sâmbătă, iunie 19, 2021

La revedere domnilor Virgil Popescu și Lucian Petrică Rusu!

Nu aveam de gând să scriu prezentul articol dar citind ceva delarații ale ambilor, precum s-a ieftenit energia electrică, m-am hotărât!

Primul domn ne-a transmis: „Da, facturi mai mici pentru români!”. Adică Hidroelectrica a micșorat prețurile din ofertă cu un ban, adică 0,01 lei.

Secretarul de stat de la SGG, Rusu, ne spune pe Facebook că are o altă veste bună: “Companiei (Transelectrica) i-au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) tarifele aferente serviciului de transport al energiei electrice și a serviciilor de sistem, valabile de la 1 ianuarie 2021. Este o veste bună pentru acționarii companiei și pentru companiile care activează pe piața energiei din România.” Doar că a uitat să ne spună că facturile se vor scumpi, că așa zic cei de la ARNE-ul condus de PSD-ul care a dat ordonanta 114.

Prețurile energiei electrice variază în funcție de piață, adică de OPCOM. Să ne uitam care au fost prețurile. Anul trecut PZU (piața pe ziua următoare – cea mai relevantă) în 16.12.2019 arăta așa:

După un an, PZU la data de 16.12.2020 arată așa:

Și media prețului și vârful de preț sunt mult mai mari și se văd cu ochiul liber. Culmea este că la o zi dupa declarații (16.12.2020) s-a înregistrat cel mai mare preț al energiei electrice. Ghinion!

Să o luam sistematic: ambii miniștrii (ultimul e secretar de stat) dirijează destinele industriei energetice. Domnul Popescu se ocupă de producție. Domnul Rusu de transport. Ambii sunt răspunzători de îndeplinirea (sau nu!) a promisiunilor din Programul de Guvernare, aprobat în februarie 2020 prin trecerea de Parlament a Guvernului. (nu este mare diferență față de cel din noiembrie 2019)

Capitolul V ce se referă la Economie, energie si mediul de afaceri începe cu urmatoarea propoziție: “Lipsa de viziune a guvernării PSD.” și continuă, peste doua paragrafe, cu “România a devenit importator semnificativ de gaze și electricitate”.

Primul obiectiv al programului de guvernare este securitate energetică. Oare după aproape un an România are o securitate energetica mai bună? Răspunsul este nu! România a importat 23,5 TW și a exportat 7,3 TW, cum am arătat în articolul de acum două săptămâni. În acesta arătam că importăm energie mai scumpă și exportam energie mai ieftină, creindu-se un dezechilibru în balanța de plăți a României. Mai mult decât atât, în 14 octombrie 2020, României i-a trecut glonțul pe la ureche: am importat 2.133 MW la ora 19.00, capacitatea maximă de import dată de sistem fiind de 2.300 MW, adică mai aveam puțin și măcar o parte din țară intra în black-out din cauza faptului că nu au funționat termocentralele. Da, știm cu toții că lipsa de investiții în capacitățile de energie securitara a generat această sărăcie energetică, că o mare parte din capacitățile declarate funcționale nu mai funcționează de mulți ani. Dar a fost demarată vreo investiție în aceasta energie care nu depinde de soare, vânt sau apă? Planuri și declarații au existat, dar acestea au fost făcute sub presiune electorală. Nu avem securitate energetică cu regenerabilele.

Al doilea obiectiv: Oguvernanță în energie bazată pe competență și integritate. Am văzut competența și integritatea în numirile în consiliile de supraveghere, administrație și directoratele companiilor pe care le păstoriți. Poate că numirea doamnei de la piețele Sectorului 4 în poziția de președinte de CA la SMART SA a făcut ca PNL-ul să piardă câteva mii de voturi. Sau numirea domnului Rusu la SGG cu atribuții în “Trans”-uri și în CA-ul Societății Naționale a Sării a crescut numărul de votanți din Iasi, locul său de baștină electorală? (sigur a ajutat pe cineva, știind că NaCl + CH4 + energie ieftină = NH4 NO3 ieftin și că fostul loc de munca a devenit FUI și e clasat pe primul sau al doilea loc al pieței de energie de câteva luni)

Al treilea obiectiv ce trebuia atins: O politică energetică orientată către eficiența energetică și protecția consumatorilor vulnerabili. Avem cumva definit „consumatorul vulnerabil”?

Al patrulea obiectiv: Redobândirea încrederii investitorilor. Dacă geostrategii americani nu se uitau cu atenție la România, nu se încheia nici un acord privitor la investițiile de la Nuclearelectrica. Dar să ne uitam pe Bursa de Valori. Cred că este toată lumea este de acord că aceasta dă gradul de încredere. Avem variația BET-NG, adică a indicelui companiilor energetice listate la bursa românească. A scăzut cu 12,5% într-un an.

Ultimul obiectiv propus a fost: Politica energetică europeană comună. Numai faptul că Planul Național de Redresare și Reziliență a fost criticat de CE (care spune, zero reforme asumate) este un argument suficient de a trece mai departe.

Tragem linie: Investiții demarate în energie securitară, zero! Gazele din Marea Neagră – mă întreb dacă știti rusa … Черное море – ноль!. BRUA și Gazoductul Iasi – Ungheni – Chișinău, сульфид водорода! (H2S)

Las pentru eternitate aici ce v-ati propus pentru a vedea ce n-ați realizat! (luat cu copy-paste)

 • Înființarea unui Departament de Energie în cadrul Ministerului Economiei care să asigure coordonarea unitară în domeniului energiei.
 • În cadrul Departamentului de Energie va funcționa un compartiment distinct, însărcinat cu monitorizarea realizării stocurilor de iarnă, coordonarea din punctul de vedere al Departamentului a acțiunilor specifice de sezon, în așa fel încât iarna să nu pună probleme în alimentarea cu energie electrică și termică, gaze naturale și combustibil a populației.
 • Adoptarea Strategiei Energetice și a Planului Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice.
 • Eliminarea, după consultarea Comisiei Europene, a prevederilor nocive pentru sectorul energetic generate de OUG 114/2018, eliminare care să permită reluarea investițiilor strategice în Marea Neagră. Această eliminare se va produce după o perioadă de tranziție stabilită în urma unui proces de consultare publică, de preferință în cursul anului 2020.
 • Deblocarea investițiilor offshore de gaze naturale din Marea Neagră.
 • Încurajarea utilizării gazului natural produs în România la producția de energie electrică și la crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adaugată mare.
 • analiză aprofundată a perfomanței financiare și manageriale a companiilor de stat din domeniul energetic care să conducă la depolitizarea și reprofesionalizarea acestora.
 • Listarea pe piața de capital, în anul 2020, a unui pachet de acțiuni al companiei Hidroelelectrica deținută de stat.
 • Definirea consumatorului vulnerabil de energie.
 • Modificarea Legii energiei electrice, care să permită reluarea investițiilor în noi capacități de producție de energie electrică din surse cu emisii reduse de gaze ce produc efect de seră.
 • Relansarea programului nuclear, cu o participare activă a companiilor locale, dar și din țări partenere ale României.
 • Încurajarea reluării producției de uraniu a României împreună cu modernizarea uzinei de la Feldioara și identificarea unor soluții pentru depozitarea pe termen lung a deșeurilor radioactive.
 • Încurajarea producției de energie electrică și termică din surse regenerabile de energie, mai ales în zonele în care nu există o congestie a operatorului de transport.
 • Inițierea unui program național de îmbunătățire a eficienței energetice în clădirile publice și în industrie, folosind o parte din fondurile structurale alocate României în viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene.
 • Revizuirea modului de organizare a rezervei strategice la carburanți, dar și a obligațiilor de stocare la gaz natural.
 • Creșterea performanței și a capacității de stocare pentru depozitele de gaze naturale.

Așa că: La revedere domnilor!

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. 1. Articolul ar fi mai usor de citit daca ati explica prescurtarile, PSD stiu ce e aia, dar ce-nseamna PZU? De asemenea explicarea valorilor pe abscisa si ordonata ar clarifica.
  2. In schimb mi se pare elegant ca ati scris Черное море, daca ati fi scris Marea (piu), v-ar fi mincat Mos Craciun.

  • ce simpatic sunteti! dati un click pe culoarea albastra! (stiu ca stiti!) in privinta Marii Negre, va rog sa ma scuzati, dar la scoala nu am facut rusa … Gtranslate, bata-l focu’!

  • PZU inseamna piata zilei urmatoare si este una din modalitatile de tranzactionare a energiei pe bursa de energie. In primele doua grafice, in stanga, respectiv cu culoarea albastru sunt valorile, in MWh, a energiei tranzactionate, iar in dreapta, respectiv cu portacaliu, aveti pretul de tranzactionare. Cifrele de la 1 la 24, e simplu, reprezinta ora. Folosirea caracterelor chirilice cred ca a fost facuta pentru a intari semnalul de alarma fata de pericolul rusesc ( eu il numesc tot sovietic – parerea mea e ca Rusia a disparut odata cu ultimul tar) pentru sectorul energetic romanesc si mai ales pentru independenta energetica, pe care de vreo cativa ani am cam pierdut-o.

  • PZU = Piața pe Ziua Următoare. Este explicitat acronimul în text.
   În ce privește analiza d-lui Păcuraru, susținută de date concrete, cu cifre și grafice, este foarte utilă. Totuși, personal cred că ministrul economiei încă nu a beneficiat de un context care să-i pună în valoare calitățile și programul.

 2. Incompetenta si coruptia psdizatei birocratii romanesti ucide. Si pe cetateni si tara in ansamblu. Sper in mai bine daca le-o sufla noul partid in ceafa…
  Multumesc pt articol.

 3. Interesant, dar totul pur teoretic.
  Faptele, ca importul pentru ca nu producem, sunt o treaba buna pentru actualii ,,baieti destepti” conectai politic. Cauta banii!
  Cat depre depolitizare cel mai bun exemplu este Vilintiru de la Romgaz care in aprilie a cerut sa intre in PNL el fiind sustinut de ALDE.
  Toti incompetentii lipitori de afise si pilosii vor trage cu dintii sa ramana la banu’ gros din companiile de stat.
  In concluzie: articol bum, lipsit de aplicabilitate.
  Cat despre emisii 0 de carbon, eu zic sa impadurim si asa ajungem la acest deziderat. Costurile sunt mici si producatorii de echipament ajung in faliment, ccea ce guvernele nu doresc! Mai bine ajutor de stat pt sectorul privat pe 30 de ani, in loc de solutii ieftine pentru mileniul urmator. Cum zice lumea ,,cu bani poate toata lumea, fara bani trebuie sa o facem”.
  Respect!

 4. Am inceput sa citesc articolul gandindu-ma ca voi comenta punctual despre Petrica Rusu(e incompetent), comparatii PZU(comparati mere cu pere, doar spilcuind… balanta hidro anul trecut era mult mai confortabila, vremea nu s-a comparat fiind mult mai calda, EUA era vreo 6 EUR mai jos, etc) dar si situatia balantei de comert transfrontalier.

  Am vrut sa ma opresc din a citi articolul cand am aflat ca am importat xx *TW* si am exportat yy *TW*.

  Am continuat totusi, doar ca sa aflu ca „fostul loc de munca” a lui Rusu a devenit FUI, woooow… la ce ne trebuie sa negam Covidul cand putem inventa teorii ale conspiratiei aici, la noi, pe pta de energie? Si auzi tu tzatzo, ca Tinmar a ajuns pe locul 2 la furnizori de energie pentru ca si-a bagat Petrica coada(comedie curata).
  Apoi mentioneaza faptul ca firmele energetice sunt la bursa cu 12.5% mai jos.
  Probabil nu a auzit de criza covid din Q2-2020 dar nici de faptul ca prin US si Europa foarte foarte multe firme de energie sunt cu 50% sub nivelul de anul trecut.
  Apropo, SNN de care se leaga, din nou aiurea, autorul este cu 10% sub ATH(all times high adica).

  Revenind la primul fault grosolan din articol…daca autorul are un doctorat in energie, confunda/foloseste TWh cu/in loc de TW si primeste spatiu de antena (sau loc in ziar) tocmai pe Contributors.ro cred ca traim intr-o farsa de proportii cosmice!
  Autorul poate linistit sa se ocupe de sectiune „Energie si guma huba-buba” la can-can.ro.
  Sport la cenzurat acest comentariu, domnule „doctor”!

 5. „Reluarea productiei de uraniu”? Astia s-au tampit!! ORICINE a lucrat in domeniu STIE ca NU mai avem zacaminte de uraniu exploatabile economic!!
  Ori urmaresc ceva interese ale vreunei mafii care vrea sinecuri la greu (exploatarea uraniului fiind „de stat” – deci va ploua cu directori, probabil veterinari sau filologi) ori sunt prosti gramada si ii duce oricine de nas! :P

 6. Un sumar de obiective pentru departamentul de energie, demn de un ,,PROIECT DE TARA”, in lipsa caruia vorba romanului: ,,vise taica”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro