luni, ianuarie 24, 2022

Raportul Consiliului Concurentei privind piata de energie, sau cum sa nu vezi elefantul din sufragerie

Pentru ca simteam nevoia sa dau o reactie rapida la citirea raportului Consiliului Concurentei.

Partile bune:
– da, componenta de piata reglementata distorsioneaza piata concurentiala. Pe intelesul tuturor, scoate niste energie ieftina din piata libera si o da preferential consumatorilor reglementati, ceea ce mareste artificial pretul in piata libera si e ineficient economic si pentru consumatorii reglementati. De-aia si asteptam cu nerabdare liberalizarea pietei.
– da, tarifele zonale (nodale) de transport sunt proaste si distorsioneaza piata. Pe scurt, Transelectrica ar trebui sa fie reglementata doar pe plafon de venit total, fiind lasata si sa-si aloce singura „veniturile” pe zone in care simte ca are congestii, sa-si faca investitii (sa-si intareasca reteaua) acolo unde e mai eficient, sa descurajeze conectarea unor noi producatori unde reteaua e deja congestionata, adica sa puna ce TG si TL vrea cu conditia respectarii reglementarii de plafon total de venit. Matematic, ca sa zic asa, reglementarea tarifara pentru Transelectrica e „supraspecificata”.
Pentru asta, insa, ANRE trebuie sa aiba competente tehnice foarte serioase ca sa poata sa verifice ca Transelectrica nu-si creeaza artificial „congestii”, adica sa nu inventeze din pix restrictii de conectare, de facto blocand accesul la piata al unor producatori.

Partile proaste:
– nimic, absolut nimic despre contractele cu baietii destepti si efectele asupra pietei. Haideti, baieti, ati trimis oficial scrisoare la Comisie, la DG Comp, acum un an jumate, ca sunt ok contractele preferentiale cu energie ieftina pt Alro si Mittal si ca nu puteti spune daca contractele cu alde Buzaianu & co sunt o problema pentru concurenta sau nu. Asumati-va.
– nimic despre HG 138/2013 si efectele sale asupra concurentei. Pt cine nu stie, HG 138 a dat lui Hunedoara si Oltenia acces preferential la piata de echilibrare si piata de rezerve, le-a zis, bucata asta de piata apartine lui Hunedoara si Oltenia si nu are nimeni voie sa concureze aici. Hai, ca stiti si de asta, scrieti negru pe alb in raport ca in PowrSym au fost bagate cu mana niste restrictii suplimentare ca sa intre in piata orice-o fi niscaiva capacitati care nu sunt in ordinea de merit, adica chiar daca ar fi fost altii dispusi sa ofere exact aceleasi servicii la preturi mai mici.
– aceeasi idee etern imbecila ca producatori cu tehnologie diferita (hidro, nuclear, termo) nu pot concura unii cu altii. Dragilor, scrieti tot in raport de ordinea de merit, deci stiti ce-i aia. Pana si CONEL functiona, teoretic, tot pe baza de ordine de merit, chiar daca era un monopol cu „mix de productie”. In alte cuvinte, pentru a acoperi cererea, in productie intra intai centralele mai „ieftine” (luand in calcul si costurile de pornire-oprire). Deci daca nu intra nimeni in productie cu „mix de energie”, ci tot in ordinea eficientei economice a fiecarei centrale cu tehnologie diferita, inseamna ca centralele astea pot concura bine mersi in piata, unde intra, ghici ce, taman in ordinea eficientei economice.
De altminteri, e curios cum in 2006, cand au fost scoase la vanzare Turceni, Rovinari si Craiova, s-au batut investitorii pe ele, 5-6 ofertanti internationali de varf pentru fiecare. In conditiile in care cele 3 erau termo pe lignit si urmau sa concureze cu Hidroelectrica si Nuclearelectrica intr-o piata care urma sa se liberalizeze in 2007. Cum de n-a fost acolo Consiliul Concurentei sa le spuna ca au nevoie de mix!
Daca tot nu pare clar ce e in neregula, sa zicem asa: e ca si cand ar veni cineva sa spuna ca I-Phone, Samsung si LG nu pot concura pe piata de telefonie pentru ca au structuri diferite de costuri. Ba da, pot concura bine mersi, iar ala care nu-si acopera costurile cu preturile din piata trebuie sa se apuce de altceva.
– nu putea sa lipseasca ideea ca poate nu e bine sa fie lumea obligata sa tranzactioneze pe OPCOM. Ba da, e foarte bine. Nu se mai fac contracte cu baietii destepti si, cand incearca cineva, se vede si se intra la puscarie. Stiti, contractele alea cu baietii destepti care distorsioneaza piata de energie, mai ceva decat obligativitatea de a tranzactiona transparent si concurential pe o bursa. De altfel, singurii care se plang din 2012 incoace de aceasta obligatie legala sunt fix asociatia din care fac parte „baietii destepti”…
Da, ar trebui sa existe instrumente financiare pe bursa de energie. Poate le dati un sut in spate celor de la CNVM (ASF azi), pe masa carora zac cererile de autorizare pentru instrumente financiare de cel putin 7 ani, de cand am auzit eu prima oara de ele.

.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Asta cu ”descurajarea producatorilor sa … ” este total contraproductiva. Nu descurajezi producatorii. Mai ales intr-un domeniu in care depinzi de resursa naturala. Ce sa faci, georgrafia locului poate constrange. E cam complicat sa convingi pe cineva ca este mai rentabil sa produci energie electrica cu eoliene in Banat decat in Dobrogea, parcuri solare in pesteri, hidrocentrale in desert s.a.m.d. Vine muntele la Mahomed sau Mahomed la munte ? Cred ca era mai bine daca puneati punct dupa ideea investitiilor in zonele unde reteaua este congestionata.
    Cu reglementarea plafonului total de venituri, tinand cont ca Transelectrica este in situatie de monopol natural, eu unul, ma simt mai in siguranta stiind ca mai exista o ” pereche de ochi ” care sa o supravegheze ” supraspecificat ”. Din motive pe care chiar dvs. le enumerati mai apoi.
    Componenta de piata reglementata distorsioneaza piata, spuneti. In regula ! Puteti sa detaliati ce intelegeti prin componenta de piata reglementata ? Din cate cunosc, distributia este parte a pietei reglementate desi am o vaga impresie ca nu (si) la aceasta va referiti. Si mai important, puteti sa detaliati cum ajunge ca ”niste” energie ieftina scoasa din piata libera si introdusa in cea reglementata sa distorsioneze piata ? In afara de credinta dvs. exprimata intr-o fraza ? Sa intelegim si noi, neinitiatiii.

  2. Daca Romania produce mai multa electricitate ,de 3 ori mai mult decat consuma de ce guvernul nu orienteaza popuiatia spre incalzirea pe electricitate?
    asta in perspectiva ca din 2020 pretul gazului se va dubla .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro