joi, ianuarie 20, 2022

Klaus Iohannis a gasit deja solutia pentru diaspora…dar nu vrea sa o aplice!

Stirea ca ieri au avut loc niste „consultari” secretizate la Cotroceni pe in urma caruia s-a semnat, de catre liderii partidelor politice, proiectul de modificare a Legii 506/2004 prin care se redau autoritatilor (Justitie si servicii) dreptul de accesa datele utilizatorilor de telefonie si internet este, de fapt, o stire despre noua lege Big Brother. Nu e o ditamai lege, ci e „doar” un proiect de modificare a legii 506/2004 care impacheteaza legislativ dorinta serviciilor de a avea din nou acces la datele informatice si telefonice.

Altul este aspectul pe care vreau sa il subliniez: la Cotroceni liderii partidelor cau semnat un proiect de lege (personal, nu prea cred ca a fost scris la Cotroceni, insa asta e acum un aspect secundar). Faptul ca au fost toti de acord nu tine de sarmul personal al lui Klaus Iohannis, ci de intereselor lor personale si mai ales de relatia pe care o au nu cu Justitia, ci cu ceilalti poli de putere interesati de aceasta lege.

Insa, dupa stiinta mea, este un precedent politic si juridic, intrucat:

1. Presedentia nu are drept de intiativa legislativa (de aceea au si semnat liderii partidelor, ca parlamentari) si pana acum niciodata vreun Presedinte al Romaniei nu a cerut unor parlamentari in cadrul unor consultari oficiale sa semneze un proiect de lege scris la Cotroceni sau in alta parte.

2. Acest precedent poate fi folosit si de aici incolo la alte proiecte legislative la care Klaus Iohannis si partidele au interese comune. E de bine, e de rau?

Intrebarea decisiva este insa urmatoarea: nu ar putea Presedintele Romaniei sa scrie (de fapt, consilierii lui) proiectul de lege al votului prin corespondenta/electronic pentru diapora si sa ii puna pe aceeasi lideri ai partidelor sa semneze acel proiect legislativ si sa il voteze in Parlament?

Pana acum, Presedintele Romaniei a spus doar ca „va asista” la dezbaterile despre votul prin corespondenta si nu se va implica in traburile Parlamentului„Este rolul Parlamentului să discute şi adopte o soluţie, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect şi să-i urmăresc evoluţia. Şi aşa voi face”.

Ieri a intervenit insa pentru o lege dorita de servicii. Deci poate, daca vrea. Nu a incalcat Constitutia, ci s-a miscat la limita ei si nimeni nu a parut sa sara in sus de indignare. Era o „cauza dreapta”, nu?

Nu ar putea Presedintele face acest lucru si pentru cei 6,2 milioane de romani care l-au votat? Nu e si asta o „cauza dreapta”?

Articol publicat si pe blogul Politeia

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. În realitate, lucrurile sunt mai nuanțate: există o majoritate în Parlament care deține realmente puterea. Și președintele are liniște dacă se conformează dorințelor acelei majorități. Sau n-o are, dacă nu se conformează. Ideea fiind că Iohannis nu poate aplica metoda și pentru alte legi, care să fie realmente în folosul societății. Ci doar pentru legile dorite de respectiva majoritate.

 2. Este o naivitate induiosatoare sa ai ceva sperante de la premierul Grivco, de la Klaus cel care a participat la demolarea institutiilor Statului in vara lui 2012.
  Klaus conlucreaza perfect cu actuala majoritate si, dupa cum spunea, nu vrea sa fie mîrlan.

 3. Mai reprezinta ceva diaspora pentru presedinte ?? Daca reprezenta ,ar fi solicitat ,la pachet cu legile sigurantei ,legea votului electronic,in regim de urgenta. Reamintesc ,ca softul pentru votul electronic din cateva tari europene este scris de un roman !!!! Presedintele ne demonstreaza din nou ca este altfel si in ceea ce priveste aprobarea numirii sefului DICOT Evolutia evenimentelor din Iasi ,demonstreaza ca desemnatul Horodniceanu este un obscur procuror,depasit de evolutia elementului infractional ,de care alianta Gricvo are mare nevoie,iar presedintele ,sfatuit de Manolache si cu ochii pe mercenarii antenisti ,abia asteapta sa implineasca aceasta dorinta Sa nu ne mire daca peste cateva zile vor aparea imagini cu Horodniceanu la vre-o nunta/ botez cu sefii celui mai tare clan interlop din Moldova,despre care acesta nu a pomenit nimic,ca si cum acest clan nu ar exista pe plaiuri moldave.Vre=o cat de mica referire la activitatile ilegale ale politicienilor locali? Zero ,ca si dansul. Acest zero profesional este „alesul”.
  Daca nu ar fi presedinte altfel Mihalache ,era deja istorie dupa dovezile prezentate de ziaristul Ivanciuc „Iohannis este sub imperiul malefic al lui Dan Mihalache. Politica lui Iohannis a esuat, e un esec lamentabil. Dan Mihalache e un cancer pentru Administratia Prezidentiala” Presedintele trebuia a ia atitudine , ca ICR ul sa fie urgent depolitizat .Poate incredintat primei Doamne.Domnul presedinte se indreapta ,sigur , spre ceea ce intelege dansul si domnul Mihalache in a fi un altfel de presedinte : un politician GRIVCOVIAN.

 4. Dle Presedinte, Klaus IOHANNIS!

  In conceptul „Romania lucrului bine facut”, pe care l-ati promovat, intra si NESIMTIREA si TRADAREA celor aflati vremelnic la conducerea Romaniei?

  Pun aceasta INTREBARE, deoarece NEINDEPLINIREA ATRIBUTIILOR de SERVICIU, pe care o etalati, prin faptul ca nu ati ales, pentru Romania si romani, „lumea” pe care o considerati mai buna, dintre cele doua ce v-au fost prezentate in materialul pe care vi l-am transmis cu Scrisoarea Nr.20.304/23-12-2014 (material ce se gaseste si pe http://dumitrurizoaica.blogspot.com/), se datoreaza ori NESIMTIRII, ori TRADARII!

  Sa ma explic!

  NESIMTIREA, este ignoarea (inconstienta) a ceea ce este necesar si benefic pentru romani si Romania!

  TRADAREA, este ignorarea cu BUNA STIINTA a ceea ce este necesar si benefic pentru romani si Romania, pentru a le bloca ascensiunea!

  Careia dintre cele doua vicii de comportament (NESIMTIREA sau TRADAREA?), ii datorati NEINDEPLINIREA OBLIGATIILOR de SERVICIU, dle Presedinte IOHANNIS?

  PS. Cel putin de la jumatatea lui Aprilie, Scrisoarea se afla la Cabinetul Sefului Cancelariei Prezidentiale, situatie confirmata de Mihai Morocos, consilier al lui Dan Mihalache!

  • Ca la fotbal, nu? Fiecare vrea sa fie antrenor sau capitan de echipa si crede ca stie mai bine cum se face treaba.

   Domnule Rizoaica, bucurati-va ca administratia prezidentiala v-a confirmat primirea scrisorii. Banuiesc ca alte administratii prezidentiale nu ar fi raspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cetatean
Cetatean este administratorul platformei Politeía (fostul blog Theophylepoliteia).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro