Cândva, în vremea în care literatura dramatică europeană era luată cu asalt de valul de revoltă al celor numiți tinerii furioși, Arnold Wesker scria o piesă intitulată Bucătăria. Probabil că o făcea cu gândul de a provoca o breșă în ceea ce se chema visul american, pătrunzând într-un mod deloc amabil în ceea ce se află dincolo de frenezia luxoasă a unui mare restaurant. Dezvăluind ce se găsește acolo, dincolo de felurile de mâncare și sofisticate, și scumpe cu care restaurantul în cauză își răsfăța și copleșea clienții.
Nu știu dacă, scriind piesa intitulată Sezon mort (sau, mă rog, În afara sezonului), dramatugul maghiar Keresztesi József (e născut în anul 1970 și are o propensiune evidentă înspre sondarea realității explicabilă, cred, prin faptul că a practicat o vreme profesia e jurnalist) a intenționat să dea o replică peste ani piesei cândva celebre, aflată și la baza unui scenariu de film, azi cvasi-uitată a lui Wesker. Asemănările mi se par totuși vizibile.
Intrăm în intimitatea unui mare magazin alimentar al cărui management șj al cărui personal se află în situația de a face față crizei în vânzări specifice fiecărui început de an. Când, după euforia consumeristă a Sărbătorilor de iarnă, vânzările scad dramatic, încasările așijderea, când managerii nu mai știu ce și cum să facă spre a salva ceea ce se mai poate salva și a putea întocmi rapoarte cât mai pe placul superiorilor. Și al atotputernicului Consiliu de Administrație. O fac foarte adesea recurgându-se la practici nu tocmai dintre cele mai cinstite, în nici un caz favorabile clienților.
Pe fondul acestei situații oricum tensionate, în supermarketul condus la modul autoritar de Záprel Totya izbucnește revolta unei angajate. Despre care oricum se știa că are, cum se spune, gura mare. Nu degeaba s-a ales cu porecla Tobiță. Tobiță din piesa lui Keressztesi József este și nu este ceea ce se cheamă astăzi avertizor de integritate. A cerut ea însăși condica de sugestii și reclamații sesizând că parizerul ambalat vândut clienților a depășit demult termenul de valabilitate și a dobândit culoarea verde. Însă Tobița are și ea propriile defecte. Fiind agitată, categorică, iute la mânie a avut o altercație cu una dintre cliente care, firește, a pus de o reclamație. În plus, Tobiță nutrește frustrări personale în relația cu managerul Záprel care din delăsare și neatenție a păgubit-o indirect cu o sumă de bani importantă. Nici mai mult, nici mai puțin decât 30.000 de forinți. Mult pentru ea. Spre a se răzbuna pe acesta Tobița îi dezvăluie amantei bărbatului, focoasa și nicidecum dezinteresata Irén că, Záprel este căsătorit și că nu are nici cel mai mic gând să divorțeze. Tobița se arată inflexibilă, în ciuda sfaturilor colegilor, atât în fața reprezentantului Protecției consumatorilor, cât și în cea a infatuatului dr. Berg, membru al Consiliului de adminstrație. Acesta pare la început a-i da dreptate, îi alimentează cvasi-instant contul cu cei 30.000 de forinți lipsă, îl destituie pe Záprel. Căruia îi ia fără probleme și mustrări de conștiință locul Irén, amanta înșelată.
Când însă mai-mai că ai impresia că dreptatea a triumfat și că totul se va termina cu bine, intervine lovitura de teatru. Invocând un pasaj din regulamentul de ordine interioară, dr. Berg o declară vinovată pe Tobița pentru punerea în rafturi a parizerului înverzit și îi decide concedierea. Piesa ridicând astfel către final o problemă de moralitate asupra căreia e invitat să reflecteze publicul spectacolului prilejuit de textul lui Keresztesi József.
Text care, în cazul variantei scenice propusă la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara de regizoarea Kedves Emöke, devine mai degrabă un pretext pentru un musical bine ritmat, făcut să fie interesant îndeosebi datorită muzicii compuse de Cári Tibor, coregrafiei create de Baczó Tünde și, desigur, eforturilor actorilor.
Scenografia etajată, propusă de Albert Alpár, sugerează ierarhiile din magazin. La etaj se află biroul managerului Záprel Totya. Ins elegant, la patru ace, superior, suficient, încântat de sine, cu necesarul aplomb jucat de Molnos András Csaba. Parcă mai preocupat decât oricând de povestea de amor cu Irén. A cărei versatilitate este percutant surprinsă de Borbély B. Emilia. Tot la etaj, în biroul managerului, își va face apariția intempestivă Tobiță, colorat, vioi, cu măsurate izbucniri temperamentale jucată de foarte tânăra actriță Tóth Zsófia. Tot de la etaj, într-un contrast bine calculat cu apariția reprezentantului Protecției consumatorului, rol în care are o convingătoare evoluție Jancsó Előd, va descinde extrem de importantul dr. Berg. Cu toate ifosele și autoritarismele de rigoare jucat de Mátyas Zsolt Imre. Tot acolo se află Femeile de serviciu, cele care observă și știu totul, cu limbuția (aici) preponderent muzicală de rigoare aduse în scenă de actrițele Éder Enikö, Magyari Etelka, Tar Mónika.Și tot acolo sunt membrii orchestrei, adică Cristian Jurcan, Dragalina Cristian Csaba, Emilian Ionescu, Grigore Teodorescu, Páal Petra, Számtartó Zsolt.
Atât femeile de serviciu cât și componenții orchestrei vor comenta în felul propriu toate resorturile poveștii. La fel cum o vor face din spațiul scenei Măcelarii (Czüvek Loránd, Erdős Bálint, Lajter Márkó Ernesztó, Tar Erik), Helén (Vajda Boroka), Szerén (Vincze Erika), Clientul (Hegyi Kincső) și numai aparent ștersul Czigány. Personaj din care interpretarea lui Aszalos Géza face reflexul, indicatorul bunului simț. Specific omului modest, simplu, devotat slujbei.
Printre spectatorii se află răsfirate membrele corului (Becsey-Imreh Noémi, Foltány Edina, Grgić Nikoletta, Karsai Dóra). Cărora le revine la final și rolul tragerii concluziilor și a stimulării spre reflecție a spectatorilor. Reflecție pe care mizează în chip declarat spectacolul.
Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timișoara
SEZON MORT de Keresztesi József
Regia: Kedves Emőke
Dramaturgia: Orbán Enci
Muzica: Cári Tibor
Coregrafia: Baczó Tünde
Decor și costume: Albert Alpár
Corepetitor: Pál Petra
Sound design: Papp Zoltán
Cu: Molnos András Csaba (Záprel Totya), Tóth D. Zsófia (Tobiță), Borbély B. Emilia (Irén), Aszalós Geza (Czigány), Vajda Boroka (Helén), Vincze Erika (Szerén), Éder Enikö, Magyari Etelka, Tar Mónika (Femeile de serviciu), Jancsó Előd (Masvári), Mátyas Zsolt Imre (dr. Berg), Hegyi Kincső (Client),Czüvek Loránd, Erdős Bálint, LajterMárkó Ernesztó, Tar Erik (Măcelari), Becsey-Imreh Noémi, Foltány Edina, Grgić Nikoletta, Karsai Dóra ( Cor), Cristian Jurcan, Dragalina Cristian Csaba, Emilian Ionescu, Grigore Teodorescu, Páal Petra, Számtartó Zsolt (Orchestra Sezon mort)