joi, aprilie 18, 2024

Primele gaze din Marea Neagră: adevărata veste bună

Ieri, Black Sea Oil and Gas au anunțat că primele gaze din perimetrele pe care le deține în Marea Neagră au intrat deja în sistemul de transport. Cred însă că veștile bune sunt un pic altele decât cele despre care se discută.

În sine, cantitatea de gaz de care discutăm este importantă, dar nu schimbă semnificativ jocul, nici pentru noi, nici pentru țările din jur. Vorbim de un zăcământ de 10 bcm, ceva mai puțin decât consumul pe un an al României. Exploatat 10 ani, înseamnă cam 10% din consum. Dat fiind că producția internă e în scădere (vreo 20-25% în ultimii 5 ani) și importurile în creștere, proiectul celor de la BSOG va mai reduce un pic din dependența de import în următorii câțiva ani față de cum ar fi fost altminteri. Pe scurt, ajută, dar nu cât să ne apucăm acum să facem rețele de gaz în toată țara și să construim centrale pe gaz peste tot.

Ca să punem lucrurile puțin în context, Romgaz a descoperit prin 2017 un zăcământ de 3 ori mai mare (30 bcm) la Caragele, în județul Buzău, care în continuare nu e exploatat și Romgaz nu se arată în stare să facă investiția. Asta nu l-a împiedicat însă să se angajeze entuziast într-un proiect și mai complicat, Neptune Deep din Marea Neagră, în care și-a blocat cam toate resursele. Proiectul Neptune Deep (inițial Petrom-Exxon, acum Petrom-Romgaz), adevărata miză în Marea Neagră, cu un zăcământ de ”42-84 bcm”, rămâne în continuare sub semnul întrebării și azi există multiple riscuri – de la faptul că e aproape de război și până la faptul că exploatarea gazului pe o perioadă lungă de timp, până spre 2050, devine din ce în ce mai riscantă pentru un investitor, nu va mai prea exista cerere atunci. OMV Petrom va lua o decizie finală de investiție undeva anul viitor. Așadar, veștile bune nu sunt neapărat cele legate de cantitățile de gaz din Marea Neagră care vor intra în piață, acum sau peste 5-6 ani.

Prima veste cu adevărat bună e faptul că acum avem un jucător nou în piața de gaze. Până la urmă, beneficiile unei piețe liberalizate apar cu adevărat atunci când există concurență și pe sursele de gaz, nu doar în piața de retail între furnizorii pe care ni-i alegem în calitate de consumatori finali. Piața românească de gaze este dominată de Petrom și Romgaz,plus ce surse de import vom avea când va exista cu adevărat interconectare în regiune. În loc să încercăm diversificarea surselor pentru concurență și să spargem duopolul Petrom-Romgaz, statul român a gândit că e bine ca Petrom și Romgaz să mai și facă un un proiect împreună.

A doua veste, și mai bună, e faptul că BSOG e într-o relație mai ”contractuală” cu statul român decât Petrom sau Romgaz și îl va trage la răspundere. Romgaz e companie de stat. Petrom e expus pe termen lung în România pe mai multe sectoare afectate de diverse reglementări – petrol upstream (producție) și downstream (rafinare, benzinării); producție de energie electrică (Brazi) șamd. Ambele, și Petrom, și Romgaz, au o relație lungă și complicată cu statul român și au tot interesul să nu supere statul prea rău. Nu-i veți vedea vreodată vocali pe câte o nenorocire de lege sau de reglementare. BSOG nu este în această situație.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că BSOG va împinge la maximum respectarea contractului cu statul român, spre deosebire de ceilalți doi, care sunt mai dispuși să discute, să negocieze, să găsească niște compromisuri, ca să nu-și compromită relația cu autoritățile. BSOG nu riscă mult dacă se ia la trântă cu statul pe aplicarea legii.

Concret, mă aștept ca BSOG:

 • să nu plătească un leu impozit pe veniturile suplimentare, indiferent ce scrie în legea offshore și cum se va mai modifica ea în anii următori
 • să vândă cui vrea el, la ce prețuri vrea el, nu ”anumite cantități la anumite prețuri pe o anumită perioadă pe piața internă sau anumitor clienți”, indiferent ce scria în vechea lege offshore, în OUG 114, sau acum în Ordonanța 27 sau în altele pe care le va mai da statul când îi tună.

Între statul român și concesionarii de petrol și gaze există un contract: eu îți dau ție dreptul să exploatezi gazul, tu îmi plătești o redevență. Tu faci ce vrei cu gazul câtă vreme plătești redevența de la data când ne-am înțeles. Eu nu vin mâine să-ți pun alt impozit, să-ți dictez ție ce să faci cu gazul, cui și la ce preț să-l vinzi. În aceste condiții s-au făcut investițiile, nu vii mâine să schimbi unilateral regulile că așa vrei tu. Poți s-o faci doar pentru viitor, cine își asumă proiecte pe zeci de ani trebuie să știe de la început regulile. Exact asta ne așteptăm de la orice contract, fie că luăm credit de la bancă sau plătim o mașină în rate.

Petrom (nu mai zic de Romgaz) pur și simplu nu impune respectarea acestui contract, e mai simplu să nu facă investiția sau s-o facă doar dacă merită și așa, ca să nu iasă scandal și să se răzbune statul prin decizii arbitrare în alte domenii unde are business. BSOG o va face însă: au riscat semnificativ mai puțini bani în Marea Neagră decât ar risca Petrom / Romgaz (600 mil EUR față de peste 4 miliarde); iar modificarea regimului fiscal (și eterna instabilitate legislativă) îi va face la o adică să nu mai ia alte concesiuni de acum înainte. Cu siguranță însă pe proiectul actual se va judeca cu statul până în pânzele albe.

Vestea bună e, așadar, tragerea la răspundere a statului ca să nu se mai comporte arbitrar și abuziv. Tocmai acest comportament arbitrar și abuziv e ce a blocat toate investițiile în sectorul energiei de ani de zile.

Sigur, va fi mult bocet naționalist și ipocrit pe la TV, cum ne-am vândut noi țărișoara, cum ne-au jupuit străinii, cum gazul e al nostru și noi trebuie să dăm gaz ieftin la popor. Mă aștept la asta.

Mă aștept însă și ca BSOG să continue arbitrajul internațional cu statul român.

Până la urmă ne va spune o instanță independentă și de BSOG, și de statul român, cine are dreptate.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Este o zicere ce ne spune cum in viata ar trebui sa facem fiecare lucru la timpul lui .Relatia cu Rusia prin care intrega Europa a consumat timp de zeci de ani gazul si petrolul Rusiei este pe cale sa se incheie . Se observa cu usurinta cita ura au acumulat rusii cind au inteles ceea ce s-a intimplat in acesti zeci de ani si cita ura se revarsa asupra ucrainienilor si asupra Europei (amenintarile sunt stiute de noi toti ) ce si-au conservat capacitatile de productie a energiei si doar au consumat (nimeni nu are habar cit s-a consumat si nici macar cit s-a platit din ceea ce s-a consumat ) si au epuizat zacamintele Rusiei .Pentru cine are habar de felul in care s-au efectuat tranzactiile si modalitatile de contorizare a consumului si a pierderilor existente pe traseul extragere – depozitare si consum poate intelege mai bine fenomenul .Referitor la zacamintul din Marea Neagra, Neptune Deep ,trebuie inteles ca inca nu este momentul propice dezvoltarii capacitatilor de extragere .Costurile imense (marea Neagra este sulfurosa la adincimi de peste 300 de metri si costurile de transport se dubleaza fiind necesare conducte speciale )si iminenta aparitie a unor noi tehnologii performante , ce maresc profitul , determina prelungirea momentului pornirii extractiei .

 2. Am lucrat cu OMV Petrom si Romgaz, asa ca pot spune ca nivelul de incompetenta este similar. Diferenta este data de expunerea in mass-medii a sinecuristilor care ajung in functie la Romgaz, in timp ce la OMV Petrom acest lucru nu se intampla desi si ei au o gramada de angajati pe pile si adusi pentru a ajuta compania cu acces in zona politicului sau a autoritatilor statului.
  Romgazul nu e capabil sa repare un nenorocit de compresor de gaz fara a tremura chilotii pe ei si se ascund dupa maldare de hartii, daramite sa inceapa investitia de la Caragele. Asta pentru ca este plin de celebrele PCR si cum salariile sunt mari intr-o zona saraca cum e centrul Transilvaniei fiecare angajat trage cat mai mult sa ia salariul si nu isi asuma raspunderea pentru nimic, ajungand ca orice decizie, cat de mica, sa fie luata de politrucii din Consiliul de Administratei, dupa ce s-au facut hartii interne semnate de 20 de indivizi, dupa care se astepta ,,lumina” de la Minister. Acelasi lucru in OMV Petrom unde se ateapta lumina de la Viena.
  Incompetenta manageriala a Romgaz se poate vedea la centrala noua de la Iernut, aia pe care Popescu o porneste din gura pe la TV de 2 ori pe an in fiecare an din ultimii 3.
  Cat despre BSOG aveti dreptate vor trage cu dintii sa isi apere drepturile, nu ca ceilalti 2.

  • incredibil…deci exista un zacamant de gaze in mijlocul Romaniei, de trei ori mai mare decat cel din Marea Neagra, care poate fi exploatat mai rapid, cu investitii si costuri mai mici, si care poate fi utilizat si ca depozit de gaze dupa cativa ani, iar politrucii vireaza invers…in buzunarul cui sunt?

     • Rușii n-au ce să ne facă dacă începem să le exploatăm. Însă rușii au destui agenți de influență și destui politicieni cumpărați la București, astfel încât să se asigure că nu începem să le exploatăm.

      Dacă politicienii români ar reprezenta interesele României, exploatarea gazelor ar fi început de mult.

 3. Mai bine ne-am uita la cine sunt actionarii Black Sea Oil and Gas si cine sunt celelalte doua companii mici care extrag alaturi de Black Sea si care nici macar site web nu au, iar apoi am avea o imagine mai clara a intereselor din Marea Neagra. In lumea industriei de petrol si gaze, mai intai trebuie sa identificam actionarii din spatele companiilor si abia apoi sa concluzionam.

 4. Vestea proasta este ca statul roman nu tine seama de contracte.
  OUG 27/2022 este cel mai recent exemplu.
  La concret, pretul „facturat” conform OUG „bate” pretul din contract, avem o rubrica in factura in plus „dif=pret facturat conf OUG 27/2022-pret contract”, furnizorii de en. el. nu mai facureaza conform contractului ci conf OUG, care are un algortitm care nu tine seama de pretul contractat (care e mai mic ca ala calculat conf OUG,in unele cazuri)…de aia am primit ultima factura cu 30% pret/kwh mai mult, desi am contract cu pret fix inca in vigoare.
  Astept raspunsul de la ANRE, furnizorul s-a acoperit cu OUG asta de toata jena, mi-a raspuns cu „subiect si predicat” ca nu mai tine seama de pretul din contract…via OUG.
  Statul a legalizat asta, desi contractul era inca in vigoare.
  Sa-i dau in judecata la vreo „instanta independenta”?
  Pe cine? furnizorul respecta OUG, cica, ANRE respecta legea si OUG, probabil (ca e scisa ca curu` si poti sa interpretezi cum vre)..sa-l dau in judecata pe Ciuca? pe VDP? sau pe ailalti 5 care semneaza ca primarii aberatia asta?
  La fel se va intampla si cu BSOG..ne vom trezi cu o OUG care va face pipi pe contractele in vigoare, semnata de paispe habarnisti care nu vor pierde nimic in nume personal, chit ca vor fi un catralion de reclamtii si procese. Care vor dura decenii…
  Asta e vestea…statul roman legalizeaza jaful cand are chef si nu raspunde nimeni.

 5. „În loc să încercăm diversificarea surselor pentru concurență și să spargem duopolul Petrom-Romgaz…”
  Nimic mai fals. Petrom este o companie cu capital majoritar străin si deciziile se iau la Viena indiferent de ce spune vreun ministrel (sau ministret) din Palatul Victoria.
  Cei de la Exxon a plecat din România pentru ca zăcămintele din Nepune Deep nu sunt așa de mari pentru o companie de talia lor. Exista o competiție pentru capital si companiile investesc acolo un de ROCE (return on capital employed) este maxim, btw Exxon a introdus ROCE in aceasta industrie acum vreo 35 ani pentru ca erau cei mai tari la acest indicator (si probabil ca sunt si azi).
  Exxon a investit in offshore Guiana unde a descoperit 10 miliarde de barili de petrol (nu gaze, de vreo 25-30 ori mai mult in boe decât in Neptune Deep) care sunt mult mai profitabili indiferent de ce regim fiscal ar fi exista in România (daca Exxon voia cu adevărat legea offshore se schimba mai devreme).
  Comparativ cu petrolul, gazele se monetizează încet, cer investiții mari in faza incipienta si profitul maxim apare târziu. Acționarul de azi nu poate aștepta sa-si vadă profitul peste 10 sau 20 de ani (am lucrat la un proiect uriaș in care dezvoltarea a început după 30 de ani de la descoperirea zăcământului). Aceste este motivul pentru care proiectele mari de gaz nu sunt f profitabile (comparativ cu petrolul) dar sunt un cash cow in faze tarzii. Sunt f potrivite pentru state in care asigurarea energiei este o prioritate si o problema de securitate naționala (asta fac de multi ani japonezii, investesc in proiecte de gaz care nu sunt f profitabile, dar asigura energie pe termen lung).
  Referitor la lipsa de experienta tehnica a Petrom si Romgaz in aceste proiect situat la adâncimi mari de apa. Toate companiile mari, inclusiv Exxon folosesc in mia toate proiectele companii de servicii si nici una nu are in house expertiza sau capacitatea fizica proprie in toate domeniile implicate.
  TPAO au descoperit acum 2 ani un zăcământ uriaș de gaze in Marea Negara (de vreo 8-9 ori mai mare decât cele din Nepune Deep) si vor sa-l dezvolte f rapid (2023 este o ținta nerealizabila, dar așa a hotărât sultanul). Comparativ cu romanii turcii au experiență zero in dezvoltarea de zăcăminte in offshore (si chiar onshore), vor folosi si ei campanii de servicii.

 6. Nu cantati prohodul gazului si a titeiului. Nu exista atata litiu pe lumea asta pentru a face baterii pentru tot mapamondul plus ca nimeni nu indrazneste sa vorbeasca despre amprenta de CO2 a prucerii de baterii pe baza de litiu. Suntem intr-o situatie asemanatoare cu cea de acum 30 de ani cand toata lumea voia sa produca biodiesel. Stocarea prin repompare in acumulari hidro presupune ca pe timpul zilei sa produci energie si pentru perioade de noapte, adica dublu. Nu uitati ca rafinaria „sponsorizeaza” petrochimia. Fara rafinarie produsele din petrochimie (in principal materiale plastice, de la folii la fibre si ligheane) ar costa mult mai mult.
  Acum toata lumea vrea hidrogen. Pentru ca apa este destula! Ca sa produci hidrogen trebuie energie electrica. Si ne invartim in cerc. Politicienii si analfebetii verzi cred ca au descoperit perpetuum mobile.

 7. Multi ar trebui sa vada anuarele ONU cu date despre zacamintele potentiale ca exploatare, de la petrol, gaze, carbune, uraniu, minereuri, etc. Toate au un timp limita de exploatare, planeta nu ne poate oferi la infinit aceste resurse iar tehnologiile de acum tot pe energie fosila merg si sursele alternative sunt variabile dupa clima si parametri meteorologici. Capitalismul actual trebuie sa isi tempereze goana dupa profituri cat mai mari iar lacomia dupa averi sa aibe niste limite. Altfel, vom dispare, precum alte civilizatii si vor trai cei mai bine adaptati la conditii mai austere.

 8. Imi joaca memoria feste?
  Primele gaze au inceput sa fie exploatate prin anii ’90; la inceput; s-a montat si o magistrala de gaze prin Mamaia si intrebau populatia daca e mai bine sa fie bransate cladirile sau sa branseze CET-ul.
  Nu stiu soarta investitiei respective, dar din punct de vedere istoric, alea sunt primele gaze exploatate la Marea Neagra.
  In rest, facem ce au facut guvernele de pina acum (Bombonel, Tariceanu etc.); mita, contracte paguboase etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Otilia Nutu
Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analista de politici publice în energie la Expert Forum și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro