joi, martie 23, 2023

Raportul Consiliului Concurentei privind piata de energie, sau cum sa nu vezi elefantul din sufragerie

Pentru ca simteam nevoia sa dau o reactie rapida la citirea raportului Consiliului Concurentei.

Partile bune:
– da, componenta de piata reglementata distorsioneaza piata concurentiala. Pe intelesul tuturor, scoate niste energie ieftina din piata libera si o da preferential consumatorilor reglementati, ceea ce mareste artificial pretul in piata libera si e ineficient economic si pentru consumatorii reglementati. De-aia si asteptam cu nerabdare liberalizarea pietei.
– da, tarifele zonale (nodale) de transport sunt proaste si distorsioneaza piata. Pe scurt, Transelectrica ar trebui sa fie reglementata doar pe plafon de venit total, fiind lasata si sa-si aloce singura „veniturile” pe zone in care simte ca are congestii, sa-si faca investitii (sa-si intareasca reteaua) acolo unde e mai eficient, sa descurajeze conectarea unor noi producatori unde reteaua e deja congestionata, adica sa puna ce TG si TL vrea cu conditia respectarii reglementarii de plafon total de venit. Matematic, ca sa zic asa, reglementarea tarifara pentru Transelectrica e „supraspecificata”.
Pentru asta, insa, ANRE trebuie sa aiba competente tehnice foarte serioase ca sa poata sa verifice ca Transelectrica nu-si creeaza artificial „congestii”, adica sa nu inventeze din pix restrictii de conectare, de facto blocand accesul la piata al unor producatori.

Partile proaste:
– nimic, absolut nimic despre contractele cu baietii destepti si efectele asupra pietei. Haideti, baieti, ati trimis oficial scrisoare la Comisie, la DG Comp, acum un an jumate, ca sunt ok contractele preferentiale cu energie ieftina pt Alro si Mittal si ca nu puteti spune daca contractele cu alde Buzaianu & co sunt o problema pentru concurenta sau nu. Asumati-va.
– nimic despre HG 138/2013 si efectele sale asupra concurentei. Pt cine nu stie, HG 138 a dat lui Hunedoara si Oltenia acces preferential la piata de echilibrare si piata de rezerve, le-a zis, bucata asta de piata apartine lui Hunedoara si Oltenia si nu are nimeni voie sa concureze aici. Hai, ca stiti si de asta, scrieti negru pe alb in raport ca in PowrSym au fost bagate cu mana niste restrictii suplimentare ca sa intre in piata orice-o fi niscaiva capacitati care nu sunt in ordinea de merit, adica chiar daca ar fi fost altii dispusi sa ofere exact aceleasi servicii la preturi mai mici.
– aceeasi idee etern imbecila ca producatori cu tehnologie diferita (hidro, nuclear, termo) nu pot concura unii cu altii. Dragilor, scrieti tot in raport de ordinea de merit, deci stiti ce-i aia. Pana si CONEL functiona, teoretic, tot pe baza de ordine de merit, chiar daca era un monopol cu „mix de productie”. In alte cuvinte, pentru a acoperi cererea, in productie intra intai centralele mai „ieftine” (luand in calcul si costurile de pornire-oprire). Deci daca nu intra nimeni in productie cu „mix de energie”, ci tot in ordinea eficientei economice a fiecarei centrale cu tehnologie diferita, inseamna ca centralele astea pot concura bine mersi in piata, unde intra, ghici ce, taman in ordinea eficientei economice.
De altminteri, e curios cum in 2006, cand au fost scoase la vanzare Turceni, Rovinari si Craiova, s-au batut investitorii pe ele, 5-6 ofertanti internationali de varf pentru fiecare. In conditiile in care cele 3 erau termo pe lignit si urmau sa concureze cu Hidroelectrica si Nuclearelectrica intr-o piata care urma sa se liberalizeze in 2007. Cum de n-a fost acolo Consiliul Concurentei sa le spuna ca au nevoie de mix!
Daca tot nu pare clar ce e in neregula, sa zicem asa: e ca si cand ar veni cineva sa spuna ca I-Phone, Samsung si LG nu pot concura pe piata de telefonie pentru ca au structuri diferite de costuri. Ba da, pot concura bine mersi, iar ala care nu-si acopera costurile cu preturile din piata trebuie sa se apuce de altceva.
– nu putea sa lipseasca ideea ca poate nu e bine sa fie lumea obligata sa tranzactioneze pe OPCOM. Ba da, e foarte bine. Nu se mai fac contracte cu baietii destepti si, cand incearca cineva, se vede si se intra la puscarie. Stiti, contractele alea cu baietii destepti care distorsioneaza piata de energie, mai ceva decat obligativitatea de a tranzactiona transparent si concurential pe o bursa. De altfel, singurii care se plang din 2012 incoace de aceasta obligatie legala sunt fix asociatia din care fac parte „baietii destepti”…
Da, ar trebui sa existe instrumente financiare pe bursa de energie. Poate le dati un sut in spate celor de la CNVM (ASF azi), pe masa carora zac cererile de autorizare pentru instrumente financiare de cel putin 7 ani, de cand am auzit eu prima oara de ele.

.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Asta cu ”descurajarea producatorilor sa … ” este total contraproductiva. Nu descurajezi producatorii. Mai ales intr-un domeniu in care depinzi de resursa naturala. Ce sa faci, georgrafia locului poate constrange. E cam complicat sa convingi pe cineva ca este mai rentabil sa produci energie electrica cu eoliene in Banat decat in Dobrogea, parcuri solare in pesteri, hidrocentrale in desert s.a.m.d. Vine muntele la Mahomed sau Mahomed la munte ? Cred ca era mai bine daca puneati punct dupa ideea investitiilor in zonele unde reteaua este congestionata.
    Cu reglementarea plafonului total de venituri, tinand cont ca Transelectrica este in situatie de monopol natural, eu unul, ma simt mai in siguranta stiind ca mai exista o ” pereche de ochi ” care sa o supravegheze ” supraspecificat ”. Din motive pe care chiar dvs. le enumerati mai apoi.
    Componenta de piata reglementata distorsioneaza piata, spuneti. In regula ! Puteti sa detaliati ce intelegeti prin componenta de piata reglementata ? Din cate cunosc, distributia este parte a pietei reglementate desi am o vaga impresie ca nu (si) la aceasta va referiti. Si mai important, puteti sa detaliati cum ajunge ca ”niste” energie ieftina scoasa din piata libera si introdusa in cea reglementata sa distorsioneze piata ? In afara de credinta dvs. exprimata intr-o fraza ? Sa intelegim si noi, neinitiatiii.

  2. Daca Romania produce mai multa electricitate ,de 3 ori mai mult decat consuma de ce guvernul nu orienteaza popuiatia spre incalzirea pe electricitate?
    asta in perspectiva ca din 2020 pretul gazului se va dubla .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice în energie la Expert Forum, colaborează cu 2Celsius și este Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro