duminică, iulie 25, 2021

Piaţa funciară – la un pas de blocaj

Dacă proiectul de Lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole între persoane fizice (publicat inițial ca Ordonanță de urgență și transformat ulterior în proiect de lege) va fi adoptat de Parlament în forma propusă (aici), legea riscă să aibă ca efect blocarea pieţei funciare pentru o perioadă nedeterminată. Asemenea situaţii ar putea fi evitate dacă ar exista un cadru real de dezbatere, care să permită ajustări sau reformulări ale textului de lege, pentru a asigura coerența și simplitatea la nivelul aplicării.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică în data de 18 noiembrie 2013 în contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, statul român trebuie să asigure condiții egale de cumpărare a terenurilor agricole pentru cetățenii români și cetățenii UE. Considerăm că prin apariţia legii în acest context se doreşte crearea impresiei că legea va oferi o protecţie împotriva investitorilor străini. Dar avem oare nevoie de o asemenea protecţie? Din punctul nostru de vedere, acest pericol nu este real, iar dacă ar exista, ar fi foarte uşor de evitat prin crearea de către investitorii străini a unor persoane juridice româneşti prin intermediul cărora să achiziţioneze terenuri nestingheriţi, ca şi până acum.

Lucrurile se complică pentru arendaşi

Printre altele, actul normativ acordă dreptul de preempţiune pentru cumpărare, în ordinea de preferinţă, pentru: coproprietarii persoane fizice, arendaşi, vecinii persoane fizice, persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ – teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale.

Pentru arendaşi, condiţiile sunt mai restrictive decât până acum, ei fiind nevoiți să aibă calitatea de arendaş pentru terenul pe care vor să îl cumpere, iar pentru a dovedi această calitate au nevoie de un contract de arendă valabil, încheiat în formă scrisă şi înregistrat în registrul special ţinut de secretarul consiliului local. Contractul de arendă trebuie să fi fost încheiat cu cel puţin un an înainte de data de înregistrare a ofertei de vânzare. Mai mult decât atât, procedura prin care se exercită dreptul de preempțiune presupune mai multă birocrație decât cea prevăzută în prezent.

Primăriile vor fi sufocate

Două probleme majore pot duce la blocarea pieţei funciare. Pe de o pare, în forma actuală, legii îi lipsesc normele metodologice de punere în aplicare, care nu au fost încă definite şi care trebuie aprobate prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la adoptarea actului normativ. Pe de altă parte, primăriilor le va fi aproape imposibil să indice, într-un timp atât de scurt (din 1 ianuarie 2014), toți titularii dreptului de preempțiune care trebuie notificați, deoarece realizarea listelor şi trimiterea notificărilor vor necesita timp și resurse.

Este important de ştiut că dispoziţiile care reglementează dreptul de preempţiune sunt menite să ocrotească un interes general, încălcarea lor fiind sancţionată cu nulitatea absolută. Cu alte cuvinte, orice contract de vânzare – cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan, încheiat între persoane fizice, chiar şi cu bună-credinţă, dar cu nerespectarea dreptului de preempţiune, este nul absolut.

Prin urmare, în tot acest timp, necesar pentru realizarea listelor de preempţiune şi a notificărilor, va fi blocată practic vânzarea terenurilor agricole din extravilan dintre persoanele fizice, costurile acestui blocaj fiind greu de estimat. Singurii beneficiari ai acestei situații ar fi proprietarii actuali care au mijloacele financiare de a-și consolida și extinde exploatările și care, ca și în prezent, scapă prevederilor legale, întrucât vor încheia contracte de vânzare – cumpărare între persoane juridice sau între o persoană fizică și una juridică.

Probleme de neconstituţionalitate

Proiectul de lege prezintă încă un risc major: se pot formula argumente solide referitoare la neconstituţionalitatea acestui act normativ. Cel mai important argument se referă la impunerea unor condiţii şi proceduri suplimentare la vânzarea – cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, comparativ cu persoanele juridice, ceea ce poate reprezenta o încălcare a dreptului egalității în fața legii.

În mod nejustificat, persoanele juridice sunt privilegiate în raport cu persoanele fizice care doresc să cumpere teren agricol extravilan, deoarece pot cumpăra terenurile agricole fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiții (ca și în prezent).

În orice caz, chiar şi dincolo de aparenta neconstituţionalitate a proiectului de lege, rămâne întrebarea referitoare la beneficiile aduse de actul normativ în condiţiile în care, chiar şi după 1 ianuarie 2014, este previzibil că cetăţenii străini vor continua, din motive în primul rând de ordin fiscal, să cumpere terenuri agricole extravilane prin intermediul unor societăţi comerciale, prevederile noii legi nefiind aplicabile în acest caz. Şi pentru acest motiv, considerăm că proiectul de lege este nepotrivit şi inutil, suspectându-i (aberant) pe investitorii străini de o practică mai degrabă românească: „investiţiile pe persoană fizică”.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Cu siguranta ca este o eroare de redactare, intrucat piata nu se va bloca. Vor vinde toti cei care si-au propus sa vanda (astia fiind „chititi” pe vanzare), iar de cumparat, vor cumpara toti cei care erau „chititi” pe cumparare.

  Preturile vor fi altele , si taxele ajisderea. Cu alte cuvinte, prin acest aparent baraj, statul va trebuie sa arate peste un an, un echilibru de castig intre ce pierde prin taxele si impozitele / contributiile (si locale), taxele … de vanzare cumparare / intabulare si impozitul pe venit realizat din „eficientizarea” arendei ? Da, au ba ?

  Ca in tot locul in Romania, evident ca unii vor contracta ca sa nu vanda, iar altii ca sa nu cumpere (adica nu vor da banii, vor cere rezilieri, vor nega rezilieri, incetari, … etc.). Evident vor fi vanzari fara pret, cu actiuni ulterioare in stabilirea si realizarea pretului. Vor fi tulburari de posesie generate de intabulari si granituiri absurde (de judecatori si notari absurzi), … iar cei din Regat vor arata cu degetul catre norma intabularii unor feude si mosii latifundiare (ineficienta tabulara in fata proprietatilor latifundiare).
  Evident, ca vom vedea un Basescu cu palarie de paie (de fermier), tot atat de mult cat il vom vedea pe Geoana cu pantaloni cu bretele in cruce – a la Vermont – (ambele accesorii de fermier), supravgheati atent de feudalul Dragnea, cu cozorocul sepcii tras pe ochi, zambind smechereste de la volanul tractorului John Deer, aflat pe tarlaua vecina.
  Mai e ceva? Da, scaderea pietii de seminte, de azotati, .. de alte chimicale si implicit scaderea sectorului de creditare, intrucat oferta cenzurata nu poate duce decat la cerere limitata .
  Si nu in ultimul rand, caci proprietatea este in primul rand o atitudine psihica (creand profile psihologice de mosieri, latifundiari, … etc.), urmata de o conduita adecvata, toti (cvasi, in cel mai bun caz semi) proprietarii vor avea un sentiment de mandrie cand isi vor plati taxele si impozitele (oare?) aferente pentru o proprietate ce nu este deplina, ce nu le este garantata, si nicodata in ultimii 70 ani, aparata.
  PS Dati-ne domnul dreptul de a purta arma (dar nu de vanatoare, si nici de panoplie), neristrictionat! e ce va este frica?
  PPS Debitori neincasati, contravenienti (ce nu v-ati platit amenzile) si puscariasi cu pedepse usoare, oare vi se pregateste ceva ? Nu stiti? … Astea sunt persoane cu minim 300 ha (Geoana prin 2005 avea cca. 600 ha, iar Dragnea cca 1.000). Pai cum vreti sa le muneasca ieftin, ca sa aiba Q7 bengos ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Serban Dumitrescu
Șerban Dumitrescu este avocat în cadrul departamentului de litigii și membru al echipei de avocați care se ocupă de sectorul Agricultură al bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Activitatea sa în dreptul administrativ se axează pe aspecte specifice sectorului public, cadrul de reglementare, achiziţii publice şi transport, fiind implicat în probleme diverse, de la aspecte preliminare legate de obţinerea autorizaţiilor, licenţelor, permiselor şi aprobărilor până la reprezentarea în instanţă în litigii legate de licitaţii, contracte publice, urbanism. Şerban are experienţă în rezolvarea cazurilor de drept comercial cu privire la valabilitatea contractelor, recuperarea de creanţe, conflicte comerciale şi solicitarea de daune. Activitatea sa include, de asemenea, acordarea de consultanţă clienţilor cu privire la drepturi de proprietate intelectuală. Şerban a reprezentat cu succes o primărie importantă într-un litigiu în valoare de 200 milioane euro generat de rezilierea contractului şi aprobarea planurilor urbanistice.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro