vineri, martie 24, 2023

Pensionarea anticipată este un drept care trebuie respectat!

Majorarea vârstei de pensionare, asumată pe șest de Guvern prin PNRR și comunicată aiuritor și contradictoriu de aparatnicii zilei ridică nenumărate probleme. Cei mai loviți sunt cei care au o etate apropiată de momentul în care ar putea să iasă anticipat la pensie potrivit legislației încă valabile ori care au atins deja criteriile de vârstă și perioada necesară de cotizare.

A-i sili pe cei cu vârste de 60+ să-și continue munca dacă îndeplinesc normele de ieșre la pensie anticipată sau integrală, mi se pare o dovadă de un cinism până la cer. Nu vin aici cu calcule, cu dovezi ale inechității, nu mă agăț de mizeria necurățată a pensiilor speciale din sistem fără legătură cu contributivitatea, ci ridic mai degrabă o problemă de logică și de morală.

Deși înțeleg dilema celor de la putere, care vreme de 31 de ani nu au făcut nimic pentru reformarea autentică a sistemului de pensii și au supralicitat sinucigaș și populist cu măriri și pomeni fără acoperire, nu pot să nu-mi arăt îngrijorarea pe care o simt alături de toți cei care abia așteaptă să mai și trăiască un pic pe finalul vieții. Cum să obligi pe toți cei cu vârsta de pensionare să rămână legați de munca ce i-a consumat ca pe lumânare? Cum să-i pui în aceași oală pe cei care își doresc să continue cu cei care vor să se oprească și să se mai bucure de liniște și recuperare?

Dacă stăm drept și judecăm strâmb (sau invers), ne punem întrebarea firească: în care dintre meseriile din societatea noastră mai fac față cu brio, fizic și intelectual, cei cu vârste de peste 60 de ani? Sunt câteva care pot fi numărate pe degete: cadrele universitare sau din liceu pot fi o categorie, la fel ca și cei care s-au specializat în instruire și coaching. Alții care se califică ar fi unii din categoria profesiilor juridice/liberale: avocați, notari, executori, evaluatori, mediatori, consultanți, contabili, juriști, cei care crează conținut pentru canalele media, traducători, artiști  etc. Sigur că pot rămâne bine-mersi în funcțiune și unele persoane calificate din domeniul medical: medici, asistente, infirmiere, dar și din domeniul financiar (brokeri, analiști, vânzători de produse și servicii etc.).

Este limpede că 90% dintre categoriile enumerate mai sus vizează pe cei cu pregătire superioară, cu background serios și cariere confirmate. Dar ce facem cu restul, cu confrații fără multă carte, care cu vârsta au probleme dintre cele mai multe, mai complexe și neprevăzute? Cei care au muncit fizic nu mai pot munci fizic la randamentul scontat, majoritatea uită repede, nu se mai pot concentra, își pierd sau încetinesc reflexele, sunt depășiți total de tehnologii, au de concurat în sistemul privat cu tineri care nu știu ce înseamnă ”vechime”, respect sau bun simț.

Se dorește încurajarea celor care rămân în activitate prin puncte mai ”grase” la pensie, dar și a întreprinzătorilor care mențin sau chiar angajează oameni cu vârste înaintate. Dar nimeni nu recunoaște clar și public faptul că nici nu patron nu ține ca angajat și nu consimte să angajeze seniori fiindcă aceștia sunt mai greu de subordonat și de manipulat, fiindcă sunt mai cârcotași și mai greu de prostit cu lefuri mici. Și până la urmă, ce randament poate aștepta în general un antreprenor de la un salariat de peste 60 de ani? Ce suflu mai are acesta, ce idei, ce determinare?

Ciudat este faptul că până și mulți dintre cei capabili să-și continue cu succes activitatea în câmpul muncii aleg să încheie socotelile la vârsta legală de pensionare anticipată. De ce? Fiindcă în sectorul privat salariile nu mai acoperă efortul și zdrobeala de a-ți atinge target-ul impus de patron. Fiindcă orele peste program nu se plătesc niciodată. Fiindcă la orele de muncă aceștia mai adaugă zilnic alte ore pierdute în traficul infernal al marilor orașe. Fiindcă stresul prelungit duce la rețete compensate, la somn agitat, sânge rău și reacții necontrolate. Fiindcă familia devine o anexă, un episod pasager ale existenței cotidiene. Fiindcă fiecare dintre ei știu că a rămas prea puțin nisip în clepsidră pentru a se mai bucura de restul zilelor.

Fiindcă pensionabilii noștri cu scaun la cap înțeleg că le prind mai bine câțiva ani de tihnă și de respect, chiar dacă nu se pot compara cu cei de-un leat din Europa civilizată.

În Franța, în micile orașe, pensionarii se adună la ora prânzului la terase, beau ceai și valsează. În Germania ei pleacă sistematic prin programe turistice pentru seniori în țările calde, pe te-miri-ce bani, iar în Marea Britanie se duc la spa și decid cum să se mute la Mediterana, la căldurică.

Pensionarii noștri sunt mult mai modești. Dar măcar lăsați-i să fie pensionari o vreme, să-și fîlfâie cuponul și se îmbujoreze că le-au fost virați banii în cont, la lună! Cei mai mulți sunt fericiți dacă au strictul necesar, dacă pot plăti facturile, medicamentele și mâncarea zilnică. Norocoșii mai apucă viața în cuplu și la senectute, mai stau o vreme cu copiii și nepoții și, dacă au baftă, apucă un loc într-un azil decent, într-un spital privat sau un cimitir mai central, să-și odihnească oasele, în sfârșit.

Distribuie acest articol

120 COMENTARII

 1. Toate bune și frumoase. Întrebarea e cine plătește?!

  În momentul ăsta România se împrumută zilnic ca să-și plătească pensiile și lefurile de stat. În jur de 80% din bugetul nației se duce pe ele. Nenea Iancu sesiza problema încă de acum 120 de ani: „românul să se nască bursier, să trăiască funcționar și să moară pensionar…” https://ro.wikisource.org/wiki/Greu,_de_azi_pe_m%C3%A2ine…_sau_unchiul_%C8%99i_nepotul

  Eu alături de milioane de alți români am plecat de mult din România tocmai pentru că-mi ieșise pe nas să mai plătesc pensii & lefuri de stat. Deci e limpede că foarte mulți români (aș îndrăzni să zic, majoritatea) nu mai vor s plătească nicio lețcaie în plus, ba chiar ar vrea să plăteacă mult mai puțin, iar o bună parte din noi nu mai plătim nimic. Probabil că e momentul ca autorul să inițieze o mișcare de strângere a donațiilor publice pentru a permite menținerea sau chiar reducerea ârstei de pensioanre. Abia aștept să-i văd pe toți ăștia îngijorați de probleme sociale sărind buluc să cotizeze :)

  P.S. Îmi amintesc de bietul Warren Buffet ce se plângea acum câțiva ani că secretara sa are o cotă de impozitare mai mare ca el. Ce nu povestea Moș Buffet era faptul că el cu mânuțele lui întreține o armată de avocați și contabili, plătind pe ei mai mult ca bugetul unei țrăi mici, doar ca să-i reducă prin orice mijloace imaginabile cota de impunere :)

  P.P.S. Întotdeauna m-au umplut de respect răgetele pline de compasiune ale ălora n-ar da un sfanț nici să-i cufinzi în acid, celor pe care-i compătimesc cu atâta râvnă…

  • nenea Josef nu comentez postarea dumneata dar vreau sa iti raspund la intrebarea : ” Cine plateste ? ” Raspunsul este : ” Au platit de-a lungul anilor prin retineri lunare cei care azi vor sa iasa la pensie ” . Ideea indusa ca un muncitor duce in spate x pensionari este una falsa lansata de administratii ipotente care au integrat in bugetul statului bugetul Casei de pensii ,si care folosesc functiile de conducere ale Casei pentru pomeni politice .

    • Faptul ca se gestioneaza prost fondurile in tara asta, ca se dau o gramada de bani aiurea, ca sunt bani investiti in proiecte, care nu se finalizeaza la timp si zac echipamente scumpe in conditii improprii pierzandu- si garantiile si eficienta, asta nu se spune si nu se critica..
     Trebuie sa mai munceasca cei care au muncit deja 30- 35 de ani sau mai mult si au lasat ceva in urma lor ca sa sustina imcompetenta celor ce ne conduc.

   • Păi hai să socotim:

    – În 1989 salariul mediu în România era de 3000 de lei. Dolarul la negru era 100 de lei. Deci leafa medie în România era de $30. Rata de inflație a USD înrtre 1989 și 2021 e de 2.1. Deci cei $30 de atunci valorează azi $63, adică vreo 260 RON. Din ăștia dacă contribuiau la pensie cu 10% însemna 26 RON pe lună. Cam ce pensie credeți că ați trebui să primiți dintr-o contribuție de 26 RON pe lună?!

    – În 2005 salariul mediu în România ajunsese la $130. Coeficientul inflației USD e de 1.4. Deci făcând socotelile de mai sus ajungem la o leafă medie actualizată de 735 RPON, adică o contribuție la pensie de 68 RON pe liună. Cam ce pensie credeți că ați trebui să primiți dintr-o contribuție de 73 RON pe lună?!

    Dacă casa de pensii nu ar primi bani de la bugetul de stat, atunci pensia medie fie ar trebui tăată măcar cu 50%, fie s-ar ajunge la manevrele din Rusia anilor 1992-2003: „Banii de fondul de pensii s-au terminat, Pensia de luna asta se amână pentru 6-12 de luni” :)

    Sigur că nu e vina pensionarilor de azi. Numai că să zbieri în gura mare și să te bațși cu pumnul în piept că tu ai contribuit și că țara are datoria să se sinucidă ca să-ți plătească pomeni mult peste puterile ei, atunci când de fapt toată contribuția aia măreață de o viață nu acoperiă nici pensia plătită azi pe un an, e o dovadă de nesimțire fără pereche. Mă bucur că nu mai plătesc nicio centimă la pensia dumneavoastră. Regret profund că nu am plecat din România măcaru cu 2-3 an imai devreme decât am făcut-o și că v-am plătit totuși… :)

    • Domnule Josef Svejk,

     cu tot respectul pentru unele comentarii ale Dvs destul de pertinente la articolul de fata, va atrag atentia ca in calculele de mai sus o dati in bara rau de tot. Faceti greseli elementare care conduc la rezultate absolut eronate.

     De exemplu, Dvs convertiti salariul mediu din 1989 folosind valoarea dolarului la negru de atunci, si apoi folositi rata inflatiei USD intre 1989-2021 ca randament de apreciere a contributiei respective. Sa le luam pe rand. Cei mai multi dintre oamenii care au acum 60 de ani si au dreptul conform legii sa se pensioneze anticipat aveau in 1989 intre 28-29 de ani (excludem de aici cohorta de pensionari de lux, cei cu pensii speciale, aia e alta discutie). Oamenii astia au platit contributii la casa de pensii in perioada comunista maxim 8-9 ani. Cea mai mare parte a perioadei lor active au platit contributii cand Romania era libera democratica si prospera si cand salariile au crescut simtitor (mai ales dupa 2007) si nu la negru ci la cursul oficial de schimb al dolarului. In al doilea rand, Dvs folositi rata inflatiei USD intre 1989-2021 ca randament de apreciere a contributiei respective. Pe bune? De ce nu rata de crestere a PIBului Romaniei, de ce nu randamentele medii anuale Bursei de Valori Bucuresti in perioada respectiva? De ce nu rata de crestere S&P500 de exemplu. La Dvs in SUA, Social Security Administration foloseste rata inflatiei USD ca baza de calcul pentru Social Security check-ul pe care il veti primi Dvs? Va garantez ca nu!

     Sunt multe detalii care va scapa si care se iau in considerare cand se calculeaza cuantumul unei pensii, asa ca cel mai bine ar fi sa va abtineti si sa nu comentati pe unde nu va pricepeti.

     • Aveți mai jos evoluția salariului mediu în România între 1990 și 2018.

      https://www.zf.ro/infografice/evolutia-salariului-mediu-net-din-1990-pana-in-prezent-sursa-ins-8881950

      După cum vedeți chiar și în 2007 leafa medie a româniului era de 750 RON, iar în 2010 leafa medie în România era de 1500 RON Cât trebuia să contribuie ăla care era angajat în 2007 cu 750 RON și în 2010 cu 1500 RON ca să ia azi o pensie de 2000 RON?! Întreb și eu, nu dau cu parul… :)

      Am luat ca referință evoluția USD din cauză că moneda americnă era și atunci și e și azi principala monedă de referință a lumii. Atât în 1990 cât și azi România își importa combustibilul, alimentele și materiile prime în USD. Apa pe care o beți, curentul electric pe care-l foloșiți, gazul pe care-l ardeți și chinezăriile cu care vă îmbrăcați și pe care le folosiți sunt plătite în USD. Asta e. Statistica română a ultimilor 75 de ani a fost .și e adesea contorsionată de interese politice de moment. Cursul dolarului însă nu minte.

      Exact dezvoltarea României din ultimii 22-23 de ani (perioada 1990-1998 a fost una de stagnare, inflație galopnată și criză continuă) a generat această problemă a disparității enorme dintre contribuțiile actualilor pensionari din perioada activă și pensia încasată azi.

      Așa cum am mai spus, nu e desigur vina pensionarilor de acum și ar fi fără îndoială inuman să încaseze azi pensii la nivelul contribuțiilor lor din trecut. Însă cu toate astea o bună parte din pensionarii de azi pretind că sunt neîndreptățiți și că li se cuvine mai mult decât primesc acum, aducând ca argument exact contribuții fantasmagorice ale lor din trecut. Adevărul crud e vreo 95% din pensionarii statului de azi s-ar pomeni cu pensiile tăiate cu 70%-80% dacă ele ar fi corelate precis cu nivelul contribuțiilor lor reale. Statul român, așa bun sau rău cum e, scuipă sânge ca să le plătească pensiile….

      • Domnule Josef Svejk,

       1. USD nu este intotdeauna cel mai bun punct de referința mai ales cand se compara anumiti indicatori economici intre doua tari. De aceea economiștii au introdus indicatori PPP (ppp purchasing power parity calculation) care sunt un fel de metrica similara cu „cost of living calculator” care ne ajuta mai eficient sa comparam costul vietii in NYCity vs Bozeman MT.
       Va recomand sa analizati PIB-ul Romanniei PPP in international dollars la zi, si sa dati click si pe butonul „Also Show” -> Same Region de mai jos:
       https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?end=2020&locations=RO&start=1990&view=chart
       Veti vedea poate cu surprindere ca Romania nu este nici fruntea, dar nici la coada clasamentului.

       2. Daca faceti un calcul elementar ln(32300/5200)/(30 de ani) veti constata ca rata medie de crestere a PIB PPP al Romaniei este de 6.08% pe an din 1990-2020. Cu siguranta si indicele BV Bucuresti a avut o rata de crestere similara. Daca proiectam 10% contributia la asigurari sociale din lista de salarii medii pe care ati trimis-o Dvs, investiți la un randament de 6% timp de 30 de ani veti constata cu surpriza ca suma nu este deloc neglijabila. In Lei Romanesti nu USD, pentru ca pensionarii romani traiesc in Romania nu in SUA. Si mai trebuie luat in calcul si faptul ca nici un pensionar obisnuit nu scoate acea suma deodata in prima luna dupa ce s-a pensionat. Pensionarul primeste lunar doar o suma egala cu cuantumul pensiei. Restul banilor stau in gestiunea Casei de Pensii inca 15-20 de ani de zile (pana moare omul) si daca sunt investiti eficient pot produce in continuare randamente frumusele. Unii dintre pensionari mor
       foarte devreme si statul iese in castig de pe urma lor altii traiesc pana la 100 de ani si statul iese in pierdere. Una peste alta sunt calcule statistice si actuariale care stabilesc cat se imprumuta statul de pe pietele de capital ca sa plateasca pensia Domnului Popescu care a muncit 40 de ani maistru la uzina Dacia, sau Domnului Coldea care a fost magistrat/SRI-ist si s-a pensionat anticipat dupa doar 20 de ani de serviciu.
       Pentru ca nu e acelasi lucru ca statul roman sa se imprumute pentru pensia Domnului Popescu cu 20$/luna si sa se imprumute cu 15000$/luna pentru pensia Domnului Coldea.
       Aveti dreptate cand spuneti „Statul român, așa bun sau rău cum e, scuipă sânge ca să le plătească pensiile….” numai ca trenuie musai adaugat „UNORA DINTRE EI”.

       3. „Apa pe care o beți, curentul electric pe care-l foloșiți, gazul pe care-l ardeți și chinezăriile cu care vă îmbrăcați și pe care le folosiți sunt plătite în USD”. Si aici faceti o mare eroare. Cu exceptia chinezariilor, Romania isi asigura din productie proprie procente foarte mari din consumul de gaz, benzina si electricitate ( ultima data cand am verificat apa era din abundenta in Ro – nu importam de la nimeni:). In plus, cel mai mare partener comercial al Romaniei este UE si cea mai mare parte a datoriei externe a Ro e denominata in Euro. Nu stiu de ce aveti tot timpul obsesia asta cu USD…

      • @Crivat

       1. PPP e o chestie scoasă din pix ca să le arate locuitorilor țărilor sărace că nu o duc chiar așa de rău. În esența sa PPP zice că dacă un tuns în SUA costă $15 și în India $1, înseamncă că o leafă de $200 în India face cât una de $3000 în SUA. Sigur că în realitate PPP se calculează mult mai complicat, decât am descris eu mai sus, cu tot soiul de ponderi și coeficienți scoși din bască ce le demonstrează ălora care n-au după ce bea apă că sunt putrezi de bogați. E o invenție a marilor corporații americane, cu nenumărați pălmași stoși ca lămâile în țări sărace, ce doresc să nu poată fi acuzate în justiția americană de practici salariale inumane. S-au cheltuit miliarde în grant-uri acordate la tot soiul de „specialiști” și „iexperți” pentru a se ajunge la acceptarea universală & „științifică” a conceptului. Intersant e că moflujii țăpuiți bestial sunt chiar foarte fericiți când l-i se demonstrează pe hârtie că nu-s chiar așa de mofluji și nici chiar așa de țăpuiți:)

       PPP ar putea fi adevărat doar într-o societate complet izolată și autosuficientă ce nu are nevoie de niciun fel de importuri. Nu e deloc cazul României – o țară bogată în resurse sărace, ce are cam de toate, dar în afară de sare și teren arabil, nimic în cantități suficiente :). Și nu era cu mai nimic diferit în 1989.

       2. Așa cum v-am demonstrat la puncutl 1 (și mai apoi la 3), PPP-ul e practic irelevant la socotirea pensiei.

       E adevărat că România se împrumută mult mai mult pentru pensia lui Coldea ca pentru cea a lui Popescu, numai că în același timp sunt mult mai puțini Coldea ca Popești :) Sigur că România nu-și permite risipa cu specialii. Numai amărâții ca Popescu l-au votat isteric pe alde Ponta ce a reinstituit pensiile speciale desființate de odiosul Băsescu. Aceeași Popești anonimi și cu creierașiul cât nuca l-au votat pe același Ponta ce a căptușit CCR cu tot soiul de curveturi penale ce au decis că pensiile speciale sunt intangibile. Deci Popeștii își vor primi răsplata.

       România plătește azi 87% din venituri pe pensii lefuri de stat. Sistemul înaintează voios spre colaps. Lecția lui Băsescu a fost învățată de toți politicenii români: Nicio faptă bună nu scapă nepedepsită :) Deci nimeni nu schițează nici măcar un gest de prevenire a dezastrului. Când acesta se va produce și inflația galopantă va lăsa muritori de foame milioane de pensionari, alde Coldea va suoraviețui in merci, că el are de unde să piardă. Nu știu care va fi însă soarta Popeștilor fără de care Coldea n-ar fi existat. Vă sugerez ca la acel moment să-i explicați inflației cum devine treaba cu PPP-ul :)

       3. România nu se poate hrăni din resurse proprii. Jumătate din alimente sunt importate. România nu se poate îmbrăca din resurse proprii: Cel puțin 70% din îmbrăcăminte și încălțăminte e importată. România nu-și poate asigura ai nici măcar 60% din electricitate fără importuri. NIMIC din toate acestea nu se poate cumpăra din afara țării în lei. NIMENI nu vrea lei în afara țării. Apoi NIMIC din toate astea (importate sau nu) nu poate ajunge la dumneavoastră fără a se arde petrol ce este importat cu hulitul USD. Nici măcar apa de la robinet nu v-ar curge dacă nu s-ar putea importa petrol. USD e singur monedă din lume cu care se poate cumpăra orice. E deci singura referință universală. E singura valută majoră ce exista și în 1989 și există și azi. De acolo și „obsesia” dolarului.

       Producătorul european și chinez țin cu dinții și cu ghearele prețurile produselor de pe piața americană, și-și scot pârleala la ei acasă. Asta împreună cu TVA-uri și taxe mari în UE și China duc la situația absurdă în care prețurile cam tuturor (eu n-am găsit încă nicio excepție, dar s-ar putea totuși să fie) produselor importate de pe piața americană sunt semnificativ mai mici în SUA ca-n țările de origine. De la VW & Mercedes, la electronice chinezești, parfumuri & șampanie franțuzești sau chiar gogoași de Râureni în oțet :)

      • Comparatii absurde. Cu un dolar cumparai toata tara atunci. Eu am dat pe casa mea 3000 de dolari in 1997. Conteaza valoarea salariului raportat la ce poti cumpara cu el. Adica iti dau ca persoana o ,,bomboana,, si tu din cauza hotiilor si politicilor eronate imi dai dupa 40 de ani de munca 1/16 din bomboana iar altor privilegiati le dai 3 bomboane la bomboana data tie?

    • Calcule absurde stimate domn. In Romania din perioada 1983- 1989 dolarul se vinde ala negru intre 60- si 100 lei… pretul fiind in functie de urgenta si disperarea cumparatorului doar ca nimeni nu traia sau raporta venitul la dolarul american. Dolarii la negru se cumparau cu mari riscuri pentru o excursie exceptionala in Vest, pentru eventuala fuga inot peste Dunare, pentru mult dorita pereche de blugi, casetofon sau video. Venitul se calculeaza raportat la costuri PPP parity purchasing power…si probabil ca era undeva pe la 30% din venitul unui occidental, exluzand desigur posibilitatea de a calatorii, masina si in general accesul la produse occidentale. Si aici e greu de facut calcule avand in vedere ca in Ro chiriile la stat mai ales erau neglijabile, ori in Vest costau cam juma de salar. Deci mai lasati dolarul ca etalon de raportare la o economie care traia in alta dimensiune. E adevarat o duceau ca in basme studentii arabi sau greci care veneau cu o bruma de valuta si ii schimbau la negru…dar asta e alta poveste nerelevanta pentru discutia de fata.

     • Nu sunt deloc absurde. Dacă e vorba de contribuții din trecut păi trebuie să existe o referință. Atât în 1983 cât și în 2021 România își cumpăra materiile prime în USD. Faptul că în 1983 statul decidea să egalizeze veniturile și să angajeze aiurea oameni pentru ca pe hârtie să nu existe somaj nu schimbă realitatea brutală. La final totul depindea de mult hulitul doalr american.

      Sărăcia extremă era mascată prin raționalozare. Românul avea kilogramul de carne la câțiva cenți, sau benzina tot așa numai că le primea cu porția, sau nu le primea de loc :). Avea dreptul lunar la 500 g de carne, 12 ouă și 30 de litri de benzină pe lună, ca să dau doar 3 exemple.

      Cât depre paritatea puterii de cumpărare, în 1983 un TV color costa cât 5 salarii medii lunare iar o Dacie, mult mai proastă ca orice Dacie fabricată azi, costa costa 33 de salarii medii. Ce ar fi să aveți zi o pensie cam un sfert din prețul unui TV color sau a 33-a parte dintr-o Daice? Păi vedeți? :)

      • Nivelul de trai nu se raporteaza la TV color …(apropos oficial Elcrom costa 5000 lei, sau la Dacie…pt ca le aveau si cei din lume aa 3, analfabeti dar cu oleaca de petrol. Candva cu exceptia SUA cam peste tot atomobilul personal si electronicele erau investitii majore facute odata in viata…chiar daca nu costau chiar 33 de salarii medii. Materiile prime in CAER nu se raportau la USD, iar ce se lua din Brazilia etc se lua adesea in sistem barter. Benzina nu era cativa centi…ci 9 lei litrul…la oficial…adica cu salariul mediu pe o zi Dacia te ducea cam 100 de km, dar nici asta nu cred ca e definitorie pt nivelul de trai…vezi Iran sau Venezuela unde benzina e aproape gratis.

      • @Valacluan

       În primul rând mă tem că memoria vă joacă feste. Un TV alb-negru Diamant era peste 4000 de lei în anii ’80. Cele mai ieftine TV-uri color Elcrom sau Cormatic (nu mai rețin care era cel mai ieftin) erau spre 12000 de lei și se stătea la ele la coadă cu lunile sau chiar anii.

       În 1983 România își cumpăra petrolul în USD la prețul pieței mondiale. La fel minereul de fier (venit mai ales din Australia și Brazilia) și cărbunele ce susțiuneau grosul industriei comuniste. Pingelică s-a plâns constant tuturor leader-ilor sovietici cu care s-a întâlnit de la Brejnev la Gorbaciov că România nu primește materii prime din URSS în timp ce ăilalți comunști primesc pe săturate. Iar rușii răpspundeau rânjind sardonic că indepenendța cu cheltuială se ține :)

       În 1983 nici automobilul și nici electrocasnicele nu mai erau demult un lux în Europa. Cel puțin în cea necomunistă. Oricum, dacă nu le considerați destul de relevante, hai să ne gândim la altele: Românul din ultima decadă a comunismului avea dreptul lunar la 12 ouă, la juma’ de kil de carne, la 30 de litri de benzină. Cam ce contribuție la pensie putea să aibă „salariatul” dintr-o țară atât de săracă?! Că de fapt de aici a pornit discuția… Cât valorau contribuțiile la pensie din iepoca de aur cu care se laudă cu furie pensionarii de azi? Mai nimic.

      • Dolarul la vremea respectiva era 21 de lei oficial. Lăsați vrajeala cu 60-100 de lei! la negru. Și ferească Dumnezeu să te fi aflat Securitatea cu valuta.

     • Amice ! Era sa zic : Et in Arcadia … Dar ma corectez : Si eu am trait in Romania anilor ‘980 (ba si cu mult inainte !) Cine zice ca Dolarul nu era interesant , bate campii ! Pai draga tovarase – dece alerga Pingilica ca turbay dupa dolari ? De ce au ajuns mari potentati economici securistii – vezi „Felix” Voiculescu si restul – care au pus mana pe „dolarii lui Ceausescu” ? De fapt ai Romaniei – aflati in conturi la banci straine si cu acces NUMAI la unor tovarasei cu „ochisori albastri” – ca cerul !!! J. Svejk ARE DREPTATE ! Chiar daca a aparut Euro sau comunistii chinezi se lauda cu Yuanul lor – SINGURA MONEDA care CIRCULA – poti cumpara cu ea ! – de la Polul Nord la cel Sud ESTE DOLLARUL ! Restul – … Toate statisticile internationale se calculeaza in dolari !! De ce ? Pretul Petrolului ORIUNDE se da NUMAI in Dolari ! Deci : A se slabi cu criticile ! Sunt false si fara continut ! Un fel de Bla-bla-bla politic ! Iar marea inventie PPP este o escrocherie – ca sa vobim mai direct ! Stim ca nimic nu e perfect ! Nici moneda Dollar nu este ! Asa cum nici DEMOCRATIA nu este perfecta , da este singura pe care merita sa o acceptam si sustine !

    • Vai cât de răutăcios poți fi, având în vedere ca nici măcar nu mai locuiesti/plătesti contribuții în țară. Toți sunteți foarte deștepți de pe margine. Dacă ai fi locuit în România nu mai gândeai la fel după ce ți-ai fi rupt oasele la muncă. Apropos de contribuții ai cam rămas în urma cu socotelile. Ai uitat ca din ’89 și până acum sunt o grămada de ani. Fă tu socoteala ca ești destept. Sper sa nu mai treci prin țară never.

     • Șgtiu, adevărul supără :)

      În ultimii doi ani de stat în România decartam statului lunar cam 5-6 salarii medii pe economie. Azi regret din tot sufletul că am făcut-o și n-am plecat mai devreme. Dar pe atunci eram și eu mai necopt la minte…

      De primit însă n-am primit NNICIODATĂ NIMIC din partea patriei recunoscătoare. Singurele servicii medicale necesare au fost cele pentru soția mea când a născut primul nostru copil. Condițiile din maternitățile de stat erau înfricoșătoare așa că am mers la una din puținele maternități de private de atunci. Mi-au umflat echivalentul a aproape $2000 – dacă îmi amintesc corect – ceea ce pentru mine era atunci o sumă foarte mare. Am contactat casa aia de aigurări medicale (sau cum îi zicea). Pe ăștia i-a umflat râsul când i-am întrebat dacă pot deconta ceva din factura maternității private. La vremea respectivă, decartam contribuții de sănătate lunare egale cu leafa unui medic rezident :) Dumneavoastră ați plătit vreodată mai mult decât ați primit de la stat, sau sunteți doar o povară pentru acesta?

      În ce privește „gărmada de ani” în care au contribuit pensionarii statului am făcut de curiozitate o socoteală pentru cineva care a contribuit la pensie corespunzător lefii medii pe economie timp de 30 de ani și s-a pensionat în 2010 Am luat în calcul inflația și randamentul titlurilor de stat. Rezultă după toate astea o contribuție medie ponderată de 50 de lei pe lună (în banii de azi). Adică 50 lei X 12 luni X 30 ani = 18000 lei. Conform institutului de statiscă, pensia medie în 2020 era de 1500 de lei. Deci înseamnă că omul ce a contribut timp de 30 ani corespunzător salariului mediu pe economie un total de 18000 de lei a plătit exact pensia sa pe un an: 18000 lei / 1500 lei = 12 luni. Ăsta e adevărul gol-goluț.

      Încă odată: Nu e vina pensionarilor de azi și nu susțin nicio clipă că ei ar trebui să primească bani la nivelul a ceea ce au contribuit odinioară. Însă m-aș fi așteptat ca pensionarii de azi să aibă o umbră de bun simț și o oarecare reținere. Cel puțin să-i scutească pe cei din jur de mantra glorioaselor lor contribuții la pensii – ce sunt în mare parte imaginare. Lăcomia, prostia și ticăloșia lor le va ucide la propriu copii, nepoții și strănepoții. Ăsta e adevărul butal.

      Într-adevăr călătoresc tot mai rar în România. Părinții mei și ai soției au venit până la urmă și ei în America. Frații mei sunt și ei plecați demult de acolo. Însă mare grijă ce vă doriți că s-ar putea să se împlinească :) Românii din afara României trimitem în România și cheltuim când mergem acolo sume ce depășesc un sfert din bugetul patriei, fără a consuma nimic de la buget. Vreți să vă socotesc cu cât v-ar scădea pensia în lipsa acestor bani?:)

  • Svejk

   De unde stii tu ca „În jur de 80% din bugetul nației se duce pe ele„, adica plătească pensiile și lefurile de stat. ? Juam de duzina de linkuri te rog!

   Inca ceva scrii ca „ În 1989 salariul mediu în România era de 3000 de lei. Dolarul la negru era 100 de lei. Deci leafa medie în România era de $30.
   Ntz . Salariul mediu in’ 89era de 3.200 .
   Dolarul a ajuns la 100 de lei a ajuns prin iulie 90 .

   Insa sa vezi minune minunata .. eu, din 31 $ lunar cheltuiam nuam 20 – 20 soi ceva pe Paris Match, l’Express , Le Monde si Science et vie . Toate astea aveau si pretul in frsancvi da si in USD … Si am fost curios – 20-27 numa pe cestiile astea. Plus 1 pachet de tigari de zi (Dacia , nu se pun? Sau da?!), cafea, metrou, macare, electrictate si, recunosc si alcoolice.
   Ciudat nu? De unde dracu inati atayea in 3-6 dolari ?

   Sau cazul ueni colege. 3.200 lunar (pe vrrmea aia stioau cat este leafa colegilor) . zilonic baga in ea un pachet de Lucky Strike! Barbat-su (elala la fel!) idem . Plus faceau cel put9in 2 plinuri de benzina lunar . Lucku Strke .. adica minim 60 USD lunar. Le mia ramaneau 4 $ din care .. cumparu peste 60 litri benzina! (aveau Oltcit..) Adica vrei sa zici ca benzina in Romania 1990 era la pretul de doar 0,066 dolari pe litru ?
   Adica noi aveam cele mai performante rafinarii din lume??!

   Vezi tu .. „Dolarul la negru” era doar o marfa supusa conditiilor severea aunei piete negre… In 1974-75 „dolarul la negru” sub forma de moneda se platea cu 35 lei (plus puscarie, bataie … si ptr incepatori si sume mici doar o bataie …una .. de neuitat!!) insa ptr un casetofon, radiocasetofon, megnetofon, blugi samd se platea doar 30 de lei la dolar . Prin 88 pretu monezii si a pachetului Kent era e cca 70 lei .. (aveam 2 magnetofoane … nu p[rea ma mai interesa ..)

   Voi a zice ca lucurile sunt mai complicate decat „piata” (piata fiind aia cvare in numele unuio pret comtetitiv si a unei concurente corecte impune ca prtul litrului de benzina sa cuprinda si accize care sunt si ele impozitte cu TVA … )

   • Dom’ Bizonu’

    Am greșit și mă căiesc! :) Nu e „în jur de 80%” ci e de fapt 87% din veniturile nației ce se duc pe epnsii, lefuri & pomeni sociale: Citez: „azi ponderea cheltuielilor de personal si asistenta sociala reprezinta 87% din total venituri fiscal” Link-ul e:

    https://www.contributors.ro/uneori-graba-e-treaba/

    Și la chestia cu 3200 de lei față de 3000 de lei venit mediu aveți din păcate dreptate. :) Pe 21 Decembrie 1989, cu 4 zile înainte de a fi împușcat, Pingelică a dăruit nației 200 de lei în plus la leafă, care a ajuns astfel la cifra stelară de 3200l lei /lună, adică nu mai puțin de $32/lună :)

    Dolarul era minimum 100 de lei și marca germană vreo 60 de lei în Ianuarie 1990. Dincolo de orice dubiu. Eram printre puținii români care aveau pașaport atunci. Cei ce aveau pașaport putea cumpăra valută la cursul oficial în primele zile ale lui 1990. Cu toți leii pe care-i avea tata în casă în casă plus tot ce a putut la repezeală să se împrumute de la cunoscuți, a cumpăprat folosind pașapoartele noastre (ale părinților mei, al meu, ale fraților mei mai mari și al soției fratelui meu mai mare) de la BNR în primele zile ale lui Ianuarie 1990 $600 (câte $100 pe căciulă de posesor de pașaport – aia era limita maximă oficială). Cursul oficial era de 16.## lei/ USD. Știu că a plătit în total cam 10000 de lei. Din ăștia, mai mult de jumătate erau împrumutați și a trebuit să-i restituie rapid plus că mai trebuiau și ceva bani în casă. Din cei $600 cumpărați a vândut $70 o săptămână mai târziu pentru peste 7000 de lei. :) Dolarii și mărcile de la filiala locală a BNR s-au topit în primele 2 zile pentru că nu doar noi schimbasem la repezeală. Când au început să se elibereze primele pașapoarte în Ianuarie 1990 (erau cozi de sute de metri și oamenii completau formularele pe trotuar în zăpadă :)) limita anuală de valută ce putea fi vândută la curs oficial pentru tot omul care avea pașaport scăzuse deja la $30/an și oricum se promitea că vor fi ceva bani de schimbat doar prin Martie…

    Prețurile erau controlate și subvenționate. Așa cum sunt acum în Iran sau Venezuela, unde litrul de benzină e câțiva cenți. Până la împușcaea lui Pingelică treaba se rezolvase prin raționalizare. Rația lunară a românului posesor de mașină era de 30 de litri pe lună. Kilul de carne și el câțiva cenți, Dar omul avea drepul la o rație de juma’ de kil pe lună :) După 1 Ianuaire 1990 raționalizarea a dispărut. Ca să se păstreze prețurile mici și locurile de muncă inutile, regimul Iliescu a topit în primul an toată rezerva valutară a României adunată cu sufertințe greu de imaginat în decada precesentă. E adevărat ce spuneți Science & Vie era mult mai ieftin la București sau Cluj ca la Paris. Un pachet de țigări Rothmans costa la mare în vara lui 1990 cam 25 de lei (vreo 25 de cenți. În Germania la Frankfurt, cu câteva săptăpmâni înainte el costa 4 DM deci cam $2 :), Am făcut o vacanță spelndidă la mare prin iulie-August 1990 schimbând $25 :) Adică în România țigara occidentală era de vreo ori 8 mai ieftină ca la ea acasă… În 1990-1991 ungurii treceau treceau buluc frontiera să cumpere benzina din România la cam o treime din prețul ei din Ungaria.

    În plus intreprinderile de stat așa mergeau așa de fain cum le-am descris mai jos:

    https://www.contributors.ro/esecuri-romanesti-in-proiectele-de-fabricare-a-avioanelor-bac-201-b-iar-705-si-bac-1-11/#comment-456059

    Părea un adevărat El Dorado, nu-i așa?! :)

    Problema e că după aia au început să vină facturile. După ce s-a terminat rezerva valutară, România a încput să se împrumute cu milioane de USD pe zi ca să vă puteți cumpăra dumneavoastră în continuare țigări americane, reviste franțuzești și petrol arab mult mai ieftine ca prețul lor de producție. Numai că la un moment nici asta n-a mai mers și nimeni nu mai împrumuta România. Țara a ajuns pe drojdie. Circula prin 1993-1994 bancul că Iliescu a promis la alegerile din 1992 că va crea 1 milion de locuri de muncă. Și chiar le-ar fi creat, numai că a uitat să spună că ele vin la pachet cu 2 milioande locuri de șomeri – pentru că se ajunsese la un șomaj de 1 milioan, Prețurile se liberalizaseră și Româânia se scufundase în sărăcie și disperare… Iar contribuțiile la pensii erau exact pe măsura acelei sărăcii bestiale. Adică mai nimic.

 2. Un comentariu corect.
  Si in cele mai crunte state capitaliste ca SUA ti se ofera posibilitatea de a te pensiona anticipat.
  Si nu neaparat la 60 ani.
  Te poti pensiona si la 50 si la 40, ba chiar si la 30.
  Multi dintre ei se plimba cu limuzine de lux intre case si mananca in cele mai scumpe restaurante.
  Asta pentru ca au contribuit zeci de ani pe pietele financiare cu o dobanda anuala (compusa) de 10%.

  E o miscare intreaga FIRE (Financial Independence Retire Early)
  Poti inceta contributiile urmand sa te bucuri de cat ai contribuit la 60 ani.
  Doar la noi nu e posibil.
  Randamentul anual e negativ pentru barbati si zero pentru femei (excluzand pilonul 2 care a acumulat totusi peste 8% pe an in medie).
  Deci nu poti sa te pensionezi prin forte proprii ci doar prin sacrificiul generatiilor viitoare.

  Poti sa ai si 1.000.000 Euro in cont , tot trebuie sa contribui pana la 65 ani.
  Ce poti sa contribui la 60 ani in lumea inteligentei artificiale si a automatizarii ?
  Sa inventezi un nou algoritm ? Sa codezi in ultimul limbaj de programare ?
  Sa devii specialist in criptografie ?
  Multe joburi au disparut pur si simplu (inclusiv in IT) iar cele ramase necesita pregatire foarte buna (machine learning engineer de exemplu).
  Nu prea am vazut angajatori care sa mai angajeze oameni la peste 50 ani. In IT cu atat mai putin.
  Deci ce job poti sa iei ? Paznic la mall ? la supermarket ? Sofer de taxi /uber ?
  Este clar ca sistemul actual nu prea mai poate sustine corect o mare parte a populatiei.
  probabil venitul minim garantat (ubi)va fi solutia

  • Trebuie totuși clarificat câteceva. Pensia socială de stat (SSN) în SUA e de maxim vreo $4000/lună și se acordă doar după 66-67 de ani, sau mai devreme doar în caz de invaliditate. Fiecare contributpor primește anual o hîrtie de la SSn în care scrie cât e pensia socială aferentă contribuției sale. E adevărat că statul nu mai reține nimic pentru pensia socială la veniturile de peste $142000 pe familie.

   Sistemul se bazează pe „cum își așterni așa dormi”, Te poți într-adevăr pensiona și la 30 de ani, cu condiția să cotizezi suficient la pensia privată. Poți contribuianual cu până la $52000/an pe familie peste 50 de ani, la care se aduaugă maximum $39000/an contribuția angajatorului, dacă faci măcar $200000/an. Pe lângă asta trebuie să știi cum și ce să investești ca fondul tău de investiții în pensii să crească. În final ca să te poți pensiona cu cu un venit foarte confortabil și comparabil sau chiar mai mare cu venituirle din leafă când ajungi undeva la $1.5-$2 milioane în fondurile de pensii. Altfel spus o sumă din care să poți trăi la nesfârșit din anuitatea ei. După ce mori pensia se lasă moștenire.

   Sistemul ăsta e posibil doar atunci când taxele sunt câît mai mici, când sistemul social nu e nici pe departe la proproțiile mestastatice din Europa și mai ales atunci când nu e loc de aberații socialiste scumpe și distructive precum venitul minim garantat.

   Nu e nicidecum ceea ce sugerați dumrnavoastră: Că omul plimbă câțiva ani hârtii și după aia are pensie bună de la stat ca să-și ia limuzine și să se plimbe prin lume. Cine e harnic și capabil are. Cine nu strânge din dinți. E exact ceea ce urăște romănul cel mai tare. :) Visul românului de pe stradă e sintetizat cel mai bine de Conu’ Leonida al lui Nenea Iancu:

   „LEONIDA (minunat de-așa întrebare): Ei! bravos! ș-asta-i bună! Cum, ce procopseală? Vezi asta-i vorba: cap ai, minte ce-ți mai trebuie? Apoi, închipuiește-ți dumneata numai un condei, stăi să-ți spui: mai I și-I că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir…

   EFIMIȚA: Zău?

   LEONIDA: Zău… Al II-lea că fieștecare cetățean ia câte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate.

   EFIMIȚA: Parol?

   LEONIDA: Parol… Par egzamplu, eu…

   EFIMIȚA: Pe lângă pensie ?

   LEONIDA: Vezi bine; pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanțiunea tuturor drepturilor.

   EFIMIȚA (cu toată aprobarea): Așa da.

   LEONIDA: Și al III-lea, că se face și lege de murături.

   EFIMIȚA: Cum lege de murături ?

   LEONIDA: Adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-și plătească datoriile.

   […]

   EFIMIȚA: Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetățenii leafă?

   LEONIDA (în luptă cu somnul): Treaba statului, d-le, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…”

   Pentru conformitate>

   https://tinyurl.com/89cx5nmp

  • Mihai – Am peste 87 de ani de vreo 8-9 anui mtrauiesc in USA (am un singur copil – „mutat” in USa de peste 20 ani si am vrut sa-l vad … mai des) Aici pensile sunt platite – dar sa nu te astepti la sume care sa-ti permita lux de milionar ! Este adevarat ca sunt inca destui, care traiesc f. bine la batranete – dar datorita unor investitii inteligente (case, apartamente cumparate la tinerete – inchiriate , sau alte investitii in Fonduri, Actiuni la firme pe bursa, etc) DSar am vaut foarte multi oameni – barbati si femei – in varsta muncind ! N-am avut ocazia sa vizitez mari centre IT – dar in multe magazine vanzatori, casieri, supraveghetori sunt oameni in varsta ! Sunt angajati – lucreaza si sunt platiti ! Salariul minim = era 13 USDolari/ora – Acum este 15 USDolari/ora As putea sa lucrez si eu – dar am alte ocupatii – chiar daca nu direct platite Si nu in IT cum viseaza toti romanii ! Ca si cultura capsunilor este buna ! (chiar daca te murdaresti de noroi !) Ori ce munca este cinstita !

 3. Respectiva lege demonstraza ca guvernul traieste pe alta lune. Problema in Romania nu e prelungirea optionala a perioadei de munca dincolo de varsta legala de pensionare (multi chiar ar fi bucurosi sa o faca) ci mentinerea in campul muncii pana la aceasta varsta. Practic dupa 50 de ani e aproape imposibil sa-ti mai gasesti de lucru (CV-urile nici macar nu sunt deschise), iar in multe cazuri chiar sa-ti pastrezi locul de munca. Dupa o anumita varsta devine la ordinea zilei sa primesti periodic tot felul de amenintari voalate si oferte „generoase”. Am cunstinte, fosti colegi, oameni cu pregatire superioara in management sau IT (unii chiar fosti directori executivi), care nu isi gasesc de lucru, nu pentru ca n-ar mai face fata, ci pentru ca angajatorii nici nu stau la discutie, prefera tineri fara experienta pe salarii mici. Asa ca trag cat pot de ajutorul de somaj, mai fac consultanta, mai completeaza din economii, dupa care prefera sa iesa anticipat la pensie in loc sa se umileasca. In loc sa aduca bani la buget, ii consuma. Asta este, oamenii si-au platit contributiile, acum isi cer drepturile. Nu e vina lor ca piata muncii este asa cum este. Mai rau e de cei care au avut slujbe modeste, care nu-si gasesc de lucru, iar sanatatea nu le permite sa faca munci fizice…

  • O potențială soluție ar fi ca statul să angajeze cu exclisv oameni trecuți de 45-50 de ani. Vorbesc foarte serios.

   Statul are în jur de 1.5 milioane de angajați. Scădem de aici pe cei ce trebuie să fie într-o formă fizică bună, pe cei cu specializare deosebită, gen medici și asistente medicale, profesori, și rămânem cu binișor peste jumătate de milion de slujbe de stat disponibile pentru oamenii de peste 50 de ani.

   Partea amuzantă e că statistica UE zice că gradul de ocupare al omenilor de peste 50 de ani în România e unul foarte ridicat:

   https://ec.europa.eu/eurostat/documents/10186/10990320/RO-RO.pdf

   Rata șomajuluii la cei de peste 50 de ani e în jur de 2% cu o rată de ocupare de peste 70% în timp la cei în jur de 20 de ani rata șomajului e de în jur 17%.și gradul de ocupare pe la 40%. Sigur că aici intervin diferite alte chestii: probabil că mulți in cei peste 50 de ani găsesc metode de pensioanre anticipată (,medicală, etc.) lși o bună parte din cei de 20 ani lucrează la negru, dar orișicât situația nu pare atât de catastrofală pe cât o prezentați.

   • La firma la care am lucrat in urma cu 20 de ani majoritatea erau din generatia nascuta in anii 60 (deci ar fi trebuit sa iasa la pensie in 2025). Astazi nu stiu daca mai lucreaza vreunul. Lucrurile se petrec in felul urmator: intai se lanseaza un zvon ca se externalizeaza proiectul/departamentul X, dupa care vine pe mail o oferta de disponibilizare voluntara (doar cu acordul managerului direct) cu salarii compensatorii si eventual un contract pe durata determinata. Nu-ti spune nimeni in fata ca vor sa te dea afara, dar anumite persoane primesc semnale ca managerul ar fi de acord, iar oferta generoasa e valabila doar cateva zile, dupa care poate fi mai rau. Cei care le ignora, la un moment dat se trezesc ca se raresc mailurile, sedintele, primesc doar sarcini triviale, etc. Incepe un razboi psihologic la care putini rezista (stiu un caz care a rezistat 5 ani, majoritatea cedeaza mai repede). De fapt asa se intampla in toata Europa (unde e mult mai greu de concediat un angajat fata de Canada si SUA).
    Si da, este adevarat, multi si-au gasit loc de munca doar la stat. Cei nevoiti au acceptat si locuri cu calificare mult inferioare pregatirii (fost cercetator la Magurele casier la hipermarket). Dar cei care au avut si alte venituri (apartamente, case de vacanta inchiriate) au refuzat servicii sub calificare si au ales sa le completeze cu pensie sau ajutor de somaj (sunt multe posibilitati). Aici e problema, oamenii ar fi dispusi sa lucreze, dar nu orice, ci corespunzator pregatirii. Daca nu-i cheama nimeni la interviu (cred ca sunt destui cititori peste 55 de ani care pot confirma) se descurca, dar pana la urma statul pierde. Evident, nu in toate domeniile e la fel, de exemplu se cauta juristi, economisti, contabili cu experienta, dar in ITC sau marketing cand „experienta” se traduce in varsta, „pas”.

 4. Va felicit pentru felul uman si rupt din realitate cu care ati scris acest articol. Daca actuala majoritate va decide sa majoreze varsta de pensionare anticipata, partidele componente vor avea puternic de suferit electoral, in special PNL, pentru ca gireaza Ministerul Muncii.

  Cei care au dreptul sa se pensioneze anticipat, la 60 de ani, au deja conditii dure de vechime si stagiu de cotizare pe care trebuie sa le indeplineasca. In plus, pensia este diminuata gradual pana la varsta de 65 de ani la barbati.

  In alta ordine de idei, cum poti afla oficial in aceasta tara, exact ce vechime in munca ai, pentru a-ti putea gestiona din timp iesirea la pensie. Exista vreo procedura oficiala , chiar contra cost, prin care sa afli ce vechime ai si cat mai trebuie sa lucrezi pentru a ajunge la cei 35 de ani necesari pentru iesirea anticipata la pensie ? Daca exista, va rog sa imi raspundeti. Eu am acum 55 de ani si ma gandesc, poate, sa ies anticipat la pensie la 60 de ani, Multumesc anticipat

  • Bună ziua. Solicitați printr-o cerere către Casa Județeană de Pensii sa va elibereze o Adeverință de stagiu de cotizare. Puteți să i trimiteți și pe email.

 5. În Germania ei pleacă sistematic prin programe turistice pentru seniori în țările calde,

  Aici ati dat-o rau in bara. In Ge se iese la pensie, acum, la aproape 66 de ani, in curind se va iesi la 67. Si eu am iesit la aproape 66 si as mai fi muncit, daca-mi dadeau voie.
  Nu stiu despre ce programe turistice vorbiti, se pare ca Goebbels si-a facut bine datoria. Nu departe de mine e un centru de impartit mincare la saraci, pe la prinz se face o coada de sute de metri, majoritatea batrini.

  Da, azi se traieste mai mult, un tinar de 60 de ani e mult mai voinic decit un tinar de 60 de acum citiva ani, Nici muncile nu mai sunt fizic asa de grele ca in trecut, exista masini, automatizari, „pensionarul” uneori doar apasa pe un buton, sau conduce un tractor. Si nu in ultimul rind, a munci la batrinete iti da un impuls, te simti util, chiar este folositor pt sanatate. Sunt pensionar si stiu despre ce vorbesc, nu-mi place sa beau ceai si sa ma gindesc ca voi avea loc la un cimitir central. Atita timp cit ma voi putea misca voi incerca sa fac ceva, ceva care s-ar putea defini ca munca.

  Nu este alternativa, demografia e la pamint, se traieste din ce in ce mai mult, doar prelungirea virstei de pensionare ar putea compensa, cit de cit, situatia.

  • Regret faptul că ați interpretat greșit punctul de vedere exprimat. NU am spus nicicum că aș încuraja ieșirea anticipată la pensie, cu toate ajustările de rigoare în minus, ci doar că dacă EXISTĂ acest drept prin lege, acesta să fie respectat. Alegerea trebuie să fie a fiecăruia. Aplaud vigoarea dvs., sunt de acord cu stilul dinamic de viață, dar dacă tot facem ”gimnastică”, să fie ca acolo: exerciții liber alese, nu impuse!

   • Nu cred ca o lege ar trebui sa dea dreptul pensiei anticipate, extinzind asa ceva s-ar putea spune ca ar trebui o lege care sa dea dreptul la nemunca!
    Desigur, exista cazuri cu probleme de sanatate, lipsa randamentului si deci persoanele respective ramin somere, s.a.m.d. Aceste cazuri se rezolva individual prin ajutor social, sau alte forme.

    Dar, repet, incurajarea nemuncii e o catastrofa pt Romania, unde sunt deja 5 mio pensionari, si in viitor vor iesi decreteii la pensie. Deja s-a ajuns la un pensionar pe un platitor de impozite.

    P:S Multumesc de urari si le doresc tuturor sa aiba putere de munca.

    • Glumiți, domnule! Care ”nemuncă”? Vorbim despre oameni care au cotizat neabătut în sistem 35 de ani și care au depășit 60 de ani!

     • Și cel ce a muncit 10 ani a cotizat neabătut. poate că 10 ani de muncă fizică grea sunt mai epuizanți ca 30 de ani de plimbat hârtii. Ala cu 10 ani de cotizare de ce să nu aibă și el dreptul la o pensie mai mică aferentă duratei de cotizare? :)

      La un moment dat trebuie trasă totuși o linie. Din păcate ea nu e niciodată acolo unde ar vrea majoritatea, ci acolo unde e sustenabil. Sistemul actual de pensii al României e falit. Și nu e doar în România. E aproape peste tot în lume. Cei ce vor să încaseze sunt mult mai mulți și mai hrăpăreți ca cei ce vor să decarteze. Credeți că mărind numărul de încasatori și scăzând numărul de contribuabili el va ieși mai repede din faliment?

      Pensionarii de azi și cei pe cale să se pensioneze știu foarte bine că sistemul va intra în colpas. Atâta doar că ei speră că asta se va întâmpla peste 10-15-20-25 de ani și nu le pasă. Ăstora care iau deciziile azi tocmai că trebuie să le pese de despre ce va fi peste 10-15-20-25 de ani când ei riscă să nu mai primească NIMIC pentru a-i ghiftui pe ășita de azi. Deci nă-au de ales și trebuie să le spună pomanagiilor de azi: „Pofta-n cui”…

     • Sa socotim, media de virsta e undeva la 80 de ani. 35 de ani muncesti si 45 de ani traiesti pe munca altora! Corect, nu?

      Da, domnule 35 de ani sunt mult prea putini, ce faceti d-voastra este propaganda pt lenesi. La nemti se vorbeste de 45, nu de 35.
      Repet, exceptiile, bolnavii, neputinciosii trebuie sprijniti. Statul ii incurajeaza pe cei puternici si-i sustine pe cei slabi.

 6. Rezonez cu ceea ce ați expus în articol. Eu și soțul meu suntem pensionari și chiar a fost foarte bine sa avem posibilitatea unei pensionari anticipate. Am lucrat ca ingineri în mediul privat. Și când antreprenorii și-au restrâns activitatea, având posibilitatea pensionarii anticipate, am apelat la acesta modalitate. E bine sa ne mai gândim și la oameni. Sunt foarte mulți care numai ei știu cum se descurca.

  • Imi imaginez ce ingineri ati fost de v-au dat afara cu prima ocazie. Sunt ing care sunt implorati s amunceasca in continuare, am colegi ingineri in USA, unde se munceste, nu gluma, care si la 71 de ani inca mai erau in cimpia muncii, la nivelul tehnologic american.

 7. Primul articol în care se discută despre adevărul acelor oameni care muncesc încontinu , ajung la 60 de ani , sunt batjocoriți ,de Statul Romăn , de patroni, de către cei tineri.Legea spune că se iese la pensie ,limită de vărstă la 65 de ani. Tot sistemul de legi este construit în așa fel încăt uni prosperă,iar alții nu știu cum să respire………..

 8. In gindirea fesenisto-comunista nu mai comparati pensionarii din Romania cu cei din tarile care au muncit cu adevarat.Pensionarii din Romania au tara care si-au dorit-o ei lau votat pe iliescu cu doua maini si si-au trimis copiii in strainarate sa primeasca .Bugetarii si pensionarii au distrus tara si nu mai e mult pina la faliment !

  • Si noi ceilalti ce vina avem? Nu l-am votat pe ilici, de ce sa sufar eu de pe urma lor? am platit peste 32 de ani darile la stat pt ca in 32 de ani sa aiba toti bugetarii salarii, pensii speciale, bugete la facultati, bani de alocatii si burse, etc. In perioada mea copiii aveau 20 lei alocatie, si 0 lei burse si toate acele generatii au crescut fara sa stie ca au de primit 600 lei bursa in cont si nu stiu ce prostii sa isi mai ia pe ei; corect ar fi sa primeasca burse si ajutoare cine chiar are nevoie de ele; la fel la adulti, un procent mare dintre persoanele pensionate medical, si cunosc destule, sunt cam apte de munca dar au reusit sa fenteze sistemul. In schimb cand vom iesi la pensie cei care stam cu greu intr-un job sau nu prea ne mai gasim de lucru acum, ce sa vezi? nu vor mai fi bani la buget!

   • Ei, aici e într-adevăr buba. Suferă și cei ce nu l-au votat pe Ilici. pe Geroană, pe Ponta sau pe Dragnea. Din păcate asta e ceva fără leac.

    E vorba de și de șansă nu doar de propriile acțiuni. Atunci când a picat comunismul eram în anul I de facultate. Tata (avea pe atunci 46 de ani) și ne-a spus mie și fraților mei mai mari cu o acuratețe infiorătoare, undeva prin primăvara lui ’90:„Terminați-vă școlile și pleacți unde vedeți cu ochii. Brucan bate câmpii. 20 de ani nu sunt nici pe departe suficienți. Gândiți-vă dacă vreți să trăiți bine la 25-30 de ani sau la 50-60 de ani” A avut dreptate. Mi-a luat ceva timp să-l înțeleg, (el continua să insiste să mă gândesc doar la plecare și numai la plecare) dar mă bucur și azi că am plecat touși înainte de a face 30 de ani… Am trecut prin perioada absurdă în care îmi spuneam: „Bun dar nu se poate dă plecăm cu toții. Ce mai rămâne? Ce se va întâmpla?” Ei uite că n-a lucrurile merg foarte bine în România și fără mine, dar cel puțin mă pot felicita că nu mi-am risipit viața pe acolo…

 9. Foarte frumos scris,, dar in Ro situatia este inversa ca in alte tari, dat fiind faptul ca suntem o tara subdezvoltata. Nici in mediul universitar si liceal, nu mai curge lapte si miere, efortul dascalilor este dublu azi, caci totul se schimba mult mai repede si metodele si lipsa de bun simt al tinerilor. Ceea ce nu a facut nicio guvernare, nu a taiat pensiile speciale iar cele de serviciu aduse la limite decente de maxim 2000-3000 lei pe langa pensia de limita de varsta.

 10. După 30 de ani nu mai pot fi de vină doar pensionarii, ci toți cetățenii sîntem răspunzători de dezastrul care se va abate asupra celor prea în vîrstă să mai muncească în 10-15 ani (cu cît mai amînat, cu atît mai dureros).

  O pensie pe criterii „sociale” din pix avea poate sens pentru cei pensionați în comunism, cîdn CAP-urile dădeau pensie prețe de cîteva pîini și opozanții, închiși sau doar marginalizați, fuseseră lipsiți de posibilitatea de a economisi/investi pentru bătrînețe. Noi, cetățenii sîntem cei care ne-am complăcut, care am sabotat orice proiect de așezarea a pensiei pe baze de asigurare/economisire autentice. Ne deranjează pensiile speciale, ar nici unul dintre calculele pentru pensie nu are a justificare financiară solidă.
  Deja de zece ani avem un studiu al unei comisii prezidențiale care atrăgea atenția că se impun corecții imediate? Cea am votat imediat după? Pe ce criteriu?

  Pe același de acum: dacă nu mai pot munci să mi se dea bani, pentru că am nevoie. Dacă vom continua în acest fel, îi vom alunga din țară și pe ultimii productivi pe care îi mai avem și vom rămîne doar cu mafioții publici și privați care promit frumos și ne dau țepe.

  Pensia trebuie cîștigată, contractual, nu este un drept. Doar dacă nu cumva facem din copiii noștri sclavii noștri și le ucidem bruma de viitor pe care ne-am îndurat deocamdată să le-o mai lăsăm.

 11. De când aștept un astfel de articol.Sunt în aceasta situație. Am contribuit peste 36 ani,dar nu mi pot cumpăra vârstă, La +56ani umblu cu CV sa ma angajez , sperând sa mai apuc 60,sa ma pensioneze anticipat.In alt regim eram deja pensionara cu toate drepturile la 55 ani .La aceasta categorie de oameni chiar nu s a gândit nimeni pana acum. Felicitări, domnule Pavel!

 12. Foarte bine ați punctat, domnule Cristian Pavel eu am vârstă de 55 ani cu o vechime neîntreruptă din 1 martie 1984 in alimentație publică și mai am de așteptat încă cel puțin 5 ani de acum încolo….Cine crede că în domeniul ăsta ( cel puțin 10 ore numai în picioare ) mai poate lucra după 60 ani se înșală amarnic!! Horeca este unul dintre cele mai nenorocite domenii de activitate vă spun sincer .✋

 13. In vest barbatii nu ies la pensie la 60 de ani ci la 67 de ani.
  Femeile, pentru ca au vrut egalitate cu barbatii o sa aiba aceeasi varsta de pensionare.
  Media de viata in Romania este mai mica decat cea din occident si starea de sanatate mai precara probabil.
  Dar bugetul e buget si trebuie rezolvat mai ales de cei care nu au mila sau scrupule.
  Oameni care se uita la semenii pensionari ca la o problema pe care nu stiu cum sa o rezolve.
  Eschimosii am citit ca ii lasa sa moara pe batranii neputinciosi dupa ce ii duc departe de tot.
  O cunostiinta mi-a spus despre pisica lor foarte batrana, un rasa mai salbatica ca intr-o buna zi pur si simplu a disparut; probabil ca s-a dus sa moara in salbaticie.
  Nu cred ca o persoana rationala ar vrea sa ajunga la mana statului-bona/tatuc pentru restul vietii.

 14. Un articol populist. O pledoarie pentru sinucidere colectivă.
  Si in Francia se incearca ridicarea vârstei de pensionare si ca si in Romania rezistenta maxima bine din sectorul de stat. Din ce am inteles eu se va putea irsibanticipat la pensie dar cu pensie redusa.

  • Apreciez criticile, doar așa putem ajunge la o evaluare acceptabilă a ideilor și opiniilor. Dar ”pledoaria pentru sinucidere colectivă” despre care vorbiți mi se pare o exagerare dusă până la ridicol. Am vorbit doar despre respectarea unui drept, unul legiferat. Despre respectarea unei opțiuni valabile, care este facultativă. E absurd să știi că după ce știi că ai de ispășit o condamnare și aproape ai ajuns la capăt, cineva vine peste noapte și adaugă ani în plus de țintuire în celula proprie. Unii doresc, dacă le este permis, să pescuiască în liniște, să-și scrie cărțile, să se bucure de statutul de bunic, să grădinărească în voie sau să-și vadă de sănătate. Unii vor să fie liberi pe bani mai puțini, după 35 de ani de cotizare continuă. Ce e populist aici? Dacă revizuim legile peste noapte, este imoral și nedrept. E riscant și dramatic să schimbi roțile trenului în timpul mersului, trenul poate deraia. Nu-mi pot imagina că asta se dorește.

   • Stimate Pavel, vrem nu vrem, rotile trenului trebuie schimbate din mers, nu putem opri functionarea unui sistem de pensii chiar daca functioneaza la parametrii anormali.
    Un sistem de pensii cat de cat echitabil poate fi foarte simplu si cat de cat echitabil daca eliminam TOATE exceptiile sie FIECARE persoana indiferent de incadrarea profesionala contribuie la acest sistem in functie de un algoritm bine pus la punct.
    Avem posibilitatea accesarii inteligentei artificiale de pe acum care poate pune la punct acest algoritm sau incercam gasirea unei modaliati cat se poate de simpla pt calcularea pensiilor. Nu cred sa fie atrat de complicat daca renuntam la cele sus mentionate, TOATE exceptiile si scoatem politicul complet din ecuatie astfel putand fi eliminate toate pomenile electorale care produc de fapt aceste distorsiuni tot mai puternice.

 15. PS
  In Francia angajații SNCF pot iesi la pensie cu pans la 10 ani înaintea vârstei de pensionare ceea ce face ca unii ss se odihnească de ls 53 ani. Macron a încercat să elumine acesta anomalie dar și acolo sunt destui csre vor sa se bucure de o viata buna chiar daca asta ar insemna ca generația copiilor lor sa nu aiba una.

 16. Fiecare să aleagă după sănătatea și motivația lui. Dar la 50-70 de ani, acum este noul 40, este maturitatea. Piața de muncă va decide. Da, sunt mai greu de prostit și mai scump. Dar sunt mai productiv, cu mai multă experiență și mai puțin cârcotaș decât atunci când am fost la 30.

 17. Sunt cei mai mari hoți. După ce au tăiat grupa de muncă mai măresc şi vîrsta de pensionare …să le fie rusine pentru diferențele dintre ani 80′ si 90′ cînd te puteai pensiona la 52 de ani femeile şi acum 62 de ani . RUŞINE SĂ LE FIE …

 18. Cei cu cotizația plătită minim 15 ani sau 40 de ani și mor înainte de a se pensiona ,aceasta suma rămâne în buzunarele statului fără a fi distribuita urmașilor legali. Oare este normal ?

  • Și care ar fi solușia?! Pensia socială după 5 ani de cotizare în speranța că poate omul moare după 15 ani de cotizare? Și chiar dacă e așa, cine plătește? Vă dați seama că toți ar dori să primească și nimeni să cotizeze.

   Chiar și cu vârsta de pensionare mărită, fondul actual de pensii nu acoperă nici jumătate din pensiile plătite de statul român. practic Romînai de azi trăiește exclusiv ca săp plăptească pensii, ajutoare sociale și lefuri de stat. peste 80% din buget se duce pe asta. Banii cheltuiți pe toate astea sunt împrumutați și vor trebui plătiți la un moment dat De unde și de către cine? Sigur că dumneavoastră nu vă pasă. Tot ce vă interesează e să încasați acum cât mai mult și după dumneavoastră potpul…

   • solutia e foarte simpla
    desfiintarea imediata a furtului calificat in forma continuata numita pensie publica..
    numai ca acest lucru nu se va intampla intr-o tara populata de un popor de imputiti hoti si incompetenti..
    m-a apucat scarba sa tot citesc pledoariile unor acare o tin sus si tare cu ” ei au cotizat” desi n-au nici cea mai mica idee ce inseamna sistemul de furt public si ca nu cotizezi nicaieri atat timp cat banii ti se iau cu japca..
    PS: pentru restul imbecililor de pe aici, dragi lingai ignoranti COTIZATIA ESTE VOLUNTARA.

 19. Ssitemul de pensii este in faliment datorita inversarii piramidei demografice. Faliment inseamna ca, la un moment dat, cineva cu drepturi castigate o sa ramana doar cu drepturile alea care trebuie respectate si atat, fix ca aia cu drepturi de la Caritas. Intrebarea e doar pe care din generatii o sa cada magareata. Incepem sa facem ajustari de acum, sau lasam toata problema cadou generatiilor urmatoare (carora deja le-am facut deja cadou datorii de miliarde si dobanzi pe masura). Vor fi si in viitor tot oameni batrani in pragul pensiei si vor avea fix aceleasi probleme ca si cei de acum (plus dobanzi). Tot ce aveti dvs de spus este ca nu va prea intereseaza soarta lor. Sa se descurce. Cei de acum vor doar sa-si fîlfâie cuponul și sa se îmbujoreze că le-au fost virați banii în cont, la lună. E doar un mod poetic de a spune „dupa mine, potopul”.

 20. „înțeleg dilema celor de la putere, care vreme de 31 de ani nu au făcut nimic”
  In mod evident, dilema ramane neinteleasa. Altfel nu i-ati acuza de ce au facut sau nu au facut in ultimii 31 de ani. Sau oricine ajunge la putere este automat vinovat pentru toti cei care au fost inainte?..
  Dar viitorii pensionari anticipati? Oare ei nu au nici o vina pentru cei care s-au perindat pe la putere 31 de ani? Cine i-o fi votat?..

  Vorbim de cinism? Atunci hai sa vorbim de copiii care vor plati aceste pensii anticipate, plus datoriile acumulate de o generatie care viseaza sa iasa la pensie anticipat, cand speranta medie de viata la 60 de ani este deja de ~20 de ani.
  N-ar fi o mare problema daca acesti pensionari, pe care aparent munca „i-a consumat ca pe lumânare”, ar fi pus ceva de-o parte in toti anii de munca. Din pacate, nu i-a consumat nici grija zilei de maine, nici grija pentru ce lasa in urma.

  Realitatea, domnule Cristian Pavel, este ca toata lumea stie ca acest sistem piramidal de pensii este in pragul colapsului. Toata lumea stie, dar mult prea multi se gandesc, cinic, doar cum sa prinda mai repede pensia aia „mare”, inainte sa se reformeze sistemul. Si voteaza politicieni care le promit o ultima pomana..

  • Realitatea, domnule Pehash, este ca “sistemul piramidal” de pensii nu este cauzat de cei care au muncit pana la/sau peste vârsta standard de pensionare si care au contribuit. Sistemul piramidal este cauzat de cei care au contribuit cu o suma si acum au pensii de de multe ori mai mari (t x 10) decât valoarea contribuției. Mi se oare ca chiar te faci ca nu înțelegi.
   In plus: eu am muncit (din fericire) pana 60 ani, dar nu exista săptămâna in care, in ședințele de producție, sa nu mi se reproseze ca “sunt 100 care stau la poarta, mult mai capabil decât tine”. Nu i-am văzut niciodată pe cei 100, dar îmi pierdusem somnul, cheful de viața si nu îmi mai doream nimic altceva decât sa împlinesc vârsta de pensionare anticipata.
   Îți doresc sănătate si succes in viața.

   • In iulie 2021 sunt 9688 de persoane cu pensii „speciale”. Doar jumatate din aceste pensii de serviciu este platita din fondul national de pensii de stat. Cifrele sunt publicate lunar de Casa Nationala de Pensii. Din cauza lor sunt mici pensiile a 5 milioane de pensionari? Pare mai curand o vanatoare de vrajitoare..

    Mie nu mi-a spus nimeni niciodata ca sunt 100 care stau la poarta. Din contra, as primi un bonus maricel daca reusesc sa aduc inca un angajat competent. In plus, am constant oferte de munca din alte parti. Oare de ce avem experiente atat de diferite? Va este familiar termenul „educatie continua”?..

    • Domnule, constat ca “educația continua” la care faci apel nu prea te ajuta cu statistica. In plus, dacă chiar ai nevoie de specialiști COMPETENTI si nu știi de unde sa-i iei, ma ofer: sunt inginer, 30 de ani vechime in industria aeronautica, expert in proiectare de tehnologii speciale si mediu. Te interesează?

     • Sigur! Dar, mai exact, la ce proiecte din industria aeronautica ati contribuit in ultimii 10 ani? Cat de bine stapaniti limba engleza? Stiti sa folositi NASTRAN sau un software echivalent?..

      Deci 100 de ingineri de la UPB/Aerospatiala asteptau la poarta fabricii? ;)
      Eu stiu doar 2 si amandoi si-au gasit rapid de lucru in afara tarii.

    • Și ăla care fură săracu’ o mașină ar trebui să zică la fel: „E o vânătoare de vrăjitoare! Doar nu se prăbușeșete România pentru o mașină furată.” Ce or fi având cu el :) ?!

     Și oricum cifra de 9688 de pensioanri speciali e falsă. În 2007 (Cea mai recentă cifră coerentă pe care am găsit-o) erau peste 150000 de pensionai speciali proveniși din armată, fosta securitate comunistă și miliție. Pe ăștia i-a pensionart Năstase grupir prin 2002-2003. Mulți dintre ei erau sub 40 de ani la acel moment și făcuseră toată viața oar muncă de birou. Numai Dumnezeu știe câți s-au mai adăugat ăstora în cei 14 ani trecuți de atunci…

     Da, mai mult ca sigur toate pensiile speciale (estimez că trbuie să fie de fapt spre 200000 de mii), cu tot cu foștii APV-iști ai lui Ceușescu plus ăștia de azi ce ies la pensie înainte de 50 de ani ca după aia să se reangajeze la stat cu cumul de leafă și pensie, trag enorm la cântar și ronțăie de fapt din pensiile milioanelor de pensionari „nespeciali”…

     • Confundati pensia „speciala” cu pensia de serviciu. Pensionarii MApN nu sunt cu nimic mai speciali decat pensionarii din industria mineritului. Si unii si altii au un spor de vechime. Atat. Armata aia care in ’89 a refuzat sa traga in populatie, in frunte cu Vasile Milea, care a murit inutil, pentru ca romanii au votat apoi esalonul doi din PCR, si acum avem „generali” de umplutura care nici nu stiu cum arata Academia Militara. Dar cine are un dram de educatie face diferenta intre institutie si persoana…

      Sunt vreo 80.000 de pensii, majoritatea subofiteri care incaseaza ~2000 de lei. Oricum, pensiile armatei se platesc separat din bugetul MApN, nu din contributiile de la casa nationala de pensii.

      • …bugetul MApN nu pica de pe luna, ci e alimentat din bugetul STATULUI, alimentat la randul sau din taxe si impozite si …contributii (adica parti din veniturile contribuabililor)

      • Nope.

       E vorba în principal de reducerea drastică de efective militare dinaintea intrării în NATO, din 2002-2003, când armata de vreo 250000 de suflete a lui Ceaușescu s-a transformat în armata de azi de 75000. Două cazuri stupefiante din familia mea și a soției: În 2000 era căpitan la arma transporturi (exista și așa ceva :) ). A ieșit la pensie prin desființarea unității sale prin 2003 ca locotenet-colonel, cu pensia aferentă. Avea cred 34 sau 35 de ani… E pensionar și în ziua de azi. Imediat după pensionare și-a cumpărat în regim de fier vechi câteva din camioanele fostei sale unități cu care a înființat o înfloritoare firmă de transport ce deservea aramta, făcând cumul între pensia lui (pe atunci) de vreo două ori cât a unui profesor universitar :) și veniturile din firma de transpot.

       Un altul ceva mai bătrâior – avea 40 de ani în 2003. Prin 1999, dacă-mi amintesc corect, era căpitan la arma CFR cares-a desfințat tot atunci . Nevastă-sa ceva locotenentă de intendență undeva la ceva depozit al regimentului motorizat din urbea natală. Ea n-a făcut nicio școală militară – a băgat-o băbatul ei în armată după 1990 . Înainte era casnică absolventă de liceu. CFR-istul a ajuns cumva pensionat colonel plin și nevastă-sa maioreasă în retragere. Ea și-a tras la rîndul ei o firmă de „logistică” ce desigur făcea în epocă afaceri tot cu armata. Polkovnicul CFR e casnic și vânător pasionat. Nu s-a băgat în afaceri :) mAă dădea dor câte un telefon când doamna avea nevoie de sprijin în „lumea afacerilor” cu oastea țării.

       Cât despre bieții plutoinieri, nu știu dacă-s chiar așa de amărâți. În aproapierea casei părinților mei s-a construt în vremea iepocii un bloc cu 4 etaje ce era locuit exclusiv de plotoneri și maiștrii de de la securitate și miliție. pe la mijlocul a ilor 90 toți erau pensinați. Nu cred că era pe atunci niciunla la mai jult de de ani. Stăteu cât era ziulica de lungă la terasă la „Cotul Donului” și-și bea minșile. Ce lor ce nu le-a venit de hac ciroza o mai fac și azi. Nu cred că și-ar permite așa ceva dintr-o pensie de 2000 de lei…

       La ăștia măp refer.

       Cât despre armata care n-ar fi tras în 1989 e doar o poveste. Aramta a tras și încă bine de tot. Am fost în stradă în 21 șio șitu asta cu sigurnață. Priteni și cunoscuți care au fost la București, Cluj, Sibiu și Timișoara au văzut exact același lucru ca și mine. Cum și de ce s-a sinucis sau a fost sinucis Milea nu știu, dar până la moartea sa din dimineața de 22 Decembreie 1989 aramta sa a tras binișor.

      • @Josef: Da, foarte multi au fost trecuti in rezerva. Si majoritatea ofiterilor si-au gasit usor de lucru ulterior, pentru ca la Academia Militara se facea scoala serios, nu doar instructie.
       Daca aveti astfel de exemple in familie, cu siguranta stiti si ce pensii militare au. Pun pariu ca nu trec de 2-3000 de lei. La vremea respectiva, salariile in armata nu erau mai mari decat ale bugetarilor civili.

      • @Pehash

       Da și-au găsit foarte ușor de lucru mai ales la stat, făcând cumul de pensie de stat și leafă de stat, după ce fuseseră pensionați de același stat înainte de 40 de ani. Majoritatea făcuseră în timpul „serviciului militar activ” muncă de birou lipsită de porice valoare și utilitate.

       Cât despre academia militară… Foarte puțini din acești ofițeri erau absolvenți de academie militară. Puțini ofițeri resușeau să o facă. Iar despre ășita care o făceau, mai bine să nu vprbim, Să-l amintesc totuși doar strălucitorul maior Brânză, șef de stat major al batalionului TR al regimentului 60 parașutiști (adică unitate de elită:) ) în primăvara lui 1989, ce purta cu mândrie insigna de absolvent al Academiei Militare și care era practic incapabil să citească o hartă de campanie. Pe bune! După o matură chibzuință și calcule elaborate a indicat fără greș direcția Mizil.,. În timp ce noi trebuia să ajungem la Buzău. Cineva i-a sugerat cu delicatețe să verifce nordul după soare și ceas și i-a spus că e foarte dificil ca afându-ne la nord-vest de Buzău să ajungem prea curând în oraș dacă o luăm spre vest-sud-vest :)

       Am mai avut de a face apoi în anii 90 cu doi absolvenți de academie militară tehnică (foști ingienri militari.) la rândul lor sub mediocri.

       Pensiile acestor trântori erau foarte mari de la bun început. Ofițerul de la arma transport de care aminteam în postarea mea inițială, după ce a petrecut vreo 12 ani punând ștampile, măsluind foi de drum, trafincând motorină și cauciucuri, a ieșit la pensie la vreo 34-35 de anișori cu mai mult decât dubli față de un profesor universitar din Cluj de aproape 70 de ani, cardiolog și chirurg cu o oarecare faimă în epocă, pensionat în acelși timp. Ambii erau rudele soției mele și ea a fost oripilată de porcăria asta.

  • De ce il numiti sistem piramidal? daca toti contribuim (excluzand pensionarii speciali) si doar unii mai apuca sa ia, asa se numeste? si din nou se arunca cu pietre, nu toata lumea a votat psd-ul, de ce sa tragem toti ponoasele?
   Si oare de ce toata lumea se ia de viitorii pensionari care au muncit 30-40 de ani, pt a avea unii facultati gratuite si apoi sa plece imediat din tara (in 10 ani vor ramane 50% doar din medicii competenti), salarii mari la bugetari, pensii speciale, burse de 600 lei/luna, sa iasa unii la pensie la 40 de ani, chiar daca nu e ok, ci doar care au lucrat in conditii speciale, si multe alte cheltuieli nejustificate ale statului?

   • Il numesc sistem piramidal pentru ca raportul pensionari/salariati este in crestere, din diverse motive – scaderea natalitatii, cresterea sperantei de viata, migratia tinerilor etc.
    In fiecare an presiunea pe salariatii ramasi creste. Pana cand?..
    Teoretic, sistemul asta piramidal spune ca si daca ramai cu un singur salariat, toti pensionarii vor trebui sa primeasca in continuare „pensii decente”. De unde!?..

 21. E posibil ca, datorita dezvoltarii galopante tehnologiei, piata muncii sa se schimbe radical, in urmatorii 15-20 de ani, in ceva ce nici nu ne putem imagina, astazi.

  Unii spun ca oamenii for fi platiti sa stea acasa, in timp ce AI si robotii vor lucra cu spor, pentru PIB. :) Nu stiu daca asa va fi, dar cred ca premisele de la care plecam astazi, in imaginarea viitorului muncii si pensiei, se vor rasturna, spectaculos. Sigur, e posibil sa fie doar wishful thinking…

 22. Felicitari Dl.Criastian Pavel pentru articolul foarte bun care sfidează cu mult realitatea zilelor noastre…ma gândesc și la cei care sunt șoferi…Dumnezeule sa fi șofer în ziua de azi este groaznic din toate punctele de vedere ( aglomeratie, stres, noxe etc)…
  Felicitari încă odată pentru articol!

 23. Frumos articol si cu mult bun simt. Pentru politicienii care isi aroga dreptul de a decide pe banii nostri , ar trebui un articol mai taios. De cate ori guvernele au papat banii de la pensii sunt tot atatea situatii in care ar trebui bagati la inchisoare . Daca in 90 banii erau in aceeasi galeata si nu exista separarea fondului de pensii, asta nu inseamna ca statul nu era dator catre acestia. Din averea statului, atunci cand s-a separat fondul de pensii in buget, trebuiau pusii si banii care au fost cotizatii de pensionarii aflati in pensie la acel moment si banii cotizati de ceilalti care urmau sa iasa la pensie in urmatorii 40 de ani. Un fleac: vreo 100 mld euro. Dupa aceasta reglare abia putea sa spuna statul ca nu are bani sa dea pentru pensii …
  Este infiorator cum un stat isi bate joc de drepturile cetatenilor cinstiti , iar pentru orice inchipuire de pagubit din strainatate s-au facut retrocedari la greu. Nu se poate ca unui Malaxa ( un fel de Catarama , salvat de puscarie de rege prin casarea dosarului ) sa ii retrocedezi 300 mln iar celor care au muncit in tara asta sa le iei pensia. Oamenii nu ar trebui sa accepte sub nici o forma „n-am bani”! statul nu are decat sa isi declare falimentul daca nu are banii de pensii, asa cum ar face si daca nu are banii sa plateasca alte datorii de stat ! Caz in care si celelalte datorii ar fi tratate la fel , dam 10 % la pensionari ( din ce au contribuit), atunci dam 10 % pentru orice creditor ( uneori ciorditor) al statului.
  Chiar si dupa revolutie statul a scos la pensie mai devreme anumite categorii de angajati ( in special mineri) , mai devreme decat legea de atunci , caz in care trebuia sa puna banii pe care acestia ar fi trebuit sa ii cotizeze, ba mai mult , a si uitat sa plateasca datoriile pe care firmele inchise ( reorganizate) le aveau la fondul de pensii … Pentru aceste fapte , guvernele pot fi condamnate daca am avea justitie si nu o clasa de impertinenti catarati deasupra societatii care tin cu dintii sa ne arate cat de diferiti sunt fata de noi si care nu au nici cea mai vaca idee despe notiunea de dreptate, ei operand doar cu alte cuvinte din dictionar : coruptie , mita, spaga, nepotism etc.

 24. In IT nu exista programatori de 50+ ani(decat foarte putini), ce sa mai vorbim de 60+. Majoritatea au probleme medicale, n-ai cum sa fii foarte sanatos cu o viata plina de stres si extra sedentara(10 ore pe zi pe scaun la calculator). Statul se mai alege cu din ce in ce mai putin de pe urma industriei (taxe mici sau deloc, se lucreaza cu roboti), de aici si probleme financiare inclusiv asigurarea unei varste de pensionare decente. In timp ce statele nu pot asigura varste de pensionare decente, exista persoane(sau multinationale) ce acumuleaza averi impresionante, discutam de un sistem de inechitate sociala. De exemplu: de ce statul nu impoziteaza cu 100% telefoane foarte scumpe de exemplu , sau un serviciu gen Netflix ? Sa nu castige doar multinationala care vinde ci sa ramana si in acel stat ceva bogatie.

  • Aveti dreptate in ceea priveste „IT nu exista programatori de 50+ ani(decat foarte putini), ce sa mai vorbim de 60+”.
   In anii ’80 cand erau calculatoare cu tuburi, din cauza temperaturii de functionare scazute, operatorii si mai ales operatoarele se imbolnaveau de rinichi.
   In ziua de azi cred ca ar trebuie sa se dea o stipendie/allowance macar pentru cei cu afectiuni cauzate de viata sedentara in fata calculatorului. De exemplu pentru creme pentru hemoroizi si laxative. ;)
   Afectiunile/problemele astea nu intra la boli profesionale?

 25. Despre ce majorare e vorba, domnule Pavel? Este vorba numai de a acorda posibilitatea celor ce doresc sa-si poata continua activitatea. Nu se majoreaza absolut nimic. Nu mai umblati cu gogorite. In crestere este numarul acelora care scriu „la ziar” fara a se informa. Dar poate ca aceasta este si „misia” lor, nu?

 26. Pentru cei care au muncit( sí au cotizat) 35 de ani, sā mai impui varsta de 65 ani, ca sā íasa la pensie, e o nesimtire curata. Multi au boli, capacitate de munca redusa, etc. Altii nu gasesc …

 27. Stimati contribuitori, Toti aveti dreptate. Acest domeniu este complex si nu s-au facut prea multi pași pentru clarificarea si simplificarea sa. Dupa părerea mea, nu ar trebui sa existe acest prag legat de virsta. Criteriile care sint importante sint cel al contributivitatii si al stagiului minim. Decizia de iesire la pensie trebuie sa apartina fiecarui individ.
  Am contribuit 30 de ani si vreau sa ma pensionez la 50 de ani? Foarte bine, pensia calculata este de 1000 lei. Imi convine-ies, nu imi convine-mai muncesc pina cind o sa imi convina. Pentru altcineva cu aceleasi conditii dar care vrea sa iasa la 60 de ani pensia calculata ar trebui sa fie sa zicem 1200 lei. Si asa mai departe.

  • Si daca vreau sa contribui 0 ani, sa am pensie 0 lei. Ceea ce inseamna, pratic, ca participarea la sistemul de pensii este optionala, cine nu vrea nu participa. Ceea ce inseamna, practic, colaps instantaneu, pentru ca nici-un tanar nu vrea acum sa contribuie pentru cei care sunt acum la pensie.

   Nu merge asa cum vreti. Sistemul de pensii e gandit ca o datorie care se rostogoleste mereu catre generatiile mai tinere, in mod obligatoriu. Nu se poate combina cu flexibilitatea pe care o doriti. Cine participa la sistemul de pensii trebuie sa munceasca pana la limita stabiilta pentru pensie pentru ca trebuie sa plateasca datoria pentru ceea ce s-a platit deja celor aflati in plata.

   • pai asta e problema. ca e conceput prost si sub pretextul solidaritatii sociale, politicienii l au manipulat cum au vrut. corect este cum sunt acum piloanele 2 si 3 carora jegosii de banditi de politicieni le dau tarcoale sa le praduiasca. cei mai tineri si au invatat lectia de la cei care vad acum cum pensia lor este la cheremul unei guvernari sau alteia. de aceea daca nu se vor mari cotizatiile la piloanele 2 si 3 unde banii sunt administrati individual si contribuabilul stie care este suma acumulata increderea in sistemul actual va continua sa scada si cotizantii se vor imputina.

  • Aveti dreptate insa un lucru trebuie sa fie clar fiecaruia, din pensia de stat nu se poate trai decent, este o iluzie si vad ca sunt destui care se incapataneaza crezand ca pensiile vor fi indestulatoare.
   Fara aportul privat sub diferite forme fie imobile, investiii in actiuni sau titluri de stat, pensii private etc.etc. nici o sansa, demografia ne „omoara” iar cu noile technologii si digitalizare va si mai greu si complicat, multe locuri de munca industriale vor fi substituite de masini. In occident se discuta deja de un venit minim, nu pensie.

   • Cu regret si din pensia de stat se putea trai decent. Dar hotia a dus la aceasta stare. Aparat administrativ de la guvern, parlament, primarii peste nevoile reale, pensii de serviciu indecente, pensii speciale, ajutoare sociale nemeritate, pensii de handicap aiurea, alocatii pentru copii la parinti cu venituri mari. Toata politica sociala din Ro a fost si este un dezastru.

  • @Bush:
   Corect, cu o observatie. Teoria „contributivitatii” este gresit inteleasa de majoritatea pensionarilor. Contributia individuala la sistemul de pensii iti da dreptul la o pensie direct proportionala. Dar acea pensie se plateste dintr-un fond de pensii care se cheltuie si se re-constituie lunar, din cotizatiile salariatilor de azi. Daca azi iesi la pensie cu 1000 de lei, dar peste 10 ani numarul salariatilor scade la 50%, de unde pensie de 1000 de lei?

   Practic, contractul dintre generatii sta pe umerii ambelor generatii. Cum iti asterni, asa dormi. Individual, poti sa clamezi 30-40 de ani de munca grea, cinstitia. Dar daca nu ai reusit, ca generatie, sa votezi politicieni la fel de cinstiti si harnici, munca aia grea s-a irosit si nu ti-o mai da nimeni inapoi. Taxele muncite s-au cheltuit. Mai rau, s-au acumulat si datorii.

 28. „În Franța, în micile orașe, pensionarii se adună la ora prânzului la terase, beau ceai și valsează. În Germania ei pleacă sistematic prin programe turistice pentru seniori în țările calde, pe te-miri-ce bani, iar în Marea Britanie se duc la spa și decid cum să se mute la Mediterana, la căldurică.”
  Nu stiu de unde aveti aceste informatii insa realitatea occidentala arata altfel, adevarat sunt pensionari care o duc bine dar majoritatea lor se misca undeva la nivelul subzistentei si daca n-ar fi pus ceva pe timpul vietii active de parte acum ar fi ajuns in strada.
  Pensionarii sunt cea mai nedreptatita clasa sociala, dupa cei au muncit si contribuit zeci de ani la fondul de pensii, o data ajunsi la pensie sunt considerati o povara pt buget, peste tot in Europa.
  In Romania sunteti in situatia fericita. daca se iese anticipat le pensie , penalizarile sunt aplicate pana la indeplinirea varstei legale de pensionare dupa care se intra in drepturi depline
  In Germania se poate iesi anticipat la pensie, pt fiecare luna aplicandu-se penailitati de 0,3 % pt fiecare luna si asta pana ultimul cui batut, „pedeapsa” ramane cum se spune , pe viata.
  Pe langa asta pensionarii platesc de lo o anumita suma impozite, contribuie la sanatate si asigurarea in cazul de ingrijire, un calvar daca cumva ajungi intr-o astfel de situatie si sunt obligati sa-si depuna la fisc formularul prin care isi declara veniturile, ala unic, nu stiu exact denumirea pe romana.
  Sa-i vad pe pensionari ajunsi la varste inaintate cum mai pot face fata unor asemenea provocari.
  In Franta e adevarat pensiile sunt mai mari. se iese la pensie mai repede, socialistii si comunistii au avut grija sa-si protejeze clientela, acum si eu probleme insa daca cumva se incumeta sa „umble” unde nu trebuie ies pe strada si sparg totul, atacul asupra Bastiliei fiind un mizilic.
  Am vorbit o data cu un pensionar englez, undeva prin concediu, ai fost foarte uimit ca exista varsta de pensionare, a muncit pana la 70 de ani la o reprezentanta VW.
  Vorbiti de drepturi, care drepturi ? si cum poate fi iesitul la pensie anticipat un drept ? este doar o optiune pt cine isi poate permite luxul sa renunte la veniturile mizere optinute din pensie.
  In Germania pensia medie bruta este de ca. 1550 EUR din care puteti scadea ca. 10 % pt impozite si taxe.
  Se poate trai cu 1400 EUR in Germania daca nu ai un imobil, apartement, pensie suplimentara s-au alte venituri ? pot raspunde cei din Germania, prea mult sa mori, prea putin sa traiesti.
  In Romania pensionarii intr-o proportie de aproape 100 % sunt detinatori de imobile si apartamente, in Germania rata generala a proprietarilor de imobile este 47 % !!!
  Da, ce se poate face ? sunt meserii la care intradevar nu se poate ajunge la varsta de pensionare datorita conditiilor de munca grele, vezi constructii si altele insa nu este rau sa ramai activ si dupa atingerea varstei de pensionare, este in propriul interes si nu vad nici o problema ca un om undeva intre 60 – 70 de ani sa mai poate efectua munci adaptate varstei in conditii bune si foarte bune.

  • Îmi pare rău, îl plîngi pe pensionarul din Germania cu 1400 de euro,plîngem pe românul care a muncit și cotizat 40 de ani și trăiește cu 200 de euro.

   • Este acelasi lucru, la alt nivel, pensionarul roman nefiind obligat sa plateasca chirii de 1000 de euro si mai mult in marile aglomerari urbane.

   • Daca a cotizat 50 lei pe luna timp de 40 de ani, e cam mult 200 de euro, nu credeti?
    Ca sa fim corecti, un salariat in comunism cotiza 15% la fondul de pensii. Raportul salariati:pensionari este aproape 1:1 azi, deci pensionarul ar trebui sa primeasca ~15% din salariul mediu brut. Va las sa calculati singura in euro ;)

    Realist vorbind, pensionari in Romania cu stagiu de cotizare de 40 de ani sunt rari si au pensii maricele. In timp ce salariatii de azi cotizeaza 25%, nu doar 15% ca parintii lor. Plangem toti, doar ca unii au ramas in urma cu educatia, la ortografia cu î din i.

    • Sistemul actual de pensii poate supravietui cel mult pana cand generatiile „internet” vor ajunge sa-si ceara „drepturile” care nu vor mai exista.
     Tinerii de astazii vor trebui sa obisnuiasca tot mai mult cu locuri de munca precare, va trebui sa fie foarte flexibili, vor fi obligati la schimbari frecvente de meserii si joburi pt ca acesta va fi viitorul pe langa reducerea drastica a multor activitati datorita digitalizarii si automatizarii.
     Munca pe perioade scurte in cadrul unor proiecte limitate va deveni ceva normal.
     Nimeni din Europa nu are curajul sa deschida discutia asupra acestui aspect si nimeni nu are curajul sa sa atinga de drepturile mai sus clamate, mai mult decat sigur, nu vor mai exista.
     In aceste conditii cum mai poate supravietui un sistem de pensii vechi de peste 200 de ani ? nici o sansa.

 29. Nu. Odata intrat la pensie, tot ce urmeaza devine un drept. Pensiile nu se mai pot modifica, pentru ca aduci atingere unui drept, nu se pot ajusta (decat in sus), pentru ca sunt un drept, totul devine un drept. De aceea sunt si atatea probleme constitutionale in reforma sistemtului. Realmente singura parghie lasata legiuitorului pentru a gestiona sistemul este stabilirea varstei de pensionare. Acum si asta sa devina un drept inalienabil? Vorbim totusi de un sistem gandit de oameni, pentru oameni, nu de drepturi divine. Trebuie sa se poate schimba ceva la el, nu e scris in piatra.

  In ceea ce priveste randamentul celor de 60 ani, mi-e mila sincer de ei, dar sunt tarani la 60 de ani care nici nu au pensie si traiesc din munca lor zilnica, ba inca din TVA-ul platit de ei pe paine se sustin si deficitele sistemului de pensii. Ei cum se descurca cu randamentul? Bunicii celor care au azi 60 de ani ce faceau, ca n-aveau pensie in anii 50? Ca doar sistemul de pensii exista de vreo 60-70 de ani, nu mai mult.

  Cu toata parerea de rau, stiu ca cei aflati in pragul pensionarii sufera, dar vor fi recompensati cand trec linia, prin puterea drepturilor de pensie pe care le vor dobandesc. Sincer, as fi preferat sa fie invers, fiecare sa iasa la pensie cand vrea, dar cu pensie flotanta, care sa fluctueze si in sus si in jos dupa cum fluctueaza contributiile platite de generatia urmatoare. Dar daca asta nu se poate, asta e.

  • He, he, mai e detaliu pe care-l uită de obicei și susținătorii creșterilor de pomeni publice: Penisa e într-adevăr un drept dobândit și probabil că e aproape imposibil de modificat prin metode constituționale. Altfel șpus dacă Xulescu are pensoe de 2000 RON conform legii nimeni nu i-o poate reduce. Faptul că statul n-are parale să-i plătească pensia lui Xulescu e irelevant. Trebuie să facă rost de bani. O poate face împrumutâmdu-se (cât mai e împrumutat), mărind birurile (dacă găsește destui papagali dispuși să le mai plătească) sau să tipărească bani fără acoperire. Asta din urmă e cea mai interesantă și tentantă,metodă Uite așa faci ca pensia lui Xulescu de mâine să fie pe hârtie 3000 RON dar să valoreze în realitate cât 500 RON de ieri. E metoda Văcăroiu de prin 1992-1996. În 1994 sau 1995 inflația ajunsese pe la 250% pe an. Dădea guvenrul „indexări” de-i sărea basca, iar banii tot puțini erau…

   E exact ceea ce senilii ce zbiară azi că ei vor să l-i se plătească și că nu-i interesează nimic nu-și mai amintesc. Chiar dacă ei nu-și amintesc, inflația lucrează în cazul lor (ei vor fi primele primele victime) ceva mai eficient ca Auschwitz-ul… :)

   P.S. Pentru cei ce se fac că nu-și mai amintesc azi, iată cam ce făceau bunii și pașnici pensionari acum 11 ani când Băsescu & Boc desființaseră pensiile speciale…

   https://youtu.be/Dla-IGu6bhg

   Sau aici circul vechilor APV-iști ai lui Ceaușescu, scoși la pensie cu pensii speciale sănătoase de Năstase pe la 30-40 de anișori și care tare se temau că ar șputea fi atinși la osânză:

   https://youtu.be/Fu3cmOhl8tQ
   https://youtu.be/9sSFhEUPeSA

   Noroc că mai apoi bunii pensionari români l-au adus pe Ponta la putere care a reparat toate „nedreptățile”, Ba chiar a mai înmulțit & umflat pensiile speciale ca din apă – că doar nu dăpdea de la el. Senilii juisau zbierând fericiți. Uite că acum moflujii ce pensii mici realizează că după ghiftuirea „esențialilor” nu mai prea au mai rămas bani pentru pomenile lor..,, Mde, mintea românului de pe urmă…

   Dar nu-i bai! Ei forjează înainte. Până ce nu ajung să plăteacă o pâime cu un rucsac de bani nu se lasă!

 30. A-i sili pe cei cu vârste de 60+ să-și continue munca dacă îndeplinesc normele de ieșre la pensie anticipată sau integrală, mi se pare … mai degrabă o problemă de logică și de morală.
  normele de ieșire anticipata din Romania respectă problema de logică?
  votul încolonat al pensionarilor pentru partidul care promite cea mai mare creștere a pensiilor indiferent cum, este moral?

 31. Hai sa facem calcule:
  73x12x34=30660 contribuție
  Din câte știu, mai contribuia și angajatorul cu un 30% sau chiar mai mult.
  Sa zicem, în medie încă 20%, adică vreo 61320
  Sa zicem, rotunjind în minus, o contribuție de 90000.
  Luam în calcul speranța de viață, în medie 10, maxim 15 ani de pensie și obținem 90000:15:12=500 lei sau 90000÷10÷12=750 lei pensie lunara, adică exact plata actuala a pensiei minime, la cotizația minima. Sa nu uitam ca, deși nu am văzut o statistica, sunt destule persoane care nu „mananca” cei 10-15 ani de pensie.
  Deci pensionarul nu atentează la banii generației mai tinere, el va consuma doar banii contribuiți, în cele mai multe cazuri. Pensia medicala, acordata corect, cea pentru urmași etc. nu cred ca si-o dorește cineva, nici o suma de bani nu va compensa o boala care te lasă fără o mana, un picior, vedere etc. sau fără un părinte.
  Și nu uitați, cu totii vom fi pensionari, dacă vom avea șansa de a trai mai mult decât vârstă standard de pensionare și nu cred ca la vremea respectiva veți gândi ca este o favoare sa primiți pensia pentru care ați cotizat lunar.
  Despre pilonul II sau III de pensie, abia au început plățile, vom vedea cum vor plăti celor îndreptățiți.
  Sa fim sănătoși și sa ajungem sa ne (si) bucuram de pensie.
  PS: cum se vede faptul ca un salariat contribuie la buget cu impozit, contribuții la pensii, șomaj, sănătate cu peste 45% din salariul brut? O fi mica sau mare taxarea muncii în Ro? Și vorbesc din punctul de vedere al salariatului, nu al antreprenorului, al celui care primește tot salariul la „alb”, nu la negru sau gri sau mai știu eu cum fentand taxele.

  • nu intelegeti ca banii respectivi cotizati au fost platiti deja pensionarilor pana acum si au fost platiti mai mult decat ati cotizat matale pentru ca au fost multe pensionari anticipate dupa 90 ? banii s au papat dna. acum primiti ce cotizeaza cei de acum care sunt mai putini si nici nu mai vor sa faca parte din sistemul asta piramidal de pensie. adica dai la cei de acum si astepti si tu de la cei care vin daca o sa mai fie.

 32. Nu știu de ce lumea își mai face iluzii in privința respectării unor drepturi minore socio-economice. Guvernele contemporane nu mai sunt capabile să respecte drepturi fundamentale sau de ordin constituțional (precum libertatea, dreptul de proprietate, libertatea de mișcare, libertatea de exprimare, dreptul la asociere, dreptul de a protesta, dreptul la sănătate). In fapt, mai toate guvernele lumii pritocesc noi limitări ale drepturilor și libertăților individuale…sub diverse pretexte și justificări -sanitare, ecologice, științifico-fantastice).

  In ceea ce privește sistemele publice de socializare a riscurilor -prin definiție oneroase, defectuoase, ineficiente, greoaie și falimentare- ce țin de esența statului socialist modern, putem remarca cum deficitele au crescut an de an și nu mai pot fi acoperite altfel decât prin împrumuturi guvernamentale. Deocamdată nu are nimeni curajul să le declare falimentul, dar colapsul lor financiar e iminent. Probabil, in următorii 20 ani (sau poate chiar mai curând) când generațiile boomului hipiot vor ajunge la vârsta de pensionare se va ajunge la desființarea pensiilor și înlocuirea cu un ajutor de subzistență (poate și un sistem de cupoanre pentru hrană + rețea de cantine sociale). Dar asta in țările dezvoltate care își vor permite. In celelalte…

 33. Nu cred ca toti inteleg ce inseamna stagiul minim. Daca ai contribuit 29 de ani si vrei pensie atunci vei primi 0 lei. De exemplu, daca stagiul minim este de 30 de ani si ai inceput sa muncesti la 18 ani, atunci te poti gindi sa iesi la pensie la 48 de ani. Dar vei avea o pensie mai mica decit cineva care a inceput la 30 de ani si a muncit tot 30 de ani atunci pensia lui ar fi mai mare. Este un calcul statistic care ia in calcul si durata medie de viata. Daca dmv (durata medie de viata) este 80 de ani atunci pentru primul caz sistemul de pensii ar trebui sa asigure o pensie din propria contributie pentru 32 de ani si pentru al doilea pentru 20 de de ani. Evident ca pentru al doilea pensia ar fi mai mare. Cel care a început la 30 de ani poate ca a muncit in alta tara si are dreptul la o compensatie dupa munca depusa acolo care va fi platita conform legilor de acolo. Sau pur si simplu s-a distrat pina la 30 de ani. Este strict decizia si responsabilitatea individului cum decide sa isi organizeze viata. Pina la urma, de ce sa muncesc pina la 30 de ani cind pot sa ma distrez?? (evident daca pot, inseamna ca am cu ce) E pacat daca cu ce sa ma distrez. Dar daca nu am cu ce atunci incep sa muncesc. Trebuie sa iesim din acest sistem vicios prin care statul ne tine prizonieri: va promitem, dar va dam daca…Si statul sa fie stapin pe economiile noastre. Nu EXISTA alta solutie – sistemul actual este sortit falimentului. Responsabili sint toti cei care au tinut in viata acest sistem si au pus in acelasi timp piedica sistemului privat de pensii. Tranzitia trebuia facuta cu ani in urma. In familia mea mai am un singur parinte din cei care au iesit la pensi in anii ’90 avind 53-58 ani. Angajatii statului ar trebui sa fie intr-un sistem separat de pensii de noi; pentru ca noi, contribuabilii, persoane fizice si juridice, generatiile actuale si viitoare, sustinem 100% aparatul de stat. Secunda de secunda. Noi generam consum, costuri pentru noi, ceea ce inseamna taxe care se duc la stat. Noi, persoanele din sistemul privat. Apsolut toti anagajatii de la stat muta banii dintr-un buzunar in altul. Problema este cind nu le ajunge si dau iama in buzunarele celirlalti. Sau se imprumuta. Daca statul decide ca are nevoie de 30 de oameni intr-o primarie de comuna atunci sa la plateasca salariile SI pensiile. Este injust ca dupa ce un angajat din aparatul administrativ a fost platit 30 de ani din banii contribuabililor, sa vina la pensie tot in oala comuna umpluta ghici de cine. CAP-ul este un concept facut sa ascunda lenea si hotia. Ar trebui ca toti – militarii / justiția/ invățământul / medicina / administratia sa aiba fiecare casa lor de pensii. Vor pensii speciale? Foarte bine. 1 milion de eur lunar pe individ! Isi permit din taxele colectate asta pentru 3.000.000. Angajati la stat? Foarte bine, sa la deie. Dar, daca nu isi permit, sa le dea cit isi permit. Statul trebuie sa evalueze din momentul cind creaza un post de ” nu stiu ce consilier” in aparatul de stat ca trebuie sa ii plateasca salariul cel putin 30 de ani + pensia pina la 80 de ani. In corporatii se cheama TCO – Total cost of ownership adica cit ma costa o „proprietate”? In cazul unei masini probabil este un calcul pe 8 ani dar pentru un post ar trebui sa fie de exemplu pentru un absolvent de studii medii la 18 ani : 30 de ani de munca + contributia la fondul de pensii in 30 de ani. Salariu si taxe suportate din taxe si impozite. La angajare ar trebui sa i se spuna ca daca va dori sa iasa la pensie la 48 de ani va avea o pensie de 1000 de lei. Chiar nu ne intrebam de unde a venit acest val de creștere a angajarilor la stat? Mai ales in timpul PSD dar nici astia pe care i-am votat si eu nu au facut vreo curățenie. Trai Parasco pe banii babacai. Nu inteleg ce este asa greu. Un morarar avea 5 mori si 5 sertare pentru bani. Punea incasarile si scotea bani pentru fiecare moara din sertarul aferent. Daca se terminau banii dintr-un sertar stia ca trebuie sa inchida moara. Fara sa aiba studii la Bruxelles. Asta era contabilitatea si strategia economica. Toti ascund stricăciunea in aceasta oala mare care e sistemul de pensii. Ca englezii cind au inventat curry-au pus condimente ca sa ascunda soldatilor mirosul de stricat. In concluzie CAP-ul, oala comuna, trebui sa dispara cit mai repede si sa devenim stapinii vietii noastre la orice virsta. Si ai banilor! Fara pomeni injositoare in prag de alegeri sau aratarea de pisici-sperietori cind îndrăznim sa avem o opinie.

 34. Cum spunea cineva mai sus, toti au dreptate; si prin urmare solutia corecta si universal viabila ar fi ca pana la 65-70 cand va fi sa apuce pensia, cei peste 50 sa devina someri…
  ca daca am discuta despre cumulul pensie-salariu la stat, atunci problema s-ar inversa, ca ar fi si imoral si antieconomic;
  dar ce e pro-economic in sclavia de la privat, la 50+ ? cand si patronul ar dori sa scape de tine, dar aceleasi legi idioate il impiedica si per ansamblu economia poate ca de fapt pierde, functionand cu frana trasa ? e ca si cum ai spune ca o investitie e viabila economic doar pentru ca mai creaza niste locuri de munca, indiferent daca acea munca adauga sau nu valoare reala si nu doar in scriptele PIB-ului;
  daca e sa dai randament, sau daca esti nevoit , sau daca pur si simplu vrei sa ai ocupatie, o poti face chiar mai bine si dupa ce iesi la pensie, contribuind in continuare la sistem;
  ah, problema e cu inechitatile si imposibilitatea ajustarii sistemului , din pricina limitarilor constitutionale ? dar ce ne-a limitat constitutional sa facem referendum pentru reformularea unei singure fraze din constitutie, de grija protejarii familiei traditionale ?

 35. Situation in SUA.

  Pensia federala Social Security de acorda numai la 62 de ani (sums redusa), la 66 de ani (suma plina) si la 70 de ani (suma crescuta). Pentru a o primi, trebuie sa fi muncit in total cel putin 10 ani. Cuantumul este ceva intre 1000 si 3000 de dolari si creste
  in fiecare an cam cu 1-2procente. Chiria unui apartament decent cu un dormitor este in medie 1500 de dolari.

 36. Un articol obiectiv dar care necesita anumite precizari. Sunt cadru didactic si vad cat sunt de obositi colegii mei care au depasit varsta de 57 de ani, varsta la care te mai poti bucura de viata . Avalansa de cursuri de perfectionare, tehnologia in continua dezvoltare care necesita eforturi de adaptare sporite, munca la catedra care nu este una usoara asa cum se vede din afara, inaintarea in varsta cu aparitia problemelor de sanatate duc la o uzura care in timp care nu poate fi neglijata. Nu este normal sa obligi oamenii care lucreaza sa iasa la pensie la varste foarte inaintate si tinerii care chiar daca nu au experienta au un randament mai mare sa se ,,bucure,, de ajutorul de somaj. Cei care si-au facut datoria indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea sint obositi si abia asteapta sa iasa la pensie, cei care s-au facut ca muncesc sint odihniti. Si mai este ceva lacomia strica omenia … Nu ma bucuram deloc cand vedeam persoane trecute demult de varsta pensionarii cum se laudau ca vor sa mai munceasca si se expuneau public. Dupa o anumita varsta nu mai corespunzi fisei postului in nici un domeniu …

 37. Pensia este un drept.
  Cit timp o persoană a fost obligată pe timpul muncii și de către lege , sa cotizeze la sistemul de pensi.
  E din jurisprudența internațională.

  Dar în Romania ,
  milioane de români nu au cotizat decit pe hârtie.
  Incepind cu fabricile comuniste ținute în viața de partid prin scutirea de impozit și contribuții ,( se plăteau real doar salariile nete ) și terminând cu regiile cărbunelui de azi ( nu sunt singure , guvernarea mai baga și scutiri pentru HORECA , construcții, IT, etc ) care au fost sau/si sunt scutite inclusiv azi de contribuții .

  Totuși minerii ies la pensie , constructorii idem , chelnerii , diplomații , primarii. Chiar fara contributii ,primește fiecare o pensie. ( de aia pensia e calculată cu puncte de pensie. Să se ascundă lipsa contribuților și lipsa evidenței individuale a contribuților lunare/ anuale a fiecărei persoane care a lucrat sau lucrează în țară. Tipic , de manual a definiției pensilor retributive. Cele contributive sunt o necunoscuta in Romania anului 2021 )

  Pensia anticipata e o posibilitate existenta peste tot.

  Diferențele majore a sistemului de pensi românesc fata de cel existent în țările vestice e insurmontabil.
  Deoarece :
  1- FSN in 1990 a permis pensionarea anticipată cu doar 15 ani vechime in munca. E clar că milioanele de beneficiari ai avut pensi de mizerie.
  O restrânsă parte in schimb a avut și are chiar azi posibilitatea pensionarii cu doar 20 ani vechime. Cu pensia garantata minim 85% din ultimele salarii.
  Asta e prima anomalie.
  2-Oriunde in vest o astfel de pensionare anticipata e nerentabilă, penalizata. Deoarece pensia anticipata e extrem de redusă iar oricare munca ulterioară implica impozit progresiv. Practic prin pensia anticipata + salariu , fiscul capitalist te impozitează cel puțin cu valoarea anuală a pensiei.

  In RO doar pensia anticipata parțial ( a doua posibilitate de pensie anticipata ) e penalizata.
  Iar la anumite categorii , pensia ” normala” = pensia anticipata. Că altfel nu ar exista pensionați la 42 de ani cu 10.000 lei lunar în mână la data pensionarii.
  Asta e a doua anomalie.

  Sistemul fiscal românesc de impozitare NU E progresiv.
  Cu aberația că la 998.000 lei noi venit anual ( Dorneanu CCR care cumulează mai multe pensi și salarii) , impozitul e sub 10 %. Având primii 2.000 lei din oricare pensie încasată , scutiți de impozitare.
  La un tinăr strungar , vânzător, etc , cu 2.000 lei lunar în mână, impozitul de 10 % e aplicat .

  Deci înainte de a discuta de pensia anticipata , să vedem realitatea altora , discrepanțele existente și să corectam aberațiile.
  Care aberații in RO sunt intangibile pentru pensionarii tineri în uniformă , justiție și servicii.

  Deci marionetele politice pot mima reforme doar lovind în majoranta civilă incapabilă să lupte pentru respectarea articolului 16 din Constituția României .
  Adică :
  ” Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  Nimeni nu este mai presus de lege.”

  Un sistem politic care nu respecta însăși propria constituție, e democratic sau dictatorial ?
  Fiecare răspunde cum crede. ☹️

 38. Cel mai correct ar fi sa vorbim cu legile in fata. Toate celelalte probleme ridicate raman la nivel de filosofii, daca nu sunt tranformate in initiative legislative.
  1. Legea permite pensionarea anticipata. Pana la schimbarea legii, acest drept ramane valabil. Daca sunt nemultumiri ale acestei legi, sa vorbim exact pe chichitele si paragrafele respective, care anume ar putea fi schimbate.
  2. Nu exista mecanisme de incurajare a mentinerii in activitate si/sau angajarii persoanelor 50+ in mediul privat. Facilitati, deductii, obligatii. Exista cateva programe Europene de reconversie profesionala a persoanelor 50+ care obliga la mentinerea angajatului 2-3 ani, cu facilitatile de rigoare. Si fix atat.
  3. Cand este vorba de mentinerea angajatilor in activitate, va referiti doar la mediul privat: “Fiindcă în sectorul privat salariile nu mai acoperă efortul și zdrobeala de a-ți atinge target-ul impus de patron.”
  Sa nu uitam ca banii productivi vin din mediul privat, mediul bugetar doar rostogoleste banii, nu ii produce.
  4. Nu se vorbeste de loc de solutii:
  – Echitabilitatea = pensia primita sa fie direct proportionala cu contributia. Corectitudine si egalitate pentru toti. Fara pensii speciale si alte mofturi, ilegale dpdv rational.
  – obligarea administratiei de a avea o anvelopa de personal proportionala cu varsta populatiei, pentru a fi reprezentat orice segment de populatie
  – obligarea companiilor private, 1000+ sau 2000+, de a avea o anvelopa de personal proportionala cu varsta populatiei, pentru a fi reprezentat orice segment de populatie.
  – legi privind reprezentativitatea varstei. Sunt in Europa legi privind reprezentativitatea femeilor in cadrul leadershipului companiilor. Poate ca este timpul ca, de la un anumit nivel de management in sus, in companiile mari, sa existe si o reprezentativitate a varstei.
  – incurajarea cat mai agresiva a pilonului3 de pensii, pilonul2 este deja obligatoriu
  – crearea de centre si servicii dedicate persoanelor de varsta da treia unde sa lucreze majoritar persoanele 50+
  – incurajarea crearii de srl, pfa, sa pentru persoanele 65+ care doresc sa isi continue activitatea prin contracte de colaborare
  – si multe altele, aici poate adauga oricine solutii.

  • – legi privind reprezentativitatea varstei. Sunt in Europa legi privind reprezentativitatea femeilor in cadrul leadershipului companiilor. Poate ca este timpul ca, de la un anumit nivel de management in sus, in companiile mari, sa existe si o reprezentativitate a varstei.

   si daca nu vor babele sau domnisoarele sa se angajeze la firma dumitale, le poti obliga ?

 39. Reglementarile cinice din „noua lege a pensiilor” fac ca sintagma „pensionare anticipata” sa reprezinte de fapt un eufemism pentru ELIBERAREA DIN SCLAVIE. Argumentatie:

  I. Sa vedem prima data „ce scrie în PNRR referitor la noua lege a pensiilor„:

  Noua lege a pensiilor (partea a II-a) din PNRR:

  „Conform documentului, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.”

  STAGIUL COMPLET DE COTIZARE ESTE DE 35 DE ANI, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.”

  Categoria de PENSIE ANTICIPATĂ va fi modificată. În noul act normativ se are în vedere modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat CEL PUŢIN 8 ANI PESTE STAGIUL COMPLET DE COTIZARE pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu REDUCEREA VÂRSTEI STANDARD, CU CEL MULT 5 ANI.”

  „Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor. Adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul 4 din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023.”

  https://bit.ly/2VwYH28

  II. Acum sa facem un calcul elementar. In lege se spune:

  1. „Pentru femei varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 6 luni.”

  2. „Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.”

  3. „Persoanele care au realizat cel putin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard, cu cel mult 5 ani.”

  Asta inseamna ca in anul 2023 (an in care va intra in vigoare noua lege), o femeie „va putea” sa se pensioneze anticipat la varsta de 56,5 ani (61,5 – 5) daca va avea un stagiu de cotizare de 43 de ani (35 + 8). Facand calculul, rezulta ca o femeie „va putea” sa se pensioneze anticipat DOAR DACA A LUCRAT FARA INTRERUPERE DE LA VARSTA DE 13,5 ANI (56,5 – 43). In concluzie, cei care au conceput „noua lege a pensiilor” sunt niste ipocriti cinici, care se ascund in spatele unei legi ce instituie condiții imposibil de îndeplinit, in loc sa le spuna in fata oamenilor (care au un stagiu complet de cotizare) ca nu vor putea sa se pensioneze anticipat.

  III. Acum sa vedem cat de morala este o lege cu astfel de prevederi.

  1. „Stagiul COMPLET de cotizare” trebuie COMPLETAT cu 8 ani pentru a fi considerat COMPLET si in paragraful din lege care se refera la „pensionarea anticipata”. Asta in ciuda faptului ca cel care se pensioneaza anticipat castiga doar 5 ani (in plus) in care va beneficia de pensie („reducerea varstei standard, cu cel mult 5 ani”) – presupunand ca va muri la aceeasi varsta, in ambele scenarii (cu si fara „pensionare anticipata”). Diferenta de 3 ani ar putea sa fie justificata doar daca cel care se pensioneaza anticipat are o speranta de viata cu 3 ani mai mare decat daca nu s-ar fi pensionat anticipat (deci incaseaza pensie cu INCA 3 ani in plus fata de cei 5 ani castigati deja). Acest argument (singurul posibil pentru a justifica diferenta de 3 ani) ne conduce, insa, la o concluzie sinistra: 5 ani de munca la finalul perioadei active reduce viata omului cu 3 ani. „Munca te elibereaza” (de povara vietii)!

  2. Daca femeia din exemplul de mai sus are o sanatate precara si moare la 61,5 ani, la o luna dupa ce incaseaza prima pensie (cunosc niste cazuri similare), aceasta va pierde toti banii cu care a contribuit la fondul de pensii timp de 35 de ani – pana la varsta de 56,5 de ani, cand si-a pierdut ultimul loc de munca (nu a inceput sa munceasca la 13,5 ani, precum sclavii, iar in ultimii 5 ani din viata nu a mai reusit sa se angajeze, cu toate ca a trimis nenumarate CV-uri – dar nu a primit niciun raspuns – asa patesc DE OBICEI somerii trecuti de o anumita varsta, in Romania).

  In cele mai multe cazuri, o sanatate precara nu apare brusc, peste noapte. Probabil ca femeia ar fi dorit sa se pensioneze de boala insa NU a indeplinit CRITERIILE LEGALE! Poate ca acea femeie nu murea la 61,5 ani daca putea sa se pensioneze anticipat la varsta de 56,5 ani – atunci cand si-a pierdut ultimul loc de munca. Poate ca situatia financiara dificila precum si stresul cauzat de aceasta au contribuit decisiv la inrautatirea starii de sanatate a femeii (vezi studiul din care am citat mai jos). In mod cinic, legiuitorul a preferat sa se asigure ca protejeaza fondul de pensii de prezumtive abuzuri ale cetatenilor („prezumtie de vinovatie”) si astfel femeia nu va beneficia prea multi ani de pensie – primind in total mai multi bani decat a cotizat de-a lungul vietii – in loc ca guvernantii sa fie preocupati de protejarea cetateanului aflat in dificultate, cetatean care chiar are nevoie de o pensie anticipata. Procedand astfel, statul ii fura femeii care a decedat dupa prima pensie TOTI banii cu care aceasta a contribuit la fondul de pensii timp de 35 de ani. Femeia nu are niciun mijloc de a se proteja de acest abuz al statului.

  Guvernantii ne prezinta insistent statistici cu raportul dintre salariati si pensionari INSA nu ne-au prezentat NICIODATA singura statistica ce conteaza (inclusiv din punct de vedere moral), si anume o statistica din care sa rezulte clar daca suma TUTUROR pensiilor („bazate pe contributivitate”) platite TUTUROR pensionarilor pana la finalul vietilor acestora este este mai mare SAU (de fapt) este mai mica decat suma TUTUROR contributiilor acelorasi pensionari – SUMA ACTUALIZATA tinand cont de variatia puterii de cumparare din anii in care oamenii au contribuit la sistemul de pensii. Sunt convins ca este doar o scapare nevinovata a guvernantilor si nu o incercare de manipulare a cetatenilor ;-)

  *******

  Pensionarea anticipată, un privilegiu pentru cei bogați? O analiză comparativă între Germania și Elveția

  6. Concluzii

  … Pensionarea anticipată va deveni mai dificilă pentru viitoarele cohorte. Vârsta oficială de pensionare a fost și, cel mai probabil, va continua să fie amânată în continuare. Din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, acumularea de avere fie în cadrul sistemelor de pensii profesionale sau private, fie sub formă de economii private va deveni, de asemenea, mai dificilă. Se pare că PENSIONAREA ANTICIPATĂ devine din ce în ce mai mult UN PRIVILEGIU AL CELOR BOGAŢI. Pentru toți ceilalți, în special PENTRU CEI CU O STARE DE SĂNĂTATE PRECARĂ, RISCUL DE SĂRĂCIE LA BĂTRÂNEŢE VA CREŞTE cel mai probabil (n.m. deci va creste si riscul de moarte prematura, datorita unei ingrijiri deficitare a sanatatii).”

  Studiu publicat in revista „Progrese în cercetarea cursului vieții” – Volumul 47, martie 2021

  Autori: Ursina Kuhn (a), Markus M. Grabka (b), Christian Suter (c)

  (a) FORS, Elveția
  (b) DIW Berlin/SOEP, Germania
  (c) Universitatea din Neuchâtel, Elveția

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1040260820300800

  *******

  P.S. Sunt convins ca „stapanii de sclavi” precum si slugile si ideologii acestora vor avea decenta sa nu raspunda la acest comentariu :-)

  • @Cetatean, mulțumesc! Acum am înțeles contextul articolului. In „noua lege a pensiilor”, partea cu pensionarea anticipată aduce schimbări radicale fata de actuala lege. Punctual, aceasta parte a lege are o mare problema. Mulțumesc!

   Da, cinic! Condiții imposibile, atât timp cât legea permite angajarea la minim 16 ani, cu aprobarea părinților. Deci da, face imposibila pensionarea anticipată dpdv legal. Orbilă ideea că s-ar putea munci continuu 35+8 ani, doar pentru a se iesi, în sfârșit, anticipat la pensie. :|
   Nu înțeleg, de ce pentru muncitorii normali, cuminți, legea se înăsprește, dar pentru alte categorii „speciale”, legea nu are nici o referire? Abuzurile nu vin de la cotizanții cu 35 ani de muncă, ci de la „speciali”, cei pensionati pe caz de boala samd.

   Foarte interesant studiul din link, mulțumesc! Științele socio-umane au și ele revistele lor și tipurile de studii de care se pot ocupa. „Advance in Life Course Research” de la ScienceDirect. Nice!

 40. Taxation Is Theft
  By Judge Andrew P. Napolitano
  April 18, 2013

  https://www.creators.com/read/judge-napolitano/04/13/taxation-is-theft

  === Traducere ===

  Taxarea e furt

  Cu un cod fiscal care depășește 72.000 de pagini și care consumă peste șase miliarde de ore de muncă pe an pentru a determina venitul taxabil al contribuabililor, cu un IRS care a devenit un stat în stat de temut și cu un guvern care continuă să extragă în fiecare an mai multă bogăție de la fiecare american care plătește taxe, este de mirare că 15 aprilie este o zi de groază în America? Taxele de asigurări sociale (Social Security taxes) și taxele pe venit (income taxes) ne-au urmărit pe toți de când au fost instituite în secolul trecut, și puțini politicieni au fost dornici să abordeze aceste tertipuri drept ceea ce sunt: furt.

  Guvernatorul Texasului, Rick Perry, a provocat o mare agitație în rândul adepților big-government în timpul alegerilor primare republicane de anul trecut, când a numit Social Security o schemă Ponzi. A avut dreptate. A fost o înșelătorie încă de la înființare și este o înșelătorie și astăzi.

  Când a fost înființată în 1935, Social Security a fost menită să ofere un ajutor financiar minim celor prea bătrâni pentru a mai munci. De asemenea, a fost menită să determine alegătorii să devină dependenți de democrații lui Franklin Delano Roosevelt. FDR a copiat ideea după un sistem stabilit în Italia de către Mussolini. Planul prevedea ca anumiți lucrători și angajatorii lor să facă mici contribuții la un fond care ar fi fost păstrat de către guvern în contul lucrătorilor. La acea vreme, speranța medie de viață a americanilor era de 61 de ani, dar sistemul de securitate socială nu intra în vigoare decât la 65 de ani. Astfel, sistemul a fost conceput pentru a lua bani de la muncitorul american mediu, pe care acesta nu îi va mai vedea niciodată înapoi.

  În timp, speranța de viață a crescut și a depășit 65 de ani, așa-numitul trust fund a fost jefuit și cheltuit, iar sistemul plătea mai mulți bani decât încasa – exact ca o schemă Ponzi. FDR a numit Social Security o poliță de asigurare. În realitate, a devenit o economisire forțată. Cu toate acestea, custodele fondurilor – Congresul – a furat economiile și le-a cheltuit. Iar valoarea economiilor a fost diminuată de inflație.

  Astăzi, tot ce poți spera să primești de la Securitatea Socială sunt dolari cu o putere de cumpărare de 75 de cenți pentru fiecare dolar contribuit. Acest lucru face ca securitatea socială să fie mai rea decât o schemă Ponzi. Dintr-o investiție Ponzi poți să ieși. Din Securitatea Socială nu poți să ieși. Cine ar rămâne la o bancă care returnează doar 75 la sută din economiile sale?

  Constituția nu permite autorităților federale să vă fure banii. Federalii, însă, fură.

  La una dintre dezbaterile prezidențiale republicane de anul trecut, un tânăr i-a cerut moderatorului să pună următoarea întrebare candidaților: „Dacă câștig un dolar, cât de mult sunt îndreptățit să păstrez din el?” Întrebarea a fost transmisă unuia dintre candidați, care a dat un răspuns la întâmplare, iar apoi moderatorul a schimbat subiectul. Doar congresmanul Ron Paul a dat un răspuns serios după dezbatere la întrebarea tânărului: „Totul”.

 41. Taxation Is Theft
  By Judge Andrew P. Napolitano
  April 18, 2013

  Fiecare document guvernamental fondator oficial – de la Declarația de Independență, la Constituția SUA și până la jurămintele pe care le depun toți cei care lucrează pentru guvern – indică faptul că guvernul există pentru a lucra pentru noi. Declarația proclamă chiar că guvernul își primește toate puterile din consimțământul celor guvernați. Dacă credeți toate acestea, așa cum cred și eu, atunci, la fel cum nu avem puterea de a lua proprietatea vecinului nostru și de a o distribui împotriva voinței sale, nu avem capacitatea de a da această putere guvernului. Altfel spus, așa cum nu aveți autoritatea morală și legală de a-mi lua proprietatea, nu puteți autoriza guvernul să facă acest lucru.

  Iată un exemplu pe care l-ați mai auzit. Ești acasă, noaptea, și se aud niște bătăi în ușă. Deschizi și un tip cu un pistol îndreptat spre tine îți spune: „Dă-mi banii tăi. Vreau să-i dau celor mai puțin privilegiați”. Te gândești că individul este periculos și nebun, așa că suni la poliție. Apoi afli că el este poliția, venită acolo pentru a colecta taxele.

  Autorii Constituției au înțeles acest lucru. Timp de 150 de ani, guvernul federal a fost administrat prin taxe de utilizare și vânzări de terenuri guvernamentale și taxarea statelor pentru serviciile prestate. A respins viziunea hamiltoniană conform căreia federalii puteau lua tot ce doreau și a urmat primul principiu Jeffersonian, conform căruia singurele schimburi comerciale morale sunt cele care sunt pe deplin voluntare.

  Acest lucru a funcționat bine până când progresiștii au preluat conducerea guvernului în primul deceniu al secolului XX. Aceștia au convins suficient de mulți americani pentru a determina legislativele statelor lor să ratifice cel de-al 16-lea Amendament, care a fost conceput pentru a-i taxa pe cei bogați și a redistribui bogăția. Ei au promis publicului american că taxa pe venit nu va depăși niciodată 3% din venit și că se va aplica doar celor 3% care câștigă cel mai mult. Cât de mult au greșit – sau cât de mincinoși au fost.

  Cu toate acestea, impunerea unei taxe federale pe venit înseamnă mai mult decât a lua de la cei care muncesc și câștigă bani și a-i da celor care nu muncesc. Și este mai mult decât un simplu robinet pentru a umple troaca federală. La baza acestei abordări se află o prezumție terifiantă. Se prezumă că nu suntem cu adevărat proprietarii bunurilor noastre. Se acceptă noțiunea marxistă conform căreia statul deține toate proprietățile și că el ne permite să deținem și să folosim tot ceea ce e necesar ca să nu ne răzvrătim în stradă. După care fură și folosește tot ceea ce, din punct de vedere politic, poate fi înhățat. Vă vine să credeți?

  Există doar trei moduri de a dobândi bogăție într-o societate liberă. Modelul moștenirii, atunci când cineva îți transmite o avere. Modelul economic, atunci când tranzacționezi o abilitate, un talent, un bun, cunoștințe, sudoare, energie sau creativitate cu un cumpărător interesat. Și modelul mafiot, în care un tip cu o armă spune: „Dă-mi banii tăi sau altfel…”.

  Care este modelul pe care îl folosește guvernul? De ce suportăm acest lucru?

 42. Problema fundamentala e ca banul nu este creat de munca depusa ci de profitul obtinut. Munca e o simpla cheltuiala facuta pentru a obtine un venit peste nivelul acestei cheltuieli, diferenta fiind numita generic “profit”. Acesta genereaza valoarea, (plusvaloarea, cum o numeau comunistii), care se masoara in bani. Pensiile sunt la fel ca salariile, niste cheltuieli. Spre deosebire de salarii, care aduc venituri, reflectate ulterior in profituri, pensiile nu aduc nici un aport. Dimpotriva!

  Solutia e ca pensiile sa se transforme de titluri de creanta asupra avutiei create prin munca. Norvegienii au gasit o solutie: Fondul suveran national care alimenteaza sistemul de pensii, indiferent de nivelul contributiilor cetatenilor.
  Nu stiu daca se preteaza la noi sau nu, dar modelul de pensionar al sec XXI ar trebui sa semene cu acela de actionar, cu toate drepturile ce decurg de aici. Sistemul de pensii ar trebui controlat de pensionari si nu de stat. Doar acestia pot decide pentru drepturile lor.

 43. Este rușinos că ,unii dintre noi , deși am contribuit peste 30 ani la stat acum nu avem nici un drept de pensie anticipată.
  Soluții au găsit doar pentru ei ,lacomii și incompetenții , cei care fara de inima sau empatie fata de noi bunicii…
  In loc sa stam alaturi de cei tineri că sa i sprijinim cu cei mici …ptr că nu sunt creșe și grădinițe ….noi trebuie să mergem la munca până la moarte…

 44. Unde sunt bani nenorociților celor care din păcate au murit înainte de pensionare, de ce nu se dau familiilor acestora, de ce? pentru că în prima zi de virare după salariu a doua zi sunt deja în conturile voastre,,, jegoșilor, de ce nu procedați precum americani cu modalitatea pensiilor ca tot suntem „frați” cu iei, e simplu se face o suma pe zi la câte ai de trăit!!! Amin…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristian Pavel
Jurnalist cu vechi ștate de plată în peisajul media național. A lucrat în diferite poziții la ”Flacăra” (1990-1992), ”Expres” (1992-1994), ”Capital” și ”Succes” - Ringier România (1994-2000), ”Bani noștri” și ”Invest Romania” - Media On (2000-2002), ”eFinance” și ”Piața Financiară” - Finmedia (2002-2018). Actualmente este director editorial în Grupul Universul Juridic, ca redactor-șef al revistelor ”Legal Magazin”, ”Lady Lawyer” și ”Pro Universitaria”.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro