luni, septembrie 25, 2023

“Partida rusă” – dar nu numai ea – din energie

Moto: „Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.” Psalmul 11

În 15 septembrie publicam pe Contributors “Partida rusă din energie” în care scriam:

„Putem spune că Federația Rusă a devenit o amenințare la adresa securității energetice și economice a României. Istoricește, putem deduce un pattern al agresiunii Federației Ruse în zona Mării Negre care se manifestă dupa cum urmează:

 • dezvoltarea unui sistem corupt – cumpărarea sau impunerea unor personaje politice controlabile de la Kremlin, sistemul fiind autocratic sau dictatură, intruziune în alegeri, crearea de forțe politice revizioniste și favorabile Kremlinului
 • achiziția de active în industriile strategice, în special cea energetică
 • ocuparea spațiului mediatic și al rețelelor de socializare – asaltul „fake – news” începând de la retelele de socializare și până la presa quality generat de „fabricile de troli” atașate serviciilor de informații rusești
 • aparitia „omuleților verzi” pe teritorii încă „neexplorate” de aceștia.”

În privința ocupării spațiului mediatic și rețelelor de socializare, există destule analize bine făcute (cu recomandare larics.ro), iar despre capitalul rusesc amintim câteva “cazuri”: industria aluminiului, Mechel, LukOil, Gazprom, Conef cu WIEE și Wintershall, AIK cu Valahia Gas (toți, mari importatori de gaze de-a lungul timpului). Nu există documente care să dovedească acționariatul rusesc în OMV, acționarul majoritar al Petrom, dar în cartea mea Romania – Energie și Geopolitică, în capitolul “Strategiile energetice românești și grupurile de presiune din industria energetică românescă”, la pagina 168, demonstrez cum Rusia obține informații strategice despre industria energetică românească. Nu putem să nu amintim o declarație a dizidentul anticomunist rus Vladimir Bukovsky apărută pe canalul BBC: „Lukoil înseamnă Gazprom, care are 30% din compania austriacă OMV. Iar Gazpromul nu înseamnă altceva decât KGB. Aşa că lucrurile sunt clare, prin Lukoil, KGB a pus mâna pe întregul sistem energetic din România”.

Acum câteva săptămâni apreciam că “omuleții verzi” este exclus să îi vedem, fiind țară NATO, dar aceștia ar putea exista într-o formulă, ca fiind invizibili, adică făceam referire la punctul întâi: “cumpărarea sau impunerea unor personaje politice controlabile”.

În urmă cu trei ani, în timpul guvernării PSD, circula o glumă pe holurile Parlamentului, în care se spunea ca spaga pentru numirea ministrului energiei a fost dată de două ori: prima dată pentru a nu fi numita prima persoana nominalizată și a doua oară pentru a fi numită persoana agreată de OMV. Dacă instituțiile abilitate nu au comunicat nimic până azi, înseamnă că întradevăr a fost o gluma, dar suspiciunea rămâne …

Dacă Rusia poate, dacă OMV ar putea, de ce și alții să nu poată? Dacă ne uităm cu atenție la diversele personaje numite în diferite funcții care influențează industria energetică românească, am putea bănui multe. Revin la o idee lansată tot pe Hotnews – Contributors în luna iunie: “Grupurile de interese economice, având o putere din ce în ce mai mare în domeniul energiei în ultimii 10 ani, acționează din timp, corupând persoane de decizie din partide pentru ca la momentul oportun să-și impună persoane care să le servească interesele. Astfel s-a ajuns la malversațiuni savante: Au fost create entități sau chiar societăți comerciale având drept scop scurgerea de fonduri, impunerea de politici contrare intereselor naționale și mărirea aparatelor administrației de stat pentru interesele sinecuriștilor și a grupurilor de interese.”

Surprinzător că nimeni nu a mai zis ceva după ce jurnalistul Adi Moșoianu a scris, ca un adevarat avertizor de integritate, la numirea Guvenului de anul trecut despre câteva suspiciuni de ingerință a OMV.

Și mai surprinzător este că nimeni nu a scris cum niște companii, fără să dețină active în productia, transportul sau distribuția de energie să ocupe primele locuri în tranzacțiile pe piața de energie în timpul pandemiei.

Mulți ne punem speranța că în următorii patru ani Romania sa evolueze, mai ales că există un Parlament mult mai echilibrat decât cel trecut, dominat de PSD. Asteptăm o guvernare aptă de a duce țara în direcția Uniunii Europene care să fie în stare de a atrage de cele 83 de miliarde de euro. Dar acest guvern trebuie să fie invulnerabil la amenințările interne și externe și să fie populat de politicieni asupra cărora să nu existe nici un fel de suspiciune și mai ales să fie apți de a trasa un program de guvernare (de care să se țină), care să ducă România acolo unde ne dorim cei mai mulți dintre noi. Adică sa fim reprezentați de “omul potrivit la locul potrivit”, deoarece “atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni”.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Este o temă rar abordată si de aceea este cu atât mai meritoriu semnalul dv. din acest articol. De fiecare dată când este investit un guvern așteptăm încordați să vedem cine răspunde de cutare sau cutare post strategic, de exemplu de energie, sau de educație, sau de serviciul de informații…
  Cât privește cele semnalate de dv., de ce nu există o structură de protecție informativă a acestui sector strategic? Ce păzește, în fond, SRI-ul?

 2. Un semnal util, dar cred ca situatia actuala se datoreza unor acorduri dubiose incheiate sub mandatul lui a Nastase cu participarea activa a lui Dan Ioan Popescu, ultimul fiind si el posesorul unei averi greu de justificat. Cand un om isi vinde tabla de pe acopersul casei nu trebuie sa se planga ca ii ploua in casa.
  Eu citesc cu un oarece scepticism mai toate articolele pe teme energetice de pe Contributors pentru ca multe par scrise de lobby-isti reprezentand interese ale unor companii straine, nu neaparat OMV sau rusesti.
  If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro