miercuri, mai 18, 2022

Rusia e încercată de durere și rușine. În numele Rusiei mele și al poporului meu, cer iertare ucrainenilor

Mihail Șișkin este unul dintre cei mai importanți scriitori ruși de astăzi, cunoscut ca un critic profund al trecutului sovietic și al actualului regim de la Kremlin. Din 1995 trăiește în Elveția. Romanele lui Șișkin continuă marea tradiție a literaturii ruse, pe care o consideră „o formă netotalitară de existență a conștiinței în Rusia”. Este foarte citit și iubit în România de mulți ani. Aici l-a consacrat romanul „Scrisorar”, apărut la Curtea Veche Publishing, editură care a tradus și a publicat toate cărțile sale.

(Text apărut în exclusivitate pe Contributors.ro)


Acest război nu a început acum, ci în 2014. Lumea occidentală nu a vrut să înțeleagă asta și s-a prefăcut că nu s-a întâmplat nimic înfricoșător. În toți acești ani am încercat, în interviurile și articolele mele, să explic oamenilor de aici cum este Putin. N-am reușit. Iată că acum Putin le-a explicat el însuși totul.

Eu sunt rus. În numele poporului meu, al țării mele, al meu, Putin comite crime înfiorătoare. Putin nu este Rusia. Rusia e încercată de durere și rușine. În numele Rusiei mele și al poporului meu, cer iertare ucrainenilor. Și înțeleg, totodată, că tot ce se face acolo nu poate fi iertat.

După fiecare publicare a articolelor mele în presa elvețiană, la redacție soseau scrisori pline de indignare de la ambasada rusă la Berna. Acum ei tac. Oare își fac bagajele și își scriu cererile de azil politic?

Vreau să mă întorc în Rusia. Dar în ce Rusie? În Rusia lui Putin nu se poate respira – duhoarea cizmei polițienești e mult prea puternică. Mă voi întoarce în țara mea, despre care am scris în scrisoarea deschisă prin care refuzam să reprezint Rusia lui Putin la târgurile de carte internaționale încă în anul 2013 – înainte de anexarea Crimeei și începutul acestui război împotriva Ucrainei: „Vreau să reprezint și voi reprezenta o altă Rusie, a mea, o țară eliberată de impostori, o țară cu o structură guvernamentală care apără nu dreptul la corupție, ci dreptul individului, o țară cu presă liberă, alegeri libere și oameni liberi.“

Spațiul liberei exprimări în Rusia se redusese deja la internet, dar acum până și aici acționează o cenzură militară. Autoritățile au anunțat că orice exprimare critică la adresa Rusiei și a războaielor ei va fi considerată trădare și pedepsită după legi marțiale.

Ce poate să facă un scriitor? Tot ce poate să facă e să vorbească deschis. Să tacă, ar însemna să-l susțină pe agresor. În secolul al XIX-lea cadeții polonezi s-au ridicat împotriva țarismului rus „pentru libertatea voastră și a noastră“. Acum ucrainenii se luptă cu armata lui Putin pentru libertatea voastră și a noastră. Ei nu-și apără doar demnitatea lor, ci demnitatea întregii omeniri. Ucraina apără astăzi libertatea și demnitatea noastră. Trebuie s-o ajutăm cu absolut tot ce putem.

Crima acestui regim constă și în aceea că rușinea pătează întreaga țară. Rusia este acum asociată nu cu literatura și muzica rusă, ci cu copiii căzuți sub bombe. Crima lui Putin constă în aceea că i-a otrăvit pe oameni cu ură. Putin o să dispară, dar suferința și ura s-ar putea să mai dăinuie multă vreme în sufletele noastre. Și numai arta, literatura, cultura vor putea ajuta la îndepărtarea acestei traume. Dictatorul își va încheia mai devreme sau mai târziu viața josnică și inutilă, dar cultura va continua – așa a fost întotdeauna, așa va fi și după Putin. Literatura nu trebuie să fie despre Putin, literatura nu trebuie să explice războiul. Războiul nu poate fi explicat: de ce niște oameni ordonă unui popor să-l ucidă pe un altul? Literatura este ceea ce se opune războiului. Adevărata literatură este întotdeauna despre nevoia omului de a iubi, nu de a urî.

Ce ne așteaptă? În cel mai bun caz, nu va fi război nuclear. Aș vrea foarte mult să cred că acestui nebun nu i se va permite accesul la butonul roșu sau că unul dintre supușii săi nu-i va îndeplini acest ultim ordin. Dar ăsta pare să fie singurul lucru bun la care ne putem aștepta. Federația Rusă ca țară va înceta să existe pe hartă după Putin. Procesul de prăbușire a imperiului va continua. Cecenia va fi urmată și de alte popoare și regiuni în declararea independenței. O să înceapă o luptă pentru putere. Populația n-o să vrea să trăiască în haos, și din nou va apărea nevoia unei mâini de fier. Chiar și la cele mai libere alegeri – dacă vor avea loc vreodată – va ajunge la putere un nou dictator. Și Occidentul îl va susține, pentru că el va promite controlul asupra butonului roșu. Și cine știe, poate că apoi totul se va repeta.

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

 1. nu cred ca rusia va mai avea dictator, data asta occidentul va intelege ca nu mai poate sta inca o data in frig, la mina unui nou nebun.
  rusia asa cum o stim astazi nu va mai avea niciodata puterea pe care o pierde acum.
  daca este cineva care gandeste ca ar putea exista posibilitatea sa apara un alt dictator, inseamna ca nu intelege nimic din ceea ce se intampla acum, si nu intelege faptul ca trebuie luptat acum pentru ca viitorul copiilor nostri sa nu mai fie amenintat de vreun despletit cu acces la butoane nucleare.

  • Asa e. Cum ar putea un nativ rus, scriitor pe deasupra, cunoscator al culturii si istoriei propriului popor, sa inteleaga cum stau lucrurile. Traiasca Wikipedia.

   • „Populația n-o să vrea să trăiască în haos, și din nou va apărea nevoia unei mâini de fier. Chiar și la cele mai libere alegeri – dacă vor avea loc vreodată – va ajunge la putere un nou dictator.”
    Suna a tragedie rusa , un fel de teorie a fatalismului .
    Putin este creația occidentului, doar nu am hrănit noi dictatura rusa si nu am făcut noi loc dictatorului rus la masa cu marile puteri. Au fost semne de derapaj de foarte mult timp.
    Sa continui asa ceva este greșit, trebuie luptat in asa fel încât sa existe stat de drept si democrație.Exprimarea referitoare la haos este ușoară.
    De ce oare lupta ucrainenii, nu pentru stat de drept si democrație?De ce este speriat dictatorul, nu de faptul ca rusii vor vrea si ei stat de drept si democrație văzând ca ucrainenii reușesc? Pentru ce a fost gonit Ianukovici? Nu pentru ca nu a vrut sa ducă tara spre o forma de democrație si stat de drept?

    Probabil ca nu poți lupta sa fie ca in Elveția din prima , referendum la fiecare chestiune importanta, dar de undeva trebuie început , nu? Ce lăsăm in urma noastră copiilor noștri?

    Am tot respectul pentru dl Mihail Siskin, e un act de mare curaj sa te confesezi asa cum o face dumnealui, si nu cred ca s-ar simți deranjat de spusele mele, nu cred ca am deranjat cu ceva, expunând opinii.
    Nu sunt de acord cu ironia dumneavoastră , nu o înțeleg.
    Cat despre trăiască Wikipedia, care Wikipedia, aia interzisa acum de către regimul criminal rus?

    • Mihail Siskin cunoaste foarte bine si direct de la sursa realitatea si mentalitatea rusa. Spre deosebire de noi ceilalti care le cunoastem de pe Wikipedia (la modul figurat bineinteles). Scenariul pe care il prezinta este foarte plauzibil.
     Sa nu confundam dorinta, cu realitatea. Nu poti schimba mentalitati peste noapte, oricat ai lupta. Dupa atatea tentative de democratizare prin razboie, prin subventii, primaveri si revolutii portocalii, ar fi cazul sa intelegem ca pur si simplu nu e posibil. E nevoie de generatii pentru a ajunge la o mentalitate democratica. O tara imensa cum e Rusia, nu poate face exceptie, oricat ne-am dori.
     Putin a fost o varianta convenabila pentru occident pana a ajuns in stadiul actual (de dementa putem spune) pentru ca alternativa era haosul din timpul lui Eltin, cand puteai cumpara de pe piata neagra rusa orice, de la uniforme la rachete. Daca alternativa la haos va fi o noua dictatura „luminata”, occidentul o va accepta, pentru ca nu exista alta varianta. Orice e mai bine decat ca butonul nuclear sa ajunga in mainele unui criminal ca Sadam sau Gaddafi, sau unui tembel ca Lukasenko. E un ciclu care va rula probabil in spirala pana cand democratia rusa va fi suficient de matura (daca va fi vreodata si nu va merge pe urmele Chinei).

  • Apropo de ce se intimpla in Rusia si care depaseste limitele ridicolului (niste imagini care spun mai mult decit o mie de cuvinte despre ce inseamna „ordinea” si „disciplina civica” in Rusia lui Putin);niste imagini care ne duc inapoi la Rusia lui Stalin atit de bine descrisa de Soljenitzyn,(care atit de frumos apela,in „Arhipelagul Gulag” la intelegere pt poporul ucrainian in caz ca va dori sa-si faureasca un alt destin…ce ar fi zis el acum,el, cel care a fost sedus de „farmecele” piticului sociopat in ultimii ani de viata?!?) dovada ca istoria se repeta:(de asta data cu „D-zeu si Maica Rusia” inainte)
   Grup de copii de scoala primara cam intre 6/7 ani si 8/9 ani ARESTATI si dusi la sectia de politie din zona dupa ce au depus flori la ambasada Ucrainiei din Moscova.Aruncat in spatele gratiilor,unde sint tinuti arestatii din sectia respectiv un copil (baiat sau fata,nu m-am lamurit si nu conteaza) plingind isi intreaba mama plingind la rindul ei:(care filma discret cu telefonul mobil) „mami dar de ce ne tin aici, ce rau am facut?” si ea a raspuns:”pentru ca ati incalcat legea nimeni nu are voie sa spuna cuvintul razboi si sa participe la adunari publice”(cam asa ceva din cite tin minte).
   O batrinica din Skt Petersburg cu 2 pancarde dupa ea, „evacuata”.Probabil ar fi trebuit sa „multumeasca” pt ca nu au luat-o pe sus ca pe majoritatea demonstrantilor.Sau ca nu au batut-o ca pe colegul profesorului Dmitri Dubrovski sau ca pe alti protestatari.
   IATA cum se aplica legea in Rusia…..
   Sa fiti siguri ca orice eventuala incercare de rasturnare a nebunului sociopat de la Kremlin care iata declara ca „denazificarea Ucrainiei continua”,”cinste eroilor din Armata Rusa”,ca „ucrainienii nationalisti folosesc civili ca scuturi umane, armata rusa nu tinteste obiective civile, nu omoara civili si ucrainienii au apelat la mercenari straini” se va lovi de rezistenta a milioane de rusi spalati pe creier pt care mesianismul rus de genul poporul rus este „Poporul Ales al lui D-zeu”, cel „Ortodox Adevarat” e o chestie sfinta de necombatut,mai actuala ca oricind si ca doar „Occidentul Satanic intruchipat de NATO” e de vina pt „ratacirea poporului ucrainian frate” si „indepartarea lui de Maica Rusia”.
   Cam greu sa discuti de o posibila schimbare in bine cind ai de-a face cu astfel de idei puternic inradacinate in mentalul colectiv, in mintea rusului de rind.Si ca „gaspadin prezident Putin e garantul si liantul principal care tine poporul rus departe de ratacirile satanice ale Ucrainieni tradatoare” „sedusa” de „decadenta si degenerarile Occidentului bolnav”.
   Si ca Putin aplica o operatie „dureroasa dar necesara pt a vindeca poporul frate ucrainian de ratacirile lui satanisto-naziste” chiar „cu pretul desfiintarii Ucrainieni ca stat separat.”
   Cam greu pt voci rationale ca domnul M Siskin sa se faca auzite atunci cind ai de-aface cu un monstruos sistem de propaganda rusa;daca s-ar incerca o rasturnare de situatie, de regim,milioane de rusi -nucleul dur si ultra dur al nationalistilor ortodoxisti-ar fi gata sa lupte si sa moara pt sociopatul de la Kremlin;din pacate.
   Iar sociopatul de la Kremlin stie bine asta si de aceea e (inca) atit de sigur pe el.
   RESPECT pt autor si pt distinsii comentatori!!!

  • un imperiu cu atatea popoare se mentine numai prin dictatura. O dictatura nu va oferi la exterior nimanui o viata linistita. Rusia va ajunge la democratie abia dupa ce se va destrama, Pina atunci va produce dictatori dupa dictatori, care in lipsa de orice altceva vor raspandi teroare.

  • Pai tocmai asta ne explica omul, ca istoria se va repeta și asta din cauza unui buton rouge…restul ce cred eu sau tu nu are nici cea mai mică importantă – darămite influența.

 2. Sunt dezgustatoare ´apelurile la pace´ lacrimogene si lesinate, din partea unor vedete hollywoodiene sau sportivi ( unii chiar ucraineni ! ) , impaciuitoriste, oamenii sa se inteleaga, sa fie frati, sa nu se mai certe ( ´ceea ce ne uneste e mai important decat ceea ce ne dezbina´ si alte asemenea baloane ) , sarmanii copii rusi nevinovati si sarmanele mamici de acasa, care nu stiau nimica … Aceasta ignoranta sau indolenta e vinovata, prostia e vinovata, e imorala, e bestiala, e inceputul tuturor viciilor. Sa nu cumva sa-l supere pe agresor, sa nu dea Bomba, sa stam noi linistiti, sa nu creasca preturile si sa putem in continuare sa digeram, sa nu se ia internetul. Oamenii aceia mor pt. libertate, nu pt. ´pace´ , pace va fi si daca se predau si vor fi ´reeducati´, e ca si cum a-i consimti la viol, ca sa nu fie ceva mai rau. Demnitatea umana e mai presus decat viata. Mai bine sa se predea cu totii , unul dupa altul, ca sa nu dea nebunul bomba. Ca si cum ai fi martor cand o bestie cu maciuca bate batrani si copii pe strada si a-i filma cu telefonul scheunand : mai, incetati, nu e frumos sa va certati, aveti-va ca fratii. Cu atitudinea asta de momai vestejite nicio sansa, exact pe asta se bazeaza.

  • @L.A.,
   Ati scris cumva comentariul acesta din transee, cu gloantele tiuind deasupra capului, intr-o pauza de respiro dintre doua confruntari cu soldatii rusi? Daca da, ignorati ce scrie mai jos.
   Altfel, daca l-ati scris dintr-un loc unde e liniste si pace in jur, nu stiu daca puteti spune cu atata vehementa ca „demnitatea umana e mai presus decat viata”.
   Am tot respectul pentru luptatorii ucraineni care au ales sa isi riste viata ca sa isi apere libertatea si demnitatea, dar ii respect si pe cei care considera ca in momentul asta cel mai important e sa supravietuiasca.

  • Domnule @Marian, nu cred ca ati prins ideea, probabil nu m-am exprimat bine, nu prea obisnuiesc sa intru in polemici forumistice.
   Ideea era aceea a pacifismului ipocrit si melodramatic al bienpensantilor, stil Depardieu, si care nu vrea sa vada diferenta dintre calai si victime, insirand cuvinte goale, pace pe planeta. Trebuie spus lucrurilor pe nume, asta e, un gest minimal de solidaritate pt. care nu e musai sa fii sub gloante ( sa avem putina rabdare ). ´Un loc unde e liniste si pace in jur´, cum sa mai fie liniste cand un tiran nebun ameninta cu sfarsitul lumii ? Poti sa mai ai liniste, sa mai dormi noaptea, cand copiii inteleg si ei si plang, cand focul se inteteste si se apropie de casa ta ? Asistam la acte criminale, de sadism si genocid, si nu putem sa facem nimic, e ca si cum un demon ar fi scapat in lumea noastra si s-ar fi dezlantuit. Am vrut sa spun ca poporul rus nu poate fi disculpat atat usor pentru ca este ignorant, e ridicol sa-i vaicarim pe sarmanii soldati rusi care, pasamite, nu stiu ce cauta acolo, pe mamicile lor din bucatarie care il adora pe Tatuc si sa-l chemam in ajutor pe marele Dostoievski. Si a propos de marea cultura rusa, e plina de imperialisti mesianici si apocaliptici de toate felurile , ´sacri sau profani´, : Homiakov, Aksakov, Kireevski, Samarin, Bakunin, Danilevski, Ilyev si da, aproape cu totii au visat si au contribuit la visul paranoic al mesianismul slav , Maica Rusia va mantui lumea cu sau fara voia ei, sufocand-o, insusi Dostoievski, cu xenofobia lui, cu Rothschild al lui, etc., care admira ´sufletul rus´ in toata cruzimea lui inocenta, intruchipat in mujicul care isi facea cruci largi inainte de a ucuide si a jefui .

   • a propos si de sarcasmul impertinent sub acoperire, de dragul fentei ( eu imi spun din cand in cand parerea, de nervi, la articole, nu comentez la comentarii sau la comentarii de comentarii): in discutiile forumistice musai sa fie totul mot a mot, ca la compunere, sa fie accesate cele doar mai scurte sinapse, sa nu se arda, saracutele.

    • @L.A.
     Ok, amandoi am scris la nervi, sa ne oprim aici. Fundamental, suntem de acord ca ar fi ingrozitor ca, de dragul redobandirii linistii si confortului anterior, Putin sa reuseasca sa ramana cu ceea ce a smuls prin forta.
     Autorul articolului spune insa, si eu sunt de acord cu el, ca Putin este acum nu numai un agresor criminal al unei tari vecine, ci si cel mai mare dusman al rusilor si al intereselor lor. Iar in Rusia nu se prea poate vorbi acum de democratie si Putin are de prea mult timp puterea totala ca sa mai existe vreo forma de checks and balances care sa i-o limiteze.
     V-as contrazice si cu privire la Depardieu: nu cred ca e un bienpensant, ci pur si simplu un bou cinic, complet lipsit de busola morala.

 3. Tot respectul meu.
  Rușii sunt oameni ca și noi.
  Din păcate au fost împiedicați mereu ca popor sa cunoască democrația, valorile universal valabile .
  Mujicul deșteptat si liber făcea rău țarului , secretarului general al partidului comunist sovietic , face rău clicii Putin.
  Rușii de rând au avut mereu un singur drept.
  Să moară cu milioanele .
  Pentru gloria țarului sau a Uniunii Sovietice.
  Acum e identic.
  Ofițerul de securitate sovietică ca și întreaga banda de foști KGB- isti propulsați pe cele mai înalte funcții, au frica de democrație ca dracul de tămâie.

  Cum au ciuruit pe Beria, cum ai împiedicat lovitura de stat împotriva lui Gorbaciov , sper că se vor găsii ruși să rezolve situația asta pina nu e prea târziu.
  Speranța e ultima care moare.

 4. Cred ca inca mai putem spera. Poate ca, dupa nebunia asta, oamenii vor intelege in sfarsit cat de inutile sunt armele, cat de stupid este sa incerci sa iei teritoriul altora cand ai locul tau, cat de fara sens este sa impui altuia modul tau de gandire si viata atunci cand esti liber sa te duci sa traiesti oriunde pe planeta, in orice societate se potriveste obiceiurilor tale…

  Poate ca ne vom da seama, si vom renunta la instinctul de „bullies”, la nevoia de a fi masculi alfa, de a calca pe altii in picioare. Poate ca vom realiza ca progresul stiintific si economic ne-a adus unde suntem si ne-a scos din stilul tribal de viata, si vom investi acolo. UE deja o face, si China vine puternic din urma ( da, China, care in ultimii ani ar fi putut cumpara/construi o flota militara impresionanta cu trilioanele de $ cheltuiti in cercetare, dar n-au facut-o ). Poate ca si rusii, si americanii vor intelege in curand ca cea mai buna metoda de a creste este sa investesti in cercetare, sanatate si educatie, nu in arme cu care sa se distruga mai eficient unii pe altii.

 5. Mi se face pielea gainii cand aud si citesc despre un al 3 lea 3 razboi mondial cu arme nucleare.
  In spatiul public se discuta intens pana unde Putin va putea merge in nebunia sa.
  Daca am ajuns in acest punct, totul dintr-o data poate fi posibil si totusi ce ramane de facut ? sa putem iesi din acest impas si spirala unei nebunii distrugatoare.
  Daca privim la rezolutia ONU si tarile care nu au votat rezolutia respectiv s.au abtinut putem observa cum arata lumea, 3 tari cu arme nucleare, India, China, Pakistan s-au abtinut iar Israelul, Mexicul nu impun sanctiuni rusilor, din lumea araba nu se aude nimic.
  Se tot vorbeste de lumea libera, care este lumea libera daca 3/4 din tarile lumii sunt conduse mai mult sau mai putin de regimuri dictatoriale si autocrate ?
  Ce a mai ramas din lumea libera ar trebui sa sa gandeasca foarte bine cu cine o are de a face.
  Globalizarea nu este decat economica, in rest in ultimii 30 de ani a avut loc, mai pe fata, mai pe ascuns o cursa nebuna a inarmarilor, firmele producatoare de armament fiind dintre cele mai prospere.
  Capitalismul in sinea sa cladeste si totodata distruge, de dragul unor afaceri bune si foarte bine, de teama pierderilor de locuri de munca aceste industrii au fost sustinute politic, unii, in fata primejdilor actuale pot spune prea putin, altii prea mult, mult prea mult, lumea musteste de arme.
  Economic lumea s-a apropiat foarte mult, productii, technologie au fost si sunt mutate intr-o tara in alta, costurile fiind elementul de baza pt acesti pasi, profitul maxim, pietele etc.etc.
  China a devenit un colos economic datorita capitalismului, a technologiilor puse la dispozitie si dezvoltarea acestora.
  Pe plan militar insa s-a produs insa exact tendinta opusa globalizarii, fiecare a incercat intr.un fel s-au altul sa.si securizeze militar investitiile dar mai ales resursele de tot felul, rolul marilor puteri devenind dominant.
  Am ajuns intr-un punct si dilema extraordinara, Ucraina fiind un prim ventil care a cedat in fata acestor presiuni tot mai mari, sper ca sandramaua sa nu explodeze de tot.
  Mi-asi fi dorit ca presedintele Biden sa fi vorbit ieri de la tribuna ONU adresandu-se intregii lumi, avertizand asupra pericolului nuclear care dintr-o data planeaza iar asupra nostra.
  Discursul ar fi trebuit transmis pe toate caile posibile, presa,TV, retele sociale etc.etc intregi lumi, cat mai mult oameni sa-l poata vedea si auzi pt ca omul de rand, eu, tu si altul indiferent ca este rus sau american, afgan sau argentinian nu doreste razboi, razboiul a fost din totdeanua al elitelor, e celor care detin puterea absoluta si totala, cei care au de suferit fiind oamenii simpli indiferent de culoare rasa, neam.
  Daca Facebook a dorit sa unesca lumea si sa aduca oamenii mai apropae acum o pot demonstra, cum se poate ridica o lume intraga impotriva nebuniei, impotriva distrugerii totale pt am ajuns intr.un punct de cotitura si este nevoie de actiuni prin care oamenii sa refuze pur si simplu sa puna mana pe arme, numai atunci elitele vor intelege ca amenintarile de tot felul nu-si mai au rostul.
  Este remarcabil ca SUA nu raspunde provocarilor rusesti, imi este mai multa teama ca europenii sa nu treaca la actiuni nesabuite, livrarile de armemant catre Ucraina putand fi privite de Putin ca actiune razboinica impotriva sa.
  Este nevoie de liciditate maxima , la nevoie de un pas inapoi sau lateral, este nevoie ca acum si principii „sacrosante” sa fie ragandite pt ca suntem sub amenintarea disparitei ca specie umana.
  Poate suna patetic, poate crede unul sau altul ca mai poate scapa pe nu stiu unde, chiar daca va reusi va trai intr-o lume pe care n-o va mai recunoaste, o lume in care viata nu va fi confortabila, lipsita, privata de toate binefacerile civilizatorice de pana acum, ce astazi este firesc va deveni imposibil.

  • Din tot manuscrisul pe care l-ati scris aici, eu nu am inteles ce solutie propuneti pentru Ucraina.
   Propuneti cumva ca europenii sa le mai livreze arme pentru a se apara deoarece va este teama ca nu cumva sa dispareti?
   Propuneti cumva ca Ucraina sa se predea astfel incat dumneavoastra sa va continuati nestingherit simpla viata pe care o duceti?
   Daca ati fi ucrainian cum ati gandi? Tot la fel?
   Dar daca Romania ar fi in situatia Ucrainei, ati fi de acord ca tarile din vest sa ajute tara noastra sa se apare sau sa ineapa sa danseze tango (un pas in spate unul in lateral) in timp ce copii si adultii sunt macelariti ?

   Ma gandesc ca in cazul unui conflict, dumneavoastra ati fi primul care rupe usa, daca nu cumva ati si rupt-o deja.

 6. Oricare, in anumite momente, se poate rusina de tara din care provine.
  Oare suntem si noi vinovati de rusinea care ne cuprinde?
  Sau, oare poporul nu a contribuit si el la starea actuala de lucruri?
  Nu e prea ieftin sa gasesti ca singur vinovat un descelerat?

  Si noi astlalti, nerusii, noi de ce nu ne rusinam? Noi ce am facut?

 7. Un episod istoric ca multe altele. Dincolo de emotia si suferinta momentului trebuie sa fim realisti. Rusia are o mare falie, viata din urban, mai buna si cea din rural mai simpla dar cu mai multa saracie. Toti care vor veni duoa Putin vor dori sa pastreze fala Rusiei, ca tara nu va dispare. Asa cum si Macron, Scholz, Biden, Xi, etc. tin la imaginea si puterea tarii lor. Pentru a democratiza Rusia lupta trebuie dusa din interior caci din afara nu va da multe rezultate. Este laudabila atitudinea dlui Siskin dar efortul trebuie inmiit si dus pe cel putin un deceniu.

 8. Ca sa intelegem cu adevarat cum se aseaza apele in Universul Pamintean nu avem decit sa ne uitam la recentul vot cu privire la actiunuile Rusiei in Ucraina ce a avut loc in cadrul ONU .Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria au votat impotriva .35 de natiuni s-au abţinut sa voteze printre care China, Cuba, India şi Africa de Sud,Pakistan etc .12 tari au decis să nu participe la vot, printre care Venezuela, Maroc şi Etiopia. Rezolutia a trecut cu o majoritate de peste doua treimi .Singura necunoscuta este doar daca Rusia reuseste sa formeze ,cu o parte din aceste natiuni , un bloc unit si militar .Asocierea Rusiei cu statele ce au votat contra nu le este suficienta spre a se impotrivi lumii intregi .Curind in Rusia se vor intimpla lucruri incredibile .Cetatenii ce se situeaza de partea Europeana a deciziilor si care nu vor accepta niciodata reorientarea asiatica a Rusiei ,pe care Putin pare a o face chiar in acest moment ,vor incerca „cu dintii” sa se rupa de „ursul cu picioarele de lut ”.Bombardamentele din Ucraina deja separa apele si in aceasta directie .Rusii isi separa populatia din Ucraina de ucrainienii asumati .Este evident ca acum se creeaza un mare zid , numit Nipru, intre ucrainieni si rusi impreuna cu filorusii aflati la nord de Nipru .Un secol ,de acum inainte, nici un ucrainean nu va mai putea face pace cu rusii .De aici si pina la momentul in care europenii consacrati ai Rusiei vor intelege unde „ cineva ”doreste sa mute Rusia , la nivel de prietenie si de model al conducerii statale , pentru inca o suta de ani de dictatura (este clara decizia asociata celor doi noi dictatori din Rusia si China si punerea de acord pe aceasta tema politica ) nu este decit un pas .Europenii Rusiei nu vor accepta asta cu nici un pret .Milioane de oameni nu vor putea sa fie facuti sa uite de un Tolstoi sau un Prokofiev .Civilizatiile se vor ciocni curind in Rusia .Deja „ Gingania ” ce sade ascunsa in inima orisicarui politician a preluat in cazul nostru puterea .25 de ani de conducere a unui stat atit de mare si de puternic au facut din micuta „ ginganie ” un monstru .Aceasta lupta in Ucraina este practic despre ciocnirea civilizatiilor .Rusia lui Putin a inteles ca acum este ultima sansa .Momentul in care o simpla raza de laser poate distruge orisicare racheta indiferent cit de mare sau cu cita viteza zboara si asta chiar din spatiu nu va mai lasa loc de intors niciunui dictator .

 9. Mitul butonului roșu se bazează mai ales pe angoasa celuilalt că ar putea fi folosit. Chiar și vreodată apăsat sa fie, își pierde tot potențialul apocaliptic pe care-l conține.

 10. Emoţionant, dar gratuit. Fiindcă apare întrebarea: CUM de un popor care a dat Lumii o cultură extraordinară produce numai dictatori care să-l conducă?
  Zice autorul: ” Federația Rusă ca țară va înceta să existe pe hartă după Putin.” Aşa va fi. POPORUL RUS îşi va merita soarta.

 11. Mama Rusie este o mamă vitregă, care își chinuie și își omoară în primul rînd proprii copii. Imperiul Rus, reprezintă ultima relicvă a barbarei stăpîniri tătare asupra rușilor. Un stat, care, sub domnia țarilor, de la Ivan cel Groaznic la Putin cel Derbedeu, a distrus supuși și vecini în goana – profund rațională și adînc emoționantă – după idealul imposibil și totalitar al Celei De-a Treia Rome.

  Libertatea și fericirea rușilor depinde de clădirea unui stat rus pe baze la fel de diferite de A Treia Romă pe cît a fost Imperiul Rus (și Sovietic) diferit de Rusa Kieveană.

 12. Rusii sunt programati sa aleaga un dictator!
  Toti incep frumos, apoi li se urca la cap! Avem nenumarate exemple!
  Domnul Siskin stie mai bine decat noi cum e sa traiesti in Rusia!
  Articolul este de o modestie geniala as indrazni sa spun!
  M-a induiosat!

 13. Acest razboi a inceput cand Gorbachov, dupa ce a eliberat Europa de Est de dictatura si ocupatie, a fost rapit de catre KGB.
  Acest razboi a continuat cu otravirea cu dioxina a primului candidat pro-occidental din Ucraina si cu nenumarate asasinate si faradelegi comise de Kremlin.
  Nu se poate ca o lume intreaga sa priveasca cum un popor liber si democrat este macelarit de o dictatura asasina si sa nu intre activ in lupta, sa-l salveze.

 14. Daca Putin si-a pus armele nucleare in alerta, si tarile NATO isi pot pune armele nucleare in alerta. Rusia nu poate castiga un razboi impotriva majoritatii tarilor lumii.

 15. Dincolo de orice părere personală sau aparent universală nu discutăm despre soluții aplicabile. Omenirea a ajuns la un consens teoretic asupra formei de organizare socială până acum optimă. Deși puțini înțeleg ce înseamnă și mult prea puțini acceptă DICTATURA LEGII, numită de unii „stat de drept”, aceasta este forma cea mai potrivită, date fiind calitățile și defectele umane. Principiul de bază ar fi: „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” sau „dreptul meu se oprește când încep drepturile celor din jur!”.
  Asta presupune stabilirea acestor limite clare, ferme și a structurii care veghează la respectarea lor. Teoretic se numește justiție, dar ca și cuvântul „democrație” avem încă multe de lămurit în privința obligațiilor și drepturilor necesare acestei structuri pentru a-și putea îndeplini obligațiile. Evident drepturile suplimentare nu există decât dacă își îndeplinește corect obligațiile, iar mai ales pe plan internațional, încă nu știm cum să împăcăm independența cu supunerea față de lege.
  Sunt multe de lămurit când discutăm despre agresiuni. Mulți susțin că atacarea Ucrainei de către Rusia ar fi similară cu atacul NATO asupra Serbiei, cu războiul din Afganistan sau din Irak.
  Dacă scăpăm din vedere punctul din care privim și omitem cântărirea bunelor cu relele ajungem la conflicte ireconciliabile. Pentru a asta ar fi utilă justiția imparțială, operativă și fermă.
  În opinia mea nimeni nu poate fi independent, ci supus absolut al legii. Cum ar trebui să fie legea ca să fie credibilă, unanim acceptată, și cum ar trebui să funcționeze justiția (universală) ca să fie eficientă, am putea stabili doar „pas cu pas”, cântărind avantajele și dezavantajele fiecărei soluții când vom avea timp, dacă vom considera necesar.

  • Nu exista „dictatura” legii. Legile in democratiile Occidentale sunt structuri dinamice, votate, modificate sau abrogate in parlament de catre politicieni alesi prin alegeri libere, reprezintand interesele societatii si ale cetatenilor liberi si avand la baza niste principii fundamentale, de pilda egalitatea, dreptul la viata si proprietate privata, libertatea cuvantului, libertatea credintei, interdictia de a ucide, etc.
   „Nelamuririle ” dumneavoastra sunt artificiale, nu au nici o baza.
   La inceput a fost puterea absoluta, monarchia, in cazul UK. Istoria democratiei in UK a inceput in 1215 cu MAGNA CARTA LIBERTATUM. Prin 1679, John Locke a scris Tratatele de Guvernare- principiile care stau la baza democratiei occidentale.
   In esenta, citez din nota introductiva a editiei Dover Thrift 2002, toti oamenii sunt, in mod natural, egali, liberi si independenti si au dreptul la libertate de gandire, de vorbire si de credinta. In plus, cetatenii au dreptul sa nu fie ingraditi sau supusi violentei de catre altii sau de catre propriul guvern. la randul lor, se asteapta de la cetateni sa respecte legile, necesare sa mentina libertatea. In esenta, statul exista pt bunastarea oamenilor, si nu invers. Puterea politica poate fi justificata numai daca este cu adevarat pt bunastarea cetatenilor si autoritatea guvernarii este conditionala si nu absoluta. Pt a mentine controlul asupra puterii politice, Locke a propus un sistem de verificari si frane, „checks and balances” , inclusiv separarea puterii legislative de puterea executiva.

   • pt mine, un biet ignorant in ale istoriei ( cu atat mai mult in cea a democratiei), aveam totusi ceva intrebari .. Un bun reper inceputul din UK. Miroseam eu ca istoria moderna a demoratiei incepe pe acolo …

 16. Cand a avut rusia rusine, ca sa credem ca acum ar avea? Ce face rusia acum, a facut dintotdeauna. Rusia isi doreste sa fie lider mondial si din punct de vedere economic este departe de asaceva, asa ca incearca sa-si satisfaca orgoliile folosind forta militara. Daca nu ar fi condusa de dictatori, rusia, cu resursele sale de materii prime ar putea fi cea mai mare putere economica din lume. Nu poti investi intr-o tara unde nationalizarea este cuvantul de ordine, cand se supara „imparatul”.

 17. Imperiul rus se va parbusi sub picioarele de gazela abia cand occidentul ii va pune bocancul pe grumaz atunci cand va fi ingenuncheata. A fost primita in G8 si a fost prima mare greseala, apoi Germani in nesimtirea ei a contiuat sa se lase santajata energetic, desi din 1981 i s-a atras atentia ca face rau. Mai mult, a continuat sa profita de umbrela NATO in timp ce hranea masina de razboi a lui putin. Dupa reunificarea Germaniei era momentul propice bocancului final

 18. ..mă tem că doar poporul rus îl poate opri pe Putin, deși este aproape imposibil din păcate. Știm ce-au pățit dizidenții ruși, începând cu Anna Politkovskaya și terminând cu Alexei Navalnîi.

  Am citit „Omul fără chip”, volumul publicat în 2012 de dizidenta Masha Gessen și mi-am făcut o idee despre omul Putin. Eu îl văd rece și calculat. A fiind sigur de neimplicarea strategică a occidentului.
  O face pe-a nebunul, mizând totul pe (butonul)roșu, știind prea bine că niciun politician rațional nu va risca un al 3-lea război mondial. Iar condamnarea internațională și prăbușirea imaginii Rusiei, sunt cenzurate, așa cum bine spuneți, pe toate canalele.

  Vă împărtășesc totuși temerile, referitoare la ce poate fi mai rău cu „nebunia” care devastează de mai bine de o săptămână Ucraina. Disperat din cauza sancțiunilor economice și furios pe toată lumea care-l acuză, Putin poate deveni periculos pentru propriul popor și chiar pentru el însuși.
  Eu unul n-am crezut că va trece la fapte, cu invazia Ucrainei și m-am înșelat. Prin urmare rămân circumspect în privința viitorului..

  Desigur că nu dumneavoastră sunteți responsabil de ceea ce se-ntâmplă și nu sunteți dator cu scuze nimănui, așa cum nu au avut vreo vină pentru tot ce-au înfâptuit oamenii de stat, Cehov, Tolstoi, Pușkin, Ceaikovski, Musorski, Mendeleev și alte personalități celebre pe care poporul rus le-a scos la rampă. Poate că este într-un fel paradoxul și în același timp drama acestui popor, care a dat(și dă) lumii atâtea valori, dar care a avut parte de asemenea conducători..

  Vă admir pentru atitudine. Poate că demersul dvs și a altor intelectuali ruși, va avea un ecou important în opinia publică de acasă. Poate le va da mai mult curaj celor care-ncearcă, deocamdată timid, să protesteze în stradă.

  Pentru toți cei afectați de ceea ce se-ntâmplă-n Ucraina, dați-mi voie să vă prescriu un anti-depresiv care funcționează cu succes.. https://www.youtube.com/watch?v=IugXpfj_Kjc

  • Cum adica, dupa toate distrugerile facute de Putin, el ramane singurul responsabil pentru dezastrul provocat? Ce simplu este sa spui, noi 144 milioane de rusi nu avem nicio vina, doar liderul nostru este responsabil. Este strigator la cer, este umilitor pentru victimele Ucrainei sa sustii asa ceva. Rusia a tot avut dictatori, nu este timpul sa recunoasca ca ceva e gresit cu ea ca natie. Rusia nu va fi niciodata o democratie, generatii dupa generatii isi vor cere ipocrit iertare mortilor, copiilor fara parinti, vaduvelor al caror soti au disparut fara urma, popoarelor decimate si omorate cu sange rece? Pana cand ne prefacem ca acceptam ipocrizia lor, chiar ne-am pierdut demnitatea?

   • ..domnule, „Adevărul e arareori pur și niciodată simplu”..
    Dvs sau părinții v-ați simțit vinovat de măgăriile comise de Ceaușescu ?

    Spre deosebire de masa populară supusă și tăcută din „iepoca”(Sic!) de aur, autorul articolului de față ia atitudine, critică regimul, cere chiar și scuze în numele celor responsabili de măcelul din Ucraina, care pretind că vorbesc în numele poporului.

    Ori știm prea bine cum s-au desfășurat alegerile în Rusia lui Putin. A fost admisă doar o „opoziție” de coloratură, prietenoasă Kremlinului.
    Adevărații opozanți în frunte cu Navalnîi au fost scoși din joc, definitiv sau temporar. Otrăvurile casei de Borgia sunt anemice prafuri de strănutat pe lângă delicatesele FSB-ului.. Ca să nu vorbim de salturile de la etaj, fără plasă de susținere..

    E de blamat cineva că s-s născut într-o țară sau altă ? Fiecare e responsabil, în primul rând de faptele sale și (dacă democrația o permite..) de alegerile sale politice.
    În rest vorbe peste vorbe și eroism de operetă. Ucrainenii sunt lăsați să lupte singuri.

    Dacă vi s-a părut că susțin genocidul comis de Putin, mai citiți odată, cu mai mare atenție, ce-am scris mai sus.

    • @mircea gindu
     In primul rand ceausescu nu a pornit razboaie asupra altora folosind poporul pe care-l pastorea.
     Apoi noi, poporul, suntem vinovati pentru ca:
     – n-am iesit toti in strada, din lasitate si din COMPLICITATE, ne-a placut sistemul dedicat nonvalorii si trandavelii
     – nu am fost in stare sa dam nastere unor oameni de valoare, care sa fie omenosi cu poporul, asa cum au fost alti conducatori din blocul sovietic cu ai lor. ceausescu a impuscat, a schingiuit romanii, si-a batut joc de ei. Nimeni nu l-a obligat sa-si tina populatia sub teroare, infometata, fara medicamente, curent, caldura, necesitatile de baza, umilindu-l

     Cum generatie dupa generatie in Rusia au produs numai dictatori, care nu s-au multumit sa-si umileasca numai propria populatie ci au provocat dezastre la nivel mondial, fiind constant sursa raului din lume, da, poporul rus are o mare problema de adaptare la civilizatie, are o responsabilitate pentru mizeria lor morala.

     • „Pe pământ avem de toate
      și mai bune și mai rele
      …………………….
      Genii mari și minți tembele
      Vânt ce stă și vânt ce bate
      Și martiri dar și lichele?

      Orice popor are atât oameni de valoare, cât și indivizi malefici. Totul stă în procente.
      Dacă dvs aveți o statistică precisă, care vă spune că din 144 de milioane de ruși, majoritatea sunt admiratori ai lui Putin și susținători ai invadării Ucrainei, arătați-ne și nouă sursa. Să nu-mi spuneți de alegeri. Ele au fost trucate și în Rusia și în Belarus.

      Îndreptați-vă ura împotriva celor responsabili de calvarul Ucrainei, care nu se sfiesc să-i aresteze pe rușii care protestează în stradă. Să nu-mi spuneți că și dizidenții se fac vinovați de faptele celor care-i prigonesc de prin 2000 încoace.

      Spuneți că „..noi, poporul, suntem vinovati pentru ca:– n-am iesit toti in strada, din lasitate si din COMPLICITATE..”
      Bine și cu cei care-au ieșit în stradă și au fost împușcați cum rămâne? Ei nu fac parte din poporul pe care-l blamați „la grămadă”? Dacă aveți mustrări personale de conștiință, nu înseamnă că noi ceilalți suntem datori să le împărtășim.

      Rasismul împarte oamenii după culoare pielii. Xenofobia merge pe criterii etnice.
      Înțelegeți, vă rog, că inteligența versus prostia, sau cumsecădenia versus ticăloșia, nu sunt nici geografice și nici istorice.

      Oameni geniali s-au născut și se vor naște peste tot în lume, din antichitate și până la sfârșitul ei. Lăsați oamenii de valoare în pace. Ei aduc lumii întregi ceea ce noi, cei din pluton, nu vom reuși niciodată.. Ne fac viața mai frumoasă.

 19. Orice dictator se teme de scriitori. Îi pot strica durabil imaginea. Îl deranjează și epitetele, comparațiile…
  Boris Johnson l-a comparat deja pe Putin cu Miloșevici, așa că probabil se vor înmulți concesiile umanitare rusești.

 20. „Rusia e încercată de durere și rușine” – o mare minciuna. Adevarul este ca Rusia a provocat si provoaca mereu si mereu tragedii si durere, crime impotriva altor popoare. Tiranul nu este un accident al istoriei Rusiei, un imperiu atat de eterogen nu va fi tinut decat prin dictatura, se duce unul, Rusia are o pepiniera bogata din care sa alegeti unul proaspat. Rusia nu se poate impune in lume decat prin forta si teroare.

 21. Nota: Asta este un text lung, daca nu sunteti interesati sau nu aveti timp, ignorati-l, imi cer scuze.

  In toata istoria sa lunga, Rusia, indiferent de regimul guvernant nu a avut niciodata un transfer de putere (sa-l numim democratic este absurd) pasnic, normal si legal. Niciodata.

  Textul d-lui Siskin este foarte bun, nu degeaba este unul din cel mai importanti scriitori rusi de astazi. Cu un singur amendament: traieste in Elvetia de 27 de ani. Adica intr-o democratie cu care s-a obisnuit si de care cu siguranta este incantat.

  Rusii de rand din Rusia sunt obisnuiti cu necesitatea unui ‘strong man’ care in west este numit dictator. Li se pare normal si firesc. Experimentul democratic din Federatia Rusa din 1992 stim cum a inceput si cum s-a terminat. In haos total. In 1999 Putin a fost adus la putere sa repare greselile si sa faca curatenie. Asta a si facut. Ca intre timp a furat cat s-a putut si ca a ajuns probabil neoficial cel mai bogat om din lume, nu conteaza pentru rusi. Ca si-a lichidat sistematic toti adversarii politici de-a lungul anilor, pentru rusi este firesc pentru ca asa merg lucrurile acolo.

  Toti jurnalistii westici practic au plecat din Rusia in ultimele zile, altfel sfarsesc in puscarie. Rusii consuma informatiile oficiale foarte bine filtrate si digera adevarul care le este oferit de Kremlin. Pentru ei asta este adevarul. Nu au alternative, internetul in Rusia este cenzurat si controlat. Va mai amintiti anii din Romania pana in 1989 cand toti ascultam Europa Libera pentru ca nu aveam alte surse de informatii? Asta se intampla astazi in Rusia, unde nu stiu cat de populara este Europa Libera sau Vocea Americii. Vreme de 70 de ani rusii au fost educati sa creada ca americanii sunt dusmanii de moarte ai Rusiei. Educatia a dat roade. Generatiile tinere sunt ceva mai liberale pentru ca au avut acces la Internet, dar statistic, raportat la total populatie procentul este mic.

  Occidentul a facut cu Putin aceeasi greasela istorica pe care a facut-o cu Hitler in 1936. Toti stiau de manifestul politic Mein Kampf unde Hitler a descris amanuntit ce are de gand sa faca, dar nimeni nu l-a bagat in seama. V. Putin, de 15 ani spune raspicat ce are de gand sa faca, dar nimeni nu l-a bagat in seama. A inceput cu Georgia, Crimea si astazi este Ukraina. Maine vor fi statele baltice, si, posibil parti din fosta Europa de Est. Pentru ca in mintea lui, si cu sustinerea poporului rus, misiunea lui Putin pe pamant este sa readuca in Rusia fostele teritorii ale imperiului sovietic.

  Rusii mai au un avantaj pe care occidentul nu il va accepta niciodata. Viata unui om, soldat, in Rusia este atat de ieftina incat nu are nici o valoare. Pot sacrifica zeci, sute de mii de oameni in razboaie fara probleme. Ii vor numi eroi post-mortem, pentru gloria Maicii Rusia. Al doilea razboi mondial se spune ca a fost castigat de mintile britanicilor, armament si tehnologie americana si sange sovietic.

  Putini oameni din west sunt hotarati sa ia o arma si sa isi dea viata in Ukraina. De ce ar face-o? In west traim relativ bine, avem servicii sociale de care rusii nici nu viseaza, traim pana la 80 de ani daca nu suntem bolnavi, pe scurt o ducem bine. De ce sa ne jertfim? Pentru ce?

  Putin va strangula Ukraina pana cand va obtine teritoriile pe care le doreste, un nou guvern supus Kremlinului, dupa care lucrurile se vor linisti, in ciuda sacrificiilor si eroismului ukrainienilor. Apoi, in cativa ani, vor urma alte pretexte si se va extinde spre Lituania, Estonia si Latvia. NATO nu se implica, asta este clar. Cum il opresti pe Putin? Prin sanctiuni economice? Este obisnuit cu ele, rusii intotdeauna au stiut sa stranga cureaua, iar China va oferi Rusiei suficiente bunuri si bani in schimbul petrolului, gazului metan, mineralelor si lemnului din Rusia.

  Pe scurt, Putin poate fi oprit numai daca NATO ia o pozitie de fortza, ceea ce inseamna razboi, posibil un conflict nuclear, si nimeni din west nu doreste asta. Putin o fi un ticalos fara pereche, dar nu este deloc un tip prost, stie exact ce face.

  Cata vreme occidentul sta pe margine, chiar daca protesteaza vehement, aplica sanctiuni, si toata mainstream media urla 24/7 nimic nu se va schimba in bine nici pentru ukrainieni si nici pentru occident.
  Singura sansa reala este ca cineva din anturajul lui sa-i traga un glonte in cap si sa-l opreasca. Atunci da, pentru o vreme vom avea timp sa ne tragem rasuflarea pana cand un nou tzar rus va veni la putere si isi va cere drepturile.

  • ..o aduceți bine din condei, totuși amănuntele contează, iar „cine caută adevărul își asumă riscul de a-l găsi”.. :))

   Primo, transferul de putere Elțîn-Putin a fost cât se poate de pașnic, singura condiție pusă a fost ca familia venerabilului să nu fie deranjată pe viitor, ceea ce s-a și întâmplat.. A fost un troc, îți dau, îmi dai..

   Apoi, nu se compară perioada lui Hitler cu cea de acum, pentru simplu fapt că bomba atomică nu fusese încă fabricată. Nu exista amenințarea butonului roșu. Ăsta e motivul principal pentru care nu i se declară astăzi război lui Putin.

   Terțio, Putin nu poate fi oprit de nimeni pe cale militară (și știe bine asta..) pe motiv de buton roșu.. Poate că poporul rus va găsi, cât mai curând, o cale.

   Cât despre bullet, sau „scopul scuză mijloacele”.. Dacă l-ați citit recent pe Machiavelli, poate vă amintiți că tot lui îi aparține și „mai bine temut, decât iubit”.. !?
   Vorbind de Machiavelli.. : https://www.youtube.com/watch?v=40g-mOEZHdQ

   Pe final, apropo de „westici”, contribuția dvs la îmbogățirea limbii române e notabilă, chiar dacă suferă de o ușoară inadecvare.. Nu vă lăsați totuși descurajat..

   • Imi pare rau ca v-am dezamagit cu termeni care nu au ce cauta in limba romana. Poate expresii maneliste ar fi mult mai acceptabile, din pacate nu sunt la curent cu aceasta evolutie. Ca sa dezvolt putin raspunsul la „tonul” postarii dvs o sa folosesc un alt termen care nu are ce cauta in limba romana si care se numeste „patronizing attitude”. Mea culpa, cele bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihail Șișkin
MIHAIL ȘIȘKIN (n. 18 ianuarie 1961) a studiat germana și engleza la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova. După absolvire, a lucrat ca jurnalist la revista de tineret Rowesnik timp de trei ani, după care a predat limba germană și engleza timp de zece ani la „Școala numărul 444” din Moscova. Mihail Șișkin s-a căsătorit cu elvețianca Francesca Stocklin (a doua căsătorie) și a locuit cu familia sa la Zurich din 1995, unde a lucrat ca profesor de limba rusă, profesor și interpret pentru azilanții vorbitori de limbă rusă pentru Oficiul pentru Migrație. De la publicarea romanului său „Părul Venerei” (tradus în româna la Curtea Veche Publishing în , el trăiește exclusiv din opera sa literară. În semestrul de toamnă 2007 și 2009 Șișkin a predat limba rusă și cultura rusă la Universitatea Washington și Lee din Lexington (Virginia). Din 2011 locuiește cu familia sa (fiind în a treia căsătorie cu rusoaica Evgeniya Frolkova) la Kleinlützel în cantonul Solothurn. Mihail Șișkin a fost singurul autor care a primit cele mai importante trei premii literare din Rusia: în 2000 a primit premiul Booker rus, Premiul național bestseller 2005, Premiul „Bolshaya Kniga” în 2006 și 2011. Cărțile sale sunt cel mai bine vândute în Rusia.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro