duminică, iunie 16, 2024

Interviu cu analistul Armand Goșu: Grosul trupelor ucrainene de asalt nu este angajat deocamdată în luptă. Cine ar putea fi succesorul lui Putin?

Idei principale:

 • Primele faze ale ofensivei ucrainene au inceput încă din aprilie, dar nu aceasta pare a fi ofensiva pe care o așteptam. Deocamdată asistăm la o operațiune de cercetare recunoaștere – razvedka boem. Totuși, aceasta este o ofensivă adevărată, dacă definim momentul începerii ofensivei, ca momentul in care armata ucraineană preia inițiativa tactică.
 • Cum arată acum frontul? Militarii ucraineni crează culoare de pătrundere pentru brigăzile de asalt, care participă deocamdată într-o prea mică măsură în teatrul de război.
 • Experții militari occidentali afirmă că fără apărare anti-aeriană la sol și fără avioane de luptă moderne, occidentale, F16 sau ceva echivalent, ofensiva ucraineană nu va aduce rezultatele sperate.
 • Această ofensivă o va pregăti pe cea viitoare, care va fi de o amploare mai mare. Care sunt cele trei obiective ale ofensivei care se desfășoară acum?
 • În ultimele luni se tot vorbește în Rusia de un scenariu, care conține și numele unui potențial succesor. Cine ar fi acesta?
 • Conflictul între Putin și Prigojin nu pare a fi așa de mare și probabil se va stinge. Nimeni nu-și închipuie că Prigojin are resursele să susțină mercenarii Wagner din cele două restaurante pe care le are la Petersburg.

Atât de așteptata contra-ofensivă ucraineană a început, dacă ne luăm după declarații, de aproape două săptămâni. Pierderile sunt mari și de o parte și de alta. Obiectivul este eliberarea teritoriului Ucrainei și refacerea integrității teritoriale în granițele din 1991. Cel puțin asta a repetat de nenumărate ori în ultimele luni, președintele Zelenski. Ce se întâmplă acum pe front?

Nu sunt deloc convins că aceasta este ofensiva pe care am așteptat-o luni de zile. Și nici asupra datei de începere a ei nu sunt convins. Operațiunile de pregătire ale ofensivei din 2023 au început cu săptămâni în urmă. Am putea spune că operațiunea a început la mijloc de aprilie sau undeva prin luna mai. În ultimele săptămâni, ucrainenii au lovit rafinării și depozite de combustibil de pe teritoriul Rusiei, unele departe de teatrul de război. Dronele pe cerul Moscovei, a fost o altă operațiune. Atacul voluntarilor ruși, care luptă alături de Ucraina, în regiunea de graniță Belgorod a fost o operațiune de cercetare recunoaștere prin luptă. În rusă se numește razvedka boem. Mai multe unități rusești au fost dislocate acolo, de la trupe de grăniceri și unități speciale FSB, până la gruparea cecenă Ahmat. Și ce s-a întâmplat în jurul Bahmut, chiar înainte de retragerea mercenarilor Wagner, când ucrainenii au ocupat dealurile din jurul orașului, și asta poate fi considerată o operațiune de pregătire a ofensivei.

Dar, acum speculez, așa că luați-o ca atare, nu cred că asta e ofensiva pe care o așteptam. Doar 3 din cele 12 brigăzi de asalt au fost implicate în lupte. Grosul forțelor de asalt, instruite în străinătate, nu participă la aceste operațiuni, tehnica de luptă occidentală intrată în posesia armatei ucrainene este într-o măsură destul de mică utilizată. Aș caracteriza această etapă ca una de cercetare recunoaștere prin luptă, razvedkva boem.

Este deci aceasta o contra-ofensivă?

E o problemă de terminologie. Prefer să vorbesc de ofensiva ucraineană, e mai simplu așa. Altfel, ni se încurcă limba în gură. Vă imaginați cum va fi peste câteva luni, când va trebui să vorbim de contra-contra-ofensiva rusească împotriva contra-ofensivei ucrainene. Vă propun s-o numit pur și simplu ofensivă. Al doilea lucru pe care ar trebui să-l lămurim: cum definim ofensiva, când începe ea și când se termină?

Nu sunt militar, dar am citit cărți despre strategie, tactică și am o perspectivă istorică asupra acestora. Sigur că asta nu mă califică să inovez în materie de definiții. Dar cred că am simplifica discuția și am facilita înțelegerea dacă am accepta că ofensiva începe odată cu preluarea inițiativei tactice pe front. Cucerirea Bahmutului și anunțul făcut de Prigojin privind retragerea mercenarilor Wagner de la 1 iunie, este ultimul episod din primăvara 2023 când armata rusă a mai desfășurat acțiuni ofensive. De altfel, armata rusă și-a epuizat resursele ofensive încă din februarie, după eșecul de la Vuhledar, în primul rând, dar și Mariinka, Avdiivka. Au urmat peste patru luni, din februarie, până în iunie, în care am așteptat începerea ofensivei ucrainene de primăvară. Care ofensivă a început abia la sfârșitul lunii mai, odată cu preluarea inițiativei tactice de a ocupa dealurile din jurul Bahmutului ocupat de mercenarii lui Prigojin.

Ce se întâmplă acum pe front? Este un front destul de larg, de sute de km, pe care ucrainenii încearcă să-l spargă în mai multe locuri.

Frontul este foarte lung, peste 1200 km; cel mai vestic punct în care ucrainenii au atacat se află în apropierea Niprului, iar la celălalt capăt al frontului, Dvoricina, la nord de Kupiansk, în regiunea Harkiv. Dacă ne referim la teritorii eliberate, cele mai mari succese au fost înregistrate în regiunea Zaporojie, la vest de Vuhledar, unde trupele ucrainene au recuperat peste 100 km pătrați, și în zona orașelor Konstantinovka și Bahmut.

În această perioadă, un număr limitat de trupe ucrainene au străpuns prima linie de apărare a Rusiei. Chiar dacă au înaintat 2, 5, în altă parte și 8 km, trupele ucrainene rămân la distanță de principala linie de apărare a Rusiei. Sunt trei linii de apărare construite de ruși.

Să explic cum au apărut. După retragerea de la Harkiv, din septembrie, când în câteva zile, ucrainenii au eliberat peste 10.000 km pătrați și au pus mâna pe sute de vehicule abandonate de armata rusă, Putin a decretat mobilizarea parțială iar la comandă a fost adus generalul Surovikin, cunoscut ca generalul Armaghedon, pentru operațiunile din Siria. Presiunea ucraineană a fost prea mare, așa că la începutul lunii noiembrie a abandonat pozițiile din dreapta Niprului, evacuând cu succes cea mai mare parte a contingentului de aproximativ 25.000 de militari din zona Herson. Din octombrie și până recent, în luna mai, Surovikin a condus lucrările de fortificare a liniei frontului din zona Herson, Zaporojie și Donețk. A construit o linie principală de apărare betonată,  înconjurată de alte două linii, care la rândul lor sunt înconjurate de câmpuri de mine. Dacă ucrainenii ar fi lovit în sud, spre Melitopol și litoralul Azov în toamna trecută, poate că ar fi reușit să întrerupă culoarul terestru între Donbass și Crimeea. Acum, însă, este mult mai dificil, pentru că între timp, rușii au construit aceste linii fortificate.

În această ultimă săptămână, trupele ucrainene, puține la număr, au străpuns pe alocuri prima linie formată din tranșee săpate de mână, în spatele unor câmpuri de mine anti-tanc și anti-personal. Astfel, militarii ucraineni crează culoare de pătrundere pentru brigăzile de asalt, care participă deocamdată într-o prea mică măsură în teatrul de război. Acele trupe special antrenate vor lovi decisiv principala linie fortificată a rușilor. A doua linie fortificată se află la 12-20 km în fața pozițiilor ucrainene de acum. Această linie principală de apărare a rușilor, construită sub comanda lui Surovikin, formează un complex de tranșee adânci și posturi de tragere consolidate cu beton, obstacole pentru tancuri și câmpuri de mine. În spatele acestei a doua linii, se mai află încă una, a treia linie de apărare, unde se află rezervele.

Care sunt șansele de victorie ale ucrainenilor? Au ei suficiente trupe pentru o ofensivă de succes?

Nu reușesc să aducă în teatrul de luptă așa de mulți oameni, raportul de 3/1 nu e la îndemâna ucrainenilor. Ei compensează prin tehnică de luptă occidentală, și pregătire tactică superioară. Se pune întrebarea: au suficient armament modern occidental pentru a face diferența? Răspunsul unor experți occidentali independenți, ofițeri superiori în rezervă, pe care-i citesc cu folos de ceva vreme, este că ucrainenii nu au primit toate armele de care au nevoie și nici nu au suficientă muniție pentru a-i învinge pe ruși. În primul rând e vorba de avioane de luptă pentru a susține ofensiva terestră.

Rușii sunt în avantaj pe frontul din sudul Ucrainei, atât în artilerie, dar mai ales în elicoptere de atac care poartă rachete cu rază de acțiune mai lungă împotriva țintelor terestre. Ucraina are nevoie de sisteme moderne anti-aeriene, de fabricație occidentală, de tipul Patriot sau NASAMS. Aceste sisteme au fost extrem de eficiente, dar ucrainenii nu le pot muta lângă teatrul de război, ca să susțină ofensiva, pentru că lasă capitala, Kiev, fără apărare.

Peste 90% din rachetele trase de ruși au fost doborâte de apărarea anti-aeriană. Rachete de croaziere, rachete balistice, rachete supersonice, celebrele Kinjal. Apărarea anti-aeriană ucraineană este eficientă, care e părerea dvs?

Kievul e bine protejat, restul orașelor nu sunt. Recent, o rachetă a lovit un bloc din Krivoi Rog, 11 morți alți 15 răniți, dintre care unii grav. A doua zi, centrul Odessei a fost bombardat, 3 morți, alți câțiva răniți. Chiar dacă rezultatele sunt impresionante, ceea ce ați remarcat și dvs, cred că sunt mai degrabă înșelătoare pentru că lasă impresia că Ucraina are o excelentă apărare anti-aeriană. Până în februarie, 89% din sistemele ucrainene erau sovietice, cele mai eficiente fiind S-300 și Buk, care în curând rămân fără muniție. Pur și simplu se termină stocurile de rachete moștenite de la Uniunea Sovietică. Sistemele occidentale care au început să vină din aprilie, Patriot, IRIS-T, NASAMS sunt puține la număr, cu insuficientă muniție și sunt vizate cu prioritate de atacurile rusești. Doar aceste sisteme moderne apără orașele ucrainene de rachetele balistice și hipersonice. Dar ele sunt concentrate doar în jurul capitalei. Însă, frontul este departe. Iar acolo, trupele ucrainene sunt expuse loviturilor aeriene. Nu mai puțin de 825 lovituri aeriene în prima jumătate a lunii iunie. În această perioadă, Rusia a pierdut un singur avion de luptă și 6 elicoptere. Nu e deloc o cifră încurajatoare pentru sistemele de apărare anti-aeriană ucrainene.

Mă întorc la întrebarea dvs, dacă această ofensivă va aduce Ucrainei victoria. Experții militari occidentali pe care-i creditez și cu care am tot discutat după 2014, afirmă că fără apărare anti-aeriană la sol și fără avioane de luptă moderne, occidentale, F16 sau ceva echivalent, ofensiva ucraineană nu va aduce rezultatele sperate. De unde și decizia lui Zalujnîi de a amâna marea ofensivă până ce toate aceste echipamente occidentale vor intra în dotarea armatei ucrainene. E o decizie tacită, nu va fi asumată public de oficialii ucraineni; cel puțin nu până la Vilnius.

De mai bine de o săptămână vedem cum armata ucraineană încearcă să creeze breșe în liniile rusești. Dar nu avem acțiuni hotărâtoare.

Impresia mea este că Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, nu se grăbește, obiectivul acestei etape fiind reducerea la minim a pierderilor umane și de tehnică de luptă. Ucrainenii așteaptă ca generalii ruși să facă greșeli, să lase breșe prin care trupele de asalt ucrainene să poată penetra liniile de apărare și lovi necruțător. Această așteptare poate să dureze săptămâni sau chiar luni. Sau, Zalujnîi probabil va amâna atacurile decisive până ce Ucraina primește avioane de luptă occidentale și sisteme de apărare anti-aeriană performante.

Care ar fi consecințele pentru Ucraina ale eșuării contra-ofensivei din 2023?

Discutăm despre o paletă largă de consecințe, unele de politică internă, altele de politică externă, altele militare, sau care țin de contextul specific, cum e cazul alegerilor americane de anul viitor.

Nu vreau să intru în multe detalii. Mă limitez la a constata că Zelenski speră că o victorie ucraineană și eliberarea unei părți semnificative a teritoriului ocupat va obliga Rusia la concesii serioase și negocieri de pace în termenii propuși de Ucraina. Succesul ofensivei va consolida prestigiul de care se bucură Ucraina în Occident și va face ca ajutorul, mai ales cel militar, să continue într-un ritm cel puțin la fel de susținut. Presiunea alegerilor americane, teama că Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă, e un argument teribil pentru care Kiev-ul și-ar dori ca această ofensivă să se încheie cu o victorie categorică.

Din rațiuni de politică internă și externă, Ucraina a trebuit să înceapă ofensiva. Cu riscul unor pierderi umane mai mari. Dar în logica razvedka boem, cercetare recunoaștere prin luptă, în care a funcționat armata ucraineană în ultimele luni.

Atunci de ce Ucraina a început contra-ofensiva? Și care sunt obiectivele armatei ucrainene în această fază a luptelor?

Era o presiune uriașă asupra Ucrainei să declanșeze ofensiva. De la americani și până la polonezi unde vor fi în toamnă alegeri, mai tot Occidentul stă cu ochii ațintiți pe Ucraina. Peste o lună are loc summit-ul NATO la Vilnius, unde principalul subiect va fi tot Ucraina, mai precis pe aderarea acesteia la NATO și până atunci, se discută despre garanțiile de securitate pe care unele state le-ar putea acorda acesteia. Deci, Kiev-ul nu mai putea amâna ofensiva.

Adevărata ofensivă urmează să vină mai încolo?

Nici aceasta nu e falsă, este o ofensivă adevărată. Dar va fi dusă cu mijloace limitate. Și are rol de razvedka boem, cum spuneam mai sus. Generalul Zalujnîi va limita amploarea atacurilor pentru a evita pierderile mari care să compromită viitoarele operațiuni militare de eliberare a teritoriului ucrainean. Care operațiuni vor fi purtate cu mai multe tancuri, mai multe mașini blindate, cu sisteme de rachete, și cu avioane F16.

Această ofensivă o va pregăti pe cea viitoare, care va fi de o amploare mai mare. Ofensiva aceasta are cel puțin trei obiective. Pregătește etapa decisivă a ofensivei: lovește sistemele de comandă, identifică și distruge sistemele de artilerie rusești, stocurile de muniție. Un al doilea obiectiv, care încă nu e foarte evident, este forțarea angajării rezervelor rusești în lupte, mutarea trupelor din linia a treia de apărare mai în față, pentru a acoperi breșele din prima linie. În felul acesta, ucrainenii pot identifica punctele slabe ale rușilor. Deja spionajul britanic relatează despre mutarea trupelor din Herson pe frontul din Zaporojie, concentrarea mai multor militari din Donețk în zona Bahmut. Al treilea obiectiv, despre care mai toți comentatorii au vorbit: modelarea câmpului de luptă pentru a realiza o breșă în liniile de apărare rusești. Armata ucraineană atacă pe tot frontul, sute și sute de kilometri pentru că doar astfel poate pune presiune pe toată linia de apărare. Rușii nu știu unde vor fi atacați, așteaptă speriați în spatele fortificațiilor.

Zelenski speră că o ofensivă victorioasă va obliga Rusia să se retragă și să negocieze pacea. Dar Putin la ce speră?

Ca Occidentul să obosească și să nu mai sprijine Ucraina. Putin e convins că timpul lucrează în favoarea lui. El trebuie doar să prelungească agresiunea. Chiar dacă a mutat focoase nucleare în Belarus, Putin va încerca să nu escaladeze el, pentru a nu asista la o mobilizare și mai serioasă a Occidentului în susținerea Ucrainei.

Dar Kremlinul adesea acuză Vestul că face gesturi care duc la escaladarea conflictului. Așa e?

Nu mă tem de escaladarea războiului din cauza intervenției occidentale. Mă tem de o escaladare din cauza lipsei de viziune și de acțiune a liderilor occidentali.  Vestul a sporit sprijinul militar, financiar, umanitar pentru Ucraina pe măsură ce a descoperit amploarea atrocităților comise de Rusia, crimele de război, distrugerile, genocidul.

Rezultatul războiului depinde nu doar de performanța soldaților ucraineni ci și de capacitatea Occidentului de a susține militar, politic și economic țara vecină. Sper ca vesticii să înțeleagă că dacă Putin nu va fi înfrânt, Europa va fi multă vreme cuprinsă de crize, nu doar de securitate, ci și politice, sociale, economice. Or, pentru a restabili pacea și prosperitatea în Europa trebuie accelerată aderarea Ucrainei la NATO și UE.

Aderarea Ucrainei la NATO va frustra și mai mult Rusia?

Ucraina nu reprezintă nici o amenințare pentru Rusia și totuși Rusia a invadat Ucraina și vrea s-o controleze cu orice preț. Dacă nu reușește acum, va repeta încercarea peste un timp. Orice ar spune Putin, NATO, UE, SUA nu luptă împotriva Rusiei, doar sprijină Ucraina care este victima agresiunii nedrepte și neprovocate a Rusiei. Câte vreme cultura strategică în Rusia nu se schimbă, și e greu de imaginat că asta se va întâmpla fără un proces de tipul denazificării postbelice a Germaniei, țări precum Ucraina, Moldova, Georgia vor fi în continuare amenințate de Moscova.

Succesul ofensive ucrainene nu apropie sfârșitul regimului Putin?

Depinde de mai mulți factori. Poate că o înfrângere categorică, cu eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv și mai ales a Crimeii, ar putea să ducă la ceva..… Dar nu sunt sigur deloc.

În cazul regimurilor autoritare chiar dictatoriale, cum e cazul Rusiei, sfârșitul regimului înseamnă moartea naturală sau violentă a liderului. Cum se va întâmpla asta? Uitați-vă la America de Sud, la Africa, sunt acolo destule dictaturi de unde se poate inspira elita moscovită.

Pentru o tranziție negociată, după modelul 1999, cu mimarea respectării unor reguli ale lumii civilizate, este prea târziu.

În ultimele luni se tot vorbește de un scenariu, care conține și numele unui potențial succesor. Situația din Rusia se poate degrada dramatic, așa că nu exclud posibilitatea ca anturajul lui Putin, după îndepărtarea violentă a acestuia, să-l aducă în fruntea Rusiei pe fiul actualului șef al Consiliului de Securitate, un tânăr de 45 de ani, pe nume Dimitrie Patrușcev, care de cinci ani conduce Ministerul Agriculturii. În jurul lui serviciile secrete, în primul rând FSB, ar putea crea un consens privind succesiunea lui Putin, mai ales între instituțiile militarizate sau părți ale acestora și elitele federale și regionale din Rusia.

Iar Prigojin despre care presa internațională a vorbit foarte mult în ultimele luni nu are de jucat nici un rol? Recent, ministrul Șoigu i-a cerut să semneze contractul cu Ministerul Apărării, ceea ce echivalează cu subordonarea sa, iar șeful Wagner a refuzat. A intervenit în conflict președintele Putin, care până acum ocupase o poziție de neutralitate în disputa dintre mercenari și militari și i-a luat partea lui Șoigu, cerându-i lui Prigojin să semneze. La care, Prigojin a spus a dat același răspuns: nu! Șeful mercenarilor continuă să fie critic cu armata iar acum a intrat într-un conflict deschis cu Ramzan Kadîrov, liderul cecen.

Depinde de cum vor evolua lucrurile. Am citit și eu presa internațională și m-am minunat de ce am găsit acolo. Ce uită lumea este că Prigojin are un conflict vechi, pornind de la ce s-a petrecut în Siria, cu Șoigu. Nu văd aici un mare joc al lui Putin care manipulează între cei doi, și se folosește de Prigojin pentru a șubrezi autoritatea lui Șoigu.

În toamna trecută pare că lucrurile au scăpat mai degrabă de sub control, iar informația n-a ajuns la Putin, pentru că voenkorî, adică corespondenții militari, au dezvoltat toată această narațiune despre mercenarii eficienți în război și militarii Ministerului Apărării, toți niște idioți, care fac Rusia de rușine. Dar această poveste cu iz de PR personal al lui Prigojin era relatată doar pe canalele Telegram ale acestor voenkorî. Aceste canale au milioane de abonați, adevărat. Dar narațiunea n-a trecut pe ecranele televiziunilor; deci audiență ei a rămas limitată. Prigojin are notorietate, dar nu suficientă.

Notorietatea lui a ajuns să-i facă mai mult rău. În Rusia faci carieră doar dacă te strecori pe sub radar, rămâi neobservat și dai nenumărate dovezi de loialitate lui Putin, cunoscut drept șef, nacialnik sau papa ori, în ultimele luni, ded, cum se mai spune la Moscova.

Cum se poate termina conflictul lui cu Putin?

Din ce a explicat Putin la întâlnirea cu voenkorî nu rezultă că ar fi mare conflict. Putin nu l-a menționat pe Prigojin, nimeni de acolo nu i-a pronunțat numele. Și a explicat că aceste contracte cu Ministerul Apărării se fac pentru garanții sociale, s-ar traduce în limba română, adică pensii, în caz de invaliditate; sume oferite familiei în cazul în care moare pe front. Ceea ce mercenarii Wagner nu au rezolvat, pentru că ei oficial nici nu există, sunt asimilați voluntarilor. Legea interzice mercenariatul. Iar Prigojin după o zi i-a răspuns lui Putin că refuză să semneze cu Șoigu. Și a cerut guvernului să găsească o soluție. Și asta cât mai repede. Ceea ce probabil că se va și întâmpla. Iar conflictul se va stinge. Nimeni nu-și închipuie că Prigojin are resursele să susțină mercenarii Wagner din cele două restaurante pe care le are la Petersburg. Deci, statul rus i-a delegat lui Prigojin în 2014 niște atribuții militare și i-a și dat resurse financiare, militare, adică tehnică de luptă, muniție, pentru a îndeplini ceea ce i se cere. Dacă statul nu mai are nevoie de el o să-i restrângă accesul la aceste resurse. Marja de manevră a lui Prigojin este mult mai mică decât își imaginează autorii articolelor  din presa occidentală menționate de dvs. Prigojin poate pur și simplu să dispară sau poate să plece în Africa, unde are trupe și o poziție influentă. Sau poate să încerce să intre în politică în Rusia. Nu cred că are șanse prea mari, a supărat oameni influenți, din sistemul militarizat care deține puterea la Moscova.

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Ei compensează prin tehnică de luptă occidentală,
  Ucrainienii au declarat ca obuzierele germane sunt f bune pe autostrazi, in mlastinile ucrainiene se impolmolesc si trebuiesc in continuu reparate. Nici celebrele Leoparde nu sunt mai acatarii.

  Firmele germane declara ca ar fi pregatite sa produca tehnica de lupta, dar nu au primit nici o comanda.

  In rest interviul contine multe vorbe, bazate pe presupuneri, sperante, vise. Din multele interviuri germane citite de mine, nu reiese acest omptimism revolutionar cum ca ucrainienii vor avea succes in curind.

  Mai probabil e ca va continua macelul!

  • Hi, dar Gosu nici n-a spus ca ucrainienii vor castiga detasat acest razboi sau ca isi vor elibera teritoriile si vor bea sampanie pe plajele din Crimeea, asa cum afirma mereu Ben Hodge, propagandistul de serviciu al NATO. Trebuie sa fii dus cu pluta sa crezi ca acest razboi va fi castigat, fara implicarea directa a NATO, indiferent de cate arme occidentale le vor livra ucrainienilor. F-16 este o iluzie deocamdata, iar alte sisteme antiaeriene si munitia aferenta nu pot fi livrate asa de usor.
   Intra-adevar, gasim in interviu afirmatii preluate de la americani, idei nerealiste care se tot repeta de un an de zile si care provin din cercurile de la Washington (ofensiva majora iminenta, atac teribil care va urma asupra rusilor, piederi masive/uriase pentru rusi, Putin urmeaza sa moara/plece si va fi inlocuit, 99,99% dintre drone si rachete interceptate, etc), dar care fac parte din razboiul psihologic mai mult. Se lasa impresia, cum a spus si autorul, ca apararea aeriana ucrainiana este beton, ceva fenomenal. O fi, insa doar in Kiev, acolo unde se afla factorii de decizie. Au dreptate nemtii sa fie stresati, pentru ca ei stiu cel mai bine ce inseamna un razboi teribil, iar de cate occidentul trimite arme si mai sofisticate, Rusia scoate la randul ei arme de acelasi nivel si uite asa se poate ajunge la armele nucleare tactice in final. A, inca ceva, lumea uita de Kaliningrad, de Suwalki, de imensa flota de submarine nucleare rusesti, de bombardiere, de fregate, de tehnologii de bruiere a instalatiilor militare, de posibile atacuri ce pot avea loc in spatiu. Citeam ca Suedia face planuri pentru posibile atacuri din partea Rusiei, mai ales in conditiile in care nu va fi primita in NATO prea curand.

  • Intotdeauna dar absolut intotdeauna orice comentariu al dvs ma duce cu gandul la Ion Cristoiu. Acreala, ciufuteala, detinatorul adevarului absolut. Sunteti mai obositor si trist decat Bunul samaritean.

  • Dom Neamtu, cum sosetele si bocancii sunt cele mai importante lucruri unui infanterist, asa senilele sunt pentru un tank Leopard. Si astea sunt al dracului de bune. Americanii, pe Abrams au acelasi sistem. Sunt interschimbabile. Nu mai vorbesc de tun. Proiectat in Germania si fabricat si in USA. Un mic upgrade acum 3 ani. Au marit raportul dintre calibru si lungimea tevii, astfel viteza mai mare la gura tunului. Astea sunt niste tancuri de exceptie. De asta un rusnac a primit 10 000 de $ dupa ce, din intamplare a incapacitat unul.
   Alte tancuri comparabile ar fi Merkava 4 si Korea de Sud are o copie dupa Leopard. Anglia are tancuri fff bune dar au teava ghintuita. Asta limiteaza raza si tipul de munitie. Leclerc francez e beton sigur, are teava lisa dar cum si britii si frantujii sunt caposi, e greu sa standardizezi munitia. Pe asta mizeaza mizerabilul de putin.

 2. Ca de obicei, instructive, interviurile cu domnul Gosu.
  Mai devreme sau mai tarziu, daca isi pastreaza orientarea catre Occident, Ucraina va fi avanpostul apararii aeriene a Europei, impotriva amenintarilor de la Rasarit. Pe langa sistemele de doborare a rachetelor cu raza scurta si medie, poate ca Occidentul ar trebui sa gandeasca un plan de amplasare, in Ucraina, a unor sisteme impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune.
  Inainte de aderarea la NATO si la UE, Ucraina poate semna, de exemplu, un parteneriat strategic cu SUA. In mare masura, acest parteneriat deja exista, de facto, ar trebui doar oficializat…

 3. Ce vrea Rusia? Vrea două lucruri principale:
  – să recupereze teritoriile locuite majoritar de etnici ruși ( de aceea a oprit ofensiva și a trecut în apărare)
  – să fie recunoscută de Occident ca mare putere, cu loc de drept în noua Ordine Mondială care este în curs de negociere.
  Ce vrea Occidentul?
  – Vrea eliminarea Rusiei din noua arhitectură de putere globală, și
  – eventual extinderea Europei cu Ucraina și Moldova.

  Ucraina? Este la mijloc, prinsă în războiul Rusia vs Occident. Ca părere, nu are nicio șansă să-si elibereze singură teritoriul. Dar să așteptăm rezultatele summitului NATO de la Vilnius.

  NB. Ciudat, se constată redeschiderea negocierilor diplomatice SUA-China….

  • @Lucifer
   Ce vrea fiecare e mai putin relevant. Conteaza ce poate face fiecare.
   SUA si China se vor intelege, mai pe fata sau mai pe ascuns. E posibil ca pretul intelegerii sa fie Taiwan -ul (un semnal de alarma, in acest sens, pot fi fabricile Intel din Europa).
   Rusia va putea sta la masa puterilor mondiale doar ca satelit al Chinei, cel mult (iar China va sti sa incaseze pretul „prieteniei totale” aratata rusiei). E clar, pentru toata lumea, ca singurul argument al rusiei sunt hidrocarburile si nuclearele, nucleare pe care doar RPDC le mai foloseste ca (unic) argument, in lumea de azi. Razbiul din Ucraina a confirmat faptul incontestabil ca rusia este o putere anacronica, de mana a doua.

  • Păi una e să fii de facto mare putere, alta e să te crezi mare putere, cu fumuri imperiale.
   Rusia nu mai poate avea loc la masa negocierilor, cu teroriștii nu se negociază.
   Nu știu unde va duce pragmatismul SUA și dulcea ignoranță a EU, dar cu Rusia actuală nu prea se mai poate discuta.

  • Whataboutism. Rusia a invadat/cotropit o tara independenta. Rusia poate sa scoata orice argumente precum magicianul din joben dar invazia ramane invazie . Ucraina are tot dreptul sa se apere in orice fel si masura este capabila cu ajutor sau fara. Rusia s-a eliminat singura din Noua Ordine Mondiala unde China si India incep sa joace un rol tot mai important fara sa fi invadat nici o tara.

 4. Cand esti taiat la artera femurala, garoul doar intarzie moartea care vine tot de la inima care nu mai bate ca nu mai are sange, cam asta patesc acum rusii facand garoul de aparare in jurul Crimeii. Mai devreme sau mai tarziu, inima Rusiei (Moscova) va intra in convulsii din cauza pierderilor de la picior (Crimeea)

  • Foarte plastic, dar ce te faci daca kremlinarul sef decide ca nu mai are nimic de pierdut personal?… Si nimeni nu-i sta in cale? Situatia s-a schimbat complet de cand cu arma atomica, se pare insa ca generatiile mai noi nu au aflat inca. Daca de exemplu trimite un satan pe kiev? Vor trimite americanii minutemanuri pe moscova? Stiu exact pozitia tuturor submarinelor rusesti?… Singura garantie azi sunt armele atomice. Daca ukraina mai avea cateva in stoc, nu ar fi avut loc episodul goana spre kiev si ar fi ramas totul prin donbas, cel mult. Ce ar fi facut hitler daca avea arma atomica? E COMPLICAT, mai complicat decat o prezinta propaganda ambelor parti.
   Cel mai probabil e ca putin nu va face nimic, insa simpla existenta a armelor atomice in general e nasoala rau.

   • ”Situatia s-a schimbat complet de cand cu arma atomica, se pare insa ca generatiile mai noi nu au aflat inca”

    Dimpotrivă, se pare că generațiile mai vechi nu au aflat încă despre lasere și sateliți. Doctrina distrugerii reciproc asigurate a expirat cam prin anii ’80, chiar dacă rușii și portavocile lor continuă să o promoveze și astăzi, pentru a speria publicul larg. În anii ’80, a apărut în universitățile americane teoria războiului nuclear câștigabil, care s-a dovedit fezabilă. Cu ocazia asta, Gorbaciov și-a recunoscut înfrângerea, iar URSS s-a dezmembrat pașnic.

    ”kremlinarul șef” nu lansează el însuși ICBM-uri, există un lanț de comandă care cuprinde cel puțin 5-7 nivele, oricine a făcut armata ar trebui să înțeleagă realitățile astea. ”kremlinarul șef” se poate trezi oricând în postura lui Hrușciov, care a dus lumea în pragul războiului nuclear (în anii ’60 fiind realizabil asta) și s-a trezit înlăturat de la putere chiar de membrii Biroului Politic

    Există un proverb rusesc, la care ar trebui să mediteze toate portavocile rușilor: ”Sunt mai multe turnuri la Kremlin” 😀

 5. Asteapta degeaba Ucraina. Tancurile moderne nu au facut vreo diferenta, F16 sunt greu de operat fara aeroporturi sigure si oricum vor fi cu totul insuficiente ca numar, orice alte arme nu pot face diferenta fiindca Rusia are suficiente tipuri de arme de raspuns. Asa cum arata lucrurile teritoriile deja pierdute nu mai pot fi recuperate de Ucraina prin forte proprii. Singurul mod in care conflictul mai poate escalada e doar printr-o „coalition of the willing”, care ar trebui mobilizata de un eveniment extraordinar. Nu cred ca merg lucruri obisnuite de genul bomba in Kiev, armament chimic, murdar undeva pe teritoriul Ucrainei. Ceea ce ar putea sa mearga, tinand cont ca Rusia si-a crescut mult stocurile de armament si armata fata de inceputul razboiului si are capacitate sa raspunda ultraagresiv, ar fi niste lovituri care sa distruga locatii de „linie rosie” pentru Rusia, in Crimea sau podul Kerch sau chiar de pe teritoriul Rusiei. Dar ar trebui sa fie distrugeri masive acolo. Atunci Rusia va fi fortata sa atace mult mai mult decat pana acum si va exista spatiu pentru trupe ale unei „coalition of the willing” care sa reintregeasca Ucraina. Totusi daca ele vor opera de pe teritoriul altor state decat Ucraina sau vor ataca Rusia, inseamna razboi mondial. Si mai exista intrebarea cine ar vrea sa faca parte din aceasta „coalition of the willing”. Tarile vecine Rusiei mai mult ca sigur nu fiindca riscurile sunt prea mari pentru ele. Deci raman Statele Unite, Marea Britanie, poate Polonia (desi in cazul Poloniei deja exista ame nucleare tactice pe teritoriul vecinilor Belarus), Canada, Australia, Albania, Danemarca, Suedia, Norvegia. Multe din ele, poate nu intamplator, au o disputa si asupra teritoriilor arctice. La razboi mondial e „Dumnezeu cu mila” ce se va intampla. Din pacate nici inghetarea conflictului nu e o solutie extraordinara fiindca Ucraina va fi un stat de tip Siria in care daca Rusiei i se va pare ca Ucraina incearca sa-si construiasca noi capacitati militare, mai ales cu ajutor extern, ele vor fi bombardate. In momentul asta cel mai probabil viitorul Ucrainei va fi asemanator Siriei, un conflict intins pe zeci de ani.

  • Lasati domnu Lavrov povestile cu „Rusia va fi fortata sa atace mult mai mult decat pana acum” si ” Rusia are suficiente tipuri de arme de raspuns.” Rusia este alcoolicul parior care isi amaneteaza bogatiile Chinei sperand sa ramana in joc daca mai da la pacanele cateva maini.

 6. Trebuie spus inca de la inceput : Contraofensiva ,asa cum este ea aparuta in imaginatia noastra , nu a inceput inca .O controfensiva ce se doreste reusita are nevoie de un plan defalcat si etapizat totul facut in sprijinul declansarii unei lovituri ulterioare .Deocamdata Ucraina nu foloseste decit doua sau trei brigazi de lupta ce nu fac altceva decit sa testeze forta de reactie rapida a rusilor .Practic, Ucraina, folosind capacitatile tehnologice occidentale si viteza lor de reactie ,doreste sa vada cit de repede rusii pot contracara deplasarea acestor forte si care le este pozitionarea exacta in teatrul de lupta .Ucraina reuseste astfel sa descopere cu exactitate care sunt pozitiile reale ale rusilor si unde sunt bresele din sistemul lor de aparare .Ucraina cartografiaza intreaga granita de 1200 de km acum devenita mai mica cu citeva sute de km dupa ce barajul cu pricina a fost distrus .Momentul de incepere al contaofensivei cuprinde : lovituri punctuale de distrugere a depozitelor de tot felul , a cailor de comunicatii si transport ,a centrelor de comanda si a aglomerarilor de trupe aflate in asteptare ,ca forta de inlocuire a pierderilor ,totul deja identificat . In acelasi timp, deminarea culoarelor viitoare de atac si inselarea atacatorilor prin alte lovituri ce obliga trupele Rusiei la miscari greu de pus in practica totul realizat concomitent cu declansarea unor lovituri aeriene asupra transeelor cu bombe perforante si incendiare functie de deja identificatele pozitii , vor insemna inceperea contraofensivei . Abia apoi vom vedea intrarea in lupta a infanteriei si a blindatelor ce vor trece peste toate obstacolele, deja distruse, moment in care se va instala haosul in rindul trupelor invadatorilor .Tot ceea ce va zic trebuieste facut intr-un interval foarte scurt de timp .Cind vedem asta vedem si inceputul contraofensivei .Privind situatia din alt unghi al intelegerii atunci vedem cum marele cistig , dincolo de pagubele umane si de miile de raniti si decedati in razboi ,este unul european .UE si NATO European se maresc ca si componenta . Armatele europene devin , pe masura distrugeri vechilor echipamente in razboi , cele mai bine inarmate si inzestrate forte militare din intreaga lume forte care vor deveni si posesoarele tuturor noilor tehnologii la fel ca si Ucraina .Chiar acum Franta si Germania doresc sa isi creeze un sistem de sateliti asemanator cu cel numit Satellite Starlink si vor sa cumpere de la Israel sistemele lor de interceptoare .Politic si administrativ UE se federalizeaza si chiar Putin , prin toate deciziile luate , obliga toate statele europene spre a se alia cu UE Rusia nemaifiind o alternativa pentru nimeni .Nu te poti alia cu un stat ce ameninta intrega omenire cu razboiul nuclear cum nu te mai poti alia cu un stat ale carui capacitati militare au deceptionat in lupta .Romania nu poate face altceva.Orisicare alta miscare politica distruge statalitatea noastra .Romania nu va mai exista daca Rusia cistiga confruntarea cu Ucraina si incepe sa cucereasca sau sa distruga pe modelul Ucraina intreaga Europa pina la Atlantic .Deciziile sunt acum la NATO si Bruxelles acolo unde cunoasterea face diferenta .Guvernele nationale devin , pe masura ce UE se federalizeaza , simple executante .

 7. Felicitari editorului Contributors si dlui prof. A.Gosu pentru analiza lucida facuta in acest dialog.
  Astept acum sa fie numiti putinisti,orci etc.dupa cum se obisnuieste pe aici.

 8. De cand am citit despre conflictul Prigojin – Putin ma tot gandesc ca Ukraina si Occidentul ar putea sa angajeze gasca de mercenari Prigojin sa lupte de partea Ukrainei – mercenarul lupta pentru cel care plateste, nu are prea multe sentimente fata de o tara sau alta. Ar fi o rasturnare dramatica de situatie sa vedem asa ceva.

 9. Interviul contine multe lucruri serioase, bine documentate, nu sperante, si pareri, cum pe tig.aneste ne spui tu din ,,jarmanea”…De la inceputul conflictului din Ucraina, apar tot felul de ,,specialisti in lupte si razboaie”, care ne scriu de pe cuprinsul intregii Europe, sa nu zic intregii lumi, cum trebuie sa intelegem lucrurile..In realitate, se inghesuie pe la ambasada Mosckovei de la Bucuresti, cu limbile lipite de clante si cu stolichnaya in c.a.p., umpland internetul de ragaieli..p.s. Sa stii mai bronzila, ca germanii au proiectat blindatate si alte elemente de tehnica militara, pentru lupta pe autostrada!!! Marsh ma!

 10. Occidentalii inca dau ajutoare cu taraita, in afara de SUA care chiar a finantat Ucraina bine. Restul tarilor, in special cele din UE, au dat putin, mai mult de forma au trimis ceva tehnica de lupta, 20 tancuri leopard colo, 6 dincolo, 3 tunuri din franta, etc. Imi aminteste de asediul Constatinopolelui, cand tot asa vesticii trimiteau ajutoare cam de forma. Nu stiu ce asteapta Occidentul, nu vor sa supere Russsia, de ca si cum nu ar fi clar si pana acum ca ei i-au ajutat pe ucraineni.. De ce nu au trimis avioane pana acum? daca incepeau antrenamentul pilotilor ucraineni din Dec 2022 de exp, pana acum erau gata antrenati. Vor sa se prelungeasca razboiul, sa mai moara nu stiu cati? E clar ca tancurile nu pot face nimic impotriva elicopterelor de lupta inarmate cu rachete cu raza medie. Cum poti trece prin campuri minate si fortificatii rusesti de beton, transee, dinti dragon, etc, cu doar 150-200 tancuri, chiar daca mai moderne?! Rusii ii vor toca marunt cu artileria si elicoptere/avioane, plus fortificatii, asa incat Ucraina va mai fi in razboi inca cativa ani. Fara avioane si suport militar mai intens, e exclus sa-si elibereze tot teritoriul anul asta.

  • @Ursul Polar,ati pus punctul pe i cum se spune:DE CE Occidentul nu a facut mai mult pina acum? Coloana a V-a moscovita a lucrat cu succes?E clar ca fara o flota de avioane (in special) si elicoptere ultra moderne ucrainienii nu vor putea sparge frontul cu adevarat.
   Oare cu adevarat ce se doreste(cel putin liderii unor state europene cum ar fi Germania)?Ca Putin sa renunte de buna voie si sa revina epoca de aur a afacerilor infloritoare cu materiile prime ale Rusiei?Pur si simplu nu stim,din pacate.
   Si,din pacate, nu vom afla prea curind.Tot ce putem sti e ca exista undeva,aproape de granitele noastre un razboi care se dovedeste a fi mai feroce decit cele din fosta Iugoslavie si nu exista nici un semn ca partile beligerante vor ajunge la vreun acord prea curind.De speriat!!!

  • https://www.merkur.de/politik/maffei-wegmann-ukraine-krieg-russland-panzerhaubitze-rheinmetall-krauss-92350465.html
   Die Panzerhaubitze 2000 sei für deutsche Straßen entworfen, nicht für die sumpfigen ukrainischen Wälder, lästern die Soldaten eines Teams um einen jungen Offizier der 43. Artilleriebrigade mit dem Kampfnamen „Prawda“, von denen mehrere zum Training in Deutschland waren.
   ***************
   Da, s-a creat impresia ca livrarea citorva tancuri si obuziere ar garanta victoria Ucrainei. In realitate se vede ca e mult prea putin si e extrem de periculos sa ne imbatam cu apa rece si sa spunem ca ce am facut noi. Dar atit politicienii vestici cit si populatiile vestice se spala usor pe miini.

 11. Ma amuza teribil injuraturile la care sunt supus. Unele sunt indreptatite, altele insa sunt urmarea unor neintelegeri:
  1. O mare parte din postarile mele sunt cenzurate si, drept urmare, admiratorii mei nu-si pot face o imagine completa a dimensiunii gindirii mele.
  2. Nu am TV romanesc si l-am vazut pe Cristoiu doar odata, de doua ori si nu l-am ascultat. In cazul in care e inteligent recunosc ca seman cu el.
  3. In general nu-mi iau informatiile din mass media romaneasca, fac precum deontologii, caut trei surse. Ca sa fie clar, nici sursele nemtesti nu sunt prea credibile, dar comparind cu cele romanesti…

  Imi este clar ca se doreste o imagine plina de speranta, noi, cu totii speram la o victorie categorica si cit mai grabnica a Ucrainei. Dar, totusi, trebuie sa raminem realisti, mai ales atunci cind e vorba de ajutorul pe caretrebuie sa-l acordam.

  • Așa o revărsare de modestie numai la celălalt mare strateg al războiului ruso-ucrainean (sveyk care profețea o victorie moscovită rapidă în contextul capitulării imediate) am mai văzut. Această dimensiune astrală a gândirii cuprinde și o simpatie surdă pentru un crăcănat senil și frustrat, zic…

  • Ion Cristoiu este foarte prezent pe Youtube, nu e nevoie de televiziuni românești pentru a aprecia înțelepciunea pe care o revarsă el asupra românilor. Inteligent este, dar își folosește inteligența pentru a promova tot felul de idei care favorizează cauza rușilor, sub o formă sau alta.

   Multe dintre lucrurile care se întâmplă la București, se întâmplă din cauza unei foarte active tabere pro-Rusia, prezentă atât în guvern și în serviciile secrete, cât și în mass-media dâmbovițeană.

 12. Dupa toate probabilitatii ofensiva masiva ucraineana va avea loc muuult dupa summitul NATO de peste cateva saptamani – cred ca prin august-septembrie, ca anul trecut.
  Deocamdata se tatoneaza asezarea in teren a fortelor ruse, se estimeaza rezervele si cat de rapid se misca trupele ca sa acopere bresele, lanturile logistice, de apovizionarea, pozitionarea depozitelor si a mijloacelor de transport…

 13. Sint tot mai multi cei care inteleg ca dotarea ucrainienilor cu arme din ce in ce mai puternice incepe sa semene periculos de mult cu o ruleta ruseasca intr-un cazinou nord-atlantic. Dar una hipersonica si termonucleara.

 14. Dacă Rusia cucerește Ucraina, sa ne luăm adio de la Moldova(luată de ruși) și Transilvania (luată de unguri).
  Trebuie sa trimitem ajutor militar cat mai mare si sa ne răzbunăm pe davai ceas .

 15. Traim niste zile pe care istoria le va tine minte. Se petrece acum in fata noastra. Dezintegrarea faptica a ultimului imperiu. A inceput AZI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro