sâmbătă, iulie 13, 2024

Rromii din Romania. Generalizari si prejudecati

Dacă e un lucru pe care să-l fi învăţat în toţi aceşti 20 de ani petrecuţi în România, acesta este să nu fac generalizări. Deşi să generalizezi poate fi distractiv şi îţi lasă impresia că poţi înţelege mai uşor lumea, rezultatul este mai degrabă o gândire îngustă şi rigidă, care se poate transforma în prejudecată. Iar prejudecata poate avea tot felul de consecinţe negative. Dacă faci generalizări despre o populaţie, atunci este o certitudine statistică faptul că o mare parte din acea populaţie se va comporta deferit de regula generală enunţată de tine. Spre exemplu, românii îmi spun mereu că rromii nu ştiu cum să muncească pământul şi nu vor să meargă la şcoală, aşa că am făcut un film documentar care se cheamă Mămăliga te aşteaptă, despre o familie rromă cu 10 copii, care lucrează pământul şi care învaţă din greu ca să meargă la şcoală şi la universitate.

Când eram mici, obişnuiam mereu să facem glume despre cât de zgârciţi sunt evreii (asta se întâmpla cu mulţi ani înainte să îmi dau seama că restul lumii făcea mişto pe seama noastră, scoţienii, că suntem zgârciţi); despre irlandezi care erau proşti; despre italieni care erau laşi; şi eram la fel de încântaţi să-i considerăm pe toţi americanii naivi. La şcoală, francezii miroseau a usturoi, germanii nu aveau simţul umorului şi până în ziua de azi nu am reuşit să scap de impresia că ruşii sunt un popor crud. Doar după ce am început să călătoresc şi am cunoscut tot mai mulţi oameni de diferite naţionalităţi, am înţeles că să faci astfel de generalizări nu are sens.

Însă despre rromi, sau gypsies (după cum sunt ei cunoscuţi în Marea Britanie), nu am făcut generalizări atunci când eram copil. Şi asta nu fiindcă am fost crescut cu simpatie faţă de acest grup etnic, şi nici fiindcă aveam prieteni rromi, ci pur şi simplu pentru că nu aveam niciun contact cu ei. În Marea Britanie trăiesc un număr estimat de 90.000 de rromi, care sunt dispersaţi în rândul unei populaţii de 62 de milioane. Nu-mi aduc aminte să fi văzut vreun rrom de naţionalitate britanică până la un moment dat, când am locuit o perioadă de unul singur într-o casă la ţară. Atunci m-am trezit la uşă cu două personaje cu mutre de duri, care mi-au spus că sunt în căutare de antichităţi. Le-am vândut o veche rachetă de tenis, iar tatăl meu mi-a spus că probabil veniseră să verifice casa, ca să dea spargerea la un moment dat. Aşa s-a născut o atitudine sceptică faţă de rromi, care însă nu s-a transformat în prejudecată, deoarece auzeam foarte rar despre ei. În plus, eram mai degrabă curios în ceea ce-i priveşte, mă intriga acea capacitatea misterioasă a lor de a-şi duce viaţa aproape nevăzuţi, precum stafiile.

Martor la schimbarea Romaniei

M-am mutat în România în 1990 şi am constatat că oamenii erau dornici să îmi împărtăşească opiniile lor, majoritatea inteligente şi interesante. Singurele opinii pe care le-am considerat şocante şi inacceptabile au fost cele legate de minorităţile etnice. În Tîrgu Mureş în 1990 (la scurt timp după violenţele inter-etnice din acel an), am întâlnit studenţi români şi maghiari ale căror atitudinii unii faţă de ceilalţi erau atât de fanatice şi pline de ură, încât mi-au adus aminte de propaganda pentru mobilizarea populaţiei din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Din fericire, românii au o capacitate remarcabilă de a dezamorsa aceste tensiuni şi de a găsi soluţii paşnice. În 1990, jurnaliştii din Vest preziceau că Transilvania va fi divizată de un război interetnic de tip iugoslav –lucru care însă nu s-a întâmplat. Motiv pentru care şi în ziua de azi mericanii continuă să refere „Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de succes.

Una dintre schimbările pe care le observ în România de azi faţă de acum 20 de ani este atitudinea faţă de rromi. În ziua de azi, românii educaţi ştiu că este inacceptabil să exprimi opinii rasiste faţă de rromi şi e greu să găseşti acelaşi nivel de prejudecată peste care dădeai pretutindeni în 1990. Oamenii sunt mai reticenţi să exprime astfel de păreri şi oricine a studiat în Vest ştie că generalizările etnice nu sunt acceptate; ţi se va pune rapid o ştampilă de rasist. Dar nu cred că prejudecata a dispărut. Când ajungi să îi cunoşti mai bine pe români, dai de o fundaţie adâncă de prejudecaţi, în genul „rromii trăiesc din furt şi cerşit… nu muncesc… nu vor să-şi trimită copiii la şcoală.“ Există bineînţeles şi un adevăr în aceste enunţuri generalizatoare – ar fi naiv să pretinzi că niciun rrom nu este implicat în activităţi ilegale – dar este complet incorect să spui că toţi sunt.

Dacă urmezi logica acestui argument – că rromii sunt incapabili să muncească sau să studieze şi că sunt genetic programaţi să fure – vei ajunge rapid la concluzia că singura soluţie este să îi deportezi (sau mai rău). Având în vedere nivelul de prejudecată care există în România faţă de rromi, faptul că lucrurile nu au degenerat în violenţă, precum şi lipsa unui partid care să propovăduiască măsuri extreme (ca Jobbik în Ungaria), sunt o dovadă a toleranţei poporului român. Acum o lună stăteam de vorbă cu a familie încântătoare de origine româno-ungară; mama îmi povestea cum sătenii nu pot să recolteze nicio cultură, fără ca ţiganii să fure totul înainte („habar n-ai despre ce se întâmplă la sate“, mi-a spus ea); moment în care fiica a intervenit, spunând „ar trebuie să-i împuşte pe toţi“. Ce e şocant, este că, din experienţa mea cel puţin, acest mod de a privi lucrurile este foarte răspândit în România. Şi conţine în el o logică teribilă: dacă rromii sunt programaţi genetic să fure şi să înşele, atunci nicio cantitate de investiţii şi discriminare pozitivă nu e suficientă pentru a schimba lucrurile.

Cum se nasc prejudecatile

Deşi nu toată lumea cunoaşte detaliile – în jur de 35.000 de rromi au fost deportaţi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi un număr estimat de 11.000 au murit – cred că majoritatea românilor au auzit de „soluţia“ propusă de Mareşalul Antonescu pentru a rezolva aşa zisa „problemă tiganilor“. Amintirea deportărilor pare la fel de proaspătă azi, atât în rândul românilor, cât şi în cel al rromilor. Nicolae Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri de opinie ai etniei rrome, mi-a povestit recent că mama lui era cât pe ce să fie deportată, dar a reuşit să scape după ce l-a mituit pe unul dintre ofiţerii de jandarmerie. „Dacă nu era corupţia României“, mi-a spus el, „mi-aş fi pierdut mama.“ Tot Nicolae Gheorghe mi-a spus că termenul de „ţigan“ a fost folosit pentru a-i identifica pe rromi la recensământul din 1940 şi că, la un an după, aceiaşi ţigani au fost deportaţi. El face astfel o paralelă cu recenta încercare a partidului lui Băsescu de a re-introduce termenul de „ţigan“ (pentru a înlocui termenul oficial de „rrom“), la un an înainte de recensământ, şi în contextul deportărilor din Franţa. „Toate acestea răspândesc frică printre rromi, le aduc aminte de holocaust şi le slăbesc încrederea în Guvern“, mai adaugă Gheorghe.

Înţeleg cât de greu trebuie să le fie românilor să aibă o atitudine pozitivă faţă de rromi, când toată viaţa n-au avut parte decât de impresii negative. De mici, copiii români sunt adesea intimidaţi cu ameninţări de genul „te vând la ţigani“. Poţi deci trage concluzia că generaţiile mai în vârstă le vor transmite celor tineri propriile prejudecăţi despre rromi. La şcoală şi la serviciu este normal să ai o atitudine negativă faţă de rromi (există oare vreun şef care să interzică discursul anti-rasial?). În alte ţări din Uniunea Europeană media nu are voie să defăimeze un grup etnic (deşi presa britanică duce o ofensivă serioasă împotriva cerşetorilor rromi veniţi din alte ţări). În România, însă, presa nu pare să fie supusă nici unui fel de restricţii pe această temă.

În cadrul emisiunilor de Revelion, când majoritatea populaţiei stătea cu ochii lipiţi de televizor, programul  celor de la Vacanţa Mare, de pe postul Antena 1, era plin de glume jignitoare la adresa rromilor. Prezenţa unor astfel de emisiuni în prime time la televizor dă legitimitate rasismului şi susţine ideea că toţi rromi imigranţi sunt escroci, cerşetori şi hoţi. A verificat oare cineva că acest lucru este adevărat? Avem vreo cercetare care să susţină astfel de afirmaţii? Cum rămâne cu toţi meşteşugarii rromi care călătoresc în străinătatea? Şi oare nu există şi hoţi români care trăiesc în Vest?

Am renunţat de mult timp să mă mai contrazic cu românii pe tema etniei rrome. Cum poţi să discuţi cu cineva care are o listă întreagă de poveşti despre furtişagurile şi înşelăciunile rromilor? Se pare că mulţi dintre români îşi construiesc de-a lungul anilor un adevărat dosar mental al tuturor crimelor şi problemelor făcute de rromi. Deşi rar am întâlnit oameni cărora se li se fi întâmplat ceva rău personal, mai toţi au câte o cunoştinţă care a fost furată la piaţă sau în autobuz. Mi-e greu să pun sub semnul întrebări astfel de declaraţii, ar însemna să-l fac mincinos pe interlocutorul meu. Şi ar fi greşit să îi spun că minte, fiindcă sunt sigur că acest gen de incidente sunt fie adevărate, fie bazate de adevăr, iar cel din faţa mea crede ceea îmi spune. Tot ce pot să fac este să încerc să îi conving să nu extrapoleze acest tip de experienţă la toată populaţia rromă. De exemplu, le spun „chiar dacă din experienţa ta rromi sunt necinstiţi, asta înseamnă că toţi sunt la fel?“ De obicei răspunsurile pe care le primesc sunt mai nuanţate, cum ar fi: „Avem o familie de ţigani care locuieşte la noi în bloc şi care sunt foarte de treabă. Nu am nimic împotriva unor astfel de ţigani.“

Pretul, calitatea si rezultatul educatiei

Argumentul la care mă întorc mereu în astfel de discuţii este educaţia. Nu pot să neg sau să justific ceea ce fac unii rromi în România sau în afara ei (cerşitul în capitalele europene a crescut mult ura faţă de rromi în ultimii ani). Însă dacă oamenilor li se interzice accesul la educaţie, la serviciile publice şi la muncă, atunci cel mai probabil ei vor alege să trăiască în afara legii. Pot sa explic acest lucru, dar nu pot să-l justific. Mai trebuie adăugat faptul că rromii au trăit ca sclavi în România timp de 500 de ani (până în 1865), un aspect care este rar pus pe tapet. Şi aşa ajungi mereu la aceeaşi întrebare: „şi totuşi, ce e de făcut?“ Moment în care cel mai adesea şoferul de taxi propune soluţia Antonescu, iar eu îi răspund că „singura soluţie este educaţia“.

Un raport World Bank susţine că de fapt costul plătit pentru educaţia rromilor ar fi mai mic decât veniturile pe care rromii le-ar aduce la PIB-ul unei ţări. Acelaşi raport mai spune şi că un rrom de naţionalitate română ar avea un venit mult mai mare, dacă ar termina o formă secundară de educaţie. Baza raportului este faptul că etnia rromă reprezintă aproximativ 0% din populaţia României şi că ei sunt viitorul forţei de muncă din România. Să nu investeşti în educaţia lor, înseamnă să sapi singur groapa în care va cădea economia românească. Mie mi se pare că rromii sunt pedepsiţi pentru faptul că nu vor să se conformeze, dar adevăratele victime (cel puţin din punct de vedere economic), sunt de fapt românii.

Mulţi români vor fi luaţi prin surprindere de aşa ceva. În ciuda cinismul românesc şi a lipsei generale de încredere în guvern, există totuşi tendinţa ciudată de a crede că toate problemele vor fi rezolvate prin legislaţie. Fără îndoială că într-un sistem monopartid o lege poate fi implementată imediat, dar într-o democraţie trebuie să conştientizezi populaţia, să dezvolţi mecanisme de aplicare a legii şi să găseşti fondurile necesare pentru ca legea să funcţioneze.

Există o grămadă de legi care susţin accesul gratuit al tuturor românilor la educaţie, sănătate şi asistenţă socială. Şi mulţi dintre românii cu care am vorbit chiar îşi închipuie că asta se şi întâmplă. Aşa că cel mai des ei îmi spun că „problema este că rromii nu vor să-şi dea copiii la şcoală.“ Dar dacă vizitezi comunităţile rrome, şcolile în care aceşti copii învaţă, dacă stai de vorbă cu ONG-urile rrome, atunci vei înţelege că lucrurile nu stau de loc aşa. Populaţia rromă este împiedicată sistematic să aibă acces la educaţie de calitate.

Cuvântul „calitate“ e important aici. Într-adevăr, fiecare familie rromă şi-ar putea trimite copiii la şcoala locală, dar mulţi aleg să nu o facă din cauza calităţii proaste a şcolii respective. Deci, oare rromii nu pun valoare pe educaţie sau mai degrabă şcolile la care au acces sunt proaste? Majoritatea etniei rrome trăieşte la ţară, unde şcolile au resurse minime, mai ales cele din comunităţile rrome. Cele 48 de inspectorate şcolare au tot felul de cerinţe urgente la bugetul care este de altfel complet nepotrivit pentru sarcina de a educa populaţia (şi pe rromi cu atât mai puţin). Ei se luptă să plătească salariile profesorilor (cele mai mici din UE) şi facturile la căldură iarna. Aceste inspectorate trebuie să prioritizeze şi e uşor de înţeles de ce aleg să susţină cele mai bune şcoli din centrele oraşelor. Dacă vizitezi orice şcoală din centrul unui oraş în România, vei găsi clădiri proaspăt văruite şi terenuri de joacă pavate. Fă însă o vizită la orice şcoală din comunităţile rrome şi vei întâlni clădiri dărăpănate şi curţi pline de noroi. Dar, din experienţa mea, e greu să găseşti un român care să recunoască această situaţie.

Am stat de vorbă cu multe familii rrome despre aceste probleme şi e uşor să înţelegi punctul lor de vedere. Cei cu care am vorbit mi-au spus că şi-ar dori să îşi trimită copiii la şcoală, dar sunt prea multe probleme: mici bariere şi valoarea generală a experienţei. Problema cea mai imediată este cea a hainelor şi cărţilor. Ca să-ţi trimiţi copilul la şcoală în România, trebuie să îi cumperi haine noi. O lege nescrisă spune că fiecare copil trebuie să meargă la şcoală frumos îmbrăcat. Apoi, mai trebuie să cumperi cărţi şi rechizite. Multe dintre familiile rrome nu au bani de aşa ceva. Cealaltă problemă este valoarea generală a educaţiei primite în şcoală. Pentru a beneficia trebuie să urmezi cel puţin 8 ani de şcoală şi multe familii rrome au ca prioritate practicarea meşteşugurilor pentru a obţine independenţă financiară. Dacă tatăl cunoaşte un meşteşug din care poate trăi, atunci e uşor de înţeles de ce vrea ca băiatul său să-i fie ucenic.

Ii cunoastem?

Unul dintre cele mai importante ONG-uri care susţine accesul la educaţie al copiilor rromi este asociaţia Ovidiu Rom, condusă de Leslie Hawke. Misiunea ei este ca fiecare copil român să meargă la grădiniţă până în 2020. De mai bine de 10 ani, Hawke lucreză în România, pe probleme de educaţie. La început a lucrat cu copii mai mari, dar apoi a ajuns la concluzia (evidentă de altfel), că dacă un copil nu merge la grădiniţă, atunci îi va fi foarte greu să se integreze într-o şcoală; se va confrunta cu un handicap social şi îi va fi greu să contribuie la societate. Ea ştie o grămadă de poveşti cu familii rrome cărora li s-a interzis accesul la şcoli de calitate – directori de şcoli birocraţi care au venit cu tot felul de scuze pentru a refuza copiii pe care nu-i plac.

Hawke a reuşit să atragă foarte mulţi bani din sectorul privat, de fapt cred că ea e cel mai bun studiu de caz cu privire la succesul unei campanii de strângere de fonduri în România. În schimb, nu a reuşit deloc să îi impresioneze şi pe cei din Ministerul de Educaţie, care continuă să ţină cu dinţii de vechiul model elitist de educaţie (dezvoltarea unei elite intelectuale de tip sovietic, ignorând astfel nevoile celor din pătura de jos). Ovidiu Rom ştie exact cât costă să „investeşti“ în educaţia unui copil de grădiniţă – pentru fiecare copil ei le cer sponsorilor 420 Euro pe an. Rapoartele lor de evaluare ar bucura orice birocrat: spre exemplu, acest raport susţine că 79% din copiii din 19 sate au o prezenţă perfectă la grădiniţă. De ce nu vrea Guvernul României să înveţe din acest proiect pilot de bun simţ, şi cu costuri reduse? De ce nu investeşte în proprii copii? Sau poate guvernanţii au considerat că e mai înţelept să plăteşti un milion de Euro pentru a statuie grotescă a lui Caragiale în faţa teatrului naţional.

Ştiu că situaţia este mai complexă decât am prezentat-o eu aici. Ştiu că educaţie nu este singurul răspuns. Ştiu că poate rata de angajare este cheia problemei – dacă părinţii rromi au venituri asigurate, atunci sunt mai multe şanse ca ei să-şi trimită copiii la şcoală. Însă ceea ce ştiu este că generalizările nu ajută – ele sunt fundaţia prejudecăţilor, care reprezintă bariera ce îi desparte pe rromi de accesul la slujbe, educaţie şi servicii publice. Generalizările sunt un obstacol pe drumul de găsire a unei soluţii. Din punct de vedere intelectual este dificil să susţii generalizările despre etnia rromă, acestea sunt uşor de contrazis, lucru de altfel obositor. E ca şi cum ai forma o linie defensivă într-o bătălie cu prea puţine trupe.

Eu încerc să am o opinie neutră despre rromi. Tot ce pot să fac este să ascult şi să învăţ. Teodor Tita, editorul www.contributors.ro, mi-a spus de curând că „noi pur şi simplu nu îi cunoaştem pe rromi, nu îi înţelegem.“ Şi e adevărat. Deşi am anumite impresii despre ei, şi am cunoscut destui, nu pot să spun că îi cunosc. Dar păstrez o atitudine deschisă, mă dezbar de opiniile rigide, ascult şi respect punctele de vedere opuse şi îmi fac timp să vizitez comunităţile rrome ori de câte ori se iveşte ocazia. De altfel, faptul că nu trebuie să apăr un punct de vedere fix, înseamnă că sunt deschis să învăţ mai multe despre o anumită situaţie. Poate că pare dificil, dar nu este. E doar o combinaţie de curiozitate (nu mi-am pierdut nici acum curiozitate pe care o aveam în copilărie faţă de rromi) şi încercarea de a mă ţine departe de generalizări.

Traducere de Iulia Măruşcă

Distribuie acest articol

70 COMENTARII

 1. niste clarificari sunt necesare:

  * termenul de „tigan” (cu care, de altfel, de multe ori se autodenumesc), nu a fost inventat pe vremea lui Antonescu, ci are o istorie de sute de ani, si o recunoastere internationala.

  * nu cred ca sunt multi cei care spun ca „genetic, tiganii sunt programati sa fure”. dar sunt destui care spun „EDUCATIA primita ii indeamna la furat”. eu sunt unul dintre ei, si chestia asta mi-a fost demonstrata logic de o tiganca.
  tiganii au fost, in majoritate, nomazi. fiind nomazi, puteau tine pe langa caruta un porc, un caine, 3 gaini. DAR, nu puteau cultiva fructe, legume, cereale.
  si totusi, si alea sunt necesare traiului de zi cu zi. asa ca ce poti face decat sa le culgei de prin zonele in care te plimbi. cu sau fara voia proprietarului.

  * o educatie imperfecta (sau de slaba calitate) e mai buna decat lipsa oricarei educatii. din nou, face parte din cultura si educatia tiganeasca munca de tineri, si mai ales casatoria de tineri. mai exact, de copii (chestie ILEGALA).
  educatia in ansamblul ei e deficitara, profesorii care predau romanilor sunt la fel de prost platiti ca si cei care predau tiganilor, iar copiii romanilor, culmea, chiar si ei au nevoie de bani, rechizite, ghiozdane etc.
  deci afirmatia ca tiganii nu-si dau copiii la scoala din saracie este FALSA. romanii sunt cel putin la fel de saraci, si totusi isi dau copiii la scoala.

  de altfel, au facut mare valva cazuri precum cel al unei fete (tiganca), care s-a sinucis pentru ca parintii n-au mai lasat-o sa se duca la scoala; sau sutele de cazuri in care fete de 12-13 ani nasc, iar parintii spun „La noi e normal”.

  NU EXISTA O PROBLEMA TIGANEASCA! problema e alta: legile nu se respecta.
  * casatoria copiilor e ilegala, parintii ar trebui sa fie aruncati in puscarie. si totusi nu se intampla asta.
  * scoala este obligatorie pana la o anumita varsta, si totusi, tiganii care nu isi lasa copiii la scoala, nu patesc nimic.
  * furtul, jaful, evaziunea fiscala, prostitutia, sunt ilegale. daca faptasii ar fi pedepsiti corespunzator, atunci numarul acestora s-ar reduce.

  va spune astea unul care a fost tovaras de joaca cu tiganii in copilarie (de la care, intamplator, a luat si paduchi), atat tigani romanizati cat si nomazi. unul care a muncit alaturi de unii dintre tigani. si unul care a fost jefuit, fireste, de un tigan.

  • Domnu’ dracu,

   Solutiile clasice prin care faci oamenii sa se comporta intr-un fel se descriu prin „batul si morcovul”

   Dumneata te ocupi numai de bat. Nu cred ca e suficient. Nici pe departe. Cred ca autorul e mai aproape de realitate, vede ceva mai multe nuante. Si mult mai multe solutii.

   • @silicon
    discriminarea pozitiva e morcovul, si e prezenta de ani buni.
    etnicii romani nu primesc ajutoare doar pentru etnie, n-au locuri rezervate prin universitati, nu prea au ONG-uri care sa primeasca bani de la stat pentru a-i ajuta sa se integreze, si asa mai departe.

    deci „morcovul” exista, e implementat, si functioneaza (prost).
    avand in vedere lipsa de rezultate a „morcovului”, trebuie aplicat „batul”.

    faptul ca banii din respectivele ONG-uri tiganesti sau care se ocupa de problemele tiganilor dispar fara urma, in loc sa ajute comunitatile, e tot o consecinta a neimplementarii „batului”.

 2. nea Rubert, ai scris tare frumos, mincati-as, pa toti rasistii, antisemitii i-as invita in Germania pt. un timp sa simta pa pielea lor ce-nseamna sa fi „Ausländer”, cum se uita toti chioris la tine. Si-i al draq de greu sa te „integrezi”, trebe sa ai nervi tari si stomac, mie chiar mi se infectase ovarele, da acum mi-a trecut.
  Ca zilele trecute am dat zapada de am innebunit, cum eliberam un loc de parcare, cum se aseza altu ca o vecina chiar mea zis „Herr Tigane, te-am vazut cum ai carat gheata pina-n parculet, daca ieseau cu totii acum aveam strada curata”.

  Io-i iubesc pa toti oamenii, tare-i iubesc, doar cu oltenii am asa o retinere, poate pt. ca nefasta-i olteanca!

  • Excelent articol si foarte necesar societatii romanesti. Problema rromilor este dificila si complexa si rezolvarea ei nu se poate face peste noapte. Ce este cert insa este ca demonizare constanta a acestei etnii, chiar si in modul semi-neserios romanesc, NU este o solutie. Din fericire societatea civila precum si fondurile europene au inceput sa schimbe incetul cu incetul prejudecatile romanilor. Se poate face mai mult, mai ales la nivel guvernamental. O idee ar fi creearea unei subventii pentru familiile sarace (masurate relativ fata de pragul de saracie) similara cu programul de succes Bolsa Familia din Brazilia. Este foarte probabil ca majoriatea familiilor rrome din mediul rural se vor califica. Acest sistem functioneaza in esenta prin plata unei sume lunare de bani per copil (maxim 3) mamei in schimbul vaccinarii copiilor si a prezentei regulate la scoala. Mama se prezinta la autoritatile locale cu dovada de vaccinare si prezenta la scoala si in schimb are acces la un cont special cu un card unic din care scoate suma de bani lunara. Se mai pot gasi si alte idei, vointa politica si umana sa fie.

   • Prin 1991 parca , niste olandezii care nu-i cunosteau pe tigani , au descins intr-o satra din Ardeal ( comunitate rroma , traducere pentru cei care vorbesc limba CO PO ) si le-au facut case din caramida cu ferestre si usi din termopan ( n-avea nimeni in tara ) , mobilate integral , le-au tras apa curenta si lumina , le-au asfaltat drumul . au plecat si cand s-au intors dupa vreun an , acolo era …Sarajevo dupa razboiul civil . Olandezii s-au gandit si ei ca ” este foarte probabil sa ……” ca ” incetul cu incetul „. Este bine ca ” societatea civila si fondurile europene au inceput sa bla , bla, bla pe prejudecatile romilor „.
    Prin anii 60 , tarile africane au inceput sa-si rupa lanturile si sa sfarme jugul colonial . Au scapat rand pe rand de cei care le exploatasera bogatiile si au pasit libere spre un viitor luminos . Timp de 50 de ani colonialistii si imperialistii au continuat sa le dea sume uriase de bani ca sa nu moara de foame . Dupa 50 de ani de independenta si libertate , navalesc in Europa pentru ca lasati singuri crapa . Nasol pentru ei este ca , daca lucrurile nu se schimba si isi urmeaza actualul curs , peste inca 50 de ani nu va mai fi cine sa-i hraneasca , pentru ca Stapanul sau Parintele alb are o rata demografica de 1.2 , asa ca Vasilache , chestia aia cu tiganca si cu cardul in bancomat nu va mai fi valabila pentru simplu fapt ca nu va mai avea cine sa faca si sa monteze bancomate .

    • Chiar ma intreb cum pot fi unii atat de indoctrinati sau orbi incat sa nu vada probleme evidente.

     Cat priveste discriminarea tiganilor sau a oricarei alte natii care s-a integrat, ea nu exista. Atata timp cat un individ este contributor e bine primit, cand e parazit e alta problema. Iar problema unor comunitati normale este cu parazitii, iar in comunitatea tiganeasca acestia sun majoritari, iar acest lucru e usor de demonstrat prin statistici (cati tigani termina o scoala, cati muncesc, cati contribuie la un sistem pe pensii sau sanatate, care e procentul lor in puscarii etc). Daca sunt asa usor de integrat de ce nu ii integreaza francezii sau englezii, ci ii trimit acasa?

     • Usor de aplicat biciuri pe fundul rromilor! Mentalitatea lor este total diferita de a noastra! Ei nu ne inteleg pe noi, noi nu ii intelegem pe ei. Aia care se considera mai destepti trebuie sa se apropie de ceilalti care stau si nu fac nimic.

      Francezii si englezii au facut mult mai mult pentru rromii nostri decat a facut statul roman pentru ei. Basca, ca daca a gresit rromul acolo, frumos a fost saltat si obligat sa dea cu subsemnatul, nu a mers cu vaiete si plansete si cu spagi ca in Romania.

      Ati vazut tiganii intorsi din Franta care arata mai bine decat cei locali si cred ca asta spune totul despre ceea ce alte state au facut pentru ei si Romania, nu. Daca macar arata Romania bunavointa pentru rezolvarea mai rapida a problemelor rromilor in afara tarii. ce bine era!

 3. ” Tiganii sunt programati genetic ” la fel ca germanii , suedezii , norvegienii , francezii , cehii etc. etc . Din nefericire de sute si sute de ani , sunt victimile unui complot international care ii impiedica sa se integreze . Sunt vestiti pentru vrednicia lor , muncesc de dimineata pana seara , dar de sute si sute de ani , complotistii perfect organizati , ii lipsesc de roadele muncii lor , sau le platesc foarte prost munca . Le place foarte mult sa invete dar , de sute si sute de ani , in toate tarile Europei , complotistii rasisti ii impiedica cu forta sa faca lucrul acesta . Pentru a-i compromite definitiv , in zilele noastre , rasistii ii obliga sa cerseasca , sa faca trafic de droguri , sa conduca retelele de prostitutie sau de furturi de masini . Tot rasistii ii obliga sa nu plateasca impozite , apa , curentul electric , pentru le strica astfel definitiv imaginea in fata celorlalti concetateni . Cu toate acestea , au de partea lor un aliat puternic : Natura . In rarele momente cand nu muncesc , se inmultesc ca iepurii , astfel incat viitorul le va apartine . Cei norocosi , care vor prinde vremurile , cand tiganii si altii asemenea lor vor fi majoritari ( acele vremuri se aproprie ), vor trai intr-o lume perfecta , intr-o lume mult visata de catre toate generatiile anterioare . Atunci turistii vor putea vizita rezervatiile in care vor trai germanii , suedezii , cehii , englezii , olandezii , francezii…… din fericire pentru umanitate , pe cale de disparitie . La intrarea in fiecare rezervatie va scrie cu litere mari : TRAIASCA CORECTITUDINEA POLITICA .

  PS. Multumirile mele lui Rupert Wolfe Murray . El si cei asemenea lui , grabesc sfarsitul lumii plina de imperfectiuni , in care stramosii lui si stramosii nostri au trait . Lume in care din fericire si noi am mai apucat sa traim .

  • Tu daca iti traduci comentariul tau in engleza, franceza, etc. si trimiti unor mari ziare, gen New York Times, sa stii ca aia ti-l publica si primesti si un premiu pentru articolul tau! Cultura occidentala actuala, aflata complet sub dictatura corectitudinii politice, exact asta asteapta sa ii se spune despre tigani, exact ce ai scris tu la comentariul tau!
   Vorbesc serios, majoritatea occidentalilor, corecti politici, nici n-ar banui ca tu esti ironic de la un capat la altul si ar lua de bune tot ce ai scris tu aici.

 4. Aveţi dreptate, cu ţiganii este doar o problemă de educaţie.
  Eu consider că dacă cineva doreşte să trăiască în mijlocul unei comunităţi, trebuie să adopte sistemul de valori al acesteia. În nici un caz să-l ignore, cu atât mai puţin să-l respingă, să-l dispreţuiască. Ori ei tocmai asta fac. Resping şi dispreţuiesc sistemul de valori european, resping educaţia în spiritul sistemului de valori european. Şi o fac cu multă aroganţă. Iar cei care au umblat prin occident şi s-au întors cu o spoială de de educaţie de tip occidental, sunt şi mai aroganţi. Pentru ei, tot ce contează este sistemul lor tradiţional-tribal-exclusivist de valori. Şi respingerea ori cel puţin ignorarea sistemului de valori al comunităţii în mijlocul căreia s-a nimerit să trăiască.
  Iată, o mică întâmplare, măruntă, petrecută în urmă cu câteva ore, dar care poate explica aversiunea majorităţii faţă de minoritatea ţigănească:
  Călătoream cu tramvaiul. Stăteam pe scaun şi citeam. La un moment dat au urcat patru cetăţeni. Ţigani – gabori, despre care se crede că sunt un pic mai civilizaţi. O femeie mai în vârstă, doi bărbaţi şi un tânăr. Nu au validat nici un document de călătorie. De altfel, doar de două ori am văzut, în ultimii ani, câte un reprezentant al acestei etnii care să valideze un bilet.
  S-au aruncat în scaune. Nu s-au aşezat, s-au aruncat. Femeia în scaunul din spatele meu. Mi-a plasat un cot în umăr. Când m-am întors şi am privit-o întrebător, şi-a cerut, totuşi, scuze. A început o discuţie între ei. Pe un ton foarte ridicat, fără pic de respect pentru ceilalţi călători. De parcă aceştia nici nu ar fi existat. Consumau seminţe şi scuipau cojile pe jos. Fără pic de respect pentru ceilalţi!
  M-am bucurat că a trebuit să cobor curând. Deşi era cât pe-aci să mă împiedic în piciorul unuia, plasat de-a latul culoarului.
  Fapte mărunte, provenind dintr-un sistem de valori primitiv, care dispreţuieşte societatea în mijlocul căreia trăiesc. Cum să ţi-i faci simpatici? Cum să ignori mulţimea de fapte antisociale ale membrilor acestei comunităţi, categoric mult mai multe decât cele manifestate de ceilalţi?
  Consider, în continuare, că doar educaţia poate îndrepta, nu instant ci în decenii, carenţele grave de comportament care se manifestă prin membrii acestei comunităţi. Dar cum să-i educi? Cred că doar o atitudine fermă din partea societăţii i-ar putea determina să se aşeze pe brazdă. Poporul român e răbdător şi tolerant. Dar nu la nesfârşit. Conflicte locale cu populaţia ţigănească au fost şi vor mai fi. Speranţa mea este ca acestea să nu degenereze!
  Iar greşeala cea mai mare a puritanilor occidentali este atitudinea aşa numită „political correctness”, aplicabilă adeseori când se vorbeşte despre această minoritate. Atitudine care se numeşte cenzură, care este o nouă limbă de lemn şi care încurajează membrii comunităţii ţigăneşti să persiste în aroganţă, în dispreţul societăţii!

 5. Sunt de acord că este în primul rând o problemă de educaţie. Dar asta nu înseamnă să cădem în extrema cealaltă. Interzicerea generalizărilor şi stereotipurilor şi alte restricţii legate de corectitudinea politică nu fac decât să elimine instrumente importante de gândire. Stereotipurile pot fi, bineînţeles corecte sau greşite, de calitate sau nu, dar ele sunt în esenţă ceea ce este modelarea pentru orice ştiinţă fundamentală (e.g. fizică). Nu poţi să lucrezi cu sisteme complexe (fie că ele sunt grupuri de oameni sau sisteme de particule) fără să le tratezi ca pe nişte cutii negre. Astfel un sistem prea complex pentru a fi urmărit complet din punct de vedere al interacţiunilor între elementele sale, poate fi reprezentat prin mărimile esenţiale şi funcţiile de transfer care stabilesc relaţii între aceste mărimi, eliminând în acelaşi timp factorii care nu au un efect semnificativ asupra fenomenului studiat.

  Din punctul meu de vedere, regula de aur este să nu tratezi niciodată un individ conform stereotipului de grup şi să nu lucrezi niciodată cu un grup încercând să ţii seama de fiecare individ. Bineînţeles, este foarte importantă calitatea şi actualitatea stereotipurilor aplicate. Mă aştept că dacă cineva gândeşte un discurs pe care urmează să-l ţină într-o adunare electorală în Marea Britanie şi îşi bazează mesajul pe stereotipurile epocii Victoriene nu va avea pre mult succes. România trebue să-şi actualizeze şi să-şi tempereze multe din stereotipurile despre naţiuni sau grupuri sociale, dar asta nu înseamnă că ele devin cu totul inutile.

  Mai ţin să precizez un element important a propos de prezentarea faptelor istorice în legătură cu ţiganii din România. Statutul lor de „sclavi”, deşi a fost desfiinţat, în mod regretabil, la ceva timp după abolirea şerbiei la români, nu era de fapt decât o manifestare a prelungirii feudalismului până târziu în epoca modernă. Nici tăranii români nui erau mai liberi până în secolul XIX, sub numele de şerbi, iobagi şi robi ascunzându-se de fapt acelaşi statut feudal de „serf”.

 6. România cu lanţul de gît Lanţul e de aur, România nu mai ştim prea sigur ce mai e şi a cui. Realitatea demografică s-a schimbat brusc ca o furtună sosită din senin. Sîntem sub ocupaţie, dar nu se vede nici o armată. Sîntem colonizaţi de o populaţie certăreaţă şi nesimţită, venită din nici o stepă, adusă de nici un avion. O populaţie care a evoluat în interiorul corpului naţional, ca fetuşii din Alien, şi care iese acum prin burtă, urlînd din toţi bojocii: ‘Am avere, am valoare!’. E ca şi cum undeva, în secret, cineva ar fi dat drumul la o maşină de mîl uman care acoperă încet-încet naţiunea lui Sadoveanu, a lui Eliade şi a lui Nichita. Incubatoarele de incubuşi din cartierele periferice, fabricile de cetăţeni ale lui Ceauşescu, tradiţia celor 15 copii în sălaşele de nomazi, cine mai ştie? Lumea de pe stradă nu mai e cea pe care o ştiam din copilărie. Tata Ioane şi Tanti Mimi, familie veche, cu casa în Cezar Bolliac, făcută la 1870, au lăsat în urmă un copil, care a mai făcut un copil, blond şi bucălat şi bine crescut, cu care mă jucam acum 40 de ani. Pînă la urmă, a plecat în străinătate, la studii şi nu s-a mai întors niciodată. La fel, jumătate din stradă: urmaşii burgheziei care a avut timp să dospească elite. În locul celor dispăruţi, au apărut rufele colorate întinse la uscat şi boxele scoase pe geam. În locul bunicii care ne spunea să nu scuipăm pe jos, s-a aşezat bunica ce-şi trimite nepoţii după băutură. Peste tot miroase a moarte prin sufocare: e ca şi cum o prezenţă grea şi absurdă s-ar fi aşezat peste cerul nostru, peste felul nostru de a fi, peste ce credeam că e bine şi mai ales peste ce credeam că e frumos. Cefele groase nu mai sînt de mult buletinul de identitate al bulgarului: cetăţeanul român, cu lanţul de-un kil jumate, îi bate acum obrazul profesorului care se căzneşte să-i educe odrasla: ‘Bine, bre, crezi că eşti tu mai dăştept? Ia să văd ce maşină ai!’ Noul domn Goe nu mai e nici măcar simpatic: e viitor combinator şi dealer de droguri, viitor culturist, viitor ce vreţi voi, în afară de viitorul ţării lui, care se va mulţumi, de la un punct, doar cu trecutul. Despre România, alternativa Caragiale nu mai are ce spune. Populaţia care ne înlocuieşte nu mai e nici măcar ridicolă. E dincolo de asta, în sensul cel mai rău şi primitiv cu putinţă. Scriitorul nu mai poate face nimic: e nevoie de etolog, de veterinar, de dresor. Acum cîteva zile, am văzut la Craiova parada acestei Românii Noi, triumful Mafiei înhămate la coşciugul lui Caiac, în semn de veşnic respect pentru o viaţă de crimă şi muşchi în sînge. Oamenii ăia care dădeau ordine poliţiei se pregătesc să dea asaltul final, spre puterea oficială, după ce au pus mîna pe cea simbolică: ascultăm muzica lor, ne refacem reperele după valorile lor, sîntem călcaţi de maşinile lor. Undeva, departe, Uniunea Europeană şi moda corectitudinii politice ne învaţă să mulţumim frumos pentru asta şi să ne ştergem la gură. Am fost o naţiune, devenim o sumă de triburi. Sîntem o ţară ocupată de hoarde sosite din pîntece de mame eroine. O ţară pusă la respect cu pumnul plin de tatuaje, o ţară în care fiul naiv şi sărac al ţăranului (cîţi or mai fi aşa) îşi face educaţia din textele de pe Taraf TV şi meseria de la şuţii cu care se întîlneşte la Gara de Nord, cînd se dă jos din autobuz. Marginea lumii s-a răzbunat dînd buzna în centru, pusă pe jaful identităţii naţionale, întocmai ca barbarii care năvăleau în Roma, surprinşi că localnicii n-au puterea să lupte. Ţara cea nouă, care vine peste noi, nu mai are nevoie de ce-am strîns în muzee şi-n cărţi. Dar se va bucura un pic de efortul nostru. Cartea de română se poate retrage în privata din curte, unde îşi va îndeplini ultima menire, neprevăzută de nici un critic. În locul ei, discurile cu manele rămîn să sfideze eternitatea. Cu ele nu poţi să te ştergi la fund. Chiar dacă ai vrea.

  Textul nu-mi apartine dar cinste celui care a scris .

  • Pina azi mi-era antipatic Lucian Mandruta…Superb articolul! Cit timp mai putem spune in public lucrurile astea nu suntem pierduti in mocirla cu corect politic…

   P.S. Mi s-a facut pur si simplu scirba sa citesc concluzia cretina in ce priveste programele de Revelion, care au abundat de tigani! Citez: ,,În cadrul emisiunilor de Revelion, când majoritatea populaţiei stătea cu ochii lipiţi de televizor, programul celor de la Vacanţa Mare, de pe postul Antena 1, era plin de glume jignitoare la adresa rromilor. Prezenţa unor astfel de emisiuni în prime time la televizor dă legitimitate rasismului şi susţine ideea că toţi rromi imigranţi sunt escroci, cerşetori şi hoţi.”

   Trebuie sa fii platit sa scrii asa ceva dupa ce te-ai uitat la TV in Romania la Revelionul 2011…

   • Adrian , nu stiam cine este autorul articolului si am tot incercat sa aflu dar fara rezultat . Ai multumirile mele . Este surprinzator si pentru mine . Ai dreptate , s-a scos cu chestia asta . In legatura cu programele de revelion si multe alte emisiuni de tv. , pline de tigani , un elvetian ( om de afaceri ) care sta in tara asta de vreo 12 ani si a ajuns sa-i iubeasca traditiile , obiceiurile si cultura se intreba uluit , ce fel de popor suntem , daca promovam la televiziuni , zi de zi , obiceiurile unei astfel de minoritati , in loc sa ne promovam ce avem mai de pret ? Probabil un popor de sinucigasi .

    • Vezi tu, tocmai acest lucru este enervant la voi „bastinasii”, ca analizati cu doua masuri. Programele TV de revelion nu au continut doar TZIGANI in distributie, lucrurile au fost impartite. Te puteai uita pe National TV la muzica populara pur romaneasca, cine te-a retinut???? Vroiai tu neaparat pe Antena 1 ca nu inteleg. Te pteai uita pe PRO TV, unde a fost doar o singura aparitie, cine te-a retinut?????
     Aaaaaaaaa, ti-ai dori, in calitate de roman, ca muzica tiganeasca sa nu fie promovata? Sa nu se stie ca avem tigani in romania? Imi pare rau prietene, dar tiganii reprezinta cel putin 10% din popuatia romaniei si peste 100 de ani va reprezenta 50%. Iti place sau nu, trebuie sa le respecti muzica.
     Dar te-ai intrebat oare daca eu mai suport ca tiganii sa fie tot timpul subiect de glume proaste??
     Dar cu romanii care nu au nimic in capul lor si au acelasi comportament ca si tiganii descrisi de voi, cu lanturi si masini, ce va faceti sau nu ii vedeti????
     Daca voi nu ii vedeti, eu ii vad si sunt destui.
     Ati ajuns la stadiul la care comportamentul unui roman sa fie catalogat ca fiind de tigan, cu toate ca el este roman sau poate de fapt asa este comportamentul romanului si de fapt tiganul l-a preluat de la voi.
     Ati ajuns la stadiu ca atunci cand un roman are un comportament urat, sa va intrebati daca nu cumva este tigan, pentru ca va este rusine sa recunoasteti ca romanul nu mai este ceea ce va doriti voi sa credeti ca este si a depasit cu mult comportamentul tiganilor.
     Voi va inchipuiti ca romanii sunt tratati cu dispret in italia si franta din cauza tiganilor??? Imi pare rau sa va spun, dar sunteti tratati asa tocmai din cauza comportamentului romanilor si nu a tiganilor. Si italienii si francezii au unteles ca tiganii sunt altceva decat romanii, dar problema este ca sunt romani foarte multi care comit infractiuni si tocma acest lucru le dau semne de intrebare !!!!
     Una este sa spui ca aceea sunt tigani, dac ce poti sa mai spui cand vezi ca si romaniii comit acelasi infractiuni????

     Probabil nu ati dorit sa vedeti ca in grupul celor expediati din Franta, erau inclusiv romani sadea. Mai putini, dar erau.

 7. România cu lanţul de gît Lanţul e de aur, România nu mai ştim prea sigur ce mai e şi a cui. Realitatea demografică s-a schimbat brusc ca o furtună sosită din senin. Sîntem sub ocupaţie, dar nu se vede nici o armată. Sîntem colonizaţi de o populaţie certăreaţă şi nesimţită, venită din nici o stepă, adusă de nici un avion. O populaţie care a evoluat în interiorul corpului naţional, ca fetuşii din Alien, şi care iese acum prin burtă, urlînd din toţi bojocii: ‘Am avere, am valoare!’. E ca şi cum undeva, în secret, cineva ar fi dat drumul la o maşină de mîl uman care acoperă încet-încet naţiunea lui Sadoveanu, a lui Eliade şi a lui Nichita. Incubatoarele de incubuşi din cartierele periferice, fabricile de cetăţeni ale lui Ceauşescu, tradiţia celor 15 copii în sălaşele de nomazi, cine mai ştie? Lumea de pe stradă nu mai e cea pe care o ştiam din copilărie. Tata Ioane şi Tanti Mimi, familie veche, cu casa în Cezar Bolliac, făcută la 1870, au lăsat în urmă un copil, care a mai făcut un copil, blond şi bucălat şi bine crescut, cu care mă jucam acum 40 de ani. Pînă la urmă, a plecat în străinătate, la studii şi nu s-a mai întors niciodată. La fel, jumătate din stradă: urmaşii burgheziei care a avut timp să dospească elite. În locul celor dispăruţi, au apărut rufele colorate întinse la uscat şi boxele scoase pe geam. În locul bunicii care ne spunea să nu scuipăm pe jos, s-a aşezat bunica ce-şi trimite nepoţii după băutură. Peste tot miroase a moarte prin sufocare: e ca şi cum o prezenţă grea şi absurdă s-ar fi aşezat peste cerul nostru, peste felul nostru de a fi, peste ce credeam că e bine şi mai ales peste ce credeam că e frumos. Cefele groase nu mai sînt de mult buletinul de identitate al bulgarului: cetăţeanul român, cu lanţul de-un kil jumate, îi bate acum obrazul profesorului care se căzneşte să-i educe odrasla: ‘Bine, bre, crezi că eşti tu mai dăştept? Ia să văd ce maşină ai!’ Noul domn Goe nu mai e nici măcar simpatic: e viitor combinator şi dealer de droguri, viitor culturist, viitor ce vreţi voi, în afară de viitorul ţării lui, care se va mulţumi, de la un punct, doar cu trecutul. Despre România, alternativa Caragiale nu mai are ce spune. Populaţia care ne înlocuieşte nu mai e nici măcar ridicolă. E dincolo de asta, în sensul cel mai rău şi primitiv cu putinţă. Scriitorul nu mai poate face nimic: e nevoie de etolog, de veterinar, de dresor. Acum cîteva zile, am văzut la Craiova parada acestei Românii Noi, triumful Mafiei înhămate la coşciugul lui Caiac, în semn de veşnic respect pentru o viaţă de crimă şi muşchi în sînge. Oamenii ăia care dădeau ordine poliţiei se pregătesc să dea asaltul final, spre puterea oficială, după ce au pus mîna pe cea simbolică: ascultăm muzica lor, ne refacem reperele după valorile lor, sîntem călcaţi de maşinile lor. Undeva, departe, Uniunea Europeană şi moda corectitudinii politice ne învaţă să mulţumim frumos pentru asta şi să ne ştergem la gură. Am fost o naţiune, devenim o sumă de triburi. Sîntem o ţară ocupată de hoarde sosite din pîntece de mame eroine. O ţară pusă la respect cu pumnul plin de tatuaje, o ţară în care fiul naiv şi sărac al ţăranului (cîţi or mai fi aşa) îşi face educaţia din textele de pe Taraf TV şi meseria de la şuţii cu care se întîlneşte la Gara de Nord, cînd se dă jos din autobuz. Marginea lumii s-a răzbunat dînd buzna în centru, pusă pe jaful identităţii naţionale, întocmai ca barbarii care năvăleau în Roma, surprinşi că localnicii n-au puterea să lupte. Ţara cea nouă, care vine peste noi, nu mai are nevoie de ce-am strîns în muzee şi-n cărţi. Dar se va bucura un pic de efortul nostru. Cartea de română se poate retrage în privata din curte, unde îşi va îndeplini ultima menire, neprevăzută de nici un critic. În locul ei, discurile cu manele rămîn să sfideze eternitatea. Cu ele nu poţi să te ştergi la fund. Chiar dacă ai vrea.

  Textul nu-mi apartine dar cinste celui care a scris.

  • perfect adevarat si totodata trist … locuiesc intr-un cartier bucurestean, unde a locuit(si mai locuieste) bunica mea si mama ; imi povesteste bunica ce fel de oameni locuiai „pe vremea ei” – comercianti , mestesugari etc si ce relatii interumane existau intre acestia; apoi au facut comunistii blocurile … care au fost umplute cu oameni veniti de prin toate colturile tarii ; dar au venit totusi si cu cei 7 ani de acasa , ani care nu lipseau in satul romanesc . Si intre acesti „muncitori in fabrici si uzine” s-au format relatii firecti , umane , de prietenie , ajutor reciproc , poate izvorate si din rezistenta comuna fata de regim . Acum … e plin de colorati fara pic de respect pt. cei langa care convietuiesc …. Viitorul e sumbru , nu doar pt. Romania ci pt. intreaga Europa …

   • Ciandra , dupa cum vezi sunt unii care considera ca nu am facut destul pentru tigani , ca nu le-am DAT destul . A DA ,verbul cel mai des folosit de tigani . Ajutoarele sociale anuale pentru tigani , se ridicau la circa 1 miliard de euro . Romani trece-ti la munca !

    • Deja esti nesimtit. In cei 1 miliard de euro dati pt tigani, ai uitat cumva sa o bagi pe bunica ta de la tara sau pe bunicul de la oras????
     In romania sunt apox. 2 milioane de tigani. Imparte si tu 1 miliard la 2 mioane si iti da 500 euro de persoana anual.
     Prietene, cat este ajutorul social??? Si tu iti inchipui ca ajutor social primesc toti tiganii????
     Eu nu primesc si nu stiu ca vreo ruda de pana la gradul III sa primeasca asa ceva, inseanmna ca mai sunt si romani.

     Nesimtitule, daca auci argumente, verifica-le si tu un pic.

 8. Problema este educatia sau mai degraba lipsa ei. Si bineinteles lipsa de logica si ratiune in societate care favorizeaza politicile cu viziune pe termen scurt.

  Nu vorbim numai de tigani – slava domnului ca multi romani si maghiari au aceeasi problema. Si oricum problema e planetara, Tiganii sunt doar asa – o mica fateta.

  Pai aportul cel mai mare in educarea copiilor il au parintii lor. Si asta pentru ca cine sta mai mult cu un copil are cea mai mare influenta asupra educatiei acestora. Copii de fapt mimeaza ce fac cei din jurul lor. In general parintii cei mai putin educati fac cei mai multi copii. Pe zi ce trece „cei educati” (termen nedefinit) devin procentual mai putini in cadrul populatiei deci ciclul se accelereaza.

  Daca suntem realisti ne dam seama ca acest cerc vicios se indreapta vertiginos catre urmatoarele solutii posibile:
  1 statul va lua dreptul parintilor de a isi creste copii si le va acorda educatie – asa ceva putin spre SF (exclus acum – pe termen lung)
  2 statul va limita numarul de copii pe cuplu (cea mai probabila varianta, se aplica deja in China, oricum carta cu drepturile omului din vest va fi in curand completata si de obligatii ca altfel nu se mai poate – tot pe termen lung)
  3 o criza + conflict din cauza lipsei resurselor planetare urmata de un crash al poplatiei, mai ales in randul celor mai expusi

  La cum vad eu problema o sa se intample toate in diferite secvente pe diferite meleaguri, dar. 3, 2, 1 e cea mai plauzibila varianta in Europa avand in vedere modul cum e organizata societatea in acest moment si gandirea predominanta pe termen foarte scurt specifica capitalismului si a legilor naturii.

  Este asa, un exercitiu de gandire la 12 noapte – nu trebuie sa ma ia in serios cineva.

 9. Oamenii in general au tendinta sa se comporte asa cum sunt tratati, in virtutea logicii aleia, a predictiei autorealizatoare. Există oare vreun şef care să interzică discursul anti-rasial? Probabil ca mai sunt. Eu unul, cel putin cat am fost (ehe, ce vremuri) un pui de sef imi aduc aminte ca interzis si reprimat orice fel de atitudini de genul asta in „parohia” mea. Si in virtutea specificului acestei parohii, aveam de-a face si cu romi si cu maghiari. Si oamenii sa stiti ca au inteles mesajul si s-au comportat ca atare, chestie de care si acum sunt mandru. Un prieten de-al meu, maghiar, retin ca s-a simtit vexat, apropo de prejudecati, de paralela pe care am facut-o odata intre cele doua minoritati, dar nu avea de ce si i-am explicat. Tin sa precizez ca „parohia” la care ma refer era armata. Si unde nivelul acestor fenomene era mult scazut fata de restul societatii romanesti de la acea data – anii 90.

 10. @Gabriel Ogoraru: cazul ala, la care faceti referire, cu olandejii de la ONG-ul acela si experimentul lor esuat, are si un contraexemplu. Este cel pe care ii place lui Mircea Dinescu sa il pomeneasca (a avut un editorial pe prima pagina din Catavencu acum vreo 13-14 ani pe tema asta si se mai refera si acum la el): la o comunitate saraca de tigani din Slobozia (parca), cunoscuta pentru furturile si violenta din zona, au venit intr-o zi niste predicatori ai unei secte baptiste si le-au readus cuvantul Domnului (Eu sunt ortodox, da’ nu am gasit alta formulare). Practic, ce le-au adus – speranta si credinta, pe care oamenii aia si le cam pierdusera, un sens al apartenentei si al coeziunii. Dupa un an, infractiunile comise de membrii respectivei comunitati au scazut undeva cu 70-80 %.
  PS.1 – o intrebare cu care imi place sa o adresez la multi romani”verzi” – v-ati simti mai satisfacut, ati dormi mai linistit noaptea, daca, dupa ce masina v-ar fi sparta intru a i se fura casetofonul, din cercetarile politiei ar rezulta ca autorul abominabilei fapte este nu un tigan, ci un roman de-al nostru, neaos, un brav urmas de-al lui Decebal?
  PS.2 – ati avut vreodata curiozitatea sa va duceti cu mai mult de 4 generatii in spate pe crengile arborelui genealogic?

  • Emil , sunt de acord ca exista si exceptii , cred ca exemplul tau este binevenit . Nu sunt un ” roman verde ” , numai cretinii sunt . Sunt sigur ca am ” sangele amestecat ” , cine spune ca este pur , din punctul asta de vedere este dus rau . Am respect pentru munca , cinste , corectitudine ( dar nu politica ) , curatenie morala si nu numai , traditiile poporului meu , pentru unii dintre inaintasii nostri , imi iubesc tara si am un respect deosebit pentru minoritatile care traiesc alaturi de noi ( imi pare nespus de rau dupa sasi ) , nu si pentru tigani .

  • Esti limitat, prietene. Ar fi fost mai bine daca traiam in India acum. Ma gandesc la ce a dat civilizatiei modiale India si ce a dat Romania. Ma gandesc ca India este vazuta ca fiind in viitorul aprpiat a 2-a putere economica cu 1 miliard de tigani hoti si lenesi.

 11. Doar o corectie, exonimul „tigan” nu a fost introdus in 1940 ci dateaza inca din Evul Mediu. Gypsy, Gitanos sau Tigan au aceeasi semnificatie si reprezinta o interpretare locala a cuvantului „Egiptean”, mai exact al cuvantului din greaca „Aigyptioi”. La aceea vreme se credea ca tiganii au migrat din Egipt.

 12. Tiganii in mod sigur nu au „in singe” furatul, minciuna etc.
  In mod cert nu toti fura, nu toti sint lenesi , nu toti refuza integrarea.
  Totusi fara sa intelegem de unde vine prejudecata majoritarilor(si nu numai a romanilor) nu o vom putea elimina.
  V-as ruga sa va cumparati o bucata de pamint , undeva intr-un sat locuit de familii sarace de tigani. La prima recolta o sa vedeti de unde vine prejudecata.

 13. Din pacate, dupa ce am citit comentariile, imi dau seama ca suntem departe rau. Omul asta a zis: „Fratilor, avem o problema. Cum o rezolvam? Eu m-am gandit la niste solutii de rezolvare. Si avem chiar si niste rezultate, folosind niste mici proiecte pilot”

  Ce i-am raspuns noi? Pe scurt i-am raspuns cam asa:
  Versiunea 1: Nu avem nicio problema, vezi matale stramb.
  Versiunea 2: Avem o problema, dar ce vrei matale e apa de ploaie. Stim noi mai bine care sunt solutiile (Antonescu, India, puscaria, etc). Adica solutii utopice sau nerealiste. Nici nu mai are rost sa discutam de moralitatea unor solutii (adica solutii inumane)
  Versiunea 3: Eu nici nu am citit si nici nu am inteles prea bine ce scrii matale aici, dar oricum tiganii sunt naspa. Si daca nu crezi, ia treci si locuieste langa ei. Deci, ciocul mic, ca nici nu stii ce spui.

  Ok, putem sa ne comportam si asa. Bagam capul in nisip. De fapt, asa facem de zeci de ani. Dar problema o sa ramana. Avem o minoritate numeroasa, care o sa devina si mai numearoasa, langa care trebuie sa traim si care are probleme mari de integrare sociala. Daca minoritatii astia ii merge rau, o sa ne mearga si noua, in mod indirect. Si trebuie sa gasim solutii la problema asta. Solutii realiste. Din pacate, cred ca mai trebuie sa mai stam cativa zeci de ani, sa ne mai coacem. Ca natie.

  • @silicon
   avem o problema. iar solutia e simpla: aplicarea STRICTA a legii.
   fara frica de gasti, tabor, satra, sabii, camatari, si fara diferente de etnie.

    • Asa este, trebuie aplicata legea.
     Doar ca nu numai in cazul tiganilor ci pentru toti. Si pentru Nastase si pentru Ridzi si pentru Vantu. Pentru oricine incalca legea, fara sa se tina cont de etnie. Pentru ca de fapt, daca analizati lucrurile obiectiv, tiganii sunt la parnaie si romanii afara.

 14. Baza raportului este faptul că etnia rromă reprezintă aproximativ 0% din populaţia României şi că ei sunt viitorul forţei de muncă din România

  oh, yeah!!!!!

 15. nimeni nu pare sa observe un detaliu important. tiganii au fost inrobiti in afara arcului carpatic timp de 500 de ani, cand i-a eliberat (printre altii) Kogalniceanu.
  subliniez: in afara Carpatilor pt ca in interior au avut grija grofii sa-i inrobeasca pe ardeleni ceva mai multisor. fireste, la ce bun tigani cand aveau material genetic autohton berechet?
  bun, si de cine au fost inrobiti tiganii? pai cum de cine, de boierii locului care desigur erau romani (sau vlahi, cum li se spunea pe atunci). aha.
  deci pe scurt, un alt caz clasic de „roata istoriei se-nvarteste”. sa nu va mire atunci paralela cu SUA, unde urmasii sclavilor (niggers – care nici macar tiparit in cartile lui Twain nu mai are voie) au dat recent pe presedintele tarii.
  cu alte cuvinte, pregatiti-va. romania se va scrie in curand cu 2 R. cu urari de succesuri din partea EU, desigur ;)

 16. Cred ca si in articolul asta exista niste probleme de generalizare si corectitudine politica dusa la extrem. Cum ca noi ne-tiganii nu i-am intelege pe tigani. Eu cred ca multi dintre noi am trait destule experiente si mai bune si mai rele cu ei si ii cunoastem destul de bine.. Ca nu intelegem comportamentul unora, este adevart, dar de cunoscut ii cunoastem destul de bine. Spre deosebire de multi vesteuropeni noi nu ii stim numai din filme. Oricum au cam inceput si ei sa ii cunoasca si am vazut ce reactii de afectiune au.
  Eu de exemplu am invatat in scoala generala in Bucuresti si am avut la un moment dat chiar o treime din clasa tigani. Invatam in aceleasi conditii. In afara de o singura fata care provenea dintr-o familie mai integrata, interesul lor si al parintilor lor pentru invatatura era foarte scazut, adica faceau din cand in cand prezente. In rest: invatat, teme… nimic. Treceau clasa de mila si din cand in cand mai ramaneau unii si repetenti. Diriginta mea chiar se ocupa si cand mai vedea ca unii lipsesc mai multe saptamani de la scoala ii vizita acasa. Rezultatele erau minime: cateodata unii se intorceau la scoala dar de cele mai multe ori nu. Primea raspunsuri de la parinti de genul: „Ce sa ii fac, doamna? Nu vedeti ca e cat mine!(eram in clasa a-VII-a adica 13 ani)”.
  Surpriza a fost cand in al doilea trimestru al clasei a VIII-a colega noastra care chiar invata si primea note bune nu a mai venit la scoala. Am aflat apoi (a vizitat-o diriginta) ca nu mai voia la scoala, desi parintii voiau sa o trimita si chiar ii luasera o inginera sa o mediteze la matematica, pentru ca cica voia sa se angajeze. Parintii spuneau ca era din cauza anturajului. Prietenii fetei incepusera sa se casatoreasca.
  Asa ca nu e chiar asa cu calitatea invatamantului. Daca eu puteam sa invat si sa fiu interesat de scoala ar fi putut si ei. Dar nu exista interesul.
  De la primele randuri articolul a fost previzibil. Saracii tigani cum sunt ei impiedicatii de ne-tiganii astia rai sa mearga la scoala, sa munceasca… Nimic despre lipsa de interes pentru scoala a multor tigani (e adevarat ca unii se duc dar la ei nu se mai pune problema de integrare), traditii de genul casatoriilor la 11,12,13 ani practicate de foarte multe comunitati, natalitati aberante, etc.

 17. Iti spun eu doua povesti: Intr-o dimineata mi-au intrat in curte si mi-au furat niste calorifere din fonta. Pana sa ma imbrac sa ies la ei s-au urcat in caruta si au intins-o. Iar pe mama mea au pandit-o la iesirea din magazin si i-au rupt plasa de cumparaturi ca sa ii ia portofelul. De fiecare data erau tigani, copii de 10-12 ani. Cu romanii n-am avut probleme. Cred ca problema este ca suntem prea toleranti. Incep sa cred ca de aia suntem unde suntem pt ca toleranta nu e o calitate. Degeaba chemi politia ca nu are ce sa le faca , sunt minori si ii lasa in pace. In afara de asta sunt tigani si sunt o minoritate pe care toata Europa ne bate la cap sa-i protejam. Adica sa fim si mai toleranti cu ei.

  • ” Toleranta aplicata Raului este o crima ” , numai ca atunci cand cel care tolereaza prea mult isi da seama de lucrul asta simplu , este deja prea tarziu . Pentru noi romanii este deja prea tarziu . Avem deja cca. 4 milioane de tigani carora nu li se aplica legile care sunt valabile pentru restul cetatenilor . In Ucraina si Rusia sunt cca. 600 000 de tigani . Aia n-au fost asa toleranti ca noi . Uitandu-ma in jurul meu si amintindu-mi cum era in urma cu 40 de ani , pot sa spun ca problema este aproape rezolvata . Suntem manelizati , tiganizati , intr-o proportie atat de mare , incat calea de intoarcere s-a pierdut in ceata . Multor romani li se pare normal sa traiasca , sa se comporte , sa vorbeasca , sa se imbrace ca tiganii . Ne colonizeaza o minoritate , cu ajutorul nostru !

   • Bai baiete, tu ai o problema mare de tot. Tu in ce lume traiesti??? Tu nu iti dai seama ca daca eu as generaliza asa cum o faci tu, te-ai simti un pic nesigur pe tine??? Ce vrei tu sa spui, ca tiganii fura si nu ii baga nimeni la puscarie???? Asta vrei sa spui???? Sa inteleg ca romanii saracii nu comit infractiuni, sunt „verzi” iar acei putini care mai calca si ei saracii pe bec, se duc singuri la puscarie. Tiganii insa dau spagi la romani sa nu fie intemnitati, asta vrei sa spui??? Iar cei care iau spaga, ce fac se introduc singuri la parnaie???? Prietene, ai o problema mare de tot. Ti-ai gasit tapul ispasitor al nereusitei acestei tari in existenta tiganilor. Tu nu intelegi ca Romania nu este doar a celor 15 milioane de romani, este si a celorlalte nationalitati.

 18. Exceptional articolul.
  O analiza obiectiva, nepartinitoare, plina de empatie si care ar trebui raspindita si citita peste tot in scolile din Romania. Scoala si educatia tiganilor ar trebui sa fie facilitata pentru ca ei sa isi dea seama ca e important si benefic sa fie integrati in societate.

 19. Romania se confrunta in aacest moment cu doua probleme majore: coruptia si tiganii.Cand le vom rezolva vom fi si noi un stat civilizat.
  Apropo cand membri de varf al comunitatii de tigani insista sa le spui tigani nu inteleg de ce atata scandal pe tema asta.Acesta a fost un scandal creat artificial de cei care voiau sa-su faca un capital de imagine.

 20. Ca roman care a umblat prin multe tari si care se considera educat, nu pot decat sa fiu de acord cu autorul.
  Comentariile anterioare imi intaresc aceasta convingere.

  De multa vreme sustin ca multi romani sunt rasisti, de regula multi din cei care sustin ca sunt toleranti… sper ca eu nu sunt inclus, desi probabil ca sunt un rasist prin pasivitatea mea.

  Umbland mult prin lume mi-am dat seama ca majoritatea stereotipurilor despre alte natii si etinii sunt false.

  Si inca ceva, inainte sa judeci pe altii, trebuie sa te uiti in oglinda!

  • se plange acest articol ca „Se pare că mulţi dintre români îşi construiesc de-a lungul anilor un adevărat dosar mental al tuturor crimelor şi problemelor făcute de rromi.”
   Da ,am si eu un astfel de „dosar”.
   Va rog sa ma ajutati in cateva articole viitoare sa alcatuiesc un dosar cu fapte bune facute de tigani.
   Am vazut comentarii care imi dau de inteles ca astfel de fapte bune facute de tigani exista.

   Se tot spune ca trebuie sa ne schimbam atitudinea in privinta tiganilor. Pentru cei care cred ca pot ajuta tiganii le propun sa incerce apoi sa ne povesteasca.

   Sunt impotriva prejudecatilor fata de tigani. Am rude care sint tigani. Poate sint si eu, cum zicea cineva mai sus in intrun PS2.

   Am simtit prejudecatile cand am iesit din tara… Erau prejudecatile fata de romani (nu tigani). Am simtit ca mi se reduc oportunitatile doar pentru ca experientele anterioare ale interlocutorilor cu cei veniti din Romania au fost negartive. Nu as vrea sa fac altora ce mie nu-mi place.

 21. Concluzia articolului suna (pt mine)cam asa:societatea romaneasca trebuie sa-i ajute pe tigani sa se integreze….Intrebarea mea este:de ce nu se ajuta singuri?de ce eu,fiind majoritar in aceasta tara,trebuie sa ajut si sa acord mai multe drepturi unei minoritati careia nu-i pasa daca are educatie ,conditii decente de viata decat celorlalti conationali?Articolul incepe prin a nu generaliza,dar exact asta face…traiesc intr-o zona in care traiesc aproape 10 comunitati diferite(incluzand tiganii) si sunt mandru ca am crescut si traiesc printre ei!Problema in aceasta tara e LIPSA DE RESPECT FATA DE LEGE SI IPOTENTA AUTORITATILOR DE A O APLICA!Tiganul transat la Timisoara acum 2 ani a fost stire bomba,era minoritar,dar romanul gasit transat la Lugoj e o banalitate….Tiganii au fost sclavi 500 de ani…pai negrii din imperiul majestatii sale ce au fost? ce usor e sa dai sfaturi altora cxare daca au trait in comunism sunt mai ..naivi,nu-i asa?hai sa-i invatam cum se pune coada la pruna…acest articol mi-a provocat doar un zambet amar…

  • ” De ce trebuie sa ajut si sa acord mai multe drepturi unei minoritati ?” . Datorita Corectitudinii Politice . Minoritatile au fost ” exploatate ” de secole asa ca acum recupereaza . Sa nu ne laudam ca suntem majoritari , suntem INCA majoritari si nu pentru mult timp . Cand ei vor fi majoritari va fi distractie mare . Asi vrea sa-i vad atunci pe naivii care le tin partea . Isi vor schimba parerea dar va fi prea tarziu . Cine a citit cate ceva despre mafia imobiliara din Timisoara ( ca sa dau un singur exemplu ) , stie ce patesc romanii care ajung sa fie minoritari intr-o zona unde tiganii au ajuns majoritari.

   • Nu ai inteles nimic. Iti spun eu ce trebuia sa intelegi. Ca tiganii trebuiesc educati, cu ONG-ui sau fara, dar trebuiesc educati astfel incat tu sa nu mai traiesti cu aceasta prsihoza zilnica, cum ca intr-o zi vor fi majoritari si te vor pune sa fii taxator la WC-uri asa cum sunt ei acum. Trebuie sa ii ajuti sa acceada la educatie, pentru ca tu conduci Romania, nu ei. daca ar conduce-o ei, poate ar fi mai bine, nu ai de unde sa stii.

 22. In primul rand nimeni nu spune ca toti tiganii fura, dar culmea e ca in statistici ei produc majoritatea infractiunilor, deci atunci cand vezi un tigan langa tine in ratb incepi sa te verifici la buzunare. Am invatat inca de mic de la parinti ca poti sa faci treaba cu tiganu …. dar trebuie sa fi atent la el …. pentru ca el va incerca dupa un scurt timp a te fure. Asta este mentalitatea tiganului …. mai bine fur decat sa muncesc.

 23. Comentariu editat de moderator. Va rog, mentineti-va in limitele unui limbaj civilizat

  Pe scurt:

  Am avut o afacere, o ferma de vaci in Ialomita, in mijlocul tiganimii. Venit de undeva de langa Bucuresti, crescut fara tigani in jur si fara idei preconcepute despre natia asta, am cumparat afacerea si am zis…eh, nu se poate sa nu ma inteleg cu ei, o sa fim vecini, o sa discutam civilizat si o sa ajungem la intelegere…

  La 3 zile dupa ce m-am mutat acolo m-am trezit in curte, noaptea cu vreo 4 tiganci cu un vitel in brate, am intrebat, idiot de altfel cum eram atunci, ce faceti cu el?
  Ati venit la furat? Raspunsul a fost naucitor….noi nu furam, noi am luat doar vitelul asta! La mine in curte! Pe proprietatea mea!

  A mai trecut vremea si incepusera sa fure ziua, baloti de lucerna, vitei, porci, tot!! Politia nu facea nimic pe motiv ca….pai ce sa le facem ca traim aici cu ei si ne e frica!

  Mi-am luat arma si am amenintat ca trag daca mai intra picior de ……..pe proprietatea mea…raspunsul a fost: Trage ca tot tu infunzi puscaria!

  Paznicii nu vroiau sa intervina de frica, politia nu intervenea de frica, tiganii furau tot in draci!

  Am tras! De 3 ani sunt tarat in procese pt ca mi-am aparat proprietatea cu acte in regula!

  Am cedat afacerea si m-am bucurat ca am scapat din cloaca aia de tigani imputiti!

  Deci cum e cu discriminarea Dle. Autor de Articole care habar n-ai de ce pot face ………. astea? Da, am devenit rasist, m-au facut sa devin rasist si nu inghit ca nu-s toti la fel! Am incercat sa-i angajez la ferma, sa le dau un salariu, nooooo pai cum, adica trebuie sa munceasca? Unul, dar macar unul sa fi vrut!

  Scuze dar filmul ala patetic cu tigani care muncesc e FIX exceptia de la regula, cu parere de rau o spun.

 24. Din cate am inteles autorul articolului este dl. Rupert Wolfe Murray venit de nu-stiu-unde. A constatat domnisa ca noi romanasii suntem xenofobi si rasisti nevoie mare. Ma rog, parerea dansului. Acum pun si eu intrebarea: da de nemti, de unguri, de sarbi, de bulgari si de alte natii care vietuiesc in fruntariile patriei strabune nu zicem ce zicem de bietii tigani. Chestia cu generalizarea functioneaza la ceilalti in sens pozitiv da la balaoachesi in ala cu minus. Generalizarea, domnule autor, nu o fac romanii sau alte natii, o fac chiar cei in cestiune, adica, ‘mnealor, tiganii. Sunt in marea majoritate si oameni cumsecade, dar, cei rai deranjeaza si costa pe ceilalti cetatei bani multi, nervi s.c.l. In sfanta Constitutie a Romaniei se spune ca fiecare cetatean este egal in fata legii, eu inteleg ca nu sunt exceptii pe motiv de etnie. Am stat si eu de vorba cu tiganii care imi explicau ca la ei cersitul este un obicei cultural, dar Tosa de la Armenis a sarit fript ca nu este asa, ca fala este si la tigani ca la oricare, ca cei bogati sa ii ajute pe cei mai slabi. Una peste alta eu inteleg ca exista valori universal-valabile in orice civilizatie, cultura, popor, tara… curatenia, respectul fata de vecin, cinstea etc.
  In articol imi spuneti ca atunci cand e vorba de tigani sa o las mai moale, ca de, ei ie cum ie. Nu domnule, prejudecatile si generalizarile nu pornesc de la ceilalti ci, chiar de la cei in chestiune, sa intre in randul lumii si nimeni nu are treaba cu ei.
  P.S. autorul celor acestor randuri este parte a unei familii mixte: tigan-roman. Ca sa se stie ca nu sunt rasist sau alte alea.

 25. cand se vorbeste despre romi se face greseala de ai baga pe toti in aceeasi oala. Realitatea este insa alta. Unii au ramas la „vechile obiceiuri” din comoditate, altii, incearca sa se integreze, insa lipsa banilor pt a trimite copii la scoala, in special liceu sau profesionala, pt ca acestea sa poata avea o calificare, stopeaza integrarea acestora in societate. Trebiue tinut cont si de faptul ca acesti copii trebuie sprijiniti si moral de catre toata lumea, si asta pt ca ei provin in general din familii semianalfabete, care nu reusesc sa ii ajute la lectii, cum se intampla de cele mai multe familii de romani. Integrarea romilor se poate face doar prin itegrarea tinerilor romi in societate, si asta pt ca sunt mai usor de educat. Parerea mea

 26. LEGE ,EDUCATIE, INTEGRARE.

  LEGI DURE PENTRU TOATA ROMANIA APLICATE UNIFORM IN FUNCTIE DE GRAVITATEA DELICTULUI,PEDEPSE OBLIGATORII CU MUNCA IN ZONE CU DEFICIT DE FORTA DE MUNCA ,INTERDICTII DE RZIDENTA PE PERIADE DE LA 1-5 ANI DUPA ISPASIREA PEDEPSEI SI INTERZICEREA DREPTURILOR.
  EDUCATIE ,NOUA LEGE A EDUCATIEI PERMITE O LARGA PALETA DE FACILITATI, INTRODUCEREA OBLIGATIVITATII CONDAMNATILOR DE A URMA CURSURI DE CALIFICARE. INTEGRARE.LA NIVEL GUVERNAMENTAL SPRIJINIREA CU PROIECTE A ZONELOR PREPONDERENTE CU MINORITATI RROME PENTRU DEZVOLTAREA MESERIILOR TRADITIONALE SI AGRICOLE.

 27. Sunt unul dintre acei tigani sau rromi sau cum doriti voi sa ma numiti si care a asteptat 2 yile sa posteze pentru ca se tot intreba daca se merita efortul.
  Nu este prima data cand postez pe forumuri, atunci cand subiectul este „tiganii” si de fiecare data sunt aceleasi acuze la care trebuie sa raspund.
  Cert este dupa ce am citit toate postarile ca „bastinasii” nu sunt rationali cand posteaza si se incadreaza perfect in tiparul celor descrisi de catre dl. Murray.
  Sunt unul dintre cei care au absolvit studii universitare si postuniversitare fara nici un ajutor de la stat, cu rezultate foarte bune. Nu am dorit sa beneficiez nici macar de acea bursa pentru copii cu venituri mici. Rezultatul a fost ca am un job foarte bine platit, cu o anumita prestanta in societate, dar am muncit pentru aceste lucruri.

  Insa, ceea ce nu am reusit nici pana astazi, a fost faptul ca sunt TIGAN. Eu stiu ca m-am nascut in Romania, simt ca sunt roman si nu indian cum spun unii ca as fi, respect aceasta tara si atunci vine intrebarea: „Eu cine sunt de fapt?”
  Si astazi can am demonstrat ca sunt peste media romanilor din punct de vedere intelectual şi comportament civic, atunci cand un roman vorbeste despre mine, fie el un intelectual sau un infractor, eu in ochii lui raman tot un tigan.
  Am asistat la discutii de genul celor enumerate de catre dl. Murray: „sa fie impuscati”, „daca mai traia Antonescu…” iar cand intreb si eu de unde atat adversitate, mi se raspunde cum ca eu nu as fi precum cei vizati, eu sunt altfel. Stiu de ce mi se raspunde astfel, pentru ca nu sunt siguri de ceea ce acuza si le-ar fi greu sa imi demonstreze acele statistici de care fac vorbire.

  Si eu as putea spune ca statistica infractorilor nu este relevanta. Si eu as putea spune ca sunt romani hoti, violatori si talhari. Am vazut mediatizarea violului unui tigan si mediatizarea violului uni roman. Al tiganului ramane intiparit in memoria colectiva, al romanului este trecut la capitolul „diverse”. Am asistat discutii nesimtite despre tigani. Li se pun in carca si ce fac si ce nu fac, se generalizeaza extraordinar de mult.

  Am si eu o intrebare: De ce trebuie sa imi asum eu comportamentul altei persoane, doar pentru ca este TIGAN??? Dar voi romanii, de ce nu va confundati cu comportamentul semenilor vostri violatori, hoti şi leneşi, pentru ca aveti foarte multi din fiecare categorie???? Are curaj cineva sa faca acea statsistica despre care se face vorbire????? S-ar putea sa avem surprize. Puteti sa va uitati la stirile PROTV si sa ii numarati. Veti vedea ca lucrurile sunt impartite. De se face vorbire despre acele persoane cand vorbim despre tigani si nu vorbiti si despre acei tigani care muncesc, contribuie la stat si nu fura???? Credeti ca sunt putini????? Ma faceti sa rad, dar cati credeti voi ca sunt tiganii in Romania ???

  De ce dati exemple de furturi comise de tigani, oare aceasta indeletnicire este total necunoscuta romanilor???? Oare ar fi cazul ca eu sa va dau exemple de furturi comise de romani de pe propietatea mea ca sa va conving ca este un fapt care se intampla de cand este lumea?????

  De ce vorbim despre ONG-urile si locurile la facultate pentru rromi, cand statul roman este dator cu aceste lucruri??? Ati uitat ca acesti tigani/rromi au fost sclavii vostri 500 de ani??? ca au muncit pentru bunicii vostri si ca ei au pornit in viata de la zero spre deosebire de voi????
  Uitati cum reactionati cand aflati ca aveti in grupa copiilor vostri tigani??? Oare aceste lucruri nu afecteaza psihologia copilului de tigan inca din frageda copilarie????
  Poate ar trebui sa va aduc aminte cum v-ati comportat cu copii de tigan atunci cand ati fost si voi elevi??? Ati uitat cum ii jigneati si ii marginalizati??? Voi oare nu va puneti intrebarea de ce abandoneaza scoala???? Va spun eu daca nu stiati si este un lucru perfect valabil si pentru romani. Atunci cand elevul intalneste un cadru didactic care il jigneste in mod direct sau ndirect, atunci cand elevul este iignit de colegi, atunci cand este asezat in coltul indepartat al clasei, atunci cand nu este apreciat obiectiv de profesor etc, toate aceste lucruri agraveaza apropierea copilului de tigan fata de scoala.
  Voua va place sa mergeti undeva unde nu sunteti apreciati si sunteti jigniti???? NUUUU. Atunci, copii de tigani de ce ar insista sa mearga???? Cand spun aceste lucruri, le spun din experienta mea. Am primit foarte multe jigniri si trimiteri la origini. Foarte multe lucruri m-au marcat o perioada e timp.

  Va intreb, pe voi romanii care postati aici, Bivolaru, Vantu, FNI, FNA, Dacia Felix, Banca Agricola, Banca Religiilor cine le-a devalizat si le-a furat, TIGANII????
  Am inteles, voi romanii furati cu manusi albe si cu stiloul in mana.

  Si mai am o singura intrebare: Ati jignit vreodata un tigan gratuit sau ati facut glume proste cu trimitere la etnie fata de un tigan???? Stiu o sa negati, dar nu este cazul pentru ca nu este adevarat. Ar trebui sa va uitati in oglinda si sa meditati indelung la ce va spune dl. Murray, un strain care a vazut lucrurile detasat de prejudecatile romanilor.

  Cu respect,
  un tigan care iubeste romania dar nu si pe romani.

  • Domnu „draqulea”, imi pare bine ca ati intrat dupa multa gandire. In articol este vorba despre romani si nu despre tigani. Un om cu educatia dumneavoastra este elegant sa „uite” atitudinile majoritarilor si sa lasati indignarea sa se transforme in munca in folosul celor atat de huliti. Ca este drept sau nu, este greu de stabilit si nu putem fi obiectivi nicicare. In „Taras Bulba” Gogol spunea (aprox.) „poporul nu greseste niciodata, intotdeauna are dreptate”. Nu ii veti convinge decat cu rezultate. Privit la celelalte natii traitoare in Romania. Cum fac ei de nu se vorbeste urat despre ei? Si, da, exagerarea, generalizarea nu este specifica romanilor sau majoritarilor ci oricaror oameni, aici se intra in categoria „gura lumii”. In cazul dumneavoastra sunt convins ca ati avut parinti deschis la minte, oameni destepti care au stiut ce sa faca pentru copilul lor, Felicitari. Mult ar ajuta impartasirea experientei dvs. si celorlalti. Nu va faceti probleme, Romania a avut – si are – oameni de cultura tigani de mare valoare pe care ii stim ca romani adevarati cu care ne mandrim. Explozia sociala din anii 90 ne-a ametit pe toti, Europa inca nu si-a revenit si ne balacareste pe toti la gramada. Uite ca isi da in petec (cazul Frantei). Va salut cu stima!

 28. Din articol :”În 1990, jurnaliştii din Vest preziceau că Transilvania va fi divizată de un război interetnic de tip iugoslav –lucru care însă nu s-a întâmplat.”
  Dupa cate tin minte necazurile in Iugislslavia au inceput mai tarziu .. in 1991 . Tin minte o revista Express care avea pe coperta un Petit empire dechire. Si niste ziaristi frantuzi care „interpretau” in mod „creativ” istoria si doreau ca brigada franco-germana sa faca politie in Balcani.
  Deci scotianu haba5r nu are …
  Insa sa retinem : jurnalistii din vest fusesera instiintati!!

 29. Cam ciudat scotianu … cica ca cum „Dacă vizitezi orice şcoală din centrul unui oraş în România, vei găsi clădiri proaspăt văruite şi terenuri de joacă pavate. Fă însă o vizită la orice şcoală din comunităţile rrome şi vei întâlni clădiri dărăpănate şi curţi pline de noroi”
  Insa cati copii neromi ivata si in late scoli decat in centrul oraselor ? Cati copii romani merg la scoli satesti ca vai de lume ?
  Rasism pe dos….

 30. romania tara ingenunchiata de clasa politica care copiaza la indigo mafia siciliana romania este in cadere economica libera francezi ne dau bani cu camata ,austiecii ne vand petrolul nostru la pompa de benzina ,romtelecom e pe cale de disparitie gdf suez ne dau gaze cu 50% mai scump ca in franta nemtii ne pandesc resursele naturale si voi va dati de ceasul mortii cu rromii halal popor va meritati soarta cu varf si indesat

 31. Că ești român, tigan,evreu, ungur, negru,amerindian,mongoloid, neandertalian, extraterestru, orice ai fi,să-ti aduci înainte de toate aminte că ești om,dator să-L respecți pe Dumnezeu, și să-ti respecți semenii.Așa ai tot dreptul să fii respectat.Pentru cine nu știe, ura dăunează chiar sănătății fizice. Se pare că, multe popoare primitive au înțeles să se comporte mult mai frumos decât noi ,,civilizații „(români, țigani ,alți europeni,etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Rupert Wolfe Murray
Rupert Wolfe Murrayhttp://www.wolfemurray.com
Rupert Wolfe Murray este consultant independent pe probleme de comunicare. Scotian cu resedinta la Bucuresti

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro