marți, octombrie 19, 2021

În țara pudibonzilor, ignoranța e regină!

Nu mă surprinde deloc decizia vajnicilor apărători ai pudorii naționale de a respinge educația sexuală în școli. Mă întreb doar: câți dintre acești apologeți ai eticii tradiționaliste trăiesc în lumea actuală?! Căci dacă ar avea cel mai mic contact cu lumea noastră, a muritorilor de rând, ar fi aflat că limbajul trivial se însușește încă din grădiniță, că reprezentarea acestuia are loc încă din clasele primare (chiar dacă semnificatul și semnificantul nu sunt prea inteligibili), iar aplicarea reprezentării limbajului licențios în real, cel puțin pentru o parte a elevilor, începe încă din gimnaziu.

Așadar, introducerea educației sexuale pentru adolescenți nu ar fi avut alt efect, decât, eventual, acela ca profesorii să afle noutăti. Căci vorba bancului: la radio Erevan sună o bunicuță care vrea să știe dacă poate începe să-i facă educația sexuală nepoțelului ei, în vârstă de 11 ani. Răspunsul primit: da, dacă doriți să aflați noutăți!

Ceea ce pare să le scape legiuitorilor noștri este că dezvoltarea psiho-somatică a copilului de azi, pe care îl bombardăm cu carbohidrați și alte e-uri, a determinat o precocitate a debutului modificărilor hormonale (ce ține de fiziologie, nu de o teorie sau alta) mult mai rapidă decât dezvoltarea psihică și emoțională. Dacă mai adăugăm accesul – greu de spus cât de supravegheat – al copilului la internet (nu știu dacă s-au realizat statistici asupra procentului băieților de gimnaziu care intră pe site-uri porno și…nu oriunde, ci chiar în timpul orelor de școală!), accesul la ORICE informație aflată la distanța unui click, atunci mă întreb de ce senatorii se situează mereu cu un pas în urma realității tuturor acestora, în ciuda faptului că de mâinile lor stă lipit mereu câte un gadget cu acces la internet.

Problema e alta, iar viața e mereu în altă parte.

În primul rând, dintr-un anumit punct de vedere (explicat de psihologi și medici) e normal ca lumile noastre (a adulților și a copiilor) să fie paralele. Însă, aceste paralele se mai curbau din când în când, astfel încât lumile noastre s-au mai și intersectat. Azi, cele două lumi par a fi rămas doar paralele. Părinții stresați de presiunea job-ului/hobby-urilor lor și de educația plină de tabuuri moștenită din comunismul ancorat în tradițional sunt convinși că acest domeniu – sexul – este, nu doar de negândit, ci de nespus. Așadar, fără să o știe, ei aplică una din tezele lui Wittgenstein: despre ceea ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă. Nu contează, că din punct de vedere hormonal, copiii lumii noastre sunt apți (dar și curioși) să descopere și să exploreze un univers ce li se livrează constant în mass media și social media, ci faptul că prevalează tabuul (antropologii, de altfel, au arătat că tabuul este specific unei lumi pre-moderne).

În al doilea rând, dacă adulții au un simț critic exacerbat într-ale sexului, acesta le lipsește copiilor aproape în totalitate. Și cum obiectivul școlii românești pare a fi strivirea oricărei curiozități, de ce-am exclude-o pe cea sexuală? Oricum, dezvoltarea capacității reflexive și a gândirii critice nu e deloc o prioritate într-un sistem educațional (despre care s-a tot scris!) în care accentul e pus pe memorarea fără rost (nici măcar pe exercițiul mnemotehnic) și în care învățatul pe dinafară, rămâne – literal – pe-din-afară. Căci dacă curiozitatea copiilor în explorarea lumii ce tocmai li se dezvăluie – atât ca vrajă, cât și ca dezvrăjire – e normală, pluralitatea informațiilor la care au acces nu mai e mediată de nimic. Într-o lume invadată de fake-news, informația nu este întotdeauna cea validă sau, măcar, cea pertinentă. Adolescentul căruia școala îi livrează doar meme, dresându-l să devină viitorul yesman, nu este absolut deloc pregătit să discearnă și să aleagă în cunoștință de cauză. Căci până la urmă, libertatea alegerii – în acest caz, de a face sau nu sex, în ce condiții și ce anume înseamnă protecția și prevenția – înseamnă a cunoaște (adică a asocia pulsiunilor naturale gândirea). Iar a cunoaște înseamnă a avea acces la informații (acces există, sursele sunt problematice!), a înțelege avantajele și dezavantajele posibilităților ce-i stau în față, precum și responsabilitatea la care ele îl solicită. Ce adolescent virgin nu se va simți presat să-și înceapă viața sexuală atunci când toți prietenii lui au început-o sau cel puțin așa se vor lăuda?! Teribilismul specific vârstei e atât de mare încât devine ușor manipulabil. Și, din păcate, înțelegerea – de sine și a celuilalt – vine (dacă vine) abia post-factum.

Ceea ce mă miră cu privire la această pudibonderie (susținută și de o parte tradiționalistă a bisericilor) este faptul că nu ia în considerare ignorarea, acceptarea, sau promovarea vulgarității, obscenității, trivialității prezente pe toate canalele mass-mediei autohtone. Nu am văzut și nu am auzit până acum, nici o față bisericească și nici un reprezentant al mediului politic care să ia fie o atitudine publică, fie să propună și să susțină un proiect de lege pe care adormitul CNA să-l și aplice, amendând și/sau interzicând prezența imaginilor și a cuvintelor vulgare în media ce ne inundă. Câte imagini, difuzate altădată după miezul nopții, câte texte și pretexte nu ne sunt livrate de posturile românești în numele unei libertăți a cuvântului (cuvânt ce a ajuns golit de orice conținut) și a imaginii (cu atât mai vandabilă, cu cât mai ”școantă”)?! Câte din noile ”vedete” nu sunt promovate ca fiind exemple demne de urmat, modele și idealuri pentru tineri? Și dacă vedetele au reușit, nu de puține ori prin farmecele trupului (lucru ce transpare fără nici o cenzură), alții de ce nu ar putea? La așa exemple, așa emuli!

Problema este că această corporeizare a spațiului public nu e lipsită de efecte. Admirăm, dezvelim, dezvăluim…totul sub imperativul urmează o știre senzațională : X a agresat-o pe Y, S a violat-o pe T, etc.

Faptul că o fată e violată sau agresată nu ne mai tulbură deloc (sau…poate nu ne-a tulburat nicicând!). Dacă a ajuns în această situație, înseamnă că a meritat (adică și-a căutat-o cu lumânarea!). Dacă ar fi fost fată cuminte, nu i s-ar fi întâmplat acest lucru. Așadar, nu mai bine votați ca fetele să fie închise în casă până la vremea măritișului și, eventual, să iasă doar însoțite și acoperite de burka? Așa, măcar vom ști un lucru – toate fetele vor fi cuminți! (Mă întreb cum a reacționat generația celor ce au fost părinții pensionarilor de azi? Căci trebuie să fi fost șocant să-și vadă copiii (tinerii anilor 60-70) purtând ținute care nu mai aveau nici un numitor comun cu straiele tradiționale și deprinzând comportamente specific urbane care spărgeau orice canon rural al bunei cuviințe.)

Faptul că orice tânără (inclusiv fetele cuminți) care iese în spațiul public știe că, oricând, poate fi agresată (măcar!) verbal, ni se pare firesc. Înseamnă că merită! Înseamnă că iese în evidență, că atrage privirile și provoacă ispita. Și cum toate Evele sunt asociate păcatului, Adamii care sunt, totuși, raționali, cedează ispitei. Câte din fiicele domniilor voastre au trecut, măcar odată, prin traumatica experiență a agresiunii verbale? Sau poate nu au curajul să vă spună? Sau poate li se pare atât de firesc, încât vor învăța să interiorizeze a-normalul în pseudo-normalitatea lumii noastre, devenind și asumându-și culpabilitatea de a fi femeie? Există și reversul medaliei – machismul. Un baiat nu devine bărbat dacă nu învață să pună la punct femeia. Căci femeia e ”slabă” și ”trebuie îndrumată”. Iar dacă băiatul nu e macho, înseamnă că e homosexual și trebuie îndreptat pe calea cea bună. Așadar, din illo tempore (?!) barbatul nu e doar pater (familiae), ci și dominus. Și, în numele acestui prerogativ, are drepturi depline. Inclusiv să aplice corecții membrilor familiei lui.

Nu îmi iese din minte ceea ce povestea Neagu Djuvara – într-o emisiune difuzată în urmă cu câțiva ani – că, atunci când era copil și se afla pe moșia familiei, veneau țărăncile din sat și i se plângeau mamei lui că nu mai sunt iubite de soți. Iar mama lui, ușor mirată, le-a întrebat cum de au ajuns la această concluzie. Răspunsul e mai mult decât halucinant – pentru că nu le mai bat soții! Așadar, bătaia – cea ruptă din rai ! – era considerată a fi o dovadă a iubirii! Bărbatul avea dreptul, ba chiar și obligația, stipulată legislativ încă de pe vremea lui Vasile Lupu, de a-și bate nevasta. Iar legea aceea arhaică îl învăța și cum să aplice corecțiile, în funcție de fapta comisă de către femeie. Și, stupefiant, bătaia care punea în primejdie viața femeii era acceptată o dată, dar nu constant! Pare-mi-se că s-a abrogat prin 1831, dar ”tradiția” dăinuie până azi! Câte generații au trecut de atunci?! Chiar nu mai contează într-o lume în care practicile strămoșilor sunt prevalente în fața modernității. Am interiorizat atât de mult aceste comportamente (bine așezate într-o mentalitate ce subzistă de secole), încât ne-firescul lumii noastre e bine ancorat în firescul lumii trecute. Lumea noastră autohtonă e constituită din lumi ce amestecă – de-a valma – elemente tradiționale, comuniste și occidentale. Dacă în lumea tradițională, fata care încălca tabuul era repudiată de comunitate, cea din lumea comunistă nu doar că nu avea dreptul să perturbe lumea perfectă, dar trebuia să camufleze nedreptatea pentru a nu risca sancțiunea maximă – moartea socială.

Or această lume perfectă (în care răul nu există, pentru că nu e numit) continuă și azi. Cu o singură mențiune: a devenit și mai schizofrenică decât era! Avem universul unor legislatori ce trăiesc – dacă-i credem pe cuvânt – într-o lume a idealurilor pure și cea reală, ancorată în finitudinea și imperfecțiunea umană. Dacă – în viziunea lui Platon – aceste două lumi se puteau întâlni, într-o oarecare măsură, în figurile matematicii, pentru politicienii noștri, matematica e o formulă incantată mecanic în școlile patriei.

Și tocmai de aceea, nu mă surprinde deloc votul senatorilor.

Nu mă mir că s-a respins educația sexuală în școli pentru că în minunata lume nouă sexul e tabu, chiar dacă se practică cu fervoare de la mic la mare. Iar țapul ispășitor pentru toate fetele agresate, pentru toate mamele adolescente și pentru toți copii care abandonează școala mult prea devreme, pentru toate violențele domestice (ce denumire parșivă, care numai cu domesticul nu are de-a face!) este educația, adică școala! România educată! 

Așadar, propun să se renunțe definitiv și irevocabil la introducerea educației sexuale în școli pentru că reprezintă un atentat la inocența copiilor, inocență care trebuie păzită cu bâta și cu palma! Nu vrem educație sexuală, dar vrem mame tinere…cu cât mai tinere cu atât mai bine pentru sporul demografic! Nu vrem sex, vrem prostituție! Și dacă e (și) intelectuală, cu atât mai bine!

Distribuie acest articol

145 COMENTARII

 1. Doamnă, v-ați adresat prea finuț mârlanilor din societatea românească.
  Pentru că așa cum ați identificat, în lipsa unei exprimări verbale adecvate lor, ei nu pot înțelege mesajul dumneavostră.
  Și ar trebui identificați cu nume și prenume cei care perpetuează ”măreața tradiție”, altfel se vor ascunde, așa macho cum sunt ei, în spatele lui ”nu eu”.
  Puși la index acești frânari ai evoluției spre modernitate a societății românești pentru a ști toate fetele și femeile bătute și violate și copii care se trezesc adulți needucați și expuși cine să nu mai fie vreodată în opțiunile de vot ale cetățenilor.
  Că să beneficieze și nemernicii politicii românești de ”moartea socială”.

  • Si propui ca „familiile” homo si tras sa adopte acesti copii „batuti” pentru a-i educa in spiritul sec. al XXI-lea, nu ?
   Pesemne n-ai auzit de violurile perpetuate in „comunitatea lgbt”.

   • Nu, n-am auzit. Puteti prezenta o statistica serioasa, cu comparatii, dintr-o sursa sigura, recunoscuta si acceptata international? Sau vorbiti doar ca sa va aflati in treaba?

   • Nu am auzit de violurile repetate din „comunitatea LGBT”, in schimb am auzit si o tara intreaga este oripilata de cazurile de pedofilie din „comunitatea BOR”. Doar anul acesta au ajuns in mass media cel putin 3 cazuri de sarlatani barbosi pedofili, adica din partea celor care critica cel mai aspru introducerea educatiei sexuale in scoli.
    Sa le trecem in revista pe cele mai celebre? Popa Pomohaci, care primea copilasi spre mangaiere oferti cu dragoste crestineasca chiar de parintii acestora, popa din Videle care la inceputul anului a fost inregistrat cu telefonul cand atragea cu vorba mieroasa o copila neprihanita pentru a-si satsface placerile carnale, sau episcopul de Husi, care se indulcea cu seminaristi minori. Dar toti acestia si BOR vor plati peste cativa ani pentru faptele lor, asa cum plateste de ceva vreme biserica catolica pentru pacatele trecutului. Asta se va intampla in curand cand romanii se vor emancipa si nu le va mai fi teama de sarlatanii BOR.
    Care sunt mai periculosi? Comunitatea LGBT care exista de cand lumea, majori, vaccinati , si pana la urma e problema lor pe cine iubesc si care nu sunt pedofili ? Sau fariseii, ipocritii, care se opun educatiei sexuale, din pricina carora Romania e pe primul loc in Europa cu mame minore? Cei din urma o tot dau cu olandezii, cu Occidentul corupt, pedofil, dar s-au uitat oare pe statistici? Cate mame minore sunt in Olanda si cate in Romania ?

  • “A fi tu insuti iti ofera toate elementele pentru a te simti implinit, pentru ca viata sa aiba sens, semnificatie. Simplul fapt de a fi tu insuti si de a creste conform firii tale va duce la implinirea destinului tau.” Osho

 2. Va recomand si dvs. cum le-am recomandat tuturor celor care dau ochii peste cap ca in scoala nu se face educatie sexuala sa citeasca manualele de biologie umana. Incepeti cu cel de clasa a 7-a, varsta copiilor 13-14 ani, ultimul capitol. Credeti ca e suficient ca invata despre ovulatie, prezervativ, pilula de a doua zi, spermicide, vasectomie, anticonceptionale orale sau sub forma de implanturi subdermale, ligaturarea trompelor, sterilet, simptomele sarcinii, gonoree, hiv , sifilis? Scrie negru pe alb: daca nu va protejati si/sau aveti relatii intamplatoare aveti un mare risc sa luati aceste boli. Si multe altele.
  Ce ar trebui sa faca in plus copiii dupa parerea dvs.? Sper ca nu aveti de gand sa jigniti profesorii de biologie spunand ca sunt mai putin capabili decat viitorii profesori de educatie sexuala. Sunt suficienti profesori de edsex (ca asa spun copiii la educatie tehnologica, edtec) pentru toate clasele? Sau iar suplinitori cat cuprinde, din cate stiu nu a pregatit nimeni pana acum profesori in acest scop. Vor ajunge ei si in rural? Vor ajunge la tinerii de etnie rroma care nici nu mai stiu unde e scoala intre doua excursii prin UE, dar care au fost casatoriti de catre familiile lor inca de la 12 ani si care pana la 15 ani au deja minim un copil? Pentru ca acolo sunt cele mai multe mame minore.
  Vad ca ambele tabere si-au pus ochelari de cal fara sa realizeze atat cei care nu vor sa auda de ed sexuala ca deja se face foarte mult in scoala , chiar prea mult dupa standardele lor, dar nu i-am auzit sa ceara scoaterea acestui capitol(pentru ca habar n-au ce se face in scoala), cat si cei disperati sa fie introdusa aceasta materie (care de asemenea habar nu au ce e in manuale).

  PS manuale.edu.ro daca nu stiti unde sunt manualele

  • Îmi amintesc când am terminat eu a șaptea, iar profa de biologie ne-a spus să conspectam capitolul, că ea trebuie să încheie mediile și nu are timp să ne predea. E drept, pe atunci nu se vorbea de metode contraceptive, în conformitate cu timpurile de dinainte de 1989. Dar ceva predare am fi așteptat cu toții încă de la începutul clasei.
   În plus, asta e anatomie, ceva fiziologie, și doar cel mult tangențial educație sexuală. O singură oră de dirigenție într-a zecea am făcut ceva-ceva despre sexualitate, începând de la modul de comportament în societate, la teatru sau la o prăjitură, dar și asta foarte diluat și doar până la pomenirea primului sărut. Mai departe e ca mersul pe bicicletă, cică: înveți chiar dacă nu știi. De aia au unii genunchi cu julituri. Și nicidecum n-are rost să înveți înainte de 22-25 ani, că așa scria în manualul de biologie. După vârsta asta cică te învață babele din sat.

  • De exemplu cum fetele sa isi puna … la problemele specifice, lunare si, cum sa nu le arunci pe cele folosite, pe strada, in WC, sau in holul blocului. C d’aia e educatie, nu? Chiar, dati-mi un spatiu in care sa va descarc fotografii cu … aruncate in holul unui bloc „de fite” din Brasov (Cosmopoli… nu mai stiu cum), bloc cu foarte multe Q5 , S Klasse, Subaru si GLA , unde zace un tampon de ~ 1 sapt (cand in fata liftului – ultra silentios, cand in holul dela intrare, altfe, reusit arhitectural).
   Si fiindca educatia inseamana si cultivare, poti cultiva frumosul si cum arata sexul si organele sexuale in arta, din cele mai vechi timpuri, si pana in prezent (apropos, in Insula Muzeelor din Berlin exista sectiune destinata numai sexului – cu toate cele aferente).Poti sa le explici pe componente faciale, excelent tusate de sculptor, datorita educatiei (si sexuale), de ce Sf Tereza nu juiseaza ,ci se afla in extazul mistic. Poti sa le explicit de ce un anumit tip de privire inseamman ceva, si nu altceva si ,de ce si cand, pupilele se maresc peste 3-6 mm., conjugate cu un ritm cardiac / puls alert si o respiratie accelerata. Apropos, la ce pagina sunt astea toate in Biologia de a VII-a ?
   Poti sa educi baietii ce se intampla si ce trebuie sa faca in momentul dezvirginarii si al lacrimarii frenusului (Frenular Tears) si cum sa le eviti .Poti sa educi populatia matura sa faca diferenta dintre masturbare si „jerk”, 95 % confundandu-le (si nu numai fetele!).
   Poti sa ii educi de ce penisul nu poate fi comparate, cu .., deoarce nu are in componenta muschi .
   Si nu in ultimu rand, poti sa ii educi sa se spele , ca romanii put ! De sus, pana jos, din institutiile publice, pana in barourile de avocati, via cersetori ( singurii, care se vedea pe ei / ele ca faceau dus, aveau aer proaspat si, care miroseau bine, sunt cei de la Lidl, nu si cei de la Carrefour) .
   Si nu in ultimul rand, educatia ii va obliga si le va satisface multe lacune si curiozitati, asa incat sa nu se mai holbeze „la modul salivant” (intr-un exercitiu / antrenament, hai sa scriu senzual, iar nu excitant) , pe strada, in masina, la plaja, la piscina, si chiar in expozitii … la persoanele de sex opus (sau de acelasi sex, sau cu sex nedefinit) .
   PS Totusi, la ce pagina sunt toate astea … .

   • Dirigentie.
    ===
    Educatie civica.
    ===
    Curriculum la alegerea scolii.
    ===
    Noile arhitecturi curriculare.
    ===
    Nimeni nu opreste profesorul de biologie sa extinda explicatiile.
    Programa e obligatorie, dar este suficient de permisiva.
    Manualul nu este obligatoriu, te poti abate daca ramai in cadrul programei.

    +++
    Totusi, parintii au responsabilitatea primara a educatiei copiiilor. Daca respingem aceasta ideea, inseamna ca dorim ca statul sa creasca si sa educe copiii.
    Scoala are rol educativ, de acord, dar asta nu inseamna sa inlocuiasca parintii.
    Iar daca parintii sunt ignoranti in asemenea lucruri, sa faca bine sa nu mai fie, nu sa puna statul sa le educe copiii.

    In fond nu pricep de ce trebuie sa le platesc eu educatia loazelor lor, doar pentru ca parintii sunt iresponsabili.

    Daca lipsa educatiei din partea parintilor conduce la comportamente antisociale, pentru asa ceva avem politie, procuratura, judecatori si inchisori.

    Si asa planul cadru e de doua ori mai lung doar pentru a sustine o sumedenie de cadre didactice = votanti. Discipline in plus mai lipsesc.

   • Aha! Și de câte ore credeți că ar fi nevoie pentru a se prezenta toate astea?!

    Nu în ultimul rând chiar vă imaginați că gherțanii ce aruncă tampoane folosite și nu se spală ar deveni cu ceva mai buni dacă ar face timp de 8 ani educație sexuală?! Pe bune?! Igiena elementară fie e deprinsă în familie fie nu se învață nciodată…

    Apoi credeți că-l puteți face pe un adolescent normal dezvoltat să nu se uite tot timpul după fete, să nu încerce mereu să le atingă și să nu o ducă tot într-o erecție la ștrand dacă îi gargariști povești politic corecte la școală?! Really, really?!

   • Se preconizeaza si vizite/vacante de informare pentru elevi pe:
    a) centura Bucurestiului
    b) zonele Bahnhofstrasse din Germania
    c) pentru premianti la materia asta – vizite la Amsterdam cu un pachet VIP de prostituate si droguri? ;)

    Repere cultural istorice precum Crucea de Piatra nu mai exista.
    … Am vazut din tramvaiul 19 (statia Nerva Traian) cum o basculanta a daramat-o cand dadea in marsarier.

    Last but not least:
    „unde zace un tampon de ~ 1 sapt (cand in fata liftului – ultra silentios, cand in holul dela intrare, altfe, reusit arhitectural).”
    1) locuiti in blocul ala de fite sau aveti doar treaba pe acolo, presupun nu ca sa verificati daca tamponul inca este acolo?
    2) Sunteti permanent in graba daca a doua oara cand ati vazut tamponul nu l-ati luat, asa, ca un gest cetatenesc? ;)
    Sau erati de fiecare data mult prea fermecat de cat de „reusit arhitectural” este holul? ;)
    2) Sunteti sigur ca „ghertanii” nu „ghertancele” arunca tampoanele? Aveti dovezi?
    3) Sunteti partinitor cu mirosurile din reteaua germana de magazine Lidl fata de reteaua franceza Carrefour?

    Apropo, in Ioropa s-a anulat taxa de tampon?
    Ca in UK dupa Brexit a fost anulata.

   • Pentru JS & Durak Co si cati or mai fi …
    Educatia inseamna formarea unei atitudini mentale fata de ceva anume . Si asta nu se face in 2 ore, nici in 2 zile si nici in 2 ani. Se face in ani, si se face ritmic. Cand eram copil (ca si cand eram in armata), aceeasi colegi nespalati , cand ajungeam izolati, erau obligati sa se comporte , ca ceilalti. Dupa 2 saptamani de tabara si dupa 9 luni de armata, intr-un termen mai lung, sau mai scurt, reveneau la vechile obiceiuri . Rezultatul educatiei, trebuie sa fie modificarea comportamentului, intr-un sens ireversibil (asa incat, vazand aruncatul de obiecte intime sa ia atitudine, ca si nespalarea, ca si …) . De fapt, daca am lua toti atitudine, viteza si durata educarii ar fi cu mult scurtata. Si efecterle ar fi altele .
    P.S. (desi nu prea am cui sa scriu): nu ne nastem toti la fel si, exista o componenta mentala, ce niciodata nu poate fi schimbata, doar educata (in sensul de manifestare civilizata).
    PPS Lumea se schimba si noi odata cu ea.

  • Ma raliez opiniilor dvs. Il consider un nou articol din seria „Apocalypse now”, care sa constate inapoierea conceptiilor noastre, ale celor „vechi”, in comparatie cu lumea „progresistilor”. Un articol carea vrea sa incumbe ideea ca, vezi Doamne, ratarea supralicitarii, in scoli, a aprofundarii problemelor sexuale , ne-ar indeparta de viitorul luminos ce tocmai ne era destinat.
   Zice dna.: „Mă întreb doar: câți dintre acești apologeți ai eticii tradiționaliste trăiesc în lumea actuală?! Căci dacă ar avea cel mai mic contact cu lumea noastră, a muritorilor de rând, ar fi aflat că limbajul trivial se însușește încă din grădiniță, că reprezentarea acestuia are loc încă din clasele primare…”
   Zic si eu: Pai, eu traiesc. Si, nu stiu in ce medii se-nvarte dna. autoare, dar la scoala in care invata nepoata mea de 10 ani nu s-au deprins- inca ( iata, in pragul cl. a V-a), nici urma de limbaj trivial, cu reprezentari…bla, bla…. Si, nu pentru ca le-au fost introduse notiuni de autosatisfacere si homosexualitate ci, pur si simplu pentru ca scoala si parintii/ bunicii au grija de asta, pentru ca parintii au raspunsuri adecvate intrebarilor varstei, pentru ca accesul la internet e restrictionat, etc. Si, ma astept ca nu problemele homosexualitatii si diferentelor de gen sa-i framante pe viitorii adolescenti, asa cum vor sa ne convinga apostolii „progresismului” desantat. Lumea evolueaza- dar nu in salturi- si fiecare nou nascut se va adapta evolutiei societatii. Cu ajutorul celor maturi, care au evoluat si ei, la randul lor, fiecare dupa puterile sale.

  • @adi, Foarte buna trimiterea la manualul de biologie. Cel mai pertinent comentariu de aici. Si mi se pare foarte buna observatia ca introducerea unei materii noi nu ar rezolva mai bine problemele.

   @Hantzy, daca ora de biologie nu s-a desfasurat corespunzator, mi se pare ca e cazul sa se corecteze acest lucru (inclusiv, daca e cazul, prin sanctionarea profei respective).

   @Roland, a nu arunca aiurea tampoane folosite nu e chestie de educatie sexuala, e chestie de bun simt (cei 7 ani de-acasa, posibil corectabil cu ceva educatie civica). Si tot la lipsa de bun simt, nu la lipsa de cunostinte concrete, intra si restul.

   Unde poate s-ar mai putea lucra ar fi la niste cunostinte de psihologie, care sa-l ajute pe copil/tanar sa se inteleaga pe sine si sa inteleaga cum relationeaza cu cei din jur, cu niste capitole dedicate relatiilor intime. Dar mi se pare foarte greu de tinut lucrurile in cardu strict fundamentat stiintific, fara a aluneca in propaganda unor anumite grupuri de activisti.

   • Mircea Libertarianu’: Hantzy, daca ora de biologie nu s-a desfasurat corespunzator, mi se pare ca e cazul sa se corecteze acest lucru (inclusiv, daca e cazul, prin sanctionarea profei respective).

    Abia acum am văzut. Da, asta e soluția corecta pentru ora de biologie. De ce aveți alta (și anume eliminarea) pentru ora de educație sexuală? Mai ales că, așa cum am scris mai sus, ora de biologie nu înlocuiește educația sexuală. Educația sexuală nu se limitează doar la regulile de igiena si la vârsta optima pentru căsătorie. E mult mai mult, pentru ca sexualitatea este in toate. Instinctiv, facem totul hormonal, chiar dacă aveți impresia că sunteți calculat și acribic. Totul se subsumează sexualității individului. De aia chestiile astea sunt primordiale, mai importante chiar decât matematica, care e o unealta extrem de eficace, dar nu e un scop in sine.

    • Așa după părerea dumenavoastră, cam de câte ore de „educație sexuală” o fi având nevoie un tânăr normal dezvoltat? Puteți de asemenea să ne spuneți în mare ce ar trebui să umple acele ore? Se vechicuează cifra de 8 ani de educație sexuală în România. O fi doctorat? :) În Germania începe de la preșcolari și o ține tot așa pîână la sfârșitul liceului.

     • Domnule, nu mai repeta ca un papagal tot ceea ce ți se pare că ar avea relevanță! Ai primit deja răspuns, iar insistența înseamnă trolling.
      Evident, este necesar ca educația să fie cât mai întinsă, cuprinzând întreaga perioadă de dezvoltare a copilului și să cuprindă teme care îl interesează la vârsta respectivă. Câte o oră când din an în vară nu are vreun impact, nefiind luate în serios de nimeni. E foarte bine cum se face în Germania. Acolo nu-și dau cu părerea neaveniți, cu lacune în educație, precum dumneata. Constatarea, de exemplu prin metode statistice, că există un deficit educational, impune măsurile de corectare a deficitului. În folosul întregii societăți. Punct!

      • Lăsați gargara și explicați-mi ce naiba se poate preda la „educaia sexuală” timp de 13-14 ani?! E vorba exac de tehnica comuniștilor: Se făcea nvățământ politic obligatoriu timp de 18 ani (de la grădiniță la facultate) pânp la tâmpirea totală a cursanșilor.

       Bynuca mea, Dumnezeu să o odihenască, era austrică din Viena, deci nu putea fi bănuită că are ură pe germani. Obișnuia să zică cu accentul ei fermecător: „Germanii din Reich (Germania) sunt ordonați, harnici, intreprinzători, curajoși dar au totuși o singură problemă: Nu pot merge nici până la budă fără un führer care să latre ordine.”

       E oarecum normal ca o parte a germanilor să accepte să excute fără crâcnire ordinele a tot soiul de dezaxați cu creierașii pe bigudiuri și vopsiți în „specialiști”, respectiv să se considere pe deplin incompetenți în educarea propriilor copii.

       Urmează pasul următor: Pe vremea marelui salt înainte chinezii au strâns toții copii din familiile lor, de pe la un an în sus și i-au dat în mâinile „specialiștilor”. Din motive de neînțeles treaba nu a funcționat. Acum însă când Germania beneficiază de talntele dumnenvoastră, sper să poată izbuti acolo unde a eșuat Mao.., :)

      • Lăsați-o pe bunica sa se odihneasca in pace! Mai bine citiți articolul dlui Buzea cu absolutizarea experiențelor personale. Exista unii care pricep mai repede, alții, așa ca dumneata, cărora nu le ajung nici 20 de ani să înțeleagă. Eu nu am nici timp nici chef sa va explic. Până la urmă nu toți trebuie să fie școliți.

      • @Hantzy,

       Deci rămâne cum am stabilit: Multă gargară și puțină substanță. Nici nu mă așteptam la altceva de le adumneavoastră afară de subterfugii ieftine a la Victor Ponta:

       Încă odată: La ce sunt necesari 13-14 ani de „educație sexuală”? Haideți! Cu civntele dumneavoastră…

 3. Mai exista familii cu copii mici care:
  – nu sunt impregnate cu vulgaritatile de la televizor si internet fiindca nu au televizor, iar accesul la internet este strict supravegheat
  – nu sunt de acord ca altii sa decida varsta, modul, mediul si sursa la/prin care copiii sa afle aceste informatii – relatii sexuale, contraceptie, avort, etc.
  – mai mult decat atat, nu e vorba doar despre informare aici. Daca parintele nu este de acord cu faptul ca masturbarea sau casatoria homosexuala (de exemplu) sunt lucruri OK, nu mai vorbim despre informare, ci despre transmiterea unor valori
  – si cel mai important – educatia sexuala completa („comprehensive”) predata in alta tari nu mai este de mult timp educatie, ci ideologie.
  Cazuri din surse directe, familii de romani din strainatate care povestesc cum le vin copiii acasa si le spun parintilor ca de pot casatori cu persoane de acelasi sex, sau copii „trans” de 10 ani care deja isi terorizeaza profesorii, fara ca acestia sa poate face nimic de frica sa nu fie catalogati „transfobi”.

  • 1. Ha! Ha! Chiar daca un numar infim sunt in situatia descrisa, nu inseamna ca traiesc intr-o izolare completa. Printre altele, mai merg si la scoala, care, din cate stiu, e si obligatorie!
   2. Nu sunteti de acord, e dreptul dvs. Dar de ce acceptati dar ca „altii” sa decida varsta de la care se merge la scoala, de la care se poate conduce o masina, de la care se pot casatori, de la care devin majori, etc.? Ma opresc aici.
   3. Iarasi Ha! Ha! Adica daca te informez ca exista ceva iti si transmit acel ceva? Ce ne facem daca aflam ca exista microbi, virusi? Iar planetele ne cad in ca?
   4. Cum se va face ramane de vazut, nu e hotarat inca, asa ca nu va mai dati cu parerea. Si nu mai vorbiti prostii, stiu o multime de profesori in strainatate dar nici unul nu e terorizat! Si nici nu vad cum ar putea fi!

   • Liviu: „4. Cum se va face ramane de vazut, nu e hotarat inca, asa ca nu va mai dati cu parerea.”

    În asta consta perversitatea legii (în forma dorită de Iohannis): că urma să fie doar un bidon gol cu eticheta „Educatie sexuala”, urmând ca ulterior „expertii” guvernului (meu) si ai ong-urilor (lor) să aibă toată libertatea LEGALĂ să pună acolo tot ce li se transmite de sus.

    Este o mare-mare surpriză pentru mine faptul că senatorii, în fața acestei capcane legislative care li s-a întins, au reușit să inventeze două excelente chichițe avocățești care au potențialul să neutralizeze în întregime toxicitatea legii.

    Prima: au înlocuit „educație sexuală” cu „educație sanitară”, ceea ce va face dificil accesul unor ong-iști, persoane fără nici un fel de competențe profesionale, la orele de „educație sanitară” din școli.

    A doua: au condiționat participarea elevilor la orele de „educație sanitară” de acordul scris al părinților. Aceasta e garanția faptului că scopul ascuns al acestei legi nu va fi atins.

    Încep, oare, și românii să învețe cum se poate exploata și specula sistemul democratic folosindu-te strict de textele unor legi bine ticluite? Era și timpul după 30 de ani de derivă democratică.

    Cine își închipuie că bătălia pentru acapararea sufletelor și minților copiilor românilor se încheie aici, cu o mare și nesperată victorie, nu știe cu cine are de-a face. Vor veni cu o altă lege foarte curând, mult mai rea, urmărind aceleași obiective, cu presiuni infernale la nivel de parlamentar, cu campanii de presă, cu amenințări ale UE, cu condiționări la credite bancare și bani europeni etc. Sau vor cere pur și simplu – dictatorial, așa cum i-a cerut zilele trecute Mark Rutte lui Orban Viktor al Ungariei – să fie imediat abrogată legea „Educație sanitare” sau, dacă nu, România să iasă din UE.

    E doar o victorie de etapă, veți vedea.

    • Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti… Mi se pare normal ca legea sa spuna doar ca se va preda educatia sexuala/sanitara, urmand ca ulterior sa se stabileasca programa. Nu cred ca legea invatamantului sau ce o fi stabilind ce materii se predau si la ce clase, stabileste si programa, deci ce se preda la aceste materii. Desi am fost totdeauna de pricipiu ca legile trebuie sa fie clare, concise, sa nu lase loc la interpretari, deci sunt total importiva legilor cu „metodologii de aplicare”, in cazul invatamantului e totusi altfel. Aici materiile, cunostiintele evolueaza in fiecare an, deci nu putem spune intr-o lege ce sa se studieze la fiecare materie si sa scimbam deci legera in fiecare an.

     • Matematica, fizica, chimia, biologia (stiinte) se studiaza fiindca au fost impuse prin lege? Exista cite o lege pentru fiecare materie, sau educatia sexuala are ceva special incit cineva (cine?) a hotarit sa fie impusa cu forta?

      • Foarte buna observatia dvs. Recunosc ca nu stiu unde se stabileste ce materii se studiaza la ce clase (poate in legea invatamantului?), dar in mod sigur asta trebuie sa fie reglementat intr-un act normativ obligatoriu pentru toti. Nu poti lasa la latitudinea scolii, a directorului, daca se studiaza matematica de ex. in scoala lui sau nu. Deci o lege, un act normativ obligatoriu e necesar sa existe si in acest caz. Inca o data care doar sa precizeze ca trebuie studiat, in rest (programa, clasele) fiind stabilite la fel cum se stabilesc in cazul oricaror discipline.

   • @ Liviu-Pct.2: Am putea gandi ca, de peste 2000 de ani, omenirea a tot evoluat in gandire si a constatat, de-a lungul timpului, ca anumite varste corespund mai bine decat altele inceperii unei anumite „activitati”. Desigur ca, fiind vorba de hotarari legiferate de oameni, ele se pot modifica – si in mod diferit-, in special in functie de evolutia lumii si de cultura locului. De dorit ar fi sa aiba loc in mod natural, fara impunerea- prin propaganda asidua- a unor modificari de comportament necerute de evolutia societatii ( la nivelul marii majoritati). Sa nu ne grabim sa inlocuim o
    ( presupusa) discriminare a unei minoritati galagioase, cu una ( impusa) a unei majoritati tacute. Si, aici extind formularea la mai mult decat problema minoritatilor sexuale.

    • De acord, dar nu spune nimeni ca varsta/clasa a 5-a raman batute in cuie. Poate fi schimbata in cursul anilor in functie de evolutie, de ce se mai intampla. La fel cum s-a schimbat varsta de la care se merge la scoala. De fapt nici inca nu s-a stabilit exact de cand va incepe educatia sexuala/sanitara..

  • Păi se pot sintetiza cam așa:

   1. Nu cred că există nicio țară europeană unde numărul de violuri sau violeța domestică să se fi redus în ultimii 15 ani. Dimpotrivă Suedia a ajuns în topul mondial al violurilor în ultimii ani.
   2. Nu am găsit niuciun fel de date că s-au înregistrat undeva reduceri ale incidenței incidenței bolilor cu transmitere sexuală, în unele țări ca Germania și Franșța ele sunt de fapt în creștere..
   3. Au apărut însă cazuri de adolescenți sau puberi care au descoperit că pot să pară mai interesanți dacă o fac pe transgenderii. Cei dintre ei care a mers și mai departe pe calea imbecilizării au ajuns la tratamente hormonale, operații estetice ireversibile sau schiar de schimbare de sex care i-au nenorocit pe tot restul vieții.
   4. Tot soiul de ONG-iști și profesori câștigă o pâine din afacerea asta și au căpătat siguranța zilei de mîine…

   • @Josef Svejk
    1. Cred că numărul de acte de violența ar trebui corelate cu numărul de persoane needucate și violente, nu cu numărul de persoane care au mers la școală și au făcut cursuri de educație pentru sănătate. Corelația dumneavoastră: violenta crescuta – educație sexuală crescuta, nu se susține.
    Mai degrabă se poate face corelația cu deschiderea granițelor la diversi emigranți (din zone violente, cu firi violente), cu scăderea ratei de incluziune a persoanelor violente (nu sunt încarcerați, nu sunt pedepsiți), cu accelerarea schimbărilor și neputința/greaua adaptare (oamenii doresc să își păstreze „tradiția”, chiar daca ei au ales să trăiască în altă țară), cu creșterea numărului de locuitori în sine.
    2. Populația Ge a crescut, deci și numărul celor cu BTS a crescut. Nici măcar proporția nu este relevantă pentru că educația, accesul la tratamente, raportarea corecta a cazurilor, accesul la tratamente doar pe baza de rețete, au crescut în ultimii ani. Știți și dumneavoastră că o banala răceală necesita tratament înscris în retea, raportat.
    3. Adolescenții și puberii aceștia au părinți. Tratamentele hormonale și operațiile estetice ireversibile nu sunt decontate de stat, deci părinții contribuie cu buna știință la situația asta. Clasica „familie tradițională” care face educația pentru sănătate acasă. Este exact ceea ce susțineți dumneavoastră: o consecință a faptului că este lasata educația pentru sănătate în mana familiei.
    4. Nu uitați: ONG-istii câștigă bani din donații. Ei nu au o muncă productiva prin care sa se auto-sustina. Vedeți cate ONG-uri susține compania la care lucrați dumneavoastră. Și care sunt cauzele susținute de către aceste ONG-uri. Uau, daca veți descoperi că din muncă productiva a dumneavoastra sunt susținute ONG-uri care susțin diversitatea? Pfff!
    5. Sunteți vocal pentru Ro. O țară pe care ați parasit-o și unde nu vă creșteți copiii. De ce credeți că va meritați acest drept? Sa va dați cu părerea mult și agresiv în probleme care nu va mai privesc? Cum ar fi să lăsați părinții care au decis să rămâna in Ro și să își crească copiii în Ro să decidă dacă doresc educație pentru sănătate pentru copiii lor, sau nu?
    Din experiența personală de părinte, când am fost consultați la ședința daca să invităm un medic care să vorbească copiiilor nostri despre BTS, 100% dintre părinți au fost deacord. Nu mă văd eu, că părinte, explicandu-i copilului meu că „acele pustule” nu sunt de la transpirația de vara, ci că trebuie luate în serios. Daca mi-ar spune despre ele, ceea ce mă îndoiesc.
    6. Faceți un exercițiu de imaginație: daca unul dintre copiii dumneavoastră vă va spune la 16-18 ani că are înclinații homosexuale, cum veți reacționa? Îl veți bate, îl veți da afara din casa, vă veți rușina, îl veți face sa se rușineze, veți ascunde asta familiei mari, îl veți stigmatiza? Sau veți accepta și îl veți susține în alegerile personale, așa cum este normal, că un părinte să își susțină copilul necondiționat, indiferent de alegerile -chiar greșite dpdv al părintelui, ale copilului? Cat de mult va conta fericirea copilului dumneavoastră, așa cum o va înțelege el la acea vârstă, fata in față cu mândria sau intoleranta dumneavoastră?
    7. Știți că nu este vorba despre educația pentru sănătate care ar putea fi, sau nu, implementată în Ro. Ci despre dumneavoastră și credințele dumneavoastră. Care nu au absolut nimic cu Ro (unde nu mai locuiți), cu școlile din Ro (unde nu învață copiii dumneavoastra), cu viața de peste 20-30 de ani a copiiilor care vor incepe școala la toamna.
    8. Oricând vă puteți întoarce în Ro, daca doriți. Dar societatea din Ro nu va rămâne să vă aștepte pe dumneavoastră, sa ofere copiiilor dumneavoastră școala și educația pe care v-au oferit-o dumneavoastră.

    • 1. Aha! Deci au chiulit de la școală și de aia nu s-a lipit „educația sexuală” de ei și de aia crește numărul de agresiuni sexuale. Dar chiar toți or fi chiulit?! Cum naiba? Că doar e vorba de ore obligatorii?! Singura corelație pe care o putem găsi e că orele de „educație sexuală” sunt în cel mai fericit caz inutile.

     2. Fals. Populația germană a scăzut cu aproximativ 1 milion de suflete din 2008 în 2015. Între 2015 și 2020 crește cu aproximativ 2 milioane (probabil prin migrație). Deci creșterea netă în 12 ani e de 1 milion de suflete la 83 de milioane. E o creștere infimă de 1.2% în 12 ani, Actele de agresiune sexuală s-au triplat în acest interval. Dacă creșteau doar cu un 5% nu zicea nimeni nimic…

     3. E foarte adevărat că au părinți. Probabil că acei părinți nu sunt cu mult mai inteligenți ca ei Aveau aceeași părinți și înainte să înceapă LGBT-eii cu educația sexuală și pe autnci își făceau maxim niște tatuaje. Oare înainte de educația sexuală de ce nu le-o fi trăsnit prin cap să ia hormoni sau să facă operații de schimbare de sex?!

     4. Scot din donații dar pentru aia nu se dau înapoi să încerce să stoarcă ceva și de la școli. Sau măcar dacă nu scot atunci să o pună de prozelitism. Prin 2015-2016 au trebuit scoși cu șocuri electrice și focuri de armă din districtul nostru școlar.Și nu era doar district nostru. Au trebuit alungați de peste tot. Periodic își mai încearcă norocul.

     5. Nu sunt vocal doar în România. Mi se pare de bun simț să nu tratez cu nepăsare tentativele de distrugere a unei ființe umane. Nu e nicio problemă ca cineva să invite un medic la școală să le vorbească copiilor de boli venerice și contracepție. E chiar foarte bine Există ore de anatomie unde se face asta. Dar de aici și până la îndoctrinare LGBT-ee de la grădiniță până la sfârșitul liceului e o oarecare distanță.

     Tatăl meu mi-a dat primele prezervative când eram în liceu (era în vremea lui Pingelica și nu se găseau). Întâmplarea a fost că era deja în urma evenimentelor :) dar totul s-a încheia cu bine. Când eram în armată și după aceea când am plecat la mare împreună, mama prietenei mele de i-a dat ei prezervative pentru mine. Suntem oameni și pudibonderia nu trebuie să stea în calea siguranței. Mie ca părinte nu mi-a fost deloc greu să vorbesc de boli cu transmitere sexuală și de contracepție cu băieții mei mai mari, ca să mă asigur că au înțeles clar ce l-i s-a spus la școală. Când gemenii vor ajunge la 12-14 ani o să încep să am discuții similare și cu ei.

     6. Nu cred nicio clipă că homosexualitatea apare de la sine ca și culoarea părului la naștere. Nu cred în poveștile cu indivizi născuți cu apucături homo. În opinia mea sunt chestii încurajate de anturaj, de cultură și de educație tâmpă. Până acum n-am cunoscut niciun contraexemplu. În ce-i privește pe băieții mei mai mari i-am încurajat să meargă la cursuri de dans, să danseze cu fete, să meargă la party-uri sau la water park-uri cu ele, cu toate că știu foarte bine că la vârsta aia nu-i deloc ușor să stai în preajma fetelor în costum de baie fără a te da de gol :). Soția mea și-a călcat peste rețineri și le-a explicat fiecăruia în parte cât a putut de bine cam cum gândesc fetele de vârsta lor, plus „do’s and don’ts” cu ele.

     Cred că ne-am făcut datoria de părinți ca să ne asigurăm că nu vor ajunge niciunul pe contrasens în viață. După câte știu eu au amândoi o viață intimă fericită și fetele roiesc ca muștele în jurul lor. Acum sunt la vârsta la care trebuie să cunoască cât mai multe fete să aibă cât mai multă experiențe și bune și rele cu ele.

     7. Așa cum am mai spus, cred că e datoria fiecărui om civilizat (și deci și a mea) ca atunci când vede un pericol să-i atenționeze pe cei în primejdie cât poate el de bine asupra celui pericol.

     8. Așa și?

     • 2. Actele de agresiune sexuală s-au triplat pentru că sunt raportate. Copiii, adolescenții și tinerii înțeleg că o mână pusă de domnul profesor pe cur este un abuz sexual, nu o încurajare. Elevul mângâiat lasciv de doamna profesoara pe spate știe că nu este felicitat. Fetița care merge la spovedanie și este întrebată pervers de preot știe că nu este ok.
      3. Poate pentru că medicina nu evoluase atât de mult încât să permită aceste operații atât de complexe?
      4. Aha, deci donații…
      5. „Sa mă asigur că au înțeles ce l-i s-a spus la școală”. Bun, clar! Scoală a făcut educație și dumneavoastră doar ați validat. Rămâne așa!
      6. „Nu cred?” Sigur, nici tatăl meu nu crede (chiar în anii2021!), că gena Y se transmite exclusiv de la tata. Mama inca nu crede că 50% din ADN-ul ei este transmis urmașilor și că 25% din ADN-ul ei este in nepoții ei. Va înțeleg.
      „Nu cred in povesti cu indivizi născuți cu apucături homo!”. Mă faceți să zâmbesc! Bun argument!
      7. Sigur, se numește plictiseala, nu? 25% din postările de la acest articol vă aparțin. Face sa pară că măcar 25% din oamenii (români?) care postează sunt împotriva introducerii educației pentru sănătate în școlile din România. Dar e doar 1 om, care nici macar nu locuiește în Ro, nu își crește copiii în Ro, nu are nici o treabă cu Ro. Statul German v-a educat copiii, dumneavoastră doar ați validat că au înțeles ce este prezervativul și la ce folosește. Dar na, sunteți foarte vehement in ceea ce privește educația din Ro, dintr-un „spirit civic”, ceva gen „știu eu mai bine!”. Ipocrizie?

      • 2. Articolul din Deutsche Welle pe care l-am citat mai sus se referă la femei bătute de partenerii lor sau violate de necunoscuți și rămase cu sechele fizice confirmate de legiști. Nu e nicidecum vorba de pipăitul copiilor în școală.

       3. Nope. Operațiile de schimbare de sex începuseră să fie la mare modă în Asia încă de acium 50-60 de ani. Și asta în țări sărace și subdezvoltate ca India și Indonezia. În mod cert ce poate face un doctor din Chennai poate face și unul de la Paris.

       4. A, nu. E o întreagă industrie cu consiglieri, „medici”, „experți”, sexologi, psihiatri rămași fără clientelă după ce a dispărut moda de a te duce la psycho :) Donațiile sunt mărunțiș. De exemplu, în sistemul școlar de stat din Chicago, cel mai mare din SUA și care generează conform propriilor rapoarte cam 80% din absolvenți incapabili să treacă testele de standard de scriere și citire la absolvirea a 12 ani de liceu, se ajunsese în 2018 la un cost pe elev de $18000/an față de $10500/an câte era taxa într-un liceu privat din illinois în același an. Sumele din învățământul de stat crescuseră așa de mult în mai puțin de 4 ani tocmai din cauza haitelor de consilieri și experți culeși de pe la fundații și omeniți cu lefuri de stat. Ăștia cu educația sexuală au avut „their lion share” :) După cum spuneam e o afacere imensă.

       5. Au făcut ore de anatomie, în cadrul cărora există desigur și informații despre igienă sexuală, contracepție, etc. Ore formale de „educație sexuală” ca-n Canada, Europa de vest sau școlile de stat din SUA nu există la noi. Districtul e independent și controlat exclusiv de contribuabili/părinți. Noi stabilim programa școlară, lefurile profesorilor, concedieri, angajări, etc. Bugetele școlilor se aprobă/resping prin referendum anual.

       6. Dumneavoastră sunteți liber să credeți ce doriți.Eu am mari probleme să cred în ceva nedovedit.

       7. Ustură? :) Nimeni nu vă obligă să-mi citiți și numărați postările.

       Sunt un om respectabil și copiii mei nu au frecventat nicio secundă nicio școală de stat. Cu atât mai puțin una germană. Trăiesc în SUA. De la statul german am primit doar o amendă de circulație (o consider și azi discutabilă :)) cu mai mulți ani în urmă în timpul unei vizite în acea țară.

       Comuniștii avea obiceiul să considere civismul „ipocrizie”. Bag seama că marile spirite se întâlnesc :)

      • @Josef Sveik, am înțeles. Sunteți un domn respectabil care trăiește în SUA, își școlește copiii în SUA, nu are nici o treabă directa cu Ro sau Ge. Dar un domn care știe foarte bine ce se petrece în Ge și Ro, da exemple concrete de acolo și de aici.
       Dumneavoastră lovcuiti de fapt in US de foarte mult timp, va conduceti mașina alimentata cu petrol ieftin american, va bucura de relash-ul „middle class”-ului American. A, dar sunteti extrem de civic, purtati agresiv grija românilor pe care i-ati părăsit de mult, nu cumva că aceștia să învețe ceva mai mult despre medicina, sănătate, sexualitate.
       Îmi dau lacrimile de cum le mai purtați de grija copiiilor mei români, nu cumva sa fie pervertiți la homosexualitate! Ar trebui sa vă fiu recunoscător că insistați sa mi-i țineți în prostie dpmdv medical și sexual! Nu cumva să învețe mai mult decât dogme și ritualuri!
       Recunoașteți, suntem prosti, de aceea ați și plecat! Și ne vreți prosti mai departe, că sa nu regretați alegerea făcută! Bun așa!

      • @Stefan

       Ha, ha, ha.,. Îmi amintiți de gargara la mare modă în epoca eroică a lui Iliescu: „Ce vine bă ăștia ce n-a mâncat salam cu soia cu noi să ne învețe?! Să-și vadă de ale lor și ne lase în tristețea noastră!!!”

       Aveți aceeași alergie la dialog ca minerii lui Cosma de odinioară. Orice opinie diferită de a dumneavoastră vă provoacă ură și o furie cu spume. Mare ghinion că n-aveți și ranga aferentă iar interlocutorii sunt mult prea departe…

       „Ou sont les neiges d’antan?” Sunteți cumva FeSeNar din ăla vechi ce se mai luptă și azi cu fantoma lui Rațiu & legionarii cu mașini de tipărit bani :) ?

      • @Josef Sveik, mineri? FeSeNari? Iliescu? Cosma?
       Domnule, despre ce și cine vorbiți?
       E o diferență clară de generație și viziune!
       Acum va înțeleg domnule, scuzați, aveti dreptate! Înțeleg de ce susțineți ceea ce susțineți! E ok!

      • @Stefan

       Păi vorbesc despre cineva care suferă de intoleranța lui FeSeNarilor lui Iliescu și a minerilor lui Cosma din iepoca de aur a PSD-eului, Mare ginion că n-aveți rangîă :)

       Doar ei mai făceu așa de urât câd venea vorba de dialog. Vedeți ceva diferență între furia lor împotriva celor ce discută civilizat și cea a dumneavoastră?

      • @Josef Svejk. Intolerant? Eu? Aveti umor! Mai cititi-va postările!
       Haideți că v-am înțeles. Când cineva are o viziune diferita de a dumneavoastră, îl jigniți. E ok, v-am înțeles.

      • @Stefan

       Cu ce v-am jignit? Reamcând că sunteți alergic la orice opinii diferite de ale dumenavoastră?

       Se deosebește cu ceva oroarea dumneavoastră față de opiniile diferite de cea a ortacilor lui Cosma? N-am făcut decât să constat un fapt…

   • Sexul este instict, atractie, chimie si evident placerea aia nebuna (a punctului culminant;) care devine un fel de drog. Sexul din interes face exceptie, dar persoanele care se prostitueaza nu cred ca o fac „pentru altii” sau ma rog, sa para mai interesante.

    Transgenderii si lgtb nu se simt bine in pielea lor. Din cate ma inteles cauza ar fi ceva inversari de cromozomi la formarea fatului in pantecul mamei (sau asa ceva). In fine, cert este ca sunt si ei oameni si trebuie tratati si respectati precum restul oamenilor. Nu este vina lor.

   • Și cum ați dedus legătura cauzală dintre educație sexuală și punctele înșirate? Asta ar fi fost cel mai interesant de știut. Aveți cumva un studiu la îndemână care să arate că violatorii din Suedia au fost educați sexual in ultimii ani? Altfel, pot spune și eu că de vină e încălzirea globală care obligă fetele să umble aproape despuiate, iar cum după tradiția tradiționaliștilor și a babelor conservatoare victimele sunt întotdeauna de vină …
    Or fi bolile cu transmitere sexuală educate sexual, vreți să spuneți? Nu e mai probabil ca nepoții crescuți de bunici, cu părinții plecați la munca in străinătate, să fi dat acum de ispite? Când au trecut buneii de parte cealaltă au plecat și ei in hălăduială după părinți, care s-au trezit cu ei la ușă și i-au luat pe șantier. Și pentru ca e deja copil bătrân, sa stea la bârlogul lui, chit ca nu știe sa gătească sau să își facă un rost. Cine sa i le fi spus?
    Cât despre punctul 3, dumneata citești și ce scrii? Orice operație de transformare de sex este, prin lege, precedata de consiliere psiho, de avizul unui psihiatru, care are metode suficiente să-i scoată gărgăunii din cap vreunui rătăcit. Oricât de puternică ar fi “îndoctrinarea”. Și, à propos, cui i-ar folosi această îndoctrinare, până la urmă?
    Eu zic că educația sexuală este necesară tocmai ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, cel puțin nu cu frecventa din ultimul timp. Căci motivele trebuie căutate in transformările sociale din ultimii 50-60 ani, nicidecum in cele de ieri.

    • Păi care era scopul educației sexuale?! Nu ca să reducă incidența bolilor venerice și a agresiunilor sexuale?! Tot ce vedem e, că accidental sau nu, aceste probleme au devenit tot mai acute în ultimii 10-15 de ani. Singura concluzie pe care o pot trage e că „educația sexuală” a fost în cel mai fericit caz inutilă, în cel mai rău a avut rezultate contrare intenșiilor. E „educația sexuală” ceva ce se face de vreo 10-20 de ani tot mai agresiv. Cât ar mai trebui așteptat ca să vedem rezultate pozitive?! Până ce primii „beneficiari” să ajung la 90 de anișori?

     În ce privește consilierea, e de adesea futilă, Unuia cu psihic labil, care realizează că nu se evidențiază prin nimic și căruia i s-a picurat în țeastă ani de zile că e cool să fie altfel, e puțin probabil să mai fie întors din drum de un psyho după câteva ședințe de consiliere. Medicul care mutilează un tânăr sau o tânără perfect sănătosi nu poate fi de asemnea bănuit de nicio urmă de deontologie profesională sau moralitate.

     Cine are interesul?! Păi interesul e enorm. Se zidește o întreagă industrie de medici odninioară fără clientelă, „experți” faliți, consiglieri de toate neamurile, etc. etc. E ca la cazinouri: Papgalii ce pierd banii acolo întrețin o întreagă industrie înfloritoare. E natural ca toți cei ce câștigă o pâine din asta (hotelieri, transportatori, bucătari, cântăreți, etc. ) să-i stimuleze pe papagali să joace și mai abitir. It is the core business! Vegas-ul dispare mâine fără ea:) Exact aceeași poveste și cu „gender studies”. E o modalitate simplă de a trăi o viață veselă pe seama unor papagali. Ah, dacă ei rămân mutilați sau distruși pe viață, se numește ghinion. La o adică mai iese câte unul și de la cazionu și sare cu mașina (închriată desigur:)) în primul canion ce-i iese în cale. Bad luck :) Astea-s pierderi colaterale… Amu n-o să punem cruce unei treburi atât de înfloritoare pentru câțiva looser-i

     • Presupuneri, nimic concret.
      Aveți vreun studiu la îndemâna, care sa va susțină afirmațiile? Ca asta întrebasem. In lipsa unei clarificări argumentate din partea dumitale, consider discuția închisă.

      • E un pic invers.

       Eu am spus de mai multe ori că nu există niciun fel de indicii care să ne facă să credem că „educația sexuală” are rezultate benefice „a la Alemagne” are beneficii .

       Rămâne ca dumneavoastră să ne indicați niște statistici care să susțină utilitatea „educației sexuale”. Ce am găsit eu indică doar creșteri alarmante ale abuzurilor sexuale și ale bolilor venerice.

       Aștept cu interes…

      • @Hantzy

       Ca de obicei trombonistul sunteți dumenavoastră. E vreunul din faptele pe care lepam menționat u neadevărat? Puteți să ne arătați exemple de cazuri în care numărul de agresiuni sexuale sau incindența bolilor venerice a scăzut de pe urma „educației” sexuale?

       Acum văd că o întoarceți ca la Ploiești și spuneți că de fapt „Nu era vorba deloc de existenta unor beneficii”. Păi dacă și dumneavoastră sunteți de acord cu mine că cei 13-14 ani de „educație” sexuală nu aduc nici un fel de beneficii quanticficabil nici copilului și nici societății, care mai e sensul chiunirii și tâmpirii copiilor?!

       Haideți Curaj!

      • Svejk, mințiți din nou. Pentru a câta oară? Când am mai pomenit eu de „beneficii” înainte de comentariul precedent? Nu vă sfiiți să oferiți un link spre cuvântul / comentariul respectiv.

       Dimpotrivă, dumneata ești cel care a vorbit de consecințele educației sexuale, așa cu am arătat mai sus, iar eu v-am solicitat dovezi în sprijinul afirmațiilor făcute. Înțeleg că nu aveți aceste dovezi si cu asta am încheiat și discuția asta.

      • @Hantzy

       Din nou, mincinosul sunteți dumneavoastră. Spuneți la:

       https://www.contributors.ro/in-tara-pudibonzilor-ignoranta-e-regina/#comment-454654
       „Evident, este necesar ca educația să fie cât mai întinsă, cuprinzând întreaga perioadă de dezvoltare a copilului și să cuprindă teme care îl interesează la vârsta respectivă. Câte o oră când din an în vară nu are vreun impact, nefiind luate în serios de nimeni[…] Constatarea, de exemplu prin metode statistice, că există un deficit educational, impune măsurile de corectare a deficitului. În folosul întregii societăți. Punct!

       Pretindeți că ar are exista un folos al întregii societăți. Ce folos e ăla? Ce beneficii cuantificabile aduce educația sexuală?!

       Sigurele chestii cuantificabile statistic pe care le vedem sunt acelea că violeța sexuală și incidența bolilor venerice cresc. Haideți explicaține snesul îndoctrinării copiilor timp de 13-14 ani…

   • Josef Svejk 28/06/2021 At 22:59
    Păi se pot sintetiza cam așa:

    1. Nu cred că există nicio țară europeană unde numărul de violuri sau violeța domestică să se fi redus în ultimii 15 ani. Dimpotrivă Suedia a ajuns în topul mondial al violurilor în ultimii ani.
    2. Nu am găsit niuciun fel de date că s-au înregistrat undeva reduceri ale incidenței incidenței bolilor cu transmitere sexuală, în unele țări ca Germania și Franșța ele sunt de fapt în creștere..
    3. Au apărut însă cazuri de adolescenți sau puberi care au descoperit că pot să pară mai interesanți dacă o fac pe transgenderii. Cei dintre ei care a mers și mai departe pe calea imbecilizării au ajuns la tratamente hormonale, operații estetice ireversibile sau schiar de schimbare de sex care i-au nenorocit pe tot restul vieții.
    4. Tot soiul de ONG-iști și profesori câștigă o pâine din afacerea asta și au căpătat siguranța zilei de mîine…

    Găsiți și ceva dovezi care sa ateste relația de cauzalitate dintre educația sexuală in școlile europene și cele enumerate de dumneavoastră la punctele 1, 2, 3 și 4?
    Că doar asta ați afirmat. Nu-i așa?

    Știti eu am o minte deschisă, dar dacă pretindeți că v-ați dat aseară cu bicicleta pe Marte, cred că dumneavoastră ar trebui să prezentați o dovadă că chiar ați făut-o și nu invers. Nu-i așa? :)

 4. Felicităril mele Doamna Profesor! Politicienii noștri sunt de o ipocrizie enorma, doar pentru a câștiga voturile majorității ,,noi muncim, nu gândim”!

 5. Mulțumiri doamnei Daniela Maci! Remarcabilă si impecabilă analiza domniei sale. Propun ca această analiză să fie trimisă, sub forma PETITIE, parlamentarilor români. Răspunsul lor individual ar fi un test relevant pentru nivelul lor de inteligență, de onoare, de onestitate sau a nivelului lor de schizofrenie, de reavoință.

 6. „Pentru că reprezintă un atentat la inocenta copiilor”? Nu. E pentru că reprezintă un atentat la inocenta adulților!
  E atât de înfricoșător pentru un adult sa fie demistificat in fata unui copil! Mai ales în fața propriului copil!
  Yitati-va la fiecare dintre legiuitorii de acum. Și mai ales la cele mai vocale persoane anti. Câți au familii normale, câți au amante, câți sunt divorțați, câți sunt celibatari, câți sunt la a doua, a treia căsătorie, câți au copii in afara căsătoriilor, recunoscuți sau nerecunoscuți, câți au platit pentru sex, câți au platit pentru avorturi, câți NU au platit pentru sex considerand că li se cuvine, câți își plătesc serviciile sexuale prin forme mascate de angajare (secretare, consiliere), câți știu despre pastila de după, câți fac dus înainte de sex și după, câți folosesc prezervativ, câți au curajul vasectomiei, câți și-au susținut partenerele in legarea trompelor, câți își înțeleg proprii hormoni, câți au noțiuni despre chimie și feromoni, câți știu despre BTS, câți au făcut lobby pentru vaccinarea HPV, câți se comporta dpmdv sexual conform vârstei lor, câți au rămas cu mamele copiilor lor și câți au partenere de vârstă copiiilor lor sau chiar mai tinere?
  Nu, nu este vorba despre teama pentru o materie școlară în care conținutul este aprobat de Minister. E naiv! Există deja sute de cărți cu desene explicite in librarii, mii de filmulețe explicite pe YouTube și TikTok. Nu. Este vorba doar despre teama adultului care dorește să își mențină puterea în fata ridicării „valului” copiilor și chiar părinților acestor copii. Pierderea ascendentului fata de acestia. Sexualitatea ratata? Nu.
  E mai convenabilă mentinerea „misterului”, a „tainei” sexului. Sexul ca unealta, pentru cei dezinhibați, si sexul ca slabiciune pentru pudibonzi. De ce să ofere cunoaștere când pot pastra „unealta” doar pentru ei, adulții cu putere?

 7. O nouă litanie pentru noi ore obligatorii și norme didactice adiționale într-un „sistem de educație„ a cărei unică menire e să asigure norme didactice și lefurile de la stat ale dăscălimi.

  Propunerea sinistrei creaturi PSD-iste ajunsă ditai ministrul învățământului era ca „materia” să se studieze timp de 8 ani între clasele a 5-a și a 12-a. Poate cineva să explice coerent cam ce anume se va preda timp de 8 ani la „educație sexuală”? De ce oare n-or fi suficiente câteva ore de educație și igienă sexuală în cadrul orelor de anatomie?

  Experiența „țărilor progresiste înaintate” ne arată că în 99.999% din cazuri ceea ce a început în mod beningn ca educație sexuală a degenerat rapid în îndoctrinare LGBT-ee. În mod fulgerător „experții” au realizat că „educația sexuală” devine imperioasă începând de la preșcolari. Copii din școlile de stat au fost astfel tâmpiți de la 4-5 ani cu povești despre unicornul ce nu e nici fetiță nici băiețel, despre iepurașul ce are doi tătici căței și nicio mămică.

  Acești copii gata imbecilizați ajung adolescenți ce vor să pară „trendy & cool”. Nu excelează la nimic și atunci sigura cale de „afirmare” e descoperirea epocală că sunt femei prizoniere într-un corpuri de bărbați sau invers. Unii mai labili psihic ajung la tratamente hormonale, masectomii sau castrări fiind distruși ireversibil pe tot restul vieții. Acolo unde se fac statistici se observă că numărul depresiilor cronice și sinuciderilor e de câteva ori mai mare în cazurile LGBT-ilor decât ale „bigoților”.

  Și toate astea pentru ce?! Ca niște paraziți ai bugetului de stat sp mai prindă un oscior de ros? Pentru ca niște zgubilitici incapabili să-și găsească un partener intim și să aibă o viață sexuală normală șă-și poată satisface măcar gărgăunii ideologici?!

  Nu e vorba de niciun fel de pudibondrie. E vorba doar de instinct de conservare. România are tot mai puțini copii. Haideți să nu-i transformăm în epave pe cei care mai sunt…

  • Adică in occident majoritatea tinerilor sunt imbecilizati fiindcă au făcut ore de educație sexuală in școala ?
   Stimate JS , dacă RO are copiii care ii are, ii are in primul rind datorită nivelului sub orice critica al școlilor / Învățămîntului, nu din cauza orelor inexistente de educație sexuală.
   Apropo, dacă nu ați remarcat, trăim in secolul 21 , nu 19.

   • „Majoritatea tinerilor” e prea mult spus. E vorba în general de cei din Europa de Vest și Canada unde gargara cu identitatea de jăn e în plină înflorire. În America grosul sistemului educațional e fomat din școli comunitare, confesionale și private unde elucubrațiile astea nu-și au locul. De asemenea în Japonia, Taiwan și Coreea de Sud (părți imprtante ale occidentului) gărgăunii LGBTQWERTY ai progresimii euro-americane sunt practic inexistenți în sistemul de educație.

    Întâmplarea ca exact aceste felii ale Occidentului (SUA și Japonia, Coreea de Sud și Taiwan), pe care dumenavoastră le vedeți uitate în secolul XIX, să fie principalii vectori ai inovării în lumea modenră. Europa cea progresistă și socială e împotmotlită în decădere economică și impotență intelectuală. Arată tot mai mult ca o babă senilă ce se fardează și rujează strident iar apoi se uită mulțumită în oglindă zicându-și că e sexy :)

    • Adică gargara cu cancel culture nu vine din USA ?! Iar neoprotestanții nu sunt tot din USA ? Apropo de secolul 19 …
     Din fericire vectorii inovării nu vin nici de la CC , nici de la multimea de habotnici, vin de la aia cu gărgăuni .
     Pe scurt, extremele nu sunt bune și din păcate USA actualmente nu prea e un exemplu de urmat, de bătrâna Europa.

     • Până una alta vedem că bătrâna Europă înghite cu nesaț și adoptă cu entuziasm cele mai rele chestii de peste tot.

      Nu mai are nici ea dor 16 anișori să zici că-i tinerică, neștiutoare și inocentă. E ditai babornița învechită-n rele :)

  • Adicătelea educația sexuală ar fi bună în sine, dacă n-ar exista pericolul să fie deturnata, de forțe obscure bien sûr, în îndoctrinare lgtb. Și atunci, ca să evităm pericolul, e mai bine ca puștii, curioși din fire, să învețe despre coit și despre alte alea de la vreun binevoitor care le oferă lecții pă gratis după ore și după sala de sport, iar fetele care se cred „urâta clasei” să afle dă la Romeo din parc că sunt cele mai frumoase și pot fi iubite nu doar de unul, ci de sute.
   Părinții ie cu treburi, strânge bani pentru rata la reșou și n-are timp: Las’ că’ nvață ei și singuri, cum am învățat și noi și uite unde-am ajuns!

   • Da, @Hantzy, asta e o obiectie majora. D-aia lumea nu prea e impotriva orelor de biologie la care se predau exact cunostintele de care ai nevoie ca sa te protejezi de BTS si sarcini nedorite. Ore pe care sustinatorii materiei „educatie sexuala” nu stiu sau se fac ca nu stiu ca exista.

    Propaganda / activismul lgbt este real, si nu cred ca are ce cauta la scoala. Nu cred ca are vreun beneficiu sa inlocuim dogmatismul unor religii vechi cu dogmatismul noii religii neomarxiste. „Fortele obscure” nu sunt deloc obscure, sunt niste politicieni si activisti dornici de afirmare in varf, plus o masa de „idioti utili” care vor sa se considere importanti ca se lupta de partea binelui si impotriva „reactionarilor” si „bigotilor”. Si care se iau unii dupa altii, fara un pic de gandire critica ca sa vada ca lucrurile sunt un pic mai complexe si ca distinctia dintre bine si rau necesita o gramada de efort si finete.

    • Domnule Libertarianu’, criticile dumneavoastră împotriva educației sexuale sunt punctuale, nicidecum de fond. Cereți deci competență în desfășurarea acestor ore fără evaluare și veți elimina cât mai multe astfel de riscuri. Orice activitate umană comportă și un risc, pe care prin măsuri preventive, încercăm să le reducem. Purtăm centură de siguranță când ne deplasăm cu autoturismul, nu renunțăm la autoturisme de frica unui eventual accident.
     Pruncul nu se aruncă odată cu apa murdară din baie.

     • Sigur că orice activitate umană comportă unele riscuri.

      Însă „educația sexuală” așa cum se desfășoară ea în Europa de Vest, Canada și șoclile de stat americane nu pare să aducă niciun fel de beneficii. În schimb a generat cazuri de adolescenți ce regurg aiurea la tratamente hormonale sau chiar la operații de schimbare de sex ce-i distrug pentru totdeauna.

   • Dom’le Hantzy orice lucru e bun cu măsură. Văd că nimeni nu poate să explice de ce sunt necesari minimum 8 ani de „educație sexuală” (ajunși în unele părți ale lumii la 13-14 ani!)?

    Orice chestie făcută în exces duce la aberații și daune. Vedem că în învățământul de stat din vest „educația sexuală” a fost rapid confiscată de LGBT-ei transformată în ore de imbecilizare & îndoctrinare ce nu mai au de fapt nicio legătură cu educarea sexuală a copiilor. Tot soiul de creaturi ruinate, incapabile de orice fel de viață intimă se screm să transforme copiii în niște epave după chipul și asemănarea lor.

    • În Germania încă din ciclul primar încep orele de educație sexuală. Bineînțeles, temele abordate sunt sincronizate cu vârsta școlarilor. Este știut că cei mici sunt mai predispuși a-și asculta educatorii și sunt animați de dorința de a se comporta după reguli. Astfel, în vreme ce în România se ajunge ca la 10 ani băieții necăjesc fetele, stropindu-le sau trăgându-le de păr de exemplu, pentru că habar nu au să se comporte și astfel cred că le impresionează cu forța lor de macho în devenire, iar acestea îi răsplătesc cu înjurături, astfel de situații nu am sesizat deloc în Germania. Se pomenește și de homosexualitate, dar nu li se face propagandă, așa cum greșit presupuneți, ci se urmărește acceptarea lor exact ca a unui stângaci intre dreptaci sau a unui bărbos între imberbi.
     Dacă vi se par prea multe ore, cereți diminuarea numărului! Dar nimeni dintre cei care aduc acest „argument” nu o face, ci solicită direct soluția extremă.

     • Eu nu-mi amintesc ca la 10 ai cineva din clasa mea să fi tras fetele de păr. Nu am auzit de asmenea e niciun caz în care vreo fată să fi fost agresată sau trasă de păr în clasele băieților mei mai mari. Gemenii mei au 9 ani și de asmenea n-am auzit să se fi produs agreiuni împotriva oricui (fată sau băiat) în clasele lor. Nici eu nici ei nu am făcut clase formale de educație sexuală în școală.

      În schimb se pare că orele de educație sexuală nu au îmbunătățit cu nimic condiția femeii germane în locuri pitorești ca Newkolln sau Tempelhof în Berlin. Oare turcii de acolo n-or fi beneficiat de educație sexuală în școala germană?!

      Colegii de serviciu imigrați din Germania (același lucru din îl auzi de la cei Franța sau Belgia, mai puțin Italia unde nu cred că se fac astfel de ore) se plăng exact de îndroctrinarea & imbecilizarea LGBT-ee agresivă și tenace a copiilor în sistemul educațional german. Sunt cel puțin 3 cazuri: Doi veniți din Dortmund și unul din Kiel. Toți cu ocpii la școli diferite. Deci nu pare a fi o chestie localizată într-un loc anume.

      Fără prea mult efort am găsit imagini de la o demnostrație împotriva orelor de „educație sexuală” din Germania. Ăia care manifestă par a fi oameni civilizați și nu fanatici religioși.

      https://youtu.be/muYsOngKgiM

      Ce anume i-o fi scos în stradă? Nu am găsit de exemplu nicio manifestație împotriva predării matematicii în școli chiar dacă pentru unii copii e cât se poate de traumatizantă :)

      • „Se pare” sau „par a fi” nu sunt argumente, ci opinii.
       Lucrurile pe care le aflați de la colegii veniți din Belgia, Germania sau Franța sunt și ele irelevante. Respectivii seamănă cu dumneavoastră: ponegresc ce au părăsit.

      • @ Hantzy

       Între propagandistul pe care-l prind mereu mințind ca ceasul și omul civilizat, educat, inteligent de a cărui onestitate nu am avut nicodată niciun motiv să mă îndoiesc pe care credeți că ar trebui să-l cred?

       Și totuși de ce doemnstrează oamenii ăia decenți împotriva „educației sexuale”? De ce nu demonstrează împotriva fizicii cuantice? :)

      • Strawman! Sunt cei care nu demonstrează indecenti? Că ăia sunt totuși mai mulți.
       Eu nu am mințit, ci dumneata. De nenumărate ori ați fost prins cu ocaua mică. Mai aveți?

      • @Hantzy

       Dacă aceți cea mai mică dovadă că eu aș fi spus vreodată un neadevăr nu vă sfiiți să dați link-ul.

       Dacă nu găsiți nimic, atunci aveți minimul de civlitate să vă cereți scuze pentru calomnie.

      • https://www.contributors.ro/gaslighting-si-puterea-manipularii/#comment-420238

       Atunci afirmați că încălzirea globală produce exclusiv secetă, dar chiar în articolul pe care l-ați oferit prin link scria cu totul altceva. QED

       Cu un bonus, Alături de link vă mai amintesc și alte afirmații mincinoase pe care le-ați făcut:
       – interzicerea cromarii hexavalente în UE, care n-ar avea cică alternativă
       – repetarea de nenumărate ori a minciunii că co2 din atmosferă nu ar avea efect de seră
       – ați susținut că datorită topirii banchizei polare ar crește nivelul oceanului
       – În perioada când Groenlanda a fost colonizata de vikingi, sustineati că insula ar fi fost complet verde și ar fi crescut păduri din care localnicii își făceau ambarcațiuni și case. În realitate lemnul era adus peste ocean, probabil în legături plutitoare trase de corăbii, iar Groenlanda nu a mai fost liberă de gheață de peste 300 mii ani. Retragerea actuală a ghețarilor a atins probabil limitele de atunci, întrucât nu se mai descoperă noi vestigii care să fi dăinuit sub gheață.

      • @Hantzy

       Absolut toate insinuările dumneavoastră de mai sus sunt false, așa cum voiu arăta în continuare. De data asta v-ați dat de gol calomniind în mod premeditat.
       Să le luăm la rând

       1. Povestea cu seceta. La:
       https://www.contributors.ro/gaslighting-si-puterea-manipularii/#comment-420141

       V-am citat doar un articol din National Geographic care pretinde că seceta e o consecință directă a încălzirii gloibale și v-am întrebat unde naiba e seceta aia dacă chiar e încălzire globală?

       2. Interzicerea cromării în UE:

       https://www.worldfootwear.com/news/european-union-imposes-restrictions-to-chromium/306.html

       Și aici pe site-ul oficial al agenției chimice a UE:

       https://echa.europa.eu/substances-restricted-under-reach/-/dislist/details/0b0236e1807e2bc1

       3. Efectul de seră al CO2: Aștept și azi să-mi descrie cineva un experiment ce poate dovedi efectul de seră măsurabil al dioxidului de carbon la concentrația atmosferică de 0.045%. Am descris eu însumi mai multe experimente ce dovedesc efectul de seră al CO2 la concentrații de 1.5%-2%. Adică de peste 30 de ori mai mari ca cea atmosferică. Însă nu am găsit NIMIC și pe NIMENi care să poată dpvedi experimental că CO2 produce vreo-un efect de seră măsurabil la oncentrația de 0.045%. Dacă aveți ceva sunt numai ochi și urechi. :)

       4. Nu eu am susținut aberația asta ci iecologiștii. Găsiti nenumărate povești pe tema asta.

       https://www.carbonbrief.org/explainer-how-climate-change-is-accelerating-sea-level-rise

       Eu am întrebat doar de ce după atâta încălzire globală, dacă nivelul oceanului planetar chiar ar crește atât de catastrofal, docurile din New York, Anvers, Lisabona, Le Havre, Londra, etc sunt al același nivel la care erau în pozele de acum 100-120 de ani? Am dat exemplul muzeului imigației de pe Eliis Island NYC, unde apar poze de la 1900 cu docurile orașului ce sunt exact la același nivel ca și azi.

       5. Nu am susținut niciodată că Gronelanada ar fi fost complet verde. Dacă da, arătați-mi unde am spus eu asta. Am spus doar că în timpul micii încălziri globale dintre secolele IX-XIV Gronelanda s-a dezghețat suficient ca să poată fi colonizată de vikingi care au făcut agricultură și creșterea animalelor timp de cam 400 de ani. Azi așa ceva ar fi imposibil din cauza climei mult prea reci. Au rămas până azi ruinele așezărilor vikinge de acolo. Odată ce clima s-a răcit din nou, ajungâd spre nivelul de azi, după anul 1300, vilkingii sunt forțați să părăsească Gronelanda. Am întrebat ce emisii de umane de dioxid de carbon au încălzit clima timp de 4 secole ca să se ajungă la agricultură în Gronelanda, livezi de portocali în centrul Franței și cultura viței de vie în Anglia?

       Prima colonie vikingă din Gronelanda a fost fondată de Eric cel Roșu fugit din Islanda după ce a fost scos în afara legii pentru ucidere. Fiul său, Leif Erikson, își construiește o mică flotă cu care navighează spre vest și descoperă un ținut numit de el Vinland (țara vinului) unde afirmă că a găsit viță de vie și vegetație bogată. E vorba de Newfoundland-ul canadian înghețat de azi unde abia cresc licheni :)

       Saga lui Leif Ericson e una din operele clasice ale literaturii scandinave. Dacă vreți sp vp mai culturalizați un pic o găsiți ieftin mai jos la:

       https://www.amazon.com/Wineland-Sagas-Book-Saga-Lucky-ebook/dp/B00OI1PE8U/ref=sr_1_4?dchild=1&keywords=leif+erikson+saga&qid=1625134550&sr=8-4

       În limba română a apărut în anii 80 o traducere excelentă sub titlul de „Trei saga islandeze”. Am citit-o în copilărie și mi-a plăcut foarte mult. De aceea mi-am amintit de ea.

       Altceva mai aveți, sau vă cereți scuze pentru calomnie?

      • 1. In materialul oferit chiar de dumneata scrie negru pe alb:
       Scientists have long predicted that as global warming increases, certain regions of the world, such as the southwestern United States, will become drier, while other areas will grow wetter. crezusem ca știți engleza. În anumite zone încălzirea globală provoacă precipitații mai intense, o climă mai umedă, nicidecum secetă. Deci minciună dincolo de orice dubiu.
       2. Eu n-am contestat interzicerea cromarii hexavalente pentru aplicații decorative, ci faptul că nu ar exista alternativă în UE, iar producătorii n-ar avea soluții. Asta era clou-ul dumitale. De fapt REACH nu e reglementare mai strictă decât TSCA sub acest aspect. Cum am stabilit: minciună.
       3. Sticlele dumitale au un mare neajuns: efectul de seră pe care îl au ele însele este de câteva zeci de ori mai mare decât al dioxidului de carbon din aerul conținut. Altfel spus „zgomotul” sau factorul perturbator este cu mult mai mare decât mărimea de măsurat. Pentru a măsura în laborator ar trebui să comprimati o coloana de aer de 10 km cat măsoară atmosfera într-una de 10 m de exemplu, adică la o presiune de 1000 atmosfere. Accept și 500 atmosfere. Concepeți o instalație pentru asta și mai vorbim. Succes! Până atunci afirmația dumitale rămâne minciună, în dezacord cu legile fizicii.
       4. În materialul oferit nu scrie nimic de creșterea oceanului datorită topirii banchizei polare. Scrie de ghețari, de gheața de pe insula Groenlanda, de cea din Antarctica, dar absolut niciun cuvânt despre banchiza polara. Deci că ar susține ecologiștii așa ceva este din nou minciună. Fără dubii!
       5. Am citit și eu acele Sagas. Așa cum nu puteți afla istoria Franței din trilogia lui Dumas, tot așa nu se pot trage concluzii despre Groenlanda din trilogia Wineland. Citiți Collapse de Jared Diamond pentru asta. În Marea mea mărinimie vă absolvit de această vină, pe motiv de ignoranță.
       Dar celelalte rămân minciuni. Am încheiat discuția definitiv.

      • @Hantzy

       Vă încurcați ca broasca-n păr în propriile sofisme. :)

       1. Nu eu am afirmat că seceta e o consecință a încălzirii globale, ci toată preoțimea cultului codoiului. V-am citat doar unul din numeroasele articole și cărți ce susțin asta. Titlul articolului din National Geohgraphic era: „Climate change has contributed to droughts since 1900—and may get worse” – În traducere: „ Schimbările climatice contribuie la secetă încă din 1900 și ar putea să se înrăutățească”. Nu e o interogare nu niciun dubiu pentur ce a fost de la 1900 încoace, e un postulat. :) Eu v-am întrenat doar unde=i seceta aia globală?

       2. Ați spus; „și alte afirmații mincinoase pe care le-ați făcut: interzicerea cromarii hexavalente în UE, care n-ar avea cică alternativă”. Nu eu am spus că UE va interzice cromarea, ci documentele oficiale ale UE pe care vi le-am citat mai sus. Mergeți la primul magazin de piese ajuto de lângă dumneavoastră și vedeți câți rulmenți sau câte alte piese mărunte cromate de acolo mai sunt fabricațe în UE…

       3. OK. Dacă experimentele pe care eu vi le-am descirs sunt neconvingătoare, prezentați dumneavoastră unul repetabil care să demonstreze existența efectului de seră al CO2 la concentrații de 0.045%. E tot ce v-am cerut. Am o educație & formație carteziene, deci nu cred în povești oricât de frumos ar fi scrise :)

       4. Eu am citat doar ceea ce zic iecologiștii, Articolul ăla, ca multe altele, pretinde că încălzirea globală duce la creșterea nivelului oceanului planetar șj la inundarea unor insule și zone de coastă, V-am întrebat doar de ce încălzrea globală n-a dus la o creștere vizibilă a nivelului apelor în orașele vechi de coastă ca NYC, Anvers, Lisabona, Le Havre, Londra, etc.?

       5. Păi dacă ați citit saga lui Leif Erikson de ce pretindeți că colonizarea Groenladnei de către vikingi în secolele IX-XIV ar fi o invenție a mea? Există ruine ale așezărilor vikinge de acolo și dovezi documentare, dintre care pe cea mai cunoscută pretindeți că ați citit-o. Deci care e problema?

  • De acord. Educatia sexuala trebuie facuta de familie, nu de scoala.

   Desigur, prin clasa a VII-a – a VIII-a profesorul de biologie este mai bine plasat sa lamureasca in special chestiunile ce tin de materia sa, decat parintii. Dar o poate face intr-o ora sau doua.

   Dirigintele este tinut sa orienteze clasa si sa explice chestiunile care tin de educatia moral-civica.

   Exista un cadru cat se poate de favorabil educatiei sexuale, ca sa nu mai spun si de posibilitatea organizarii de activitati extracurriculare – de care multi au uitat, cu toate ca salariile in invatamant au tot crescut.

   ===

   Nu stiu daca in Romania ar degenera in educatie pro-LGBT sau cum vreti sa ii spuneti, dar ar fi probabil foarte greu de evitat subiectul la un curs cu durata de un an si mi-e teama ca in halul de necunoastere in care e dascalimea romana Romania s-ar alege doar cu o noua sursa de tensiune.

   • Până acum peste tot ceea ce a început ca „educație sexuală” a degenerat rapid în „gender studies” și îndoctrinare. Așa ca o curiozitate personală la ce altceva ar folosi 8 ani de „educație sexuală” ca materie distinctă?

   • Dedalus 27/06/2021 At 12:17
    De acord. Educatia sexuala trebuie facuta de familie, nu de scoala.

    Dimpotrivă, cred că e mai eficient ca educația sexuală să fie făcută în școală. Toți copiii vor cunoaște aceleași reguli de comportament și vor fi conștienți și de faptul că ele sunt cunoscute de către toți colegii.
    Copiii sunt intransigenti și îi exclud pe cei ce nu respectă normele devenite astfel universale. Cei excluși se vor strădui să fie din nou acceptați. Se mai fac și bisericuțe, nu zic nu, dar ele nu au nici pe departe consistența găștilor din școlile din România.

    • Ce va face sa credeti ca educatia sexuala va fi eficienta in scoala, in conditiile in care nicio alta disciplina nu se preda bine?
     ===
     Iar daca se face in scoala, atunci familia la ce mai e buna?

     Eu vad ca se doreste ca scoala sa dea mancare elevilor, sa le dea calculatoare, sa ii tina 90% din timp in ea. Acum- sa le mai faca si educatie sexuala.

     Imi evoca Napolele hitleriste (Nationalpolitische Lehranstalt), in care copiii erau luati din familie pentru a fi crescuti in supunere absoluta doar fata de Reich (si de Fuhrer).

     • Dedalus, eu rămân un optimist. Dacă nu e totul bine, nu înseamnă că totul e rău. Aș putea să vă întorc frigarea întrebând la ce mai bună școală, dacă se face în familie? După cate citesc pe aici, cei ce critică varianta în școală nici nu știu de fapt ce este educația sexuală. Credeți deci că ar putea atunci să o facă mai eficient în familie?
      Reductio ad Hitlerum e fallacious. Ce vă evocă dumneavoastră nu are relevanță. Nu puteți folosi impresiile personale drept argumente, dacă nu sunt însoțite și de ceva obiectiv.

      • Tocmai ca e un argument obiectiv: scoaterea copilului din familie sub pretextul ca statul stie mai bine. Exact asta spunea si Hitler.
       ===
       In plus, se face si acum educatie sexuala in scoala. Sau ar trebui sa se faca. Nu am nimic impotriva eduacatiei sexuale in scoala, pe odurata rezonabila insa (doua-trei ore pe semestru, la clasle a VII-a li a VIII) . Daca insa o intinzi pe ani de zile, nejustificat, singurul motiv pentru care ai vrea asa ceva este cel politic (vezi mai sus), nu binele copilului.

      • Dedalus, tocmai că nu e obiectiv. Copilul nu e luat din familie special pentru indoctrinare. Vă înșelați mult.

       Ceea ce se face acum în școală nu e educație sexuală. E mai degrabă un subcapitol despre igiena aparatului reproducător al omului. Și la capitolele dedicate aparatului digestiv, al celui excretor sau al sistemului respirator există astfel de subcapitole. Ele sunt evaluate, deci se pun note și nu sunt de cele mai multe ori (din păcate) receptate ca fiind reguli necesare pentru întreaga viață de adult. Răspundeți cu sinceritate la întrebarea câți adulți mai pun preț pe învățămintele dintr-a șaptea? Odată media încheiată, începe alt paragraf al vieții. A fost bifat trimestrul 3 din clasa a șaptea și gata.

       În Germania copiii primesc încă din clasele primare reguli de conduită, se încearcă evitarea creării de grupuri de băieți separate de cele de fete. Mai târziu temele sunt reluate, odată cu creșterea curiozității a descoperirii „secretelor” celorlalți și se pune accentul pe interesele comune. Învață chiar cum să își vorbească unii altora, unde să nu se holbeze, cum să evite situațiile penibile, citesc cărți, vizionează filme și poartă discuții pe marginea lor, mai întâi separate pe sexe, urmate de unele împreună, reiau subiecte și dezbateri neincheiate la precedentele întâlniri. În general participă toți, iar pe măsura trecerii timpului sunt tot mai dezinhibati, mai împliniți și mulțumiți de sine. Frecvența acestor întâlniri este destul de liberă, la începutul anilor cam o oră la două săptămâni, iar spre încheierea anului o dată la 4-5 săptămâni. În total nu depășește numărul lor 8 ore/an la clasele mici si 12 ore/an la cele mari (cel puțin așa a fost la gimnaziul particular unde a absolvit odrasla, la liceele de stat am înțeles că mai puțin) și, deși prezența este facultativă în anii mari, puțini sunt cei care își găsesc alte treburi. Copiii simt că le sunt necesare aceste întâlniri.

    • Foarte interesant! Deci în urma orelor de educație sexuală ajungem la situația în care recalcitranții sunt ostracizați. Buuun!

     În același timp oficiosul german Deutsche Welle se plânge de creșterea violenței îmnpotriva femeilor în Germania cu peste 114000 de femei ce se pâng că au fost abuzate într-un fel sau altul de partenerii lor în 2018.

     https://www.dw.com/en/germany-1-woman-per-hour-is-victim-of-domestic-violence/a-51396638

     Respectiv câte o femeie germană omorâtă de Hans cel turbat (ca la Țăndărei) la fiecare 3 zile.

     „Margareto spune drept
     Cine te-a mjușcat de piept?”

     https://www.dw.com/en/domestic-violence-in-germany-woman-killed-every-3-days/a-46380446

     Cifra pare să fi fost mult mai mică în 2006 (Jurnalul European vorbește de „câteva zeci de mii de cazuri de abyzuri domestice” anual) când nu prea era educație sexuală.

     http://ursulasmartt.com/pdf/Kury-Smartt.Dom.Viol.EurJourn.Dec06.pdf

     Populația Germaniei era cam aceeași,

     Junralul medical (2019) vorbește de asemenea de o creșere alarmantă (e drept fără a da date concrete) a numărului de boli cu trasmitiere sexuală în rândurile tinerilor în Germania ultimilor 10 ani.

     Parcă ceva nu se leagă. Nu-i așa? Oare să o dea educația sexuală în bară?

     • Ba se leagă! Cei care își bat nevestele au trecut prin școală înainte de 2006 și n-au avut parte de educație sexuală. Dacă educația sexuală va avea efecte, pozitive sau negative, vom vedea peste vreo alți 20 de ani, când cei ce sunt școliți astăzi vor întemeia familii.

      • P.S. Dar dacă dumneata preferi ca Hans cel turbat să își educe sexual plozii, n-ai decât. Eu prefer să o facă școala.

      • De unde ați tras concluzia că ce-i ce-și bat nevestele au terminat școala acum 20 de ani?! Dimpotrivă! Grosul agresiunilor sexuale sunt comise de indivizi între 15 și 25 de ani. Adică exact cei în care s-a băgat educație sexuală grupir.

       Știm sigur e că întețirea violenței sexuale și creșterea incidenșei bolilor cu transmitere sexuală sunt (accidental sau nu) simultane cu dezvoltarea ca din apă a educației sexuale.

       În cazul în care cineva aștepta ca educația sexuală să rezolve aceste doup probleme e evident că eșecul e total. Și afară de eșec se adaugă problemele suplimentare create de gărgăunii cu schimbările de sex ale unor adolescnți labili mintal ce în lipsa „educației sexuale” și-ar fi găsit poate alte domenii mai puțin distructive în care să „strălucească”…

      • Eu am scris altceva, dar fie! Cei care își bat nevestele sunt căsătoriți și, cel mai adesea, nu de azi de ieri. Dacă cei care au beneficiat de educație sexuală au acum 15-25 de ani, așa cum sustineti în continuare, atunci majoritatea nu sunt căsătoriți.
       Simultaneitatea nu e o dovadă. Sunt multe transformările recente din societate, care pot influența puternic comportamentul tinerilor de 15-25 de ani. De ce credeți că orele de educație sexuală ar avea mai multă influență negativă decât, sa zicem, accesarea gratis a pornografiei? Unele dintre scenele xxx chiar sugerează violul. Și, în cele din urmă, aveți vreo dovadă că violatorii au fost educați?
       În rest, vorbiți cu o „siguranță” care nu prea se potrivește cu acel „poate”. Niște dovezi ar fi fost mai bune. Dumneata ești cel ce acuză.

      • @Hantzy

       Nu susțin că cei ce comit agresiuni sexuae sunt neapărat căsătoriți, ci că majoritatea lor sunt în intervalul 15-25 de ani. Sau măcar așa indică statistica. Ăștia toți ar fi trebuit să „beneficieze” de educație sexuală instituționalizată.

       Pronografia nu e o apariție recentă în Germania. Berlinul de vest de acum 30 de ani avea nenumărate cinematografe prono. Reviste, cărți de joc pornografice, chiar și pixuri și blocnotes-uri cu imagini pornografice:) și toate celea se găseau peste tot la prețuri de nimic. Era deci cît se poate de accesibil.

       Afirmația că pornografia on line ar provoca valul de agresiuni sexuale și boli venerice nu prea stă deci în picioare. E greu de zis ce-l provoacă, dar e limpede că „educația sexuală” insituționalizată nu-l reduce. ci doar creează probleme adiționale…

 8. Dintre numeroasele tipuri de erori/aberații logice, cea numită a „omului de paie” (the strawman fallacy) este deosebit de frecventă în dezbaterile politice și în discuțiile pe teme controversate. Structura de bază a argumentului constă în faptul că persoana A face o afirmație, persoana B creează o versiune distorsionată a afirmației (omul de paie), iar apoi persoana B atacă această versiune distorsionată pentru a respinge afirmația inițială a persoanei A.

  Adesea, interpretarea distorsionată are doar o legătură vagă cu afirmația inițială. Argumentul opus se poate concentra pe un singur aspect al afirmației, îl poate scoate din context sau îl poate exagera. Argumentul omului de paie, în acest fel, este un exemplu de red herring. Acesta este menit să distragă atenția de la adevărata problemă discutată și nu este un argument valid din punct de vedere logic.

  Cîteva exemple de oameni de paie luați la bătaie:

  1.
  Un soț și o soție discută dacă să adopte un câine sau o pisică.
  Soția: Prefer să adoptăm un câine.
  Soțul: De ce urăști tu pisicile?

  Soția nu a spus niciodată că urăște pisicile, ci doar că preferă câinii. Soțul fie a presupus, fie s-a prefăcut că argumentul ei era împotriva pisicilor și nu pentru câini. Acum, soția trebuie să argumenteze că nu urăște pisicile – ceea ce schimbă complet cursul discuției.

  2.
  Politician A: Asigurarea asistenței medicale pentru toți cetățenii ar fi costisitoare și ar reprezenta un pericol pentru piața liberă.
  Politicianul B: Nu vă pasă dacă oamenii mor din cauza lipsei de asistență medicală.

  Poziția politicianului A se referă la impactul asistenței medicale universale asupra pieței libere, deoarece ar pune în pericol industria asigurărilor private. Politicianul B a ocolit acest argument și l-a transformat într-unul despre faptul că nu-i pasă dacă oamenii mor. Acum, politicianul A trebuie să își apere mai degrabă simțul umanității decât responsabilitatea fiscală.

  3.
  Senator: Voi vota pentru creșterea bugetului apărării.
  Public: De ce nu vă pasă de educație?

  Publicul a tradus sprijinul senatorului pentru mai mulți bani pentru apărare ca o lipsă de sprijin pentru educație. Dar l-ați auzit pe senator menționând educația?

  * * *

  4. Descrierea erorii logice din articolul de mai sus.
  4.1 Faptele sînt acestea:

  Senatorii au votat în favoarea legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului în varianta trimisă anul trecut spre promulgare președintelui Iohannis, anume cu termenul de „educație sexuală” înlocuit cu sintagma „educație sanitară” și cu participarea elevilor condiționată de acordul scris al părinților. Senatorii au decis să mențină legea în varianta transmisă inițial la promulgare, cu 68 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 21 de abțineri.

  Președintele Iohannis a avut mai multe încercări – toate eșuate – de a respinge această lege în varianta care să impună obligativitatea acordului părinților pentru participarea elevilor la cursurile de educație sanitară. Initial, Iohannis a contestat legea la Curtea Constituțională, însă judecătorii au decis că legea este constituțională. Ulterior, în toamna anului trecut, Iohannis a retrimis legea spre reexaminare Parlamentului.

  4.2 În articolul de mai sus, faptele de pe teren sînt distorsionate chiar din prima frază:

  Nu mă surprinde deloc decizia vajnicilor apărători ai pudorii naționale de a respinge educația sexuală în școli.

  Senatorii nu au respins educația sexuală în școli. Ce au respins ei este felul în care această educație ar fi urmat să se facă dacă legea ar fi fost modificată conform dorinței lui Iohannis, adică au respins propaganda și îndoctrinarea forțate sub pretextul educației sexuale.

  Dacă senatorii ar citi Contributors și nu ar observa aberația logică din textul de mai sus, ar trebui să ia poziții defensive și să argumenteze că ei nu au nimic împotriva educației sexuale în școli – ceea ce ar schimba complet cursul discuției.

  P.S.

  Ceea ce mă miră cu privire la această pudibonderie (susținută și de o parte tradiționalistă a bisericilor) este faptul că nu ia în considerare ignorarea, acceptarea, sau promovarea vulgarității, obscenității, trivialității prezente pe toate canalele mass-mediei autohtone. Nu am văzut și nu am auzit până acum, nici o față bisericească și nici un reprezentant al mediului politic care să ia fie o atitudine publică, fie să propună și să susțină un proiect de lege pe care adormitul CNA să-l și aplice, amendând și/sau interzicând prezența imaginilor și a cuvintelor vulgare în media ce ne inundă.

  Mergeți des la biserică? Vă întreb fiindcă fețele bisericești acolo obișnuiesc să ia atitudine, nu la televizor și nici în conferințe sau declarații de presă.

  Proiect de lege propus de fețele bisericești pentru stăvilirea obscenităților din massmedia??? :) I-ați uitat pe călugări și pe pustnici, fiindcă nici ei nu prea redactează proiecte de legi. Am auzit că nici televizoare nu au, atât de mare le e dezinteresul și iresponsabilitatea.

  • Dincolo de exagerările vădit tendențioase la autoarei, subiectul stăvilirii obscenității in mass media este serios. N-am prea auzit vreo inițiativa lumii universitare pentru stăvilirea obscenității. Daca ne dam cu părerea pe Contributors, unde unde ne citesc cateva sute de oameni, majoritatea din diaspora, nu înseamna ca am făcut mare lucru.
   Vocea bisericilor exista, dar este asurzita de trompetele societăți moderne. Pe de o parte societatea moderna se vrea laica si pe de alta parte acuza bisericile (fie ele ortodoxe, catolice sau de la rit) ca nu se implica in politic.
   Pai stavilirea obscenitatii ar trebui sa înceapă cu Parlamentul, cu asanarea limbajului folosit acolo, sa continue cu industria de publicitate, cu industria de cinema, cu televiziunile comerciale, cu haznalele de pe fesibuci, etc.

  • Dupa ce ne-ati explicat atat de detaliat sofismul „lupta cu omul de paie”, ati continuat folosind sofismul, sau minciuna omisiunii. Ati vrut sa intelegem ca fetele bisericesti ( inalte, sau mai putin inalte) se ocupa doar de cele sfinte din biserici, manastiri, predica doar la amvon si nu au nici o reactie la ce se intampla in lumea politica, laica.. Uitand ca au folosit canalele media si toata influenta in spatiul public, la politicieni, atunci cand interesele pamantesti le-au cerut-o, sau le-o cer”. De ex. la predarea religiei in scoli, la referendumul pentru modificarea Constitutiei. Ca au facut si fac propaganda politica pentru politicieni la alegeri, le canta „vrednic este”..si lista e lunga.

   • Treaba bisericii e să se ocupe de credință și nu să facă politică.

    Noul Testament cere explicit în epistolele Apostolului Paul/Pavel bisericii să nu intre în conflict cu conducerea politcă, deci implicit să nu facă militantism politic.

    Referendumul pentru definirea constituțională a familiei a avut ca rol principal apărarea instituției fundamentale a căsătoriei creștine de degenerările unei ideologii criminale (marximul) ce a ucis mai mulți oameni ca ambele războaie mondiale la jun loc.

    Biserica a susținut ora de religie ca o formă de educație. E o oră opțională la care peste 95% din părinți și-au înscris copiii.Deci servește unei nevoi educaționale reale. La orele de „educație sexuală” s-au înscris până acum cam 5% din elevi. Așa că dacă nimeni nu le vede utilitatea, sar „activiștii” să le facă obligatorii. Tipic fascoist-comunist, nu-i așa?

    • Sa va spun cum e cu religia „optionala” la scoala. La clasa I a fiicei mele aveau religie de la 10 la 11, urmata de alta ora. Un parinte a vrut sa opteze sa nu participe, iar dna invatatoare i-a spus: „atunci copilul sta pe culoar, sau veniti dvs si stati cu el de la 10 la 11, ca noi n-avem unde sa-l tinem”. Asa ca majoritatea am optat, daca alternativa era sa stea copilul ca un caine la usa. Astea-s metodele prin care se obtine procentul stahanovist de 95%.

     • Aha!

      Să înțeleg că la orele de „educație sexuală” (actualmente la fel de opționale ca cele de religie) copiii stau bine merci pe culoar și de aia s-au înscris doar 5% din ei…

     • Copilul (elevul) poate sa stea la bibioteca o ora. Al meu a stat si a citit in loc sa se duca la ora de religie doi ani la rand, anume pana cand a venit un profesor care nu-i punea se invete psalmi pe de rost. Mentionez ca respect toate religiile si ca nu sunt ateu: am o credinta si nu mi-e deloc rusine cu ea. Multi parinti au dorit optionalul de religie pentru ca toata lumea lua 10 si asta ajuta la media generala. Daca exista o problema (unde sa stea copilul?), atunci exista si solutia (la biblioteca). Dna. invatatoare nu a dorit sa ii dea acelui parinte o alternativa, dar ea, alternativa, a existat si exista. Revenind la subiect: sunt ferm convins sa nici biserica (niciuna) si nici statul nu au ce sa caute in chilotii copiilor si sunt la fel de convins ca efectele negative ale invatarii unui psalm sunt net inferioare insusirii categoriei de „non-binar” cand e vorba de sexualitate in jurul varstei de 8 ani. Nu e nevoie sa demonstrez nimic, sunt prea multe cazuri de prostie docta si entuziasta la deschizatori de drumuri in materie. Au inceput prin a trata 50% dintre copii de ADHD si au sfarsit prin a-i pune pe tratamente hormonale pentru idei inculcate chiar de ei. Suprinzator, daca ingineria sociala ne poate transforma in judecatori si calai (chiar si printre detinuti merge), ingineria genetica e tinuta sub control si deocamdata nu avem decat barbati si femei precum si cele 3 categorii principale de sexualitate: hetero, homo si bi. Nu le-am inventat noi, se manifesta liber intr-o pondere oarecare de la inceputul umanitatii si atat avem, deocamdata. Mi-ar placea mai mult niste cursuri despre „relatie”, cum sa o ai, cum sa o recunosti, cum sa o pastrezi si cum sa iesi din ea inainte sa-ti faca rau sau cum sa o pastrezi toata viata. Nu in ultimul rand as vrea sa subliniez ca exista o corelatie puternica intre nivelul de pregatire al mamei si numarul de sarcini in randul tinerelor precum si intre acelasi si numarul de copii abandonati. E vorba de nivelul de pregatire generala si NU de orele de educatie sexuala. Este de domeniul evidentei ca au stiut sa faca copii si este tot de domeniul evidentei ca mijloacele de contraceptie nu-s un mister nici in interiorul familiei si nici pe net. Daca poti cauta porno, gasesti inevitabil si contraceptie, chiar si daca nu-ti trebuie. Sa-mi fie cu iertare, dar suntem un pic orbi la cat de vaste si de diverse sunt ideile si informatiile pe care le poti gasi pe internet. Despre BTS alta data, ala e rosul educatiei sanitare, pe langa herpes si paduchi.
      Cam atat despre infierare si manie.

  • Strawman
   Foarte bune explicațiile! Pe bune că bune.
   Dar, hai să vedem, în cazul următor cum este?
   Avem două variante ale unei legi, iar varianta A este constituțională. Înseamnă că B nu este constituțională? Sau înseamnă că B este „indoctrinare forțată”? De unde și până unde? Mie îmi par a fi tot strawmen, chiar mult mai evidenti decât ce critici. Căci nu era vorba nici de constituționalitatea legii, nici că senatorii ar fi adoptat de fapt o educație sanitară, iar nu o adevărată educație sexuală, adică un surogat care e și el introdus în programă tot fără acceptul părinților, adică tot „forțată”. Cât timp au nevoie dascălii să-i învețe pe elevi cum sa se spele pe mâini? Sau să-și sufle mucii în șervetele? Că în cazul ăsta nu se întreabă nimeni dintre criticii variantei B.

  • Desigur, trebuie sa fim impotriva drepturilor femeii, impotriva diversitatii, sa purtam pistol la cingatoare, sa mergem la biserica in fiecare Duminica, iar dupa slujba, ne intalnim in poligonul de tragere. Pregatirea pentru lupta finala (impotriva marxistilor/nordistilor /etc) este obligatorie in unele regiuni din SUA chiar apartin de programul de Duminca. Apropo, purta Isus pumnal la cingatoare, isi batea Isus copii, sau avea Isus sclavi (cauza pentru care a luptat armata Confederatiei in Razboiul Civil condusa de generalul Robert E. Lee?).

   Cat despre Paiete, fanii idolului Trump sunt un exemplu inedit (Trump declarase cu mult inaintea alegerilor ca opozantii pun tara la cale, programand astfel ideea furtului alegerilor si al liberatilor americanilor). In urma pierderii scrutinului, reactia paietelor dezamagite nu s-a lasat mult asteptata. Exista multe exemple pe marginea subiectului “sarlatani & paiete“, incepand cu demagogia unor lideri politici, canalele izoterice de televiziune din SUA (TV-Church cu oratori fara studii teologice, etc dar cu peste 1 milion de abonati) pana la masinatiunea Q’Anon de rasucit mintile oamenilor mai slabi de inger. Covid este o simpla raceala, Bill Gates vrea sa ne vaccineze cu microcipuri, samd. Acum, incercarile de a pune „credinta omului” iesuitii, calugarii credinciosi, etc (care se roga pe genunchi ore in sir pe zi) langa diversi sarlatani, tot la capitolul masinatiune se incadreaza.

   P.S. Apropo incalzirea globala, proprietatile moleculei de CO2 (de gaz cu efect de sera) sunt evidentiate negru pe alb – exista destule masuratori si experimente necontestabile in acest sens (-Aici, doar un exemplu). Un grup micut de cercetatori insa, pune semnul intrebarii asupra impactului emisiilor imense de CO2, insinuand ca marea majoritate a cercetatorilor (peste 95%) mint fara nerusinare, fac propaganda politica, etc. Cu toate ca acest grup de cercetatori nu aduc vreo proba, explicatii stiintifice sau evidente contrarii (i.e. cum ca molecula de CO2 si-ar pierde proprietatile de gaz cu efect de seara la concentratia mica raportata in atmosfera, sau in orice alt sistem, respectiv ca emisiile anuale de circa 37 miliarde de tone pe an nu ar avea un efect asupra climei) unii dintre ei nu se jeneaza sa acuze marea majoritate a cercetatorilor de sarlatanie, neomarxim si alte aberatii. Evident, in public ei se pozeaza in cercetarori onesti, ingeri apolitici, exprimandu-si doar opiniile in numele diversitatii stiintifice si al pluralismului intelectual.

   • Pst, pst, pst… Domnu’, domnu’,

    Vedeți că ați pus banda greșită. Trump și codoiul joacă fiecare în alt film…

    • Mda, cum ramane cu demagogii, „paietele” si proprietatea (de gaz de sera) a moleculei de CO2? Molecula isi schimba proprietatea in functie de concentratia ei intr-un sistem (chiar asa sa fie oare?). Din putul gandirii „paietelor” care insinueaza (indirect) astfel de aberatii, cei 95% (inclusiv The Royal Society of London, NASA, The Geological Society of America, etc, etc) sunt sarlatanii hoaxului neomarxist, nu-i asa? Muhahaha, si asta cica in numele diversitatii si al pluralismului intelectual!
     Despre aversiile paietelor hardlinerilor-conservatori vizavi de acceptarea unor diversitati reale, care exista de cand lumea (precum cele rasiale sau sexuale) mai are rost sa discutam?

     • Domnu’, domnu’,

      Și molecula aia a 0dumneavoastră joacă tot în alt film :) În sala asta sunt ăștia cu curcubeul :)

      Dar dacă chiar vă chinuie molecula aia așa de tare, ce ar fi să ne înveseliți un pic și să ne descrieți un experiment repetabil ce demonstrează efectul de seră al CO2 la concentrația atmosferică de 0.045%?

      Putem dovedi experimental destul de ușor chestii contraintuitive ca teoria relativității sau principiul nedeterminării al lui Heisenberg, dar iată că nimeni nu poate dovedi o chestie ce ar trebui să fie evidentă… Nu e un pic straniu?

      • „ce ar fi să ne înveseliți un pic și să ne descrieți un experiment repetabil ce demonstrează efectul de seră al CO2 la concentrația atmosferică de 0.045%?”
       Cum ar fi sa raspunzi la intrebarea anterioara, i.e. „proprietatile” unei molecule „per se” se modifica de la un sistem la altul, in functie de concentratie? https://www.youtube.com/watch?v=SeYfl45X1wo

       Doar ca fapt divers, in ultimile decenii, cantitatea moleculelor de CO2 in atmosfera a crescut cu circa 30%. Moleculele din trilionul de tone de CO2 (acumulat in atm) nu au nici o proprietate, sunt inactive, dorm in papuci? https://ourworldindata.org/co2-emissions
       _______
       „Putem dovedi experimental destul de ușor chestii contraintuitive ca teoria relativității sau principiul nedeterminării al lui Heisenberg”
       WOW, cei 95-99%, inclusiv expertii de la NASA, The Royal Society of London, The Geological Society of America (sa numesc doar cateva institute) mint cu nerusinare din motivatii politicie sau din interese personale, nu-i asa? https://royalsociety.org/topics-policy/projects/climate-change-evidence-causes/

      • „În sala asta sunt ăștia cu curcubeul”
       Mda, am vazut! Mosnegii „atarna carne” nu pot dormi linistiti de sila transelor, lgtbistilor, etc, de parca ii forteaza cineva sa faca jocuri de imaginatie (de altceva ei oricum nu cred ca mai sunt in stare).

       P.S. pun pariu ca mosneagul Miclos Zeman a intrat si el pe PornHub. Il cauta moartea pe acasa, dar el afirma ca transele i se par desgustatoare (evident, de lesbience nu spune nimic, i se par apetisante;) In fine, de parca el ar fi foarte „gustator” si ar avea ce sa arate cuiva… sarmanul de el. https://www.bbc.com/news/world-europe-57635373

      • Dom’le Dlorin, Florix, etc, s-o fi modificând comportamentul moleculei ăleia în funcție de concentrație. Cam asta am spus și eu. E foarte simplu de demonstrat experimental efectul de seră al CO2 la concentrații de 1.5%-2%. Adică de 30-40 de ori mai mari ca cea atmosferică (adică 3000%-4000%). E ceea ce știu toți gărdinarii ce au generatoare de CO2 în serele lor.

       Problema e că n-am auzit să existe niciun experiment care să poată dovedi vreun efect de seră detectabil al CO2 la concetrația atmosferică de 0.045%. Dacă știți dumneavoastră vreunul, descrieți-l ca să mă umpleți de respect :)

       Nu numai mărimea contează ci și ordinul de mărime :) Sau mai pe înțelesul dumenavoastră: Dacă o să mărți cantitatea de apă ce o beți zilnic cu 30% nu o să se întâmple nmic. Puței face asta până la adânci bătrânețe. Dacă însă măriți cantitatea de apă pe care o beți zilnic de 3000%-4000% vă veți îneca rapid…

      • Dom’le Dlorin, Florix, etc,

       1. Planeta noastră are 1.4 × 10^18 tone de apă. Vapori de apă sunt și au fost în ultimul miliard de ani principalul gaz cu efect de seră al planetei. Cam ce plan are iecologimea ca să reducă emisiie de vapori de apă? Când treceți la secarea oceanelor și lupta cu norii :)?!

       2. Rămâne exact așa cum am stabilit: Dacă CO2 în concentrația atmosferică de 0.045% e așa de peiculos, descrieți un experiment ce dovedște acest fapt.

 9. „Societate inclusiva / drepturile copiilor / egalitate si identitate de gen / realizarea deplină a drepturilor fundamentale ale anumitor grupuri / etc.”

  Cam despre asta e vorba in educatia sexuala „cuprinzatoare” – ideologie, si nu biologie sau spalatul cu apa calda si sapun.

  Extras de pe site-ul consiliului european, chiar in limba romana.

  „O educație sexuală cuprinzătoare protejează copiii și contribuie la construirea unei societăți mai sigure și favorabile incluziunii
  ….
  Numeroase state membre ale Consiliului Europei au făcut progrese considerabile în ultimele decenii în direcția asigurării unei astfel de educații și a îmbunătățirii conținutului său, astfel încât aceasta să depășească aspectele legate de biologie și de reproducere și să înzestreze în mod real copiii cu cunoștințe despre corpurile și despre drepturile lor, precum și să îi informeze cu privire la egalitatea de gen, la orientarea sexuală, la identitatea de gen și la relațiile interumane sănătoase (o abordare adesea cunoscută sub denumirea de „educație sexuală cuprinzătoare”).

 10. Educatia sexuala este desigur necesara.
  Problema este, asa cum repet ca o placa stricata, ca acolo unde a fost aplicata in vest in istoria recenta vine la pachet cu notiuni propagandistice non-stiintifice & eminamente politice. Aceasta ofensiva de distrugere a societatii vestice duce la aberatii precum libertatea de a-si „schimba” sexul (ca pe o pereche de ciorapi) incepand de la matura varsta de 14 ani (!). Se intampla deja in Spania, a trecut legea. Ce stie un copil la 14 ani, in furtuna hormonala a adolescentzei? Cum ar fi sa vina mucosul de 14 ani acasa si sa va spuna ca doreste un gender change, doar pentru ca vrea atentie la scoala?…si sa aiba puterea statului de partea lui/ei?

  Problema reala nu are nimic de a face cu pudibonderia.

 11. Prefer sa dau banii economisiti din alte furturi si risipe bugetare, pentru a avea o populatie echilibrata emotional si sexual, decat sa am o tara de violatori in grup, de masturbatori prin parcuri si pe plaja, or in WCurile publice (excitati de o fusta transparenta sau de o coapsa „la vedere” pe plaja), de babe mirandu-se de ce victimele reclama violul la Politie (care, oricum nu face nimic). Apropos, explica-te putin ce are de a face sexul si educatia sexuala cu „ideologia”, ca ma facusi curios, dragul meu ! Inca putin si il citezi pe Charoux care proslavea violul, deoarece regii nascuti din viol (ca urmare a nu stiu carei cresteri a campului electric / magnetic) sunt mai vigurosi, mai …, si mai … ) .

  • Imi cer scuze ca nu am citit comentariul dumneavoastra cu mai mare atentie! Mii de scuze! ;)
   „Prefer sa dau banii economisiti din alte furturi si risipe bugetare” – adica ati economisit din furturi si sunteti pe cale sa deveniti un cetatean onorabil prin spalare de bani? ;)
   Si aveti si access sa faceti „risipe bugetare” si vreti sa deturnati fondurile astea ” pentru a avea o populatie echilibrata emotional si sexual” ??? ;)

   • A. Nu ati raspuns , totusi, ce are de a face educatia sexuala, cu „ideologia”
    B. Ca tot ati citit, macar citit bine si intelegeti, daca nu cumva va citeste altcineva … 1) pe dl. Wolfgang Schäuble nu l-a interesat recuperarea evaziunii (lupta era inegala) ci determinarea evazionistilor sa cumpere si sa investeasca .. 2) orice suma nerisipita si nefurata (sau al carei furt / risipa este stopat) , dar neinvestita, se numeste economie . 3) Apropos, demonstreaza aritmetic ca legea aceasta este o risipa …
    C. Informeaza-te cate dosare
    – de viol,
    – de raporturi sexuale cu minora (la Bv recent un avocat, insurat cu copil, … , de la o celebra casa de avocatura a fost arestat pentru raporturi sexuale cu o minora; scriai ceva de „educatie din mers” ?),
    – si alte infractiuni sexuale ce denota educarea sexuala din manualul de clasa a VII-a (o singura ora),
    exista (pe 2 cicluri procesuale).
    Nu am trecut picanteriile : sesizarile pt. constrangeri, hartuiri sexuale, … primar care isi obliga vicele sa il masturbeze , … prfesori, profesoare (universitari, de liceu, sau de Sc Gen.), … Semne de educatie mon cher, n’asa ? Biserica, daca i-a pasat vreodata de enoriasi, a murit – fiindca pe slujbasii Domnului ii doare in Q7 sau SKlasse . Imi amintesc de un apropiat pe patul de moarte careia ii reprosam schimbarea ritului, in crestinism. Mi-a raspuns ca dupa 8X ani de ortodoxie, nimeni nu il vizita acasa (pe ele si familia) , asa cum facea noul rit, cu care schimba informatii, cuvinte, idei, .. . Daca esti paraplegic, cu AVC, sau paralizat, esti mort ca ortodox . Ahh! si am uitat, un preot pe care l-am chemat sa il impartaseasca si sa il spovedeasca pe vechiul ortodox, a refuzat .. celui de-al II-lea i-a luat cam 3 min. totul … .
    C’. Te vei ingrozi, ma rog daca iti pasa si daca intelegi ca periculozitatea acestor elemente needucate , consta din atitudinea mentala, „psihica” (ma enerveaza cuvantul) a faptuitorului, fata de victime … . Ori atitudinea mentala in consonanta cu morala si etica, se face numai prin educare … indelungata si temeinica . Ahh, e mai economic sa nu investesti banii in educarea sexuala, dar sa tii popii pe banii statului, sa nu le iei impozite, TVA, … sa ii lasi sa ajunga cu sutele de mii in instante, ca sa aiba o paine alba de mancat politie, propocuratura, judecatori (2 grade de jurisdictie), avocati din oficiu , grefieri, … etc. ) . Foarte economic, nu ? Ia-te de mana cu ingrijoratul de buget Josef Svejk

 12. Nici dupa mii de ani de existenta pe aceasta planeta omenirea nu este in stare sa intelega modul de functionare – sexuala – a animalului numit OM . Invatam de mici ca porumbeii sunt fideli o viata intreaga , ca unele specii de maimute practica sexul total , ca exista specii de pesti ce isi pot schimba sexul cind conditiile ce tin de propria supravietuire necesita acest lucru . Stim cu totii , adulti fiind , care sunt practicile sexuale intre cupluri .Oare de ce nu putem accepta diversitatea ? Oare de ce nu putem sa ne eliberam de ideile invechite si evident preconcepute ? Ceea ce se intimpla in dormitorul unui cuplu , din punct de vedere sexual , nu are a deranja pe nimeni .Educatia sexuala trebuie privita ca si cunoastere . Asa cum invatam, de mici ,limba materna sau o materie oarecare , trebuie sa invatam intreaga istoria a sexualitatii umane si sa cunostem toate formele ei de reprezentare . A decide politic sau stiintific o virsta de unde ar trebui sa inceapa aceasta cunostere (unii inca mai cred ca barza le aduce progenitura o data cu cosul aruncat prin horn )este eronat .Te foarte multe ori parintii (din motive diferite )nu sunt in stare sa arate un adevar existent copiilor lor .O sa fiti mirati daca ati afla cum multa lume habar nu are de modalitatea de functionare a organelor sexuale. Nestiinta , rusinea , proasta intelegere a explicatiilor stiintifice , o multitudine de alti factori externi (cu totii stim implicatiile nefaste asupra psihicului uman si mutatiile la nivelul intelegerii adevarului atunci cind cineva devine condamnabi pentru presupuse erori sexuale ),toate la un loc si multe altele deformeza individul la nivelul psihologiei primare . Culpabilizarea unor oameni si marginalizarea acestora , din motive ce tin de practicile sexuale personale , sunt un rau imens adus OMULUI. Cu totii stim cazul Turing (asta doar pentru a da un exemplu ). Materia – numita sexualitate – trebuie sa permita accesul, incepind cu cele mai fragede virste (crese – gradinite – scoli generale – licee ) la cunosterea integrala a fenomenului atit de normal si atit uman numit sexualitate . Nu ne putem rusina de ceea ce suntem si nici nu putem diferentia procedurile sexuale in normale sau anormale atita timp cit ele sunt omenesti si ele EXISTA. Practicile sexuale sunt cunoscute si doar fatarnicia unora ,ce uita ceea ce fac sau ceea ce din motive personale sau de grup aduc ca si discurs in spatiul public ,inceraca sa desparta in rau si bun ceva ce nu poate fi despartit .Totul este parte a existentei noastre pe planeta TERRA.Nimeni nu poate fi cel care sa dea primul cu piatra .

  • @ mafalda „Asa cum invatam, de mici ,limba materna sau o materie oarecare , trebuie sa invatam intreaga istoria a sexualitatii umane si sa cunostem toate formele ei de reprezentare . A decide politic sau stiintific o virsta de unde ar trebui sa inceapa aceasta cunostere …este eronat'”
   Da’ dar nu pe TOATE le invatam de mici; de ex.: teoria relativitatii! Asteptam ceva anisori, pana ce mintea copilului ( mediu) se mai coace si poate asimila informatia in mod adecvat, in concordanta cu multe altele de aceeasi natura.

    • @ Liviu: „Si cine spune ca se va face asta de la gradinita?”
     Nimeni! Mafalda- la care faceam referire- spune: „Asa cum invatam, de mici ,limba materna sau o materie oarecare , trebuie sa invatam intreaga istoria a sexualitatii umane si sa cunostem toate formele ei de reprezentare” . Adica, „DE MICI” ( poate, impreuna cu „Tatal nostru”?!), ce sa mai asteptam gradinita! Intr-adevar, zici bine: sa nu ” Discutam inutil, doar ca sa ne aflam in treaba…”

     • De ce? Ca asa intelegeti dvs? Iarasi, e treaba dvs cum intelegeti, nimeni nu e obligat sa fie savant si chiar si acolo pot fi discutii. Dava vreti sa o luam asa, putem considera ca pana la 18 ani esti mic pentru ca abia atunci legea te considera major si raspunzator de faptele tale.
      P.S. Si da, de ce nu impreuna cu „Tatal nostru”? Adica prostii pot fi invatati dar lucruri care exista in realitate nu?

 13. There was a young fellow from Ankara
  Who was a terrific wankerer
  Till he sowed his wild oats
  With the help of a goat
  But he didn’t even stop to thankera.

  Boris Johnson

  Ce limerick minunat pentru pudibonzi! ;)

 14. Babardeala cu bucluc surprinde ipocrizia întregului popor, dublul standard, vocabularul licențios, judecarea superficială a aproapelui, neinformarea cuplată cu grandomanie, patriotism/tradiționalism bombastic și fals… toate bubele pe care ni le știm.

 15. Stimată autoare, am câteva observații punctuale la argumentația dvs:
  1. „Copiii se dezvoltă precoce pentru că sunt îndopați cu e-uri” – Cu alte cuvinte, haideți să-i îndopăm și cu informație sexuală. Nu ar fi mai bine să ne ocupăm de alimentația lor?
  2. „Copiii își însușesc oricum din grădiniță un limbaj trivial, nu e cazul să fim pudibonzi.” – Poate că nu toți copiii care iau inevitabil contact cu acest limbaj și-l și însușesc! Aici exemplul din familie e esențial!
  3. „Pornografia e accesibilă celor mici pe internet, deci a începe educația sexuală de la vârste mici e necesar.” – Majoritatea părinților supaveghează accesul copiilor la internet, nu știu ce exemple aveți dvs.
  4. „Educația părinților e plină de tabuuri moștenite din comunismul ancorat în tradițional, deci nu trebuie să decidă în privința educației sexuale a propriilor copii.” – Aceste „tabuuri” nu provin din comunism, pentru că acel sistem era opresiv și împotriva tradiției. Nu sunt tabuuri, ci aspecte ale decenței și bunului simț cuprinse în cei șapte ani de acasă.
  5. „Obiectivul școlii românești pare a fi strivirea oricărei curiozități… dezvoltarea capacității reflexive și a gândirii critice nu e deloc o prioritate” – Interesantă observație, venită din partea unui profesor. Tot ca profesor, în urma feedback-ului realizat în fiecare an școlar, vă spun că cei mai mulți elevi nu văd lucrurile așa.
  6. „…această pudibonderie… nu ia în considerare ignorarea, acceptarea, sau promovarea vulgarității, obscenității, trivialității prezente pe toate canalele mass-mediei” – Din nou, aici intrevine educația în familie. Dvs aveți impresia că toți părinții își lasă copiii nesupravegheați la televizor sau pe internet? Foarte greșit!
  7. „…culpabilitatea de a fi femeie, bărbatul macho, nevasta bătută” – Din nou generalizați, faceți din țânțar armăsar. Cu ce familii aveți dvs de-a face? Trăiți în turnul de fildeș și vă luați informațiile de la știrile de la ora 5? Majoritatea familiilor sunt decente, și doresc decență și pentru copiii lor.
  8. „s-a respins educația sexuală în școli pentru că în minunata lume nouă sexul e tabu” – În cartea lui Huxley, sintagma „minunata lume nouă” se referă la o lume în care copiii sunt sexualizați de mici pentru a fi manipulați ca adulți.
  9. „propun să se renunțe definitiv și irevocabil la introducerea educației sexuale în școli pentru că reprezintă un atentat la inocența copiilor, inocență care trebuie păzită cu bâta și cu palma! ” – Ironia și sarcasmul dvs. nu-și au locul când e vorba de inocența copiilor!
  În încheiere, vă sugerez să luați de mânuță un copil de 4 ani, să vă uitați bine la el, să-i ascultați râsul și cuvintele peltice și să vă gândiți apoi dacă îi puteți vorbi despre masturbare, excitație, bărbați care se sărută, copii cu doi tați etc… recomandate de OMS (http://stiripentruviata.ro/wp-content/uploads/2019/10/BZgA_Standards_Romanian.pdf)

 16. Toate postarile incud un amestec de idei si atitudini, mai conservatoare ori deschise. Dar se fac si confuzii.1. Diversitatea anatomica, fiziologica si genetica determina anumite atitudini si practici sexuale.2. Ghidul bunelor maniere si de igiena personala pe care ambele sexe ar trebui sa le cunoasca, pentru a crea cunoastere, respect si apropiere. 3. Psihologia si deviatiile comportamentale ale tinerilor si adultilor. Consider cs fie toate acestea sa fie selectate probleme si idei la nivel de clasele VI-VIi si apoi la liceu.

 17. Dupa parerea mea aici sunt de fapt doua probleme, sau, daca vreti doua parti distincte ale problemei.
  1. Daca e necesara educatia sexuala. Aici cred ca orice om cu ceva minte nu poate decat sa spuna ca DA, e necesara, ca si cea sanitara.
  2. Cum sa se faca aceasta educatie. Abia aici se poate discuta pro sau contra, dar deocamdata e inutil, pentru ca nu exista nimic concret propus sau stabilit. Asa ca toate discutiile pe tema asta sunt degeaba, inutile. Le putem doar lua ca propuneri, sugestii, recomandari, dar in nici un caz nu putem spune ca nu e bine ce se face atat timp cat nimic nu e stabilit inca.

  • 1. Nu e necesară ca o materie de sine stătătoare. PSD-ilă ăla care o face pe ministrul „educației” a propus să se facă timp de 8 (opt) ani. În 8 ani se face un doctorat :) În alte țări „progresiste” s-a ajuns la berantul 13-14 ani de „educație sexuală”. Dacă e să luăm cazurile Germaniei și Canadei eșecul e total. Incidența bolilor cu transmitere sexuală crește, Violența sexuală crește și peste toate astea mai apar și zgubilitici ce se apucă de tratamente hormonale sau chiar automutilări ca să pară mai interesanți.

   2. Tocmai că e foarte important ce și cât se face. E limpede că dacă e o materie obligatorie pe perioadă îndelungată sajunge să fie confiscată de tot soiul de „activiști” cu creierașii pe bigudiuri ce nu au nicio treabă cu nici un fel de educație ci doar cu îndoctrinare și prozelitism. Din păcate contraexemple nu prea există.

   • Ha! Ha! Sunteti o dovada clara pentru ceea ce a spus mai sus „Oameni de paie”!
    1. Unde am spus eu ca e necesara ca o materie de sine statatoare? Am spus doar ca e necesara! Recititi va rog!
    2. Unde am spus eu ca nu e important cat si cum se face? Evident ca e important. Dar deocamdata nu exista nici macar o propunere de programa, ca sa nu zic de programa, asa ca nu avem ce critica, putem doar discuta degeaba. Cand se va trece la elaborarea programei, abia atunci vom putea face propuneri daca ni se vor cere, sau dupa elaborare vom putea critica sau aprecia ce e prevazut acolo. In ce priveste previziunile, veti fi cititor in stele? Unii spun ca si la alte discipline sunt prea multe ore (vezi supraincarcarea de care se vorbeste atata). Au fost acestea confiscate de cei care spuneti?

    • 1 Nu. Eu va-m întrebat la ce ar fi foloso să fie o materie de sie stătătoare, obligatori și studiată timp de 8 ani așa așa cum vrea tăticul plagitorilor Sorin Câmpenau – PSDilă cel ajuns ministru al „educației”.

     2. Eu v-am sous că e important cât timp și cum se face. Dacă o materie cu conținut limitat e obligatorie pe o perioadă îndelungată, devine îndoctrinare și tâmpire similară orelor „ învățământ politic” din vremea comuniștilor.

     Încercați să faceți nițte eforturi să înțelegeți un text simplu Eu zic că o să reușiți totuși până la urmă…

     • Cred dvs. nu stiti sa cititi si se pare ca nici sa scrieti.
      1. O intrebare e urmata de un semn al intrebarii. Deci unde este la pct. 1 al raspunsului dvs. ca sa fie o intrebare?
      2. Iarasi, acelasi lucru l-am spus si eu, ca e necesara o discutie, dar asta cand se fa face stabilirea programei. Si nici nu ati dat exemple de alte materii cu ore in surplus care sa fi fost confiscate.
      Asa ca faceti deci dvs. un efort de a intelege. Ca de obicei, poate fi intrebat si altcineva daca nu puteti intelege.

 18. „Aceste paralele se mai curbau din când în când, astfel încât lumile noastre s-au mai și intersectat. Azi, cele două lumi par a fi rămas doar paralele.” /
  Stați liniștită. Asemănător s-au lamentat de cind lumea, cei de vîrsta părinților…

 19. E necesară dezvoltarea subiectului interactiunilor dintre sexe în primul rând pentru a contracara lipsa cvasi-completă a lui în familie.

  Sunt rare familiile unde părinții știu să comunice calm și competent pe temă. De cele mai multe ori subiectul e ignorat total ori, mai rău, expediat brutal astfel încât copilului să nu-i mai ardă altădată să deranjeze ipocrizia adultului profund preocupat de meciul de la TV si de pet-ul de bere cu care-și amețește puținele momente libere.

  La fel, e nevoie să afle și copiii că tradiția autohtonă a bătăilor încasate de mamă de la tata e infracțiune și nu model de viață. Cum si să afle, deopotrivă băieți și fete, că „nu” chiar asta înseamnă, nu cum le spune tata, în tandem cu colegii lui de cârciumă, că „la femei nu înseamnă da”.

  Și sunt încă multe alte goluri lăsate în mintea copiilor de precaritatea comunicării în familie, ori de lipsa completă a oricărei îndrumări parentale.

  • Vă întreb, ca și pe autoarea articolului: pe ce lume trăiți, de unde vă luați exemplele despre comportamentele familiale? Vehiculați idei preconcepute cum că în familie părinții sunt niște grobieni alcoolici care își tratează copiii cu brutalitate. Unde le-ați întâlnit? În familia dvs., a cunoscuțior? Eu sunt profesor cu 24 de ani vechime în mediul urban, și am cunoscut sute de familii, inclusiv ale navetiștilor din rural. Pot spune că cele pe care le prezentați dvs. ca portret/standard sunt cazuri excepționale. Majoritare sunt familiile echilibrate, care transmit copiilor valori morale și da, le fac și o educație sexuală echilibrată.

 20. E o iluzie sa se creada ca discursul ´reactionar´ e miscat de consideratii morale, e pur ideologic. Cam oricarei conceptii de pe Stanga ii corespunde o ´alternativa´ pe Dreapta, nu sunt opuse, ci proxime si rivale, se oglindesc, intr-un complex de iubire-ura. Multi dintre ´conservatorii´ de azi se declara libertarieni iar libertarianismul vine din Iluminismul radical, e fundamental a- sau mai bine zis i-moralist. ´Iubirea platonica´ e notorie in mediile clericale de oricand si de oriunde, cercuri inchise ´de barbati´, dar mustrata cu blandete de prea-inalti si prea-luminati. Un ex. este Pavel Florenski, ´stalp´ al neo-patristicii ( ocultist si multe altele in privat, intre care si antisemit ) : isi impodobea lucrarea ´Stalpul si temelia adevarului´ cu erosi maruntei cioc in cioc si cu dedicatii transparente , nu a fost canonizat din alte motive ( a cedat nervos si a scris ode stalinismului ). Pt. cercurile neo-conservatoare pure si dure, marele guru Allan Bloom, care fulmina in celebrul lui best-seller contra minoritatilor de orice fel, pana ce Saul Bellow i-a descris, amical, pasiunile pederastice pt. efebi, a si murit de SIDA. De altfel, imaginarul machist ´de dreapta´ pare o fantezie in stil spartan, ca la Drieu La Rochelle, cu gust pt. camaraderie, uniforme , marsuri si ceremonii, cu predicatori sedentari, mimoze isterice de ´gen´ incert, prinsi din cand in cand pe la vreo petrecere deocheata. Decadentii sunt cei obsedati de degenerare neamului crestinesc si a rasei si culturii ´europene´-ariene.

 21. Mă tem că pudibonderia asta este afișată cu ipocrizie chiar de unii care chicotesc când îi aud pe cei mici livrând obscenități de șantier.

  La rândul ei biserica pretinde că vestul pervertește copiii din fragedă pruncie și că ne îndeamnă și pe noi să le răpim alor noștri inocența copilăriei.
  Că legea lor prevede educație sexuală de la 0 (..!!) la 18ani. Am auzit acest discurs la radio, la o emisiune intitulată „Între sacru și profan”.

  Din ce spuneți e vorba totuși de adolescenți în legea propusă la noi, dar atunci cum poate fi vorba de o curiculă încă din clasa a 5-a, așa cum văd într-un comentariu.. ? Poate ar trebui definită clar vârsta adolescenței (updatată cu toate e-urile..)

  Mi se pare că legea asta e mai degrabă pentru părinți, decât pentru adolescenți, pentru că subiectul le trezește oricum interesul și vor participa benevol la discuții pe tema sexualității. Pentru fixare cunoștințelor, altfel dacă până la acea vârstă n-au aflat cum stă treaba din anturaj, înseamnă că sunt oricum pierduți..

  Contează mult forma de prezentare. Nu cred că merge cu predarea de la catedră și cu elevul scos la tablă.. :) Niște documentare profesionist făcute, prezentate și apoi discutate liber, cred că ar prinde. Altfel riscă să fie doar o activitate bifată, plicticoasă și moralizatoare. În sensul ăsta văd mai nimerită o participare benevolă.

  Altfel, ține de educația din familie, de anturaj.. etc
  Mă tem că acele ore nu vor reduce numărul de violuri, de agresiuni sexuale sau de mame la 15 ani.. E o lume în care educația pătrunde cu mare greutate.
  Sunt lucruri care țin de civilizație, în general.

  • Important este ca legea asta asa cum e ea acum (cu participare obligatorie), n-o sa treaca pentru ca in parlamentele nationale inca exista o legatura intre ales si alegator.Familia SI NU STATUL SAU BISERICA are ultimul cuvant in domenii sensibile, daca nu cumva esti deja departe de ce ar trebui sa fie un parinte, un slujitor al bisericii sau un ales. Statul NU are INCA puterea aia de a impune parintilor cum sa-si creasca copiii, iar analfabetismul manifest nu-i in niciun caz doar vina parintilor. O eleva analfabeta functional o sa fie la fel de analfabeta functional si dupa ce-i obligata sa asiste la cursuri despre masturabare. Scoala trebuie sa-i alfabetizeze, aia-i treaba ei si vad ca nu-si indeplineste nici macar obiectivul ala. Statul sa-si vada de chilotii lui. Vreti educatie sexuala? Incepeti cu parintii, nu cu copiii. Nu aveti si sper sa nu aveti acces direct la ei niciodata.

   • ..domnule, se pare că tema sexualității v-a excitat în așa măsură încât nu mai înțelegeți ceea ce citiți. Eu nu pledez pentru educație sexuală obligatorie și oricum, nu adresată copiilor.
    Cât despre poziția bisericii, cred că am fost mai explicit ca un film XXX..

    Altfel cu cât sfera educației e mai cuprinzătoare, cu atât beneficiarul ei are șanse mai mari să-nțeleagă pe ce lume trăiește. La polul opus, când orizontul cuiva se reduce la un punct, acesta exclamă fericit :
    Acesta e punctul meu de vedere.. :)

    Iar școala, în primul rând educă, dincolo de note la materiile studiate, printre care „artimetica” și alfabetul de care pomeniți..
    Bacalaureatul fiind un „examen de maturitate” confirmată (sau nu..) pentru „tânărul care iese din sfera familială și se integrează, din ce în ce mai mult, în cea socială.”

    Am citat din excelentul articol „De ce nu putem avea un bacalaureat precum cel francez?”, publicat pe Contributors de domnul Mihai Maci.
    Din același articol aflăm că Napoleon, care abolise votul cenzitar în favoarea celui universal, susținea că educația este răspunsul la problema ivită cu această ocazie și anume de a „aduce în fața urnelor o ”plebe” ignară și ușor manipulabilă, resentimentară și fără nici un exercițiu al vieții publice”

    Desigur putem refuza educația, putem refuza lumea modernă precum comunitățile Amish, cu traiul lor tradițional, fără curent electric, telefon, autovehicule și bazat pe agricultură.

    Iar fanii Pink Floyd vor invoca „We don’t need no education”, deși sper și cred că e o viziune asupra școlii demult depășită..
    https://www.youtube.com/watch?v=T38Y81FBEcQ

 22. Invatamantul e la pamant in continuare, si noi „ne ocupam” de „educatia sexuala”.

  Cred ca sunt alte lucruri mult mai importante de facut in tara asta. Nu stiu sigur, poate ca asta e mai importanta si nu m-am prins eu…

  Sa se ocupe Satana de copii. Sa ii indobitocim, ca apoi sa nu mai fie buni chiar de nimic.

 23. Pt Durak, Svek & Co

  Date statistice – Ministerul Justitiei
  http://www.just.ro › date-statistice
  Diese Seite übersetzen
  Materialul își propune evidențierea situației persoanelor condamnate, în perioada 2013 – 30.06.2016, în cauzele cu obiect principal infracțiuni de corupție, infracțiuni economice, infracțiuni de discriminare, respectiv conflict de interese pe rolul instanțelor de judecată din România. Pentru o imagine completă, numărul persoanelor condamnate este raportat la numărul total al cauzelor din jurisdicția judecătoriilor, tribunalelor și curților de apel.

  Situația cauzelor judecate în fond pe rolul instanțelor din România, având ca obiect principal ”art 197 CP – violul”, ”art. 218 NCP – violul”, precum și situația persoanelor condamnate definitiv

  01.01.2020 – 31.12.2020
  Obiect cauze Instanța competentă Stoc inițial – număr cauze Număr cauze intrate Număr total cauze Număr cauze soluționate Stoc cauze la sfârșitul perioadei – număr cauze Total persoane condamnate, din care: minori

  art. 197 – violul Judecătorie 2 5 7 7 0 0 0
  Tribunal 0 0 0 0 0 0 0

  Obiect cauze Instanța competentă Stoc inițial – număr cauze Număr cauze intrate Număr total cauze Număr cauze soluționate Stoc cauze la sfârșitul perioadei – număr cauze Total persoane condamnate, din care: minori

  art. 218 NCP – violul Judecătorie 306 484 790 446 344 231 17
  Tribunal 5 7 12 5 7 4 2

 24. Neclar de ce, în contextul tensionat din Marea Neagră, doar educaţia sexuală a devenit prioritatea naţiunii, pe când educaţia patriotică a ajuns în România o chestiune întrucâtva ruşinoasă, luată mereu la mişto de prin 1998 încoace, încât nici nu se mai vorbeşte de ea.

 25. Si totusi nimeni nu se gandeste sa intrebe copiii :)
  Ba chiar cred ca atunci cand au avut ceva intiativa in sensul acesta, au fost prompt improscati cu pietre de catre adultii – reprezentanti vajnici ai tuturor mortilor ilustri ai neamului.

  In aceeasi cheie, discutand cu copii si adolescenti educati in tarile vestice, unde edcuatia sexuala este o materie absolut normala si fireasca – face parte din pachetul echipat pentru viata, nu pentru olimpiada – acesia sunt mai mult decat incantati de oferta educationala si de faptul ca sunt tratati de mici ca niste persoane cu discernamant.

  In comentariile tuturor celor care se opun educatiei sexuale vad o atitudine absoul retrograda si limitativa, ca sa nu spun rupta de realitatile zilei, gen „noi stim mai bine ce le trebuie copiilor”. Paternalism ortodox standard, combinat cu pudibonderie penibila.

  Pacat!
  Sau noroc ca tot mai multi copii romani se nasc in afara Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Daniela Maci
Daniela Maci. Lector univ. dr. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Stiinte Socio-Umane. Licenta si doctorat in filosofie la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.