isi vor bate mai putin caputl cu pretul kilowatului.

    • Am înțeles, soluția e să cîștigăm bani ca să putem plăti cît cere furnizorul. Cam aceeași soluție este și în cazul privatizării sănătății, dacă ai bani te tratăm, dacă nu, mori. Pe partea cealaltă investitorii ăia care tre’ să ne umple de bani ne spun că ne plătesc cu salariu minim plus bonuri fiindcă asta e piața forței de muncă în România, în timp ce piața energiei e musai să fie ca în vest, deci am rezolvat-o și p-asta.

     • „Am înțeles, soluția e să cîștigăm bani ca să putem plăti cît cere furnizorul. Cam aceeași soluție este și în cazul privatizării sănătății, dacă ai bani te tratăm, dacă nu, mori.”
      _______
      Gura pacatosului adevarat graieste! Caci, casele de sanatate impun medicilor limite si contigente. Cand vor creste salariile si „contributiile”, medicii vor deconta facturile pacientilor la casele de sanatate, asa cum se practica prin vestul continentului. Pana atunci insa, nu puteti avea pretentii la servicii medicale (de calitate) gratuite. Apropo, inainte de privatizarea sanatatii, oamenii plateau medicilor o spaga. Astazi platiti factura.

      P.S. Blocati in continuare reformele, absorbtia fondurilor europene si atragerea investitiilor private in dezvoltare durabila (in final tot voi veti suferi). Tineretul se descurca, nicio problema – pe piata muncii din Vest explodeaza cererea fortelor incepand cu domeniul dezvoltarii infrastructurii energetice (reconditionarea termica a cladirilor, modernizarea si extinderea retelelor electrice, integrarea regenerabilelor in mix, montaj si mentenanta instalatii fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de caldura, etc) pana la transformare digitala si servicii medicale de calitate. Asta e… in Romania veti ramane asa cum a trambitat mereu si cel mai longetitiv guvernator de Banca Centrala, fosila Manole Isarescu: „competitivitatea romanilor consta in salarii mici si in pret mic la energie”. Pacat ca fudulia nu doare! https://ziare.com/saracie/eurostat-tinerii-din-romania-cei-mai-saraci-din-ue-1725170

  • @calin
   In randul membrilor din Estul-UE, solutia favorita este energia nucleara… si asta nu neaparat ca cetatenii ar avea nu stiu ce afinitati pentru energia nuke. Motivul principal este temerea fata de schimbarea unei ordini formate in trecut, respectiv temerea fata de reforme, i.e. transferul sectorului energetic (din regia statului) catre sectorul privat. La acest capitol, nu este un secret ca centralele nucleare sunt in mare parte tinute sub tutela statului – a se vedea chiar si in Franta, statul fiind actionarul majoritar al companiei EDF -detinatorul centralelor nuke. https://www.edf.fr/en/the-edf-group/dedicated-sections/investors-shareholders/the-edf-share/capital-structure

   PPS
   Marea dilema a vechiului model „monopol de stat” este incapacitatea de atragere a investitiilor iemnse necesare pentru dezvoltarea unui sistem eficient,descentralizat si inteligent, capabil sa asigure cererea imensa de energie electrica pe marginea 4IR (digitalizare, pompe de caldura, vehiculul electric, samd). Tranzitia energetica este un proiect mamut, finantabil doar cu ajutorul capitalului privat sustinut de fonduri europene, PNRR, etc. (i.e. 75% capital privat, 25% fonduri europene sa zicem). https://video.agerpres.ro/video/detaliu/863853

 6. E foarte simplu de răspuns.
  Extracția se va face exclusiv cu participarea unei companii ruse.
  Care va contracta ENI din Italia pentru platforme. Tuburile necesare transportului submarin vor fi ” made in Turcia” iar pozarea lor va fi făcută de italiană Saipem.
  Ca la North Stream 1 și 2. Identici protagoniști. Turcii cu tuburile și italienii cu posarea.
  Problema e alta .
  România e falita financiar. Nu are bani de absolut nici o investiție strategică. Nimic pentru centrale electrice ( oricare) , nimic pentru infrastructura . Se împrumută in draci pentru salarii bugetare , pensii ( 2 miliarde euro anual doar plata celor speciale și de servici) + clientela care e flamanda .
  Ca atare, când Putin va decide că e rentabil sa investească în zona economică exclusivă românească , o va face.
  Iar marina militara romana NU e capabilă să apere aceasta zonă ( iar cu doar 16 F16 la a treia mana in dotare , dorm liniștiți toți piloții ruși din Crimea.) Militar am dezarmat armata din clare decizii „patriotice” legate de spaga , deficite bugetare, goana după grade și vârstă de pensionare extrem de scăzută. Neimportant că același pensionat reintra imediat în sistemul bugetar. Va explica mai bine primul ministru . Fost ministru al apărării din aceiași zi a pensionarii.

  Deci vom platii in euro propriul gaz . Cat , când , va decide Moscova.
  Că nu degeaba patriotul Năstase (PSD) a dat jumătate din rezervele subsolului austriecilor de la OMV ( un nimeni pina atunci ) și ulterior prin Patriciu și Ponta ( PSD) a intrat în joc măreața KazMunaiGas.
  Alta firma monopolistă kazaka dar cu comandanți la Moscova . Iar în Kazakistan , italiană ENI are drept de exploatare pe 40 de ani in cea mai bogată zona cu gaz și petrol.
  Deci pregătiți valuta tovarăși.
  Stalin și poporul rus , libertate au adus. Pardon , Putin. 😀

 7. „Sunt câteva zeci de nave angrenate zilele acestea într-un exercitiu naval pe lângă peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.”

  Astept cu rabdare ziua in care sa vad si afirmatiile urmatoare mai conforme cu realitatea si incarcate de mai putina propaganda:
  Crimea este un teritoriu istoric al Rusiei de la 1873,ca ne place sau nu ne place . N-a fost asadar niciodata a Ucrainei, un stat care a aparut mult mai tarziu.
  In 1954 un UCRAINEAN ajuns Secretar General al PCUS, N.S.HRUSCIOV ,acelasi care se ratoia si batea cu pantoful in pupitru la Natiunile Unite, a dat „legal ” Crimea Ucrainei. In 2014 ,la fel de „legal” in urma unui referendum Rusia isi ia inapoi Crimea datorita temerilor ca baze navale americane ar putea apare in coasta ei.
  Poate e bine sa ne aducem aminte de ce au facut americanii cand rusii au inceput sa instaleze rachete in Cuba !

  In ceea ce priveste exploatarea gazelor din Marea Neagra sunt de acord ca atat vreme cat va exista o situatie tensionata in zona ar fi foarte posibil ca extractia lor sa fie amanata la calendele grecesti !
  Din acest motiv ,dar nu numai,ar trebui sa inceteze agitarea spiritelor razboinice prin zona. Ma tem insa ca acest lucru nu se va intampla prea curand deoarece existenta unei lumi multipolare este puternic respinsa de anumite cercuri politice care isi vad puse in pericol interesele economice globale.
  Va las sa descoperiti singuri cine sunt autorii acestor doua afirmatii :
  1) Politicul este expresia concentrata a Economicului iar
  2) Razboiul este continuarea cu alte mijloace a Politicului
  si sa trageti concluziile necesare ca ar putea exista urmari nedorite de marea masa de oameni obisnuiti.

  • ”teritoriu istoric” de la 1873?
   n-a apartinut niciodata ucrainei, decat 60 de ani, dupa ce apartinuse ”istoric” rusiei 80 de ani?
   bineinteles, rusia anexeaza teritorii ”de teama”! dar de ce doar rusia? tarile civilizate + china de ce n-ar avea dreptul sa dezmembreze rusia, de teama?
   ai zis sa tragem concluzii si concluzionez ce esti troll putinist.

   • Cu genul asta de atitudine, nu poate exista dialog. Nu poti „infiera” drept „troll putinist” pe oricine reaminteste adevaruri istorice, treci drept fanatic si te descalifici singur din orice discutie civilizata.

    • Deci nu contează istoricul comentariilor, nu contează sutele de comentarii cu aceeași semnătură, având evident poziția Kremlinului la bază? ”Discuție civilizată” înseamnă a trata fiecare comentariu ca și cum ar fi fost scris de un nou-născut? Ce ”dialog” poate exista cu trompetele Kremlinului?

  • NUME RUSESTI Caffa (Theodosia), Mangup, Neapolis, Nymphaion, Symbola, Psoa, Chersonisos, Kerkinitis, Kalos Limin, Pantikapeon.
   Alea genoveze si venetiene, le duiscutam mai incolo.
   Amu, Grecia, vrea si ea sa anexeze Crimea. Nu stim cu mana cui, dar o revendica .
   Dincolo de orice, ideea de anexare, in secolul XXI, e scenariul unei opere bufe, de care numai un complexat cu manifetari nevrotice era in stare (chiar sa o motiveze) .
   In alta ordine de idei, „discutiile civilizate” se poarta cu oameni civilizati, … or, rusii, intr-un mare procent, nu sunt civilizati .
   Cu drag de adevar, Roland

 8. Ați citit și raportul Romgaz de anul trecut,cu prognozele si targeturile propuse pana în 2050? Știți că în Razb din Libia,se bombarda pe deasupra,iar pe „dedesubt” se pompa gaz la greu,către IT,prin conducta proaspăt inaugurată? Știți ce risca Ru in cazul unui bombardament al platformelor,sondelor de extracție ? Că să nu scriu de bombardarea civililor din UK..Mă îndoiesc că au rachete atat de precise și victimele vor fi numai militare. Ori pagubele nu vor fi numai militare

 9. Eu zic sa incepem sa discutam foarte prieteneste cu Franta, asa cum e normal.
  Noi avem nevoie de sprijinul lor armat la o adica pt exploatare de gaze securizata, ei au nevoie de uraniul de la noi, noi avem nevoie de expertiza lor in nuclear pe termen lung.

  Câstig-Câstig.

 10. La un topic pe aici pe undeva, cineva vorbeste f plastic de faptul ca maslinul se cultiva pt nepoti, deci, chipurile trebuie sa pregatim lumea pt nepoti.
  Persoana uita ca in Romania nu prea cresc maslini, uita ca cineva care se ocupa doar cu cultivarea maslinilor nu are ce minca miine si deci ajunge sa nici nu aiba nepoti. Poate ar trebui sa creasca si o vaca, o capra, ceva griu, meri, peri.
  ********************
  Sigur ca situatia din Marea Neagra nu stimuleaza eventuala exploatare a gazelor naturale. As zice chiar ca e un noroc, am scapat de o grije. Oricum, chiar in timp de cea mai desavirsita pace nu cred ca ar fi fost posibil asa ceva. Precis s-ar fi batut partidele pe cascaval, precis ar fi intervenit Ursula sa ne spuna ce p-acolo sunt crabi cu un singur ochi, f rari. Si nici nu ar face parte din chestia aia cu rezilienta unde se arunca bani din elicopter.

  • “chipurile trebuie sa pregatim lumea pt nepoti.”
   Cu precizie alături! Total altceva a zis plastic acel cineva: ca nepoții vor trebui sa cumpere măsline. Îmbuibați cu grăsimi de la caprele, oile și vaca bunicului, vor avea nevoie de alimentație diversificată. Și dacă nu cresc măslini in curtea proprie vor fi nevoiți cumpere, de exemplu de la chinezi că acolo crește orice. Ziceam și eu că, decât să trăiască după cum le cere Ursula sau Xi, mai bine ar fi să o facă după cum le pregătește bunicul cel înțelept. Dar nu e o obligație pentru acesta. Nici să le pregătească, nici să fie înțelept.

   • A, tu erai aia… ha, ha, ha probabil ca maninci atitea masline ca nu reuseti sa intelegi un text simplu. Bref: daca iti epuizezi toata energia pt a planta masline pt nepoti, ajungi sa nu ai nepoti pt ca nu ai ce minca a doua zi, si e greu sa faci copii cind ai murit de foame.

    PS De ce trebuie buncii in spe sa le traseze nepotilor sa cumepre masline, poate ca nu vor masline.
    P.P.S Ma indoiesc ca-n China e o clima buna pt cresterea maslinilor.

    • Repet, nepoții vor trebui să cumpere măsline. Nu pentru că așa le trasează (interesant verb!) bunicii, ci pentru că după seu de oaie au nevoie și de ceva benign. Bunicii au doar șansa să acționeze profilactic. De dragul nepoților, nicidecum din obligație, așa cum spuneam.
     Și încă ceva: cuvântul era „diversificare” nicidecum „toată energia” în sau din măsline.

     • Nepotii pot cultiva porumb, pot creste oi si sa dea brinza, sau porumbul, sau mai bine cipuri, masini, in schimbul maslinelor.
      Pt ca asta inseamna inteligenta, eficienta, sa faci ce poti mai bine, sa cultivi ce se potriveste solului, climei, locului.

      Au mai fost unii ca tine care au plantat palmieri.

      • Parcă erați mai subtil altădată. Discutia pornise din altă parte, nu de la România, iar măslinele erau o alegorie pentru sănătate. Chiar bunicii spun că ar fi mai bună decât toate. Nu este deci o opțiune, ci o necesitate. Dacă bunicii au deja nepoți, mă gândesc că și nepoții vor să ajungă bunici. N-o pot face decât dacă sunt sănătoși.
       ___________
       Trăim vremuri în care tehnologia se adaptează cerințelor, nu invers. Palmieri nu cresc în România. Încercarea a eșuat. Dar merită încercat. Pentru că cresc struți și încă bine. Cresc cartofi și porumb, ambele aduse din America. Ștefan cel Mare nu a mâncat nici mămăligă, nici piure. Iar în America nu existau nici cai, nici vaci. Azi există cowboys. Iar în Australia oieri.
       Un weekend plăcut!

     • @Alina
      In occident, „bunicii” generatiei baby-boomer sunt obisnuti cu salarii mari, sa cheltuie in veselie si sa se distreze pe credite. In Germania, o mare parte din ei nu au nici macar propria casa. Acum se tem ca statul le taie macaroana, schimband macazul pe crestere sustenabiila pe termen mediu si lung… in loc sa le mareasca lor pensiile. Pensionarii se tem ca nu isi vor mai permite sa serveasca micul dejun la Bistro si cinele in restaurante „La Alfredo”. De asemenea, se tem ca se vor plimba mai putin in concedii, in city breaks, imbracati si ei in blugi uzati si incaltati in sneakers (caci vor sa se simta si ei tineri;) samd.

      Cat despre bunicii din fostul bloc de la Varsovia (generatia „iepocii de aur”) au facut kkt-ul praf. Scuzati-mi expresia, dar marea insolventa de la finele anilor ’80 a lasat urme adanci in societate – o mare parte din copii lor au fost nevoiti sa plece in lume cu traista in bat. Asa cum obesrvam, fostii stabi si membri de partid nu s-au invatat minte, ar fi in stare sa isi trimita si nepotii in saracie pentru putinele lor idei dar fixe. Spre ex, daca ar fi dupa ei, guvernul ar trebui sa bage vreo €20 de miliarde in centrale nucleare scumpe (finantate cu datorii guvernamentale 100% si zero capital privat). Chair daca curentul este scump -in jur de €150 /MWh la turbina nuke- nu conteaza… in mintea lor fudula, important este sa fie „de stat” sa poata pronunta ca este „AL NOSTRU”, adica si al lor. Nepotii sa se descurce… la chelnarit pe litoral, prin pribegie (sa trimita bani acasa;) caci guvernele trebuie sa plateasca pensiile si sa isi onoreze datoriile. https://ziare.com/saracie/eurostat-tinerii-din-romania-cei-mai-saraci-din-ue-1725170

      • @Florix, sunt convinsă că fiecare generație a procedat cum a crezut că e mai bine. Nu sunt atât de sigură că dacă le-am fi inversat ar fi ieșit mai bine. E inutil deci să criticăm, dar e corect să listăm fără ranchiuna greșelile, tocmai pentru a învăța din ele. În toată istoria ei, așa s-a dezvoltat omenirea, din greșeală în greșeală.
       Un weekend plăcut și dumneavoastră!

      • Iar cea mai potrivită persoană pentru a da astfel de sfaturi este cineva căruia îi apare numele cu tot cu poză în investigațiile Rise Project. Corect? :)

       Datele de la Registrul Comerțului din Germania sunt publice, firma cu geotermale din Berlin a fost radiată, după ce a pierdut banii investitorilor. Firma din Panama ce mai face? :)

 11. Stimale,
  d-le Pacuraru,
  1.,,EU” va asigur ca Rusia nu va ataca Ucraina, chiar daca va fi ,,initiat” in zilele urmatoare si scenariul ,,atacului militar al Ucrainei asupra rusilor”, deoarece ea (U) se va ,,retrage” singura din cursa NATO!Totul nu este decit o presiune crescinda, pentru ca presedintele Zelenscki sa faca pasul (inapoi) catre aceasta unica solutie de dezamorsare a situatiei.Este adevarat, ca d.p.d.v. militar, totul pare preludiul unei iminente invazii…
  Dupa ce d-l Putin a ,,salvat” averea energetica si minerala de risipa si lipsa de beneficiu pentru rusi, este prea inteligent ca sa nu inteleaga ca:
  – nu-si poate permite un genocid asupra SLAVILOR din Ucraina, fara sa ramina in istorie cu aceasta anatema;
  – atacarea Ucrainei nu aduce nici un beneficiu direct sau indirect Rusiei, afara de morti si cheltuieli inutile.Retragerea Ucrainei din NATO rezolva deocamdata problemele sale.
  – ar risca insasi destabilizarea Rusiei, deoarece poate exista o reactie necontrolabila in timp a insasi rusilor pentru acest act de vandalism militar contra ,,leaganului istoric” al natiunii;
  – ar risca insasi linistea si ,,pensionarea” – stabilitatea la virful puterii aflindu-se intotdeauna intr-un echilibru precar, in ciuda aparentelor de control absolut – odata ce tara si camarila pierd beneficii ;
  – acum are ocazia care i-a lipsit de doua decenii, de a initia crearea CSI-ului asiatic, avind deja la dispozitie Bielorusia si Cazahstanul, putind coopta numeroase state ruse sau filoruse in acest demers, devenind (in sfirsit) putere mondiala.Daca n-o face imediat, ,,la colt” China pindeste ocazia de a ocupa ,,economic” (imediat) zona asiatica a fostei URSS!
  – daca rateaza crearea CSI si ataca Ucraina, nu va dispune de resurse si sustinerea necesara pentru a lupta pe ,,doua fronturi’, ambele presupunind imense costuri;
  – ,,iesirea” Ucrainei din NATO ar fi benefica deocamdata pentru toti, ea devenind PLACA TURNANTA (economica si comerciala) intre Europa si Rusia, iesind rapid din starea de dezintegrare statala si economica;
  2.Acum doua saptamini, am sugerat Ucrainei cit si Rusiei acest scenariu prin (lungi) E-mail-uri si scrisori (catre ambasade), propunind Ucrainei (in compensatie) un proiect de dezvoltare economica-industriala rapida.
  Acest scenariu este unicul probabil, deoarece cred ca d-l Putin isi poate realiza proiectul CSI si n-are nevoie de razboaie cu propria ,,etnicitate”.
  3.Cu siguranta ca rindurile de fata vor crea rumoare comentatorilor, dar daca se vor adeveri ca viziune, este indiferent daca a fost rezultatul sugestiei din scrisori, ori ideea d-lui Putin.
  Democratia este intradevar buna, dar nu tine de pace sau de foame, accesul in UE sau NATO neavind nici o relevanta economica, fara o politica economica si industriala interna, sustinuta de proiecte nationale.
  4.Concluzie este ca peste citeva luni, Marea Neagra va fi din nou disponibila pentru extractia de gaze, iar d-lui Putin urmeaza sa-i urez succes cu CSI si concediu placut, tot prin ambasada Rusiei.
  (Toate astea, stimate d-le Pacuraru, cu conditia sa nu fiu ,,profet mincinos”!)

  • ”retragerea ucrainei din nato”?!
   sunt sigur ca putin si-a luat notite, dar mai putin sigur de bunastarea comentatorului.

 12. Forajul ?
  Bani sa fie !
  Ca vedeti dvoastra … nu sunt necesare doar „abilitati” OT ci so .. memorie! Azi memoria este insa cam neglijata ca cica avem calculatiore si retea…

  La ce mi-a fots bina memoria?
  Sa stiou ce sa caut …

  Deci , castiova a nni in urma citeam ca platforma angajata de Exxpn intra in Marea Neagra. ANGAJATA.
  Cautare … „platforma maritima marea neagra exxon” si gasesc : Ocean Endeavor (azi este pe langa coasta Norvegiei). A a fost proiectată să foreze în ape cu adâncimi de până la 2.400 de metri şi o adâncime totală de foraj de până la 10.600 de metri si a fpt6s construita i9n 1976. Este proprietatea lui Diamond Offshore Drilling an offshore drilling contractor. The company is headquartered in Katy, Texas, United States. Era vorba de un contract de 532 milioane $ (2013)

  Sa fie singurul ? Lista The world’s biggest offshore drilling companies are cateva ….

  Ba mai bine?/rau? GSP, firma omului de afaceri Gabriel Comănescu, a cumparat in 2020, e la Transocean , Development Driller II prima platformă de foraj la mare adâncime ….

  Deci bani sa fie! Ca platformele au servicii scumpe FOC! Sute de mii $ pe zi!!!

  A da.Ma descurc cu cautatul pe net.

 13. de unde ati concluzionat ca asta e „logica”? eu am facut doar o analiza a situatiei si nu am dat solutii. (normal ar trebui sa le dau pe bani, dar problema e ca nu mi le-a cerut nimeni, deci …)
  gazele din MN sunt bune, dar avem „partida rusa” din politica …

  • Ati scapat pasarica: „…normal ar trebui sa le dau pe bani, dar problema e ca nu mi le-a cerut nimeni, deci …”.
   Acum inteleg de ce suntem „borbandati” cu articole apocaliptice despre iminenta unui blackout. In ascesta nu ne dati solutii, dar in tot ce ati scris pana acum pe Contributors ce erau, nu solutii? Co-generare, turbine rapide pe gaz, SMR, etc… Fara sa uitati sa ne scoateti ochii sistematic cu factorul de capacitate al regenerabilelor, singurul lucru de care va mai puteti lega avand in vedere ca pretul energiei verzi a scazut in continuu, ajungand sa bata orice alta varianta. Si suntem doar la inceputul investitiilor masive in energie verde.
   Singura problema a energiei verzi este ca nu lucreaza cu lobbysti, altfel ar fi fost pline publicatiile de articole ridicatoare in slavi. Dar industria combustibililor fosili lucreaza… De aceea sunt pline publicatiile de articole care infiereaza politica birocratiei nealese din Bruxelles, care ba doreste sa ne impuna noua o tranzitie la energia verde pe care nu ne putem baza, ba va imbogati China cumparand magneti permanenti cu pamanturi rare chinezesti, etc… ba vom ajunge bolnavi la cap din cauza gerului… Cumva am supravietuit pe acest teritoriu doua milenii incalzindu-ne chiar si cu balega uscata. Mai repede vom deraia la cap din cauza Meta ( Facebook) decat din cauza frigului.
   Asta in timp ce gigantii petrolieri investesc masiv si cumpara participatii la proiectele verzi pregatindu-se pentru momentul cand se vor rebrandui ca furnizori de energie, nu de petrol. Lobby-ul lor de azi este sa-si faca un loc in tranzitie ca sa-si amotizeze investiiile actuale, ba cu producerea hidrogenului gri ( prin reformarea gazului metan), ba cu turbinele rapide cu gaz, ba cu reconversia centralelor termice pe carbune…

   Trebuia sa va inscrieti intr-un partid la guvernare, sa dati din coate, sa va gasiti un protector sus-pus si ati fi ajuns probabil pe la butoanele din Ministerul Energiei. Si acolo servietele cu „cascavalul” ( asa cum am vazut in cateva cazuri, ex.: Udrea, Banicioiu, …) contin milioane…

    • Domnule Pacuraru, de cand scrieti pe Contributors ati primit numeroase sugestii de la diversi comentatori cu mintea mai deschisa despre cum poate fi implementata tranzitia la energie verde.
     Intotdeauna vor exista unii ca Svejk sau Neamtu Tiganu care vor fi permanent nemultumiti daca confortul pe care-l merita, nu-i asa, dupa o viata de munca grea, este mai departe de o apasare pe buton. Acestia nu se simt barbati daca nu le consuma masina minim 20l/100km ( sau nu opresc la benzinarie din 300 in 300 de km sa faca plinul), daca n-au 26 de grade in casa si daca nu le iau peste picior pe cele cateva femei care sunt in vitrina ( adica in centrul atentiei). Azi se intampla sa fie Ursula von der Layen si Annalena Baerbock ( parca e mai bine totusi cu Annalena decat cu Liz Truss), nu cu multa vreme in urma erau Federica Mogherini si Mutti…
     Altii, mult mai putini, fortati de situatie ( o casa inafara orasului, o cabana la munte departe de utilitati…) si manati poate de o oarecare curiozitate stiintifica, vor alege sa implementeze noile tehnologii: tuburi solare, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, incalzire pe biomasa, etc… Nu inainte de a-si fi izolat casa cu cel putin 10 cm de vata minerala si de a-si fi montat termopane triple. Va las sa calculati cu cat s-ar reduce costurile de incalzire ale unei locuinte in Bucuresti in cazul izolarii cu 10-15 cm de vata minerala a tuturor blocurilor vechi de ex. Sunt de acord cu primarul Fritz al Timisoarei cand spunea recent ca timisorenii rabda de frig fara bani de la guvern pentru incalzirea lor centralizata, in timp ce subventioneaza gigacaloria bucurestenilor si pierderile imense ale RADET pentru ca in consiliul general al Bucurestiului nu s-a aprobat cresterea pretului la gigacalorie de teama unor framantari sociale care-l oripileaza pe presedintele nostru mare ctitor de guverne contra naturii in anii pandemiei de COVID 19. Cam lunga fraza… Noi in Cluj averm norocul de a fi descentralizati cvasi-complet si cu centrale de apartament individuale astfel ca primaria noastra nu are problema subventionarii gigacaloriei iar banii pot fi folositi pentru alte proiecte, cum ar fi reabilitarea malurilor Somesului. Una este sa nu stii cum sa mai carpesti o retea de termoficare sita cum e la Bucuresti sau sa cauti bani pentru o termoficare devalizata de fostul primar cum e la Timisoara si alta e sa nu stii ce fel de piste de biciclete si de alergare sa mai faci pe malul raului si in ce culoare sa le vopsesti. Si toate deriva din faptul ca unii sunt captivi ai statului iar altii sunt lasati liberi sa se incalzeasca si sa se spele dupa cum considera ei de cuviinta… Colateral s-ar reduce si baza unor partide populiste de tipul AUR.
     E usor sa spui ca nimeni nu-si permite sa se incalzeasca cu curent la preturile de acum, dar daca ti-ai izolat casa, ti-ai schimbat geamurile si ti-ai montat o pompa de caldura care iti livreaza cam 3-4kW termici pentru fiecare kW electric consumat, se schimba datele. Puteti spune ca nu exista bani pentru asa ceva, ca suntem saraci si nu ne permitem alteceva decat gaz ieftin. In realitate aceste masuri nu cred ca ar depasi 15-20% din pretul final al unei locuinte la un calcul mintal rapid, fara sa caut cifre exacte. Cu banii ingropati decenii la rand in retele de termoficare centralizate vechi s-ar fi putut face multe. Pe de alta parte, cat timp gazul si energia electrica sunt ieftine nimeni nu va lua nicio masura pentru reducerea consumurilor si evitarea risipei.
     Sa vedeti dupa doua trei ierni la preturi curente cum se va schimba atitudinea romanului care nu este subventionat de stat …

     Astfel de programe de reabilitari termice ale cladirilor, de implementare a tehnologiilor alternative sustinute de stat au marele avantaj de a fi descentralizate, risipite la mii de firme de constructii si instalatii, cu zeci si sute de mii de muncitori calificati, fara lobby-ul, contestatiile, intarzierile si spagile aferente unor alte programe cu decizie strategica si negociere guvern la guvern cum sunt legea off-shore sau SMR-urile de ex. ( aici va pot spune ca pana isi vor pune in functiune start-up-urile americane SMR-urile, dupa aprobari, derogari de la normele de securitate, cautarea de finantare, etc…, francezii, la care sunt firme de stat si toata decizia si knowledege-ul este centralizat vor fi cu mult in fata, dar noi vom fi deja angajati in combinatia cu americanii prin grija lui Johannis…).

     Una dintre greselile fundamentale de gandire pe care o faceti cand trageti semnalele de alarma despre starea SEN si ne propuneti solutii cu tehnologii actuale este ca presupuneti ca toate vor ramane la starea de acum, ca tehnologia verde nu va evolua si ca nu se vor gasi rezolvari pentru problemele curente ( celebrul factor de capacitate si stocarea inexistenta…). Ori orice privire in jurul nostru ne arata ca progresul tehnologic este de sustinut, ca electrolizoarele pentru producerea de hidrogen verde sunt in plin avant, ca preturile fotovoltaicelor scad in continuu, ca eficienta lor creste, capacitatile turbinelor eoliene s-au inzecit in ultima decada, preturile pompelor de caldura scad pe masura ce intra in productie de masa, etc… Oare de ce nu realizati ca nu exista niciun motiv tehnic pentru care nu s-ar putea instala suficienta capacitate verde si renunta complet la combustibili fosili, de vreme ce conditiile economice sunt deja in favoarea regenerabilelor.

     In acest articol va luati adio de la gazele din Marea Neagra. Cum de nu puteti intelege ca obiectivul strategic esential al Uniunii Europene este sa scape de dependenta de regimurile discretionare din Rusia si din Golf, nu neaparat sa opreasca incalzirea globala ( celebrul argument ca Europa contribuie putin la emisiele de gaze de sera- deci n-ar trebui sa-si bata capul cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon) . Daca si-ar aplica programul singura, s-ar trezi cu temporar cu produse scumpe si cu probleme economice, de aceea tranzitia verde a fost impachetata in salvarea planetei si vanduta intregii lumi manufacturiere. China, Coreea se Sud si Japonia sunt in aceeasi situatie. Nu intamplator SUA, dezindustralizata, plina de tehnologii de extractie a hidrocarburilor si dornica sa vanda ce mai poate vinde a iesit in vremea lui Trump din Acordul de la Paris. Daca va doriti liniste si stabilitate in zona noastra ar trebui sa sustineti eforturile Uniunii Europene de tranzitie la energia verde. Pe termen scurt cresterea prezentei militara a SUA si NATO la noi este o solutie, dar pe termen lung Rusia trebuie lasata fara grosul veniturilor din exporturile de hidrocarburi si fara instrumentul de santaj principal la adresa UE. Eu refuz sa gandesc ca Nemtu Tiganu, ce-mi pasa mie de ce va fi in 2050, ca si asa eu voi fi oale si ulcele pana atunci ( sau poate ca nu- pentru ca ii doresc multa sanatate…) si nu-s nici ca Greta Thunberg. Dvs., fara suparare, nu aveti o imagine de ansamblu, nu vedeti „the big picture…” si ne propuneti niste solutii de carpeala temporara. Am trecut prin experienta privatizarilor amanate ale lui Iliescu, am vazut la ce pierderi si ramaneri in urma au dus acestea, am fost martorii dezvoltarii rapide a celor care au ales sa taie raul de la radacina la inceputul anilor ’90 ( Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria…). In Romania nu vom ajunge la „district heating” eficienta, adica la incalzire centralizata de district ( comunala, de cartier, etc…) decat dupa ce vom desfiinta incalzirea centralizata de stat si vom lasa populatia stapana pe cheltuielile sale. Sa-si vanda ELCEN caldura reziduala la cine doreste sa i-o cumpere la preturi de piata (ar putea fi utilizata la productia de legume in sere), nu sa ne-o bage pe gat intregii natiuni prin subventia de la bugetul de stat pentru primaria generala a Bucurestiului, care este rampa de lansare pentru Presedintia Romaniei, s.a.m.d…

     • Excelent! Dacă se țin sus și foarte sus prețurile la energie o să găsim soluții să ne încălzim cu cîțiva kwh. La fel dacă o să coste litrul de apă la robinet 1 euro, o să vedem că ne descurcăm cu 5 l de apă pe zi, iar de alimente ce să mai zicem, cu 200 ml de ulei ne asigurăm 1600 kcal/zi, deci am pus în cui și treaba cu scumpirea hranei. Mai avem nevoie de 2 metri de pînză vara și o blană de oaie ca să trecem iarna și am rezolvat-o și p-asta cu hainele. Acum putem să ne plimbăm liniștiți cu bicicleta/trotineta, să mergem la Untold, să plantăm pomi și să ne distrăm virtual și digital în mici apartamente de 10 mp care au amprenta de carbon redusă și costă 100.000 de euro. Dacă avem nevoie de mai mulți bani oricînd putem închiria o debara cu 500 euro/lună, după care o punem de un nou Caritas și gata cu grijile! Clujul are mereu soluții, se vede că școala de gîndire Boc, Dîncu, Rusu și Funar dă roade.

      • Sunteti (sper, numai) rautacios . @Ioan nu a propus limitarea consumului de H2O, vormea de modernizarea instalatiei de incalzit, cu investitii private, si nu propunea risipa cu subventii de la stat. In alta ordine de idei, era vorba despre libertatea, ca efect al libertatii in gandire. Asa ca, de cate ori va vad cat si cum scrieti (sunteti mai multi), imi dau seama ca nu v-ati nãscut pentru libertate; pur si simplu, nu aveti ce sã faci cu ea. V-ati chinui enorm daca ati fi liberi .Cu drag, R

 14. STIMATE DOMNULE MINISTRU AL ENERGIEI Virgil Popescu
  Va rog sa-mi raspundeti !
  Cer GUVERNULUI ROMANIEI un singur lucru: sa facem probe cu instalatii de marime crescatoare conform inventiei mele numita POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA + HIDROGENERATOR OBISNUIT, pentru a produce energie electrica din valurile Marii Negre. Prima proba, facuta de mine (mica si artizanala, conform banilor avuti), demonstreaza clar ca instalatia propusa de mine functioneaza. HAIDETI SA FACEM ENERGIE DIN VALURILE MARII NEGRE !


  VA INTERESEAZA PRODUCEREA ENERGIEI ELECTRICE DIN VALURILE MARII NEGRE ?
  POLITICIENI !!!
  ATENTIE LA MINE :
  Faceti energie din VALURILE MARII NEGRE.
  Ca sa cresteti in sondaje.
  Ca sa castigti viitoarele alegeri.
  (Nu de dragul ROMANILOR)…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  DACA AVETI NECLARITATI, INTREBATI.
  SPUNETI CE NU VA CONVINE.
  CE NU VA PLACE LA ACEASTA INVENTIE?
  SUSTINETI CU ARGUMENTE OBSERVATIILE DUMNEAVOASTRA.
  NU EZITATI SA CRITICATI.
  NU EZITATI SA INTREBATI.
  RASPUND LA ORICE INTREBARE.
  Buna ziua,
  Din 2010 Romania are o arma pasnica dar foarte puternica. Energia, energia din valuri este arma pe care Romania o are si pe care o ignora.
  Rusia are petrol si gaze cu care tine in sah toata Europa.
  Romania are din 2010 un brevet de inventie numit INSTALATIE PENTRU UTILIZAREA ENERGIEI VALURILOR. Cu aceasta inventie se pot face Megawati P.I. Din 2018 am, in procedura de brevetare la OSIM, o alta inventie cu care se pot face uzine electrice, actionate de valurile din Marea Neagra, cu Puteri Instalate de 1000 MW si mai mari. (Portile de Fier I = 1080 MW).
  Este adevarat, in lume, in tarile cu posibilitati si pretentii mai ales, multi ingineri, masteri, doctori, cu bani multi si multe mijloace tehnice-stiintifice, incearca, de multi ani, sa faca energie din valuri la nivel industrial. In 2019 Europa avea doar 0,6 MW P.I. energie electrica din valuri. Nu stiu sa fi progresat de la acel comunicat oficial al UE.
  Subliniez ca nu desconsider specialistii OFICIALI (unii chiar sunt doldora de carte), doar ca gandim diferit. Si ca sa spun tot, cand unul care n-a facut este intrebat (DE CINEVA), ce parere are despre ce zice Ion Neacsu ca poate sa faca, ce-o sa zica (cel care n-a facut) !?
  TOTI POLITICIENII, INCLUSIV dl. KLAUS IOHANNIS, PE CARE EU L-AM VOTAT, AU IN PROGRAMUL CU CARE AU CASTIGAT ALEGERILE SI incurajarea, sprijinirea INVENTATORILOR ROMANI, A INVENTICII DIN ROMANIA . Poate MACAR UNUL sa dea un astfel de exemplu, in 7 (sapte) ani DE PUTERE.
  Solutia ESTE simpla si ieftina: SA FACEM PROBE, CU INSTALATII DE MARIME CRESCATOARE. AVEM MINISTERUL ENERGIEI, AVEM MINISTERUL INOVARII, ALTE MINISTERE, AVEM INSTITUTE DE CERCETARE – DEZVOLTARE. Romania are firme care pot face aceste lucrari. Dupa primele rezultate (sigur pozitive) investitorii se vor bate sa investeasca. In anii 2020 am avut 3 oferte de la fonduri de investitii, doar ca singur, de capul meu, nu pot sa fac hidrocentrale in Marea Neagra. Inainte de GUVERNUL MEU erau firme, specialisti si politicieni romani (cu care vorbisem), care apreciau (pozitiv) inventia mea si doreau sa colaboram. Dupa instalarea primului guvern Orban unii nici nu mai raspund la telefon.
  Eu sunt doar un fost maistru energetic (cu 7 ani de scoala energetica medie -5 LIE CT, + 2 sc. maistri tot LIE CT. Am si o viata de munca, in mari intreprinderi din Romania si din lume, cu ultimii 20 de ani in petrol si gaze, on shore si offshore, timp in care, uneori am rezolvat probleme pe care altii nu le rezolvau . Ceea ce eu sunt sigur ca se poate face (evident ca nu pot face singur o uzina) SPECIALISTII OFICIALI nici nu indraznesc sa se gandeasca. Eu am facut si o proba, cu posibilitatile avute, si a mers. Probele cu instalatii din ce in ce mai mari nu sunt scumpe, in plus instalatiile DE PROBA pot ramane active.sa produca electricitate. ……. Tot scriu de zor/ Inca sper,/ Tuturor! vedeti video si la Ion Neacsu FB 96.
  Multumesc.
  Cu stima:
  Ion Neacsu, inventator, CT, RO,

  • Producția de energie electrică din Dobrogea este deja excedentară, iar următoarele două reactoare de la Cernavodă vor duce excedentul și mai departe.

   În Moldova și în Ardeal + Crișana stau foarte rău lucrurile, nu în Dobrogea. Incidentul cu cele 6 județe din nord-vestul țării care au rămas fără energie electrică exact așa a apărut, tocmai fiindcă erau alimentate din Ungaria, în momentul când s-a produs deconectarea aceea din Croația.

   Cât despre politicienii români, misiunea lor este ca România să plătească certificate de carbon fără număr, deci nu sunt interesați de nimic altceva. Lucrurile astea pot evolua cam ca în 1989, până la urmă.

 15. Stimate,
  d-le Neacsu,
  Sinteti un naiv la fel ca mine, care am propus de citiva ani evaluarea si promovarea unui ,,proiect de tara” cu obiectivul reindustrializarii!
  Daca vreti sa aveti succes si sa realizati generatoare de curent cu valurile marii, adresati-va unor tari riverane marilor-oceanelor lumii, realizati niste schite convingatoare si puteti reusi.Va spun din experienta proprie, deoarece am inceput sa propun/ofer proiectul de tara unor natiuni din Est, urmind sa continui, pina voi acoperi toate tarile slab dezvoltate industrial.
  Clasa noastra politica este dezinteresata de tot ceeace este economie si dezvoltare.Cu atit mai putin, de o inventie ca a dvs.
  cu stima si succes!

 16. Autorul este foarte slab informat. În câteva luni începe pomparea gazului în rețeaua Transgaz de la primele 2 platforme de extracție. Vă salută unul de pe platformă… din Marea Neagră

 17. Haideți sa revenim in realitate. Nici o companie din lume nu deține singura tehnologia necesara si nici măcar know how-ul exploatării zăcămintelor in ape de peste 100 m.
  Toate (si repet toate) apelează la contractori specializați: Transocean, Schlumberger, Halliburton, GE, BHI, Saipem, etc. Așa ar fi făcut si Exxon.
  Petrom poate face la fel, are nevoie doar de echipa buna de negociatori si de control riguros al progresului operațiunilor.
  Turcii au descoperit in M Neagră acum 2 aproape ani un zăcământ de 5-6 ori mai mare decât cele din sectorul romanesc al M Negre si vor sa-l pună in producție in 2023. Si turcii au aproape zero experienta in petrol. Iar gazele turcilor sunt la 2000m sub apa M Negre si la distanta mai mare de țărm, într-o zona cu panta mult mai mare. Si bineînțeles turcii folosesc si vor folosi contractori.
  Interesul rușilor in gazele din M Neagra este o alta poveste. Rusii au descoperit un zăcământ mic de gaze in zona romanesca a M Negre, au încercat sa-l vândă si nimeni nu-l vrea (nici Romgaz) pentru ca este prea mic. Gazele din sectorul romanesc al M Negre sunt un peste prea mic pentru rusi si pentru marile companii occidentale.
  De ce nu se mișca lucrurile? Exxon si OMW au exercitat o presiune f mare asupra guvernului roman pentru reducerea redevenței petroliere. Este in firea lucrurilor ca o companie sa dorească sa-si maximizeze profitul.
  Totuși taxele din România nu sunt mult mai mari decât in alte tari cu ceva gaze (Norvegia, Olanda sau chiar Ungaria sunt exemple bune). Taxele sunt f mici doar in tarile in care nu prea exista producție de gaze.
  Trebuie spus însa ca sistemul pe baza de redevența (royalty) adoptat de România acum aproape 20 de ani este o prostie pentru ca descurajează dezvoltarea zăcămintelor mici sau a celor cu costuri ridicate. Exista alte sisteme de taxare mai flexibile si mai puțin penalizatoare.

  • +1 like
   Cu exceptia partilor legate de redeventa/royalty, despre care imi lipsesc informatii, comentariul Dvs. e cel mai pertinent/pragmatic dintre toate de la acest articol.

 18. Cred ca va inselati. Armamentul Rusiei, strins in jurul Urcainei, nu este asa de performant. La armament clasic, rusii sunt depasiti de NATO la toate capitolele: aviatie, blindate, artilerie, infanterie, comunicatii si interoperabilitate. Plus sateliti geostationari de spionaj si cercetare. Chiar si Ucraina sta mai bine: drone turcesti performante, tancuri T-62, T64 (cele mai bune tancuri ale URSS) modernizate etc. De altfel, dupa vizita cancelarului german, se anunta retragerea rusilor.
  In ce priveste implicarea statulu nostru in foraje si exploatari, cred ca ar fi un dezastru. Mega MFIE. Trebuie total privatizat sectorul, catre firme solide, reputate si care sa nu fie ale rusilor(direct sau indirect). Dar cu alde Tradiceanu si Bombonel la conducere….
  Pina la urma, nenorcirea nostra nu vine de la armata Rusiei, ci de la agentii Rusiei din viata politica si inalta administratie de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro