joi, martie 28, 2024

Lectia pe care le-am dat-o!

Învăţăturile românilor către politicienii generaţiilor următoare

Lecţia e simplă. Pe scurt sună cam aşa: încercaţi să reformaţi ceva şi vă vom pune cu botul pe labe.

Lăsaţi copiii să copize la bac, să treacă liniştiţi prin facultate şi să-şi ia doctoratele ce i se cuvin fiecăruia dintre noi, că d’aia e democraţie, să avem cu toţii „dotorate”.

Aveţi suficient curaj să vă luptaţi cu corupţia, e treaba vostră, curajul vostru, pentru noi nu contează.

Nu încercaţi să reformaţi nimic, mai ales sănătatea. Avem cele mai scumpe şi mai proaste servicii din Uniunea Europenă dar nu ne derajează.

Nu ne împrieteniţi prea mult cu lumea civilizată pentru că ne simţim prost în compania lor. Şi au şi prostul obicei să ne reamintească mereu că suntem pe ultimul loc la toate alea. Şi mai şi ştim că vor să ne transforme într-o colonie. Altfel ce treabă ar avea ei pe aici? Ne prostesc cum i-au prostit şi pe greci. Altfel, noi suntem deştepţi, ştim mai bine.

Fiţi populişti, populişti pe bune, nu aşa… doar din gură. Daţi-ne! Daţi-ne orice. Daţi-ne ajutoare sociale pe care nu le merităm, daţi-ne moca venitul minim garantat că d’aia votăm, daţi-ne pensii mai mari şi dacă tot ne daţi la toţi, daţi-le şi amărâţilor alăroa de revoluţionari-pe-simbrie, ceva acolo.

„Vreau demiterea pentru ca mi-a furat ajutorul social!” Demiterea lui Băsescu evident! Ajutor social la care nu aveam dreptul, la fel de evident, că doar pe alea le tăiase Lăzăroiu cât a fost ministru, două luni.

Şi mai ales, mai ales dacă vreţi să vă fie bine, nu ne luaţi din ceea ce ne-aţi dat! Asta trebuie să vă fie cel mai clar! Nu-s bani la buget, atunci să fie! Ne ducem în cap, nu contează. Că trecem prin criză mai puţin ghiftuiţi dar sănătoşi, nu contează.

Nu ne plictisiti cu politicieni de genul Gabriel Biris pent’că oricum nu ne pasionează ce bodogănesc ei acolo despre sisteme fiscale performante.

Făceţi-vă televiziuni, înfieraţi, tocaţi-i, manipulaţi-ne! Şi aşa nu înţelegem noi mare lucru din ce se întâmplă pe lume asta şi în jurul nostru.

Mesajul nostru către ei: dragi politicieni, dacă vreţi să nu călcaţi pe urmele PNŢ-CDului ca’n două mii, sau să nu o luaţi pe coajă precum Alianţa asta din două mii doişpe, nu reformaţi nimic, nu ne luaţi nimic şi daţi-ne! Nu contează de unde, de la cine, daţi-ne!

P.S. Şi ca să vedeţi că soarta vostră stă fix în vârful ştampilei noastre, vă demonstrăm că cel mai bine cotat candidat al vostru va fi de aceeaşi factură cu populiştii, mondenii şi parveniţii care ni’s nouă dragi. Şi vedeţi, nu suntem misogini, este o doamnă…

.

Distribuie acest articol

107 COMENTARII

    • salut doc. Tata (RIP) povestea despre foametea din ’46: „m-am dus la Sibiu si am facut…, m-am dus la …. si am facut..” etc. Azi auzi: „sa ni se dea!”, „jos cu … ca nu ni s-a dat, sa vina … care o sa ne dea..”. Au promis Becali cumva joburi? nu a zis ca le da, si a avut 60%.

    • Ba e fals. Nu cred ca romanii au sanctionat PDL-ul ca sa li se dea. Cred ca o analiza cinstita a esecului PDL/ARD trebuie inceputa de la aceasta premisa.

  1. n-ai priceput nimic… ideea este ca romanii vor reforma, dar corecta. nu sa sufere numai cei de jos si alde udrea sa-si traga dreptu … oamenii obisnuiti accepta sacrificiul, dar trebuie sa le oferi o raza de speranta, nu tupeu si fatarnicie.
    si nu amesteca lucrurile… funeriu de ex, a facut bine ca a radiografiat starea invatamantului,
    dar ceilalti au excelat in hotii, nefacand nici macar cat acesta.
    asa ca nu v-am ciuruit ci doar v-am aratat unde va este locul.
    sa va fie rusine!

    • Esti dus cu pluta bai. Tie sa-ti fie rusine! Dupa 7 luni de „guvernare” in care s-au preocupat numai cum sa scape de Basescu, sa-si acopere plagiatele, sa-si apere hotii si hotiiile lor, sa strice ce a facut Funeriu ca sa poata avea facultatile particulare studenti etc, vii tu si spui ca astia vin sa faca reforma si sa ne fie noua rusine.

      ///

      • Victoriiieee!
        Te inselit aliuta draghe!
        De acu’ incolo va incepe marea „vesticeala” :
        – prezumtia de vinovatie pe care a decretat-o mrs. Gitenstein va fi aplicata in mod corect, legal si democratic pe toti fostii si viitorii dusmani ai regimului (ex. masura schestrului va putea fi atacata doar pentru motive extraordinare de nelegalitate);
        – pe acest principiu se va axa si prezumtia legala si simpla a procesului gresit pornit / sau a actelor (administrative) gresit intocmite – actiunea (civila sau penala) urmand sa demonstreze si sa coreteze neuniformitatile sau iregularitatile doar de ordin procedural / eventual strict de nelegalitate (fara insa a se atinge fondul dreptului si dreptul substantial);
        – in aceasta categorie, judecata in prima instanta va deveni executorie (ca in materia comerciala, din 2000, pana la zi). Adica iti vor scoate la licitatie casa si nu ai decat sa castigi in apel sau in recurs, ca iti vor da (peste 20 ani) banii inapoi …;
        – scoaterea din codurile de procedura a procedurii de stramutare (un sofism pana acum, dar exista);
        – in materia contraventiilor – la probatiunie vor scoate martorii (care oricum in prezent nu stii daca sunt asistenti sau oculari). Daca nu au existat in procesul verbal, nu vor exista si nu au cum sa existe nici in procese.
        – in materie fiscala, vor avea dreptul sa iti intocmeasca procesele verbale din birou, fara sa te controleze sau sa te audieze, fara sa ai dreptul sa iti propui vreo proba in apararea ta. Contestatia in instanta va viza doar aspectele strict formale si procedurale , „de nelegalitate”;
        – impozite anticipate chiar daca nu realizezi venitul. Terenurile si casele vor fi purtatoare de ipoteci pana cand iti vei platit impozitele (adica in permanenta vei avea de platit un impozit).
        – obligatia ca platile mai mari de 500 ei sa fie trecute prin banca cu acte justificatve (fara mi-a trimis mama si tata) cu un comision de tranzactie de minim 1,6 % ;
        – obligatia bancilor de a raporta orice tranzactie peste 1.000,00 lei (oricum nu veti mai face prea multi afaceri peste 3 luni incolo).

        P.S. De luni de zile va scriu pe contribut., si de ani scriam pe hotnews, ca pulimea trebuie desteptata in sensul de a sti si alte valori, de a sti ce sa ceara. Obisnuita sa vada totul doar in alb si negru, si plecand de la premisa ca albul si negrul sunt culori, pulimea a trait (si traieste) senzatia ca avand tv alb negru, are de fapt tv color .

        • Era sa uit, ati luat la cunostinta despre continutul caii extraordinare de atac ce o vor formula avocatii lui „noblesse oblige” (A. Nastase), pt. scoaterea acestuia ca nevinovat „ca urmare a unei / unor grave erori, de catre magistrati”? Va place, nu ?Pai ce credeati ca Ponta e in stare sa conduca ceva (in masina e KO-pilot). Puterea se conserva pentru A. Nastase .
          Va plang dragi „burgheji” (fiindca „noblesse” este doar A Nastase)!
          Cineva imi sopteste ceva de complicitatea Austriei, precum si ca Italia nu ar fi straina. Nu trebuie sa cred asa ceva, nu ?

    • Ba a cam priceput…si inca bine de tot.
      Romanii intotdeauna i-au votat si-i vor vota pe cei mai populisti dintre politicieni…pe cei care le promit doar ceea ce vor sa auda. Simplu!

      Daca tu n-ai observat asta inca inseamna ca esti foarte naiv.

    • N-ai priceput tu nimic. Cu cit a cistigat Conventia Democrata alegerile si cu cit le-a pierdut PSD in 1996, dupa 6 ani de devastare sistematica si izolare internationala a tarii? In 2004, dupa 4 ani de domnie a lui Voda Nastase, in care coruptia, hotia si bunul plac au fost politica de stat, iar justitia era inexistanta, DA a cistigat la mustata alegerile. In 3 ani de guvernare PDL a facut mai putin rau si mai multe lucruri bune (unul extrem de important: independenta justitiei) decit regimul iliescu (1990-1996) sau Nastase (2000-2004), si a pierdut alegerile cu 20%-55% (dupa primele estimari) in fata unor partide care au guvernat si ele tara peste 10 ani. Asa ca ia-ti teoria electoratului justitiar si prezinta-ti-o in prime time la Antena 3, si lasa-ne pe noi aici cu durerile noastre.

    • Subscriu.
      A fost vot ANTI-Basescu si ANTI-PDL, nu a fost vot PRO-USL !!!
      Majoritatea romanilor au penalizat sfidarea si minciuna lui Traian Basescu si a PDL.
      In 2009 cat a fost campanie prezidentiala am spus mereu ca PDL si Basescu vor plati cu varf si indesat.
      ACUM platesc.
      Probabil data viitoare vor plati cei de la USL, deja o parte a romanilor incepe sa se trezeasca, nu mai vin la vot, penalizeaza cu neparticiparea o clasa politica incompetenta, corupta si clentelara care NU a facut nimic in 20 de ani pentru ca viata majoritatii romanilor sa fie mai buna.
      Pentru ce-i alegem, oare ?!

      Uite ce zicea noul Presedinte al Chinei la investire:

      „“”Poporul își dorește o viață mai bună, iar acesta va fi scopul nostru. Partidul se confruntă cu o serie de probleme grave, ce trebuie rezolvate urgent, cum ar fi corupția și birocrația unor politicieni”, a declarat Xi Jinping în cadrul congresului PCC, potrivit bbc.co.uk.”

      http://www.evz.ro/detalii/stiri/china-are-un-nou-lider-1011170.html?keepThis=true&TB_iframe=true&height=650&width=850&caption=Evenimentul+Zilei+Online

      NU am auzit si nici nu cred ca voi auzi vreodata un Presedinte al Romaniei preocupat de ceea ce isi doresc romanii si chiar daca l-as auzi va rog sa ma credeti ca nu l-as crede.
      Cand va avea Romania un Presedinte sau politicieni care sa fie preocupati de ceea ce doresc romanii si nu de Romania aia abstracta cu care ne zapacesc, fara sa le pese in fapt de romanii care-i trimit sa guverneze ?!

      • Stimabile, slabiti-ne cu China sclavagista! Locul acestei natii, atita cita e (din punct de vedere sufletesc, cita mai e natiune si nu gloata nenorocita) nu e linga China! Duceti-va Dvs. acolo, daca va place!

    • ai dreptate. dar desi aceste concluzii sunt evidente mi-e teama ca si politicienii vor prefera sa pozeze in victime si sa traga concluzii ca autorul articolului. fiecare cu realitatea din lumea sa.

    • Mai hantzy2,

      Vorbim peste exact un an.

      Se pare ca 7 luni de frecat menta pe la televiziuni nu v-a ajuns. Mai vreti circ …… din pacate la ce vremuri vin, de paine nu cred ca veti mai avea parte.

      „oamenii obisnuiti accepta sacrificiul, dar trebuie sa le oferi o raza de speranta, nu tupeu si fatarnicie” – zici tu.

      Tocmai ai descris perfect ce ai primit de la guvernul ponta in ultimele 7 luni. Sincer sa fiu eu mai bucur, intotdeauna am sustinut ca romanul e mai greu de cap, si pana nu o ia serios pe spinare nu pricepe.

      Asadar, sa vina CIRCUL!

    • Ai dreptate. Asta e si parerea mea: non-combatul alegatorilor de dreapta este determinat de „mimarea” in cele mai multe cazuri a reformei. Blaga in fruntea PDL poate sa insemne orice doar reforma NU ! Aici a fost cheia. Nu stiu daca au avut vreun calcul in acest non-combat, dar cei care vor suferi vor fi oamenii (care pana la urma i-au votat, asa ca sa se spele pe cap cu ei). Am facut peste 200 km ca sa votez. Inca mai cred ca a meritat chiar si acum cand privesc rezultatele … M-a afectat mai mult lipsa de unitate si hotarare a dreptei decat voturile socialistilor. Cesa ne asteptam de la o populatie extrem de putin capabila intelectual. Asta e adevarul. Romanii nostri sunt CODASII europei in ale invataturii. Decenii de subfinantare a educatiei suprapuse peste o un sistem educational arhaic si ineficient nu se vindeca intr- n noapte ! Si nici nu am vazut ca PDL aflat la guvernare sa fie suficient de „breaz” ca sa constientizeze si sa remedieze eroarea care ne costa extrem de SCUMP !!!

    • pai daca ar fi asa cum zici de ce tocmai Udrea a fost aleasa fara probleme in timp ce altii din ARD au picat ? Exemplul pe care l-ai ales nu face decat sa conforteze ce zice autorul.

    • Nu, nu, te inseli amarnic. Elena Udrea a castigat. Poporul o vrea pe Elena Udrea, poporul il vrea pe Alin Trasculescu, parlamentarul PDL prins in flagarant de DNA, il vrea pe Dan Voiculescu. Oamenii astia au iesit parlamentari. In colegiul meu, poporul il vrea pe tipul care a fost in PDL patru ani si acum e in USL. Poporul, pur si simplu, nu vrea sa gandeasca prea mult si sa oboseasca. Poporul nu-i vrea pe Gabriel Biris, pe Cristian Preda, pe altii ca ei. De ce? Pentru ca sunt straini de el, de popor. Poporul doreste pe cineva care sa semene cu el, in care sa se regaseasca. Vrea o creatura amorfa cu exprimare de Vanghelie, conceptii de Udrea, moralitate de Dan Diaconescu, trecut de Dan Voiculescu.

  2. intrebarea este : cei care sunt acum la putere vor corecta hotiile celorlalti sau vor modifica legea funeriu. Eu aleg raspunsul b). In maxim trei luni.

    • Mai terminati cu prostiile astea! Cit timp a fost Funeriu ministru? 2 ani? Ei bine, in doi ani de zile n-a putut sa vada nimeni ca Mang sau Ponta si-au obtinut toate titlurile plagiind? Ce lege l-a oprit pe Funeriu sa le retraga doctoratele astora? Nici una!

      Pe scurt la alegerile astea au candidat comunistii rosii, comunistii portocalii, bufonii si curvele de unguroaice (care fac orice pentru a fi la guvernare). Are vreo importanta cine a cistigat?

    • Domnule Mihai Damian,
      Desi am sustinut principiile de reforma ce au stat la baza legii educatie nationale, legea are foarte multe probleme. Singurele masuri luate pe marginea legii (clasificarea universitatilor, pensionarea automatca EXACT in ziua in care implineste omul 65 de ani, modul de alegere al conducerii universitatilor) contin deficiente majore sau chiar domnul Funeriu a incalcat legea cand le-a facut. In ciuda memoriilor pe care le-am facut pentru a-l atentiona fie ca a incalcat si legea si spiritul eu sau ca avem de-a face cu aberatii ale legii tot ce am reusit sa obtin au fost mai degraba amenitari sau santaj (la adresa universitatii). Din pacate, s-a irosit o mare sansa de a reforma sistemul educational romanesc si incapatanarea domnului ministru este principala vinovata. Reforma nu se face prin terapie de soc ci prin progres constant si indreptarea unei majoritati catre principiile dorite. Putem discuta aplicat, insa trebuie sa cunosteti mai bine ce s-a intamplat …

      • Subscriu integral. Cunosc realitatea in mod direct, am si scris despre aceleasi lucruri, dar degeaba. Au fost si sunt prea multi care isi dau cu parerea despre „reforma” lui Funeriu intr-un mod foarte superficial si extrem de subiectiv.

      • @Mihai Dimian: se poate discuta pe tema hibelor din noua lege a educatiei si despre cum a fost implementata; per total parerea mea e ca legea asta poate produce o schimbare in bine in educatie in timp. Problema e daca noul guvern va incerca sa repare acele hibe sau o va arunca la cos. O alta problema e finantarea educatiei care e in continuare deficitara. Legea salarizarii unitare practic nu a fost aplica pana in prezent pentru ca CCR a considerat ca intai trebuie recuperate taierile de salarii din 2010 si abia apoi se poate trece la rebalansarile de salarii conform indicilor din acea lege. E de vazut cum vor evolua lucrurile si in acest sens.

        Nu in ultimul rand sa nu uitam de problemele de integritate academica ale lui Ponta si Andronescu. Care va fi oare influenta lor asupra politicilor pe care le vor promova cei doi in domeniul educatiei?

        • Principiile au fost bune, redactarea si aplicarea s-a facut prost sau cu jumatati de masura. La ce te puteai astepta cand Funeriu redacta legea cu mana lui Gabriel Ispas (s-a bazat pe el mai bine de un an de zile). Iar principiile au fost concepute de Miclea nu de Funeriu care are o incapacitate majora de comunicare si de dialog. Evident ca pe Andronescu&co ii intereseaza sa se revina la situatia anterioara, dar daca Funeriu ar fi scos o lege buna am fi avut un alt referential si ar fi fost mai greu de demolat. Plus ca am avea si speranta ca ne vom putea intoarce intr-un loc in care merita.

    • Asa cred si eu. Scriam insa pe o alta postare ca deznadejdea este un mare pericol. Alegatorii de dreapta sunt in mod normal mai inteligenti. Asa ar trebui sa fie si parlamentarii de dreapta, pentru a transforma cei 18% intr-o victorie. Intr-o victorie viitoare. Aceasta nefericita alianta ARD (nefericita ca alegerea a strategiei de promovare in primul rand, la la nume pana la culori), trebuie sa se reorganizeze si sa faca curatenie in propria curte. Nu poti sa-l combati pe Dragnea cu Udrea si nici pe Mihnea Costoiu cu Miclea. Trebuie verticalitate si transparenta. Funeriu, ca tot vorbim de el, a gresit cand nu a lamurit scurt si clar problema cu dimploma de bac. PDL a suferit crunt de aroganta. Eu as reorganiza dreapta in jurul lui MRU, dar cu pasi mici si clari:
      – inlaturarea oamenilor acuzati de coruptie, si a incompetentilor, pornind de la centru pana la filialele judetene. Scaderea eventuala de la 18 la 15% in Parlament nu ar avea nici un efect direct.
      – definirea unor echipe strategice pe diferite domenii. La noi in Parlament este foarte greu sa vezi fiecare pe ce este specialist;
      – construirea unei imagini cooerente;
      – recunoasterea greselilor trecutului: Ridzi, Anastase

  3. @hantzy2
    Spune-mi ce ai baut, ca sa beau si eu. E misto sa fii „high”….:)
    Ti-a mai spus cineva ca din cele doua rinduri pe care le-ai scris, transpare o saracie intelectuala pe linga care intelighetzia lui Becali pare einsteiniana?…..lol
    O fi si dreptul la opinie gravat pe Contributors o consolare in acest sens.
    Sa fii iubit!

  4. Se eludează în text efectul combinaţiei toxice corupţie + lipsă de compasiune (nu e vorba de milă sau stat asistenţial, ci de sentimentul că politicianului respectiv îi pasă în mod real de binele tău). Combinaţia asta la nivel imagologic (la unii a fost doar un element din cele două) a fost atât de profundă şi a afectat atâţia lideri ai PDL/ARD că nu s-au mai putut specula erorile USL. Exact pe linia articolului: PSD 2001-2004 a dat, dar A.N. a pierdut alegerile exact pe cele două elemente de care vorbeam mai sus. Idem CDR în 1999-2000, etc.

    Despre teza „românii sunt proşti”: nicio problemă, poate că timpul pentru soluţii constructive nu a venit. Poate e necesar un stadiu de descărcare. Unii, când văd pensionari în secţia de votare, înjură neamul, naţia şi populaţia. Alţii se întreabă: „Ce trebuie să facem sau să spunem pentru a-i convinge să voteze cu noi?” (evident fără abandonarea unor norme ideologice).

    • Foarte bine spus, asa e. Problema e ca politicienii nu vor intelege asta (nu vor sa inteleaga asta), ci vor intelege ce zice autorul articolului (i.e., „ba, la astia tre’ sa le dam, ca altfel am pus-o”)

    • Domnule Mateescu, dumneavoastra ca sociolog poate ca ati putea sa explicati mai in detaliu, pentru domnul Ciucu si cei care ii impartasesc ideile, cum e cu psihologia multimilor, cum se formeaza opiniile cum e cu valorile si cu resorturile culturale, cata rationalitate este in optiunile maselor si la ce se raprteaza aceasta, etc.

      • I spuneti dle Ionescu cum e cu „resorturile” astea culturale pe care eu nu le inteleg si care au facut ca cel mai bine cotat politician ARD sa fie Elena Udrea. Le-a arata compasiune , uh? Nu, va zic eu, e o figura mondena, are notorietate si bani de campanie. Dar explicati dvs. resorturile si subtilitatile ancestrale.
        E doar un mod mai simandicos de a spune ca poporul isi alege liderii dupa chipul si asemanarea sa.

        • Daca atat puteti intelege nu imi ramane decat sa va compatimesc! Nu va voi mai deranja! Va recomand totusi articolul lui Sorin Ionita, poate sesizati diferenta de nivel. Incercati si dialogul cu Adriana Goga de la rubrica de comentarii.

    • PDL, cat timp a avut puterea si-a batut joc. S-a mai redresat, dar este tardiv, capitalul politic l-au pierdut demult. Sa nu uitam ca PDL a decis sa amane masurile anti-criza in mod populist si iresponsabil inainte de Prezidentiale pentru a fi reales Basescu. Imi amintesc de asemenea cum Udrea&co pregateau pentru PNL soarta PNTCD. A venit scadenta.

      P.S. Daca am fi avut „sistem uninominal majoritar pur” cum a vrut Basescu atunci cand ii avantaja, PDL ar fi disparut.

  5. Da… e groasa, nimic de spus. Cred ca baietii au deja date fixe pentru suspendarea lui Basescu si pentru imblanzirea justitiei precum si protocoale mai sofisticate de praduire a banilor europeni (acum ca si Dragnea va di ministru).
    Pe de alta parte, e bine ca s-a rupt pisica (in 2000 am mai avut o tentativa cu CV Tudor in turul 2) si ca alegerea de acum e limpede. Vom vedea in sfarsit de ce sunt in stare useleii; scuzele cu greaua mostenire si cu bombele cu ceas (pe care trebuie sa le repare good old Victoras) nu mai tin, iar viziune lor economica nu e trece mai departe de propriul buzunar.
    Ma tem ca in cateva zile sau saptamani multi din cei care au votat USL precum si cei care nu au mers la vot (ori votantii in alb, scarbitii sau dezamagitii) vor regreta amar gestul si respectiv comoditatea lor. 23 de ani de democratie si tot ce am reusit sa facem e sa facem lider de facto un turnator ordinar. Amar.
    Subscriu 100% la continutul postarii d-lui Ciucu. Ideea de reforma in Romania e omorate pentru 100 de ani de acum incolo,

  6. Să pui așa ceva în spatele cetățeanului român care a votat este într-adevar original. Păi ai impresia domnule ca asta au votat românii, pe unii sau pe alții pentru că ceilalți au făcut ceva anume bine sau rău? Îi poti acuza că nu au cultură politică, îi poti acuza că ei caută soluții de moment, disperați de atâta așteptarecare, dar nu ii poti acuza că nu vor un sistem de sănătate bun, sau că vor ceva degeaba. Nu suntem cerșetori! Eu pur și simplu nu știu cine m-a furat mai mult: ei sau ceilalți. Cine sunt mai hoți: ăștia sau ăia? Ai încredere că știu ce spun. Am stat la masă și cu unii și cu ceilalți și șpaga era la fel: MARE. Ai numele și e-mailul meu, îți stau la dispoziție cu informații. Multe și variate. După ce au trecut douăzeci de ani de democrație, am început să mă uit în istorie să văd dacă am avut vreodată o clasă politică, cu coloană vertebrală. Am ajuns cam până unde se pierd organizările politice românești din documentele vremii și aș putea jura că mereu citeam evenimente din acelși an. Alege matale un an, nu contează care. Sunt plictisit de politică. Nu mai discut politică de ceva timp. Am renunțat să mă duc la vot. Și asta în condițiile în care eu am decis să mă întorc aici în România. Indiferent de guvern, mă scol dimineața aici în Berceni, beau aceiași cafea, iau aceleași decizii care nu au legătură cu oamenii de la putere, care la rândul lor iau decizii impotriva mea a cetățeanului român care plătește impozite. Nu ma plâng. Am învățat să ma descurc. Mă descurcam și în 70 și in 80. E mult prea mare prăpastia dintre mine, cetățeanul obișnuit și clasa politică obișnuită să vorbească în numele meu…Aș vota contra tuturor. Și să știi că totuși muncesc cinstit, diplomele mi le-am luat la fel, am prieteni vechi pe care nu i-am lăsat la greu și nici ei pe mine. Noi aici în cartier ne respectăm, dar cu sistemul ne descurcăm…

    • Domnule Poncea, in colegiul 8, Berceni parca, ati avut un candidat care ar fi meritat osteala de a-l vota, fie numai si pentru faptul ca si dlui munceste cinstit, are diplome reale, obtinute prin munca, ce spuneti nu ar fi meritat colegiul 8 o incercare?

  7. Vorbesti aici doar de 20-30% din populatie. De aprox 5 mil? Adica cei care nu fac fatza sau nu au nimic de cistigat dintr-o reforma reala. Doar atiti.
    Pe cine ar fi putut alege? Un Presedinte fara putere sau ceva nedefinit care se auto-intituleaza „dreapta”?

    Cine sint si unde sint cei care se ocupa de restul, de cei care nu au fost la vot?
    P.S. Ciprian , ne asteptam la ceva mai mult de la voi, de la CERE…ca de lamentari ne ocupam noi ;-)

  8. Domnule Ciucu, sunteti unul dintre autorii pe care imi face placere sa ii citesc asa ca incerc sa va raspund. Nu cred ca e vorba de rezistenta la reforma, nu cred ca e vorba nici de dorinta de pomana. In statul european care aloca cel mai mic procent din PIB pentru asistenta sociala si in care indicele inegalitatii este cel mai mare (verificati pe eurostat) guvernul Boc in loc sa explice sursele externe ale crizei si sa arate ca sacrificiile care trebuie facute vizeaza binele general a dus o campanie de culpabilizare a celor slabi, a celor nevoiasi, a „asistatilor” vinovati de toate relele pamantului. In fine nu discut acum masurile efective, eu cred ca se putea ajunge la acelasi echilibru bugetar si prin metode care sa ii protejeze pe cei mai slabi dintre cei slabi, dar asta e deja o chestiune economica. Politic insa cinismul PDL-ist pur si simplu nu putea trece nepedepsit.

    Cat despre coruptie, ati vorbit cu vreun mic patron care a trecut prin licitatii publice in Romania? Credeti ca la nivelul consiliilor judetene a fost mai bine sub PDL, mai frumos mirositor? Pai oamenii sunt aceiasi, domnule Ciucu. Partidul nr. 1 in Romania este cel al traseistilor. Coloana vertebrala a PDL-ului nu sunt Blaga, Udrea sau Funeriu. Sunt sutele de „frunze verzi” care merg unde le duce vantul si isi schimba culoarea cu anotimpurile.

    Si am sa va mai spun ceva domnule Ciucu, eu si multi dintre prietenii mei liberali, crescuti cu Mill, cu Bentham, cu Tocqueville, cu Aron am stat ieri acasa. Si am stat acasa pentru ca tot ceea ce inseamna pentru noi liberalism (si mai ales liberalism occidental in sec. XXI – deci nu minarhism) nu lasa loc unor personaje ca Neamtu, Papahagi sau Vlaston. Imi pare rau dar daca Tea Party-ul vrea un loc in Romania si in Europa o va face fara votul meu.

    • @margicu. Un singur exemplu de partid de drepata care sa nu fi fost acuzat de cinism, UNUL SINGUR ai???? Cand le spui celor (cca) 6 mil. de pensionari ca nu sunt bani pt. mariri semnificative esti cinic sau realist? cand spui ca la sanatate contribuie (nici) 5 mil. si beneficiaza 20 de mil. esti cinic sau realist? cand spui ca un sistem de invatamant produce >50% rebut esti cinic sau realist? Cei carora nu le plac/nu accepta/nu le convin enunturile de mai sus (care pana la urma sunt FAPTE) te pot trata si de cinic si de arogant si de… dar asta schimba cifrele? Cand publici cifra de 80% (procentaj fraudat de ajutoare sociale in jud. X) esti cinic/arogant/lipsit de simpatie sau …. PS. In USA medicul iti spune ca ai cancer si iti zice cat timp ai ca sa iti pui in ordine treburile lumesti. O fi cinic/arogant/nesimtitor sau iti da parametri pt. ce urmeaza sa faci? PS2. Daca PDL au fost cinici, atunci sunt in buna companie cu Cameron, Rajoy, Mario Monti, s.a. Diferenta este ca in acele tzari nu sunt (neo) marxisti la carma mass-media. PS2. Experienta inedita: cum se face marxism (egalitarism fortat) intr-o tzara careia nu mai poti sa-i inchizi granitele????

      • Daca asigurarea unui minim necesar supravietuirii (cu care pana si Hayek era de acord) tine de egalitarism atunci nu cred ca avem ce discuta. Am vorbit eu de marxism? Marxism in Romania care este factual una dintre tarile europene cu cele mai mari inegalitati de venit si cu cel mai mic procent din PIB alocat pentru ajutoare sociale?! Pai pe ce lume traiti? Romania este un paradis pentru proprietarii de viloace care platesc un impozit ridicol. Pai eu nu vreau un Marx in Romania ci un Milton Freedman cu transele lui de impozit negativ, cu voucherele pentru scolarizare si adept al impozitului funciar! Imi place ca mi-l citati pe Monti. Pai Monti a spus din ziua 1 ca proprietatea este ridicol de putin taxata in Italia si a luat masuri.

        Ma intrebati de marxism intr-o societate deschisa ?! Pai va intorc intrebarea: cat credeti ca va suporta Europa ca Romania sa exporte saracie? Cat credeti ca va suporta Europa sa faca treaba statului roman: adica sa scolarizeze minorii saraci si sa ofere adapost si formare profesionala oamenilor care nu au decat hainele de pe ei?

        • Lasitatea asta o sa va coste foarte mult. D-voastra si o multime de „scirbiti” le-ati facut jocul gangsterilor, D-zeu sa va ierte!

  9. O explicație simplistă, izvorâtă din mintea odihnită a unui adept al așa-zisei drepte românești: noi, electoratul de drepata, suntem cei buni și deștepți, dar puțini, iar cei care votează USL sunt proști, mulți și pomanagii.

    Niciodată nu există o singură explicație.

    S-au adunat mai multe lucruri: lupta perversă și mereu la limita Constituției dusă de Băsescu, corupția, disprețul și aroganța PDL față de electorat și față de adversari, abuzurile (puzderia de asumări ale răspunderii care au golit de sens activitatea Parlamentului, măsluirea voturilor, minciunile grosolane, cazul Arafat), defăimarea României (mersul cu pâra și minciuna la Bruxelles, doar pentru a obține avantaje în lupta politică internă), divizarea societății și instigarea unor categorii sociale împotriva altora (Băsescu a excelat în asta), cedările inadmisibile făță de UDMR, etc. Acestea și multe altele i-au făcut pe cei mai mulți dintre românii care s-au dus la vot să „rupă pisica”. „Ia să dăm noi puterea celorlalți. Să le dăm toată puterea, ca să se tranșeze odată lupta politică și 4 ani să avem liniște. Să le dăm toată puterea pentru a nu mai avea apoi nicio scuză”.

    A contat și tăierea salariilor, dar nu atât de mult pe cât crede dreapta. Lume anu vrea pomană, cât vrea dreptate.

    Guvernările PD-PNL-PUR-UDMR și apoi PDL-UNPR-UDMR au fost constituite la limită, cu majorități parlamentare fragile. În loc să acționeze prudent și să caute dialogul, ei au condus de parcă aveau 100%. Păi să nu le tragi una și să-i trezești la realitate?

    • o singura intrebare: de ce nu avem azi o lege a sanatatii? poate izvorata din lumina dr. Arafat (nu e ironie!)… Nu cumva, insusi dr.Arafat a realizat ca fara privati nu se poate? nu cumva pt. ca, dupa indelungi dezbateri si insulte, s-a ajuns la o forma care este aproape identica cu „aroganta lege”a lui Basescu? Poti, prin demonstratii de strada (cu col.DOgaru sau fara, cu A3 sau fara) sa schimbi legile pietii? A sperat MArx si s-a chinuit Europa 100 de ani sa scape de obsesia egalitarista.

  10. La situatia in care ne aflam a contribuit din plin si opozitia prin lipsa alternativei:
    – ARD este PDL mascat si insuficient „steroizat” cu candidati ai altor partide
    – adevarate programe nu au existat, explicabil din partea aliantei dominate de catre „lup”
    – alternativa PPDD, din pacate cel putin neserioasa daca nu chiar malefica a fost relativ putin votata, dovada a faptului ca electoratul nu este chiar asa de imatur precum pretind unii.

  11. Mda…e usor sa dai lectii cand nu ai ambii parinti bugetari care nu stiu daca mai lucreaza maine sau nu cu salarii de 750 de lei fiecare(da,ai citit bine 750),iar eu cu facultate terminata nu imi gasesc de lucru din 2011(nici macar la depozit ca am depus cv si acolo)…In fine…ce conteaza cetateanul,nu?

    • stii cumva la care privat este garantat job-ul pe viata? (daca stii vreunul, de ce nu ai aplicat acolo?). In 1989 la geografie era o promotie de 40 de profi ODATA la doi ani. Azi avem 720 geografi noi pe an. Ce joburi pe masura pregatirii lor univ. exista? PS. Imi povestea un prieten (constrcutor), care s-a dus la Facultatea de Constructii sa caute 2 tineri absolventi pt. firma sa. A fost refuzat de catre decan (cu care se cunostea de 40 de ani): „ce, vrei sa incepi sa ma injuri acum? NU AM CE SA-TI RECOMAND” !. Inteleg ca vrei sa-ti dea guvernul un job? lipeste afise pt. PSD si poate Ponta…..

  12. Daca asa ganditi inseamna ca nu intelegeti nimic din ceea ce se intampla in societatea romaneasca si in general intr-o societate umana. Discursul dumneavoastra se vrea a fi rational (ii lipsesc multe fatete ale aceleiasi realitati – Roberta, Igas, Udrea, Boc, etc.) insa ar fi trebuit sa stiti ca, de cand e lumea si pamantul, comportamentul maselor nu este de acest tip nicaieri in lume. Acest discurs poate fi valabil daca ne-am situa strict intr-un mediu rational, ceea ce imposibil cand ne raportam la grupuri mari de oameni. Intr-o societate ca si intr-o comunitate (cu diferentele specifice) mecanismele de evaluare si perceptie si resorturile de actiune sunt diferite, iar ratiunea are si ea un rol, insa unul relativ minor. Daca nu intelegeti aceste lucruri va recomand sa evitati sa va mai pronuntati in probleme pe care nu reusiti sa le intelegeti. Daca o persoana sau un grup care are cele mai bune intentii si care gandesc precum dumneavoastra,ar ajunge (ipotetic) sa detina puterea, in lipsa intelegerii mecanismelor sociale, repet, cu toate intentiile bune, nu ar putea produce decat o catastrofa sociala. O societate poate fi schimbata numai si numai daca poti sa o intelegi. Nu trebuie sa faci ceea ce masele cred ca este bine, ci sa faci ce este bine facandu-i si pe ei sa creada asta. E complicat, foarte complicat. Trebuie intelese resorturile si determinarile culturale si trebuie actionat in consecinta. Sa vii si sa arunci in fata unor mase largi de oameni toata prostia, neputinta si ticalosia lor, este nu numai total neproductiv (are efecte contrarii!), ci arata incapacitatea si limitele intelectuale ale celui in cauza. Regret foarte mult ca nici in acest moment nu realizati cauzele reale ale acestei catastrofe. Daca sustinatorii lui Traian Basescu ar fi fost primii care ar fi taxat toate derapajele acestuia si ale PDL-ului, in mod ferm si consecvent, nu am fi ajuns aici. Traian Basescu ne-a ridicat si ne-a coborat, aducandu-ne in final intr-o situatie similara cu cea din 1990. Nu USL-ul a fost problema, fiindca stiam cine sunt si de ce sunt in stare, ci Basescu si PDL-ul. Modul lor de guvernare, prostia, aroganta, tupeul, coruptia sunt cele ce au determinat aceasta ura masiva pe care a captat-o USL-ul. Chiar si lucrurile bune au fost facute intr-un mod dispretuitor, arogant si pseudoelitist (vezi Funeriu). Ar mai fi multe de spus, dar daca nu pornim de la premise comune nu cred ca are rost sa continui.

    • Felicitări pentru mesaj. „Ex” rezumează ce spuneți.

      O altă problemă este poziționarea în Europa. Băsescu le-a ținut lumânarea lui Berlusconi, Sarkozy, Merkel, în loc să joace alături de dreapta poloneză, cehă, chiar ungară.

    • Aveti dreptate Dan Voiculescu le-a intelesc perfect. Si slava Domnului ca datorita acestei bune intelegeri a mecansimelor de gandire a poporului nu va produce o catastrofa asa cum as produce-o eu daca as intra in politica. Bun.

      • Faptul ca un politician este capabil sa castige increderea poporului pentru a o folosi in scop malefic nu il face mai bun ca politician, pe cel care nu e in stare de asta, prin simplu fapt ca are numai intentii bune. Sau poate nu am inteles ce vreti sa spuneti. Incercati sa fiti mai explicit. Si oricum eu am scris mai mult si am si argumentat. V-as fi recunoscator daca ati proceda si dumneavoastra cu argumente mai multe, nu doar cu impresii.

  13. Reforma … hai sa fim seriosi. In afara de Funeriu, nimeni altcineva nu a incercat in mod serios o reforma in vreun domeniu. Pacat de reforma Funeriu, dar cam atat.

    Imi aduc aminte, acum vreun an, se vorbea vorbea cu emfaza despre regionalizare si reforma administratiei. Dupa care a disparut ca magaru-n ceata, imediat ce s-a terminat efectul de imagine. S-avem pardon, cam asa au fost reformele 2008-2012 (exceptie la invatamant, repet).

  14. Ba, voi, „Dreapta” din Romania, sinteti singura miscare politica din lumea asta care vrea sa castige alegerile injurand alegatorii.

    Si dupa aia va mirati.

  15. O poza mai mult decat exact a votantului roman.
    Asta e. Daca cei din mediul privat, cei din clasa de mijloc si cei educati fac fite si nu merg la vot pentru ca vor ingeri perfecti nu sa aleaga raul mai mic, asta e. Ne meritam soarta. Cu totii. Sa-i lasam pe ei – cersetorii si profitorii analfabeti sa ne decida soarta. Pana cand electoratul de dreapta nu va lasa filozofiile de budoar deoparte si sa puna mana sa aleaga raul mai mic in politica, asa o vom duce. Dar asta nu se va intampla pana cand politicienii de stanga nu vor face o gafa monumentala de genul unui atac la statul de drept care sa taie fondurile de la FMI si eventual sa inchida granitele si sa le retraga europenii romanilor dreptul de a munca in tarile lor. Abia intr-un astfel de scenariu ne putem astepta la o reactie ferma din partea celor educati cu nivel de trai bun, oameni din clasa de mijloc, oameni din mediu privat, oameni de dreapta care acum nu merg la vot.

  16. Criticilor mei. Ma scuzati, am inteles eu gresit. Poporul are intodeauna dreptate, e subtil si sublim si trebuie sa ne conformam. Nu cumva sa adoptam un discurs normativ, nu cumva sa cerem standadrde ca suntem elitisti.

    Poftim, cu dedicatie, pentru voi:

    „Record de voturi la hectar! SECRETARA lui LIVIU DRAGNEA a adunat un scor pur si simplu INCREDIBIL. Mai un pic şi îl ajungea pe Ceauşescu http://tinyurl.com/bl5g6ek

    Din Evz.

    • Ba sa fie standarde dar sa nu fie duble.
      Si sa fie valabile si prt prietenii si colegii nostrii (cei alti 60% care nu au votat) si nu doar pt taranii din Teleorman.

      • Domnule Ciucu,
        Cand ARD ia cu 1 milion de voturi mai putin decat PDL la locale nu poti sa dai vina pe popor. Campania ARD a fost foarte slaba. Nu a oferit o alternativa la USL.
        Spuneti ceva de legea domnului Biris. Si-a asumat-o ARD? Va spun eu ca nu. Candidatii ARD din colegiul meu nu au spus nimic despre ea. Problema este ca ei s-ar putea sa intre in Parlament la redistribuire, domnul Biris nu.
        P.S. Evz a ajuns fituica lui Andronic, nivelul jurnalistic este la un nivel foarte scazut.

    • Dar cand „poporul” l-a votat de 2 ori pe Base, a facut-o „normativ”? Atunci era bun si acum e prost, nu?

      Cum era cand a venit Videanu, la 2 noaptea, obosit dar zambitor, cu rezultatele record de la Paris? Si ce a zis Base: „v-am ciuruit”. Iata ca toate astea se razbuna la un moment dat. Nu poti sa scuipi oamenii in fata si sa le ceri sa te voteze.

      • Zau domnule, v-a scuipat cineva? Nu vi se pare ca este o enorma exagerare sa va intoarceti iarasi si iarasi la Basescu, un simplu om care insa a tinut piept unor porcarii si unor porci in fata carora ati fi dat dosul de la prima incruntatura (a porcilor, desigur)? Foarte bine, tuturor uslasilor care se bucura ca s-au „razbunat” (daca nu cumva au primit si bani buni, gen Zoitica, madam Musat et co.) le dorim sa aiba parte de ce-au semanat!

    • Nu, poporul nu are intotdeauna dreptate. Nici nu s-ar putea. Dreptatea nu tine de numar. Daca doar asta ati inteles, ca de vina e poporul roman nerecunoscator, va plang de mila.

    • Nu poporul e de vină, domnule Ciucu, ci elita, incapabilă să gândească și să elaboreze un proiect pentru acest popor. În loc să-i înțeleagă pe oameni și să facă ceva pentru a-i lumina, elita noastră îi înjură. Vreți un popor mai bun, educați-l, domnilor care considerați că faceți parte din elită. Asumați-vă rolul.

      Vorbiți de parcă la aceste alegeri exista o alternativă minunată, iar poporul a fost incapabil să o vadă. Nu e de vină poporul că are de ales între 2-3 ciorbe proaste.

  17. Citesc nu fara dezgust unele din comentariile de mai sus referitoare la „Dreapta” din Romania.

    Toata cearta asta electorala este pe BANII statului. Statul are bani furand de la cetatenii care au acei bani printr-un procedeu numit elegant „impozitare”. Reprezentantii statului cei mai „apropiati de popor”, oameni gata sa verse lacrimi de crocodil la televizor, sunt tocmai cei care ciordesc cu nerusinare o mare parte din banii acestui stat. Apoi, pentru a inghite gura pulimii (epitet de-a lui Nastase), scapa si catre pomanagii cate o plasa de faina, ulei, zahar si 7.5% crestere la pensii. Daca banii astia nu exista in bugetul statului (au fost deja sparti pe alte furaciuni), atunci statul ii imprumuta cu dobanzi intre 6% si peste 10% pe an.
    Referitor la absolventii de facultate fara loc de munca: in perioada de criza exista someri cu experienta in munca, deci nu doar absolventi fara experienta. In Spania peste 50% din absolventii de facultate sunt someri. Nu stiu daca ati invatat la scoala lucrul asta, dar o sa-l enunt eu Statul nu creeaza locuri de munca. Singura modalitate de a avea un loc de munca este de a presta un serviciu util altcuiva, iar acel altcineva sa va recompenseze pt. acest serviciu.

    In definitiv, niciun partid din Romania nu-i de dreapta sau de stanga. PSD-ul, partidul saracilor, are cei mai bogati membri si este condus de cei mai agresivi ciorditori din Europa. PNL-ul, partidul liberal, are un istoric de marit cheltuielile statului, complicat administratia publica si crescut pensiile in prag de alegeri. PDL-ul are o istorie de 2.5 ani singur la guvernare, timp in care a introdus impozitul minim care a rupt cateva zeci de mii de firme, a introdus raportarile trimestriale pe tranzactiile la Bursa (complicand inutil lucruri oricum complicate) si a ratat multe alte sanse de a face ceva cu adevarat util si de dreapta.

  18. @hantzy2
    @costica
    @ardei
    @vasi
    @alex poncea

    # FUNERIU nu e procuror, poate n-a stiut de dottore ponta
    # iar costica ?, au castigat uslamisti cu mai mult de 50 % peste tot, nu esti mandru de ei ?
    # autorul articolului spune clar ca Romania nu va mai avea curand guvernanti de o asa buna
    calitate ca PDL si BASESCU care au fost responsabili si au platit pretul daca au luat
    masuri nepopulare si nu populiste.
    # greselile ritzi si anastase nu sunt comparabile cu greselile nastase puscariasul, ponta
    plagiatorul, andronescu plagiatoarea sau antonescu chiulangiul, zau judecti si Dvs.fara
    dublu standard
    # se poate pune asa ceva in spatele romanului care a votat acum ca in ’90 si ’92 cand
    iliescu a tarat tara intro mocirla ca sa stea el linistit pe scaunul de presedinte 10 ani
    in loc s-o dezvolte cum a procedat conducerea POLONIE (care avea sub 6000 US$/cap de
    locuitor in ’89: noi aveam cu aproape 1000 US$ mai mult) iar acum au 20.000 US$/cap de
    locuitor fata de noi care avem doar 12.900 US$, iar acesti „intinde mana” ii pun in
    pozitie favorabila din nou sa fure si sa devasteze cu incompetenta si reaua lor credinta.
    # psd a condus tara cel mai mult timp si a furat cel mai mult, a facut cele mai mari greseli
    pentru natia romana (a se vedea Petrom, BCR, Delta Dunerii, baietii destepti si
    Hidroelectrica, Oltchim)
    # spun cu siguranta ca uslamistii sunt cei mai banditi si nocivi din toata politica
    romaneasca si veti vedea curand.
    # m-am saturat de bandittii astea uslmisti pana in gat la cat sunt de iresponsabili si
    perversi.
    # sper sa nu mai postati in halulu acesta ca nu are efectul scontat, incercati sa aveti verb
    respectand adevarul.

    Altfel, toate cele bune.

  19. Limba engleza are in slang o vorba foarte buna pentru sustinatorii ARD, asemeni dumneavoastra, domnule Ciucu : „You mad,bro?” Pana una-alta, la reforme, anti-populisme si alte alea scheletul ARD, portocalii, si-au cam dat arama pe fata, iar PPDD era prea periculos.

  20. In 4 Dcembrie 2012 Dan Tapalaga explica intr-un articol intitulat „Dreptate si minciuna” cum s-a ajuns aici, cu USL castigator evident al alegerilor.
    O fi si Tapalaga USList, pentru ca spune ceea ce spune?!!!!

    „Ar fi mai multe de spus despre cum s-a ajuns aici, dar foarte pe scurt cam asta e: pe langa criza economica, au contat greselile guvernarii Boc, ambitia fostului premier de a ramane in functie, aroganta revoltatoare cu care Basescu l-a tratat pe Raed Arafat (un simbol subestimat) fiind scanteia unor proteste ulterior confiscate politic, tradarea oamenilor lui Vasile Blaga care l-au daramat pe MRU din functia de prim ministru, blatul straveziu dintre PDL si USL, prestatia deplorabila a liderilor Aliantei pentru Romania Dreapta (iarasi dreptatea). Un rol important in prabusirea credibilitatii presedintelui l-au jucat cele doua femei fatale: Elena Udrea si Elena Basescu, una simbolul parvenitismului politic, alta icoana nepotismului.

    Cine nu doreste sa vada toate astea arunca vina exclusiv pe monstruosul aparat de manipulare format din televiziunile de stiri, cu varf de lance Antena 3. O poate face, dar se va minti singur. Evident ca manipularea grosiera, minciuna, atacurile de cea mai joasa speta, rasturnarea valorilor au instalat, ca o pacla deasa, confuzia si debusolarea etica peste tara. Dar manipulatorii n-ar fi avut succes daca n-ar fi avut o ancora in realitate. ”

    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13743720-dreptate-minciuna.htm

    • frate, Udrea a facut peste 40% (deci peste scorul national al ARD) si a fost aleasa, asa ca nu prea sunt de acord cu aceasta analiza.
      Pe mine de exemplu ma apuca voma cand il vad pe Mazare cum danseaza obscen cu pitzipoance sau cum ii intreaba pe copii de gradinita daca se incaleca, dar uite ca la Constanta sunt destui oameni pe care nu-i deranjaza, din contra.
      Trebui sa analizam electoratul asa cum este, nu cum ne inchipuim noi ca ar trebui sa fie

      • good point !
        in 2004 alianta DA si TB au castigat in Constanta pe baza unor promisiuni concrete. Dupa alegeri nu numai ca nu si-au mai adus aminte de ele dar toate numirile facute de la Bucuresti au fost parca facute impotriva celor ce i-au votat. Urmarea a fost ca de atunci in Constanta a castigat numai PSD si Mazare. Oare cine e de vina ?

      • Pai, de la Mazare nu asteptam nimic altceva, dar de la Traian Basescu si PDL am avut mari asteptari si SPERANTE, eu l-am votat pe Basescu in 2004 convins ca este UNICA sansa de schimbare a Romaniei.
        Dezamagirea a fost profunda, subscriu celor afirmate de Tapalaga, si consider ca Traian Basescu este responsabil ca azi avem la guvernare dezastrul numit USL si PPDDul lui DD pe locul 3 !
        Traian Basescu este responsabil, altfel ar fi aratat Romania acum daca Basescu isi tinea promisiunile.
        NU a facut nimic din ce-a promis, dimpotriva a permis clientelei PDListe sa ia locul celei PSDiste.
        Acum plateste Traian Basescu si partidul lui, fara Traian Basescu NU exista PDL, d-aia se amaresc acum.
        Din pacate, vom plati noi cu totii de-acuma, muuulti ani…..
        Fauna, asa arata clasa politica romanesca, din ce in ce mai rau….
        Dezastru pentru Romania.

  21. Ce autism…

    Nu domnule Ciucu, ARD/PDL nu a fost penalizat (acest vot nu este pro-USL este anti-PDL evident) pentru ca a facut reforme. A fost penalizat pentru ca a facut reforme PROASTE, fie ca erau conceptual gresite (vezi celebrul impozit forfetar) fie ca au fost implementare prost, si haotic. A mai fost penalizat pentru ca a dat impresia coruptiei si a incompetentei totale.

    Dar in primul rand a fost penalizat Traian Basescu. Acest om, care a fost speranta dreptei in Romania a devenit groparul ei.

  22. Articolul trateaza intr-o maniera usoara o problema grea in RO.

    Retele mafiote au reusit sa capuseze oameni si structuri din ce in ce mai extinse.
    Nu exista „the rule of law” si romanul nu a inteles despre ce este vorba si cum se aplica.

    Exemple:
    1. Nastase – doar dosarul coruptiei bani pentru alegeri poate spune multe, ca sa nu ma mai leg de asa zisa tentativa de sinucid in care infractorul a fost favorizat – conform practicilor de partid,
    2. Ponta – copy-paste
    3. Voicu
    4. tentativa de frauda si marele organizator de Teleorman face ca secretara sa sa castige un loc de invidiat in Parlament..
    5. Costiniu
    6. Staniloiu
    7. Voiculescu – inca in parlament
    8. Mircea Diaconu
    9. Borbely Lazlo
    10.Botis – ministru care a fraudat fonduri POSDRU
    11. fostul Primar de Cluj

    As dori in incheierea acestei campanii cineva de pe Contributors sau de la HN sa faca o ancheta legata de banii cheltulti in campanie de candidati.

    Si sa vad documentele si trazactia incheiata intre USL si Primaria capitalei pentru lansarea campaniei USL.

  23. Pentru o intelegere a situatiei recomand filmul „Gommora”.
    Intelegerea se poate face si in direct, prin traiul de zi cu zi, intr-o tara cu un guvern condus de un plagiator si un parlament majoritar USlas.

    Vizionare placuta/ un trai placut!

  24. @costica

    # nu stiu cu vedeti Dvs. cu un ochi ? sau cu amandoi ? daca Elena UDREA si Elena BASESCU sant „una simbolul parvenitismului politic, alta icoana nepotismului” cum or fi:

    * andrea valean (antonescu)
    * daciana sarbu (ponta)
    * ramona manescu
    * corina cretu (iliescu)
    * rovana plumb

    # ce memorie si ce standard aveti Dle Costica ?
    # putem citi cateva cuvinte binevoitoare scrise de Dvs. relativ la aceste doamne ?????
    # hai faceti un efort chiar daca sunt asa de multe !!!!!!!!!!!!??????????

    Altfel, toate cele bune

      • Ce logica stramba. E ca si cum l-ai pune directoul companiei pe betivul care intarzie si nu-si face treaba pentru ca de la el nu aveai asteptari. Iar pe ala care se straduie dar care nu e le nivelul asteptarilor tale in dai afara. Bun asa, bravo!

        • Domnule Ciucu, calmati-va si concentrati-va! Apoi cititi cu atentie. Era vorba despe mine, despre cei care nu sustin USL-ul si despre cei care au avut si aveau asteptari de la Basescu si PDL. Nu eu si nu noi am votat USL-ul (nu eu am pus „betivul” si nici nu il apreciez in vreun fel). Am spus ca nu ma intereseaza ce mai face USL-ul fiindca m-am lamurit de foarte mult timp cu cine am de-a face si nu mai astept nimic bun din partea lor. De unde ati tras concluzia ca i-as fi votat?! Dar ma intereseaza ce face ARD-ul fiindca astept si asteptam sa vad lucruri bune si convingatoare si nu prea am vazut. Despre ce logica stramba vorbiti?!

    • ideea este ca toate femeile alea nici pe departe nu se compara cu ce se gaseste in pdl… si ele sunt independente de cei pe care presupui tu ca le sustin.
      vezi ca intra si ridzi in parlament pe langa udrea,

  25. Comentatorii Vlad Ionescu si Margicu au sintetizat cel mai bine niste faţete pe care dvs. le-aţi omis, domnule Ciucu. Aşa, şi Tapalagă, cu articolul lui din 4 decembrie. Cu aceeaşi veche stimă.

  26. Cred ca exagerati. De ce? Pentru ca ARD/PDL ar fi realizat un scor rezonabil in alegeri daca pe in loc sa taie salariile bugetarilor cu 25% ar fi taiat din spagile pe care le primeau sau ar fi dat afara 100-200-300.000 de bugetari.

    Nu sunt bugetar, pot chiar spune ca am ajuns sa am un dispret fata de tagma asta dar nu e deloc corect sa tai salariile la toti cu 25% si tu sa te lafai in LV, Hermes sau alte brand-uri de lux precum Elena Udrea sau sa fim incapabili din motive de coruptie sa accesam niste amarate de fonduri europene.
    PDL a pierdut pe mana lui, un partid corupt pe care toata intelighentia din tara l-a luat in brate drept partidul salvator. Nu e cazul. E un partid plin de corupti si fete dubioase care nu a propus nimic drept backup pentru Basescu, nu a venit cu nici o figura credibila in fata, numai corupti sau „smenari”.
    I-am votat ca de obicei ca pe raul cel mai mic dar cred ca pentru ultima data, mi-a ajuns, nu mai cred ca o sa vad tara asta bine condusa.

      • Raspunsul dumneavoastra nu va onoreaza. In primul rand Elena Udrea nu a castigat alegerile in colegiul in care a castigat. A iesit pe locul 2. A intrat in Parlament ca urmare a unei lege electorale construite pe tiparul Romaniei, foarte proaste. Nu m-as mira ca la alegerile urmatoare sa descoperim ca avem 700 de parlamentari, apoi 900 si tot asa.
        Si a iesit pe locul 2 la mica distanta de primul lor pentru ca a candidat intr-un fief PDL, cu primari PDL care au facut tot ce a fost posibil ca sa adune cat mai multe voturi pentru ea, cu multi bani investiti in pomeni electorale si afisaj stradal agresiv.
        Cat de cat stiu ce vorbesc pentru ca am un prieten in Roman care mi-a povestit ce s-a intamplat.
        Dumneavoastra aveti idee despre ce vorbiti?

  27. daca ARD si PPDD sint comparabile ca numar de voturi iar USL majoritara, atunci sa rationam :
    1. in tara au ramas doar prostii, deci nici o pierdere, toata lumea i fericita.
    2. asa zisa “elita” reformatoare a fost atit de elitista incit nu a avut vizibilitate nici in rindul celor nespalati pe creier.
    3. tragind o concluzie pripita din 1. si 2. s ar impune altceva (stiu, asteptam de 23 de ani, mereu invinsi de servicii si de iernile grele)

      • tocmai de aceea mai scriu cind si cind pe aici
        sa se termine odata cu stinga, centru, dreapta in romania. nu exista asa ceva. interese personale cistigate prin intermediul haitelor de partid.
        problemele romaniei sint prea grave incit sa fie rezolvate de politruci (din pnl, pdl, psd…. continuati dvs cu orice combinatie de litere doriti)
        e nevoie de oameni integri, inteligenti, cu viziune nu de latraii de partid

    • @gogu. EXCELENT. Postarea ta este opozabila tuturor celor ce lauda ” vointa populara”. PS. si Hitler a venit la putere prin vot. Ca sa nu se mai intample asa ceva, Germania a infiintat Curtea Consitutionala, in timp ce noi o desfiintam (protocol Dogaru_USL)… Incaodata BRAVO, diagnostic perfect.

      • Da, CC-ul german, institutia cu cea mai mare incredere in sondaje. Printre motivele increderii: ne apara de politicieni. Care dintre institutiile statului roman va beneficia, oare, vreodata, de asemenea incredere, bazata pe o asemenea justificare?

    • in circumscriptia din sectorul 4 – 70% din 40% reprezinta mai putin 30% din alegatorii cu drept de vot.

      Unii dintre cei care nu vin la vote nu vin deoarece clasa politica romana le displace si nu vad nici o schimbare dupa ce voteaza, altii n-au educatie civica, altii n-au nici o speranta.

      Dihotomia alegatori de stanga, dreapta (USL, ARD ) nu are nici o noima, PNL fiind un partid de dreapta.

  28. @gigel

    # noul libaj este o conventie care nu trebuie neaparat respectata atata timp cat nu introduce o eroare.
    # o eroare introduce expresia folosita de prezentatorii tv. a vremmii in buletinele de stiri:
    „10 litri pe metrul patrat” care gramatical nu este corecta pentru ca:
    1. expresia „metrul’ contine articolul hotarat „l” care presupune o referinta (metrul acela de care vorbim si il vedem sau ni-l amintim.
    2. corect ar fi ‘metru’ nearticulat care exprima orce metru din suprafata tarii unde poate
    cadea cantitatea de apa amintita mai sus, deci fara o referinta anume pe care o stim cei care suntem de fata.
    #.nimeni nu ia atitudine chiar daca exprimare introduce o eroare si nu este corecta gramatical !!!!???
    #.academia nu ar trebui sa nu schimbe asa des aceste reguli stiut fiind ca „-” se pune
    cand omitem sau prescurtam cu o litera.

    Altfel, toate cele bune.

  29. Nu prea am inteles titlul articolului si nici foarte vizibila frustrare. in iulie spuneam ca pdl e un partid mort, cu un lider fara personalitate (poate foarte bun gospodar, dar atat) care se aliaza cu un partid defunct (pntcd) si de trista amintire ptr romani (un partid erodat de luptele interne ptr ciolan intr-un moment din trecut cand erau deja pe marginea prapastiei) si doi tineri aspiranti la leadership care n-au nici o prezenta publica sau putere de convingere. ca se previziona o infrangere catastrofala a asa zisei aliante ard ar fi trebuit sa fie transparent ptr orice politolog care se respecta. Se pare ca pdl a cedat impotriva evidentei numai ca sa dea bine la cei mai vehementi dintre sustinatorii dreptei; asta a fost din pacate o stupiditate.

    Mai e un aspect care’l gasesc foarte deconcertant la adeptii dreptei, multi dintre ei cu pretentii cat de cat intelectuale: nu arata nici o flexibilitate in dezbatere la un nivel superior celorlalti, parca dimpotriva. Nu poti veni si latra apelative gen ‘securist’ sau ‘comunist’ la oricine nu-ti impartaseste parerea, iar jignirile la adresa celor care sunt critici la un anumit personaj politic imbratisat de ei le arata doar limitarea si fanatismul conceptiilor. Am observat asta la unele articole care erau evident pline de bias, iar comentariile care nu erau pe aceeasi lungime de unda erau intampinate uneori cu rastiri vitriolante de o evidenta lipsa de toleranta.

    Concluzia e ca infrangerea asta catastrofala era previzibila si scuze cum ca a fost un vot anti-basescu nu-si au justificarea; apoi ca actuala conducere ard nu face nici cat o ceapa degerata (nu e suficient sa fii destept, in politica iti trebuie putere de convingere si mai ales sa depui mult efort in a convinge) si’ar face bine sa se orienteze spre altceva; pdl’ul ar trebui sa iasa din ard si sa’si aleaga o personalitate bine vazuta (daca exista) ca leader; si nu in ultimul rand, sa treaca la o munca serioasa de activism politic cum se intampla in tarile vest, unde inainte de alegeri nu prea exista familie careia sa nu-i bata la usa candidatul local sau reprezentantii voluntari ai acestuia.

    Iar despre viitor, cred ca va fi mult mai putin negru decat incearca sa’l zugraveasca unii, nu cred ca va incerca sa puna nimeni justitia complet cu botul pe labe; avand toata puterea in mana, usl se va reorienta spre recastigarea credibilitatii europene si sa-si demonstreze capacitatea de partener european – speculatiile pesimiste in directia asta sunt simple aberatii.

  30. @crap

    „(nu e suficient sa fii destept, in politica iti trebuie putere de convingere si mai ales sa depui mult efort in a convinge)”

    Aveti perfecta dreptate! Si aduc si un argument…si anume dialogul pe care l-am avut cu Dl. Vlaston (candidat ARD) in data de 06-12-2012:

    http://www.contributors.ro/fara-categorie/azi-furi-un-citat-maine-furi-un-stat/#comments

    Dialogul era urmatorul:

    „Good Point spune:
    06/12/2012 la 18:48
    Domnule Profesor,

    Cu tot respectul, parerea mea este ca Dvs. (candidat ARD la alegerile parlamentare) cu o astfel de abordare, nu aveti nici 1% sanse sa castigati pe 9 decembrie! Campania Dvs., bazata in principal pe plagiatul lui Ponta, fara a spune nimic despre ceea ce puteti oferi Dvs. si ARD, se desfasoara aproape exclusiv pe aceasta platforma unde va citesc aprox.aceeasi 2000-3000 de internauti, dintre care 90% va impartasesc opiniile! Pe voturile lor va bazati?

    O intrebare: imi puteti spune cum v-ati desfasurat campania, cum ati incercat sa-i faceti pe cei 40-50% dintre romani care intentioneaza sa voteze USL (cei numiti pe aceasta platforma – lenesi, asistati, needucati etc) sa-si schimbe opinia? imi puteti spune de cate ori v-ati intalnit cu ei “face-to-face” ?

    O seara buna!

    Răspunde
    Stefan Vlaston spune:
    06/12/2012 la 18:52
    problema Romaniei nu este Vlaston, castigator sau nu. E Ponta, un autopropus premier, dar simultan plagiator, deci hot. Despre asta trebuie sa discutam non-stop, pentru ca are potential distructiv urias. Nu eu.

    Răspunde
    Good Point spune:
    06/12/2012 la 19:01
    Nu mi-ati raspuns la intrebare, si prin cele afirmate de Dvs. ati intarit/adeverit cele spuse de mine!

    In alta ordine de idei: Nici Vlaston nici Ponta nu reprezinta problema Romaniei! Problema Romaniei o reprezinta clasa politica din Romania in tot ansamblul ei – fie ca estet de stanga fie ca este de dreapta, desi fie vorba intre noi toata clasa politica este de aceeasi parte a baricadei – si stiti foarte bine vreau sa spun!

    PS: Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea anterioara!

    Răspunde
    Stefan Vlaston spune:
    06/12/2012 la 19:08
    Nici nu va raspund, pt. ca nu are relevanta in contextul actual. Nu e de interes public, cum este hotia lui Ponta. Ponta este varful clasei politice, nu Vlaston

    Răspunde
    Good Point spune:
    06/12/2012 la 19:15
    WOOOW!

    Pai cum nu are relevanta in contextul actual? Pai contextul actual il reprezinta alegerile parlamentare! Si eu ca potential alegator al Dvs. v-am intrebat:

    “imi puteti spune cum v-ati desfasurat campania, cum ati incercat sa-i faceti pe cei 40-50% dintre romani care intentioneaza sa voteze USL (cei numiti pe aceasta platforma – lenesi, asistati, needucati etc) sa-si schimbe opinia? imi puteti spune de cate ori v-ati intalnit cu ei “face-to-face” ?”

    Pai vreti votul meu? Considerati ca Dvs. ca un antivirus asa cum v-ati autodefinit puteti schimba ceva daca veti fi ales? Convingeti-ma…dar nu aratand cand de hot este Ponta (si este)…ci aratand ca Dvs. chiar PUTETI!

    Va rog raspundeti-mi la intrebare!

    Răspunde
    Stefan Vlaston spune:
    06/12/2012 la 19:20
    Nu vreau votul dv.

    Good Point spune:
    06/12/2012 la 19:25
    Si de ce nu vreti votul meu? Pentru ca v-am intrebat sa imi spuneti: “cum v-ati desfasurat campania, cum ati incercat sa-i faceti pe cei 40-50% dintre romani care intentioneaza sa voteze USL (cei numiti pe aceasta platforma – lenesi, asistati, needucati etc) sa-si schimbe opinia? imi puteti spune de cate ori v-ati intalnit cu ei “face-to-face” ?”

    sau pentru:

    “Pai vreti votul meu? Considerati ca Dvs. ca un antivirus asa cum v-ati autodefinit puteti schimba ceva daca veti fi ales? Convingeti-ma…dar nu aratand cand de hot este Ponta (si este)…ci aratand ca Dvs. chiar PUTETI!”

    Prin rapunsul Dvs. stiti ce ati reusit? Ca ARD sa piarda un vot! Oricum nu voi vota USL! Voi merge la vot si voi anula votul! Prin reactia Dvs. mi-ati dovedit ceea am spus mai devreme: clasa politica din Romania este toata o apa si pamant, adica: mocirla!

    Oricum va urez succes in alegeri!”

    Fara cuvinte!

    • Răspunde
      Stefan Vlaston spune:
      06/12/2012 la 19:20
      Nu vreau votul dv.

      Cu asa raspuns Good Point – dl Vlaston a mai pierdut probabil si alte voturi. Si a castigat niste dispret.

      Bucurestiul la alegerile locale si parlamentare vota cu dreapta ani in sir dupa revolutie. Majoritatea bucurestenilor l-ar fi votat si pe Mickey Mouse pe lista CDR (ma rog – s-au ales Viorel Lis care semana cu Nosferatu si 15000 de fantome)

      Categoric, imposturile lui Ponta (SUBIECT EXTREM DE GRAV), denota o lipsa de caracter si de incredere care nu il califica pe acest om sa fie politician sau profesor.

      Un alegator, care considera ca minciuna e un mic rau de care se servesc toti politicienii, si care a corelat competenta politica si obtinerea pe merit a unor titluri universitare** ar fi insa intr-o mare dilema

      **Ma gandesc la Emil Constantinescu – cel mai jalnic presedinte dupa 21 decembrie dar eminent profesor .
      .

  31. Poporul asta e cam prea prost, prea ignorant, prea smecher si/sau prea pomanagiu pentru gusturile dvs. Sunt unii pe aici care l-au gasit fara schema logica dupa ce s-au intors de la Oxford, iar altii i-au fixat si mai destept problema in 5-6 puncte de caracter. Ei, va cam completati.
    Altminteri nu trebuie sa disperati, doar n-ati crezut ca ARD o sa castige. ARD/PDL are nevoie sa stea o vreme pe tusa. Vine dupa aproape doua mandate si o criza devastatoare. Nu stiu ce partid ar fi rezistat, cu si fara antene, cu si fara pop asta de pomanagii. In Europa doar cateva partide s-au pastrat la guvernare, in rest schimbari pe toata linia; daca are vreo relevanta, acolo n-au fost antenele, n-au fost romanii la vot etc. Puteti s-o luati ca pe o consolare
    Evident, scorul ARD e mic, si eu sunt dezamagit, dar se putea si mai rau. Si lasati PNCTD anilor ‘90, nu e cazul. Daca va uitati ca in teren PDL are inclusiv puscariabili (ii avea la Valcea, la Craiova –aici a pierdut bastionale astea; ii avea si in Parlament, dar au migrat destept la USL), ca chestiunea oamenilor din energie e nelamurita, ca n-are niciun fel de viziune de crestere si dezvoltare sustenabila a Romaniei pe termen lung, ca in criza tot ce i-a dat lui prin cap a fost sa finanteze in doua randuri un program de case cand piata asta era aproape saturata in 2008 (Videanu are de dat niste explicatii, viziunea lui asupra economiei a fost traznet –nu stia nici macar ca nimeni nu contracteaza credite mari pe termen lung cand siguranta joburilor si increderea in stabilitatea economiei e/sunt praf) etc etc, s-ar putea sa fiti de acord cu mine ca 4 ani de stat in opozitie sa nu-i ajunga.
    Nu, chestia asta cu natia de pomanagii si prosti care se uita la antenele lui Voiculescu e doar o alta obraznicie spusa asa, la suparare. In toata Europa e multa frustrare si durere, Romania nu e un caz prea special.

    • Bine am inteles care nu sunt cauzele si ca poporul e sfant, intangibil, necriticabil, care nu sufera discursuri normative si care are o intelepciune a lui, speciala asa ca de … popor. Multumesc pentru precizari.

      Am inteles ca PDL are mair probleme cu coruptia spre deosebire de competitorii sai si inteleg ca romanii stiua asta foarte bine, sunt informati ca si dvs., si trebuie sa-i penalizaeze. Mama lor de hoti!

      Dar n-am inteles de ce nu comparati. Uite, unii si-au facut o politica de partide din a se disocia de cei cautati de justitie iar altii si-au facut o politicia de partide de a-i proteja pe cei cautati de justitie…

      • Cand spui ca pop asta e pomanagiu, nu e cine stie ce critica, ba iti vine sa taxezi infatuarea din spatele ei cu tot ce-ti cade in mana. De-ar fi asa, vorbiti de exact acelasi popor care l-a votat doar pe Base si compania de vreo doua ori.
        Vad ca ii dati cu competitia ca si cum doar un radical emotiv si plin de suparare ca dvs e de partea buna a lucrurilor. Nici nu cred ca coruptia a contat, habar n-am de ce imi bagati asta in fata. Sunt de parere ca criza a adus un val general de frustrari sociale (extrem de serioase) si schimbari in politica, oricum tara asta de pomanagii si antene nu e nici daca va dati de trei ori peste cap un caz special. Oricum, e destul de grav daca guvernarea PDLista v-a satisfacut in ultimul mandat.
        Eu zic sa mai incercati. Poate va mai dezv si nuantati si critica dvs asupra natiei intre timp. Acum arata de parca tot ce vreti e sa-i trageti un sut zdravan in fund, si asta doar pt ca v-a dezamagit electoral. Vedeti, daca imi dati voie, ca marii moralisti ca Moliere, Jonson, Iovkov, Nusic, Caragiale, Durrenmatt etc, care au fost mai necrutatori in general cu standardele si ambitiile conationalii lor, au fost si mai elaborati, si mai mai putin chestionabili pe ceea ce luau in colimator, si oricum mult mai putin suspecti de infailibilitati din astea personale. Luati exemplu de la ei. Eu unul ma omor dupa ei. :)

  32. mandate proc mandate procente voturi

    usl 389 68.97 59.34
    ard 80 14.18 16.62
    ppdd 68 12.06 14.3
    udmr 27 4.79 5.1

    total 564 100.00 95.36

  33. Inteleg foarte bine dezamagirea enorma care a aparut dupa alegerile care abia s-au incheiat , dar in nici un caz nu pot fi de acord cu urmatoarea interpretare data de catre domnul Ciprian Ciucu comportamentului electoral al cetatenilor ordinari ( supusi ordinelor,n.n.) de la aceste alegeri :

    „ Mesajul nostru către ei: dragi politicieni, dacă vreţi să nu călcaţi pe urmele PNŢ-CDului ca’n două mii, sau să nu o luaţi pe coajă precum Alianţa asta din două mii doişpe, nu reformaţi nimic, nu ne luaţi nimic şi daţi-ne! Nu contează de unde, de la cine, daţi-ne! ”

    Pot exista si alte interpretari ale comportamentului unei populatii care in urma cu cativa ani era poate cea mai pro-europeana din aceasta zona a Europei . Poate ca acest comportament electoral , ca si multe altele din trecutul nostru electoral , este de fapt unul declansat de ura ( fata de unii politicieni sau fata de toti politicienii ) , iar ura a fost la randul ei indusa . Dar mai exista si o alta posibila interpretare oferita de psihiatrul Ion Vianu :

    „ …o profundă oboseală morală a unor largi categorii de cetățeni, o voință de-a încredința puterea cui vrea să o culeagă de pe jos, de a-i lăsa să se descurce pe beneficiarii urnelor, cum vor putea ei. Din punct de vedere clinic, este o stare de depresiune gravă care a adus nația la limita de jos a capacității ei de-a lupta. ” Ion Vianu – O ambianţă stranie şi un avertisment (http://www.revista22.ro/articol.php?id=20757 ) .

    Nu poti cere unei populatii neinformata, dezinformata, si manipulata in cel mai abject mod posibil , sa gandeasca lucid ( non-emotional) atunci cand de peste doua decenii , in ea a fost injectata de fapt ura, incultura si sex pe aproape toate canalele din mass-media.

    Intrebarea fundamentala este cum s-a putut ajunge la aceasta depresie sociala ( exista o interpretare foarte interesanta a depresiei prin care se considera ca aceasta nu este de fapt decat o forma de manifestare a urii acumulate si nemanifestate ) .

    Sa ne gandim cum s-ar fi comportant cetatenii votanti la aceste alegeri daca in urma cu doua decenii li s-ar fi explicat clar la scoala ( daca erau elevi ) si pe toate canalele mass-media ( daca erau adulti ) ca un bun guvern este acela care trebuie sa fie numai atat :

    Un bun administrator. Asta include colectarea taxelor si impozitelor de la toata lumea, nu doar de la unii ( s.n.) . Regula sa se aplice nu doar guvernului, dar si companiilor controlate de stat (aceste companii reprezinta 7% din valoarea bruta adaugata, dar 24% din arieratele din Romania).
    Companiile de stat ar trebui sa aplice si sa respecte principiile general acceptate de guvernanta corporatista si sa respecte drepturile minoritarilor. Managerii ar trebui numiti doar dupa criterii profesionale.(s.n.)
    Transparent. Cheltuielile publice si procesele de achizitii ar trebui sa fie transparente, fiind necesara si prioritizarea clara a proiectelor. stim ca nu sunt suficienti bani, este normal. Nimeni nu are suficiente resurse pentru a face tot ceea ce ar vrea sa faca. Este insa nevoie de un proces transparent de stabilire a prioritatilor. Care proiecte primesc finantare si dupa ce criterii?(s.n.)Diferitele guverne vor folosi criterii diferite, in functie de ideologie, dar procesul trebuie in acelasi timp sa fie transparent.

    Bun manager de proiecte. Proiectele nu trebuie doar incepute, ci si finalizate (s.n.). Romania are 40.000 ( ? !-s.n.) de proiecte de infrastructura neterminate, care au costat multi bani publici, dar au un impact limitat.
    in 2010, Romania a avut cea mai mare pondere a investitiilor publice in PIB la nivelul UE (5,8%).Totusi, infrastructura este una dintre cele mai sarace din Europa (s.n.) , iar acest lucru trebuie sa se schimbe.

    Stabil . Schimbarea permanenta a oficialilor si specialistilor din ministere face foarte dificila angajarea unui dialog si nu contribuie la asumarea responsabilitatilor (s.n.) .
    Respectuos si respectat. Guvernul trebuie sa respecte ( s.n.) cetatenii, contribuabilii si alegatorii si sa fie respectat. Institutiile ar trebui sa fie intarite si nu puse in dificultate. Ar trebui toleranta zero fata de coruptie(s.n.).

    Credibil. Singura cale prin care se construieste credibilitate este respectarea promisiunilor(s.n.). Sa faci ceea ce spui ca vei face (s.n.). Ar fi frumos sa avem un guvern credibil (s.n.).
    Apropo, ieri am citit urmatorul pasaj de Mahatma Gandhi: ‘Fericirea este atunci cand ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci se afla in armonie’. Poate ca ar trebui sa-mi doresc un guvern fericit, a remarcat Van Groningen in scrisoare.

    Predictibil. Strategii sectoriale pe termen lung pentru cele mai importante sectoare ale economiei romanesti (s.n.) .
    Fara ordonante de urgenta ale guvernului si schimbari legislative grabite(s.n.), cu exceptia unor urgente reale. Un proces legislativ care sa includa un parcurs solid de consultari intre toate partidele, o analiza corecta de impact si un mod rezonabil de implementare. Aplicarea legii ar trebui sa fie clara si neunivoca (s.n.).
    Curajos. Ultima dar nu cea din urma calitate pe care as dori-o unui guvern, curajul de a face ce trebuie in intersul tarii (s.n.), chiar daca risca pierderea popularitatii sau intra in contradictie cu interesele personale pe termen scurt sau cu orgoliul membrilor sai (s.n.) .

    http://www.newz.ro/stire/144368/seful-raiffeisen-bank-ii-cere-lui-mos-nicolae-un-guvern-al-romaniei-respectuos%2C-credibil-si-curajos.html
    http://stevenvangroningen.eu/government-wish-list

    Oare cati politicieni, sefi de partide , senatori, deputati, ministri, euro-parlamentari, politologi, analisti politici si jurnalisti de-ai nostri , ar fi fost in stare sa scrie un asemenea text atat de concis, atat de clar , si atat de normal, despre ceea ne doare ?! Cred ca nici unul , dovada faptul ca timp de peste doua decenii, nimeni dintre noi nu l-a scris . De aceea, a trebuit sa il scrie, in sfarsit, un strain.

    O paranteza necesara si un exemplu . Prin anul 1994 am avut sansa sa intru in contact cu reprezentanti ai managementului respectiv culturii organizationale de timp canadian ( a fost o intalnire care mi-a schimbat in mod semnificativ modul meu anterior de a intelege lucrurile ). Intr-o discutie despre comportamentul angajatilor romani au existat doua remarci foarte pertinente facute de catre managerii canadieni. Prima se referea la comportamentul sefilor romani pe care ii coordonau acestia in acele moment. Stabileau de comun acord o strategie tehnica de exemplu, romanii promiteau ca o aplica, dar a doua zi romanii faceau exact pe dos, canadienii ramanand total blocati si dezarmati : in sistemul lor de referinta acest comportament era total exclus ! A doua se referea la comportamentul subalternilor romani preocupati constant de cu totul alte obiective (neincrederea, suspiciunea, lipsa spiritului de echipa , a comunicarii si colaborarii, conflictele, sicanele reciproce , detestarea sefilor,etc. ) decat cele familiare lor, comportament despre care unul dintre straini a afirmat absolut uluit : „ I dont`t understand these people ! ”

    Problema este ca si in 2012 este semnalat exact acelasi lucru dar nu catre occidentali ci de catre expati :

    „ Deseori se intampla ca expatii care vin sa conduca firme in Romania sa declare, dupa o vreme, ca nu inteleg nimic din felul de a actiona al romanilor angajati la acea firma.”
    http://www.contributors.ro/economie/cosmin-alexandru-discuta-joi-ora-11-00-despre-tiparele-culturale-ale-romanilor-si-felul-cum-functioneaza-ele-in-organizatii-cat-de-tare-conteaza-a-intelege-cultura-celuilalt/

    Am fi putut spune usor ca strainii nu inteleg romanii, dar cand romanii nu mai sunt intelesi chiar de cei care au plecat dintre ei, lucrurile sunt mult mai grave decat ceea ce se recunoaste oficial. Pentru ca nu este vorba de fapt numai de climatul organiational ci de intreg climatul social de aici . Am un prieten din copilarie plecat in Germania . De catre ori vine in Romania , cu drag, dupa ce se reintoarce in Germania, are nevoie de cel putin doua saptamani sa se vindece de ceea ce vede si traieste intr-o tara in care nimic nu functioneaza cum trebuie si unde acumuleaza atata oboseala psihica, tristete , revolta si frustrare , incat recunoaste sincer ca nu ar mai rezista sa mai traiasca aici.

    Romanii si-au inceput revolutia ( a unora, de fapt) , „cu televizorul” ) , si au trecut la capitalismul ( altora, de fapt ) tot „cu televizorul” . Ei, ceilalti adica , chiar daca sunt in tara lor , au cam ramas demult pe dinafara si mereu in urma vremurilor , fie ca au participat ( sau nu) la primul eveniment social, sau au votat (sau nu) la al doilea. O parte din vina revine si intelectualilor ( care se ocupa doar de ideile lor ) , ONG-urilor ( care isi reprezinta doar proprii lor membri , si cam atat ) si a societatii civile care este atat de „civila” incat incet, incet devine una „ in civil” dovada faptul ca un fost militar conduce un ONG care supravegheaza oficial ce se intampla in prima , iar altul propunea in vara o „societate civila” paralela cu precedenta , si nimeni n-a tresarit .

    Problema nu este ce lectii dau cetatenii politicienilor, ci poate invers . Dupa 50 de ani de comunism si 22 de ani de postcomunism si de postcomunisti , mentalitatea de asistati social a fost creata si mentinuta cu buna stiinta de un stat care controleaza inca , aproba si reglementeaza tot ce misca si tot ce se respira , stingand din fasa orice initiativa individuala , orice gandire independenta si orice comportament social normal pentru a valida de fapt patolologia, anormalitatea si infractiunea. Aceste stat este condus de entitati politice impersonale situate deasupra legilor (http://www.gandul.info/politica/rezultate-alegeri-parlamentare-2012-cine-sunt-penalii-care-au-castigat-un-mandat-in-noul-legislativ-10382835) care au invatat cetatenii ca respectul pentru lege, morala, societate , morala, traditie , munca, semeni, educatie, cultura , normalitate, este unul absolut facultativ pentru ca dincolo de balivernele ( pentru unii ) denumite prin conventie, stat de drept , democratie, umanism sau morala crestina , numai cel care minte, fura si injura calcand peste cadavre are un comportament de invingator si poate trage lozul cel mare.

    Dupa toate acestea, romanii care au putut vota numai neghina pentru ca graul nu era lasat sa apara, sunt injurati de unii ca de ce nu au ales boabele de grau, iar de altii ca au mentalitate de asistati social intr-un stat care i-a tinut cu mainile si picioarele legate , le-a golit mereu buzunarele, si a permis ca romanii sa beneficieze de „cel mai porno audiovizual din Europa”. Mai nou, sunt acuzati acum ca manifesta si o inventata „ura de sine” ( ?!) . Va puteti delecta aici cu discutia unor distinsi intelectuali care refuza sa priveasca ceea ce au drept in fata ochilor, expediind totul intr-o vaga si generala nevroza „nevroza balcanica” (sic!) dupa cum puteti vedea aici ( http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bukkDDe5IJs ) . A cui nevroza dupa aceasta logica a ochenului intors ? Bineinteles a victimelor , a romanilor obisnuiti care au achitat si achita nota de plata pentru tot acest experiment social de 22 de ani in care unii au ajuns acum sa traiasca dincolo de Occident iar altii ( daca nu cei mai multi ) au nu numai prezentul, ci si viitorul facut tandari probabil pentru inca 20 de ani, cel putin.
    In concluzie, batem pasul pe loc sau ne invartim in cerc, pentru ca raman actuale exact aceleasi intrebari de acum doua decenii : „Cine este de vina si ce se poate face” ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro