luni, ianuarie 24, 2022

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte:

 1. Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe. După cei patru ani mohorâți ai Erei Trump și după vreo două decenii de declin insidios al Vestului, începute -întâmplător sau nu- după atacul terorist devastator din 11 septembrie 2001, America se întoarce în Europa cu promisiunea reinventării Occidentului transatlantic. Scepticii vor spune însă, ca întotdeauna în asemenea încercări de revitalizare a unui sistem aflat într-o lungă pierdere de altitudine, too little, too late…
 2. Între 10-16 iunie, la Cornwall, Londra, Bruxelles și Geneva, șeful executivului american va avea câteva oportunități importante de a lansa mesaje politice puternice în direcția regăsirii unității democrațiilor liberale occidentale împotriva tentativelor revizioniste ale regimurilor dictatoriale din Răsărit (China și Rusia) și de a schimba cursul evoluției ordinii mondiale. Această evoluție începuse să prefigureze de ceva vreme un transfer amenințător al „centrului de greutate” dinspre Occident spre Orient, pe fondul sfidării tot mai frecvente a regulilor internaționale ale ordinii liberale și neputinței Occidentului de a înfrunta decisiv această sfidare progresivă.
 3. Faptul că primul turneu extern al noului președinte american are loc în Europa este o mișcare foarte inspirată a strategilor de la Washington, gândită pentru a face diferența. Acum patru ani, președintele Trump efectua prima sa vizită externă în Arabia Saudită (?!) și dădea un semnal prost de la început, lingușindu-se pentru a vinde armament unui regim criminal (să nu uităm crima odioasă comisă de regimul saudit asupra jurnalistului Jamal Khasoggi în clădirea consulatului din Istanbul, acoperită câțiva ani de Trump, până la denunțarea ei de către CIA și noua administrație americană), iar mai înainte, la preluarea mandatului de către președintele Obama în ianuarie 2009, activitatea diplomatică externă era deschisă tern dar convențional, cu o primă vizită în Canada vecină.
 4. Prima vizită în Europa înseamnă în 2021 punerea pe primul plan a celor doi mari aliați ai SUA de dincoace de Atlantic, Uniunea Europeană și Marea Britanie. Cu acești doi aliați esențiali începe așadar America reconstrucția noului concept al Occidentului în secolul XXI, setând o agendă ambițioasă și pregătindu-se să înfrunte regimurile revizioniste ale Chinei și Rusiei.
 5. Pachetul de evenimente politice concentrate în săptămâna în care președintele Biden se va afla în Europa este impresionant – Summit G7 la Cornwall, vizită de stat în Marea Britanie, Summit NATO și Summit UE-SUA la Bruxelles, respectiv Summit Biden-Putin la Geneva. În toate acestea, promisiunea este de a transmite mesajul lumii democratice unite în favoarea unei ordini bazate pe reguli internaționale și de a atenționa că SUA și aliații lor nu vor (mai) tolera abuzurile regimurilor autoritariste. Cum nu le vor mai tolera și ce vor face dacă sfidările vor continua? Încă nu știm.
 6. Deși nu este foarte comentată deocamdată, aș mai adăuga pe lista evenimentelor relevante și un tête-à-tête cu președintele Erdoğan, în marja reuniunii NATO de la Bruxelles, care ar putea însemna o extraordinar de importantă relansare a relației turco-americane, după răcirea gravă instalată în urma tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, când regimul de la Ankara a acuzat vehement „complicitatea” și protecția pe care SUA ar acorda-o opozantului turc Fethullah Gülen. Revenirea Turciei, fie și doar ca politică externă, în tabăra Occidentului, ar însemna un câștig important pentru SUA în limitarea expansiunii influenței Rusiei în zona Mării Negre, dar și o oportunitate pentru regimul Erdoğan de a atenua criza economică prin care trece Turcia. Nu este întâmplător că președintele Biden l-a sunat pe președintele Erdoğan cu o zi înainte de a recunoaște oficial genocidul armean (în aprilie) iar reacția liderului turc a fost mult mai stinsă decât s-ar fi așteptat mulți, semn că i s-a promis o viitoare schimbare de abordare a relațiilor Washington-Ankara, dacă nu va inflama inutil relația în urma acestui gest al Casei Albe, care era o mai veche promisiune electorală. Iată, momentul acestei relansări se pare că a venit.
 7. În cele șapte zile ale turneului european, vor fi revigorate practic toate componentele conceptului Occidentului democratic: strategică, politică, militară, economică, tehnologică, culturală și de mediu. Prin reactivarea formatelor G7, NATO, a parteneriatului SUA-UE și a câtorva relații bilaterale esențiale (SUA-Marea Britanie, SUA-Germania, SUA-Franța și SUA-Turcia), la care se adaugă și venirea în Europa (la G7, 11-13 iunie) a liderilor Japoniei, Canadei, Australiei, Indiei, Coreei de Sud și Africii de Sud  -ultimii patru ca invitați nemembri G7 ai gazdei, premierul Boris Johnson – lumea democratică, grupată simbolic sub acoperișul Occidentului (într-un sens desigur mult mai larg decât cel pur geografic), se poate relansa spectaculos și poate insufla din nou încredere națiunilor componente. De la taxarea globală cu 15% a marilor companii transnaționale, o idee ce pare deja acceptată, până la reducerea emisiilor de carbon, un plan de vaccinare anti-COVID pentru țările sărace și o redresare economică post-pandemie sau intrarea NATO într-o nouă etapă a istoriei sale de succes, agendele pregătite abundă de oportunități și bunăvoință.
 8. Să nu ne imaginăm însă că totul va decurge ușor iar interesele se vor (re)alinia de la sine. SUA și UE au evoluat pe direcții diferite în ultimele decenii, chiar dacă păstrează un trunchi comun al valorilor democrației liberale. Asertivitatea în creștere a Chinei și Rusiei ajută la reapropierea euro-americană dar, pe de altă parte, Franța în special își dorește un rol politic crescut în conducerea Alianței, ceea ce presupune că vor avea loc negocieri pentru recunoașterea unui „pilon european al NATO”, poate chiar cu cedarea istorică de către SUA a conducerii militare a trupelor NATO din Europa.
 9. Includerea Chinei pe agenda NATO va conduce practic la un „NATO global”, adică un instrument strategic al SUA/Occidentului pentru apărarea ordinii internaționale, și la abandonarea vechii paradigme geopolitice din 1949, adică a Alianței create pentru apărarea colectivă a statelor din zona exclusiv „nord-atlantică” de amenințarea Uniunii Sovietice. Nu întâmplător, simțind riscul ca NATO să devină „global” pentru a fi contrapus expansiunii Chinei iar securitatea europeană să ajungă treptat în mâinile europenilor (Franței și Germaniei), diplomația de la București, împreună cu altele din regiune, presează acum, în ultimul moment, pentru creșterea prezenței militare americane în Flancul Estic. Dacă această prezență (permanentă) nu va fi crescută în următorii 1-2 ani, este greu de presupus că va mai crește vreodată, după ce o să ajungem să vedem NATO – poate chiar redenumit- acționând în zona Indo-Pacifică, de ce nu chiar în Taiwan. În schimbul obținerii comandamentului militar integrat în Europa al NATO, Franța ar putea accepta extinderea zonei de acțiune a Alianței dincolo de frontierele statelor membre (de la Vancouver la Incirlik), cu atât mai mult cu cât Parisul are, la rândul său, zone în Africa unde i-ar fi prins bine în anii trecuți un instrument mai puternic (de exemplu, în Mali). O asemenea schimbare paradigmatică imensă a NATO, dacă se va produce până în 2030, va trebui neapărat să clarifice chestiunea garanțiilor de securitate pentru statele din Flancul Estic al Alianței, pentru a nu avea sentimentul mixt că o problemă se rezolvă (creșterea și consolidarea NATO) dar apare alta, chiar mai mare și mai îngrijorătoare pentru noi: cine se presupune că va coordona în viitor punerea în aplicare a garanțiilor de securitate pentru România – SUA sau Franța? Nu e chiar totuna…  
 10. Din indiciile existente în spațiul public, se pare că turneul care începe astăzi a fost bine pregătit iar unele măsuri preliminare de captatio benevolentiae au fost deja adoptate, în schimbul altor înțelegeri care urmează să fie încheiate în aceste zile. Un exemplu de prefațare a turneului european al președintelui Biden este concesia majoră făcută de SUA Germaniei, prin renunțarea la sancțiunile impuse companiilor europene implicate în proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream 2, renunțare care a suprins neplăcut pe mulți, inclusiv –sau în primul rând- pe președintele Ucrainei. Și acestuia i s-au promis însă compensații și o primire la Casa Albă luna viitoare, pentru a nu (mai) strica, prin interviuri și declarații în care își strigă dezamăgirea, atmosfera entuziastă din această perioadă. Și Ucraina trebuie așadar să primească ceva.

*

Detest clișeele și nu aș vrea niciun moment ca termenul „reinventarea Occidentului” să pară unul dintre acestea. E drept, am mai folosit expresia de câteva ori în ultimele luni, poate că au mai folosit-o și alți autori, dar pot confirma că eu cred cu adevărat în această formulă, dincolo de aparentul ei simplism.

Occidentul chiar ar putea fi reinventat pentru secolul XXI iar termenul reflectă cu destulă acuratețe ceea ce ar trebui să se întâmple cât mai curând, pentru ca lumea democrațiilor liberale să rămână unită și să-și apere supremația globală, câștigată după 1945 și reconfirmată din plin în 1989. Redefinirea de care vorbim ar presupune o dimensiune intelectuală și strategică nouă, la care să fie cuplate abordări, metodologii, resurse și instrumente concrete, capabile să operaționalizeze politici publice comune pentru zona politico-diplomatică, militară, economică, tehnologică, energetică, digitală, culturală/academică, a inteligenței artificiale și mediului înconjurător. Una din cauzele sfidării progresive a ordinii bazate pe reguli internaționale a fost și este convingerea Chinei și Rusiei că SUA și Occidentul nu mai au ce să le facă pentru a le opri, atâta timp cât războiul nu mai este o opțiune și este categoric respins de opinia publică din țările occidentale iar sancțiunile fie nu funcționează, fie au efect limitat.

Intrarea Chinei în ecuația pentru supremație mondială obligă practic lumea occidentală să se refondeze, desigur pe aliniamentele și temele unei noi agende, care să combine dimensiunile hard cu cele soft. Unii spun că acest semnal de alarmă, pe care l-a conștientizat oficial, printr-o declarație recentă explicită, președintele Biden, a sosit prea târziu iar China va prelua inevitabil conducerea economiei mondiale până în 2030.

Este oarecum paradoxal ca momentul înnoirii alianței transatlantice să fie asociat cu un președinte de 78/79 de ani, care face politică de peste 40 de ani. Și totuși, o explicație există. Progresismul președintelui Biden se face simțit mai degrabă în politicile interne, în timp ce politica sa externă este cea a unui politician american tradițional al Războiului Rece, atlantist, capitalist și sceptic față de capacitatea regimurilor dictatoriale ale Chinei și Rusiei de a deveni partenere de încredere ale SUA. Politica externă a președintelui Biden este categoric mai conservatoare decât a liderilor UE, aceștia din urmă fiind mult mai tentați de ridicarea sancțiunilor și îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, de parteneriatul economic cu China, de colaborarea cu Iranul, de acceptarea unor schimbări ale ordinii mondiale (de exemplu, autonomia strategică europeană, recunoașterea Palestinei etc.) și de nuanțarea principiilor competiției Marilor Puteri.

Pentru România, în momentul de față, tonul ferm și temele mai ascuțite și mai combative ale politicii externe americane, care consideră Rusia și China rivale sistemice, sunt mult mai convenabile și mai asiguratoare decât ambițiile suveraniste și neutre ale „motoarelor” Uniunii Europene, care par oricând dispuse să abandoneze Europa de Est în brațele Rusiei. Totuși, un element suprinzător și încurajator este politica externă fermă pro-occidentală, pro-NATO și anti-colaboraționism cu China și Rusia, a partidului Verzilor din Germania și a liderei Annalena Baerbock, care are șanse tot mai mari de a deveni cancelar sau vicecancelar după alegerile din 26 septembrie.

Suntem, așadar, relativ optimiști. Să nu avem însă așteptarea ca acest turneu de o săptămână să rezolve toate problemele unui declin al relației transatlantice care durează de aproape 20 de ani, de la refuzul franco-german de a susține intervenția militară americană din Irak, în 2003. Domnul Macron se pregătește de alegerile prezidențiale care vor avea loc peste doar 10 luni, tocmai a primit o palmă când făcea o baie de mulțime (ridicolul situației este că gestul atacatorului a fost văzut și salutat ca o răzbunare meritată și de către progresiștii/socialiștii care îi denunță neoliberalismul capitalist și de către naționaliștii care îi critică europenismul), așa că va trebui să compenseze prin a se arăta zilele acestea bărbat de stat puternic și ferm, ieșind în evidență printr-un discurs critic și revendicativ față de NATO. Vom supraviețui însă și acestui mic/nou puseu suveranist, știind că domnul Macron va juca la alegerile care urmează pe cartea unui neogaullism cu care, dacă nu ești cumva socialist cu carnet roșu, știi sigur că nu dai greș în politica franceză.

Necunoscuta acestui turneu o constituie deocamdată Summitul Biden-Putin din 16 iunie, de la Geneva. Pentru că nu avem în acest moment suficiente indicii despre agenda discuțiilor (în afara poveștii cu echilibrul strategic pe care o tot vântură partea rusă, pentru a-și da importanță la nivel global), ne abținem de la comentarii care ar putea fi doar speculații. Vom vedea și vom analiza ulterior. În opinia mea, un asemenea summit – cam pripit și puțin riscant- poate să iasă ori foarte bine, ori foarte rău. Bun, Biden nu este Borrell, are experiență solidă, dar nici surprizele a la russe nu sunt de neglijat.

De prestația stilistică, regia de spectacol și succesul de imagine al președintelui Biden în Europa, în această săptămână, vor depinde multe în percepția europenilor, în anii care vin. Sper că aici lucrează specialiști dintre cei mai buni, americani și europeni. Trebuie să iasă totul bine! Nu va fi „obamamania” și frenezia cool din 2009-2010 (este, la urma urmei, o diferență de carismă semnificativă și una de vreo 30 de ani între vârsta celor doi la momentul primelor lor vizite prezidențiale în Europa), dar va fi relativ bine și acum.

Când vom evalua rezultatele acestui turneu, vom ieși cel mai probabil pe plus, cu câteva direcții politice promițătoare în relația transatlantică. Desigur, vom avea una sau două Declarații comune în cheie optimistă și încrezătoare, una de la NATO (14 iunie) și una de la Summitul SUA-UE (15 iunie). Vom avea promisiuni și angajamente generoase. Vom pune pe listă priorități din zona democrație/front comun împotriva regimurilor autoritariste, facilitarea schimburilor comerciale și a investițiilor (încă suntem departe de un Acord de Liber Schimb, dar va veni și această idee), tehnologii avansate, mediu, poate și energie. Acestea vor fi temele mari.

Mai important decât orice este însă Ideea că europenii și americanii s-au regăsit și pot conduce în continuare lumea împreună, potrivit valorilor lor comune. Ideea Occidentală, indiferent de termenul pe care îl vor folosi liderii politici în aceste zile și în viitor, pentru a nu deranja sensibilități ideologice și geopolitice de un fel sau altul, este cea care, odată asumată, ne poate proteja și apăra, aici, în acest spațiu periculos al periferiei, de tentațiile autoritarismului și de ofensiva regimurilor dictatoriale de la Moscova și Beijing.            

Distribuie acest articol

69 COMENTARII

 1. Un text remarcabil care ar trebui citit şi de decidenţii politici. Totuşi…cam prea optimist.
  Anul 2021 poate fi anul limpezirii relaţiilor politice internaţionale în care principalii împricinaţi să-şi decarteze cărţile şi să spună ce vor. Ipocrizia şi non-combatul Occidentului au făcut ca statele autoritariste să preia iniţiativa şi să devină ameninţătoare.
  Rămâne o constatare: vizita lui Biden caută aliaţi contra Chinei şi în planul 2 contra Rusiei. Adică această vizită înseamnă că SUA pune problema în termeni de Forţă, alianţa va trebui să aibă Forţă/ Putere economică, financiară, tehnologică, diplomatică şi militară. Adică, ne place sau nu, începe o nouă escaladare a Forţei între naţiuni care nu prea se ştie unde va duce….
  Personal nu cred că „Europa noastră” franco-germană va accepta uşor hegemonia SUA în această alianţă contra Chinei( pun Rusia între paranteze….). Fiindcă, vai, şi Germania şi Franţa vor să fie considerate „mare putere” la nivel, cel puţin, de egalitate cu SUA….
  Orice ar fi, ţările din Europa de Est sunt în alertă. Păţite şi trădate de atâtea ori de interesele Occidentului, parcă nu le-ar conveni „garanţii de securitate” franco-germane…..

 2. Summitul Biden – Putin este crucial pentru cum va evolua în anii următori relația Rusiei cu vecinii ei sau cu NATO. Cred că Putin abia așteaptă să îl evalueze direct pe Biden, daca va simți slăbiciune la el, ne putem aștepta la noi scenarii de tipul Crimeea 2014.
  Oricât visam sau ne dorim un Occident unit, realist ar fi sa vedem cat de reținută a fost Merkel până acum în mesajele astea de unire UE – US că Macron oricum e lipsit de credibilitate mereu afișând un ego cu mult supraestimat fata de pozitia actuală a Franței în sistemul global de putere.
  Speranțele legate de erdogan rămân speranțe, turcia este de departe cel mai oportunist jucător care s-au întărit permanent din jocul asta de joker când cu Rusia când cu Occidentul. Cu toate metodele lui detestabile, cert e că erdogan a ridicat Turcia la rangul de putere regională mare și jucător international de rangul al doilea, folosind inteligent suveica asta de apărător al musulmanilor in lume și pozitionandu-se in tot felul de dosare complicate Orientul mijlociu, Siria, Azerbaidjan, Afganistan, Libia pt a căpăta faima internațională.
  UE nu face salturi majore, e ca un profesor de morala pe care nu îl ascultă nimeni, Rusia și China sunt jucători politici pragmatici, Japonia și India ai făcut un pas în spate de la venirea lui Biden. Aceste summituri ale lui Biden din iunie în Europa nu știu cât vor modela Occidentul, dar sigur va arata rivalilor daca US mai poate emite pretenții că este singura superputere globală. Piticul atomic din Coreea abia așteaptă să mai lanseze niste rachete. Noi, estul gri al Europei, tamponul occidentului cu Rusia, nu avem alta cale decat cea a unei integrări cat mai puternice cu US.

 3. Mda. „Obamamania” a avut drept consecinta directa ocuparea Crimeei. Rusia nu a facut nicio miscare care ar fi putut sa para amenintatoare, cu atat mai putin nu a indraznit sa-si maseze doua sau trei armate la granita cu Ucraina in vremea „trista” a Administratiei Trump. Biden a rechemat cele doua distrugatoare programate sa intre in Marea Neagra si a permis finalizarea si legalizarea „logdonei de gaz” dintre Rusia si Germania. Nu stiu ce asteptari aveti pentru Flancul Estic, dar eu nu mi-as pune mari sperante in asta. Inamicii Administratiei Biden sunt schimbarea climatica si rasismul sistemic, adica inamicii Administratiei Biden sunt in interiorul granitelor si nu in afara US.

 4. Hai sa zicem ca Intrarea Chinei în ecuația pentru supremație mondială obligă practic lumea occidentală să se refondeze insa se pune intrebarea in ce sens sa se refondeze?!

  Dar .. dar … dvoastra ziceti ca vor fi revigorate practic toate componentele conceptului Occidentului democratic: strategică, politică, militară, economică, tehnologică, culturală și de mediu.. As zice ca se pune un prea mare accent pe componenta militara atunci cand competia este in primul rand economica . Ar mai fi componenta culturala si aici stam prost cu BLMeau care … care demoleaza istoria culturala a zisului Occident. Dupa vara trecuta din SUA sunt cam ingrijorat …. si imi aduc aminte de anul 1905. Rusia .. va zice ceva ? Altceva decat ca tarul era ortodox?
  Evconomica? Dar ce impact o sa iaba asupra economiei traznaile „verzi” de genul emisii zero sau evconomie circulara ??!!! Nu de lata dar portavioanele costa ca dracu’+naiba, avioanele polueaza idem samd etc

  Inca ceva – ati intrebat Franta daca este de acord sa preia un comdnadent cam la Dracu=n prag ? Sa renunte .. la Mali? Adica nu prea s-a putit impune singura in Mali .. a rams fara bombe in Libia , a rebuit sa inghita afrintul de a suproita ca presedinte ciadian pe rapitorul sotilor Fabre ….
  Deci care credeti ca ar fi eficacitatea spijinului francez?
  Ati intrebat pe germani daca …
  Sau pe italieni sau greci , ca ei cei indatorati daca sunt dispusi sa cheltuiasca .. ?!

  Mda.. si Franta si alte tari europoene au parte de cartoere in care politia nu intra.. Inca nu sunt chiar Sadir city .. dar mai este timp!!!

 5. „Ideea Occidentală” cum spune autorul nu mai este de mult Liberalismul/Democratia, ci Progresismul/Neomarxismul. Aici autorul nu vede ca s-a schimbat paradigma occidentului, atat in SUA cat si in UE si UK, Canada, Australia etc. Deci si setul de valori liberale a fost inlocuit cu setul de valori neomarxiste. Ideea centrala a occidentului nu mai e LIBERTATEA, asa cum a fost cateva sute de ani inainte, ci EGALITATEA. Iar problema IDENTITATII s-a metamoforzat in IDENTITATE de GEN si LGBTQI..Z. Acestea sunt prioritatile occidentului astazi, vezi ce se discuta la Bruxelles, Washington, Toronto, Londra, Paris, Berlin etc etc. SUA si UE e mai ingrijorata relativ la Rusia si China, nu atat de incalcarea drepturilor omului, cat de a celor LGBTQI..Z si de concurenta economica si energetica a acestor puteri, ce ameninta statutul Occidentului de number one. E o batalie pentru suprematie mondiala, nu una pentru drepturi si libertati. De aceea nimeni nu va mai crede in sloganele politice sau geostrategice, oricat de maiastru ar fi concepute. Oamenii simpli au inceput sa vada incotro impinge Occidentul lumea in numele Progresului: in bratele vanjoase ale Neomarxismului, considerat Religia viitorului, calea spre Raiul LGBTQI..Z. De fapt lumea va recade in ceea ce a fost demult, demult, „Raiul libertinist al celor doua cetati So&Go”, desi ideologi si massmedia „progresisti” ne promit un viitor luminos! Asa lumina nu ne trebuie.

  • Incep sa cred ca au existat mai degraba ingerinte in alegerile din SUA din partea Europei, decat din partea Rusiei. Victoria lui Biden se potriveste perfect cu noile ideologii care au pus stapanire si pe Europa, iar „cantatul in struna” este aria preferata a lui Biden pentru europeni. Mai nou, circula prin politica franceza ideea de monitorizare la sange a cetatenilor prin masuri mai intruzive, dar si mai bine tintite si limitate in timp atunci cand va fi cazul. Acesta este si modelul chinez de supraveghere electronica a cetatenilor si incadrarea acestora in categorii, in functie de care este stabilita libertatea individuala la propriu. Exista documentare care-ti dau fiori privind supravegherea din China. Mereu am spus ca, prea multa tehnologie avansata aflata in mainile politicienilor duce la autodistrugere.

   • @mike
    D-le, ai atins un subiect interesant: supravegherea electronica. E ingrijorator, realmente.
    Dar, pe fond, este vreo o deosebire intre supravegherea dictata de X guvern/stat prin masuri legislative si cea exercitata NOW&Live de catre firmele GAFAM?!? Culmea, cu acceptul nostru entuziast. De ce ar fi mai periculos primul caz ?
    Sa nu ne mintim/autoamagim. Cine ever a citit EULA la Android, iOS, Win10, Alexa, Ring, etc, etc.?!? Cati isi pun problema ce fac acele companii cu datele utilizatorilor?!? Cine ever se intreaba ce inseamna „folosirea in scop comercial a datelor generate de utilizator”?!!? Scopul comercial exclude cumpararea lor de N state?
    E cineva ingrijorat de coroborarea datelor ce tin de geolocalizare cu cele ale N wi-fi pe langa care trecem? Sau/si coroborarea acestora cu identificarea vocala prin Alexa a celor care intamplator se afla in preajma sau cu profiling-ul clear and present al celor care walk the sidewalk unde abunda de Ring? Et j’en passe de meilleurs.
    Stie cineva ca aceste date nu se sterg niciodata si sunt prelucrate de GAFAM A.I. ptr.folosul propriu sau al partenerilor care pot fi oricine?!? Crede cineva in anonimizare acestor date?
    Ok, guvr. chinez a legiferat un scoring social. dar e bazat (mainly) pe datele primite direct de la comp.amintite mai sus care nu ezita in a transmite direct&bulk tot ceea ce li cere. Ceea ce fac azi FB&Tweet nu este o analizare si incadrare in categorii a cetatenilor? Sau poate ne imaginam ca aceste categorii ar fi cumva benigne ptr.ca nu sunt legiferate. As zice ca dimpotriva.

  • Exceptional comentariu !
   Desigur ca „ideea occidentala” de care se vorbeste in articol, este cea veche, cea la care am subscris noi demult, candva; ea nu mai este cea contemporana. Este interzis sa mai vorbesti despre vechile concepte ideologice occidentale in epoca moderna.
   Si inca ceva, ideea centrala a occidentului nu mai este intr-adevar LIBERTATEA, insa nu mai este nici EGALITATEA. Ea este acum ECHITATEA.
   EGALITATEA inseamna ca repari ceva ce e gresit, si treaba va merge chipurile mai bine de acum incolo.
   ECHITATEA, inseamna ca trebuie sa platesti pentru niste greseli din trecut, doar platind te vei putea spala de pacate…
   Desigur ca dupa LIBERTATE, EGALITATE, si ECHITATE, nu poate sa urmeze decat PEDEPSIREA.

   • Da, subscriu la corectura dvs. Intr-adevar ECHITATEA e noua idee forta a Occidentului, nu LIBERTATEA. Iar EGALITATEA e doar subsumata ideii de ECHITATE. Si binenteles ea trimite si la ideea de PEDEAPSA pentru cei ce nu se conformeaza. Si vedem asta prin asazisa „Political correctness”, abreviat PC (partidul comunist!). Multumesc de completare si corectare.

 6. Interesant articol, cu singura exceptie ca Annalena Baerbock nu va ajunge cancerlar al RFG (vezi retusarile aproape zilnice ale CV-ului personal, marirea cu 16 ct a litrului de combustibil etc). Daca totusi va ajunge la carma Germaniei, economia va fi ingenunchiata datorita taxelor si regulilor absurde impuse de verzi (CO2 Bepreisung etc) in timp ce societatea va continua sa se divida foarte periculos. Pe scurt, Germania de astazi se indreapta spre Romania anilor ’80, iar daca Germania cade, viabilitatea EU devine nerelevanta. Danke!

  • Puteti dormi i linistit – Germania nu cade, cel putin atata timp cat populistii de stanga (Die Linke) sau cei de dreapta (AfD) nu preiau puterea.
   1) In primul rand, Germania este guvernata de coalitii (nici un partid nu va castiga majoritatea absoluta) asadar guvernarea se face prin compormis /si coalitii.
   2) In al doilea rand, consilierii raman aceasi (Bundesbank, die Wirtschaftsweisen, die 5 Ratsmitglieder /des Sachverständigenrates, IfO si alte institute) indiferent de membrii coalitiilor.
   3) Si nu in ultimul rand, asa cum ati mentionat, sansele Annalenei Baerbock la cancelaria Germaniei se duc pe topogan (cineva a consiliat-o gresit cu majorarea pretului la benzina;)

   • Atata timp cat este evitata o coalitie intre verzi, social-democrati si comunisti, totul e in regula.
    Daca cumva crestin democratii vor fi obligati sa coalizeze cu verzi din ratiuni politice, probabil acestia vor trebui sa inghita cateva broaste verzi, sper sa nu le ramana in gat.

 7. Cum se poate numi aceasta reinventare ? un balet politic cu papuci noi.
  Intre aspectele politice, economice si militare sunt discrepante majore. Un lucru trebuie sa le fie toti actorilor clar, un razboi de anvergura nu poate fi in folosul nimanui.
  Occidentul bate in retragere pt ca nu mai dispune de resursele necesare. Populatia occidentala este in descrestere, imbatraneste, nivelul ridicat de viata incepe sa produca probleme incepand cu mediul inconjurator si pana la sistemele sociale care deja astazi sunt in mare parte nesustenabile, vezi pensii.
  Mediul economic occidental s-a rupt de politic, el functioneaza dupa alte legi cum bine vedem, urmarile pandemiei, ruperea lanturilor de aprovizionare din Asia in special China perturband intr-un mod major economia europeana, vezi lipsa de cipuri, lipsa de materii prime de baza si multe altele.
  SUA si China au pus intr-un timp record programe de ajutorare a ecomiei pe picioare care necesita resurse mari de tot felul, vezi criza de materii de constructie dar nu numai din Europa.
  Europa nici pana acum n-a reusit sa implementeze acel program pt relansare economica in urma pandemiei iar daca va fi functional, procedurile si birocratia vor avea grija sa ingroape multe proiecte fara sa discutam de preturile foarte mari care vor trebui platite datorita cererii enorme de materiale, resurse sau altele.
  Rusia ca furnizor de materii prime va avea de castigat si va avea un cuvant de spus in acest context.
  Occidentul au pierdut atat Africa cat si America de Sud, aici expansiunea chineza este de mult inceputa.
  „prestația stilistică, regia de spectacol și succesul de imagine ” vedeti aici este problema, balet si vorbe goale, altii tac si fac, cu multi bani.
  In Europa se prefigureaza schimbari politice o data cu plecare lui Merkel, Macron este un firfizon iar restul este inexistent. Cum poate deveni Europa in aceste conditii un partener serios al americanilor daca intrega industrie europeana vede piata viitorului in Asia ? una din industriile ei de baza, a automobilelor fiind din ce in ce mai mult focusata pe Asia si in special pe China.
  Privarea industriei europene de piata ruseasca cat mai poate fi tinuta in frau ? si n-ar fi intelept ca relatiile cu ea sa se normalizeze ? da, cineva trebuie „sacrificat”, probabil Ucraina, merita ?
  Romania ca parte a UE este prinsa in mecanismele ei dar nu i-ar sta rau daca si-ar deschide orizontul si catre zone ale lumii, la nivel economic.
  Alianta NATO se retrage din Afganistan, o infrangere usturatoare in fata unor talibani inarmati cu arme vechi si cu slapi in picioare !!!
  Ce se va intampla in acea zona, va fi urmatorul invadator China ? au avut destul material de studiu in urma tampeniilor occindetale incepand cu 1839 a primelor razboaie afgano – britanice.
  Asupra tuturor aspectelor planeaza insa o mare incertitudine, ce sa va intampla daca se va demonstra ca pandemia actuala a fost cauzata de scaperea virusului din labortator si intrega lume va incepe sa ceara plata daunelor de la chinezi ?

 8. „…pentru a nu (mai) strica, prin interviuri și declarații în care își strigă dezamăgirea, atmosfera entuziastă din această perioadă” ….”De prestația stilistică, regia de spectacol și succesul de imagine al președintelui Biden în Europa, în această săptămână, vor depinde multe în percepția europenilor, în anii care vin. Sper că aici lucrează specialiști dintre cei mai buni, americani și europeni. Trebuie să iasă totul bine! „–> Foarte trist, nu credeti? Adica mai marii lumii se pregatesc intens pentru a crea o imagine favorabila acestui turneu si cam atat. Asta conteaza, o imagine perfecta! Se vopsesc pomii, se asfalteaza drumurile, se curata orasele, se aleg tinutele si rochiile pentru banchet, ca doar Biden vine in Europa, acest taram magic al printilor, regilor si printeselor. Si in toata aceasta fericire, Zelensky este tratat precum un om al strazii care apare accidental in cadrul dominat de costume inchise la culoare si care trebuie tinut departe de „lumea buna”.
  Cel mai important eveniment al acestei vizite este intalnirea Biden-Putin, iar scopul este stabilirea clara a liniilor „rosii” intre Rusia si SUA, insa inainte de aceasta discutie Biden doreste mai intai sa vada cum sta si cam cati aliati mai are in Europa si in lume, iar apoi merge la Putin avand acest „atuu”. Europa este in culmea fericirii deoarece Biden le face cadouri frumoase europenilor, precum Unchiul Sam cel blajin care aduce bomboane, zambete, bani multi pentru clima, impaciuitorism si intelegere pentru North Stream 2, asa cum ii sade bine unui „unchi” foarte bogat si influent. Acestia sunt aliatii SUA din vest, deoarece cei estici (Romania, Polonia) iau in serios amenintarile ruse si chineze si au o nevoie concreta de protectia SUA. Pentru noi, cei din est, aceasta vizita nu este doar o joaca de-a imaginea si de-a costumele de firma. Increderea se castiga foarte greu si se distruge intr-o secunda. Asta ar trebui sa analizeze strategii in imagine de la White House.

  • @mike
   Agresivitatea Rusiei lui Putin fata de vecini este nescuzabila, dar se poate si mai rau. In interiorul armatei si al structurilor rusesti de securitate de ex. exista factiuni mult mai radicale decat putinistii si, intr-o buna zi, Tarul Putin sa-r putea trezi detronat (din diverse considerente, i.e. este mult prea moale in fata Occidentului, etc). Dupa preluarea puterii, nu este exlus ca aceste factiuni sa bata imediat cu pumnul in masa scenei internationale, prin lansarea unor rachete dotate cu focoase nuke asupra membrilor Aliantei din vecinatatea (lansarea unei rachete nu costa foarte mult, eforturile financiare, logistice, etc sunt mult mai mici in comparatie cu invazia unei tari, sau?). Evident, este un scenariu negru, pesimist, demn de „Doamne Fereste” dar nu poate fi exclus, cel putin dpdv teoretic.

   Credeti ca intr-un asemenea de scenariu, americanii se vor angaja intr-un razboi fierbinte „termonuclear” cu rusii? Sau mai degraba, vor cauta solutii la masa rotunda (asa cum isi doresc rusii si chinezii de mult timp) pentru rezolvarea rapida a divergentelor si a deficitelor cu care se confrunta sistemul international? Vezi minutul 4:50 https://www.youtube.com/watch?v=f56hrAmD8zs

   P.S. Scenariul si intrebarile de mai sus sunt retorice (un fel de Baubau asa cum este si scenariul cu invazia Romaniei sau a Poloniei). In opinea mea, pericolul iminent cu care se confrunta lumea libera, este raspandirea populismului-putinist din interior, i.e. „iliberalism” condimentat cu nationalism primitiv de grota, antiglobalism, oligarhie, samd. Vezi involutia ordinei liberale in Ungaria, Polonia, atentatul planificat de factiuni radicale la adresa unui sediu Nato din Italia, q’anonistii Americii, samd.

   • Pericolul pentru occidentul inca liber sunt prea multii naivi si neinformati, foarte vocali, care folosesc expresii cu „baubau”-ul cu invazia Romaniei sau a Poloniei si uita (ce memorie scurta!) ca Crimea a fost invadata recent si ca rusii sunt in Transnistria ca sa dam doar doua exemple.
    Si mai mult, aceeasi naivi si neinformati „bat campii” in mod nu atat de elegant cu slogane marca eUSSR cu „iliberalismul” cand UE este cel mai bun exemplu de iliberalism „built-in” cu lipsuri cronice de democratie, transparenta decizionala si transparenta a cheltuielilor banului platitorului de taxe si totul insotit de aroganta nemasurata si posturi moralizatoare ridicole.

    Aceeasi naivi nu au nici cea mai mica idee de razboaiele cyber in curs de desfasurare cu consecinte directe si palpabile si nefaste pentru occident.

    • @Durak
     Haideti sa nu comparam anexarea ilegala a Crimeei rusofile (gazda a armatei rusesti inca de la finele razboiului ruso-turc) sau alte vagauni de la periferia fostului imperiu rus (pe unde majoritatea populatiei vorbeste limba rusa in casa) cu invazia unui membru NATO precum Romania, Polonia, Tarile Baltice, etc. Eforturile militare si costurile nu sunt aceleasi, in plus, reusita invaziei este cu cea mai mare probabilitate sortita la esec (dpdv militar) din moment ce Rusia trebuie sa confrunte pe teren intreaga Alianta.

     Privitor la provocarile secolului 21, acestea cresc intradevar in complexitate, in paralel cu evolutia tehnologiilor. Evident, membrii UE nu dorm in papuci, in domeniul cybersecurity (si nu numai;) au sanse sa devina chiar lideri.

     https://www.enisa.europa.eu/about-enisa

     https://qt.eu/about-quantum-flagship/newsroom/

     https://www.airbus.com/defence/Multi-Domain-Combat-Cloud.html

     https://www.airbus.com/defence/fcas.html

     Cat despre criticile si atacurile putinistilor, trumpistilor, brexitierilor (si a altor invidiosi) la adresa UE, chiar nu face sens sa ne repetam la nesfarsit, ca o moara stricata. Cu-i nu-i place (i.e. guvernele liberale si transparente din estul-UE, Fidesz, Kackzinsky) sunt liberi sa exiteze. Asa de simplu este, nimeni nu este tinut in UE cu forta.

     P.S. Last but not least, brexitierii in frunte cu oportunistul lor de serviciu „BoJo” doresc sa respecte clauzele agreate in contractul de divort (au apus timpurile cand „britii” erau buricul pamantului si dictau ei regulile jocului).

     • EU si cybersecurity … de mult nu am auzit o gluma asa de buna.
      Pe madam Merkel au spionat-o si Putin si danezii, de pe vremea lui Obama!
      La fel si pe francezi.
      Nimeni nu are incredere in Germania si Franta, nu tarile din estul Europei, nu americanii, nu elvetienii si nu norvegienii. Si nu africanii – https://www.france24.com/en/africa/20210613-algeria-cancels-france-24-s-accreditation si https://www.politico.eu/article/emmanuel-macron-france-stuck-in-sahel-west-africa-despite-withdrawal/
      Cu Irlanda de nord ceea ce spun BJ si Dominic Raab este despre prezervarea acordului Belfast si mai putin de absurditatile UE cu razboiul carnatilor produsi in UK. Standardele veterinare si de folosire a pesticidelor sunt contestate in primul rand de fermierii francezi.
      UE se joaca cu focul propria curte cu interpretarile rauvoitoare si absurde ale protocolului. Daca mai continua asa o sa fie suspendat acordul Brexit.
      Si asa madam VDL a actionat CONTRAR acordului Brexit cu fiasco-ul cu vaccinul si invocarea articolului 16 fara a anunta nici UK si nici Irlanda.
      Britii si americanii si restul din alianta 5-eyes o sa domine lumea in continuare, nu alde UE – adunatura de triburi beligerante de sute de ani.

   • argumente contra scenariului focoaselor nucleare lansate asupra vecinilor:
    – o schimbare majora in scenariul nuclear este operationalizarea in ultimii ani a armelor laser cu putere de peste 50KW, care practic scot din joc rachetele intercontinentale, deci SUA nu mai este sub acest pericol,
    – la submarine SUA are avantaj clar, deci poate pedepsi fara frica de raspuns
    – chiar daca SUA ezita, detonarea unei arme nucleare in orice parte a EU nu poate ramane fara consecinte din partea Frantei, Italiei, UK etc (unde NKDV se implica politic) si sa nu uitam nici de justitia poetica care a facut ca un avion al armatei care a doborat un avion civil in Ucraina sa se prabuseasca de Sarbatori in Marea Neagra, altul in Egipt, etc…”Anarhistii” desconsidera vietile altora dar se gandesc bine cand vine vorba de ale lor

 9. Hehehe, daca in „prestatia stilistica” a lui Biden sta viitorul lumii civilizate, inseamna ca viitorul lumii civilizate e cam confuz. In rest, principiile (si prioritatile) noului Vest sub conducerea stangii biruitoare sunt deja bine definite: identity politics, critical race theory, intersectionality, liberalizarea pronumelor, toate lucrurile acestea extrem de productive si care pun bazele unei prosperitati economice de durata.

 10. „John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova, și-a exprimat îngrijorarea în fața congresmenilor că Joe Biden riscă să facă mari concesii Rusiei la summitul cu Vladimir Putin, fără a primi nimic în schimb, scrie CNN. Diplomatul american se teme că administrația Biden va repeta greșelile predecesorilor democrați, care au anunțat o resetare a relației cu Rusia, iar reacția Moscovei a fost să invadeze Georgia și Ucraina.”
  https://www.g4media.ro/ambasadorul-sua-la-moscova-a-avertizat-ca-biden-risca-sa-ii-faca-concesii-lui-putin-fara-sa-primeasca-nimic-in-schimb.html?fbclid=IwAR28vTtOOd76KQ8i4vHgVmNC_Rd97dqng9sefLfE-wHyp9jQgcclFDk-EIw
  „administrația Biden va repeta greșelile predecesorilor democrați, care au anunțat o resetare a relației cu Rusia, iar reacția Moscovei a fost să invadeze Georgia și Ucraina”.

 11. cred ca Occidentul are deja doua atuuri foarte importante:
  – primul este finalizarea razboiului din Orientul Apropiat (sa asteptam evaluarea Institutului Levantin?!), unde s-au cheltuit multe mii de miliarde de dolari in 2 decenii; redirectionarea acestor resurse catre societatea civila isi va produce curand efectele (ex investitii in revolutia industriile transporturilor si energiei) (Rusia si Turcia inca aloca resurse pentru conflictul din Siria, incercand sa implice si EU)
  – re-directionarea unei parti a profiturilor industriei digitale catre nevoi reale ale societatii (impozitarea cu 15% a gigantilor digitali)
  Actuala presidentie SUA a dat dovada de un binevenit pragmatism in politica externa care a lipsit administratiilor anterioare, iar recent anuntatul proiect de finantare cu 250 miliarde a inovatiilor tehnologice si productia de chipuri de 5 nm in Sud-Vest si Nord este o dovada ca lucrurile se schimba in bine. Occidentul isi reia rolul de inovator pasnic cu perspectiva unei vieti mai bune pentru intreaga umanitate care l-a caracterizat de secole, in special ca in noua ecuatie a dezvoltarii este integrata si natura.

 12. (Off-topic) Tocmai s-a-ncheiat (20:21)conf de presă a preș. Macron în avanpremiera reuniunii G7. Vreun ziarist din RO? Vreo-ntrebare rel la RO? Ceva prin presa din Ro despre eveniment?

 13. „Reinventarea Occidentului, ultima șansă…” – un titlu de tabloid pentru un proces complicat si lung care a început deja. Se cam exagerează cu dependenta lumii de Asia de Sud-Est, de China in particular, Bosch tocmai construiește o fabrică de chipuri la Dresda, campionii echipamentelor necesare producerii chipurilor sub 7nm sunt firme europene: ASML (Netherlands) + Zeiss+Trumpf (DE), un astfel de sistem costa careva sute de milioane de dolari și se sta la coada câțiva ani pentru o livrare. TSMC își cumpără echipamentele de la europeni și japonezi. Într-o mișcare bipartizana Congresul SUA a aprobat ieri sau alaltăieri un buget de 250 miliarde de dolari strict pentru recuperarea rămânerilor in urma din diverse domenii (aviz celor care mai cred că în plasa americanilor ești în frunte la tehnologii civile…).
  Până la sfârșitul mandatului lui Biden, lumea Occidentală își va fi dat seama deja că trebuie să se unească și să atragă pe orbita sa prin diverse tratate de liber schimb și zonele limitrofe, Ucraina, Africa, America de Sud, Orientul Apropiat, etc… Nu cred că va întâmpina probleme mari, deoarece China, cel mai probabil se va inpotmoli când va ajunge la capitolul inovație și R&D, așa cum s-a întâmplat și cu Japonia în jurul anilor 2000. Este lipsit de sens sa avem fixații pe ajungerea economiei chineze pe locul întâi mondial, ar trebui sa calculăm suma economiilor americană, europeana, japoneza, britanică, coreeană, canadiana, australiana și neozeelandeza, adică a tuturor celor care joaca după regului, și vom ajunge la o valoare pe care China nu o va depăși vreodată. Taxarea uniforma a multinaționalelor după locul in care își fac vânzările este un pas foarte important spre acțiuni unite ale țărilor dezvoltate de tinere sub control a unor dezvoltări tehnologice disruptive. Cu Trump la Casa Albă așa ceva ar fi fost de domeniul fantasticului. Daca SUA se va mulțumi să fie doar „primum inter pares” și nu sa domine absolut lumea Occidentală, îndiguirea Chinei și Rusiei va fi o treabă relativ ușoară.
  Tranziția spre energiile verzi va tăia influxurile europene de bani către Rusia, peste care se va suprapune și degringolada de după plecarea lui Putin de la putere într-un fel sau altul.
  Există șanse rezonabile ca rușii sa o ia pe calea cea dreaptă a unei democrații cat de cat funcționale și spre o relație normală cu vecinii și restul lumii. Mai ales că economia rusească nu dispune de resursele necesare, umane sau materiale, pentru a tine pasul cu SUA, UE, China.

  • daca in loc de tichia de margaritar de la Magurele, investitie de 250 milioane euro pe care romanii cheltuie anual 30 milioane euro fara sa produca nimic, aduceam investitie similara pentru producere de chip-uri sau macar productie inovatoare de baterii, probabil ca acum in loc sa cerem in PNRR 500 milioane euro pentru „digitalizare” ii foloseam pentru productie/cercetare de semiconductori/baterii, etc, altfel se vedeau lucrurile la Bruxelles. Dar tare ma tem ca pentru actualul PNRR consultantul principal a fost Veorica.

  • Nu se exagereaza cu dependenta occidentala de Asia, intre timp cum bine stim multe firme incepand cu anii 90 s-au orientat catre Asia si China in special.
   Intre timp au devenit interesante state precum Vietnam, Malaesia, Indionesia si Filipine. tari care au reusit sa atraga multe investitii occidentale.
   Acest trend va contina, investii europene in domenii de varf fiind mai mult exceptii decat regula.
   Intre timp China a reusit cu forte proprii sa produca inovatii noi in apropae toate sectoarele, industria spatiala fiind doar un exemplu, marile firme din Silicon Valey produc in China si mai putin in restul lumii.
   Competitia trebuie sa ramana doar economica ea fiind motorul progresului, intre timp insa nu stim exact in ce directie se va indrepta acest progres, digitalizarea si dependenta de technologie fiind intre timp considerata o provocare mult mai mare decat terorismul international.
   Digitalizarea cum bine vedem poate provoca pagube mult mai mari decat cele mai sofisticate arme, ma rog in afara bombei atomice, aici insa intram insa intr-o cu totul alta logica, distrugere totala.
   Ca fapt divers, sedintele secrete ale guvernului german sunt stenografiate, de mana iar protocoale trimise cu „Rohrpost” un sistem de tubulatura care functionaeza cu aer si inventat acum 100 de ani intr-o arhiva secreta, nimic electronic, stiu ei dece.

   • Ba se exagereaza cu pericolul reprezentat de China.
    Exact asa cum au migrat in China in ultimii 40 de ani anumite activitati, de obicei cele care erau mari poluatoare sau necesitau multa munca manuala, asa vor migra si invers odata cu revolutia automatizarii. Nu stiu ce vor face acei oameni care nu au abilitati de programator, probail se vor angaja in servicii si vom avea pe fiecare strada cate-un magazin de carnati Plescoi traditionali de pe strada respectiva sau covrigi de Buzau cum numai bunica din Maramures stia sa faca.
    Pandemia a aratat clar intregi lumi ca este nevoie de facilitati de productie locala pentru medicamente, vaccinuri si echipamente medicale. Am avut doua state pirat, SUA lui Trump &co. si Israelul, care la inceputul pandemiei si-au trimis serviciile secrete sa faca rost de masti si ventilatoare, noi sau utilizate, cu price pret si de la oricine, deturnand contracte, livrari, uneori chiar sub amenintare militara. Am avut dupa aprobarea vaccinurilor, doua state SUA si Marea Britanie care n-au exportat nici macar o singura doza de vaccin anti-COVID produs pe teritoriul lor, in timp ce si-au primit cotele contractate din vaccinurile produse pe teritoriul UE. Israelul si-a primit dozele de vaccin Pfizer exclusiv din surse UE, nu de la Marele Licurici, care il sprijina militar. In acest timp tabloidele pro-Brexit britanice urlau de bucurie despre cum proaspata libertate dobandita i-a ajutat sa aiba o campanie de vaccinare mai rapida decat UE. Nu voi intra in polemici despre efectele secundare ale vaccinurilor pe baza de ADN, AstraZeneca ( oxford) si Johnson&Johnson ( Janssen), constat ca UE s-a calat aproape exclusiv pe vaccinuri ARN in special Pfizer-BioNtech, produs in Europa, la standardele noastre de productie farmaceutica. In acelasi timp si-a onorat contractele cu diversii parteneri si a donat anumite cantitati si vecinilor care nu si-au permis sa-l cumpere, adica tarilor din Balcani, Ucraina, Turcia…
    Cresterea recenta a numarului de cazuri de COVID din UK ne arata ca artificii de tipul vaccinarii cu o doza a cat mai multor persoane in goana de a relaxa cat mai grabnic carantina si a ” fura” startul la revenirea economiei ( pentru a putea ulterior clama superioritatea independentei de birocratia Bruxelles-ului) au avut picioare scurte si azi se confrunta cu inceputul celui de al treilea val.
    Asa deci, pandemia ne-a arat ca avem nevoie de facilitati de productie sub controlul nostru. Criza cipurilor ne arata ca avem nevoie de facilitati de productie sub controlul nostru. Green Dealul va pune energia sub controlul nostru. Domnul Gabrie pacurariu urla cum vom imbogati China cu banii nostri in trnazitia spre regenarabile. Nu este adevarat. Poate vom cumpara pamanturi rare sau magneti, dar productia va fi in UE asa cum se poate vedea in link-ul de mai jos.
    https://eandt.theiet.org/content/articles/2021/06/view-from-brussels-a-big-battery-botch/
    „Even the pandemic cannot stop them: electric car sales continue to increase in Europe and beyond. According to Bloomberg NEF, their market share could reach 70 per cent globally by 2040 even if no new policies are put in place.
    But carmakers are not on track to build enough EVs in the coming decade to soak up all the battery-making capacity that Europe is set to soon put in place. Clean mobility group T&E warns that so-called battery gigafactories risk going underused.
    New analysis by the group calculates that 462 Gigawatt hours (GWh) of battery-producing capacity will be available in the EU and UK by 2025 but only 174GWh worth of demand will be made if the current trend continues.
    Billions of euros are being pumped into the industry by investors that want a solid return on their cash. The EU has built much of its next-generation industrial policy around battery production, in an effort to keep step with or even eclipse rivals in south-east Asia.”
    „Bai, stii de ce mi-e frica?” vorba unei reclame, mi-e frica sa n-ajungem sa platim lipsa unei autonomii strategice si unei armate europene comune in conditiile in care clivajele din societatea americana si alunecarea spre un fundamentalism evanghelic retrograd pot duce la orice sau pot aduce pe cine stie cine la putere peste cativa ani.
    Perfidul Albion, cu un picior sau cu ambele in groapa ( Brexitul si pandemia) a ales sa intinda covorul rosu primului lider maxim din UE: Victor Orban. Eschivele in aplicarea Protocolului pentru Irlanda de Nord, diversele amenintari cu retragerea din acest protocol, dezinteresul pentru un acord intre UE si UK pe probleme de securitate comuna si schimb de infiormatii ( militare ) precum si primirea lui Victor Orban ne pot da o idee despre cum va evolua relatia dintre britanici si continentali in viitor: prin incercari de divizare a puterilor continentale asa cum au facut-o de sute de ani de-a lungul istoriei. In mod particular in acest moment interesul strategic britanic coincide cu cel al Rusiei. Noroc ca mai avem patru ani cu administratia Biden care nu agreaza aceste manevre si care tocmai a trimis o nota de protesc neuzual de dura britanicilor cu privire la inflamarea tensiunilor din Irlanda de Nord.
    Reinventare UE este in plina desfasurare, doar unii ganditori de formatie umanista ( nu tehnica) din think-tank-uri, ne agita pericolul drobului de sare si ne flutura ultima sansa.

 14. ” Biden nu este Borrell,…”. Doamne fereste sa nu fie mai rau, iar diferenta de varsta sa-si spuna cuvantul, in punctajul la „impresia artistica”!

 15. Evenimentul îmi aduce aminte de ultima reuniune CAER de la București din 1989 când se încerca reinventare comunismului muribund. Așa și acum o tentativa disperata de a se pune de-a curmezișul istoriei. Cum poți revigora o lume obeza și istovită care își reneagă istoria și fundamentele ? Occidentul nu mai are nimic măreț de oferit decât propria prăbușire.

  • Intr-adevar, cred ca Occidentul n-ar trebui sa-si mai „exporte” valorile sale in alte spatii dominate de culturi si religii diferite, spatii unde practic este imposibila implementarea acestor valori. S-a intamplat astfel in Orientul Mijlociu, iar astazi americanii se retrag de acolo cu coada intre picioare lasand un loc vacant pentru guvernele locale sau pentru guverne autoritare (Rusia, Iran). Apoi, in Asia de SUD-Est va fi imposibil ca America sa-si infiga „steagul” avand in vedere influentele chineze in zona, dar si cultura total diferita de cea occidentala. Legat de „compromisul” North Stream facut pentru Rusia si Germania, se vehiculeaza ideea ca Biden ar fi facut un „deal” cu Germania pentru a sprijin energetic Ucraina pe care, sa nu uitam, insusi Berlinul a abandonat-o prin acest proiect. Nu vad cum ar putea acest „deal” cu Berlinul sa limiteze capacitatea lui Putin de a utiliza energia ca pe o arma geopolitica. Se bat cap in cap cele doua idei.

   • Mda, politologii romani, cancelariile straine, gazoductul Nord Stream, Ucraina, baba si motocicleta. Pe cand progrese in independenta justitiei in Romania, ridicarea MCV, aderarea la Schengen, reforme structurale si autentice (incepand cu spargerea monopolului de stat in sectorul energetic, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, dezvoltzarea infrastructurii, atragerea investitiilor, etc)?

    P.S. cat despre relatiile Berlinului, Parisului si UE cu Ucraina sunt excelente (contribuabilii germani, francezi, olandezi, austrieci, etc, compenseaza pierderile oligarhilor ucrainieni prin diverse investitii, fonduri si asistanta in reforme).

    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/MEMO_15_5035

    https://www.auswaertiges-amt.de/en/aussenpolitik/laenderinformationen/ukraine-node/ukraine/228182

    https://www.kfw-entwicklungsbank.de/International-financing/KfW-Development-Bank/Local-presence/Europe/Ukraine/

    • Pai nu ar fi mai bine sa faceti urmatoarele:
     1. Sa faceti o petitie si sa protestati pasnic la guvernul german sa nu se mai continue cu gazoductul asta care submineaza securitatea energetica a UE?
     2. Sa faceti o petitie si sa protestati pasnic la guvernul olandez (tot ala care a persecutat, inclusiv in instante judecatoresti. mii de oameni pentru alocatii absolut legale) impotriva deciziilor de neincludere a Romaniei in Schengen IN POFIDA recomandarilor UE, NICI MACAR cu aeroporturile?
     3. Sa va duceti sa faceti consiliere economica la guvernele francez si german ca sa mai sparga monopolurile si abordarile etatiste de care sunt atat de mandri INAINTE sa dati sfaturi oricui?
     4. CLARIFICATI VA ROG – ce fonduri europene ca NU A VENIT UN EUROCENT pana acum
     5. De ce nu faceti petitie la UE sa fie pusa Germania sub MCV pentru legile antisemite din propria constitutie? Am mai mentionat legile astea – inca o RUSINE pentru Europa!
     6. Din ultima remarca inteleg sa sunteti fericit/extaziat ca oligarhii ucrainieni, nu numai ce rusi plus cei locali sunt compensati pentru pierderi de platitorul de taxe german.
     7. „Baba si motocicleta” – asta o expresie care cred ca ar trebui invigorata „Baba si BMW-ul” ;)

 16. Am impresia ca opiniile din articol sunt complet defazate fata de realitate:
  1. Chiar astazi Macron a anuntat ca retrage trupele din operatiunea din Sahel – https://www.france24.com/en/
  Pentru Romania amintirea influentei militare a Frantei de odinioara cred ca se rezuma la minunatele prajituri Joffre si prajitura Maresal Joffre de la Casa Capsa si sa nu uitam prajitura Bibesco.
  2. Danemarca a ajutat (de pe vremea lui Obama!) sa spioneze in Germania si Franta.
  Este intr-adevar ceva putred legat de Danemarca, dar putreziciunea este de fapt toata constructia curenta a UE si duplicitatea si ipocrizia guvernelor Germaniei si Frantei indiferent de spectrul politic guvernamental de la un moment dat.
  In rest vad doar wishful-thinking cu exceptia unei binevenite reactualizari a Cartei Atlanticului – https://www.theguardian.com/world/2021/jun/09/us-uk-to-sign-post-covid-atlantic-charter-in-hint-at-second-world-war

 17. Analiza reprezintă un adevărat tur de forță al dlui Naumescu. Atenția pentru detalii, atât in ca privește cauza, cât si efectul produs, relevă într-adevăr acuitate deosebită. Acolo unde unii nu văd decât mlaștina și innămolire, autorul reușește să întrezărească o potecă ce poate fi din nou bătătorită, cu condiția viziunii pe termen îndelungat. Desigur, una sau alta dintre temele atinse pot fi aprofundate și se pot găsi noduri chiar și in papură, dar privind pădurea și nu doar vreascurile uscate, imaginea pe care de Naumescu o proiectează îmi pare cea mai apropiată de realitate. Mulțumesc!

  • Sunt absolut de acord cu categorisirea UE ca un codru. Pentru ca se fura ca in codru.
   A se vedea de exemplu -https://www.express.co.uk/news/world/1426688/eu-news-recovery-fund-coronavirus-fraud-member-states-commission-spt
   Asta e – „Transparenta” a-la UE!

 18. Din vanitate, cu greu disimulată :-)) , re-postez (cu o f.mica precizare/corectura) un comentariu din 26 aprilie a.c. la un art.tot al d-lui Naumescu.
  Scenariu plauzibil și rațional, în măsura în care impresiile/evaluările mele de amator, fără deep knowledge, se dovedesc corecte.
  1. Pe fondul unui, acerb, război cultural&social intern US e în fața unei provocări maxime a CHN.
  In circumstanțiere: provocarea/amenințarea este maximă deoarece nu e bazată doar pe military bulid-up ci pe un sist.economic având caracteristici de creștere sănătoasă dar potențat de acțiunea fermă a statului atunci când consideră necesar. A.k.a.dictatura de dezvoltare….. Produce, in ultimele decenii, nu doar creștere ci și dezvoltare tehnologică rapidă. Ptr.a fi îndiguită, încetinită Trump a încercat un quick fix administrativ dublat de răstiri cu sens militar. Nu a funcționat. Nici nu era de așteptat. Quick fix nu merge in astfel de situații.
  Deci, nu doar competitorul e solid, dar se suprapune și războiul socio-cultural&rasial intern. Prin urmare, nu cred că US are cum să facă față și CHN si RUS.
  2. Acestea fiind datele cred că US va alege să răspundă provocării CHN. Probabil va încerca să obțină neutralitatea RUS in Asia-Pacific și colaborarea strânsă a aliaților occidentali.
  Cred că RUS o să negocieze cedări (americane/occidentale) în spațiul pe care, oricum, US îl consideră a aparține natural RUS: UKR, Georgia, Belarus. Nu știm cât va obține, dar ceva tot o să capete. Nu in zona NATO.
  US va concentra resursele (atât cât are) pe CHN/Asia-Pacific. Prin forța împrejurărilor, UE probabil va beneficia de o oarecare larghețe. Autonomia strategică europeană nu va mai „beneficia” de eticheta de erezie…..
  In circumstanțiere: Dacă US nu vrea să intre într-o spirală a problemelor sociale fără sfârșit dublată de amenințări externe serioase trebuie să-si concentreze forțele asupra celor de care nu poate scăpa: cele interne și CHN. Aceasta nu e un competitor de cursă scurtă. Incordarea va dura. Dar războiul intern al US nu are răbdare. Pe termen f.scurt domolirea e posibilă prin stimularea consumului recurgând la printerul de cash. Dar pe termen mediu (care astăzi e tare scurt) nu merge.
  Problema competitivității și mai ales a job-urilor slab calificate, dar plătite rezonabil, se va pune acut. Nici UE nu e deloc departe de asemenea perspective.
  Trebuie făcut ORICE ptr.a întoarce acasă, măcar, o parte din producția de bunuri și in special de high-tech. Dar nu prin simplul apel la măsuri administrative și sancțiuni.
  In rest…. să cut deals cu RUS și mai ales cu aliații tradiționali.
  3. Astfel, pe-aici pe la noi, va fi o hârjoană light cu RUS, o întărire a competențelor și capabilităților UE și o reconcentrare discretă a capacităților de producție sub acoperirea zarvei US-CHN. Un push-up ptr.reducerea dependentei de combustibili fosili și implicit a șantajului energetic extra-european.
  UE nu-și permite să nu țină aproape de US, dar nici nu se poate baza doar pe US.
  That’s it! Ptr.UE se anunță timpuri ok.
  RUS poate fi un beneficiar serios la dihoniei US-CHN. Îi profită o asemenea încâlceală economico-militară. Slăbirea CHN cu mâna US e o situație ideală ptr.RUS. Se reduce presiunea pe Siberia, iar cu US…..e ok. RUS nu e URSS. E un competitor strategic, nu un dușman ideologic ireductibil.

  • Îmi amintesc cu plăcere acest comentariu, JB. Aproape simultan cu intervenția ta de atunci, dl Cristian Felea a abordat și el chestiunea alianței dintre SUA și UE, atât dpdv ideologic cât și strategic, și conchidea cam așa (citez din memorie):
   SUA dorește să meargă umăr la umăr cu o Europă care nu ezită să pună mâna pe ciomag și să i se alăture.
   Începe să capete formă, iar cu clarificările de acum ale dlui Naumescu totul pare nu doar posibil, ci chiar foarte probabil.

   • @Hantzy
    O să vedem…..
    Ideea e că US e în in poziția, deloc convenabilă, de a nu-si putea alege adversarul și nici aliații….. Are de dus un război dur si de uzură. Aliați mai buni decat cei europeni nu poate găsi, efectiv.
    Mai sunt câteva zile și aflăm ce si cum. Azi-maine discuții grele Bruxelles. Prevăd f.putine detalii. Dar vom înțelege după miercuri când: a meeting with „a kiler”, ca să-l parafrazăm pe Biden.
    Pariul meu e detaliat mai sus. A fi fost interesant de cumpărat niște $ pe Forex :-)) , dar nu e timpul pierdut. Dar cum/cu ce să hedge?!?
    We’ll see.

    • Vom vedea, așa este. Biden se află in situația deloc favorabilă și față de propriul electorat, căruia trebuie să îi ofere ceva rezultate până la mid-term elections. Ori in politica externă, pe care își axează strategia, rezultate rapide sunt mai degrabă excepția decât regula. Cel mai greu va fi cu Germania, Merkel fiind practic in ultima suta de zile, și nici oferte deosebite nu are ce aștepta. Pentru Nord Stream 2 Germania a proiectat deja la schimb construcția unor terminale pentru gaz lichefiat, așa ca acceptul american e un buchet de flori doar. In schimb, la doze de vaccin pentru lumea a treia ar putea plusa Biden, nu cu renunțarea la licențe, ci cu susținere financiară. China e adversar ideologic, dar in plan economic nu impune Germaniei nimic “roșu”, cel puțin pana acum. E deci complicat, dar și auspiciile unei regăsiri transatlantice nu sunt de lepădat. Probabil toți vor aștepta, așa cum anticipezi, rezultatele summitului cu Puțin. Sunt curios cât va transpira in presă.

  • Nu exista alternativa la energia din combustibilii fosili si nici la productia agricola sustinuta de chimizarea cu substante obtinute tot din hidrocarburi. .
   Nici Europa nici USA nu au suficiente hidrocarburi pentru actualul nivel de trai si marime a populatiilor.
   Rusia si China nu mai permit occidentului sa obtina militar de pe alte meleaguri ceea ce doreste.
   Occidentul a avut sansa lui in istorie, si-a jucat-o prost si a decazut exact din cauza capitalismului nereglementat si a liberalismului .
   De altfel „occidentul” nici nu mai exista, aveti dvs nr de telefon al occidentului ? Exista USA in descompunere si o serie de tari europene care-si vad interesul la est.

   • @Hajdu
    Ba există: hidrogenul produs prin electroliza apei cu ajutorul electricității prin fotovoltaic&turbine eoliene. Sunt acoperișuri N ptr.panouri solare, N deșerturi/zone semideșertice, zone off-shore ptr.turbine eoliene.
    Nu, aveți dreptate. Deocamdată nu există alternative la îngrășămintele produse din combustibilii fosili. Dar….e ok. Nu cred că asta e problema. Producerea lor consumă destul de mult, dar incomparabil cu necesarul ptr.energie, transport, etc.
    „Occidentul” este un conglomerat/o carte de telefon, nu o listă cu un singur nr. O carte de telefon unde numerele se concurează acerb ptr.un loc pe paginile cu numere importante/esențiale. Dar nu trebuie să vă spun eu asta ptr.ca stiti f.bine că lista limitată la un nr.reprezinta paradigma de care am scăpat, într-o oarecare măsură…..
    Păreți tributar unei unei concepții care explica dezvoltarea prin exploatarea altora și prada sistematică. E total fals.
    Ce sens dati termenului „liberalism” ?!? Cel european clasic sau cel american? Sunt opuse. De aceea întreb.
    Cât despre descompunere…..posibil să aveți dreptate. But who knows?!!? „Nu mor caii când vor câinii” spune o vorbă. Deși nici eu nu sunt dintre cei optimiști.

    • In UK guvernul a retras subsidia pentru solar panels pentru case. Am aflat de asta sambata cand am fost sa vedem o casa de cumparat. In Londra.
     Moristile pe care le vad pe A406 si autostrada M25 NU SE MISCA.
     Teoriile verzi sunt frumoase pana cand realitatea se face resimtita.
     Stangistii isterici din occident au pus sub semnul intrebarii energia nucleara iar madam Merkel a abandonat construirea de noi centrale nucleare.
     Aceeasi madam Merkel continua politicile de colaborare cu Rusia putinista si nu are nici o problema ca 30% din energie in Germania este pe baza de carbune.
     O sa las cititorii sa decida asupra adjectivelor aplicabile intregii abordari a guvernelor din Germania.

     • @Durak
      „My friend” do yourself a favor: don’t you worry about DE….. O țară care depune cereri de patente însumând cam 37% din nr.total din UE (UK included) cred că nu prea e de compătimit. Sincer…. Chiar si FR, pe seama căreia faci mișto low level, are un nr.de patente aproape dublu decât UK.
      Îți faci griji ptr.soarta centralelor nucleare germane?!? Te dă altruismu’ afară din casă, zău.

      • @Durak
       Vaaaiii…..chiar nu stiam despre acest doc. Excelent!
       Iti recomand, cu caldura, statisticile de la pag. 8, 9, 17, 27, 32, etc, etc. Toate, dar absolut toate, dovedesc ca am dreptate 150% !! Merci ptr.info.
       Probabil ca nu citesti ceea ce postezi. S-a mai intamplat.

      • „O țară care depune cereri de patente însumând cam 37% din nr.total din UE (UK included) cred că nu prea e de compătimit. Sincer….”
       Rog pe cei care au rabdare sa se uite la pagina 21 a documentului necunoscut lui JB si sa vada ca Germania are peste 50% dintre aplicatii respinse sau abandonate.

 19. ce vreti sa spuneti ? ca intra si Romania n clubul select al occidentului ? pe vremea lui ceausescu problema spinoasa era bomba atomica, asa ca bietii oameni isi redusesera aportul caloric (mincau creveti si salam sanatos din soia) iar iarna dormeau cu paltonul sub plapuma. temporar desigur, pina va fi trecut urgia si se va fi ajuns la dezarmarea nucliara / nucleara (deja mai marii lumii tremurau de frica discursurilor geniului carpatin). intre timp ne am pricopsit, ne am umplut de boschetari politici si caschetari (de la generalul izmana pina la intelligence, jandarmi si militieni bine pregatiti). romanii au cam emigrat din statul cleptocrat militienesc, ce emana miros greu de putoare securista. dar ce mai conteaza cind sintem (sint de fapt – ipochimenii tocmai amintiti, de la manole, felix si petrov pina la de alde coroiu si alte cacarereze ale interesului national – ca i tara lor) intr un club select si cu pieptul la hotare.

 20. Cred ca sunt singurul care nu vede acest articol o analiza profunda, ci doar decât o lista de probleme si interese care trebuie rezolvate. Un fel de lista de cumpărături cu care liderii vin la aceste întâlniri, precum la piata, lista care difera de la o tara la alta.
  Problema reala in ziua de azi nu este reinventarea, ci recoagularea civilizației occidentale pe baza unor valori pe termen lung, care au existat anterior, nu doar interese materiale, divergente, de moment. Liantul principal al civilizației occidentale a fost religia creștina, dispariția ei a lăsat un vacuum uriaș. Exista niște surogate locale: laicitate, naționalism, (neo)liberalism, conservatorism, etc.
  Acum 55 ani Andrè Malraux spunea:
  „La nature d’une civilisation, c’est ce qui s’agrège autour d’une religion. Notre civilisation est incapable de construire un temple ou un tombeau. Elle sera contrainte de trouver sa valeur fondamentale, ou elle se décomposera. ” Atunci el anticipa dificultatea integrării lumii islamice, coagulata in jurul unei religii, dar asta este alt subiect.
  De cand omul a coborât din copac marile idei sunt ceea ce mișca lumea, unele proaste, altele bune. De doua mii de ani omenirea n-a inventat nici un concept care sa aibă atâta impact precum creștinismul.

  • De acord, dar unei asemenea liste îi precede și o analiză.
   Și da, recoagulare sau regăsire ar fi fost, probabil, mai potrivit.

 21. Dragi forumiști, am pășit in tunelul timpului și vă relatez de la fața locului și a veacului.

  Suntem in 2033. Europa este foarte aproape de sfârșitul Marii Reinventări -profețită de unii intelectuali incă din 2021- și nimeni nu și-ar fi imaginat că se va întâmpla atât de repede și atât de violent.

  Majoritatea statelor europene sunt un soi de dictaturi militare, cu Franța vârf de lance al unei Europe tot mai belicoase cu vecinii și nu numai.

  Uniunea Europeană nu mai există decât cu numele, după ce a fost semnat ultimul Tratat de la Paris de modificare a vechilor tratate din 2024, 2027 și 2032. Acum este un organ consultativ cu rol strict economic (Parlamentul European a fost și el dizolvat, fiind înlocuit de o Adunare Parlamentară ce se întrunește anual și nu are rol legislativ).

  Președintele Uniunii Europene este din 2031 chiar președintele Franței (s-a hotărât incă din 2024 ca această funcție să fie deținută de un lider de stat membru UE, dar ales de către Consiliul Europei), un anume Damien Tarel. Acesta a proclamat victoria bizarei Alianțe Monarhiști-Republicani-Ultralibertarieni in războiul civil ce a durat 3 ani și a condus la expulzarea a 3 milioane de oameni (imigranți dar și cetățeni europeni) din Europa (serviciile secrete franceze i-au vânat pe separatiștii islamiști pe tot teritoriul UE, iar opoziția statelor membre față de acest act militar a fost timidă). Acum se discută in Franța despre reinstaurarea monarhiei, in varianta constituțional-electivă (rege ales de Parlament pe viață dar supus unei plebiscitări populare).

  Pedeapsa capitală a fost reintrodusă in majoritatea statelor europene. Există și o procedură specială împotriva „dușmanilor Europei” și a „trădătorilor idealurilor europene”: orice individ care atacă cu armă albă sau de foc reprezentanții autorității statale (polițiști, militari, medici, pompieri, demnitari) este inculpat pentru terorism, judecat de un Tribunal Excepțional și condamnat (de obicei) la moarte in maxim 3 zile. In ultimii 5 ani au fost peste 500.000 de execuții in urma acestor procese sumare. Rezultatul este că de un an de zile incoa nu a mai existat niciun atac armat impotriva Polițiilor europene.

  Europa a fost definită in Tratatul de la Paris ca leagăn al civilizației albe, iudeo-creștino-atee, iar ulterior orice discurs rasial antialb și orice agresiune verbală/fizică rasiale impotriva albilor au fost criminalizate in multe țări. Acum un viol impotriva unei fete albe săvârșit de un african este pedepsit cu moartea, fiind vorba de ‘hatecrime’.

  Președintele Damien tocmai l-a provocat la duel pe dictatorul asiatic Xixijinping, fiul lui Xi cel Mare, pentru că serviciile secrete franceze au descoperit că mașinile electrice produse pentru Renault in China erau dotate cu baterii de proastă calitate, in mod premeditat, de către partenerii chinezi. Acest scandal vine după bombardarea și eliberarea Odesei (aflată in mâna rușilor din 2022) de către o Alianță SUA-UE, dar și a Crimeei, și transformarea ulterioară a acestor teritorii in Protectorat European (in pofida protestelor Ucrainei care le revendică in continuare). Damien este susținut in retorica antichineză de președintele american Tucker Carlson, care a și marșat rapid trimițînd 3 portavioane in Marea Chinei. Cel mai probabil Beijingul va fi atacat cât de curând, spre satisfacția a sute de milioane de americani și europeni naționaliști ce au produs ascensiunea de neimaginat acum 12 ani a extremei drepte. Dreapta a devenit tot mai extremă, iar extremiștii de altădată sunt moderații de astăzi ce sunt definiți ca partide de centru, chiar frâne in calea progresului națiunilor. Stânga a dispărut din Parlamente, cei mai mulți socialiști fiind in exil, mai ales in China unde au cerut și primit azil politic. Au rămas doar o mână de liberali, doar in Statele Unite, unde, sub adăpostul libertății de exprimare incă garantate de Constituție, critică timid autoritarismul administrației TC.

  Reinventarea Europei este pretutindeni subiectul principal, in toată massmedia, pe orice platformă de socialmedia, in orice cârciumă pe orice continent, iar opozanții sunt puțini și insignifianți (cu excepția Chinei): Europa se vrea și este pe punctul de a se proclama forța motrice a lumii, puterea numărul 1 a planetei, protectorul națiunilor și al libertății (desigur, reinventată și ea…).

  • Detectez in acest comentariu un fel de satisfacția sado-masochista a celui care se bucură că moare capra vecinului și nu-și dă seama ca molimă de care a murit i-a contaminat de mult propria turma?

   • Nu știu dom’ne cum e cu molima aia că io nu am capre, dar sunt impresionat să aflu pe forum oameni cu detectoru’ de sentimente zdravăn și turat la maxim.

    Că veni vorba -de patrupede zic- dacă vecinu ar avea capre (dar din fericire nu e cazul), nu m-ar deranja deloc să i le lovească vreo molimă ucigașă (cu riscul de a-mi ucide câinii, de pildă). că-s niște animale împuțite care distrug tot in calea lor (și e firesc să te bucuri când dispar din peisaj). Dar nu înțeleg care-i legătura cu Occidentul…E Macron o capră lovită de râie in figură? E Biden un țap ispășitor? care-i șpilul aci, că ați fost prea subtil pentru mine?

  • e prima data cand beau si vad ca se imbata altul…mai am doar o rugaminte: unde este linkul cu textul original tradus aici cu oaresce talent?

 22. @Hantzy
  Subscriu la concluziile tale. Dar, sincer, nu înțeleg de unde vine disprețul, straveziu, al d-lui Naumescu ptr.initiativele europene privind autonomia strategică. De asemenea desconsiderarea lui Macron și a pretenției acestuia ca UE să joace un rol strategic mai important.
  Dl.Naumescu știe f.bine ca initiativelor europene, timpurii, de dotare a UE cu mijloacele militare credibile ptr a permite acțiuni autonome UK li s-a opus cu obstinatie sau doar s-a prefăcut a fi de acord (din rațiuni pe care nu le discut aici). Azi nu am mai fi vorbit de slăbiciunea strategică a UE daca UK nu ar fi acționat așa……

  • Dl Naumescu este mai ales pro-American. Două săbii, chiar gemene să fie, nu încap în aceeași teacă. Ca urmare, a abordat tematica nord-atlantică întotdeauna cu accentul pus pe politica americană în vreme ce Europei nu-i rămâne decât opțiunea alianței necondiționate. Abordarea domniei sale s-a ameliorat în timp față de 2013, mai ales după momentul brexit, dar este încă evident că între cele două maluri nu este doar Atlanticul, ci mai mult decât atât.
   Un exemplu:
   https://www.contributors.ro/in-apararea-relatiei-transatlantice-i-am-an-american-der-spiegel-face-o-eroare-esentiala/

   • @Hantzy
    Foarte interesant link. Merci.
    Ar fi interesant să-l întrebăm pe dl.Naumescu despre cum evaluează propriile considerații din 2013 acum prin prisma sucirilor, răsucirilor si razgandelilor trumpiste. De asemenea, despre cum vede astăzi, prin comparație cu atunci, consecvența politicilor europene și „periculozitatea” lor.
    Ar mai fi de adăugat că, privind retrospectiv, NU europenii blochează/sunt ostili pieței unice transatlantice, deși diferența de gabarit strategic nu ar fi chiar de bun augur Europei. Dar in fine…..
    Citind cele două art.ai impresia că, no matter what, UE ar cam trebui să joace după cum se cântă on the other side if the pond. Iar dacă partitura se schimbă si se schimbă și se schimbă să fim la fel de entuziaști. Sincer, parcă mai multă autonomie n-ar strica.

  • Lista curenta de tari parazite pe spinarea NATO.
   Germany, Netherlands, Portugal, Italy, Denmark, Hungary, Slovakia, the Czech Republic, Slovenia, Belgium, Spain and Luxembourg.

 23. 1.Este destul de greu Occidentului sa se reinventeze cita vreme economic scirtie, mai ales in Est, fara proiecte de dezvoltare economica-industriala (de ajungere din urma a tarilor dezvoltate) si fara un proiect de constructie a ,,factorilor de competitie” inalta, cu SUA si ASIA
  .PNRR-urile nu pot tine loc acestui minus, ele fiind de factura globala, iar nu de reala necesitate si beneficiu curent tarilor UE.Numai dupa realizarea unui proiect de tara si analiza pierderilor pentru UE in lipsa lui, apare imaginea necesitatii sale absolute si pierderilor imense economice in lipsa lui.
  Orice ,,PNRR” viitor are sens si finalitate pozitiva, numai daca este parte si complementar unui proiect de tara, rezolvind atit necesitatile din zona romaneasca de pilda, cit si ale evolutiei cumunitare unitare si coerente, pentru a creste competitivitatea economica a UE in competitia cu Asia Emergenta.
  Tocmai din lipsa celor 27 de proiecte de tara, UE este incapabila sa elaboreze un PNRR care sa porneasca si rezolve insasi problemele grave – economice si sociale – cu care se confrunta toate tarile!!!
  2.Este destul de greu sa promovezi si prezinti politic partea benefica a liberalismului, cita vreme autoritarismul chinez propulseaza economic China catre statutul de prima putere economica, iar autoritarismul lui Putin a conservat averea energetica si minerala pentru Rusia, iar urmasul sau va face din Rusia ceeace putea face Putin daca nu era nevoit sa alipeasca Crimeea la Rusia, de care apartinea istoric…
  Cred ca loialitatea fata de linia politica a UE nu poate face abstractie de unele realitati curente, care fac din lideri potentiali dusmani, deoarece in timp Rusia va reveni la Europa, care este leaganul sau istoric si cultural.Cred ca Rusia se afla in tranzitie la devenirea Europeana, iar autoritarismul sau este ceva pur tranzitoriu.Germania intelege cel mai bine acest lucru si de aceea nu se teme ca gazoductele ar ,,ingenunchea-o” energetic…

 24. Nu cred in optimismul prudent, de circumstanta, al Dvs, Domnule Profesor.
  Nu se poate sa nu fiti profund ingrijorat de tribalismul in crestere in cadrul Uniunii Europene care prevaleaza asupra oricarei tentative de renastere a Occidentului si de prabusirea inevitabila a Statelor Unite ,daca alegerile mid-term de anul viitor nu vor schimba elocvent balanta de putere in Congres. Dar si atunci, schimbarile profunde si subversive in sistemul social politic america, conduse cu maiestrie timp de 8 ani de marxistul si super inteligentul presedinte Barack Obama , nu cred ca vor putea fi total intoarse. Va trebui tinut seama de ce s-a schimbat ireversibil in societatea americana si in lume.
  Nu stiu daca paradoxal, sau normal, modelul Putin-Xi , care numai socialist nu este, pare din ce in ce mai atractiv.

  • Europa a fost vreodata altceva decat o adunatura de triburi gata oricand sa sara la gatul tribului vecin?
   Vreo diferenta semnificativa la capitolele xenofobie si fanatism religios fata de Orientul Mijlociu???
   Raspunsul meu este DA. Europa este leaganul rasisimului teoretizat, institutionalizat si practicat pe scara larga si model pentru alte sisteme totalitare din lume.

 25. Un articol foarte bun.
  Problema Occidentului este că e pe cale să câștige războiul împotriva propriei populații. Mai are puțin și „laminează” de tot clasa mijlocie. O mare victorie a aristocrației anglo-saxone eugeniste. Sau aristocrației anglo-saxone, pe scurt.
  Elitele financiare au luat-o razna și ne vor târâ după ele în groapă.

  Ultima re-inventare a Occidentului a constat în război + redistribuire după. Acum se dorește o nouă resetare prin depopulare („inutilii” lui Harari și Schwab trebuie să dispară) și exacerbarea inegalităților economice. S-ar putea să nu fie cartea câștigătoare. Împărțiți regimurile în autocrate și liberale, dar dacă în chiar sânul liberalismului (economic, că politic nu mai e demult) capătă tot mai multă forță autoritarismul tehnologic și restrângerea libertăților prin algoritmizare, ce-am obținut? Să înlocuiască umanismul cu tehnologia, poate și Xi și e chiar mai avansat în unele privințe.

 26. „O mare victorie a aristocrației anglo-saxone eugeniste” – asta e o noua acuzatie de la cercurile marxiste de la LSE cu fonduri de la fiul lui Gadaffi? sau din gradina lui Melenchon?
  Harari – acest guru al umanioarelor este doar un profesoras de istorie medievala cu cunostiinte tehnice nici macar la nivelul anilor ’80. Dar adevaratele voci ale AI cum ar fi Ray Kurzweill sunt tinute de jurnalismul exclusiv de scandal pretutindeni sub o totala tacere.
  Apolcalipsa se vinde mai bine decat o viziune fezabila de Eden facilitat tehnologic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro