luni, februarie 26, 2024

O intrebare respectuoasa pentru Masoneria din Romania

Aflam de pe Hotnews ca fostul lider PDL Radu Berceanu a sugerat ca masoneria ar avea o implicare in decizia lui Mihai Stanisoara de a dezerta din PDL:

„Sunt lideri importanti ai multor partide care sunt masoni, dar nu stiu daca toti sunt tradatori. Nu am o problema cu apartenenta la masonerie. Problema e cand masoneria decide ca ar fi bine sa faca intr-o directie si partidul in cealalta directie si nu stiu ce mai fac ei in momentul ala, care e prioritatea”.

Bun. Deci iarasi avem evolutii pe linia Frunzaverde & co. O fi, n-o fi asa cum zice d-l Berceanu, planul nostru este urmatorul: de cate ori se mai intampla ceva pe aceasta linie, tot de atatea ori venim si noi cu o intrebare respectuoasa adresata masoneriei romanesti: Ai vostri sunt fratilor? Pe voi va reprezinta? Voi i-ati trimis la inaintare? Sunteti mandri de ei? Va asumati responsabilitatea pentru acesti indivizi, declaratiile si faptele lor publice si politice?

Nu intrebam cu malitie. Desi putina iritare ne va fi scuzata. Pana la urma e si tara noastra. Pana la urma noi platim in nenumarate feluri polita pentru iresponsabilitatea elitei guvernante. E si sistemul nostru politic, nu? Vrem si noi sa stim.

Si rugam sa fim scuzati pentru eventualele neintelegeri. Dar daca romanul obisnuit este neinformat sau are o perceptie negativa despre masonerie, poate ca nu e numai vina prejudecatilor, ingustimii sale de vederi sau propagandei. Cum si ce afla romanul obisnuit din presa despre aceasta venerabila organizatie fraternala? Sa reluam ceva deja spus mai demult:

Aberatiile pseudo-intelectuale de un elitism semidoct si desuet de tipul celor promovate la limita bufoneriei in anii 90 de un Dan-Amedeo Lazarescu. Din cand in cand, un scandal cu mize neclare, traversand pasager paginile ziarelor: personaje cu titluri pretentioase se cearta pentru niste titluri si jurisdictii obscure, acuzandu-se reciproc de fapte pe care de obicei le asociem cu strategia si tactica luptelor politice din primariile comunale. Cate un comunicat cvasi-neinteligibil pe teme irelevante si cvasi-neinteligibile in urma unui eveniment public cvasi-neinteligibil urmat de o excursie cu autocarul. Si, mai grav: speculatii si zvonuri despre asocierea dintre importante figuri publice si coruptie, mediata de variabila intermediara “masonerie”…

Sigur ca e nedrept sa reduci imaginea, activitatea, telurile si principiile nobilei traditii la aceasta caricatura. Intelegem ca masoneria este altceva. Dar asta este realitatea locala: asa se vad lucrurile din afara, la noi. Si imaginea conteaza. Daca mesajul de mai sus nu place, nu mesagerul este cel ce trebuie acuzat.

Mai nou, ca si cand nu ajungeau toate cele de mai sus, acum masoneria romana s-a mai trezit in brate si cu fenomenul Frunzaverde si compania. Si daca tot ne-am apucat sa spunem lucrurilor pe nume, e bine sa explicam cum se vad lucrurile din afara. Care sunt semnificatiile si implicatiile in interor, nu mai e problema noastra. Din nou, daca mesajul ce urmeaza in continuare nu place, nu mesagerul este cel ce trebuie acuzat.

Frunzaverde, o stie toata lumea, caci a avut domnia sa grija de asta, e mason. Nu oricum: “mare”. Fie prin eforturile sale, fie prin accident, la ora actuala Frunzaverde este asociat intrinsec in ochii publicului cu aceasta organizatie fraternala. Probabil nu exista cineva mai vizibil si recognoscibil public ca figura masonica decat dumnealui: face si desface sub aura retelelor fraternale, de la episcopi la guverne, de la afaceri locale la aliante nationale. Place sau nu, reala sau nu, aceasta este imaginea.

Observand detasat lucrurile, nu poti sa nu te intrebi: Este masoneria romana confortabila cu aceasta asociere? Este satisfacuta cu imaginea? Se simte confortabila cu bagajul adus de caracterul, conduita, asociatii si faptele domnului in cauza? Ii convine faptul ca imaginea ei este acum legata intrinsec de legendele urbane privindu-l pe domnul Frunzaverde?

Acum, mai nou, apare la orizont si acest Stanisoara. Este masoneria romana confortabila cu aceasta asociere? Ce sa intelegem: Cand il vedem pe un Frunzaverde, pe un Stanisoara vedem o mostra a masoneriei romane la lucru in spatiul public? Sau vedem o forma patologic-degenerata a acesteia? Sau vedem ceva ce nu are nimic de a face cu masoneria si e doar o imagine publica abil si manipulativ construita de niste con-artisti? Ce are masoneria de spus in aceasta privinta? Ii imbratiseaza pe domni in cauza? Sau se delimiteaza de ei?

Setul de intrebari de mai sus este mai important decat pare. El are o relevanta ce depaseste sfera relatiilor publice caci nu priveste doar problema imaginii masoneriei romanesti. Daca era doar asta, poate ca nu ar fi trebuit sa ne pese prea mult. Daca o firma sau corporatie vrea sa aiba ca purtator de imagine publica o persona compromisa moral si social, e problema ei. Pur si simplu iei nota. Si mergi mai departe.

Problema este insa mult mai grava. Actiunile marca Frunzaverde, Stanisoara & co au implicatii serioase pentru viata publica si politica romaneasca. Si aici lucrurile se complica: Faptele lui Frunzaverde si asociatii din ultimul an sunt publice. Evenimentele declansate odata cu defectiunea Frunzaverde din PDL a pus in miscare o serie de evolutii profund negative pentru Romania. In aceste conditii, fenomenul Frunzaverde, Stanisoara etc. nu mai este o chestiune de PR si imagine publica a unei asociatii fraternale sau alta. Este o problema publica fata de care sunt necesare clarificari publice.

Avem deci tot dreptul sa ne intrebam in ce masura tot acest lant de evenimente pornit si teoretizat de Frunzaverde si asociatii sai, reprezinta in acelasi timp o evolutie girata de organizatia fraternala din care acesta face parte.

Pe scurt, cu scuze pentru redundante:

este organizatia fraternala in cauza implicata in toate aceste desfasurari? Le gireaza? Aproba sau dezaproba aceste evolutii? Da sau nu? In calitate de cetateni ai acestei tari, avem dreptul sa stim.

Cineva sa faca ce face si sa clarifice public relatia ambigua intre actiunile si declaratiile si actiunile unui Frunzaverde, Stanisoara etc. si organizatiile fraternale, ambiguitate ce pare cultivata deliberat de catre acestia, ca instrument politic si de influenta sociala. Este in interesul tuturor partilor, in primul rand al organizatiilor fraternale relevante.

Sa nu-mi spuneti ca nu se poate. Ca Masoneria nu da declaratii publice etc. Cand se cearta intre ei pe jurisdictia cate unei portiuni de domeniu cosmic sau galactic sau ce-si impart ei acolo, de ies scandalurile alea monstru, observ ca stiu sa iasa cu declaratii. Sa iasa si acum. Nu le cerem decat atat: sa se delimiteze public de evolutiile nefaste din viata public si politica romaneasca, evolutii asupra carora pluteste acum suspiciunea ca sunt rezultatul unor masinatiuni subterante, netransparente care nu au nimic de a face cu mecanismele si institutiile democratice normale. E inainte de orice interesul lor.

In ceea ce ma priveste am convingerea ca Masoneria romaneasca nu este reductibila la figuri penibil-caricaturale de tip Stanisoara si Frunzaverde si nu sunt inclinat sa ma las influentat de legendele urbane privind Masoneria. Dar aici nu e vorba despre ce cred eu si altii ca mine ci despre cum Masoneria gaseste de cuvinta sa-si apere imaginea si sa dovedeasca faptul ca e o forta pozitiva in istoria contemporana a Romaniei, nu un nucleu de coruptie si privilegii.

Distribuie acest articol

74 COMENTARII

 1. Personaje pe care le stiu drept parte din organizatia fraternala au exact profilul psd-istului contemporan: aparent pretentios cand vine vorba de idei, alunecos cand vine vorba de fapte.
  Adica genul smenar pus pe afaceri cu statul, dar cu butoni pretiosi la camasa.

  Poate am cunoscut eu masonii gresiti, dar legenda urbana s-ar putea sa nu fie atat de departe de realitate

 2. Masonii, acești indivizi cu șorțulețe în căutarea unui grătar…dacă n-ar fi existat legendele urbane ar fi fost doar caraghioși. Și așa sunt caraghioși- să-ți închipui că dl.Stănișoară poate influența ceva…jenanta noastră țară a trecut și prin fazele în care ”masoni” erau la guvernare și ”masoni” în opoziție. Și tot nu s-a ales cu nimic.

 3. Despre ce masonerie vorbim , atata timp cat si Irinel Columbeanu este mason? Astia nu-s masoni, sunt posesori de dosare penale si se tem ca vor ajunge in puscarie. Acesta este adevarul, povestea cu masonerie este doar o poleiala pompoasa. Nici nu merita sa li se acorde atentie.

  • Corect :-)))
   Si cu BMWeu !!Asa cum prestigioasa firma germana a ajuns in Ro emblema cocalarilor ,tot asa masoneria romana a nascut ,asa cum spuneti „”masonul manelist „” :-))
   Citeam undeva ca avem,in Ro,mai multi masoni decat Rusia ,o tara cu o populatie de zece ori mai numeroasa .Cred ca asta spune totul . La fel cum au aparut „”univeristati”” in toate orashelele de provincie daca nu si in comunele mai rasarite,tot asa gasim „”mari Loje”” incepand din Tecuci la Caracal si din Dorohoi la Strehaia .Avem darul de a intina orice,chiar si o chestiune serioasa si benefica cum este masoneria.

  • Ați auzit cumva și de „masonul comunist”?

   Cîtă importanță se dă acestei asociații oculte care în România este doar glumă. Și nu de ieri de azi. Cel mai celebru exemplu este M. Sadoveanu, care a fost în același timp mare mason și suporter al comunismului. Poate am eu o imagine prea bună despre ce înseamnă masoneria în afară, dar impresia mea era că masoneria și comunismul sunt două concepte disjuncte :D

   Sau două loji naționale, fiecare atribuindu-și legitimitatea. Aceste două întîmplări se încadrează perfect în tiparul lucrurilor care se întîmplă în această parte de Europă.

   Aș începe lista cu pitoreștile concepte românești:
   mason manelist
   mason comunist
   masonerie cu două foruri supreme
   guvern de dreapta cu impozit minim
   uniunea social-liberală
   democrație originală
   lider de dreapta care a lucrat exclusiv la stat

 4. Corect, domnule Aligica!
  Masoneria, ca organizatie recunoscuta, sa iasa si sa spuna clar daca aproba sau dezaproba actiunile lui Frunzaverde, Stanisoara si care or mai fi!
  Daca nu o vor face, SRI, repet: SRI, repet: SRI are obligatia de a clarifica opinia publica in aceasta privinta! Devine o chestiune de siguranta nationala!
  Candva, inainte de 1989, au incercat sa ma acosteze si pe mine, am refuzat, dar am si suferit consecintele.

 5. Felicitari pt. articol, pt. indrazneala de a pune public intrebari acestei organizatii. Sa vedem daca o sa raspunda.. Daca va vor raspunde „pe direct” sa ne spuneti si noua! :)

  • Ma iertati, intrebarea imi este adresata mie? Ma intrebati pe cine reprezint eu? Daca da, puteti sa fiti mai explicit, va rog? La ce va referiti? In ce sens?

    • A, bon. Deci, vedeti: daca ii aruncam direct la gunoi interventia, urla ca e cenzura. Pe de alta parte nici nu putem lasa ca spatiul si timpul sa ne fie ocupat aici de astfel de retardati. Scuze.

     • Nu este nevoie de cenzura. Cititorii sunt indeajuns de inteligenti incat sa aleaga singuri ce e valoros si ce nu. Doar sunt ai dumneavoastra.

     • Fiti amabil domnule Aligica, nu credeti ca aratati prea mult respect pentru o organizatie oculta?
      Simt un iz de pupincurism in articolul dvs!
      Va rog sa ma iertati pentru duritate, dar trebuia sa o spun!…acum puteti sa imi dezaprobati comentariul!

 6. Eu cred ca ati ramas cu o imagine deformata a masoneriei. Inca o percepeti ca pe o organizatie elitista cu principii si mai ales influenta. Eu nu cred ca mai e asa. La fel ca si alte organizatii care candva influentau complet politica (vezi Biserica Catolica in secolele trecute) si aceasta organizatie si-a pierdut acea influenta.

  Acum tipi de genul Frunzaverde si Stanisoara (care mie personal imi par niste frati gemeni – tripletul e Blaga, sic!) isi pun pur si simplu la butoniera titluri precum mason doar pentru a incerca sa umple gaurile enorme din propria educatie si cultura si a masca adevarata lor imagine de semianalfabeti si corupti interesati doar sa parvina. E la fel cu ce fac cu diplomelele si diversele titluri pe care si le-au mai obtinut de pe la Spiru Haret samd. Deci nu stiu daca ar trebui sa mai facem atata caz de masonerie si influenta ei.

  Sau in fine, poate gresesc eu. Dar daca gresesc eu, atunci dvs. ar trebui sa aveti dreptate si ar trebui sa ne asteptam la niste luari de pozitie (chiar si in umbra) care sa marcheze ceva schimbari. Cel putin sa nu mai para doar o titluatura numai buna de pus la butoniera unui politician semianalfabet si corupt din Romania. Genul Dinu Paturica asa cum sunt cei mai multi dintre ei.

 7. Articol f. bun…Frunzaverde si gloata lui, inclusiv Bl (e)aga, reprezinta sistemul degenerativ, ticalos…Ca si cei care-si zic PNL, alde Vosganian, Tariceanu si alti cacarai dintr-astia!

 8. In raspuns la mai multe mesaje primite pe canal privat: Regret sincer ca articolul poate parea ca face o nedreptate unor oameni seriosi asociati cu masoneria. Dupa toate datele existente, ei exista. Dar fie ca le formulez eu, fie ca le formuleaza altcineva -poate mai elegant si inteligent decat mine- realitatea este ca problemele si intrebarile exista, independent de cine si cum le formuleaza.

  Cred ca este gresit ca in loc ca atentia sa fie concentrata pe problemele pe care le semnaleza mesajul, ea sa fie concentrata pe oportunitatea sau retorica mesajului. Repet, problemele sunt reale indiferent daca ne place sau nu, daca cine sau cum le semnaleza ne este simpatic sau nu.

 9. „… nucleu de coruptie si privilegii”, destul de buna formulare, dar pana unde ajunge coruptia asta, ar fi interesant de stiut. Pana atunci, sa amintim ca si inclusiv Ceausescu a fost mason (sau asta e legenda urbana?), deci ce sa mai vorbim de clasa politica conducatoare actuala.

 10. E cam fortata alaturarea, dupa parerea mea. Pe langa a fi masoni, atat Dl Frunzaverde, cat si Dl Stanisoara, sunt amandoi ingineri. Trebuie sa avem o pozitie si de la Asociatia Generala a Inginerilor din Romania privind faptele lor ?

  • Parca nu tin minte ca Asociatia Inginerilor sa fi fost implicata in declansarea Revolutiei franceze. Si parca nici in Unirea Principatelor nu prea s-au amestecat. Sau … ?!?!?!

   • Masoneria se amesteca in politica cam tot atat ca AGIR-ul. Masoneria nu are o ideologie politica si nu da ordine de ce politica sa faca membrii ei. Fac pariu ca in lojile masonice din preajma Revolutiei Franceze, erau suficienti de multi masoni burghezi si aristocrati care ar fi dat orice ca revolutia sa nu se intample. Atat ca povestea lor nu e asa de palpitanta ca cea a masonilor care au participat la revolutie. Iar la Unirea Principatelor erau suficienti masoni straini sau pusi in slujba strainilor, care erau contra acestei uniri. Atat ca povestea lor nu e interesanta sau nu e onorabila. Masonii se pot inspira politic din idealurile morale ale masoneriei, dar politica o fac pe cont propriu, nu in calitate de masoni.

   • Alt exemplu: daca esti crestin poti sa votezi cu cine vrei, nu te obliga Biserica Ortodoxa Romana sa votezi crestin-democratii sau cu USL-ul.

 11. daca Frunzaverde si Stanisoara reprezinta masoneria romaneasca, inseamna ca a mai murit un mit! O sa ne uitam la ei ca la circ!

 12. ERATA! SCUZE! Domnule Aligica,
  Intrebarile Dvs. sunt retorice s-au au fost puse in speranta ca va va raspunde cineva?! Eu personal ma indoiesc ca vreun “frate” va incalca legea tacerii, iesind inafara “cercului” sa raspunda intrebarilor unui neinitiat! In ceea ce priveste calitatile umane “intriseci” ale “fratilor”, trebuie sa va spun ca nici cei din trecut, din secolul XIX si din prima jumatate a secolului XX, nu au fost toti niste sfinti neprihaniti si biografiile publice neromantate a celor mai importanti dintre ei, justifica&certifica aceasta afrmatie! Despre calitatile actualilor nu pot sa ma pronunt, dar ca si Dvs. mai aflu si eu cate ceva atunci cand cate unul dintre ei, “da din casa” sau/si “se da in stamba”, incalcand grav regulile “clubului”! Se pare ca “fratii” din secolul XXI, nu sunt si nu se pot ridica la valoarea inaintasilor! Niste epigoni…!

 13. Sa inteleg ca mesajul e simplu: domni masoni, nu mai plecati de la PDL, ramaneti acolo cei care sunteti. :) Acolo sunteti oameni onorabili, de nadejde, fauritori si sprijinitori ai democratiei, cum treceti dincolo sunteti pecingine, sprijinitori de lovituri de stat si de penali.
  Altfel… va pedepsim si vom crede in legendele urbane despre voi…
  Domnu’ Aligica, somati-i atunci si pe sponsorii care trec de la PDL la putere, nu cumva alde Casuneanu & Co. sa treaca in tabara cealalta, ca altfel noi, aparatorii democratiei (a se citi „suporterii presedintelui”), o sa credem in legendele urbane despre ei… si cine stie, poate da Domnul o sa inceapa sa creada si DNA-ul in aceste legende…
  Serios vorbind, cat de naiv sa fii sa crezi ca masoneria se poate defini prin identitatea de viziune cu presedintele, partidul sau, si comentatorii literar-politici (printre care, sa-mi fie iertat daca gresesc, va incadrati si dvs.) ai celor enuntate de presedinte? Chiar nu aveti nici o indoiala ca dincolo de scena enunturilor care separa pe cei buni (sustinatorii prezidentiali) de cei rai („penalii” USL) se ascunde altceva, o realitate mai trista si mai putin intesata de nobile idealuri liberale? Va intreb asta pentru ca mi se pare ca presupozitia esentiala a articolului dvs, ca si a altora scrise in aceeasi nota, e ca scena noastra politica ar fi ceva in esenta asemanator cu Star Wars. Cei buni se lupta cu cei rai, iar masonii ar fi asa ca niste cavaleri Jedi care din cand in cand trec de la „forta buna” la cea rea pentru ca, cine stie, poate au fost cei mai prosti cavaleri Jedi, nu au stiut sa se apere de tentatia „fortei rele”, iar masoneria e bine sa se delimiteze cumva de cei care nu mai sunt de partea binelui, adevarului si dreptatii… Poate ca dl Frunzaverde e fel de Darth Vader, un redutabil cavaler al dreptatii, care trecut de partea „fortei rele” determina un triumf fara precedent al raului.
  E dezamagitor sa vezi ca omul care a reusit sa arate ce e in spatele intregii povesti cu incalzirea globala, care a devoalat propaganda oficiala pe acest subiect, chiar crede intr-o propaganda mult mai putin subtile de partid, si de pe aceste pozitii lanseaza avertismente din acelea serioase, de intelectual care stie el ce spune. Dar nu va faceti probleme, pana la urma Star Wars are un happy end… deci o sa fie bine.

  • Domnule, cu tot respectul dar cred ca ratati atat spiritul cat si litera articolului. Ceea ce comentati sunt asociatii libere de idei si teme ce va apartin. Nu pot sa va impiedic sa o faceti dar pot sa va atrag atentia. Ceea ce si fac.

 14. Masoneria este cea care te pune pe tine sa scrii articole si sa pui la indoiala ce face la nivel mondial nu este vorba de romanasii nostrii care se ascund sub acesta umbrela ci de cei care manipuleza opinia publica mass-media in general din care si tu faci parte!

 15. Vorbele lui Berceanu, expresii ale neputintei. Ale celui care a pierdut si nu se mai poate ridica. Si tot ce poate face este sa urle deznadajduit in jur, poate se simte vreun olimpian, sa curme ticalosia ce s-a abatut, nu-i asa, fara respect, peste blandul si smeritul sau partid, singurul care inca mai tine aprinsa flacara libertatii.
  Patetic, iprocrit si mediocru. De ce nu iese s-o sustina de exemplu pe Macovei cu aceeasi fervoare? Pai nu renteaza. E mai simplu sa bagi faza cu masoneria… Si cu Rusia care… Apropos, vad ca toti o dau pe Rusia, uitand faptul ca foarte mult are de castigat si Ucraina din tot ce se intampla. Ma rog, s-ar putea sa ma insel.
  Berceanu, inainte de a da in gat masoneria ar trebui sa se mai uite in oglinda (ca mai toata elita romaneasca) ca sa vada cat de stearpa ii este putinta si capacitatea de a impinge tara asta spre dezvoltare, sa o faca sa-si creeze propria istorie si nu sa stea mereu cu ochii si speranta prin curtile altora. Sa recupereze milioanele de oameni care asteapta o propunere politica matura si moderna, nu vaicareli de muiere sedusa si abandonata.
  Uite-te Bercene la Macovei si invata ce inseamna sa fii barbat! Amin!

 16. Probabil masoneria „se ia” cam cum se iau si doctoratele. Dragii nostri politicieni, doctori si masoni. Probabil ca adevaratii masoni acum nu sunt in masonerie.

 17. Masoneria are anumite idealuri sociale si umanitare in spiritul carora isi educa membrii, dar nu face politica. Intrigile cu cine de la ce partid pleaca nu fac parte din masonerie.

   • In lojile masonice nu se poarta discutii politice, iar masonii nu au in calitate de masoni obligatia de a fi liberali sau socialisti sau apolitici sau sa treaca de la un partid la altul. Dar sunt liberi sa faca politica dupa cum le dicteaza constiinta, atat ca politica nu o fac in calitate de masoni, ci pe cont propriu.

    • Da fapt, masonii se-aduna seara la clubul masoneriei unde beau anason si joaca popa prostu’.

     Hai, domle drs, lasati-o balta, masoneria e un soi de mafie cu staif.

     • Masoneria este o fraternitate in care se joaca teatru (la propriu, ritualurile masonice sunt de fapt teatru) si se participa la un club de discutii. Ritualurile se bazeaza pe simboluri spirituale si au un mesaj de educatie morala. Morala masoneriei este ca oamenii sa-si iubeasca aproapele si sa se aiba ca fratii. Asta era ceva revolutionar intr-o epoca in care catolicii nu aveau voie sa discute cu cei de alte credinte, in loja se puteau intalni in secret oameni de religii diferite si vorbi deschis, fara teama de presecutie. In lojile masonice nu se discuta subiecte politice sau religioase, pentru ca ele dezbina oamenii in loc sa-i uneasca, iar scopul masoneriei este reunirea fraterna a unor oamenii cu conceptii si opinii diferite.

 18. În general nu-i bine să fii mason. Francisco Franco- a fost refuzat când a vrut să intre în masonerie- pentru că era cam prostuț. Drept urmare a ras Republica Spaniolă pe care a considerat-o un instrument masonic. Într-un mod cu totul umoristic- și era. Atât președintele republicii, dr. Azana cât și ultimul prim-ministru, Negrin- erau masoni. Și la ce le-a folosit ???

  • Va dati seama ca daca ar fi fost jucatori de bridge, Franco ar fi acuzat republica drept instrument de raspandire a bridgeului. Masoneria nu impune actiuni politice, dupa cum nici jocul de bridge nu impune actiuni politice.

 19. Chiar credeti ca rezolvati ceva cu apelurile astea penibile? O sa va raspunda masoneria cam la fel cum v-au raspuns corporatiile la apelul anterior…

  • Ce corporatii, duduie, ce apel anterior?
   Scuzati-ma dar trebuie sa fii tare naiv ca
   (1) sa nu intelegi ca miza chestiei nu este raspunsul in sine si
   (2) sa te mai ilustrezi in pozitia asta penibila de hai sa intreb si eu ceva.

   Este un raspuns agregat pentru mai multe interventii de aceeasi natura cu cea de mai sus pe care insa nu le mai promovez din motive de spatiu si redundanta tematica si lexicala.

 20. >> Sunt lideri importanti ai multor partide care sunt masoni, dar nu stiu daca toti sunt tradatori.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley#Silicon_transistor_and_birth_of_the_Silicon_Valley

  „In 1953, William Shockley left Bell Labs in a disagreement over the handling of the invention of the transistor […] moved to Mountain View, California in 1956, and founded Shockley Semiconductor Laboratory. […] As a result of Shockley’s abusive management style, eight engineers left the company to form Fairchild Semiconductor; Shockley referred to them as the „traitorous eight”. Two of the original employees of Fairchild Semiconductor, Robert Noyce and Gordon Moore, would go on to found Intel.”

  Apparently progress is more about treason than attaboys.

 21. politicianul roman e fudul din fire, iar apartenenta la vreo loja ii creeaza probabil vreun sentiment magulitor de ‘deosebit’, ‘cu motz’, ‘pai, moncher, ce vorbesti ‘neata!’.. asta e masonul comun roman (lapicida avarus nugator)

  desigur ca exista si ceva masoni de anvergura care din acesta cauza sunt mai bine informati decat altii – probabil lui isarescu ii prinde bine cand primeste semnale despre mersul real al anumitor ‘fenomene’.. probabil mai exista si masonul roman „academician” (anumiti oameni de cultura, de valoare, care au acceptat la un moment dat aparteneta la vreo ghilda care a dorit sa fie mai invaluita in mister, dar fara nici o pondere de regula in determinarea evolutiei politice interne).

  cat despre specimenele noastre gen ‘avarus nugator’, asocierea lor la vreun grup masonic nu le creste cu nimic importanta sau modifica comportamentul, sunt ca oricare altii ce formeaza grupuri dubioase (uneori penale) de interese care in plus se sclifosesc in ritualuri oculte care-i fac sa apara de’a dreptul ridicoli si uneori de’a dreptul extrapenibili…

  n-am inteles deloc chestia cu ‘respectul’.. (complex?)

 22. Nici eu nu sunt vreun mare specialist in masonerie dar eu o percep ca pe un fel
  de yoga, probabil un fel de yoga pentru calatori dintre cei care voiajeaza pe vasul
  asta de croaziera care se Viata la unul din etajele de deasupra cabinei capitanului.
  Ca in orice fel de alta activitate nici in masonerie nu pot fi toti indivizii adepti ai
  aceleiasi politici. Deci, ca orice om, cand coboara cu picioarele pe Pamant la
  termenele ce se stabilesc pentru luarea de decizii se pun si ei de o parte sau de
  alta, adepti ai una sau ai alteia dintre strategiile politice despre care ajung (ca
  tot omul) sa aiba stire.
  Berceanu mi-a fost drag pana acum, venim impreuna pe o aceeasi poteca probabil
  de dinainte de 89 (dar eu am inceput a-l zari in sirul indian dinaintea mea cand a
  mai inceput a se ridica ceata, prin 90 – 91) si doar „silogismul cainelui” v-a hotara
  daca vom continua pe o aceeasi poteca sau ne imbratisam si ne luam la revedere
  plecand fiecare pe drumul care i s-o parea ca-l scoate (pana la urma) mai repede
  la „pamantul fagaduit”.
  Prea putin m-a interesat (si ma intereseaza) viata lui personala (dupa cum nici a lui
  Frunzaverde, Placinta, Blaga, Macovei sau Udrea).
  Am citit cate ceva despre masonerie si mi se pare la fel de neinteresanta ca orice
  alt fel de religie. Dupa ce am trecut-o la „ne-interesante” arar mai mi-am indreptat
  ochii spre ea pentru ca, mai stii, se mai inseala omul.
  Dar, cam slabe sperante sa ma insel eu (eu singur) pe mine (pe mine insumi.

 23. Am stat de vorba cu un „foarte mare” mason nu de mult si era tare mandru de Antonescu si altii ca au luat puterea. Niste bieti…

  Mi-ar fi placut sa cred in mituri, dar, din pacate, masoneria nu este tocmai spuma societatii.

 24. Nasolneria. De ce ar avea nevoie un om capabil- cu competențele necesare- de această mascaradă de prost gust este de neînțeles. Iarăși , improbabilă, este asocierea a 2 sau mai mulți masoni de interese totalmente diferite. Dacă X face bani cu PNL și Y cu PSD n-o să se pupe frățește doar pentru că îl venerează pe Jubal, așa cum nu se vor pupa pe veci un anarhist și un om al bisericii. Una din cele mai proaste mostre de folclor urban este această uniune a masonilor deasupra oricăror interese personale. În realitate, pe lângă joaca cu șorțulețul și echerul nu prea există nimic. Un bun om de afaceri intrat în masonerie rămâne tot un om de afaceri. Un neica nimeni – intrat în masonerie- nu e ridicat la rangul de bun om de afaceri- pentru că nici măcar masonii nu sunt chiar complet imbecili. În orice ca, e mai sigură avansarea cu PCR defunctul- decât cu masoneria română sau de altă nație.

 25. Dupa 1989 toate institutiile si organizatiile au fost asaltate atat de oportunisti cat si de sabotori. Amintiti-va de PNL sau PNT….. Nici masoneria n-a scapat…mai ales ca fiind dupa 1989 in re-formare, avea nevoie de membri. Din prea marele elan de a recupera istoria….. s-a ajuns la vechea noastra boala nationala: forma fara fond.
  Dar sa ne intelegem…. e vb de o „anumita” masonerie din Ro in afacerea asta…., cea care a atras ca un magnet indivizi la care le umbla imaginatia in lipsa informatiilor si care au „fortat” intrarea pentru privilegii inchipuite. Masonerie care inteleg ca e acuma prizoniera unor indivizi ca cei mentionati mai sus. Si care de fapt nu inteleg nimic din spiritul ei. Exista dupa cate stiu in Ro mai multe obediente, despre unele nu vb aproape nimeni si care lucreaza in discretie si liniste, asa cum a facut masoneria de sute de ani.
  Secretul masonerie e ca… nu exista nici un secret… puteti gasi pe net tot, de la ritualuri pana la planse pe diverse subiecte (mai putin politica – ce e interzisa in tinute). Dar e mai intereant sa cititi tot felul de chestii aiurea pe net…..
  Masoneria nu are ca tel schimbarea sau influentarea lumii… ea lucreaza la nivel de individ….. Cu ce rezultate?….asta depinde de fiecare. De aceea avem asemenea comportamente.
  Privind societatea romana acuala, nici masoneria nu poate fi diferita….. e clar care e masa critica in Romania de azi. Din pacate. Iar viitorul e f sumbru.
  Asadar, ca sa incerc sa raspund d-lui Aligica, la intrebarea retorica din finalul excelentului articol: e vb de actiunile unor persoane membre ale masonerie romane, dar care nu sunt masoni… .’. E vb de spirit de gashca….de nimic altceva. Nu va asteptati la declaratii….

 26. tare de tot :) mai ales pasajul ala cu excursia cu autocarul :)

  nu numai ca sunt niste caricaturi. dar incercati urmatorul experiment mental. chiar daca masoneria romana ar fi fost la un moment t0 o organizatie reprezentata de oameni respectabili, in mod inevitabil s-ar fi transformat tot intr-un club de fanfaroni in scurt timp. astia suntem, e in firea noasta. poate si mai important, sprea asta tindem. fanfaronii ii dau la o parte pe ceilalti. nu e o intamplare nici faptul ca pacalici gen stanisoara sunt politicieni, nici ca sunt „masoni”.

  vreau sa va spun o mica intamplare. la o ambasada a romaniei a venit in vizita MRU, pe vremea aia ministru de externe si a trimis vorba prin comunitatea (mica) de romani ca ar vrea sa stea de vorba cu „tinerii” de pe la banci, de prin unviersitati etc. si ne-am strans mai multi acolo. am constatat ca se stransesera intre timp si mai multi, parinti, rude, inclusiv si lume care se ocupa cu cu totul alte sporturi pe acolo, toti dornici sa stea de vorba cu dl ministru. ce credeti ca s-a intamplat? intalnirea cu „tinerii” a degenerat repede tot in balciul ala de prost gust care are loc de fiecare data cand vreun oficial se intalneste cu multimea. tot felul de vorbitori, care de care mai penibili, se imbulzesc sa „ia cuvantul”, sa se bage in fata, sa-l impresioneze cat mai repede si cat mai tare pe inaltul oaspete etc. MRU saracul a fost vizibil jenat si a gasit un motiv sa se retraga. l-a lasat pe Vladescu, care se vedea ca era mult mai in largul lui in altfel de situatii. omul si-a intrat in rol si a tratat pe toata lumea cu aroganta corespunzatoare. aia mai rasariti din public n-au putut decat sa taca jenati si sa plece discret de acolo.

  fenomenul asta se repeta la scara mai mica sau mai mare de fiecare data. in Romania in jurul oricarui lucru asociat cu ideea de prestigiu e mare imbulzeala, iar imbulzeala ii da la o parte tocmai pe cei care ar fi meritat ceva din prestigiul ala. asa cum imbulzeala in jurul titlurilor academice de la universitati particulare ii da la o parte tocmai pe cei care ar vrea sa invete, sau cum imbulzeala in jurul moastelor sfinte ii da afara pe aia care chiar sunt credinciosi. masoneria este un „prime target” pentru acest gen de oameni. n-are cum sa fie masoneria mai breaza cat timp au primit in randurile ei oameni ca astia, care in afara de faptul ca sunt bagaciosi in fata cand e imbulzeala, nu au alte merite vizibile.

 27. Stimate Domn,

  Am convingerea ca stiti foarte bine ca nu are nicio legatura masoneria, ca organizatie, cu actiunile profane ale celor mentionati de dvs.
  Intrebarile dvs. repetate de-a lungul articolului ( ati numarat semnele de intrebare din articol?) nu fac decat sa semene neincredere ( ca sa folosesc cel mai „usor” cuvant) in masonerie.

  Dvs. ar trebui sa stiti mult mai bine decat majoritatea cititorilor dvs. ca nu exista legatura intre masonerie si actiunile individuale a unor politicieni, care intamplator sau nu sunt masoni.
  Faceti o confuzie voita intre organizatia in sine si unii dintre membrii sai.
  Din pacate masoneria in Romania, in avantul ei post revolutionar, a primit in randurile sale pe multi care nu ar avea loc intro loja masonica cu traditie. Acest lucru nu afecteaza insa principiile masonice sau organizatia in sine.

  Ce ar insemna pentru dvs. alaturarea cu dl. Rosca Stanescu, de ex.? V-ati simti confortabil?

  Am si eu o intrebare pentru dvs.: Cui prodest?

  Cu respect!

  • Parerea mea este ca intrebarile domnului Aligica sunt legitime. Cat timp singurele manifestari publice ale masoneriei din ziua de astazi sunt cele pe care le-a mentionat dansul, pe ce baza sa ne imaginam ca de fapt este cu totul altfel? E vorba de ce este masoneria acum, nu de ce a fost candva. De unde ar trebui sa stie cineva ca acum, in zilele noastre, toata mascarada asta din categoria „stan si bran masoni” la care asistam nu are legatura cu ce se intampla de fapt?

  • Domnule Bruno,

   Am spus-o deja: Regret sincer ca articolul poate parea ca face o nedreptate unor oameni seriosi asociati cu masoneria. Dar fie ca le formulez eu, fie ca le formuleaza altcineva -poate mai elegant si inteligent decat mine- realitatea este ca problemele si intrebarile exista, independent de cine si cum le formuleaza.

   Cred ca este gresit ca in loc ca atentia sa fie concentrata pe problemele pe care le semnaleza mesajul, ea sa fie concentrata pe oportunitatea sau retorica mesajului. Raul pe care un articol ca acesta il face organizatiei este infinit mai mic decat raul facut de o singura iesire publica a lui Frunzaverde si zvonurile cu care se inconjoara.

   Cand scriu acest articol speranta mea nerostita este ca undeva, cumva exista modalitati ca organizatia sa traga o linie si sa puna capat acestei situatii. Poate ca sunt naiv. Dar rau intentionat, cum am impresia ca dv credeti ca sunt, nu sunt.

   • @r2
    Intamplator respectivii sunt masoni. Nu are relevanta pentru masonerie. Sunt actiuni personale din viata profana a domnilor respectivi.
    In masonerie se intampla destul de des ca intro loja sa fie membri de partid din tot spectrul politic (din PP-DD nu am auzit sa faca cineva parte, dar viata e lunga).
    Daca un coleg de loja il „convinge” pe altul sa treaca la un alt partid, inseamna ca masoneria e implicata???
    De credeti ca traseismul unor politicieni are legatura cu masoneria? De ce nu credeti ca au legatura doar cu lichelismul?

    @DPA
    Stimate Domn,

    Puneti problema gresit. Intrebarile dvs. nu isi au pur si simplu rostul deoarece masoneria ca si organizatie nu are scopuri atat de mici ca trecerea domnului cutare din partidul X in partidul Y.
    Deci, din punctul meu de vedere, intrebarile sunt lipsite de sens.
    Daca doriti sa adresati o intrebare masoneriei, aceea este cum poate ajuta masoneria ca Romania sa fie primita in Schengen.
    Desi cred eu ca mai degraba nu ati intreba ci doar indemna.

    Cu permisiunea dvs va sugerez sa intrebati pe cine considerati indreptatit sa va raspunda ce se intampla in CSM, care e scopul final al acestor actiuni si cine sunt beneficiarii? Ce urmeaza dupa „mineriada” din CSM, care e urmatoarea tinta?

    PS
    V-am adresat si eu o intrebare. Observ ca toata lumea intreaba, dar nimeni nu raspunde.

    Cu aceeasi stima!

    • Domnule Bruno,

     Va multumesc pentru comentariu. Din pacate nu pot sa il consider un raspuns. Intrebarile le-am formulat suficient de clar. Comentariul dvs se refera la cu totul altceva, dar il faceti cumva cu aerul ca ati lamurit definitiv problema. Miroase mai degraba a retorica de talk-show.

     Mai incerc o data. Spuneti „Intamplator respectivii sunt masoni. Nu are relevanta pentru masonerie. ” Repet ideea – daca aceste lucruri nu au relevanta pentru masonerie, atunci CE anume trebuie sa aiba relevanta in ochii nostri, ai ne-masonilor? Ca in afara de dispute cu privire la ” jurisdictia cate unei portiuni de domeniu cosmic sau galactic”, comunicate si personaje din categoria „cascadorii rasului” nu avem concret pe ce ne baza.

     Daca dvs sunteti un mason adevarat, nu ca stan si bran de la pdl, am o mare rugaminte: give us your best shot.

     • Domnule r2,

      Nu stiu la ce faceti referire cand scrieti despre ” dispute cu privire la jurisdictia cate unei portiuni de domeniu cosmic sau galactic”. Banuiesc ca preluati o marota a unora care nu stiu nici ei despre ce vorbesc sau au prins din zbor o barfa pe care o trateaza ca pe un adevar absolut.
      In primul rand masoneria nu face politica. O parte dintre masoni, da. Poate dvs. considerati asta o contradictie, dar eu va spun ca nu e. E ca si cum ai spune, imi cer scuze pentru exemplu cam trivial, ca toti fotbalistii sunt betivi pentru ca unii dintre ei merg prin cluburi prea des.

      Societatea percepe confuz si parerile negative sunt mult mai vizibile deoarece masoneria este discreta ( a nu se confunda cu secreta). Ritualul masonic nu are nimic satanic sau necrestin. Pentru a intra in masonerie trebuie sa fii un om liber, de bune moravuri si sa crezi intro fiinta suprema.

      Ce e relevant? Aceasta e intrebarea la care nu ati primit raspuns, am inteles bine? Relevante sunt valorile si faptele masoneriei. Va rog din nou sa nu confunfati masoneria cu unii dintre masoni.

      Daca sunteti de buna credinta si doriti sa va informati e ok, dar nu puneti probleme false cum e cea cu spatiul cosmic.

      Cu stima!

      • „În conformitate cu prevederile art.2 din statut, obiectul asociaţiei constă în acţiuni umanitare, educative şi social-filantropice prin:
       – elevarea omului şi combaterea ignoranţei prin morală şi cultură;
       – sprijin mutual pentru membri săi în toate împrejurările vieţii şi ajutorarea persoanelor şi grupurilor de persoane defavorizate prin acţiuni filantropice;
       – susţinerea şi apărarea patrimoniului cultural naţional şi pe cel al umanităţii;
       – consolidarea statului de drept şi a valorilor democraţiei.”

       sursa: http://www.gov.ro/nota-de-fundamentare-h-g-nr-561-15-04-2004__l1a83093.html

       Scopurile „Asociatiei” au legatura cu valorile?
       Atunci… membrii au vieti profane in care pot sa batjocorasca valorile „sacre”?
       Ei nu pot face de ras Asociatia?

       Altfel, va intreb aveti cunostinta de proverbul romanesc „spune’mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti” ? Cum il comentati din perspectiva valorilor de care vorbeati ?

       „elevarea omului şi combaterea ignoranţei prin morală şi cultură” !
       mda… si ziceti ca nimeni nu poate face de rusine o asociatie din care face parte…

       Eu cred ca asociatia inginerilor ar retrage calitatea de membru unuia care s’a facut vinovat de pedofilie de pilda. De ce ? Pur si simplu chiar si numai pentru ca ceilalti membri se vor simti jigniti de asocierea lor cu impricinatul. Asta nu are legatura cu valorile ingineriei… dar nici ingineria nu are ca scop elevarea omului… prin morala si cultura…

       De aceea intrebarile sunt pertinente dupa parerea mea. Si nu au legatura numai cu numitii politicieni de mai sus ci cu toti (!) politicienii.

 28. Am avut o parere foarte buna despre masonerie(pentru ceeace au facut in trecut) dar acum,vazand cine face parte din masonerie ma intreb ce au avut in cap cand i-au facut masoni(si cu grad mare) pe Iliescu,Severin,Nastase,Roman,Mircea Pascu,Gabriel Oprea,V.Attila,Ion Stan,Hrebenciuc,Piedone,Geoana,P.Abraham.Cum sa vrea binele acestei tzari cu asemenea masoni?

 29. Nu vad rostul articolului devreme ce pleaca de la o afirmatie a unui politician „X este mason” care nu prezinta certitudine si se ajung la intrebari noaos romanesti de genul „este masoneria confortabila cu faptul ca X o reprezinta? „. Pana la urma dincolo de speculatia la gata de afirmatia acelui politicin nici o data certa legata de masonerie sau de cei implicati in pseudo-scandal nu a fost prezentata, nici un silogism cu adevarat solid nu pot regasi…. Sper sa nu ranesc orgoliul autorului cu ce afirm.

 30. Masoneria e o chestiune progresista, care a reformat societatea de la Frederic cel Mare (care a introdus examene grele pentru judecatori, care erau singurii care puteau aplica pedeapsa cu moartea in imperiu, care a introdus toleranta religioasa ca politica de stat) la George Whashington si John Adams, care au constituit SUA si modelul de republica dupa modelul Lojei, unde nimeni nu e sef pe viata ci doar doua mandate.

  Masoneria de astazi si dintodeauna este apolitica, dar este si aseptica(spre pilda nu primeste arbitrii de fotbal … care spune mult despre principiile de la templele virtutii).

  Si premierul puscarias Adrian Nastase a fost mason (a fost exclus din cauza condamnarii). In masonerie nu poti sta cu condamnare ca Gigi Becali in Parlament.

  In SUA 90% din Congresul SUA sunt masoni, si nimeni nu a luat Congresul la impins vagoane nici cu razboiul din Vietnam nici din Irak nici cu criza din septembrie 2008.

  Daca domnul Stanisoara e o lichea, e lichea pe persoana fizica nu pe persoana juridica a Lojei.

  Daca Basescu este stelist la fel ca Ponta si Becali ar trebui ca seful galeriei din Ghencea sa ia pozitie oficiala cand se balacaresc la televizor ca au intinat nobilele idealuri ale stelismului si mostenirea zilei de 26 mai 1986 ?

 31. Din apreciere pentru ce scrie DPA dar si pentru a da un exemplu despre cum actioneaza masoneria (si cu ce efecte!) descriu pe scurt „epilogul” celebrei batalii-masacru de la Alamo. Nu se poate ca aparatorii acestei organizatii de binefacere si rafinament intelectual sa nu fi vazut macar o versiune a filmului Alamo – cea cu John Wayne si Richard Widmark sau cea de acum vreo 5 ani. Foarte putini stiu insa „finalul-final”, adica ce a urmat macelaririi de catre mexicanii generalului Santa Ana a texanilor de la Alamo lasati de izbeliste de Sam Houston, generalul-comandant suprem texan. Santa Ana imbatat de cucerirea fortului-misiune catolica de la Alamo s-a avantat in interiorul Texasului fara sa mai ia masuri de precautie, asa ca Sam Houston l-a atacat si i-a imprastiat armata luindu-l prizonier pe generalul dictator. Introdus in cortul lui Houston, Santa Ana a facut gestul de recunoastere masonic (ceva cu mana dreapta si inima), si imediat Sam Houston i-a evacuat pe totzi din cort ramanand intre patru ochi cu „fratele sau”. Dupa cateva minute, Houston a iesit din cort, a ordonat sa i se dea lui Santa Ana un cal si sa fie lasat liber. Ordinul s-a executat si Santa Ana a putut sa se intoarca in Mexic si sa-l fericeasca inca vreo 15 ani ca dictator feroce. Houston a obtinut independenta Texasului si a devenit orasul sau principal (vorba vine).
  Si pun si eu o intrebare: ce se intampla oare cand un infractot ajuns in fatza judecatorului face semnul de recunoastere masonica? Cum isi ajuta judele „fratele” – obligatie din juramantul de intrare in masonerie, alaturi de supunerea fatza de cei cu ‘numar” mai mare?
  Si ia ganditi-va astfel de „intalniri’ in Romania de azi?-

  • Învățați-ne și pe noi acele semne, că cine știe cînd ajung la proces și am nevoie :D Plecăm de la presupunerea că judecătorul nu o să se uite prin registre să mă caute, și n-am timp să mă fac mason cu adevărat.

   Și oricum, cine știe cînd o să mai primesc foloase necuvenite pentru simplul fapt că am știut să fac fac un semn.

   • Semnul e doar primul pas, trebuie sa raspunzi apoi corect la anumite intrebari despre credintza in MAAU si daca-l confunzi cu MIAU……Pacat ca saracul Toca, desi in „adormire” voluntara, a decedat, dar il potzi intreba pe dinu seralu’, cel cu neste tzarani.

 32. Francmasoneria nu a fost niciodata prezentata in presa si nici nu va fi, ei nu dau niciodata nicio declaratie nu recunosc nicio autoritate in afara de a lojii superioare din strainatate de care apartin. Ei sunt deasupra notiunii de lege, de stat, presedinti si alti lideri de tari sunt doar simple piese pe tabla de sah… nu o sa vedeti niciodata ca ies in presa pentru ca presa si mass-media e controlata de ei….ma gandeam ca asta stie toata lumea dar se pare ca m-am inselat…cei mai multi care apartin de vreo loja nu trec de primele trei grade de baza: „Entered Apprentice” „Fellow Craft” „Master Mason”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro