luni, aprilie 22, 2024

Rusia putinista depaseste deja masura cu Romania: Ajunge!

In acest moment s-au intrunit toate conditiile ca problema ruseasca in Romania sa fie pusa fara menajamente pe tapet.

Moscova ne da note la purtare, ne face cu degetul, urecheaza Presedintele Romaniei, scurge catre mass-media “conversatii diplomatice” insultatoare cu privire la Romania si romani, se rupe in figuri de forta tutelara, vrea sa aiba drept de veto asupra regimului exploatarii resurselor naturale ale tarii, incurajeaza chestionarea identitatii europene a Romaniei, se infiltreaza in structura economica a tarii, samd samd samd.

Avem mai nou si o miscare pravoslavnic-ecologist-sapiential-comunist-ocupist-legionaroida incipienta, rezonand in spirit si uneori pana la litera si virgula cu putul gandirii ideologului lui Putin, un exaltat ce combina multilateral-dezvoltat fascismul cu socialismul si ortodoxismul intr-un anti-occidentalism stupid si periculos. Acest individ, Dughin, se pozeaza nu intamplator -in trecere prin tara noastra fiind- cu unul dintre activistii pe fata impotriva statului de drept si occidentalizarii tarii, autor al unuia dintre cele mai incriminante documente legate de lovitura de stat din 2012, unul Dogaru.

Sa nu o lungim: stim cu totii despre ce e vorba aici. Cine se face ca nu vede sau face pe naivul, sub un pretext sau altul, are o problema. Si aia nu e problema noastra.

Sa le luam pe rand. Chestiunea centrala este problema economica. Azi sa o punem pe tapet pe asta. In acest moment este evident ca Moscova foloseste parghiile economice ca instrument geopolitic si de pozitionare strategica si influenta geopolitica. Rusia e un sistem mercantilist-capitalist de stat, cu ambitii imperiale, in care factorul economic este servantul politicului si militarului. Nu exista economie libera in Rusia si trebuie sa terminam cu aceasta fictiune in care ne complacem. Rusii nu fac economie, nu fac constructie de civilizatie (care vine apropos, de la civic si civil), fac geopolitica, imperialism si propaganda. Moscova insasi ne indeamna sa vedem lucrurile asa. Sa-i luam in serios.

Asadar avem tot dreptul sa privim orice agent economic rus ca potential agent politic, de informatii si de influenta rusa-putinista. Putem face poate o nedreptate unora, dar asta e. Rusia e un sistem mercantilist-capitalist de stat agresiv –cu accente tot mai puternice national-socialiste- si avem toate datele in acest moment sa operam sub ipoteza ca investitiile ruse sunt manate nu de jocul pietei libere ci de fire ce duc la Moscova. Nu e bine. Moscova foloseste infiltrarea economica, santajul economic, boicotul economic, monopolul economic ca arme politice. Dovezile sunt covarsitoare.

Bun. E cazul sa raspundem.

E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse directe si indirecte in economia romaneasca. Faptul ca nu avem la ora actuala aceasta evaluare facuta publica, este ingrijorator. Avem nevoie de un inventar cantitativ cat mai precis.

E momentul sa avem un inventar calitativ al prezentei ruse in sectoarele si industriile strategice. E bine sa stim unde si cum sunt plasati ei si agentii lor, in nodurile strategice ale economiei. Sa nu spuneti ca nu exista asa ceva, ca ce agenti, ca ce contracte, ca ce plasamente, ca sa vezi, ca sa nu crezi…. ca va rad si curcile daca initiati o conversatie in acest sens. Ca sa vezi: Romania, singura tara din regiune si din lume unde nu se intalneste fenomenul in discutie. Miracol.

E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse in sectorul resurselor naturale.

E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse in domeniul metalelor rare.

E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse directe si indirecte in infrastructura.

E momentul sa avem o evaluare a prezentei ruse prin intermediari in entitatile economice majore operand in structura economiei nationale.

E momentul sa gandim un moratoriu asupra oricarei noi angajari ruse in economia nationala.

E momentul sa anuntam ca ne gandim tot mai serios la principiul preferintei comunitare si nord-atlantice in economie.

E momentul sa semnalam cat se poate de ferm ca la orice act de razboi economic asupra Romaniei si Republicii Moldova, Romania va evalua investitii ruse specifice din tara in perspectiva principiului prioritatii strategice comunitare si nord-atlantice. Romania nu e sat fara caini.

E momentul sa tragem o linie. Ne jucam de-a economia de piata si capitalismul pietei libere cu unii care sunt din alt film, cu alte ambitii si alte reguli. E cazul sa-i privim si sa-i tratam exact asa cum se prezinta si cum sunt. A proceda altfel este stupid si iresponsabil.

Distribuie acest articol

169 COMENTARII

 1. Ceva din 1915 (Pamflet al Partidului Laburist Independent):

  „Rusia era aliata Franţei, deci pentru a completa tripla ligǎ, era nevoie ca ancestrala ei vrajbǎ cu noi sǎ fie aplanatǎ. Politica noastrǎ urmǎrea “reinstalarea Rusiei în poziţia de Mare Putere” pentru ca forţele ei sǎ le contrabalanseze pe cele ale Germaniei în competiţia ce divizase Europa în douǎ lagǎre înarmate. În anul 1905 Rusia, învinsǎ de Japonia în Orientul Îndepǎrtat, ameninţatǎ de revoluţie acasǎ, se scufunda într-un haos indescriptibil. Prietenia noastrǎ i-a reînviat prestigiul; creditele noastre i-au restaurat finanţele. În acele zile era la modǎ sǎ spui cǎ amiciţia cu Anglia liberalǎ va sprijini creşterea libertǎţii din Rusia. Cu privire la libertǎţile Rusiei, recenta noastrǎ prietenie nu a realizat nimic în plus faţǎ de alianţa acesteia cu Franţa republicanǎ, timp de douǎzeci de ani. La fel cum a procedat cu Franţa, Rusia s-a apropiat de noi, nu pentru cǎ sîntem o Putere Liberalǎ, ci fiindcǎ sîntem o Putere Creditoare, cu bani de împrumutat şi capitaluri de investit. Primul efect al noii noastre prietenii a constat în consolidarea unei autocraţii falimentare aflatǎ în luptǎ cu propriul popor.”

  REPET: 1915 (aproape 100 de ani)

  • Listele care nu deranjeaza.

   Dacă Mihai Rapcea ar fi fost prieten cu Tismăneanu, până acolo i-ar fi fost! Vasile Ernu se apuca de scris articole, scrisori, dădea telefoane, făcea dosare.
   Dar pentru că, din contra, Vladimir Tismăneanu figurează pe lista lui Mihai Rapcea, Vasile Ernu nu are nici un motiv de indignare. Pe el nu îl intereseaza Noua Dreaptă sau alte grupuri fascistoide (de altfel, are astfel de personaje în redacție – Claude Karnoouh ), problema lui sunt “intelectualii lui Băsescu”, Vladimir Tismăneanu în primul rând.
   Daca ma gandesc bine, din cauza asta lista asta s-ar putea să fie chiar binevenită.

   http://inliniedreapta.net/insemnare/liste-bune-liste-rele-si-rusia/

 2. Propun ca acest articol sa fie o tema pentru CSAT, dar fara primul ministru, pe care sa-l trimitem intr-o vizita semi-privata, undeva cat mai departe, si pe o perioada nedeterminata: daca este nevoie de colecta publica pentru finantarea calatoriei cat mai indelungate, de preferinta cativa ani, imi declar disponibilitatea.

  • Propun Alpii Neo-Zeelandezi, ca aia din Italia i-a vizitat PM-ul cand s-a ascuns de tiza Neuland. Si sa ramana acolo in urmatorii 70 de ani, ca tare bine ne-ar prinde(dar si pe ei ar fi bine sa ii prinda, DNA-ul si Parchetul).

 3. „Avem mai nou si o miscare pravoslavnic-ecologist-sapiential-comunist-ocupist-legionaroida incipienta, rezonand in spirit si uneori pana la litera si virgula cu putul gandirii ideologului lui Putin”
  Aligica, ai baut asa de dimineata? Daca te doare atat de mult de tzara fosta si a ta, de 4 aprilie cum de nu tzi-ai adus aminte de cei cinci mii de bucuresteni macelariti de cei astazi „ai tai”?

  • Domnule, ai dreptate, nu mi-am adus aminte. Dar nici dumneata nu ti-ai adus aminte sa-ti iei medicatia in ultima vreme. Vad ca o tii de cateva zile in forumul asta una si buna cu tot felul de date aniversare si comemorative. Fa, domnule, un calendar cu un tabel: data, ce trebuie sa aniversam sau comemoram si ce trebuie sa scrie in fiecare zi lumea la contributors. Nu vezi ca sistemul asta in care ne iei si ne mustruluiesti post factum pe fiecare in parte nu merge? Gresim mereu. Ia-o metodic si anticipativ.

   • Ce comod e să te iei de aniversări și să nu vezi problema cu ecologiștii-fascisto-comuniști. Ce comod este să vezi ecologiști-fascisto-comuniști în mii de protestatari care erau revoltați de aspecte ecologice și LEGALE. Presupun că suntem numai fani DNA, dar nu ne deranjează corupția sistematică a statului român dacă este făcută de occident. Dacă rușii sunt mai brutali îi observăm, occidentul mai subtil nu îl observăm.

    Hai să fie comod și pentru mine și să vă cataloghez drept capitalist fascist… ar fi atât de simplu dialogul.

    PS nu îi suport nici pe ruși, dar nu renunț la niște principii pentru că mi se arată o sperietoare. Metodele astea funcționau în alte vremuri.

    • Voi eco-talibanii nu contati. De ce zic asta? Cum de sunteti ecologisti, iubitori de lege si alte alte asemenea da rnu va-m vazut absolut niciodata aparand legea in esenta ei, acolo unde trebuie? Adik protestand cu miile cand DNA-ul este obstructionat, cand legile justitiei se schimba doar pentru ei, cand atatea si atatea ar putea fi stopate spunand nu ilegalitatii, spunand nu penalilor, spunand nu parlamentarilor penali. Dar nu v-am vazut…absolut niciodata. Cum se face? Cum de va doare ecologia legata de gazele de sist da rnu vadoare de cea a penalilor baroni din judetele impadurite care taie fara numar. Cum de nu va doare cand penalul primar de Iasi decide pur si simplu sa taie toti teii ca sa vina el cu 3 salcami japonezi, cum de nu va doare atatea si atatea. Cat timp nu aveti decat un singur punct, nu sunteti credibili. Ba mai rau, mirositi a manipulati. Eu nu pun la indoiala buna voastra credinta, dar asta nu are de-a face cu ratiunea.
     Asa ca, pana dovediti consistenta, nu sutneti decat niste manipulati cu plasticuri lovite de afalt.

    • Nea, romanul in nesimtirea lui nu-i pasa ca doarme in mocirla, ca este ultimul in UE la toate capitolele, ca sunt priviti precum rromii si vrei sa spui ca se gasesc zeci de mii de ecologisti carora sa le pese de mediu? De unde atata constiinta la un popor degenerat si pervers?

     O sa-mi sara in cap o gramada de revoltati ca am insultat poporul. Mai bine ar realiza ca ascunderea adevarului adanceste criza.

    • stii bancul cu eva? E valabila si pentru matale recomandarea cu medicatia facuta de dl Aligica camaradului matale, national comunistul ortodoxistoid , numit, nu stiu de ce, lucid.

  • Mintea ta e tulbure, lucidule. Cred ca ai consumat aburi de acid sulfuric.
   Dupa ce le declari razboi, vrei sa nu te bombardeze americanii???

   • Lucidul are dreptate. Pai decat sa le declaram razboi rusilor, nu am face mai bine sa le declaram razboi americanilor? Ia ganditi si voi putin mai limpede! Le declaram razboi, aia vin peste noi si ne cuceresc si pe urma se rezolva toate problemele Romaniei! Uitati-va cum s-au intamplat lucrurile in WGermania, dupa WW2. Asta ar fi singura sansa sa ajungem si noi sa traim vreodata aici, in Romania, ca in Germania! E clar ca, daca le declaram razboi rusilor si ne cuceresc astai, o sa fie nasol. Deci: biciul pe USA, trageti cu pistoalele cu apa dupa ei, mai baieti!

  • @ lucid

   Domnule, adevarul e ca divortul de realitatea e in floarea patologiilor nationale, iar luciditatea se mentine greu. De asta vin si va intreb: ce terapii ati incercat pana-n prezent? Ca nu dau roade. Poate e timpul sa schimbati specialistul. Hai, curaj, cu pacient cooperant se poate, da roade.

  • @lucid. Imi dai UN SINGUR EXEMPLU de razboi in care civili nu au fost „victime colaterale”?
   Cand este bombardata o zona industriala INAMICA nu sunt victime? Rusii nu au bombardat Constanta dinspre mare? Germanii nu au bombardat Bucurestiul dupa 23 August? Japonezii nu au mitraliat Nanking?
   Singurul care nu a „mitraliat” ci a impuscat in ceafa a fost Stalin [cand nu i-a trimis sa inghete in gulag]. Total victime Stalin vreo 20 de milioane.
   DUpa logica lui lucid: Traiasca Stalin?

  • Despre ce vorbim? Romania declarase razboi SUA in decembrie 1941, numai ca nu s-a gindit si la cine si cum poate bombarda; resursele de petrol ale Romaniei erau vitale Germaniei in purtarea razboiului si deci tinte legitime pentru Aliati – si alaturi de ele si infrastructura de transport; tinta a fost Gara de Nord si piederile civile s-au incadrat in specificul bombardamentelor strategice ale celui de-al doilea razboi mondial, indiferent unde au fost efectuate. Trebuie sa acceptam aceste victime nevinovate la fel ca si victimele nevinovate ale armatei romane pe frontul de est, ca un rezultat teribil si specific al razboiului al doilea mondial, dar atit si nu ca judecati morale atemporale – mai ales ca victimele din 4 aprilie 1944 nu au fost intentionate, spre deosebire de unele acte ale armatei romane mai putin glorioase ( vezi cazul Odesa).

   Discutia despre 0 victime civile in conflictele militare este specifica numai al ultimilor decenii, un rezultat al imaginii tot mai negative a conflictului militar, un produs paradoxal al cresterii spectaculoase a preciziei si a limitarii utilizarii armelor numai la militari si se aplica de regula numai occidentalilor: se tine o evidenta riguroasa a tuturor civililor morti in Iraq in urma interventiei americare din 2003 (ignorindu-se victimile civile ale razboilului iraqo-iranian sau a gazarii kurzilor sau a macelaririi insurgentilor shiiti din Basra de catre Saddam) , se discuta intens despre orice greseala americana in Afganistan (fara a se numara executiile sumare ale civililor de catre talibani), s-au numarat toate victimele (foarte putine de altfel) ale bombardamentelor NATO in Serbia si Kosovo, dar nu prea se discuta despre cum a purtat razboiul Rusia in Cecenia sau in Georgia – cecenii civili sunt prin definitie teroristi.

   Ca sa nu mai gresim alta data ar trebui sa acceptam cu totii o axioma clara „Occidentul este vinovat din principiu pentru orice rau facut de oricine, oriunde pe Terra” – asta ca sa stim de unde pornim discutia si sa ne aliniem cuminti la gindirea corecta.

 4. Ai dreptate dle Aligica. Trebuie sa stim de ce sunt unii care incurajeaza intrarea firmelor rusesti in Romania. Trebuie sa stim de ce platim cel mai mult pentru gazul de la Gazprom dintre toate tarile din Europa. Si nu de acum, ci din 1992. De ce nu luam gaz de la americani?

  • E vorba de logistica. Americanii sunt departe de noi iar rusii sunt aproape…d-aia nu luam de la americani gaz si luam de la rusi. Mai e si un ocean intre noi si americani. Intrebarea mea este de ce nu suntem in stare sa ne scoatem singuri gazul din pamant si trebuie sa vina altii ca sa-l scoata si sa ni-l vanda cu cat vor ei.

   • Domnule, cu ce se poate lauda poporul roman? Cu cxe realizari? Cum poti avea pretentia la extractii de gaze fara sa arunce planeta in aer?

 5. Trebuie sa ne gandim serios la DEPORTAREA rusilor, sa vada si ei cum este prin Siberia ! Este treaba SRI sa ne lamureasca lucrurile astea ! De exemplu, au fost manifestatii fata de Rosia Montana dar nu a fost nicuna fata de Baia Mare, unde exploreaza rusnacii. Astia ne iau de fraieri !

  • Rosia Montana a fost doar un pretext pentru a creea o masa critica de „protestatari” care sa fie redirectionata ulterior catre adevarata lor tinta: exploatarea gazelor de sist. Scopul: eliminarea competitorilor lui Gazprom pe piata din Romania si mentinerea dependentei energetice fata de Rusia.

   • rosia montana s-ar numi mult mai corect, rosia capcana, eu demult ii zic asa.. Perfect de acord cu ce-ai scris dta, si eu gindeam la fel.

 6. Cum autorul se ocupa de cine face imperialism, eu pot spune cine NU face, nu a facut si nu va face imperialism, niciodata, ever, sub nici o conditie, economic sau de altfel. Ghici ciuperca ce e?

 7. Si, nu exista acest inventar? Nu sint inregistrate toate la Registrul Comertului?

  Si ce te faci cand investiile rusesti au aparut pe fondul lipsei de alternativa, pe fondul lipsei de interes al „vesticilor”, care dealtfel pot fi si ei legati de Rusia prin multe firisoare…

  Asa ca daca nu a exista concurenta reala, cum sa faci moratoriu, daca nu ia nimeni combinatul X din oraselul Y? Rezulta ca ori il subventionezi de la stat, ori il lasi in faliment.

  • Ei, daca tot ati deschis subiectul, stimate asfd, haideti sa vedem care-i „fondul” lipsei de alternativa si lipsei de interes al occidentalilor pentru investitii in Romania:

   Sa fie coruptia endemica, guvernamentala? Intretinuta prin vot, de o masa critica din populatie? Adica sa fie ca o buna parte din populatie, la 24 de ani de la eliberare de comunism, inca mai striga „nu ne vindem tara” si-i voteaza pe aia care striga aceste lozinci – gen USL, 2012, e nevoie sa va aduc aminte discursul izolationist, antieuropean al dlui Antonescu, pe stadion, la lansarea candidatilor USL? Si nu-i vorba doar de Antonescu-Ponta. Vezi cazul recent al independentului candidat pt PE Capsali, sustinut de biserica, vajnic marsaluitor ecologist, ferm urator al „dictaturii basesciene” si sustinator al loviturii de stat iulie 2012 sai al USL.

   Sa fie ca tineretul buimac, eco-progresist, dacopat, samd, a zgaltait saptamani in sir, cu miile si zecile de mii la un moment dat, petul prin Bucuresti si orasele mari strigand jos Chevron, jos capitalistii, afara din tara, cianura ucide.saracia nu ucide, nu gazelor de sist, si alte prostii din astea prietenoase, primitoare?

   Sa fie asadar ca avem nevoie, masiv, concertat si urgent, de transparenta si de campanii de informare corecta si constientizare a unei parti consistente din populatie, inclusiv a tinerei generatii, asupra realitatii? Inclusiv asupra acestor realitati – ce spune Dragos Aligica in articol ca ne lipseste ca informatie oficiala, pt ca ne lipseste, da, la Reg Com se inregistreaza nsite firme; multe pe numele unor interpusi, fara sa ai evidenta surselor de finantare. Pentru ca fara informatie, nu poti face constientizare si educatie eficienta, iar fara astea, cu asa reactie publilca si institutionala, nu vom fi never ever o tara destul de interesanta pentru occidentali.

   Informatia conteaza. Transperenta conteaza. Circulatia informatiei si ideilor conteaza. Lipsa lor e cauza prima a situatiei in care ne aflam – o populatie dezinformata/prost informata si needucata civic, incapabila sa exercite optiunea civica lucida si presiunea necesara ca sa determine schimbarea politica si institutionala necesara – atunci de abia vom avea mediul concurential si atractiv acceptabil. Despre asta e vorba in articolul asta, in fapt, si in esenta, daca tot interbati „ce ne facem, ce te faci”. Pai uite asta faci. Vorbesti, scrii, ceri, informezi, constientizezi, coagulezi alta optiune publica, na.

   • Mi se pare ca v-ati dezlantuit ideologic, pe langa subiect. E pacat de atata munca. Argumentele mi se par ridicole.

    Deci de-aia nu veneau vesticii sa investeasca in Ro, din cauza lui Capsali, si din cauza ne-existentei unei campanii de educare a tineretului bezmetic.

    Daca chiar credeti asta, si credeti ca acestea sint resorturile intime ale „investitiilor”, ce sa zic, imi pare sincer rau.

    • Ai nevoie sa iti improspatezi putin memoria. Anii ’90 au inceput cu mineriada din ianuarie 1990 si s-au incheiat cu mineriada cu numarul 6 din februarie 1999.

     http://www.youtube.com/watch?v=McTzxlmnTAY

     http://www.youtube.com/watch?v=yOj5qlJLsMw&feature=player_detailpage#t=413

     In perioadele in care nu se ocupau cu organizarea de mineriade, cei mai smecheri dintre romani se ocupau cu devalizarea bancilor:

     „Sfarsitul anilor ’90 a zguduit economia Romaniei din cauza falimentelor bancare, venite unul dupa altul. Nu mai putin de 12 banci si-au inchis portile in perioada 1998-2003. Managementul defectuos si fraudele vor ramane in istorie drept cauze ale acestor falimente.”

     http://www.capital.ro/marile-falimente-bancare-127657.html

     „Deci de-aia nu veneau vesticii sa investeasca in Ro”.

    • Exact de asta. cand ai o populatie care isi pune speranta doar in Divinitate, cand lipsa de transparenta e definitorie, cand ai costuri de productie „pe sub masa” mai mare decat cele calculate tocmai datorita unei ideologii sustinute de o masa critica de retarzi (altfel nu le pot spune), cand toti spun…tre’ sa ungi, altfel nu faci fata, cand toti merg cu nasul furand astfel unul de la celalalt fara rusine, tu, ca investitor cam pe ce sa mai vii. Ori ai un ROI de 1000 la suta, ca sa poti acoeri factoruld e risc si impredictibilitate, incepand de la posibile mineriade pana la schimbari legislative de taxe pe stalpi, helestee si cai verzi, ori mai bine stai linistit acasa, pui banii pe un medium ori low risk asset si faci loc rusnacilor care stiu foarte bine cum merge treaba si numai bine se si potrivesc ca mentalitatea localnicilor romani sustinatori de autoritati burtoase si corupte. Cica astia „ne mai dau si noua, maica”. Sa va dea…la infinit…firmituri si nimic in plus nici peste 100 de ani.

      • @ asfd

       Exact, suntem in 2014. Ia sa vedem cat de cosntient sunteti dvs unde se afla cu creierul acum, in 2014, majortatea neamului dvs (si al meu, desigur, si al autorului). Adica sa vedem ce zice/prefera, negru pe alb, neamul romanesc, tineri si batrani, in 2014 ( nu s-a schimbat nimic in mentalul colectiv de anul trecut incoace, schimbarile de mentalitate dureaza mai mult, ani, generatii). Pe link aveti niste cercetari sociologice care se intind pe 3 ani 2011-2013 inclusiv; nu-s tocmai vesele rezultatele:
       http://ihincu.wordpress.com/2013/08/13/un-deziderat-pentru-un-viitor-ratat-decalogul-marxist-i/

       Mai dati o raita din cand in cand pe la cercetarile sociologice serioase. Da, sunt contraintuitive pt cineva cu propensiuni occidentale si liberale. Dar ilustreaza realitatea romaneasca – complet diferita de cea pe care o aveti in vedere dvs se pare ( o problema de unghi, de „vedere” se pare)

      • dle draga asdf,
       cred ca dvs sunteti putin pe langa realitate. Case fara gard, dar cu cate 3-4-10 caini, care sa le apere, tarcuri cu oi si capre, toate acestea de-a stanga si de-a dreapta unui drum desfundat, in care intri in noroi pana la brau, asta in S5, in capitala europeana Bucuresti, anul de greatza 2014, va spune ceva? Si toti locuitorii acestei strazi, meritandu-si soarta, intrucat, pentru doua sacose si-un vanghelion, il voteaza in continuare pe „care este”, va spune ceva? Nu e SF, sunt lucruri vazute cu ochii mei. Mai ganditi-va.

    • bine zis „vi se pare”, stimate asfd. Acum, sa stiti, nu-s eu de vina sau responsabila ( si nici autorul articolului) ca nu pricepeti nici subiectul, nici comentariul. Asta-i dupa puterile si capacitatile individuale. Aici, avand in vedere ca insistati, probabil ca aveti un ghinion congenital. Dar poate ma insel eu. Mai incercati – pe sistem pasul 1 citim/recitim de cate ori trebuie pasul 2 gandim si de abia apoi, pasul 3 ne exprimam.

     Eu am avut bunavointa si iata, am incercat. Evident, in cazul dvs am esuat. De aici incolo ce (nu) pricepeti e treaba dvs.

     • Pai ce sa mai discutam, eu vorbeam de investitori, si dvs de Capsali. Mai e ceva de discutat?

      Si totusi exista zeci de miliarde investite din Occident, fara teama de Capsali si de taranul needucat, sau tanarul educat, dar marxist.

      Pentru ca, in general asta e profilul de tara unde se fac investitiile de care vorbeam noi aici. E suficient sa va uitati pe spatele oricarui produs, sa vedeti unde e fabricat.

      Cand vrei sa investesti intr-un combinat metalurgic, stii ca nu se va afla in Elvetia. Sau nu?

     • PS: Tocmai ca pentru companii ca Rosia Montana sau Chevron, e un mare avantaj sa aiba de-a face cu taranul roman si mentalitatea lui. Pai intr-o tara civilizata s-ar fi opus si localnicii, nu doar tinerii filfizoni de la oras. Or, la noi, il doar la basca pe nea Gheorghe de mediul inconjurator. Am vazut ca in general pt dvs lucrurile au cateva explicatii simple, dar din pacate situatia e putin mai complicata :)

     • Da, normal. Ia exemplu de la americani , care au facut linistiti afaceri cu dictatori din lumea a treia, daca „interesul a cerut-o”, ba chiar i-au si protejat de nemultumiri populare, uneori.

      Iar Ponta si Sova, sa fim seriosi, sint niste copilasi cel mult tembeli. Pana una-alta, am inteles ca o sa faca Mercedes ceva pe la Sebes, ca exemplu.

   • Da, exact de asta nu vin investitorii, ca oamenii nu au vrut sa primeasca proiecte facute cu firme cu investitori cercetati international, in mod complet netransparent, care necesitau legi speciale care sa infirme celelalte legi etc.
    Aveti o obsesie.
    Cert e ca transele finale de spaga nu se vor lua :)

 8. parerea mea e ca inventarul e facut de mult timp… si nu numai cu rusia, ci cu toate interesele straine din romania. numai ca, de la facut inventarul pana la luarea de masuri e cale lunga si nimeni in romania nu are niciun interes sa o faca. atat timp cat nici statele unite sau occidentul nu a facut-o, nu vad de ce ar trebui sa fim noi conducatori de osti… si dupa aia, cum sa ia conducerea tarii masuri impotriva investitorilor rusi? pai nu de acolo le vin comisione si donatii la partide?

  • eu nu stiu daca e facut, si cu atat mai putin daca e facut corect, diligent. Daca stiti dvs ceva, faceti public, ca e util.

   Dar in caz ca exista informatia/inventarul asta, sigur nu e transparent. Aici e a doua problema, atat la guvernanti, presupunand ca unii ar fi bine intentionati ( decizia institutional-administrativa) cat si la votanti (care habar n-au care-i dimensiunea dezastruldui produs de astia pe care ii aleg sau ii lasa sa fie alesi, si care ne guverneaza cu aceste propensiuni si afilieri filoruse si antioccidentale)

  • @sdf, asdf, si altii fara memorie. De la semnarea tratattului UE, cetatenii europeni [a se remarca ca nu zic menti, francezi, cehi etc] au drepturi EGALE cu ale romanilor. Asa ca „interese straine” inseamna NUMAI non-UE. Asta cred ca a inceput sa priceapa si Vadim, desi destui din PSD si PRM nu inteleg.

 9. Bineinteles ca exista interese rusesti in Romania. La fel cum exista si interese americane in Romania. Nici unii, nici altii nu au vreo dragoste fierbinte pentru romani. Unele din interesele lor se potrivesc cu ale noastre, altele nu. Da, e bine sa le analizam – dar sa o facem cu toate si cu toti. De exemplu, interesele americane de la Deveselu se potrivesc cu ale noaste. Interesele americane (Chevron) de la Pungesti – nu. A-propos, exista chiar si o multime de interese romanesti care NU sunt in interesul Romaniei – de exemplu, ce fac baietii destepti din energie.

  D-le Aligica, trageti aer in piept si incercati sa intelegeti ca nu doar Rusia, dar nimeni altcineva – nici Europa de Vest, nici SUA – nu face nimic de dragul nostru. Isi urmaresc toti interesele, si e normal sa fie asa. Si noi ni le urmarim pe ale noastre, pe unde putem.

  Exploatarea gazelor de sist, in formula actuala, NU e in interesul Romaniei. N-o sa fie nimic mai ieftin pentru romani. Noi avem chiar si acum gaze extrase in mod traditional, si suntem fortati de UE sa le vindem romanilor la pretul pietei, chiar daca ele sunt de fapt mai ieftine. Diferenta intra, sub forma de profit, in buzunare particulare. Consumatorii casnici (adica fix romanii) vor avea facturi mai mari chiar de anul asta. Iar dv. vreti sa credeti ca dupa ce extragem si gaze de sist va fi altfel? Si chiar credeti ca e cazul sa ne otravim mediul inconjurator doar ca sa pompam bani in buzunare private, sub obladuirea clasei politice actuale? Nu, multumim. Mai bine mai asteptam, ca gazele nu pleaca nicaieri din pamant in urmatorii ani. In viitor vor fi si mai valoroase, si poate ca si tehnologia va evolua spre reducerea riscurilor de mediu. De ce sa ne grabim acum, ca fata mare la maritat?

  Cei care se opun exploatarii gazelor de sist sunt in primul rand cei afectati direct si cei care empatizeaza cu ei. Eu n-as vrea sa am o astfel de exploatare langa casa mea, si – mai ales daca aveti copii – nu cred ca dv. ati fi de acord cu asa ceva langa casa dv. In loc sa intelegeti un aspect atat de simplu, dv. spuneti ca “avem […] o miscare pravoslavnic-ecologist-sapiential-comunist-ocupist-legionaroida incipienta, rezonand in spirit si uneori pana la litera si virgula cu putul gandirii ideologului lui Putin.” O fraza mustind de spirit analitic, de altfel: 1. Miscarea ‘Occupy’ (pornita din SUA) rezoneaza cu gandirea lui Putin?? (Inseamna cumva ca in Rusia miscarea a fost primita cu bratele deschise? Ia verificati.) 2. Miscarea de protestat este, in acelasi timp, comunista SI legionaroida?? (Comunistii si legionarii se rasucesc in morminte, unii spre ceilalti, derutati.) 3. Sapiential’ ( = care se refera la intelepciune) e cumva ceva de rau? 4. ‘Pravoslavnic’ ( = care tine de religia ortodoxa) e cumva ceva de rau? Eu sunt ateu, dar daca altii sunt ortodocsi, care este problema? Inseamna ca nu merita ascultati?

  Poate ca v-ati grabit sa publicati aceasta emotionala chemare la arme impotriva putinismului. SIncer, nu pare gandita prea mult. Daca vrem sa ne opunem intereselor rusesti si lui Putin, eu zic sa o facem mai inteligent. Sunteti profesor universitar, ce naiba!

  • Domnule, m-ati lamurit. Va multumesc: Nu-mi trecuse niciodata prin minte sa trag aer in piept si sa incerc sa inteleg ca nu doar Rusia, dar nimeni altcineva – nici Europa de Vest, nici SUA – nu face nimic de dragul nostru. E o chestie noua pentru mine.

   Am sa meditez la ea. Dar imi promiteti si dv ca altadata inainte de a va aventura in exercitii analitice prin decompozitie lexicala, fie incercati sa intelegeti conjunctia si asociarea si implicatile lor hermeneutice, fie daca va hotarati sa segmentati analitic o idee in panzele albe, mergeti pana la capat cu treaba, la despartirea cuvintelor in silabe si a silabelor in litere si sunete. Acolo veti depista adevaratele contradictii si non-sensuri. Acolo incepe critica reala.

   • Cu placere. Intr-adevar, n-am vazut vreun text de-al dv. in care sa semnalati sau macar sa sugerati ca pot exista interese americane sau europene in Romania care sa NU fie benefice pentru romani. Chiar si aici spuneti direct ca „E momentul sa anuntam ca ne gandim tot mai serios la principiul preferintei comunitare si nord-atlantice in economie.” Preferinta oarba, punct. Nici o nuanta, nicaieri. Asta va semnalam. Si e pacat, pentru ca foarte multe interese comunitare si nord-atlantice sunt benefice si pentru noi. Dar nu toate, automat. Si eu sunt un fan convins al UE, dar nu-mi tin ochii inchisi.

    Cat despre constructia dv. care se labarteaza hermeneutic intre comunism si legionar, trecand prin inteleptciune, ortodoxism si miscarea ‘occupy’, marturisesc sincer ca nu i-am inteles sensul. In lipsa oricarei explicatii, m-am uitat si eu la termenii care o compuneau, ce sa fac? Poate va gasiti timp sa o explicati – dar nu cred ca veti avea chef. Din pacate, dictionarele nu contin silabe, asa ca trebuie sa va dezamagesc: voi continua sa ma opresc la nivelul cuvintelor.

    In rest, in afara de ironie, nu aveti chiar nimic de comunicat? Ceva despre oportunitatea exploatarii gazelor de sist? Ceva despre democratia locala calcata in picioare? Ceva despre lobby-ul netransparent al Chevron? Ceva despre ce fac jandarmii in Pungesti si masura in care asta se pupa cu practicile unui stat democratic? Ceva despre motivele pentru care unele democratii consolidate din vestul Europei au pus moratoriu pe exploatarea gazelor de sist? Ceva despre liberalizarea pretului gazelor, beneficiarii ei reali, si simplicatiile ei pentru ce se va intampla cu gazele de sist extrase in viitor?

    Nu trebuie sa-mi raspundeti mie. Si eu sunt ironic, recunosc, dar nu ma limitez la asta; dv. puteti s-o faceti in continuare. (Cum v-am spus in trecut, asta spune mai mult despre dv. decat despre mine.) Dar poate vorbiti despre lucrurile astea in dialog cu altii. Sunteti persoana publica, aveti audienta, si e pacat s-o irositi cu texte emotionale si raspunsuri sarcastice. Parerea mea.

    • Haideti sa va lamuresc eu cam care sunt diferentele generale intre investitorii si interesele vestului fata de Romania si cele ale Rusiei si altor astfeld e societati unde politica si economia nu au nici o fibra despartitoare ci sunt un sistem unitar precum era in Romanika lui ceausila cizmarul pe care multi retarzi il plang si in care nu conta ce se producea, important era sa se produca ceva, sa aiba retarzii unde pretinde ca lucreaza. In momentul in care oligarhul, recte prieten de politician sau politician himself decidea ca are nevoie de retard (fie pentru vot, fie pentru perpetuarea sistemului lui corupt) atunci il santaja pe retard ba cu pierderea locului de munca, ba cu nu stiu ce invazii nascocite. Retardul atunci devenea dependent de politicianul oligarh nociv si il sustinea pana in panzele albe fiindca altfel ii inchide fabrica, biroul la primarie sau mai stiu eu ce.
     Cam asta e diferenta intre un sistem vestic in care statul are doar rol de mediator si garant pentru desfasurarea activitatilor agentului economic pe principiul unei competitii oarecum oneste si in care doar afacerile si ideile buna stau la suprafata incluzand oamenii de care economia are intr-adevar nevoie si sistemul de tip ruso-chinez in care santajul e la baza. Nu ne mai palci? oho, nici noua nu ne mai place vinul tau. Nu ne mai placi? oho, pai stai sa scumpim gazul atunci. Si tot retardul apoi se plange cel mai mult, ca-i vaduvit, ca-i nedreptatit.
     Dac preferati interesele rusesti celor americane (sau vestice) atunci nu pot decat sa va invit sa faceti nicte afaceri cu rusii. Sa vedem cam pe ce baze se stabilesc ele si cam ce veti castiga pe termen lung din ele.
     Eu unul, imi asum preferitna pentru Chevron si Shell, macar pentru ca daca le-o veni ideea rusilor sa atace Romania, poate guvernul USA va decide sa-si apere firmele fiice si sa se opuna lui Ivan. Nu e destul? Libertatea costa dom’le. iar daca noi nu suntem in stare sa ne-o platim, macar sa alegem „stapanul” cel mai bun care poate, peste 3 generatii ne va dezrobi, intr-un final.

     • Eu nu prefer Rusia Vestului, nu stiu de unde ati scos prostia asta. Dimpotriva, sunt pro-european convins si chiar pro-american (desi mai putin), dar nu cred ca tot ce ni se pune pe tava dinspre Vest este automat bun pentru tara. (Si am si eu o teama irationala fata de rusi, e si normal data fiind experienta istorica.) Eu vreau sa acceptam doar ce e bun pentru tara. De exemplu, nu am nimic impotriva extractiei de gaze si petrol din Marea Neagra de catre americani si vest-europeni; riscurile ecologice sunt acceptabile acolo – spre diferenta de perimetrele cu gaze de sist.

      Sa acceptam practicile abuzive ale unor companii americane doar pentru a ne asigura ca americanii ne vor proteja de invazia rusilor? Pai atunci de ce am mai intrat in NATO? De ce avem baze militare americane aici? Credeam ca problema securitatii militare a Romaniei in fata Rusiei e rezolvata. N-am platit o spaga de vreo 2 miliarde de dolari (autostrada Transilvania) americanilor pentru asta? :) Sau credeti ca rusii vor invada o tara membra NATO cu baze militare americane?!? Nu va lasati orbit de frica, rusii nu vor invada militar Romania in conditiile astea.

      Cat despre onestitatea afacerilor vestice, sunteti naiv. In primul rand, uitati-va la ce s-a intamplat cu bancherii americani (si nu numai) care au produs nenorocita asta de criza: in general, au fost pedepsiti cu bonusuri de milioane de dolari, nu cu detentia pe viata pe care ar fi meritat-o. In al doilea rand, uitati-va la practicile de afaceri ale bancilor europene in Romania: clauze abuzive, comisioane excesive (inclusiv comision de depunere a banilor in cont!!), etc. Sunt practici interzise in tara mama, dar care aici sunt permise, chiar si atunci cand instantele de judecata romanesti le declara abuzive! Ei, de ce sunt permise de autoritati? Pentru ca noi imbratisam absolut tot ce vine din Vest fara sa judecam daca este si bun pentru tara. Cata vreme procedam asa, o sa continuam sa fim vaci de muls pentru smecheri, indiferent de nationalitate. Eu locuiesc in vestul Europei din 2006 si de cate ori vad bataia de joc la care sunt supusi romanii – inclusiv din partea unor companii europene – mi se incinge sangele in vine. Incepeti prin a va uita cu atentie la practicile bancilor europene in Romania si comparati-le cu practicile acelorasi banci in tarile-mama: s-ar putea ca increderea nestirbita si necritica sa vi se subrezeasca.

      Nu zic sa imbratisam Rusia, Doamne fereste! Dar nici sa ne belim tara doar de frica rusilor! Am facut-o deja destul.

      • Domnule Alex V., va dau dreptate intru totul. Sincer, aveti comentarii mult mai pertinente si mai bine gandite decat distinsul autor al articolului. Probabil dupa parerea dumnealui, trebuie sa existe doar „pro-americani/pro-occidentali” vs. „pro-rusi”. Pozitii de mijloc (Pro-Romania) nu trebuie sa existe. Gandire tipic colonialista. Dumnealui are impresia ca daca niste zeci de mii de oameni au protestat toata toamna+o parte din iarna impotriva unor proiecte industriale de tip „mamut”, din care Romania scoate beneficii minime, sunt automat „pro-rusi”, „neo-legionari”, „pravoslavnici” si ce-a mai zis ‘mnealui acolo. Sa inteleg ca dupa parerea domniei sale, nu trebuie sa mai existe romani care doresc sa le fie bine in tara lor, care sa se bucure MACAR PE JUMATATE de beneficiile resurselor proprii si de sanatatea naturii (care in multe tari occidentale nu mai exista). Nu sunt ecologist indoctrinat, nu sunt legion*r, sunt doar realist si vad ca Romania e o tara extrem de bogata numai buna de furat din ea. Furat pe cai ilegale, legale si externe. Iar asta ma doare. Stimabile autor al articolului, nu cred ca gresesc cu nimic din ce scriu aici, probabil si dumneata ti-ai dori sa traiesti bine in tara ta. Dar dumneata probabil esti platit si de vreun trust international de presa ca sa scrii mizerii precum acest articol. Eu inca sunt liber si inca imi doresc ca Romaniei sa-i fie bine, pt ca asa ne va fi bine si noua, cetatenilor (indiferent de etnii) tarii.

      • Domnule, aici avem o problema. Romania nu este Elvetia, Romania trebuie sa se pozitioneze. Altfel o inghite oricine cand ii e lumea mai draga. Sa o credeti dumneavoastra ca putem sta neutri, sa alegem numai ce e bine. Totul vine la pachet, domnule. Ca nu vreti Shell sau Chevron ca nu stiu ce au facut ei odata in golful Mexic e o miopie mai mare decat casa dumneavoastra. Sa stam si sa mestecam, sa rumegam, sa ne gandim, sa alegem…pai se pierde interesul si ramai in drum. Te aliezi sau nu? Negociezi ce e mai bine pe formula vest si ai terminat tot felul de oscilatii…ca SUA a omoorat civili in Kosovo sau in Afganistan, ca Chevron a contaminat golful, ca Mc Donald e rau la sanatate. Alegi linia asta si te conformezi in cea mai buna formula, apoi, poate din interior schimbi reguli.
       Dumneavoastra sunteti ca aia care tipa ca se intruneste grupul Bilderberg sau mai stiu eu cine si pe dumneavoastra nu v-a invitat. Pai faceti ceva pentru a fi intai invitat acolo si daca veti considera ca nu e bine e fac ei, schimbati-l din interior. Asa, stam pe dinafara si comentam iar in timpul asta oricum politicienii nu se schimba si tot corupti sunt iar tara tot pe mana altora ajunge fiindca noi suntem rpea retarzi sa o conducem exemplar. Deci asta cu resursele si alte nazdravanii nua re relevanta. Avem dar nu suntem in stare. Asa ca cel mai rezonabil sis anatos este sa-i invitam pe cei mai buni sa aiba grija de noi. Cu noi, intre noi, ajungem la cosuld egunoi al istotriei. Nu avem vana, psihologie, suntem corupti, retarzi si „atoatestiutori”. Sa o recunoastem macar.
       Normal ca vorbesc despre o majoritate si nu despre absolut tot roamnul de rand.

     • @ Razvan A

      Pai si n-am ales deja? Nu suntem deja in UE? Nu suntem deja in NATO? N-avem deja trupe americane in tara? Nici daca am vrea, prin absurd, sa fim ca Elvetia, n-am mai putea acum: suntem deja ancorati in spatiul euro-atlantic. (Ceea ce e foarte bine.) Doar nu va imaginati ca ne da cineva afara din NATO si UE! Nu va temeti, ca nu mai au ce sa faca, s-au pricopsit cu noi permanent. :) Am si avut costuri economice enorme din cauza asta (dar si oportunitati economice pe care le-am ratat ca prostii, cum ar fi fondurile europene). Gata, n-ajunge? Unde altundeva sa ne mai ‘pozitionam’? Nu ne-am pozitionat destul? Nu credeti ca a cam venit timpul sa fim un pic mai selectivi cu ce ni se vara sub nas? Atat cat putem, bineinteles – ca in multe privinte, cum ar fi liberalizarea preturllor la gaze, chiar nu mai avem ce face. Adica alte tari europene pot sa-si negocieze pozitia in UE si in relatia cu SUA (nu complet, bineinteles), numai noi trebuie sa stam ‘capra’ neconditionat!

      Extraordinar, domnule, nu mai avem voie sa cerem nici macar respectarea legii la noi in tara, ca trebuie sa ne ‘pozitionam’ geostrategic! Ma tem ca aici nu putem sa fim de acord sub nici o forma (we’ll have to agree to disagree).

      • Alex V
       „Pai si n-am ales deja? Nu suntem deja in UE? Nu suntem deja in NATO? N-avem deja trupe americane in tara? ”
       Ha, ha, in toate am fost bagati, domnule, nu am intrat noi pentru ca ne-am batut si-am meritat. Uiti prea usor echipa iliescu-nastase-psdr, garnitura comunista pur sange.
       Uiti prea usor lipsa de educatie a poporului roman, total neinformat, care credea ca intrarea in ambele organisme inseamna ajutoare din toate partile si munca ioc.

       „Nici daca am vrea, prin absurd, sa fim ca Elvetia, n-am mai putea acum: suntem deja ancorati in spatiul euro-atlantic.”
       Ha, ha, uiti prea repede ca peste 50% din romani spun ca vor inapoi in comunism, uiti ca majoritatea sunt deja impotriva NATAO si UE, ca nu le-au adus nimic.

       „Doar nu va imaginati ca ne da cineva afara din NATO si UE! Nu va temeti, ca nu mai au ce sa faca, s-au pricopsit cu noi permanent. :)”
       Uiti ca in 2012 SUA a trimis un emisar special care a spus, ca ne dau un sut in fund afara din NATO fara sa clipeasca daca continuam asa. Uiti ca tot de atunci UE a inceput sa-si modifice legislatia ca sa impuna sanctiuni impotriva celor care deviaza de la democratie, nu vad ce-i costa sa modifice legislatia sa dea afara gunoiul din elita.

       „Am si avut costuri economice enorme din cauza asta (dar si oportunitati economice pe care le-am ratat ca prostii, cum ar fi fondurile europene). Gata, n-ajunge? Unde altundeva sa ne mai ‘pozitionam’? Nu ne-am pozitionat destul? ”
       Ha, ha, Romania nu-i pozitionata nciiunde, deocamdata vad o reorientare spre modelul rusesc, unde se fura organizat si nimeni nu reaspunde, opozitia este anihilata, totul este cu puimnul in gura. Si mai vad o reorientare spre marfurile de proasta calitate din China. Noi nu avem un jgeab teapan, ca la bob, pe unde sa ne deplasam, noi gasim portite laterale la tot pasul, asta pana se vor satura partenerii de noi si ne vor trimite la origini, ca si asa suntem o piatra de moara.

       „Nu credeti ca a cam venit timpul sa fim un pic mai selectivi cu ce ni se vara sub nas? ”
       Ha-, ha. Serios? Avem si tupeu dupa ce ca nu suntem in stare de nimic si nu oferim nimic. Mereu cu coada pe sus.

      • @ Doru R

       Ma asteptam la o astfel de interventie; ma mir doar ca a durat atat de mult.

       Avem viziuni diferite.

       Dv. vedeti o tara amorfa, care a fost impinsa cu bunavointa de altii in NATO si UE, fara sa vrea; eu vad o tara care chiar a vrut in NATO si UE, si practic si-a fortat politicienii corupti sa mearga in aceasta directie. Amintiti-va ca niciun partid din fostul FSN n-avea chef de NATO si UE – dar n-au avut tupeu sa se opuna deschis pentru ca sustinerea pentru Vest era mult prea mare in randul populatiei la vremea respectiva. Sa te opui integrarii euro-atlantice atunci ar fi fost sinucidere electorala pentru oricine.

       Dv. vedeti un popor ‘total neinformat’ si lipsit de educatie (sunteti cumva si dv. parte a acestui popor?), eu cred ca astfel de generalizari sunt absurde si ca exista resurse de inteligenta si creativitate in randul tarii – mai multe decat ne dam noi seama. Desi e edevarat ca sunt foarte multe lucruri de indreptat.

       Dv. vedeti un popor prost care e in majoritate nostalgic dupa comunism cu tot ce a insemnat el; eu vad un popor care devine exasperat ca oranduirea e de asa natura incat munca cinstita nu-ti mai permite sa speri la un trai decent. Nostalgia, atata cata exista (si eu cred ca e supraestimata), nu e dupa cozi si lipsuri si fosta Securitate; e dupa certitudinea ca daca vrei sa muncesti, poti sa ai un trai decent. O societate in care cine munceste cinstit isi poate permite un trai decent nu mi se pare un ideal de aruncat la gunoi nici in zilele noastre.

       Dar cel mai trist este ca acolo unde e vorba de cerinte minimale de respectare a legii si de actiune in interes national, dv. vedeti un popor ‘cu coada pe sus’.

       Avem viziuni profund incompatibile si, trebuie sa recunosc cu tristete, a dv. este majoritara. Ne-am obisnuit atat de mult sa ne plangem de mila si sa ne privim ca pe niste nimicuri, incat a devenit o profetie auto-implinita (self-fulfilling prophecy). In plus, pesimismul e foarte, foarte comod: de ce sa te lupti pentru ceva, cand oricum totul e in mocirla? Mai bine faci misto de fraieri. Cand am protestat, intr-un grup mic, impotriva RMGC in strainatate (pe 1 septembrie, cand inca nu se stia cat de mari vor fi protestele), imi amintesc de un roman care a venit langa noi doar pentru a ne spune ca ne pierdem timpul, ca e inutil, etc. I-am zis ca daca tot a venit, sa ni se alature o jumatate de ora, ca doar toti suntem romani si toti stim ca proiectul ala de lege e profund neconstitutional. A ras, si-a potrivit ochelarii de soare si a plecat; el venise doar sa ne spuna ca suntem niste fraieri care isi pierd timpul, atat. Pentru asta se deranjase, nu pentru altceva.

       Sa stiti ca unele comentarii de aici m-au amuzat, altele m-au enervat. Dar al dv. m-a intristat profund. Nu pentru ca luati in deradere ideile mele, ci pentru ca sunteti reprezentativ pentru o buna parte populatia care se considera informata si inteligenta in Romania.

       Am multe idei despre cum am putea incepe sa indreptam ce e rau in tara, dar marturisesc ca pentru acest pesimism institutionalizat si auto-batjocoritor, care opereaza deja ca un reflex pavlovian in dezbaterea publica, chiar nu vad solutii.

      • Poporul a vrut in NATO si UE….. poate imi reimprospatati memoria, la care dintre ele s-a facut referendum si alergau organizatorii cu urna mobila, ca nu se intrunea cvorumul? Oare cat s-a fraudat? Cel putin in UE, mare parte din populatie isi dorea sa intre, pentru ca in mintea romanilor, educata, ultrainformata se dadeau ajutoare, pomeni, mult mai mult decat un mic si-o sticla de bere. Daca stiau ca aderarea inseamna munca sustinuta, cinste, absolut nimic de pomana, erau la stadiul de azi, cand nu le mai trebuie.

       „Dv. vedeti un popor ‘total neinformat’ si lipsit de educatie (sunteti cumva si dv. parte a acestui popor?), eu cred ca astfel de generalizari sunt absurde si ca exista resurse de inteligenta si creativitate in randul tarii mai multe decat ne dam noi seama.”

       Cam cati sunt cei informati si educati si cati dintre ei mai sunt in tara, aveti idee? Vreo 1-2% si cu astia facem primavara? Vad mai degraba exceptia care confirma regula. Aaaa, ca sunt smecheri, care sunt informati dar sunt murdariti pana in gat de ticalosiile facute in sfidarea legii, aveti pretentia sa-i punem la socoteala de partea oilor albe? Cat despre mine, am optat sa nu ma mai consider reprezentativ pt poporul roman in momentul in care am parasit tara cu multi ani in urma, deci taiati-ma din ecuatie, ca nu ma mai simt legat de ceva aflat la celalalt capat al galaxiei. Si daca tot veni vorba, daca sunteti atat de optimist, in admiratie totala fata de poporul din care faceti parte, de ce l-ati parasit?

       „Dv. vedeti un popor prost care e in majoritate nostalgic dupa comunism cu tot ce a insemnat el;”

       Pardon? Nu eu. Statisticile, sondajele de opinie, dar cel mai apasat realitatea intra in ochi, ca musca. Numai la dvs. nu. Urmaresc zilnic evolutia din tara, merg anual in Romania si nu vad decat regres.

       „eu vad un popor care devine exasperat ca oranduirea e de asa natura incat munca cinstita nu-ti mai permite sa speri la un trai decent. ”

       Stau terenurile agricole pline de balarii, sunt locuri de munca la care nimeni nu se inghesuie, ca de exemplu controlor de calitate. A ajuns o munca injositoare pentru toti absolventii de liceu.
       Si cine a construit aceasta oranduire sociala unde majoritatea oamenilor fura, iar restul ar fura, dar n-au ce? Nu acelasi popor roman, minunat, inteligent, inventiv? Si ce-i opreste sa puna capat nesimtirii politicienilor pe care tot ei, romanii frumosi, destepti si harnici i-au ales? Si de ce asteapta milioane de aceiasi frumosi, cinstiti si inteligenti sa le dea STATUL de lucru? Unde-i inventivitatea?

       „Nostalgia, atata cata exista (si eu cred ca e supraestimata), nu e dupa cozi si lipsuri si fosta Securitate; e dupa certitudinea ca daca vrei sa muncesti, poti sa ai un trai decent”

       Adica fix nostalgia dupa trandaveala, dupa starea de noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc. Si poate veniti cu precizari: cine avea un trai decent in comunism? Vor trandaveala din comunism dar salarii din capitalism.

       „Dar cel mai trist este ca acolo unde e vorba de cerinte minimale de respectare a legii si de actiune in interes national, dv. vedeti un popor ‘cu coada pe sus’”

       Manipulam, manipulam? Ia mai cititi o data contextul.
       Eu repet, nu suntem in stare sa producem nimic, dar ne ofuscam ca nu alegem cum trebuie. Pai si alesul face parte din aceeasi categorie de a produce ceva, actiune la care am spus ca nu ne pricepem.

       „Avem viziuni profund incompatibile si, trebuie sa recunosc cu tristete, a dv. este majoritara.”

       Bun, suntem pesimisti in majoritate. Si asta ce spune, ca toti, dar chiar toti ne inselam, nu ne pricepem? Sau cumva suntem orbi, in timp ce treaba merge ca pe roate in Romania? Posibil, dar va rog sa insirati realizarile marete care va fac optimist. Si va rog sa nu ocoliti subiectul, oferiti argumente solide.

       „In plus, pesimismul e foarte, foarte comod: de ce sa te lupti pentru ceva, cand oricum totul e in mocirla? Mai bine faci misto de fraieri. ”

       Generalizam cumva? Va trimit mai sus, la lista dvs de argumente si un pic si mai sus, unde vorbeati de talentele ascunse ale Romaniei, cu potential, dar care nu se vad.

       „Dar al dv. m-a intristat profund. Nu pentru ca luati in deradere ideile mele, ci pentru ca sunteti reprezentativ pentru o buna parte populatia care se considera informata si inteligenta in Romania. ”

       Daca nu iau multe in deradere ma cuprinde depresia, treburile mi se par foarte serioase, adanci si din pacate fara motive de optimism.
       Si ma simt obligat sa va rog sa aduceti o lista a intelectualilor de vaza si cu citate din optimismul lor vis-a-vis de poporul roman. Din nou subliniez, nu ocoliti subiectul, raspundeti.

       „Am multe idei despre cum am putea incepe sa indreptam ce e rau in tara, dar marturisesc ca pentru acest pesimism institutionalizat si auto-batjocoritor, care opereaza deja ca un reflex pavlovian in dezbaterea publica, chiar nu vad solutii”

       Eu va iau foarte in serios si va rog veniti cu lista de idei realizabile, tinand cont de disponibilitatea, vointa, inteligenta acestui popor in care credeti apasat. Si apoi incercati si o lista a motivelor pt. care inca nu s-au transpus in fapte ideile dvs. Sper sa nu se strecoare si conspiratii internationale in lista de motive, pt. ca nu garantez ca-mi mai pastrez seriozitatea

      • @ Doru R

       Dv. tineti neaparat sa pictati totul in alb si negru. Daca eu nu vad Romania ca pe o groapa de rahat, gata, inseamna ca sunt ‘in admiratie totala’. Daca locuiesc in strainatate, inseamna ca ‘am parasit’ poporul (nici poveste, merg in tara aproape lunar). Daca nu vad doar regres in Romania, inseamna ca vad doar progres. Daca vorbesc de un ideal al muncii corect remunerate, inseamna ca visez la trandaveala in slujba statului. Si tot asa. In general, daca nu vad realitatea exact ca dv., inseamna ori ca sunt orb, ori naiv, ori am intentii ascunse (manipulez).

       Sa stiti ca intelectualii ‘de vaza’ pe care-mi cereti sa-i citez sunt de multe ori (desi nu intotdeauna) parte a problemei, nu a solutiei. Ei scriu carti populare despre ‘de ce e Romania altfel’ (adica rea). Nu DACA e Romania altfel si ce inseamna de fapt asta; nu, direct ‘de ce’. Uitati-va si la textul d-lui Aligica de mai sus: vedeti vreun dubiu pe undeva? Vreo nuanta? Nu, direct certitudini decretate poporului. Cand ii citesti, lumea pare simpla si clara. Iar oamenii scarbiti de tot, dar care se considera superiori, imbratiseaza aceste confirmari comode ale ‘elitei’.

       Da, tara e plina de probleme, si avem toti partea noastra de responsabilitate, dar nu e o groapa de gunoi economic si moral, nici pe departe. Vreti exemple pozitive? Anul trecut, tatal meu (un sarantoc din provincie care muncea 7 zile din 7 pe bani putini, unul din multimea de romani fraieri care si-au invatat copiii ca ‘munca nu-i o rusine, e rusine sa furi’) a fost transplantat la Spitalul Fundeni, fara conditionari si spagi preliminare; niste medici din Romania, o parte din ei cu salarii jalnice, lucrand intr-un sistem medical care are suficiente probleme, i-au salvat viata, dupa doua episoade de coma. Isi faceau treaba. O multime de alti oameni, din localitati mari si mici, mai bogate sau mai sarace, isi fac treaba acolo unde lucreaza si isi cresc copiii incercand sa-i faca oameni si spunandu-le ce-mi spuneau si mie parintii (muncitori fara facultate), ca e rusine sa furi, ‘sa dai in cap’, nu sa muncesti. Avem lepre si iresponsabili printre noi? Oho, destui! Mai ales la varf. Ca peste tot in lume, de altfel. Dar majoritatea romanilor nu traiesc doar cu gandul la furat, oricat v-ar veni de greu sa credeti. Au alte preocupari.

       Vreti mai multe exemple? Va dau un sfat: incercati sa vorbiti cu strainii care viziteaza tara, care locuiesc in tara o perioada – preferabil cei care si invata limba romana, si care cauta sa cunoasca si sa inteleaga. Prietena mea e unul dintre acesti straini care vorbesc romaneste si acum chiar lucreaza temporar in Romania, intr-un orasel din provincie. Vorbeste deja suficient de bine incat sa nu sara in ochi ca e straina si imi povesteste zilnic episoade din viata ei in Romania obisnuita. Inclusiv episoade amare, ca viata reala e complicata si are si parti rele. Cautati acesti straini (sunt din ce in ce mai multi) si vorbiti cu ei. Si daca ii vedeti entuziasmati, nu va uitati de sus la ei ca la niste naivi: intrebati-i, cautati sa intelegeti. Ei sunt mai in masura sa va spuna daca Romania e intr-adevar ‘altfel’ si ce inseamna asta, mai exact. O sa vedeti ca nu e vorba doar de mancare si peisaje.

      • 1. E trist daca ati ajuns sa treceti la capitolul REALIZARI ale POPORULUI ROMAN un transplant facut fara spaga, un fapt pe care il pun la categoria A-TI FACE DATORIA si nimic mai mult.
       Constat ca ati ocolit raspunsul, exact cum ma asteptam si imi exercit dreptul sa spun ca nu aveti argumente, aruncati cu vorbe.

       2. Citate din intelectuali de vaza, care sa vada ceva pozitiv in poporul asta iar nu aduceti, iar ocoliti subiectul, deci nu aveti argumente, din nou aruncati cu vorbe fara acoperire.

       3. Mult asteptatele idei cum sa se imbunatateasca romanul si de ce nu s-a putut pana acum iar nu am vazut, consider din nou, am acest drept, ca sunt doar vorbe in vant.

       Deci TREI esecuri in incercarea de a scoate ceva palpabil de la dvs si nu ma mira. Si va considerati informat, partea practica va omoara din cate observ.

       Imi pare rau, dar nu va pot trata cu seriozitate.

      • Poate vreti sa-mi dati de exemplu pozitiv la adresa poporului roman demonstratiile, in curs de desfasurare, in sprijinul lui mazare, la Constanta, sau faptul ca acei demonstranti au bruscat o femeie care avea traba la primarie si intrebata a raspuns ca nu e o simpatizanta a lui mazare si nu-l sustine.

       Numai rromii se duc in grup sa-si sustina penalii. Cum as putea sa fiu optimist, plin de admiratie?

      • 66% din romani l-ar vota pe ceausescu la presedintie, acesta este rezultatul unui sondaj de opinie recent.

       In rest romanul arunca pe forum enunturi, dar cand il iei la bani marunti, adica la concret il intrebi ceva, se face nevazut.

    • Am scrutinizat presa scrisa si dau de ceva de genul acesta:
     „Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat de fapte de corupţie, a cerut luni, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), să fie judecat în libertate, invocând faptul că este postul Paştelui şi afirmând că „este ireal ce se întâmplă”.
     „Sunt un om de familie, (..) tot ceea ce am construit a fost pentru ceilalţi oameni. Tot efortul pe care l-am făcut în viaţă s-a redus la 10 minute de înregistrate ambientală. (…) Este ireal ce se întâmplă”, a spus Stoica, în faţa judecătorilor CAB.”

     Acesta este exemplul de afacerist de tip estic, caruia i se pare normala mituirea, coruperea pe sub mana a politicienilor sau altor facotri de decizie si care in final se crede chiar binefacator: „a fost pentru ceilalti oameni”. Precum becali pe care multi retarzi il plang, probabil pentru ca le-a mai scapat printre degete cate ceva din furaciunile lui.

     Ei, ca sa intelegeti cum stau cu interesele strategice, poate acest exemplu va elucideaza. Vreti asa? Sau vreti un sistem in care cei care fac astfel de fapte sa fie drastic pedepsiti si eliminati din competitiile pietwei de afaceri?
     Va rog s anu veniti cu ceva exemple de lobby sau mai stiu eu ce nazdravanii propagandistice ca nu au relevanta. Noi vorbim de un sistem in sine.

    • Alex V, ziceti ca „n-ati vazut vreun text (de-al autorului) care sa…”. Ei, atunci luati-le pe toate cate le-a scris si publicat in ultimii 25-20 de ani nu doar aici, dar si in Revista 22, si incercati, eventual si lucrarile mai ample (studii si carti de specialitate, omul scrie si din astea, na) in care veti gasi, nu de putine ori, si critica sistemelor politico-economice si institutiilor occidentale. Aveti ceva de recuperat….

     Inainte de a proceda insa la aceste lecturi extensive (unele, din pacate, in lb engleza, nefiind traduse la noi – studii si carti) recomand ( nu glumesc) studiu aprofundat al semnificatiei cuvintelor in lb materna ( romana, inteleg). Incepeti cu dictionarul explicativ.. De ce spun asta?

     Pai daca articolul asta fi se pare apel emotionant/emotional, nu o analiza/trecere in revista succinta, sintetica, a problemei rusesti la momentul in care ne aflam, si a problemei lipsei de transparenta – informarea corecta e importanta, ca daca nu stim cum stam, nu stim nici ce probleme avem, incotro apucam si cum, concret, le rezolvam…. Inseamna ca nu faceti diferente semantice elementare. Va scapa de exemplu diferenta dintre empatie/simpatie/antipatie ( cazul dvs, care aveti clar mai degraba antipatii fata de occident, simpatii eco-isteric-panicarde, decat empatii sau intelegerea situatiei si problemelor supuse atentiei in articolu asta).

     Cu asa lacune semantice, n-aveti nici o sansa sa pricepeti ce urmeaza (daca urmeaza) sa lecturati din textele lui Dragos Aligica (alea, toate si multe, care sigur v-au scapat, unele mult mai complexe si analizand/semnaland probleme sistemice, institutionale, abstracte, na). Nu de alta, dar uite, nici textul asta – simplut altfel – nu l-ati priceput (sau mai degraba perceput, intuit, ca de intelegere nu poate fi vorba).

     Succes si curaj! Aveti multa treaba.

     PS; pentru lista completa a publicisticii autorului, gugaliti-i numele, si sa vedeti ce suprize veti avea.Viata destula si rabdare va trebuie ca sa parcurgeti materia, mai ales ca aveti de recuperat intai cu semantica ( si cu lb engleza asisderea)

     • Selectati un fragment din afirmatia mea, distorsionandu-i intelesul (mai cititi o data intreaga propozitie), dupa care va porniti vitejeste sa ma demolati. Tehnica se numeste „straw man argument” si este lamuritoare. :)

      Ati dedus din micile mele interventii in limba romana, aici si mai jos, ca nu stiu limba engleza (!), si ca sunt de-a dreptul groaznic d.p.d.v. afectiv si intelectual. O buna parte din poliloghia aceasta s-ar incadra, zic eu, la „argumentum ad-hominem”. De asemenea lamuritor. :)

      Restul (ideea implicita ca daca dl. Aligica a publicat mult, atunci are automat dreptate in tot ce spune) se incadreaza la „agument from authority”. Well, I rest my case.

      Felicitari! Sunteti amuzanta. :)

      Va las dv. ultimul cuvant. Poate profitati de asta si incercati si alte tehnici argumentative.

    • Total de acord cu d-voastră, domnule Alex V., nici eu n-am izbutit să vin de hac acelei pârdalnice mişcări „pravoslavnic-ecologist-sapienţial-comunist-ocupist-legionaroidă” (noroc că doar „incipientă”), „rezonand in spirit si uneori până la literă şi virgulă cu puţul gândirii…”.
     Oricâtă rigoare semantică şi logică, conjugată cu o maximă deschidere intelectual-asociativă, am încercat să mobilizez pentru acest demers analitic, oricât aş ţine cont că se văd azi cele mai neverosimile hibridizări ideologice, coabitări politice sau sincretisme religioase, totuşi n-am reuşit să înjghebez nici o punte doctrinară sau măcar intuitiv-empirică între ortodoxie şi comunism, sau comunism şi legionarism. Comunismul este anticreştin prin definiţie, iar legionarismul anticomunist tot prin definiţie. Sapienţialul iar nu rezonează cu ocupismul, şi în general acest azimut de 360 grade mi-ar provoca un vertij dacă ar fi să-l pot lua în serios. Noroc că simţul umorului mă salvează. La naiba cu hermeneutica, trăiască pamfletul, fie el şi atât de abscons încât frizează arbitrarul. Numai că nu mă pot abţine să nu mă întreb dacă acest stil nu nimereşte din „puţul gândirii putiniste” în alt… lac. Şi nu chiar „Lacul lebedelor”…

   • Articolul este foarte bun. Dar mistocareala asta pseudo-intelectuala nu.

    Hermeneutice ? … acum individul sigur se simte inferior

  • Profesor universitar, da, dar basist nu putinist :) E totusi o diferenta. Si diferenta asta explica si emotionalul despre care vorbiti in comentariu. Putin este stapan pe sine, solid in actiune, Basescu se jeleste de fiecare data cand are ocazia, uite demisia nu e demisia etc. Diferenta mare pana la urma. Pentru a sintetiza: basism = emotie, putinism = stapanire de sine

   • Si Hitler a fost „stapan pe sine, solid in actiune”, dar se pare ca rusii nu i-au apreciat aceste calitati. Acum, il apreciaza pe Putin pentru aceleasi calitati. Se pare ca perspectiva se schimba in functie de ce parte a baricadei te afli. Cred ca daca nu sunt atenti, romanii risca sa cada din nou de partea gresita a baricadei, asa cum au facut-o si atunci cand a fost vorba de Hitler.

  • „Cei care se opun exploatarii gazelor de sist sunt in primul rand cei afectati direct si cei care empatizeaza cu ei.”

   Am avut neplacerea de a sta de vorba cu cativa UnitiSalvatori, varsta medie vreo 20 de ani. Mai mult de jumatate ar fi avut probleme serioase in a arata pe harta Alexandria sau Focsanii, daramite Rosia Montana sau Pungestii. Sa mai fi discutat despre cum (sau de ce) „empatizau” cu cei afectati direct (ca e cam dificil sa te afecteze direct cand stai in Bucuresti)? N-avea rost.

   • Zeci de mii de oameni au iesit in strada in Romania si in strainatate impotriva proiectului RMGC (un proiect ilegal, a-propos), alte zeci de mii i-au sustinut de pe margine. Dv. ati vorbit cu cativa dintre ei si gata, v-ati format o opinie solida despre toti. Felicitari.

    • cand promovarea acestor mitinguri s-a facut cu predilectie pe principiul ‘like” – „share” e foarte mare probabilitatea ca „ecologistii de week end” sa aiba mari carente, inclusiv la geografie.

     • Asta e valabil si pentru opozantii ‘ecologistilor’. Sau credeti ca cei care sustin proiectele RMGC si Chevron sunt toti niste intelectuali? :)

      Carentele in educatie si informare afecteaza toata tara. Cine vrea cu tot dinadinsul sa gaseasca prosti, o sa-i gaseasca peste tot, in toate taberele. La fel, cine are interesul sa gaseasca oameni inteligenti si educati, o sa-i gaseasca si in randul ecologistilor, si in randul opozantilor.

      Nu credeti ca e mai util sa ne informam despre proiectele propriu-zise si sa le analizam pe baza a ceea ce contin, nu pe baza caracteristicilor unora dintre sustinatori?

      • sunt ferm convins ca localnicii din Pungesti si/au rezolvat toate problemele (saracie lucie, acces limitat la apa curenta si canalizare, consum de alcool ridicat la proportii endemice, abandon scolar) si acum au o inalta apetenta pentru ecologie! pareti om serios!

      • @bugsy

       Nu cred ca cei din Pungesti protesteaza din motive ecologice abstracte. Cred mai degraba ca protesteaza impotriva riscului de contaminare a apei si a modului de luare a deciziei. Sincer, daca la mai putin de un kilometru de casa mea s-ar incepe explorari pentru gaze de sist fara ca parerea mea sa fie luata in seama, fara ca rezolutiile consiliului local din satul meu (reprezentantii mei democratici) sa fie luate in seama, fara un studiu al unei agentii independente de mediu care sa garanteze, negru pe alb, ca riscurile sunt cel mult la fel cu cele dintr-o exploatare normala, fara sa fie clar cine plateste daca se intampla ceva rau – in timp ce jandarmii mi-ar ocupa localitatea abuziv si ar recurge la intimidari constante la adresa mea si a familiei mele timp de luni de zile de fiecare data cand ies din casa – da, si eu as protesta constant, zi de zi, si nu din dragoste abstracta pentru mama natura. Si asta chiar daca as fi alcoolic, sarac si nescolit. A-propos, nu toti satenii de acolo sunt alcoolici sau prosti. Serios.

      • Domnule, capacitatea analitica (inclusiv a unor fenomene de gen) tine nu doar de inteligenta nativa, de bun simt, dar si de cunoasterea temeinica a unor repere ( istorice, politice, socio-politice, psiho-sociale si comportamentale). N-aveti. Asta, linistiti-va e limpede. De aia, daca doriti o prezentare a aspectelor astora, care va preocupa, va sugerez sa incepeti de aici:

       http://ihincu.wordpress.com/2013/09/11/piata-universitatii-2013-regretabilul/
       si
       http://ihincu.wordpress.com/2013/09/21/proteste-niciun-adevar-suprem-totusi-o-problema/
       si
       http://ihincu.wordpress.com/2013/09/24/stanga-actuala-un-amestec-straniu-de-modern-post-modern-si-salbatic/

       Ei, si dupa aia, inarmat cu aceste repere (minimale, desigur, aveti mai mult de clarificat la nivel de intelegere a unor fenomene de gen) observati mai atent (inclusiv la fata locului, daca puteti) si identificati tiparele comportamentale, reperele (sau mai degraba lipsa reperelor) activistilor/protestatarilor. Sa vedeti ce surprize (unele inspaimantatoare, apropo de ignoranta, obnubilare, divort de realitate) veti avea.

       Si, ultimul pas (dar nu in ultimul rand) faceti apoi legatura (daca puteti, daca aveti bunavointa si deschidere) cu realitatile astea geopolitice (problema actuala ruseasca, evident):

       http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/pot-salva-gazele-de-sist-ucraina-327893

       Ei, si mai insistati pe linia asta – a constientizarii realitatii geopolitice in paralel cu realitatea psihosociala a natiei dvs. La un moment dat, cu efort sustinut (de cunoastere si gandire critica) poate ajungeti la liman. La un moment dat, sigur, nu chiar acum. Curaj si sanatate ( ca sa aveti timp destul)

    • Nu stiu daca proiectul RMGC este legal sau nu, motiv pentru care nu am o parere definitiva pro sau contra. Principial, sunt in favoarea exploatarilor, cat timp sunt facute cu cap si respectind legea. Orice lucru care genereaza locuri de munca si scade numarul asistatilor este binevenit.

     Acestea fiind spuse, orice miscare / manifestatie condusa / inspirata de Claudiu Craciun imi inspira sentimente intre greata si furie.

     • N-a fost nici condusa, nici inspirata de Claudiu Craciun. El e doar unul dintre miile de protestatari, cu un apetit ridicat pentru publicitate personala. Mai sunt si altii cu motive secundare, dar asta n-are legatura cu proiectul in sine, nici cu ceilalti protestatari. Eu am protestat impotriva RMGC in strainatate, si am aflat doar mai tarziu de Claudiu Craciun.

      La fel ca in cazul gazelor de sist, protestatarii sunt un grup eterogen: unii mai hipsteri, altii mai ‘normali’, unii mai religiosi, altii atei, unii de stanga, altii de dreapta, unii mai cosmopoliti, altii mai nationalisti, unii mai scoliti, altii mai putin, unii mai visatori, altii mai realisti, etc. Cei care vor sa le decredibilizeze protestul se leaga de diferite grupuri de protestatari, in loc sa discute despre problema in sine. Iar asta, trebuie sa intelegeti, e cam enervant. :)

      • Asculta Alex V. poate ca eu sunt unul din cei vanduti…cei ce cred ca tot ce e American e bun , iar ceea ce vine din Est (Rusia) este posibil prost, dar considerand formatia mea de profesor in Environmental health sciences, pot sa declar clar ca nu exista evidenta ca extractia gazelor de shist este mai daunatoare decat orice alta actvitate miniera comparativa. Sigur, la inceput s-au facut greseli si au fost cazuri de contaminare a puturilor de apa private, dar in ultimii trei ani nu mai exista nici macar o evidenta stiintifica despre astfel de cazuri. Daca vrei sa pui in discutie realitatea stiintifica versus ziarele de stiri sau tabloide e treaba matale, dar nu cred ca vreun cercetator adevarat ar avea suficiente date sa te sustina. Sigur, in Vest , ca si in US sunt multi exaltati ca si matale care nu au baza intelectuala si educationala necesara sa inteleaga partea care este pur stiintifica, si atunci isi dau cu parerea. Dar asta nu insemna neaparat ca aia care sunt mai multi au drepate si ca democratia are castig de cauza. Inseaman doar ignoranta si faptul ca „mediu” e un domeniu incare toata lumea crede ca se pricepe. Din pacate nu este asa.

       Cu multa consideratie,

       Claus

      • @ claus

       In domeniul dv. (environmental health sciences), una din revistele stiintifice de top la nivel mondial (impact factor 7.26 – quite impressive, actually) se numeste Environmental Health Perspectives. Are si avantajul enorm ca e open-access, deci oricine poate citi articolele, fara sa fie abonat – ceea ce recomand cu caldura.

       Va fac o scurta recomandare bibiografica de acolo: Down, A., Armes, M., & Jackson, R. B. (2013). Shale gas extraction in North Carolina: research recommendations and public health implications. Environmental health perspectives, 121(10), A292. Il puteti citi aici: http://ehp.niehs.nih.gov/1307402/ . E un foarte mic articol recent (un rezumat, de fapt) care expune succinct trei recomandari de politici publice pentru cresterea sigurantei locuitorilor din perimetrele in care se exploateaza gaze de sist. In Statele Unite, bineinteles.

       Si acum intrebarea de 100 de puncte pe care o puteti adresa studentilor dv. in clasa: in ce masura practicile Chevron la Pungesti se apropie de aceste trei recomandari de bun simt? Pentru cei care n-au chef sa citeasca articole stiintifice, va spun eu direct: absolut deloc. Si va recomand si lecturarea introducerii, unde se arata (cu bibliografie) ca o parte din substantele chimice folosite sunt clar toxice, dar ca evaluarea riscurilor de sanatate e dificila PENTRU CA INFORMATIILE DESPRE CONCENTRATII NU SUNT PUBLICE. In Statele Unite. In 2013, nu acum nu-stiu-cati-ani. Food for thought.

       Cu si mai multa consideratie,
       Alex V. (un exaltat care citeste tabloide) :)

      • Alex V, eu am urmarit protestele din primele minute constant si am o cu totul alta imagine decat tine. Claudiu craciun nu este doar unul dintre miile de protestatari, e unul din „trend setteri” . Au existat mai multe voci dintre demonstranti care au cerut, de ex, ca decapitarea dna in toamna anului trecut sa nu fie ignorats si sa se protesteze si impotriva avuzurilor asupra justitie. Dar craciun si nicusordan au decretat „aceeasi mizerie”, ca justitia nu conteaza -adica s-au asigurat ca pe viitor oricate Buzuri vor fi posibile, de orice fel, si cei care cereau aceasta „deviere” au fost uzolati.

       Miscarea a fost previzibila pt ca in fruntea ei s-au asezat autointitulati anarho-socialisti, trotkisti si trimisul lui useleukui mascat in hipster, claudiu craciun. Autointitulati, nu am spus eu.

       De asta nu e absolut nici o surpriza faptul ca protestele impotriva exploatarii rm s-a transformat in protest impotriva gazelor de sidt. S-a apropiat si mai mult de modelul bulgar de alianta dintre ongisti si marea coruptie filorusa.

       Acesta a fost modelul in ro din primul moment, dar acum a devenit evident.

       Nu exista protest fara conducator, cu atat mai mult protestele gen occupy in care, ca in orice protest contrafacut, manipularea este dominanta, mult mai mare ca in protestele autentice.

       Pe larg http://inliniedreapta.net/salvati-rosia-montana-se-transforma-in-ucideti-gazele-de-sist-romania-intre-bulgaria-si-modelul-american/

      • @ Costin andires

       Intr-adevar, dv. si cu mine avem interpretari foarte, foarte diferite ale protestelor anti-RMGC.

      • Domnule Andries, protestul pro Rosia Montana a trecut si pe la DNA in al doilea weekend dupa decapitarea unei parti din conducerea DNA. Cred ca a fost probabil cel mai mare miting de sutinere DNA… au participat, in Bucuresti, peste 5000 de oameni. La aceasta actiune au participat si Nicusor Dan si Dan Trifu. Nu-mi vine sa cred ca nu stiati? Deci protestatarii pro Rosia Montana au sustinut DNA-ul… ca va place sau nu.

 10. E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse directe si INDIRECTE in infrastructura ?
  E momentul sa avem o evaluare a prezentei ruse prin INTERMEDIARI in entitatile economice majore operand in structura economiei national ? Austria e mult mai bine intogmită – și tot are probleme (probleme ?) majore cu asta. Totusi nimeni din Austria nu se plange de inundatia continua INDIRECTĂ sau prin INTERMEDIARI de capital rusesc . Si corelativ nici de invadarea Crimeei. Eu zic de Austria pentru ca e mai mică , dar stim bine ca exista si austrii mult mai mari care se dedulcesc la banul rusesc. Iar daca uriașii practica acest joc – chemarea Romaniei la arme (…”razboi economic” …) cum sună ? In context prea multa mangaiere nu avem nici daca ”ne gandim tot mai serios la principiul preferintei comunitare si nord-atlantice in economie” pentru ca rublele spalate comunitar si nord atlantic si importate apoi in Ro sub forma de euro sau dolari tot ruble vor ramane. Probabil.

 11. Ce va veni domnule Aligica? Zau! (sau „pe bune” cum ar zice Mitica in douamii paispe). Nu vi se pare ca e cam tardiva reactia dumneavoastra? Nu trebuie sa ma credeti pe mine dar intrebati citiva prieteni mai aproape de Bruxelles sau de Berlin: cite din deciziile favorabile consolidaii UE au fost subminate aparent inexplicabil de „oamenii nostrii” ? Sa luam numai exemplul politicii energetice comune?! A gazoductului ?! Frumoasa chemarea dar ati tras pe linga de data asta: Rusia este prezenta in fata unor butoane cheie europene (chiar mai importante decit cele romanesti). Si nu are fata de rus ci fata de olandez, englez, neamt…. Puneti mana pe telefon domnule Aligica. Si prelungiti-va viza pentru SUA.

  • stimate Tataie:

   dar vedeti, si dvs v-a scapat esentialul (observam ca mai multor comentatori0: aiici era vorba de Romania si de deciziile pe care nu Bruxelles-ul, nu Occidentul le ia aici, in tara, ci noi si aia pe care-i tot alegem. Va asigur ca, noua sau guvernantilor, nu ne/ le pune nimeni. din Occident sula-n coaste la facut afaceri cu rusii, parol. E optiune libera, interna. Despre asta e vorba aici.

   Zau, nu-nteleg cum de v-a scapat chestia asta (autorului, care comenteaza de mult propensiunile si complicitatile Occidentului cu Rusia, ba si cu China, are si studii publicate pe tema, de analiza sistemica, politico-economica, sigur nu i-au scapat).

   Chiar nu inteleg, domnule, incapacitatea asta de a ramane /.comenta la subiect. Sa fie dorinta de a vorbi/scrie asa, de plictiseala, ca sa ne aflam in treaba? Probabil….. Notez in ultimii ani ca e o patologie psiho- sociala: incapacitatea de a dialoga coerent la subiect. Se trezeste asa, interlocutorul ( valabil si in viata reala, nu doar in mediul virtual) sa-si exhibe, divagand, obsesiile, supararile, frustrarile personale.

 12. Dacă elimini „pravoslavnic” din caracterizarea şuie a ideologiei putiniste rezultă „o miscare ecologist-sapiential-comunist-ocupist-legionaroida incipienta, rezonand in spirit si uneori pana la litera si virgula cu putul gandirii ideologului lui Obama/Barroso/Stoltenberg/Ashton/Fisher/Hollande etc. Numele ideologului? Marx, profetul puzderiei de politruci socialişti. Cam asta e adevărata noastră problemă, mult mai gravă decât ameninţarea fantomelor de la răsărit. Şi ne facem că nu vedem. Închidem ochii cu inconştienţă la ascensiunea cu precedent interbelic a partidelor şi ideilor comuniste, fasciste, colectiviste, a etatismului şi dirijismului economic, a instituţiilor de planificare şi centralizare, la expansiunea creditului de stat şi a masei monetare bazate pe monedă inventată, la explozia datoriiilor publice naţionale şi la angrenarea -prin intermediul obligaţiunilor şi fondurilor suverane- in relaţii dubioase cu dictaturile asiatice ori cu cele islamice. Să mai pomenim şi naţionalizările recente făcute sub oblăduirea Uniunii Europene? Să menţionăm şi anti-geopolitica prestată de UE prin finanţarea pe faţă sau pe şest a regimurilor Morsi in Egipt şi Hamas in Gaza? de vizitele de lucru ale ministresei de externe a uE in statele cele radicale in oprimarea sistematică a femeilor? A, astea nu se pun. E realpolitik, ce ştie prostu de rumân care-s raţiunile geostrategice la cel mai înalt nivel, măi nenicule. dar cum se pupau bot in bot cu putin, in alcovul trilateralei, asta se pune? Dar lipsa totală de reacţie a Occidentului la decapitarea statului polonez, prin pirueta unui avion ghinionist pe plaiurile ruseşti? Haideţi să haidem, să facem liste şi să ne stropşim la ruşi, că oricum altceva nu mai putem face. Cu siguranţă dacă ne-om opinti tot neamu rumânesc intr-o operaţiune fulger de boicotare a produselor ruseşti gata! îi terminăm! şi rezolvăm cu ocazia asta şi criza economică. şi, in general, toate necazurile şi metehnele noastre. Români, domnul Aligică şi nu numai vă ordonă: Opriţi aragazurile şi porniţi detectoarele de rusofilie! [până la apariţia gazelor de şist]

  • Eu nu va ordon nimic. Va rog doar sa reveniti la mai mult discernamant in a pune semnul echivalentei intre UE si Rusia. Sunteti o persoana rezonabila si cred ca sesizati totusi ca exista o diferenta specifica intre cele doua. Si sper ca sesizati despre ce e vorba in articol. Daca da, sper ca intelegeti ca aveti o interventie deplasata in context si relativ la autorul de fata. Chiar nu am facut suficent de clar de nenumarate ori ca inteleg problemele si slabiciunile UE?

   Daca nu sesizati, regret, dar nu vreau sa intru in discutii tangentiale chiar daca sunt provocate de cineva care are in mod obisnuit comentarii la obiect si rezonabile pe acest forum. Exeptia confirma regula. Sper.

  • „Dar lipsa totală de reacţie a Occidentului la decapitarea statului polonez, prin pirueta unui avion ghinionist pe plaiurile ruseşti?”
   Sunt silit să constat: dintre toate inepţiile debitate în comentariul respectiv asta este cea mai mare.
   Ce fel de reacţie se putea aştepta din partea UE la accidentul aviatic despre care e vorba? Trebuia să le mai dea polonezilor şi una-n cap?
   Faptul că a fost un accident provocat tocmai de nerăbdarea d-lui Kaczinsky, care l-a silit pe pilot să aterizeze în ciuda câtorva încercări eşuate şi împotriva recomandărilor de la sol (cu alte cuvinte, statul polonez s-a decapitat prin propriile forţe) a fost dovedit fără nici un dubiu prin convorbirile din cockpit.

 13. Gata, retractez. Am fost convins aici si pe alte forumuri unde se comenteaza acest articol: Rezistenta e inutila, rusii controleaza tot, nu mai e nimic de facut decat sa le dam cheile de la economie pe mana ca sa se ocupe ei. Ca au gaze mai ieftine.

  Oricum pentru noi era prea obositor, noi avem prioritati mai spirituale: post, rugaciune, zen, festivalul berii, demostratii pentru pace, clubing si modeling, meciul etapei etc. Nu te poti ocupa de toate. Trebuie sa renunti la ceva.

  Si oricum rusii o fac ecologic, cu grija fata de mediu si aproapele crestin, dezinteresat – comparat cu occidentali care sunt doar dupa profit, rusul e un filantrop. Si alte tari au ajuns la aceasta concluzie si uite ca nu le merge rau.

  Deci va rog sa nu mai insistam pe aceasta idee fiindca autorul de fata a fost convins si a reconsiderat deja chestiunea.

  • Nu va lasati impresionat de iubitorii de rusi,dle Aligica. Articolele dvs. sint foarte corecte. Da, foarte multi aici nu iubesc libertatea si demnitatea umana. Asta e adevarul.

  • Cred ca va place sa calariti pe cai naravasi. Sunteti prea tinar, daca imi permiteti, in spirit, in abordare. Si prea abrupt. Daca nu e ca dumneavoastra atunci e cu certitudine gresit. Luati-o mai usor. Greselile nu sunt numai cele facute din initiativa noastra – sunt si cele in care suntem inpinsi. UE nu a gresit numai prin jocurile de interese proprii ci a fost si ajutata sa greseasca. Chiar si atunci cind aparent era extrem de corecta. Nu va place asta. Nici mie dar va veni o vreme cind o veti accepta mai simplu.

   Din toata inima sper sa nu cadem in derizoriul populat de ordonante proaste carora le put ciorapii si iubesc bosrul numai pentru ca ne convine sa defaimam adversarul.

  • :) Dragos Aligica, sa fie momentul oare sa schimbati abordarea tematicilor astea? Gen: o lista de motive ca sa ne sinucidem in masa. Pare ca opinatorii de gen – geaba scrieti, suntem pierduti, asta e- asta isi doresc. Hai sa incercam, ca poate, pe sistemul psihologiei inverse, se indigneaza pe dos si obtinem rezultatul dorit/ La aia mici merge uneori :)))

  • Domnule Aligica, sunt de acord cu articolul dumneavoastra dar, de mai multe ori, in comentarii, mi-ati lasat impresia ca nu aveti o intelegere completa cu tot ce se intampla in tara. Ei bine, manipularea a ajuns la niste cote nemaivazute dupa anii ’90. Nu intru in detalii, urmariti cateva emisiuni la antena 3 si veti intelege ce spun. Poate ati facut acest lucru, poate nu, din articole dati senzatia ca nu. Sigur, cineva care se uita acum la antena 3 are senzatia ca halucineaza si se intreaba cum e posibil ca un om normal la cap sa ia astfel de lucruri in serios. Dar, in practica, „omul normal” se uita de ani de zile. De ani de zile in care tupeul, obraznicia si mai ales falsitatea nu au facut decat sa creasca. Daca veti urmari emisiunile din campania anului 2004 veti fi surprins. Erau aproape echilibrate (mai ales prin comparatie). Situatia sinistra de acum este rodul unui efort de ani de zile care, din pacate, da roade foarte bune pentru creatorii lui. Iar oamenii de acolo, orice ati zice, nu sunt prosti. Nu poti sa batjocoresti in acest fel un popor intreg si sa ramai una din televiziunile cele mai urmarite daca esti prost. Inclusiv servirea intereselor Rusiei se face piezis, prin ponegrirea americanilor si egalizarea cu rusii nu prin lauda directa a Rusiei. Daca cineva vrea sa scoata milioanele de oameni din capcana in care se afla (imi spunea un privitor al canalului mentionat la un moment dat ca cel mai important lucru este sa cada Basescu chiar daca pentru el, personal, asta ar fi un lucru care l-ar afecta negativ) trebuie sa faca efortul sa intre in universul lor si sa vorbeasca pe limba lor. Da, sa raspunda la argumentele tembele mentionate la antene. De ce? Pentru ca aici nu mai e nevoie de analiza politica. E nevoie de psihoterapie pentru vindecarea unor oameni spalati pe creier.

  • dle ALigica. Cred ca destui din cei ce posteaza pe aici [gratis sau nu, e irelevant] nu sunt capabili nici sa va inteleaga ironia.
   Dar ce pretentii aveti? oricum ati argumenta, enuntul-maciuca de 7,4 mil e imbatabil. Chiar si contra prognozei meteo.

  • Domnule Aligica, azi s-a anuntat ca 66% din romani ar vota Ceausescu la prezidentiale. Eu nici in restul de 33% nu cred ca sunt mai normali si va asteptati la inteleger chiar si de la cei care citesc Contributors?
   Au ajuns ca plantele, atata timp cat au soare si apa supravietuiesc acolo, ca asa e traditia, dar n-au nevoie de gandire

 14. Problema domniei tale si-n genere a tuturor ‘oamenilor de dreapta’ pe care-i vad combatand pe forumuri sau la tembelizor este ca mereu va adresati cu aroganta si chiar cu agresivitate cititorilor / telespectatorilor / preopinentilor, inculcandu-le acestora reactia contrara, chiar si celor mai rezonabili sau mai neconfruntationali dintre ei. In plus, nu prea aveti umor, ceea ce in era funky e de-a dreptul ucigator… ups.

  Da, Dreapta pierde pe toata linia, helas, chiar si cand adversarul ei cel mai redutabil e vulnerabilul V.V.Ponta, impins special de papusari, la un moment dat, in postura-i prezenta, si pierde nu pentru ca n-ar avea dreptate, pe undeva, cumva, ci fiindca n-are PR, dle. Probabil ca dvs, preocupat doar de adevar, iar nu de comunicarea placuta a adevarului, veti fi crezand ca asta e o nimica toata. Insa io va spun ca-n era New Media, in care gigantul Dell a fost obligat sa se poarte cu manusi cu soricelul Jeff Jarvis, exempli gratia, comunicarea empatica e totul.

  Mai ganditi-va.

  • Apreciez interventia dar mi se pare lipsita de suport empiric in cazul de fata. Iar generalizarea la ceva nebulos numit „oameni de dreapta” nu se sustine. Nu vad unde as fi provocat cititorii. Da, obisnuiesc sa raspund mai taios uneori dar intotdeauna celor care merita asta. Azi unul imi spune ca am baut, altul ma pune sa trag aer in piept… Ma rog. Poate aveti dreptate, n-ar trebui sa reactionez.

   Cat despre umor, nu aveti grija, nu o iau in seama. Aveti multe calitati dar nu pe aceea de a sesiza sau produce umor, altfel decat involuntar. Ceea ce nu e cazul mai sus.
   PS
   Serios vorbind, aveti dreptate despre problema comunicarii si apreciez interventia dv.

   • Domnule Aligica, abordarea taioasa este de inteles si pe placul meu. Siu eu sunt satul de decerebrati care se baga in seama, de lichele platite sa faca pe naivii, sa nu spun prostii.

    S-a vazut clar, purtatul cu manusi cu cei care fac umbra de pomana nu da roade. Si tot asa m-am saturat sa aud cum oameni inteligenti (care ar avea alte lucruri mai importante de dezbatut) trebuie sa explice zilnic (doamna Pora de exemplu), ca la prosti, pentru prosti, cum e frumos sa te porti in societate, cum sa nu minti, sa nu furi, sa nu fii mitocan (ponta).

  • AVP

   domnule, recunosc, mi-ati starnit curiozitatea. Stiti, eu am rarit-o de mult cu televizorul romanesc si nu mai sunt la curent: care-s oamenii aia de dreapta agresivi si aroganti de care vorbiti? As vrea sa-i urmaresc. Cateva nume mi-ar fi de folos. Multumesc anticipat. Astept raspuns.

   PS: probabil ca am eu un ghinion teribil, dar atunci cand deschid teveul la vreun talk-show politic/social, dau numai si numai peste politruci guvernamentali obarznici (peste aroganti), inepti, care toarna numai aberatii stangiste, etatiste (progresism e mult spus, aia-s mai rafinati in discurs), si-si injura preopinentii in lipsa ( ca aia, putini, „de dreapta” nu-s invitati la televiziuni; aia de abia au cate o platforma media sau ziar care-i mai publica din an in paste).

   In ce va priveste, aveti totusi de reconsiderat niste realitati ( unele istoric deja consacrate). Cum ar fi: aroganta si agresivitatea de limbaj e apanajul stangii, oricare (aveti mult de recuperat din istorie si literatura de specialitate daca nu v-ati prins). Tot din arsenalul comportamental devenite clasic al polititianului/politrucului (multi intelectuali) de stanga este si acuzatia adusa ganditorilor de dreapta ca sunt agresivi, atunci cand sunt doar transanti cu privire la realitati si argumente de domeniul evidentei. E vorba de adevaruri incomode, na. Si tocmai pentru ca deranjeaza, de aia ganditorii de dreapta sunt (clasic) improscati cu acuzatii nefondate care merg pana la fascism, extremism si alte prosti. Da, prostii. Pentru ca e o prostie de proportii sa califici public rostirea unor adevaruri evidente ( includem aici prostia,ineptia, minciuna, ignoranta, divortul de realitate, nu doar aroganta, ba chiar nerusinarea) atat de prezente la „ganditorii” de stanga) drept arogant, in timp ce tolerezi si/sau nu identifici imensa aroganta, ba chiar sfidarea celor de stanga, mult mai agresivi si mai prezenti in spatiul public ( in numar coplesitor as zice).

   Aveti multe de reconsiderat, zau. In limita posibilitatilor personale, desigur. succes.

  • intr-o tara in care amnezia, ignoranta ( istorica, politica, economica, institutionala, principiala) si divortul de realitate sunt in floare, sigur ca dreapta pierde pe toata linia si va continua sa piarda cata vreme aceste patologii sociale se mentin. de aia e bine ca ganditorii si publicistii de dreapta (gandire clasic liberala, sau autentic conservatoare) sa fie prezenti in spatiul public, constant, perseverent, si cu discurs transant. Nu discursul direct si transant e cauza pt care dreapta pierde. Ci lipsa de reactie publica pozitiva la adevaruri incomode (asta e, calea spre schimbare in bine e grea) in conditiile la inceput enuntate.

   Iar stanga castiga intotdeauna acolo unde castiga (inclusiv in occident) pentru ca minte eficient si speculeaza emotional, nu rational, pacatele omenesti clasice, primordiale (cand zic ca aveti multe de reconsiderat stiu ce spun) gen ura, invidie, lene – ce altceva e seducator in discursul de stanga, al egalitarismului, colectivismului, pedepsirii capitalismului si capitalistilor, si justitie sociale etc? stanga castiga acolo unde ratiunea si etica pierde. Si la noi pierde in continuare pe toata linia. De unde si necesitatea ca ganditorii de dreapta, lucizi, competenti si onesti ( cazul autorului de fata) sa insiste. In ciuda recomandarilor opinatorilor ca dvs :)

   • cer scuze pt erori de tastare, typo… nu-mi place sa „masacrez” lb rom si acordurile, dar graba imi mai strica uneori treaba :)

   • „(gandire clasic liberala, sau autentic conservatoare)”

    Eu parca nu i-as amesteca in aceeasi ciorba, din motive care mi se par evidente. Desigur insa, dreptul la confuzie este garantat prin Constitutie ;)

    • @iosiP. Si dreptul la imbecilitate si dreptul la ridicol sunt tot in Constitutie. SI dreptul de a invoca cele 2 drepturi ca argument logic e tot garantat.
     Ce nu e garantat e obligatia MEA de a asculta pe cei ce se exprima in numele celor doua drepturi.

 15. :)
  romanii nu s de singa. exceptindu i pe asistati si bugetari !
  o remarca :
  „dreapta” nu poate (ra)sari dintre chiflele de hamburger
  :)

 16. Mai ali si gicadragos eu nu stiu cum va da unii banu’ . Asemenea aberatii din primele doua randuri deja te lasa adormit.cand noi neam de fruzaverde ce dadeam copiii turcilor ce ptr 4 ani cu axa si la final cu rusii.Istoria mincinoasa naibii nici acum nu stie a cui e Ardealul?!Tu ali mama nu sti ca rusii pe la 1877 si mai apoi sovieticii 1945 au contribuit la statul roman actual?Istoria mama mincinoasa spune Ardeal 1000 ani la regat unguresc si austro-unguresc.restu mai ali dragos erai poate un bun hadamb la seraiul din Stambul .Ienicer nu ca esti pupi-n … Bas.iaractul cu tine dute la garla si spala-te pe creerca minte n-ai

  • uomul, Rumanule, esti bine?
   Daca asta ti-e starea normala e grav; vezi de cată un doftor ;)
   La scoala nu are rost sa mai mergi.

   • Ce se intimpla tot mai des pe aceasta platforma? De ce sint admise asemenea interventii? Alexandru (mai sus) are dreptate, e fara precedent si grav de tot cu spalarea pe creier.

    • Despera, las ca-i util sa mai dea drumul din cand in cand ( u masura) si la asa comentarii. Astia bantuie, in libertate printre noi. Vedem astfel unde duce abuzul de drog sau lipsa medicatiei corespunzatoare. Plus, invatam sa apreciem activitatea (eroica) a psihiatrilor :)

 17. E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse directe si indirecte in SEVICIILE SECRETE ROMANE !!!
  E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse directe si indirecte prin intermediul minoritatiilor si in special cea maghiara care asteapta un „ajutor” esential din partea putinestilor

 18. Si chiorul joaca un joc dublu. De pe vremea cand era in West se pare ca a fost contactat si angajat de ambele servicii. Ca facea parte si din cele romanesti, nu incape indoiala ! Alta explicatie nu-i pentru ceea ce s-a intamplat in ultima perioada.Pe de o parte ii injura pe rusi si pe de alta parte in pofteste in tara si in Europa ! Nu pe degeaba ! S-a aranjat financiar !

 19. Bun, inventar putem sa facem, desi ma indoiesc ca birocratia romaneasca este capabila de asa ceva. Dar hai sa zicem

  Mai departe insa, moratoriu si preferinte comunitare/nord atlantice in economie, nu putem sa facem, pentru ca asta e deja jurisdictie comunitara. Romania (sau orice tara din UE) nu poate introduce unilateral preferinte/moratorii relativ la o terta tara….

 20. Cred ca ati depasit masura. Iar faptul ca nu vedeti declaratiile anti-ruse a lui Base (atentie, sef de stat) si alti voinici ca el, este ingrijorator. Si dupa aia tot voi va mirati de pretul gazului rusesc…

  • Asa domnule, in sfarsit, asta vroiam sa vad: jos Basescu. El e de vina, nu Rusia lui Putin. In fond Putin e un baiat bun, comersant onest, priceput, un mare liberal si pacifist, in buna si lunga traditie ruseasca a democratiilor liberale si capitalismului stelar. Sigur ca Putin, ne-ar fi lasat la pret, din pura simpatie (traditionala si asta) si dorinta de a sustine dezvoltarea si bunastarea natiunilor fostului lagar comunist (se stie ca astea ii sunt intentiile doar). Dar l-au enervat astia, Basescu, si de aia a crescut pretul gazelor, de aia buna parte din Europa e dependenta de gazul rusesc (35-40%), desi ar avea surse alternative. Hai ca stam bine la gandirea critica in contact cu realitatile.

   PS: domnule, eu nu stiu ce consumati, dar frumos ar fi sa impartasiti public. Sa stim si noi, sa ne linistim, sa nu mai cautam solutii la problemele astea care par mult mai complicate. din perspectiva dvs e simplu de tot: jos Basescu si hopa gaze ieftine, viitor luminos si prosperitate. Mie nu-mi rezulta deloc asa. Dar poate daca as consuma si eu ce consumati dvs…..

   • Nu draga Ioana, doar ca textul lui Aligica este plin de xenofobie si ura, si prostie iar ca si continut sunt tampenii economice si violeaza tot ce reprezinta Europa comuna (valori, respect, drepturi inviolabile chiar si pentru non-rezidenti, mediu economic stabil si transparent)… vedeti daca ce propune Aligica sa-i scoatem pe rusi „afara din tara”, sa tratam firmele ruse ca agenti a lui Putin, etc…

    Deci in pare rau nu inteleg cum oameni cultivati si scoliti pot accepta cu asa usurinta atata ura si prostie…. In cazul asta; ca si mie imi plac majoritatea articolelor lui dn Aligica, cand pune punctul pe i, dar…

    Si cred ca au explicat mai multi acelasi lucru; faptul cand nu-mi plac prostiile debitate in acest articol nu ma face „iubitor” de rusi. Si da, pe Base nu-l iubesc, dar asta nu ma face PSD-ist…

    Toate reactiile astea exagerate, incepand cu ceea a autorului sunt de fapt o technica de manipulare a opiniei publice, toti cei care indreznesc sa aiva argumente rationale sunt pusi la zid ca agenti a lui Putin, sunt facuti rusi, etc… intelegeti dumneavoastra daca doriti si daca puteti.

 21. Bravos dl. Aligica. Din nou.
  Nu ar strica niste nume, sa stim si noi public prin cine se face influenta ruseasca in RO. Poate asa unii se vor gindi de 2 ori inainte sa se ofere ‘intermediari’.
  Si nu mai mai mira deloc agresivitatea unor anonimi online cind orice adevar despre Rusia e spus in gura mare. Doare, nu?

  • Exista.
   @ chistocul verde, @ Selariu Mircea Eugen, @ Vasile Romanu ori @ lucid sint exemple clare. de cozi de topor.
   Par egzamplu, @ lucid are un fix cu bombardamentul de acum 70 de ani uitind sa precizeze ca noi am declarat razboi americanilor. Si ca era razboi atunci.

   • Eu ma refer la nume (gen Gusa, SRS, Chirieac, etc.), nu chistoace. Oricum tu ai inteles ce scrie Vasile Romanu? Eu nu, chiar daca am incercat pt. citeva secunde. Da’ nu romani de-astia conteaza, ci altii cu functii ce bat gradul.

    • am inteles, dar dadeam si niste exemple „din multime” ; a caror bunici/parinti au scandat „Stalin si poplu` rus/libertate ne-au adus”.
     Si le-a ramas o gena.

 22. [comentariul are inceputul editat ptr ca autorul in avantul retoric s-a lasat furat de mirajul lingvistic in zone prea intime si cu prea mare pasiune ca sa fie mentionate public]
  ….

  „E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse in sectorul resurselor naturale.

  E momentul sa avem un inventar al prezentei ruse in domeniul metalelor rare.”

  Care sa ‘avem’?
  Multe documente sunt ‘clasificate’ … cu alte cuvinte, resursele acelea sunt rezervate pentru interese private. Redeventele, procentele sau taxele sunt de rasul curcilor, asa ca nu ma intereseaza cati rusi avem in economia romaneasca atata cat timp cat n-am nimic de castigat indiferent cine le ‘exploateaza’ (jefuieste cu alte cuvinte) …

  E momentul sa avem democratie…
  E momentul ca romanii sa beneficieze de resursele tarii…
  E momentul sa ne alegem singuri soarta, si sa incetam sa mai fim atat de lingai, fricosi, lacomi si fara respect de sine.
  E momentul sa schimbam clasa politica!

 23. Este un articol foarte important prin aceea că exprimă răspicat problema amestecului și controlului rusesc în România.

  Pentru a înțelege mai bine importanța mesajului acestui text, se pare că trebuie reamintite câteva adevăruri naționale elementare.

  Rusia este dușmanul nostru național. Nu Turcia, o fostă putere suzerană, pentru noi pierdută în istorie, nu Germania, actualul hegemon european, putere degrabă violentă și periculoasă, dar nu acum și nu pentru noi, nu SUA, superputere militară, aflată prea departe pentru a dori să ne facă vreun rău, nu China, viitoarea superputere economică. Nu aceste puteri ne amenință nemijlocit, ci Rusia, datorită geografiei și istoriei.
  Rusia este aceea care ne-a ocupat un sfert de secol în al XIX-lea și o jumătate în al XX-lea, regimul de ocupație aducând suferințe uriașe poporului, înapoiere, mizerie, opresiune și întuneric (probabil cu excepția Regulamentului Organic).
  Nici pe departe vreo altă putere străină nu a făcut atât rău românilor cât a făcut Rusia. Acestea sunt experiențele istorice ale românilor cu rușii, din ultimele două veacuri și pe acest fundal istoric și social construim prezentul.

  Nici în prezent lucrurile nu stau mult mai bine: începând cu răsturnarea lui Ceaușescu – la care a jucat un rol uriaș – și continuând cu toate evenimentele sociale, politice și economice de atunci încoace, Rusia continuă să perpetueze un control ocult asupra României, cu atât mai puternic cu cât el este trecut absolut sub tăcere și tabuizat.

  Acest text sparge tabuul și aduce tema în discuție publică, tocmai într-un moment crucial, în care s-a pornit refluxul rusesc asupra fostei Europe sovietice și/sau satelizate.

  Tematizarea publică a amestecului și controlulului rusesc în economia și politica românească este o prioritate de interes național. O dezbatere publică deschisă și cât mai amplă pe această temă ar încuraja forțele pro-occidentale din instituțiile române să dezvăluie câte ceva din încrengăturile ruse și pro-ruse care ne încâlcesc economia și politica. A venit momentul să aducem în lumină nefasta influență rusă asupra României. Dacă aceasta ar înceta, sau s-ar diminua la cote tolerabile, aspecte importante, mai ales ale vieții noastre politice, s-ar clarifica și simplifica.

  • Domnule Lalu, va multumesc pentru interventie. Poate ca ar fi util daca ati dezvolta textul intr-un articol de sine statator pe contributors. Evident ca ma refer la tema in sine si modul dv. de abordare, mai putin la referirea la texul meu care nu are un merit deosebit in sensul ca doar face explicite niste teme si intrebari care pluteau in aer oricum… E o discutie publica ce merita, asa cum spuneti, alimentata.

   • Eu va multumesc ! Da, ar trebui sa mai dezbatem aceasta tema, atât de cruciala si pe care din nou sunteti primul care o abordeaza.

    În subsidiar, este si o hârtie de turnesol – vezi multe din comentarii. Pe vremea mea existau benzile acelea de care se lipeau mustele …

    • no ,ia sa vedem cine va avea curajul sa duca mai departe subiectul!?
     amu lumina de la rasarit nu straluceshte ca inainte,da soarele tot de la fratele mare rasare.

    • Dle Lalu, si eu va multumesc pt interventia dvs aici si intr-adevar, ar trebui sa scrieti si dvs pe aceasta tema. Rusia este dusmanul si nu prietenul nostru si argumentul ca alte state din UE fac ‘comert’ cu ea nu sta in picioare in cazul nostru, e manipulare sau pura ignoranta. Apreciez foarte mult pozitiile corecte si clare ale dvs si dlui Aligica nu doar in aceasta chestiune vitala. Ma indoiesc serios de trainicia ‘umbrelei’ noastre euro-atlantice (sigur, bine c-o avem, Doamne fereste daca n-ar fi fost!) , ce se poate face totusi (tinind cont ca noi nu sintem Polonia, si nu doar economic vorbind) ?

   • Domnule Aligica puteti evalua valoarea textului privind fosgaiala de reactii violente si interpretari ostil-schiloade pe care le-a generat.
    Va multumesc.

  • Sa te definesti public ca si inamic al Rusiei in sec 21 e prostie 100%. Chiar daca sunteti total impotriva politicilor ruse putina cumpatare n-ar strica (uitati-va la Germania), caci inganfarea asta nationala nu o sa duca Romania inainte, iar Rusia nu este Ungaria la care-i dai asa peste nas sa arati tu ce mandru si nechibzuit esti… e doar o parere

 24. Un articol clarvazator. Important este unde cade samanta acuma. Daca situatia se agraveaza, este posibil Basescu sa faca un referendum sa ramana presedinte un alt termen? Asa cum a facut Roosvelt in timpul celui de al doilea razboi mondial?

 25. „Ora 18:02 Evenimentele din regiunile estice ale Ucrainei subliniaza necesitatea unei reforme constitutionale care sa duca la federalizarea tarii, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Interfax.”
  Urmeaza sa se invecineze cu cine vor ;)

 26. Excelent, domnule Aligica, si la obiect.

  Sa mai notam si legaturile intre forumistii mai mult sau mai putin Lucizi dar invariabil cu obsesii preavoslavnice si adorari de maoste ortodoxe si KGBul militant. Maica Rusie, „biserica sora” s.a.m.d.

  Daca freci un pic pielea obrazului oricarui ortodox de frunte in Romania de azi dai de un FSBist sadea, slujbas credincios al lui Putin si al agregatului cripto-sovietic.

 27. Spre aducere aminte:

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1262128-iliescu-actionat-pentru-apararea-intereselor-urss-ului.htm

  Atunci s-au pus bazele iubirii reinnoite a unora pentru rusi, atunci s-au dus politicieni romani in genunchi. Gospodin Putin doar speculeaza sentimentele astea si asteapta ca prim-mitomanul si tembelii lui sa preia puterea absoluta.

  Talibanul Ioan Mircea Pascu ne dadea lectii de democratie pe Contributors, gindindu-se ca s-a uitat ce a facut si cine a fost.

  Reinprospatati-va memoria si mai reflectati, voi cei ce suferiti ca e gazul scump, iar Putin mai aproape decit Obama si Merkel.

 28. În concluzie, ca să cităm din clasici, Hannibal ante portas, aşa că, citând dintr-un clasic mai recent, nu ne mai rămâne decât să ne strâns unim în jurul serviciilor de informaţii………….

 29. Asa, cenzureaza mah distrusule. Bine ca esti mare razboinic si chemi la lupta impotriva Rusiei si esti ironic nevoie mare cu toti da’ cand te ia unu-n balon, gata nu-ti mai place. Pai mah baiatule, ori suntem golani ori nu mai suntem. Esti Muhamad Ali al ironiei cata vreme adversarul nu da inapoi. Trista figura esti tu mai Algica.

  N-o sa publici tu nici pe asta da io ma distrez stiind ca-l vei citi ca si pe celelalte doua. Noapte buna, fatza palida.

  • Da. Asta e nivelul. Si insista, insista, insista in stupiditatea si inanitatea lor.

   Spre aducere aminte cu cine si cu ce avem de a face, e bine sa lasam din cand in cand si cate un exemplar ilustrativ sa-si dea masura.

   • Felicitari pentru text si pentru opinia ferma .
    In urma cu vreo 7 ani, am avut o ‘field study ‘ de 3 zile cu o grupa
    de studenti MBA de la o Universitate economica din Viena.
    Prima prezentare a rectorului uyniversitatii din Sank Petersburg incepea cu poza lui
    Hodorkosky in spatele gratiilor. De-abia fusese arestat.
    Nu m-am mai dus la celelalte prezentari, am preferat sa vizitez orasul.
    Informatiile din surse credibile spun ca rusii controleaza peste jumate din economia
    Romaniei .OMW este controlat de GAzprom , iar OMW este actionar majoritar in Petrom.
    Petrom produce 10 % din PIBul ROmaniei si controleaza , avand monopol, toata extractia de petrol. Degeaba boicotam benzinaria Lukoil ca toata piata de carburanti e controlata de rusi…
    Nu vreau sa imi imaginez ce s/ar intmpla daca Armata ROmana sau NATO ar avea nevoie de carburanti pentru un eventual razboi…..

   • Dragos Aligica, eu tind sa cred totusi ca astia mai si consuma ceva. Nu poate fi doar prostie. Nu-mi vine a crede. Prea e agresiva, deliranta. Sau in fine, poate ca nu consuma ce le face trebuinta – medicatia, terapia corespunzatoare. Sa ne fereasca sfantu….

 30. De acord, controlul economic via gazprom&co este o strategie importanta pe agenda rusilor. Dar controlul politic este si el semnificativ si nu trebuie neglijat. Masina de propaganda merge unsa – dovada si comentariile asurzitoare si vehement anti romanesti, anti EU si anti occidentale la diverse articole despre conflictul Rusia-Ucraina si despre pozitia Romaniei fata de putinism. Si pana sa sara arsi stangistii la vederea sintagmei „anti-romanesti”, uite doar un mic exemplu recent de comentariu chiar la acest articol pe pagina fb a hotnews (in buna traditie a mahalagiului tantos agramat care striga jos intelectualii la comanda lui gorby in 1990):

  „Dumachi Aurel: ati vazut ce-ati patit daca va mancat in cur sa va luati la tranta cu cine nu trebuie ? ati mai trecut voi odata prutul si-ati prins reumatism , dupa care ati fost supusi la tratament rusesc timp de 50 de ani ,sa va faceti bine . aveti grija sunteti un popor sensibil la praf si americanii va vand masti de gaze fara filtru .
  Like · Reply · 4 · about an hour ago · Edited”

  As da mai multe egzample, dar nu vreau sa ocup spatiul comentariilor cu dejectii de curtea din dos.

  Proaspata candidatura a plagiatorului e probabil comandata de lifta caghebista, care nu se putea baza pe instabilul penelist, un om pe toane a carui gura vorbeste cam chechera si care mai e si fara garantii moral politice in penele, unde inca au supravietuit elemente de neincredere. Eu sunt de acord si cu asta. Numai pupilul lui ilici si al „lui insusi” e suficient de pregatit sa termine treaba tatucului sau si sa dea pretinilor pe tava economia romanesca pe nimic. Dupa 10 ani de domnie pesedista poporul disperat, infometat si inghetat de frig va cere singur protectie de la Mascva, si marele lider, inca tanar si vivace, va semna cu pupilul tratatul de aderare la mama tara.

 31. Ştiţi domnule Aligică teama ancestrală de ruşi! a românilor?
  Nu prea cred că sunt unii de pe la noi, pe aici, nu între Atlantic şi Pacific, care să spună pe faţă că este pro-rus(fost pro-sovietic!).
  Problema cu interesele ruseşti, economic vorbind care sunt?
  Păi nişte combinate metalurgice falimentare, oţeluri speciale Târgovişte şi mai ales ALRO, adică aluminiu!
  Dar dacă vorbim de ALRO, Doamne fereşte! Vorbim de cel din capul statului, care-i sprijinea interesele!
  Păi ştiţi vorba aia a lui Arghezi spusă lui V. M Galan:
  Una scrii (Bărăgan) alta fumezi (Kent!)……

 32. Articolul d-lui Aligica starneste , vad ca , multe pasiuni analitico-stiintifico-neocomunisto-legionaristo, marxisto …dughiniste. Am intrat , iata , din plin in secolul al XXI-lea care, fara sa-l repete pe antecesorul, are in nuce toate grelele lui vinovatii si pacate.Oricum ar fi luat si considerat articolul d-lui Aligica , numai ingnorat nu poate fi. ESTE UN TEST DE ANDURANTA a „INTELECTUALISMULUI” …carpata-o danubiano pontic care nu stiu -iata- cati il pot trece. Ce sa neg la acest articol , cand nimic nu poate, in esenta ,sa fie negat? Articolul in sine s-ar putea dezvolta intr-o benefica si utila teza de doctorat ; el este doar o schita a unei problematici extrem de necesara in cultura, in politologia , in literatura ,in psihosociologia romaneasca… Sa „traiesti.” de patru sau cinci secole sub marele sceptru al formativului slav si sa nu te poti desprinde de formalismul(sic!)sau, zau ca e o treaba de gandit. Sau de regandit? Ca parca incepusera unii barbati intelepti sa se gandeasca intr-o vreme si la asa ceva pe plaiurile astea imbibate de transhumanta si mioritism bombastic. „Silogismul slav” pentru unii din cei care-si etaleaza destept nevoie mareideile , nici nu exista.Ei au doar usoare urme din gandirea lui Mihai Beniuc , Mihail Roler si , pe stil mai… nou”,doctrina VALEV”. Idei intalnite prin liceul pe a caruii”lungi coridoare” invatam limba rusa cantind ” de la radio Bucuresti si ne minunam cat de… „revolutionare” erau ideile lui Miciurin si Timiriazev si locomotiva lui MOJAISKI.
  Asadar,ce s-ar putea repudia ,ce -ar fi de re- formulat in ideile acestui microeseu extrem de util si de bine venit? Exactitatea ideilor? Acuratetea si importanta lor? Substanta si argumentatia? Pregnanta lor si iminenta urgenta a abordarii ? Cine nu vrea sa desluseasca utilitatea trebuintelor sociale si zarea de care are nevoie tara asta bantuita de toate fantomele fictiunilor fondate pe …nimic? De 25 de ani , azi, maine…

 33. inca un comentariu

  Dupa o ora de discutii, David Cameron scoate un ceas cu capac sa vada cat este ora, iar pe capac era gravat: „De la Barak Obama pentru David”.
  – Dupa o perioada de discutii, scoate si Obama un ceas de argint cu capac, iar pe capac era gravat: „De la David Cameron pentru Barak”.
  – Dupa alta ora de discutii aprinse, Vladimir Putin scoate un ceas din aur cu diamante, iar pe capac era gravat: „De la I.C. Bratianu pentru Carol”

  • :) cam asa.

   PS: Acu’ n-ar fi de mirare sa apara unu de-al nostru care sa comenteze, pe sistem Radio Erevan: jos Basescu; el e de vina, a furat flota, asa a ajuns ceasu la Putin.

 34. Dle Paul Aligica,
  Tot respectul pentru articolul dvs., competent, coerent, patriotic.
  Nu spun ca nu trebuia scris, recunosc ca datoria pentru propria constiinta dicteaza actiunea dvs. responsabila dar, vazand cine conduce tara astazi, cine sta in fruntea ei, guvernul, parlamentul, cei care au forta executiva si capacitatea de a implementa masuri, realizez ca totul este in zadar, cel putin pana, si daca, Romania va beneficia de o conducere competenta, o conducere care sa poarte in suflet icoana acestui popor si acestei tari si sa faca, efectiv, ceva spre folosul tarii si poporului sau.
  Pana atunci, vom fi sclavii idealurilor noastre irealizabile iar visurile noastre, oricat de marete, se vor izbi de inertia prostiei si micimii celor ce ne conduc.

 35. Minunat articolul dumneavoastra domnule Aligica !, ca de obicei inteligent si umor de buna calitate.Citind comentariile (cele mai multe),ma obliga sa afirm ca porcii nu pretuiesc margaritarele.

 36. Daca vi se pare ca furtisagul si expansiune vestica, in special a Americii, cu care noi suntem aliati sunt lucruri onorabile se justifica nemultumirea … altfel nu e decat o iritare puerila.

 37. Aici aveti dreptate…
  NU, NU E!
  Din fericire insa interesul Rusiei fata de voi este foarte scazut – ALLro, Oltchim?, toate investitiile mari concretizate in ALLTENIA lui Ponta si Gioana – capitalul si-l investesc in alte tari mai dezvoltate ori mai prietene (cehia, slovacia, bulgaria, servia, cipru, grecia, ungaria, austria, GERMANIA, OLANDA, UK, Canada, India si chiar Franta sau Italia, Brazilia).

 38. În lunga listă adjectivalo-politică de care vă folosiţi pentru a vă înflori textul îl includeţi şi pe Valeriu Turcan, participant (şi el) la protestele din toamna trecută? Dar pe Toader Paleologu? George Roncea, băsist fervent, are şi el un locuşor, dacă ţinem cont că şi acesta a putut fi întâlit în rândul manifestanţilor. Ori domnul… NEAMŢU! Şi Cartianu!
  Sau poate ar trebui să o luăm altfel! Adică, de ce ar trebui să nu ne îndreptăm bănuielile asupra altora. De exemplu, asupra celor despre care se şuşuteşte pe la colţuri că au fost pescuiţi de mult, de pe vremea lui nea Nicu, de către serviciile sovietice. Unul din aceştia se pare că ar fi Volodea! Dra bănuieli serioase sunt şi la adresa acelora din sectorul cultural care s-au bucurat de graţiile „emanaţilor” din Decembrie. Pfui! Cine să se fi înfiinţat în ianuarie ’90 cu largul sprijin al „disidentului” Brucan? Parcă, parcă îşi are sediul şi acum tot pe Calea Victoriei. E ceva cu GD… dar mă lasă memoria. Mă puteţi dumneavoastră ajuta?

 39. D-le Aligica, ati fost intotdeauna agresiv in aprecieri, si nu v-ati retinut nici in critici sau ironii, mai mult sau mai putin subtiri.
  Klar, aveti si aici pe forum o multime de „telectuali” socialisti, cu o clasa sau mai multe deasupra trenului, care dau de zor din degete pe diverse tastaturi, criticindu-va neobosit, daca va aduceti aminte „conform directivelor de la centru”.
  Dar, daca vreti sa – pardon- „infaptuim” ceea ce mi se pare imperativ si sint total de acord cu asta, adica toata lista de implicari ale oligarhismului rus in economia romana, cui mama dracului ne adresam? Pentru ca ca noi, ca persoane fizice, n-avem , cred, nici drepturi, nici atributii in asta. Ponta?! Sa lasam glumele.. Basescu? Si daca vrea, n-are mijloace reale. So dann?

 40. Petru cel Mare, spunea ca razboaiele au facut-o pe Rusia mare. Daca ii lasi in pace, rusii isi vor taia singuri craca de sub picioare. Cred ca cel mai periculos lucru este in acest moment razboiul. Putin se comporta ca un adolescent cu hormonii in cap, suparat ca nu este acceptat de cei mai mari pe terenul de baschet. Poate ca Putin sufera de criza varstei mijlocii :) ? Tocmai a divortat si are o amanta cu vreo 20 de ani mai tanara.

  Ucraina va trebui sa isi gaseasca singura propriu drum. Cum spunea d. Valentin Naumescu, deocamdata, ucrainenii vor bunastarea din vest dar economic sunt legati de Rusia.

  Oricum, pornind de la ideea ca razboiul este cel mai periculos lucru, cel mai mare dusman al acestuia sunt schimburile comerciale. Si cred ca cel mai mare dusman al Rusiei este crearea unui climat in Ucraina si Basarabia in care libertatile individuale si economice sunt respectate.

  Daca occidentul vrea sa lupte cu Rusia, ar trebui sa caute o Monica Macovei in Ucraina si sa sprijine infiintarea unui DNA. Daca rusii nu se vor simti cetateni de mana a doua in Ucraina si vor simti bunastarea vestului nu vor vrea sa faca chiar asa de usor parte din Rusia.

 41. Combinatul Siderurgic Resita este detinut de compania ruseasca TMK incepand din perioada 2003-2005, nu ma stiu exact. Combinatul este in paragina, s-au facut campanii de disponibilizari in masa, iar modul in care aceasta companie a achizitionat combinatul nu este dintre cele mai transparente. Au existat discutii pe tema asta si la momentul respectiv. Vrem ca rusii sa plece din judetul nostru!

  • Aţi găsit un exemplu ridicol sau este o ironie subtilă la adresa articolului de mai sus?
   Venind după Noble Ventures, vreau să spun.
   Sunt convins că muncitorii din Reşiţa erau încercaţi de satisfacţii nord-atlantice atunci când banii companiei erau jucaţi la Las Vegas de amanta managerului american, în timp ce ei nu-şi luau salariile.
   Dar oamenii au memorie scurtă. Anul 2000 e departe.

 42. Care sunt agentii economici rusi periculosi in afara de Gazprom? Ce alti agenti economici rusi au fost folositi ca parghii in Ucraina/Crimeea ?

 43. Băsescu îi trage de mult de urechi pe ruşi neprovocat (de exemplu povestea cu Marea Neagră – lac rusesc), iar dacă ar fi să ne inflamăm pentru o ironie dintr-o convorbire privată, nu ştiu pe ce principiu ar trebui să evaluăm investiţiile occidentale provenite din ţări în care e mai cuminte să ascunzi dacă poţi că eşti român.
  Nu mai vorbim de cele ungureşti unde există se pare chiar o politică de stat privind achiziţionarea de terenuri în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro