vineri, aprilie 25, 2025

Piaţa funciară – la un pas de blocaj

Dacă proiectul de Lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole între persoane fizice (publicat inițial ca Ordonanță de urgență și transformat ulterior în proiect de lege) va fi adoptat de Parlament în forma propusă (aici), legea riscă să aibă ca efect blocarea pieţei funciare pentru o perioadă nedeterminată. Asemenea situaţii ar putea fi evitate dacă ar exista un cadru real de dezbatere, care să permită ajustări sau reformulări ale textului de lege, pentru a asigura coerența și simplitatea la nivelul aplicării.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică în data de 18 noiembrie 2013 în contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, statul român trebuie să asigure condiții egale de cumpărare a terenurilor agricole pentru cetățenii români și cetățenii UE. Considerăm că prin apariţia legii în acest context se doreşte crearea impresiei că legea va oferi o protecţie împotriva investitorilor străini. Dar avem oare nevoie de o asemenea protecţie? Din punctul nostru de vedere, acest pericol nu este real, iar dacă ar exista, ar fi foarte uşor de evitat prin crearea de către investitorii străini a unor persoane juridice româneşti prin intermediul cărora să achiziţioneze terenuri nestingheriţi, ca şi până acum.

Lucrurile se complică pentru arendaşi

Printre altele, actul normativ acordă dreptul de preempţiune pentru cumpărare, în ordinea de preferinţă, pentru: coproprietarii persoane fizice, arendaşi, vecinii persoane fizice, persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ – teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale.

Pentru arendaşi, condiţiile sunt mai restrictive decât până acum, ei fiind nevoiți să aibă calitatea de arendaş pentru terenul pe care vor să îl cumpere, iar pentru a dovedi această calitate au nevoie de un contract de arendă valabil, încheiat în formă scrisă şi înregistrat în registrul special ţinut de secretarul consiliului local. Contractul de arendă trebuie să fi fost încheiat cu cel puţin un an înainte de data de înregistrare a ofertei de vânzare. Mai mult decât atât, procedura prin care se exercită dreptul de preempțiune presupune mai multă birocrație decât cea prevăzută în prezent.

Primăriile vor fi sufocate

Două probleme majore pot duce la blocarea pieţei funciare. Pe de o pare, în forma actuală, legii îi lipsesc normele metodologice de punere în aplicare, care nu au fost încă definite şi care trebuie aprobate prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la adoptarea actului normativ. Pe de altă parte, primăriilor le va fi aproape imposibil să indice, într-un timp atât de scurt (din 1 ianuarie 2014), toți titularii dreptului de preempțiune care trebuie notificați, deoarece realizarea listelor şi trimiterea notificărilor vor necesita timp și resurse.

Este important de ştiut că dispoziţiile care reglementează dreptul de preempţiune sunt menite să ocrotească un interes general, încălcarea lor fiind sancţionată cu nulitatea absolută. Cu alte cuvinte, orice contract de vânzare – cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan, încheiat între persoane fizice, chiar şi cu bună-credinţă, dar cu nerespectarea dreptului de preempţiune, este nul absolut.

Prin urmare, în tot acest timp, necesar pentru realizarea listelor de preempţiune şi a notificărilor, va fi blocată practic vânzarea terenurilor agricole din extravilan dintre persoanele fizice, costurile acestui blocaj fiind greu de estimat. Singurii beneficiari ai acestei situații ar fi proprietarii actuali care au mijloacele financiare de a-și consolida și extinde exploatările și care, ca și în prezent, scapă prevederilor legale, întrucât vor încheia contracte de vânzare – cumpărare între persoane juridice sau între o persoană fizică și una juridică.

Probleme de neconstituţionalitate

Proiectul de lege prezintă încă un risc major: se pot formula argumente solide referitoare la neconstituţionalitatea acestui act normativ. Cel mai important argument se referă la impunerea unor condiţii şi proceduri suplimentare la vânzarea – cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, comparativ cu persoanele juridice, ceea ce poate reprezenta o încălcare a dreptului egalității în fața legii.

În mod nejustificat, persoanele juridice sunt privilegiate în raport cu persoanele fizice care doresc să cumpere teren agricol extravilan, deoarece pot cumpăra terenurile agricole fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiții (ca și în prezent).

În orice caz, chiar şi dincolo de aparenta neconstituţionalitate a proiectului de lege, rămâne întrebarea referitoare la beneficiile aduse de actul normativ în condiţiile în care, chiar şi după 1 ianuarie 2014, este previzibil că cetăţenii străini vor continua, din motive în primul rând de ordin fiscal, să cumpere terenuri agricole extravilane prin intermediul unor societăţi comerciale, prevederile noii legi nefiind aplicabile în acest caz. Şi pentru acest motiv, considerăm că proiectul de lege este nepotrivit şi inutil, suspectându-i (aberant) pe investitorii străini de o practică mai degrabă românească: „investiţiile pe persoană fizică”.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Cu siguranta ca este o eroare de redactare, intrucat piata nu se va bloca. Vor vinde toti cei care si-au propus sa vanda (astia fiind „chititi” pe vanzare), iar de cumparat, vor cumpara toti cei care erau „chititi” pe cumparare.

    Preturile vor fi altele , si taxele ajisderea. Cu alte cuvinte, prin acest aparent baraj, statul va trebuie sa arate peste un an, un echilibru de castig intre ce pierde prin taxele si impozitele / contributiile (si locale), taxele … de vanzare cumparare / intabulare si impozitul pe venit realizat din „eficientizarea” arendei ? Da, au ba ?

    Ca in tot locul in Romania, evident ca unii vor contracta ca sa nu vanda, iar altii ca sa nu cumpere (adica nu vor da banii, vor cere rezilieri, vor nega rezilieri, incetari, … etc.). Evident vor fi vanzari fara pret, cu actiuni ulterioare in stabilirea si realizarea pretului. Vor fi tulburari de posesie generate de intabulari si granituiri absurde (de judecatori si notari absurzi), … iar cei din Regat vor arata cu degetul catre norma intabularii unor feude si mosii latifundiare (ineficienta tabulara in fata proprietatilor latifundiare).
    Evident, ca vom vedea un Basescu cu palarie de paie (de fermier), tot atat de mult cat il vom vedea pe Geoana cu pantaloni cu bretele in cruce – a la Vermont – (ambele accesorii de fermier), supravgheati atent de feudalul Dragnea, cu cozorocul sepcii tras pe ochi, zambind smechereste de la volanul tractorului John Deer, aflat pe tarlaua vecina.
    Mai e ceva? Da, scaderea pietii de seminte, de azotati, .. de alte chimicale si implicit scaderea sectorului de creditare, intrucat oferta cenzurata nu poate duce decat la cerere limitata .
    Si nu in ultimul rand, caci proprietatea este in primul rand o atitudine psihica (creand profile psihologice de mosieri, latifundiari, … etc.), urmata de o conduita adecvata, toti (cvasi, in cel mai bun caz semi) proprietarii vor avea un sentiment de mandrie cand isi vor plati taxele si impozitele (oare?) aferente pentru o proprietate ce nu este deplina, ce nu le este garantata, si nicodata in ultimii 70 ani, aparata.
    PS Dati-ne domnul dreptul de a purta arma (dar nu de vanatoare, si nici de panoplie), neristrictionat! e ce va este frica?
    PPS Debitori neincasati, contravenienti (ce nu v-ati platit amenzile) si puscariasi cu pedepse usoare, oare vi se pregateste ceva ? Nu stiti? … Astea sunt persoane cu minim 300 ha (Geoana prin 2005 avea cca. 600 ha, iar Dragnea cca 1.000). Pai cum vreti sa le muneasca ieftin, ca sa aiba Q7 bengos ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Serban Dumitrescu
Serban Dumitrescu
Șerban Dumitrescu este avocat în cadrul departamentului de litigii și membru al echipei de avocați care se ocupă de sectorul Agricultură al bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Activitatea sa în dreptul administrativ se axează pe aspecte specifice sectorului public, cadrul de reglementare, achiziţii publice şi transport, fiind implicat în probleme diverse, de la aspecte preliminare legate de obţinerea autorizaţiilor, licenţelor, permiselor şi aprobărilor până la reprezentarea în instanţă în litigii legate de licitaţii, contracte publice, urbanism. Şerban are experienţă în rezolvarea cazurilor de drept comercial cu privire la valabilitatea contractelor, recuperarea de creanţe, conflicte comerciale şi solicitarea de daune. Activitatea sa include, de asemenea, acordarea de consultanţă clienţilor cu privire la drepturi de proprietate intelectuală. Şerban a reprezentat cu succes o primărie importantă într-un litigiu în valoare de 200 milioane euro generat de rezilierea contractului şi aprobarea planurilor urbanistice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro