vineri, iunie 14, 2024

În noua eră energetică se cer soluții de criză!

Problema energetică va demola toate partidele!

În partid există două tipuri de „valoroși”: cel care aduce bani și cel care aduce voturi. „Valorosul valoroșilor” este cel care aduce și bani și voturi.

În partid șeful trebuie să-și servească subalternii, adică pe cei care l-au ales, pe cei care i-au dat bani. Deci este relativ cine este „șef” într-un partid.

În partid există o singură ideologie: „să pupăm inelul” șefului și să cotizăm atunci cand ni se cere. Dar am spus că șeful nu este întotdeauna cel care este formal „șef”. Așa ne trezim că apar fel de fel de ciudați cu un „selfesteem” exagerat care nu au habar de domeniul pe care este așezat fotoliul „repartizat”, uneori care nici nu sunt membri de partid, dar care sunt o rotiță în „partida” care l-a „uns” în fotoliu.

Mitologia urbană actuală localizeaza „partida” în servicii sau în masonerie. Funcționează un fel de teorie a conspirației ce cu greu poate fi demontată din cauza miturilor referitoare la secrete și discreție. Adevărul îl aflăm doar dacă „urmărim banii”. Nu este treaba noastră de a investiga posibile fapte penale. În energie este vorba de mulți bani. Bani de la companii, bani de la grupuri de interese nelegitime, bani de la „mafie”, bani din salarile gigantice, bani de la căpușe. Unde se duc? Greu de arătat cu degetul în vreo direcție. Stau și mă întreb de ce nu s-a mai auzit nimic de „operațiunea” de sigilare a birourilor SGG (acolo unde există pâinea și cuțitul în transportul de energie – Transelectrica și Transgaz) din interimatul de acum un an și puțin al actualului premier.

Sunt convins că nu serviciile și nu masoneria sunt în spatele cangrenei din energie. Poate serviciile ar trebui să fie mai atente la această infrastructură critică de interes național. Dacă ne uităm la ceea ce a scris presa, observăm că există o oligarhie cleptocratică, care dirijează „resursa umană” din industria energetică. Azi X este director la o companie naționala, mâine îl găsim în consiliul de administrație de altă companie importantă, poimâine este în eșalanul doi la o companie mai mică deoarece partidul care l-a pus nu mai este la putere. Un fel de „rotitea cadrelor”.

Asta se întâmplă de mulți ani. Asta s-a întâmplat în special în ultimii 10 ani, din guvernul Ponta. Latura pesedistă din PNL (adică ALDE) s-a desprins și și-a revendicat energia. Au rezistat și sub Dragnea. Azi sunt recuperați de PNL. Aceeași oameni pe aproximativ aceleași posturi. Așa ne-am trezit cu niște „carașoli” și „lămbruțe” care au în mână producția și transportul de energie sau „supraveghează” piața. Să nu ne mai întrebăm de ce a crescut exponențial prețul megawattului!

Astăzi cel mai mult are de pierdut PNL-ul, sigla sub care de peste doi ani se „gestionează” energia și sub care se definitivează armaghedonul industriei energetice. Urmează cel al agriculturii și industriei alimentare. Dar cu sârguință participă și PSD-ul, cel care are în curte cele două Trans-uri (Transelectrica și Transgaz) la Secretariatul General al Guvernului. PSD-ul este inițiatorul Ordonanței 114, începutul adevăratei demolări. Astăzi Teodorovici, fostul „păstor” al finanțelor și cel care a semnat celebra ordonanță este „consilier pe probleme de energie” la AUR. Sârguința se vede și la deja micul USR, mare promotor european de „green energy”, adică strategia care vrea să ne scoată de sub monopolul rusesc al gazelor și să ne bage sub monopolul chinez al metalelor și pământurilor rare. Nu am uitat de PMP: cațiva „omuleți” cu adeziune la acest grup sunt infiltrați în fel de fel de companii de stat tot pe postul de sinecuri aparatnice demolatoare.

Unde sunt adevarații profesioniști? La pensie sau așteptându-și pensia, arătând pe Facebook cât de mari prostii s-au făcut în ultimii 15 ani. Toată lumea din sistem se plânge că nu vine nimeni și nimic din urmă. Probabil că facultățile scot ingineri, dar nu știm unde sunt aceștia deoarece nu se regăsesc în companiile din energie. Nu se regăsesc pentru că în acestea sunt angajate sinecurile de partid. Nu se regăsesc deoarece ordinea fireasca a lucrurilor (adică în 15 ani să aibă șansa de a deveni șef de secție și în 25 de ani manager) este deranjată de acest sistem ticălos al partidelor.

Sărăcia energetică în care suntem, cea care este principala cauză a creșterii prețurilor, după care abia urmează Gazpromul și certificatele de CO2, va fi accentuată de seceta ce urmează. Hidroelectrica nu va mai avea ce uzina, nu va mai avea ce produce. Nu vom mai avea de unde să importam (dacă va mai exporta careva) deoarece capacitatea este aproape de maxim, deci prețurile vor mai crește.

În curând sistemul energetic va crăpa și toate partidele care au fost la guvernare vor deconta. Pericolul este că numai unul din partidele parlamentare nu a fost la putere. AUR dacă l-a luat consultant în energie pe Teodorovici (cel depre care presa a relatat că este guvernator la o bancă rusească) însemnă că ne așteaptă vremuri și mai grele după 2024 cănd se pare ca AUR va avea un procent semnificativ în Parlament.

Energia resetează relațiile economice regionale

De câteva zile avem, colac peste pupăză, agresiunea militară a lui Putin asupra Ucrainei. Am intrat într-o nouă era energetică. Primul val de sancțiuni economice aplicate Federației Ruse intră în vigoare. Vor mai veni și altele. Moscova deja a amenințat, prin vocea fostului președinte Medvedev, ca prețul metrului cub de gaz va fi de 2 euro (1000 mc – 2000 euro). Asta dacă nu cumva fluxurile energetice vor fi stopate.

Toate țările își vor securiza producția de energie, exporturile devenind prohibite. Cum România este importator net de energie electrică de trei ani și cu un procent din ce în ce mai mare din consum provenit din importul de gaze rusești, ne putem astepta la o imensă foame de energie.  

Profesorul Chisăliță spune că energia ce se va produce în acest an este deja vânduta. Confirmarea vine și de la autorități. Mai mult decât atât, sunt mișcări pe piața românească de gaze pentru a umfla prețurile, mișcări devoalate tot de Dumitru Chisăliță , mișcări care au ca rezultat un import la preț mare și un export la preț mic. ANRE-ul habar nu are pe ce lume se află.

Varianta de criză

Încă îmi mențin ipoteza că militarizarea pe un timp limitat a sistemului energetic național este o soluție. De criză. De resetare a tot ce a fost gândit pe timp de pace.

Cum e posibil ca în ultimii 32 de ani statul român să nu demareze nici o investiție majoră în energie? Cum e posibil ca de 12 ani să treneze extragerea gazului din Marea Neagră? Cum e posibil ca să ajungă la fier vechi (noua formulă a conservării) CEH-ul? Cum e posibil ca Hidroelectrica să nu își decolmateze de 30 de ani lacurile de acumulare? Cum e posibil ca să se scurgă bani de mulți ani spre Tarnița, spre Electrocentrale Grup și CET Galați să intre în faliment (proiecte eșuate de SAPE)? Cum e posibil ca termocentrala de la Brăila să fie demolată, atât timp cât a fost retehnologizată acum cîțiva ani? Cum e posibil ca de 3 ani să nu se poată termina investiția Romgaz de la Iernut? Cum e posibil ca Romgazul să iasă din investiția strategică în terminalul de LNG de la Alexandoupolis, cel care ar fi salvat cu cel putin 2 miliarde de metri cubi de gaz necesarul de consum național? Cum e posibil ca să afirmăm că liberalizarea e un succes, atât timp cât avem numai 70 de jucători în piață, din care doar 20 să fie producători și restul traderi de energie pe care nimeni nu îi supraveghează? Asta nu înseamnă trădare? Toate acestea nu sunt în interesul Federației Ruse?

Actuala structură de organizare a energiei românești nu permite decăpușarea. Actuala structură nu va îndepărta niciodată sinecurile, impostorii, posibilii agenți de influență ai Kremlinului aflați în structura de decizie, prădătorii și grupurile de interese nelegitime.

Vede cineva altă soluție în afara declarării stării de urgență în industria energetică românească? Care este aceea?

Distribuie acest articol

27 COMENTARII

 1. Orice soluţie rămâne o iluzie câtă vreme băieţii deştepţi, mână-n mână cu politicenii, vor şti să facă din orice invenţie încă un mecanism de a fura banii mei, consumatorul! Soluţia văd că apare cu viermele corupţiei în ea. La toate întrebările textului, răspunsul e lăcomia şi hoţia… Niciodată acestor hoţi banul public nu li se va părea destul. Din păcate, nu se fură numai la noi, se fură oriunde (e un fenomen de berlusconizare…), dar pe mine mă doare mai ales ce se fură de la mine şi nu mă apără nimeni. Şi adică militarizarea ar face-o oameni cinstiţi?! Naivităţi de prunc… ajuns bebeluş… Cum să cred în asemenea guvernanţi, cum să cred în democraţie, de ce să merg la vot, de ce să-i apăr, să-i justific pe hoţi? Nimic nu-i bun fără oameni buni, iar cei care ne conduc sunt tot mai răi!

 2. Militarizare? Cu cine? Cu generalul de 4 stele cazatoare Ciuca (cum se poate justifica ajungerea in mai putin de 30 de ani de cariera de la gradul de locotenent la general cu 4 stele, cind legea zice ca poti avansa o singura data in grad la exceptional pe timp de pace?)
  Se poate militariza tot. Si? Vor da ordin cazanelor sparte sa se repare singure?
  Nu intelegeti ca Romania nu mai are capacitati viabile de productie? Din 1989 pina azi sunt 1400 Mw instalati la Cernavoda, din care 700 fac anul asta 25 de ani, inca vreo citeva sute investitie privata grupuri combinate gaze/abur, un alt grup gaze/abur la CET vest, dar acolo turbina de abur e in contrapresiune, n-ai consum n-ai Mw, desi au ditai turnurile de racire. Si altceva? Mintia inchisa, Turceni cred ca mai are vreo 3 grupuri din 6 sau 7, iar cele date la consilii judetene cam taiate la fier vechi.
  Si vreo citeva mii de Mw in eoliene, care mai mult stau decit merg. (de pe site-uri, indice de utilizare a puterii pe la 25% pe an.) Si pentru care scoateti la greu bani din buzunare…
  In rest tot ce mai functioneaza este vechi de la Moise. (Si datele punerii in functiune sunt publice de mergi pe site-urile lor.) Da, da, s-or fi retehnologizat pe ici pe colo, dar otelul ala de atita caldura si porniri opriri a imbatrinit. Noroc ca n-a fost iarna ca s-ar fi auzit de departe clantanitul dintilor bucurestenilor.
  Prostii se fac nu de 15 ani, ci cam de 25 de ani. Dar in primii ani nu s-au prea vazut consecinte.

 3. Desigur intr-o situtie normala asa ar sta lucrurile . Cetatenii vor consuma fara de grija nu numai gaz si benzina dar si alimente si tot ce tine de comertul cu amanutul si nu numai .Situatia la zi , cea care ne explodeaza acum direct in fata , nu va mai permite, nesabuit ,consumul a tot ceea ce vedem ca ne inconjoara .Multe dintre poftele nostre (o matusica imi zicea cindva cu nonsalanta data de batrinetea aratata tinarului ce abia dechidea ochii asupra lumi cum ), iertata imi fie zicerea : „ curul satul castane cere ”.Tot asa si noi ne vom reinvata la a minca vara si toamna rosii(unul dintre exemple , multiplicati voi restul ) si nicidecum tot timpul anului .Vom fi nevoiti sa unim intregul spatiu European al parcursului , de la colectare (extractie ) transport si vinzare , a ceea ce noi europenii putem produce de unii singuri .Schimbarile nu se vor opri aici .Partidele si media prorusa va fi dezactivata .Daca razboiul continua ,in Ucraina ,tot ceea ce acum credem ca exista negativ va capata alte forme iar hotia , de orisicare fel , va fi cumva drastic pedepsita .Ne vom supune cu totii altor legi .Nimic nu va mai fi la fel .In curind Rusia nu va mai fi in stare sa ameninte pe nimeni sau aceasta Rusie .Si in Rusia va veni tavalugul schimbarilor daramite in Romania .Cit despre ideile trasnite cu extragerile de gaz din Marea Neagra in perimetrul Romaniei sau cu rachetele nucleare rusesti imbatabil considerate le-am tot explicat mai devreme putin .Intreaga omenire trebuie sa treaca in regim de ECONOMII .NIMIC NU VA MAI FI CUM A FOST.

 4. Pentru a produce 1MWh pe gaz ai nevoie de 90 mc de gaz x randamentul turbinei ( sa zicem 50%).
  Ca sa produci 1500MWh pe gaz ai nevoie sa arzi (1500×90)/50% = 270.000 mc de gaz, pe care dai azi 270.000 euro.
  La fiecare MWh pe carbune se arde 1 tona de carbune si din cauza poluarii moare sau e distrus un om. 1500MWh pe carbune = un tren de carbune cu 60 de vagoane.

  Ca sa produci aceiasi cantitate de energie cu solar nu arzi nimic. Investesti in panouri odata ( 800.000 eur pe MWp) si esti ok 35 de ani.
  1MWp de solar in sud produce 1500MWh pe an,
  . Dupa 35 de ani inca sunt bune 85%.

  Se lucreaza la cabluri trancontinentale pe UHVDC.

  Cand au aparut automobilele crescatorii de cai s-au revoltat.

  Cantitati infime de pamanturi rare se folosesc la 1 panou de 500W, mult sub 1 gram. In rest siliciu, adica nisip purificat.

  O noua tehnologie e testata, perovskit, un fotocatalizator mai efficient ( 40% max). Foarte ieftin, usor de produs panouri ( fara camere pure)
  Perovskitele formeaza 60% din mantaua terestra,

  De acord cu autorul si jaful din energie. Sa nu faci tu nimic, nimic de 10 ani, nici macar o eoliana, un panou trebuie sa fi redus mintal in ultimul hal, oligofren. Acu veni razboiul, avem atentia in alta parte. Sa pui o jurnalista project nanager la BRUA e crima (sotia lui Nicolicea – fosta la Click). Tara condusa de nemernici.

  • Solarele produc energie cind e soare, atit. Socoteala ta da cu multe virgule.
   Tipic, baga niste cifre sa para, vezi Doamne, baiatu se pricepe, si scoate un pirt chinuit.

  • doua intrebari:
   1 cum ne incalzim cu solar si eolian? (ma refer la marile aglomerari urbane)
   2 cum stocam energia electrica sa o avem cand vrem?
   daca raspundeti va rog sa indicati sursa stiintifica de unde aveti informatia

   • Demult lumea se incalzeste si cu solar si eolian !
    Cel mai usor este sa ne uitam pe NEW Red (New renewable Energy Directive) si sa citim doar- nu trebuie neaparat ca toti sa si intelegem – notiunea de „electrifyinig the heat”
    Pe scurt:
    – in Danemarca, excesul de electricitate cind piata lor si a Germaniei este saturata de eoliene si solare, electricitatea este „dumped”(adica bagata) in sistemul d eincalzire centralizata prin inclazitoare electrice…pt ca cititorul sa inteleaga,,,astea sunt ca si „coffee maker” – il bagi in priza si fierbe apa.
    – excesul de energie eoliana-solara, pur si simplu il foloses”c sa actionez pompele de caldura producind din electrcitate caldura cu randament de 200-400% (din nou, nu ma mai obosesc sa explic celor care vor sari in sus ca experti ca cum (scuzati cacofonia) avem randament mai mare de 100% …raspunsul e „daia, uite asa
    – tot pe principiul „coffee maker”, sunt stocatoare de energie de temperatura inalta…adica din nou aceeasi electricitate in exces (dar poate sa fie si daialalta „regular”), exte folosita in stocare de temperatura inalta pentru reconvertirea din nou in electricitate (cind am nevoie !) si caldura prin CHP- adica combined heat and power (remarcati ordinea heat &power si nu power&heat)..asta e mai bine pentru pierderile exergetice sunt mult mai mici decit in caul „coffee maker”…din nou, nu mai stau sa explic ce e aia „pierdere exergetica”…cine vrea sa stie, sa caute universitatea wikipedia sau google
    Ma opresc deocamdata aici, reamintindu-mi un anume profesor doctor inginer (doctor adevarat !), plecat dintre noi, Dumenezeu sa-l odiheasca, ce i-a raspuns unei ziariste nevinovate, care s-a trezit sa intrebe, la o prezentare intr-o atmosfera cu staif la Radisson cu multe power point-uri ca, daca avem asa tehnologii de ce nu le folosim in Romania ?…iar raspunsul monumental, intr-o liniste adinca toata lumea asteptind verdictul cu sufletul la gura a fost: „….domnisoara draga, pentru ca suntem atiiiit de proooosti…”
    ps. daca chiar vreti sursa stiintifica, va pot trimite „volume de surse”stiintifice

    • Nea Cataline
     1 inteleg ca sustii faptul ce energia consumata noaptea in Danemarca ar fi gratis? La mod real nu simbolic
     2. Energia in Danemarca e una din cele mai scumpe din lume.
     3. Am fost in Danemarca si acolo bate vintul de te zapaceste.
     4. Danemarca e o tara mica si modelul ei nu poate fi aplicat pretutindeni.
     5. Cit din excesul de energie e acumulat si cit reprezinta din totalul consumului?

     Om fi noi prosti dar nici chiar asa

    • Danemarca e pe locul 2 în Europa la prețul electricității: 0,29 euro/kWh cu tot cu taxe, deși fără taxe e doar 0,1 euro/kWh. La asemenea taxe plătite de consumator, evident că își bate joc de energia electrică pe principiul „coffee maker”. Iar lăudătorii Danemarcei, garantat și-au câștigat traiul doar pe bani publici, ca să ajungă să laude asemenea politici energetice.

    • @Cosmin
     „1 cum ne incalzim cu solar si eolian? (ma refer la marile aglomerari urbane)”…. Ne vom incalzi cu pompe de caldura performante care transforma 1 kW electric in 4-5 kW termic.

     „2 cum stocam energia electrica sa o avem cand vrem?”…. Stocarea energiei eoliene si fotovoltaice nu este mandatorie (energia electrica o luam de la priza). In Germania de ex, ponderea anuala a regenerabilelor in mix este in jur de 45%-50% (Eolian circa 25%, Solar circa 9%, Biomasa circa 9%, Hidro circa 4%). Pe durata urmatorilor 10 ani, investitorii germani in domeniu tintesc majorarea ponderii anuale a regenerabilelor in mix pana in jur de 65%.

     Avand in vedere potentialul Romaniei de energie eoliana offshore (in perimetrul Marii Negre), potentialul eolian onshore (in podisul Moldovei, Podisul Mehedintiului, crestele subcarpatilor), un potential solar net superior in comparatie cu cel al Germaniei, potentialul biomasei precum si un potential hidro de invidiat, in urmatorii 10-15 ani, ponderea anuala a regenerabilelor in mixul electric romanesc ar putea depasi chiar si pragul de 75%.

  • @Dan Poroineanu Ce e MWpeul de care pomeniti?
   Cei care citim avem profile diferite, nu e o discutie de energeticieni. Eu de exemplu sint fochist, la mine unitate de masura de baza e lopata cu carbune 1 LCC. MW trebuie sa vina de la MegaWati, pe mine p-ul din coada ma nedumereste ca sa pot urmari mai bine ce scrieti. Daca puteti, faceti ca cifrele din cele trei modele, gaz, carbune si eolian sa fie coerente si convergente intre ele. Daca nu, mai bine pastrati doar concluzia: la eoliene platesti panoul, energia e pe gratiti si iti iese si un om viu bonus.
   Mersi!

  • 1. panourile fotovoltaice trebuie schimbate mult mai repede de 35 de ani.
   2. in Romania s-a investit enorm in energia eoliana. Romania e pe primul loc in Europa de est in ceea ce priveste puterea instalata pe cap de locuitor. informati-va va rog

  • Domnule Poroineanu, ce nu are randament bun ca asta e fizica, este ciclul termic, care e guvernat de ciclul Carnot. Randamentul ciclului Carnot (de la fizica clasa a X-a) este 1-T2/T1, unde T2 si T1 sunt temperaturile absolute (in grade Kelvin) ale sursei reci, respectiv ale sursei calde. Deci, asa cum m-a invatat un profesor, daca vrei sa vezi daca cel cu care discuti stie sau nu, intreaba-l intre ce temperaturi functioneaza ciclul si fa calculul asta.
   Si apropos, un ciclu termic este musai sa aiba 2 surse, una calda si alta rece. Experiment simplu: infunda teava de la esapament cit mai etans (dar sa o poti desfunda) si vezi ce se intimpla.

 5. Nu exista sanse ca energia sa isi revina. Pute sistemul de impostura si politruci, incompetenti sprijiniti de partide sustinuti si numiti pentru a sifona bugetele grase din energie.
  Oriunde in sistem se schimba partidul si apare rotatia caderelor, in functie de cine vine, directorul general devine director tehinic, inginer sef orice functie pentru a fi pus la pastrare pentru urmatorul ciclu electoral.
  Sistemul de plin de capuse, e parazitat din momentul in care se angajeaza cineva, nu intri tu in el fara sa ai o pila, fara asa ceva nici nu poti sa incerci sa iti trimiti CV-ul.
  Am atatea exemple incat as putea sa scriu un roman in cei 25 de ani de energie in care am vazut cancerul care a terminat acest sector. Acum 20 de ani cand terminai Energetica aveai un bagaj de cunostinte teoretice chiar daca erai ultimul din grupa, acum acest bagaj nu mai exista, absolventii avand doar cunostinte de Insta si Tik Tok!
  Despre decolmatare, se va face cand o firma de partid va avea chef, Iernutul in 2025 optimist vorbind. Despre restul intrebarilor ati raspuns chiar in articol: politrucii si pilele fac totul posibil mai ales ca e un sector de activitate in care sunt bani multi si care nu poate fi falimentat!

 6. Va invit sa folositi acest sistem acasa, sa va debransati de la reteaua electrica si sa fiti independent doar pentru 1500 h pe an si cu ceva stocare inca o data pe atata
  Restul sa zicem de 5000 h va doresc sa le petreceti ca strabunicii dumneavoastra cu lampa cu gaz si soba pe lemne. In felul acesta va asigur ca o sa va lecuiti de propaganda ecologista.
  Exista tehnilogii noi in fotovoltaic, mai subtiri, mai rezistente, mai eficiente, dar toate sunt la nivel de teste si nu stiu cand vor fi comercial disponibile.
  Masinile au inlocuit caii in momentul in care au devenit competitive dpdv al costurilor si efectelor, hai sa taiem subventiile pentru fotovoltaice si pentru eoliene si sa le lasam sa concureze liber pe piata pentru ca din acest motiv s-a ajuns sa nu se mai instaleze niciun kW in ultimii 10 ani.

 7. Importanta acum e viteza, viteza cu care s-ar putea obtine e energie din orice, chiar lemne, carbune gaze soare, vint atomic, hidro.
  Cred ca cel mai rapid e carbunele, chiar daca e prost si nerentabil.Apoi asigurarea surselor de import.
  Desigur, in paralel, pot fi urmarite si celelalte masuri, in functie de finante si capacitati.

  Chiar si eoliene, am spus cu ani inurma ca producerea de pale in fibra de sticla ar putea fi f potrivita Romaniei deoarece fabricarea acestora necesita multa manopera, greu rootizabila, ori in Ro forta de munca e ieftina

  • Ca sa faci lucruri mai bune ai nevoie de scule mai bune. Aplicati asta in cazul carbunelui. Sa vedeti cu cate zecimale da, in Romania.

 8. Avem un șef al guvernului care până deunăzi a condus în luptă militari, a fost șef de Stat Major și ministru al apărării.
  Vi se pare că instituțiile statului român, din structura guvernării centrale și locale, au performat în aceste zile de la începerea războiului din Ucraina în care am fost asaltați de refugiații ucraineni?
  Pentru că ideea cu militarizarea sistemului energetic, ca soluție de criză, va avea aceeași finalitate, domnule Păcuraru, ca și cea a numirii unui premier fost înalt comandant militar. Adică nimic spectaculos, niciun spor de eficiență.
  Eu zic să reflectați puțin mai mult înainte de a mai reveni cu propunerea aceasta a „militarizării” sistemului energetic.
  A bon entendeur, salut!

  • sunt oameni si oameni in toate domeniile; avem exemplul pandemiei cand un spital din Moldova sufocat de coruptie si incompetenta a trebuit preluat de armata si a putut functiona, insa tot in pandemie avem si contra-exemplul soldatilor pusi sa patruleze cu arma la vedere sau in TABuri pentru ca sa …?!?
   ma intreb ce ar zice Dl Cosmin daca „militarizarea” energetica ar fi pusa sub conducerea generalului Oprea etc

  • Dlui.Cristian, Dlui Cosmin Pacuraru si ceilalti colegi din Contributors
   1, Recomand citirea, in aceasta ordine, a acestor informatii :
   https://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-transeele-razboiului-romaniei-cu-rusia.html
   https://ziare.com/oligarhi-rusia/oligarhi-rusi-vladimir-putin-romania-1728120
   2. „colationarea” (numai) a acestor informatii (sunt o multime si de alte „indicii”)
   Parca, parca as fi tentat sa-i dau dreptate dlui Pacuraru…”militarizare”, sunt sigur, ca in acceptiunea Domniei sale = curatenie (inclusiv politica), disciplina, organizare si, evident, minimizarea influentelor celor care au interes ca domeniul (chiar) strategic al energiei sa fie normal, nu distrus !
   In alte vremuri, industria energetica a mai fost „militarizata”!
   La urma urmei, care e problema, mai ales in conditiile actuale ?

 9. Citez din articol: (din VARIANTA DE CRIZA)
  „…Actuala structură de organizare a energiei românești nu permite decăpușarea. Actuala structură nu va îndepărta niciodată sinecurile, impostorii, posibilii agenți de influență ai Kremlinului aflați în structura de decizie, prădătorii și grupurile de interese nelegitime…”
  Fiti foarte siguri ca, posibilii agenti de influenta ai Kremlinului + coruptia (aste element de securitate…isi mai aminteste cineva ?) sunt exact motivele pentru care unde sunte…incepind cu combusibilii (gazele, BRU, etc.) si terminind cu capacitatile. Vreri dovezi: ia uitati-va la ce s-au grabit rusii sa preia cit mai repede: Cernobil si cea mai mare Centrala Nucleara din E. Europei + celelalte termocentrale. prin energie controlezi pe cineva, stapinesti pe cineva si, mai ales, slabesti pe cineva
  Agenti de influenta ai Kremlinului ?….ma intreb de ce oare LukOil si Alro mai functioneaza ca si cum nimi nu s-a intimplat…nu stim cine sunt proprietarii acestor unitati ?…trmit motorina/benzina pentru tancuri, sau profituri, sau trimit aluminiu pentru Sukhoi ?….trebuiau inchise demult !…nu trimis ANAF-ul sau Protectia consumatorului
  QED !

 10. dl. neamtu…poate nu stiti cum functioneaza PZU (piata pe ziua urmatoare), sau, in engleza, ca sa puteti gasi usor pe Nordex DAM (adica, pt. dvs. Day Ahead Market)
  Acu, sunt 3 chestii care nu le-ati prins:
  1. ce aratati dvs. sunt preturi medii (adica, de ex. 40 centi = 20 centi noaptea la gol si 60 centi ziua la virf). evident ca la 20 este mult sub costul gazului ! (dáia iau energie noaptea si o stochez pt. ET)
  2. preturile aratate, sunt mai de demult…eu vorbeam despre instalatii instalate de 5-7 ani in urma, dar, dvs. imi dati exemplele de azi (nerelevante)
  3. nu uitati ca pretuile la electrcitate si gaze (caldura) sunt perfect legate…deci sit. de acu 7 ani, se translateaza azi, cam cu aceleasi proportii
  Deci…mai cititi…e mare nevoie
  Succes si s-auzim de bine

  • Cum să fie 0,2 euro/kWh ”mult sub costul gazului”?!

   0,2 euro/kWh e peste costul maxim de producție chiar și în cea mai nouă și mai scumpă centrală nucleară.

   Prețurile menționate de @nt sunt cele plătite de gospodăriile populației, asta înseamnă ”Haushalt”, gospodărie.

   • Intradevar, tarifele mentionate de @nt reprezinta preturile in retail pentru consumatori casnici. @nt insa, a omis sa mentioneze micile detalii, i.e. aceste tarife includ schemele de sustinere „feed-in tariff” a capacitatilor pe regenerabile instalate in perioada 2000-2019, care nu au fost chiar neglijabile – vezi The Renewable Energy Sources Act /EEG”.
    https://energiewinde.orsted.de/files/190429/strompreise-01.svg

    In fine, intre timp energia produsa in parcuri eoliene onshore si in parcuri fotovoltaice a devenit cea mai ieftina forma de energie (context in care schemele de sustinere pentru aceasta forma de energie au fost eliminatel). Asadar, tariful mediu german nu poate sta la baza discutiilor despre preturile energiei produsa in capacitati instalate in prezent sau in viitorul apropiat (argumentul lui @nt este eronat;).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro